Aanvullende informatie gesprekstafel: gespecialiseerde begeleiding vanuit Goodwillwerk Leger de Heils regio Den Haag (GLD)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aanvullende informatie gesprekstafel: gespecialiseerde begeleiding vanuit Goodwillwerk Leger de Heils regio Den Haag (GLD)"

Transcriptie

1 Aanvullende informatie gesprekstafel: gespecialiseerde begeleiding vanuit Goodwillwerk Leger de Heils regio Den Haag (GLD) 1. Samenwerking SHOP en het GLD De Gemeente Leiden en het Veiligheidshuis Hollands Midden hebben Stichting Hulpverlening en Opvang Prostitutie en slachtoffers Mensenhandel (hierna SHOP) en het Goodwillwerk Leger des Heils regio Den Haag en (hierna: GLD) gevraagd om respectievelijk de zorgcoördinatie en de begeleiding aan (vermoedelijke) slachtoffers van mensenhandel in haar regio te organiseren. Shop verzorgt sinds 2006 de zorgcoördinatie mensenhandel voor de gemeenten Den Haag, Delft en Zoetermeer. Het GLD begeleidt en vangt zowel jeugd als volwassenen op, die te maken hebben met problemen op meerdere leefgebieden; dit zijn veelal zorgmijders en de meest kwetsbaren in de samenleving, waaronder prostituees en (potentiele) slachtoffers mensenhandel. Deze zorg vindt zowel tweedelijns als vanuit de jeugd- en wijkteams plaats. Shop en het GLD zetten zich samen in om slachtoffers mensenhandel te ondersteunen en hun positie te verbeteren. Dit doen zij met respect voor de eigenheid van de cliënten en aansluitend bij hun wensen en mogelijkheden. 2. Organisatorische vormgeving gespecialiseerde begeleiding Het GLD werkt in de regio Haaglanden samen met SHOP en andere partners uit het Haagse zorgnetwerk mensenhandel. Het GLD werkt sinds 2014 aan de herijking en expertiseontwikkeling op het gebied van mensenhandel. Zowel de persoonlijk begeleiders (hierna: pb ers) van de jeugd- als volwassenafdelingen zijn toegerust om signalen mensenhandel te herkennen bij haar doelgroep; een kwetsbare doelgroep waar een hoog risico op slachtofferschap bestaat. De zorgcoördinator van SHOP en AVIM zijn betrokken partners in de voorlichting en ondersteuning van cliënten waar signalen of vermoedens mensenhandel aanwezig zijn, dan wel in de begeleiding van slachtoffers mensenhandel.

2 Gespecialiseerde begeleiding van het GLD 3.1 Afbakening doelgroep SHOP en het GLD richten zich met de zorgcoördinatie en de gespecialiseerde begeleiding op alle (vermoedelijke) slachtoffers van mensenhandel (hierna: slachtoffers). Dat wil zeggen zowel mannen, vrouwen, transgenders, minderjarigen, van Nederlandse en van niet Nederlandse nationaliteit, verblijvend binnen de regio Hollands Midden. Hierbij kan sprake zijn van alle vormen van mensenhandel zoals seksuele uitbuiting, economische uitbuiting, gedwongen criminaliteit en bedelarij. We hanteren geen contra-indicaties. 3.3 Gespecialiseerd pb ers team van het GLD De volgende doelen en verantwoordelijkheden heeft het gespecialiseerde pb ers team (hierna: pb er) van het GLD, wanneer de aangemelde slachtoffers van mensenhandel begeleiding vanuit het GLD wensen. A. Doelen 1. De pb er biedt een ambulant hulp- en begeleidingstraject voor het slachtoffer, die aangemeld wordt door de zorgcoördinator, en eventuele kinderen in de regio waar het slachtoffer woont en kan verblijven. 2. De pb er begeleidt een slachtoffer bij de (dagelijkse) procedurele stappen die gezet moeten worden om de voortgang van zowel het strafrechtelijke- als het verblijfsrechtelijk traject te realiseren. Bij knelpunten in de procedure ondersteunt de zorgcoördinator de pb er en neemt contact op met de benodigde partijen (zoals een zorgpartner of de gemeente). B. Uitgangspunt(en) van de gespecialiseerde begeleiding Naast de trauma s van de mensenhandel situatie besteedt de pb er in de begeleiding van het slachtoffer aandacht aan de impact van, en de spanningen en onzekerheid over het verblijfsrechtelijke- en strafrechtelijke traject. Bij alle vormen van mensenhandel zal de pb er dan ook begeleiding bieden vanuit drie specialismen: 1. Trauma, afhankelijkheidsproblematiek en onveiligheid. 2. Spanningen rondom verblijfs- en strafrechtelijke procedures. 3. Culturele en religieuze achtergronden van slachtoffers. Het pb ers team heeft in de begeleiding van slachtoffers en hun eventuele kinderen de interventie 10 voor Toekomst methodiek als grondbeginsel en basishouding.

3 Vooral de basishouding van de pb er is belangrijk in contact met het slachtoffer. De pb er werkt vanuit de volgende uitgangspunten. 1. Vraaggericht: er wordt begeleiding op een aandachtsgebied geboden wanneer dit volgens de cliënt aandacht behoeft. 2. De p ber staat naast het slachtoffer en richt zich op de opbouw van een vertrouwensrelatie. Daarbij wordt rekening gehouden met het trauma en 2. veiligheidsproblemen van het slachtoffer en het kind. 3. De pb er is vasthoudend, laagdrempelig, flexibel en de hulp is gericht op het hier-en-nu. 4. De pb er ondersteunt het slachtoffer bij het herstel van het gewone leven (herstelmethodiek). C. Verantwoordelijkheden 1. De pb er biedt na aanmelding van een nieuw slachtoffer direct een persoonlijk/op maat traject tot aan de afsluiting van het traject. Dit betreft ambulante gespecialiseerde begeleiding. 2. Bij knelpunten en benodigde belangenbehartiging (op de zorg- en/of juridische kant), en wijzigingen in het strafrechtelijke- of verblijfsrechtelijke proces van het slachtoffer, krijgt de pb er ondersteuning van de zorgcoördinator. 3. Bij aanmelding van een (vermoedelijk) slachtoffer via een andere organisatie, of bij een constatering van een vermoedelijk slachtofferschap bij een bestaande cliënt meldt het GLD dit slachtoffer aan bij de zorgcoördinator. 4.1 Stap 1: van signaal mensenhandel tot intake slachtoffer A. Aanmelding (vermoedelijk) slachtoffer Signaleren en melden SHOP: Het zorgnetwerk mensenhandel van de regio Hollands Midden en andere partijen en individuen melden signalen of een (vermoedelijk) slachtoffer mensenhandel aan bij de zorgcoördinator. De aanmelding kan telefonisch of per mail plaatsvinden. De zorgcoördinator inventariseert de hulpvragen en opvangbehoeften van het slachtoffer, welke netwerkpartners al betrokken zijn, wat het aanmeldverhaal is en of de veiligheid van het slachtoffer in het geding is. Het is van belang dat in deze fase de veiligheidsrisico s in kaart gebracht worden. Inzichtelijk wordt gemaakt om, waar nodig, een veilige opvang of andere verblijfsplaats te bieden. Als bij de aanmelding blijkt dat er sprake is van veiligheidsproblemen, wordt het slachtoffers door de zorgcoördinator buiten de regio geplaatst. Hierbij legt de zorgcoördinator het contact met AVIM en CoMensha. Het slachtoffer wordt tevens in dit stadium uitgelegd wat het betekent om aangifte te doen. Als een slachtoffer bereid is om een intakegesprek met de politie aan te gaan, dan neemt de zorgcoördinator contact opneemt met AVIM.

4 B. Intake slachtoffer Intakegesprek met slachtoffer SHOP en GLD: De zorgcoördinator legt bij behoefte aan begeleiding en opvang contact met het intakebureau van het GLD (Afdeling BTM: Bureau Traject Management). BTM koppelt het slachtoffer aan de beschikbare pb er van het gespecialiseerde pb ers team. Als het slachtoffer opvang krijgt bij een instelling in de regio, wordt in alle gevallen door de pb er contact gelegd met de begeleider in de zorginstelling. Met dit contact wordt bezien of en waar de pb er aanvullend kan zijn. Bij begeleiding door de pb er plant de zorgcoördinator een driegesprek tussen het slachtoffer, de zorgcoördinator en de pb er om een intake met het slachtoffer te doen. De volgende zaken worden in de intake besproken: 1. De veiligheidssituatie wordt verder uitgewerkt en geïnventariseerd. 2. De zorgcoördinator legt de strafrechtelijke- en verblijfsrechtelijke procedures aan het slachtoffer uit. Het doel van dit gesprek is het slachtoffer inzicht te bieden in wat hem/haar te wachten staat. Om hem of haar vervolgens in staat te stellen om met begeleiding de (werk)situatie te normaliseren en door hem of haar tijdelijk het recht op (sociale) voorzieningen te geven, te ondersteunen bij het straf- en/of verblijfsrechtelijke traject en de uitbuiting en gedwongen tewerkstelling te verwerken. Omdat deze procedures specifiek en complex zijn, kan de pb er na de intake helpen door vragen van het slachtoffer te beantwoorden. 3. De pb er levert basisinformatie aan en stelt samen met het slachtoffer het Persoonlijk Profiel en een Persoonlijk Plan op om krachten en wensen helder te krijgen. 4.2 Stap 2: start begeleiding door pb er tot afronding traject Start begeleiding De begeleiding door de pb er wordt gestart, met de uitgangspunten zoals beschreven bij basishouding. Gespecialiseerde zorg door een psycholoog of psychiater wordt ingezet wanneer het noodzakelijk is en het slachtoffer dit wil. Indien de pb er inschat dat het slachtoffer meer zorg nodig heeft dan het slachtoffer zelf aangeeft, of er zijn zorgen met betrekking tot dreigende suïcidaliteit, er is sprake van vermissing, zwangerschap of medische zorg, dan kan de pb er contact leggen met de zorgcoördinator om af te stemmen welke hulp het meest passend is. Afhankelijk van de problematiek en de vraag van het slachtoffer en/of het gezin vinden huisbezoeken plaats. De pb er kan meerdere keren per week bij het slachtoffer aanwezig zijn. De trajectduur hangt sterk af van de procedure. Als een verdachte wordt vrijgesproken, wordt het recht op voorzieningen voor buitenlandse slachtoffer in feite opgeheven. Maar procedures kunnen soms 1 tot 2 of zelfs tot 3 jaar duren. Het traject is in ieder geval veelal intensief aan de start en neemt af zodra

5 de procedures ingezet zijn. Maar bij een sepot of andere tegenslag in de procedure kan de onzekere verblijfsstatus of (ervaren) dreiging van verdachte, door toename van spanning en associaties met het trauma, weer veel begeleiding vragen. Buitenlandse slachtoffers hebben als (vermoedelijk) slachtoffer drie maanden bedenktijd vanuit de B8-regeling (hoofdstuk B8 in de Vreemdelingenwet). In deze periode vindt afweging plaats of iemand aangifte wil doen of niet. Dit gesprek zal de pb er met het slachtoffer aan gaan en hem/haar indien gewenst motiveren. Omdat het slachtoffer net uit de mensenhandel-situatie komt, staat het trauma of verwaarlozing nog op de voorgrond. De eerste interventies richten zich dan ook op het uitwerken van het veiligheidsplan, het inventariseren van traumatische gevolgen, het opbouwen van een vertrouwensrelatie en het mogelijk maken van ontspanningsactiviteiten. Gedurende het traject verzamelt de pb er signalen over het welzijn van het slachtoffer en het kind. In samenwerking met de zorgcoördinator zal de pb er met het slachtoffer de opties van de verblijfsrechtelijke- en strafrechtelijke procedures bespreken. De pb er ondersteunt vervolgens bij vragen van het slachtoffer. Bij knelpunten in de procedures de benadert de pb er de zorgcoördinator voor ondersteuning. Zodra er sprake is van stabilisatie, de crisissituatie is verminderd en de crisiszorg is ingezet, procedures gaan lopen, zet de pb er in op werk, wonen en opvoeding. Bij een terugval in stabilisatie kan intensivering van begeleiding geboden worden. Indien gewenst kan de pb er langdurig de gespecialiseerde begeleiding blijven bieden. Slachtoffers kunnen veelal weer (begeleid) zelfstandig wonen. Begeleidingsvragen die gesteld worden, liggen met name op gebied van de procedures en eventueel opvoeding. Het traject is ten einde als de verblijfs - of strafrechtprocedure is afgerond. B. Aangifteprocedure Start traject met politie bij aangifte SHOP en GLD: Gezien het strafrechtelijk proces legt de zorgcoördinator het eerste contact met de politie, wanneer het slachtoffer hier nog geen contact mee heeft. In het overdrachtsgesprek wordt de aangifte procedureel uitgelegd. Er wordt niet expliciet gesproken over strafbare feiten waarvan nog aangifte moet worden gedaan, om te voorkomen dat het strafrechtelijk proces in gevaar komt. Tijdens het intakegesprek bij de politie is altijd zowel de pb er als het slachtoffer aanwezig. Vaak begrijpen slachtoffers niet alles (te veel, soms te heftige informatie). Dan kan de pb er later de informatie bespreken en uitleggen aan het slachtoffer. De pb er begeleidt vervolgens het slachtoffer bij de aangifte. Dit is een belangrijk onderdeel in de

6 ondersteuning, omdat dit het moment is, waarop het slachtoffer de verklaring aflegt over zijn/haar slachtofferschap. C. Verblijfs- en strafrechtelijke procedure Start traject met advocaat SHOP: de volgende acties worden uitgezet: 1. De zorgcoördinator meldt het slachtoffer aan bij een mensenhandel advocaat ( B8- advocaat ), als iemand nog geen advocaat heeft. Als iemand wel een advocaat heeft, die niet geregistreerd staat als mensenhandel advocaat, neemt de zorgcoördinator contact op met deze advocaat voor afstemming. 2. Gezien het verblijfrechtelijk proces zorgt de zorgcoördinator voor verlenging van de verblijfspas. De pb er houdt samen met het slachtoffer de einddatum van de verblijfspas in de gaten. Als verlenging aan de orde is, meldt de pb er dat tijdig aan de zorgcoördinator. 3. Wanneer er sprake is van een sepot in de strafzaak en het verblijfsrecht komt daarmee in het geding, dan bespreken de zorgcoördinator, de pb er, het slachtoffer en de advocaat welke mogelijkheden er zijn voor een verblijf in Nederland en/of terugkeer naar het land van herkomst. De pb er overlegt met de zorgcoördinator wie de opties voor terugkeer bespreekt met het slachtoffer. De pb er begeleidt het slachtoffer bij het maken van een keuze voor terugkeer naar het land van herkomst. GLD: Bij afspraken met de advocaat begeleidt de pb er het slachtoffer naar de afspraken, wanneer hij of zij dit wenst. De advocaat zorgt voor het voegen in het strafproces en bijvoorbeeld eventuele loonvorderingen. Bij knelpunten op procedureel vlak of keuzes in het volgen van een andere verblijfsrechtelijke procedure, stemt de pb er af met de zorgcoördinator. D. Strafrechtelijke procedure Bijwonen strafrechtproces De pb er begeleidt het slachtoffer naar de rechter-commissaris en naar de rechtbank, indien hij of zij hierbij aanwezig wil zijn. E. Procedure schadevergoeding slachtoffer Aanvraag Schadefonds GLD en SHOP: Als daar mogelijkheden toe zijn, verzorgt de pb er de aanvraag bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven. Op moment dat een slachtoffer voegt als benadeelde partij en een schadevergoeding wil aanvragen, dan is afstemming met de advocaat en bemoeienis van de zorgcoördinator gewenst. F. Voortgang procedures Evaluatie GLD en SHOP: De zorgcoördinator, het slachtoffer en de pb er bespreken frequent de voortgang van het strafrechtelijke- en verblijfsrechtelijke proces en eventuele problemen daaromtrent. De zorgcoördinator is altijd bereid tot overleg met de pb er en het slachtoffer bij tussentijdse ontstane vragen of dilemma s.

7 GLD: De pb er en de gedragswetenschapper hebben periodiek intervisie en bovendien is de gedragswetenschapper ondersteunend in casuïstiek op de drie specialismen. Zij adviseert en weegt signalen en keuzes die gemaakt worden in de begeleiding van pb er en het slachtoffer. G. Afronding procedures en begeleiding slachtoffer Afronding traject GLD en SHOP: De zorgcoördinatie stopt wanneer de strafrechtelijke procedure is afgerond. Procedures kunnen soms 1 tot 2 of zelfs 3 jaar duren. Het traject is in ieder geval veelal intensief aan de start en neemt af zodra de procedures ingezet zijn. Begeleiding kan nog doorlopen wanneer er nog ondersteuningsvragen liggen en hulpverlening op verschillende levensgebieden noodzakelijk is. Bij een sepot of andere tegenslag in de procedure kan de onzekere verblijfsstatus of (ervaren) dreiging van verdachte, door toename van spanning en associaties met het trauma, weer veel begeleiding vragen. Als er vrijspraak volgt op het strafproces, zal de IND overgaan tot het beëindigen van het verblijfsrecht humanitair/tijdelijk in het kader van mensenhandel, waarbij vaak ook nog ondersteuning gewent is.. H. Overige samenwerkingsafspraken Afspraken over informatiedeling/ privacy GLD en SHOP: Aan de start van het proces wordt door beide organisaties schriftelijke toestemming aan het slachtoffer gevraagd om informatie uit te wisselen.

Zorgcoordinatie slachtoffers mensenhandel Hollands Midden Offerte SHOP Augustus 2016

Zorgcoordinatie slachtoffers mensenhandel Hollands Midden Offerte SHOP Augustus 2016 Zorgcoordinatie slachtoffers mensenhandel Hollands Midden Offerte SHOP Augustus 2016 d] 1 I. Aanleiding tot deze offerte De Gemeente Leiden en het Veiligheidshuis Hollands-Midden zijn voornemens vorm te

Nadere informatie

Voorstel gespecialiseerde begeleiding slachtoffers mensenhandel Door Goodwillwerk Leger des Heils regio Den Haag

Voorstel gespecialiseerde begeleiding slachtoffers mensenhandel Door Goodwillwerk Leger des Heils regio Den Haag Voorstel gespecialiseerde begeleiding slachtoffers mensenhandel Door Goodwillwerk Leger des Heils regio Den Haag Juli 2016 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Doel 3 3. Doelgroep 3 4. Gespecialiseerde begeleiding

Nadere informatie

CATEGORALE OPVANG VOOR SLACHTOFFERS MENSENHANDEL

CATEGORALE OPVANG VOOR SLACHTOFFERS MENSENHANDEL CATEGORALE OPVANG VOOR SLACHTOFFERS MENSENHANDEL categorale opvang voor slachtoffers mensenhandel De categorale opvang voor slachtoffers van mensenhandel (COSM) omvat 70 veilige opvangplekken en is in

Nadere informatie

Aanpak: Voorwaardelijke Interventie Gezinnen. Beschrijving

Aanpak: Voorwaardelijke Interventie Gezinnen. Beschrijving Aanpak: Voorwaardelijke Interventie Gezinnen De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld

Nadere informatie

Methodiekbeschrijving Juridische Begeleiding

Methodiekbeschrijving Juridische Begeleiding Methodiekbeschrijving Juridische Begeleiding Inleiding Slachtoffers van mensenhandel vormen een specifieke doelgroep met complexe problemen. Veel van hen hebben steun nodig om te herstellen van traumatische

Nadere informatie

Rechten voor slachtoffers van uitbuiting en mensenhandel

Rechten voor slachtoffers van uitbuiting en mensenhandel Pagina 1 van 8 B9-procedure Rechten voor slachtoffers van uitbuiting en mensenhandel In deze folder staat welke rechten jij in Nederland hebt als slachtoffer van uitbuiting. Het gaat over jou en daarom

Nadere informatie

Aanpak: Interventieteam Gezinnen. Beschrijving

Aanpak: Interventieteam Gezinnen. Beschrijving Aanpak: Interventieteam Gezinnen De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld door: Fier

Nadere informatie

Aanpak: Gezinscoaching. Beschrijving

Aanpak: Gezinscoaching. Beschrijving Aanpak: Gezinscoaching De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld door: Dienst Gezondheid

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/venj

Nadere informatie

September 2010. B9-procedure

September 2010. B9-procedure September 2010 B9-procedure Rechten voor slachtoffers van uitbuiting en mensenhandel In deze folder staat welke rechten jij in Nederland hebt als slachtoffer van uitbuiting. Het gaat over jou en daarom

Nadere informatie

Een keten van zorg voor slachtoffers. Amsterdams Coördinatiepunt Mensenhandel

Een keten van zorg voor slachtoffers. Amsterdams Coördinatiepunt Mensenhandel Een keten van zorg voor slachtoffers Amsterdams Coördinatiepunt Mensenhandel INHOUD 2 Inleiding - 03 Wat is mensenhandel? - 04 Taak en functie - 05 Route - 06 Hoe werkt de keten? - 07 Signaleren en melden

Nadere informatie

Aanpak: Er op af aanpak vanuit zorgnetwerken. Beschrijving

Aanpak: Er op af aanpak vanuit zorgnetwerken. Beschrijving Aanpak: Er op af aanpak vanuit zorgnetwerken De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld

Nadere informatie

Aanmeldprocedure OZAPP

Aanmeldprocedure OZAPP Aanmeldprocedure Inleiding Met de komst van passend onderwijs wordt getracht meer leerlingen binnen het regulier onderwijs de ondersteuning te bieden die ze nodig hebben. Dat maakt dat er ook leerlingen

Nadere informatie

Ambulant Integraal Arrangement Hulpverlening AWARE. Aware - Arosa

Ambulant Integraal Arrangement Hulpverlening AWARE. Aware - Arosa Ambulant Integraal Arrangement Hulpverlening AWARE Visie en uitgangspunten Arosa biedt veiligheid en bescherming bij geweld in relaties. Arosa levert een bijdrage aan een optimale (h)erkenning en aanpak

Nadere informatie

1. Beschikbare capaciteit bij de Nationale Politie voor de aanpak van mensenhandel 2. De Kabinetsreactie op het AMV rapport

1. Beschikbare capaciteit bij de Nationale Politie voor de aanpak van mensenhandel 2. De Kabinetsreactie op het AMV rapport 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Onderwerp AO Mensenhandel en Prostitutie Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.nationaalrapporteur.nl

Nadere informatie

Aanpak: Gezinscoaching. Beschrijving

Aanpak: Gezinscoaching. Beschrijving Aanpak: Gezinscoaching De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld door: BJZ Flevoland

Nadere informatie

Veilig Thuis & Vrouwenopvang. 18 januari 2016

Veilig Thuis & Vrouwenopvang. 18 januari 2016 Veilig Thuis & Vrouwenopvang 18 januari 2016 Veilig Thuis & Vrouwenopvang - Midden in een transformatie ; - hard aan het werk voor een kwetsbare doelgroep ; - en de dilemma's die daar bij spelen. Veilig

Nadere informatie

Maandelijkse rapportage cijfers (mogelijke) slachtoffers mensenhandel

Maandelijkse rapportage cijfers (mogelijke) slachtoffers mensenhandel Maandelijkse rapportage cijfers (mogelijke) slachtoffers mensenhandel Maand: augustus 2012 Deze rapportage beschrijft het aantal aangemelde (mogelijke) slachtoffers van mensenhandel bij CoMensha van 1

Nadere informatie

Veiligheid en bescherming bij geweld in relaties. Ambulant Arrangement. Hulpverlening na een huisverbod

Veiligheid en bescherming bij geweld in relaties. Ambulant Arrangement. Hulpverlening na een huisverbod Veiligheid en bescherming bij geweld in relaties Ambulant Arrangement Hulpverlening na een huisverbod Over het Ambulant Arrangement Hulpverlening na een huisverbod Het huisverbod geeft onmiddellijke veiligheid

Nadere informatie

Meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling Plan van aandacht

Meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling Plan van aandacht Meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling Plan van aandacht Het houdt niet op, tot dat je iets doet. Inleiding Om het aantal slachtoffers van Huiselijk geweld en Kindermishandeling te verminderen,

Nadere informatie

Aanpak: Multiprobleemgezinnen. Beschrijving

Aanpak: Multiprobleemgezinnen. Beschrijving Aanpak: Multiprobleemgezinnen De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld door: GGD

Nadere informatie

Veiligheid en bescherming bij geweld in relaties. Ambulant Arrangement. Hulpverlening na een periode in de opvang

Veiligheid en bescherming bij geweld in relaties. Ambulant Arrangement. Hulpverlening na een periode in de opvang Veiligheid en bescherming bij geweld in relaties Ambulant Arrangement Hulpverlening na een periode in de opvang Over het Ambulant Arrangement Hulpverlening na een periode in de opvang Multiprobleemgezinnen

Nadere informatie

Meander Nijmegen. Samen groot worden. Zorg voor jeugdigen. Begeleiding en (tijdelijk) wonen voor kinderen, jongeren en gezinnen BEGELEID (KAMER) WONEN

Meander Nijmegen. Samen groot worden. Zorg voor jeugdigen. Begeleiding en (tijdelijk) wonen voor kinderen, jongeren en gezinnen BEGELEID (KAMER) WONEN BEGELEID (KAMER) WONEN OPVOEDINGS- ONDERSTEUNING HULP OP MAAT LOGEERHUIS Meander Nijmegen stgmeander.nl Zorg voor jeugdigen Begeleiding en (tijdelijk) wonen voor kinderen, jongeren en gezinnen Samen groot

Nadere informatie

Aanpak: Casusregie en inzet gezinscoaching. Beschrijving

Aanpak: Casusregie en inzet gezinscoaching. Beschrijving Aanpak: Casusregie en inzet gezinscoaching De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld

Nadere informatie

Meldpunt Binnenlandse Mensenhandel

Meldpunt Binnenlandse Mensenhandel Meldpunt Binnenlandse Mensenhandel Informatie voor professionals Advies- en Meldpunt huiselijk geweld, kindermishandeling en ouderenmishandeling Mensenhandel is het werven, vervoeren, overbrengen, opnemen

Nadere informatie

Aanpak: Bijzondere doelgroepen. Beschrijving

Aanpak: Bijzondere doelgroepen. Beschrijving Aanpak: Bijzondere doelgroepen De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld door: Bureau

Nadere informatie

Veiligheid en bescherming bij geweld in relaties

Veiligheid en bescherming bij geweld in relaties Veiligheid en bescherming bij geweld in relaties Arosa biedt veiligheid en bescherming bij geweld in relaties. Vrouwen, mannen en hun kinderen kunnen bij Arosa terecht voor opvang en begeleiding. Arosa

Nadere informatie

Centrum Huiselijk Geweld en Kindermishandeling onder één dak 17 juni 2019

Centrum Huiselijk Geweld en Kindermishandeling onder één dak 17 juni 2019 Centrum Huiselijk Geweld en Kindermishandeling onder één dak 17 juni 2019 Wat is de stip op de horizon? Acuut en ernstig geweld duurzaam stoppen, zodat herhaling wordt voorkomen. Dat is onze stip op de

Nadere informatie

Maandelijkse rapportage cijfers (mogelijke) slachtoffers mensenhandel

Maandelijkse rapportage cijfers (mogelijke) slachtoffers mensenhandel Maandelijkse rapportage cijfers (mogelijke) slachtoffers mensenhandel Maand: mei 2012 Deze rapportage beschrijft het aantal aangemelde (mogelijke) slachtoffers van mensenhandel bij CoMensha van 1 januari

Nadere informatie

IND-werkinstructie nr. 2006/17

IND-werkinstructie nr. 2006/17 IND-werkinstructie nr. 2006/17 (IMO Regulier) ^~å Procesdirecteuren IND Directeuren Stafdirecties c.c. HDVB s~å Hoofddirecteur IND a~íìã 7 augustus 2006 sáåçéä~~íë Quest : trefwoord, objecttype werkinstructie

Nadere informatie

Rode draad voor kindveiligheid in Amsterdam

Rode draad voor kindveiligheid in Amsterdam Rode draad voor kindveiligheid in Amsterdam Vijfhoek & Ronde Tafel, versie 31 juli 2017 1 Introductie De Vijfhoek Kindveiligheid (Ouder- en Kind Teams, Samen DOEN, Veilig Thuis, de William Schrikker groep,

Nadere informatie

Aanpak: Bemoeizorg. Beschrijving

Aanpak: Bemoeizorg. Beschrijving Aanpak: Bemoeizorg De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld door: GGD West-Brabant

Nadere informatie

Veiligheid en bescherming bij geweld in relaties AWARE. Het programma om belaging te stoppen

Veiligheid en bescherming bij geweld in relaties AWARE. Het programma om belaging te stoppen Veiligheid en bescherming bij geweld in relaties AWARE Het programma om belaging te stoppen AWARE Aware als instrument tegen stalking en belaging is een samenwerkingsverband van politie, justitie/om en

Nadere informatie

Versie 14 november 2017 DB 2017/107 bijlage 8. Dienstverleningshandvest Veilig Thuis Haaglanden

Versie 14 november 2017 DB 2017/107 bijlage 8. Dienstverleningshandvest Veilig Thuis Haaglanden Dienstverleningshandvest Veilig Thuis Haaglanden 1 Inleiding Veilig Thuis, bij wet het Advies- en Meldpunt Huiselijk Geweld en Kindermishandeling, is vormgegeven door het samenvoegen van het Steunpunt

Nadere informatie

[MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING]

[MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING] 2019 [MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING] Vanaf 1 juli 2013 is het, voor beroepskrachten in een aantal sectoren waaronder onderwijs, verplicht om een Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

Nadere informatie

Veiligheid en bescherming bij geweld in relaties. Ambulant Arrangement Hulpverlening. Herstel van de relatie en/of hulp bij terugkeer in de relatie

Veiligheid en bescherming bij geweld in relaties. Ambulant Arrangement Hulpverlening. Herstel van de relatie en/of hulp bij terugkeer in de relatie Veiligheid en bescherming bij geweld in relaties Ambulant Arrangement Hulpverlening Herstel van de relatie en/of hulp bij terugkeer in de relatie Over het Ambulant Arrangement Hulpverlening Herstel van

Nadere informatie

Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling. Stichting Werkplaats Kindergemeenschap. Voortgezet Onderwijs

Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling. Stichting Werkplaats Kindergemeenschap. Voortgezet Onderwijs Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling Stichting Werkplaats Kindergemeenschap Voortgezet Onderwijs Stichting Werkplaats Kindergemeenschap 2019 Inleiding Wat houdt de meldcode in? De meldcode Huiselijk

Nadere informatie

Voorstelling arbeidscoaching SaRA en het ZoWeZo-team

Voorstelling arbeidscoaching SaRA en het ZoWeZo-team Voorstelling arbeidscoaching SaRA en het ZoWeZo-team Kader Veel vraag naar samenwerking tussen gezondheidszorg en VDAB/GTB Past binnen functie 3: rehabilitatieteams die werken rond herstel en sociale inclusie,

Nadere informatie

Gedurende de bedenktijd wordt het vertrek van het vermoedelijke slachtoffer van mensenhandel uit Nederland opgeschort.

Gedurende de bedenktijd wordt het vertrek van het vermoedelijke slachtoffer van mensenhandel uit Nederland opgeschort. B8/3 Slachtoffers en getuige-aangevers van mensenhandel 3.1 Beleidsregels Voor zover indicaties van mensenhandel zich voordoen bij een vreemdeling die via Schiphol Nederland inreist zijn de bevoegdheden

Nadere informatie

multiprobleem gezinnen

multiprobleem gezinnen Een literatuurstudie naar de verbinding tussen veiligheid en zorg op gebied van multiprobleem gezinnen 1. achtergrond en AANPAK Multiprobleem gezinnen (MPG) zijn al decennia lang onderwerp van studie.

Nadere informatie

Mensenhandel/ kinderhandel

Mensenhandel/ kinderhandel Mensenhandel/ kinderhandel INHOUD Definitie mensenhandel Verschil mensenhandel/ kinderhandel Casus Anne Slachtoffers in Nederland Geregistreerde vormen van uitbuiting Belang van signaleren Fragment uit

Nadere informatie

ToolKID Informatie-uitwisseling in verband met de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling

ToolKID Informatie-uitwisseling in verband met de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling ToolKID Informatie-uitwisseling in verband met de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling 17 November 2016 Pagina 1 van 6 KINDVEILIGHEID EN WELZIJN Kinderen van ouders met psychiatrische problematiek

Nadere informatie

d.d. 7 augustus 2006. 1 Aan Klantdirecteuren IND Directeur Procesvertegenwoordiging Van Hoofddirecteur IND

d.d. 7 augustus 2006. 1 Aan Klantdirecteuren IND Directeur Procesvertegenwoordiging Van Hoofddirecteur IND Werkinstructie Openbaar Aan Klantdirecteuren IND Directeur Procesvertegenwoordiging Van Hoofddirecteur IND Datum 12 juni 2015 Kenmerk Vindplaats InformIND Onderwerp Rol contactpersonen mensenhandel & gendergerelateerde

Nadere informatie

het afwegingskader in de Meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling

het afwegingskader in de Meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling het afwegingskader in de Meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling Martenjan Poortinga Amsterdam, 15 oktober 2018 programma u u u u u u u u kennismaking, verwachtingen kader en proces: de aangescherpte

Nadere informatie

Onderwerp: Reactie op het advies van de Participatieraad met betrekking tot Haarlemmers in (acute) zorgnood.

Onderwerp: Reactie op het advies van de Participatieraad met betrekking tot Haarlemmers in (acute) zorgnood. Gemeente Haarlem Participatieraad Haarlem Postbus 511 2003 PB Haarlem Ons kenmerk MO/2018/828618 Datum 15 januari 2019 Afdeling Maatschappelijke Ondersteuning Contact C. Reitzema Telefoon 023-5115708 E-mail

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Directoraat-Generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving Directie Rechtshandhaving

Nadere informatie

Intensieve Gezinsbegeleiding

Intensieve Gezinsbegeleiding Intensieve Gezinsbegeleiding Samenwerken aan veranderingen binnen het gezin Sterk Huis is er voor iedereen die hulp nodig heeft. Wij bieden een warme en veilige omgeving waar je terechtkunt met grote opvoedings-

Nadere informatie

DE JEUGD- & GEZINSBESCHERMER

DE JEUGD- & GEZINSBESCHERMER DE JEUGD- & GEZINSBESCHERMER BUREAU JEUGDZORG NOORD-HOLLAND Elk kind heeft recht op goede ontwikkelkansen en om op te groeien in een veilige omgeving. Als dit niet vanzelf gaat, wordt door het lokale veld

Nadere informatie

MELDCODE SCALA COLLEGE

MELDCODE SCALA COLLEGE MELDCODE SCALA COLLEGE Stappenplan bij zorgen over de thuissituatie van leerlingen en mogelijke signalen of vermoedens van huiselijk geweld en/of kindermishandeling S.C.A.L.A. kan als acroniem gebruikt

Nadere informatie

Eindexamen maatschappijwetenschappen havo II

Eindexamen maatschappijwetenschappen havo II Opgave 4 Slachtoffers van criminaliteit Bij deze opgave horen de teksten 9 tot en met 12, figuur 2 en 3 en tabel 1 uit het bronnenboekje. Inleiding Ruim drie miljoen Nederlanders worden jaarlijks het slachtoffer

Nadere informatie

ACTIEPLAN VERBORGEN VROUWEN

ACTIEPLAN VERBORGEN VROUWEN ACTIEPLAN VERBORGEN VROUWEN gemeente Den Haag September 2015 Conceptversie 2.0 1 Inleiding In november jl. is door de Haagse gemeenteraad Motie 86 Geïsoleerde Vrouwen aangenomen. Om uitvoering te geven

Nadere informatie

[MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING]

[MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING] 2018 [MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING] Vanaf 1 juli 2013 is het, voor beroepskrachten in een aantal sectoren waaronder onderwijs, verplicht om een Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

Nadere informatie

Maandelijkse rapportage cijfers (mogelijke) slachtoffers mensenhandel

Maandelijkse rapportage cijfers (mogelijke) slachtoffers mensenhandel Maandelijkse rapportage cijfers (mogelijke) slachtoffers mensenhandel Maand: juni 2012 Deze rapportage beschrijft het aantal aangemelde (mogelijke) slachtoffers van mensenhandel bij CoMensha van 1 januari

Nadere informatie

Huiselijk geweld, eergerelateerd geweld, mensenhandel, achterlating en uw verblijfsvergunning

Huiselijk geweld, eergerelateerd geweld, mensenhandel, achterlating en uw verblijfsvergunning Huiselijk geweld, eergerelateerd geweld, mensenhandel, achterlating en uw verblijfsvergunning Deze publicatie is speciaal voor mensen die een verblijfsvergunning willen aanvragen en die slachtoffer zijn

Nadere informatie

Aanpak: Reset Thuisbegeleiding. Beschrijving

Aanpak: Reset Thuisbegeleiding. Beschrijving Aanpak: Reset Thuisbegeleiding De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld door: Careyn

Nadere informatie

Vervolging. Getuigenverhoor rechter-commissaris

Vervolging. Getuigenverhoor rechter-commissaris Als u in de strafzaak door een advocaat wordt bijgestaan, is het van belang dat u de advocaat op de hoogte houdt van de voortgang in het onderzoek. Na aangifte zal het politieonderzoek waarschijnlijk nog

Nadere informatie

Aanpak: Gezinsmanagement/WIG. Beschrijving

Aanpak: Gezinsmanagement/WIG. Beschrijving Aanpak: Gezinsmanagement/WIG De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld door: Veiligheidshuis

Nadere informatie

Datum 27 november 2017 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over het bericht kansloze aangiftes bij mensenhandel

Datum 27 november 2017 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over het bericht kansloze aangiftes bij mensenhandel 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/venj

Nadere informatie

Aanmelden Singelzicht

Aanmelden Singelzicht Aanmelden Singelzicht Om jouw cliënt aan te melden voor een 24-uurszorgtraject binnen Singelzicht, kan je het aanmeldformulier invullen. Stuur daar waar mogelijk, zo veel mogelijk relevante informatie

Nadere informatie

2010/2011 Voortgangsrapportage

2010/2011 Voortgangsrapportage 2010/2011 Voortgangsrapportage Zorgnetwerk Mensenhandel Regio Haaglanden Inhoudsopgave 1. Inleiding 2 2. Wat is mensenhandel 3 3. Doelgroep 3 4. Doelstellingen 4 5. Organisatiestructuur en ketenaanpak

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/jenv

Nadere informatie

MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING Stichting O.V.O. Tiel (RSG Lingecollege)

MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING Stichting O.V.O. Tiel (RSG Lingecollege) MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING Stichting O.V.O. Tiel (RSG Lingecollege) Vastgesteld in MT d.d. 28 januari 2019. Positief advies MR d.d. 4 december 2018. Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

Nadere informatie

Werkinstructie 2015/6 (AUA)

Werkinstructie 2015/6 (AUA) Werkinstructie 2015/6 (AUA) OPENBAAR Aan Klantdirecteuren IND cc DDMB Van Hoofddirecteur IND Datum 12 juni 2015 Vindplaats Onderwerp Informind Rol contactpersonen mensenhandel en Gendergerelateerde zaken

Nadere informatie

Rapport. Rapport betreffende een klacht over de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Datum: 9 december: Rapportnummer: 2013/191

Rapport. Rapport betreffende een klacht over de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Datum: 9 december: Rapportnummer: 2013/191 Rapport Rapport betreffende een klacht over de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Datum: 9 december: 2013 Rapportnummer: 2013/191 2 Klacht Verzoekster klaagt erover dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 Aanhangsel van de Handelingen Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden 158 Vragen van het lid

Nadere informatie

KWALITEITSKADER VEILIG THUIS ONDERDEEL: ZICHT OP VEILIGHEID

KWALITEITSKADER VEILIG THUIS ONDERDEEL: ZICHT OP VEILIGHEID Landelijk Netwerk Veilig Thuis KWALITEITSKADER VEILIG THUIS ONDERDEEL: ZICHT OP VEILIGHEID Utrecht, 1 juli 2016 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Kaders zicht op veiligheid voor Veilig Thuis... 4 2.1

Nadere informatie

INFORMATIE VOOR CURSISTEN DÉ SPECIALIST IN NAZORG!

INFORMATIE VOOR CURSISTEN DÉ SPECIALIST IN NAZORG! INFORMATIE VOOR CURSISTEN DÉ SPECIALIST IN NAZORG! 1 Copyright MHS-01102017 Behoudens uitzonderingen door de Wet gesteld mag zonder schriftelijke toestemming van de rechthebbende(n) op het auteursrecht,

Nadere informatie

AANMELDFORMULIER FIER

AANMELDFORMULIER FIER AANMELDFORMULIER FIER Het volledig ingevulde formulier mailen naar aanmeldingen@fier.nl of opsturen naar: Fier, t.a.v. Advies en Aanmeldingen, Postbus 1087, 8900 CB Leeuwarden Datum aanmelding: VERWIJZER

Nadere informatie

Pagina 1 van 5. Onderwerp Nota van Inlichtingen Tijdelijk beschermd wonen LVB 18+ Datum 23 augustus 2018

Pagina 1 van 5. Onderwerp Nota van Inlichtingen Tijdelijk beschermd wonen LVB 18+ Datum 23 augustus 2018 Onderwerp Nota van Inlichtingen Tijdelijk beschermd wonen LVB 18+ Datum 23 augustus 2018 Vraag en antwoord inkoop Tijdelijk Beschermd Wonen LVB 18+ ISD Bollenstreek-Gemeente Katwijk Vragen Antwoord Algemeen

Nadere informatie

INFORMATIE VOOR CURSISTEN DÉ SPECIALIST IN NAZORG!

INFORMATIE VOOR CURSISTEN DÉ SPECIALIST IN NAZORG! INFORMATIE VOOR CURSISTEN DÉ SPECIALIST IN NAZORG! 1 Copyright MHS-04042018 Behoudens uitzonderingen door de Wet gesteld mag zonder schriftelijke toestemming van de rechthebbende(n) op het auteursrecht,

Nadere informatie

Kortdurend intensief verblijf

Kortdurend intensief verblijf Inhoudsopgave De Buitenwereld 4 6 Doelgroep 8 Doelgericht werken 10 Inhoudelijke randvoorwaarden 11 2 3 De Buitenwereld Als je binnen een gezin een kind mag grootbrengen met psychiatrische problematiek

Nadere informatie

Implementatie meldcode PRO33college

Implementatie meldcode PRO33college Implementatie meldcode PRO33college Protocol meldcode Elke medewerker van het PRO33college is wettelijk verplicht bij signalen en of vermoedens van huiselijk geweld of kindermishandeling een stappenplan

Nadere informatie

Aanpak: WIJ Eindhoven. Beschrijving

Aanpak: WIJ Eindhoven. Beschrijving Aanpak: WIJ Eindhoven De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld door: Lumens Groep

Nadere informatie

Uitkomsten toezichtonderzoek Gouda

Uitkomsten toezichtonderzoek Gouda Uitkomsten toezichtonderzoek Gouda Toezichtonderzoek op beleidsniveau naar de verantwoorde zorg en ondersteuning van gezinnen met geringe sociale redzaamheid September 2013 Samenwerkend Toezicht Jeugd

Nadere informatie

Meldcode Kindermishandeling en Huiselijk Geweld

Meldcode Kindermishandeling en Huiselijk Geweld Meldcode Kindermishandeling en Huiselijk Geweld Zorgroutes interne en externe zorgstructuur in basisscholen 23 juni 2014 1 Inhoud INLEIDING... 3 MELDCODE KINDERMISHANDELING EN HUISELIJK GEWELD... 3 CRITERIA

Nadere informatie

Aandachtsfunctionaris Academie

Aandachtsfunctionaris Academie Aandachtsfunctionaris Academie Waarom een Aandachtsfunctionaris Academie? De aandachtsfunctionaris is dé spil in elke organisatie die serieus werk maakt van de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling.

Nadere informatie

Zelfstandigheidstraining. voor Jongeren. www.st-neos.nl. Maatschappelijke opvang en aanpak huiselijk geweld

Zelfstandigheidstraining. voor Jongeren. www.st-neos.nl. Maatschappelijke opvang en aanpak huiselijk geweld Zelfstandigheidstraining voor Jongeren www.st-neos.nl Maatschappelijke opvang en aanpak huiselijk geweld Stichting Neos is een HKZ-gecertificeerde organisatie voor maatschappelijke opvang en aanpak huiselijk

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2003 2004 28 638 Mensenhandel Nr. 2 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR VREEMDELINGENZAKEN EN INTEGRATIE Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

MEDIATION IN STRAFZAKEN. Specialisatie voor MfN-geregistreerde mediators

MEDIATION IN STRAFZAKEN. Specialisatie voor MfN-geregistreerde mediators MEDIATION IN STRAFZAKEN Specialisatie voor MfN-geregistreerde mediators Mediation in strafzaken (specialisatie) Inleiding In december 2017 is er een besluit gekomen in de Tweede Kamer dat herstelbemiddeling,

Nadere informatie

1. Inleiding Aanmeldingen bij CoMensha... 3

1. Inleiding Aanmeldingen bij CoMensha... 3 Rapportage Augustus 2015 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 2. Aanmeldingen bij CoMensha... 3 2.1. Aanmeldingen in de maand augustus 2015... 3 2.2. Aanmeldingen per categorie... 3 2.3. Aanmelders... 4 2.4.

Nadere informatie

Yip! Behandelprogramma Slachtoffers mensenhandel

Yip! Behandelprogramma Slachtoffers mensenhandel Yip! Behandelprogramma Slachtoffers mensenhandel 1 Wij bieden snelle en deskundige hulp voor mensen met een (licht) verstandelijke beperking die slachtoffer zijn van seksuele uitbuiting. 2 Yip! Mensen

Nadere informatie

Intensieve Ondersteuning Gezin en begeleiding

Intensieve Ondersteuning Gezin en begeleiding Advanced Therapy Intensieve Ondersteuning Gezin en begeleiding Ibtisam Rizkallah 06-44464540 026-3891964 info@advancedtherapy.nl Inhoud 1 Intensieve Ondersteuning Gezin (IOG)... 2 1.1 Inhoud en doelgroep...

Nadere informatie

Datum 28 juni 2019 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over het bericht "Meer migranten claimen slachtoffer van mensenhandel te zijn"

Datum 28 juni 2019 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over het bericht Meer migranten claimen slachtoffer van mensenhandel te zijn 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/jenv

Nadere informatie

Gemeente Oss. Pilot Duurzame Financiële Dienstverlening

Gemeente Oss. Pilot Duurzame Financiële Dienstverlening Gemeente Oss Pilot Duurzame Financiële Dienstverlening Robert Peters Neeltje van Haandel 3 december 2017 Duurzame Financiële Dienstverlening voor de inwoners van Oss 1. Aanleiding: de kosten en kwaliteit

Nadere informatie

groepswerker/ begeleider (m/v) 24-30 uur. Voor onze locatie de Schuilplaats, 24-uurs zorg, zijn wij op zoek naar een:

groepswerker/ begeleider (m/v) 24-30 uur. Voor onze locatie de Schuilplaats, 24-uurs zorg, zijn wij op zoek naar een: Breng jij ons team op sterkte met je ervaring in de psychiatrie? (of: Werk je als professional in de psychiatrie en zou je wel meer met je geloof willen?) Voor onze locatie de Schuilplaats, 24-uurs zorg,

Nadere informatie

sociaal centrum Plein Expertise centrum ondersteuning precair verblijf

sociaal centrum Plein Expertise centrum ondersteuning precair verblijf sociaal centrum Plein Expertise centrum ondersteuning precair verblijf Versie 2017 Algemeen Sociaal Centrum Plein Specifieke doelgroep Sc Plein Asielzoekers Ontvankelijk verklaarde 9 ter Slachtoffers mensenhandel

Nadere informatie

Er heeft een oriëntatie met en in het veld plaatsgevonden rondom de aanpak van loverboyproblematiek.

Er heeft een oriëntatie met en in het veld plaatsgevonden rondom de aanpak van loverboyproblematiek. Protocol Loverboys Aanleiding Bij de Invoering van het Convenant Veilige school is gesteld dat er een protocol Loverboys toegevoegd moest worden. Beleid inzake het bestrijden van loverboyproblematiek is

Nadere informatie

Meldcode/Werkwijze bij (vermoedens van) huiselijk geweld, kindermishandeling en ouderenmishandeling bij SZZ

Meldcode/Werkwijze bij (vermoedens van) huiselijk geweld, kindermishandeling en ouderenmishandeling bij SZZ Meldcode/Werkwijze bij (vermoedens van) huiselijk geweld, kindermishandeling en ouderenmishandeling bij SZZ Doel Richtlijn voor handelen bij (vermoedens van) huiselijk geweld, ouderenmishandeling of kindermishandeling.

Nadere informatie

Aanpak: 1 Gezin 1 Plan Nieuw Den Helder. Beschrijving

Aanpak: 1 Gezin 1 Plan Nieuw Den Helder. Beschrijving Aanpak: 1 Gezin 1 Plan Nieuw Den Helder De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld

Nadere informatie

Expertise. Visie op problematiek

Expertise. Visie op problematiek Expertise Visie op problematiek De hulpverlening voor mensen met ASS is vaak langdurig en complex en strekt zich gelijktijdig uit over verschillende levensgebieden. Om mensen met deze complexe problematiek

Nadere informatie

memo aan de gemeenteraad aan Gemeenteraad Verbeterplan zorg en ondersteuning onderwerp complexe gezinnen sociaal teams Gouda. van

memo aan de gemeenteraad aan Gemeenteraad Verbeterplan zorg en ondersteuning onderwerp complexe gezinnen sociaal teams Gouda. van memo aan de gemeenteraad aan Gemeenteraad Verbeterplan zorg en ondersteuning onderwerp complexe gezinnen sociaal teams Gouda. van College van burgemeester en wethouders datum 25 september 2017 Memo in

Nadere informatie

Samenwerking met de politie. Door Hans Slijpen, Accountmanager gezondheidszorg, Eenheid Midden Nederland, 20 november 2013.

Samenwerking met de politie. Door Hans Slijpen, Accountmanager gezondheidszorg, Eenheid Midden Nederland, 20 november 2013. Samenwerking met de politie Door Hans Slijpen, Accountmanager gezondheidszorg, Eenheid Midden Nederland, 20 november 2013. Inleiding Samenwerking waarom? Samenwerking hoe? Knelpunten: Informatie uitwisseling,

Nadere informatie

Maandrapportage april 2013

Maandrapportage april 2013 Maandrapportage april 2013 Inhoudsopgave 1.... Uitgelicht... 2 2.... Aard en omvang slachtoffers van mensenhandel... 4 2.1.. Aantal aanmeldingen... 4 2.2... Verzoeken om opvang... 5 2.3... Plaatsingslijst...

Nadere informatie

OPLEIDING MEDIATOR IN STRAFZAKEN. Specialisatie voor MfN-geregistreerde mediators

OPLEIDING MEDIATOR IN STRAFZAKEN. Specialisatie voor MfN-geregistreerde mediators OPLEIDING MEDIATOR IN STRAFZAKEN Specialisatie voor MfN-geregistreerde mediators Mediator in Strafzaken (specialisatie) Inleiding In februari 2017 steunde de Tweede Kamer twee moties die de verdere landelijke

Nadere informatie

Axia College voortgezet speciaal onderwijs. Observatie traject in het VSO

Axia College voortgezet speciaal onderwijs. Observatie traject in het VSO Axia College voortgezet speciaal onderwijs Observatie traject in het VSO Vooraf Het is voor sommige leerlingen tijdelijk niet mogelijk om onderwijs te volgen op een reguliere school voor voortgezet onderwijs,

Nadere informatie

Verkeersongeluk. Misdrijf. Calamiteit. Praktisch. Slachtofferhulp Nederland Veelzijdig deskundig

Verkeersongeluk. Misdrijf. Calamiteit. Praktisch. Slachtofferhulp Nederland Veelzijdig deskundig Misdrijf Verkeersongeluk Calamiteit Juridisch Emotioneel Praktisch Veelzijdig deskundig biedt juridische, praktische en emotionele hulp aan slachtoffers van een misdrijf, calamiteit of verkeersongeluk.

Nadere informatie

Een stap verder in forensische en intensieve zorg

Een stap verder in forensische en intensieve zorg Een stap verder in forensische en intensieve zorg Palier bundelt intensieve en forensische zorg. Het is zorg die net een stapje verder gaat. Dat vraagt om een intensieve aanpak. Want onze doelgroep kampt

Nadere informatie

Datum 13 augustus 2018 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over Aangiftebereidheid van minderjarige slachtoffers mensenhandel

Datum 13 augustus 2018 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over Aangiftebereidheid van minderjarige slachtoffers mensenhandel 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/jenv

Nadere informatie

Veilig Thuis Gooi & Vechtstreek. ASHG en AMK samen verder

Veilig Thuis Gooi & Vechtstreek. ASHG en AMK samen verder Veilig Thuis Gooi & Vechtstreek ASHG en AMK samen verder Kernopdracht het stoppen van huiselijk geweld en kindermishandeling en het duurzaam borgen van veiligheid van alle betrokkenen 2 Regio Gooi en Vechtstreek

Nadere informatie

De kwaliteit van de tienermoederopvang van Goodwillwerk Leger des heils regio Den Haag

De kwaliteit van de tienermoederopvang van Goodwillwerk Leger des heils regio Den Haag De kwaliteit van de tienermoederopvang van Goodwillwerk Leger des heils regio Den Haag Locatie Zij aan Zij Utrecht, december 2016 1 Inspectie Jeugdzorg Motto Naar zichtbare kwaliteit in de jeugdhulp! Missie

Nadere informatie