Ervaringen deelnemers Suomi, Rantasalmi van Ijsclub De Ondersteuning

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ervaringen deelnemers Suomi, Rantasalmi van Ijsclub De Ondersteuning"

Transcriptie

1 Ervaringen deelnemers Suomi, Rantasalmi van Ijsclub De Ondersteuning Hierbij een verslag waarin de deelnemers aan de trip naar Finland een paar ervaringen delen en hun leukste foto met ons delen. Graag willen we van de deelnemers de volgende ervaringen weten: De koudste ervaring, maar vanwege een typefout hebben sommmige mensen dit geintepreteerd als de loudste(loudest) en die zijn er ook geweest. De heetste ervaring, wat ook weer verkeerd geintrepeteerd is door sommige mensen, we hadden beter over de warmste ervaring kunnen vragen. En de leukste ervaring, waarbij kiezen nogal moeilijk was. Maar ook van iedereen de leukste foto. Ook daarover valt te discussieren. Het verslag is wat later dan geplanned, maar gezien de status van de brievenbussen is dat niet verwonderlijk. Ook zijn er nog enkele poststukken van 2 huisjes onderweg. Deze zullen later worden toegevoegd.

2 Zie volgende pagina s Ervaringen uit huisje 4: Tijdelijke bewoners Dirk en Sjoerd Los, Marijke, Erik-jan, Tom, Sanne en Rick greuter en Boris, Maria, berent Daan en Mirjam (Bakker) Naam: Sjoerd los Mijn koudste ervaring: een lekkere douche of in de sauna na het schaatsen. Mijn heetste ervaring: met ze alle in de sauna en dan er zo lang mogelijk in proberen te blijven en daarna de sneeuw in rennen ( ook meteen me slechtste ervaring) Mijn leukste ervaring eigenlijk was de hele vakantie me leukste ervaring maar ik vond het vooral leuk als we met ze alle s avonds nog naar buiten gaan of met ze alle kaarten. Mijn leukste foto. Dat moet wel een foto van jezelf zijn. Naam: Dirk los Mijn koudste ervaring: de allereerste dag met schaatsen was omdat me bril besloeg en alles bevroor Mijn heetste ervaring: s avonds gezellig dicht bij het kampvuur met een borrel Mijn leukste ervaring met ze alle gezamenlijk schaatsen of bij het kamvuur zitten enz. Mijn leukste foto.

3 Het is een geweldige week geweest en alles was boven verwachting zelf na al jullie verhalen over afgelopen jaren. Iedereen heel erg bedankt voor de geweldige vakantie. Suomen kokemukset Rick Greuter (de Finse ervaringen van Rick Greuter) Kylmin kokemus (koudste ervaring): Mijn koudste ervaring in Finland was toch echt wel het sleeën, dit omdat als je naar beneden ging er sneeuw opspatte en dit allemaal in je gezicht kwam brrrrrrrrrrr!!! Kuumin kokemus (heetste ervaring): Mijn heetste ervaring in Finland is dat wanneer we s ochtends naar buiten keken en dachten brr koud goed aankleden dus. Eenmaal buiten en aan het spelen in de sneeuw kreeg ik het steeds warmer en dacht op slot ik doe mijn jas uit (toch maar niet gedaan). Paras kokemus (leukste ervaring): Mijn leukste ervaring in Finland was toch echt wel het sneeuwscooteren. Het begon allemaal met de sneeuwscooter van Berent en Boris, die had volgens Berent namelijk wat problemen met het vermogen (het ging natuurlijk weer niet hard genoeg voor meneer Daan ). Na enig overleg is een van de twee gidsen met de kapotte sneeuwscooter terug gegaan en ging Berent verder op de scooter van de gids. Toen we later bij het pannenkoekenhuisje wat zaten te drinken was er weer een sneeuwscooter bij gezet. En nu raad je het natuurlijk al, daar was geen bestuurder voor, want de gids was niet mee gekomen. En toen mocht ik de scooter dus terug naar Rantasalmi rijden. Dat was echt TE GEK!!!!!! Naam: Mirjam Mijn koudste ervaring: De hele week heb ik het amper koud gehad. Wat wil je: zoveel warme laagjes, zoveel beweging! Pas de maandag na thuiskomst, toen ik zónder thermisch ondergoed, zónder skibroek, zónder muts en zónder handschoenen drie uur in het Purmerbos moest staan, was ik bevroren en werd de hele dag niet meer warm. Ik verlangde naar het zonnige Finland.

4 Mijn heetste ervaring: In vol galop op de IJslanders over het bevroren meer racen. Het was 35 jaar geleden dat ik op een paard zat en ik vond het een waanzinnige kick om me weer 12 te voelen. Mijn leukste ervaring: Een heerlijke solodag bovenop de berg bij de houthut. Van 9 tot 5 met prachtige berken stammetjes en poedersneeuw in de weer geweest. De Finse ervaringen van Eric-Jan Greuter De koudste ervaring: Met alle bewoners van Eilatar (huisje 4) naar de slee helling toe. Helaas worden je voeten naar

5 verloop van tijd steeds kouder. De heetste ervaring: Schaatsen in het zonnetje op Haukivesi. Voor de wind uit lekker technieken en dan genieten van de ruimte en de mooie natuur om je heen. De leukste ervaring: Het sneeuwscooteren en dan Jan Plat tot twee keer toe vast zien staan met zijn scooter. En de blik van Rick toen hij te horen kreeg dat hij zelf met een scooter mocht rijden. En natuurlijk ook niet te vergeten dat Tom zelf mocht rijden. Naam: Boris Mijn Koudste ervaring: Op de laatste avond moesten we alleen nog maar even naar het restaurant toe. Dit ging allemaal heel goed, alleen de laatste meters begon onze meneer Derks een beetje irritant te doen:"hee, mij durf je niet echt aan, hè?" Nou toen probeerde ik dat dus wel. En dat ging een beetje mis. Mijn heetste ervaring: Dit vond ik eigenlijk maar een ding: dat als je je al helemaal aan had gekleed om in de sneeuw te gaan, maar je blijft nog even binnen om op iemand te wachten of je bent nog wat boven vergeten. Dan zweet je je echt de pan uit! Dan moet soms echt even de buitenlucht in. Mijn leukste ervaring: Dit is wat moeilijker, eigenlijk was alles best wel heel erg leuk. Toch blinkt het Snowscooteren wel uit.

6 Mijn leukste foto: Maria Daan Mijn koudste ervaring: In de sneeuw springen na de sauna, brrr! Mijn heetste ervaring: In de sauna zitten, vooral als Berent (mijn vader) nog even wat water op de kolen gooit! Mijn leukste ervaring: Paardrijden, in galop over het meer. Dat was echt GEWELDIG! Mijn leukste foto: Berent Daan Mijn koudste ervaring: Op de killer bee met falende handvatverwarming met 100 km/u over het meer rossen! Mijn heetste ervaring: De restjes van alle brandende fakkels samen in de vuurbak bij het meer! Mijn leukste ervaring: De tocht terug van Linnansaari op zaterdag. Met een heerlijke pannekoek in mijn maag achter Boris aan door de sneeuwduinen buffelen...

7 De Finse ervaring van Sanne Greuter Koudste ervaring: Na het picknicken bij PikkuLappi m n schaatsen weer aantrekken. Dit lukte niet en toen werden m n handen en tenen heel erg koud. Leukste ervaring: Het paardrijden over het meer en door het bos waar we door de dikke sneeuw liepen. Ik mocht zelfs twee keer paardrijden en ik reed twee keer op Sŏkn. En het liefst bleef ik daar de hele dag!!! Maar ook het sleeën was heel leuk. Heetste ervaring: s Avonds met z n allen in de sauna.

8 De Finse ervaringen van Tom Greuter De koudste ervaring: Vanuit de sauna in de sneeuw duiken. Brrr dat was koud!! De heetste ervaring: Wel 15 minuten in de sauna zitten. Pfff dat was heet!! De leukste ervaring: Met de sneeuwscootersafari mocht ik de laatste 6 km terug rijden met mijn vader achterop. Yes!! Dat was gaaf! De Finse ervaringen van Marijke Greuter De koudste ervaring: De eerste avond na het eten in het restaurant, even bij het meer kijken hoe het ijs er bij ligt. Rond de klok van uur, nog zonder thermokleding aan en met ongeveer -30ºC voelde dit erg koud aan. De heetste ervaring: Voor de aller eerste keer paardrijden. Door dikke lagen sneeuw en schuine hellingen op en af. En als het paardje dan in draf of galop gaat, krijg je het vanzelf wel heet. De leukste ervaring: Schaatsen op het meer. Genieten van de rust, ruimte, stilte en schitterende omgeving. En daar schaatsen terwijl de zon ondergaat.

9 Ervaringen vanuit Huisje 3, Haantjes, Vroompies en Wagenmakertjes: Lucas Vroom Een actiefoto van Lucas leukste ervaring in Finland, op de kontslee van de sleehelling af. Mijn koudste ervaring; Tijdens het langlaufen Mijn heetste ervaring; In de sauna Mijn leukste ervaring; Het kontsleeën Jeroen Vroom

10 Jeroen in het ijswak na de rooksauna: Tja, deze wakfoto kon nog net door de censuur Mijn koudste ervaring; het ijswak in (na de rooksauna). Mijn heetste ervaring; sex met Sandra. Oh, dat mag je natuurlijk niet publiceren. Dan wellicht het schaatsen met teveel kleding. En ja, de sauna op 120 was ook best heet, evenals de hottub na flink opstoken. Mijn leukste ervaring; alles was leuk, zowel voorbereiding, als de week zelf, als het nagenieten. Om toch wat te noemen: het afdalen van de sleehelling op kinderskietjes (zie video van Cor H.). Verder vond ik de mooie woorden van Mirjam + cadeau + blijken van waardering heel ontroerend. Daar doe je het toch voor. Piet en Anja Wagenmakers Anja als ijspegel, Piet als groot kinderentertainer rondom de maaltijd Onze loudste ervaring; Dat 13 personen in een huisje met elkaar een week samen kunnen leven dat levert heel veel geluid als ze gaan eten knor/knor. Onze heetste ervaring; Dat je met 110 graden nog niet gaar gestoomt bent en dat je een ijspegel nodig hebt om je zelf af te koelen. Onze leukste ervaring; Dat je met 64 verschillende personen weg kunt gaan. Een echt ijsclub gevoel in een prachtig land.

11 Johan Haan Johan in de hottub die alsmaar heter werd, terwijl de vlammen uit de pijp vlogen. Mijn koudste ervaring; was het schaatstochtje op het meer bij Kuopio na afloop van het bezoek aan de Junttan fabriek. Kou moet je niet onderschatten blijkt maar weer. Mijn warmste ervaringen; waren de bezoekjes aan de sauna, maar nog warmer de opgestookte hottub, waar de vlammen uit de pijp vlogen en het water alsmaar warmer werd. En nauutrlijk de aankleedpartijen in het huisje, voordat je naar buiten kon de kou in, het zweet stond je al op de rug voor dat je buiten was. Mijn leukste ervaringen; Finland was natuurlijk één hoogtepunt, maar als ik dan toch wat moet kiezen was dat mijn eerste kennismaking met de lange latten, wat voel je je trouwens hulpeloos als je op je rug onder aan de sleeplift ligt met die latten aan je benen. En de kikkertocht met Daphne samen helemaal naar het pannenkoekenhuisje, dat was helemaal super. Melanie Wagenmakers Melanie samen met Daphne tijdens het schaatsen

12 Mijn koudste ervaring; Tijdens de lunch bij het langlaufen, ik heb vervolgens tijden de tocht alleen maar kunnen mopperen (beroepsmopperaar volgens ingewijden). Mijn warmste ervaring; Zwoegend boven mijn zelfgemaakte macaroni. Mijn leukste ervaring; De sneeuwscootersafari was een groot feest. Daphne Haan Daphne tijdens het sleeën op de sleehelling en de eerste keer skiën, wat een feest Mijn koudste ervaring; Tijdens het worstjes braden op het eerste bbq-eiland, ik had sneeuw in mijn schaatsen en ik had ijskoude handen, het was helemaal niet leuk. Mijn warmste ervaring: In de sauna hier kon ik heerlijk opwarmen. Mijn leukste ervaring: Ik kan er niet één opnoemen, omdat ik niet kiezen kan; ik vond de eerste keer skiën in mijn leven super leuk, het sleeën van de sleehelling was gaaf en het schaatsen naar het pannenkoekenhuis vond ik ook erg leuk.

13 Esther Duif Esther op tijdens het langlaufen (één van de weinige foto s waar ze staande is ) Mijn koudste ervaring; Na het langlaufen mijn bevroren handschoenen weer aandoen. Dat was koud. Mijn heetste ervaring; Natuurlijk de sauna. En de eerste dag had ik met schaatsen teveel kleding aan. Dat was ook erg warm. Mijn leukste ervaring; De hele vakantie was gewoon heel leuk. Maar als ik dan toch een moment moet opschrijven dan de valmomenten met Anja tijdens het langlaufen. Zij moest dan zo hard lachen dat ze niet meer overeind kwam, en ik ook niet. Sandra Vroom

14 Sandra op de kontslee van de helling af Mijn koudste ervaring; Dat we weer terug waren in Nederland wat was het hier koud. Mijn warmste ervaring; Dat was in de sauna Mijn leukste ervaring; Het samen schaatsen met Anja, elke keer als we bijna vielen moesten we erg lachen en het kontsleeën was erg leuk Stefanie Wagenmakers Ontbijtje, wel vroeg hoor met zo n ukkie in het huisje Mijn koudste ervaring; s avonds buiten chillen bij -30º Mijn warmste ervaring; ontluikende liefde met Sjoerd Mijn leukste ervaring; Eindelijk weet ik hoe ik 31-en moet en natuurlijk op een knol door de sneeuw. Alex Vroom Alex op het BBQ-eiland, lekker hoor die pizza alleen was het er wel erg koud!!

15 Mijn koudste ervaring; Op het BBQ eiland Mijn heetste ervaring; De sauna Mijn leukste ervaring; Sleeën van de sleeheuvel Tim Haan Tim, zo koud dat mijn wimpertjes bevroren Mijn koudste ervaring; Op de slee tijdens de kikkertocht. Mijn warmste ervaring; De sauna natuurlijk. Mijn leukste ervaring; De sneeuwpret tijdens het sleeën Thomas Vroom

16 Thomas leukste foto, huisgenootje Melanie Mijn koudste ervaring; Dat ik door Rick in de sneeuw werd begraven Mijn heetste ervaring; Hout op het vuur gooien Mijn leukste ervaring; De sleebaantjes Verslag Finland Huisje 7, a.k.a Huize Max Inwoners: Kees Berk, Ans de Jong, Nel Slooten, Jan en Loes van Dort, Cor van Dort, Cor Hilbers, Cajo Vroom, Anja Tol, Karin Leneman Het hoogst gelegen huisje met extra trap, maar ook de kelderverdieping! Jaja de overwegend grijze golf moet in beweging blijven, we hadden de boodschap begrepen!!!!veel wordt goedgemaakt vanwege de hot whirl-pool onder huisje 7 Het best bewaard gebleven geheim van de Finland-trip! Ook dit is een vorm van Anderstoning tenslotte! Finland in beweging iedere dag om 8.30 wordt

17 Nou ja, als je dat tijdstip haalde!(dipje) Intussen werden de eieren met spek gebakken voor het ontbijt. Maar het geheim van de beweeglijkheid zit hem in niet in Salmiakki MAAR het Feuerwasser ( geheim recept Jan en Loes van Dort!! info aldaar ) En aansluitend dinerberaad en overpeinzingen over de actuele financiele situatie. Zie onder de notulen en verslag.

18 En dan over tot de orde van de dag.. of toch niet echt? en passant wat ervaringen van de inwoners Who s the (wo)man? Of dressed for success?

19 Of aangevallen door de verschrikkelijke sneeuwman? Kärini Lenemaninen; Nooit geweten dat een landschap zo oogverblindend, de stilte zo oorverdovend en de kou zo hartverwarmend kon zijn! Mijn heetste ervaring: Je billen bijna verbranden aan het hout van het bankje in de sauna Cor H; Mijn koudste ervaring: Toen ik met een kontsleetje een aantal keren van de snowboardbaan naar beneden was gegleden. Je gaat dan met je hakken door de sneeuwen dat spuit dan omhoog in je gezicht en tussen je kleding. Eerst ontdooit de sneeuw in je gezicht en daarna bevriest het. Tussen je kleding is dat precies het zelfde. Mijn heetste ervaring:veel hete ervaringen heb ik denk ik gehad Mijn leukste ervaring: Die gele plank met die ijzeren uitsteeksels (OPM; in een van de regels is het woordje NIET weggelaten U kunt zelf bepalen waar dit het beste past ) Jan en Loes ; De koudste ervaring: Loes heeft helemaal geen koudste ervaring gehad.en ik heb het alleen maar heet gehad.

20 Kees B ;Spontaanste ervaring ; met Jeroen,Cajo en Cor H.;de kroeg in Rantasalmi; de verjaardag van een Finse 70+ opa en een bruiloft ; koudste; s morgen om 6.45 wandelen bij -34! Ans: opmerkelijkste ervaring : de ontmoeting met de Finse gids(pakezel) die een schaatsende vrouwenclub begeleidde. Hoezo geen stress in Finland? De dames hadden geen tijd voor cranberry-thee want die moesten naar de sauna!! dus die thee dronken wij maar op bij de 1 e vuurplaats met Nel,Cor,Cajo D.en Kees.Enne een goede gids heeft GEEN aanmaakblokjes nodig! Bijzonder ervaring; cryptokronkels met Jeroen of Cajo oplossen! Blauw bloed en cryptokronkel - Voel je er koning en koningin. Cajo: Warmste ervaring: Bij aankomst het gezamenlijk eten in de grote, nostalgische, eetzaal. Leukste ervaring:anja: Het langlaufen om het schiereiland en dan eigenlijk niet goed meer weten waar je bent omdat alles op elkaar lijkt. Toch was het vakantiepark plotseling om de hoek. Anja: Na thuiskomst de maandag. Vochtig winderig weer. Dit voelde kouder aan dan de -20 in Finland. Nel: mooie foto wie is er op de uitkijktoren geweest??..en de fotograaf gefotografeerd,. en een beperkt zicht( bevroren bril )maakt de wereld niet minder mooi!!!

21 De tijdelijke bewoners van Huisje 5 Chanine, Wim, Mark, Henriette, Suna, Micha, Jan Femke Ibo, Lars en Arie Naam: Chanine Heetst : Natuurlijk in de sauna, maar ook de verwarming op de achterbank van het busje van Helsinki naar Rantasalmi Koudst : Rollen in de sneeuw na sauna leukst : skien in Juva, en sávonds samen in de tipi bij het vuur Leukste foto: Wim Heetste ervaring: Dat zijn er meerdere geweest, slapen op een matras met vloerverwarming, hout halen met Arie en dan niet met de slee maar met een hummer limousine, en dan natuurlijk je aankleden bij 20 C, ter voorbereiding op -20 C. Koudst : Na een koolstofproducerende lunch in een zo romantisch lijkend avontuurlijk koud hok weer proberen je lichaam warm te krijgen door topsport (langlaufen) leukst : De kikkertocht op Nordic skates met stokken naar Oravi en dan daar de lekkerste vissoep ooit eten bij het WISA evenement. Als je dan terug schaatst, terwijl de zon ondergaat word ik heel gelukkig. Leukste foto:

22 Naam Lars en Ibo Mijn loudste ervaring: De karaoke-avond door Chanine en Tijs (Of bedoelde je de koudste? Dat waren er erg veel). Mijn heetste ervaring: We kunnen ons niet herinneren dat we het erg warm hebben gehad Maar het moet voor de open haard zijn geweest. Mijn leukste ervaring: Met elf man en vrouw op een wrakke uitkijktoren staan en dan gaat er één springen om de balken te testen (een beetje spanning houd je alert nietwaar). Mijn leukste foto. Dat moet wel een foto van jezelf zijn. Jan en Fem Koudste ervaring Jan: op de gele sneeuwscooter zag Jan blauw van kou Koudste ervaring Femke: het vanuit de sauna in de sneeuw ZIEN rollen van Chanine deed Femke accuut de sauna weer in rennen Heetste ervaring Jan: alle pyromanische activiteiten

23 Heetste ervaring Femke: Van de enthousiaste sprong van Wim op de houten uitkijktoren met het nodige gekraakt tot gevolg kreeg Femke het behoorlijk warm van schrik... Leukste ervaring Jan: alles was leuk, maar het skieën met de gloednieuwe rode skies krijgt toch een streepje voor Leukste ervaring Femke: moeillijk kiezen, maar het sleeën was toch wel erg leuk! En het karaoke optreden van Thijs Mossel, werkelijk briljant. Mark Mijn koudste ervaring: Uitstappen uit de bus zondag avond bij aankomst in Rantasalmi. M n neusharen vroren aan mijn wimpers vast. Mijn warmste ervaring: Langlaufen ;-) Met gerookte lunch. Mijn leukste ervaring: Met z n vieren (en de rest) genieten van de sneeuw en het ijs maar ook een mooie Finse schaatsslag een paar kilometer volhouden en ik kan niet kiezen bij aankomst lekker eten in die geweldige eetzaal. Minst leuke ervaring: In volle vaart door de scheur schaatsen en dan je schaats gaan zoeken. Pijnlijkste ervaring: Snowboarden of is het Sn auw boarden De loudste ervaring: Adèle vertolkt door Chanine Henriëtte Koudste: de eerste schaatstocht op maandag. De outfit van vooral de kids moest vaak even losser of strakker of gedaan worden. En dat iedere keer

24 zonder handschoenen want mët lukte niet. Heetste: wel saai maar dat was toch echt de sauna Leukste: de eerste ochtend uit het woonkamerraam kijken, zo veel verschillende ijs- en sneeuwsporten doen in zo n korte tijd, avondwandeling naar de uitkijkpost, en zo zijn er nog veel meer! Suna en Micha Koudste ervaring: Schaatsen tegen de wind in op de eerste dag ;-( Warmste ervaring: Voor het eerst lang in de sauna zitten en afwrijven met sneeuw. Leukste ervaring: Sleeën op de bobbelpiste.

25

26 Naam :Arie Vrijbloed Mijn koudste ervaring: Na een dagje een prachtige heimachine fabriek Bezocht te hebben in Kuopio wandelde ik in de namiddag samen met de andere techneuten door het centrum Het was daar dicht bij de -30 graden en dat is echt heel koud Mijn heetste ervaring: Een duet zingen met Thijs Mossel wat was dat een hilarische avond Mijn leukste ervaring : Iedere dag van de vakantie heeft huisje 5 hele leuke dingen gedaan. Wat er echt voor mijn uitsprong was de snowscooter safari en sleeën bij de fam Haikinnen (1km de berg op) Mijn leukste foto. Dat moet wel een foto van jezelf zijn. (ik heb hem nog niet gezien dus ik weet niet of hij publiek kan. Hij is genomen door Ibo,en Wim staat er ook op) (Nee Arie, kan inderdaad niet gepubliceerd worden. Dat tast mijn geloofwaardigheid aan gr wim, heb dus voor jou een andere foto toegevoegd) Nu nog even wachten op de twee andere huisjes; de opgeschoten jeugd, en huisje jonker bibo/boer

Ervaringen uit huisje 2

Ervaringen uit huisje 2 Ervaringen uit huisje 2 Martin, Annemiek, Hein, Koen Jonker Rene, Saskia, Jeroen, Maayke, Fenna Bibo & Anne de Boer. Rene Bibo Dat ik bij de bus stop uit de bus stapte en een sneeuwbal van JV in me nek

Nadere informatie

Ik ben Linda (18 jaar), ik zit nu in het derde leerjaar van de MBO opleiding dierverzorging. Afgelopen winter heb

Ik ben Linda (18 jaar), ik zit nu in het derde leerjaar van de MBO opleiding dierverzorging. Afgelopen winter heb 15-12-2010-24-02-2011 Ik ben Linda (18 jaar), ik zit nu in het derde leerjaar van de MBO opleiding dierverzorging. Afgelopen winter heb ik de tijd van mijn leven gehad! Ik heb de kans gekregen om in Finland

Nadere informatie

Februari, de maand van Valentijnsdag. Daarom deze maand een lief bericht van de leerlingen van groep 6

Februari, de maand van Valentijnsdag. Daarom deze maand een lief bericht van de leerlingen van groep 6 Februari, de maand van Valentijnsdag. Daarom deze maand een lief bericht van de leerlingen van groep 6 Mama Een roos is roze viooltjes zijn blauw maar het allerliefst Hou ik van jou mama. Joshua De beste

Nadere informatie

Er was eens een heel groot bos. Met bomen en bloemen. En heel veel verschillende dieren. Aan de rand van dat bos woonde, in een grot, een draakje. Dat draakje had de mooiste grot van iedereen. Lekker vochtig

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne>

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne> Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 Inleiding Timo is een ander mens geworden door zijn grote vriend Tommy. Toch was het niet altijd zo geweest, Timo had Tommy gekregen voor

Nadere informatie

De brug van Adri. Rollen: Verteller Martje Adri Wim

De brug van Adri. Rollen: Verteller Martje Adri Wim De brug van Adri Rollen: Verteller Martje Adri Wim Daar loopt een meisje. Ze heet Martje. Ze kijkt boos en loopt langzaam. Ze weet niet waarheen. Martje kent Wim. Hij woont in dezelfde straat, maar Wim

Nadere informatie

Verhalen en foto s van de schoolreisjes van de groepen 1,2,3,4 en 5

Verhalen en foto s van de schoolreisjes van de groepen 1,2,3,4 en 5 Verhalen en foto s van de schoolreisjes van de groepen 1,2,3,4 en 5 Op donderdag 21 mei gingen de groepen 1 en 2 naar De Goudvis Eindelijk was het zover voor de groepen 1 en 2. De kinderen waren erg zenuwachtig

Nadere informatie

De week van Springmuis.

De week van Springmuis. De week van Springmuis. Vandaag is het verhaal verteld over Springmuis. Het verhaal is afkomstig van een legende van de Noord Amerikaanse vlakte-indianen. Het verhaal gaat over onzekerheid, het verlangen

Nadere informatie

't gummybeertje le journal D' Hoge School redactie: Tom & Senne 24-10-08 jaargang 3 nr. 7 http://zevensprong.org frankieweyns@hotmail.

't gummybeertje le journal D' Hoge School redactie: Tom & Senne 24-10-08 jaargang 3 nr. 7 http://zevensprong.org frankieweyns@hotmail. 't gummybeertje le journal D' Hoge School redactie: Tom & Senne 24-10-08 jaargang 3 nr. 7 http://zevensprong.org frankieweyns@hotmail.com Het aapje en de sleutels Er was eens een man en die had de sleutels

Nadere informatie

Heuvelklas in Westouter

Heuvelklas in Westouter K L A S N I E U W S U I T K L A S 4! Jaargang 9, nummer 31 23 mei 2016 Heuvelklas in Westouter De maandag na de heuvelklas stonden we nog even stil bij de heuvelklas. We speelden een heuvelklasquiz en

Nadere informatie

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg Pasen met peuters en kleuters Beertje Jojo is weg Thema Maria is verdrietig, haar beste Vriend is er niet meer. Wat is Maria blij als ze Jezus weer ziet. Hij is opgestaan uit de dood! Wat heb je nodig?

Nadere informatie

Schoolkrant. Juli 2015

Schoolkrant. Juli 2015 Schoolkrant Juli 2015 Inleiding Shakira Naar de middelbare school! Interview juf Sanne over het kamp van groep 7/8. Interview juf Femke over bruiloft 25 jaar jubileum Over ons Spelletjes Shakira Geschreven

Nadere informatie

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2 Bladzijde negen, Bladzijde tien, Krijg ik het wel ooit te zien? Ander hoofdstuk, Nieuw begin.. Maar niets, Weer dicht, Het heeft geen zin. Dan probeer ik achterin dat dikke boek. Dat ik daar niet vaker

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12 Bruiloftsfeest Sara en Johannes hebben een kaart gekregen In een hele mooie enveloppe Met de post kregen ze die kaart Weet je wat op die kaart stond? Nou? Wij gaan trouwen!

Nadere informatie

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N René op vakantie 10-17 mei 2013 P U T T E N Begeleider Theo Vrijdag 10 mei Vertrek naar Landal Tegen 12 uur rijdt de Tendens bus de Ranonkelweg in en René straalt als hij mij ziet. Na de lunch nemen we

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven.

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Water Egypte In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Ik ga naar een restaurant in Nederland. Daar bestel ik een glas water. De ober vraagt

Nadere informatie

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn:

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn: A Klein Kontakt Het is alweer eind maart wanneer dit Kontakt uitkomt, het voorjaar lijkt begonnen, veel kinderen hebben kweekbakjes met groentes in de vensterbank staan, die straks de tuin in gaan. Over

Nadere informatie

Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden

Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden zijn ouders hem, maar alle andere konijntjes noemden

Nadere informatie

7.5 Script en plaatjes post-test

7.5 Script en plaatjes post-test 7.5 Script en plaatjes post-test De vorige keer waren we hier om Drakie wat beter te leren praten en Drakie heeft toen een heleboel van jou geleerd. Dat vond ie heel leuk. Vandaag gaan we wat dingen die

Nadere informatie

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1 Zwanger Ik was voor het eerst zwanger. Ik voelde het meteen. Het kon gewoon niet anders. Het waren nog maar een paar cellen in mijn buik. Toch voelde ik het. Deel 1 0-3 maanden zwanger Veel te vroeg kocht

Nadere informatie

!!!!! !!!!!!!!!!!! Uit: Glazen Speelgoed (Tennesse Williams)! (zacht) Hallo. (Ze schraapt haar keel)! Hoe voel je je nu? Beter?!

!!!!! !!!!!!!!!!!! Uit: Glazen Speelgoed (Tennesse Williams)! (zacht) Hallo. (Ze schraapt haar keel)! Hoe voel je je nu? Beter?! Uit: Glazen Speelgoed (Tennesse Williams) Jim Laura Jim Laura Jim wijn aan) Laura Hallo Laura (zacht) Hallo. (Ze schraapt haar keel) Hoe voel je je nu? Beter? Ja. Ja, dankje. Dit is voor jou. Een beetje

Nadere informatie

Tik-tak Tik-tak tik-tak. Ik tik de tijd op mijn gemak. Ik haast me niet zoals je ziet. Tik-tak tik-tak, ik denk dat ik een slaapje pak.

Tik-tak Tik-tak tik-tak. Ik tik de tijd op mijn gemak. Ik haast me niet zoals je ziet. Tik-tak tik-tak, ik denk dat ik een slaapje pak. Tik-tak - Lees het gedicht tik-tak voor. Doe dit in het strakke ritme van een langzaam tikkende klok: Tik - tak - tik - tak Ik tik - de tijd - op mijn - gemak. Enzovoort. - Laat de kinderen vrij op het

Nadere informatie

rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005

rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005 rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005 Provided by Fanart Central. http://www.fanart-central.net/stories/user/fightgirl91/21803/rijm Chapter 1 - rijm 2 1 - rijm Gepaard

Nadere informatie

Het vreemde paard van Sinterklaas. door Nellie de Kok

Het vreemde paard van Sinterklaas. door Nellie de Kok Het vreemde paard van Sinterklaas door Nellie de Kok 1 Het vreemde paard van Sinterklaas door Nellie de Kok Samenvatting Als Sinterklaas in Nederland aankomt, wil hij dat Piedewiet zijn paard, Americo

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

Voorwoord. Veel leesplezier! Liefs, Rhijja

Voorwoord. Veel leesplezier! Liefs, Rhijja Voorwoord Verliefd zijn is super, maar ook doodeng. Want het kan je heel onzeker maken. En als het uiteindelijk uitgaat, voel je je intens verdrietig. In dit boek lees je over mijn liefdesleven, de mooie,

Nadere informatie

Help, mijn papa en mama gaan scheiden!

Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Joep ligt in bed. Hij houdt zijn handen tegen zijn oren. Beneden hoort hij harde boze stemmen. Papa en mama hebben ruzie. Papa en mama hebben vaak ruzie. Ze denken

Nadere informatie

De wereld is wit. Het riet aan de kant van het meer wuift langzaam heen en weer. Het geluid

De wereld is wit. Het riet aan de kant van het meer wuift langzaam heen en weer. Het geluid !REIZEN In KUOPIO is het ijs voor iedereen Meer dan SCHAATSVERM De wereld is wit. Het riet aan de kant van het meer wuift langzaam heen en weer. Het geluid van lange ijzers op het ijs doorbreekt de stilte.

Nadere informatie

Take a look at my life 43

Take a look at my life 43 Take a look at my life 43 Verslaafd aan foto,s maken. Elke dag weer mijn mobiel uit me zak halen en foto,s maken van de dingen die ik mee maak of tegenkom. Er zijn al zoveel mensen die gebruik maken van

Nadere informatie

Inhoud Slaapkamer 6 Opwarming 8 Een jaar later 10 Genoeg 12 Terrorist 14 Geheim 16 Olie 20 R.O.A. 23 Betty 26 Vertrouwen 29 Feiten 32 G.O.F. 35 Protest 38 Warm 42 Reuzenmachine 44 Een bewaker! 47 Terrorist?

Nadere informatie

We spelen in het huis van mijn mama deze keer,

We spelen in het huis van mijn mama deze keer, Jip en Janneke. Ik ben Jip. Ik ben Janneke en we wonen naast elkaar. Hij heet Jip, zij heet Janneke. en we spelen soms bij hem en soms bij haar. We spelen in het huis van mijn mama deze keer, we kunnen

Nadere informatie

Maar gelukkig is er nog de Zing-Piet. Die zorgt ervoor dat alle Pieten alle Sinterklaasliedjes goed kunnen zingen. Dus ook:

Maar gelukkig is er nog de Zing-Piet. Die zorgt ervoor dat alle Pieten alle Sinterklaasliedjes goed kunnen zingen. Dus ook: Weten jullie hoe Sinterklaas van Spanje naar Nederland komt? Ja? Met de fiets? Nee! Met de stoomboot, natuurlijk! Het is een heel gedoe voordat Sinterklaas en zijn Pieten kunnen vertrekken. Je wil niet

Nadere informatie

Finale weekend club competitie

Finale weekend club competitie Finale weekend club competitie Ploegentijdrit Zaterdag stond als allereerst de ploegentijdrit op programma. Jawel hoor we moesten als eerste van start. We waren maar met 5 in plaats van 6 man. Start ging

Nadere informatie

London. klas 2B kompas. Dagboek: Gemaakt door Stacey Wilbrink

London. klas 2B kompas. Dagboek: Gemaakt door Stacey Wilbrink London klas 2B kompas Dagboek: Gemaakt door Stacey Wilbrink Dag 1 Klas 2b van het kompas moesten allemaal verzamelen op het station Breda. Daar werden de kinderen uitgezwaaid door hun ouders. De kinderen

Nadere informatie

Liturgie voor de scholendienst 2015

Liturgie voor de scholendienst 2015 Liturgie voor de scholendienst 2015 Kerk van de Nazarener & Christelijke Basisschool De Vliet Klaaswaal Zondag 1 februari Thema: Bestaat God (eigenlijk wel)? Welkomstwoord Uitleg over de kerk Kinderopwekking

Nadere informatie

De Geschiedenis van de Witte Slagerij

De Geschiedenis van de Witte Slagerij De Geschiedenis van de Witte Slagerij Rotterdam-winter 1887 In een gezellige straat in Rotterdam Crooswijk woont Marie (geb. Maria Johanna Storm- 12-03-1868) met haar ouders en haar 4 jaar oudere broer

Nadere informatie

ze terug in de la. Dan haalt ze de pannen van het fornuis en zet ze op de onderzetters. Thomas vouwt zijn handen en doet zijn ogen dicht.

ze terug in de la. Dan haalt ze de pannen van het fornuis en zet ze op de onderzetters. Thomas vouwt zijn handen en doet zijn ogen dicht. 1. Te laat thuis Wanneer gaan we eten, mam? Thomas loopt de keuken in en tilt de deksel van een pan. Mmm! Macaroni! Daar heb ik wel zin in. Mama pakt de deksel uit Thomas hand en doet hem weer op de pan.

Nadere informatie

Verslagen partijen 2 e ronde

Verslagen partijen 2 e ronde Verslagen partijen 2 e ronde Geschreven door Dewi van den Bos Het Roode Hert en de rest van het bestuur van het toernooi kunnen niet aansprakelijk gesteld worden. 13 april 2012, 6 e en laatste speelavond

Nadere informatie

Kamp. Michelle. Kamp:

Kamp. Michelle. Kamp: Het kamp Het was een super leuk kamp, Het boshuis was hartstikke leuk en gezellig en er omheen was heel veel te doen en als hoogtepunt dit jaar een springkussen. we hebben heel vee leuke spellen in het

Nadere informatie

Het restaurant in Otterlo.

Het restaurant in Otterlo. Het verslag van mijn spontane actie/uitdaging handbikend van Enschede naar Scherpenzeel en terug. Een totale afstand van 259,92 km en heb hier zowel de zaterdag als de zondag 12 uur over gedaan (inclusief

Nadere informatie

BINNENSUIS Jehudi van Dijk

BINNENSUIS Jehudi van Dijk BINNENSUIS Jehudi van Dijk Op het toneel staat een vrouw. Ze draagt gewone kleren en ze heeft een horloge om. Ook staat er een stoel en een prullenbak en ligt er een pluisje op de grond. Ik denk altijs

Nadere informatie

Het Rijksmuseum We gingen naar het rijksmuseum over de gouden eeuw. We vonden de nachtwacht heel erg mooi want hij is heel bijzonder omdat het van

Het Rijksmuseum We gingen naar het rijksmuseum over de gouden eeuw. We vonden de nachtwacht heel erg mooi want hij is heel bijzonder omdat het van Het Rijksmuseum We gingen naar het rijksmuseum over de gouden eeuw. We vonden de nachtwacht heel erg mooi want hij is heel bijzonder omdat het van donker naar licht is geverfd en dat vind ik heel speciaal

Nadere informatie

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp!

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Haring! Verse haring! Wie maakt me los! Ik heb verse haring! Ha... ja, nou heb ik jullie aandacht, hè? Sorry, ik ben uitverkocht. Vandaag geen haring

Nadere informatie

Het is herfst in de poppenkast. door Nellie de Kok

Het is herfst in de poppenkast. door Nellie de Kok Het is herfst in de poppenkast door Nellie de Kok 1 Het is herfst in de poppenkast door Nellie de Kok Samenvatting Jan en Katrijn gaan naar het bos om spullen te zoeken voor de herfsttafel. Als Jan in

Nadere informatie

16-23 oktober 2015 Met in de hoofdrol: Alex, Sanne, Gideon, Wieneke en Mattias

16-23 oktober 2015 Met in de hoofdrol: Alex, Sanne, Gideon, Wieneke en Mattias Reisverslag Portugal 16-23 oktober 2015 Met in de hoofdrol: Alex, Sanne, Gideon, Wieneke en Mattias Vrijdag 16 oktober De vakantie kon eindelijk beginnen! Al om half drie `s nachts verzamelde iedereen

Nadere informatie

Musical De Eendenclub verdwaalt

Musical De Eendenclub verdwaalt Pagina 1 van 9 Musical De Eendenclub verdwaalt Normale versie voor 3 typetjes (Otto/Elle/Izzi) Een eigen productie van Recrateam Zang: Leonie van Gent en Martijn Boer Stemmen op de cd-versie: Martijn Boer

Nadere informatie

ik heb t! Gerard van Midden Noëlle Smit

ik heb t! Gerard van Midden Noëlle Smit ik heb t! Gerard van Midden Noëlle Smit ISBN 978-90-77065-79-2 NUR 273 2011 Xplore Media Xplore Groep BV, Postbus 20, 3870 CA Hoevelaken www.astmafonds.nl tekst Gerard van Midden illustraties Noëlle

Nadere informatie

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij?

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Wat een mooie luchtballonnen! Geel, oranje, groen en blauw. Kies maar uit Daan,

Nadere informatie

Verteld door Schulp en Tuffer

Verteld door Schulp en Tuffer Verteld door Schulp en Tuffer Het allereerste kerstfeest Het allereerste kerstfeest Verteld door Schulp en Tuffer Vertaald en bewerkt door Maria en Koos Stenger Getekend door Etienne Morel en Doug Calder

Nadere informatie

Hoe lang duurt geluk?

Hoe lang duurt geluk? Hoe lang duurt geluk? Op dit moment ben ik gelukkig. Na veel pech ben ik dan eindelijk een vrolijke schrijver. Mijn roman is goed gelukt. En ik verdien er veel geld mee. En ik heb ook nog eens een mooie,

Nadere informatie

Ivonne Bressers: Dank je wel. Rob Kleijs: Ivon, Kun je nog eens uitleggen wat het Usher Syndroom is?

Ivonne Bressers: Dank je wel. Rob Kleijs: Ivon, Kun je nog eens uitleggen wat het Usher Syndroom is? 100 Col 's beklimmen in 40 dagen met een totale afstand van 4100 kilometer. Eddy Driessen uit Arnhem wil die tocht gaan afleggen en dat doet hij voor zijn plezier maar ook voor het goede doel. Namelijk

Nadere informatie

Niet in slaap vallen hoor!

Niet in slaap vallen hoor! Niet in slaap vallen hoor! Marcus 13: 33-37: Dierenversie Geïllustreerd door: 30 november 2014 Maria Koninginkerk Baarn 2 De oude leeuw heeft vakantieplannen. Dat vertelde hij vanmorgen aan alle dieren:

Nadere informatie

Op reis naar Bethlehem

Op reis naar Bethlehem Op reis naar Bethlehem Rollen: Verteller Jozef Maria Engel Twee omroepers Kind 1 Kind 2 Kind 3 Receptionist 1 Receptionist 2 Receptionist 3 Kind 4 Kind 5 Herder 1 Herder 2 Herder 3 Herder 4 Drie wijzen

Nadere informatie

Oostenrijkreis 2013. Het huis waarin we verblijven.

Oostenrijkreis 2013. Het huis waarin we verblijven. Oostenrijkreis 2013 Op zondag 21 april 2013 om 19:00 vertrokken 32 leerlingen uit 4H en 5V naar Schröcken, Oostenrijk. De busreis was erg gezellig, sommige leerlingen zijn nauwelijks aan slapen toegekomen.

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

En rijke mensen werken niet. Die kunnen de hele dag doen wat ze leuk vinden.

En rijke mensen werken niet. Die kunnen de hele dag doen wat ze leuk vinden. Warm in Verona Romeo loopt een beetje rond. Dat doet hij bijna elke dag. Hij vindt het leuk om door het stadje te lopen. Door de kleine straatjes. Langs de rivier waar de meisjes de was doen. En over de

Nadere informatie

NOORWEGEN. Vertrek: s ochtends moesten we gewoon naar school tot 12 uur. we werden 09-05-2012 13-05-2012

NOORWEGEN. Vertrek: s ochtends moesten we gewoon naar school tot 12 uur. we werden 09-05-2012 13-05-2012 NOORWEGEN 09-05-2012 13-05-2012 Vertrek: s ochtends moesten we gewoon naar school tot 12 uur. we werden door onze ouders naar Schiphol gebracht. Ik zat bij Ilonka in de auto. Op Schiphol gaf meester Hendrie

Nadere informatie

Goedemorgen Sinterklaas is een BandEvent productie. pagina 1 van 12

Goedemorgen Sinterklaas is een BandEvent productie. pagina 1 van 12 01 Goedemorgen Sinterklaas 2 02 De vriend van ieder kind 3 03 Taai taai 4 04 Zwarte Piet, kijk goed uit! 5 05 Vergeten 6 06 Lieve Sinterklaas 7 07 Go Go Amerigo 8 08 Kijk, Sinterklaas is aangekomen 9 09

Nadere informatie

Kerstfeest 17 december 2014 Groep 6/7 De Brug

Kerstfeest 17 december 2014 Groep 6/7 De Brug Kerstfeest 17 december 2014 Groep 6/7 De Brug Welkom Lied: Dank je voor dit warme licht (kaarsen worden aangestoken door Youri) 1. Eerste kaars, wat wil jij zeggen als je branden gaat? Zie jij in je mooiste

Nadere informatie

Les 3 Ophelderen Leestekst: De Friese Elfstedentocht

Les 3 Ophelderen Leestekst: De Friese Elfstedentocht "Welkom:... " Les 3 Ophelderen Leestekst: De Friese Elfstedentocht Introductiefase: 1. "We gaan vandaag weer proberen om de betekenis te vinden van moeilijke woorden. Dit noemen we 'Ophelderen van moeilijke

Nadere informatie

Een greep uit een presentatieviering met als thema: Licht zijn voor anderen

Een greep uit een presentatieviering met als thema: Licht zijn voor anderen Een greep uit een presentatieviering met als thema: Licht zijn voor anderen Openingstekst: (Door een ouder en kind) A. Zeg zou jij het licht aandoen? Je moet opschieten, want het is bijna tijd. Dadelijk

Nadere informatie

Eerste druk, 2013 2013 Arinka Linders AVI E5 M6 Illustraties: Michiel Linders

Eerste druk, 2013 2013 Arinka Linders AVI E5 M6 Illustraties: Michiel Linders Leo Leeuwtje Eerste druk, 2013 2013 Arinka Linders AVI E5 M6 Illustraties: Michiel Linders isbn: 9789048431052 nur: 282 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl Hoewel aan de totstandkoming

Nadere informatie

In deze schoolkrant: Een lekker recept van Lisa, smullen! Verslag van het kamp in Oosterhout en De vastenactie van groep 7. Rosalie vertelt voor de

In deze schoolkrant: Een lekker recept van Lisa, smullen! Verslag van het kamp in Oosterhout en De vastenactie van groep 7. Rosalie vertelt voor de In deze schoolkrant: Een lekker recept van Lisa, smullen! Verslag van het kamp in Oosterhout en De vastenactie van groep 7. Rosalie vertelt voor de Kinder GemeenteRaad! Hallo, ik ben Lisa en ik zit in

Nadere informatie

Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg.

Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg. Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg. Ik begon deze week met het gevoel ik heb er zin in en ik zie wel wat we allemaal gaat gebeuren, ik laat het wel op me afkomen. Na de eerste dag voor

Nadere informatie

GKIJ GKIJ. Jarno. Hilde

GKIJ GKIJ. Jarno. Hilde Er kwamen mensen van ze vertelden hoe het was als je in een rolstoel zat. We hebben veel geleerd. Als je in een rolstoel zit zijn sommige dingen vervelend, maar daar kun je bij geholpen worden. Bijvoorbeeld

Nadere informatie

HERINNERINGEN. tante Nel. van de kinderen van Brand en Greet. aan

HERINNERINGEN. tante Nel. van de kinderen van Brand en Greet. aan HERINNERINGEN van de kinderen van Brand en Greet 1 aan tante Nel Anneke van Brand en Greet: Utrecht, Gr. v. Prinstererstaat 26. Vijf december, 1933? Sinterklaasavond. In gespannen afwachting van de komst

Nadere informatie

Kikker in de kou. geschreven door Max Velthuijs

Kikker in de kou. geschreven door Max Velthuijs Kikker in de kou geschreven door Max Velthuijs Op een ochtend, toen Kikker wakker werd, merkte hij meteen dat er iets veranderd was in de wereld. Hij sprong uit bed en liep naar het raam. Tot zijn verwondering

Nadere informatie

Karin de Galan. Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach.

Karin de Galan. Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach. Karin de Galan Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach. Ze heeft zich gespecialiseerd in het trainen van trainers en richtte in 2007 de galan school voor training op. Eerder werkte ze als

Nadere informatie

Zoek de zes verschillen

Zoek de zes verschillen Naam: Zoek de zes verschillen schaat-sen. het is win-ter en het is koud. het vriest. op de slo-ten ligt een laag-je ijs. mo-gen we schaat-sen, vraagt joost? als het ijs sterk ge-noeg is, zegt pa-pa na

Nadere informatie

Eerste druk, april 2012 2012 Piety Alkema Illustraties: Studio Roede te Grootegast en Piety Alkema

Eerste druk, april 2012 2012 Piety Alkema Illustraties: Studio Roede te Grootegast en Piety Alkema Klein draakje Eerste druk, april 2012 2012 Piety Alkema Illustraties: Studio Roede te Grootegast en Piety Alkema isbn: 978-90-484-2341-5 nur: 277 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl

Nadere informatie

Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen.

Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen. Een klein gesprekje met God Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen. God lachte breed. Dat is waar!, zei God. Jij bent ook het licht.

Nadere informatie

Makkers en rakkers. Nel Ooievaar. bron Nel Ooievaar, Makkers en rakkers. 'De Vliegende Hollander', Utrecht ca. 1940. 2010 dbnl

Makkers en rakkers. Nel Ooievaar. bron Nel Ooievaar, Makkers en rakkers. 'De Vliegende Hollander', Utrecht ca. 1940. 2010 dbnl Makkers en rakkers Nel Ooievaar bron. 'De Vliegende Hollander', Utrecht ca. 1940 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/ooie002makk01_01/colofon.php 2010 dbnl 2 [Makkers en rakkers] 3 Een mus

Nadere informatie

1 Vinden de andere flamingo s mij een vreemde vogel? Dat moeten ze dan maar zelf weten. Misschien hebben ze wel gelijk. Het is ook raar, een flamingo die jaloers is op een mens. En ook nog op een paard.

Nadere informatie

Noorwegen. Gemaakt door Emma Scheepstra

Noorwegen. Gemaakt door Emma Scheepstra Noorwegen Gemaakt door Emma Scheepstra 1 Inhoudsopgave Dag 1: Aankomst... 3 Dag 2: Naar school en het zwembad... 4 Dag 3: Naar school en naar een klimbos... 5 Dag 4: Naar het zwembad en naar de stad...

Nadere informatie

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd.

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd. Voorwoord In dit boek staan interviews van nieuwkomers over hun leven in Nederland. Ik geef al twintig jaar les aan nieuwkomers. Al deze mensen hebben prachtige verhalen te vertellen. Dus wie moest ik

Nadere informatie

KOPIEERBLADEN. THEMA 5: Ik wil ridder worden! Plantyn - TotemTaal - Thema 5: ik wil ridder worden!

KOPIEERBLADEN. THEMA 5: Ik wil ridder worden! Plantyn - TotemTaal - Thema 5: ik wil ridder worden! KOPIEERBLADEN THEMA 5: Ik wil ridder worden! 97 97 Wat moet je doen om ridder te worden? Vind je dit goed? Moet er nog iets bij? Als je de opdrachten hier goed uitvoert, krijg je een ridderdiploma. Page

Nadere informatie

Bijlage 1: Luchtpost voor de kerstman van Brigitte Weninger. Luchtpost voor de kerstman 1

Bijlage 1: Luchtpost voor de kerstman van Brigitte Weninger. Luchtpost voor de kerstman 1 Bijlage 1: Luchtpost voor de kerstman van Brigitte Weninger Luchtpost voor de kerstman 1 Martijn en zijn moeder woonden in een dorpje hoog in de bergen. Ze waren arm. Martijn had geen vader. Martijns moeder

Nadere informatie

Iris marrink Klas 3A.

Iris marrink Klas 3A. Iris marrink Klas 3A. 1 Inhoud. 1- Voorpagina 2- Inhoud, inleiding & mijn mening 3- Dag 1 4- Dag 2 5- Dag 3 6- Dag 4 7- Dag 5 Inleiding. Ik kreeg als opdracht om een dagverslag te maken over Polen. 15

Nadere informatie

Op 1 mei 2012 begon ons Europese avontuur, we kregen te horen dat we de kans hadden om Europacup te gaan spelen. Ik sprong een gat in de lucht, dat

Op 1 mei 2012 begon ons Europese avontuur, we kregen te horen dat we de kans hadden om Europacup te gaan spelen. Ik sprong een gat in de lucht, dat Op 1 mei 2012 begon ons Europese avontuur, we kregen te horen dat we de kans hadden om Europacup te gaan spelen. Ik sprong een gat in de lucht, dat ik dit in mijn volleybalcarrière nog mee zou maken had

Nadere informatie

Jij durft over jouw gevoelens praten. Complimenten geven is voor jou kinderspel. Jij ligt s nachts niet te piekeren. Jij hebt vat op de dingen.

Jij durft over jouw gevoelens praten. Complimenten geven is voor jou kinderspel. Jij ligt s nachts niet te piekeren. Jij hebt vat op de dingen. Jij bent echt een kanjer! Om op te eten! Jij durft over jouw gevoelens praten. Jij hebt een topconditie. Wat zit jouw haar oké! Complimenten geven is voor jou kinderspel. Ik ben jaloers op jouw spierballen.

Nadere informatie

Knabbel en Babbeltijd.

Knabbel en Babbeltijd. Knabbel en Babbeltijd. (zorg ervoor dat je deze papieren goed leest, uitprint en meeneemt naar de VBW) Het thema van deze VBW-week is Zeesterren. Het thema is de titel van de week (dus geen kreet of korte

Nadere informatie

Take a look at my life week 13

Take a look at my life week 13 Take a look at my life week 13 Dit was me wel een weekje zeg een nogal saai weekje. Met heel veel op bed liggen omdat ik ziek ben. Hoest de longen uit me lijf, ben onwijs verkouden, totaal geen energie

Nadere informatie

Verhaal van puppy Sepp

Verhaal van puppy Sepp Verhaal van puppy Sepp Hallo allemaal, ik ben Sepp Ik wil graag mijn levensverhaal van de eerste 2 maanden bij mijn toen nog nieuwe gezinnetje vertellen. Ik ben een Dwergschnauzer zwart / zilver en op

Nadere informatie

Guido Gezelle. De school die nooit slaapt. Lusthovenlaan 12-2640 Mortsel - 03/449.77.41- www.dierenschool.be

Guido Gezelle. De school die nooit slaapt. Lusthovenlaan 12-2640 Mortsel - 03/449.77.41- www.dierenschool.be Guido Gezelle De school die nooit slaapt Lusthovenlaan 12-2640 Mortsel - 03/449.77.41- www.dierenschool.be 1ste leerjaar Op dinsdag 8 mei bleven de kinderen van het eerste leerjaar een nachtje op school

Nadere informatie

VERSJES: Mourik lou VADERDAG. Lieve papa, kom eens even met uw hoofd heel dicht bij mij. k wil u graag een zoentje geven en u krijgt daar nog wat bij!

VERSJES: Mourik lou VADERDAG. Lieve papa, kom eens even met uw hoofd heel dicht bij mij. k wil u graag een zoentje geven en u krijgt daar nog wat bij! VERSJES: Mourik lou VADERDAG Lieve papa, kom eens even met uw hoofd heel dicht bij mij. k wil u graag een zoentje geven en u krijgt daar nog wat bij! t Is geen zakdoek of sigaren, t is een heel, heel ander

Nadere informatie

De ijsmuts van Prins Karel

De ijsmuts van Prins Karel De ijsmuts van Prins Karel De Kroonprins zou gaan schaatsen en dus moest hij een muts. Die muts die moest van wol zijn en dik en rond van bol zijn. En bovenop verlangde hij een parel als een duivenei.

Nadere informatie

Kampverhaaltjes van de kinderen van Maltezer Jongerenkamp 2012 te Hummelo

Kampverhaaltjes van de kinderen van Maltezer Jongerenkamp 2012 te Hummelo Kampverhaaltjes van de kinderen van Maltezer Jongerenkamp 2012 te Hummelo Sophie, geschreven na Maltezerkamp op onze Facebook groep: Het was mijn eerste keer dat ik op MK ging, Ik heb spijt dat ik vorig

Nadere informatie

De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters.

De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters. Over dit boek De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters. Dit boek bestaat uit twee delen. Het eerste deel gaat over een man die vlucht naar Europa.

Nadere informatie

Charles den Tex VERDWIJNING

Charles den Tex VERDWIJNING Charles den Tex VERDWIJNING 3 Klikketik-tik-tik Het is halftwaalf s ochtends. Marja vouwt een hemd. En kijkt om zich heen. Even staat ze op haar tenen. Zo kan ze over de kledingrekken kijken. Die rekken

Nadere informatie

September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande. Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst. Hallo mede dierenvrienden,

September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande. Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst. Hallo mede dierenvrienden, September 2008 Door: Charlotte Storm van s Gravesande Bijbehorende foto's: zie onderaan de tekst Hallo mede dierenvrienden, Na mijn indrukwekkende reis naar India, is mij gevraagd om een kort verhaaltje

Nadere informatie

Verslag Activiteiten Zomervakantie 2014

Verslag Activiteiten Zomervakantie 2014 Verslag Activiteiten Zomervakantie 2014 Maandag 28 juli 2014: een dagje dierenpark. Onze eerste activiteit was een dagje naar het dierenpark in Overloon. Iedereen ging gezellig mee, behalve Linda en Bas

Nadere informatie

Interviews: Wat is je naam? Marjolijn Zoodsma. Hoe oud ben je? 14 jaar. Wat wil je later worden? Hotel manager. Wat is je lievelingseten?

Interviews: Wat is je naam? Marjolijn Zoodsma. Hoe oud ben je? 14 jaar. Wat wil je later worden? Hotel manager. Wat is je lievelingseten? Kamp in Bakkeveen! Afgelopen weekend zijn we met 37 kinderen en 10 leiders naar een kampeerboerderij in Bakkeveen geweest. We vertrokken vrijdagmiddag om half 5 vanaf de parkeerplaats bij het korfbalveld.

Nadere informatie

Faux Pas Test (Volwassenen versie)

Faux Pas Test (Volwassenen versie) Faux Pas Test (Volwassenen versie) V. Stone & S. Baron-Cohen Vertaald door: A.A. Spek & I.A. van Berckelaer-Onnes Versie diagnosticus 1. Onderweg naar huis stopte Jan bij het benzinestation om te tanken.

Nadere informatie

15. eten moet je toch

15. eten moet je toch GRATIS voorproefje 15. eten moet je toch Uitnodigen Ik zal zorgen dat ik honger heb. Hou het eenvoudig, hoor! Ik eet alles. Ik ben niet zo n moeilijke eter. Maar verder eet ik alles! Je ziet me wel verschijnen.

Nadere informatie

Daphne. Wij hebben de g.k.ij. op bezoek gekregen. We hebben spelletjes gedaan. Dat moest bij. Met 1 arm of iets anders.

Daphne. Wij hebben de g.k.ij. op bezoek gekregen. We hebben spelletjes gedaan. Dat moest bij. Met 1 arm of iets anders. Wij hebben de g.k.ij. op bezoek gekregen. We hebben spelletjes gedaan. Dat moest bij. Met 1 arm of iets anders. Zo konden we voelen hoe is om gehandicapt te zijn. Ik zelf vond het heel leerzaam en heb

Nadere informatie

Eindelijk ben ik in Canada voor langere tijd na de 1e keer in januari 2008 en vervolgens 1x per jaar.

Eindelijk ben ik in Canada voor langere tijd na de 1e keer in januari 2008 en vervolgens 1x per jaar. WELCOME TO CANADA Eindelijk ben ik in Canada voor langere tijd na de 1e keer in januari 2008 en vervolgens 1x per jaar. 7-11-2010 Bij aankomst Toronto moest ik mijn werkvergunning afhalen, maar omdat het

Nadere informatie

Groetjes Lisa. Groetjes Vicky

Groetjes Lisa. Groetjes Vicky Vandaag moesten we leraren tegen 8 spelen. Dat waren een heleboel opdrachten en die moesten binnen 2 uur uitvoeren. Maar het is ons gelukt en dat vond ik het leukste van de dag. Ik ben benieuwd wat we

Nadere informatie