VAKGROEP KLIMAAT- EN DUURZAME TECHNIEK. Ventilatie: ruggengraat van het klimaatconcept. De techniek waarop Nederland draait

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VAKGROEP KLIMAAT- EN DUURZAME TECHNIEK. Ventilatie: ruggengraat van het klimaatconcept. De techniek waarop Nederland draait"

Transcriptie

1 VAKGROEP KLIMAAT- EN DUURZAME TECHNIEK Ventilatie: ruggengraat van het klimaatconcept De techniek waarop Nederland draait

2 Het belang en de mogelijkheden van ventilatietechniek Woningen en gebouwen worden steeds beter geïsoleerd en energiezuiniger. Ventilatie wordt daarom belangrijker. Maar ventilatie staat niet meer op zichzelf. Een comfortabel, gezond en energiezuinig binnenklimaat vraagt tegenwoordig om een technisch totaalconcept, met ventilatie als ruggengraat. Zulke concepten zijn in de praktijk nog niet vanzelfsprekend. Met deze brochure biedt UNETO- VNI u kennis en handvatten aan waarmee u zonodig uw opdrachtgevers professioneel kunt adviseren. Zodat u de kwaliteit kunt leveren die voldoet aan de behoeften van uw opdrachtgever én de bewoners/gebouwgebruikers. Van ventilatie naar klimaatconcept Of het nu in een woning, kantoor, industriehal, ziekenhuis of school is; niemand functioneert goed in een ruimte waar het onfris ruikt, waar het benauwd of bedompt is, waar het tocht, waar het te warm of te koud is. Het leidt onder andere tot een gevoel van onbehagen, gezondheidsklachten, productiviteitsverlies en slechtere leerprestaties. Bovendien vormt ventilatie een grote energiekostenpost. Daarom verdient ventilatie alle aandacht én een integrale visie. Ventilatie is op vele terreinen actueel: in de woningbouw en utiliteitsbouw, bij nieuwbouw en renovatie. Nieuwbouwwoningen worden steeds beter geïsoleerd om aan de scherper wordende energieprestatie-eis (EPC) te voldoen. In 2014 geldt een wettelijk verplichte EPC van maximaal 0,6. U dient rekening te houden met een verdere aanscherping van de EPC: deze wordt per januari 2015 aangescherpt naar 0,4 en tot nul vanaf Ook bij renovatie van woningen is het van belang goed na te denken over ventilatie, want in veel gevallen zijn de regels voor nieuwbouw van toepassing. In de utiliteitsbouw hebben veel scholen te kampen met slechte ventilatie, met alle gevolgen van dien voor de gezondheid en leerprestaties van leerlingen. Daar ligt een grote opgave voor de verbetering van het binnenklimaat. Ook worden veel kantoren verduurzaamd. Energiebesparende maatregelen en verbetering van het binnenklimaat dragen bij aan de verhuurbaarheid en verhogen de waarde van deze gebouwen aanzienlijk. Marco Hofman, Projectcoördinator bij ISSO, over renovatie: Als gevolg van de economische crisis kiezen opdrachtgevers nu vaker voor renovatie dan voor nieuwbouw. Dan is ook verbetering van de ventilatie-installatie aan de orde. Woningcorporaties bijvoorbeeld zoeken naar mogelijkheden om hun bestaande woningvoorraad beter te isoleren en energiezuiniger te maken. Hier zijn vakmanschap en kennis van de regelgeving van belang. Want in veel gevallen zijn de regels voor nieuwbouw van toepassing.

3 Ventileren met visie Een comfortabel en gezond binnenklimaat in een energiezuinig gebouw is een samenspel van ventilatie, energiebesparende maatregelen en verwarming. Deze maatregelen/ systemen moeten goed op elkaar afgestemd worden. In goed geïsoleerde gebouwen kunnen ventilatieroosters bijvoorbeeld tochtklachten geven, waardoor de bewoners/ gebouwgebruikers de roosters dichtschuiven waardoor er, afhankelijk van het type ventilatiesysteem niet meer geventileerd wordt, omdat er geen verse lucht meer binnen kan komen. Dan kan gekozen worden voor bijvoorbeeld balans-ventilatie (centraal of per ruimte geregeld). Daarbij vindt de afvoer van binnenlucht en de aanvoer van buitenlucht mechanisch plaats. Daarbij wordt energie bespaard via de warmtewisselaar in het ventilatiesysteem. De benodigde capaciteit van een warmtepompsysteem kan bijvoorbeeld aanzienlijk worden gereduceerd m.b.v. balansventilatie met warmteterugwinning. Dit resulteert in lagere investeringskosten en een beter comfort niveau. Ook zijn er systemen met een luchtkwaliteitsregeling, die de hoeveelheid aan- en afgevoerde lucht regelen op basis van CO 2 -meting. Kortom, er is veel mogelijk voor een optimaal binnenklimaat. Gert-Harm ten Bolscher, Manager Strategy & Exchange DWA, over frisse scholen: Het binnenklimaat moet ontworpen worden met de eindgebruiker voor ogen. De technieken zijn er en er is volop kennis aanwezig. Die worden echter niet altijd gebruikt. Zo worden nog steeds scholen gebouwd waarvan de ventilatie te wensen overlaat, ook al is er de laatste jaren veel aandacht besteed aan het belang van een goed binnenklimaat op scholen. Wanneer er dan in de winter onvoldoende geventileerd wordt, bijvoorbeeld vanwege tochtklachten, kan dat ten koste gaan van de gezondheid en leerprestaties van de leerlingen en gezondheidsklachten bij de leerkrachten veroorzaken.

4 Ventilatie vraagt om verantwoordelijkheid en vakmanschap bereid te investeren in een optimaal systeem. Bespreek deze onderwerpen daarom met de opdrachtgever. Breng zijn verwachtingen en de behoeften van de bewoners/gebouwgebruikers in kaart. Vraag door op de wensen omtrent comfort, gezondheid, energiebesparing en kosten. Bespreek daarna de technische oplossingen en de vooren nadelen ervan. Kalle Heesen, boer en coach van de Plus Boerderij in Wapserveen: We hebben een boerderij uit 1750 verbouwd tot zorgboerderij. Natuurlijke ventilatie via roosters in de kleine ramen was weliswaar mogelijk om aan de wettelijke normen te voldoen. Maar dan zou alle warmte uit het pand wegstromen. Dat moest dus anders. Maar hoe? Onze installateur, Hupkes Installatie uit Beilen, gaf ons gelukkig een goed advies. Hij adviseerde ons balansventilatie met warmteterugwinning en legde ons uit waarom. Het werkt voortreffelijk. In de winter blijven alle ramen dicht en toch genieten we in elke ruimte van een gezond en prettig binnenklimaat. We kregen er onverwacht nog een cadeau bij: in de zomer blaast het systeem s nachts frisse lucht naar binnen en is het overdag in huis heerlijk koel. De kwaliteit van het binnenklimaat is een gedeelde verantwoordelijkheid van alle partijen binnen de bouwkolom: van het programma van eisen tot de gebruiks- en onderhoudsinstructies. Voor installateurs is het belangrijk de kennis van nieuwe ventilatietechnieken, totaalconcepten en wet- en regelgeving in te brengen. Net zo belangrijk zijn communicatieve vaardigheden om de behoefte van de opdrachtgever en bewoners/ gebouwgebruikers in kaart te brengen en hen goed te adviseren. Opdrachtgever bereid te investeren Uit de praktijk blijkt dat opdrachtgevers zich meestal niet bewust zijn van het belang van een goed binnenklimaat, de kansen voor energiebesparing en de mogelijkheden die de techniek hen biedt. Als zij echter goed voorgelicht zijn, zijn zij wel degelijk Kans voor advies Uiteraard is de praktijk weerbarstig. Met name in de woningbouw is de (financiële) ruimte om een goed ventilatiesysteem te realiseren vaak beperkt. Er wordt dan niet aanbesteed op prijs-kwaliteit maar op laagste prijs. Hier is uw advies en kritische houding ter bewaking van de werkelijke eisen van belang. Gelukkig wordt in utiliteitsprojecten, denk aan kantoren, ziekenhuizen of scholen, steeds meer in bouwteamverband en in een BIM gewerkt. De installateur zit dan vanaf de ontwerpfase aan tafel met de opdrachtgever en de andere bouwpartijen. Dat biedt de kans om gedegen te adviseren over een integrale klimaatoplossing. Zo kunt u een binnenklimaat ontwerpen en opleveren dat voldoet aan de gestelde eisen en is afgestemd op de behoeften van de specifieke doelgroepen.

5 Ventilatieactieplan Nieuwbouwwoningen krijgen betere ventilatiesystemen om voor een gezonder binnenmilieu te zorgen. De bouw- en installatiesector, projectontwikkelaars, woningbouwverenigingen en consumentenorganisaties hebben daarover in 2012 afspraken gemaakt met de ministeries van Infrastructuur en Milieu en Binnenlandse Zaken. De afspraken zijn vastgelegd in het Actieplan kwaliteitsverbetering ventilatievoorzieningen. De deelname van UNETO-VNI is gericht op beproeving en oplevering van de ventilatievoorziening. Meer informatie hierover vindt u op het ledennet van UNETO-VNI, in het dossier Ventilatie op menu Dossiers, dossier Ventilatie.

6 Tips voor meer kwaliteit en minder faalkosten 1. Investeer in kennis over ventilatietechniek, totaalconcepten op het gebied van ventilatie, verwarming, koeling en energiebesparing en investeer in kennis over regelgeving. 2. Ligt de keuze voor het ventilatiesysteem nog niet vast, breng dan eerst de behoefte van de opdrachtgever en de bewoners/ gebouwgebruikers in kaart. Vraag door op de eisen en wensen omtrent comfort, gezondheid, energiebesparing, investering en exploitatiekosten. Bespreek daarna de technische oplossingen en de voor- en nadelen ervan. Adviseer de opdrachtgever en informeer hem over de voordelen van een integrale aanpak. 3. Zorg voor een doordachte offerte. + Ontwerp de ventilatie conform de prestatie-eisen van het Bouwbesluit o.a. voor de luchthoeveelheden, het geluid en de bedienbaarheid. Vermeld deze ontwerpuitgangspunten in de offerte. + Ontwerp met ruime luchthoeveelheden en leg de reden hiervan uit aan uw klant. Vermijd een installatie waarvan de maximumstand ontworpen is op de minimumeisen van het Bouwbesluit. Verschillende ISSO-publicaties over ventilatie geven hiervoor de ontwerprichtlijnen. Voor een overzicht ga naar klik op Producten en Winkel en vul bij zoekcriteria ventilatiesysteem in. 4. Controleer bij opdrachtneming een aantal zaken: + Beoordeel vooraf het bouwkundig ontwerp. Beoordeel of er voldoende ruimte is om de installatie aan te leggen. + Check of het voorgeschreven ventilatiesysteem tenminste voldoet aan de eisen van het Bouwbesluit. Bekijk ook of het ventilatie-ontwerp nog steeds in overeenstemming is met het bouwontwerp (uitbreidingen zijn meestal van invloed op de ventilatie). + Blijkt bij opdrachtneming dat het niveau van het Bouwbesluit niet wordt gehaald, dan bent u als installateur verplicht de opdrachtgever te waarschuwen. Waarschuw altijd schriftelijk. 5. Regel de installatie in en beproef de installatie. + Bij het beproeven is het zaak het geluid te meten (conform de eisen vastgelegd in het ISSOrapport 111) en na inregelen de luchthoeveelheden te meten. Naast het inschakelen van een gekwalificeerd installatiebedrijf kan de opdrachtgever ervoor kiezen een Ventilatieprestatiekeuring (VPK) te laten uitvoeren om de installatie te laten beoordelen door een onafhankelijke deskundige. Op kunt u dergelijke bedrijven vinden. Op zijn erkende bedrijven te vinden specifiek voor luchtbehandeling. + Garandeer prestaties van het ventilatiesysteem over bijvoorbeeld geluid, debiet en onderhoudskosten. Daarmee onderscheid u zich van zomaar een aanbieder. 6. Lever de installatie op. + Maak een afspraak met de opdrachtgever, meestal de bouwkundige aannemer, om de installatie op te leveren. Leg de oplevering schriftelijk vast en overhandig de beproevingsrapportage. + Bied een onderhoudscontract aan. 7. Zorg voor een duidelijke handleiding voor de eindgebruiker. + Als lid van UNETO-VNI kunt u via de website www. publicatieplatform.nl een op maat gemaakte gebruikershandleiding samenstellen. Uw klant kan ook zelf een algemene gebruikershandleiding samenstellen via: www. mijnhuisinstallatie.nl. Volgens de meterruimtennorm NEN 2768 is de binnenkant van de meterkast de aangewezen plek om de handleiding op te bergen.

7 Ton van der Laan, directeur Bouwbedrijf van der Gragt: Over de offerte: In de ontwerpfase van nieuwbouwwoningen wordt vaak te weinig aandacht besteed aan ventilatie. Dan wordt in het bestek alleen de geldende norm en hooguit een fabricaat genoemd. De installateur moet dan het leidingverloop ontwerpen en aanleggen. Als de prijs al vast staat, moet hij uit concurrentie overwegingen vaak concessies doen. Daarom adviseer ik installateurs om een tekening van het leidingverloop bij de offerte te voegen. Over de handleiding: Een alternatief voor een geschreven handleiding is een USB-stick met een filmpje waarin te zien is hoe je het ventilatiesysteem onderhoudt. Volop informatie, kennis en kunde bij UNETO-VNI Kennis op peil houden, bijscholing en/ of vaardigheden verder ontwikkelen; het is een must als u kwaliteit wilt leveren en zich als expert wilt profileren op het gebied van binnenklimaat. UNETO-VNI heeft alle relevante, actuele informatie gebundeld op het Ledennet.Meer informatie over ventilatie vindt u op menu Dossiers, dossier Ventilatie. U vindt er informatie over onder andere normen en certificering, voorschriften, achtergrondinformatie, ISSO publicaties, opleidingen, filmpjes, en links naar informatieve websites. Meer informatie Heeft u vragen of wilt u meer informatie, neemt u dan contact op met: Terry Heemskerk, Vakgroepmanager Klimaat- en Duurzame Techniek T E t.heemskerk@uneto-vni.nl I Fred Vos, Beleidsmedewerker Klimaattechniek T E f.vos@uneto-vni.nl I Fotografie: Met dank aan Hans Buitenhuis, DWA, voor het ter beschikking stellen van zijn unieke woning: Project buitenhuis. De eerste vrijstaande woning in Nederland die aan de internationale passiefhuisnorm voldoet.

8 UNETO-VNI, juli 2014 UNETO-VNI Bredewater CA Zoetermeer - Postbus AD Zoetermeer T F E info@uneto-vni.nl - W

Bewoners, huisdieren en planten produceren dagelijks tien liter vocht. onderhouden+verbouwen. Ventilatie Onderhoud. eigen huis magazine

Bewoners, huisdieren en planten produceren dagelijks tien liter vocht. onderhouden+verbouwen. Ventilatie Onderhoud. eigen huis magazine onderhouden+verbouwen eigen huis magazine Bewoners, huisdieren en planten produceren dagelijks tien liter vocht Ventilatie Onderhoud 32 eigen huis magazine jan 2013 31 24 uur per dag frisse lucht Ventileren

Nadere informatie

, relatieve luchtvochtigheid (RH) en temperatuur hoeft u zelf helemaal niets te doen.

, relatieve luchtvochtigheid (RH) en temperatuur hoeft u zelf helemaal niets te doen. DUCO at HOME De standaard voor woningventilatie Bij Duco Ventilation & Sun Control staat de gezondheid van de bewoners op de eerste plaats. Het Duco Comfort System en het DucoTronic System bieden de garantie

Nadere informatie

Gezonde, frisse lucht in huis

Gezonde, frisse lucht in huis Een buitengewoon binnenklimaat VENTILATIE VOOR WONINGBOUW Gezonde, frisse lucht in huis EEN HELDERE KIJK OP VENTILATIE Heerlijk, continu frisse lucht in mijn werkkamer. Zo kan ik goed geconcentreerd thuis

Nadere informatie

Steek Energie in je huis

Steek Energie in je huis Steek Energie in je huis 9 oktober 2012 Breda 1 Bouwbedrijf Boot B.V. Bouwbedrijf Boot is actief in de woningbouw (particulier, ontwikkeling), zorg huisvesting en utiliteit (scholen, kantoren, bedrijfsgebouwen).

Nadere informatie

'Your air.. Our care!'

'Your air.. Our care!' 'Your air.. Our care!' Beknopt kan hiermee de missie van KlimaVent environment worden omschreven. Ventileren is een vak. Een vak waar KlimaVent zich dagelijks mee bezig houdt. Voor het creëren van een

Nadere informatie

De schakel tussen u en techniek.

De schakel tussen u en techniek. De schakel tussen u en techniek. www.saasen.com ELEKTRA VENTILATIE BEVEILIGING TELEMATICA Eén betrouwbare partner voor al uw installatiewerkzaamheden Dan bent u bij J. Saasen B.V. aan het goede adres.

Nadere informatie

BRINK CUSTOMIZE. Samenwerken aan het optimale binnenklimaat

BRINK CUSTOMIZE. Samenwerken aan het optimale binnenklimaat BRINK CUSTOMIZE Samenwerken aan het optimale binnenklimaat Samenwerken aan een optimaal binnenklimaat Bij een innoverende manier van bouwen, waarbij kierdichting verbetert en isolatie toeneemt, vervullen

Nadere informatie

, relatieve luchtvochtigheid (RH) en temperatuur hoeft u zelf helemaal niets te doen.

, relatieve luchtvochtigheid (RH) en temperatuur hoeft u zelf helemaal niets te doen. DUCO at HOME De standaard voor woningventilatie Bij Duco Ventilation & Sun Control staat de gezondheid van de bewoners op de eerste plaats. Het Duco Reno System, Duco Comfort System en DucoTronic System

Nadere informatie

Itho Daalderop 0,EPC formule. nieuwbouw. totaalformule

Itho Daalderop 0,EPC formule. nieuwbouw. totaalformule Itho Daalderop 0,EPC formule nieuwbouw totaalformule 0, EPC - nieuwbouw totaalformule voor optimale energieprestatie Minimaal energieverbruik maximaal wooncomfort Wooncomfort, een gezond binnenklimaat

Nadere informatie

Programma van Eisen Frisse Scholen april 2012

Programma van Eisen Frisse Scholen april 2012 Programma van Eisen Frisse Scholen april 2012 Voor u ligt het Programma van Eisen Frisse Scholen. Dit Programma van Eisen dient als leidraad voor opdrachtgevers van nieuw- en verbouw van scholen (schoolbesturen

Nadere informatie

Sensorgestuurde, natuurlijke ventilatie. Vent-O-System CO2. Een optimaal binnenklimaat zonder omkijken

Sensorgestuurde, natuurlijke ventilatie. Vent-O-System CO2. Een optimaal binnenklimaat zonder omkijken Sensorgestuurde, natuurlijke ventilatie Vent-O-System CO2 Een optimaal binnenklimaat zonder omkijken Vent-O-System CO 2 -gestuurd Ventileren zonder onnodig energieverlies maar ook met een permanent optimale

Nadere informatie

Gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning (wtw)

Gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning (wtw) Gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning (wtw) Onderhoud / storing Belangrijk: Maak 1x per maand de twee filters in de wtw-unit schoon en vervang ze minimaal 2 per jaar. Zowel voor het schoonmaken

Nadere informatie

WOONLASTEN 4 15. Zijn de maandlasten voor huur + energie in een Passiefhuis lager dan in een normale woning? 4

WOONLASTEN 4 15. Zijn de maandlasten voor huur + energie in een Passiefhuis lager dan in een normale woning? 4 PASSIEFHUIZEN COLUMBUSKWARTIER ALMERE VEEL GESTELDE VRAGEN PASSIEFHUIZEN EN WONEN IN EEN PASSIEFHUIS 2 1. Wat is een Passiefhuis? 2 2. Wat is het voordeel van een Passiefhuis? 2 3. Wat zijn bewonerservaringen

Nadere informatie

Goed ventileren in huis

Goed ventileren in huis Goed ventileren in huis Wist u dat de binnenlucht meestal viezer is dan de buitenlucht? Eén op de tien huizen heeft schimmel en in veel woningen is er meer fijnstof dan buiten. Daarom is ventileren zo

Nadere informatie

Kwaliteitsborging in de vernieuwde erkenningsregelingen Fred Vos UNETO-VNI Marco Hofman ISSO

Kwaliteitsborging in de vernieuwde erkenningsregelingen Fred Vos UNETO-VNI Marco Hofman ISSO Kwaliteitsborging in de vernieuwde erkenningsregelingen Fred Vos UNETO-VNI Marco Hofman ISSO Workshop Luchtkwaliteit binnen de wet kwaliteitsborging bouw 4 mei 2017 Kwaliteitsborging in de vernieuwde erkenningsregelingen

Nadere informatie

Ke u ze p l a n e n e rg i e - e n i n stallatieconcept. K e i z e r l i b e l Te r B o r c h 2 9 n o v e m b e r

Ke u ze p l a n e n e rg i e - e n i n stallatieconcept. K e i z e r l i b e l Te r B o r c h 2 9 n o v e m b e r Ke u ze p l a n e n e rg i e - e n i n stallatieconcept K e i z e r l i b e l Te r B o r c h 2 9 n o v e m b e r 2 0 1 7 C o n t a c t g e g e v e n s BV Bouwbedrijf KOOI Appingedam Kanaalweg 4 9902 AN

Nadere informatie

voorkomt schade aan uw woning door vocht en schimmel

voorkomt schade aan uw woning door vocht en schimmel ventileren goede ventilatie... voorkomt schade aan uw woning door vocht en schimmel is beter voor uw gezondheid bespaart energie Ventilatie is: gebruikte lucht eruit en frisse lucht erin. Goed ventileren

Nadere informatie

, relatieve luchtvochtigheid (RH) en temperatuur hoeft u zelf helemaal niets te doen.

, relatieve luchtvochtigheid (RH) en temperatuur hoeft u zelf helemaal niets te doen. DUCO at HOME De standaard voor woningventilatie Bij Duco Ventilation & Sun Control staat de gezondheid van de bewoners op de eerste plaats. Het Duco Comfort System en het DucoTronic System bieden de garantie

Nadere informatie

De HR OptiFor > > > A A N G E N A A M L E V E N. Gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning IN EEN GEZOND BINNENKLIMAAT < < <

De HR OptiFor > > > A A N G E N A A M L E V E N. Gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning IN EEN GEZOND BINNENKLIMAAT < < < energiek in duurzame klimaatconcepten De HR OptiFor Gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning > > > A A N G E N A A M L E V E N IN EEN GEZOND BINNENKLIMAAT < < < Milieubewust met Ferroli producten

Nadere informatie

Een binnenklimaat dat werkt Productieve werkomgeving met energiebesparende ventilatie

Een binnenklimaat dat werkt Productieve werkomgeving met energiebesparende ventilatie Een binnenklimaat dat werkt Productieve werkomgeving met energiebesparende ventilatie werken De ClimaRad Comfort Solution meet en regelt het binnenklimaat per ruimte, zonder dat uw medewerkers hier iets

Nadere informatie

KLIMAATGARANT. Een nieuwe woning in Herwijnen 24 woningen Engelenweide De energie van morgen vandaag in huis

KLIMAATGARANT. Een nieuwe woning in Herwijnen 24 woningen Engelenweide De energie van morgen vandaag in huis KLIMAATGARANT Een nieuwe woning in Herwijnen 24 woningen Engelenweide De energie van morgen vandaag in huis Een energiezuinige woning: het kan! De verkoop van 24 woningen Engelenweide in Herwijnen is gestart.

Nadere informatie

Model opnamerapport mechanisch ventilatiesysteem

Model opnamerapport mechanisch ventilatiesysteem Model opnamerapport mechanisch ventilatiesysteem Datum en tijd: Naam controlerende instantie: Naam inspecteur: Aanwezig bij het onderzoek: Project: Adres of bouwnummer: Type ventilatiesysteem Fabricaat

Nadere informatie

Woningventilatie en renovatie

Woningventilatie en renovatie Woningventilatie en renovatie Bouwbesluit, bewoners en de praktijk Workshop Energie Nul73 Ir. H.J.J. (Harm) Valk Nieman Raadgevende Ingenieurs BV 19 mei 2015 Ventilatie Waarom ventileren? Kwaliteit en

Nadere informatie

Geef verse lucht de ruimte, woon en werk gezonder

Geef verse lucht de ruimte, woon en werk gezonder Geef verse lucht de ruimte, woon en werk gezonder Geef verse lucht de ruimte, woon en werk gezonder Gebouwen zijn steeds beter geïsoleerd. Goed voor de energierekening en het comfort in huis en op kantoor,

Nadere informatie

nieuwe woning in Austerlitz

nieuwe woning in Austerlitz KLIMAATGARANT Een nieuwe woning in Austerlitz EPC0 7 woningen Thuis in het Loo De energie van morgen vandaag in huis EERB ENERGIE EXPLOITATIE AMSTELVEEN ENERGIE EXPLOITATIE RIJSWIJKBUITEN Een energieneutrale

Nadere informatie

koel- en vriestechniek airconditioning elektrotechniek Bewust verder

koel- en vriestechniek airconditioning elektrotechniek Bewust verder koel- en vriestechniek airconditioning elektrotechniek Bewust verder Dijksma Koudetechniek is specialist in het creëren van een optimaal bewaarklimaat voor producten in onder meer de agrarische sector

Nadere informatie

Landelijk onderzoek naar de prestaties van mechanische ventilatiesystemen in nieuwbouw eengezinswoningen

Landelijk onderzoek naar de prestaties van mechanische ventilatiesystemen in nieuwbouw eengezinswoningen Landelijk onderzoek naar de prestaties van mechanische ventilatiesystemen in nieuwbouw eengezinswoningen In opdracht van het ministerie van VROM (thans Infrastructuur en Milieu) ir. Atze Boerstra BBA Binnenmilieu

Nadere informatie

Een nieuwe woning in Sliedrecht 43 woningen Baanhoek-West De energie van morgen vandaag in huis

Een nieuwe woning in Sliedrecht 43 woningen Baanhoek-West De energie van morgen vandaag in huis KLIMAATGARANT Een nieuwe woning in Sliedrecht 43 woningen Baanhoek-West De energie van morgen vandaag in huis 1e fase 23 woningen Een energieneutrale woning: het kan! De verkoop van de eerste fase met

Nadere informatie

Een nieuwe woning in Spijkenisse 25 woningen Eiland van Spijk Fase 1

Een nieuwe woning in Spijkenisse 25 woningen Eiland van Spijk Fase 1 KLIMAATGARANT Een nieuwe woning in Spijkenisse 25 woningen Eiland van Spijk Fase 1 De energie van morgen vandaag in huis Een energiezuinige woning: het kan! De verkoop van Fase 1 van Eiland van Spijk in

Nadere informatie

Het binnenmilieu binnenste buiten

Het binnenmilieu binnenste buiten Het binnenmilieu binnenste buiten Resultaten van het onderzoek Gezondheid en ventilatie in woningen in Vathorst GGD Eemland in samenwerking met het ministerie van VROM In opdracht van de gemeente Amersfoort

Nadere informatie

Slimme keuzes voor woningconcepten met warmtepompen

Slimme keuzes voor woningconcepten met warmtepompen Slimme keuzes voor woningconcepten met warmtepompen Interactie tussen gevelisolatie, ventilatiesystemen en capaciteit warmtepompsystemen Per 1 januari 2015 worden de EPCeisen aangescherpt. Voor woningen

Nadere informatie

Duurzaam verwarmen met Waterstage. Product Launch 2017

Duurzaam verwarmen met Waterstage. Product Launch 2017 Duurzaam verwarmen met Waterstage Programma Green Igloo Wet en regelgeving Subsidie en rente tarieven EnMosy voor prestatie garantie Green Igloo Care voor kwaliteitsborging Green Igloo Concept Totaalconcept

Nadere informatie

BROCHURE. Balansventilatie met warmterecuperatie CODUMÉ HRU OROKO 325. Een gezond en comfortabel binnenklimaat. EPB conform. www.codume.

BROCHURE. Balansventilatie met warmterecuperatie CODUMÉ HRU OROKO 325. Een gezond en comfortabel binnenklimaat. EPB conform. www.codume. BROCHURE Balansventilatie met warmterecuperatie CODUMÉ HRU OROKO 325 Een gezond en comfortabel binnenklimaat. EPB conform www.codume.eu EEN VERFRISSEND GEZOND BINNEN- MILIEU, OPTIMAAL WOONCOMFORT EN OOK

Nadere informatie

Ventilatie in uw woning Systeem C en Systeem D. Koeling Ventilatie Luchtzuivering

Ventilatie in uw woning Systeem C en Systeem D. Koeling Ventilatie Luchtzuivering Ventilatie in uw woning Systeem C en Systeem D Verwarming Koeling Ventilatie Luchtzuivering Wat is ventileren? Isoleren = ventileren Wist u dat we gemiddeld zo n 70% van onze tijd tussen 4 muren doorbrengen?

Nadere informatie

> Verwarmen en ventileren

> Verwarmen en ventileren > Verwarmen en Verwarmen en Vochtproblemen in huis, condens op de ramen, een beschimmelde muur u kunt het allemaal voorkomen door goed te en te verwarmen. Zorg voor voldoende frisse lucht in huis. Lees

Nadere informatie

Vaillant & rendement. Technisch Project Advies

Vaillant & rendement. Technisch Project Advies Vaillant & rendement Technisch Project Advies meer rendement van uw project? Begin bij Vaillant Technisch Project Advies tijdige inschakeling TPA Uw winst Hoe blijven we samen aan de voortdurend aangescherpte

Nadere informatie

Bevordering naleving Ventilatie en EPC regels. Verslag uitgevoerde activiteiten 2010. Datum 13 december 2010 Status Definitief

Bevordering naleving Ventilatie en EPC regels. Verslag uitgevoerde activiteiten 2010. Datum 13 december 2010 Status Definitief Bevordering naleving Ventilatie en EPC regels Verslag uitgevoerde activiteiten 2010 Datum 13 december 2010 Status Definitief Colofon Publicatienummer VROM-Inspectie Directie Uitvoering Programma Bouwen

Nadere informatie

Verwarmen Ventileren Koelen. Aangenaam leren. Energie besparen. Aangenaam leren, optimaal energie besparen. Aangenaam

Verwarmen Ventileren Koelen. Aangenaam leren. Energie besparen. Aangenaam leren, optimaal energie besparen. Aangenaam Verwarmen Ventileren Koelen Energie besparen, optimaal energie besparen Aangenaam comfort Altijd het juiste klimaat en comfort in elk lokaal Goede ventilatie en een juiste temperatuur hebben een positieve

Nadere informatie

INFORMATIE GIDS VOOR DOE HET ZELFVERS

INFORMATIE GIDS VOOR DOE HET ZELFVERS Ventileren Wat? Ventileren is verse lucht aanvoeren en vervuilde lucht, die schadelijke stoffen en geuren bevat, afvoeren. Ventileren is meer dan de kamer luchten door ramen en deuren even wijd open te

Nadere informatie

BUVA EcoStream WTW-unit. Een revolutionair, intelligent en modulair balansventilatiesysteem. dat gebruik maakt van warmteterugwinning.

BUVA EcoStream WTW-unit. Een revolutionair, intelligent en modulair balansventilatiesysteem. dat gebruik maakt van warmteterugwinning. BUVA EcoStream WTW-unit Een revolutionair, intelligent en modulair balansventilatiesysteem dat gebruik maakt van warmteterugwinning. De BUVA EcoStream WTW-unit maakt warmteterugwinning toegankelijk voor

Nadere informatie

Uw ventilatiesysteem: natuurlijke toevoer, mechanische afvoer

Uw ventilatiesysteem: natuurlijke toevoer, mechanische afvoer Uw ventilatiesysteem: natuurlijke toevoer, mechanische afvoer Onderhoud / storing Belangrijk: Reinig de (toevoer)roosters in de gevel en de afvoerventielen minimaal 1x per jaar of zoveel vaker als nodig

Nadere informatie

De combinatie van een gezond binnenklimaat, energie besparen en duurzame schoonheid in één kozijn

De combinatie van een gezond binnenklimaat, energie besparen en duurzame schoonheid in één kozijn De combinatie van een gezond binnenklimaat, energie besparen en duurzame schoonheid in één kozijn De pluspunten van het MOVAIR+ VISION kozijn Verbetering energielabel U-waarde 0,80 W/m²K 0.15 - -0.24 EPC

Nadere informatie

ventileren wonen met karakter

ventileren wonen met karakter ventileren wonen met karakter goede ventilatie... voorkomt schade aan uw woning door vocht en schimmel is beter voor uw gezondheid bespaart energie Ventilatie is: gebruikte lucht eruit en frisse lucht

Nadere informatie

Uw ventilatiesysteem: Vraaggestuurde ventilatie met natuurlijke toevoer, mechanische afvoer;

Uw ventilatiesysteem: Vraaggestuurde ventilatie met natuurlijke toevoer, mechanische afvoer; Uw ventilatiesysteem: Vraaggestuurde ventilatie met natuurlijke toevoer, mechanische afvoer; Onderhoud / storing Belangrijk: Reinig de (toevoer)roosters in de gevel en de afvoerventielen minimaal 1x per

Nadere informatie

Advieswijzer: verwarmen en ventileren

Advieswijzer: verwarmen en ventileren 100% wonen Vochtproblemen in huis, condens op de ramen, een beschimmelde muur u kunt het voorkomen door goed te en te verwarmen. Zorg voor voldoende frisse lucht in huis. Lees deze advieswijzer aandachtig

Nadere informatie

Een nieuwe woning in Praal Esse Zoom

Een nieuwe woning in Praal Esse Zoom ENERGIE EXPLOITATIE AMSTELVEEN KLIMAATGARANT EPC0 Een nieuwe woning in Praal Esse Zoom EERB van morgen vandaag in huis De energie ENERGIE EXPLOITATIE AMSTELVEEN ENERGIE EXPLOITATIE RIJSWIJKBUITEN Een energieneutrale

Nadere informatie

betere prestaties Powered by Zehnder - J.E. StorkAir & Rockfon

betere prestaties Powered by Zehnder - J.E. StorkAir & Rockfon Powered by Zehnder - J.E. StorkAir & Rockfon betere prestaties ComfoSchool, het gezonde ventilatieplafond voor klaslokalen: constant frisse lucht, uitstekende akoestiek ik voel me super, man! ComfoSchool

Nadere informatie

Bouwfysica. Ventilatie en Infiltratie. hoofdstuk 6 Bouwfysica. eisen m.b.t. ventilatie oppervlakte

Bouwfysica. Ventilatie en Infiltratie. hoofdstuk 6 Bouwfysica. eisen m.b.t. ventilatie oppervlakte Bouwfysica Ventilatie en Infiltratie hoofdstuk 6 Bouwfysica 1 Onderwerpen Inleiding Bouwbesluit eisen m.b.t. ventilatie oppervlakte Ventilatie Basisventilatie (luchtverversing) Spuiventilatie (zomerventilatie)

Nadere informatie

et presteen echanische entilatie- Het presteren van mechanische ventilatiesystemen in nieuwbouw eengezinswoningen

et presteen echanische entilatie- Het presteren van mechanische ventilatiesystemen in nieuwbouw eengezinswoningen et presteen van echanische Het presteren van mechanische ventilatiesystemen in nieuwbouw eengezinswoningen entilatie- Inleiding Klachten over mechanische ventilatie In 2008 was het uitgebreid in het nieuws:

Nadere informatie

Froukje van Dijken. Bouwstenen voor Frisse Scholen

Froukje van Dijken. Bouwstenen voor Frisse Scholen Froukje van Dijken Bouwstenen voor Frisse Scholen Binnenmilieu scholen Relatieve prestatie [-] Gezonde lucht is belangrijk Meer ventilatie is: Betere leerprestaties >7% prestatieverhoging als 130 Bouwbesluit

Nadere informatie

Itho Daalderop Klasse ventilatie. Frisse lucht voor alle kinderdagverblijven in Nederland!

Itho Daalderop Klasse ventilatie. Frisse lucht voor alle kinderdagverblijven in Nederland! Itho Daalderop Klasse ventilatie Frisse lucht voor alle kinderdagverblijven in Nederland! Werk aan de winkel! ventilatie Per 1 april 2017 moeten alle kinderdagverblijven in Nederland voldoen aan strengere

Nadere informatie

Vervuilde lucht in huis ligt vaak aan gedrag bewoners. We ventileren veel slechter dan we denken

Vervuilde lucht in huis ligt vaak aan gedrag bewoners. We ventileren veel slechter dan we denken Vervuilde lucht in huis ligt vaak aan gedrag bewoners We ventileren veel slechter dan we denken We denken dat ventilatie in huis vanzelf goed gaat, maar onderzoek na onderzoek wijst uit dat systemen verkeerd

Nadere informatie

Een nieuwe woning in RijswijkBuiten 66 woningen Buitenplaats Syon De energie van morgen vandaag in huis

Een nieuwe woning in RijswijkBuiten 66 woningen Buitenplaats Syon De energie van morgen vandaag in huis KLIMAATGARANT Een nieuwe woning in RijswijkBuiten 66 woningen Buitenplaats Syon De energie van morgen vandaag in huis ENERGIE EXPLOITATIE RIJSWIJKBUITEN Een energieneutrale woning: het kan! De verkoop

Nadere informatie

Verzeker jezelf van een goede oplevering.

Verzeker jezelf van een goede oplevering. Verzeker jezelf van een goede oplevering. Bestel de juiste luchtgroep en de inregeling van de volledige installatie bij AirX. AirX regelt volledige ventilatie installaties in, om ervoor te zorgen dat er

Nadere informatie

BUVA EcoStream WTW-unit

BUVA EcoStream WTW-unit Ontdek alles over de BUVA EcoStream BUVA EcoStream Hoog rendement Links/rechts omkeerbaar Actieve zone sturing Modulair uitbreidbaar Fluisterstil Energiezuinig App-bediend Autonoom Compact Voordelig BUVA

Nadere informatie

Itho Energiewoning. De perfecte balans tussen comfort en energiebesparing.

Itho Energiewoning. De perfecte balans tussen comfort en energiebesparing. Itho Energiewoning De perfecte balans tussen comfort en energiebesparing. Minimaal energieverbruik maximaal wooncomfort Wooncomfort, een gezond binnenklimaat en energiebesparing worden steeds belangrijker.

Nadere informatie

Ademen zonder zorgen. Comfotube - Luchtverdeelsysteem

Ademen zonder zorgen. Comfotube - Luchtverdeelsysteem Ademen zonder zorgen Comfotube - Luchtverdeelsysteem Systemen voor een gezonde, comfortabele en energiezuinige ventilatie Gemiddeld 70% van onze tijd brengen we door tussen 4 muren. Een gezond binnenklimaat

Nadere informatie

Ventileren. Antwoorden op de meest gestelde vragen. Tel. 050/32.33.40 - Fax. 050/32.33.27 - E-mail info@airflux.be - www.airflux.

Ventileren. Antwoorden op de meest gestelde vragen. Tel. 050/32.33.40 - Fax. 050/32.33.27 - E-mail info@airflux.be - www.airflux. Ventileren Antwoorden op de meest gestelde vragen 1. Waarom deze brochure? Goed ventileren is enorm belangrijk. Niet alleen omdat frisse en schone lucht in huis prettig is, maar vooral omdat het gezond

Nadere informatie

KLIMAATGARANT. De energie van morgen vandaag in huis

KLIMAATGARANT. De energie van morgen vandaag in huis KLIMAATGARANT Een nieuwe woning in De energie van morgen vandaag in huis Een energieneutrale woning: het kan! is gestart met de verkoop van woningen in het project. Duurzame woningen, want wordt een wijk

Nadere informatie

Verwarmen Ventileren Koelen. Aangenaam winkelen. Energie besparen. Een aangenaam winkelklimaat tegen minimale exploitatiekosten.

Verwarmen Ventileren Koelen. Aangenaam winkelen. Energie besparen. Een aangenaam winkelklimaat tegen minimale exploitatiekosten. Verwarmen Ventileren Koelen Energie besparen Een aangenaam winkelklimaat tegen minimale exploitatiekosten Aangenaam comfort Alleen verwarmen? De huidige retail vraagt om meer. De retailbranche verandert.

Nadere informatie

STEK. airconditioning. airconditioning. warmtepompen. vullen met koudemiddel

STEK. airconditioning. airconditioning. warmtepompen. vullen met koudemiddel Als specialist werken wij samen met u als Installateur. Een logische combinatie. warmtepompen computerruimtekoeling Koeltechnisch handelen Vacumeren Luchtbehandeling DRUKPBEPROEVING vullen met koudemiddel

Nadere informatie

Vocht in de woning. Ventileren is gezond en bespaart energie

Vocht in de woning. Ventileren is gezond en bespaart energie Ventileren is gezond en bespaart energie We staan er meestal niet bij stil, maar de lucht om ons heen bevat vocht. Dat geldt natuurlijk ook voor de lucht in huis. Door transpiratie, douchen, koken en wassen

Nadere informatie

Ecodesign en energielabeling. Koeling Ventilatie Filtering

Ecodesign en energielabeling. Koeling Ventilatie Filtering codesign en energielabeling Verwarming Koeling Ventilatie iltering codesign en energielabeling codesign is een uropese richtlijn die minimumeisen stelt aan energieprestaties van producten. Voor producten

Nadere informatie

Advance, decentrale ventilatie met warmteterugwinning

Advance, decentrale ventilatie met warmteterugwinning Advance, decentrale ventilatie met warmteterugwinning Ventilatie warm EPC ve Balansventilatie zonder kanalen Decentrale ventilatie met de Advance als EPC verlagende oplossing Ventilatie met warmteterugwinning

Nadere informatie

De revolutionaire innovatie voor de kozijnindustrie!

De revolutionaire innovatie voor de kozijnindustrie! De revolutionaire innovatie voor de kozijnindustrie! Selekt MOVAIR + kozijn 120 (Hout) Selekt MOVAIR + kozijn waarvan de onderregel is uitgevoerd met MOVAIR + glasvezelcomposietdorpel. Dit kozijn is uitgevoerd

Nadere informatie

Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning!

Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning! Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning! Verbeteringen aan uw woning Condens aan de buitenkant: Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning! De verbeteringen die we hebben doorgevoerd verschillen per woning,

Nadere informatie

als het over ventilatie gaat...

als het over ventilatie gaat... als het over ventilatie gaat... Made in Belgium by Sanutal Hoogefficiënte tegenstroomwarmtewisselaar Systeem D Slim ventileren met terugwinning van energie air Tallinn hoofdstad van Estland, zuiverste

Nadere informatie

Mechanische ventilatie in de school GGD - Informatieblad voor schoolleiding

Mechanische ventilatie in de school GGD - Informatieblad voor schoolleiding Mechanische ventilatie in de school GGD - Informatieblad voor schoolleiding Goede ventilatie in school is belangrijk voor de gezondheid van leerlingen en personeel. Met het regelmatig verversen van de

Nadere informatie

Projectplan Frisse scholen

Projectplan Frisse scholen Schoonderbeek Klimaat Techniek Projectplan Frisse scholen Schoonderbeek Klimaat Techniek Installatietechniek met een groen randje Het groene randje is de franje voorbij Steeds meer opdrachtgevers willen

Nadere informatie

Veiligheidsaarde is meer dan 25/In

Veiligheidsaarde is meer dan 25/In VAKGROEP BLIKSEMBEVEILIGING Veiligheidsaarde is meer dan 25/In De techniek waarop Nederland draait VAKGROEP BLIKSEMBEVEILIGING Veiligheidsaarde is meer dan 25/ln In deze folder vatten we de essenties van

Nadere informatie

Itho Daalderop Installatieconcepten voor een gezond en comfortabel binnenklimaat. wonen zonder. energierekening

Itho Daalderop Installatieconcepten voor een gezond en comfortabel binnenklimaat. wonen zonder. energierekening Itho Daalderop Installatieconcepten voor een gezond en comfortabel binnenklimaat wonen zonder energierekening regeltechniek Slimme installatieconcepten voor nieuwbouw en renovatie Vandaag nog beginnen

Nadere informatie

De adviserende luchttechnische groothandel

De adviserende luchttechnische groothandel De adviserende luchttechnische groothandel De kennis van Velu + de kracht van Nijburg = zekerheid voor u Velu maakt deel uit van de Nijburg Industrie Groep, een totaalbedrijf in de luchttechniek dat zich

Nadere informatie

Instructie Ventilatie

Instructie Ventilatie Instructie Ventilatie Type woning Bij de bouw van een woning wordt er rekening mee gehouden dat de woning geventileerd kan worden. Hierin is onderscheid te maken in 3 type woningen; woningen met luchtkanalen,

Nadere informatie

Natuurlijk ventileren DUCO AT SCHOOL. beter studeren! We inspire at

Natuurlijk ventileren DUCO AT SCHOOL. beter studeren! We inspire at Natuurlijk ventileren beter studeren! SCHOOL EÉN OPLOSSING, DRIE PIJLERS > Basisventilatie > Doorvoerventilatie > Luchtafvoer > Ventilatieve koeling > Buitenzonwering 1 Basisventilatie Natuurlijke luchttoevoer

Nadere informatie

OXYGEN. Brochure 2012-2013.NL

OXYGEN. Brochure 2012-2013.NL OXYGEN Brochure 0-03.NL DE ADEMENDE RADIATOR: Intelligent en hygiënisch ventileren Jaga Oxygen is geen traditionele ventilatie, maar een intelligent gestuurd en energiebesparend luchtverversingssysteem.

Nadere informatie

Verzeker jezelf van een goede oplevering.

Verzeker jezelf van een goede oplevering. Verzeker jezelf van een goede oplevering. Bestel de juiste luchtgroep en de inregeling van de volledige installatie bij AirX. AirX regelt volledige ventilatie installaties in, om ervoor te zorgen dat er

Nadere informatie

Verdyn & Verdyn Cool. Plug and play. Hoog rendement warmte terugwinning. Energiezuinige ventilatoren. Hoge COP. HR-balansventilatie units

Verdyn & Verdyn Cool. Plug and play. Hoog rendement warmte terugwinning. Energiezuinige ventilatoren. Hoge COP. HR-balansventilatie units Verdyn & Verdyn Cool HR-balansventilatie units Plug and play Hoog rendement warmte terugwinning Energiezuinige ventilatoren Hoge COP HR-balansventilatie units type Verdyn & Verdyn Cool Ventileren is noodzakelijk

Nadere informatie

Blok voor Blok. Energiezuinigheid en binnenmilieu. Geregeld BV. Piet van Luijk

Blok voor Blok. Energiezuinigheid en binnenmilieu. Geregeld BV. Piet van Luijk Blok voor Blok Energiezuinigheid en binnenmilieu Piet van Luijk Geregeld BV September 26, 2014 Inhoud presentatie 1. Energiezuinigheid en binnenmilieu 2. Welke kwaliteitsaspecten spelen bij binnenmilieu

Nadere informatie

Verwarmen Ventileren Koelen. Aangenaam sporten. Energie besparen. Een aangenaam sportklimaat tegen minimale kosten. Aangenaam

Verwarmen Ventileren Koelen. Aangenaam sporten. Energie besparen. Een aangenaam sportklimaat tegen minimale kosten. Aangenaam Verwarmen Ventileren Koelen Energie besparen Een aangenaam sportklimaat tegen minimale kosten Aangenaam comfort Alles-in-één klimaatsysteem In een tijd waarin kritisch gekeken wordt naar bouw- en exploitatiekosten

Nadere informatie

Warmtepompen besparen op energie, niet op comfort

Warmtepompen besparen op energie, niet op comfort WARMTEPOMPTECHNIEK Warmtepompen besparen op energie, niet op comfort Voor verwarming en productie van sanitair warm water in nieuwbouw en renovatie Warmtepomptechniek in nieuwbouwprojecten Nieuw bouwen?

Nadere informatie

Member of the. Ventilatie in uw woning

Member of the. Ventilatie in uw woning Member of the Ventilatie in uw woning Wist u dat we gemiddeld zo n 70% van onze tijd tussen 4 muren doorbrengen? Dit lijkt misschien veel, maar reken maar eens na. Overdag werken we binnen, s avonds leven

Nadere informatie

Ventilatie van de woning

Ventilatie van de woning Ventilatie van de woning Ventileren en luchten In een woning met een aangenaam klimaat (niet te vochtig en een goede temperatuur) is het verblijf aangenamer en kost minder energie dan het verwarmen van

Nadere informatie

Frisse Scholen Toets. Hulpmiddel voor schoolbestuur en gemeente. >> Als het gaat om energie en klimaat

Frisse Scholen Toets. Hulpmiddel voor schoolbestuur en gemeente. >> Als het gaat om energie en klimaat Frisse Scholen Toets Hulpmiddel voor schoolbestuur en gemeente >> Als het gaat om energie en klimaat Het opstellen van een goed Programma van Eisen (PvE) voor de bouw of renovatie van een Frisse School

Nadere informatie

VOCHT EN VENTILATIE. Goede ventilatie voorkomt vocht in uw woning

VOCHT EN VENTILATIE. Goede ventilatie voorkomt vocht in uw woning VOCHT EN VENTILATIE Goede ventilatie voorkomt vocht in uw woning VENTILEREN GEZOND LUCHT OPEN BUITENLUCHT VOCHT RAMEN WONING Goede ventilatie voorkomt vocht in uw woning Het voorkomen van vocht in uw woning

Nadere informatie

Een binnenklimaat dat werkt Productieve werkomgeving met energiebesparende ventilatie

Een binnenklimaat dat werkt Productieve werkomgeving met energiebesparende ventilatie Een binnenklimaat dat werkt Productieve werkomgeving met energiebesparende ventilatie werken De ClimaRad Comfort Solution meet en regelt het binnenklimaat per ruimte, zonder dat uw medewerkers hier iets

Nadere informatie

Onzichtbaar ventileren en een gezond binnenklimaat

Onzichtbaar ventileren en een gezond binnenklimaat Onzichtbaar ventileren en een gezond binnenklimaat MISSIE: Movair stelt zich ten doel: Partijen in de bouw, aanbieders en vragers, in staat te stellen, op esthetisch verantwoorde wijze, een voor de bewoner

Nadere informatie

Uw ventilatiesysteem: Decentrale ventilatie

Uw ventilatiesysteem: Decentrale ventilatie Uw ventilatiesysteem: Decentrale ventilatie Systeemopbouw: In één of meerdere vertrekken heeft u een decentrale ventilatieunit die voor de ventilatie van dat vertrek zorgt. In de overige vertrekken is

Nadere informatie

Bewonersinformatie Rosmalen. Aandachtspunten voor uw vernieuwde woning

Bewonersinformatie Rosmalen. Aandachtspunten voor uw vernieuwde woning Bewonersinformatie Rosmalen Aandachtspunten voor uw vernieuwde woning 2 Voorwoord Afgelopen periode heeft BAM Woningbouw in opdracht van de eigenaar van uw woning, a.s.r., uw woning verbeterd. Bij de woningverbetering

Nadere informatie

Lindenhove. Renovatie & Transformatie. Informatie vanuit Renovatieteam Lindenhove

Lindenhove. Renovatie & Transformatie. Informatie vanuit Renovatieteam Lindenhove Lindenhove Renovatie & Transformatie Informatie vanuit Renovatieteam Lindenhove ' Duurzaam & Comfortabel Met slimme combinaties van energiebesparende maatregelen en opwekking van duurzame energie komen

Nadere informatie

De revolutionaire innovatie voor de kozijnindustrie!

De revolutionaire innovatie voor de kozijnindustrie! De revolutionaire innovatie voor de kozijnindustrie! Selekt MOVAIR+ kozijn 120 (Hout) Selekt MOVAIR+ kozijn waarvan de onderregel is uitgevoerd met MOVAIR+ glasvezelcomposietdorpel. Dit kozijn is uitgevoerd

Nadere informatie

HR WTW-schoolunits vraaggestuurd ventileren

HR WTW-schoolunits vraaggestuurd ventileren aan schoolkinderen en docenten! HR WTW-schoolunits vraaggestuurd ventileren Fluisterstille, frisse klaslokalen..! Met de speciaal voor scholen ontwikkelde ventilatiesystemen van Auerhaan Klimaattechniek

Nadere informatie

6-11-2012. Nut en noodzaak energieconcepten in renovatie. Visie renovatie & energiezuinigheid. Programma. Renoveren in bestaande bouw

6-11-2012. Nut en noodzaak energieconcepten in renovatie. Visie renovatie & energiezuinigheid. Programma. Renoveren in bestaande bouw Programma Nut en noodzaak energieconcepten in renovatie van visie tot concept renovatie & energiezuinigheid Voorbeeldprojecten Toekomst + gebruiker (bestaande) bouw ir. H.J.J. (Harm) Valk senior adviseur

Nadere informatie

Wat u kunt doen tegen vocht in uw woning

Wat u kunt doen tegen vocht in uw woning Vochtproblemen Wat u kunt doen tegen vocht in uw woning Ventileren is belangrijk Misschien merkt u het niet, maar in ieder huis is vocht aanwezig. Te veel vocht in de woning kan op termijn problemen geven.

Nadere informatie

ComfoFan CO 2 -systeem. Koeling Ventilatie Filtering

ComfoFan CO 2 -systeem. Koeling Ventilatie Filtering -systeem Verwarming Koeling Ventilatie Filtering - systeem nog eenvoudiger ventileren Voor een optimaal binnenklimaat is continue ventilatie onontbeerlijk. Hiervoor wordt verse buitenlucht toegevoerd en

Nadere informatie

WANT IEDEREEN HEEFT VOCHT IN HUIS

WANT IEDEREEN HEEFT VOCHT IN HUIS Ventileren WANT IEDEREEN HEEFT VOCHT IN HUIS Iedereen heeft vocht in huis Niemand ontkomt er aan. Door alleen al in huis te zijn, produceren we liters vocht per dag. En bij het koken, douchen, afwassen,

Nadere informatie

Waarom duurzaam bouwen?

Waarom duurzaam bouwen? Duurzaam bouwen Heb je plannen om een eigen huis te bouwen in Uden? Nieuwbouw is een ideaal startmoment om duurzaamheidsmaatregelen te nemen, waar je al snel veel profijt van hebt. Duurzaam bouwen is lang

Nadere informatie

Huurdersinformatie. Goed ventileren, erg belangrijk

Huurdersinformatie. Goed ventileren, erg belangrijk 1 Huurdersinformatie Goed ventileren, erg belangrijk Goed ventileren zorgt voor gezonde en droge lucht in uw woning. In deze brochure tips om te ventileren en om vocht te voorkomen. Inhoud Ventileren:

Nadere informatie

EEN PERFECT BINNENKLIMAAT

EEN PERFECT BINNENKLIMAAT EEN PERFECT BINNENKLIMAAT MET DE JUISTE SYSTEEMOPLOSSING Een per fect afgestemde systeemoplossing zorgt er voor dat we ons het hele jaar prettig, gezond en ontspannen voelen in ons huis NEGENTIG PROCENT

Nadere informatie

Energieverspilling is zinloos

Energieverspilling is zinloos Aan de slag in de Bestaande Bouw Energieverspilling is zinloos in het verleden en daarna samengesteld door: Martin Liebregts Haico van Nunen Donderdag 13 september 2007 2/25 3/25 1. Praktijk van het verleden

Nadere informatie

Energieverspilling is zinloos

Energieverspilling is zinloos Aan de slag in de Bestaande Bouw Energieverspilling is zinloos in het verleden en daarna samengesteld door: Martin Liebregts Haico van Nunen Donderdag 13 september 2007 Milieu - Aandacht in de tijd 2/31

Nadere informatie