PROBLEEMOPLOSSING BIJ DIALYSE Dialyseafdeling FRANCISCUS VLIETLAND

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PROBLEEMOPLOSSING BIJ DIALYSE Dialyseafdeling FRANCISCUS VLIETLAND"

Transcriptie

1 PROBLEEMOPLOSSING BIJ DIALYSE Dialyseafdeling FRANCISCUS VLIETLAND

2 Soms gaat het niet zoals u wenst. Hier leest u wat uzelf kunt doen en wanneer er ondersteuning van de dialyseafdeling nodig is. Loslaten van het katheterverlengstuk Spray op het uiteinde van de katheter (titaniumstukje) en de rest van de katheter Chloorhexidine (witte spray flesje). Draai hierna het katheterverlengstuk weer op de katheter. Plaats op de katheter (tussen het titaniumstukje en de buik) een witte steriele klem die u hebt meegekregen van de dialyseafdeling. Bel daarna meteen met de dialyseafdeling. De verpleegkundige vertelt u wat u verder moet doen. U loopt het risico op een buikvliesontsteking als u geen actie onderneemt. Verliezen van de minicap Spray op het uiteinde van de rollerklem (donkerblauwe gedeelte) Chloorhexidine (witte spray flesje). Neem een nieuwe minicap en draai deze op de katheter. Plaats de witte steriele klem die u hebt meegekregen op de katheter. Bel daarna meteen met de dialyseafdeling. De verpleegkundige informeert u wat u moet doen. U loopt het risico op een buikvliesontsteking als u geen actie onderneemt. Lekkage van de katheter Controleer waar de lekkage zich bevindt. Plaats tussen de lekkage en de huidpoort de witte steriele klem die u hebt meegekregen. Spray op de lekkage Chloorhexidine (witte spray flesje). Bel daarna gelijk met de dialyseafdeling. Bel daarna meteen met de dialyseafdeling. De verpleegkundige informeert u wat u moet doen. U loopt het risico op een buikvliesontsteking als u geen actie onderneemt. Inloopproblemen Inloopproblemen veroorzaakt door verstopping in de lijnen: Loop de volgende punten na: Is de rollerklem geopend? Zijn alle breekpijpjes doorgebroken? Zit de blauwe klem nog op de inlooplijn? Knikken of vast gekleefde inlooplijn?

3 Kop de rollerklem af als u vermoedt dat deze niet goed functioneert. Bel daarna de dialyseafdeling. Er wordt dan een afspraak gemaakt om het katheterverlengstuk te wisselen. Inloopproblemen veroorzaakt door verstopping van de katheter door bijvoorbeeld stolsels, eiwitslierten of doordat de katheter zich heeft vast gezogen aan een darmlis Duw op uw buik. Ga verzitten of liggen op uw rug, linkerzij of rechterzij. Ga wandelen of springen. Knijp in de inloopzak. Als het dit geen resultaat heeft, koppel dan af en bel de dialyseafdeling. Uitloopproblemen Uitloopproblemen veroorzaakt door verstopping van de lijnen: Loop de volgende punten na: Is de koppeling goed gemaakt? Is de rollerklem geopend? Zijn er geen knikken in de lijnen Zijn alle breekpijpjes doorgebroken? Is de lijn niet dicht gekleefd? Heeft u enkele dagen geen ontlasting gehad? Kop de rollerklem af als u vermoedt dat deze niet goed functioneert. Bel daarna de dialyseafdeling. Er wordt dan een afspraak gemaakt om het katheterverlengstuk te wisselen. Uitloopproblemen door een verstopte katheter, bijvoorbeeld door eiwitslierten of doordat deze tegen een darmlis aanligt. Duw op uw buik. Ga verzitten of liggen op uw rug, linkerzij of rechterzij. Ga wandelen of springen. Laat 200cc nieuwe vloeistof in uw buik lopen door: 1. Sluit de rollerklem. 2. Zet een blauwe klem op de uitlooplijn. 3. Breek het groene breekpijpje van de inlooplijn. 4. Haal de blauwe klem van de inlooplijn. 5. Open de blauwe klem van de uitlooplijn vijf tellen en doe deze daarna weer dicht. 6. Open de rollerklem.

4 7. Controleer of de vloeistof inloopt. Zo niet, knijp dan in de volle dialysaatzak. 8. Zet de rollerklem dicht als de vloeistof vlot inloopt. 9. Zet de blauwe klem op de inlooplijn. 10. Open de rollerklem weer. Meestal loopt de buik nu wel leeg. Neem contact op met de dialyseafdeling als dit niet het geval is. Onsteriel geworden koppelstuk of katheteruiteinde Handel bij het aansluiten van een nieuwe dialysaatzak als volgt: Het koppelstuk is aangeraakt of onsteriel geworden. Zorg ervoor, dat de rollerklem goed gesloten blijft. Spray het katheteruiteinde met chloorexidine. Laat dit drogen en sluit hierna de zak aan op het koppelstuk. Let bij de eerst volgende wisselingen extra goed op de helderheid van de uitloop. Het katheteruiteinde is aangeraakt of onsteriel geworden. Zorg ervoor dat de rollerklem goed gesloten blijft. Spray het katheteruiteinde met chloorexidine. Laat dit drogen en sluit hierna de zak aan op het koppelstuk. Let bij de eerst volgende wisselingen extra goed op de helderheid van de uitloop. Als bij de afkoppeling na de wissel het katheteruiteinde is aangeraakt of onsteriel is geworden. Zorg ervoor dat de rollerklem goed gesloten blijft. Spray het katheteruiteinde met chloorexidine. Doe de minicap erop. Laat hierna wat vloeistof uit de buik lopen met behulp van een monsterafnamezakje. Let bij de eerst volgende wisselingen extra goed op de helderheid van de uitloop.

5 Kleur van de uitgelopen vloeistof Een heldere lichtgele kleur is normaal. Helderheid is goed te bepalen door de volle zak op papier met gedrukte tekst te leggen. Bij een troebele vloeistof is de tekst niet leesbaar. Er kan dan sprake zijn van een buikvliesontsteking. U kunt dan ook last hebben van buikpijn, misselijkheid, braken of een temperatuursverhoging. In de meeste gevallen blijft het bij een troebele uitloop, buikklachten en een verminderde eetlust. Bel bij deze klachten altijd naar de dialyse afdeling. Kom vervolgens langs bij de afdeling en neem uw laatste uitloopzak, compleet met klemmen, mee. Een gedeelte van de vloeistof wordt gebuikt voor onderzoek op witte bloedlichaampjes (leukocyten) en voor een kweek. Het aantal witte bloedlichaampjes zegt iets over de ernst van de ontsteking. De kweek wijst uit welke bacterie verantwoordelijk is voor de ontsteking. U start meteen met een antibioticakuur. Het verloop van de behandeling wordt met u besproken. Vaak kunt u weer naar huis. Soms, afhankelijk van uw toestand, bepaalt de arts dat u wordt opgenomen. Rosé of theekleur kan worden veroorzaakt door: Het knappen van een klein bloedvat. Dit komt voor als u een hogere concentratie dialysevloeistof gebruikt of als gevolg van zwaar tillen. De kleur kan bij vrouwen ook voorkomen als gevolg van de ovulatie (het vrijkomen van een eitje uit de eierstok) en als gevolg van de menstruatie. U heeft meestal geen pijnklachten en kunt de wisseling gewoon afmaken. Laat uw buik gewoon vol lopen. Meestal is de uitgelopen vloeistof bij de volgende wisseling weer normaal van kleur. Zo niet, dan kunt u na deze wisseling meteen nog eens wisselen om te kijken of de uitloop dan wat minder rood is. Als de roodheid is afgenomen en u heeft geen pijnklachten, dan kunt u nog een wisseling afwachten. Meestal is de volgende wisseling weer helder geel. Neem bij aanhoudende verkleuring of pijn altijd contact op met de dialyseafdeling en bewaar de laatst uitgelopen vloeistof, compleet met klemmen.

6 Toenemende roodheid met of zonder pijnklachten: Maak de wisseling af. Bel de afdeling dialyse of het algemene nummer. Kom naar de afdeling met de laatst uitgelopen vloeistofzak met de klemmen erop. Donkerrood of bruin met of zonder pijnklachten: Maak altijd de wisseling af! Bel de afdeling dialyse of het algemene nummer. Kom naar de afdeling met de laatst uitgelopen vloeistofzak met de klemmen erop. Overvulling en ondervulling Een normaalwaarde bloeddruk heeft een bovendruk van 120 tot 140 en een onderdruk niet hoger dan 90 tot 95. De bloeddruk bij dialysepatiënten kan nogal schommelen. Een te hoge bloeddruk is meestal het gevolg van teveel water (en zout) in de bloedbaan en het lichaam. We spreken dan van overvulling. Overvulling (teveel aan vocht in het lichaam) U merkt dat u teveel vocht heeft door: Toename van uw gewicht Verhoogde bloeddruk Hoofdpijn Vocht in uw benen of voeten Benauwdheid Wat kunt u doen? Minder drinken Hogere concentraties vloeistof gebruiken, net zolang tot u uw streefgewicht of aangepaste streefgewicht bereikt heeft. Overleg dit met de dialyseafdeling. Helpt bovenstaande niet, neem contact op met de dialyseafdeling, de verpleegkundige informeert u verder wat u moet doen. In veel gevallen is de bloeddruk weer normaal te krijgen door voldoende water en zout uit het lichaam te verwijderen. Soms is een verhoogde bloeddruk niet op een normaal peil te krijgen. In dat geval is er sprake van een verhoogde productie van een

7 hormoon uit de nieren dat de bloeddruk verhoogt. Dan krijgt u bloeddrukverlagende medicijnen. Ook lage bloeddruk kan voorkomen bij dialysepatiënten. Dit is het meestal het gevolg van te weinig water (en zout) in de bloedbaan en in het lichaam. We spreken dan van ondervulling. Ondervulling ( een tekort aan vocht in het lichaam) Verschijnselen die op een tekort aan vocht kunnen wijzen, zijn: Afname van het gewicht Verlaagde bloeddruk Een ziek gevoel Pijn in de nek Duizeligheid Vermoeidheid Minder plassen Wat kunt u doen? Bouillon drinken Lagere concentraties gebruiken, net zo lang tot uw streefgewicht of aangepast streefgewicht bereikt is. Dit wel in overleg met de dialyse afdeling. Helpt bovenstaande niet? Neem dan contact op met de dialyseafdeling. De verpleegkundige informeert u verder wat te doen. Gewicht Tijdens de training wordt uw streefgewicht vastgesteld in overleg met uw nefroloog. Dit wordt meestal gebaseerd op de bloeddruk en lichaamsgewicht die u had voor de start van de behandeling. Het doel van de vaststelling van een streefgewicht is dat u zich goed voelt zonder dat u last hebt van hoge bloeddruk, oedeem (ophoping van vocht), kortademigheid, lage bloeddruk, krampen, duizeligheid en pijn in de nek. Het gewicht en de bloeddruk zijn erg belangrijk. Uw gewicht kan veranderen omdat u dan minder eet en drinkt en daardoor afvalt, bijvoorbeeld door griep. Ook bij warm weer eten de meeste mensen minder en vallen daardoor af. Als dan het streefgewicht toch wordt aangehouden, leidt dit tot hoge

8 bloeddruk, kortademigheid, en vochtophoping in de benen. Overvulling dus. Het streefgewicht moet dan lager worden ingesteld. Het omgekeerde kan ook voorkomen. Als u goed eet en daardoor dus aankomt in vetten, leidt het aanhouden van het streefgewicht tot lage bloeddruk, duizeligheid, pijn in de nek en een ziek gevoel. Ondervulling dus. Het streefgewicht moet dan hoger worden ingesteld. Als u denkt dat uw streefgewicht niet meer klopt, neem dan altijd contact op met de dialyseafdeling. Vragen? Heeft u nog vragen na het lezen van deze folder, stel deze dan gerust. U kunt van maandag tot en met zaterdag bellen met de dialyseafdeling. Telefoonnummer ( uur). Buiten deze uren kunt u bellen naar het algemene nummer van het ziekenhuis: (24 uur per dag). Februari 2011

Trainingsboek buikspoeling

Trainingsboek buikspoeling Dialyseafdeling Trainingsboek buikspoeling Tap af Vul Leef! Informatie voor patiënten over de CAPD/APD behandeling INHOUDSOPGAVE PAG. Inleiding 3 Overzicht trainingsweek 5 Verstrekking van materialen 6

Nadere informatie

Trainingsboek buikspoeling

Trainingsboek buikspoeling Inwendige geneeskunde Trainingsboek buikspoeling www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Overzicht trainingsweek... 3 Verstrekking van materialen... 4 Dialysevloeistof... 6 Katheterpoortverzorging... 6 Problemen

Nadere informatie

Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Nier- en blaaskatheterisatie 45

Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Nier- en blaaskatheterisatie 45 Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Nier- en blaaskatheterisatie 45 Complicaties CAPD Het infectierisico bij CAPD is groot. Vooral buikvliesontsteking (peritonitis) en huidpoort-

Nadere informatie

Acuut in dialyse. Albert Schweitzer ziekenhuis afdeling Dialyse februari 2015 pavo 0528

Acuut in dialyse. Albert Schweitzer ziekenhuis afdeling Dialyse februari 2015 pavo 0528 Acuut in dialyse Albert Schweitzer ziekenhuis afdeling Dialyse februari 2015 pavo 0528 Inleiding U (of uw partner of familielid) bent onverwachts in dialysebehandeling gekomen, omdat uw nieren niet of

Nadere informatie

Acute dialyse Nierfunctievervangende behandeling

Acute dialyse Nierfunctievervangende behandeling Acute dialyse Nierfunctievervangende behandeling Afdeling dialyse Inhoudsopgave Inleiding blz. 2 Algemene informatie over de nieren blz. 3 Verschijnselen bij nierziekten blz. 4 Nierfunctievervangende behandeling

Nadere informatie

Inleiding. Nierziekte

Inleiding. Nierziekte Acuut in dialyse Inleiding U (of uw partner of familielid) bent onverwachts in dialysebehandeling gekomen, omdat uw nieren niet of onvoldoende werken. In deze folder leest u meer over de dialysebehandeling

Nadere informatie

Inbrengen suprapubische katheter

Inbrengen suprapubische katheter Inbrengen suprapubische katheter Inleiding U heeft met uw arts besproken dat u een zogenoemde suprapubische katheter krijgt. In deze folder staat informatie over deze ingreep en het gebruik. Wat is een

Nadere informatie

Acuut in dialyse. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Acuut in dialyse. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Acuut in dialyse Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U bent onverwachts in dialysebehandeling gekomen, omdat uw nieren niet of onvoldoende werken. In deze folder

Nadere informatie

Na een buikoperatie: adviezen voor thuis

Na een buikoperatie: adviezen voor thuis Patiënteninformatie Na een buikoperatie: adviezen voor thuis Na een buikoperatie: adviezen voor thuis 1312776 Na een buikoperatie.indd 1 1 03-03-17 13:44 Na een buikoperatie: adviezen voor thuis Polikliniek

Nadere informatie

Ovarieel Hyper Stimulatie Syndroom (OHSS)

Ovarieel Hyper Stimulatie Syndroom (OHSS) Gynaecologie Ovarieel Hyper Stimulatie Syndroom (OHSS) www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl GYN017 / Ovarieel Hyper Stimulatie Syndroom (OHSS)

Nadere informatie

Trastuzumab (Herceptin )

Trastuzumab (Herceptin ) Trastuzumab (Herceptin ) Borstkanker (mammacarcinoom) De diagnose borstkanker is bij u vastgesteld. Dit wordt ook wel een mammacarcinoom genoemd. De behandeling van een mammacarcinoom bestaat uit een operatieve

Nadere informatie

Chronisch Hartfalen. Wat is chronisch hartfalen?

Chronisch Hartfalen. Wat is chronisch hartfalen? Chronisch Hartfalen Wat is chronisch hartfalen? Omschrijving Hartfalen Hartfalen is een aandoening van het hart waarbij het hart niet meer in staat is om voldoende bloed uit te pompen en rond te pompen.

Nadere informatie

ascitesdrain verwijderen teveel buikvocht patiënteninformatie Waarom een ascitesdrain? Wat is een ascitesdrain?

ascitesdrain verwijderen teveel buikvocht patiënteninformatie Waarom een ascitesdrain? Wat is een ascitesdrain? patiënteninformatie verwijderen teveel buikvocht U komt regelmatig naar het ziekenhuis om het teveel aan vocht in uw buik te af te laten vloeien. Vanwege uw ascites heeft uw arts voorgesteld om een soort

Nadere informatie

Eileiderontsteking. Afdeling Gynaecologie

Eileiderontsteking. Afdeling Gynaecologie Eileiderontsteking Afdeling Gynaecologie Inleiding Een eileiderontsteking is een ontsteking van de eileiders. Deze ontstekingen kunnen heel sluimerend verlopen met weinig klachten. Meestal heeft u acute

Nadere informatie

Informatie. Vochtbeperking en streefgewicht bij hemodialysepatiënten WWW.ELKERLIEK.NL

Informatie. Vochtbeperking en streefgewicht bij hemodialysepatiënten WWW.ELKERLIEK.NL Informatie Vochtbeperking en streefgewicht bij hemodialysepatiënten WWW.ELKERLIEK.NL Inleiding Via deze folder krijgt u informatie over het gebruik van vocht en het behouden van een streefgewicht bij hemodialyse.

Nadere informatie

INFORMATIE OVER PREDNISON CORTICOSTEROÏDEN FRANCISCUS VLIETLAND

INFORMATIE OVER PREDNISON CORTICOSTEROÏDEN FRANCISCUS VLIETLAND INFORMATIE OVER PREDNISON CORTICOSTEROÏDEN FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Uw reumatoloog heeft u een ziekteremmend medicijn voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn

Nadere informatie

Maatschap Urologie. Inbrengen van een dubbel J katheter

Maatschap Urologie. Inbrengen van een dubbel J katheter Maatschap Urologie Inbrengen van een dubbel J katheter Algemeen In overleg met uw arts zal bij u een dubbel-j katheter worden ingebracht. Dit is een inwendige katheter die in de urineleider gebracht wordt

Nadere informatie

Kindergeneeskunde. Urineweginfectie (UWI)

Kindergeneeskunde. Urineweginfectie (UWI) Kindergeneeskunde Urineweginfectie (UWI) 1 Folder voor ouders/verzorgers U ontvangt deze folder omdat er bij uw kind een urineweginfectie is vastgesteld of omdat uw kind eerder een urineweginfectie heeft

Nadere informatie

Verwijderen blindedarm bij kind en jongeren

Verwijderen blindedarm bij kind en jongeren Verwijderen blindedarm bij kind en jongeren Ziekenhuis Gelderse Vallei Jij bent opgenomen met een blindedarmontsteking op de kinder- en jongerenafdeling. De medische naam voor blindedarm is appendix. De

Nadere informatie

Ontslag uit het ziekenhuis. Cardiologie

Ontslag uit het ziekenhuis. Cardiologie Ontslag uit het ziekenhuis Cardiologie U bent pas ontslagen van de afdeling Cardiologie. Graag geven wij u extra informatie om thuis op uw gemak door te lezen. Ontslagpapieren In deze folder is aangekruist

Nadere informatie

Aderlatingen bij ijzerstapeling Hemochromatose

Aderlatingen bij ijzerstapeling Hemochromatose Aderlatingen bij ijzerstapeling Hemochromatose Albert Schweitzer ziekenhuis mei 2015 pavo 1147 Inleiding Uw arts heeft met u besproken dat u de ziekte ijzerstapeling heeft en daarom met aderlatingen behandeld

Nadere informatie

Inleiding Wat is plasmafiltratie?

Inleiding Wat is plasmafiltratie? PLASMAFILTRATIE 610 Inleiding Uw arts heeft met u besproken dat u in aanmerking komt voor plasmafiltratie. Het starten van een behandeling met plasmafiltratie brengt veel vragen met zich mee. In deze folder

Nadere informatie

Vochtbeperking bij dialyse

Vochtbeperking bij dialyse Vochtbeperking bij dialyse Informatie voor patiënten F0891-2130 oktober 2014 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam

Nadere informatie

Vochtbalans bij de cardiologische patiënt

Vochtbalans bij de cardiologische patiënt Vochtbalans bij de cardiologische patiënt Voor uw behandeling is het belangrijk dat er per dag wordt opgeschreven hoeveel u drinkt en plast. Dit noemen we het bijhouden van uw vochtbalans. In deze folder

Nadere informatie

Leefregels na TAVI (chirurgische ingreep)

Leefregels na TAVI (chirurgische ingreep) Leefregels na TAVI (chirurgische ingreep) Leefregels na TAVI (chirurgische ingreep) Normale verschijnselen na de operatie Concentratie en geheugenproblemen. Slapheid en/of vermoeidheid. Emotionele reacties,

Nadere informatie

Eileiderontsteking. Afdeling Gynaecologie

Eileiderontsteking. Afdeling Gynaecologie Eileiderontsteking Afdeling Gynaecologie Inleiding Een eileiderontsteking is een ontsteking van de eileiders. Deze ontstekingen kunnen heel sluimerend verlopen met weinig klachten. Meestal heeft u acute

Nadere informatie

Longgeneeskunde. Pneumonie. www.catharinaziekenhuis.nl

Longgeneeskunde. Pneumonie. www.catharinaziekenhuis.nl Longgeneeskunde Pneumonie www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud De opnamedag... 4 Opname via de Spoedeisende Hulp... 4 Opname via de polikliniek... 4 Op de verpleegafdeling... 4 Wat gebeurt elke ochtend...

Nadere informatie

Longontsteking bij uw kind

Longontsteking bij uw kind Longontsteking bij uw kind Uw kind heeft een longontsteking (pneumonie). In deze folder leest u meer over deze aandoening en de behandeling ervan. Informatie voor ouders en verzorgers. Neem altijd uw verzekeringsgegevens

Nadere informatie

Behandeling van ijzertekort met Ferinject

Behandeling van ijzertekort met Ferinject Behandeling van ijzertekort met Ferinject Informatie voor patiënten F1016-1011 november 2015 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260

Nadere informatie

Longontsteking bij uw kind

Longontsteking bij uw kind Longontsteking bij uw kind Uw kind heeft een longontsteking (pneumonie). In deze folder leest u meer over deze aandoening en de behandeling ervan. Informatie voor ouders en verzorgers. Neem altijd uw verzekeringsgegevens

Nadere informatie

Het opheffen van een darmstoma

Het opheffen van een darmstoma Het opheffen van een darmstoma U wordt binnenkort opgenomen voor een operatie om de darmstoma op te heffen De totale zorg rondom de operatie is erop gericht dat u snel hiervan herstelt. Deze informatie

Nadere informatie

Onderzoek naar afwijkingen van de nieren. Nierscintigrafie (DMSA)

Onderzoek naar afwijkingen van de nieren. Nierscintigrafie (DMSA) Onderzoek naar afwijkingen van de nieren Nierscintigrafie (DMSA) 2 Wanneer moet u komen voor het onderzoek? U krijgt het onderzoek op... dag om uur en ook om... uur. Wilt u alstublieft deze afspraak bevestigen

Nadere informatie

Het inbrengen van een CAPD-catheter

Het inbrengen van een CAPD-catheter Het inbrengen van een CAPD-catheter Albert Schweitzer ziekenhuis Afdeling Nefrologie april 2012 pavo 0477 Inleiding Binnenkort wordt bij u een CAPD-catheter ingebracht voor dialyse. CAPD is de afkorting

Nadere informatie

Hartfalen. Informatiebrochure patiënten

Hartfalen. Informatiebrochure patiënten Hartfalen Informatiebrochure patiënten Beste patiënt, De arts vertelde u dat u hartfalen heeft. Maar wat betekent hartfalen? Hoe kan het behandeld worden? Bij welke klachten moet u de arts of verpleegkundige

Nadere informatie

Behandeling van ijzertekort

Behandeling van ijzertekort Behandeling van ijzertekort Met een Ferinject infuus Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Zoals de specialist met u heeft besproken, is uit onderzoek gebleken dat

Nadere informatie

Aderlatingen bij ijzerstapeling Hemochromatose

Aderlatingen bij ijzerstapeling Hemochromatose Aderlatingen bij ijzerstapeling Hemochromatose Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Uw arts heeft met u besproken dat u de ziekte ijzerstapeling heeft en daarom met

Nadere informatie

Inhoud. Wat is dialyse?... 5 Toegang tot de bloedbaan... 6. Een fistel... 6. Een katheter... 8

Inhoud. Wat is dialyse?... 5 Toegang tot de bloedbaan... 6. Een fistel... 6. Een katheter... 8 Inhoud Wat is dialyse?... 5 Toegang tot de bloedbaan... 6 Een fistel... 6 Een katheter... 8 Een femoraliskatheter... 9 Hoe werkt de kunstnier?... 10 Hoe verloopt de behandeling?... 11 Hoe lang duurt een

Nadere informatie

Onderzoek naar afwijkingen van de nieren. Nierscintigrafie (DMSA)

Onderzoek naar afwijkingen van de nieren. Nierscintigrafie (DMSA) Onderzoek naar afwijkingen van de nieren Nierscintigrafie (DMSA) Wanneer moet u komen voor het onderzoek? U krijgt het onderzoek op dag..om uur en ook om uur. Wilt u alstublieft deze afspraak bevestigen

Nadere informatie

Het inbrengen van een peritoneale dialysekatheter

Het inbrengen van een peritoneale dialysekatheter Het inbrengen van een peritoneale dialysekatheter HET PLAATSEN VAN EEN PERITONEALE DIALYSEKATHETER U heeft van de nefroloog (arts gespecialiseerd in nierziekten) te horen gekregen dat u binnenkort moet

Nadere informatie

BLINDEDARMONTSTEKING APPENDICITIS

BLINDEDARMONTSTEKING APPENDICITIS BLINDEDARMONTSTEKING APPENDICITIS Inleiding In deze folder leest u meer over de klachten, oorzaak en behandeling van een blindedarmontsteking. Het is goed dat u zich realiseert dat bij het vaststellen

Nadere informatie

Wat u moet weten over een centraal veneuze katheter

Wat u moet weten over een centraal veneuze katheter Wat u moet weten over een centraal veneuze katheter Deze folder is bedoeld om u te informeren over deze toegang tot de bloedbaan. De folder informeert u over de volgende ondewerpen: Wat wordt er bedoeld

Nadere informatie

Diverticulose en diverticulitis

Diverticulose en diverticulitis Diverticulose en diverticulitis U heeft last van uitstulpingen in uw dikke darm (diverticulose) of van een ontsteking van deze uitstulpingen (diverticulitis). In deze folder leest u meer over het ontstaan

Nadere informatie

Dagboek hartfalenunit. Naam

Dagboek hartfalenunit. Naam Dagboek hartfalenunit Naam Adres Postcode Woonplaats Telefoon Registratienummer Behandelend cardioloog Huisarts Telefoon Bij spoedgevallen contact opnemen met: Naam Relatie Adres Postcode Woonplaats Telefoon

Nadere informatie

Dialyse. Wat is het & Hoe leg je het uit?

Dialyse. Wat is het & Hoe leg je het uit? Dialyse Wat is het & Hoe leg je het uit? Voorwoord Voor u ligt een boekje over dialyseren. Wat is dialyse? Hoe leg je het uit? Patiënten van Dialyse Centrum Elkerliek en Catharina Ziekenhuis Eindhoven,

Nadere informatie

Urineweginfecties bij kwetsbare ouderen

Urineweginfecties bij kwetsbare ouderen Urineweginfecties bij kwetsbare ouderen Op basis van de richtlijn Urineweginfecties bij kwetsbare ouderen Een urineweginfectie is een infectie (ontsteking) van de urinewegen. Een blaasontsteking is een

Nadere informatie

Peritoneaal dialyse katheter

Peritoneaal dialyse katheter Peritoneaal dialyse katheter Afdeling dialyse Vooraf Na gesprekken met uw internist is duidelijk geworden dat u binnenkort moet gaan beginnen met buikvliesdialyse, ook wel peritoneaal dialyse genoemd.

Nadere informatie

Blindedarmontsteking bij kinderen en jongeren

Blindedarmontsteking bij kinderen en jongeren Blindedarmontsteking bij kinderen en jongeren De arts heeft na onderzoek geconstateerd dat de buikklachten van uw kind worden veroorzaakt door een ontstoken blindedarm (appendicitis). Waar in deze folder

Nadere informatie

Blindedarmontsteking bij kinderen

Blindedarmontsteking bij kinderen Blindedarmontsteking bij kinderen Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Je bent opgenomen op de Kinderafdeling van het Albert Schweitzer ziekenhuis. Dit moest omdat

Nadere informatie

Onderzoek naar de nierfunctie bij een hoge bloeddruk. Renografie met Capoten

Onderzoek naar de nierfunctie bij een hoge bloeddruk. Renografie met Capoten Onderzoek naar de nierfunctie bij een hoge bloeddruk Renografie met Capoten 2 Wanneer moet u komen voor het onderzoek? U krijgt het onderzoek op... dag om uur. Wilt u alstublieft deze afspraak bevestigen

Nadere informatie

Nazorg na een buikoperatie

Nazorg na een buikoperatie Nazorg na een buikoperatie 2 U heeft in het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis een operatie aan de buik gehad. Hieronder staan enkele richtlijnen om het herstel zo spoedig mogelijk te laten verlopen. Douchen/baden

Nadere informatie

Verwijderen van een blaassteen

Verwijderen van een blaassteen Verwijderen van een blaassteen Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U wordt binnenkort in het Albert Schweitzer ziekenhuis opgenomen om een blaassteen te laten verwijderen.

Nadere informatie

Alvleesklierontsteking acuut. Interne Geneeskunde

Alvleesklierontsteking acuut. Interne Geneeskunde 00 Alvleesklierontsteking acuut Interne Geneeskunde De alvleesklier De alvleesklier, oftewel pancreas, is een hormoonklier. Het orgaan is ongeveer 15 centimeter lang en 1-3 centimeter dik. De alvleesklier

Nadere informatie

Vochtbeperking bij dialyse

Vochtbeperking bij dialyse Vochtbeperking bij dialyse In overleg met uw arts moet u het innemen van vocht beperken (vochtbeperking). Dit betekent dat u elke dag een maximale hoeveelheid vocht binnen mag krijgen. In deze folder vindt

Nadere informatie

Behandeling van ijzertekort met Ferinject

Behandeling van ijzertekort met Ferinject Behandeling van ijzertekort met Ferinject De gynaecoloog heeft met u besproken dat het ijzergehalte van uw bloed te laag is. Als een behandeling met een ander middel onvoldoende resultaat heeft, kunt u

Nadere informatie

UROFLOWMETRIE FRANCISCUS VLIETLAND

UROFLOWMETRIE FRANCISCUS VLIETLAND UROFLOWMETRIE FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Voor uw kind is een uroflowmetrie aangevraagd. Dit onderzoek kan antwoord geven op de vraag waarom uw kind overdag of s nachts nog niet droog is, waarom uw

Nadere informatie

Informatie over uw blaaskatheter

Informatie over uw blaaskatheter Informatie over uw blaaskatheter Als u niet meer goed kunt plassen, is soms een blaaskatheter nodig. De blaaskatheter helpt urine af te voeren uit uw blaas. De blaaskatheter wordt verwijderd als u weer

Nadere informatie

Urologie. Een behandeling met de niersteenvergruizer

Urologie. Een behandeling met de niersteenvergruizer Urologie Een behandeling met de niersteenvergruizer Urologie Inleiding Nierstenen komen vaak voor en zijn soms pijnlijk. In de meeste gevallen worden de stenen uitgeplast. Wanneer de steen te groot is

Nadere informatie

Thuis herstellen na een darmoperatie. Chirurgie

Thuis herstellen na een darmoperatie. Chirurgie Thuis herstellen na een darmoperatie Chirurgie Onlangs heeft u in het ziekenhuis een darmoperatie ondergaan volgens het versneld herstel programma. Deze folder informeert u over de herstelperiode na de

Nadere informatie

Ziekten die mogelijk insufficiëntie veroorzaken:

Ziekten die mogelijk insufficiëntie veroorzaken: Wat is nier insufficiëntie? Als de nieren altijd onvoldoende werken wordt dit chronische nierinsufficiëntie genoemd ( insufficiënt = onvoldoende) chronische nierinsufficiëntie is het mogelijke gevolg van

Nadere informatie

Onderzoek naar de nierfunctie bij een hoge bloeddruk. Renografie met Capoten

Onderzoek naar de nierfunctie bij een hoge bloeddruk. Renografie met Capoten Onderzoek naar de nierfunctie bij een hoge bloeddruk Renografie met Capoten 2 Wanneer moet u komen voor het onderzoek? U krijgt het onderzoek op... dag om uur. Wilt u alstublieft deze afspraak bevestigen

Nadere informatie

ONTSLAG UIT HET ZIEKENHUIS INTERNE GENEESKUNDE FRANCISCUS VLIETLAND

ONTSLAG UIT HET ZIEKENHUIS INTERNE GENEESKUNDE FRANCISCUS VLIETLAND ONTSLAG UIT HET ZIEKENHUIS INTERNE GENEESKUNDE FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding U bent ontslagen uit het ziekenhuis van de verpleegafdeling Interne Geneeskunde. In deze folder vindt u belangrijke informatie

Nadere informatie

Onderzoek naar afwijkingen van de nieren. Nierscintigrafie (DMSA)

Onderzoek naar afwijkingen van de nieren. Nierscintigrafie (DMSA) Onderzoek naar afwijkingen van de nieren Nierscintigrafie (DMSA) 2 Wanneer moet u komen voor het onderzoek? U krijgt het onderzoek op... dag om uur en ook om... uur. Wilt u alstublieft deze afspraak bevestigen

Nadere informatie

H Dagboek hartfalen

H Dagboek hartfalen H.40064.0318 Dagboek hartfalen Inleiding U hebt van uw cardioloog te horen gekregen dat u hartfalen hebt. Uw hart pompt niet meer zo goed als het zou moeten doen. Dit kan leiden tot uiteenlopende klachten

Nadere informatie

Cardiologie. Het gebruik van Isordil of Nitroglycerinespray

Cardiologie. Het gebruik van Isordil of Nitroglycerinespray Cardiologie Het gebruik van Isordil of Nitroglycerinespray 1 2 Inleiding Deze folder informeert u over het gebruik van de medicijnen Isordil en Nitroglycerinespray bij pijn op de borst (angina pectoris).

Nadere informatie

Handboek PD Dialysecentrum

Handboek PD Dialysecentrum Handboek PD Dialysecentrum F1014 juni 2015 1-24 2-24 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Algemeen blz: 5 1.1 Peritoneaal dialyse 1.2 Verschillende vormen van PD 1.3 Voor-en nadelen van PD 1.4 Overzicht van de PD

Nadere informatie

Cyclofosfamide (Endoxan ) infuus bij reumatische aandoeningen

Cyclofosfamide (Endoxan ) infuus bij reumatische aandoeningen Cyclofosfamide (Endoxan ) infuus bij reumatische aandoeningen Uw behandelend arts heeft aangegeven u met het geneesmiddel cyclofosfamide te willen gaan behandelen. Deze folder geeft informatie over dit

Nadere informatie

Urineweginfecties en antibiotica

Urineweginfecties en antibiotica Urologie Urineweginfecties en antibiotica www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Algemene oorzaken urineweginfecties... 3 Blaasontsteking... 4 Verschijnselen kunnen zijn:... 4 Diagnose... 4 Behandeling... 5

Nadere informatie

Lanreotide bij neuro-endocriene tumoren

Lanreotide bij neuro-endocriene tumoren Lanreotide bij neuro-endocriene tumoren Inleiding De informatie in dit document is bedoeld als aanvulling op de informatie die u al heeft gekregen van uw behandelend internist-oncoloog en de oncologieverpleegkundige.

Nadere informatie

De lieskatheter. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

De lieskatheter. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op De lieskatheter Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Uw behandelend arts heeft u verteld dat u een lieskatheter krijgt. In deze folder willen wij u informeren over

Nadere informatie

Anesthesiologie Pijnbestrijding. Patiënteninformatie. Zenuwblokkade. Slingeland Ziekenhuis

Anesthesiologie Pijnbestrijding. Patiënteninformatie. Zenuwblokkade. Slingeland Ziekenhuis Anesthesiologie Pijnbestrijding Zenuwblokkade i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen In overleg met u is een afspraak gemaakt voor een zenuwblokkade. Een anesthesioloog die gespecialiseerd

Nadere informatie

Inhoud. Wat is dialyse?... 3 Wat is peritoneale dialyse?... 4. Wat is een peritoneale katheter?... 6 Welke soorten peritoneale dialyses zijn er?...

Inhoud. Wat is dialyse?... 3 Wat is peritoneale dialyse?... 4. Wat is een peritoneale katheter?... 6 Welke soorten peritoneale dialyses zijn er?... Inhoud Wat is dialyse?... 3 Wat is peritoneale dialyse?... 4 Wat is een peritoneale katheter?... 6 Welke soorten peritoneale dialyses zijn er?... 7 Twin-Bag = C.A.P.D.... 8 Home-Choice = A.P.D.... 9 Complicaties...

Nadere informatie

Het inbrengen van een CAPD-katheter

Het inbrengen van een CAPD-katheter Het inbrengen van een CAPD-katheter Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Binnenkort wordt bij u een CAPD-katheter ingebracht voor dialyse. CAPD is de afkorting voor

Nadere informatie

Hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap

Hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap zwangerschapshypertensie (pre-)eclampsie HELLP-syndroom z 1 Als u tijdens uw zwangerschap

Nadere informatie

Het gebruik van Isordil en Nitroglycerine Spray Bij angina pectoris (pijn op de borst)

Het gebruik van Isordil en Nitroglycerine Spray Bij angina pectoris (pijn op de borst) HARTFUNCTIE-ONDERZOEK Het gebruik van Isordil en Nitroglycerine Spray Bij angina pectoris (pijn op de borst) ADVIES Het gebruik van Isordil en Nitroglycerine Spray bij angina pectoris Deze folder informeert

Nadere informatie

Perifeer ingebrachte centrale katheter (PICC) Behandelkamer B1

Perifeer ingebrachte centrale katheter (PICC) Behandelkamer B1 Perifeer ingebrachte centrale katheter (PICC) Behandelkamer B1 Ziekenhuis Gelderse Vallei Uw behandeld arts adviseert u een PICC in te laten brengen. Afhankelijk van uw situatie plaatst de chirurg de PICC

Nadere informatie

Onderzoek naar afwijkingen in de lever of milt. Lever- en miltscintigrafie

Onderzoek naar afwijkingen in de lever of milt. Lever- en miltscintigrafie Onderzoek naar afwijkingen in de lever of milt Lever- en miltscintigrafie 2 Wanneer moet u komen voor het onderzoek? U krijgt het onderzoek op... dag om uur. Wilt u alstublieft deze afspraak bevestigen

Nadere informatie

Behandeling liesbreuk bij kinderen

Behandeling liesbreuk bij kinderen Behandeling liesbreuk bij kinderen Deze folder geeft u informatie over behandeling van de liesbreuk bij uw kind. Zo kunt u zich voorbereiden op het gesprek met de chirurg of na het gesprek alles nog eens

Nadere informatie

Logboek. Polikliniek hartfalen

Logboek. Polikliniek hartfalen Logboek Polikliniek hartfalen Inleiding Uw cardioloog heeft u naar de hartfalenpolikliniek verwezen. De hartfalenverpleegkundige is er om u te begeleiden hoe u met uw hartklachten om kunt gaan. Hij/zij

Nadere informatie

Ferinject. Moeder en Kind Centrum. Beter voor elkaar

Ferinject. Moeder en Kind Centrum. Beter voor elkaar Ferinject Moeder en Kind Centrum Beter voor elkaar 2 Inleiding De gynaecoloog heeft met u besproken dat het ijzergehalte van uw bloed te laag is. Als een behandeling met een ander middel onvoldoende resultaat

Nadere informatie

Albert Schweitzer ziekenhuis Kinderafdeling januari 2015 pavo 0582. Blindedarmontsteking bij kinderen

Albert Schweitzer ziekenhuis Kinderafdeling januari 2015 pavo 0582. Blindedarmontsteking bij kinderen Albert Schweitzer ziekenhuis Kinderafdeling januari 2015 pavo 0582 Blindedarmontsteking bij kinderen Inleiding Je bent opgenomen op de kinderafdeling van het Albert Schweitzer ziekenhuis. Dit moest omdat

Nadere informatie

THUISMETING VOOR HARTPATIENTEN. Instructie metingen The Box

THUISMETING VOOR HARTPATIENTEN. Instructie metingen The Box THUISMETING VOOR HARTPATIENTEN Instructie metingen The Box Ontslag uit het ziekenhuis Na het ontslag uit het ziekenhuis gaat u zoals voorgeschreven de metingen verrichten met de apparaten uit The Box (ook

Nadere informatie

Anesthesiologie Pijnbestrijding. Patiënteninformatie. Epiduroscopie. Slingeland Ziekenhuis

Anesthesiologie Pijnbestrijding. Patiënteninformatie. Epiduroscopie. Slingeland Ziekenhuis Anesthesiologie Pijnbestrijding Epiduroscopie i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen In overleg met u is een afspraak gemaakt voor een epiduroscopie. De anesthesioloog die gespecialiseerd

Nadere informatie

Behandeling liesbreuk bij kinderen

Behandeling liesbreuk bij kinderen Behandeling liesbreuk bij kinderen 2 Deze folder geeft u informatie over behandeling van de liesbreuk bij uw kind. Zo kunt u zich voorbereiden op het gesprek met de chirurg of na het gesprek alles nog

Nadere informatie

Infobrochure. Chemo. Bijwerkingen en veiligheidsmaatregelen thuis. mensen zorgen voor mensen

Infobrochure. Chemo. Bijwerkingen en veiligheidsmaatregelen thuis. mensen zorgen voor mensen Infobrochure Chemo Bijwerkingen en veiligheidsmaatregelen thuis mensen zorgen voor mensen Mogelijke bijwerkingen en oplossingen Door het geven van de chemo kunnen bijwerkingen zich voordoen. Het is niet

Nadere informatie

Logboek Polikliniek hartfalen

Logboek Polikliniek hartfalen Logboek Polikliniek hartfalen Inleiding Uw cardioloog heeft u naar de hartfalenpolikliniek verwezen. De hartfalenverpleegkundige is er om u te begeleiden hoe u met uw hartklachten om kunt gaan. Hij/zij

Nadere informatie

Bloedvergiftiging. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl

Bloedvergiftiging. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl Bloedvergiftiging Informatie voor patiënten F0907-1225 juni 2010 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam 070 357 44

Nadere informatie

Onderzoek naar de ligging en de grootte van de bijschildklieren. Bijschildklierscintigrafie

Onderzoek naar de ligging en de grootte van de bijschildklieren. Bijschildklierscintigrafie Onderzoek naar de ligging en de grootte van de bijschildklieren Bijschildklierscintigrafie 2 Wanneer moet u komen voor het onderzoek? U krijgt het onderzoek op... dag om uur en ook om. uur. Wilt u alstublieft

Nadere informatie

Suprapubische katheter

Suprapubische katheter Suprapubische katheter Inleiding In overleg met uw arts zal er bij u een suprapubische blaaskatheter ingebracht worden. Het doel van deze katheter is om permanent de urine afvoer uit de blaas te waarborgen

Nadere informatie

kindergeneeskunde informatiebrochure Longontsteking (pneumonie)

kindergeneeskunde informatiebrochure Longontsteking (pneumonie) kindergeneeskunde informatiebrochure Longontsteking (pneumonie) Inhoudstafel 1. Wat is een pneumonie? 4 2. Oorzaken 4 3. Symptomen 5 4. Diagnose 5 5. Behandeling 5 6. Nazorg 6 7. Contactgegevens bij vragen

Nadere informatie

Ambrisentan (Volibris ) bij reumatische aandoeningen

Ambrisentan (Volibris ) bij reumatische aandoeningen Ambrisentan (Volibris ) bij reumatische aandoeningen Uw behandelend arts heeft aangegeven u met het geneesmiddel ambrisentan te willen gaan behandelen. Deze folder geeft informatie over dit geneesmiddel.

Nadere informatie

Langdurige pijnbestrijding via een epiduraal katheter

Langdurige pijnbestrijding via een epiduraal katheter Anesthesiologie Pijnbestrijding Langdurige pijnbestrijding via een epiduraal katheter i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen In overleg met u is besloten om uw pijn te bestrijden door middel

Nadere informatie

Een buikkatheter. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Een buikkatheter. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Een buikkatheter U heeft een afspraak gekregen om een buikkatheter te laten plaatsen. Dit heet een supra-pubische katheter. Het plaatsen van deze katheter gebeurt op de poli Urologie. In deze folder leest

Nadere informatie

Infectie bij een prothese

Infectie bij een prothese Infectie bij een prothese U bent nu opgenomen op de verpleegafdeling Orthopedie omdat er mogelijk sprake is van een infectie bij uw prothese. In deze folder vindt u informatie over een infectie en de

Nadere informatie

Behandeling met urokinase

Behandeling met urokinase Behandeling met urokinase Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De specialist heeft met u besproken dat u behandeld gaat worden met het medicijn urokinase. In deze

Nadere informatie

Behandeling met urokinase

Behandeling met urokinase Behandeling met urokinase Inleiding De specialist heeft met u besproken dat u behandeld gaat worden met het medicijn urokinase. In deze folder leest u meer over dit medicijn en de behandeling. Urokinase

Nadere informatie

PREDNISON BIJ REUMATISCHE AANDOENINGEN

PREDNISON BIJ REUMATISCHE AANDOENINGEN PREDNISON BIJ REUMATISCHE AANDOENINGEN 1137 Inleiding Uw reumatoloog heeft u Prednison voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn goed te kunnen gebruiken, is het

Nadere informatie

Somatostatine analogen bij neuro-endocriene tumoren

Somatostatine analogen bij neuro-endocriene tumoren Somatostatine analogen bij neuro-endocriene tumoren Inleiding De informatie in dit document is bedoeld als aanvulling op de informatie die u al heeft gekregen van uw behandelend internist-oncoloog en de

Nadere informatie

Verblijfskatheter Inbrengen en verzorgen. Maatschap Urologie IJsselland Ziekenhuis

Verblijfskatheter Inbrengen en verzorgen. Maatschap Urologie IJsselland Ziekenhuis Verblijfskatheter Inbrengen en verzorgen Maatschap Urologie IJsselland Ziekenhuis Inleiding In overleg met u is besloten om een katheter te plaatsen in uw blaas. In deze folder geven wij informatie over

Nadere informatie

Hoge bloeddruk en zwangerschap

Hoge bloeddruk en zwangerschap Hoge bloeddruk en zwangerschap Informatie voor patiënten F0175-3415 oktober 2015 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam

Nadere informatie

Biopsie met echo/ct-scan

Biopsie met echo/ct-scan Biopsie met echo/ct-scan Albert Schweitzer ziekenhuis afdeling Radiologie mei 2014 pavo 0243 Inleiding Binnenkort heeft u een afspraak voor een biopsie. Bij een biopsie wordt met een naald een zeer klein

Nadere informatie