Bachelor na bachelor in de

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bachelor na bachelor in de"

Transcriptie

1 Bachelor na bachelor in de creatieve therapie beeldende therapie dans- en bewegingstherapie dramatherapie Lid van de Associatie Universiteit Gent muziektherapie

2 Wil je als professionele zorgverstrekker met je cliënten op een (ver)nieuwe(nde) manier creatief-therapeutisch op weg gaan? Ga voor Bachelor na bachelor in de creatieve therapie en kies een medium: beeldende, drama-, muziek of dans- en bewegingstherapie. De (diploma)vereisten en de procedure om te starten, vind je verder in deze folder. Deze opleiding bekent kleur. De basishouding is er een van verwondering en respect voor de medemens.

3 Catherine Estas, student Samen met je medestudenten maak je een intense reis. Je leert van elkaars sterktes en moeilijkheden en dat schept een band.

4 Je krijgt een stevige theoretische bagage, maar je leert ook écht luisteren en écht kijken. Als creatief therapeut ben je geen Alwetende Ander, de expert die oplossingen aanbiedt. In plaats daarvan wend je kennis aan om de creatieve oplossingen van de ander mee te helpen ontdekken.

5 De Bachelor na bachelor in de creatieve therapie richt zich op hulpverlening van mensen die psychisch lijden. De opleiding streeft een dubbele doelstelling na. Ten eerste ga je dieper in op de zelfdefinitie van de creatief therapeut. Ten tweede verwerf je creatief-therapeutische kennis, vaardigheden en attitudes en focus je op één van de therapeutische media: beeldende therapie, dans- en bewegingstherapie, dramatherapie of muziektherapie. startklaar? De opleiding richt zich in de eerste plaats tot professionele zorgverstrekkers met relevante beroepservaring. Ook pas afgestudeerden kunnen - mits de juiste motivatie - inschrijven. Je kan de opleiding enkel starten als je reeds in het bezit bent van een bachelor- of masterdiploma uit één van de volgende studiegebieden: een masterdiploma geneeskunde, lichamelijke opvoeding, revalidatiewetenschappen en kinesitherapie, psychologie en pedagogische wetenschappen, sociale gezondheidswetenschappen, of een bachelor- of masterdiploma gezondheidszorg, onderwijs, sociaal agogisch werk, audiovisuele en beeldende kunst (keuzetraject beeldende therapie), muziek en dramatische kunst (keuzetrajecten muziektherapie of dramatherapie).

6 een opleiding = vier modules: Therapeutische vorming is overwegend theoretisch. Je verdiept je grondig in de psychopathologie, kunst-filosofie, psychologie en geschiedenis, groepsdynamica en psycho-analyse. In creatief-therapeutische basis ga je zelf op een handelings- en ervaringsgerichte manier aan de slag in één van de vier creatief-therapeutische media. Je staat zelfs centraal als individu en als speler. In creatief-therapeutische verdieping evolueer je van speler naar begeleider. Je leert het door jou gekozen medium therapeutisch hanteren. Je verdiept je in groepstherapeutische aspecten, als groepslid én als groepsleider. Creatieve therapie in het werkveld is voornamelijk gericht op gevalstudies, stage, supervisie en het uitwerken van een bachelorproef. De opleiding duurt minimaal 1,5 jaar en omvat maximaal twee contactdagen per week, telkens op maandag en/of vrijdag, stage niet inbegrepen. Er wordt bijkomend een hoge mate van zelfstudie verwacht. 80% aanwezigheid is een vereiste.

7 Catherine Estas, student: Verwacht geen kant-en-klare antwoorden, maar laat je begeleiden terwijl je groeit.

8 opleidingsprogramma : bachelor na bachelor in de creatieve therapie Het volledige opleidingsprogramma bedraagt 60 studiepunten en de minimale studieduur is gespreid over 1,5 jaar. Het contactonderwijs valt telkens op maandag en/of vrijdag (behoudens enkele uitzonderingen). Je kan, indien je wenst, je opleidingstraject over een langere periode spreiden. Maak een afspraak met de opleidingscoördinator, om samen de mogelijkheden te bekijken. Opleidingsonderdeel (OLOD): een afgebakend geheel van onderwijs-, leer- en evaluatieactiviteiten dat gericht is op het verwerven van welomschreven competenties inzake kennis, inzicht, vaardigheden en attitudes. Een opleidingsonderdeel kan bestaan uit één of meerdere leereenheden. Studiepunten (SP): het aantal studiepunten geeft aan hoe zwaar een opleidingsonderdeel weegt in het geheel van het programma. Eén studiepunt staat gemiddeld voor 25 tot 30 uren studietijd, waarvan een deel contacturen zijn en een deel zelfstudie. Contacturen (CU) : het aantal uren per academiejaar dat je effectief onderwijsactiviteiten volgt of stage loopt. Het aantal contacturen per week is beperkt tot maximum 2 dagen per week, zelfwerkzaamheid en zelfstudie niet inbegrepen. Opgelet! De opleidingsonderdelen uit module 3 kan je pas volgen indien je de opleidingsonderdelen uit module 1 en module 2 reeds gevolgd hebt. Je kan pas inschrijven voor de opleidingsonderdelen in module 4, wanneer je voor alle opleidingsonderdelen uit de voorgaande modules geslaagd bent (een creditbewijs behaald hebt). Dit noemen we volgtijdelijkheid. Het opleidingsprogramma kan nog licht wijzigen, zowel naar vorm als naar inhoud. Raadpleeg de meest recente informatie altijd op >> Opleidingsaanbod.

9 module opleidingsonderdeel SP CU I Therapeutische vorming filosofie en psychologie van de kunst 3 36 therapeutische verdieping 7 30 psychopathologie 5 18 II Creatief-therapeutische basis (keuze) beeldende therapie 5 48 (keuze) dramatherapie: basis 5 48 (keuze) muziektherapie: basis 5 48 (keuze) dans- en bewegingstherapie: basis 5 48 III Creatief therapeutische verdieping (keuze) beeldende therapie: verdieping (keuze) dramatherapie: verdieping (keuze) muziektherapie: verdieping (keuze) dans- en bewegingstherapie: verdieping groepstherapie leereenheid theorie groepstherapie leereenheid praktijk groepstherapie IV Creatieve therapie in het werkveld stage en supervisie leereenheid stage leereenheid supervisie gevalsstudies 4 36 bachelorproef 8 7 De modules worden per academiejaar als volgt georganiseerd: academiejaar academiejaar academiejaar semester 1 semester 2 semester 1 semester 2 semester1 semester 2 1 en en 2 (4) en 2 (4) 3

10 aanmelden in drie stappen Stap 1: het schrijven van een motivatiebrief Via een duidelijke motivatie op papier geef je aan waarom je deze opleiding wenst te volgen. In jouw motivatiebrief laat je je leiden door volgende vragen: Wat zijn jouw verwachtingen t.a.v. de opleiding? Wat kan deze opleiding persoonlijk voor jou betekenen? Wat begrijp jij onder therapie? Waarom kies je ervoor jouw gekozen medium therapeutisch in te zetten? De motivatiebrief telt minstens 500 en maximum 1000 woorden en bereikt ons ten laatste 8 dagen voor de volgende stap, deelname aan een medium-adviesdag. Je downloadt het sjabloon voor de motivatiebrief via De motivatiebrief wordt gestuurd naar info.creatievetherapie@arteveldehs.be. Stap 2: deelname aan een medium-adviesdag Tijdens een medium-adviesdag (in groep) staat het handelen en de reflectie binnen het medium centraal. Er wordt gepeild naar jouw intrinsieke mediumvaardigheden en jouw bereidheid en mogelijkheid tot reflectie. Een medium hanteren op een therapeutische wijze is immers veel meer dan het hanteren van een medium als expressiemiddel. Tijdens een medium-adviesdag krijg je feedback, advies en ondersteuning van de mediumlesgevers. Dit kan leiden tot een positief advies, tot een advies voor een andere keuze van medium, een advies voor uitstel van deelname of een negatief advies met betrekking tot het starten van de opleiding. Maximum 10 kandidaat-studenten per medium worden toegelaten tot de medium-adviesdag. De medium-adviesdagen vinden plaats op 7 mei, 12 juni, 3 september, 10 september en onder voorbehoud op 17 september 2010, telkens van 10 tot uur. Snel aanmelden is de boodschap! Aanmelding kan, samen met je motivatiebrief, tot ten laatste 8 dagen voorafgaand aan de medium-adviesdag via info. creatievetherapie@arteveldehs.be. Geef duidelijk het medium van je keuze aan. Na aanmelding zal je een bericht krijgen wanneer je kan deelnemen.

11 Stap 3: deelname aan een adviesgesprek Na een positief advies op de medium-adviesdag krijg je een uitnodiging voor een persoonlijk adviesgesprek. Adviesgesprekken zijn gepland op 18 juni, 25 juni, 6 september, 13 september en onder voorbehoud op 20 september Tijdens het persoonlijk adviesgesprek wordt er gereflecteerd over jouw persoonlijke houding, motivatie en startcompetenties. Meer specifiek word je gewezen op de intellectuele inspanning die van jou verwacht wordt en op het belang van reflectie en de inzetbaarheid van jouw persoon in het professioneel handelen als creatief therapeut. Wanneer uit het adviesgesprek zou blijken dat het volgen van de opleiding moet bijdragen tot het oplossen van persoonlijke problemen, of wanneer het volgen van de opleiding samenvalt met een periode van persoonlijke instabiliteit, kan dit leiden tot een advies voor uitstel van deelname of tot een negatief advies. Na het volgen van het adviesgesprek krijg je informatie over het verdere verloop van je inschrijving.

12 studieduurverkorting of vrijstelling op basis van eerder verworven competenties (evk) Aangezien de opleiding een specialisatie betreft op bachelorniveau, komen enkel studenten in het bezit van een masterdiploma in aanmerking voor mogelijke vrijstellingen. Op >> Flexibel studeren >> Vrijstellingen vind je de EVK-gids. Deze geeft een duidelijk overzicht van de EVK-procedure. Je stuurt je aanvraag met de nodige bewijsstukken naar Dien je aanvraag zo snel mogelijk in maar in elk geval voor 31 oktober studeren en werken: mogelijkheden van betaald educatief verlof (bev) en opleidingscheques Indien je werknemer bent, kan je in aanmerking komen voor betaald educatief verlof (BEV). De opleiding vraagt elk jaar een erkenning aan. Het aantal uren BEV is wettelijk geregeld. Overleg met je werkgever over de mogelijkheden en de recente ontwikkelingen inzake betaald educatief verlof. Werknemers die in Vlaanderen of het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wonen, kunnen opleidingscheques aanvragen. Je kan de cheques combineren met betaald educatief verlof of met tijdskrediet. Informatie vind je op

13 interesse? Interesse in het volgen van de opleiding? Meld je tijdig aan, doorloop alle stappen (zie vorige pagina) en schrijf je nadien zo snel mogelijk in. Geef bij inschrijving jouw keuze van medium door. Effectief inschrijven kan vanaf vrijdag 25 juni 2010, op campus Kattenberg, Kattenberg 9, 9000 Gent. Bij inschrijving breng je de volgende documenten mee: 1) het advies van de medium-adviesdag 2) het advies van het adviesgesprek 3) je diploma 4) je identiteitskaart 5) het vereiste studiegeld. (Betaling met Bancontact is mogelijk.) De opleiding is een door de overheid gedeeltelijk gefinancierde bachelor-na-bacheloropleiding. Het studiegeld bedraagt 565 euro per volle schijf van 54 tot 66 studiepunten. Deze bedragen zijn indicatief en onder voorbehoud van definitieve goedkeuring van de ter zake geldende Vlaamse regelgeving en onder voorbehoud van definitieve vaststelling van de inschrijvingsgelden door het hogeschoolbestuur. De meest actuele informatie vind je op Indien je nog vragen hebt, kan je contact opnemen met Elisabeth Serrus, opleidingscoördinator. Zij is op maandag en vrijdag telefonisch te bereiken op of via mail elisabeth.serrus@arteveldehs.be. Wij kijken er alvast naar uit jou te mogen ontmoeten!

14 waarom deze opleiding? De opleiding bachelor na bachelor in de creatieve therapie is een therapeutische opleiding die zich richt op hulpverlening aan mensen met een psychisch lijden. In creatieve therapie is therapie het zelfstandig naamwoord en creatieve een adjectief, dit wil zeggen bijgevoegd om er een verbijzondering aan te geven, laat ons zeggen er kleur aan te geven, de therapie kleur te laten bekennen. Deze kleuring beperkt zich tot de vier Europees erkende vormen: beeldend, dans en beweging, drama en muziek. Dit betekent geenszins dat de opleiding niet openstaat voor nieuwe vormen van creatieve therapie in de toekomst en aan de uitbouw daarvan actief wil meewerken. De opleiding tot creatief therapeut biedt een therapeutische vorming op fundamenteel niveau, d.w.z. een opleiding die de menselijke existentie als onderwerp beschouwt en bestudeert. in samenwerking met

15 waarom de arteveldehogeschool? Je kunt bij ons terecht voor 15 bachelor- en 3 masteropleidingen in uiteenlopende studiegebieden en diverse banaba s en postgraduaten. Welke je ook kiest, je gaat voor kwaliteit, een sterk diploma en begeleiding op maat. We leiden je op tot een uitstekende en startklare professional, klaar voor de arbeidsmarkt of om nog verder te studeren. Je krijgt de kans om je te ontplooien op jouw maat. Gaan voor de Arteveldehogeschool is ook kiezen voor Gent, de boeiendste studentenstad van Vlaanderen. Ontdek ons opleidingsaanbod op >> Opleidingsaanbod. Werk en studies combineren? Studeren met een functiebeperking? Starten in februari? Een traject op maat? Vrijstellingen? Een antwoord op al je vragen op >> Flexibel studeren. infodagen Zaterdag 27 februari 2010 Zaterdag 24 april 2010 Zaterdag 26 juni 2010 Zaterdag 4 september 2010 Infodagen telkens van 10 tot 17 uur op de campus: Meer info vind je op

16 faq Kan ik me ook inschrijven voor een of meerdere opleidingsonderdelen? / Zijn er mogelijkheden voor betaald educatief verlof? / Wat kost het en kan ik betalen met opleidingscheques? Antwoorden op >> Opleidingsaanbod Bachelor na bachelor in de creatieve therapie Arteveldehogeschool Voetweg 66, 9000 Gent tel info.creatievetherapie@arteveldehs.be Lid van de Associatie Universiteit Gent Kies je voor Bachelor na bachelor in de creatieve therapie, dan kom je terecht in de splinternieuwe campus Kantienberg. Behalve aula s en leslokalen vind je er onder andere een up-to-date mediatheek en een studentenresto met een gevarieerd en gezond aanbod.

BACHELOR NA BACHELOR. creatieve therapie INFODAGEN 10 MAART 21 APRIL 30 JUNI 5 SEPTEMBER MUZIEKTHERAPIE DANSTHERAPIE DRAMATHERAPIE BEELDENDE THERAPIE

BACHELOR NA BACHELOR. creatieve therapie INFODAGEN 10 MAART 21 APRIL 30 JUNI 5 SEPTEMBER MUZIEKTHERAPIE DANSTHERAPIE DRAMATHERAPIE BEELDENDE THERAPIE INFODAGEN 10 MAART 21 APRIL 30 JUNI 5 SEPTEMBER BACHELOR NA BACHELOR creatieve therapie MUZIEKTHERAPIE DANSTHERAPIE DRAMATHERAPIE BEELDENDE THERAPIE 2018 2019 CREATIEVE THERAPIE IETS VOOR JOU? WIE BEN

Nadere informatie

BACHELOR NA BACHELOR. creatieve therapie

BACHELOR NA BACHELOR. creatieve therapie BACHELOR NA BACHELOR creatieve therapie Welkom bij Creatieve therapie! Iets voor jou? Organisatie Studiegeld Voor wie? Studieduurverkorting Aanmeldingsprocedure Opleidingsprogramma 2016-2017 Tewerkstelling

Nadere informatie

creatieve therapie BACHELOR BACHELOR beeldende therapie danstherapie dramatherapie muziektherapie

creatieve therapie BACHELOR BACHELOR beeldende therapie danstherapie dramatherapie muziektherapie BACHELOR NA BACHELOR creatieve therapie beeldende therapie danstherapie dramatherapie muziektherapie Wil jij als professionele zorgverstrekker met je cliënten op een (ver)nieuwe(nde) manier creatief-therapeutisch

Nadere informatie

creatieve therapie DRAMATHERAPIE BEELDENDE THERAPIE MUZIEKTHERAPIE DANSTHERAPIE

creatieve therapie DRAMATHERAPIE BEELDENDE THERAPIE MUZIEKTHERAPIE DANSTHERAPIE INFODAGEN 23 FEBRUARI 27 APRIL 29 JUNI 4 SEPTEMBER BACHELOR NA BACHELOR creatieve therapie DRAMATHERAPIE BEELDENDE THERAPIE MUZIEKTHERAPIE DANSTHERAPIE 2019 2020 BACHELOR NA BACHELOR CREATIEVE THERAPIE

Nadere informatie

BACHELOR BACHELOR. creatieve therapie. beeldende therapie danstherapie dramatherapie muziektherapie

BACHELOR BACHELOR. creatieve therapie. beeldende therapie danstherapie dramatherapie muziektherapie BACHELOR NA BACHELOR creatieve therapie beeldende therapie danstherapie dramatherapie muziektherapie Wil jij als professionele zorgverstrekker met je cliënten op een (ver)nieuwe(nde) manier creatief-therapeutisch

Nadere informatie

VERKORTE BACHELOR VERPLEEGKUNDE NA VROEDKUNDE PXL-HEALTHCARE WERKEN & STUDEREN

VERKORTE BACHELOR VERPLEEGKUNDE NA VROEDKUNDE PXL-HEALTHCARE WERKEN & STUDEREN VERKORTE BACHELOR VERPLEEGKUNDE NA VROEDKUNDE PXL-HEALTHCARE 2018-2019 WERKEN & STUDEREN WELKOMSTWOORD ALGEMEEN DIRECTEUR Hogeschool PXL is een warme en kwaliteitsvolle hogeschool: ondernemend, netwerkend,

Nadere informatie

bachelor in de verpleegkunde

bachelor in de verpleegkunde Academiejaar 2014/2015 Werk en behaal je diploma via een brugprogramma bachelor in de verpleegkunde Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Werk en behaal je diploma via een brugprogramma Omdat jij je wilt

Nadere informatie

Academiejaar 2015/2016. Bachelor na bachelor. autismespectrumstoornissen. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Academiejaar 2015/2016. Bachelor na bachelor. autismespectrumstoornissen. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Academiejaar 2015/2016 Bachelor na bachelor autismespectrumstoornissen Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Bachelor na bachelor autismespectrumstoornissen Je ideale opleiding kiezen uit het ruime aanbod

Nadere informatie

BACHELOR OFFICEMANAGEMENT. management assistant afstandsleren

BACHELOR OFFICEMANAGEMENT. management assistant afstandsleren BACHELOR OFFICEMANAGEMENT management assistant afstandsleren #feitenencijfers 80 % 40 % van onze alumni combineerde deze studie met een fulltime job én een gezin Wat na deze opleiding? 30 % kiest voor

Nadere informatie

communicatiemanagement

communicatiemanagement BACHELOR communicatiemanagement afstandsonderwijs Werken en tegelijk een diploma Communicatiemanagement behalen? Het kan! 2 Je expertise in de communicatiebranche verder uitbouwen? Je carrière over een

Nadere informatie

POST- GRADUAAT. professionele coach

POST- GRADUAAT. professionele coach POST- GRADUAAT professionele coach POSTGRADUAAT PROFESSIONELE COACH Je wil coaching inzetten als een krachtig instrument om resultaten te verbeteren, en communicatie en samenwerking te optimaliseren? Je

Nadere informatie

EDUCATIEVE BACHELOR SECUNDAIR ONDERWIJS. leraar gezondheidsopvoeding

EDUCATIEVE BACHELOR SECUNDAIR ONDERWIJS. leraar gezondheidsopvoeding 2019 2020 EDUCATIEVE BACHELOR SECUNDAIR ONDERWIJS leraar gezondheidsopvoeding EEN GEZONDE GEEST IN EEN GEZOND LICHAAM IS EEN KORTE DOCH VOLLEDIGE BESCHRIJVING VAN EEN GELUKKIGE TOESTAND IN DEZE WERELD

Nadere informatie

Informatiebrochure. Verkorte opleiding: Professionele Bachelor in de Verpleegkunde (Brugopleiding)

Informatiebrochure. Verkorte opleiding: Professionele Bachelor in de Verpleegkunde (Brugopleiding) Informatiebrochure Verkorte opleiding: Professionele Bachelor in de Verpleegkunde (Brugopleiding) ACADEMIEJAAR 2012-2013 Inhoud Doel van de opleiding Situering van de opleiding Onderwijsvormen Onderwijsorganisatie

Nadere informatie

BANABA INTENSIEVE ZORGEN EN SPOEDGEVALLENZORG 2014-2015

BANABA INTENSIEVE ZORGEN EN SPOEDGEVALLENZORG 2014-2015 BANABA INTENSIEVE ZORGEN EN SPOEDGEVALLENZORG 2014-2015 INHOUD 04 Doel van de opleiding 05 Banaba Intensieve zorgen en spoedgevallenzorg 06 Situering van de opleiding 08 Curricula 09 Individueel traject

Nadere informatie

VERKORTE TRAJECTEN extra ONDERWIJSVAK (SECUNDAIR ONDERWIJS)

VERKORTE TRAJECTEN extra ONDERWIJSVAK (SECUNDAIR ONDERWIJS) VERKORTE TRAJECTEN extra ONDERWIJSVAK (SECUNDAIR ONDERWIJS) Voor wie? Je bent al leraar, maar je wil je onderwijsbevoegdheid uitbreiden? Dan ben je bij AP aan het juiste adres! De verkorte trajecten voor

Nadere informatie

Academiejaar 2015/2016. Bachelor na bachelor. autismespectrumstoornissen. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Academiejaar 2015/2016. Bachelor na bachelor. autismespectrumstoornissen. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen NIEUWE CAMUS Academiejaar 2015/2016 Bachelor na bachelor autismespectrumstoornissen Artesis lantijn Hogeschool Antwerpen Bachelor na bachelor autismespectrumstoornissen Je ideale opleiding kiezen uit het

Nadere informatie

Informatiebrochure. Verkorte opleiding: Professionele Bachelor in de Verpleegkunde (Brugopleiding)

Informatiebrochure. Verkorte opleiding: Professionele Bachelor in de Verpleegkunde (Brugopleiding) Rijselstraat 5 8200 Brugge T 050 38 12 77 F 050 38 11 71 www.howest.be Informatiebrochure Verkorte opleiding: Professionele Bachelor in de Verpleegkunde (Brugopleiding) ACADEMIEJAAR 2013-2014 Inhoud Doel

Nadere informatie

Academiejaar 2014/2015. bachelor. verpleegkunde. verpleegkunde. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Academiejaar 2014/2015. bachelor. verpleegkunde. verpleegkunde. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Academiejaar 2014/2015 bachelor verpleegkunde verpleegkunde Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Bachelor verpleegkunde verpleegkunde Je ideale opleiding kiezen uit het ruime aanbod aan onze hogeschool

Nadere informatie

BACHELOR OFFICEMANAGEMENT. management assistant afstandsleren

BACHELOR OFFICEMANAGEMENT. management assistant afstandsleren BACHELOR OFFICEMANAGEMENT management assistant afstandsleren . #feitenencijfers Overweeg je je carrière over een andere boeg te gooien? Heb je er altijd van gedroomd alsnog je diploma te behalen? Weerhield

Nadere informatie

Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs. Studieomvangvermindering Werkstudenten Voor een diploma bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs

Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs. Studieomvangvermindering Werkstudenten Voor een diploma bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs Studieomvangvermindering Werkstudenten Voor een diploma bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs 2014-2015 Arteveldehogeschool Bachelor in het onderwijs:

Nadere informatie

Specifieke lerarenopleiding

Specifieke lerarenopleiding Rouppeplein 16 1000 Brussel 02/546.22.63 kirsten.deschrijver@lethas.be www.lethas.be Specifieke lerarenopleiding 2015-2016 Wil je leraar worden? In het secundair onderwijs of het volwassenenonderwijs?

Nadere informatie

Leraar lager onderwijs in afstandsonderwijs (HAO) Infosessie 24/01/17. Infosessie Hoger Afstandsonderwijs

Leraar lager onderwijs in afstandsonderwijs (HAO) Infosessie 24/01/17. Infosessie Hoger Afstandsonderwijs Leraar lager onderwijs in afstandsonderwijs (HAO) Infosessie 24/01/17 Doelgroep HAO Vanaf 21 jaar of minimum 3 jaar na S.O. Diploma S.O. (ASO, TSO, KSO of BSO mét 7 e jaar) Geen diploma en minimum 21?

Nadere informatie

EDUCATIEVE BACHELOR SECUNDAIR ONDERWIJS. leraar islamitische godsdienst

EDUCATIEVE BACHELOR SECUNDAIR ONDERWIJS. leraar islamitische godsdienst EDUCATIEVE BACHELOR SECUNDAIR ONDERWIJS leraar islamitische godsdienst 2019 2020 HET ISLAMONDERWIJS VORMT STUDENTEN DIE OPEN-MINDED ZIJN EN DE DIVERSITEIT IN DE MAATSCHAPPIJ ALS EEN VERRIJKING BESCHOUWEN

Nadere informatie

BACHELOR SECUNDAIR ONDERWIJS. leraar islamitische godsdienst

BACHELOR SECUNDAIR ONDERWIJS. leraar islamitische godsdienst BACHELOR SECUNDAIR ONDERWIJS leraar islamitische godsdienst 2018 2019 HET ISLAMONDERWIJS VORMT STUDENTEN DIE OPEN-MINDED ZIJN EN DE DIVERSITEIT IN DE MAATSCHAPPIJ ALS EEN VERRIJKING BESCHOUWEN Malik Al

Nadere informatie

Leraar lager onderwijs in afstandsonderwijs (HAO) Infosessie 02/09/17. Infosessie Hoger Afstandsonderwijs

Leraar lager onderwijs in afstandsonderwijs (HAO) Infosessie 02/09/17. Infosessie Hoger Afstandsonderwijs Leraar lager onderwijs in afstandsonderwijs (HAO) Infosessie 02/09/17 Doelgroep HAO Vanaf 21 jaar of minimum 3 jaar na S.O. Diploma S.O. (ASO, TSO, KSO of BSO mét 7 e jaar) -> Geen diploma en minimum 21?

Nadere informatie

VERDER STUDEREN NA JE BACHELORDIPLOMA 2015-2016

VERDER STUDEREN NA JE BACHELORDIPLOMA 2015-2016 VERDER STUDEREN NA JE BACHELORDIPLOMA 2015-2016 ZIN OM VERDER TE STUDEREN? Meer dan 45% van de studenten aan de Arteveldehogeschool studeert succesvol verder. Je hebt heel wat mogelijkheden: Je kan een

Nadere informatie

BANABA ZORGMANAGEMENT 2014-2015

BANABA ZORGMANAGEMENT 2014-2015 BANABA ZORGMANAGEMENT 2014-2015 INHOUD 04 Doel van de opleiding 05 Banaba zorgmanagement 06 Situering 09 Algemene informatie VOORWOORD Het personeel en de studenten van de bachelor na bachelor opleiding

Nadere informatie

FAQ deeltijds studeren opleiding vroedkunde Turnhout

FAQ deeltijds studeren opleiding vroedkunde Turnhout FAQ deeltijds studeren opleiding vroedkunde Turnhout Kan je in Turnhout de opleiding vroedkunde in deeltijds gaan studeren? Ja, dit kan. Er wordt dan een individueel programma op maat gemaakt. Hebben jullie

Nadere informatie

BACHELOR OFFICEMANAGEMENT. medical management assistant afstandsleren

BACHELOR OFFICEMANAGEMENT. medical management assistant afstandsleren BACHELOR OFFICEMANAGEMENT medical management assistant afstandsleren Een intensieve periode waarin ik zeer veel heb bijgeleerd: theoretische kennis, praktische vaardigheden en inzicht in mezelf. Ik ben

Nadere informatie

Bijzondere beroepstitel:

Bijzondere beroepstitel: 2012 2013 Bijzondere beroepstitel: Verpleegkundige gespecialiseerd in de intensieve zorg en spoedgevallenzorg Hogeschool West-Vlaanderen Departement Rijselstraat 5 8200 Brugge T 050 38 12 77 Wouter.Decock@howest.be

Nadere informatie

NIEUWE CAMPUS ACADEMIEJAAR 2017/2018 STUDEREN COMBINEREN BACHELOR IN AVONDONDERWIJS BRUGPROGRAMMA VERPLEEGKUNDE ARTESIS PLANTIJN HOGESCHOOL ANTWERPEN

NIEUWE CAMPUS ACADEMIEJAAR 2017/2018 STUDEREN COMBINEREN BACHELOR IN AVONDONDERWIJS BRUGPROGRAMMA VERPLEEGKUNDE ARTESIS PLANTIJN HOGESCHOOL ANTWERPEN NIEUWE CAMPUS ACADEMIEJAAR 2017/2018 STUDEREN COMBINEREN BACHELOR IN AVONDONDERWIJS BRUGPROGRAMMA VERPLEEGKUNDE ARTESIS PLANTIJN HOGESCHOOL ANTWERPEN BACHELOR IN AVONDONDERWIJS BRUGPROGRAMMA VERPLEEGKUNDE

Nadere informatie

Academiejaar 2016/2017. Bachelor na bachelor. autismespectrumstoornissen. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Academiejaar 2016/2017. Bachelor na bachelor. autismespectrumstoornissen. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen NIEUWE CAMUS Academiejaar 2016/2017 Bachelor na bachelor autismespectrumstoornissen Artesis lantijn Hogeschool Antwerpen Bachelor na bachelor autismespectrumstoornissen Je ideale opleiding kiezen uit het

Nadere informatie

Infobundel voor (kandidaat-)studenten die een vrijstelling willen aanvragen op basis van eerder verworven kwalificaties (EVK)

Infobundel voor (kandidaat-)studenten die een vrijstelling willen aanvragen op basis van eerder verworven kwalificaties (EVK) Arteveldehogeschool Bachelor in het onderwijs: kleuteronderwijs J.Gerardstraat 18 9040 Sint-Amandsberg Infobundel voor (kandidaat-)studenten die een vrijstelling willen aanvragen op basis van eerder verworven

Nadere informatie

Je wil studeren aan een hogeschool of universiteit. Op het internet kan je hierover alle informatie vinden die je nodig hebt.

Je wil studeren aan een hogeschool of universiteit. Op het internet kan je hierover alle informatie vinden die je nodig hebt. EEN OPLEIDING KIEZEN Je wil studeren aan een hogeschool of universiteit. Op het internet kan je hierover alle informatie vinden die je nodig hebt. Wat moet je doen? 1. Lees de instructie en de zoektips

Nadere informatie

Als t aan jou lag, had je de SWITCH al gemaakt.

Als t aan jou lag, had je de SWITCH al gemaakt. Als t aan jou lag, had je de SWITCH al gemaakt. studeren + werken = SWITCH SWITCH = STUDEREN COMBINEREN MET WERK/GEZIN Droom je ervan om de juf of meester te worden van jonge kinderen? Wil je studeren

Nadere informatie

VERDER STUDEREN NA JE BACHELORDIPLOMA

VERDER STUDEREN NA JE BACHELORDIPLOMA VERDER STUDEREN NA JE BACHELORDIPLOMA 2014-2015 Folder-verder studeren_2014.indd 1 10/03/14 12:10 ZIN OM VERDER TE STUDEREN? Meer dan 45% van de studenten aan de Arteveldehogeschool studeert succesvol

Nadere informatie

Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs

Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs Procedure aanvraag vrijstellingen in het kader van eerder verworven kwalificaties (EVK) eerder verworven competentie (EVC) Voor een diploma bachelor in het

Nadere informatie

Academiejaar 2015/2016. bachelor in de verpleegkunde. Werk en behaal je diploma via een brugprogramma. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Academiejaar 2015/2016. bachelor in de verpleegkunde. Werk en behaal je diploma via een brugprogramma. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Academiejaar 2015/2016 bachelor in de verpleegkunde Werk en behaal je diploma via een brugprogramma Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen bachelor in de verpleegkunde Werk en behaal je diploma via een

Nadere informatie

A r t e v e l d e h o g e s c h o o l? verder studeren. werken. wegwijzer. K a t h o l i e k H o g e r O n d e r w i j s G e n t 2 0 0 8

A r t e v e l d e h o g e s c h o o l? verder studeren. werken. wegwijzer. K a t h o l i e k H o g e r O n d e r w i j s G e n t 2 0 0 8 A r t e v e l d e h o g e s c h o o l? verder studeren werken wegwijzer K a t h o l i e k H o g e r O n d e r w i j s G e n t 2 0 0 8 Beste student Nog even en je sleept de welverdiende beloning voor een

Nadere informatie

Het 62-studiepuntenprogramma loopt in principe over anderhalf academiejaar (3 semesters): 2 semesters en 1 semester voltijds stage.

Het 62-studiepuntenprogramma loopt in principe over anderhalf academiejaar (3 semesters): 2 semesters en 1 semester voltijds stage. PBA Sociaal werk, 62sp na graduaat Sociaal werk: van graduaat naar bachelor (2019-2020) Een verkorte leerroute (62 studiepunten) voor afgestudeerden met een graduaat maatschappelijk werk, sociaal-cultureel

Nadere informatie

Leidraad voor aanvragen van vrijstellingen (EVK)

Leidraad voor aanvragen van vrijstellingen (EVK) Leidraad voor aanvragen van vrijstellingen (EVK) GEZ Gezondheidszorg Departement Gezondheidszorg Campus Oude Luikerbaan 79 3500 Hasselt Verantwoordelijke EVK Ann Bancken (ann.bancken@khlim.be) Academiejaar

Nadere informatie

VERKORTE TRAJECTEN. Management Assistant Afstandsleren Medical Management Assistant Afstandsleren

VERKORTE TRAJECTEN. Management Assistant Afstandsleren Medical Management Assistant Afstandsleren Arteveldehogeschool Opleiding Office Management Campus Kantienberg Voetweg 66 9000 Gent trajectbeheerofm@arteveldehs.be VERKORTE TRAJECTEN OFFICE MANAGEMENT Management Assistant Afstandsleren Medical Management

Nadere informatie

Werken en studeren aan de Vrije Universiteit Brussel. WERKEN & STUDEREN Studiebegeleidingscentrum - SBC

Werken en studeren aan de Vrije Universiteit Brussel. WERKEN & STUDEREN Studiebegeleidingscentrum - SBC Werken en studeren aan de Vrije Universiteit Brussel Overzicht Studiebegeleidingscentrum BaMa woordenboek Studeren aan de VUB Je eigen traject Eerste Hulp Bij Studeren - EHBS Praktische info Studiebegeleidingscentrum

Nadere informatie

De brugopleiding beoogt om verpleegkundigen die al in het bezit zijn van een diploma Gebrevetteerde

De brugopleiding beoogt om verpleegkundigen die al in het bezit zijn van een diploma Gebrevetteerde DE HOGESCHOOL MET HET NETWERK 2013 2014 brugopleiding Professionele bachelor Verpleegkunde PXL - Healthcare vlot serieus 2 De brugopleiding beoogt om verpleegkundigen die al in het bezit zijn van een diploma

Nadere informatie

Verkorte trajecten BASO TURNHOUT LO-BR. Voor diegenen die al een bachelor- of masterdiploma op zak hebben.

Verkorte trajecten BASO TURNHOUT LO-BR. Voor diegenen die al een bachelor- of masterdiploma op zak hebben. Verkorte trajecten BASO TURNHOUT LO-BR Voor diegenen die al een bachelor- of masterdiploma op zak hebben. Verkort traject na andere bachelor- of masteropleiding Aan houders van een bachelor- of masterdiploma

Nadere informatie

Wat na het secundair onderwijs?

Wat na het secundair onderwijs? Wat na het secundair onderwijs? Inhoud 1. Kiezen 3. Andere opleidingen 4. 7 de specialisatiejaren bso en Se-n-se 5. En nu informatie zoeken 1. Kiezen Neem je Begin op TIJD Jezelf verkennen Aanbod verkennen

Nadere informatie

Postgraduaat. Fiscaliteit. Fiscaliteit. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Postgraduaat. Fiscaliteit. Fiscaliteit. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Academiejaar 2014/2015 ostgraduaat Fiscaliteit Fiscaliteit Artesis lantijn Hogeschool Antwerpen ostgraduaat Fiscaliteit Fiscaliteit Een postgraduaat aan onze Hogeschool is niet zomaar een aanvullende opleiding.

Nadere informatie

Infobrochure SLO SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING

Infobrochure SLO SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING Infobrochure SLO SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING INHOUD Voor wie? Waar staan wij voor? Opleidingsstructuur en diploma Inhoud van de modules Studiepunten Studieduur en modeltraject Flexibiliteit Waar en wanneer

Nadere informatie

Academiejaar 2016/2017. avondonderwijs. Brugprogramma Verpleegkunde. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Academiejaar 2016/2017. avondonderwijs. Brugprogramma Verpleegkunde. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen NIEUWE CAMPUS Academiejaar 2016/2017 studeren combineren bachelor in avondonderwijs Brugprogramma Verpleegkunde Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Bachelor in avondonderwijs Brugprogramma Verpleegkunde

Nadere informatie

GEPERSONALISEERD TRAJECT SLO CVO HIK Geel

GEPERSONALISEERD TRAJECT SLO CVO HIK Geel GEPERSONALISEERD TRAJECT SLO CVO HIK Geel 1. Inleiding De modules van de SLO bestaan uit een component theorie, opleidingspraktijk (OP) en preservicepraktijk (PP). Er wordt zelden een vrijstelling verleend

Nadere informatie

2014/2015. Koninklijk Conservatorium Antwerpen. specifieke lerarenopleiding muziek, drama, dans

2014/2015. Koninklijk Conservatorium Antwerpen. specifieke lerarenopleiding muziek, drama, dans Academiejaar 2014/2015 Koninklijk Conservatorium Antwerpen specifieke lerarenopleiding muziek, drama, dans Koninklijk Conservatorium Antwerpen specifieke lerarenopleiding muziek, drama, dans Wil je na

Nadere informatie

POSTGRADUAAT Pediatrische revalidatie bij neurologische aandoeningen. Academiejaar 2013-2014 ABBV BOBATH

POSTGRADUAAT Pediatrische revalidatie bij neurologische aandoeningen. Academiejaar 2013-2014 ABBV BOBATH POSTGRADUAAT Pediatrische revalidatie bij neurologische aandoeningen Academiejaar 2013-2014 ABBV BOBATH Inschrijving en inschrijvingsgeld Het studiegeld bedraagt 123 euro per studiepunt plus een vast jaarlijks

Nadere informatie

Voor wie is het leerkrediet (en dus deze folder)?

Voor wie is het leerkrediet (en dus deze folder)? Leerkrediet Informatie Voor wie is het leerkrediet (en dus deze folder)? Diplomacontract: je volgt een opleiding met de bedoeling een diploma te behalen voor de volledige opleiding Creditcontract: je volgt

Nadere informatie

Trajecten voor studenten die reeds in het bezit zijn van een diploma hoger onderwijs

Trajecten voor studenten die reeds in het bezit zijn van een diploma hoger onderwijs Arteveldehogeschool: Bachelor in het onderwijs: kleuteronderwijs Trajecten voor studenten die reeds in het bezit zijn van een diploma hoger onderwijs SWITCH-traject Studenten die reeds een diploma hoger

Nadere informatie

zorgverbreding en remediërend leren

zorgverbreding en remediërend leren BACHELOR NA BACHELOR zorgverbreding en remediërend leren Zoek je een bacheloropleiding die je ondersteunt in de zorg op maat van ieder kind in het basis- of secundair onderwijs? Wil je kwaliteitsvol inspelen

Nadere informatie

Master in de seksuologie

Master in de seksuologie Master in de seksuologie Faculteit Geneeskunde Kiezen voor de opleiding seksuologie De seksuologie is een erg jonge wetenschap amper iets meer dan een eeuw oud, waarvan de ontwikkeling lang heeft geleden

Nadere informatie

FAQ Frequently Asked Questions Master na master Notariaat

FAQ Frequently Asked Questions Master na master Notariaat FAQ Frequently Asked Questions Master na master Notariaat TOELATINGSVOORWAARDEN... 1 INSCHRIJVING... 2 STUDIETRAJECT... 2 STAGE... 4 WERKEN EN STUDEREN... 4 CURSUSMATERIAAL... 5 LESSENROOSTER... 5 EXAMENS...

Nadere informatie

Buitengewoon onderwijs

Buitengewoon onderwijs Academiejaar 2014/2015 Bachelor na bachelor Buitengewoon onderwijs Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Bachelor na bachelor Buitengewoon onderwijs Een bachelor na bachelor aan onze hogeschool is niet

Nadere informatie

Werken en tegelijk een diploma Communicatiemanagement behalen? Het kan!

Werken en tegelijk een diploma Communicatiemanagement behalen? Het kan! BACHELOR communicatiemanagement studeren en werken Werken en tegelijk een diploma Communicatiemanagement behalen? Het kan! 2 Je expertise in de communicatiebranche verder uitbouwen? Je carrière over een

Nadere informatie

INFORMATIEBUNDEL VRIJSTELLINGEN SWITCH-trajecten. Bachelor in het onderwijs: KLEUTERONDERWIJS. Arteveldehogeschool

INFORMATIEBUNDEL VRIJSTELLINGEN SWITCH-trajecten. Bachelor in het onderwijs: KLEUTERONDERWIJS. Arteveldehogeschool INFORMATIEBUNDEL VRIJSTELLINGEN SWITCH-trajecten Bachelor in het onderwijs: KLEUTERONDERWIJS Arteveldehogeschool Vrijstellingen SWITCH-trajecten OKO 1 2016-2017 Arteveldehogeschool INLEIDING Wil je graag

Nadere informatie

Een bachelor- of masterdiploma behalen

Een bachelor- of masterdiploma behalen WERKEN EN STUDEREN Ben je al aan het werk maar wil je een nieuwe uitdaging aangaan en professioneel een andere weg inslaan? Heb je vroeger niet de kans gekregen of genomen om verder te studeren maar wil

Nadere informatie

KHLim NEXT. Departement Gezondheidszorg. Verpleegkunde Brugtrajecten

KHLim NEXT. Departement Gezondheidszorg. Verpleegkunde Brugtrajecten KHLim NEXT 2014 2015 Departement Gezondheidszorg Verpleegkunde Brugtrajecten Gezondheidszorg Infobrochure Brugtrajecten Academiejaar 2014-2015 1 Gezondheidszorg Departement Gezondheidszorg Oude Luikerbaan

Nadere informatie

Master in de journalistiek

Master in de journalistiek BRUSSEL t Master in de journalistiek Faculteit Sociale Wetenschappen Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken, ook

Nadere informatie

Academiejaar 2014/2015. communicatie. Adskills. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Academiejaar 2014/2015. communicatie. Adskills. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Academiejaar 2014/2015 ostgraduaat communicatie Adskills Artesis lantijn Hogeschool Antwerpen ostgraduaat communicatie Adskills Ben je op zoek naar een vervolgopleiding die bij je toekomstplannen en dromen

Nadere informatie

OFFICE MANAGEMENT VERKORTE TRAJECTEN. Event- en Projectmanagement Management Assistant Medical Management Assistant

OFFICE MANAGEMENT VERKORTE TRAJECTEN. Event- en Projectmanagement Management Assistant Medical Management Assistant Arteveldehogeschool Opleiding Office Management Campus Kantienberg Voetweg 66 9000 Gent trajectbeheerofm@arteveldehs.be VERKORTE TRAJECTEN OFFICE MANAGEMENT Event- en Projectmanagement Management Assistant

Nadere informatie

buitengewoon onderwijs

buitengewoon onderwijs BACHELOR NA BACHELOR buitengewoon onderwijs Zoek je ondersteuning in de zorg op maat van ieder kind in het buitengewoon onderwijs? Wil je kwaliteitsvol inspelen op de specifieke onderwijsbehoeften van

Nadere informatie

IT-management. Postgraduaat

IT-management. Postgraduaat IT- Postgraduaat 2017 2018 Geef je IT - carrière een boost! Het unieke postgraduaat IT- bezorgt je de noodzakelijke competenties en vaardigheden om informatica projecten te begeleiden en IT functies op

Nadere informatie

Academiejaar 2014/2015. bachelor. ergotherapie. ergotherapie. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Academiejaar 2014/2015. bachelor. ergotherapie. ergotherapie. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Academiejaar 2014/2015 bachelor ergotherapie ergotherapie Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Bachelor ergotherapie ergotherapie Je ideale opleiding kiezen uit het ruime aanbod aan onze hogeschool is

Nadere informatie

BACHELOR IN DE VERPLEEGKUNDE VRIJSTELLINGEN ACADEMIEJAAR 2013 2014

BACHELOR IN DE VERPLEEGKUNDE VRIJSTELLINGEN ACADEMIEJAAR 2013 2014 BACHELOR IN DE VERPLEEGKUNDE VRIJSTELLINGEN ACADEMIEJAAR 2013 2014 1 Inleiding 2 2 Instelling : Universiteit 3 2.1 Opleiding PSYCHOLOGIE 3 2.2 Opleiding REVAKI 4 3 instelling Hogeschool 5 3.1 Opleiding

Nadere informatie

Buitengewoon onderwijs

Buitengewoon onderwijs Academiejaar 2015/2016 Bachelor na bachelor Buitengewoon onderwijs Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Bachelor na bachelor Buitengewoon onderwijs Een bachelor na bachelor aan onze hogeschool is niet

Nadere informatie

SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING (SLO)

SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING (SLO) SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING (SLO) Word leraar! Secundair onderwijs of volwassenenonderwijs? Theorieleerkracht of zegt de praktijk jou iets meer? Wil je jouw ervaring op de arbeidsmarkt meenemen naar de

Nadere informatie

Overzicht. Studiekeuze Bachelor-masterstructuur (bama) Overgang SO naar HO Praktisch Studeren doe je zelf maar niet alleen

Overzicht. Studiekeuze Bachelor-masterstructuur (bama) Overgang SO naar HO Praktisch Studeren doe je zelf maar niet alleen Start to study Overzicht Studiekeuze Bachelor-masterstructuur (bama) Overgang SO naar HO Praktisch Studeren doe je zelf maar niet alleen Hoe maak je een goede studiekeuze? Studiekeuze Neem je tijd! begin

Nadere informatie

Bouwmanagement. Postgraduaat

Bouwmanagement. Postgraduaat Bouwmanagement Postgraduaat 2017 2018 Programma Het postgraduaat bouwmanagement bestaat uit vier opleidingsonderdelen van elk vijf studiepunten. Wie is ingeschreven in het postgraduaat en slaagt voor de

Nadere informatie

CVO Vormingsleergang voor Sociaal en Pedagogisch Werk - Gent vzw. Aanmelding voor de opleiding Creatief Zijnstherapeut 2008

CVO Vormingsleergang voor Sociaal en Pedagogisch Werk - Gent vzw. Aanmelding voor de opleiding Creatief Zijnstherapeut 2008 CVO Vormingsleergang voor Sociaal en Pedagogisch Werk - Gent vzw BALANS Edgard Tinelstraat 92 9040 Gent (Sint-Amandsberg) AGOGISCHE VORMING EN OPLEIDING tel.: 09 218 89 39 fax: 09 229 32 55 balans@vspw.be

Nadere informatie

BACHELOR IN DE JOURNALISTIEK STARTEN IN HET TWEEDE SEMESTER PRAKTISCHE RICHTLIJNEN VOOR STUDENTEN

BACHELOR IN DE JOURNALISTIEK STARTEN IN HET TWEEDE SEMESTER PRAKTISCHE RICHTLIJNEN VOOR STUDENTEN BACHELOR IN DE JOURNALISTIEK STARTEN IN HET TWEEDE SEMESTER PRAKTISCHE RICHTLIJNEN VOOR STUDENTEN ACADEMIEJAAR 2018 2019 Starten in het tweede semester 1 2018-2019 Arteveldehogeschool INHOUDSOPGAVE 1 Voorwoord

Nadere informatie

BEDRIJFSMANAGEMENT ALLROUND² DE OPLEIDING BEDRIJFSMANAGEMENT VOOR WERKSTUDENTEN PXL-BUSINESS,

BEDRIJFSMANAGEMENT ALLROUND² DE OPLEIDING BEDRIJFSMANAGEMENT VOOR WERKSTUDENTEN PXL-BUSINESS, BEDRIJFSMANAGEMENT ALLROUND² DE OPLEIDING BEDRIJFSMANAGEMENT VOOR WERKSTUDENTEN PXL-BUSINESS, 2019-2020 WERKEN & STUDEREN WELKOMSTWOORD ALGEMEEN DIRECTEUR Hogeschool PXL is een warme en kwaliteitsvolle

Nadere informatie

Academiejaar 2015/2016. bachelor in de verpleegkunde. Werk en behaal je diploma via een brugprogramma. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Academiejaar 2015/2016. bachelor in de verpleegkunde. Werk en behaal je diploma via een brugprogramma. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen NIEUWE CAMUS Academiejaar 2015/2016 bachelor in de verpleegkunde Werk en behaal je diploma via een brugprogramma Artesis lantijn Hogeschool Antwerpen bachelor in de verpleegkunde Werk en behaal je diploma

Nadere informatie

ACADEMIEJAAR LEREN OP SCHOOL ÉN OP DE WERKPLEK. Graduaat in Maatschappelijk werk.

ACADEMIEJAAR LEREN OP SCHOOL ÉN OP DE WERKPLEK. Graduaat in Maatschappelijk werk. ACADEMIEJAAR 2019-2020 OP SCHOOL ÉN OP DE WERKPLEK Graduaat in Maatschappelijk werk www.odisee.be Graduaat in Maatschappelijk werk Werk je graag met mensen, ook als ze kwetsbaar zijn? Wil je leren om ze

Nadere informatie

DE STRUCTUUR VAN HET HOGER ONDERWIJS

DE STRUCTUUR VAN HET HOGER ONDERWIJS Het hoger onderwijs in Vlaanderen kent twee soorten onderwijs: het hoger professioneel onderwijs en het academisch onderwijs. Je kan een opleiding volgen aan een hogeschool of aan een universiteit. Bron:

Nadere informatie

ANTWOORD. Vraag nr. 483 van 5 april 2012 van GOEDELE VERMEIREN

ANTWOORD. Vraag nr. 483 van 5 april 2012 van GOEDELE VERMEIREN VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 483 van 5 april 2012 van GOEDELE VERMEIREN Hoger onderwijs Werkstudenten Onder

Nadere informatie

zorgverbreding en remediërend leren

zorgverbreding en remediërend leren BACHELOR NA BACHELOR zorgverbreding en remediërend leren Wil je je specialiseren in zorg op maat van ieder kind in het basis- of secundair onderwijs? Wil je kwaliteitsvol inspelen op de specifieke onderwijsbehoeften

Nadere informatie

Verkort traject. Bachelor in de. verpleegkunde voor vroedkundigen

Verkort traject. Bachelor in de. verpleegkunde voor vroedkundigen NIEUWE CAMUS Academiejaar 2015/2016 studeren combineren Bachelor in de verpleegkunde Verkort traject bachelor in de verpleegkunde voor vroedkundigen Artesis lantijn Hogeschool Antwerpen Bachelor in de

Nadere informatie

BACHELOR IN HET COMMUNICATIEMANAGEMENT VRIJSTELLINGEN ACADEMIEJAAR

BACHELOR IN HET COMMUNICATIEMANAGEMENT VRIJSTELLINGEN ACADEMIEJAAR BACHELOR IN HET COMMUNICATIEMANAGEMENT VRIJSTELLINGEN ACADEMIEJAAR 2017-2018 1 Inleiding 2 2 Arteveldehogeschool 3 2.1 Bachelor in het bedrijfsmanagement of IBM 3 2.2 Bachelor in de journalistiek 4 2.3

Nadere informatie

Een flexibele deeltijdopleiding die inspeelt op de actualiteit van het sociaal werk

Een flexibele deeltijdopleiding die inspeelt op de actualiteit van het sociaal werk Een flexibele deeltijdopleiding die inspeelt op de actualiteit van het sociaal werk Inhoud 1. Heldere onderwijsvisie 2. Opleiden op maat 3. Online leren 4. Samen verantwoordelijk 5. Modulaire opleiding

Nadere informatie

VERKORTE TRAJECTEN Officemanagement

VERKORTE TRAJECTEN Officemanagement VERKORTE TRAJECTEN Officemanagement 0 Arteveldehogeschool Opleiding Officemanagement Campus Kantienberg Voetweg 66 9000 Gent trajectbeheerofm@arteveldehs.be www.arteveldehs.be VERKORTE TRAJECTEN OFFICEMANAGEMENT

Nadere informatie

Verkorte trajecten 2015-2016 (versie 2015-04-22)

Verkorte trajecten 2015-2016 (versie 2015-04-22) Opleiding Bachelor in het Sociaal werk Sint-Annaplein 1 9000 Gent Verkorte trajecten 201-201 (versie 201-0-22) Studenten die reeds een diploma hoger onderwijs behaald hebben, kunnen binnen onze opleiding

Nadere informatie

Specifieke lerarenopleiding

Specifieke lerarenopleiding Rouppeplein 16 1000 Brussel 02/546.22.63 kirsten.deschrijver@cvolethas.be www.lethas.be Specifieke lerarenopleiding 2016-2017 Wil je leraar worden? Standaardtraject 2 jaar Versneld traject 1 jaar+ semester

Nadere informatie

Lichamelijke Opvoeding

Lichamelijke Opvoeding Academiejaar 2014/2015 bachelor onderwijs Secundair Onderwijs Lichamelijke Opvoeding Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen bachelor onderwijs Secundair Onderwijs Lichamelijke Opvoeding Je ideale opleiding

Nadere informatie

Toegepaste fiscaliteit

Toegepaste fiscaliteit Toegepaste fiscaliteit Bachelor na bachelor via afstandsonderwijs STUDEER OP AFSTAND 2017 2018 Fiscale deskundigen gegeerd De nood aan hoogopgeleid personeel in het domein van de belastingen is de laatste

Nadere informatie

Academiejaar 2014/2015. Bachelor voedingsen dieetkunde. voor werkstudenten. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Academiejaar 2014/2015. Bachelor voedingsen dieetkunde. voor werkstudenten. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Academiejaar 2014/2015 Bachelor voedingsen dieetkunde voor werkstudenten Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Bachelor voedings- en dieetkunde voor werkstudenten Wil je de opleiding Voedings- en dieetkunde

Nadere informatie

Verkorte trajecten 2015-2016 (versie 2015-07-10)

Verkorte trajecten 2015-2016 (versie 2015-07-10) Opleiding Bachelor in het Sociaal werk Sint-Annaplein 1 9000 Gent Verkorte trajecten 201-201 (versie 201-07-10) Studenten die reeds een diploma hoger onderwijs behaald hebben, kunnen binnen onze opleiding

Nadere informatie

Verkorte trajecten Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs

Verkorte trajecten Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs Lerarenopleiding Turnhout Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs Verkorte trajecten Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs Toelating tot deze verkorte trajecten is een beslissing van de

Nadere informatie

Lean Six Sigma Black Belt

Lean Six Sigma Black Belt POST- GRADUAAT Lean Six Sigma Black Belt Ben je geïnteresseerd in het verbeteren van bedrijfsprocessen? Wil je graag aan de slag met procesverbeteren binnen je bedrijf? Laat je onderdompelen in Lean Six

Nadere informatie

Vrijstellingsbeleid SLO HIK Geel

Vrijstellingsbeleid SLO HIK Geel rijstellingsbeleid SLO HIK Geel 1. Inleiding * Je aanvraag tot vrijstelling gebeurt steeds via het aanvraagformulier, opgenomen onder punt 4. * Indien je meerdere vrijstellingen wenst aan te vragen, gebruik

Nadere informatie

BRUGPROGRAMMA BACHELOR IN DE VERPLEEGKUNDE PXL-HEALTHCARE WERKEN & STUDEREN

BRUGPROGRAMMA BACHELOR IN DE VERPLEEGKUNDE PXL-HEALTHCARE WERKEN & STUDEREN BRUGPROGRAMMA BACHELOR IN DE VERPLEEGKUNDE PXL-HEALTHCARE 2018-2019 WERKEN & STUDEREN WELKOMSTWOORD ALGEMEEN DIRECTEUR Hogeschool PXL is een warme en kwaliteitsvolle hogeschool: ondernemend, netwerkend,

Nadere informatie

VAKGROEP <... > ONDERZOEKSGROEP <... > NIET GESLAAGD VOOR TOELATINGSEXAMEN: WAT NU?

VAKGROEP <... > ONDERZOEKSGROEP <... > NIET GESLAAGD VOOR TOELATINGSEXAMEN: WAT NU? VAKGROEP ONDERZOEKSGROEP NIET GESLAAGD VOOR TOELATINGSEXAMEN: WAT NU? 1 DOELSTELLING Informeren over de verschillende opties in een duidelijke context, met oog voor alle voor- en nadelen

Nadere informatie

Hoe word je leraar aardrijkskunde, biologie, chemie, fysica, informatica of wiskunde?

Hoe word je leraar aardrijkskunde, biologie, chemie, fysica, informatica of wiskunde? Hoe word je leraar aardrijkskunde, biologie, chemie, fysica, informatica of wiskunde? FACULTEIT WETENSCHAPPEN SLO natuurwetenschappen, SLO wiskunde wet.kuleuven.be/studenten/slo Kies ik voor aardrijkskunde,

Nadere informatie

FAQ Frequently Asked Questions Master na master Notariaat

FAQ Frequently Asked Questions Master na master Notariaat FAQ Frequently Asked Questions Master na master Notariaat Toelatingsvoorwaarden... 1 Inschrijving... 2 Studietraject... 3 Stage... 4 Werken en studeren... 5 Cursusmateriaal... 5 Lessenrooster... 6 Examens...

Nadere informatie

BRUGPROGRAMMA BACHELOR IN DE VERPLEEGKUNDE

BRUGPROGRAMMA BACHELOR IN DE VERPLEEGKUNDE 2015 2016 WERKEN EN STUDEREN BRUGPROGRAMMA BACHELOR IN DE VERPLEEGKUNDE PXL-HEALTHCARE KEUZETRAJECTEN Kinderverpleegkunde (KVP) Psychiatrische verpleegkunde (PVP) Sociale verpleegkunde (SVP) Ziekenhuisverpleegkunde

Nadere informatie

Academiejaar 2013/2014. professionele. BIOchemie. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Academiejaar 2013/2014. professionele. BIOchemie. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Academiejaar 2013/2014 professionele bachelor CHEMIE BIOchemie Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Professionele bachelor chemie BIOchemie Je ideale opleiding kiezen uit het ruime aanbod aan onze hogeschool

Nadere informatie