WAARIN BEN JIJ KONING?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "WAARIN BEN JIJ KONING?"

Transcriptie

1 willem2.nl WAARIN BEN JIJ KONING? ONTDEK ONZE PLUS- PROFIELEN MAVO HAVO ATHENEUM GYMNASIUM

2 VOORWOORD WAARIN BEN JIJ KONING? 2 Het Koning Willem II College is een openbare school voor gymnasium, atheneum, havo en mavo. In een prettige en overzichtelijke leeromgeving stimuleren we de leerlingen om het beste uit zichzelf te halen. We zijn er trots op dat veel leerlingen op een hoger niveau een diploma behalen dan voor de brugklas voorspeld was. Onze leerlingen krijgen volop kansen zich op tal van terreinen te oriënteren, te verdiepen en te excelleren. 3 Het Koning Willem II College biedt naast het reguliere gymnasium, atheneum, havo en mavo ook ruimte aan leerlingen met extra talent of interesse voor theater, kunst, ict, sport en wetenschap. Alle brugklassers kunnen naast het reguliere lesprogramma kiezen voor één van de plusprofielen. De vwoleerlingen volgen bovendien het vak wetenschap. Een voorwoord. We zijn Topsport Talentschool en DaMu-school. Dat betekent dat we bijzondere faciliteiten mogen bieden aan topsporters en dansleerlingen. Omdat we kansen bieden aan toptalenten vinden wij het vanzelfsprekend om maatwerk te leveren. De school streeft ernaar voor iedereen een krachtige leeromgeving te creëren. We willen dat iedere leerling bij ons op school het antwoord vindt op de vraag Waarin ben jij koning? Hoe we onze school hebben georganiseerd kunt u lezen in deze brochure.

3 HET BRUGJAAR: DAKPANKLASSEN NIEUW! BRUGKLAS MAVO/HAVO BRUGKLAS HAVO/ ATHENEUM BRUGKLAS ATHENEUM/ GYMNASIUM BRUGKLAS PROEF- LESSEN Wij werken in het brugjaar met dakpanklassen. Afhankelijk van het advies van de basisschool en de wensen van de leerling en de ouders, plaatsen we de leerling in een mavo/havo, havo/atheneum of atheneum/gymnasium brugklas. 10 JANUARI JANUARI FEBRUARI 2018 In het brugjaar krijgen leerlingen de ruimte om te wennen aan de school, zich te ontwikkelen en te laten zien wat ze kunnen. Pas aan het einde van het eerste jaar bepalen we welke afdeling het beste past bij de leerling: mavo, havo, atheneum of gymnasium. De leerling krijgt een bindend advies, dat wordt gebaseerd op de studieresultaten, de adviezen van de vakdocenten en de motivatie van de leerling. Leerlingen met een vwo-advies krijgen de kans om in de atheneum/gymnasium brugklas te starten. In deze brugklas maken de leerlingen bij het vak Latijn kennis met de klassieke cultuur, volgen ze Cambridge Engels en het vak wetenschap. Omdat vwo-leerlingen worden voorbereid op een wetenschappelijke opleiding aan de universiteit leren we ze in dit laatste vak wetenschappelijke onderzoeksvaardigheden aan via vakoverstijgende thema s. Wij vinden wetenschappelijk (leren) denken en (leren) onderzoeken belangrijk in onze vwo-afdeling en daarom komt het vak terug in de hele opleiding en zijn we lid van WON (WetenschapsOriëntatie Nederland). 2 E EN 3 E KLAS MAVO HAVO ATHENEUM/ GYMNASIUM 4 In het brugjaar stoppen de reguliere lessen om uur. MEER INFORMATIE OVER DE BRUGKLASSEN VINDT U TERUG OP BOVENBOUW 4 E, 5 E EN 6 E KLAS MUZIEK EC TE MAVO LB ZW INFOR- MATICA NT NG HAVO CM EM NATUUR LEVEN EN TECHNO- LOGIE NT ATHENEUM/ GYMNASIUM NG CM WISKUNDE D EM BEELDENDE VORMING DRAMA FILOSOFIE DANS In het brugjaar krijgen leerlingen de ruimte om te wennen aan de school, zich te ontwikkelen en te laten zien wat ze kunnen. DOORSTROOM MBO OF HAVO-4 HBO OF VWO-5 LEGENDA HBO OF WO (UNIVERSITEIT) STUDIENIVEAU KEUZEVAKKEN PROFIELEN Sectoren mavo: Economie (EC) - Techniek (TE) - Landbouw (LB) - Zorg & Welzijn (ZW) Profielen havo en vwo: Cultuur en Maatschappij (CM) - Economie en Maatschappij (EM) - Natuur en Gezondheid (NG) - Natuur en Techniek (NT)

4 NA DE BRUGKLAS Mavo Na de brugklas. Onze mavo leidt op voor een studie aan het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) en duurt met het brugjaar inbegrepen vier jaar. Binnen het onderwijsgebied Stappegoor werken we samen met ROC Tilburg dat om de hoek ligt. Bij ons kan een leerling op de mavo ook examen doen in tekenen en muziek. Leerlingen met goede resultaten en een positief advies van de vakdocenten kunnen binnen de school overstappen naar het havo. Havo Het havo duurt met het brugjaar inbegrepen vijf jaar en leidt op voor een studie aan een hogeschool (hbo). Leerlingen met goede resultaten en een positief advies van de vakdocenten kunnen binnen de school, na het behalen van hun diploma, overstappen naar het vwo. Vwo Het vwo duurt zes jaar en bestaat uit het gymnasium en het atheneum. Het vwo leidt op voor een wetenschappelijke opleiding aan een universiteit (wo). Een gymnasiumopleiding kan belangrijk zijn voor een vervolgstudie, maar heeft zeker ook meerwaarde voor de persoonlijke vorming en het culturele bewustzijn van de leerling. 6 7 MEER INFORMATIE OVER DE AFDELINGEN VINDT U TERUG OP Een gymnasiumopleiding kan belangrijk zijn voor een vervolgstudie, maar heeft zeker ook meerwaarde voor de persoonlijke vorming en het culturele bewustzijn.

5 EXTRA WON: lessen in wetenschap Al onze vwo-leerlingen volgen het vak wetenschap. Om dit vak goed vorm te geven zijn we al enkele jaren aangesloten bij het landelijke netwerk WON. Daarmee zijn we als enige Tilburgse school een zogenaamde WON-school. Dit netwerk van middelbare scholen en universiteiten zet zich in voor pre-wetenschappelijk onderwijs met als doel de leerlingen van het vwo nóg beter voor te bereiden op een vervolgstudie aan een universiteit. Van toekomstige studenten verwacht men een kritische, onderzoekende en actieve houding en het speciale vak wetenschap doet een beroep op deze kwaliteiten. We hebben een speciale leerlijn ontwikkeld, vanaf de atheneum/gymnasium brugklas tot en met 6 vwo. Bij het vak leren leerlingen nadenken over de vraag wat wetenschappelijke kennis eigenlijk is, hoe je wetenschappelijk onderzoek doet en wat je daar aan zou kunnen hebben. In het brugjaar is het uitgangspunt voor de lessen wetenschap de verwondering. Vanuit de van nature aanwezige nieuwsgierigheid van de leerling verzorgen we speciale onderzoekslessen, organiseren we onderzoekswedstrijden en werken we samen met wetenschappers van verschillende universiteiten in Nederland. In samenwerking met het Wetenschapsknooppunt van Tilburg University organiseren we het Junior Science Café voor onze brugklassers en leerlingen van groep 7 en 8. Versterkt talenonderwijs Goede talenkennis is in onze huidige maatschappij van groot belang. Beheersing van meerdere vreemde talen vergroot de kansen op de arbeidsmarkt. Bij contacten met bedrijven en organisaties in het buitenland is het een groot voordeel als je kunt communiceren in de taal die in het land wordt gesproken. Daarom bieden wij programma s aan binnen het moderne vreemde talenonderwijs (Engels, Frans en Duits), die opleiden tot internationaal erkende certificaten. Deze certificaten zijn afgestemd op het Europees Referentiekader (ERK) en kennen verschillende niveaus. OPEN DAG ZONDAG UUR 8 In alle brugklassen starten we met Cambridge Engels. Leerlingen die daarvoor kiezen, sluiten het vak in de bovenbouw af met een examen en ontvangen dan een Cambridge-certificaat. Dit certificaat geniet wereldwijd bekendheid en is een internationaal erkende maatstaf voor de kennis van de Engelse taal. Leerlingen brengen tijdens het programma een vierdaags bezoek aan de universiteitsstad Cambridge. 9 Op het vwo bereiden de vakken Frans en Duits onze leerlingen voor op de internationale examens Delf junior en Goethe Deutsch. De Delf- en Goethe-programma s beoordelen de essentiële vaardigheden om een taal te beheersen. Delf junior en Goethe Deutsch-examens bestaan op verschillende niveaus. Het B2-diploma biedt, samen met het reguliere schooldiploma, direct toegang tot Frans- en Duitstalige universiteiten. Op havo bieden we, naast Cambridge Engels, óók Delf junior. MEER INFORMATIE OVER WON VINDT U TERUG OP Volg ons op social media.

6 DE PLUSPROFIELEN NIEUW! De plusprofielen Sinds dit schooljaar krijgen alle brugklassers de kans om één van onze zogenaamde plusprofielen te volgen. 10 De plusprofielen. Leerlingen kunnen kiezen uit de volgende plusprofielen: muzisch: atelierklas muzisch: podiumklas sport extra ICT & mediadesign Kiezen voor een plusprofiel geeft leerlingen de kans zich te verdiepen en te ontwikkelen in een richting die hun interesse heeft. Naast kennisontwikkeling komen tal van vaardigheden aan bod die de leerlingen de rest van hun leven nodig hebben, zoals: samenwerken, reflecteren, kritisch en creatief denken, plannen, doorzetten en focussen. 11 PRESENTATIE- AVOND + VOOROPLEIDING DANS EN TOPSPORT 21 NOVEMBER uur Afhankelijk van het gekozen plusprofiel zijn de leerlingen een of twee middagen in de week tot uur hiermee bezig. Wij vragen ouders een bijdrage in de kosten. Met deze bijdrage bekostigen we de aanschaf van verschillende materialen en de excursies en uitstapjes die we extra met deze leerlingen maken. Kinderen die een plusprofiel gekozen hebben, kiezen dit voor ten minste één schooljaar. Aan het eind van de brugklas geven de leerlingen aan of ze verder willen gaan met het plusprofiel; de docenten geven daarbij een advies. Leerlingen die verder gaan met het plusprofiel, maken deze keuze vervolgens voor twee jaar. Kiezen voor een plusprofiel geeft leerlingen de kans om zich te verdiepen en te ontwikkelen.

7 Leerlingen die graag zingen, muziek maken of die graag als acteur of musicalster op de planken (willen) staan, kunnen kiezen voor de podiumklas. Sport extra Leerlingen die graag bewegen en gemotiveerd zijn om veel te sporten, kunnen zich aanmelden voor ons plusprofiel sport extra. Naast de reguliere lessen lichamelijke opvoeding volgen deze leerlingen twee verbredende en verdiepende sportlessen. Docenten en leerlingen gaan dieper in op de stof die in de reguliere lessen aan bod komt én leerlingen maken kennis met nieuwe sporten, zoals roeien, flag football en beachvolleybal. Ook besteden we aandacht aan de rol van sport in onze samenleving. We maken gebruik van de expertise van diverse lokale en landelijke topsportverenigingen en (top)sportorganisaties. Verder bevat het programma een één- of meerdaagse activiteit, waardoor de leerlingen elkaar beter leren kennen en de samenwerking zal verbeteren. Jaarlijks betalen de ouders een bijdrage van 125,00. SNUFFEL- TWEEDAAGSE SPORT EXTRA NOVEMBER DECEMBER uur GROEP 8? Leerlingen kunnen in de bovenbouw van de mavo-afdeling kiezen voor het examenvak LO2. Op het havo kunnen de leerlingen het examenvak BSM (bewegen, sport en maatschappij) volgen. SNUFFEL- TWEEDAAGSE ATELIER- KLAS NOVEMBER DECEMBER uur ICT & mediadesign Voor leerlingen die interesse hebben zich te verdiepen in de digitale wereld achter allerlei moderne uitvindingen, hebben wij het plusprofiel ict en mediadesign ontwikkeld. Dit multidisciplinaire vak doet een appèl op de ict-vaardigheden en de creativiteit van de leerling. In ons Fablab onderzoeken, ontwerpen en ontwikkelen de leerlingen allerlei verschillende zaken, waarbij ze gebruik kunnen maken van verschillende technieken, zoals het Internet of Things, 3D-printen, robots en sonortechnologie. In ons Fablab leren de leerlingen een website te bouwen, een app te ontwikkelen, een eigen game of een eigen reclamefilmpje te maken. In projecten werken leerlingen samen aan realistische opdrachten waarbij ze inzicht krijgen in wat er allemaal (technisch) mogelijk is en ze bedenken, ontwerpen en bouwen zelf. Jaarlijks betalen de ouders een bijdrage van 125, GROEP 8? Muzisch: atelierklas Leerlingen die het heerlijk vinden om te tekenen, te schilderen, mode te ontwerpen, te fotograferen, te filmen, te boetseren of te bouwen, kunnen kiezen voor de atelierklas. Samen met andere leerlingen zijn zij vier uur in de week bezig met beeldende kunst, in de breedste zin van het woord. Ze leren werken met verschillende materialen en technieken die niet in het schoolvak beeldende vormgeving aan bod komen. Naast lessen van onze eigen docenten in het kunstatelier, krijgen ze les van kunstenaars buiten de school en bezoeken ze tentoonstellingen en ateliers. Leerlingen doen mee aan exposities waar zij hun werk kunnen laten zien. Leerlingen die ook in klas 2 en 3 kiezen voor de atelierklas werken bovendien mee aan de musicalproductie waar zij verantwoordelijk zijn voor het decor, de kostuums, de grime en het licht. Deelname aan de atelierklas kost jaarlijks 150,00. In de bovenbouw kunnen leerlingen op havo en vwo het examenvak kunst beeldende vormgeving kiezen. Dit plusprofiel legt een goede basis voor verschillende studierichtingen in het mbo, hbo en wo. Het vak informatica bieden we in de bovenbouw van havo en vwo aan als eindexamenvak. Op onze mavo-afdeling onderzoeken we de mogelijkheid voor het aanbieden van het examenvak media, vormgeving en ict. SNUFFEL- TWEEDAAGSE ICT & MEDIADESIGN NOVEMBER DECEMBER uur GROEP 8? 13 SNUFFEL- TWEEDAAGSE PODIUM- KLAS NOVEMBER DECEMBER uur GROEP 8? Muzisch: podiumklas Leerlingen die graag zingen, muziek maken of die graag als acteur of musicalster op de planken (willen) staan, kunnen kiezen voor de podiumklas. Afhankelijk van de voorkeursdiscipline (muziek of toneel/musical) kiezen zij voor de podiumklas waar ze zich vier uur in de week verdiepen en verder bekwamen in hun eigen discipline. Leerlingen krijgen les in acteren, zingen, samen musiceren en arrangeren, waarbij we ook lessen laten verzorgen door acteurs, dj s, componisten en regisseurs van buiten de school. Meerdere keren per jaar krijgen de leerlingen de kans om in kleinere producties en opdrachten hun podiumtalent te laten zien voor een divers publiek. Uiteraard bezoeken de leerlingen samen met hun medeleerlingen verschillende voorstellingen in de schouwburg of concertzaal en nemen ze daar een kijkje in de wereld achter de schermen. Leerlingen die in klas 2 en 3 verder gaan met de podiumklas sluiten beide jaren af met een musicalproductie. Deelname aan de podiumklas kost jaarlijks 150,00. Het examenvak kunst drama kunnen onze leerlingen kiezen op het havo en vwo. Het examenvak kunst muziek wordt op het havo en vwo aangeboden en muziek op het mavo. MEER INFORMATIE OVER PLUSPROFIELEN VINDT U TERUG OP Om kennis te maken met de plusprofielen organiseren we voor leerlingen van groep 8 een snuffeltweedaagse. In een reeks van twee woensdagmiddagen krijgen leerlingen een goed beeld van het gekozen plusprofiel: atelierklas, podiumklas, ICT & mediadesign of sport extra. We organiseren twee reeksen, zodat groep 8-leerlingen (als ze dat willen) kunnen snuffelen aan twee verschillende plusprofielen. De eerste reeks is op woensdag 8 en 15 november. De tweede reeks is op woensdag 6 en 13 december. Van tot uur. Inschrijven kan via de site:

8 TOPSPORT VOOROPLEIDING DANS INFO AVOND TOPSPORT 21 NOVEMBER uur Wij bieden jonge, talentvolle sporters de mogelijkheid zich op het vlak van hun sport optimaal te ontwikkelen en tegelijkertijd het maximale uit hun studie in het voortgezet onderwijs te halen. Als leerlingen via hun vereniging aangesloten zijn bij de Stichting Topsportopleiding Tilburg, dan kunnen zij profiteren van de faciliteiten die we speciaal voor hen hebben gecreëerd. Topsporters krijgen de gelegenheid om tijdens schooltijden te trainen, waarbij we ernaar streven om optimale roosters voor hen te maken. We geven vrij voor deelname aan wedstrijden, toernooien en trainingsstages. Daarnaast maken de leerlingen gebruik van het topsportlokaal, waar zij onder toeziend oog en de begeleiding van de studiecoach kunnen werken aan schoolopdrachten. We streven er voor de topsporters naar om hen het schoolwerk zoveel mogelijk op school te laten verzorgen, zodat ze thuis de nodige rust kunnen nemen. Topsport Talentschool Sporters, die in een nationale of regionale jeugdselectie zitten en sporters die op het hoogste niveau deelnemen aan een landelijke jeugd- of seniorencompetitie, kunnen in aanmerking komen voor een zogenaamde LOOT-status. LOOT staat voor Landelijk Overleg Onderwijs en Topsport. Als enige TopsportTalentschool in de wijde omgeving mogen wij van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap speciale faciliteiten verlenen aan leerlingen die talentvol zijn in sport, zoals vrijstellingen voor bepaalde (examen)vakken en de mogelijkheid om het eindexamen over twee jaar te spreiden. Sporters met een LOOT-status kunnen op het Koning Willem II College in alle afdelingen (mavo, havo en vwo) gebruik maken van deze faciliteiten. Het Koning Willem II College werkt nauw samen met Stichting LOOT en NOC*NSF. Fotografie: Amatbolsius MEER INFORMATIE OVER TOPSPORT VINDT U TERUG OP De school beschikt over twee volledig uitgeruste dansstudio s, waar de lessen worden verzorgd door docenten van Fontys Dansacademie De dansstroom van het Koning Willem II College geeft leerlingen de mogelijkheid intensieve dans te combineren met school. Leerlingen volgen 9 tot 12 uur per week lessen in klassieke dans, jazz/urban, moderne dans, dansimprovisatie, pilates en drama. De school beschikt over twee volledig uitgeruste dansstudio s, waar de lessen worden verzorgd door docenten van Fontys Dansacademie. Alle dansers zijn ingeschreven als leerling van de vooropleiding van Fontys Dansacademie. De leerlingen sluiten elk jaar af met voorstellingen in het Jan van Besouwhuis in Goirle en ze doen gedurende het schooljaar mee aan allerlei projecten. Ze bezoeken daarnaast regelmatig dansvoorstellingen en dansgezelschappen zoals Introdans, Scapino, de Stilte en Project Sally. Het Koning Willem II College werkt intensief samen met onder andere Fontys Academie voor Danseducatie, Academie voor Muziek- en Musicaltheater en nationale en internationale choreografen. INFO AVOND VOOR- OPLEIDING DANS 21 NOVEMBER uur Na de onderbouw kunnen de leerlingen in de havo- en vwo-afdeling examen doen in het vak dans. Onze school is één van de 12 scholen in Nederland die mag werken met de zogenaamde DaMu-regeling. Deze regeling houdt in dat wij leerlingen die een vooropleiding dans of muziek volgen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap voor bepaalde vakken vrijstellingen mogen geven. Wij bieden jonge, talentvolle sporters de mogelijkheid om school en topsport te combineren zodat zij zich op beide terreinen optimaal kunnen ontwikkelen. MEER INFORMATIE OVER VOOROPLEIDING DANS VINDT U TERUG OP

9 WIST JE DAT... OOG VOOR JOU! Freek Bartels, Jacqueline Govaert, Margot van Geffen, Jacky Groenen, Joris Mathijsen, Eefje Muskens en Sam Oomen op het Koning Willem II College hebben gezeten? JANNES HEUVELMANS NEDERLAND VERTEGENWOORDIGT OP HET SONGFESTIVAL ONZE WILLEM II-DAGEN BOL STAAN VAN DE LEUKE EN GEZELLIGE ACTIVITEITEN? Wij vinden het belangrijk dat leerlingen zich prettig voelen op school, zodat zij zich op allerlei vlakken optimaal kunnen ontwikkelen. Een leerling doorloopt de middelbare school niet alleen. Klasgenoten kunnen elkaar helpen en steunen. Daarnaast begeleiden verschillende mensen binnen onze school de leerling en kunnen we extra ondersteuning bieden aan leerlingen die dat nodig hebben. 16 je je op DINSDAG 6 MAART EN DONDERDAG 8 MAART kunt AANMELDEN op onze school? VEEL LEERLINGEN OP EEN HOGER NIVEAU HUN DIPLOMA HALEN DAN VÓÓR DE BRUGKLAS VOORSPELD WAS? DAT ONZE PLUSPROFIELEN SUPER UITDAGEND EN LEUK ZIJN OM TE VOLGEN? al onze tweedeklassers in de tweede week van het schooljaar twee dagen op kamp gaan? JE OP HET KONING WILLEM II NOOIT VERLOREN LOOPT? JE ONS KUNT VOLGEN OP Social Media #KW2COLLEGE Dakpanklassen HEBBEN IN HET BRUGJAAR? WE VOOR ALLE AFDELINGEN BUITENLANDSE REIZEN ORGANISEREN, BIJVOORBEELD NAAR Toscane, Londen, Barcelona, Griekenland, en Parijs? dat onze school heel GEMAKKELIJK EN VEILIG met de fiets te bereiken is en dat er veel bussen voor de school stoppen? De mentor Iedere leerling heeft een mentor; dit is een vakdocent die ook lesgeeft aan de klas. De mentor vormt de spil in de begeleiding en staat dicht bij de ontwikkelingen in de klas. Hij of zij onderhoudt contact met ouders over de persoonlijke ontwikkeling van de leerling en de resultaten. In de brugklas krijgen de leerlingen studielessen, die bij aanvang van het schooljaar in het teken staan van kennismaken met de nieuwe school, leren plannen en leren leren. Naarmate leerlingen ouder worden, richt de begeleiding van de mentor zich meer op het zelfstandig functioneren van leerlingen. Ook keuzebegeleiding bij het kiezen van een profiel, studie en beroep, het LOB-programma (loopbaanoriëntatie en -begeleiding), is dan belangrijk. Afdelingsleiding Naast een mentorenteam per jaarlaag heeft iedere afdeling een afdelingsleider. Hij is verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken binnen de afdeling. Samen met de mentoren en vakdocenten volgt hij de leerlingen in hun ontwikkeling en organiseert hij leerlingbesprekingen en rapportvergaderingen. Het zorgteam Leerlingen met persoonlijke en/of leerproblemen waar specialistische hulp voor nodig is, kunnen gebruik maken van de expertise van het zorgteam. Het zorgteam bestaat uit een orthopedagoog, twee counselors, een schoolmaatschappelijk werker, een afdelingsdirecteur en de zorgcoördinator. Aan de school is een orthopedagoge verbonden. Zij zorgt voor een adequate diagnostisering en begeleiding van leerlingen met dyslexie of andere problemen. Begeleidingslessen Voor leerlingen die dat nodig hebben, bieden we extra begeleidingslessen aan op het gebied van taal en rekenen. Het is ook mogelijk dat leerlingen in kleine groepen extra ondersteuning krijgen voor reguliere schoolvakken zoals wiskunde, Engels en Nederlands. Daarnaast kunnen leerlingen worden getraind in het versterken van sociale vaardigheden. Dyslexie en dyscalculie Leerlingen met een dyslexie- of dyscalculieverklaring kunnen gebruik maken van bepaalde faciliteiten, zoals tijdverlenging bij het maken van toetsen. Ze krijgen een faciliteitenkaart. Huiswerkbegeleiding met een sociaal gezicht Het Koning Willem II College werkt op dit moment samen met Spectrum Brabant: een social enterprise met een professioneel aanbod op het gebied van huiswerk- en studiebegeleiding. Onze leerlingen kunnen hier voordelig tot zelfs gratis terecht voor naschoolse examentraining en huiswerkbegeleiding. 17

10 IN GESPREK BELANGRIJKE DATA Samen zijn wij verantwoordelijk voor de ontwikkeling en het welbevinden van de leerling. Plusprofielen snuffeltweedaagse voor groep 8 Om kennis te maken met de plusprofielen organiseren we voor leerlingen van groep 8 speciale Snuffel2daagsen. In een reeks van twee woensdagmiddagen krijgen leerlingen een goed beeld van het gekozen plusprofiel: atelierklas, podiumklas, ICT & Mediadesign of Sport extra. We organiseren twee keer een reeks zodat het mogelijk is om te snuffelen aan twee plusprofielen. Reeks 1: 8 en 15 november van uur.. Reeks 2: 6 en 13 december van uur. Info avond: topsport en vooropleiding dans De infoaovond voor de topsporters en de vooropleiding dans is op dinsdag 21 november van uur tot uur. Proeflessen woensdag 10 januari woensdag 24 januari woensdag 7 februari Hoe krijgen we het samen voor elkaar? Als ouders hun kind aan ons toevertrouwen, willen wij graag een goede samenwerking met hen. Samen zijn wij verantwoordelijk voor de ontwikkeling en het welbevinden van de leerling. Wij hechten aan een open communicatie tussen de leerling en school, en zeker ook tussen de ouders en school. Er zijn verschillende manieren waarop we de communicatie hebben gestroomlijnd. Willem Tweet en ouderportaal Vijfmaal per jaar verschijnt digitaal de Willem Tweet waarin we ouders op de hoogte houden van ontwikkelingen die de school betreffen. Via het ouderportaal versturen we brieven over bijzondere gebeurtenissen zoals schoolfeesten, excursies en sportdagen. Rapporten en magister Driemaal per jaar reiken we een cijferrapport uit waarop de schoolvorderingen staan vermeld. Via ons schooladministratiesysteem Magister kunnen zowel ouders als leerlingen met hun persoonlijke inlogcode op elk moment de behaalde resultaten inzien. Website, facebook en instagram Alle belangrijke schoolinformatie staat op de website van de school. Daar kunt u tal van documenten vinden, zoals de schoolgids. Op de homepage van onze website, op facebook en instagram vermelden we bijzondere gebeurtenissen op school en de bijzondere buitenschoolse prestaties van onze leerlingen en collega s. Uw mening doet ertoe Wij vinden het belangrijk dat leerlingen en ouders samen met ons meedenken over schoolse zaken. Naast een leerlingenraad is er ook een ouderraad actief. In de medezeggenschapsraad vinden leerlingen, ouders en docenten elkaar. Daarnaast kennen we ook klankbordgroepen van ouders. Voor de snuffeltweedaagse, de infoavond en de proeflessen dienen deelnemers zich via de site van de school aan te melden. Open Dag De Open Dag is op zondag 28 januari van tot uur. Centrale aanmelding Dinsdag 6 maart voor leerlingen met de achternaam A t/m K. Donderdag 8 maart voor leerlingen met de achternaam L t/m Z. Telkens van tot uur en van tot uur. 18 Ouderavonden, mentoren- en docentenspreekavond 19 Aan het begin van ieder schooljaar organiseren we ouderavonden waar ouders Toelatingscriterium kennis kunnen maken met de nieuwe mentor van hun zoon of dochter. In het Het advies van de basisschool is ten minste vmbo-tl. najaar en in het voorjaar kunt u intekenen voor een persoonlijk gesprek met de mentor. Ook kennen we docentenspreekavonden waar ouders gesprekken kunnen aanvragen met vakdocenten. Mocht het nodig zijn, dan neemt de mentor of de afdelingsleiding tussentijds contact op met het thuisfront. Omgekeerd verwachten we dat ook van ouders. Fotografie: J. van Iperen, H. Scholtes, M. Cuppers.

11 willem2.nl WAARIN BEN JIJ KONING? OPEN DAG ZONDAG UUR SNUFFEL TWEEDAAGSE NOVEMBER UUR DECEMBER UUR ONTDEK ONZE PLUS- PROFIELEN Tatraweg 80, 5022 DS Tilburg T info@willem2.nl willem2.nl

WAARIN BEN JIJ KONING?

WAARIN BEN JIJ KONING? willem2.nl WAARIN BEN JIJ KONING? nieuw PLUS- PROFIELEN vanaf schooljaar 2017/2018 MAVO HAVO ATHENEUM GYMNASIUM VOORWOORD WAARIN BEN JIJ KONING? 2 Het Koning Willem II College is een openbare school voor

Nadere informatie

willem2.nl WAARIN BEN JIJ KONING?

willem2.nl WAARIN BEN JIJ KONING? willem2.nl WAARIN BEN JIJ KONING? VMBO-TL HAVO ATHENEUM GYMNASIUM 2 Een voorwoord. Elk kind heeft een talent. Het Koning Willem II College wil dat samen met de ouders ontdekken en verder laten groeien.

Nadere informatie

willem2.nl WAARIN BEN JIJ KONING?

willem2.nl WAARIN BEN JIJ KONING? willem2.nl WAARIN BEN JIJ KONING? VMBO-TL HAVO ATHENEUM GYMNASIUM 2 WWW.WILLEM2.NL Kennismaken met het Koning Willem II College Misschien heb je dit jaar al kennisgemaakt met het Koning Willem II College

Nadere informatie

KUNST EN CULTUUR CULTUURKLAS / VOOROPLEIDING KUNSTEN

KUNST EN CULTUUR CULTUURKLAS / VOOROPLEIDING KUNSTEN KUNST EN CULTUUR CULTUURKLAS / KUNSTONDERWIJS OP T RIJKS N ACCENT OP IEDERS TALENT Vanuit onze visie op kunst- en cultuuronderwijs streven we naar een rijk aanbod. De school heeft daarom een aantal programmalijnen.

Nadere informatie

Hier leer je. voor het leven BERGSCHENHOEK. Een open en stimulerende omgeving. Aandacht voor jouw ontwikkeling. Vanuit relaties naar prestaties

Hier leer je. voor het leven BERGSCHENHOEK. Een open en stimulerende omgeving. Aandacht voor jouw ontwikkeling. Vanuit relaties naar prestaties BERGSCHENHOEK christelijke school voor gymnasium-atheneum-havo Hier leer je Vanuit relaties naar prestaties Aandacht voor jouw ontwikkeling Een open en stimulerende omgeving voor het leven Leren kan op

Nadere informatie

Hier leer je. voor het leven BERGSCHENHOEK. Aandacht voor jouw ontwikkeling. Vanuit relaties naar prestaties. Een open en stimulerende omgeving

Hier leer je. voor het leven BERGSCHENHOEK. Aandacht voor jouw ontwikkeling. Vanuit relaties naar prestaties. Een open en stimulerende omgeving BERGSCHENHOEK christelijke school voor gymnasium-atheneum-havo Hier leer je Vanuit relaties naar prestaties Aandacht voor jouw ontwikkeling Een open en stimulerende omgeving voor het leven Leren kan op

Nadere informatie

ALGEMENE INFORMATIE FRENCKEN LEERT JE KIEZEN! Scholengemeenschap voor VWO en HAVO

ALGEMENE INFORMATIE FRENCKEN LEERT JE KIEZEN! Scholengemeenschap voor VWO en HAVO ALGEMENE INFORMATIE FRENCKEN LEERT JE KIEZEN! Scholengemeenschap voor VWO en HAVO BESTE OUDERS EN TOEKOMSTIGE LEERLINGEN WAT IS DAT TOCH SPANNEND: KIEZEN VOOR EEN MIDDELBARE SCHOOL! Deze brochure laat

Nadere informatie

Wessel Gansfortcollege vestiging Heerdenpad

Wessel Gansfortcollege vestiging Heerdenpad Wessel Gansfortcollege vestiging Heerdenpad Film bekijken? Scan met Layar! vmbo-theoretisch leerweg (tl) havo, atheneum, atheneum+ 900 leerlingen Uit de kunst! Ongeveer 900 leerlingen komen elke dag naar

Nadere informatie

De mavo-klas. De havo-coachklas. Dan kies je voor een moderne school. met veel keuze aan opleidingen en. extra programma s.

De mavo-klas. De havo-coachklas. Dan kies je voor een moderne school. met veel keuze aan opleidingen en. extra programma s. CSW Van de Perre voor mavo, havo, vwo:, en TTO Kies je voor CSW Van de Perre? Griffioenstraat 17 4334 BK Middelburg 7 6 6 5 5 5 4 XL 4 XL XL 3 XL 2 1 coachklas / VWO BASISONDERWIJS GROEP 8 4 Dan kies je

Nadere informatie

Kleine school, grote toekomst!

Kleine school, grote toekomst! Christelijke school voor mavo en onderbouw mavo/havo Kleine school, grote toekomst! Informatie voor ouders Schooljaar 2015-2016 De SAV: kleine school, grote toekomst De SAV is een open christelijke school

Nadere informatie

Hier leer je voor het leven

Hier leer je voor het leven BERGSCHENHOEK christelijke school voor gymnasium-atheneum-havo Hier leer je voor het leven Vanuit relaties naar prestaties Aandacht voor jouw ontwikkeling Een open en stimulerende omgeving Leren kan op

Nadere informatie

Elke dag inspirerend. vwo / havo. elke dag een uitdaging

Elke dag inspirerend. vwo / havo. elke dag een uitdaging Elke dag inspirerend vwo / havo elke dag een uitdaging Samen met uw zoon of dochter staat u voor een belangrijke keuze. Op basis van het advies van de basisschool ligt de uitdaging op vwo of havo-niveau.

Nadere informatie

De mavo-klas. De havo-coachklas. Een moderne school met veel. keuze aan opleidingen en extra. programma s.

De mavo-klas. De havo-coachklas. Een moderne school met veel. keuze aan opleidingen en extra. programma s. CSW Van de Perre voor mavo, havo, vwo:, en TTO Griffioenstraat 17 4334 BK Middelburg Kies voor CSW Van de Perre! 7 6 6 5 5 5 4 XL 4 XL XL 3 XL 2 1 coachklas / VWO BASISONDERWIJS GROEP 8 4 Een moderne school

Nadere informatie

christelijke school voor mavo-havo-vwo met elkaar voor elkaar voor nu en later

christelijke school voor mavo-havo-vwo met elkaar voor elkaar voor nu en later christelijke school voor mavo-havo-vwo met elkaar voor elkaar voor nu en later Onderwijs met aandacht voor iedereen! Op mavo, havo of drie jaar vwo onderbouw: Engels PLUS Sport PLUS Science PLUS Business

Nadere informatie

Vwo/Havo. Elke Leerling Doet Ertoe

Vwo/Havo. Elke Leerling Doet Ertoe Vwo/Havo Elke Leerling Doet Ertoe Haal je hoge cijfers en vind je leren leuk? En zet jij je graag een beetje extra in en wil je later gaan studeren? Met een vwo-diploma op zak heb je alle mogelijkheden!

Nadere informatie

Een uitdagende en succesvolle schooltijd

Een uitdagende en succesvolle schooltijd Een uitdagende en succesvolle schooltijd HAVO ATHENEUM GYMNASIUM 2015 Past het Boni bij mij? Je bent op zoek naar een school met een veilige en prettige sfeer? Je wil graag docenten die met je meedenken

Nadere informatie

Jouw keuzes l Jouw talenten I Jouw toekomst I Jouw school

Jouw keuzes l Jouw talenten I Jouw toekomst I Jouw school Jouw keuzes l Jouw talenten I Jouw toekomst I Jouw school Het Walburg College is een middelgrote school voor gymnasium, atheneum, havo en mavo in Zwijndrecht. Op het Walburg College hebben we oog voor

Nadere informatie

Welkom op de Uilenhof

Welkom op de Uilenhof Welkom op de Uilenhof Nieuwe Mavo Havo Junior Talent Ontwikkeling Techniek (TOT) Uilenhof, kijken door familie - ogen Opbouw van de presentatie Wie zijn wij? (missie/visie/belofte/kernwaarden) Vormen van

Nadere informatie

HET DRAAIT M JOU Jouw keuzes Jouw talenten Jouw toekomst Jouw school

HET DRAAIT M JOU Jouw keuzes Jouw talenten Jouw toekomst Jouw school HET DRAAIT M JOU Jouw keuzes Jouw talenten Jouw toekomst Jouw school Het Walburg College is een middelgrote school voor gymnasium, atheneum, havo en mavo in Zwijndrecht. Op het Walburg College hebben we

Nadere informatie

WELKOM OP DE POPULIER! Scholengemeenschap voor gymnasium, atheneum, havo en mavo

WELKOM OP DE POPULIER! Scholengemeenschap voor gymnasium, atheneum, havo en mavo WELKOM OP DE POPULIER! Scholengemeenschap voor gymnasium, atheneum, havo en mavo Binnenkort ga je naar de middelbare school. Den Haag heeft veel middelbare scholen. Dat is maar goed ook, want je kunt samen

Nadere informatie

Kennismakingsavond 3 atheneum en 3 gymnasium Segbroek College

Kennismakingsavond 3 atheneum en 3 gymnasium Segbroek College Kennismakingsavond 3 atheneum en 3 gymnasium Segbroek College Programma Plenaire bijeenkomst met de afdelingsleiding Informatie profielkeuze door de decaan Kennismaking ouderraad Kennismaking met de mentor

Nadere informatie

MELANCHTHON BERGSCHENHOEK. christelijke school voor gymnasium-atheneum-havo. hier leer je voor het leven

MELANCHTHON BERGSCHENHOEK. christelijke school voor gymnasium-atheneum-havo. hier leer je voor het leven MELANCHTHON BERGSCHENHOEK christelijke school voor gymnasium-atheneum-havo hier leer je voor het leven Leren kan op veel manieren. Op Bergschenhoek leer je voor het leven. Een breed programma met veel

Nadere informatie

Met elkaar voor elkaar. voor nu en later. Uit Tien+ kies je zelf. We werken samen aan jouw toekomst. De Blesewic: heel veel plussen!

Met elkaar voor elkaar. voor nu en later. Uit Tien+ kies je zelf. We werken samen aan jouw toekomst. De Blesewic: heel veel plussen! christelijke school voor mavo-havo-vwo Met elkaar voor elkaar De Blesewic: heel veel plussen! We werken samen aan jouw toekomst Kleinschalig en uitdagend voor nu en later Onderwijs met aandacht voor iedereen!

Nadere informatie

KEUZEBEGELEIDING & PROFIELKEUZE KLAS 3

KEUZEBEGELEIDING & PROFIELKEUZE KLAS 3 KEUZEBEGELEIDING & PROFIELKEUZE KLAS 3 2014-2015 Belangrijke data i.v.m. profielkeuze schooljaar 2014 2015 9 dec. Ouderavond 10 dec. Mentoravond 26-30 jan. Elke derde klas gaat één dag op keuzedag 2 feb

Nadere informatie

vakken Klas 2 Klas 3 Nask Grieks (gymnasium) economie natuurkunde scheikunde

vakken Klas 2 Klas 3 Nask Grieks (gymnasium) economie natuurkunde scheikunde vakken Klas 1 Nederlands, Engels, Frans, Duits, Latijn (VWO), wiskunde, aardrijkskunde, geschiedenis, biologie, LV, NTT, BV, muziek, LO, banduur, mentoruur Klas 2 Nask Grieks (gymnasium) Klas 3 economie

Nadere informatie

Informatieavonden Markland College Oudenbosch. 17 en 18 januari 2018 MAVO.

Informatieavonden Markland College Oudenbosch. 17 en 18 januari 2018 MAVO. WELKOM Informatieavonden Markland College Oudenbosch 17 en 18 januari 2018 MAVO Waar kom jij vandaan? Waarom kiezen leerlingen voor het Markland College? We vroegen het eens aan onze leerlingen Youri Mies

Nadere informatie

werken voor talent MET DE IPAD!

werken voor talent MET DE IPAD! De leerlingen op het Lyceum volgen een opleiding voor havo, atheneum of gymnasium. Op het Groene Hart Lyceum staat Uitdagend leren centraal. Onze leerlingen worden door de vakdocenten in alle lessen uitgedaagd

Nadere informatie

van de basisschool van de juf/meester naar vakdocenten nieuwe klasgenoten huiswerk ver(der) fietsen andere schoolomgeving

van de basisschool van de juf/meester naar vakdocenten nieuwe klasgenoten huiswerk ver(der) fietsen andere schoolomgeving van de basisschool van de juf/meester naar vakdocenten nieuwe klasgenoten huiswerk ver(der) fietsen andere schoolomgeving klassenindeling op basis van fietsroutes evenwichtige verdeling basisscholen wensen

Nadere informatie

mavo havo atheneum gymnasium

mavo havo atheneum gymnasium mavo havo atheneum gymnasium mavo havo atheneum gymnasium Het Elzendaalcollege ligt, omgeven door veel groen, dicht bij het station van Boxmeer. De school bestaat uit drie gebouwen of gebouwdelen, met

Nadere informatie

Met atheneum op weg naar succes!

Met atheneum op weg naar succes! Atheneum Ruimte voor je eigen talent, met veel ruimte om extra vakken te kiezen en mogelijkheden om eerder examen te doen. Het Picasso Lyceum is één van de weinige scholen in Nederland die dit toestaat.

Nadere informatie

Informatieavond mavo 11 januari 2017

Informatieavond mavo 11 januari 2017 Informatieavond mavo 11 januari 2017 Programma Presentatie Vragen noteren, inclusief pauze Antwoorden op vragen Roland Schipper Schoolleider mavo 1&2 Organisatie Cals College College Cals IJsselstein Basis/kader

Nadere informatie

Havo. Al jaren een goede opleiding met ruimte voor je eigen talent, met eventueel vakken op vwo-niveau of eerder havo-examen doen.

Havo. Al jaren een goede opleiding met ruimte voor je eigen talent, met eventueel vakken op vwo-niveau of eerder havo-examen doen. Havo Al jaren een goede opleiding met ruimte voor je eigen talent, met eventueel vakken op vwo-niveau of eerder havo-examen doen. Met havo op weg naar succes! Al jarenlang heeft onze havo-afdeling heel

Nadere informatie

Waarom Wolfert Dalton?

Waarom Wolfert Dalton? Waarom Wolfert Dalton? Wij gaan er samen met jou voor zorgen dat jij klaar bent voor de toekomst. Dat doen we door ons daltononderwijs, door masterclasses en door waardevolle ervaringen zoals het reizenprogramma.

Nadere informatie

Havo. Al jaren een goede opleiding met ruimte voor je eigen talent, met eventueel vakken op vwo-niveau of eerder examen doen.

Havo. Al jaren een goede opleiding met ruimte voor je eigen talent, met eventueel vakken op vwo-niveau of eerder examen doen. Havo Al jaren een goede opleiding met ruimte voor je eigen talent, met eventueel vakken op vwo-niveau of eerder examen doen. Met havo op weg naar succes! Al jarenlang heeft onze havo-afdeling heel goede

Nadere informatie

Je voelt je snel thuis op het Sondervick

Je voelt je snel thuis op het Sondervick Je voelt je snel thuis op het Sondervick ik op het Sondervick jij op het Sondervick wij op het Sondervick Voor de toekomstige brugklasser Het Sondervick College Welkom bij het Sondervick College! Misschien

Nadere informatie

Melanchthon-DNA / kernwaarden. tekst Verantwoordelijkheid Eigenaarschap. Naastenliefde Optimisme

Melanchthon-DNA / kernwaarden. tekst Verantwoordelijkheid Eigenaarschap. Naastenliefde Optimisme Hartelijk welkom Melanchthon-DNA / kernwaarden tekst Verantwoordelijkheid Eigenaarschap Naastenliefde Optimisme Hier leer je voor het leven kennis competenties waarden Competenties Samenwerken Plannen

Nadere informatie

vmbo theoretische leerweg (tl), havo, atheneum, atheneum+ 820 leerlingen

vmbo theoretische leerweg (tl), havo, atheneum, atheneum+ 820 leerlingen vmbo theoretische leerweg (tl), havo, atheneum, atheneum+ 820 leerlingen De CSG Wessel Gansfort is een open christelijke school, waar elke dag ongeveer 820 leerlingen onderwijs volgen. Iedereen is van

Nadere informatie

havo en mavo alvijn usiness chool een Calvijn school

havo en mavo alvijn usiness chool een Calvijn school havo en mavo alvijn usiness chool een Calvijn school Beste ouder/verzorger, U staat samen met uw kind voor een belangrijke keuze: het kiezen van een middelbare school. Wellicht is de Calvijn Business School

Nadere informatie

PRESENTATIE GYMNASIUM BERNRODE. Inspireren Talenten aanspreken Grenzen verleggen

PRESENTATIE GYMNASIUM BERNRODE. Inspireren Talenten aanspreken Grenzen verleggen PRESENTATIE GYMNASIUM BERNRODE Inspireren Talenten aanspreken Grenzen verleggen Ontstaan uit de Abdij van Berne Onderwerp: Informatieavond December 2016 2 Onze leerlingen 658 leerlingen komend van veel

Nadere informatie

KOM JE OOK NAAR HET DALTON LYCEUM BARENDRECHT?

KOM JE OOK NAAR HET DALTON LYCEUM BARENDRECHT? Haal het beste uit jezelf! KOM JE OOK NAAR HET DALTON LYCEUM BARENDRECHT? Dynamisch Lerend Betrokken Contact Telefoon: 0180-64 21 80 E-mail: infogroep8@daltonbarendrecht.nl Internet: www.daltonbarendrecht.nl

Nadere informatie

Presentatie tijdens lesjes middag. De Vos: jouw slimste keuze!

Presentatie tijdens lesjes middag. De Vos: jouw slimste keuze! Presentatie tijdens lesjes middag De Vos: jouw slimste keuze! Visie Strategisch Beleidsplan Onze primaire functie en ons hoofddoel is het ontplooien van leerlingen op basis van individuele kwaliteiten.

Nadere informatie

VOOR JE TOEKOMST Als je later succes wilt hebben, moet je nu veel leren. En niet alleen uit de schoolboeken. Op Sint-Montfort leer je alles wat je

VOOR JE TOEKOMST Als je later succes wilt hebben, moet je nu veel leren. En niet alleen uit de schoolboeken. Op Sint-Montfort leer je alles wat je VOOR JE TOEKOMST Als je later succes wilt hebben, moet je nu veel leren. En niet alleen uit de schoolboeken. Op Sint-Montfort leer je alles wat je nodig hebt voor je vervolgonderwijs op het mbo, hbo en

Nadere informatie

OPEN HUIS EXTRA VOORLICHTING ATHENEUM, GYMNASIUM EN MASTERCLASS WOENSDAG 14 FEBRUARI / UUR DONDERDAG 15 FEBRUARI /

OPEN HUIS EXTRA VOORLICHTING ATHENEUM, GYMNASIUM EN MASTERCLASS WOENSDAG 14 FEBRUARI / UUR DONDERDAG 15 FEBRUARI / OPEN HUIS WOENSDAG 14 FEBRUARI / 18.30-21.00 UUR DONDERDAG 15 FEBRUARI / 18.30-21.00 UUR EXTRA VOORLICHTING ATHENEUM, GYMNASIUM EN MASTERCLASS MAANDAG 22 JANUARI / 19.00-20.30 UUR Kies voor Corderius College

Nadere informatie

Havo. Al jaren een goede opleiding met ruimte voor je eigen talent, met eventueel vakken op vwo-niveau of eerder examen doen.

Havo. Al jaren een goede opleiding met ruimte voor je eigen talent, met eventueel vakken op vwo-niveau of eerder examen doen. Havo Al jaren een goede opleiding met ruimte voor je eigen talent, met eventueel vakken op vwo-niveau of eerder examen doen. Met havo op weg naar succes! Al jarenlang heeft onze havo-afdeling heel goede

Nadere informatie

Open Huis op vrijdag 22 januari 2016 maandag 1 woensdag 3 donderdag 4 februari 2016 Afdelingsleider klas 1

Open Huis op vrijdag 22 januari 2016 maandag 1 woensdag 3 donderdag 4 februari 2016 Afdelingsleider klas 1 (Hoog)begaafd? Met onderwijs op maat, uitdagingen in je eigen interesses en jaren ervaring in onderwijs aan (hoog)begaafden ben je bij ons aan het goede adres! (Hoog)begaafd? Wat is (hoog)begaafdheid nou

Nadere informatie

KEUZEBEGELEIDING KLAS 3

KEUZEBEGELEIDING KLAS 3 KEUZEBEGELEIDING KLAS 3 2013-2014 Afdelingsleiders Decanen dhr. drs. G.C. Zijlstra (vwo) en dhr. R de Boef (havo) mw. E. de Neef en mw. drs. A.C.R.I. Govaarts Mentoren 3A mw. E.A.M. van Veen 3GA dhr.

Nadere informatie

tekst Melanchthon-DNA

tekst Melanchthon-DNA Hartelijk welkom tekst Melanchthon-DNA Hier leer je voor het leven kennis competenties waarden Lestijden van 75 min.: Blok 1 8.30 9.45 Blok 2 10.00 11.15 Blok 3 11.30 12.45 Blok 4 13.15 14.30 Blok 5 14.45

Nadere informatie

VMBO HAVO HAAL HET BESTE UIT JEZELF OP HET PASCAL COLLEGE R E N DE H SC O A VO 2 % B ES T WIST JE DAT HET PASCAL COLLEGE

VMBO HAVO HAAL HET BESTE UIT JEZELF OP HET PASCAL COLLEGE R E N DE H SC O A VO 2 % B ES T WIST JE DAT HET PASCAL COLLEGE VMBO HAVO HAAL HET BESTE UIT JEZELF OP HET PASCAL COLLEGE SC HOL è veel ervaring heeft met instromers; R E N DE H è klein, betrokken en gezellig is; SC O A VO 7 2018 2 % B ES T WIST JE DAT HET PASCAL COLLEGE

Nadere informatie

Een uitdagende en succesvolle schooltijd

Een uitdagende en succesvolle schooltijd Een uitdagende en succesvolle schooltijd HAVO ATHENEUM GYMNASIUM 2015 Yair Past het Boni bij mij? Bruggers aan het woord Yair: Ik voel me thuis op het Boni. Het is heel fijn in de brugklas. Je wordt hier

Nadere informatie

Westplantsoen. 70 jaar. S t a n i s l a s. vol vol mogelijkheden. mogelijkheden. havo vwo atheneumpro gymnasium gymnasium plus

Westplantsoen. 70 jaar. S t a n i s l a s. vol vol mogelijkheden. mogelijkheden. havo vwo atheneumpro gymnasium gymnasium plus Westplantsoen 70 jaar S t a n i s l a s 1948-2018 Een Een wereld wereld vol vol mogelijkheden mogelijkheden havo vwo atheneumpro gymnasium gymnasium plus #Westplantsoen volg ons op social media StanislascollegeWestplantsoen...

Nadere informatie

jouw bestemming onze passie

jouw bestemming onze passie jouw bestemming onze passie rotterdam evangelische school mavo havo atheneum gymnasium Persoonlijk, vertrouwd Bijbelgetrouw Hoge kwaliteit Goede examenresultaten Passie PRISMA: Passie Plus: Passie voor

Nadere informatie

Voorlichting

Voorlichting Voorlichting 2017-2018 Voorstellen Van basisschool naar Zuyderzee Lyceum Iedereen start op het Junior Kleinschalig (max. 450 leerlingen op locatie). Korte lijnen, iedereen kent elkaar. Veilig en vertrouwd.

Nadere informatie

Westplantsoen. havo vwo. atheneum. gymnasium. gymnasium-plus

Westplantsoen. havo vwo. atheneum. gymnasium. gymnasium-plus Westplantsoen havo vwo atheneum gymnasium gymnasium-plus open dagen vrijdag 1 februari 19:00-21:00 uur zaterdag 2 februari 10:00-13:00 uur School-in-bedrijf Jij en je ouders/verzorgers krijgen een rondleiding

Nadere informatie

OVERSTAP- en KEUZEMOMENTEN. op Christelijk College de NOORDGOUW

OVERSTAP- en KEUZEMOMENTEN. op Christelijk College de NOORDGOUW OVERSTAP- en KEUZEMOMENTEN op Christelijk College de NOORDGOUW () Op de Noordgouw kunnen leerlingen 3 verschillende diploma s halen: 1. MAVO-diploma 2. HAVO-diploma 3. Atheneum-diploma (+) VMBO-tl = MAVO

Nadere informatie

Don Bosco College Jouw groei is ons doel

Don Bosco College Jouw groei is ons doel Don Bosco College Jouw groei is ons doel Advies basisschool LVS Ervaringen met de leerling Brede scholengemeenschap VWO HAVO VMBO Voortgezet Onderwijs in schema WO HBO MBO Werken 6 VWO 5 HAVO 4 V M B O

Nadere informatie

Reinier de Graafpad Reinier de Graafpad. Het begint bij jou! mavo. havo

Reinier de Graafpad Reinier de Graafpad. Het begint bij jou! mavo. havo Het begint bij jou! mavo havo #ReinierdeGraafpad volg ons op social media Stanislascollege 2 dagen. Delft Allemaal een #Chromebook. In de les en thuis wordt ermee gewerkt. StanislasReinierdeGraafpad...

Nadere informatie

jouw bestemming onze passie

jouw bestemming onze passie jouw bestemming onze passie rotterdam evangelische school mavo havo atheneum gymnasium Persoonlijk, vertrouwd en betrokken Bijbelgetrouw Hoge kwaliteit onderwijs Goede examenresultaten Passie PRISMA: KUNST,

Nadere informatie

Welkom. Vo o r l i c h t i n g o u d e r s b a s i s s c h o o l J a n u a r i Bewust, Betrokken, Berechja

Welkom. Vo o r l i c h t i n g o u d e r s b a s i s s c h o o l J a n u a r i Bewust, Betrokken, Berechja Welkom Vo o r l i c h t i n g o u d e r s b a s i s s c h o o l J a n u a r i 2 0 1 6 Bewust, Betrokken, Berechja Programma Opening: dhr. J. Frankema, directeur Presentatie: dhr. J. Schaak, teamleider

Nadere informatie

Voor mavo en havo-onderbouw. Ontdek je talent in een supersfeer! Jij kiest de route en wij zijn je gids

Voor mavo en havo-onderbouw. Ontdek je talent in een supersfeer! Jij kiest de route en wij zijn je gids Voor mavo en havo-onderbouw Ontdek je talent in een supersfeer! Jij kiest de route en wij zijn je gids Van Ghentlaan 51 1215 PN Hilversum T (035) 624 02 61 post@savorninlohman.nl www.savorninlohman.nl

Nadere informatie

Elde College. Elke dag een uitdaging

Elde College. Elke dag een uitdaging Elde College Elke dag een uitdaging Sint-Michielsgestel Eric van den Boogaard, teamleider vmbo Luque Somers, mentor en docent lichamelijke opvoeding Basisschool -> voortgezet Meer vakken, docenten, meer

Nadere informatie

Welkom op Quintus! Albert Noord directeur locatie Quintus

Welkom op Quintus! Albert Noord directeur locatie Quintus Locatie Quintus Welkom op Quintus! Quintus is een grote school waar veel te kiezen en te beleven valt. Door de kleinschalige organisatie hebben wij veel zorg en aandacht voor onze leerlingen. Wij werken

Nadere informatie

Ben jij een daltonleerling in de dop? Plusprogramma s. Samenwerken, sfeer en vertrouwen. Wil jij...

Ben jij een daltonleerling in de dop? Plusprogramma s. Samenwerken, sfeer en vertrouwen. Wil jij... Wat is dalton? Kiezen voor het Wolfert Lyceum betekent kiezen voor het daltononderwijs. Bij ons leer je zelfstandig werken, je eigen verantwoordelijkheid nemen, keuzes maken en goed samenwerken met je

Nadere informatie

werken voor talent! MET DE IPAD! over de Groene Hart topmavo

werken voor talent! MET DE IPAD! over de Groene Hart topmavo 2017/2018 over de Groene Hart topmavo Bij ons komen leerlingen met een mavo (vmbo-tl) of mavo/havo-advies. We hebben in klas 1 zowel tl-klassen als tl/havo- klassen. Op onze school kunnen leerlingen Meer

Nadere informatie

Beste bijna Brugklasser...

Beste bijna Brugklasser... Oecumenische school voor mavo, havo, atheneum, gymnasium en technasium Eigentijds betekent werken en leren met behulp van ICT. Beste bijna Brugklasser... Dinsdag 7 februari 2017 informatieavond Start om

Nadere informatie

Informatie voor ouders. schooljaar 2015-2016. Lyceum volgens. Mischa. Hart voor jouw talent! Uitdagend leren

Informatie voor ouders. schooljaar 2015-2016. Lyceum volgens. Mischa. Hart voor jouw talent! Uitdagend leren Informatie voor ouders schooljaar 2015-2016 Lyceum volgens Mischa Hart voor jouw talent! Uitdagend leren Uitdagend leren De leerlingen op het Lyceum volgen een opleiding voor havo, atheneum of gymnasium.

Nadere informatie

Groenewald. Waar staat. voor?

Groenewald. Waar staat. voor? groenewald Waar staat Groenewald voor? Groenewald is een persoonlijke, kleinschalige school waar kwalitatief, eigentijds, toekomstgericht onderwijs wordt gegeven. Binnen een duidelijke structuur is er

Nadere informatie

DRUKPROEF 1. Informatie Locatie Rijssen. Het gaat om jou!

DRUKPROEF 1. Informatie Locatie Rijssen. Het gaat om jou! Informatie 2019-2020 Locatie Rijssen Het gaat om jou! Inhoud Kies jij voor het Pius X College?... 3 Kleinschaligheid... 5 Waar staat het Pius X College voor?... 5 Identiteit... 7 Ons onderwijsaanbod...

Nadere informatie

Algemene informatieavond voor ouder(s) en/of verzorger(s) van groep 8 leerlingen

Algemene informatieavond voor ouder(s) en/of verzorger(s) van groep 8 leerlingen Algemene informatieavond voor ouder(s) en/of verzorger(s) van groep 8 leerlingen EVEN VOORSTELLEN Wiko Veenvliet Marjan Brokelman Vestigingsdirecteur MAVO/HAVO/VWO Coördinator 1HV en 1VG Stan van Binsbergen

Nadere informatie

Sterk in toekomst GYMNASIUM, ATHENEUM, HAVO, MAVO EN VMBO-K. Werken aan je ambitie en talenten? sgreigersbos. nl

Sterk in toekomst GYMNASIUM, ATHENEUM, HAVO, MAVO EN VMBO-K. Werken aan je ambitie en talenten? sgreigersbos. nl GYMNASIUM, ATHENEUM, HAVO, MAVO EN VMBO-K Sterk in toekomst Werken aan je ambitie en talenten? sgreigersbos. nl Het onderwijs VWO: Gymnasium en Atheneum Het vwo op SGR biedt meer dan een gewone vwo-opleiding.

Nadere informatie

VOORLICHTING 2018/2019 havo/vwo WELKOM

VOORLICHTING 2018/2019 havo/vwo WELKOM VERBINDEND ONDERWIJS VOORLICHTING 2018/2019 havo/vwo WELKOM C O N N E C TC O L L E G E. N L OVERGANG PO NAAR VO KIND Aanleg Belangstelling Schoolprestaties Beroepswens BASISSCHOOL Toetsen Leerprestaties

Nadere informatie

Hardenberg Tel 0524 593800. Coevorden. Your next step! Tel 0523 262170. www.denieuweveste.nl

Hardenberg Tel 0524 593800. Coevorden. Your next step! Tel 0523 262170. www.denieuweveste.nl Van Heeckerenlaan 2 Piet Heinstraat 1 Coevorden Hardenberg Tel 0524 593800 Your next step! Tel 0523 262170 www.denieuweveste.nl Your next step! informatie 2014/2015 ontwikkel(t) je talent De Nieuwe Veste

Nadere informatie

Wessel Gansfortcollege vestiging Heerdenpad

Wessel Gansfortcollege vestiging Heerdenpad Wessel Gansfortcollege vestiging Heerdenpad vmbo-theoretisch leerweg (tl) havo, atheneum, atheneum+ 900 leerlingen Uit de kunst! Ongeveer 900 leerlingen komen elke dag naar het Wessel Gansfortcollege vestiging

Nadere informatie

Welkom ouders van t Zonnewiel

Welkom ouders van t Zonnewiel Welkom ouders van t Zonnewiel Presentatie over: De overstap van de basisschool naar het voortgezet onderwijs en de scholen van Het Baken in Almere Onderwijsdoorstroomschema LWOO, wat is dat? LWOO op Stad

Nadere informatie

BORNEGO COLLEGE. 25 oktober Een belangrijk keuzemoment in het leven van uw zoon of dochter. Hier kan een onderschrift komen

BORNEGO COLLEGE. 25 oktober Een belangrijk keuzemoment in het leven van uw zoon of dochter. Hier kan een onderschrift komen BORNEGO COLLEGE 25 oktober 2016 Een belangrijk keuzemoment in het leven van uw zoon of dochter Hier kan een onderschrift komen 1 Programma (in hoofdlijnen) (voortgezet) Onderwijs in Nederland Bornego College:

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over de U-Talent Academie

Veel gestelde vragen over de U-Talent Academie Veel gestelde vragen over de U-Talent Academie Veel leerlingen die overwegen om deel te nemen aan de U-Talent Academie hebben vragen over het programma, de selectie, de zwaarte van het programma. In dit

Nadere informatie

Samen bouwen aan je toekomst. Het Maerlant in 10 stappen

Samen bouwen aan je toekomst. Het Maerlant in 10 stappen SC H L OO JA AR 20 1 20 5-16 Samen bouwen aan je toekomst Het Maerlant in 10 stappen Je wilt naar... een leuke school, waar iedereen elkaar kent. Een relaxte, overzichtelijke school, waar je jezelf kunt

Nadere informatie

Informatie over de brugklas voor ouders

Informatie over de brugklas voor ouders Open Huis vrijdag 29 januari 2016 16.00-21.00 uur scholengemeenschap voor mavo, havo en vwo (atheneum en gymnasium) Informatie over de brugklas voor ouders Open lessen 11, 12, 14 en 15 januari 2015 Deelname

Nadere informatie

Kleine school, grote toekomst!

Kleine school, grote toekomst! Christelijke school voor mavo en onderbouw mavo/havo Kleine school, grote toekomst! Informatie voor leerlingen Schooljaar 2015-2016 De SAV: kleine school, grote toekomst Iedereen staat voor elkaar klaar,

Nadere informatie

Elde College. Elke dag een uitdaging

Elde College. Elke dag een uitdaging Elde College Elke dag een uitdaging Sint-Michielsgestel Devon Sterken, zorgcoördinator Luque Somers, mentor en docent lichamelijke opvoeding Basisschool * Voortgezet Meer vakken, meer docenten, meer lokalen

Nadere informatie

keuzeprofielen vmbo alkmaar

keuzeprofielen vmbo alkmaar keuzeprielen vmbo alkmaar Keuzeprielen vmbo-3 GL/TL (Alkmaar) De verplichte vakken bij elk keuzepriel zijn: Nederlands, Engels, wiskunde, maatschappijleer, kunstvakken 1, lichamelijke opvoeding en godsdienst.

Nadere informatie

vmbo theoretische leerweg (tl), havo, atheneum, atheneum+

vmbo theoretische leerweg (tl), havo, atheneum, atheneum+ Erkende CultuurProfielSchool Erkende VECON Business School vmbo theoretische leerweg (tl), havo, atheneum, atheneum+ 800 leerlingen Welkom op ons Wessel! De CSG Wessel Gansfort is een open christelijke

Nadere informatie

Informatieavond Markland College Oudenbosch. 17 en 18 januari 2018 BASIS-EN KADER BEROEPSGERICHTE LEERWEGEN.

Informatieavond Markland College Oudenbosch. 17 en 18 januari 2018 BASIS-EN KADER BEROEPSGERICHTE LEERWEGEN. WELKOM Informatieavond Markland College Oudenbosch 17 en 18 januari 2018 BASIS-EN KADER BEROEPSGERICHTE LEERWEGEN Waar kom jij vandaan? Waarom kiezen leerlingen voor het Markland College? We vroegen het

Nadere informatie

Elke Leerling Doet Ertoe

Elke Leerling Doet Ertoe Elke Leerling Doet Ertoe Elde Sint-Michielsgestel Luque Somers Docent L.O. Mentor H3 Basisschool - voortgezet onderwijs Meer vakken, meer docenten, meer lokalen Meer verantwoordelijkheid Meer huiswerk

Nadere informatie

Waardevolle woorden voor het Sint-Laurenscollege

Waardevolle woorden voor het Sint-Laurenscollege Waardevolle woorden voor het Sint-Laurenscollege Verbondenheid, Inspiratie, Verantwoordelijkheid, Ambitie: dit zijn waardevolle woorden voor het Sint-Laurenscollege. We kunnen veel bereiken als school,

Nadere informatie

info MET PLEZIER NAAR SCHOOL GAAN

info MET PLEZIER NAAR SCHOOL GAAN info 2017 2018 MET PLEZIER NAAR SCHOOL GAAN HOI! WIJ ZITTEN OP DE HEEMGAARD. EEN SUPERLEUKE SCHOOL IN APELDOORN. KOM JE OP ONZE OPEN DAG? OF OP EEN VOORLICHTINGSAVOND? DAN ZIEN WE JE DAAR! open dag 20

Nadere informatie

VWO 3. profielkeuze Vakkenpakket VWO bovenbouw

VWO 3. profielkeuze Vakkenpakket VWO bovenbouw VWO 3 profielkeuze Vakkenpakket VWO bovenbouw programma 1. Voorlichting profielkeuzetraject 2. Informatierondes (nieuwe) vakken bovenbouw Deze presentatie wordt ook op website OSG geplaatst ->Bij informatie

Nadere informatie

voorlichting voor ouders van leerlingen groep 8 overstap primair onderwijs naar voortgezet onderwijs schooljaar

voorlichting voor ouders van leerlingen groep 8 overstap primair onderwijs naar voortgezet onderwijs schooljaar voorlichting voor ouders van leerlingen groep 8 overstap primair onderwijs naar voortgezet onderwijs schooljaar 2018-2019 overstap primair onderwijs naar voortgezet onderwijs voorstellen Sandra Schoenmaker

Nadere informatie

Het havo/atheneum en atheneum op het Oostvaarders College. Hartelijk welkom

Het havo/atheneum en atheneum op het Oostvaarders College. Hartelijk welkom Het havo/atheneum en atheneum op het Oostvaarders College Hartelijk welkom Doelstelling presentatie Uitleg onderwijs in het havo/atheneum en atheneum op het Oostvaarders College Beantwoorden van vragen

Nadere informatie

INFORMATIEAVOND JN3HV

INFORMATIEAVOND JN3HV Programma deel 1: profielkeuze (plenair) deel 2: mentor (in lokaal) Wat betekent (t)havo / (t)vwo 3 voor de leerling? moeilijkere leerstof hoger tempo van verwerking meer huiswerk goede planning maken

Nadere informatie

Contactavond (T)VWO 3. 6 oktober 2016

Contactavond (T)VWO 3. 6 oktober 2016 Contactavond (T)VWO 3 6 oktober 2016 programma Opening door mw. Van der Walle, plaatsvervangend voor de afdelingsleider, dhr. Van der Gaag informatie leerlingencoördinator klas 2 tot en met 6 vwo: mw.

Nadere informatie

Elde College. Elke dag een uitdaging

Elde College. Elke dag een uitdaging Elde College Elke dag een uitdaging Vmbo/PRO Jeanine Hamers Decaan vmbo Theoretische /Gemengde Leerweg Vmbo KB-TK brugklas Typisch Elde College De leerling is in beeld > we kennen de leerling Goede resultaten

Nadere informatie

Informatieavond Klas 3 Welkom

Informatieavond Klas 3 Welkom Informatieavond Klas 3 Welkom Programma opening het 3 vwo team uw kind op 3 vwo communicatie LOB: Profielkeuzeproces in 3 vwo Pauze (kopje koffie in het dolninarium) kennismaking met de mentor Leerlingen

Nadere informatie

Onderwijs op maat voor jou!

Onderwijs op maat voor jou! (Hoog)begaafd? Op het Picasso ben je aan het goede adres, want wij hebben onderwijs op maat, uitdagingen in je eigen interesses en jaren ervaring in onderwijs aan (hoog)begaafden! (Hoog)begaafd? Wat is

Nadere informatie

Meer dan alleen een goede school

Meer dan alleen een goede school Visser t Hooft Lyceum Rijnsburg KANSRIJK EN UITDAGEND Meer dan alleen een goede school i atheneum havo vhl.nl mavo (vmbo-t) Noordeinde 24 q De leraren kunnen goed met kinderen omgaan. Ze geven je een veilig

Nadere informatie

Een breed aanbod. dakpan-klas. dakpan-klas

Een breed aanbod. dakpan-klas. dakpan-klas Welkom Een breed aanbod dakpan-klas dakpan-klas Toelating tot welk niveau advies van de leerkracht van groep 8 Plaatsing in een klas regulier of speciaal aanbod indeling naar herkomst (school, dorp of

Nadere informatie

Meer dan alleen een goede school

Meer dan alleen een goede school Visser t Hooft Lyceum Rijnsburg KANSRIJK EN UITDAGEND Meer dan alleen een goede school i atheneum havo vhl.nl mavo (vmbo-t) Noordeinde 24 q Elke leraar kan goed met kinderen omgaan. Ze geven je een veilig

Nadere informatie

Cambridge. Engels VWO. www.staring.nl. 1039042 Staring A5 brochure Cambridge Engels.indd 1

Cambridge. Engels VWO. www.staring.nl. 1039042 Staring A5 brochure Cambridge Engels.indd 1 Cambridge Engels VWO www.staring.nl 1039042 Staring A5 brochure Cambridge Engels.indd 1 19-01-16 13:33 Wat is Cambridge Engels? De Universiteit van Cambridge heeft een serie cursussen en examens Engelse

Nadere informatie

Iris. en Het Noordik. Volg ons op:

Iris. en Het Noordik. Volg ons op: m o k l We e z n o op n e g a d n e p o Iris en Het Noordik Volg ons op: Welkom op Het Noordik CSG Het Noordik is een leuke school waar je veel leert, waar je jezelf kunt zijn en waar je ontdekt wie je

Nadere informatie

Groepering leerjaar 1 schooljaar

Groepering leerjaar 1 schooljaar 1 Groepering leerjaar 1 schooljaar 2019-2020 basis-/kaderberoepsgerichte leerweg theoretische leerweg TL/havo havo/vwo vwo Regulier Accent Emmalaan Oranjelaan Wilhelminalaan 2 Hoe begeleiden we de overstap

Nadere informatie