HOOFDLUIS? DOE ER WAT AAN!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "HOOFDLUIS? DOE ER WAT AAN!"

Transcriptie

1 HOOFDLUIS? DOE ER WAT AAN! In deze brochure kunt u lezen hoe uw kind aan hoofdluis komt en wat er moet gebeuren als uw kind of iemand anders in het gezin hoofdluis heeft Hoofdluis is een probleem dat regelmatig voorkomt. Hoofdluis is geen ziekte, maar als hoofdluis niet voldoende wordt behandeld, kan het nare gevolgen hebben. Wie zijn verantwoordelijk? Ouder(s) zijn verantwoordelijk voor de persoonlijke lichaamsverzorging van hun kind(eren), dus óók voor de opsporing en behandeling van hoofdluis. Als hun kinderen hoofdluis hebben, moeten ouders dit melden op school en ouder(s) van vriendjes/vriendinnetjes en sport- en andere clubjes op de hoogte stellen. Dit is belangrijk om verdere verspreiding te voorkomen. De school is verantwoordelijk voor de hygiëne en het leefklimaat in de school; de school neemt preventieve maatregelen, zoals het informeren van de ouder(s) over hoofdluis en het schoonhouden van materialen en omgeving. Dit alles om verdere besmetting te voorkomen. De GGD heeft een adviserende taak ten aanzien van hoofdluisbestrijding door voorlichting te geven aan ouder(s) en leerkrachten. Voor een doelmatige hoofdluisbestrijding is vooral de communicatie tussen ouder(s) en school van belang met als doel: vroegtijdige herkenning en behandeling van hoofdluis!

2 Ik schaam mij, want mijn kind heeft hoofdluis! Er zijn mensen die denken dat slechte persoonlijke verzorging de oorzaak is van hoofdluis. Elke dag douchen en/of haren wassen kan hoofdluis niet voorkomen en kan het hoofdluisprobleem dan ook niet oplossen. Iedereen kan luizen krijgen, al lopen kinderen meer risico dan volwassenen. Middelen tegen hoofdluis Er zijn vier werkzame middelen tegen hoofdluis op de markt. Deze middelen werken in principe allemaal, als de aanwijzingen in de bijsluiter maar goed worden opgevolgd. Uit ervaring is gebleken dat de lotions die een langere inwerktijd behoeven, beter werken. De middelen tegen hoofdluis zijn te koop bij de apotheek of de drogist. Het is zeker geen schande! Luizen zijn overlopers, ze kunnen niet vliegen. Als kinderen met hun hoofden tegen elkaar aan zitten, lopen de luizen van het ene hoofd naar het andere (er is dan sprake van een directe besmetting). Luizen kunnen zich ook verspreiden via tijdelijke gastheren, zoals beddengoed, handdoeken, kleding, borstels en kammen, knuffels, autobekleding enz. (er is dan sprake van een indirecte besmetting). Naam Soort Inwerktijd Prijsindicatie Prioderm Lotion 12 uur 7,95 Prioderm shampoo 2x 5 min. 8,25 Loxazol Lotion 10 min. 8,00 Para-speciaal spray Spray 30 min. 8,95 U heeft bij uw kind hoofdluis ontdekt?! Meestal ziet u alleen neten (dit zijn de eitjes van de luis), soms ook levende luizen. Ze zitten onder de haren op het voorhoofd, in de nekharen, achter de oren en op de kruin. Een kind met hoofdluis heeft lang niet altijd jeuk, dus is regelmatige controle van de haren nodig. Als u thuis bij uw kind hoofdluis ontdekt, moet u zo snel mogelijk de school informeren. Schroom niet, de school verwacht van u dat u hoofdluis meldt! Op school kan men dan verdere maatregelen nemen om verdere verspreiding van hoofdluis te voorkomen en/of te beperken. Thuis moet u zo snel mogelijk beginnen met de behandeling van het haar van uw kind. Op school hoofdluis wordt ontdekt bij uw kind?! Als de leerkracht op school of een ouder van de werkgroep hoofdluis bij uw kind hoofdluis ontdekt, wordt u als ouder geïnformeerd. U wordt gevraagd zo snel mogelijk met de behandeling van de hoofdluis te beginnen en er wordt een datum afgesproken voor de hercontrole. Als er één of meer leerlingen in de groep hoofdluis hebben, krijgen alle ouders uit die groep een briefje en deze brochure over hoofdluis. De belangrijkste verschillen tussen de middelen zijn: de inwerktijd: sommige middelen kunnen al na 5 à 10 minuten worden uitgespoeld, andere moeten 12 uur inwerken de geur: het ene middel ruikt sterker dan het andere de prijs: het ene middel is duurder in het gebruik dan het andere Er zijn verschillende middelen in de handel die de neten losweken (o.a. Neetex 7,00), waardoor u het haar gemakkelijker kunt doorkammen met de Nisska-kam (netenkam). Hetzelfde effect bereikt u met een oplossing van half water en half azijn (lauw), dit is ook goedkoper!

3 DE BEHANDELING VAN HOOFDLUIS EN NETEN STAP VOOR STAP Hoofdluis gaat niet vanzelf over, maar vraagt een intensieve en consequente aanpak! Omdat geen enkele behandeling garantie biedt, moet u altijd twee dingen doen: 2 maal behandelen met een hoofdluisbestrijdingsmiddel (ook als de bijsluiter 1 maal voorschrijft) 14 dagen kammen met de stofkam De GGD adviseert daarom een aanpak die uit 4 onderdelen bestaat: behandeling met een luizendodend middel kammen met een stofkam maatregelen in huis en omgeving regelmatige controle (wekelijks) De behandeling Dag 1 Lees de gebruiksaanwijzing van het middel, want de inwerktijd is per middel verschillend! Breng het product op het hoofd aan en zorg ervoor dat het al het haar en de gehele hoofdhuid bedekt is met de lotion of shampoo (lotions werken meestal beter). pas op voor de ogen en oren laat het haar opdrogen, niet föhnen dek het haar niet af met een handdoek of sjaal Dag 2 t/m dag 7 Elke dag het haar nat maken (dan is het beter te kamen) en kammen met de stofkam, want uit de neten kunnen nog luizen komen. De lotion of shampoo doodt meestal niet alle neten. Dag 8 Herhaal de behandeling met het hoofdluismiddel om de luizen die aan de kam ontsnapt zijn te doden, ook als de bijsluiter vermeldt dat één behandeling genoeg is! Dag 9 t/m dag 14 Dagelijks kammen zoals beschreven bij dag 2 t/m dag 7. Maatregelen in huis en omgeving was kleding die in de laatste week voor de constatering van de hoofdluis is gedragen het liefst op een temperatuur van 60 C beddengoed zoals slopen, onderlaken en eventueel dekbedhoezen óók op 60 C wassen dekens, jassen, knuffels en andere niet wasbare spullen in een plastic zak stoppen, goed dichtbinden en één week laten staan; knuffels kunnen ook 24 uur in een plastic zak in de vriezer; hierna alles goed uitkloppen en borstelen voor meubilair, vloerbedekking en autobekleding is één keer goed stofzuigen voldoende stel de school op de hoogte licht ook ouders van vriendjes en vriendinnetjes in niet vergeten om sport- en andere clubjes in te lichten Wekelijkse nacontrole thuis Dit is heel belangrijk om een tweede besmetting te voorkomen. Maak het haar vochtig met behulp van een plantenspuit en kam het haar met de stofkam. Controleer het hele gezin. Dag 1 of 2 (afhankelijk van de inwerktijd van het middel) de lotion of shampoo laten inwerken de haren wassen met een gewone shampoo gewone crèmespoeling aanbrengen (om makkelijker te kunnen kammen) het haar eerst met een gewone kam en daarna met een stofkam kammen om de dode luizen te verwijderen Als er na een goede en consequente behandeling met een hoofdluisbestrijdingsmiddel en kammen na 2 weken nog steeds luizen gevonden worden, zijn de luizen misschien ongevoelig voor de werkzame stof van het toegepaste middel. Het is dan noodzakelijk om de hele behandeling te herhalen met een ander hoofdluisbestrijdingsmiddel. Het is ook mogelijk dat het kind weer opnieuw is besmet of dat het kammen niet zorgvuldig genoeg is uitgevoerd!

4 N.B. voor volwassenen geldt dezelfde aanpak als bij kinderen voor de behandeling van hoofdluis bij zeer jonge kinderen (jonger dan twee jaar) en zwangere vrouwen kunt u zich door een arts laten adviseren middelen op natuurbasis werken niet of nauwelijks Het gebruik van de stofkam en de Nisska-kam De stofkam, ook wel luizenkam genoemd, is gemaakt van plastic of metaal en heeft korte tanden. Deze kam wordt gebruikt om luizen uit het haar te kammen, nadat een middel tegen hoofdluis is gebruikt. Hoe wordt de stofkam/luizenkam gebruikt? maak het haar nat kam het haar met een gewone kam door kam het gehele haar pluk voor pluk vanaf de hoofdhuid door met de stofkam als er hoofdluis op school heerst, kam het haar regelmatig (wekelijks) op deze manier Als u van alle, moeilijk te verwijderen neten wilt afkomen, is het noodzakelijk de Nisska-kam te gebruiken. Hoe wordt de Nisska-kam gebruikt? kam het haar goed uit met een gewone kam maak het haar nat met Neetex of een oplossing van half water en half azijn (lauw warm), zodat de neten loslaten kam het haar nog eens goed door met een gewone kam daarna een gaasje door de tanden van de Nisska-kam schuiven en dit laten zitten tijdens het kammen een haarlok nemen zo dik als een pink en goed strak houden de Nisska-kam vlak tegen het hoofd in de haarlok steken en de kam door de haarlok trekken, de neten blijven dan op de tanden van de kam zitten zo het hele hoofd rondgaan tot al het haar een beurt heeft gehad tijdens de behandeling het gaasje regelmatig verschonen deze behandeling duurt minstens 1 uur tot slot het haar wassen met een gewone shampoo Prijsindicatie: Prijsindicatie: vanaf 2 tot 7 tussen 14,00 en 16,00 Na gebruik de Nisska-kam de kam ongeveer een uur in een middel tegen hoofdluis leggen en daarna schoonmaken onder stromend water en goed afdrogen, ook tussen de tanden (b.v. met een droog gaasje); invetten met vaseline of olie tegen roesten

5 Wist u dat de vrouwtjesluis 3 mm groot is, het mannetje iets kleiner is? vrouwtjesluizen elke nacht 4 tot 6 eieren (neten) leggen? de luis met een kitstof neten vlakbij de hoofdhuid om het haar vastplakt? de jonge luisjes na 7 tot 10 dagen uitkomen? de lege neten aan het haar blijven zitten? de lege neten dan een ½ cm van de hoofdhuid zitten, omdat het haar gegroeid is? luizen 2 tot 5 maal per dag een gaatje in de hoofdhuid prikken en bloed opzuigen? de vrouwtjesluis circa een maand leeft en eieren legt? luizen niet van zwetende en koortshoofden houden? kinderen met lang haar meer kans hebben op luizen? mensenluizen niet op katten en honden voorkomen? de meeste kinderen met luizen geen jeuk hebben? dat jeuk veroorzaakt wordt door het speeksel van de luis? dat luizen doodgaan bij een wasprogramma van 60 C? dat luizen doodgaan door een nachtje in de diepvries te logeren? ADRESSEN EN TELEFOONNUMMERS Vlaardingen Bezoekadres Van Hogendorplaan 501 Vlaardingen Postadres Postbus CB Vlaardingen telefoon (010) Maassluis Gezondheidsgebouw De Vloot PK Maassluis telefoon (010) U moet uw huisarts raadplegen: bij een besmetting met luizen bij: - kinderen die jonger zijn dan 6 maanden, - zwangere vrouwen - vrouwen die borstvoeding geven als de hoofdhuid op verschillende plaatsen is stuk gekrabd GGD Nieuwe Waterweg Noord Illustraties Bureau Voorlichting Gezondheidszorg Buitenlanders 09/03 Voor vragen kunt u altijd terecht bij de afdeling Jeugdgezondheidszorg van GGD Nieuwe Waterweg Noord Telefoon (010)

Regels voor het omgaan met schurft Scabiës

Regels voor het omgaan met schurft Scabiës Regels voor het omgaan met schurft Scabiës Albert Schweitzer ziekenhuis Juni 2012 pavo 0781 Inleiding Uw dermatoloog heeft met u besproken dat de klachten die u heeft door schurft worden veroorzaakt. De

Nadere informatie

Als uw kind wordt opgenomen op de kinderafdeling

Als uw kind wordt opgenomen op de kinderafdeling Als uw kind wordt opgenomen op de kinderafdeling Voor de leesbaarheid van dit boekje gebruiken we alleen het woord "ouders" daar waar we ouders en/of verzorgers bedoelen. Hetzelfde geldt voor het gebruik

Nadere informatie

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Informatieboekje over de Kindertelefoon Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Landelijk Bureau Kindertelefoon Juli 2014 1 Inhoud 1 Wat is de Kindertelefoon?... 3 2 Wat doet de Kindertelefoon voor je?...

Nadere informatie

Wat is OTS? (Onder ToezichtStelling)

Wat is OTS? (Onder ToezichtStelling) Wat is OTS? (Onder ToezichtStelling) Deze folder is voor ouders van cliënten van de Welkom 2 OnderToezichtStelling Graag stellen wij ons voor. Wij zijn de William Schrikker Jeugdbescherming. Wij geven

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord. ZZP: wat is dat? ZZP: voor wie? Welk zorgzwaartepakket krijg ik? ZZP: wat kan ik ermee doen?

Inhoud. Voorwoord. ZZP: wat is dat? ZZP: voor wie? Welk zorgzwaartepakket krijg ik? ZZP: wat kan ik ermee doen? ONDERSTEUNING Inhoud 6 7 11 15 19 23 27 29 Voorwoord ZZP: wat is dat? ZZP: voor wie? Welk zorgzwaartepakket krijg ik? ZZP: wat kan ik ermee doen? Hoe maak ik afspraken met een zorginstelling? Waar kan

Nadere informatie

[UPPER. Brug tussen wetenschap, apotheek en maatschappij] Doorgaan of stoppen. met antidepressiva

[UPPER. Brug tussen wetenschap, apotheek en maatschappij] Doorgaan of stoppen. met antidepressiva [UPPER Brug tussen wetenschap, apotheek en maatschappij] Doorgaan of stoppen met antidepressiva UPPER Inhoudsopgave 1 Over deze brochure 3 2 Antidepressiva in het kort 4 3 Doorgaan of stoppen? 5 4 Wat

Nadere informatie

INFORMATIE KINDEREN IN ROUW 10-12 JAAR STICHTING STERRENKRACHT

INFORMATIE KINDEREN IN ROUW 10-12 JAAR STICHTING STERRENKRACHT INFORMATIE KINDEREN IN ROUW 10-12 JAAR STICHTING STERRENKRACHT Voorwoord Beste ouders/verzorgers, Deze informatie is bedoeld om antwoord te geven op vragen als: Hoe ga ik om met het verdriet, angst of

Nadere informatie

WIJS MET MEDICIJNEN. verschillende medicijnen tegelijk gebruiken. Tips voor ouderen die

WIJS MET MEDICIJNEN. verschillende medicijnen tegelijk gebruiken. Tips voor ouderen die WIJS MET MEDICIJNEN Tips voor ouderen die verschillende medicijnen tegelijk gebruiken Inhoud 3 3 4 6 9 10 11 12 13 14 Inleiding Wat verstaan we onder medicijnen? Horen bijwerkingen erbij? Wat zijn wisselwerkingen?

Nadere informatie

Hoe vertel ik het mijn (klein)kinderen als kanker is vastgesteld

Hoe vertel ik het mijn (klein)kinderen als kanker is vastgesteld Hoe vertel ik het mijn (klein)kinderen als kanker is vastgesteld Voor wie is deze folder Met deze folder willen we u op weg helpen bij de begeleiding van uw kinderen als u of uw partner kanker heeft. Niemand

Nadere informatie

>Werkm odel: Iem and w as s en op

>Werkm odel: Iem and w as s en op >Werkm odel: Iem and w as s en op bed De oefening vindt plaats op een pop. Bij het uitvoeren van deze vaardigheid wordt ervan uitgegaan dat de cliënt helemaal geen zelfredzaamheid (meer) heeft, en dus

Nadere informatie

tips Rookvrij zwanger? dat bevalt beter! feiten & fabels slecht slapen. hoofdpijn. De meest voorkomende ontwenningsverschijnselen

tips Rookvrij zwanger? dat bevalt beter! feiten & fabels slecht slapen. hoofdpijn. De meest voorkomende ontwenningsverschijnselen Rookvrij zwanger? dat bevalt beter! roken infolijn 0900-1995 Roken en zwangerschap feiten & fabels eerst stoppen met roken, dan stoppen met de pil WANDA DE KANTER, LONGARTS 10 tips om te stoppen fatma

Nadere informatie

Als opvoeden een probleem is

Als opvoeden een probleem is Als opvoeden een probleem is Inhoud 3 > Als opvoeden een probleem is 3 > De Raad voor de Kinderbescherming 4 > Maakt u zich zorgen over een kind? 5 > Opvoedingsproblemen 6 > De rol van de Raad 10 > Maatregelen

Nadere informatie

De bovenbouw. Wat gebeurt er bij tienplussers? De lichamelijke veranderingen. De groeispurt. Schaam- en okselhaar

De bovenbouw. Wat gebeurt er bij tienplussers? De lichamelijke veranderingen. De groeispurt. Schaam- en okselhaar De bovenbouw Uw kind zit nu in de bovenbouw van het basisonderwijs. Over een paar jaar gaat hij/zij naar het voortgezet onderwijs. Dat is een heel andere soort school en sommige kinderen moeten daar in

Nadere informatie

Meest gestelde vragen over de veranderingen bij de jeugdhulp1

Meest gestelde vragen over de veranderingen bij de jeugdhulp1 Meest gestelde vragen over de veranderingen bij de jeugdhulp1 INLEIDING Er wordt heel veel gezegd en geschreven over de veranderingen in de jeugdzorg van 1 januari 2015. En terecht. Het gaat namelijk over

Nadere informatie

ThiemeMeulenhoff Zorg Niveau b3. Begeleiden van de zorgvrager Antwoordmodellen

ThiemeMeulenhoff Zorg Niveau b3. Begeleiden van de zorgvrager Antwoordmodellen ThiemeMeulenhoff Zorg Niveau b3 Begeleiden van de zorgvrager Antwoordmodellen Inhoudsopgave 1 Situaties voor ondersteuning bij persoonlijke basiszorg, huishouden en wonen 7 1.1 Beperkte zelfzorgmogelijkheden

Nadere informatie

NVOG Voorlichtingsbrochure VERLIES VAN EEN KIND TIJDENS DE ZWANGERSCHAP OF ROND DE BEVALLING

NVOG Voorlichtingsbrochure VERLIES VAN EEN KIND TIJDENS DE ZWANGERSCHAP OF ROND DE BEVALLING NVOG Voorlichtingsbrochure VERLIES VAN EEN KIND TIJDENS DE ZWANGERSCHAP OF ROND DE BEVALLING VERLIES VAN EEN KIND TIJDENS DE ZWANGERSCHAP OF ROND DE BEVALLING 1. Inleiding 2. Enkele begrippen 3. Rouw en

Nadere informatie

alcohol roken zwangerschap vóór, tijdens en na de Wat je moet weten over Over deze brochure

alcohol roken zwangerschap vóór, tijdens en na de Wat je moet weten over Over deze brochure Over deze brochure Heb je een kinderwens of is er een kindje op komst? Dan wil je er alles aan doen om een gezonde baby te krijgen. De meeste mensen weten wel dat roken en drinken tijdens de zwangerschap

Nadere informatie

Het verlies van een kind tijdens de zwangerschap of rond de bevalling

Het verlies van een kind tijdens de zwangerschap of rond de bevalling Het verlies van een kind tijdens de zwangerschap of rond de bevalling Niets is aangrijpender dan geboorte en dood, het begin en het einde van het leven. Als een kind vóór de geboorte, tijdens de bevalling,

Nadere informatie

Het medicijn Gammaglobuline onder je huid Subcutaan

Het medicijn Gammaglobuline onder je huid Subcutaan Het medicijn Gammaglobuline onder je huid Subcutaan Wilhelmina Kinderziekenhuis Wat staat er in deze folder Informatie voor ouders 2 Het medicijn Gammaglobuline onder je huid (subcutaan) 4 Wil je meer

Nadere informatie

Als uw kind onder toezicht gesteld wordt

Als uw kind onder toezicht gesteld wordt Als uw kind onder toezicht gesteld wordt Inhoud 3 > Als uw kind onder toezicht gesteld wordt 3 > Ondertoezichtstelling 4 > Maatregel van kinderbescherming 5 > De rol van de Raad 6 > De rechter 6 > De gezinsvoogd

Nadere informatie

Krijg ik dat later ook? Praten met kinderen over ziekte en erfelijkheid

Krijg ik dat later ook? Praten met kinderen over ziekte en erfelijkheid Krijg ik dat later ook? Praten met kinderen over ziekte en erfelijkheid een handreiking voor risicodragers en hun partners Inhoudsopgave Voorwoord 3 Leeswijzer 4 Inleiding 5 1 Wat kan aanleiding zijn om

Nadere informatie

Kanker... in gesprek met je arts

Kanker... in gesprek met je arts Kanker... in gesprek met je arts Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Het eerste contact met uw arts 4 Artsen zijn ook mensen 8 Begrijpen en onthouden 10 Vragen vóór de diagnose 13 Vragen over diagnose

Nadere informatie

Voor een alcoholvrije zwangerschap. Negen Maanden Niet. Folder voor zwangere vrouwen Informatie over alcohol en zwangerschap

Voor een alcoholvrije zwangerschap. Negen Maanden Niet. Folder voor zwangere vrouwen Informatie over alcohol en zwangerschap Voor een alcoholvrije zwangerschap Negen Maanden Niet Folder voor zwangere vrouwen Informatie over alcohol en zwangerschap U bent zwanger en doet er alles aan om een gezonde baby te krijgen. Eén van de

Nadere informatie

ONTSLAG UIT HET ZIEKENHUIS NA EEN BUIKOPERATIE ADVIES VOOR PATIËNTEN

ONTSLAG UIT HET ZIEKENHUIS NA EEN BUIKOPERATIE ADVIES VOOR PATIËNTEN ONTSLAG UIT HET ZIEKENHUIS NA EEN BUIKOPERATIE ADVIES VOOR PATIËNTEN 209 Inleiding Deze folder geeft een algemeen advies voor patiënten die een grote chirurgische buikoperatie (maag-/darmoperatie) hebben

Nadere informatie

Seks als je ouder wordt

Seks als je ouder wordt Seks als je ouder wordt Waarom verandert het seksleven? Ruim de helft van de ouderen vindt seks belangrijk. Driekwart van hen is tevreden over hun seksuele relatie. Veel mensen geven aan dat hun seksleven

Nadere informatie

Herstel na een meningeoom-operatie. Wat kan ik verwachten?

Herstel na een meningeoom-operatie. Wat kan ik verwachten? Herstel na een meningeoom-operatie. Wat kan ik verwachten? Het weghalen van een meningeoom tijdens een operatie is een grote ingreep. Het herstel erna kost dan ook de nodige tijd. Tijdens dit herstel heeft

Nadere informatie

Steun voor ouder(s) en kind(eren) na zelfdoding van een gezinslid

Steun voor ouder(s) en kind(eren) na zelfdoding van een gezinslid Steun voor ouder(s) en kind(eren) na zelfdoding van een gezinslid Handleiding voor organisatie en begeleiding survivalkid.nl Monique van t Erve, Rouw na zelfdoding Petra Windmeijer, Indigo Drenthe Beilerstraat

Nadere informatie

Studietips leerjaar 1 (locatie Asten)

Studietips leerjaar 1 (locatie Asten) Studietips leerjaar 1 (locatie Asten) 2 Inhoud Inleiding... 4 Hoe maak ik een goede studieplanning?... 5 De inpaklijst... 8 Gebruik huiswerkschema... 10 Huiswerkschema... 11 Gebruik WRTS... 12 Hoe en wat

Nadere informatie

Een goed gesprek voorkomt erger

Een goed gesprek voorkomt erger Een goed gesprek voorkomt erger een handreiking voor ouders bij een klacht over school Voorwoord Wat doet u als u of uw kind een probleem heeft met de school? Sinds 1998 is er een wettelijke klachtenregeling

Nadere informatie