SUCCULENTA AFDELING GRONINGEN EN OMMELANDEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "SUCCULENTA AFDELING GRONINGEN EN OMMELANDEN"

Transcriptie

1

2 SUCCULENTA AFDELING GRONINGEN EN OMMELANDEN Bestuurssamenstelling: Voorzitter: Piet Kamminga, Riet 2, 9351 XP Leek, , Vice-voorzitter: Marijke Bouwmeester, Oosterduinen B6, 9331 WC Norg, , Secretaris: Wolter ten Hoeve, Vreebergen 2, 9403 ES Assen, , Penningmeester: Coby Keizer-Zinsmeester, Westeind 96, 9636 CE Zuidbroek, , Bestuurslid: Henk Wolven, Ds. Sprengerweg 8, 9902 RJ Appingedam, , Contactpersonen: Duitsland-commissie: Coby Keizer, Mammillaria Werkgroep Noord: Klaas Hofstee, Afgevaardigde algemene verg.: Coby Keizer, Bibliotheek: Piet Kamminga, Interviewcommissie: Marijke Bouwmeester, Homepage: Thea Kamminga, Kopij voor Grunneger Succulentenproat inleveren bij Marijke Bouwmeester, Oosterduinen B6, 9331 WC Norg, , De jaarlijkse contributie à 12,- ( 6,- voor gezinsleden) dient te worden gestort op IBAN NL63INGB t.n.v. Succulenta afd. Groningen en Ommelanden, p/a Westeind 96, 9636 CE Zuidbroek. Er bestaat tevens de mogelijkheid om sponsor te worden van onze afdeling, de sponsorbijdrage dient minimaal 12,- per jaar te bedragen. De afdelingsbijeenkomsten worden, tenzij anders vermeld, iedere 3e maandag van de maand gehouden in de zaal van de buurt- en speeltuinvereniging Selwerd, Elzenlaan 72 te Groningen (tel ).

3 Maart e jaargang nr. 3 *************************************************************** Geachte leden, Hierbij willen wij jullie uitnodigen voor de bijeenkomst op maandag 20 maart 2017 in de zaal van de buurt- en speeltuinvereniging Selwerd, Elzenlaan 72 te Groningen. We beginnen om uur. Programma: - Opening. - Mededelingen en ingekomen stukken. - Verslag van de bijeenkomst op 20 februari Lezing door Geert Borgonje over Aizoaceae (mesembs) en eventueel nog wat over aasbloemen. - Pauze met plantenverloting. De planten worden beschikbaar gesteld door Jannes Uuldersma. - Vervolg van de lezing van Geert Borgonje. - Rondvraag. - Sluiting om uur. CONTRIBUTIE CONTRIBUTIE CONTRIBUTIE Als u de contributie nog niet betaald hebt, maar wel lid wilt blijven van onze afdeling, dan dient u zo spoedig mogelijk de contributie over te maken op IBAN NL63INGB ten name van Succulenta afd. Groningen en Ommelanden, p/a Westeind 96, 9636 CE Zuidbroek. De contributie bedraagt 13,50 ( 7,50 voor gezinsleden). Wanneer u op 15 april 2017 uw contributie nog niet betaald hebt, dan zult u niet langer als lid beschouwd worden. Ook onze sponsors verzoeken wij om hun bijdrage (minimaal 13,50) zo spoedig mogelijk over te maken.

4 WEBSITE Bestuurspraat Hoogmoed komt voor de val! In mijn vorige bestuurspraat schreef ik vol trots dat ik enkele zelf gezaaide Ariocarpus confusus in bloei gekregen had. Ariocarpus confusus Ik had dat niet zo luid moeten verkondigen, want nu moet ik helaas beschaamd melden dat diverse van die ario s de winter niet overleefd hebben. Het is niet zo dat ze geen graadje vorst kunnen verdragen, maar het is veeleer zo dat de bloemresten een dodelijke schimmelinfectie getriggerd hebben. De oorzaak van die schimmelinfectie moet ik waarschijnlijk zoeken in de geringe hoeveelheid warmte die in de herfst in mijn kassen komt. De hoge eiken langs de weg zorgen ervoor dat de zon vanaf ongeveer half oktober bijna niet meer in mijn kas schijnt, waardoor het daar niet warm genoeg wordt en het er te vochtig blijft. En wanneer dan eindelijk al dat eikenblad van de bomen is gevallen, staat de zon al dusdanig laag dat er ook dan geen zon meer in de kas schijnt. Voor volgend jaar heb ik hieruit geleerd dat ik de ario s na de bloei in huis moet halen waar de bloemresten veel beter kunnen opdrogen dan in de kas. Want het is toch een beetje jammer als je zo n zelf gekweekte plant op de composthoop moet gooien. Maar ik ga ervan uit, dat het jullie ook wel eens overkomt dat een mooie plant de pijp uitgaat.

5 Er is een soort wet van Murphy, die er bij cactussen op neerkomt dat de planten, die je graag wilt behouden, doodgaan, terwijl andere planten, die best dood mogen gaan, dat helemaal vertikken. In mijn geval betrof dat wat oude gymnocalyciums (of mag gymnocalycia ook?), waarvan ik het niet erg gevonden had als er na de winter wat minder van geweest waren. Maar nee hoor, die hebben de winter zo op het oog allemaal goed overleefd. Ik had na de eerste vorstperiode toen heb ik ook de kachel in de kas aan gehad alle cactussen in huis gehaald, op de pediocactussen, de (sulco)rebutia s, de meeste echinocereussen en de gymnocalyciums na. Van de pediocactussen weet ik uit ervaring dat die alleen maar staan te genieten als het stevig vriest, en van (sulco)rebutia s weet ik dat die vaak hoog in de bergen groeien en dus ook niet direct staan te blauwbekken als het een graadje vriest. Pediocactus sileri Echinocereussen komen vooral in de noordelijke helft van Mexico voor, waar het s winters aardig koud kan zijn, die moeten dus ook tegen een stootje kunnen. Maar gymnocalyciums, die komen van nature niet voor in gebieden waar het heel koud wordt. Jaren geleden had ik echter een keer wat spruiten van een gymnocalycium de hele winter in de kas laten liggen en ik was er toen heel erg verbaasd over dat een van die spruiten de winter overleefd had, terwijl hij toch zeker 10 graden vorst over zich heen gekregen had. En hoewel het deze winter geregeld gevroren heeft, met soms meer dan vijf graden vorst, hebben die gymnocalyciums het in de onverwarmde kas voorlopig allemaal overleefd. En dat valt me heel erg mee! Of het valt tegen, haha, net hoe je het bekijkt (maar ach, gymno s hebben wel mooie bloemen!). Verder is het nu wachten op het voorjaar. Vandaag, zaterdag 4 maart, hadden we daar een klein voorproefje van, het begint wat lenteachtig te worden. Ook jullie zullen al wel weer een lentegevoel beginnen te krijgen. Het begin van onze lente zal ik echter missen, want over een week vlieg ik naar Mexico, en daar duik ik natuurlijk meteen de zomer in. Anjo en Coby zitten daar intussen

6 al een paar dagen, en zodoende zal het bestuur van onze club een tijdje enigszins gekortwiekt zijn. Daar komt nog bij dat ook Marijke afwezig is (zit dan tot 30 april in Griekenland). Op onze komende clubavond zullen Anjo, Coby, Marijke, Ton en ik er dus niet zijn. Ik hoop dat jullie ook zonder ons een leuke avond hebben! Gisteravond gaf ik een lezing in Assendelft, voor de afdeling Zaanstreek Waterland (200 km heen, lezing, 200 km terug, dat werd dus een latertje). Men noemde daar de algemene ledenvergadering van Succulenta, die op 8 april gehouden wordt bij plantveredelingsbedrijf Corn. Bak in Assendelft. Daar worden o.a. allerlei bromelia s gekweekt, en de eigenaar heeft een mooie collectie tillandsia s. Meer informatie kun je vinden op Elk lid van Succulenta is welkom op de ALV, dus als je van vergaderen houdt, moet je ernaar toe gaan, en als je daar niet van houdt, maar wel van bromelia s, tillandsia s of vleesetende planten, dan moet je er ook naartoe gaan. Wolter ten Hoeve. Verslag van de bijeenkomst op 20 februari 2017 Voor 18 aanwezigen opent Piet de bijeenkomst. De afmeldingen zijn deze keer van Henk Wolven, Gerard Geling (t/m oktober afwezig), Lute Hilberts, Veroniek Bicknese, Wil de Boer en Harmien Meems. Mededelingen. Bij Dick is bims te koop. Het lijstje voor de plantenverloting is bijna helemaal ingevuld, alleen december ontbreekt nog. Er is een aantal Succulenta-folders beschikbaar als reclamemateriaal voor onze vereniging, maar graag alleen uitdelen aan serieus geïnteresseerden. Contributiebetaling: volgens Coby heeft nog niet iedereen zijn of haar contributie betaald. Graag z.s.m. doen! (wel iets hoger door een kleine boete). Voor degenen die zaden bij het Clichéfonds besteld hebben: die zaden komen wat later dan gebruikelijk. Het bezoek van de Ortsgruppe Bremen aan onze afdeling: Coby stelt voor om dat in juli of augustus te doen, want in mei of juni schikt het Anjo en Coby niet. Het blijkt dat diverse mensen niet kunnen op de door Coby voorgestelde data van 19 of 26 augustus (lees stukje van Coby over reisje Bremen). Piet geeft aan dat het bestuur nogal wat commentaar had op de begroting van Succulenta, en de aanwezigen geven ook hun mening, en men is behoorlijk kritisch. Het lijkt ons zinvoller om op digitale media in te zetten in plaats van op de andere voorstellen in de begroting. Verslag van de vorige bijeenkomst: geen commentaar, en dus goedgekeurd.

7 Coby krijgt nu de gelegenheid om te vertellen over de Mexico-reis die zij in het najaar van 2010 gemaakt heeft. Dat was een reis met Anjo, met Wolter, met Uli Dosedal en met Roland Eichler (in 2 auto s). We kregen eerst wat beelden van een kleine canyon voorgeschoteld, maar het aantal cactussoorten viel daar wat tegen, wat opuntia s en een paar Mammillaria pringlei (onbereikbaar hoog voor ons en voor de aanwezige geiten). De volgende stop was bij Bella Vista del Rio, en daar waren talrijke bloeiende Ariocarpus kotschoubeyanus elephantidens te vinden, een fraai gezicht, die donkerroze bloemen die uit de droge bodem omhoogkomen. Ariocarpus kotschoubeyanus elephantidens, Buenavista del Rio Niet ver daarvandaan ligt de Rio Moctezuma, en op de steile rotswanden groeien o.a. Agave xylonacantha en Strombocactus disciformis. Via het hooggelegen stadje San Joaquin ging het eerst door de bergen, en daarna flink naar beneden. In het droge dal kon Mammillaria parkinsonii gefotografeerd worden. Het in het dal gelegen dorpje Bucareli heeft een heel oude kloosterkerk en in de muren daarvan zou Strombocactus disciformis groeien. Maar helaas, de muren waren niet al te lang geleden gerestaureerd en de strombo s waren niet te bekennen. De reis ging verder noordwaarts en ten zuiden van Rio Verde werd Turbinicarpus rioverdensis gevonden. Het plantje dat Coby daar in 2003 voor de eerste keer aangetroffen had, stond er nog steeds, en Coby liet zelfs een foto van dat plantje zien uit Toen stond de turbi mooi in bloei! Bij Las Tablas waren o.a. een paar hele oude Astrophytum myriostigma te vinden. Er was eentje met 9 ribben, en zelfs eentje met 13 ribben (normaliter zijn dat er een stuk of vijf). Ook Ariocarpus retusus scapharostroides groeide

8 in die omgeving, en die stonden ook mooi te bloeien, bijna altijd met witte bloemen, maar eentje had lichtroze bloemen. Ariocarpus retusus scaphirostroides, witte bloem, San Francisco-Las Tablas Op dat plekje met heel veel van die retusussen groeiden ook 3 Ariocarpus trigonus. Die hoorden daar eigenlijk helemaal niet, maar vermoedelijk heeft een cactusliefhebber daar ooit wat zaden laten vallen. Ook groeide hier Thelocactus hexaedrophorus met roze bloemen. Ariocarpus retusus scaphirostroides, rose bloem, San Francisco-Las Tablas Bij Tula in het Jaumavedal stond een andere ario te bloeien, namelijk Ariocarpus agavoides.

9 bij Tula Ariocarpus agavoides De kleine plantjes groeien tussen de struiken, en zijn amper te zien. Maar als ze in bloei staan, dan merk je pas hoeveel er zijn. Ook een mooie vorm van Echinocactus horizonthalonius was bij Tula aan te treffen. Westelijk van Tula was een groot vlak gebied met bomen en struikgewas. Op een wat opener terrein stonden witbloeiende Ariocarpus kotschoubeyanus in de leemachtige bodem. Een enkele ario had iets roze getinte bloemen. kotschoubeyanus ten westen van Tula. Ariocarpus Tussen de talrijke ario s stond af en toe een Mammillaria picta en een Lophophora koehresii (met een heel lange wortel). Aan de noordkant van het Jaumavedal ligt San Antonio en dat gebied herbergt heel wat mooie cactussoorten, o.a. veel Ariocarpus trigonus (eentje in bloei, de rest was al uitgebloeid), heel veel Obregonia denegrii (soms wel 20 planten op

10 een vierkante meter!), waarvan Coby zelfs nog een cristaat tegen het lijf liep, en daarnaast af en toe Ferocactus echidne (met gele bloemen), Astrophytum myriostigma, Mammillaria prolifera en M. baumii. rose bloem Aramberri Ariocarpus confusus De pauze gaf de gebruikelijke plantenverloting. Deze keer hadden Anjo en Coby de planten geleverd. Coby, Uli en Roland hadden een uitstapje gemaakt naar La Libertad en omgeving (vooral voor Astrophytum asterias en Ariocarpus trigonus), terwijl Anjo en Wolter op pad geweest waren met Lex Garcia (naar de Novillo-canyon met Mammillaria laui). Maar daarna ging het gezelschap gezamenlijk verder. Na een bergetappe bij La Peña (met in het bos o.a. Mammillaria rubrograndis en M. melaleuca), ging het via Miquihuana naar Dr. Arroyo (met onderweg bij La Perdida mooie Thelocactus hexaedrophorus met doorns van 10 cm lang). Het volgende bezoekadres was de omgeving van Aramberri en Zaragoza. Daar groeide op gipsbergen Gymnocactus subterraneus zaragozae. In de omgeving van Aramberri groeide Ariocarpus confusus. Die naam is heel toepasselijk, want je wordt een beetje confuus van deze ario, sommige exemplaren lijken op A. retusus, andere op A. trigonus, en de bloemkleur wisselt tussen wit en roze, en soms zit de kleur ertussenin. Een andere cactus die hier het fotograferen waard was, was Thelocactus conothelos aurantiacus met geeloranje bloemen. Via La Ascension met o.a. mooie Echinocactus horizonthalonius kwam de cactusexpeditie in Galeana terecht. Zuidelijk daarvan werden Geohintonia mexicana en Aztekium hintonii opgezocht. In smalle kloofjes groeiden deze soorten volop in een gipsachtig gesteente.

11 Vanaf Galeana liep een verharde weg naar het oosten en hier kon je zien dat orkaan Alex, de eerste orkaan van 2010, veel schade had aangericht, vooral door de gigantische hoeveelheid regen. Er waren kapotte bruggen en stukken weg waren verdwenen. Een andere, onverharde weg van 25 km lang leidde het groepje naar Rayones. Een rivier aldaar was van een kalm stroompje veranderd in een woeste stroom, en dat terwijl orkaan Alex toch alweer ruim 3 maanden geleden huisgehouden had. De bedoeling was geweest om dat kalme stroompje over te steken, maar die woeste stroom, daar kon je beter niet aan beginnen. De geplande uitstap naar een kloof met Aztekium ritteri kon daarom niet doorgaan, maar gelukkig was er nog een ander kloofje met aztekiums, waarvoor je niet die woeste stroom over hoefde. Een andere bezienswaardigheid bij Rayones was Ariocarpus scapharostrus, en ook die soort kon bloeiend geschoten worden. scaphirostroides bij Rayones Ariocarpus Het bezoekje werd verkort doordat het begon te regenen. De 25 km lange terugreis naar Galeana zou door de glibberig geworden weg te riskant zijn. Daarom werd een veiliger route van 150 km genomen om terug te keren naar het hotel in Galeana. Coby werd met applaus bedankt voor haar lezing. Piet vroeg of ario s ook op witte rotsen groeien. Nee, aldus Coby, maar wel groeien daar gymnocactussen. Omdat er geen verdere vragen waren en ook niemand iets had voor de rondvraag, sloot Piet deze clubavond en wenste iedereen wel thuis. Wolter ten Hoeve. ( Foto s van Coby)

12 Agave stricta, een plant met een verhaal door Lute Hilberts In de vorige eeuw, het was in 1987? vroeg kameraad Hans Nieuwenhuis of ik als introducee mee wilde met een busreisje naar het westen van het land georganiseerd door de Groninger afdeling van Succulenta, samen met de beide afdelingen Drenthe en Delfzijl. *) Ze wilden naar Fokkens in Vleuten, naar van Donkelaar in Werkendam, en/of naar Hans Biesheuvel in Lexmond meen ik en ze gaven ons ook nog tijd wat rond te neuzen en te lunchen in Utrecht en daarna als afzwaaier nog een bezoek aan vaste planten kwekerij Ploeger in De Bilt. Ik was bij geen van die adressen ooit geweest maar dacht toen wel: Wat moet ik bij Ploeger, die verkoopt toch geen cactussen!. In de jaren daarna zou ik er trouwens nog heel vaak komen. De bus zat goeddeels vol, ik kende niemand van de passagiers, maar dat veranderde natuurlijk wel toen de dag vorderde. Gerard Eising was er bij en ook Stuart Pottasch en ook Gerard? Kamphuis uit Sappemeer. Of Coby en

13 Anjo, Dick of b.v. Grietje en Wil er bij waren. Dat zal wel, maar dat weet ik niet meer Het was voor mij een leerzame dag en ik weet nog dat Pottasch armen vol planten kocht en dat de fa. Fokkens hele mooi agave s ferox in de verkoop had. Daar was ik toen al en ook nu nog gek op. Jazeker worden ze op den duur veel te groot, maar ik vind het nog steeds de allermooiste groot wordende Agave. Ook weet ik nog dat Hans en ik in de schaft aan die mooie onderwal langs de gracht in Utrecht zaten en ons daar een paar jonge klares in lieten schenken. Dat doen we door al de jaren heen nog steeds, dan hij bij ons in Smilde of ik ga naar hem in Assen. De laatste tijd komt daar geen kaas, worst of brie op toast meer bij, maar elk twee zoute haringen in stukjes. Een jonkie en een zoute haring is goed spul voor wat ouder wordende kerels hoorde ik eens van onze hoogbejaarde huisarts. Ik zie Van Donkelaar nog lopen in zijn knickerbocker met een eigen verzameling in een van zijn kassen. Die stond vol met gek spul, vele rariteiten, maar hij wilde er geen vreemd volk in hebben. Ik heb hem bijna gesmeekt om een potje met Leucojum autumnale (nu: Acis autumnale) uit zijn eigen verzameling. Dat is helemaal geen succulent, maar ik hou ook van bijzondere bollen. Hij streek over zijn hart. (foto) Acis autumnale. Agave stricta. In de bus kwam ik aan de praat met Kamphuis en die nodigde me uit een keer zijn verzameling in Sappemeer te komen bekijken en toen ik daar na een dag of wat later kwam keek ik mijn ogen uit. De hele kas stond in bloei, een prachtig

14 gezicht alhoewel ik geen idee had hoe al die soorten heten. Kiwi s aan de pergola mèt vruchten en ook zag ik mooie agave s staan. Eén wilde hij wel verkopen en daar gaat dit verhaal over. Het was een A. stricta. De plant was zeker wel al vijftien jaar oud, want er zat al een kort stammetje onder. Die stricta staat dus hier nu dus eenendertig jaar in de tuin en als het vorstig wordt gaat hij de kas in samen met onze andere kleumers. Mettertijd is hij de lastigste klant om in en uit de kas te krijgen en dan niet alleen om het gewicht, maar om de vlijmscherpe stekels op de bladuiteinden. Daarnaast is de plant wat fragile en daarom heb ik hem met drie ijzeren staven gespalkt om het geheel verticaal te houden, anders kiept hij om. Bloei. Het vorig jaar zag ik aan de kop dat er een bloemstengel op komst was. Daar was ik helemaal niet blij mee, want het wil wel eens gebeuren dat er daarna geen nieuwe scheuten ontstaan en dan gaat de plant ten gronde. De bloeistengel in macro De stricta gaf geen krimp, want hij produceerde een bloemstengel van ruim drie meter vol bloemen en vormde bovenin de kop twee robuuste jonge scheuten! Direct wat gegeven om allebei de nieuwe uitlopers aan de praat te houden en het lijkt goed te gaan. Gelukkig, want het is een blijvende herinnering aan een interessant reisje met de Grunneger cactusclub. Foto s van Lute.

15 Het ontvangen van onze cactusvrienden uit Bremen Het is dit jaar weer onze beurt om de Duitse cactusvrienden uit Bremen te onthalen op een leuke dag in Groningen. Daarvoor moeten we twee data uitkiezen die we aan hun kunnen voorleggen. Omdat wij het in mei en juni veel te druk hebben, zijn daar geen weekeinden vrij om ze te ontvangen. Daarom heb ik enige data uitgezocht in juli, augustus en september. Aangezien ik in maart op vakantie ben, zou het handig zijn om mij te mailen of op de clubavond van maart kenbaar te maken welke twee data de voorkeur hebben. Ik kan dan direct na mijn vakantie actie ondernemen. De hier volgende data heb ik uitgekozen: Op za. 15, 22, 29 juli, op za. 12, 19, 26 augustus of op za. 2 of 16 september Het liefst ook even kenbaar maken of je aan die dag zou willen deelnemen!!!! Coby keizer-zinsmeester, keizer.zinsmeester@ziggo.nl Activiteitenagenda 8 april ALV Succulenta in Assendelft 24 april Lezing door Bertus Spee over Patagonië (gezamenlijke avond met de afdeling Drenthe). Oproep Zou je een keer een korte of lange lezing willen geven? Zou je een keer een plant van de maand willen presenteren? Meld je dan aan bij een van de bestuursleden. Een stukje over je hobby, een bijzondere plant of gebeurtenis is ook welkom. Insturen bij Marijke, bouwmeesterponte@tele2.nl.

16 UITNODIGING voor de trouwe lezer: kom eens langs bij de succulentenproatstamtafel deze bevindt zich in de oude rolkas gelegen te Zuidbroek adres: De Akkers 10 open alleen op afspraak; vrijdag of zaterdag dus even bellen of mailen of Gerard

SUCCULENTA AFDELING GRONINGEN EN OMMELANDEN

SUCCULENTA AFDELING GRONINGEN EN OMMELANDEN SUCCULENTA AFDELING GRONINGEN EN OMMELANDEN Bestuurssamenstelling: Voorzitter: Piet Kamminga, Riet 2, 9351 XP Leek, 0594-511922, kamminga.pa@wolmail.nl Vice-voorzitter: Marijke Bouwmeester, Oosterduinen

Nadere informatie

SUCCULENTA AFDELING GRONINGEN EN OMMELANDEN

SUCCULENTA AFDELING GRONINGEN EN OMMELANDEN SUCCULENTA AFDELING GRONINGEN EN OMMELANDEN Bestuurssamenstelling: Voorzitter: Piet Kamminga, Riet 2, 9351 XP Leek, 0594-511922, kamminga.pa@wolmail.nl Vice-voorzitter: Marijke Bouwmeester, Oosterduinen

Nadere informatie

SUCCULENTA AFDELING GRONINGEN EN OMMELANDEN

SUCCULENTA AFDELING GRONINGEN EN OMMELANDEN SUCCULENTA AFDELING GRONINGEN EN OMMELANDEN Bestuurssamenstelling: Voorzitter: Piet Kamminga, Riet 2, 9351 XP Leek, 0594-511922, kamminga.pa@wolmail.nl Vice-voorzitter: Marijke Bouwmeester, Oosterduinen

Nadere informatie

December 2015 59 e jaargang nr. 10

December 2015 59 e jaargang nr. 10 December 2015 59 e jaargang nr. 10 Geachte leden, Hierbij willen wij jullie uitnodigen voor de bijeenkomst op donderdag 17 december 2015 in de zaal van de buurt- en speeltuinvereniging Selwerd, Elzenlaan

Nadere informatie

SUCCULENTA AFDELING GRONINGEN EN OMMELANDEN

SUCCULENTA AFDELING GRONINGEN EN OMMELANDEN SUCCULENTA AFDELING GRONINGEN EN OMMELANDEN Bestuurssamenstelling: Voorzitter: Piet Kamminga, Riet 2, 9351 XP Leek, 0594-511922, kamminga.pa@wolmail.nl Vice-voorzitter: Marijke Bouwmeester, Oosterduinen

Nadere informatie

SUCCULENTA AFDELING GRONINGEN EN OMMELANDEN

SUCCULENTA AFDELING GRONINGEN EN OMMELANDEN SUCCULENTA AFDELING GRONINGEN EN OMMELANDEN Bestuurssamenstelling: Voorzitter: Piet Kamminga, Riet 2, 9351 XP Leek, 0594-511922, kamminga.pa@wolmail.nl Vice-voorzitter: Marijke Bouwmeester, Oosterduinen

Nadere informatie

Juni 2015 59 e jaargang nr. 6

Juni 2015 59 e jaargang nr. 6 Juni 2015 59 e jaargang nr. 6 Geachte leden, Hierbij willen wij jullie uitnodigen voor het kasje kijken op donderdag 18 juni 2015. Programma (de tijden zijn bij benadering): 18.30 19.20 Piet Kamminga,

Nadere informatie

Digitale nieuwsbrief van de afdeling Nijmegen van Succulenta. Jaargang 1 nummer 6, juni 2016

Digitale nieuwsbrief van de afdeling Nijmegen van Succulenta. Jaargang 1 nummer 6, juni 2016 NOVIOCACTUM Digitale nieuwsbrief van de afdeling Nijmegen van Succulenta. Jaargang 1 nummer 6, juni 2016 Een fraaie agave, gezien op de open dag bij Ubink (4 juni). Van en voor de afdelingsleden en alle

Nadere informatie

Jaargang: 32 Nummer: 10/11

Jaargang: 32 Nummer: 10/11 Jaargang: 32 Nummer: 10/11 SUCCULENTA - nederlands-belgische vereniging van liefhebbers van cactussen en andere vetplanten HET VETBLAD Officieel orgaan van Succulenta afd. Amsterdam Opgericht 23 april

Nadere informatie

Digitale nieuwsbrief van de afdeling Nijmegen van Succulenta. jaargang 1 nummer 3 maart 2016

Digitale nieuwsbrief van de afdeling Nijmegen van Succulenta. jaargang 1 nummer 3 maart 2016 NOVIOCACTUM Digitale nieuwsbrief van de afdeling Nijmegen van Succulenta. jaargang 1 nummer 3 maart 2016 Van en voor de afdelingsleden en alle anderen met een warm hart voor planten in het algemeen en

Nadere informatie

Jaargang: 32 Nummer: 12

Jaargang: 32 Nummer: 12 Jaargang: 32 Nummer: 12 SUCCULENTA - nederlands-belgische vereniging van liefhebbers van cactussen en andere vetplanten HET VETBLAD Officieel orgaan van Succulenta afd. Amsterdam Opgericht 23 april 1926

Nadere informatie

CONTRIBUTIE CONTRIBUTIE CONTRIBUTIE

CONTRIBUTIE CONTRIBUTIE CONTRIBUTIE Januari 2016 60e jaargang nr. 1 Geachte leden, Hierbij willen wij jullie uitnodigen voor de bijeenkomst op donderdag 21 januari 2016 in de zaal van de buurt- en speeltuinvereniging Selwerd, Elzenlaan 72

Nadere informatie

ZEECULENTA. 26e Jaargang oktober 2017

ZEECULENTA. 26e Jaargang oktober 2017 ZEECULENTA 26e Jaargang oktober 2017 "Zeeculenta" is het afdelingsnieuws van de afdeling Zeeland van de Nederlands-Belgische Vereniging van liefhebbers van cactussen en andere vetplanten, SUCCULENTA.

Nadere informatie

Januari 2015 59e jaargang nr. 1

Januari 2015 59e jaargang nr. 1 Januari 2015 59e jaargang nr. 1 Geachte leden, Hierbij willen wij jullie uitnodigen voor onze bijeenkomst op donderdag 15 januari 2015 in de zaal van de buurt- en speeltuinvereniging Selwerd, Elzenlaan

Nadere informatie

Digitale nieuwsbrief van de afdeling Nijmegen van Succulenta. Jaargang 1 nummer 9, september 2016

Digitale nieuwsbrief van de afdeling Nijmegen van Succulenta. Jaargang 1 nummer 9, september 2016 NOVIOCACTUM Digitale nieuwsbrief van de afdeling Nijmegen van Succulenta. Jaargang 1 nummer 9, september 2016 Lieda legt het watergeefsysteem in haar kas uit (zie verslag kasbezoek) SAMENSTELLING BESTUUR

Nadere informatie

VOOR HET VOETLICHT. Bertus Spee

VOOR HET VOETLICHT. Bertus Spee VOOR HET VOETLICHT Bertus Spee Monadenium ritchiei subsp. nymabensis Het moederland van deze planten is Kenia. Ze spruiten vanaf de basis met tot 40 cm lange stengels. Aan de top van de stengels ontstaan

Nadere informatie

November 2015 59e jaargang nr. 9 ***************************************************************

November 2015 59e jaargang nr. 9 *************************************************************** November 2015 59e jaargang nr. 9 *************************************************************** Geachte leden, Hierbij willen wij jullie uitnodigen voor de bijeenkomst op donderdag 19 november 2015 in

Nadere informatie

Jaargang: 33 Nummer: 2

Jaargang: 33 Nummer: 2 Jaargang: 33 Nummer: 2 SUCCULENTA - nederlands-belgische vereniging van liefhebbers van cactussen en andere vetplanten HET VETBLAD Officieel orgaan van Succulenta afd. Amsterdam Opgericht 23 april 1926

Nadere informatie

Digitale nieuwsbrief van de afdeling Nijmegen van Succulenta. Jaargang 2 nummer 9, september 2017

Digitale nieuwsbrief van de afdeling Nijmegen van Succulenta. Jaargang 2 nummer 9, september 2017 NOVIOCACTUM Digitale nieuwsbrief van de afdeling Nijmegen van Succulenta Jaargang 2 nummer 9, september 2017 Astrophytum asterias Superkabuto Zebra type (ook wel V-type of Fly s Wings type of Tiger genoemd).

Nadere informatie

Jaargang: 32 Nummer: 6

Jaargang: 32 Nummer: 6 Jaargang: 32 Nummer: 6 SUCCULENTA - nederlands-belgische vereniging van liefhebbers van cactussen en andere vetplanten HET VETBLAD Officieel orgaan van Succulenta afd. Amsterdam Opgericht 23 april 1926

Nadere informatie

NOVIOCACTUM. Digitale nieuwsbrief van de afdeling Nijmegen van Succulenta. Jaargang 1 nummer 4, april 2016

NOVIOCACTUM. Digitale nieuwsbrief van de afdeling Nijmegen van Succulenta. Jaargang 1 nummer 4, april 2016 NOVIOCACTUM Digitale nieuwsbrief van de afdeling Nijmegen van Succulenta. Jaargang 1 nummer 4, april 2016 Pinguicula in maart 2016 in bloei in de kas van Riet Van en voor de afdelingsleden en alle anderen

Nadere informatie

Jaargang: 33 Nummer: 1

Jaargang: 33 Nummer: 1 Jaargang: 33 Nummer: 1 SUCCULENTA - nederlands-belgische vereniging van liefhebbers van cactussen en andere vetplanten HET VETBLAD Officieel orgaan van Succulenta afd. Amsterdam Opgericht 23 april 1926

Nadere informatie

ZEECULENTA. 26e Jaargang juni 2017

ZEECULENTA. 26e Jaargang juni 2017 ZEECULENTA 26e Jaargang juni 2017 "Zeeculenta" is het afdelingsnieuws van de afdeling Zeeland van de Nederlands-Belgische Vereniging van liefhebbers van cactussen en andere vetplanten, SUCCULENTA. Opgericht

Nadere informatie

ZEECULENTA. 26e Jaargang september 2017

ZEECULENTA. 26e Jaargang september 2017 ZEECULENTA 26e Jaargang september 2017 "Zeeculenta" is het afdelingsnieuws van de afdeling Zeeland van de Nederlands-Belgische Vereniging van liefhebbers van cactussen en andere vetplanten, SUCCULENTA.

Nadere informatie

ZEECULENTA. 26e Jaargang januari 2017

ZEECULENTA. 26e Jaargang januari 2017 ZEECULENTA 26e Jaargang januari 2017 "Zeeculenta" is het afdelingsnieuws van de afdeling Zeeland van de Nederlands-Belgische Vereniging van liefhebbers van cactussen en andere vetplanten, SUCCULENTA.

Nadere informatie

Orchideeën Kring Noord-Brabant West en Zeeland

Orchideeën Kring Noord-Brabant West en Zeeland Kringblad NOV kring Noord- Brabant West Zeeland Jaargang 24 nr.3 Orchideeën Kring Noord-Brabant West en Zeeland Dendrobium chrysotoxum Maart 2015 1 Agenda: - Welkom en mededelingen Maandag 16 maart 2015

Nadere informatie

Reisverslag BirdingBreaks macro weekend Viroinval België

Reisverslag BirdingBreaks macro weekend Viroinval België Reisverslag BirdingBreaks macro weekend Viroinval België 10-13 juli 2014 Georganiseerd door: www.birdingbreaks.nl Reisschema Dag 1 10-07-2014 Amsterdam Nismes Na zo n 2,5 uur rijden vanuit Utrecht reden

Nadere informatie

ZEECULENTA 24e Jaargang januari 2015

ZEECULENTA 24e Jaargang januari 2015 ZEECULENTA 24e Jaargang januari 2015 Afdelingsnieuws van de afdeling Zeeland van de Nederlands-Belgische vereniging van liefhebbers van cactussen en andere vetplanten, Succulenta. "Zeeculenta" is het

Nadere informatie

ZEECULENTA 23e Jaargang oktober 2014

ZEECULENTA 23e Jaargang oktober 2014 ZEECULENTA 23e Jaargang oktober 2014 Afdelingsnieuws van de afdeling Zeeland van de Nederlands-Belgische vereniging van liefhebbers van cactussen en andere vetplanten, Succulenta. "Zeeculenta" is het

Nadere informatie

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 15 december 2015. Beste natuurliefhebber/-ster,

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 15 december 2015. Beste natuurliefhebber/-ster, De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 15 december 2015 Beste natuurliefhebber/-ster, De dag begon mistig en op meerdere plaatsen bleef de mist de hele dag hangen. Gelukkig scheen in Beijum de zon. Doordat

Nadere informatie

Het zal nog even duren maar ooit zullen de Albizia s zo gaan bloeien:

Het zal nog even duren maar ooit zullen de Albizia s zo gaan bloeien: De tijd vliegt De dagen zijn alweer een stuk korter. De nachten worden alweer koud. Begin september is het maar net 3 graden s nachts. Toch begint september met een aantal prachtige dagen. En de dag dat

Nadere informatie

1. Opening, mededelingen en vaststelling agenda: Audrey opent om uur. Speciaal welkom voor Ineke D als toehoorder (voor het eerst)!

1. Opening, mededelingen en vaststelling agenda: Audrey opent om uur. Speciaal welkom voor Ineke D als toehoorder (voor het eerst)! Notulen Bestuursvergadering Valley Voices donderdag 25 augustus 2016 Aanvang 19.45 uur bij Emma Daniels Aanwezig: Corrie, Ineke vrp, Ineke D, Toos, Doris, Emma, Audrey Afwezig: 1. Opening, mededelingen

Nadere informatie

Iris marrink Klas 3A.

Iris marrink Klas 3A. Iris marrink Klas 3A. 1 Inhoud. 1- Voorpagina 2- Inhoud, inleiding & mijn mening 3- Dag 1 4- Dag 2 5- Dag 3 6- Dag 4 7- Dag 5 Inleiding. Ik kreeg als opdracht om een dagverslag te maken over Polen. 15

Nadere informatie

Jaargang: 32 Nummer: 1

Jaargang: 32 Nummer: 1 Jaargang: 32 Nummer: 1 SUCCULENTA - nederlands-belgische vereniging van liefhebbers van cactussen en andere vetplanten HET VETBLAD Officieel orgaan van Succulenta afd. Amsterdam Opgericht 23 april 1926

Nadere informatie

~~Weekly Diary 35~~ [social_share]

~~Weekly Diary 35~~ [social_share] ~~Weekly Diary 35~~ [social_share] De maand augustus is alweer voorbij, en voor iedereen zit de vakantie er geloof nu wel weer op. Iedereen weer aan het werk of school, en nog even en de zomer is ook echt

Nadere informatie

Herfstnieuws van de Haagse Hofdame

Herfstnieuws van de Haagse Hofdame Herfstnieuws van de Haagse Hofdame Kloostertuin Kwekerij Hof te Dieren Herfst in de Kloostertuin Het is herfst maar door het droge voorjaar zijn er nog maar weinig herfstkleuren te zien. Wel bloeien de

Nadere informatie

Orchideeën Vereniging

Orchideeën Vereniging Orchideeën Vereniging 14 februari Jaarverslag penningmeester/secretaris Nel: wat gebeurde toch in 2018? Udo met zijn financiële verslag Lezing : Joost Riksen Orchideeën in Gardano Italië Voorzitter: John

Nadere informatie

Jaargang: 32 Nummer: 7/8

Jaargang: 32 Nummer: 7/8 Jaargang: 32 Nummer: 7/8 SUCCULENTA - nederlands-belgische vereniging van liefhebbers van cactussen en andere vetplanten HET VETBLAD Officieel orgaan van Succulenta afd. Amsterdam Opgericht 23 april 1926

Nadere informatie

HELP! HET DOEK IS ZOEK! voorlees verhaal. in de klas

HELP! HET DOEK IS ZOEK! voorlees verhaal. in de klas ? HELP! HET DOEK IS ZOEK! voorlees in de klas Slide 1 Dag allemaal! Dit ben ik! Die mevrouw in dat schilderij. Met die prachtige kraag en die dure zwarte jurk. Ik heb jullie nodig! Er is vannacht iets

Nadere informatie

ZEECULENTA 23e Jaargang augustus 2014

ZEECULENTA 23e Jaargang augustus 2014 ZEECULENTA 23e Jaargang augustus 2014 Afdelingsnieuws van de afdeling Zeeland van de Nederlands-Belgische vereniging van liefhebbers van cactussen en andere vetplanten, Succulenta. "Zeeculenta" is het

Nadere informatie

NOVIOCACTUM. Digitale nieuwsbrief van de afdeling Nijmegen van Succulenta. Jaargang 1 nummer 2

NOVIOCACTUM. Digitale nieuwsbrief van de afdeling Nijmegen van Succulenta. Jaargang 1 nummer 2 NOVIOCACTUM Digitale nieuwsbrief van de afdeling Nijmegen van Succulenta. Jaargang 1 nummer 2 Van en voor de afdelingsleden en alle anderen met een warm hart voor planten in het algemeen en succulenten

Nadere informatie

Bijeenkomst van woensdag 11 juni 2014

Bijeenkomst van woensdag 11 juni 2014 Verenigingsblad: jaargang 23, nummer 6 Bijeenkomst van woensdag 11 juni 2014 Op deze bijeenkomst wordt door Hans Martens een lezing geven over eenbladige Cattleya's. dus een verhaal over grootbloemige

Nadere informatie

Conclusie Enquête Werkgroep Nascholingen

Conclusie Enquête Werkgroep Nascholingen Conclusie Enquête Werkgroep Nascholingen 2 april 206 . Ik heb behoefte aan nascholingen met betrekking tot: (meerdere keuzes mogelijk): Taal- & Tolkvaardigheden 0 Attitude 6 Doelgroepen 9 Behoefte Categorie

Nadere informatie

De kleine draak vindt het drakenland Iris Kater. Vandaag wil ik jullie iets vertellen over een kleine draak.

De kleine draak vindt het drakenland Iris Kater. Vandaag wil ik jullie iets vertellen over een kleine draak. De kleine draak vindt het drakenland Iris Kater Vandaag wil ik jullie iets vertellen over een kleine draak. Deze kleine draak werd in de mensenwereld geboren en heeft lang bij zijn vriend Maurice en zijn

Nadere informatie

Versie A P R I L

Versie A P R I L Versie 1.0 1 6 A P R I L 2 0 1 3 16-4-2013 ALV wijkvereniging Westeinde 1 Opening Róman van der Meulen: Secretaris Pauze over ca. 1.15 uur 16-4-2013 ALV wijkvereniging Westeinde 2 Agenda 1. Opening 2.

Nadere informatie

Concept - NOTULEN. Donderdag 28 februari 2019, aanvang uur Koetshuis, Avila Beach Hotel

Concept - NOTULEN. Donderdag 28 februari 2019, aanvang uur Koetshuis, Avila Beach Hotel Concept - NOTULEN 24 ste ALGEMENE LEDENVERGADERING VERENIGING VAN PENSHONADO S Donderdag 28 februari 2019, aanvang 19.30 uur Koetshuis, Avila Beach Hotel Aanwezig: 24 leden volgens de presentielijst Bestuur:

Nadere informatie

Mei 2015 59e jaargang nr. 5

Mei 2015 59e jaargang nr. 5 Mei 2015 59e jaargang nr. 5 Geachte leden, Hierbij willen wij jullie uitnodigen voor onze bijeenkomst op donderdag 21 mei 2015 in de zaal van de buurt- en speeltuinvereniging Selwerd, Elzenlaan 72 te Groningen.

Nadere informatie

ZEECULENTA 24e Jaargang oktober 2015

ZEECULENTA 24e Jaargang oktober 2015 ZEECULENTA 24e Jaargang oktober 2015 Afdelingsnieuws van de afdeling Zeeland van de Nederlands-Belgische vereniging van liefhebbers van cactussen en andere vetplanten, Succulenta. "Zeeculenta" is het

Nadere informatie

De eekhoorn. œ œ œ œ œ. Ó Œ œ œ. œ œ œ œ. œ j. œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ Œ. œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ. œ J. - hoorn, de eek - hoorn eet.

De eekhoorn. œ œ œ œ œ. Ó Œ œ œ. œ œ œ œ. œ j. œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ Œ. œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ. œ J. - hoorn, de eek - hoorn eet. oktober 2010 tekst: Joke de Klerck muziek: Ton Kerkhof De eekhoorn Refrein Intro Ó Œ œ œ J œ œ œ œ eek stapelen: œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ Œ Al - hoorn, de eek - hoorn eet zich vol en rond. œ œ œ œ

Nadere informatie

Rendierjager Kerstmarathon: laatste poging in 2013 om alle doelen te halen

Rendierjager Kerstmarathon: laatste poging in 2013 om alle doelen te halen Rendierjager Kerstmarathon: laatste poging in 2013 om alle doelen te halen Na mijn halve marathon van 2 weken geleden die zo goed verliep, besloot ik toch nog een marathonpoging te wagen dit jaar. Op basis

Nadere informatie

Jaarverslag Buurtmoestuin Castellum 2012

Jaarverslag Buurtmoestuin Castellum 2012 Jaarverslag Buurtmoestuin Castellum 2012 Inhoudsopgave 1. Voorwoord...2 2. 2012: jaaroverzicht in vogelvlucht...3 3. Verantwoording bestuur...6 1 1. Voorwoord In april 2011 zijn we van start gegaan met

Nadere informatie

Het heeft even geduurd maar na eerst een bezoek van de koninginnepage hebben we nu ook bezoek van de koningspage, ook geabdiceert?

Het heeft even geduurd maar na eerst een bezoek van de koninginnepage hebben we nu ook bezoek van de koningspage, ook geabdiceert? La Tirelire We hebben uitbreiding van ons bedrijfje. We hebben er nl een huisje bij gekocht. Dat vanaf dit moment La Tirelire gaat heten ofwel de spaarpot. We knappen het op en gaan het in eerste instantie

Nadere informatie

ZEECULENTA 23e Jaargang april 2014

ZEECULENTA 23e Jaargang april 2014 ZEECULENTA 23e Jaargang april 2014 Afdelingsnieuws van de afdeling Zeeland van de Nederlands-Belgische vereniging van liefhebbers van cactussen en andere vetplanten, Succulenta. "Zeeculenta" is het afdelingsnieuws

Nadere informatie

Tobi en. de wilde bijen

Tobi en. de wilde bijen Tobi en de wilde bijen Het is eindelijk paasvakantie en Tobi komt aan op de boerderij van zijn oom. Zijn nichtje Hanna wacht al op hem. Ze knuffelt Tobi en lacht: Kom, we gaan spelen! Lachend en pratend

Nadere informatie

Smilde, 25 augustus Geachte kuipplanten-liefhebbers(sters)

Smilde, 25 augustus Geachte kuipplanten-liefhebbers(sters) Smilde, 25 augustus 2013. Geachte kuipplanten-liefhebbers(sters) Een week geleden ( 16 en 17 aug) zijn we met een klein groepje naar midden Limburg gereden om daar de open-tuin van Lenie Kuijpers te bezoeken.

Nadere informatie

Bert staat op een ladder. En trekt aan de planten die groeien in de dakgoot. Hij verstopt de luidspreker en het stopcontact achter de planten.

Bert staat op een ladder. En trekt aan de planten die groeien in de dakgoot. Hij verstopt de luidspreker en het stopcontact achter de planten. Helaas Wanneer besloot Bert om Lizzy te vermoorden? Vreemd. Hij herinnert zich het niet precies. Het was in ieder geval toen Lizzy dat wijf leerde kennen. Dat idiote wijf met haar rare verhalen. Bert staat

Nadere informatie

Bijeenkomst van woensdag 9 juli 2014

Bijeenkomst van woensdag 9 juli 2014 Verenigingsblad: jaargang 23, nummer7 Bijeenkomst van woensdag 9 juli 2014 Op deze bijeenkomst wordt door Maurice Casteleyn, over een bezoek aan de collectie kassen van de Kew Gardens en na de pauze over

Nadere informatie

inhoud 1. Dieren op reis 2. Waarom dieren reizen 3. Op zoek naar eten 4. Op zoek naar een broedplek 5. Weg uit de kou 6. Filmpje Pluskaarten Bronnen

inhoud 1. Dieren op reis 2. Waarom dieren reizen 3. Op zoek naar eten 4. Op zoek naar een broedplek 5. Weg uit de kou 6. Filmpje Pluskaarten Bronnen Dieren op reis inhoud 1. Dieren op reis 3. Waarom dieren reizen 4 3. Op zoek naar eten 5 4. Op zoek naar een broedplek 9 5. Weg uit de kou 13 6. Filmpje 14 Pluskaarten 15 Bronnen 17 Colofon en voorwaarden

Nadere informatie

Bijeenkomst van woensdag 11 december 2016

Bijeenkomst van woensdag 11 december 2016 Verenigingsblad: jaargang 25, nummer 11 Bijeenkomst van woensdag 11 december 2016 Op deze bijeenkomst houden we onze traditionele kerstviering Verslag bijeenkomst 9 november 2016 Op onze een a laatste

Nadere informatie

Afdelingsbestuur. vels_volger@msn.com Redactie Pim Bos 075-6158852. Op de 1 e vrijdag van de maand in de zaal van

Afdelingsbestuur. vels_volger@msn.com Redactie Pim Bos 075-6158852. Op de 1 e vrijdag van de maand in de zaal van Nederlands - Belgische vereniging van liefhebbers van cactussen en andere vetplanten. Afdeling Zaanstreek/Waterland Afdelingsbestuur Voorzitter Fons Arens 075-6873062 Dorpsstraat 714 1566 EP Assendelft

Nadere informatie

Valdelagrana - Alcalá de los Gazules.

Valdelagrana - Alcalá de los Gazules. Valdelagrana - Alcalá de los Gazules. 06-12-2012. Valdelagrana - Alcalá de los Gazules. In bewolkt weer, maar nog met een redelijke temperatuur rijden we om 11.15 na 4050 km van Valdelagrana weg. Een kwartier

Nadere informatie

Aardrijkskundeproefwerk Hoofdstuk 6. Vakantielanden

Aardrijkskundeproefwerk Hoofdstuk 6. Vakantielanden Aardrijkskundeproefwerk Hoofdstuk 6 Vakantielanden Het klimaat is in Zuid-Europa anders dan in Nederland. In de zomer is het er warm en droog, in de winter is het er ongeveer zoals zomers in Nederland.

Nadere informatie

Nadine en Shannon op pad door de stad Bremen

Nadine en Shannon op pad door de stad Bremen Nadine en Shannon op pad door de stad Bremen Wij vonden het Bremen erg interessant, vooral Zelf zijn wij ook de geschiedenis en cultuur van een stad en hoe dit terug is te zien in de gebouwen. Dit vinden

Nadere informatie

Kaart 15 Bollen en knollen

Kaart 15 Bollen en knollen Kaart 15 Bollen en knollen Informatiekaart Werkblad Onderzoek: o Bollen en knollen o Narcissen op water Quiz: o http://natuur.ariena.com Voor de leerkracht: De kinderen leren de volgende begrippen: Bollenstreek

Nadere informatie

Jaargang: 32 Nummer: 2

Jaargang: 32 Nummer: 2 Jaargang: 32 Nummer: 2 SUCCULENTA - nederlands-belgische vereniging van liefhebbers van cactussen en andere vetplanten HET VETBLAD Officieel orgaan van Succulenta afd. Amsterdam Opgericht 23 april 1926

Nadere informatie

We zagen in de 30 getelde gebieden vogels verdeeld over 87 soorten. De meest getelde was zoals gewoonlijk de smient met exemplaren.

We zagen in de 30 getelde gebieden vogels verdeeld over 87 soorten. De meest getelde was zoals gewoonlijk de smient met exemplaren. Moordrecht 9 februari 2013 Normaal beschrijf ik het weer in het telweekeinde en soms net ervoor, deze keer iets verder terugkijken. Vanaf onze telling in december 2012 tot de midwintertelling in januari

Nadere informatie

Leesboekje de seizoenen

Leesboekje de seizoenen Leesboekje de seizoenen Leesboekje De Seizoenen Pagina 1 Dit is de winter. Dit is de sneeuw. Dit is de hagel. Dit is de ijzel. Dit is het ijs. Dit is het donker. Dit is het licht. Dit is de kat. Dit is

Nadere informatie

1. De cocons van de Gewone Knuffelbijen (Rosse metselbijen) komen nog niet uit. Hoe kan dat?

1. De cocons van de Gewone Knuffelbijen (Rosse metselbijen) komen nog niet uit. Hoe kan dat? Antwoorden op veel gestelde vragen Tip: Gebruik Control-F om een zoekterm in te voeren. 1. De cocons van de Gewone Knuffelbijen (Rosse metselbijen) komen nog niet uit. Hoe kan dat? Gewone Knuffelbijen

Nadere informatie

We bespieden de Watergeest

We bespieden de Watergeest Voorwoord Dit verhaal speelt lang geleden. De meeste mensen gingen nog met paard-en-wagen en bijna niemand had een telefoon. Er waren geen supermarkten, en sneeuw schuiven ging met paard-ensneeuwploeg.

Nadere informatie

"Afraid of the Dead ( The Escape ) Hoofdstuk 5"

Afraid of the Dead ( The Escape ) Hoofdstuk 5 "Afraid of the Dead ( The Escape ) Hoofdstuk 5" Voor het eerst alleen Ik werd wakker in een kamer. Een witte kamer. Ik wist niet waar ik was, het was in ieder geval niet de Isolatieruimte. Ik keek om me

Nadere informatie

En als Kolletje groot is, staan hier vijftien bomen, zegt papa. En dan noemen we het Het Kolletjebos. Dat vindt Kolletje heel grappig.

En als Kolletje groot is, staan hier vijftien bomen, zegt papa. En dan noemen we het Het Kolletjebos. Dat vindt Kolletje heel grappig. Het Kolletjebos Op een zondag in januari vinden papa en mama dat de kerstboom nu echt de kamer uit moet. Kolletje mag meehelpen om alle versieringen uit de boom te halen. Papa en mama doen de hoge kerstballen.

Nadere informatie

I N H O U D. Nederlandse Kuipplantenvereniging Regio West 1 VAN H ET BESTUU R. 1 Van het bestuur 2 Plumeria s op Sicilië 3 Overige informatie

I N H O U D. Nederlandse Kuipplantenvereniging Regio West 1 VAN H ET BESTUU R. 1 Van het bestuur 2 Plumeria s op Sicilië 3 Overige informatie Nederlandse Kuipplantenvereniging Regio West FEBRUARI 2019 NIEUWSBRIEF JAARGANG 3 NUMMER 4 I N H O U D 1 Van het bestuur 2 Plumeria s op Sicilië 3 Overige informatie 1 VAN H ET BESTUU R Steeds nadrukkelijker

Nadere informatie

Groene Detailhandel. Een- en tweejarigen antwoorden 1. Een- en tweejarige tuinplanten Antwoorden

Groene Detailhandel. Een- en tweejarigen antwoorden 1. Een- en tweejarige tuinplanten Antwoorden Een- en tweejarige tuinplanten Antwoorden 1 Omschrijf met eigen woorden wat eenjarige planten zijn. Aan het einde van het seizoen vormen ze zaad en sterven af. Met andere woorden de meeste eenjarige kun

Nadere informatie

Digitale nieuwsbrief van de afdeling Nijmegen van Succulenta. Jaargang 1 nummer 5, mei 2016

Digitale nieuwsbrief van de afdeling Nijmegen van Succulenta. Jaargang 1 nummer 5, mei 2016 NOVIOCACTUM Digitale nieuwsbrief van de afdeling Nijmegen van Succulenta. Jaargang 1 nummer 5, mei 2016 Lithops pseudotruncatella ssp. dendritica (foto Hans Huizing) Van en voor de afdelingsleden en alle

Nadere informatie

De steen die verhalen vertelt.

De steen die verhalen vertelt. De steen die verhalen vertelt. Heel lang geleden kenden de mensen geen verhalen, er waren geen verhalenvertellers. Het leven zonder verhalen was heel moeilijk, vooral gedurende de lange winteravonden,

Nadere informatie

XEROPHYTA. Contactblad van de afdeling Wageningen e. o. Jaargang 20 no.1 (opgericht 1 mei 1955) Februari 2016

XEROPHYTA. Contactblad van de afdeling Wageningen e. o. Jaargang 20 no.1 (opgericht 1 mei 1955) Februari 2016 XEROPHYTA Contactblad van de afdeling Wageningen e. o. Jaargang 20 no.1 (opgericht 1 mei 1955) Februari 2016 Afdeling Wageningen en omgeving van Succulenta, Nederlands-Belgische vereniging van liefhebbers

Nadere informatie

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn:

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn: A Klein Kontakt Het is alweer eind maart wanneer dit Kontakt uitkomt, het voorjaar lijkt begonnen, veel kinderen hebben kweekbakjes met groentes in de vensterbank staan, die straks de tuin in gaan. Over

Nadere informatie

CACTUSGOUD. Contactblad afdeling GOUDA EN OMSTREKEN

CACTUSGOUD. Contactblad afdeling GOUDA EN OMSTREKEN CACTUSGOUD Contactblad afdeling GOUDA EN OMSTREKEN ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Conophytum cordatum

Nadere informatie

ZEECULENTA. 26e Jaargang november 2017

ZEECULENTA. 26e Jaargang november 2017 ZEECULENTA 26e Jaargang november 2017 "Zeeculenta" is het afdelingsnieuws van de afdeling Zeeland van de Nederlands-Belgische Vereniging van liefhebbers van cactussen en andere vetplanten, SUCCULENTA.

Nadere informatie

Hier zijn ze op weg naar het terras om als het kan ook nog even in de keuken te kijken!

Hier zijn ze op weg naar het terras om als het kan ook nog even in de keuken te kijken! Remember November 2016 is alweer bijna voorbij gevlogen. Er is weer genoeg gebeurd in de wereld. Na 9/11 hebben we nu 11/9 de verkiezing van Trump en verder de aardbevingen in Italië en Nieuw Zeeland etc

Nadere informatie

we de pauze kunnen inkorten, zodat de kinderen vroeger uit zijn dan uur. Hierover zult u spoedig informatie ontvangen.

we de pauze kunnen inkorten, zodat de kinderen vroeger uit zijn dan uur. Hierover zult u spoedig informatie ontvangen. Jaargang 3: nummer 12 28 maart 2017 Nieuws rondom & vanuit de Hummelingschool. Agenda: Van Annette Uit groep Bezoek aan Uit de groep Kalender Directie Groen en Wit De Opmaat Geel Maart-april Van Annette

Nadere informatie

Er was eens een jongeman die twee tulpen ten geschenke gaf

Er was eens een jongeman die twee tulpen ten geschenke gaf twee rode tulpen Er was eens een jongeman die twee tulpen ten geschenke gaf aan het meisje van wie hij hield; twee rode tulpen in een bloempotje. Het meisje was er erg blij mee, ze zette ze voor haar raam

Nadere informatie

Moezel: Moselsteig Deel 2: Bullay - Zeltingen. 13 t/m 15 februari 2017

Moezel: Moselsteig Deel 2: Bullay - Zeltingen. 13 t/m 15 februari 2017 Moezel: Moselsteig Deel 2: Bullay - Zeltingen 13 t/m 15 februari 2017 Maandag 13 feb Heel - Reil 220 km De weerberichten hadden al geruime tijd aangegeven dat er een paar mooie zonnige dagen zouden komen

Nadere informatie

De afdeling Zeeland komt maandelijks bijeen op de laatste vrijdag van de maand (met uitzondering van de maanden juli en december).

De afdeling Zeeland komt maandelijks bijeen op de laatste vrijdag van de maand (met uitzondering van de maanden juli en december). "Zeeculenta" is het afdelingsnieuws van de afdeling Zeeland van de Nederlands- Belgische Vereniging van liefhebbers van cactussen en andere vetplanten, SUCCULENTA. Opgericht 12 maart 1968. De afdeling

Nadere informatie

ZEECULENTA. 28e Jaargang januari 2019

ZEECULENTA. 28e Jaargang januari 2019 ZEECULENTA 28e Jaargang januari 2019 "Zeeculenta" is het afdelingsnieuws van de afdeling Zeeland van de Nederlands-Belgische Vereniging van liefhebbers van cactussen en andere vetplanten, SUCCULENTA.

Nadere informatie

Nee, dat is normaal. Het is te verwachten dat ongeveer 90% van de cocons uitkomt.

Nee, dat is normaal. Het is te verwachten dat ongeveer 90% van de cocons uitkomt. Antwoorden op veel gestelde vragen Tip: Gebruik Control-F om een zoekterm in te voeren. 1. De cocons komen nog niet uit. Hoe kan dat? Knuffelbijen komen meestal uit in de tweede helft van april. Het uitkomen

Nadere informatie

Algemeen. Voorwoord

Algemeen. Voorwoord Voorwoord Het voorjaar is het begin van al het nieuwe leven: De bomen lopen weer uit, de vogels beginnen met het maken van hun nesten, de egels ontwaken uit hun winterslaap en de eerste bolgewassen staan

Nadere informatie

Dit kun je zelf doen om insectensterfte te voorkomen

Dit kun je zelf doen om insectensterfte te voorkomen Dit kun je zelf doen om insectensterfte te voorkomen 15 februari 2019 16:53 Laatste update: 12 uur geleden De komende decennia neemt het aantal insecten met 40 procent af, meldde het wetenschappelijke

Nadere informatie

Concept verslag van de Algemene ledenvergadering BCN 2000 d.d

Concept verslag van de Algemene ledenvergadering BCN 2000 d.d Concept verslag van de Algemene ledenvergadering BCN 2000 d.d. 20-2-2017. Aanwezig volgens presentielijst: 83 leden Afgemeld: 16 leden Afwezig: 31 leden. 1. Opening, mededelingen en ingekomen stukken.

Nadere informatie

Een verhaal voor kleuters aanpassen (vereenvoudigen of verrijken)

Een verhaal voor kleuters aanpassen (vereenvoudigen of verrijken) Een verhaal voor kleuters aanpassen (vereenvoudigen of verrijken) Soms is het noodzakelijk om een verhaal te vereenvoudigen. Dit kan je door vrij te vertellen en daarbij een aantal aanpassingen te doen.

Nadere informatie

te gaan. Geen tv, grote gezinnen en ook de dochters liepen er al op jonge leeftijd nogal eigenaardig bij. Die leken door die truttige kleding ook

te gaan. Geen tv, grote gezinnen en ook de dochters liepen er al op jonge leeftijd nogal eigenaardig bij. Die leken door die truttige kleding ook Fixed price. Bij de volgende klant, een alleenstaande oudere vrouw ergens in de regio, is het de bedoeling om de Amberboom in de voortuin en nog een aantal heesters in de borders te snoeien. Verder nog

Nadere informatie

Maandag 18 juni: De Oevers

Maandag 18 juni: De Oevers Maandag 18 juni: De Oevers De 1 ste dag van de rolstoelvierdaagse. Dit is altijd een spannende dag voor ons, komen alle vrijwilligers wel, is er niemand ziek of misschien vergeten, zijn al onze bewoners

Nadere informatie

Ahrdal. 24 t/m 27 maart 2011

Ahrdal. 24 t/m 27 maart 2011 Ahrdal 24 t/m 27 maart 2011 Donderdag 24 maart Heel - Ahrweiler 140 km Het weerbericht voor de komende dagen geeft prachtig weer op dus pakken wij de camper in en gaan richting Duitsland. Het is alweer

Nadere informatie

Achtergrondinformatie

Achtergrondinformatie 1 Achtergrondinformatie Planten groeien niet willekeurig door elkaar. Afhankelijk van verschillende milieufactoren (grondsoort, waterstand, zon, schaduw, betreding, bemesting, enz.) kunnen we verschillende

Nadere informatie

Wat zijn we verwend de afgelopen maand maart met het weer: heel veel zon, droog

Wat zijn we verwend de afgelopen maand maart met het weer: heel veel zon, droog maart 2011: De eerste lenteperikelen. Wat zijn we verwend de afgelopen maand maart met het weer: heel veel zon, droog en lekkere temperaturen. Het lentegevoel deed hier al echt z n intrede. We kwamen de

Nadere informatie

Maandag 4 maart Phoebe Baas Onze ochtend begon om 6:45 op Hoorn Centraal, de stemming zat er al goed in. Onze trein ging van hoorn, naar Amsterdam.

Maandag 4 maart Phoebe Baas Onze ochtend begon om 6:45 op Hoorn Centraal, de stemming zat er al goed in. Onze trein ging van hoorn, naar Amsterdam. Maandag 4 maart Phoebe Baas Onze ochtend begon om 6:45 op Hoorn Centraal, de stemming zat er al goed in. Onze trein ging van hoorn, naar Amsterdam. Toen we aan kwamen moesten we een paar minuten wachten,

Nadere informatie

Wie zijn Pluck & Pien?

Wie zijn Pluck & Pien? Wie zijn Pluck & Pien? Pluck en Pien zijn twee kindervriendjes en hebben beiden een bijzondere gave. Ze staan beiden nog dichter bij de natuur dan gewone kinderen. Pluck en Pien zijn bedoeld voor de kinderen

Nadere informatie

Reisverslag Pisa 2012

Reisverslag Pisa 2012 Reisverslag Pisa 2012 Door: Anne Marte Gardenier, vw5c DAG 1: om 10.40 kwamen we aan in het regenachtige Pisa. Het was gelijk weer erg gezellig met mijn italiaan. Het klikte ook goed met haar ouders. Daarna

Nadere informatie

Italië week 2 vanaf

Italië week 2 vanaf !1 Italië week 2 vanaf 25-06-2015 Donderdag 25 Juni Het was het laatste nachtje op camping San Procolo. Wij trekken verder met de camper. We zien elkaar nog even in Porto San Giorgio op de markt. We drinken

Nadere informatie