Toelichting op mogelijke energiemaatregelen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Toelichting op mogelijke energiemaatregelen"

Transcriptie

1 Gemeente Apeldoorn Theo van Es Toelichting op mogelijke energiemaatregelen Isolatiemaatregelen Gevelisolatie (algemeen) Het comfort van de woning gaat omhoog omdat de gevel aan de binnenzijde minder koud wordt en omdat er minder warmte verloren gaat door kieren en naden. De geluidwering van de gevel wordt beter. Door het dichten van de kieren en naden komt er minder geluid naar binnen. Het verbeteren van de geluidwering van de gevel heeft wel vaak gevolgen voor de geluidskwaliteit binnen in de woning. Doordat buitengeluiden minder doordringen, worden andere geluiden, zoals buurgeluiden en installatiegeluiden, beter hoorbaar. Het kan daardoor voorkomen dat bewoners na renovatie veel meer geluidsoverlast ervaren. Daarom is extra aandacht voor installatiegeluid en voor de woningscheidende wand gewenst. Aanbevolen wordt om ook de woningscheidende wand voor warmte en geluid te isoleren. Gevelisolatie (buiten) Het aanbrengen van isolatie aan de buitenzijde van de gevel en deze voorzien van een stootvaste afwerklaag (stukwerk, schroten, metselwerk en dergelijke). Warmtelekken zoals lateien boven het kozijn of betonvloeren worden ingepakt en geïsoleerd. Hierdoor daalt de kans op condensatie of neemt zelfs af tot nul. Schimmelgroei aan de binnenzijde kan hierdoor verdwijnen. De waterdichtheid van de gevel kan verbeteren. Het uiterlijk van de woning kan verbeteren. Gevelisolatie (spouw) Het aanbrengen van isolatie in de ruimte (spouw) tussen de binnenmuur en de buitenmuur. Dit kunnen isolerende korrels, vlokken of schuimen zijn die via boorgaten in het buitenblad van de spouw worden ingespoten. De spouw mag niet te smal en niet te vervuild zijn. Dit kan alleen maar worden vastgesteld door een gespecialiseerd bedrijf. De buitengevel moet damp-open zijn. Dat bekent dat in de buitengevel geen geglazuurde stenen of (bepaalde) strengpersstenen zijn gebruikt. Constructies die door de isolatielaag heen steken kunnen soms een warmtelek vormen. Met als gevolg: condensatie aan de oppervlakte en schimmelvorming. Zorg in die gevallen voor isolatie van de constructie aan de buitenzijde.

2 2 Gevelisolatie (binnen) Het aanbrengen van isolatie aan de binnenzijde van de gevel. Besef dat door het toepassen van deze maatregel de binnenruimte kleiner wordt. Indien wandverwarming in de gevelisolatie wordt aangebracht, dan kunnen de radiatoren vervallen, wat het netto ruimteverlies beperkt. Dakisolatie binnen (hellend koud-dak) Het aanbrengen van isolatie aan de binnenzijde van het hellende dak. Het comfort van de woning gaat omhoog omdat het dak aan de binnenzijde minder koud wordt en omdat er minder warmte verloren gaat door kieren en naden. De geluidwering van het dak wordt beter. Door het dichten van de kieren en naden komt er minder geluid naar binnen. Besef dat door het toepassen van deze maatregel de binnenruimte kleiner wordt. Buiten isolatie plat/hellend dak (warm-dak) Het aanbrengen van isolatie aan de buitenzijde van de constructie, waarna deze wordt voorzien van dakbedekking (dakpannen of een nieuwe bitumineuze laag). Het comfort van de woning gaat omhoog omdat het dak aan de binnenzijde minder koud wordt en omdat er minder warmte verloren gaat door kieren en naden. Warmtelekken zoals dakdoorvoeren en schoorstenen worden ingepakt en geïsoleerd. Hierdoor daalt de kans op condensatie of neemt zelfs af tot nul. De geluidwering kan beter worden, met name bij een hellend dak. Door het dichten van de kieren en naden komt er minder geluid naar binnen. Platdakisolatie (omgekeerd) Het aanbrengen van waterbestendig isolatiemateriaal op de bestaande dakbedekking. Op het isolatiemateriaal moet een ballastlaag worden aangebracht om het tegen opwaaien te beschermen. Deze constructie heet ook wel omgekeerd dak. Het comfort van de woning gaat omhoog omdat het dak aan de binnenzijde minder koud wordt. Warmtelekken zoals dakdoorvoeren en schoorstenen kunnen enigszins worden aangepakt. Aandachtspunt Let bij het aanbrengen van de dakisolatie op de hoogte tot de dakrand (dakopstanden). Als deze gering wordt, kan lekkage ontstaan doordat regenwater minder goed kan worden afgevoerd. Vraag de dakdekker om advies.

3 3 Isolatie zoldervloer Het aanbrengen van isolatie in of op de vloer van de zolder. In dit geval hoeft het dak niet te worden geïsoleerd. Door het toepassen van zoldervloerisolatie gaat het comfort van de woning omhoog. Het plafond van de verdieping onder de zolder wordt minder koud en er gaat minder warmte verloren door kieren en naden De binnenruimte kan kleiner worden als de isolatie op de vloer wordt geplaatst in plaats van in de vloer. Wanneer de zolder later als verwarmde ruimte wordt gebruikt, moet het dak alsnog geïsoleerd worden. Begane grond vloerisolatie (bovenzijde) Het isoleren van de vloer aan de bovenzijde met een harde (drukvaste) isolatieplaat. Het comfort van de woning gaat omhoog. De kieren van de vloer waardoor nu nog vocht en koude lucht de woning binnenkomen, worden gedicht. Vloerisolatie aan de bovenzijde is goed te combineren met het aanbrengen van vloerverwarming. Let op de hoogte van de vloer: verwijder de bovenste laag van de huidige vloer (om het niveau van de vloer gelijk te houden) of maak de deuren korter. Begane grond vloerisolatie (onderzijde) Het isoleren van de vloer aan de onderzijde met isolatieplaten, isolatieschuim of folie met luchtkussens. Het comfort van de woning gaat omhoog. De kieren van de vloer waardoor nu nog vocht en koude lucht de woning binnenkomen, worden gedicht. De randen van de vloer worden minder koud. Hierdoor neemt de kans op schimmel af. Het toepassen van isolatie aan de onderzijde vergt geen ruimte in de woning of aanpassing van deuren en kozijnen. Bodemisolatie Het bedekken van de bodem van de kruipruimte met een isolatielaag. Deze kan bestaan uit een waterbestendige isolatieplaat of natuurlijk materiaal zoals schelpen. Het comfort van de woning gaat omhoog. Doordat de hoeveelheid vocht in de kruipruimte zal afnemen, komt er minder vocht in de woning via kieren en openingen in de vloer. Deuren en kozijnen in de woning hoeven niet te worden aangepast.

4 4 Isolerende beglazing, deuren en kozijnen Algemeen aandachtspunt bij vernieuwing van beglazing Vernieuwing van beglazing kan als aanleiding gebruikt worden om ook ventilatieroosters in het glas aan te brengen. Voorzetraam Op het kozijn monteren van een extra (wegneembaar) raam voor het bestaande (enkele) glas. Dit kan een praktische oplossing zijn indien bijvoorbeeld glas-in-lood ramen behouden dienen te blijven. Het comfort van de woning gaat omhoog omdat er geen koude lucht of straling meer van het raam afkomt en er nauwelijks nog condensatie optreedt op het glas. Het comfort gaat verder omhoog doordat de ventilatieverliezen door kieren en naden afnemen. Dit is met name het geval bij kozijnvervanging. De geluidwering wordt beter doordat twee lagen glas beter isoleren dan één en doordat minder geluid van buiten naar binnen komt door kieren en naden. Ook dit is met name het geval bij kozijnvervanging. De voorzetramen dienen afneembaar te zijn om het kozijn te onderhouden en de ramen schoon te houden. HR++glas Het vervangen van het bestaande (enkele) glas door Hoog Rendement ++ (HR ++ )glas. Ofwel alleen het glas wordt vervangen, of het glas inclusief kozijn. Het comfort van de woning gaat omhoog omdat er geen koude lucht of straling meer van het raam afkomt en er nauwelijks nog condensatie optreedt op het glas. Het comfort gaat verder omhoog doordat de ventilatieverliezen door kieren en naden afnemen. Dit is met name het geval bij kozijnvervanging. De geluidwering wordt beter doordat HR++glas beter isoleert dan enkel glas en doordat minder geluid van buiten naar binnen komt door kieren en naden. Ook dit is met name het geval bij kozijnvervanging. Controleer de staat en dikte van de kozijnen. Dit bepaalt of HR++glas in het bestaande kozijn past. De bediening van de ramen kan veranderen, omdat het glas zwaarder wordt. Het is mogelijk dat er bij heldere nachten condens aan de buitenzijde op het glas ontstaat. Deze verdampt echter wanneer de zon gaat schijnen of wanneer de ruimte weer wordt verwarmd.

5 5 Drielaags isolatieglas Het vervangen van het bestaande glas door drielaags isolatieglas. Met drielaags isolatieglas kan het energieverlies door een raam sterk worden teruggedrongen. Op de glasplaten kunnen coatings zijn aangebracht, die de warmtestraling terug de woning in kaatsen. Het comfort van de woning gaat omhoog omdat er geen koude lucht of straling meer van het raam afkomt en er nauwelijks nog condensatie optreedt op het glas. Het comfort gaat verder omhoog doordat de ventilatieverliezen door kieren en naden afnemen. Dit is met name het geval bij kozijnvervanging. De geluidwering wordt beter doordat drielaags glas beter isoleert dan enkel en dubbel glas. Aandachtpunten Bij het aanbrengen van drielaags isolatieglas moet vrijwel altijd tegelijk de kozijnen worden vervangen, omdat het raam dikker is en daardoor niet in het oude kozijn past. Elektrisch verwarmd glas Elektrisch verwarmd glas (of IQ-glas) is dubbelglas met een geïntegreerd elektrisch verwarmingselement. De ruiten zijn gemaakt van gehard veiligheidsglas met daartussen twee onzichtbare metaallaagjes. De eerste metaallaag aan de binnenkant van de binnenste ruit dient als verwarmingselement. De reflectiecoating aan de binnenzijde van de buitenruit zorgt er vervolgens voor, dat de opgewekte warme niet verloren gaat, maar voor 99% rechtstreeks de woning wordt ingekaatst. Het verwarmde glas geeft aldus een prettige stralingswarmte af, met minimale warmteverliezen. Met name in hoge ruimten kan de kamertemperatuur daardoor fors omlaag (tot een graad of 16 a 18) en daarin schuilt een groot stuk van de beloofde energiebesparing. Deze isolerende beglazing kan als hoofdverwarming dienen en traditionele radiatoren zijn dan niet nodig. Uitstekende thermische isolatie. Het glas zorgt voor meer comfort in de woning. Er vindt geen condensatie meer plaats op de ramen. De kosten liggen veel hoger dan voor andere soorten isolatieglas. Deurisolatie Het vervangen van de bestaande buitendeur door een geïsoleerde deur. Hierbij kan alleen de deur worden vervangen of de deur inclusief kozijn. Het comfort van de woning gaat omhoog omdat er minder warmte verloren gaat door kieren en naden. Dit is met name het geval bij kozijnvervanging. De geluidwering van de deur wordt beter. Door het dichten van de kieren en naden komt er minder geluid naar binnen. Ook dit is met name het geval bij kozijnvervanging. Een geïsoleerde deur is vooral zinvol als ook de rest van de woning kierdicht en geïsoleerd is.

6 6 Infiltratie Kierdichting Het dichten van kieren en naden van de woning. Deze komen voor bij de aansluitingen van kozijnen op muren maar ook bij aansluitingen tussen bouwdelen onderling, bijvoorbeeld tussen de gevel en de dakaansluiting. Het comfort kan omhoog gaan doordat ongecontroleerde ventilatieverliezen door kieren en naden afnemen. Het comfort kan nog verder omhoog gaan als het kieren en naden betreft die aan de kruipruimte grenzen. Dit voorkomt dat vochtige lucht de woning binnenkomt. Geluiden van buiten worden minder hoorbaar doordat geluid niet meer zo makkelijk naar binnen kan komen. Let bij het dichten van kieren op de ventilatie. Is in iedere ruimte een ventilatievoorziening, klepraam of afzuiging aanwezig? Zo wordt de natuurlijke ventilatie (door de kieren) vervangen door kunstmatige (regelbare) ventilatie. Om vochtproblemen te voorkomen is het belangrijk dat de vloer dampdicht gemaakt wordt. Een open haard, houtkachel of ander open verbrandingstoestel mag nooit gecombineerd worden met vergaande isolatie en kierdichting. Alleen gesloten systemen zijn nog mogelijk. Ventilatie Natuurlijke ventilatie is een ventilatiesysteem waarbij geen geforceerde of mechanische ventilatie wordt toegepast en de mate van ventilatie afhankelijk is van natuurlijke atmosferische omstandigheden en de veelal handmatige bediening van openingen in woningen zoals ramen, deuren, roosters en bovenlichten. Zowel de aanvoer van verse lucht als de afvoer van gebruikte lucht gebeuren op natuurlijke wijze, deels via kieren en naden. Bij een zelfregulerend ventilatierooster bepaalt de winddruk de grootte van de doorlaat. De energiebesparende maatregelen zijn verdeeld in de volgende categorieën: Mechanische luchtafzuiging; Gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning; Vraaggestuurde ventilatie; Gelijkstroomventilator. Mechanische luchtafzuiging Het aanbrengen van roosters of openingen in de gevel (voor de toevoer van ventilatielucht) en een ventilator die via kanalen de lucht uit de badkamer, het toilet en de keuken afzuigt. Een hogere luchtkwaliteit in uw woning, wat aangenaam én gezond is. Afvoer van overtollig vocht, wat de kans op schimmels en huisstofmijt beperkt. Ventilatie in de zomermaanden s nachts draagt bij aan koeling van de woning. Het kierdicht maken van de vloer met de kruipruimte, om te voorkomen dat de mechanische ventilatie vochtige lucht vanuit de kruipruimte in de woning zuigt. Een open haard, houtkachel of ander open verbrandingstoestel mag nooit gecombineerd worden met vergaande isolatie en kierdichting. Alleen gesloten systemen zijn nog mogelijk.

7 7 Gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning Het aanbrengen van inblaasvoorzieningen in woonkamer en slaapkamer en het aanbrengen van afzuigvoorzieningen in badkamer, toilet en keuken. Een ventilator zorgt ervoor dat de toevoerlucht in balans is met de af te zuigen lucht. Deze installatie wordt extra energiezuinig in combinatie met warmteterugwinning uit de ventilatielucht. Een warmtewisselaar onttrekt dan warmte uit de af te voeren lucht en verwarmt hiermee de aan te voeren lucht op. Een hogere luchtkwaliteit in uw woning, wat aangenaam én gezond is. Afvoer van overtollig vocht, wat de kans op schimmels en huisstofmijt beperkt. Inblazen van verse lucht op een hogere temperatuur. Controle op de luchtstromen, waardoor de kans op tochtklachten afneemt. Ventilatie in de zomermaanden s nachts draagt bij aan koeling van de woning. Combinatie met een warmteterugwin-unit bespaart extra energie. De ventilatoren moeten altijd op een minimale stand draaien om een minimale verversing te garanderen. Ze mogen dus nooit worden uitgezet. Voor gebalanceerde ventilatie moeten nogal wat kanalen worden aangebracht. Warmteterugwinning moet in de zomermaanden door middel van een bypass uitgeschakeld kunnen worden. Vraaggestuurde ventilatie Het aanbrengen van roosters in de gevel (om ventilatielucht aan te zuigen) en een ventilator die via kanalen lucht uit de badkamer, het toilet en de keuken afzuigt. Via sensoren die de luchtkwaliteit meten, worden de roosteropeningen en de capaciteit van de ventilatoren gestuurd. Bij een lokaal vraaggestuurd ventilatiesysteem wordt er per ruimte die daarvoor wordt gekozen, de aan- en afvoer van lucht geregeld, onafhankelijk van de ventilatievoorziening van andere ruimten. Een hogere luchtkwaliteit in uw woning, wat aangenaam én gezond is. Afvoer van overtollig vocht, wat de kans op schimmels en huisstofmijt beperkt. Ventilatie in de zomermaanden s nachts draagt bij aan koeling van de woning. Door de regeling op luchtkwaliteit wordt alleen lucht ververst als dat nodig is. Het kierdicht maken van de vloer met de kruipruimte, om te voorkomen dat de mechanische ventilatie vochtige lucht vanuit de kruipruimte in de woning zuigt. Gelijkstroomventilator Een energiezuinig alternatief voor de gebruikelijke wisselstroom-ventilator.

8 8 Ruimteverwarming De energiebesparende maatregelen zijn verdeeld in de volgende categorieën: CV-ketels; Elektrische warmtepomp voor ruimteverwarming; Gebouwgebonden warmtekrachtinstallatie; Warmtelevering door derden; Laagtemperatuurverwarming (LTV); Leidingisolatie; Beperking van de leidinglengte; Stooklijngeregelde keteltemperatuur; Thermostaatkranen op radiatoren; Inregelen van de verwarmingsinstallatie; Slimme thermostaat. Algemeen aandachtspunt Als de woning wordt geïsoleerd is een lagere verwarmingscapaciteit voldoende. Hoogrendementsketels Het comfort van de woning gaat omhoog wanneer u van lokale verwarming overgaat naar een centraal verwarmingssysteem. Elektrische warmtepomp voor ruimteverwarming Een verwarmingsinstallatie die gebruik maakt van warmte uit de omgeving (buitenlucht, ventilatielucht, oppervlaktewater, bodemwater of afvalwarmte van de industrie). De warmtepomp brengt deze warmte, met toevoeging van slechts een geringe hoeveelheid elektriciteit, op een bruikbaar temperatuurniveau voor ruimte- en tapwaterverwarming. Het is een heel efficiënte manier om warmte op te wekken. In combinatie met een systeem voor laagtemperatuurverwarming neemt het comfort van de woning aanzienlijk toe. Indien er wordt gekozen voor een warmtepomp met bodembron, dan kan hiermee de woning in de zomer op een eenvoudige en energiezuinige wijze worden gekoeld. Een warmtepomp heeft altijd een warmtebron nodig in de vorm van buitenlucht, de bodem of een watervoerende laag in de bodem (aquifer). Deze moet beschikbaar zijn. Een warmtepomp moet altijd worden gecombineerd met een systeem voor lagetemperatuurverwarming. Een warmtepomp moet trillingsvrij worden opgesteld en het liefst in een afgesloten ruimte, om geluidsoverlast te voorkomen. Indien de buitenlucht gebruikt wordt van als bron, dan moet er buiten een unit worden geplaats. Dit kan warmte- en geluidsoverlast geven.

9 9 Pellet gestookte CV ketel Een pellet gestookte CV ketel gebruikt biomassa in de vorm van houtpellets als brandstof. Houtpellets zijn geperste houtkorrels gemaakt van houtafval. De pellet gestookte CV ketel is geschikt voor ruimteverwarming en voor het bereiden van warm tapwater. Vervangt een op aardgas gestookte CV ketel door een energieneutrale variant. De toevoer van houtpellets gaat automatisch. Nadelen De opslag van pellets neemt ruimte in beslag. Hout voor het fabriceren van pellets zijn niet oneindig voorradig en hierdoor zullen de prijzen in de toekomst waarschijnlijk stijgen. Gebouwgebonden warmtekrachtkoppeling (WKK) Warmtekrachtkoppeling (WKK) is een installatie die zowel warmte als elektriciteit opwekt. Voordeel Het comfort van de woning gaat omhoog wanneer u van lokale verwarming overgaat naar een centraal verwarmingssysteem. Een WKK-installatie vraagt om extra opstelruimte. Een WKK-installatie wordt veelal collectief toegepast. In dat geval is het nodig om in de woningen warmtewisselaars en individuele meters aan te brengen. Bij een micro-wkk, die per woning wordt aangebracht, is dit niet nodig. Een WKK-installatie moet trillingsvrij worden opgesteld om geluidsoverlast in de woningen te voorkomen. Warmtelevering door derden Het aansluiten van uw woning op een warmtenet in de wijk. Dit net betrekt vaak restwarmte van een elektriciteitscentrale of industrie. Een warmtenet levert ruimte- en tapwaterverwarming. De verwarmingsketel vervalt. Er komt een zogeheten warmtewisselaar voor in de plaats. Een hoger comfort. Doorgaans heeft u naar het nieuwe systeem veel minder omkijken dan met een eigen verwarmingsinstallatie. Laagtemperatuurverwarming Een systeem voor laagtemperatuurverwarming (LTV of LTS) bestaat uit vloerverwarming, wandverwarming en/of vergrote radiatoren en een verwarmingstoestel dat water levert op een relatief lage aanvoertemperatuur (maximaal 55 C). De lage aanvoertemperatuur bespaart energie doordat het verwarmingstoestel efficiënter functioneert. Omdat een CV ketel op minder hoge temperatuur werkt bespaart LTV 15-20% ten op zichtte van een conventioneel ingeregeld systeem met stalen radiatoren. Met name vloer en wandverwarming verhogen het comfort in de woning (gelijkmatige verwarming). Wandverwarming produceert stralingswarmte. Stralingswarmte voelt intens warm en is in die zin te vergelijken met de warmte van de voorjaarszon. Heerlijk

10 10 comfortabel. Verdwijnt de zon achter een wolk dan is het direct koud, echter de temperatuur is niet gewijzigd, maar de stralingswarmte is verdwenen. Door de stralingswarmte kan de thermostaat 1,5 tot 2,0 graden lager worden gezet om hetzelfde comfort te bereiken. Dit levert uiteraard een aanzienlijke energiebesparing op. Op het systeem zijn nu of later eenvoudig duurzame of zeer energie-efficiënte warmtebronnen aan te sluiten, zoals een warmtepomp of een zonnecollector. Het systeem heeft een langere opwarmtijd dan een conventioneel systeem. Voor het aanbrengen van wand of vloerverwarming moet er een buizenstel op of in de constructie worden geplaatst. Wandverwarming heeft als nadeel dat u niet zomaar in de muur kunt spijkeren of boren om iets op te hangen, omdat daardoor lekkages kunnen ontstaan. Om te bepalen waar je kan boren in een wand met wandverwarming kan er thermofolie gebruikt worden. Dit is een folie die verkleurt bij een hogere temperatuur, waardoor je kan zien waar de buizen lopen. Ook kunnen ophangrails aan het plafond worden gemonteerd, waardoor via kunststof draden het ophangen van schilderijen mogelijk wordt. Leidingisolatie Het aanbrengen van isolatie om leidingen die door onverwarmde ruimtes lopen, zoals garages, zolders, kruipruimten e.d. Leidingisolatie levert direct energiebesparing op. Beperkte leidinglengte Het verwarmingstoestel verplaatsen om de afstand tot de radiatoren die de grootste warmtevraag hebben, zo kort mogelijk te maken. Dit beperkt het energieverlies uit de leiding. Stooklijngeregelde keteltemperatuur Het verwarmingstoestel voorzien van een temperatuurregeling. Deze zorgt ervoor dat de ketel aan de radiatoren water levert van een wat lagere temperatuur als het buiten warmer is en vice versa. Thermostaatkranen op radiatoren Het comfort verbetert ten opzichte van dat bij radiatoren zonder thermostaatkranen. De temperatuur in de betreffende ruimte is door de thermostaatkranen beter beheersbaar geworden. Inregelen van verwarmingsinstallaties Installaties waarbij de temperatuur van de ketel te hoog staat in gesteld, of de CV-pomp in een te hoge stand staat, veroorzaken onnodig energiegebruik. Dit kan worden voorkomen door installaties goed in te regelen. Slimme thermostaat Met een slimme thermostaat kan de ruimteverwarming in een woning worden afgestemd op het leefgedrag van de bewoners. Een slimme thermostaat zorgt ervoor dat de verwarming alleen aan gaat wanneer dat nodig is door aanwezigheidsdetectie. Een slimme thermostaat kan via de pc bedient en ingesteld worden. Een slimme thermostaat zorgt voor energie besparing zonder verlies aan comfort.

11 11 Warm tapwater De energiebesparende maatregelen zijn verdeeld in de volgende categorieën: Combi-ketel met of zonder vooraadvat; Warmtepompboiler; Leidingisolatie; Beperking leidinglengte; Hotfill aansluitingen voor was- en afwasmachine; Waterbesparende douchekop Douche wtw. Combiketel Een combiketel verwarmt zowel de ruimten in het huis als het tapwater. Een doorstroom combiketel heeft geen boiler of voorraadvat. Er zijn ook combiketels met voorraadvat. Ten opzichte van de keukengeiser neemt het tapcomfort toe omdat er veel meer en sneller warm water beschikbaar is. Een doorstroom combiketel kost doorgaans wel meer energie. Een doorstroom combiketel is goed te combineren met een zonneboiler wanneer deze is voorzien van het NZ keurmerk voor combiketels. Warmtepompboiler Een warmtepompboiler gebruikt laagwaardige warmte uit ventilatielucht om warm tapwater te produceren. Voordeel Het tapcomfort neemt toe omdat er veel meer en sneller warm water beschikbaar is, in vergelijking met een keukengeiser. Zorg voor een centraal afzuigpunt voor ventilatielucht waarop de boiler kan worden aangesloten. Een warmtepompboiler op ventilatielucht kan niet worden gecombineerd met vraaggestuurde ventilatie of gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning. Leidingisolatie Het aanbrengen van isolatie om circulatieleidingen die door onverwarmde ruimtes lopen, zoals garages, zolders, kruipruimtes e.d.. Leidingisolatie levert direct energiebesparing op. Beperkte leidinglengte Het tapwatertoestel verplaatsen om de afstand tot de tappunten met de grootste warmtapwatervraag zo kort mogelijk te maken. Dit beperkt het energieverlies uit de leiding. Hotfill aansluitingen voor was- en afwasmachine Bij het machinaal wassen en afwassen gaat veel energie verloren indien koud water elektrisch wordt opgewarmd. Het maken van warmte uit niet-duurzaam opgewekte elektriciteit is namelijk een veel minder efficiënt proces dan het maken van warmte direct uit fossiele brandstof, of nog beter, door gebruik te maken van een zonneboiler. Het in een wasmachine of vaatwasmachine opwarmen van het koude water via elektrische verwarmingselementen kan wel 80% van de totale energiekosten van een wasbeurt uitmaken.

12 12 Met hotfill kan fors worden bespaard op dit energiegebruik. Deze besparing wordt verkregen door de (vaat)wasmachine te vullen met warm water afkomstig uit zonneboiler, combiketel of warmtenet. Hierdoor hoeft de machine zelf nauwelijks nog te verwarmen. Hotfill wasmachines Een wasmachine heeft voor het wasproces zowel warm als koud water nodig. Er zijn in Nederland slechts enkele wasmachines te koop die speciaal als hotfill apparaat zijn ontwikkeld. Andere, en ook bestaande machines, kunnen als hotfill machine worden gebruikt, door ze aan te sluiten op een speciaal voorschakelapparaat dat wordt aangesloten op zowel een warm- als een koudwaterleiding. Hotfill vaatwasmachines Alle vaatwasmachines kunnen in principe volstaan met uitsluitend een warmwateraansluiting. Het enige probleem dat zich hierbij voordoet is, dat de waterinlaat van veel vaatwasmachines kunststof onderdelen bevat. Veel fabrikanten kunnen of willen niet garanderen, dat deze onderdelen bestand zijn tegen warm water. Op vergelijkingssites staat bij enkele typen expliciet aangegeven dat ze de mogelijkheid hebben warm water in te laten. Wanneer de watertemperatuur begrensd is tot zo n 60 graden, dan zullen ook de overige typen waarschijnlijk probleemloos met warm water kunnen worden gevoed. Thermostatische mengkraan douche Een thermostatische mengkraan is een kraan waarbij de temperatuur van het uitstromende water op een vast ingestelde temperatuur gehouden wordt. Dit is onafhankelijk van wisselende druk en temperatuur van het aangevoerde water. : Hoog comfort door een altijd constante temperatuur. Een lager water- en energieverbruik, omdat er geen warm water meer verloren gaat bij het instellen en zoeken naar de juiste temperatuur. Een thermostatische mengkraan is veiliger, omdat er door een ingebouwde temperatuurbeveiliging minder kans is op verbranding. Waterbesparende douchekop Een waterbesparende douchekop bespaart (warm) water en daarmee ook energie. Douche wtw Bij toepassing van douche warmteterugwinning wordt de warmte uit het afvoerwater van de douche ingezet om het koude tapwater voor te verwarmen. Hierdoor is er minder energie nodig om het water op te warmen bij een gelijkblijvend comfortniveau. De douche wtw is er in een douchebak versie en een verticale buiswisselaar. Bespaart energie doordat er minder warm water hoeft te worden bijgemengd om een zelfde watertemperatuur te krijgen. Het beste moment om een douche wtw aan te schaffen is bij een renovatie of nieuwbouw van de badkamer. De installatie vereist een verbouwing. De douche wtw begint pas te werken na 2 minuten douchen, omdat hij eerst moet voorverwarmen. Douchet u altijd maar twee minuten, dan is de douche wtw niet rendabel. Een douche wtw werkt het best bij een thermostatische mengkraan.

13 13 Zonne-energiesystemen Algemeen aandachtspunt Onder andere bomen, naastliggende gebouwen en schoorstenen kunnen de zonnestraling op een zonnecollector of zonnepaneel belemmeren. Doordat bomen groeien, kunnen ze een toenemende belemmering vormen voor de zonnestraling. Uiteraard moet de plaats van de zonnecollectoren en zonnepanelen zo gekozen worden dat zoninstraling zo gunstig mogelijk is en dat er zo weinig mogelijk schaduw op kan vallen. Daarom wordt aanbevolen om collectoren en panelen in het algemeen zo hoog mogelijk op het dak te plaatsen. Zonneboiler Een zonneboiler zet zonnewarmte om in warmte voor het bereiden van warm tapwater. Er zijn verschillende types op de markt: een standaard systeem, een compact systeem, een CVzonneboiler en een zonneboilercombi. De keuze voor het type zonneboiler is afhankelijk van de reeds aanwezige installatie en het gewenste tapcomfort. U maakt gebruik van de gratis geleverde warmte van de zon. Het comfort verbetert ten opzichte van dat bij een keukengeiser. Aandachtspunt Let er bij het toepassen van een zonneboiler op dat een zonneboiler altijd een naverwarmer nodig heeft in de vorm van een combiketel of een ander toestel voor de bereiding van warm tapwater. Of uw toestel hiervoor geschikt is, kunt zien aan het gaskeur NZ op uw toestel. Zonneboilercombi Een zonneboilercombi zet zonnewarmte in voor ruimte- én tapwaterverwarming. De zonneboilercombi wordt altijd gecombineerd met een naverwarmer in de vorm van bijvoorbeeld een combiketel of warmtepomp. U maakt gebruik van de gratis geleverde warmte van de zon. Het comfort verbetert ten opzichte van een keukengeiser en lokale verwarming. Aandachtspunt Als u reeds over een combiketel beschikt, moet u controleren of deze geschikt is voor combinatie met een zonneboilercombi. Dit kunt zien aan het gaskeur NZ op uw toestel. Zonnepanelen Zonnepanelen wekken elektriciteit op uit zonlicht. Hoe hoog de elektriciteitsproductie per vierkante meter is, hangt af van het type zonnecel dat is toegepast in de zonnepanelen. De amorfe zonnecellen leveren relatief de minste elektriciteit op, maar zijn ook het goedkoopst. Monokristallijne cellen leveren het meeste op, maar zijn ook het duurst. Multikristallijne zonnecellen zitten hier tussenin. Voordeel Bij het toepassen van zonnepanelen maakt u gebruik van de gratis geleverde elektriciteit van de zon.

14 14 Plugwise Plugwise is een systeem om elektrische apparaten op een slimme manier aan en uit te schakelen en het verbruik per apparaat in beeld te brengen. Op deze manier komen grote energieverbruikers in beeld, zodat hier welbewust mee om kan worden gegaan. Eenvoudig te installeren en met software voor de pc in te stellen en te bedienen Apparaten die standby staan kunnen automatisch aan- en uitgeschakeld worden.

4 Energiebesparingsmaatregelen, vaststelling advies en eisen aan de advisering

4 Energiebesparingsmaatregelen, vaststelling advies en eisen aan de advisering 4 Energiebesparingsmaatregelen, vaststelling advies en eisen aan de advisering De keuze van de energiebesparende maatregelen moet gebaseerd zijn op de werkelijke bestaande situatie. In dit hoofdstuk worden

Nadere informatie

Tijd voor actie! Bijkomende gevolgen en effecten van energetische maatregelen.

Tijd voor actie! Bijkomende gevolgen en effecten van energetische maatregelen. Algemene aandachtspunten bij maatregelen De woningen in Weezenhof zijn eind jaren 60 gebouwd. Volgens de bouweisen van destijds. De woningen voldoen in grote mate nog steeds aan die eisen. Ondanks de (mogelijk)

Nadere informatie

Startadvies Energiebesparing

Startadvies Energiebesparing Startadvies Stephanusplein 1, 7772 BR Hardenberg Startadvies : Op basis van de besparingscheck (zie bijlage) heeft uw woning een indicatief energielabel F. Het energielabel voor woningen loopt van A tot

Nadere informatie

Handleiding bewijslast

Handleiding bewijslast Handleiding bewijslast 1 Inhoudsopgave Wat voor type glas heeft uw huis? 2 Is uw gevel na de bouw extra geïsoleerd? 5 Is uw dak na de bouw extra geïsoleerd? 7 Is uw vloer na de bouw extra geïsoleerd? 9

Nadere informatie

OPNAMEFORMULIER MAATWERKADVIES. 1. Algemene projectgegevens Projectnaam: Kenmerk:

OPNAMEFORMULIER MAATWERKADVIES. 1. Algemene projectgegevens Projectnaam: Kenmerk: OPNAMEFORMULIER MAATWERKADVIES 1. Algemene projectgegevens Projectnaam: Kenmerk: Adres: Postcode: : Klantnaam: Contactpersoon: Datum bezoek: Naam EPA-organisatie: Naam EPA-adviseur: Huisnummer: Eigendomssituatie:

Nadere informatie

Opnameformulier woningen voor EP-certificaat

Opnameformulier woningen voor EP-certificaat Opnameformulier woningen voor EP-certificaat Hieronder worden de opnameformulieren gegeven die een EPA-adviseur nodig heeft om een opname van de woning op papier te kunnen verrichten. Om het opnameformulier

Nadere informatie

PDFlib PLOP: PDF Linearization, Optimization, Protection. Page inserted by evaluation version www.pdflib.com sales@pdflib.com

PDFlib PLOP: PDF Linearization, Optimization, Protection. Page inserted by evaluation version www.pdflib.com sales@pdflib.com PDFlib PLOP: PDF Lineariation, Optimiation, Protection Page inserted by evaluation version www.pdflib.com sales@pdflib.com p Energielabel woning supplement* Afgegeven conform de Regeling energieprestatie

Nadere informatie

Voorbeeldexamen Energieprestatiecertificaat

Voorbeeldexamen Energieprestatiecertificaat Voorbeeldexamen Energieprestatiecertificaat Onderdeel Casus ingevuld opnameformulier. Algemene projectgegevens Projectnaam: Woning Jansen Kenmerk: Adres: Guido Gezellelaan Huisnummer: 00 Postcode: 2624

Nadere informatie

Duurzame energie. uitgestoten in vergelijking met een conventioneel verwarmingssysteem, bijvoorbeeld een CV ketel.

Duurzame energie. uitgestoten in vergelijking met een conventioneel verwarmingssysteem, bijvoorbeeld een CV ketel. Duurzame energie Er wordt tegenwoordig steeds meer gebruik gemaakt van duurzame energiesystemen in gebouwen. Hiermee wordt op een natuurlijke wijze duurzame energie gewonnen om de woningen te verwarmen

Nadere informatie

Energiebesparingsrapport Maatwerkadvies voor object: Waling Dykstrastrjitte 56 te Gytsjerk

Energiebesparingsrapport Maatwerkadvies voor object: Waling Dykstrastrjitte 56 te Gytsjerk Opnamedatum : 1492011 9:50:04 : 1 van 39 Energiebesparingsrapport Maatwerkadvies voor object: Waling Dykstrastrjitte 56 te Gytsjerk Opnamedatum : 1492011 9:50:04 : 2 van 39 Rapportgegevens en verantwoording

Nadere informatie

Energie Prestatie Advies

Energie Prestatie Advies Energie Prestatie Advies voor woningen Woning [verwijderd] Eindhoven Geïnspecteerd op 7 oktober 2009 Bouwjaar 1987 Eigendomssituatie Eigenaar Opdrachtgever [verwijderd] Hoenderdos n Adviesbureau Adres

Nadere informatie

Energiebesparingsrapport

Energiebesparingsrapport : 1 van 34 Energiebesparingsrapport Maatwerkadvies voor object: Dorpsstraat (Ons Dorp) 1 te Ons Dorp : 2 van 34 Rapportgegevens en verantwoording Opdrachtgever Keuringsinstantie Naam de heer D Dorpmans

Nadere informatie

Energie Prestatie Advies voor woningen

Energie Prestatie Advies voor woningen Energie Prestatie Advies voor woningen Woning Madoerastraat 5 3818 CS Amersfoort Geïnspecteerd op 2 maart 2007 Bouwjaar 1956 Eigendomssituatie Eigenaar Opdrachtgever Mevrouw A.J. van der Meulen Madoerastraat

Nadere informatie

Bespaar op energie én uw woonlasten samen met Woonpartners

Bespaar op energie én uw woonlasten samen met Woonpartners ENERGIE ZUINIGER WONEN! Bespaar op energie én uw woonlasten samen met Woonpartners 1 Energiebesparingsproject Energie besparen is een zaak van iedereen. Daarom investeert Woonpartners samen met haar huurders

Nadere informatie

Voorbeeldexamen Energieprestatiecertificaat

Voorbeeldexamen Energieprestatiecertificaat Voorbeeldexamen Energieprestatiecertificaat Onderdeel 2 Voorbeeldopdracht Examendatum: Naam kandidaat: Soort en nummer legitimatiebewijs: Lees zorgvuldig onderstaande informatie Dit examen bestaat uit

Nadere informatie

Duurzame woningverbetering

Duurzame woningverbetering Duurzame woningverbetering Op weg naar energieneutraal Houten, 20 februari 2017 Kees Stap Gemiddelde energierekening Maandrekening Gemiddeld energieverbruik jaar 15% 1500 m3 aardgas 5% 80% verwarming warmwater

Nadere informatie

Energie Prestatie Advies

Energie Prestatie Advies Energie Prestatie Advies voor woningen Geïnspecteerd op 19 december 2007 Bouwjaar 1988 Adviesbureau E.M.M.A. BV Adres Postbus 60159 9703BD Groningen Telefoon 050-3061905 Email info@vtdiensten.nl Adviseur

Nadere informatie

Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning!

Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning! Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning! Verbeteringen aan uw woning Condens aan de buitenkant: Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning! De verbeteringen die we hebben doorgevoerd verschillen per woning,

Nadere informatie

Itho Daalderop Energiezuinig en comfortabel klimaatsysteem. uw nieuwe. woning

Itho Daalderop Energiezuinig en comfortabel klimaatsysteem. uw nieuwe. woning Itho Daalderop Energiezuinig en comfortabel klimaatsysteem uw nieuwe woning Water/water warmtepomp: - Verwarming in koude maanden door gebruik van bodemwarmte - Koeling in warme maanden door gebruik van

Nadere informatie

Installatie overzicht bij EPC-concepten

Installatie overzicht bij EPC-concepten Installatie overzicht bij EPC-concepten Dit boekje geeft een overzicht van de belangrijkste installaties zoals die nu op de markt aanwezig zijn. PelserHartman probeert u een zo volledig mogelijk overzicht

Nadere informatie

ELKE VORM VAN FRAUDE ZAL ONMIDDELLIJKE UITSLUITING VAN HET EXAMEN TOT GEVOLG HEBBEN. Dit boekje pas openen als daarvoor toestemming wordt gegeven.

ELKE VORM VAN FRAUDE ZAL ONMIDDELLIJKE UITSLUITING VAN HET EXAMEN TOT GEVOLG HEBBEN. Dit boekje pas openen als daarvoor toestemming wordt gegeven. Voorbeeldexamen Energieprestatiecertificaat Examendatum: Naam kandidaat: Soort en nummer legitimatiebewijs: Gebruikte software: Onderdeel 2 Lees zorgvuldig onderstaande informatie Dit examen bestaat uit

Nadere informatie

Rapportage Energiebus

Rapportage Energiebus Rapportage Energiebus Nieuwe Leliestraat Amsterdam Type woningen: 14 portiekwoningen, 70 m2 Bouwjaar: 1974 Op verzoek van: Bewonerscommissie Nieuwe Leliestraat Verhuurder: De Alliantie Datum: 21-10-2014

Nadere informatie

DUURZAAM BOUWEN IN PLAN DRENKELING

DUURZAAM BOUWEN IN PLAN DRENKELING DUURZAAM BOUWEN IN PLAN DRENKELING Bij de ontwikkeling van Landgoed Drenkeling heeft duurzaamheid een hoge prioriteit. Duurzaamheid betekent in dit geval dat de gebouwde omgeving voldoet aan hoge duurzaamheidseisen

Nadere informatie

Instructie Ventilatie

Instructie Ventilatie Instructie Ventilatie Type woning Bij de bouw van een woning wordt er rekening mee gehouden dat de woning geventileerd kan worden. Hierin is onderscheid te maken in 3 type woningen; woningen met luchtkanalen,

Nadere informatie

Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning!

Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning! Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning! Verbeteringen aan uw woning Condens aan de buitenkant: Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning! De verbeteringen die we hebben doorgevoerd verschillen per woning,

Nadere informatie

Concepten EPC 0.4. Bouwkundige uitgangspunten

Concepten EPC 0.4. Bouwkundige uitgangspunten Concepten EPC 0.4 Om een EPC 0.4 te realiseren voor de referentiewoningen zijn er verschillende concepten ontwikkeld die onderling verschillen op de wijze van ventileren en verwarmen. Aan de basis van

Nadere informatie

Energiescan. van: De Brink 6 te: 9999 DM Ons Dorp op: 15 maart 2014 door: Matthes Advies

Energiescan. van: De Brink 6 te: 9999 DM Ons Dorp op: 15 maart 2014 door: Matthes Advies Energiescan van: De Brink 6 te: 9999 DM Ons Dorp op: 15 maart 2014 door: Matthes Advies Energiescan voor woningen in opdracht van: de heer E. Scanner Straat en nr. gekeurde woning: De Brink 6 Postcode:

Nadere informatie

energiebesparing bestaande bouw Noord-West Veluwe

energiebesparing bestaande bouw Noord-West Veluwe energiebesparing bestaande bouw Noord-West Veluwe Marc Smijers M 06-23924330 www.smijers-energieadvies.nl info@smijers-energieadvies.nl 1 Onderwerpen Hoe komt energielabel tot stand Relatie (of niet!)

Nadere informatie

ISSO publicatie 82.2 aangepast 2014. Hoofdstuk 5 ISSO publicatie 82.2

ISSO publicatie 82.2 aangepast 2014. Hoofdstuk 5 ISSO publicatie 82.2 ISSO publicatie 82.2 aangepast 2014 Hoofdstuk 5 ISSO publicatie 82.2 5 Het EPA-maatwerkadviesrapport Het eindresultaat van het adviesproces moet men uiteindelijk vastleggen in een adviesrapport dat met

Nadere informatie

Voorbeeldexamen Energieprestatiecertificaat

Voorbeeldexamen Energieprestatiecertificaat Voorbeeldexamen Energieprestatiecertificaat Examendatum: Naam kandidaat: Soort en nummer legitimatiebewijs: Onderdeel 1 Lees zorgvuldig onderstaande informatie Dit examen bestaat uit een casus. Met behulp

Nadere informatie

Energie Prestatie Advies

Energie Prestatie Advies Energie Prestatie Advies voor woningen Woning Maldenhof 477 1106 EN Amsterdam Geïnspecteerd op 27 september 2011 Bouwjaar 1982 Eigendomssituatie Eigenaar Opdrachtgever EPA-scan A Strijkel - Maldenhof 477

Nadere informatie

Trias energetica. Verdiepende opdracht

Trias energetica. Verdiepende opdracht 2015 Trias energetica Verdiepende opdracht Inleiding; In dit onderdeel kun je meer leren over de Trias energetica, een strategie voor het bereiken van een zo duurzaam mogelijke energievoorziening. Pagina

Nadere informatie

Zuinige ketel? Dat loont! Ontdek de mogelijkheden, voordat uw oude verwarmingsketel stuk gaat.

Zuinige ketel? Dat loont! Ontdek de mogelijkheden, voordat uw oude verwarmingsketel stuk gaat. Zuinige ketel? Dat loont! Ontdek de mogelijkheden, voordat uw oude verwarmingsketel stuk gaat. Een nieuwe, zuinige ketel? Denk er nu al over na! Is uw ketel oud aan het worden? Wacht niet totdat hij stuk

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie

energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie energieprestatiecertificaat straat Hoogstraat nummer 570 bus postnummer 9235 gemeente Fruitrode bestemming eengezinswoning type open bebouwing softwareversie 1.0 berekend energieverbruik (kwh/m²): 380

Nadere informatie

Scan Duurzaamheid Vogelwijk

Scan Duurzaamheid Vogelwijk 1 Scan Duurzaamheid Vogelwijk Erfgoed Leiden en Omstreken Bijeenkomst 22 januari 2018 Rients Anne Slotema Vera Kuijpers Duurzame monumentenzorg 23-1-2018 3 Wij zijn wij? Erfgoed Leiden en Omstreken: Monumenten

Nadere informatie

energiebesparing bestaande bouw Harderwijk 26 mei 2015

energiebesparing bestaande bouw Harderwijk 26 mei 2015 energiebesparing bestaande bouw Harderwijk 26 mei 2015 Marc Smijers M 06-23924330 www.smijers-energieadvies.nl info@smijers-energieadvies.nl 1 Onderwerpen Relatie tussen energielabel en energiegebruik

Nadere informatie

Subsidiabele maatregelen 2013-2016 met toelichting

Subsidiabele maatregelen 2013-2016 met toelichting Subsidiabele maatregelen 2013-2016 met toelichting Nr Voorziening Criterium 1 Doe-het-zelf-isolatie Rc> 2,5 m2k/w 2 Dakisolatie Rc> 2,5 m2k/w 3 Vloerisolatie Rc> 2,5 m2k/w 4 Spouwmuurisolatie Rc> 1,3 m2k/w

Nadere informatie

Huis & Erf steekt energie in uw woning. Isolatiemaatregelen

Huis & Erf steekt energie in uw woning. Isolatiemaatregelen Huis & Erf steekt energie in uw woning Isolatiemaatregelen Huis & Erf steekt energie in uw woning Huis & Erf steekt energie in uw woning in de vorm van een compleet isolatiepakket voor uw hele woning.

Nadere informatie

Bewonersinformatie Rosmalen. Aandachtspunten voor uw vernieuwde woning

Bewonersinformatie Rosmalen. Aandachtspunten voor uw vernieuwde woning Bewonersinformatie Rosmalen Aandachtspunten voor uw vernieuwde woning 2 Voorwoord Afgelopen periode heeft BAM Woningbouw in opdracht van de eigenaar van uw woning, a.s.r., uw woning verbeterd. Bij de woningverbetering

Nadere informatie

ADVIES ENERGIECONCEPT BUREAU NIEMAN KLUSWONINGEN CAPADOSESTRAAT 9-11 DEN HAAG

ADVIES ENERGIECONCEPT BUREAU NIEMAN KLUSWONINGEN CAPADOSESTRAAT 9-11 DEN HAAG ADVIES ENERGIECONCEPT BUREAU NIEMAN KLUSWONINGEN CAPADOSESTRAAT 9-11 DEN HAAG Beschrijving voorgesteld (energetisch) maatregelenpakket om EPC 0,2 te halen. De maatregelen die benodigd zijn om een EPC van

Nadere informatie

WOONLASTEN 4 15. Zijn de maandlasten voor huur + energie in een Passiefhuis lager dan in een normale woning? 4

WOONLASTEN 4 15. Zijn de maandlasten voor huur + energie in een Passiefhuis lager dan in een normale woning? 4 PASSIEFHUIZEN COLUMBUSKWARTIER ALMERE VEEL GESTELDE VRAGEN PASSIEFHUIZEN EN WONEN IN EEN PASSIEFHUIS 2 1. Wat is een Passiefhuis? 2 2. Wat is het voordeel van een Passiefhuis? 2 3. Wat zijn bewonerservaringen

Nadere informatie

Cursus Verwarm je woning. 1. Inleiding 2. Verwarmingssysteem 3. Ventilatie 4. Subsidies en leningen 5. Uitnodiging voor bezoeken producten

Cursus Verwarm je woning. 1. Inleiding 2. Verwarmingssysteem 3. Ventilatie 4. Subsidies en leningen 5. Uitnodiging voor bezoeken producten Cursus Verwarm je woning 1. Inleiding 2. Verwarmingssysteem 3. Ventilatie 4. Subsidies en leningen 5. Uitnodiging voor bezoeken producten DUW Parkstad DUW is een initiatief van Stichting EnviAA in samenwerking

Nadere informatie

Isolatie. Technische achtergrond 7 september Tessa van Reeven PKW

Isolatie. Technische achtergrond 7 september Tessa van Reeven PKW Isolatie Technische achtergrond 7 september 2017 Tessa van Reeven PKW Inhoud Waarom en hoe isoleren. PKW Energie en duurzaamheid Architectuur en ontwerp Tekeningmanagement Vastgoedmanagement Projectmanagement

Nadere informatie

Stichtse Vecht Isoleert 1.0 Nut & Noodzaak

Stichtse Vecht Isoleert 1.0 Nut & Noodzaak Stichtse Vecht Isoleert 1.0 Nut & Noodzaak Doel van deze presentatie energie besparen lagere energie rekening comfort verhogend máár? Duurzame Vecht - van Dijk B&A isolatie actie bestaande bouw Nov. 2016

Nadere informatie

Energie Prestatie Advies voor woningen

Energie Prestatie Advies voor woningen Energie Prestatie Advies voor woningen Woning Amersfoortseweg 119 3769 AJ Soesterberg Geïnspecteerd op 18 maart 2014 Bouwjaar 1984 Eigendomssituatie Eigenaar Opdrachtgever ObjectenCo Adviesbureau Colkam

Nadere informatie

Meer wooncomfort. en minder energieverbruik door goede ventilatie. voltalimburg.nl/ventilatie

Meer wooncomfort. en minder energieverbruik door goede ventilatie. voltalimburg.nl/ventilatie Meer wooncomfort en minder energieverbruik door goede ventilatie voltalimburg.nl/ventilatie Wist u dat... Ventileren zelfs energie kan besparen? Het opwarmen van vochtige lucht in de woning kost meer energie.

Nadere informatie

Energie Index berekening (EI)

Energie Index berekening (EI) 1 Energie berekening (EI) Tussenwoning Molenwijk Malden: schuine woningen, 138 stuks. Wat is een Energie : Het berekent het energieverbruik van de woning en geeft dat aan met een getal tussen de 0 en 5.

Nadere informatie

Energiebesparingsrapport

Energiebesparingsrapport : 1 van 29 Energiebesparingsrapport Maatwerkadvies voor object: Adres 1 te Plaats : 2 van 29 Rapportgegevens en verantwoording Opdrachtgever Keuringsinstantie Naam de heer AA Naam Naam Bospro Adres Adres

Nadere informatie

B (zie toelichting in bijlage)

B (zie toelichting in bijlage) Energielabel woning Afgegeven conform de Regeling energieprestatie gebouwen. Veel besparingsmogelijkheden B (zie toelichting in bijlage) Uw woning Weinig besparingsmogelijkheden Labelklasse maakt vergelijking

Nadere informatie

Maatwerk advies (EPA advies)

Maatwerk advies (EPA advies) Maatwerk advies (EPA advies) een advies over energiebesparing in woningen Opdrachtgever Adviseur t Went Ventures Joost Wentink Datum opname 14 september 2013 Datum Plan van Aanpak 29 oktober 2013 Versie

Nadere informatie

Energie Index berekening (EI)

Energie Index berekening (EI) 1 Energie berekening (EI) Hoekwoning Molenwijk Malden: schuine woningen, 138 stuks. Wat is een Energie : Het berekent het energieverbruik van de woning en geeft dat aan met een getal tussen de 0 en 5.

Nadere informatie

Pagina 1 van 5 SamCreates bv 2009

Pagina 1 van 5 SamCreates bv 2009 Dubbelglas Door G.P.L. Verlind (Cagerito) Vervangen van het glas Het aanbrengen van isolerende beglazing - met name HR++ glas - kan leiden tot condensvorming op koude vlakken in huis (zoals de binnenzijde

Nadere informatie

Energie Index berekening (EI)

Energie Index berekening (EI) 1 Energie berekening (EI) 2onder1 kap woningen Molenwijk Malden: Randwijksingel, 32 stuks. Wat is een Energie : Het berekent het energieverbruik van de woning en geeft dat aan met een getal tussen de 0

Nadere informatie

Informatieblad. verwarmingsinstallatie. Comfortabel klimaatsysteem. Rokade

Informatieblad. verwarmingsinstallatie. Comfortabel klimaatsysteem. Rokade Informatieblad verwarmingsinstallatie Rokade 2011 Comfortabel klimaatsysteem Energiezuinig en comfortabel klimaatsysteem Duurzaamheid is een centraal thema in Rokade. Als bewoner profiteert u daarvan.

Nadere informatie

Maatwerk advies (EPA advies)

Maatwerk advies (EPA advies) Maatwerk advies (EPA advies) een advies over energiebesparing in woningen Opdrachtgever Adviseur t Went Ventures Joost Wentink Datum opname 14 september 2013 Datum Plan van Aanpak 29 oktober 2013 Versie

Nadere informatie

Maatwerkadvies (EPA advies)

Maatwerkadvies (EPA advies) Maatwerkadvies (EPA advies) een advies over energiebesparing in woningen Adviesadres Voorbeeldplein 1 0000aa Energiestad Opdrachtgever Janssen Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Projectgegevens...

Nadere informatie

Maatwerk advies (EPA advies)

Maatwerk advies (EPA advies) Maatwerk advies (EPA advies) een advies over energiebesparing in woningen Opdrachtgever Adviseur t Went Ventures Joost Wentink Datum opname 14 september 2013 Datum Plan van Aanpak 29 oktober 2013 Versie

Nadere informatie

Intakeformulier Professionele Woningbeheerder. EPA - Intake formulier. Professionele Woningbeheerder

Intakeformulier Professionele Woningbeheerder. EPA - Intake formulier. Professionele Woningbeheerder Bijlage 2A: Intakeformulier Professionele Woningbeheerder EPA - Intake formulier Kenmerk: Professionele Woningbeheerder Invulinstructie: = tekst of werkelijke waarde invullen = aankruisen indien van toepassing

Nadere informatie

NIEUWBOUW ZONDER AARDGAS DUURZAAM EN COMFORTABEL

NIEUWBOUW ZONDER AARDGAS DUURZAAM EN COMFORTABEL NIEUWBOUW ZONDER AARDGAS DUURZAAM EN COMFORTABEL Gefeliciteerd, u gaat straks uw eigen woning (ver) bouwen! Dit betekent heel veel mogelijkheden en complexe vraagstukken. En moet u dan ook nog iets met

Nadere informatie

Opnameformulier Energielabel woningen 1. Algemene projectgegevens

Opnameformulier Energielabel woningen 1. Algemene projectgegevens Opnameformulier Energielabel woningen 1. Algemene projectgegevens Projectnaam: Kenmerk: Adres: Postcode: Klantnaam: Contactpersoon: Datum woning bezoek: 3817PR-45 Hobbemastraat 3817 PR Plaats: Amersfoort

Nadere informatie

Energie besparen is verleidelijk

Energie besparen is verleidelijk Energie besparen is verleidelijk Wie / wat is Energie Actief Soest (EAS)? 14 maart 2019 EAS en Groene Kerk - Emmakerk 1 Energie Actief Soest Ontstaan in 2011 / 2012 met Zonaanbidders Burgerinitiatief bestaat

Nadere informatie

Kees Bakker

Kees Bakker Kees Bakker info@energiehuishelmond.nl Vrijwilliger Energiehuis op cover blad Eigen Huis! Ervaringsdeskundige! Verwarmen van een woning verwarmt met aardgas gestookte CV verwarmt elektrisch met warmtepomp

Nadere informatie

Kleinschalige energetische renovatie

Kleinschalige energetische renovatie Kleinschalige energetische renovatie Kantoor plus bovenwoning van label G naar A+ de Haas & Partners Adviseurs Duurzaam Gebouwde Omgeving Van componenten naar concept Bouwkundig Ventilatie Installaties

Nadere informatie

Is uw VvE toekomstbestendig?

Is uw VvE toekomstbestendig? Is uw VvE toekomstbestendig? Ing. G.B. (Gerard) Groenendijk RT Bouwkundig adviseur Register taxateur Klik om de titelstijl van het model te bewerken VvE Belang Is uw VvE toekomstbestendig? Uit welk bouwjaar

Nadere informatie

Zet een droger altijd in een verwarmde ruimte. Natuurlijk moet het geen ruimte zijn die speciaal voor de droger verwarmd word.

Zet een droger altijd in een verwarmde ruimte. Natuurlijk moet het geen ruimte zijn die speciaal voor de droger verwarmd word. De snelle bespaartips doen precies wat ze zeggen; ze laten je snel en simpel energie besparen! Ze zijn ingedeeld in categorieën, zodat je per onderdeel kunt zien waar je nog kunt besparen. Wassen en drogen

Nadere informatie

Maatwerk advies (EPA advies)

Maatwerk advies (EPA advies) Maatwerk advies (EPA advies) een advies over energiebesparing in woningen Opdrachtgever Adviseur t Went Ventures Joost Wentink Datum opname 14 september 2013 Datum Plan van Aanpak 23 oktober 2013 Versie

Nadere informatie

Aanvraagformulier subsidie energiebesparende maatregelen particuliere woningen Terwispel en Wijnjewoude

Aanvraagformulier subsidie energiebesparende maatregelen particuliere woningen Terwispel en Wijnjewoude Aanvraagformulier subsidie energiebesparende maatregelen particuliere woningen Terwispel en Wijnjewoude Gegevens aanvrager Naam aanvrager: Straat en huisnummer: Postcode en woonplaats: Telefoonnummer:

Nadere informatie

Advies Ontwerp Levering Installatiepartners Inbedrijfstelling

Advies Ontwerp Levering Installatiepartners Inbedrijfstelling Advies Ontwerp Levering Installatiepartners Inbedrijfstelling Een warmtepomp genereert op een efficiënte manier warmte om uw huis comfortabel te verwarmen of van warm water te voorzien. Warmtepompen hebben

Nadere informatie

energielabel Afgegeven conform de Regeling energieprestatie gebouwen.

energielabel Afgegeven conform de Regeling energieprestatie gebouwen. Energieprestatiecertificaat energielabel Bestaande bouw Woning/Woongebouw Afgegeven conform de Regeling energieprestatie gebouwen. Energieklasse zeer energie zuinig A B A ++

Nadere informatie

nieuwe woning in Austerlitz

nieuwe woning in Austerlitz KLIMAATGARANT Een nieuwe woning in Austerlitz EPC0 7 woningen Thuis in het Loo De energie van morgen vandaag in huis EERB ENERGIE EXPLOITATIE AMSTELVEEN ENERGIE EXPLOITATIE RIJSWIJKBUITEN Een energieneutrale

Nadere informatie

Kenniscentrum InfoMil Energiebesparing bij een sportclub

Kenniscentrum InfoMil Energiebesparing bij een sportclub Rijkswaterstaat Ministerie van Infrastructuur en Milieu Energiebesparing bij een sportclub 23 januari 2017 Inhoudsopgave Energiebesparing bij een sportclub 3 Energiezuinige sportveldverlichting 3 Opwekken

Nadere informatie

Isolatie. Technische achtergrond 10 november Wouter van den Acker PKW

Isolatie. Technische achtergrond 10 november Wouter van den Acker PKW Isolatie Technische achtergrond 10 november 2016 Wouter van den Acker PKW Over PKW Energie en duurzaamheid Architectuur en ontwerp Tekeningmanagement Vastgoedmanagement Projectmanagement Kantoor Delft

Nadere informatie

EPA maatwerkadvies Energie Prestatie Advies

EPA maatwerkadvies Energie Prestatie Advies EPA maatwerkadvies Energie Prestatie Advies Opdrachtgever: Dhr. A. Gentschap Demostraat 123 3900 AB Veenendaal Bouwjaar woning: 1960 Veenendaal, 17 juni 2010 EnerPro advies en ingenieursbureau EPA maatwerkrapport

Nadere informatie

ALLES-IN-HUIS VOOR NUL OP DE METER ALLES-IN-HUIS. Zonnepanelen. Nieuw dak. Warmtepomp. Isolerend glas. Nieuwe gevel. WTW-installatie.

ALLES-IN-HUIS VOOR NUL OP DE METER ALLES-IN-HUIS. Zonnepanelen. Nieuw dak. Warmtepomp. Isolerend glas. Nieuwe gevel. WTW-installatie. ALLES-IN-HUIS Zonnepanelen Warmtepomp WTW-installatie Niewe kozijnen Nieuw dak Isolerend glas Nieuwe gevel Nieuwe deuren ALLES-IN-HUIS VOOR NUL OP DE METER ALLES-IN-HUIS VOOR NUL OP DE METER Je woning

Nadere informatie

Uw ventilatiesysteem: natuurlijke toevoer, mechanische afvoer

Uw ventilatiesysteem: natuurlijke toevoer, mechanische afvoer Uw ventilatiesysteem: natuurlijke toevoer, mechanische afvoer Onderhoud / storing Belangrijk: Reinig de (toevoer)roosters in de gevel en de afvoerventielen minimaal 1x per jaar of zoveel vaker als nodig

Nadere informatie

ALLE MOGELIJKHEDEN OP EEN RIJTJE VOOR EEN IDEAAL WOON-EN LEEFKLIMAAT WWW.ENERGIESERVICE.NL

ALLE MOGELIJKHEDEN OP EEN RIJTJE VOOR EEN IDEAAL WOON-EN LEEFKLIMAAT WWW.ENERGIESERVICE.NL ALLE MOGELIJKHEDEN OP EEN RIJTJE VOOR EEN IDEAAL WOON-EN LEEFKLIMAAT WWW.ENERGIESERVICE.NL Klimaatmakers Veilig en vertrouwd! Warmte en ventilatie zijn essentieel voor een heerlijk klimaat in uw woning.

Nadere informatie

Schothorst Amersfoort

Schothorst Amersfoort Schothorst Amersfoort Veel voorkomende Vragen/problemen Achterstallig onderhoud Verouderde installaties Klachten over tocht en kou Ventilatie problemen ( buitenluchtkwaliteit en binnenklimaat) Verouderde

Nadere informatie

Rapportage warmtescan

Rapportage warmtescan Rapportage warmtescan Kenmerk: xxxxaaxx (postcode+huisnummer) datum: 17-11-2016 1. Inleiding. Dinsdagavond xx november heb ik van 20.30 tot 21.30 uur een warmtescan uitgevoerd van de woning aan de (straatnaam+huisnummer)

Nadere informatie

Menukaart Klimaatneutrale Zelfbouw

Menukaart Klimaatneutrale Zelfbouw Menukaart Klimaatneutrale Zelfbouw Juni 2012 E I D I BS SU Wil je met me bouwen? Gemeente Amsterdam /zelfbouw Voor u ligt de Menukaart Klimaatneutrale Zelfbouw. Deze is door de gemeente Amsterdam speciaal

Nadere informatie

VvE s met Energie. Onderzoek VvE Schiezicht 10 april 2014 Wouter van den Acker PKW

VvE s met Energie. Onderzoek VvE Schiezicht 10 april 2014 Wouter van den Acker PKW VvE s met Energie Onderzoek VvE Schiezicht 10 april 2014 Wouter van den Acker PKW Inhoud Het Energiemodel Bestaande situatie Trias Energetica Maatregelen Scenario s Hoe verder? Energieadvies voor Schiezicht

Nadere informatie

Een nieuwe woning in Spijkenisse 25 woningen Eiland van Spijk Fase 1

Een nieuwe woning in Spijkenisse 25 woningen Eiland van Spijk Fase 1 KLIMAATGARANT Een nieuwe woning in Spijkenisse 25 woningen Eiland van Spijk Fase 1 De energie van morgen vandaag in huis Een energiezuinige woning: het kan! De verkoop van Fase 1 van Eiland van Spijk in

Nadere informatie

Energiezuinig wonen in Wehl. Jeroen aan het Rot verduursaam energieloket 23 november 2016

Energiezuinig wonen in Wehl. Jeroen aan het Rot verduursaam energieloket 23 november 2016 Energiezuinig wonen in Wehl Jeroen aan het Rot verduursaam energieloket 23 november 2016 Programma 1. Introductie verduursaam energieloket 2. 3. 4. 5. 6. Waarom is energiebesparing nodig? Wat is de slimste

Nadere informatie

Meer wooncomfort. en minder energieverbruik door een warmtepomp. voltalimburg.nl/warmtepomp

Meer wooncomfort. en minder energieverbruik door een warmtepomp. voltalimburg.nl/warmtepomp Meer wooncomfort en minder energieverbruik door een warmtepomp voltalimburg.nl/warmtepomp Tip! Vraag subsidie aan bij de aanschaf van een warmtepomp. Het subsidiebedrag voor een warmtepomp van 5 kw is

Nadere informatie

Isolatie. Technische achtergrond 13 april Wouter van den Acker PKW

Isolatie. Technische achtergrond 13 april Wouter van den Acker PKW Isolatie Technische achtergrond 13 april 2017 Wouter van den Acker PKW Over PKW Energie en duurzaamheid Architectuur en ontwerp Tekeningmanagement Vastgoedmanagement Projectmanagement Inhoud Aanleiding

Nadere informatie

STEEK ENERGIE IN JE WONING! UNIEK AANBOD VOOR WIPPOLDER

STEEK ENERGIE IN JE WONING! UNIEK AANBOD VOOR WIPPOLDER STEEK ENERGIE IN JE WONING! UNIEK AANBOD VOOR WIPPOLDER INLEIDING WAT STAAT ER OP HET PROGRAMMA? 19:30 uur Energiebesparende maatregelen (Energieloket) 20:15 uur Pauze met koffie en thee 20:30 uur Informatiemarkt:

Nadere informatie

Voorbeeldexamen Energie-Index Woningen Meerkeuzevragen Casus. Alle tekeningen en foto s zijn ter plekke gecontroleerd in de betreffende woningen.

Voorbeeldexamen Energie-Index Woningen Meerkeuzevragen Casus. Alle tekeningen en foto s zijn ter plekke gecontroleerd in de betreffende woningen. Voorbeeldexamen Energie-Index Woningen Meerkeuzevragen Casus Alle tekeningen en foto s zijn ter plekke gecontroleerd in de betreffende woningen. Vraag 1 tot en 10 hebben betrekking op woning 1. Hieronder

Nadere informatie

Gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning (wtw)

Gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning (wtw) Gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning (wtw) Onderhoud / storing Belangrijk: Maak 1x per maand de twee filters in de wtw-unit schoon en vervang ze minimaal 2 per jaar. Zowel voor het schoonmaken

Nadere informatie

Versterken naar nul-op-de-meter

Versterken naar nul-op-de-meter Versterken naar nul-op-de-meter Inhoudsopgave 1. Goed wonen voor iedereen... 2 2. Ons plan in tien stappen 3 3. Nul-op-de-meter: wat is dat? 4 4. Hoe doen we dat? 5 5. Wat kost dat? 6 2 1. Goed wonen voor

Nadere informatie

Miel Karthaus Martijn de Gier

Miel Karthaus Martijn de Gier Miel Karthaus Martijn de Gier Fig 1 1/5 13 3 5 1 17 12 11 18 2 11 31 16 15 12 14 8 7 4 6 22 21 20 19 9 10 e versus WarmBouwen 8 Verhouding tussen warmteweerstand en warmtestroomdichtheid

Nadere informatie

oppeling DE CV-KETEL ERUIT WHITEPAPER Wat zijn goede alternatieven?

oppeling DE CV-KETEL ERUIT WHITEPAPER Wat zijn goede alternatieven? oppeling WHITEPAPER DE CV-KETEL ERUIT Wat zijn goede alternatieven? Inhoudsopgave 1 Inleiding pag. 3 2 Wel of geen nieuwe cv-ketel? pag. 4 3 Alternatieve oplossingen pag. 6 4 De klant adviseren pag. 10

Nadere informatie

Energielabel woning. Uw woning. Standaard energiegebruik voor uw woning MJ (megajoules)

Energielabel woning. Uw woning. Standaard energiegebruik voor uw woning MJ (megajoules) Energielabel woning Afgegeven conform de Regeling energieprestatie gebouwen. Veel besparingsmogelijkheden D (zie toelichting in bijlage) Uw woning Weinig besparingsmogelijkheden Labelklasse maakt vergelijking

Nadere informatie

KLIMAATGARANT. Een nieuwe woning in Herwijnen 24 woningen Engelenweide De energie van morgen vandaag in huis

KLIMAATGARANT. Een nieuwe woning in Herwijnen 24 woningen Engelenweide De energie van morgen vandaag in huis KLIMAATGARANT Een nieuwe woning in Herwijnen 24 woningen Engelenweide De energie van morgen vandaag in huis Een energiezuinige woning: het kan! De verkoop van 24 woningen Engelenweide in Herwijnen is gestart.

Nadere informatie

Uw ventilatiesysteem: Vraaggestuurde ventilatie met natuurlijke toevoer, mechanische afvoer;

Uw ventilatiesysteem: Vraaggestuurde ventilatie met natuurlijke toevoer, mechanische afvoer; Uw ventilatiesysteem: Vraaggestuurde ventilatie met natuurlijke toevoer, mechanische afvoer; Onderhoud / storing Belangrijk: Reinig de (toevoer)roosters in de gevel en de afvoerventielen minimaal 1x per

Nadere informatie

Informatieavond energiebesparing en comfortabel wonen. Opening wethouder Binnendijk

Informatieavond energiebesparing en comfortabel wonen. Opening wethouder Binnendijk Informatieavond energiebesparing en comfortabel wonen Opening wethouder Binnendijk Programma 1. Welkom door Wethouder Binnendijk 2. Bewonersinitiatief Klimaat in jouw straat 3. Introductie wijkaanpak;

Nadere informatie

Menukaart Klimaatneutrale Zelfbouw

Menukaart Klimaatneutrale Zelfbouw Menukaart Klimaatneutrale Zelfbouw project Patch 22, Buiksloterham Gemeente Amsterdam Gemeente Amsterdam Programma Bureau Klimaat en Energie Voor u ligt de Menukaart Klimaatneutrale Zelfbouw. Deze is door

Nadere informatie

Subsidieplafond Bedrijven 495.000, - (incl. woningbouwverenigingen, dorpshuizen, scholen, sportverenigingen)

Subsidieplafond Bedrijven 495.000, - (incl. woningbouwverenigingen, dorpshuizen, scholen, sportverenigingen) Subsidieregeling duurzame investeringen door bedrijven Doel: Lokale economische activiteit stimuleren en tegelijk bijdrage leveren aan doelstelling duurzaam bouwen. In dat kader moeten investeringen betrekking

Nadere informatie

Energie Besparing Advies

Energie Besparing Advies Datum woningopname: 27 januari 2010 Naam Adviseur: M. Nooijen / C. Saffrie Energie Besparing Advies Naam: Straat en nr. gekeurde woning: Postcode: Plaats: Tilburg Opdrachtnummer: R101/002 1/38 Maatwerk

Nadere informatie