Missie IPO Kortrijk. De visie De bestaansreden Het activiteitsdomein De doelstellingen De waarden. 1. De visie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Missie IPO Kortrijk. De visie De bestaansreden Het activiteitsdomein De doelstellingen De waarden. 1. De visie"

Transcriptie

1 Missie IPO Kortrijk Om de werking van IPO Kortrijk gericht te laten verlopen, stelde de organisatie een missie op. Hierin verklaart het IPO wat ze is en wat ze doet. Zo kunnen zowel internen als actoren extern aan de organisatie vlot bevatten waar IPO Kortrijk voor staat. Om de leesbaarheid te bevorderen, werd gekozen voor de volgende opdeling: De visie De bestaansreden Het activiteitsdomein De doelstellingen De waarden 1. De visie IPO Kortrijk staat voor Internaat met Permanente Openstelling Kortrijk. Met onze organisatie bieden wij ondersteuning aan kinderen en jongeren met een uiteenlopend profiel qua sociaal-economische achtergronden en ondersteuningsnoden (al dan niet door een beperking). Deze kinderen en jongeren zijn gelijk in hun opvangnoden, maar hun bijkomende noden verschillen vaak grondig. Om hieraan tegemoet te komen kiezen wij voor een goed gestructureerde werking met een professioneel team dat cliëntgericht te werk gaat. Wij vinden het van belang om onze werking goed af te stemmen op deze van het internaat en de school om zo de nodige continuïteit te garanderen. In de eerste plaats biedt IPO Kortrijk de kinderen en jongeren een veilig en positief leefklimaat aan waarbinnen zij zich verder kunnen ontwikkelen. Cruciaal hierbij is het stellen van grenzen en het bieden van een duidelijke structuur. Hierbij zijn de verwachtingen leeftijd-gepast, waardoor er ruimte blijft bestaan om kind te zijn. Van belang op dit vlak is de bewegingsvrijheid die elk kind krijgt. Daarom zetten wij in op zinvolle en gevarieerde vrijetijdsbesteding op maat van elk kind. Een prominente rol is hier weggelegd voor de samenwerking met verschillende lokale organisaties die kunnen helpen om de vrije tijd van onze kinderen en jongeren betekenisvol in te vullen. Ten slotte doelen wij met ruimte ook op onze eigen infrastructuur: aangename en gepersonaliseerde leefruimtes, kinder- en jeugdkamers, speelruimtes, etc. Verder bevorderen wij het welbevinden van onze kinderen en jongeren met zicht op de ontwikkeling van hun algehele persoonlijkheid. Hierbij staat emancipatorisch en empowerend werken centraal. Daarom werken wij zo vraaggericht mogelijk. Door rekening te houden met de wensen van de kinderen en jongeren en hun participatie en betrokkenheid te stimuleren leggen wij de focus op een positief mensbeeld. Zo creëren wij ruimte waarin de eigenheid en autonomie van elk kind/elke jongere maximaal ontplooid kan worden en waarbij er steeds gefocust wordt op de sterktes van elk individu. Het handelingsplan (IHP) bevindt zich in het midden van dit alles. Door middel van dit handelingsplan toetst de voorziening immers voortdurend de wensen en de noden van het cliëntsysteem.

2 Vanuit deze gerichte aandacht voor het cliëntsysteem betrekken wij de context op een actieve manier bij de hulpverlening. Zij krijgen niet alleen de nodige informatie, maar worden ook gestimuleerd om hun verantwoordelijkheid, waar mogelijk, op te nemen. Wij beschouwen zowel het kind/de jongere als zijn context als volwaardige partners binnen het ganse hulpverleningstraject. Samengevat streven wij continu naar het bieden van de juiste en gepaste ondersteuning voor zowel de kinderen/jongeren als hun context met als uiteindelijk doel een integratie in de maatschappij, via het gezin of op individuele basis. 2. De bestaansredenen IPO Kortrijk is sinds 1 september 2015 tot stand gekomen als een samenwerkingsverband tussen de domeinen Onderwijs en Welzijn van de Vlaamse Gemeenschap. Enerzijds blijven de instelling en haar personeel deel uitmaken van het GO!. Anderzijds bepalen de kwaliteitsvoorwaarden van Welzijn hoe de instelling zijn werking organiseert. Zo komt het dat IPO Kortrijk zich in het zorglandschap gelijklopend situeert met de instellingen die vallen onder het Decreet Integrale Jeugdhulp. Om zich nog duidelijker te positioneren hierin streeft IPO Kortrijk naar een modulair aanbod. Tegen 31 augustus 2018 wil IPO Kortrijk zeker in de modules Verblijf en Contextbegeleiding voorzien. In de praktijk voorziet IPO Kortrijk opvang gedurende de schoolvrije dagen (weekends, schoolvakanties, etc.) voor kinderen en jongeren die omwille van diverse redenen niet naar huis kunnen. Om dit te verwezenlijken beschikt de voorziening over een competent team van opvoeders en kinderverzorgers die met de kinderen aan de slag gaan binnen een leefgroep. Zij krijgen ondersteuning van een sociale dienst, bestaande uit een verpleegkundige, orthopedagoog, psycholoog, maatschappelijk werker en hoofdopvoeder. Zij bieden deskundige begeleiding en ondersteuning op maat. IPO Kortrijk biedt plaats aan 30 kinderen en jongeren die school lopen in het gewoon of buitengewoon onderwijs. Rekening houdend met hun niveau, leeftijd en eigen voorkeur worden de kinderen en jongeren ondergebracht in één van de drie leefgroepen. Een vast team van opvoeders leidt de leefgroep om de continuïteit te garanderen. IPO Kortrijk en zijn hulpverleners/medewerkers vertrekken bij hun werking steeds van de bepalingen uit het DRM, decreet Rechtspositie van de Minderjarige in de Integrale Jeugdhulp. Dit is een concrete houvast en leidraad om de rechten van minderjarigen continu te garanderen en te bevorderen, waarbinnen participatie van belang wordt geacht om de kwaliteit van de hulpverlening te verhogen. Vanuit deze gedachte ligt de nadruk ook op het aanspreken en versterken van de eigen mogelijkheden en talenten van de jongere en zijn gezin. Zo focussen wij op de kracht van de jongeren en hun omgeving en zoeken wij naar door henzelf gedragen oplossingen.

3 IPO Kortrijk streeft voortdurend naar een integratie in de maatschappij. Het verblijf van de kinderen op het internaat is dus in principe tijdelijk, maar tijdens dit verblijf willen wij werken aan de persoonlijke ontwikkeling van de kinderen. Dit houdt in dat we als internaat een individueel zorgtraject op maat uitstippelen, dat steeds bijgestuurd kan worden en waarin ouders en belangrijke derden hun opvoedkundige rol maximaal kunnen opnemen. Ten slotte vervult IPO Kortrijk ook een rol als werkgever die een aangename werkomgeving vooropstelt en kansen wil bieden aan zijn medewerkers om zich verder te ontplooien. O.a. door hen te motiveren en de ruimte te bieden om mee te helpen aan het in de praktijk brengen van de missie. Op deze manier voorzien wij een positief leefklimaat voor onze medewerkers, wat een basisvoorwaarde is om hetzelfde voor de kinderen/jongeren te bewerkstelligen. 3. Het activiteitsdomein Het activiteitsdomein tekent een gedetailleerd beeld uit van de organisatie op het gebied van doelgroepen en aangeboden diensten. Dit gebeurt aan de hand van de volgende drie elementen: De doelgroep De behoeften De diensten De doelgroep 'Voor wie zijn we er' De doelgroep van IPO Kortrijk is vrij ruim. Algemeen kunnen we stellen dat het binnen deze doelgroep veelal gaat om kinderen en jongeren die komen uit een kwetsbare situatie. De doelgroep kunnen we verder onderverdelen in volgende groepen: Kinderen uit het gewoon basis en secundair onderwijs vanaf 2,5 jaar. Kinderen met volgende typering voor het buitengewoon onderwijs: Basisaanbod Type 1 (uitdovend) Type 2 Type 3 Type 4 (contra-indicatie voor motorische stoornis: problemen met verplaatsen en manipuleren) Type 6 Type 8 (uitdovend) Type 9

4 Kinderen met volgende typering voor buitengewoon secundair onderwijs: OV1: Type 2, Type 3, Type 4 (contra-indicatie voor motorische stoornis: problemen met verplaatsen en manipuleren, Type 6, Type 9 OV2: Type 2, Type 3, Type 4 (contra-indicatie voor motorische stoornis: problemen met verplaatsen en manipuleren, Type 6, Type 9 OV3: Basisaanbod, Type 1 (uitdovend), Type 3, Type 4 (contra-indicatie voor motorische stoornis: problemen met verplaatsen en manipuleren), Type 6, Type 9 De behoeften en diensten 'Wat wil deze doelgroep en hoe vullen we deze behoeften in' Met zijn organisatie biedt IPO Kortrijk een antwoord op de nood aan opvang en begeleiding die een kind/jongere heeft n.a.v. een stroef lopende thuissituatie. Vooreerst doet IPO Kortrijk dit door sterk en duidelijk in te zetten op een leefgroepenwerking. Waar de kinderen en jongeren een duidelijke, gestructureerde leefomgeving krijgen die ruimte biedt voor ontspanning, positieve contacten met leeftijdsgenoten en hulpverleners, etc. Tevens krijgen de kinderen en jongeren maximaal de mogelijkheid tot zelfontplooiing door o.a. een begeleiding op maat. Deze begeleiding is voor elk kind uniek en individueel afgestemd op zijn of haar noden. Om hier een goed zicht op te houden krijgt elk kind/elke jongere een individuele begeleider (IB) aangewezen. Deze IB komt samen met het kind/de jongere even los van de leefgroep en biedt zo een antwoord op individuele vragen. IPO Kortrijk stelt zich verder zeer positief op en gelooft in de tijdelijkheid van zijn rol. Aan de hand van overlegmomenten met ouders en externe diensten wordt daarom steeds gekeken om de kinderen en jongeren terug te integreren in de samenleving, via het gezin of andere wegen. Hierbij zijn samenwerkingen met externe diensten van cruciaal belang. 4. De doelstellingen Doelstellingen op beleidsniveau Met ons IPO willen wij op beleidsniveau tegen 2018 het volgende gerealiseerd hebben: Een uitgewerkt kwaliteitsbeleid en een kwaliteitsmanagementsysteem dat minimaal de organisatorische structuur, bevoegdheden, verantwoordelijkheden, procedures en processen van de volgende aandachtsgebieden omvat: o Kwaliteitszorg o Inputgebieden: leiderschap, personeelsbeleid, beleid en strategie, middelen en partnerschappen o Kernprocessen o Outputgebieden: gebruikersresultaten, medewerkersresultaten en samenlevingsresultaten

5 Een uitgewerkt beleid dat de bepalingen van het DRM bevat. Een uitgewerkt beleid inzake grensoverschrijdend gedrag (GOG), waarbij de focus ligt op een procedure voor preventie en detectie van en gepast reageren op GOG ten aanzien van kinderen. Het aanbod van ons IPO gepositioneerd hebben in een welzijns- en jeugdhulpcontext door: o Het uitwerken en omschrijven van een inhoudelijk aanbod gebaseerd op de typemodules die uitgewerkt zijn voor de organisaties voor bijzondere jeugdzorg van Jongerenwelzijn en de multifunctionele centra van het VAPH. o Het aangaan van samenwerkingsverbanden met welzijnsactoren. Doelstellingen op cliëntniveau Ons uiteindelijk doel voor de cliënt is een integratie in de maatschappij via het gezin of op individuele basis. Om dit te bekomen werden volgende subdoelen onderscheiden: Het aanbieden van een veilig en positief leefklimaat Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat een goed leefklimaat van grote invloed is op de behandelmotivatie van de jongere. Wil men de kinderen iets bijbrengen dan is een veilig klimaat een absolute must. Dit trachten we onder andere te bekomen door het bieden van emotionele steun en sensitieve responsiviteit, aandacht te hebben voor hun autonomie, een gestructureerde werking na te streven en transparant te zijn. Zorg op maat Voor elk kind dat bij ons verblijft, wordt er in samenspraak met de ouders, school en leefgroep, een IHP opgesteld waarbij er rekening wordt gehouden met de specifieke ondersteuningsnoden en wensen. De sterktes van het kind dienen hierbij als vertrekpunt. Het aanbieden van zinvolle en gevarieerde vrijetijdsbesteding In de persoonlijkheidsontwikkeling van een kind doet spelen ertoe. Het heeft invloed op zowel de intellectuele, sociale, motorische als emotionele ontwikkeling. Daarom vinden wij het ook belangrijk om in te zetten op zinvolle en gevarieerde vrijetijdsbesteding, waarbij de beperkingen, noden en de wensen van de kinderen in rekening worden gebracht.

6 Doelstellingen op contextniveau Kwaliteitsvolle begeleiding van het gezinssysteem Ouders worden bij ons gezien als volwaardige partners van het hulpverleningstraject. Zij krijgen dan ook een centrale rol toebedeeld in het volledige proces. Via contextgericht werken willen wij de ouders en het netwerk van de cliënt activeren en waar nodig herstellen of verstevigen. Net zoals we ook doen bij de cliënt, gaan we samen met de ouders op zoek naar hun krachten en gaan we van hieruit vertrekken om geleidelijk aan de zorgfuncties terug aan hen door te geven. Opzetten van samenwerkingsverbanden met strategische partners Uiteenlopende organisaties zijn betrokken bij de ondersteuning van de kinderen en jongeren die in IPO Kortrijk verblijven. Zowel de kinderen en jongeren, hun gezinssysteem en de organisaties zelf zijn gebaat bij een goede communicatie tussen al deze betrokkenen. Hierdoor kan er namelijk vraaggericht gewerkt worden met aandacht voor continuïteit. Verder zorgt een goede samenwerking ervoor dat er informatie uitgewisseld kan worden, zo kunnen dubbel werk en een overbevraging van het gezin vermeden worden. Waardoor energie en middelen vrijkomen om ondersteuning te bieden waar nodig. Verder gaat IPO Kortrijk actief aan de slag met strategische partners die de werking naar nieuwe hoogten kunnen brengen. Hierbij denken wij aan samenwerkingen met diverse instanties. Gaande van lokale initiatieven tot engagementen met universiteiten/hogescholen om de wetenschappelijke onderbouw van onze werking te verstevigen. 5. De waarden De waarden geven weer waar wij als organisatie voor staan. Samen met de doelstellingen bepalen zij helder onze richting. De waarden zoals omschreven in de missie van IPO Kortrijk vloeien voort uit het PPGO!, pedagogisch project van het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap. Dit is voor ons een basisdocument dat duidelijk aangeeft wat het GO! van belang acht. IPO Kortrijk onderschrijft dit volledig en kiest impliciet en expliciet om te handelen, leren, denken, enz. vanuit dit document. Tevens is het een dankbaar instrument om onze werking te toetsen en het dynamisch te houden. Vooreerst draagt IPO Kortrijk voor alle betrokkenen (cliënten, opvoeders, kaderpersoneel,...) de fundamentele grondwaarden van het GO! uit: Respect Oprechtheid/Eerlijkheid Gelijkwaardigheid Openheid Engagement Betrokkenheid Zorgen dat iedereen zijn mening kan uiten en leren omgaan met verschillen Direct en open communiceren met elkaar en jezelf blijven Zorgen voor gelijke kansen voor iedereen Luisteren naar elkaar, openstaan voor andere meningen en ervoor zorgen dat alles bespreekbaar wordt gehouden Betrokkenheid tonen met je omgeving en zelf initiatief nemen Interesse tonen voor elkaar

7 Deze waarden dienen als richtingwijzers voor zowel het eigen handelen als voor de verwachtingen die gesteld kunnen worden ten aanzien van anderen binnen het IPO. Dit past ook binnen het idee van actief burgerschap dat centraal staat binnen het GO!. Deze term benadrukt de wederkerigheid die nodig is om de waarden te verwezenlijken. Samen met het pedagogisch project onderschrijft IPO Kortrijk ook de baseline van het GO!, Samen leren samenleven. Zo krijgen de zoals hierboven omschreven waarden een praktischere en meer maatschappijgerichte invulling vanuit de organisatie door de nadruk op een dynamisch mens en maatschappijbeeld, gelijke ontwikkelingskansen, gelijkwaardigheid, de unieke interesses en mogelijkheden van elk individu en de impact van de samenleving op de werking van het IPO en omgekeerd. Door onze gerichte aandacht hiervoor streeft IPO Kortrijk naar inclusie binnen de internaat omgeving. Zo kan de organisatie, door o.a. flexibel gebruik van zijn middelen en het professionaliseren van zijn medewerkers, ondersteuning bieden aan een diverse populatie. Ten slotte vertrekt IPO Kortrijk steevast vanuit het neutraliteitsprincipe, dit betekent dat wij elke filosofische, ideologische en levensbeschouwelijke opvatting eerbiedigen. Belangrijk op dit vlak is de actieve inzet van het IPO om deze diversiteit mogelijk te maken.

Van Exclusie naar Inclusie (springen of stappen)

Van Exclusie naar Inclusie (springen of stappen) Van Exclusie naar Inclusie (springen of stappen) Vragen samenlevingsverbanden (en handicap) naadloos samenwerken hulpcoördinatie Exclusie(f) Inclusie(f) De insluiting in de samenleving van achtergestelde

Nadere informatie

Opdrachtsverklaring Missie - Visie

Opdrachtsverklaring Missie - Visie Opdrachtsverklaring Missie - Visie 1. Missie Sint-Lodewijk biedt aangepast onderwijs en/of begeleiding op maat aan kinderen, jongeren en volwassenen met een motorische beperking. Ook het gezin en breder

Nadere informatie

De doelstellingen van directie en personeel worden expliciet omschreven in een beleidsplan en worden jaarlijks beoordeeld door de directie.

De doelstellingen van directie en personeel worden expliciet omschreven in een beleidsplan en worden jaarlijks beoordeeld door de directie. FUNCTIE: Directeur POC AFKORTING: DIR AFDELING: Management 1. DOELSTELLINGEN INSTELLING De doelstellingen staan omschreven in het beleidsplan POC. Vermits de directie de eindverantwoordelijkheid heeft

Nadere informatie

vzw beschut wonen DE OVERWEG ONZEOPDRACHT

vzw beschut wonen DE OVERWEG ONZEOPDRACHT vzw beschut wonen DE OVERWEG ONZEOPDRACHT vzw beschut wonen DE OVERWEG bewoners De vzw Beschut Wonen De Overweg richt zich tot volwassenen die omwille van hun psychiatrische problematiek en/of psychosociale

Nadere informatie

Van twee naar één netwerk Een nieuw netwerk Een nieuwe naam

Van twee naar één netwerk Een nieuw netwerk Een nieuwe naam Van twee naar één netwerk Een nieuw netwerk Een nieuwe naam Kwadraat staat voor. kwaliteit, want kwaliteitsvolle zorg vermenigvuldigt als je ze deelt.. het bundelen van de krachten om mensen met een psychische

Nadere informatie

Het pedagogische raamwerk in een notendop

Het pedagogische raamwerk in een notendop Het pedagogische raamwerk in een notendop Het pedagogische raamwerk Geeft weer wat we verstaan onder pedagogische kwaliteit en vormt daardoor een eenvormige inspiratiebron voor iedereen die met kinderopvang

Nadere informatie

Visienota EDUCARE / Transities 0-6 jaar. Onderwijscentrum Brussel Entiteit Gezin

Visienota EDUCARE / Transities 0-6 jaar. Onderwijscentrum Brussel Entiteit Gezin Visienota EDUCARE / Transities 0-6 jaar Onderwijscentrum Brussel Entiteit Gezin a. Situering Jonge kinderen (0-6 jaar) groeien op in diverse contexten: thuis, eventueel in de kinderopvang, en in de kleuterschool.

Nadere informatie

De organisatie. hanteert geen methodieken noch instrumenten voor de kwaliteitszorg. kwaliteitszorg.

De organisatie. hanteert geen methodieken noch instrumenten voor de kwaliteitszorg. kwaliteitszorg. Bijlage. Schema als vermeld in artikel 26/4, eerste lid Groeiniveaus (0-5) Kwaliteitszorg: organisatie en visie Kwaliteitszorg: betrokkenheid Kwaliteitszorg: methodieken en instrumenten Kwaliteitszorg:

Nadere informatie

v.u.: Ward Van Hoorde, Kwatrechtsteenweg 168, 9260 Wetteren opdrachtsverklaring SINT-LODEWIJK

v.u.: Ward Van Hoorde, Kwatrechtsteenweg 168, 9260 Wetteren opdrachtsverklaring SINT-LODEWIJK v.u.: Ward Van Hoorde, Kwatrechtsteenweg 168, 9260 Wetteren opdrachtsverklaring SINT-LODEWIJK OPDRACHTSVERKLARING SINT- LODEWIJK cliënt-organisatie-medew MISSIE SINT-LODEWIJK - biedt aangepast onderwijs

Nadere informatie

ARME ZORG ASALE ZORG AMEN OP WEG ROEIEN

ARME ZORG ASALE ZORG AMEN OP WEG ROEIEN ARME ZORG ASALE ZORG AMEN OP WEG ROEIEN E E N O P E N H U I S W I E Z I J N W I J? Zonnebloem vzw is een multifunctioneel centrum (MFC) voor kinderen en jongeren van 0 tot 25 jaar met een beperking in

Nadere informatie

Het Pedagogische Raamwerk en implicaties voor de opleiding van kinderbegeleiders

Het Pedagogische Raamwerk en implicaties voor de opleiding van kinderbegeleiders Vakgroep Sociale Agogiek UGent ECEGO KU Leuven Het Pedagogische Raamwerk en implicaties voor de opleiding van kinderbegeleiders Prof. dr. Ferre Laevers K.U. Leuven Meten en Monitoren van Kwaliteit in de

Nadere informatie

Piter Jelles Strategisch Perspectief

Piter Jelles Strategisch Perspectief Piter Jelles Strategisch Perspectief Strategisch Perspectief Inhoudsopgave Vooraf 05 Piter Jelles Onze missie 07 Onze ambities 07 Kernthema s Verbinden 09 Verbeteren 15 Vernieuwen 19 Ten slotte 23 02 03

Nadere informatie

Wat willen we in Pegode VZW bereiken?

Wat willen we in Pegode VZW bereiken? Niel, 15 november 2012 Wat willen we in Pegode VZW bereiken? Doelstelling Pegode VZW zoals vermeld in de statuten: De vereniging heeft als doel, met uitsluiting van elk winstoogmerk, de maatschappelijke

Nadere informatie

ZORGBUREAU JOKIJO PEDAGOGISCHE BELEIDSDOCUMENTEN

ZORGBUREAU JOKIJO PEDAGOGISCHE BELEIDSDOCUMENTEN ZORGBUREAU JOKIJO PEDAGOGISCHE BELEIDSDOCUMENTEN MISSIE WIE IS ZORGBUREAU JOKIJO? JoKiJo is een kleinschalig, betrokken zorgbureau dat hulp richt op de specifieke hulpvraag, wensen en behoeften van iedere

Nadere informatie

Organisatie van opvang en vrijetijdsbesteding van schoolkinderen [1]

Organisatie van opvang en vrijetijdsbesteding van schoolkinderen [1] Organisatie van opvang en vrijetijdsbesteding van schoolkinderen [1] Ten gevolge van de goedkeuring van de bisconceptnota betreffende de organisatie van opvang en vrijetijdsbesteding van schoolkinderen,

Nadere informatie

1.GEBRUIKERSGERICHT Rusthuizen, dagverzorging en kortverblijf Serviceflats en woningcomplexen met dienstverlening

1.GEBRUIKERSGERICHT Rusthuizen, dagverzorging en kortverblijf Serviceflats en woningcomplexen met dienstverlening Bijlage bij het Ministerieel besluit van 10 december 2001 inzake kwaliteitszorg in de rusthuizen, centra voor dagverzorging, centra voor kortverblijf, serviceflats en woningcomplexen met (B.S. 28.III.2002).

Nadere informatie

Strategisch beleidsplan Stichting Promes 2015-2018

Strategisch beleidsplan Stichting Promes 2015-2018 Strategisch beleidsplan Stichting Promes 2015-2018 Voorwoord. De planperiode van 2011-2014 ligt bijna achter ons en geeft ons reden tot nadenken over de doelen voor de komende vier jaar. Als we terugdenken

Nadere informatie

Inhoudsopgave 1. Brede School Schimortera (=BredeSchool Schimortera) 2. Doelstelling BSS 3. Mensvisie BSS 4. Mensvisie BSS 5. Pedagogische visie van B

Inhoudsopgave 1. Brede School Schimortera (=BredeSchool Schimortera) 2. Doelstelling BSS 3. Mensvisie BSS 4. Mensvisie BSS 5. Pedagogische visie van B November 2011 1 Inhoudsopgave 1. Brede School Schimortera (=BredeSchool Schimortera) 2. Doelstelling BSS 3. Mensvisie BSS 4. Mensvisie BSS 5. Pedagogische visie van BSS 6. Pedagogische dialoog Continuüm

Nadere informatie

Visie op het basisaanbod

Visie op het basisaanbod 1. Doel van de tekst Het M decreet voorziet het type basisaanbod voor leerlingen die, al dan niet tijdelijk, kampen met moeilijkheden die het leren hinderen. De wetgeving geeft geen invulling aan de organisatie

Nadere informatie

Identiteitsdocument van Jenaplanschool de Sterrenwachter

Identiteitsdocument van Jenaplanschool de Sterrenwachter Identiteitsdocument van Jenaplanschool de Sterrenwachter Onze ideologie We zien iedereen als uniek en waardevol. Ieder kind heeft talenten en samen gaan we die ontdekken en ontwikkelen. Hierdoor kunnen

Nadere informatie

Samen doen. Zorgvisie. Zorg- en dienstverlening van A tot Z

Samen doen. Zorgvisie. Zorg- en dienstverlening van A tot Z Samen doen Zorgvisie Zorg- en dienstverlening van A tot Z Wat en hoe? 3 W Samen met de cliënt bepalen we wát we gaan doen en hóe we het gaan doen. Mensen met een verstandelijke beperking kunnen op diverse

Nadere informatie

ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT

ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT - SCHOOLBROCHURE - Basisonderwijs DE LINDE, Overpelt ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT In ons Eigen opvoedingsproject (EOP) kan u lezen hoe wij als school onze opvoedingstaak zien.

Nadere informatie

Onze visie op cliënten, medewerkers en organisatie vertrekt vanuit 6 waarden: Cliëntgestuurd, Integer, Inclusief, Open, Participatief, Professioneel.

Onze visie op cliënten, medewerkers en organisatie vertrekt vanuit 6 waarden: Cliëntgestuurd, Integer, Inclusief, Open, Participatief, Professioneel. missie en VISIE Het GielsBos wil een veilige en geborgen thuis bieden aan volwassenen en kinderen met een beperking. We bieden deze mensen en hun leefomgeving een brede ondersteuning vanuit ervaring en

Nadere informatie

Pedagogisch Project. Gemeentelijke basisschool Buggenhout

Pedagogisch Project. Gemeentelijke basisschool Buggenhout Pedagogisch Project Gemeentelijke basisschool Buggenhout Tel.: 052/33.95.67 fax: 052/33.95.66 1 1. Gegevens met betrekking tot de situering van de onderwijsinstelling Onze school is een basisschool die

Nadere informatie

VISIETEKST INTEGRALE KWALITEITSZORG (IKZ)

VISIETEKST INTEGRALE KWALITEITSZORG (IKZ) VISIETEKST INTEGRALE KWALITEITSZORG (IKZ) Binnen onze vzw Jeugdzorg Sint-Vincentius zien we kwaliteit als een dynamisch en evolutief gegeven (cfr. Prose-model). Wij willen in eerste instantie een kwaliteitsvolle

Nadere informatie

Het Pi-manifest Kracht door persoonlijke groei & eigenheid

Het Pi-manifest Kracht door persoonlijke groei & eigenheid Inleiding Pi-groep is opgericht op 17 maart 2004. De visie die ten grondslag ligt aan het ontstaan van Pi-groep is in dit document vastgelegd. Met het vastleggen van de visie, missie en doelstellingen

Nadere informatie

Krachtlijnen voor een nieuwe organisatie opvang en vrijetijd van kinderen. Ronde van Vlaanderen 2016

Krachtlijnen voor een nieuwe organisatie opvang en vrijetijd van kinderen. Ronde van Vlaanderen 2016 Krachtlijnen voor een nieuwe organisatie opvang en vrijetijd van kinderen Ronde van Vlaanderen 2016 2 - VVSG - Ronde van Vlaanderen maart 2016 Inhoud Op Vlaamse regering (18 december 2015) goedgekeurde

Nadere informatie

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt:

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt: Achtergrond Basisschool De Regenboog staat in de wijk Zuid-west in Boekel en valt onder het bestuur van Zicht PO. Evenals de andere scholen onder dit bestuur gaan wij de komende periode vorm geven aan

Nadere informatie

GIBO HEIDE. pedagogisch project

GIBO HEIDE. pedagogisch project GIBO HEIDE pedagogisch project gemeenteraadsbesluit van 26 mei 2015 Het pedagogisch project is de vertaling van de visie van directie en leerkrachten die betrekking heeft op alle aspecten van het onderwijs

Nadere informatie

Zorgbeleid Stedelijk Internaat Gent

Zorgbeleid Stedelijk Internaat Gent Zorgbeleid Stedelijk Internaat Gent Vertrekpunten DOOSG IVA : visie op zorg, HGW, pedagogisch project Stedelijk internaat Gent: visie op opvoeden, HGW, visie op zorg Missie Dag- en nachtopvang voorzien

Nadere informatie

STEM. Visietekst van het GO! onderwijs van de. 28 november Vlaamse Gemeenschap

STEM. Visietekst van het GO! onderwijs van de. 28 november Vlaamse Gemeenschap STEM Visietekst van het GO! 28 november 2016 onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap 2 Samenvatting In de beleidsnota 2014-2019 stelt Vlaams minister van Onderwijs de ambitie om leerlingen warmer te maken

Nadere informatie

Examenprogramma Begeleider Verblijf

Examenprogramma Begeleider Verblijf Examenprogramma Begeleider Verblijf De Vereniging Ons Tehuis gaat over tot de organisatie van een wervingsexamen voor de functie begeleider verblijf. 1 WIE KAN DEELNEMEN? Je bent minstens 18 jaar Je kan

Nadere informatie

Betreft: Krachtlijnen voor een nieuwe organisatie voor de opvang- en vrije tijd van schoolkinderen

Betreft: Krachtlijnen voor een nieuwe organisatie voor de opvang- en vrije tijd van schoolkinderen Conceptnota Betreft: Krachtlijnen voor een nieuwe organisatie voor de opvang- en vrije tijd van schoolkinderen 1. Situering Deze conceptnota heeft tot doel om, binnen de contouren van het Vlaams Regeerakkoord

Nadere informatie

Vooruitblik op de inspecties kwaliteitszorg

Vooruitblik op de inspecties kwaliteitszorg Vooruitblik op de inspecties kwaliteitszorg Terugblik naar 24-04-2014, onze kijk op het BVR: Nadruk op kernprocessen Nadruk op resultaten (gebruikersresultaten, medewerkersresultaten, samenlevingsresultaten)

Nadere informatie

Smart Competentiemeting BSO

Smart Competentiemeting BSO Smart Competentiemeting BSO Pedagogisch medewerker Naam: Josà Persoon Email Testcode : jose_p@live.nl : NMZFIC Leeftijd (jaar) : 1990 Geslacht Organisatie Locatie : v : Okidoki : Eikenlaan Datum invoer

Nadere informatie

OPVOEDINGSPROJECT. Bv. Binnenklasdifferentiatie. Het uitdagen van de kinderen door gebruik te maken van coöperatieve werkvormen.

OPVOEDINGSPROJECT. Bv. Binnenklasdifferentiatie. Het uitdagen van de kinderen door gebruik te maken van coöperatieve werkvormen. OPVOEDINGSPROJECT Onze school wil iedereen uitnodigen om samen de wereld te ontdekken, om samen lief en leed te delen en wil iedereen de kans geven om zichzelf te ontplooien. Wij willen dat iedereen bij

Nadere informatie

Ambulante begeleidingsdienst ZigZag

Ambulante begeleidingsdienst ZigZag Ambulante begeleidingsdienst ZigZag Gestichtstraat 4 9000 Gent 09/2401325 Ambulante begeleidingsdienst ZigZag Binnen ambulante begeleidingsdienst ZigZag onderscheiden wij twee types van ondersteuning in

Nadere informatie

VISIETEKST: Autiwerking OV1, OV2 en OV3 IBSO De Horizon

VISIETEKST: Autiwerking OV1, OV2 en OV3 IBSO De Horizon VISIETEKST: Autiwerking OV1, OV2 en OV3 IBSO De Horizon 1. INLEIDING In het Pedagogisch Project van het Gemeenschapsonderwijs vindt men als één van de leidende principes terug dat het PPGO een project

Nadere informatie

Bisconceptnota. Betreft: Krachtlijnen voor een nieuwe organisatie voor de opvang- en vrije tijd van schoolkinderen

Bisconceptnota. Betreft: Krachtlijnen voor een nieuwe organisatie voor de opvang- en vrije tijd van schoolkinderen DE VLAAMSE MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Bisconceptnota Betreft: Krachtlijnen voor een nieuwe organisatie voor de opvang- en vrije tijd van schoolkinderen 1. Situering 1.1. Vlaams Regeerakkoord

Nadere informatie

PEDAGOGISCH EN AGOGISCH CONCEPT

PEDAGOGISCH EN AGOGISCH CONCEPT PEDAGOGISCH EN AGOGISCH CONCEPT 1. Onze visie 1.1. Visie van Don Bosco als uitgangspunt Het CKG behoort tot een groter geheel, een Don Bosco-familie die zijn inspiratie vindt bij Don Bosco zelf. Voor ons

Nadere informatie

opdrachtsverklaring centrum voor volwassen personen met handicap MOZAÏEK

opdrachtsverklaring centrum voor volwassen personen met handicap MOZAÏEK opdrachtsverklaring centrum voor volwassen personen met handicap MOZAÏEK Bij het begin van de jaren 70 zoeken enkele ouders een dagcentrum voor hun volwassen gehandicapt kind. Voordien was het bijna evident

Nadere informatie

Veranderen en Beïnvloeden. Koen Toye VSPW Kortrijk

Veranderen en Beïnvloeden. Koen Toye VSPW Kortrijk Veranderen en Beïnvloeden Koen Toye VSPW Kortrijk Veranderende maatschappij De organisatie als ding(vroeger) Sterke verdeling in hokjes Helder Stevige structuur Weinig flexibiliteit Sterke duidelijkheid

Nadere informatie

DE VIJF FUNCTIES BINNEN HET VERNIEUWDE MODEL GEESTELIJKE GEZONDHEID

DE VIJF FUNCTIES BINNEN HET VERNIEUWDE MODEL GEESTELIJKE GEZONDHEID DE VIJF FUNCTIES BINNEN HET VERNIEUWDE MODEL GEESTELIJKE GEZONDHEID Functie 1 Activiteiten op het vlak van preventie; geestelijke gezondheidszorgpromotie; vroegdetectie, -interventie en -diagnosestelling

Nadere informatie

MAAK HET MEE! Beleidsplan

MAAK HET MEE! Beleidsplan MAAK HET MEE! Beleidsplan 2018 2023 Met trots stellen wij aan u voor, het beleidsplan van KOCA voor 2018-2023! De start werd genomen op een algemene beleidsdag in januari 2017, waar meer dan 500 betrokkenen

Nadere informatie

Community Care en relationeel burgerschap: een uitdaging. Greet Demesmaeker - Wim Van Tongel

Community Care en relationeel burgerschap: een uitdaging. Greet Demesmaeker - Wim Van Tongel Community Care en relationeel burgerschap: een uitdaging Greet Demesmaeker - Wim Van Tongel NEF(2011) model of well-being Doelstelling 1: vermaatschappelijking van de zorg Het is cruciaal dat we naast

Nadere informatie

1. Pedagogisch project - visie

1. Pedagogisch project - visie 1. Pedagogisch project - visie 1.1. Inleiding 1.1.1. Een pedagogisch project - algemeen Een pedagogisch project is een geheel van fundamentele uitgangspunten dat door een school wordt vastgelegd. Met andere

Nadere informatie

Deze leidraad helpt om het gesprek in team aan te gaan rond kwaliteit, vooraleer je de sjablonen in de digitale leermodules invult.

Deze leidraad helpt om het gesprek in team aan te gaan rond kwaliteit, vooraleer je de sjablonen in de digitale leermodules invult. Deel 1 Wat is een kwaliteitshandboek? Deze leidraad is gebaseerd op de digitale leermodules van Kind & Gezin. Die modules zijn bedoeld om de verschillende onderdelen van het kwaliteitshandboek uit te werken.

Nadere informatie

Contextbegeleiding. 1. Identificatie. Functie Begeleiding

Contextbegeleiding. 1. Identificatie. Functie Begeleiding Contextbegeleiding Functie Begeleiding Omschrijving De breedsporige ondersteuning van de minderjarige en alle relevante betrokkenen uit zijn gezins en opvoedingsmilieu en andere belangrijke levensdomeinen.

Nadere informatie

Update doelstellingen : 2018

Update doelstellingen : 2018 Update doelstellingen 2017-2022: 2018 Missie Sint-Jozefkliniek is een dynamisch regionaal ziekenhuis waar iedereen welkom is. In samenwerking met alle partners binnen en buiten ons ziekenhuis bieden we

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan

Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleidsplan Auteur: Ingeborg van der Zanden Bartels Datum: 05 januari 2015 Plaats: Kerkdriel Versie: 0.1 Pedagogisch beleidsplan BSO VillaDriel 12 april 2015 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding...

Nadere informatie

Vzw apart Functieomschrijving Contextbegeleid(st)er

Vzw apart Functieomschrijving Contextbegeleid(st)er Vzw apart Functieomschrijving Contextbegeleid(st)er We maken hierbij gebruik van de logische niveau s van R. Dilts. Daarbij komen achtereenvolgens aan bod : 1. Omgevingsniveau (waar, wanneer, met wie?)

Nadere informatie

en vast dagritme, een rustige omgeving, nuttige werkzaamheden en gezelligheid samen.

en vast dagritme, een rustige omgeving, nuttige werkzaamheden en gezelligheid samen. Zorg Onze opvatting over zorg is steeds in ontwikkeling. Tegenwoordig vinden we het belangrijk dat de zorgcliënten zo goed mogelijk deel kunnen nemen aan de maatschappij en regie hebben over hun eigen

Nadere informatie

Succesvolle leerlingen in een kleurrijke omgeving februari 2015

Succesvolle leerlingen in een kleurrijke omgeving februari 2015 - Missie/Visie - Succesvolle leerlingen in een kleurrijke omgeving februari 2015 Op AMS staat de leerling centraal. Dat betekent dat alles wat we doen er op gericht is om iedere leerling zo goed mogelijk

Nadere informatie

KHB Kwaliteitsbeleid: Visietekst: gezinsgericht werken

KHB Kwaliteitsbeleid: Visietekst: gezinsgericht werken KHB Kwaliteitsbeleid: Visietekst: gezinsgericht werken We geloven dat een gezin het eerste en belangrijkste leefmilieu van een kind/jongere is. We willen vanuit onze specifieke deskundigheid het gezin

Nadere informatie

Samenwerkingsprotocol provinciale hulpverlening partnergeweld met de Mee-ander 1

Samenwerkingsprotocol provinciale hulpverlening partnergeweld met de Mee-ander 1 Samenwerkingsprotocol inzake partnergeweld tussen Provinciebestuur en Thuisbegeleidingsdienst De Mee-ander Tussen enerzijds: Thuisbegeleidingsdienst De Mee-ander, Gasthuisstraat 19, 9500 Geraardsbergen

Nadere informatie

Deel I Ervaringen uit de praktijk 13

Deel I Ervaringen uit de praktijk 13 Inhoud Deel I Ervaringen uit de praktijk 13 Hoofdstuk 1 Inleiding: wat werkt? 15 Deel I Ervaringen uit de praktijk 18 Deel II Reflecties op de praktijk 19 Deel III Het leefklimaat op de groep 20 Vragen

Nadere informatie

Gemeentelijke basisschool De Knipoog Cardijnlaan 10 2290 Vorselaar 014/51 27 00 0478/28 82 63 014/ 51 88 97 directie@deknipoog.be

Gemeentelijke basisschool De Knipoog Cardijnlaan 10 2290 Vorselaar 014/51 27 00 0478/28 82 63 014/ 51 88 97 directie@deknipoog.be Gemeentelijke basisschool De Knipoog Cardijnlaan 10 2290 Vorselaar 014/51 27 00 0478/28 82 63 014/ 51 88 97 directie@deknipoog.be Elementen van een pedagogisch project 1 GEGEVENS M.B.T. DE SITUERING VAN

Nadere informatie

Strategische doelstellingen

Strategische doelstellingen Strategische doelstellingen 2017-2022 Missie en visie Strategische en operationele doelstellingen Missie Sint-Jozefkliniek is een dynamisch regionaal ziekenhuis waar iedereen welkom is. In samenwerking

Nadere informatie

dialooghouding We stellen u onze visie even voor.

dialooghouding We stellen u onze visie even voor. schoolvisie Als katholieke basisschool willen we zorg dragen voor de opvoeding van elk kind. We zien onze school als een huis met een tuin waarin we de basis leggen voor de toekomst, om later met de beste

Nadere informatie

Contextbegeleiding laagintensief

Contextbegeleiding laagintensief Contextbegeleiding laagintensief Functie Omschrijving Status Code Begeleiding De laagdrempelige, laagintensieve, mobiele begeleiding van de minderjarige en alle relevante betrokkenen uit zijn gezins en

Nadere informatie

Vlaams Verbond van het Katholiek Basisonderwijs Guimardstraat 1, 1040 BRUSSEL. Deel 1 Opvoedingsproject

Vlaams Verbond van het Katholiek Basisonderwijs Guimardstraat 1, 1040 BRUSSEL. Deel 1 Opvoedingsproject Vlaams Verbond van het Katholiek Basisonderwijs Guimardstraat 1, 1040 BRUSSEL Deel 1 Opvoedingsproject 1 ONS OPVOEDINGSPROJECT Wij verwachten van alle ouders dat ze loyaal achter de identiteit en het opvoedingsproject

Nadere informatie

Meerjarenplan Stichting inzet voor Zorg

Meerjarenplan Stichting inzet voor Zorg Meerjarenplan Stichting inzet voor Zorg 2018-2021 Inleiding Het meerjarenplan 2016-2018 eindigt dit jaar, dat vraagt om een vervolg met inzicht naar een zeer dynamisch zorglandschap in een samenleving

Nadere informatie

Examenprogramma Begeleider Verblijf

Examenprogramma Begeleider Verblijf Examenprogramma Begeleider Verblijf De Vereniging Ons Tehuis gaat over tot de organisatie van een wervingsexamen voor de functie begeleider verblijf. 1 WIE KAN DEELNEMEN? Je bent minstens 18 jaar Je kan

Nadere informatie

PEDAGOGISCH PROJECT VBS SINT-LUTGARDIS

PEDAGOGISCH PROJECT VBS SINT-LUTGARDIS PEDAGOGISCH PROJECT VBS SINT-LUTGARDIS Het opvoedingsproject van onze school bestaat uit een aantal krachtlijnen die onze identiteit weerspiegelt. Het gaat om basisbeginselen die zoveel mogelijk in wisselwerking

Nadere informatie

Missie visie en doelstellingen

Missie visie en doelstellingen Missie visie en doelstellingen Inhoud 1 Inleiding 2 Missie en visie ASKA 2.1 Ons motto 2.2 Onze missie 2.3 Onze ambitie 2.4 Onze identiteit 2.5 Onze visie op de ontwikkeling van kinderen 2.6 Onze visie

Nadere informatie

Als school zetten wij in op permanente verandering, gebaseerd op wetenschappelijk onderbouwde nieuwe inzichten.

Als school zetten wij in op permanente verandering, gebaseerd op wetenschappelijk onderbouwde nieuwe inzichten. Pagina - 1 1 DE SCHOOLCULTUUR Voorwoord : de visie van onze school Onze samenleving is voortdurend in beweging : er ontstaan altijd maar nieuwe behoeften en nieuwe uitdagingen. Dat mag inrichters van onderwijs

Nadere informatie

Startmoment traject Jeugdwerk in de Stad, 27 september Didier Reynaert Lector sociaal werk, HoGent Gastlector kinderrechten, Odisee

Startmoment traject Jeugdwerk in de Stad, 27 september Didier Reynaert Lector sociaal werk, HoGent Gastlector kinderrechten, Odisee Startmoment traject Jeugdwerk in de Stad, 27 september 2016 Didier Reynaert Lector sociaal werk, HoGent Gastlector kinderrechten, Odisee Goedkeuring Verdrag inzake de Rechten van het Kind (IVRK, 1989).

Nadere informatie

Van missie en visie naar professionele norm Van droom naar daad

Van missie en visie naar professionele norm Van droom naar daad Van missie en visie naar professionele norm Van droom naar daad Het SDRPI-model vertelt reeds dat de team-opdracht (Doel) in verbinding staat met de context ( Situatie). In dit artikel werken we uit hoe

Nadere informatie

Toelichting bij de kwaliteitsbepalingen van toepassing op de diensten voor pleegzorg 1

Toelichting bij de kwaliteitsbepalingen van toepassing op de diensten voor pleegzorg 1 Toelichting bij de kwaliteitsbepalingen van toepassing op de diensten voor pleegzorg 1 1. Inleiding Het decreet van 17 oktober 2003 betreffende de kwaliteit van de gezondheids- en welzijnsvoorzieningen

Nadere informatie

Kwaliteitshandboek 1. Inleiding 1.2 Beschrijving van het aanbod van de voorziening

Kwaliteitshandboek 1. Inleiding 1.2 Beschrijving van het aanbod van de voorziening 1/5 Beoordeeld: Stuurgroep Kwaliteit Geldig vanaf: 15/02/2017 Procedurehouder: Directeur Zorg Goedgekeurd: Luc Lemkens Paraaf: 1. Ons aanbod De Meander is een vzw, vergund door het Ministerie van de Vlaamse

Nadere informatie

GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap (gemeenschapsonderwijs)

GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap (gemeenschapsonderwijs) GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap (gemeenschapsonderwijs) Bijzonder decreet 14 juli 1998 Centrale niveau: Meso-niveau: Lokale niveau: Raad GO! en Afgevaardigd bestuurder Raad van bestuur en Algemeen

Nadere informatie

Meander Nijmegen. Samen groot worden. Zorg voor jeugdigen. Begeleiding en (tijdelijk) wonen voor kinderen, jongeren en gezinnen BEGELEID (KAMER) WONEN

Meander Nijmegen. Samen groot worden. Zorg voor jeugdigen. Begeleiding en (tijdelijk) wonen voor kinderen, jongeren en gezinnen BEGELEID (KAMER) WONEN BEGELEID (KAMER) WONEN OPVOEDINGS- ONDERSTEUNING HULP OP MAAT LOGEERHUIS Meander Nijmegen stgmeander.nl Zorg voor jeugdigen Begeleiding en (tijdelijk) wonen voor kinderen, jongeren en gezinnen Samen groot

Nadere informatie

Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject

Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject Deze lijst is het onderzoekresultaat van een PWO-traject binnen de lerarenopleidingen van de KAHO Sint-Lieven,

Nadere informatie

Vastgesteld november 2013. Visie op Leren

Vastgesteld november 2013. Visie op Leren Vastgesteld november 2013. Visie op Leren Inhoudsopgave SAMENVATTING... 3 1. INLEIDING... 4 1.1 Aanleiding... 4 1.2 Doel... 4 2. VISIE OP LEREN EN ONTWIKKELEN... 6 2.1 De relatie tussen leeractiviteiten

Nadere informatie

Beleidregels Sociaal Cultureel Werk 2005 (en verder)

Beleidregels Sociaal Cultureel Werk 2005 (en verder) Beleidregels Sociaal Cultureel Werk 2005 (en verder) 1. Beleidsterrein Beleidstaak: Sociaal Cultureel Werk Beheerstaak: Samenlevingsopbouwwerk, functienummer 630.00 Dit beleidsterrein omvat kinderwerk,

Nadere informatie

Decreet van 17 oktober 2003 (BS 10 november 2003) betreffende de kwaliteit van de gezondheids- en welzijnsvoorzieningen 1

Decreet van 17 oktober 2003 (BS 10 november 2003) betreffende de kwaliteit van de gezondheids- en welzijnsvoorzieningen 1 1 Decreet van 17 oktober 2003 (BS 10 november 2003) betreffende de kwaliteit van de gezondheids- en welzijnsvoorzieningen 1 Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen Artikel 1. Dit decreet regelt een gemeenschapsaangelegenheid.

Nadere informatie

Functieprofiel. Leraar. op OBS Het Toverkruid LA, 1,0 FTE. Aanstelling voor een jaar welke bij goed functioneren kan leiden tot een vaste aanstelling.

Functieprofiel. Leraar. op OBS Het Toverkruid LA, 1,0 FTE. Aanstelling voor een jaar welke bij goed functioneren kan leiden tot een vaste aanstelling. Functieprofiel Leraar op OBS Het Toverkruid LA, 1,0 FTE Aanstelling voor een jaar welke bij goed functioneren kan leiden tot een vaste aanstelling. April 2018 Specifieke competenties teamlid OBS Het Toverkruid

Nadere informatie

VISIE. Met opvoeden en onderwijzen beogen leerkrachten de harmonische ontplooiing van de totale persoon.

VISIE. Met opvoeden en onderwijzen beogen leerkrachten de harmonische ontplooiing van de totale persoon. Met opvoeden en onderwijzen beogen leerkrachten de harmonische ontplooiing van de totale persoon. OPVOEDEN en LEREN is gebaseerd op een draagvlak van STEUNEN, STUREN EN STIMULEREN: Om binnen de grenzen

Nadere informatie

Strategisch beleidsplan O2A5. De dialoog als beleid

Strategisch beleidsplan O2A5. De dialoog als beleid Strategisch beleidsplan O2A5 De dialoog als beleid Bij de tijd, open, boeiend en passend, dat zijn zowel het onderwijs als de werkwijze van O2A5. We hebben dan ook gekozen voor een vernieuwende en eigentijdse

Nadere informatie

De missie van de vzw Provincialaat der Broeders van Liefde

De missie van de vzw Provincialaat der Broeders van Liefde Doel Conform het kwaliteitsdecreet beschrijft dit document het kwaliteitsbeleid van het MFC Sint- Jozef. Het omschrijft de missie, visie en waarden ten aanzien van de hulp- en dienstverlening en het beschrijft

Nadere informatie

Een sterke jeugdhulp, snel en dichtbij

Een sterke jeugdhulp, snel en dichtbij Een sterke jeugdhulp, snel en dichtbij Welke uitdagingen liggen er? Een samenleving neemt zorg op voor en biedt bescherming aan haar kinderen. Ze biedt ondersteuning aan de diversiteit van gezinnen die

Nadere informatie

VISIE PEDAGOGISCH PROJECT

VISIE PEDAGOGISCH PROJECT VISIE PEDAGOGISCH PROJECT van daltonschool De Kleine Icarus Algemene visie De opdracht van daltonschool De Kleine Icarus bevat naast het onderwijskundig eveneens een maatschappelijk aspect Wij brengen

Nadere informatie

Samen leren jezelf te zijn, kansrijk en uniek Wij maken werk van talent!

Samen leren jezelf te zijn, kansrijk en uniek Wij maken werk van talent! De missie van onze school: Samen leren jezelf te zijn, kansrijk en uniek Wij maken werk van talent! De visie van onze school: A: Goed onderwijs, opbrengstgericht Door middel van een gevarieerd lesaanbod

Nadere informatie

Jenaplanschool De Kleurdoos

Jenaplanschool De Kleurdoos Jenaplanschool De Kleurdoos Zorgbeleid op school Binnen de school speelt het leren zich op verschillende niveaus af. Niet alleen de kinderen in de stamgroep, maar ook de individuele leerkracht wordt gestimuleerd

Nadere informatie

Formule Jeugddorp De Glind

Formule Jeugddorp De Glind Je hoort erbij en je doet mee Formule Jeugddorp De Glind Veerkrachtig opgroeien Introductie In dit document wordt de formule van Jeugddorp De Glind toegelicht. De formule beschrijft waar Stichting Jeugddorp

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan kort

Pedagogisch beleidsplan kort Pedagogisch beleidsplan kort Auteur: Ingeborg van der Zanden Bartels Datum: 8 januari 2017 Plaats: Kerkdriel Versie: 0.5 Pedagogisch beleidsplan KDV VillaDriel 8 januari 2017 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding...

Nadere informatie

Kortdurend intensief verblijf

Kortdurend intensief verblijf Inhoudsopgave De Buitenwereld 4 6 Doelgroep 8 Doelgericht werken 10 Inhoudelijke randvoorwaarden 11 2 3 De Buitenwereld Als je binnen een gezin een kind mag grootbrengen met psychiatrische problematiek

Nadere informatie

Hoe kijken wij naar kinderen? Pedagogisch beleid

Hoe kijken wij naar kinderen? Pedagogisch beleid Hoe kijken wij naar kinderen? Pedagogisch beleid Inleiding Wij vinden het belangrijk dat u uw kind met een gerust hart naar één van onze kindercentra brengt. In deze brochure laten wij u zien dat wij

Nadere informatie

Examenprogramma contextbegeleider

Examenprogramma contextbegeleider Examenprogramma contextbegeleider De Vereniging Ons Tehuis gaat over tot de organisatie van een wervingsexamen voor de functie contextbegeleider. 1 WIE KAN DEELNEMEN? Je bent minstens 18 jaar Je kan een

Nadere informatie

Outreach autisme ondersteuning van inclusie van personen met autisme

Outreach autisme ondersteuning van inclusie van personen met autisme Outreach autisme ondersteuning van inclusie van personen met autisme www.hetraster.be Wat is outreach autisme? Outreach autisme bestaat uit vorming en advies voor iedereen die deskundiger wil worden in

Nadere informatie

NAAR EEN VITALE SAMENWERKING tussen KINDEROPVANG en LOKAAL BESTUUR

NAAR EEN VITALE SAMENWERKING tussen KINDEROPVANG en LOKAAL BESTUUR NAAR EEN VITALE SAMENWERKING tussen KINDEROPVANG en LOKAAL BESTUUR Een lokale engagementsverklaring als basis voor een vitale samenwerking tussen kinderopvang en lokaal bestuur Zowel in het decreet van

Nadere informatie

DEEL 2: SCHOOLVISIE EN

DEEL 2: SCHOOLVISIE EN DEEL 2: SCHOOLVISIE EN PEDAGOGISCH PROJECT. schoolvisie. Vrije basisschool t NIEUWLAND Onze school is een gezellige, familiale, warme basisschool gelegen in het groene hart en aan de rand van Tielt. Vanuit

Nadere informatie

Begeleiding in haar context

Begeleiding in haar context Begeleiding in haar context Contextbegeleiding: Krachtlijnen vanuit de overheid Brussel, 16 september 2014 Openness and participation are antidotes to surveillance and control. (Howard Rheingold) WWW.JONGERENWELZIJN.BE

Nadere informatie

Decreet van 17 oktober 2003 betreffende de kwaliteit van de gezondheids- en welzijnsvoorzieningen

Decreet van 17 oktober 2003 betreffende de kwaliteit van de gezondheids- en welzijnsvoorzieningen Decreet van 17 oktober 2003 betreffende de kwaliteit van de gezondheids- en welzijnsvoorzieningen (B.S. 10.11.2003) HOOFDSTUK I. - Algemene bepalingen Artikel 1. Dit decreet regelt een gemeenschapsaangelegenheid.

Nadere informatie

Outreach autisme ondersteuning van inclusie van personen met autisme

Outreach autisme ondersteuning van inclusie van personen met autisme Outreach autisme ondersteuning van inclusie van personen met autisme www.hetraster.be Wat is outreach autisme? Outreach autisme bestaat uit vorming en advies voor iedereen die deskundiger wil worden in

Nadere informatie

VR DOC.0952/2BIS

VR DOC.0952/2BIS VR 2018 2007 DOC.0952/2BIS Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 24 oktober 2008 tot uitvoering van het decreet van 7 maart 2008 inzake bijzondere jeugdbijstand

Nadere informatie

Werken met indicatoren Van impliciet naar expliciet beleid

Werken met indicatoren Van impliciet naar expliciet beleid Werken met indicatoren Van impliciet naar expliciet beleid https://www.youtube.com/results?sear ch_query=393qptfvpfk 5-12-2018 Jeugdzorg Emmaüs 2 Een lerende ontwikkelende organisatie Visie, missie, waarden

Nadere informatie

FUNCTIEPROFIEL Functie: Leefgroepmedewerker in schoolvervangende dagopvang voor kinderen met autisme

FUNCTIEPROFIEL Functie: Leefgroepmedewerker in schoolvervangende dagopvang voor kinderen met autisme FUNCTIEPROFIEL Functie: Leefgroepmedewerker in schoolvervangende dagopvang voor kinderen met autisme A. Functiebeschrijving 1. Doel van de functie Je staat in de leefgroep (dagopvang) in voor de dagelijkse

Nadere informatie

Woonzorgcentrum. Meerjarenbeleid woonzorgcentrum Sint Anna 2012-2016

Woonzorgcentrum. Meerjarenbeleid woonzorgcentrum Sint Anna 2012-2016 Woonzorgcentrum Meerjarenbeleid woonzorgcentrum Sint Anna 2012-2016 Uniek zijn en uniek blijven Vanaf de oprichting van Stichting Sint Anna in 1976 door de Zusters van Julie Postel, is het woonzorgcentrum

Nadere informatie