1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL. Ibuprofen Dr. Max Pharma 400mg capsules, zacht 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL. Ibuprofen Dr. Max Pharma 400mg capsules, zacht 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING"

Transcriptie

1 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Ibuprofen Dr. Max Pharma 400mg capsules, zacht 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Elke Ibuprofen Dr. Max Pharma 400 mg capsule bevat 400 mg ibuprofen per capsule. Hulpstof met bekend effect: Elke capsule bevat 50 mg sorbitol (E420). Voor de volledige lijst van hulpstoffen, zie rubriek FARMACEUTISCHE VORM Capsule, zacht Doorzichtige ovale,zachte gelatinecapsules met daarin kleurloze tot lichtgele doorzichtige stroperige vloeistof bedrukt met '400' in een zwarte kleur op de capsuleomhulling. Afmetingen: mm x 10 mm 4. KLINISCHE GEGEVENS 4.1 Therapeutische indicaties Voor de kortdurende symptomatische behandeling van milde tot matige pijn zoals hoofdpijn, acute migraine hoofdpijn met of zonder aura, kiespijn, rugpijn, menstruatiepijn, gewrichts -en botpijn, zenuwpijn, reumatische pijn en pijn bij een gewone verkoudheid of griep. 4.2 Dosering en wijze van toediening Dosering Bijwerkingen kunnen beperkt worden door de laagste effectieve dosering te gebruiken gedurende de kortst mogelijke periode die nodig is om de symptomen te verlichten (zie rubriek 4.4). Volwassenen en jongeren 40 kg lichaamsgewicht (12 jaar en ouder): Initiële dosis: 400 mg. Indien noodzakelijk kan een extra dosis van 400 mg worden ingenomen. De overeenkomstige doseringsinterval moeten worden gekozen op basis van de symptomen en de aanbevolen dagelijkse maximale dosis. Het moet niet minder zijn dan 6 uur voor een dosis van 400 mg en niet minder dan 4 uur voor een dosis van 200 mg. Neem niet meer dan 1200 mg in een periode van 24 uur. Voor de behandeling van migraine hoofdpijn dient de dosering een capsule van 400 mg als een enkelvoudige dosis of zonodig 400 mg met tussenpozen van 4-6 uur. Neem niet meer dan 1200 mg in een periode van 24 uur Als volwassenen dit geneesmiddel voor meer dan 3 dagen nodig is in het geval van migrainehoofdpijn of koorts of meer dan 4 dagen voor de behandeling van pijn of als de symptomen verergeren wordt de patiënt aangeraden om een arts te raadplegen.

2 Pediatrische patiënten Als bij adolescenten (12 jaar of ouder) dit geneesmiddel nodig is voor meer dan 3 dagen, of als de symptomen verergeren moet een arts worden geraadpleegd. Ibuprofen Dr. Max Pharma 400 mg capsule is gecontra-indiceerd bij adolescenten onder 40 kg lichaamsgewicht of bij kinderen jonger dan 12 jaar. Ouderen Geen speciale dosisaanpassing nodig. Ouderen moet vooral zorgvuldig worden gecontroleerd vanwege het mogelijke bijwerkingen profiel (zie rubriek 4.4). Patiënten met een gevoelige maag Patiënten met een gevoelige magen moeten ibuprofen nemen tijdens een maaltijd. Inname van ibuprofen na een maaltijd kan het begin de werking vertragen. Als dit gebeurt, moet er geen extra ibuprofen worden genomen dan aangegeven in rubriek 4.2 (Dosering), of totdat de desbetreffende dosering interval is verlopen. Patiënten met een nierfunctiestoornis Er is geen dosisverlaging nodig bij patiënten met een milde tot matige nierfunctiestoornis. Ibuprofen is gecontra-indiceerd bij patiënten met ernstige nierinsufficiëntie (zie rubriek 4.3). Patiënten met een verminderde leverfunctie Er is geen dosisverlaging nodig bij patiënten met milde tot matige leverinsufficiëntie. Ibuprofen is gecontra-indiceerd bij patiënten met ernstige leverfunctiestoornissen (zie rubriek 4.3). Wijze van toediening: Oraal gebruik. Alleen voor kortdurend gebruik. Ibuprofen capsules worden heel ingenomen met voldoende water. Niet kauwen op de capsules. 4.3 Contra-indicaties Ibuprofen is gecontra-indiceerd bij mensen met: - Overgevoeligheid voor de werkzame stof of voor (één van) de in rubriek 6.1 vermelde hulpstoffen - eerdere overgevoeligheidsreacties (bv. bronchospasme, angio-oedeem, rinitis, urticaria of astma) na gebruik van acetylsalicylzuur (ASA) of andere niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAIDs) - met actieve of een voorgeschiedenis van recidiverende maagzweer/bloeding (twee of meer afzonderlijke episodes van bewezen zweren of bloeden), - met een voorgeschiedenis van gastro-intestinale bloeden of perforatie, gerelateerd aan eerdere NSAID-therapie, - met een ernstige leverinsufficiëntie, ernstige nierinsufficiëntie of ernstig hartfalen (NYHA Klasse IV)(zie rubriek 4.4) - kinderen onder 40 kg lichaamsgewicht of kinderen jonger dan 12 jaar - met cerebrovasculaire of andere actieve bloeding, - met niet-opgehelderde bloedaanmaakstoornissen, - met ernstige uitdroging (veroorzaakt door braken, diarree of onvoldoende vochtinname) - tijdens derde trimester van de zwangerschap (zie rubriek 4.6).

3 4.4 Bijzondere waarschuwingen en voorzorgen bij gebruik Bijwerkingen kunnen beperkt worden door de laagste effectieve dosis voor de kortst mogelijke periode die nodig is om de symptomen te bestrijden (zie effecten op de maag-darmkanaal en het cardiovasculaire systeem). Voorzichtigheid is geboden tijdens de toediening van ibuprofen bij patiënten die lijden aan de volgende aandoeningen, die erger kunnen worden gemaakt: - congenitale stoornis van het porfyrinemetabolisme (bv. acute intermitterende porfyrie) - Bloedstolling aandoeningen (ibuprofen kan de duur van bloedingen verlengen) - Direct na een grote operatie - Systemische lupus erythematosus en gemengde bindweefselziekte (bijvoorbeeld een verhoogd risico op aseptische meningitis) (zie rubriek 4.8) - Hypertensie en / of cardiale stoornis als de nierfunctie kan verslechteren (zie rubrieken 4.3 en 4.8) - Bij patiënten met hooikoorts, neuspoliepen of chronische obstructieve longaandoeningen een verhoogd risico op allergische reacties voor deze interventies. Deze kunnen voordoen als astmaaanvallen (zogenaamde pijnstillende astma), Quincke-oedeem of urticaria - Bij patiënten die allergisch reageren op andere stoffen, zoals een verhoogd risico op overgevoeligheidsreacties optreden bestaat ook voor hen het gebruik van ibuprofen. Pediatrische patiënten Er bestaat een risico op nierinsufficiëntie bij uitgedroogd kinderen en adolescenten. Ouderen Ouderen hebben een verhoogde frequentie van bijwerkingen bij gebruik van NSAID's in het bijzonder gastro-intestinale bloedingen en perforatie, die fataal kunnen zijn. Respiratoire Bronchospasmen worden versneld bij patiënten of met een voorgeschiedenis van bronchiaal astma of allergische aandoeningen. Andere NSAID's Het gebruik van ibuprofen gelijktijdig met NSAID's inclusief cyclooxygenase-2 selectieve remmers verhoogt de kans op bijwerkingen en moet worden vermeden (zie rubriek 4.5). Nierfunctie Verminderde nierfunctie als de nierfunctie verder verslechteren (zie rubrieken 4.3 en 4.8). In het algemeen kan de gebruikelijke inname van pijnstillers, in het bijzonder de combinatie van verschillende pijnstillende werkzame stoffen, leiden tot blijvende nierschade met het risico op nierfalen (analgetische nefropathie). Dit risico kan worden verhoogd onder fysieke belasting in verband met het verlies van zout en uitdroging. Derhalve moet dit worden voorkomen. Leverfunctie Leverfunctiestoornis (zie rubrieken 4.3 en 4.8). Het is passend om de behandeling te stoppen met ibuprofen als verslechtering van de leverfuncties optreedt in verband met de toediening. Na stopzetting van de behandeling normaliseert de gezondheidstoestand meestal. Af en toe de bloedsuikerspiegel controleren is ook passend.

4 Cardiovasculaire en cerebrovasculaire bijwerkingen Bij patiënten met een geschiedenis van hypertensie en/of hartfalen is voorzichtigheid geboden (overleg met arts of apotheker) vooraf aan de behandeling. Vochtretentie, hypertensie en oedeem zijn gerapporteerd in associatie met een therapie met NSAID s. Patiënten met hypertensie, die niet onder controle is, congestief hartfalen (NYHA II-III), vastgestelde ischemische hartziekte, perifere ziekte van de arteriën, en/of cerebrovasculaire ziekte dienen alleen behandeld te worden met ibuprofen na zorgvuldige overweging en hoge doses (2400 mg/dag) moeten vermeden worden. Zorgvuldige overweging dient ook betracht te worden voordat een langdurige behandeling wordt gestart bij patiënten met risicofactoren voor cardiovasculaire gebeurtenissen (bijvoorbeeld hypertensie, hyperlipidemie, diabetes mellitus en roken), vooral als hoge doses ibuprofen (2400 mg/dag) vereist zijn. Klinische studies suggereren dat het gebruik van ibuprofen, vooral bij hoge doseringen (2400 mg/dag), geassocieerd kunnen worden met een klein toegenomen risico op trombose in de arteriën (bijvoorbeeld myocardinfarct of beroerte). In het algemeen suggereren epidemiologische studies niet dat lage doseringen van ibuprofen (bijv mg/dag) geassocieerd zijn met een toegenomen risico op arteriële trombose. Verminderde vrouwelijke vruchtbaarheid Met betrekking tot potentiële aantasting van de vrouwelijke vruchtbaarheid zie rubriek 4.6. Gastro-intestinale effecten NSAID s dienen met voorzichtigheid gebruikt te worden bij patiënten met gastro-intestinale ziekten in de anamnese (ulceratieve colitis, ziekte van Crohn) aangezien deze aandoeningen kunnen verergeren (zie rubriek 4.8). Gastro-intestinale bloeding, ulceratie en perforatie, welke fataal kunnen zijn, zijn gemeld bij het gebruik van alle NSAID s gedurende ieder moment van de behandeling, met of zonder waarschuwende symptomen of het eerder optreden van ernstige gastro-intestinale bijwerkingen. Het risico van gastro-intestinale bloeding, ulceratie en perforatie is groter bij hogere doseringen van NSAID s, het eerder optreden van ulceratie, met name indien gecompliceerd door bloeding en perforatie (zie rubriek 4.3) en bij ouderen. Deze patiënten dienen de behandeling te starten met de laagst beschikbare dosering. Combinatiebehandeling met beschermende middelen (bijvoorbeeld misoprostol of protonpompremmers) dient bij deze patiënten overwogen te worden alsmede ook bij patiënten die tegelijkertijd lage doseringen acetylsalicylzuur nodig hebben of andere geneesmiddelen gebruiken die waarschijnlijk het gastro-intestinale risico verhogen (zie rubriek 4.5). Patiënten die eerder last hadden van gastro-intestinale toxiciteit, met name ouderen, dienen ieder ongebruikelijk abdominaal symptoom (met name bloeding) te melden, met name bij het begin van de behandeling. Voorzichtigheid is geboden bij patiënten die gelijktijdig worden behandeld met geneesmiddelen die het risico van ulceratie of bloeding kunnen verhogen, zoals orale corticosteroïden, anticoagulantia zoals warfarine, selectieve serotonine-heropname-remmers en middelen die de plaatjesaggregatie tegengaan zoals acetylsalicylzuur. Wanneer gastro-intestinale bloeding of ulceratie optreedt bij patiënten die ibuprofen krijgen, dient behandeling gestopt te worden.

5 Huidreacties Ernstige huidreacties, waarvan sommige fataal, inclusief exfoliatieve dermatitis, Stevens-Johnson syndroom en toxische epidermale necrolyse zijn zeer zelden gemeld in samenhang met het gebruik van NSAID s (zie rubriek 4.8). Patiënten lijken het grootste risico te lopen op deze reacties bij het begin van de behandeling: in de meerderheid van de gevallen begon de reactie binnen de eerste maand van de behandeling. Behandeling met ibuprofen dient gestopt te worden bij de eerste verschijnselen van huiduitslag, mucosale lesies of ieder ander signaal van overgevoeligheid. In uitzonderlijk gevallen kan varicella ernstige infectieuze complicaties van huid en weke delen veroorzaken. Tot op heden kan de bijdragende rol van NSAID's bij het verergeren van deze infecties niet worden uitgesloten. Aldus is het raadzaam om het gebruik van ibuprofen bij varicella voorkomen. Andere opmerkingen Ernstige acute overgevoeligheidsreacties (bijvoorbeeld anafylactische shock) worden zeer zelden waargenomen. Bij de eerste tekenen van een overgevoeligheidsreactie na inname/toediening van ibuprofen moet de behandeling worden gestaakt. Medisch vereiste maatregelen, in lijn met de symptomen, moet worden genomen door gespecialiseerd personeel. Ibuprofen kan de tekenen of symptomen van een infectie (koorts, pijn en zwelling) maskeren. Ibuprofen kan tijdelijk de bloed-functie van de bloedplaatjes (trombocyten aggregatie) remmen. Derhalve wordt aanbevolen patiënten met stollingsstoornissen zorgvuldig te controleren. Bij langdurige toediening van ibuprofen moeten de leverwaarden, de nierfunctie, en het bloedbeeld regelmatig worden gecontroleerd. Langdurig gebruik van elk type pijnstiller voor hoofdpijn kan deze verergeren. Als deze situatie wordt ervaren of vermoed, moet medisch advies worden ingewonnen en moet de behandeling worden gestaakt. De diagnose van medication overuse headache (MOH) moet worden vermoed bij patiënten die frequent of dagelijks hoofdpijn hebben ondanks (of dankzij) het regelmatig gebruik van hoofdpijn medicatie. MOH mag niet worden behandeld door het verhogen van de dosis van het geneesmiddel. Tijdens de behandeling met ibuprofen, zijn gevallen met symptomen van aseptische meningitis, zoals stijve nek, hoofdpijn, misselijkheid, braken, koorts of desoriëntatie waargenomen bij patiënten met bestaande auto-immuunaandoeningen (zoals systemische lupus erythematosus, gemengde bindweefselziekte). De consumptie van alcohol worden vermeden, omdat dit bijwerkingen van NSAID's, met name die van het maagdarmkanaal en het centrale zenuwstelsel versterken. Patiënten die ibuprofen gebruiken hun arts tekenen of symptomen melden van gastro-intestinale ulceratie of bloeden, wazig zicht of andere oog symptomen, huiduitslag, gewichtstoename of oedeem. Als problemen met het gezichtsvermogen, wazig zien, scotomata of storingen van kleurwaarneming voorkomen, is onderbreking van de behandeling noodzakelijk. Dit geneesmiddel bevat sorbitol (E420). Patiënten met zeldzame erfelijke aandoeningen als fructoseintolerantie dienen dit geneesmiddel niet te gebruiken.

6 4.5 Interacties met andere geneesmiddelen en andere vormen van interactie Ibuprofen mag niet worden gebruikt in combinatie met: Acetylsalicylzuur (ASA) Tenzij lage dosis ASA (niet boven 75 mg dagelijks) is geadviseerd door een arts, omdat dit de kans op bijwerkingen (zie rubriek 4.4) kan vergroten. Experimentele data geven aan dat ibuprofen het effect van een lage dosis acetylsalicylzuur op de trombocytenaggregatie competitief kan remmen, wanneer ze gelijktijdig worden toegediend. Hoewel er onzekerheden zijn met betrekking tot extrapolatie van deze data naar de klinische situatie, kan de kans dat normaal, langdurig ibuprofen gebruik het cardioprotectieve effect van een lage dosis acetylsalicylzuur kan verminderen niet worden uitgesloten. Geen klinisch relevant effect wordt waarschijnlijk geacht in geval van incidenteel ibuprofen gebruik (zie rubriek 5.1). Gelijktijdig gebruik van ibuprofen en acetylsalicylzuur is over het algemeen niet aanbevolen vanwege het potentieel bijwerking verhogend effect (zie rubriek 4.4). Anticoagulantia NSAID s kunnen de effecten van anticoagulantia zoals warfarine versterken (zie rubriek 4.4). Diuretica, ACE-remmers, bèta-blokkers en angiotensine-ii-antagonisten NSAID's kunnen het effect van diuretica en andere antihypertensiva verminderen. Bij sommige patiënten met een verminderde nierfunctie (bv. gedehydrateerde patiënten of oudere patiënten met een verminderde nierfunctie) kan de gelijktijdige toediening van ACE-remmers, beta-receptor blokkers of angiotensine-iiantagonisten en middelen die cyclo-oxygenase remmen leiden tot een verdere verslechtering van de nierfunctie functie, inclusief mogelijk acuut nierfalen, die meestal reversibel is. Daarom dient de combinatie met voorzichtigheid te worden toegepast, vooral bij ouderen. Patiënten moeten voldoende gehydrateerd zijn en overwogen moet worden de nierfunctie te controleren na aanvang van een combinatiebehandeling en daarna periodiek. Kaliumsparende diuretica De gelijktijdige toediening van ibuprofen en kaliumsparende diuretica kan leiden tot hyperkaliëmie (een controle van het serumkalium wordt aanbevolen). Corticosteroïden Toegenomen risico op bijwerkingen, vooral van het maagdarmkanaal (gastro-intestinale ulceratie of bloeding (zie rubriek 4.4)). Plaatjesaggregatie-remmers en selectieve serotonine-heropname-remmers (SSRIs) Toegenomen risico op gastro-intestinale bloeding (zie rubriek 4.4). Digoxine NSAID's kunnen hartfalen verergeren, verminderen GFR en het verhogen van het plasma digoxine niveaus. Een controle van het serum-digoxine is doorgaans niet nodig bij correct gebruik (maximaal gedurende 4 dagen). Fenytoïne Gelijktijdig gebruik van ibuprofen met fenytoïne preparaten kunnen serumspiegels van fenytoïne verhogen. Een controle van het serum-fenytoïne niveau is doorgaans niet vereist bij correct gebruik

7 (maximaal gedurende 4 dagen). Lithium Er is bewijs voor de mogelijke toename van de plasmaspiegels van lithium. Een controle van serum lithium is doorgaans niet vereist bij correct gebruik (maximaal gedurende 4 dagen). Methotrexaat Gelijktijdig gebruik van ibuprofen binnen 24 uur voor of na toediening van methotrexaat kan leiden tot verhoogde concentraties van methotrexaat en een toename van de toxische effecten ervan. Ciclosporine Het risico van een nier-beschadigend effect door ciclosporine wordt verhoogd door de gelijktijdige toediening van bepaalde niet-steroïdale ontstekingsremmende geneesmiddelen. Dit effect kan ook niet worden uitgesloten voor een combinatie van ciclosporine met ibuprofen. Mifepriston NSAID's moet niet worden gebruikt 8-12 dagen na mifepriston toediening, omdat NSAIDs het effect van mifepriston kan verminderen. Sulfinpyrazon Geneesmiddelen die sulfinpyrazon bevatten, kunnen de uitscheiding van ibuprofen vertragen. Probenecide Geneesmiddelen die probenecide bevatten, kunnen de klaring van NSAID's te verminderen en kunnen hun serum concentratie verhogen. Tacrolimus Mogelijk verhoogd risico op nefrotoxiciteit wanneer NSAIDs gegeven tacrolimus. Zidovudine Verhoogd risico op hematologische toxiciteit als NSAID's worden gegeven met zidovudine. Bloedtelling 1-2 weken na het begin van het gelijktijdig gebruik wordt aanbevolen. Er is bewijs van een verhoogd risico op hemartrose en hematomen bij HIV (+) hemofiliepatiënten die gelijktijdig een behandeling met zidovudine en ibuprofen ontvangen. Sulfonylurea NSAID's kunnen ofwel de hypoglycemische effect van sulfonylureum verhogen of verlagen. Voorzichtigheid is geboden in geval van gelijktijdige behandeling. Chinolonantibiotica Dierproeven geven aan dat NSAIDs het risico van convulsies chinolonen kan verhogen. Patiënten die NSAIDs en chinolonen innemen kunnen een verhoogd risico op het ontwikkelen van convulsies hebben. Alcohol, bisfosfonaten, oxpentifylline (pentoxyfilline) en sulfinpyrazon Kan de GI bijwerkingen en het risico van bloeden of ulceratie versterken. Baclofen Verhoogde baclofen toxiciteit.

8 4.6 Vruchtbaarheid, zwangerschap en borstvoeding Zwangerschap Remming van prostaglandinesynthese kan de zwangerschap en/of de embryonale/foetale ontwikkeling nadelig beïnvloeden. Gegevens uit epidemiologisch onderzoek suggereren een verhoogd risico op miskramen en op cardiale malformaties en gastroschisis na het gebruik van prostaglandinesyntheseremmers in de vroege fase van de zwangerschap. Er wordt aangenomen dat het risico toeneemt met de dosering en duur van de behandeling. Het toedienen van prostaglandinesyntheseremmers in dieren resulteerde in een verhoogd pre-en postimplantatieverlies en embryo-foetale letaliteit. Daarnaast werd een verhoogde incidentie van diverse malformaties, inclusief cardiovasculaire, gemeld in dieren die een prostaglandinesyntheseremmer hebben gekregen gedurende de periode van organogenese. Tijdens het eerste en tweede trimester van de zwangerschap moet ibuprofen niet worden gebruikt tenzij dit duidelijk noodzakelijk is. Als ibuprofen wordt gebruikt bij een vrouw die probeert zwanger te worden, of tijdens het eerste of tweede trimester van de zwangerschap, dan dient de dosering zo laag mogelijk gehouden te worden en de behandeling dient zo kort mogelijk te duren. Tijdens het derde trimester van de zwangerschap kunnen alle prostaglandinesyntheseremmers de foetus blootstellen aan: cardiopulmonaire toxiciteit (voortijdig sluiten van de ductus arteriosus en pulmonaire hypertensie) renale disfunctie, wat zich kan ontwikkelen tot renaal falen met oligo-hydroamniose. de moeder en neonaat, aan het eind van de zwangerschap aan: mogelijk verlenging van de bloedingstijd, een antiaggregatie-effect wat zelfs bij zeer lage doseringen kan voorkomen remming van de contractie van de uterus wat resulteert in een uitgestelde of verlengde bevalling. Ten gevolge hiervan is ibuprofen gecontra-indiceerd tijdens het derde trimester van de zwangerschap. Borstvoeding Ibuprofen verschijnt in zeer lage concentraties in de moedermelk en heeft in deze concentraties hoogstwaarschijnlijk (m.u.v. potentiële sensibilisatie) geen effect op de neonaat. Vruchtbaarheid Er zijn enkele aanwijzingen dat middelen die de cyclo-oxygenase / prostaglandine synthese remmen de vruchtbaarheid van vrouwen kunnen verminderen door een effect op de ovulatie. Dit is omkeerbaar door het staken van de behandeling. 4.7 Beïnvloeding van de rijvaardigheid en het vermogen om machines te bedienen Ibuprofen heeft geen of een verwaarloosbare invloed op de rijvaardigheid en het gebruik van machines. Echter, aangezien bij hoge dosering bijwerkingen zoals vermoeidheid, slaperigheid, duizeligheid en visuele stoornissen (gemeld als soms) kan worden ervaren, de mogelijkheid om een auto te rijden of machines te bedienen kan worden aangetast in individuele gevallen. Dit effect wordt versterkt door het gelijktijdig gebruik van alcohol.

9 4.8 Bijwerkingen De meest voorkomende bijwerkingen zijn van gastro-intestinale aard. Maagzweren, perforaties of gastro-intestinale bloedingen, soms fataal, met name bij ouderen, kunnen voorkomen (zie speciale waarschuwingen en voorzorgen bij gebruik). Misselijkheid, braken, diarree, flatulentie, constipatie, dyspepsie, abdominale pijn, bloed in de ontlasting, haematemesis, ulceratieve stomatitis, verergering van colitis en de ziekte van Crohn (zie rubriek 4.4) zijn gemeld na toediening. Gastritis werd minder vaak waargenomen. De bijwerkingen zijn meestal dosisafhankelijk. Vooral de kans op het optreden van gastro-intestinale bloedingen hangt af van het doseringsbereik en de behandelduur. Voor andere bekende risicofactoren, zie rubriek 4.4. Klinische studies suggereren dat het gebruik van ibuprofen, vooral bij hoge doseringen (2400 mg/dag), geassocieerd kunnen worden met een klein toegenomen risico op trombose in de arteriën (bijvoorbeeld myocardinfarct of beroerte)(zie rubriek 4.4). Oedeemvorming, hypertensie en hartfalen zijn gerapporteerd in associatie met behandeling met NSAIDs. Sommige van onderstaande bijwerkingen zijn minder frequent als de maximale dagelijkse dosis 1200 mg wordt vergeleken met hoge dosis behandeling bij reumapatiënten. De beoordeling van de bijwerkingen wordt gewoonlijk gebaseerd op de onderstaande frequenties: zeer vaak ( 1/10) vaak ( 1/100, <1/10) soms ( 1/1.000, <1/100) zelden ( 1/10.000, <1/1.000) zeer zelden (<1/10.000), niet bekend (kan met de beschikbare gegevens niet worden bepaald). # Zie 'Beschrijving van genoemde bijwerkingen' hieronder. Bloed- en lymfestelselaandoeningen Zeer zelden: hematopoëtische stoornissen (anemie, leukopenie, trombocytopenie, pancytopenie, agranulocytose). Immuunsysteemaandoeningen Soms: overgevoeligheidsreacties zoals urticaria, pruritus, purpura en exantheem, evenals astmaaanvallen (soms met hypotensie) (zie rubriek 4.4). Zelden: lupus erythematosus. Zeer zelden: ernstige overgevoeligheidsreacties. De symptomen kunnen o.a. zijn: gezichtsoedeem, zwelling van de tong, interne laryngeale zwelling met luchtwegvernauwing, dyspneu, tachycardie, bloeddrukdaling tot aan levensbedreigende shock (zie rubriek 4.4). Exacerbatie van infectiegerelateerde ontstekingen (bijvoorbeeld de ontwikkeling van necrotiserende fasciitis) samenvalt met het gebruik van niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen. #. Psychische stoornissen Zelden: depressie, verwardheid, hallucinaties, psychotische reacties.

10 Zenuwstelselaandoeningen Vaak: hoofdpijn (zie rubriek 4.4), slaperigheid, vertigo, vermoeidheid, agitatie, duizeligheid, slapeloosheid, prikkelbaarheid. Zeer zelden: aseptische meningitis. # Oogaandoeningen Soms: gezichtsstoornissen. # Zelden: toxische amblyopie. Evenwichtsorgaan- en ooraandoeningen Zeer zelden: tinnitus. Hartaandoeningen Zeer zelden: palpitaties, hartfalen (zie rubriek 4.4), myocardinfarct, acuut pulmonaal oedeem, oedeem (zie rubriek 4.4). Bloedvataandoeningen Zeer zelden: Arteriële hypertensie (zie rubriek 4.4). Ademhalingsstelsel-, borstkas- en mediastinumaandoeningen Soms: rinitis, bronchospasme. Maagdarmstelselaandoeningen Zeer vaak: gastro-intestinale aandoeningen zoals brandend maagzuur, dyspepsie, buikpijn en misselijkheid, braken, flatulentie, diarree, obstipatie. Vaak: gastro-intestinale ulcera, soms met bloeding en perforatie (zie rubriek 4.4), verborgen bloedverlies dat kan leiden tot anemie, melaena, hematemese, ulceratieve stomatitis, colitis, exacerbatie van inflammatoire darmziekte, complicaties van colondivertikels (perforatie, fistula). Soms: gastritis. Zeer zelden: oesofagitis, pancreatitis, intestinale stricturen. Lever- en galaandoeningen Zeer zelden: leverfunctiestoornis, leverbeschadiging, vooral bij langdurig gebruik, leverfalen, acute hepatitis, geelzucht. Huid- en onderhuidaandoeningen Soms: fotosensitiviteit. Zeer zelden: Ernstige vormen van huidreacties (erythema multiforme, exfoliatieve dermatitis, bulleuze reacties waaronder Stevens-Johnson syndroom en toxische epidermale necrolyse, alopecia, necrotiserende fasciitis (zie rubriek 4.4.). Ernstige infecties van de huid met weke delen complicaties kunnen optreden tijdens varicella infecties. Nier- en urinewegaandoeningen Soms: ontstaan van oedeem, vooral bij patiënten met arteriële hypertensie of nierinsufficiëntie, nefrotisch syndroom, interstitiële nefritis die gepaard kan gaan met nierfalen. # Zeer zelden: renale papillaire necrose bij langdurig gebruik. # Voortplantingsstelsel- en borstaandoeningen Zeer zelden: menstruatiestoornissen.

11 Onderzoeken Zelden: verhoging van bloedureumstikstof, serumtransaminasen en alkalische fosfatase, verlaging van hemoglobine- en hematocrietwaarden, remming van de trombocytenaggregatie, verlengde bloedingstijd, verlaging van serumcalcium, verhoging van serumurinezuur. Bloed- en lymfestelselaandoeningen De eerste symptomen of tekenen kunnen zijn: koorts, keelpijn, oppervlakkige mondzweren, griepachtige symptomen, ernstige vermoeidheid, nasale -en huidbloedingen. Deze bloeddyscrasieën kunnen vooral optreden na langdurig gebruik van hoge doses. Bij langdurige behandeling, moet bloedonderzoek regelmatig worden uitgevoerd. (zie rubriek 4.4). Immuunsysteemaandoeningen Dit kan worden gerelateerd met het werkingsmechanisme van NSAIDs. Als tijdens het toedienen van ibuprofen, tekenen van een infectie optreden of worden verergerd wordt patiënten aangeraden om onmiddellijk een arts te raadplegen. Er moet worden onderzocht of een indicatie voor antiinfectie/antibioticatherapie aanwezig is. Zenuwstelselaandoeningen Tijdens de behandeling met ibuprofen, zijn symptomen van aseptische meningitis waargenomen, zoals stijve nek, hoofdpijn, misselijkheid, braken, koorts of vertroebelt bewustzijn. Patiënten met auto collageen ziekten (SLE, gemengde bindweefsel ziekte) lijken gepredisponeerd. Oogaandoeningen Omkeerbare oogaandoeningen zoals toxische amblyopie, wazig zien en veranderingen in de perceptie van kleur zijn waargenomen. Bij dergelijke reacties dient ibuprofen gebruikt worden gestaakt. Nier- en urinewegaandoeningen Verschillende mate van nierinsufficiëntie kan optreden, vooral tijdens het gebruik van hogere doses op lange termijn. Een plotselinge daling van de nierfunctie kan ook worden geassocieerd met een gegeneraliseerde overgevoeligheidsreactie. Melding van vermoedelijke bijwerkingen Het is belangrijk om na toelating van het geneesmiddel vermoedelijke bijwerkingen te melden. Op deze wijze kan de verhouding tussen voordelen en risico s van het geneesmiddel voortdurend worden gevolgd. Beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg wordt verzocht alle vermoedelijke bijwerkingen te melden via het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb Website: Overdosering Bij kinderen kan inname van meer dan 400 mg / kg klachten geven. Bij volwassenen is het dosisrespons effect is niet geheel duidelijk. De halfwaardetijd bij overdosering is uur. Symptomen De meeste patiënten die klinisch relevante hoeveelheden NSAID's hebben ingenomen zullen alleen maar misselijkheid, braken, buikpijn, of minder vaak diarree krijgen. Tinnitus, hoofdpijn en gastrointestinale bloeding zijn ook mogelijk. Bij meer ernstige vergiftiging uit de toxiciteit zich in het centrale zenuwstelsel, zichtbaar als duizeligheid, sufheid, soms opwinding en desoriëntatie, bewusteloosheid (bij

12 kinderen ook myoclonische aanvallen) of coma. Af en toe ontwikkelen patiënten convulsies. Bij ernstige vergiftiging kan metabole acidose optreden en de protrombinetijd/inr kan zijn verlengd, waarschijnlijk door interferentie met de acties van circulerende stollingsfactoren. Acuut nierfalen en leverbeschadiging kan optreden. Verergering van astma is mogelijk bij astmapatiënten. Bovendien is hypotensie, ademhalingsdepressie en cyanose ook mogelijk. Therapeutische maatregelen De behandeling dient symptomatisch en ondersteunend te zijn en onder meer het onderhoud van een duidelijke luchtweg en controle van de cardiale en vitale tekenen tot stabiel. Maaglediging of orale toediening van actieve kool wordt aangegeven als de patiënt zich binnen één uur na inname van meer dan 400 mg per kg lichaamsgewicht. Als ibuprofen al geabsorbeerd dient alkalische stoffen worden toegediend aan de uitscheiding van ibuprofen in de urine bevorderen. Als frequent of langdurig, moeten convulsies worden behandeld met intraveneus diazepam of lorazepam. Luchtwegverwijders moet worden gegeven voor astma. Geen specifiek antidotum beschikbaar. 5. FARMACOLOGISCHE EIGENSCHAPPEN 5.1 Farmacodynamische eigenschappen Farmacotherapeutische categorie: niet-steroïde anti-inflammatoire en antirheumatische middelen, propionzuurderivaten, ATC-code: M01AE01 Werkingsmechanisme Ibuprofen is een niet-steroïdaal anti-inflammatoir geneesmiddel (NSAID) die in de gebruikelijke dierlijke experiment inflammatiemodellen heeft bewezen effectief te zijn via remming van prostaglandine-synthese. Bij de mens, vermindert ibuprofen inflammatoire-gerelateerde pijn, zwellingen en koorts. Bovendien remt ibuprofen reversibel ADP en collageen geïnduceerde bloedplaatjesaggregatie. Experimentele data geven aan dat ibuprofen het effect van een lage dosis acetylsalicylzuur op de trombocytenaggregatie competitief kan remmen, wanneer ze gelijktijdig worden toegediend. Sommige pharmacodynamische studies tonen aan dat eenmalige doses ibuprofen 400 mg werden ingenomen binnen 8 uur vóór of binnen 30 minuten na toediening van een dosis immediate release acetylsalicylzuur (81 mg), trad een verminderde werking van acetylsalicylzuur op de vorming van tromboxaan of trombocytenaggregatie op. Hoewel er onzekerheden zijn met betrekking tot extrapolatie van deze data naar de klinische situatie, kan de kans dat normaal, langdurig ibuprofen gebruik het cardioprotectieve effect van een lage dosis acetylsalicylzuur kan verminderen niet worden uitgesloten. Geen klinisch relevant effect wordt waarschijnlijk geacht in geval van incidenteel ibuprofen gebruik (zie rubriek 4.5). 5.2 Farmacokinetische eigenschappen Ibuprofen zachte capsules bevatten ibuprofen opgelost in een hydrofiel oplosmiddel in een gelatineomhulling. Na inslikken, lost de gelatine omhulling op in het maagsap en geeft het de opgeloste ibuprofen direct vrij voor de absorptie. Bij orale toediening wordt ibuprofen gedeeltelijk geabsorbeerd in de maag en dan volledig in de dunne darm. De mediane piekplasmaconcentratie wordt 30 tot 60 minuten na toediening bij benadering bereikt. Daarentegen zijn piekplasmaconcentraties van een normale afgifte farmaceutische vorm van ibuprofen

13 1-2 uur na orale toediening waargenomen. Na levermetabolisme (hydroxylering, carboxylering), worden de farmacologisch inactieve metabolieten volledig geëlimineerd, vooral nieren (90%), maar ook met de gal. De eliminatie halfwaardetijd bij gezonde individuen en patiënten met lever- en nierziekten is 1,8-3,5 uur, plasma-eiwitbinding ongeveer 99%. Er is geen specifiek verschil in farmacokinetisch profiel waargenomen bij ouderen. 5.3 Gegevens uit het preklinisch veiligheidsonderzoek De subchronische en chronische toxiciteit van ibuprofen in dierproeven werden voornamelijk waargenomen als laesies en zweren in het maagdarmkanaal. In vitro en in vivo studies gaven geen klinisch relevante aanwijzingen voor een mutageen potentieel van ibuprofen. Bij studies bij ratten en muizen werd geen bewijs van carcinogene effecten van ibuprofen gevonden. Ibuprofen leidde tot inhibitie van de ovulatie bij konijnen en verstoring van implantaties bij verschillende diersoorten (konijn, rat, muis). Experimentele studies hebben aangetoond dat ibuprofen de placenta passeert, voor de moeder toxische doses, en een verhoogde incidentie van misvormingen (bijv ventriculaire septumdefecten) werd waargenomen. 6. FARMACEUTISCHE GEGEVENS 6.1 Lijst van hulpstoffen Inhoud van de capsule: Macrogol 400 (E1521) Sorbitanoleaat (E494) Povidon K-30 Kaliumhydroxide (E525) Capsule-omhulling: Gelatine (E441) Macrogcol 400 (E1521) Sorbitol oplossing (E420) Middellange keten triglyceriden Bedrukking: Propyleenglycol Ammoniumoplossing, geconcentreerd Schellak Zwart ijzeroxide (E172) 6.2 Gevallen van onverenigbaarheid Niet van toepassing.

14 6.3 Houdbaarheid 3 jaar 6.4 Speciale voorzorgsmaatregelen bij bewaren Bewaren beneden 30 C. 6.5 Aard en inhoud van de verpakking PVC/aluminium en PVdC-Aluminium blisterverpakking verpakt in dozen. Ibuprofen Dr. Max Pharma 400 mg Teva is verpakt in blisterverpakkingen à 12, 20, 24, 30, 48 en 50 capsules. Niet alle genoemde verpakkingsgrootten worden in de handel gebracht. 6.6 Speciale voorzorgsmaatregelen voor het verwijderen en andere instructies Alle het ongebruikte geneesmiddel of afvalmateriaal dient te worden vernietigd overeenkomstig lokale voorschriften. 7. HOUDER VAN DE VERGUNNING VOOR HET IN DE HANDEL BRENGEN Dr. Max Pharma Limited, First Floor Roxburghe House, Regent Street, W1B 2HA, Londen 8. NUMMER(S) VAN DE VERGUNNING VOOR HET IN DE HANDEL BRENGEN RVG DATUM VAN EERSTE VERLENING VAN DE VERGUNNING/HERNIEUWING VAN DE VERGUNNING Datum van eerste verlening van de vergunning: 17 juni DATUM VAN HERZIENING VAN DE TEKST Laatste gedeeltelijk wijziging betreft rubriek 3; 24 april 2017

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN. Kruidvat Amylmetacresol Plus Dichloorbenzylalcohol honing & citroen zuigtabletten

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN. Kruidvat Amylmetacresol Plus Dichloorbenzylalcohol honing & citroen zuigtabletten SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Kruidvat Amylmetacresol Plus Dichloorbenzylalcohol honing & citroen zuigtabletten 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Elke zuigtablet

Nadere informatie

ETOS AMYLMETACRESOL PLUS DICHLOORBENZYLALCOHOL HONING & CITROEN zuigtabletten

ETOS AMYLMETACRESOL PLUS DICHLOORBENZYLALCOHOL HONING & CITROEN zuigtabletten 1.3.1 : Productinformatie Bladzijde: 1 SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Elke zuigtablet bevat: Amylmetacresol 0,60 mg 2,

Nadere informatie

Version 7.3.1, 03/2010 BIJLAGE I SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN

Version 7.3.1, 03/2010 BIJLAGE I SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN Version 7.3.1, 03/2010 BIJLAGE I SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 1 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Norit 200, capsules 200 mg, hard 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING De capsule bevat 200

Nadere informatie

1 sachet à 5 gram bevat 3,25 gram psylliumvezels (fijngemalen en gegranuleerde vezels van de Plantago ovata).

1 sachet à 5 gram bevat 3,25 gram psylliumvezels (fijngemalen en gegranuleerde vezels van de Plantago ovata). Sandoz B.V. Page 1/5 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING 1 sachet à 5 gram bevat 3,25 gram psylliumvezels (fijngemalen en gegranuleerde vezels van de Plantago ovata).

Nadere informatie

1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL. Ibuprofen Liquid Caps Sanias 400 mg, capsules, zacht 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING

1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL. Ibuprofen Liquid Caps Sanias 400 mg, capsules, zacht 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING 1.3.1 Samenvatting van de productkenmerken Rev.nr. 1802 Pag. 1 van 10 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Ibuprofen Liquid Caps Sanias 400 mg, capsules, zacht 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Ibuprofen

Nadere informatie

1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL. Advil, dragees 200 mg 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING. Advil bevat 200 mg ibuprofen per dragee

1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL. Advil, dragees 200 mg 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING. Advil bevat 200 mg ibuprofen per dragee 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Advil, dragees 200 mg 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Advil bevat per dragee 3. FARMACEUTISCHE VORM Dragees 4. KLINISCHE GEGEVENS 4.1. Therapeutische indicaties

Nadere informatie

2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING

2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL GRANUFINK Prosta, capsule, hard 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING 400 mg poeder van de zaden van Cucurbita pepo L. convar. citrullina I. Greb. var. styriaca I.

Nadere informatie

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 1 / 6 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Pulmocap Hedera, stroop 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING 1 ml siroop (overeenkomend met 1,1 g) bevat 5,4 mg extract

Nadere informatie

IBUPROFEN NEVIK LIQUID CAPS 200 MG capsule, zacht. MODULE I : ALGEMENE GEGEVENS Datum : 7 september : Productinformatie Bladzijde : 1

IBUPROFEN NEVIK LIQUID CAPS 200 MG capsule, zacht. MODULE I : ALGEMENE GEGEVENS Datum : 7 september : Productinformatie Bladzijde : 1 1.3.1 : Productinformatie Bladzijde : 1 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Ibuprofen Nevik Liquid caps 200 mg, 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Ibuprofen Nevik liquid caps 200 mg bevat 200 mg ibuprofen

Nadere informatie

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN. PROTAGENS MONO 2 %, oogdruppels, oplossing, voor éénmalig gebruik

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN. PROTAGENS MONO 2 %, oogdruppels, oplossing, voor éénmalig gebruik SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL PROTAGENS MONO 2 %, oogdruppels, oplossing, voor éénmalig gebruik 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING 1 ml oplossing bevat 20

Nadere informatie

VITAMINE C TEVA 250 MG VITAMINE C TEVA 100 MG. VITAMINE C TEVA 500 MG tabletten

VITAMINE C TEVA 250 MG VITAMINE C TEVA 100 MG. VITAMINE C TEVA 500 MG tabletten 1.3.1 : Productinformatie Bladzijde : 1 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Vitamine C Teva 50 mg, Vitamine C Teva 100 mg, Vitamine C Teva 250 mg, Vitamine C Teva 500 mg, 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING

Nadere informatie

SUMMARY OF PRODUCT CHARACTERISTICS

SUMMARY OF PRODUCT CHARACTERISTICS SUMMARY OF PRODUCT CHARACTERISTICS 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL A.Vogel ProstaforceMed, capsules 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Een capsule ( 480 mg) bevat: 320 mg ethanolextract van de

Nadere informatie

Bijlage III. Wijzigingen die zijn aangebracht aan relevante delen van de samenvatting van de productkenmerken en de bijsluiter

Bijlage III. Wijzigingen die zijn aangebracht aan relevante delen van de samenvatting van de productkenmerken en de bijsluiter Bijlage III Wijzigingen die zijn aangebracht aan relevante delen van de samenvatting van de productkenmerken en de bijsluiter Opmerking: Deze wijzigingen aan de relevante delen van de Samenvatting van

Nadere informatie

IBUPROFEN NEVIK CAPS 200 MG capsule, zacht. MODULE I : ALGEMENE GEGEVENS Datum : 10 september : Productinformatie Bladzijde : 1

IBUPROFEN NEVIK CAPS 200 MG capsule, zacht. MODULE I : ALGEMENE GEGEVENS Datum : 10 september : Productinformatie Bladzijde : 1 1.3.1 : Productinformatie Bladzijde : 1 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Ibuprofen Nevik caps 200 mg, 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Ibuprofen Nevik caps 200 mg bevat 200 mg ibuprofen per capsule.

Nadere informatie

NOSCAPINE HCl TEVA 1 MG/ML stroop. MODULE I : ALGEMENE GEGEVENS Datum : 13 november : Productinformatie Bladzijde : 1

NOSCAPINE HCl TEVA 1 MG/ML stroop. MODULE I : ALGEMENE GEGEVENS Datum : 13 november : Productinformatie Bladzijde : 1 1.3.1 : Productinformatie Bladzijde : 1 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Noscapine HCl Teva 1 mg/ml, 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Noscapine HCl Teva 1 mg/ml bevat 1 mg noscapinehydrochloride

Nadere informatie

IBUPROFEN LIQUID CAPS APOTEX 400 mg, capsules, zacht Module RVG Version 2018_01 Page 1 of 15

IBUPROFEN LIQUID CAPS APOTEX 400 mg, capsules, zacht Module RVG Version 2018_01 Page 1 of 15 Version 2018_01 Page 1 of 15 SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Ibuprofen Liquid Caps Apotex 400 mg, capsules, zacht Ibuprofen 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING

Nadere informatie

Een film-omhulde tablet bevat 400 mg ibuprofen (in situ formatie van DL lysine zout; 684 mg ibuprofen lysine).

Een film-omhulde tablet bevat 400 mg ibuprofen (in situ formatie van DL lysine zout; 684 mg ibuprofen lysine). 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Nurofen 400 tablet Migraine, omhulde tablet 400 mg 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Een film-omhulde tablet bevat 400 mg ibuprofen (in situ formatie van DL lysine

Nadere informatie

PARACETAMOL TEVA MG zetpillen. DEEL IB : ALGEMENE GEGEVENS Datum : 20 januari 2017 Deel IB2 : Bijsluiter Bladzijde : 1

PARACETAMOL TEVA MG zetpillen. DEEL IB : ALGEMENE GEGEVENS Datum : 20 januari 2017 Deel IB2 : Bijsluiter Bladzijde : 1 Deel IB2 : Bijsluiter Bladzijde : 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Paracetamol Teva 120 mg, Paracetamol Teva 240 mg, Paracetamol Teva 500 mg, Paracetamol Teva 1000 mg, paracetamol Lees goed

Nadere informatie

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL trianal vitis caps harde capsules 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Elke harde capsule bevat 300 mg Vitis vinifera L., folium

Nadere informatie

Company name Bayer B.V. Module Product name Saridon ibuprofen 200 mg Summary of Product Characteristics

Company name Bayer B.V. Module Product name Saridon ibuprofen 200 mg Summary of Product Characteristics Sectie 1.3.1 Samenvatting van de productkenmerken 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Saridon ibuprofen 200 mg, filmomhulde tabletten 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Eén tablet bevat 200 mg ibuprofen

Nadere informatie

De tablet dient in zijn geheel te worden ingenomen met een ruime hoeveelheid water. De aanbevolen doseringen zijn:

De tablet dient in zijn geheel te worden ingenomen met een ruime hoeveelheid water. De aanbevolen doseringen zijn: 1.3.1.1 SmPC Page 1 of 9 1.3.1.1 SUMMARY OF PRODUCT CHARACTERISTICS Samenvatting van de kenmerken van het product 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Albert Heijn Ibuprofen 200 mg, ten 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE

Nadere informatie

IBUPROFEN TEVA 400 MG filmomhulde tabletten. MODULE I : ALGEMENE GEGEVENS Datum : 1 mei : Productinformatie Bladzijde : 1

IBUPROFEN TEVA 400 MG filmomhulde tabletten. MODULE I : ALGEMENE GEGEVENS Datum : 1 mei : Productinformatie Bladzijde : 1 1.3.1 : Productinformatie Bladzijde : 1 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Ibuprofen Teva 400 mg,. 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Ibuprofen Teva 400 mg, bevatten per tablet 400 mg ibuprofen.

Nadere informatie

Thymoseptine is een traditioneel geneesmiddel op basis van planten; het gebruik bij deze specifieke indicatie is uitsluitend gebaseerd op traditie.

Thymoseptine is een traditioneel geneesmiddel op basis van planten; het gebruik bij deze specifieke indicatie is uitsluitend gebaseerd op traditie. Thymoseptine 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Thymoseptine siroop 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING 5 ml siroop bevat 750 mg vloeibaar extract (1:1) van Thymus vulgaris L., herba (tijm). Oplosmiddel

Nadere informatie

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 1 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL PROTAGENS 2%, oogdruppels, oplossing 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING 1 ml oplossing bevat 20 mg povidon (polyvinylpyrrolidon).

Nadere informatie

Volwassenen 1-2 tabletten per keer, maximaal 6 tabletten per dag.

Volwassenen 1-2 tabletten per keer, maximaal 6 tabletten per dag. 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Propyfenazon comp. MAE, tabletten. 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Per tablet: 150 mg propyfenazon, 250 mg paracetamol en 50 mg coffeïne. Voor hulpstoffen zie

Nadere informatie

Summary of Product Characteristics / 1 van 14

Summary of Product Characteristics / 1 van 14 1.3.1.1 Summary of Product Characteristics 1.3.1.1 / 1 van 14 SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Ibuprofen Liquid caps SAM 400 mg, zachte capsules Ibuprofen 2. KWALITATIEVE

Nadere informatie

Kruidvat Paracetamol 120, 240, 500 en 1000 mg, zetpillen bevatten als werkzaam bestanddeel per zetpil 120, 240, 500 resp. 1000 mg paracetamol.

Kruidvat Paracetamol 120, 240, 500 en 1000 mg, zetpillen bevatten als werkzaam bestanddeel per zetpil 120, 240, 500 resp. 1000 mg paracetamol. 1.3.1.1 SmPC Page 1 of 5 1.3.1.1 SUMMARY OF PRODUCT CHARACTERISTICS Samenvatting van de productkenmerken 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Kruidvat Paracetamol 120 mg, zetpillen. Kruidvat Paracetamol 240 mg,

Nadere informatie

Hulpstoffen met bekend effect: 0,5 g vloeibare maltitol (E965) en 1,8 g isomaltitol (E953).

Hulpstoffen met bekend effect: 0,5 g vloeibare maltitol (E965) en 1,8 g isomaltitol (E953). 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Strepsils Aardbei Suikervrij bij beginnende keelpijn, zuigtabletten 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Amylmetacresol 0,6 mg en 2,4-dichloorbenzylalcohol 1,2 mg

Nadere informatie

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Sedistress 100 harde capsules. 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Iedere capsule bevat 100 mg zuiver droog extract van de bovengrondse delen van Passiflora incarnata

Nadere informatie

IBUPROFEN RATIOPHARM 400 MG filmomhulde tabletten. MODULE I : ALGEMENE GEGEVENS Datum : 9 januari : Productinformatie Bladzijde : 1

IBUPROFEN RATIOPHARM 400 MG filmomhulde tabletten. MODULE I : ALGEMENE GEGEVENS Datum : 9 januari : Productinformatie Bladzijde : 1 1.3.1 : Productinformatie Bladzijde : 1 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Ibuprofen ratiopharm 400 mg,. 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Ibuprofen ratiopharm 400 mg, bevatten per tablet 400 mg

Nadere informatie

2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING

2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Nurofen voor Kinderen suikervrije suspensie 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING ibuprofen 100 mg/5 ml Voor hulpstoffen, zie rubriek 6.1. 3. FARMACEUTISCHE VORM Suspensie

Nadere informatie

SUMMARY OF PRODUCT CHARACTERISTICS

SUMMARY OF PRODUCT CHARACTERISTICS SUMMARY OF PRODUCT CHARACTERISTICS 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL A.Vogel Cystoforce blaasformule 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING 1 ml [ 0,955 g] A.Vogel Cystoforce blaasformule bevat: 715

Nadere informatie

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 1 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Pulmocap Thymus, stroop 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING 1 ml stroop (overeenkomend met 1,1 g) bevat 110 mg (0,11 ml) vloeibaar

Nadere informatie

Als mensen lichte indigestie krijgen wordt het aangeraden om dit geneesmiddel met voedsel of melk in te nemen om zo maagdarmklachten te voorkomen.

Als mensen lichte indigestie krijgen wordt het aangeraden om dit geneesmiddel met voedsel of melk in te nemen om zo maagdarmklachten te voorkomen. SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Kruidvat Ibuprofen Liquid Caps 400 mg, capsules, zacht 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Een zachte capsule bevat 400 mg ibuprofen.

Nadere informatie

DA Ibuprofen Liquid Caps 400mg, capsules, zacht RVG Module 1.3 Product Information Version:

DA Ibuprofen Liquid Caps 400mg, capsules, zacht RVG Module 1.3 Product Information Version: SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL DA Ibuprofen Liquid Caps 400mg, capsules, zacht Ibuprofen 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Elke zachte capsule bevat 400

Nadere informatie

RVG Version 2018_03 Page 1 of 9

RVG Version 2018_03 Page 1 of 9 Version 2018_03 Page 1 of 9 1.3.1.1 SUMMARY OF PRODUCT CHARACTERISTICS Samenvatting van de kenmerken van het product 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Ibuprofen 200 mg Sameko, omhulde tabletten 2. KWALITATIEVE

Nadere informatie

Summary of Product Characteristics

Summary of Product Characteristics Modul 1 1.3.1 SPC Page 1 of 5 Summary of Product Characteristics 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING 100 ml stroop bevat 0.7 gram droogextract (DER 5-7,5 : 1) van

Nadere informatie

Bijlage : relevante rubrieken van de bijsluiter die werden herwerkt (de veranderingen in de tekst zijn onderlijnd)

Bijlage : relevante rubrieken van de bijsluiter die werden herwerkt (de veranderingen in de tekst zijn onderlijnd) Een Direct Healthcare Professional Communication (DHPC) is een schrijven dat naar de gezondheidszorgbeoefenaars wordt gezonden door de farmaceutische firma s, om hen te informeren over mogelijke risico

Nadere informatie

Omhulde tablet. De omhulde tabletten zijn rond en hardroze van kleur.

Omhulde tablet. De omhulde tabletten zijn rond en hardroze van kleur. SAMENVATTING VAN DE KENMERKEN VAN HET PRODUCT 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL RXT ibuprofen 200 mg omhulde tabletten 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Een omhulde tablet bevat 200 mg ibuprofen

Nadere informatie

Summary of product characteristics / 1 van 10

Summary of product characteristics / 1 van 10 1.3.1.1 Summary of product characteristics 1.3.1.1 / 1 van 10 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Ibuprofen CF 200 mg, omhulde tabletten 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Ibuprofen CF 200 mg, omhulde

Nadere informatie

Ibuprofen 200 mg Focus, filmomhulde tabletten. Elke tablet: Ibuprofen 200 mg Focus, filmomhulde tabletten bevat 200 mg ibuprofen.

Ibuprofen 200 mg Focus, filmomhulde tabletten. Elke tablet: Ibuprofen 200 mg Focus, filmomhulde tabletten bevat 200 mg ibuprofen. SAMENVATTING VAN DE KENMERKEN VAN HET PRODUCT 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Ibuprofen 200 mg Focus, filmomhulde tabletten 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Elke tablet: Ibuprofen 200 mg Focus,

Nadere informatie

Ibuprofen 200 mg Focus, filmomhulde tabletten SAMENVATTING VAN DE KENMERKEN VAN HET PRODUCT

Ibuprofen 200 mg Focus, filmomhulde tabletten SAMENVATTING VAN DE KENMERKEN VAN HET PRODUCT SAMENVATTING VAN DE KENMERKEN VAN HET PRODUCT 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Ibuprofen 200 mg Focus, filmomhulde tabletten 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Elke tablet: Ibuprofen 200 mg Focus,

Nadere informatie

Een film-omhulde tablet bevat 400 mg ibuprofen (in situ formatie van DL lysine zout; 684 mg ibuprofen lysine).

Een film-omhulde tablet bevat 400 mg ibuprofen (in situ formatie van DL lysine zout; 684 mg ibuprofen lysine). 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Nurofen 400 tablet Migraine, omhulde tablet 400 mg 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Een film-omhulde tablet bevat 400 mg ibuprofen (in situ formatie van DL lysine

Nadere informatie

Paracetamol 1000 mg Teva, tabletten paracetamol

Paracetamol 1000 mg Teva, tabletten paracetamol 1.3.1 : Bijsluiter Bladzijde : 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS Paracetamol 1000 mg Teva, paracetamol Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke

Nadere informatie

NABUMETON TEVA 500 MG filmomhulde tabletten. Nabumeton Teva 500 mg bevat 500 mg nabumeton per tablet.

NABUMETON TEVA 500 MG filmomhulde tabletten. Nabumeton Teva 500 mg bevat 500 mg nabumeton per tablet. 1.3.1 : Productinformatie Bladzijde : 1 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Nabumeton Teva 500 mg, 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Nabumeton Teva 500 mg bevat 500 mg nabumeton per tablet. Hulpstof

Nadere informatie

Dosering Koorts en pijn bij griep en verkoudheid of na vaccinatie, kiespijn, hoofdpijn, menstruatiepijn, spierpijn en reumatische pijn:

Dosering Koorts en pijn bij griep en verkoudheid of na vaccinatie, kiespijn, hoofdpijn, menstruatiepijn, spierpijn en reumatische pijn: SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Ibuprofen MAE 200 mg, filmomhulde tabletten 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Ibuprofen MAE 200 mg, een filmomhulde tabletten

Nadere informatie

IBUCAPS 400mg_RCP_NL_ SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL. Ibucaps 400mg capsule, zacht Ibuprofen

IBUCAPS 400mg_RCP_NL_ SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL. Ibucaps 400mg capsule, zacht Ibuprofen SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Ibucaps 400mg capsule, zacht Ibuprofen 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Elke zachte capsule bevat 400 mg ibuprofen. Hulpstof

Nadere informatie

Nurofen Omhulde Tabletten 200, omhulde tabletten 200 mg 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING

Nurofen Omhulde Tabletten 200, omhulde tabletten 200 mg 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Nurofen Omhulde Tabletten 200, omhulde tabletten 200 mg 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Een omhulde tablet 342 mg ibuprofen lysine, overeenkomend met 200 mg

Nadere informatie

1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Ibuprofen 200 mg omhulde tabletten Samenwerkende Apothekers Ibuprofen 400 mg omhulde tabletten Samenwerkende Apothekers

1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Ibuprofen 200 mg omhulde tabletten Samenwerkende Apothekers Ibuprofen 400 mg omhulde tabletten Samenwerkende Apothekers Productinformatie Part: 1.3.1-1 of 13 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Per omhulde tablet: 200 mg ibuprofen. Per omhulde tablet: 400 mg ibuprofen. Voor de volledige

Nadere informatie

PARACETAMOL PCH zetpillen. DEEL IB : ALGEMENE GEGEVENS Datum : 09 april 2004 Deel IB2 : Bijsluiter Bladzijde : 1

PARACETAMOL PCH zetpillen. DEEL IB : ALGEMENE GEGEVENS Datum : 09 april 2004 Deel IB2 : Bijsluiter Bladzijde : 1 Deel IB2 : Bijsluiter Bladzijde : 1 LEES DEZE BIJSLUITER ZORGVULDIG DOOR, WANT DEZE BEVAT BELANGRIJKE INFORMATIE VOOR U. Dit geneesmiddel is verkrijgbaar zonder doktersvoorschrift (recept), voor de behandeling

Nadere informatie

IBUPROFEN TEVA 200 MG IBUPROFEN TEVA 400 MG omhulde tabletten. MODULE I : ALGEMENE GEGEVENS Datum : 1 mei : Productinformatie Bladzijde : 1

IBUPROFEN TEVA 200 MG IBUPROFEN TEVA 400 MG omhulde tabletten. MODULE I : ALGEMENE GEGEVENS Datum : 1 mei : Productinformatie Bladzijde : 1 1.3.1 : Productinformatie Bladzijde : 1 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Ibuprofen Teva 200 mg, Ibuprofen Teva 400 mg, 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Ibuprofen Teva 200 mg bevat 200 mg ibuprofen

Nadere informatie

2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING

2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Nurofen 400 tablet Female, omhulde tablet 400 mg 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Een film-omhulde tablet bevat 400 mg ibuprofen (in situ formatie van DL lysine

Nadere informatie

SUMMARY OF PRODUCT CHARACTERISTICS

SUMMARY OF PRODUCT CHARACTERISTICS SUMMARY OF PRODUCT CHARACTERISTICS 1 NAAM VAN HET GENEESMIDDEL A.Vogel Aesculaforce tabletten 2 KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Een filmomhulde tablet ( 698 mg) bevat 157,5-225,0 mg gedroogd

Nadere informatie

Te nemen voorzorgen voorafgaand aan gebruik of toediening van het geneesmiddel.

Te nemen voorzorgen voorafgaand aan gebruik of toediening van het geneesmiddel. SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Ibucaps 400mg capsule, zacht Ibuprofen 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Elke zachte capsule bevat 400 mg ibuprofen. Hulpstof

Nadere informatie

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL. Ibuprofen Triangle Pharma 200 mg, omhulde tabletten

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL. Ibuprofen Triangle Pharma 200 mg, omhulde tabletten SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Ibuprofen Triangle Pharma 200 mg, omhulde tabletten 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Een omhulde tablet bevat 200 mg ibuprofen.

Nadere informatie

SUMMARY OF PRODUCT CHARACTERISTICS

SUMMARY OF PRODUCT CHARACTERISTICS SUMMARY OF PRODUCT CHARACTERISTICS 1 NAAM VAN HET GENEESMIDDEL A.Vogel Atrosan tabletten 2 KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Een filmomhulde tablet ( 855 mg) bevat: 480 mg extract (als droogextract)

Nadere informatie

Additions appear in italics and underlined deletions in italics and strikethrough

Additions appear in italics and underlined deletions in italics and strikethrough BIJLAGE III 1 AMENDMENTS TO BE INCLUDED IN THE RELEVANT SECTIONS OF THE SUMMARY OF PRODUCT CHARACTERISTICS OF NIMESULIDE CONTAINING MEDICINAL PRODUCTS (SYSTEMIC FORMULATIONS) Additions appear in italics

Nadere informatie

Tablet van 200 mg: Witte, ovale, biconvexe filmomhulde tabletten met een breukstreep op één zijde.

Tablet van 200 mg: Witte, ovale, biconvexe filmomhulde tabletten met een breukstreep op één zijde. 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Ifenin 200 mg filmomhulde tabletten 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Elke filmomhulde tablet bevat 200 mg ibuprofen. Voor de volledige lijst van hulpstoffen,

Nadere informatie

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Endekay 0,4 % Thixotrope Fluogel 0,4% met fruitsmaak 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Bevat het werkzame bestanddeel 0,4%

Nadere informatie

Hulpstof met bekend effect: Opticrom, oogdruppels bevat benzalkoniumchloride. Voor de volledige lijst van hulpstoffen, zie rubriek 6.1.

Hulpstof met bekend effect: Opticrom, oogdruppels bevat benzalkoniumchloride. Voor de volledige lijst van hulpstoffen, zie rubriek 6.1. SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 1 NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Opticrom, oogdruppels, oplossing 20 mg/ml Opticrom Unit Dose, oogdruppels, oplossing 20 mg/ml 2 KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING

Nadere informatie

4.2 Dosering en wijze van toediening Dosering Voor volwassen vrouwen bij het optreden van milde menstruatiepijn: 2 maal per dag 3 capsules.

4.2 Dosering en wijze van toediening Dosering Voor volwassen vrouwen bij het optreden van milde menstruatiepijn: 2 maal per dag 3 capsules. SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 1 NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Danshen Capsule. 2 KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Een capsule bevat 325 mg extract (als droog extract) van de Salvia miltiorrhiza

Nadere informatie

Kruidengeneesmiddel dat wordt gebruikt voor de korte-termijn preventie en behandeling van een verkoudheid.

Kruidengeneesmiddel dat wordt gebruikt voor de korte-termijn preventie en behandeling van een verkoudheid. ANTICOLD 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Anticold filmomhulde tabletten 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Elke tablet bevat 180 mg gedroogd geperst sap van Echinacea purpurea (L.) Moench, herba

Nadere informatie

Summary of Product Characteristics / 1 van 10

Summary of Product Characteristics / 1 van 10 1.3.1.1 Summary of Product Characteristics 1.3.1.1 / 1 van 10 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING en bevatten per tablet 200 mg respectievelijk 400 mg. Voor de volledige

Nadere informatie

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN. NORGALAX, 0,12 g / 10 g, gel voor rectaal gebruik. 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN. NORGALAX, 0,12 g / 10 g, gel voor rectaal gebruik. 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL NORGALAX, 0,12 g / 10 g, gel voor rectaal gebruik. 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Actief bestanddeel: Natriumdocusaat 0,12

Nadere informatie

Summary of the Product Characteristics

Summary of the Product Characteristics 1.3.1.1 Summary of the Product Characteristics 1.3.1.1-1 SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Bevat dinatriumcromoglicaat overeenkomend

Nadere informatie

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN Pagina 1 van 6 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Semprex 8 mg, capsules, hard 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Elke Semprex capsule bevat 8 mg acrivastine.

Nadere informatie

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN. Gaviscon Extra Sterk liquid sticks pepermunt, suspensie voor oraal gebruik

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN. Gaviscon Extra Sterk liquid sticks pepermunt, suspensie voor oraal gebruik SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Gaviscon Extra Sterk liquid sticks pepermunt, suspensie voor oraal gebruik 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Elke dosis van

Nadere informatie

Summary of product characteristics / 1 van 13

Summary of product characteristics / 1 van 13 1.3.1.1 Summary of product characteristics 1.3.1.1 / 1 van 13 SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Albert Heijn Ibuprofen liquid caps 400 mg, capsules, zacht Ibuprofen 2. KWALITATIEVE

Nadere informatie

Hulpstoffen met bekend effect: 8,8 mg propyleenglycol, 1,1 g glucose en 1,4 g sucrose.

Hulpstoffen met bekend effect: 8,8 mg propyleenglycol, 1,1 g glucose en 1,4 g sucrose. 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Strepsils Gember en Pruim bij beginnende keelpijn, zuigtabletten 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Amylmetacresol 0,6 mg en 2,4-dichloorbenzylalcohol 1,2 mg Hulpstoffen

Nadere informatie

2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING. HEMA Ibuprofen 200 mg, omhulde tabletten bevatten per tablet 200 mg ibuprofen.

2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING. HEMA Ibuprofen 200 mg, omhulde tabletten bevatten per tablet 200 mg ibuprofen. 1.3.1.1 Summary of product characteristics 1.3.1.1 / 1 van 9 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL HEMA Ibuprofen 200 mg, omhulde tabletten 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING HEMA Ibuprofen 200 mg,

Nadere informatie

Paracetamol 1000 mg Teva, tabletten paracetamol

Paracetamol 1000 mg Teva, tabletten paracetamol 1.3.1 : Bijsluiter Bladzijde : 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS Paracetamol 1000 mg Teva, paracetamol Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken - Bewaar deze bijsluiter.

Nadere informatie

NAPROXEN 500 MG TEVA zetpillen. MODULE I : ALGEMENE GEGEVENS Datum : 28 november : Bijsluiter Bladzijde : 1

NAPROXEN 500 MG TEVA zetpillen. MODULE I : ALGEMENE GEGEVENS Datum : 28 november : Bijsluiter Bladzijde : 1 1.3.1 : Bijsluiter Bladzijde : 1 Samenstelling BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS Naproxen 500 mg Teva, à 500 mg naproxen. Werking Naproxen heeft een ontstekingsremmende, pijnstillende en koortsverlagende

Nadere informatie

Bevat dinatriumcromoglicaat overeenkomend met 20 mg natriumcromoglicaat per ml.

Bevat dinatriumcromoglicaat overeenkomend met 20 mg natriumcromoglicaat per ml. 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Natriumcromoglicaat oogdruppels 20 mg/ml, oogdruppels, oplossing 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Bevat dinatriumcromoglicaat overeenkomend met 20 mg natriumcromoglicaat

Nadere informatie

RVG Version 2017_06 Page 1 of 5

RVG Version 2017_06 Page 1 of 5 Version 2017_06 Page 1 of 5 1.3.1.1 SUMMARY OF PRODUCT CHARACTERISTICS 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Propylthiouracil Apotex 50 mg, tabletten 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Elke tablet bevat

Nadere informatie

1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL

1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL DURATEARS oogzalf 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Dit geneesmiddel bevat geen werkzame stoffen. Hulpstof met gekend effect: 1 g oogzalf bevat 30 mg lanoline.

Nadere informatie

Samenvatting van de productkenmerken Advil Liquid-Caps 200 RVG 25572

Samenvatting van de productkenmerken Advil Liquid-Caps 200 RVG 25572 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Advil Liquid-Caps 200, zachte capsules 200 mg 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Iedere capsule bevat 200 mg ibuprofen. Voor een volledige lijst van hulpstoffen,

Nadere informatie

Summary of product characteristics / 1 van 10

Summary of product characteristics / 1 van 10 1.3.1.1 Summary of product characteristics 1.3.1.1 / 1 van 10 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING bevatten per omhulde tablet 200 mg ibuprofen. bevatten per omhulde

Nadere informatie

Ibuprofen Sanias 200 mg: elke filmomhulde tablet bevat 200 mg ibuprofen. Ibuprofen Sanias 400 mg: elke filmomhulde tablet bevat 400 mg ibuprofen.

Ibuprofen Sanias 200 mg: elke filmomhulde tablet bevat 200 mg ibuprofen. Ibuprofen Sanias 400 mg: elke filmomhulde tablet bevat 400 mg ibuprofen. 1.3.1 Samenvatting van de productkenmerken Rev.nr. 1802 Pag. 1 van 16 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Ibuprofen Sanias 200 mg, filmomhulde tabletten Ibuprofen Sanias 400 mg, filmomhulde tabletten 2. KWALITATIEVE

Nadere informatie

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 1 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Zaditen 0,25 mg/ml, oogdruppels, oplossing 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Eén ml bevat 0,345 mg ketotifenfumaraat, wat

Nadere informatie

Paracetamol Mylan 1000 mg RVG april 2018

Paracetamol Mylan 1000 mg RVG april 2018 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Paracetamol Mylan 1000 mg, tabletten 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Elke tablet bevat 1000 mg paracetamol. Voor een volledige lijst van hulpstoffen, zie rubriek

Nadere informatie

MODULE I : ALGEMENE GEGEVENS Datum : 25 juli : Productinformatie Bladzijde : 1

MODULE I : ALGEMENE GEGEVENS Datum : 25 juli : Productinformatie Bladzijde : 1 1.3.1 : Productinformatie Bladzijde : 1 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Ketotifen suikervrij Teva 1 mg/5 ml, 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Ketotifen suikervrij Teva 1 mg/5 ml, bevat per 1

Nadere informatie

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Sanalgin, tabletten 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Een tablet bevat 250 mg paracetamol, 250 mg propyfenazon en 46 mg coffeïne.

Nadere informatie

THIAMINE HCL TEVA 25 MG THIAMINE HCL TEVA 50 MG THIAMINE HCL TEVA 100 MG tabletten

THIAMINE HCL TEVA 25 MG THIAMINE HCL TEVA 50 MG THIAMINE HCL TEVA 100 MG tabletten 1.3.1 : Productinformatie Blz. : 1 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Thiamine HCl Teva 25 mg,. Thiamine HCl Teva 50 mg, Thiamine HCl Teva 100 mg, 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Thiamine HCl

Nadere informatie

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN SPCN Pagina: 1/6 SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL IBUTOP 5% GEL 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING IBUTOP GEL bevat 5 g ibuprofen per 100 g gel. Het actieve

Nadere informatie

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN. Eén harde capsule met gereguleerde afgifte bevat 200 mg mebeverinehydrochloride.

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN. Eén harde capsule met gereguleerde afgifte bevat 200 mg mebeverinehydrochloride. SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Duspatal Retard 200 mg, harde capsules met gereguleerde afgifte 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Eén harde capsule met gereguleerde

Nadere informatie

Ibuprofen 400 mg en 600 mg tabletten

Ibuprofen 400 mg en 600 mg tabletten Wanneer schrijft uw arts ibuprofen voor? Ibuprofen tabletten worden gebruikt bij diverse soorten pijn zoals kiespijn, hoofdpijn, menstruatiepijn, spierpijn en reumatische pijn. Verder bij koorts en pijn

Nadere informatie

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN. BRONCHOSTOP Duo Hoestpastilles tijm- en heemstwortelextract

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN. BRONCHOSTOP Duo Hoestpastilles tijm- en heemstwortelextract SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 1. NAAM VAN HET MEDISCH PRODUCT BRONCHOSTOP Duo Hoestpastilles tijm- en heemstwortelextract 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING 1 pastille bevat: 51,1 mg

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. RXT paracetamol 500 mg, tabletten. paracetamol

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. RXT paracetamol 500 mg, tabletten. paracetamol Bijsluiter: informatie voor de gebruiker RXT paracetamol 500 mg, tabletten paracetamol Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat innemen, want er staat belangrijke informatie in voor

Nadere informatie

COLOFORT, poeder voor drank IPSEN FARMACEUTICA B.V.

COLOFORT, poeder voor drank IPSEN FARMACEUTICA B.V. SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 1. Naam van het geneesmiddel COLOFORT, poeder voor drank in sachet 74 g. 2. Kwalitatieve en kwantitatieve samenstelling Elk sachet van 74 gram bevat de volgende actieve

Nadere informatie

Capsules, zacht Een lichtgele, ovale (maat 8,5), transparante, zachte gelatinecapsule met "I200" geprint in witte inkt.

Capsules, zacht Een lichtgele, ovale (maat 8,5), transparante, zachte gelatinecapsule met I200 geprint in witte inkt. SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Leidapharm Ibuprofen Liquid Caps 200 mg, zachte capsules 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Elke capsule bevat 200 mg ibuprofen.

Nadere informatie

Package leaflet

Package leaflet CF 100 mg/ml, injectievloeistof RVG 50810 1.3.1.3 Package leaflet 1.3.1.3-1 Bijsluiter: informatie voor de gebruiker CF 100 mg/ml, injectievloeistof Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel

Nadere informatie

PARACETAMOL 120-240-500-1000 PCH zetpillen. DEEL IB : ALGEMENE GEGEVENS Datum : 25 maart 2016 Deel IB2 : Bijsluiter Bladzijde : 1

PARACETAMOL 120-240-500-1000 PCH zetpillen. DEEL IB : ALGEMENE GEGEVENS Datum : 25 maart 2016 Deel IB2 : Bijsluiter Bladzijde : 1 Deel IB2 : Bijsluiter Bladzijde : 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Paracetamol 120 PCH, 120 mg Paracetamol 240 PCH, 240 mg Paracetamol 500 PCH, 500 mg Paracetamol 1000 PCH, 1000 mg paracetamol

Nadere informatie

2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Nystatine Labaz, suspensie voor oraal gebruik, bevat E nystatine per ml.

2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Nystatine Labaz, suspensie voor oraal gebruik, bevat E nystatine per ml. 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Nystatine Labaz, suspensie voor oraal gebruik 100.000 E/ml 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Nystatine Labaz, suspensie voor oraal gebruik, bevat 100.000 E nystatine

Nadere informatie

Company name Bayer B.V. Module Product name Sarixell 400 mg SPC

Company name Bayer B.V. Module Product name Sarixell 400 mg SPC Sectie 1.3.1 Samenvatting van de produktkenmerken 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Sarixell 400 mg, filmomhulde tabletten. 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Eén tablet bevat 400 mg ibuprofen (in

Nadere informatie

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN BIbv pagina 1 van 6 Dulcopearls SPC 0912 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Dulcopearls, capsules 2,5 mg 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Dulcopearls, capsules

Nadere informatie

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN l. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Minims Tetracaïnehydrochloride 5 mg/ml, oogdruppels, oplossing. Minims Tetracaïnehydrochloride 10 mg/ml, oogdruppels, oplossing. 2. KWALITATIEVE

Nadere informatie

PARACETAMOL PCH zetpillen. DEEL IB : ALGEMENE GEGEVENS Datum : 28 juni 2012 Deel IB2 : Bijsluiter Bladzijde : 1

PARACETAMOL PCH zetpillen. DEEL IB : ALGEMENE GEGEVENS Datum : 28 juni 2012 Deel IB2 : Bijsluiter Bladzijde : 1 Deel IB2 : Bijsluiter Bladzijde : 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Paracetamol 120 PCH, 120 mg Paracetamol 240 PCH, 240 mg Paracetamol 500 PCH, 500 mg Paracetamol 1000 PCH, 1000 mg Paracetamol

Nadere informatie

BIJSLUITER. MELOXIDYL 0,5 mg/ml suspensie voor oraal gebruik voor katten

BIJSLUITER. MELOXIDYL 0,5 mg/ml suspensie voor oraal gebruik voor katten BIJSLUITER MELOXIDYL 0,5 mg/ml suspensie voor oraal gebruik voor katten 1. NAAM EN HET ADRES VAN DE HOUDER VAN DE VERGUNNING VOOR HET IN DE HANDEL BRENGEN EN VAN DE FABRIKANT VERANTWOORDELIJK VOOR DE VRIJGIFTE,

Nadere informatie

Elke omhulde tablet: Ibuprofen Mylan 400 mg bevat 400 mg ibuprofen, Ibuprofen Mylan 600 mg bevat 600 mg ibuprofen.

Elke omhulde tablet: Ibuprofen Mylan 400 mg bevat 400 mg ibuprofen, Ibuprofen Mylan 600 mg bevat 600 mg ibuprofen. Samenvatting van de Kenmerken van het Product 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Ibuprofen Mylan 400 mg Ibuprofen Mylan 600 mg 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Elke omhulde tablet: Ibuprofen Mylan

Nadere informatie