Ons plekje op de camping. Modo in de kantine op de werf. Kat Lodewijk bewaakt de tent.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ons plekje op de camping. Modo in de kantine op de werf. Kat Lodewijk bewaakt de tent."

Transcriptie

1 Hoofdstuk 8, augustus - oktober Operatie wentelteefje en verder. De vakantietijd breekt aan. Een lange zomervakantie, zoals voor ons gebruikelijk, zit er dit keer niet in. Is ook niet erg, want eigenlijk is het de hele zomer, net als het voor- en een deel van het najaar voor ons vakantie. Althans de uren dat we niet op de werf zijn. We zijn de trotste bezitters van een vrij luxe caravan met een staanplaats op Camping t Gors in Hellevoetsluis, naast onze eigen verenigingshaven. Een deel van het terrein voor passanten mag van de gemeente ook worden gebruikt als vaste standplaats. Daar mogen ook huisdieren kamperen. We waren er in april als eerste en zochten een plek uit naast de tennisbaan met verder rondom vrij uitzicht. Het is prachtig en hond Modo en kat Lodewijk vinden het geweldig. Ons plekje op de camping. Modo in de kantine op de werf. Kat Lodewijk bewaakt de tent. Modo gaat iedere dag mee naar de werf, Lodewijk past op de caravan. In de kantine heeft Modo zijn eigen mandje. Hij laat zichzelf zo nodig uit, scharrelt rond in de loods of komt soms nieuwsgierig kijken. Nu het zomer is, staan de grote schuifdeuren vaak open. Als we met z n allen in de kantine aan koffie, thee of bier zitten, hoeven we niet op te letten of er onverlaten in de loods komen. Bij elke onbekende slaat Modo aan. Hij ruikt ze, terwijl hij toch rustig ergens (meestal bij Maurice, die gek op hem is) op een afgevallen stukje koek of boterham zit te wachten. Komen er bekenden binnen, dan geeft hij geen kik. De laatste fase van het injecteren van de romp aan de buitenkant is bepaald niet vlekkeloos gelopen. Er zijn fouten gemaakt, waardoor we veel te repareren hebben en dingen moeten worden overgedaan. Met de injectie van de kiel kon dat grotendeels worden hersteld. Maar ook dan gaat het fout, de kiel trekt niet helemaal vol. Ad van der Waal is er duidelijk niet meer bij met zijn hoofd. We hebben na afloop een wat je noemt stevig gesprek met als conclusie dat we niet meer samen verder gaan. Hij heeft te weinig of geen tijd voor ons en dat wreekt zich niet alleen in de planning maar ook in de kwaliteit.

2 Gelukkig zijn we na zijn afscheid wel zelf in staat ook de laatste fouten te herstellen. Maar voor de binnenkant van de romp moeten we iemand anders vinden. Marleen neemt wel vakantie. Ze wil al heel lang naar Marokko, omdat ze in haar werk veel met Marokkaanse vrouwen te maken heeft. Vriendin Marjan gaat graag mee. Ze verdwijnen samen voor twee weken in de blauwe lucht boven Amsterdam. Het geeft mij even gelegenheid voor een evaluatie van die eerste periode. Ik ben behoorlijk in mineur over de voortgang en de opgetreden problemen. Kom tot de conclusie dat het ook aan mezelf ligt. Ik heb te veel dingen laten lopen en niet grondig doorgesproken en opgeschreven. Ik moet de ingehuurde vakmensen meer op de huid zitten, hardere afspraken maken, zowel over tijd als honoraria. Bovendien moet ik me niet te veel laten afleiden door allerlei voorstellen en suggesties van de beste stuurlui om me heen, maar afgaan op de kennis en kunde van Olivier en Wim. Ook al is voor hen deze bouwwijze bijna net zo nieuw als voor mij. Ondertussen werken we gestaag door aan de laatste reparatie en verfraaiingen van de romp. Er komen lange rvs strips van 3 mm. dik en 20 mm. breed, die in twee banen op de kielzool worden geschroefd. We beginnen met de voorbereidingen voor het keren van de romp en tenslotte zetten we de bovenkant, dus kiel en onderste huid, vast in de antifouling. We hebben gekozen voor een nieuw product: coppercoat. Het is epoxy vermengd met koperslijpsel dat in principe voor ten minste 10 jaar zijn werk moet doen. Het is duur maar vergeleken met om het jaar hellingen en gewone antifouling aanbrengen veel en veel goedkoper. Met man en macht gaat de romp in de coppercoat. Wim en ik lossen onderwijl twee problemen op. Die van het keren van de romp en het lamineren van de binnenzijde. De kiem daarvoor is al gelegd in het vroege voorjaar, toen we samen bij Adri Peijnen op bezoek zijn geweest op Tholen. Adri bouwt voor zich zelf een snelle wedstrijdboot van schuim, glas en epoxy. Hij zal ons een vacuümpomp verhuren en er later een voor Wim bouwen. Hij is een eerste klas vakman. Zijn boot in aanbouw ziet er gelikt uit. De leidingen voor gas, water en elektriciteit zijn bijvoorbeeld weggewerkt in het schuim. Hij heeft er ook wat minder leidingen nodig dan wij. Het grootste deel van het vaste interieur wordt ook gebouwd van schuim en glas/epoxy.

3 Het schip moet zo licht mogelijk, want er moet worden gewonnen. Zijn werkplaats is helemaal ingericht op kunststof bouw met verwarmde zuurkasten voor harsen en harders, een aparte ijskast om aangemaakte expoxy plamuur resten (pindakaas) te kunnen bewaren tot de volgende dag, enzovoorts. We zijn allebei behoorlijk onder de indruk, dus later in de zomer besluiten we dan ook hem om hulp te vragen. Hij zegt toe dat hij ons zal begeleiden bij het lamineren van de binnenkant van de romp. Dat is ook een minder ingewikkelde klus. Hij geeft wel aan dat hij niet voor eind september opzijn vroegst kan komen. Het zij zo. Voor een ander probleem is dat voorjaar in de rit op en neer naar Tholen ook al het begin van een oplossing bedacht. Hoe keren we de romp? Wim denkt dat het te doen is met twee kranen. Later in het voorjaar zal ik, door veel andere suggesties, nog uren bezig zijn om speciale keerbanden te vinden die ergens in Nederland worden gebruikt en me over weer andere, nog buitenzinniger voorstellen buigen. Ik had mijn tijd beter kunnen gebruiken en toen al tegen Wim moeten zeggen: doe maar zoals je goeddunkt. En zo geschiedde. Op 31 augustus komen er na schafttijd twee kleine werkkranen van Maaskant Scheepswerven (zit om het hoekje) voorrijden. Er worden lange hijsbanden uitgepakt. Het bouwframe met daarop de romp is binnen op pantsertjes gezet: kleine stalen rupsbanden. Voorzichtig wordt het hele gevaarte door Maurice met zijn geit naar buiten gesleept. De romp in de hijsbanden. De hijsbanden gaan onder het bouwframe door. Wim heeft twee zware balken besteld die aan beide zijden de hijsbanden uit elkaar houden. Precies tot het punt waar wij in de weken daarvoor houten steunen hebben gemaakt om de huid te beschermen tegen de hijsbanden. Die steunen klemmen aan de onderkant op een balk die aan de flens is vast gelamineerd en steken zo n halve meter omhoog. Van achteren hebben ze de ronding van het schip, aan de voorkant zijn ze vlak. De banden worden strakgetrokken. De ene kraan heeft ze zo hoog mogelijk, de andere zo laag als kan. Dan op teken van Wim begint de ene kraan te hijsen en laat de andere de banden vieren. In hetzelfde tempo. En daar gebeurt het. De romp rolt als vanzelf om in de banden en hangt recht. In een paar luttele minuten! Iedereen, die de afgelopen maanden met eigen oplossingen is gekomen is nu ook aanwezig, met nog een handjevol andere belangstellenden.

4 Fototoestellen klikken, camera s lopen. Ze kunnen nu met eigen ogen de meester aan het werk zien. Wim heeft een brede grijns op zijn gezicht, een van de zeldzame momenten dat hij volop zijn tevredenheid toont. Maurice heeft inmiddels de botenwagen aan de geit gekoppeld. Daarop prijken twee op maatgemaakte, grijs geschilderde cradles voor ons schip. Beplakt met oude vloerbedekking van mijn moeder. Hij schuift de botenwagen onder de kiel, de kraanmachinist laat de banden zakken en daar staat onze romp. Maurice kan hem voor vandaag naar binnen rijden, morgen gaat hij op een andere plaats. We zijn voor theetijd klaar. Dat komt goed uit want op de tafel in de kantine staan hapjes en drankjes om operatie wentelteefje te vieren. Daarna wordt er niet veel meer gedaan.. Dit moet gevierd worden. De volgende middag komt er nog voor even een kraan van Maaskant aan te pas om het bouwframe van de romp te lichten. Die ochtend hebben we dat losgemaakt. De romp gaat opnieuw naar buiten en het gevaarte aan balken wordt eraf gehaald. Onze romp wordt omgereden naar de andere kant van de loods. We komen voor de entresol te staan waar de timmerwerkplaats is. Zo kunnen we makkelijk in en uitstappen, alleen moeten we wel naar beneden klauteren in plaats van naar boven. Het bouwframe wordt in zijn geheel op de oude plaats gedeponeerd. We zullen het naderhand nalopen of het nog waterpas en haaks staat. Hierop wordt strakjes de opbouw dek, kajuit en stuurhut gemaakt. Ons wacht eerst de schone taak om de hulpspanten uit de romp te halen. De hele puzzel moet uit elkaar, zo voorzichtig mogelijk want de hulpspanten kunnen opnieuw worden gebruikt. Ze worden later opgeslagen bij Olivier. Spant voor spant verdwijnt met behulp van de elektrische lier in de timmerwerkplaats. Maar niet nadat we de romp eerst hebben vastgezet van boven met dikke balken overdwars op de plaats van de steunen voor het omdraaien. De romp is met alleen een buitenhuid nog vatbaar voor vervorming. Dat mag absoluut niet gebeuren. De romp wordt leeggemaakt. De hele maand september zijn we bezig met het leeghalen van de romp, het schoonmaken, het verstevigen van de constructie.

5 Als de hulpspanten er uit zijn moet de romp grondig worden schoongemaakt en oneffenheden worden weggeschuurd. Die zitten vooral op de lijmnaden. De flens is inmiddels ook onder handen genomen. Hij wordt nu aan de onderkant, die nu de bovenkant is, met pindakaas luchtdicht aan de binnenromp verbonden en ettelijke keren in de epoxy gezet om hem zelf ook luchtdicht te krijgen. Begin oktober gaan we bij Adri Peijnen langs om verder afspraken te maken. We krijgen een nietapparaat op lucht mee en plastic nieten om het glaslegsel aan de binnenkant te kunnen vastzetten. Inmiddels is de romp weer verplaatst. We zijn een stukje opgeschoven. We bouwen er opnieuw een steiger om, zodat we aan en om de flens kunnen werken. Voor we kunnen beginnen met het aanbrengen van het glaslegsel moeten we eerst de kiel aan de binnenkant aan de romp vastzetten. Dat gebeurt met 3 lagen 600 grams EQX en 1 laag 450 grams EBX. Marleen en ik doen dat samen. We zijn inmiddels een geroutineerd team. We controleren of de romp waterpas staat en zorgen daarna dat het echt zo is. Aan de binnenkant hebben we de waterlijn op de romp kunnen merken, die merken zaten op de hulpspanten. We nemen spant voor spant de maat op vanaf de kiel, om die later aan de buitenkant te kunnen aanbrengen. Het vinden van de waterlijn op de spiegel is nog een hele puzzel maar het lukt. Marleen en ik maken een nieuwe vacuümzak voor de hele binnenkant. Het plakken doen we in Hellevoetsluis op de vloer van de zeilwerkplaats van Jan en Walter Bezemer, gaat gesmeerd. Daarna gaat het glaslegsel in de romp. Gerben helpt een paar dagen, net als Eric en er is een nieuwe stagiar Martijn. Het karwei is in een dag of vier geklaard. Stagiair Martijn bekijkt het resultaat. Donderdag 19 oktober vertrek ik aan het einde van de dag naar huis. De auto ligt vol met hout. Allemaal watervast MDF en mahonie in kant en klare stukken om panelen en deurlijsten te maken. Ber van Meer wil dat graag voor zijn rekening nemen. We gaan de volgende week een aantal dagen naar hem toe. Naar Chazei, midden- Frankrijk. Maar eerst is er nog een bijzondere gebeurtenis. Leo en ik worden dit jaar 2006 allebei 60 jaar. Leo was al jarig op 10 september, ik word de 25-ste november 60. We hebben besloten om het samen te vieren met een groot feest in het zeemanshuis in Rotterdam. Passende omgeving dachten we zo. En dat doen we op zaterdag 21 oktober. Zo ongeveer in het midden. Samen zijn we 120. Om iedereen gelijk op het verkeerde been te zetten, beginnen we het feest met een door ons zelf geschreven en samengestelde potpouri van zeemansliederen en afwisselend Rotterdamse en Amsterdamse smartlappen, waarin we onze vriendschap beschrijven. Want zingen kunnen we, net als varen trouwens en bootjes bouwen.

6 Het beeldverslag. De romp komt naar buiten. De steunen voor de hijsbanden. Wat rest in de loods is de oude steiger. Wim (op de rug gezien) dirigeert de operatie. Hij hangt in de banden. De een laag, de ander hoog.

7 Het omdraaien begint. Al een kwartslag gedraaid. Halverwege. Bijna om. Hoera, gelukt. Camera s klikken en snorren.

8 De botenwagen gaat er onder. De meester dirigeert.. Maurice wil zeker weten dat het goed komt. Het bouwteam poseert trots voor de romp. Bootje staat weer binnen. Kijk Wim, zo ging ie.

9 Bouwframe gaat er af. Botenbouwkunst. Romp bevrijdt van balkenframe. Naar binnen voor de timmerwerkplaats. De meeste spantdelen zijn er uit. Dwarsverbanden tegen vervorming.

Hoofdstuk 9, november 2006 - februari 2007. We beginnen aan de opbouw.

Hoofdstuk 9, november 2006 - februari 2007. We beginnen aan de opbouw. Hoofdstuk 9, november 2006 - februari 2007. We beginnen aan de opbouw. Het loont om er af en toe even tussenuit te knijpen. Je begint daarna weer met frisse moed ook al is het einde nog lang niet in zicht.

Nadere informatie

Vervolg renovatie van onze Cirrus

Vervolg renovatie van onze Cirrus Vervolg renovatie van onze Cirrus Het heklicht is inmiddels ontdaan van de grijze verf, vindt het er nu veel beter uitzien, alhoewel het niet zo mooi blinkend zal blijven in weer en wind. Daarna de mastvoet

Nadere informatie

Neus correctie 2012. Aanleiding. Intake gesprek. Stap 1: Wat gaan we doen

Neus correctie 2012. Aanleiding. Intake gesprek. Stap 1: Wat gaan we doen Neus correctie 2012 Aanleiding Al een tijdje heb ik last van mijn neus. Als kind van een jaar of 5 kreeg ik een schep tegen mijn neus, wat er waarschijnlijk voor heeft gezorgd dat mijn neus brak. Als kind

Nadere informatie

Het geheim van de Kolibriwerf

Het geheim van de Kolibriwerf Het geheim van de Kolibriwerf Vanaf de straatkant verwacht je niet dat achter die kleine huisjes een werf staat. Deze werf is in 1990 door het bedrijf zelf ontworpen en gebouwd. Pim, mister Kolibri, ligt

Nadere informatie

2014 was voor mij een zeer speciaal jaar, Ik heb een groot werk naar volle tevredenheid afgerond.. Ik ga werken aan de vormgeving van het logboek.

2014 was voor mij een zeer speciaal jaar, Ik heb een groot werk naar volle tevredenheid afgerond.. Ik ga werken aan de vormgeving van het logboek. 2014 was voor mij een zeer speciaal jaar, Ik heb een groot werk naar volle tevredenheid afgerond.. Ik ga werken aan de vormgeving van het logboek. Houtworm In het begin dacht ik nog, hoe krijg ik al die

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg.

Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg. Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg. Ik begon deze week met het gevoel ik heb er zin in en ik zie wel wat we allemaal gaat gebeuren, ik laat het wel op me afkomen. Na de eerste dag voor

Nadere informatie

Wie heeft die rare knopen erin gelegd? vraagt hij. Ik, geeft Bibi eerlijk toe. Vorige week waaide het nogal hard. Dus toen heb ik de rubberboot en

Wie heeft die rare knopen erin gelegd? vraagt hij. Ik, geeft Bibi eerlijk toe. Vorige week waaide het nogal hard. Dus toen heb ik de rubberboot en Het plan van Bart Dobber, niet doen! Bibi staat op het dek van het schip en kijkt naar haar hond die een kat achterna zit op de kade. Haar broer Bart ligt op de loopplank en peutert aan het touw van de

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

De Heupen. Werkstuk : De Heupen

De Heupen. Werkstuk : De Heupen De Heupen Werkstuk : De Heupen Door : Hannah Bukkems Datum : 26 februari 2016 1 Hoofdstuk 1 Waarom doe ik een spreekbeurt over heupen? Als kind heb ik vroeger een heupafwijking gehad. Toen ik bijna een

Nadere informatie

Beeldend - tekst resi lankester fotografie merel verspuij. Blijf

Beeldend - tekst resi lankester fotografie merel verspuij. Blijf Beeldend - tekst resi lankester fotografie merel verspuij 21 Blijf (en houd me vast) De moeder van Merel Verspuij (25) overleed in maart van dit jaar op 62-jarige leeftijd aan de gevolgen van de behandeling

Nadere informatie

Lieke. redt de dieren

Lieke. redt de dieren Lieke redt de dieren met tekeningen van ivan & ilia Uitgeverij Ploegsma Amsterdam Kijk ook op: www.ploegsma.nl www.wijzijnvriendinnen.nl AVI 7 / E5/M6 ISBN 978 90 216 7436 0 / NUR 282 Tekst: Jette Schröder

Nadere informatie

DOE HET ZELF TEKST HANS MARTENS I FOTO'S ELLEN MARTENS. De vorige keer is het onderwaterschip. kaalgehaald en nu krijgt het

DOE HET ZELF TEKST HANS MARTENS I FOTO'S ELLEN MARTENS. De vorige keer is het onderwaterschip. kaalgehaald en nu krijgt het TEKST HANS MARTENS I FOTO'S ELLEN MARTENS De vorige keer is het onderwaterschip kaalgehaald en nu krijgt het een nieuwe laag van glasvlies en vinylesterhars, Een klus waar we tegenop zagen, maar die achteraf

Nadere informatie

WEEKEND SPA/ARDENNEN/EIFFEL 21, 22 EN 23 SEPTEMBER 2007

WEEKEND SPA/ARDENNEN/EIFFEL 21, 22 EN 23 SEPTEMBER 2007 1 van 15 18-11-2012 20:40 WEEKEND SPA/ARDENNEN/EIFFEL 21, 22 EN 23 SEPTEMBER 2007 Door René van Maanen en Nol van Asseldonk Maandag begon de week met wat slechtere weersvoorspellingen voor het weekeinde.

Nadere informatie

Hoofdstuk 7, 3 april - 8 augustus Injecteren in stappen.

Hoofdstuk 7, 3 april - 8 augustus Injecteren in stappen. Hoofdstuk 7, 3 april - 8 augustus 2006. Injecteren in stappen. Het voorjaar 2006 kondigt zich aan. Het is lekker weer. Vroeger zou ik nu mijn boot poetsen en klaar maken voor de eerste weekeinden. Nu zit

Nadere informatie

Nieuwsbrief 2012, aflevering 4, oktober. Maatschappelijk nuttig. Hulp bij verhuizing. In dit nummer:

Nieuwsbrief 2012, aflevering 4, oktober. Maatschappelijk nuttig. Hulp bij verhuizing. In dit nummer: Nieuwsbrief 2012, aflevering 4, oktober In dit nummer: Hulp bij verhuizing/ Burendag/Samenwerking met Stichting Present/Alzheimertuin/ Salomon gastlocatie voor Dag van Dialoog/ Taalcoach/Fietscursus en

Nadere informatie

Het verhaal van een wel heel speciale Albin 25 de "JOPPE" Een wel héél bijzondere Albin 25.

Het verhaal van een wel heel speciale Albin 25 de JOPPE Een wel héél bijzondere Albin 25. Het verhaal van een wel heel speciale Albin 25 de "JOPPE" Een wel héél bijzondere Albin 25. In het mooie Friese Reduzum is een wel heel bijzondere Albin 25 te vinden. Een boot met volledig neerklapbare

Nadere informatie

Het verwijderen van een portierslot * FORD FOCUS BOUWJAAR 2000 *

Het verwijderen van een portierslot * FORD FOCUS BOUWJAAR 2000 * Het verwijderen van een portierslot * FORD FOCUS BOUWJAAR 2000 * Verwijder het afdekdopje achter het portierhendel door er een kleine schroevendraaier achter te zettten en het dopje omhoog te wippen. Datum:

Nadere informatie

2 15 kilometerwedstrijden, maar toch niet helemaal...

2 15 kilometerwedstrijden, maar toch niet helemaal... 2 15 kilometerwedstrijden, maar toch niet helemaal... Alweer een tijdje geleden, maar vanwege de drukte nog geen verslag, maar zondag 16 november jongstleden liep ik mijn eerste Zevenheuvelenloop in Nijmegen.

Nadere informatie

Een spannende ontsnapping

Een spannende ontsnapping Botel Bibalo Vivian den Hollander Een spannende ontsnapping Met illustraties van Juliette de Wit Van Holkema & Warendorf ISBN 978 90 00 33762 0 NUR 282 2014 Van Holkema & Warendorf Uitgeverij Unieboek

Nadere informatie

Geelzucht. Toen pakte een vrouw mijn arm. Ze nam me mee naar de binnenplaats van het huis. Naast de deur van de binnenplaats was een kraan.

Geelzucht. Toen pakte een vrouw mijn arm. Ze nam me mee naar de binnenplaats van het huis. Naast de deur van de binnenplaats was een kraan. Geelzucht Toen ik 15 was, kreeg ik geelzucht. De ziekte begon in de herfst en duurde tot het voorjaar. Ik voelde me eerst steeds ellendiger worden. Maar in januari ging het beter. Mijn moeder zette een

Nadere informatie

Kati was Here. E-Book Tutorial van Patricia Netten

Kati was Here. E-Book Tutorial van Patricia Netten Kati was Here E-Book Tutorial van Patricia Netten 1 @Cocobeads 2011 Inhoud Hallo! Pag. 3 Wat heb je nodig? Pag. 4 Het maken van een Karma de Luxe Pag. 5 Inspiratiepagina Pag. 19 2 @Cocobeads 2011 Hallo!

Nadere informatie

De honden zijn ook helemaal gelukkig dat ze er weer is.

De honden zijn ook helemaal gelukkig dat ze er weer is. De opwarmende aarde 2010 begint heel anders dan gedacht. Ondanks onze erg gezellige tijd samen heeft Glenn bedacht dat de afstand te groot is en hij brengt het niet zo tactisch. Niet alles wat recht lijkt

Nadere informatie

Kiezelsteenmeditatie voor een beginnersgeest Een oefening voor kinderen van alle leeftijden

Kiezelsteenmeditatie voor een beginnersgeest Een oefening voor kinderen van alle leeftijden Kiezelsteenmeditatie voor een beginnersgeest Een oefening voor kinderen van alle leeftijden door Thich Nhat Hanh Ik wil jullie vragen om het liedje te zingen over de bloem, de berg, het water en de ruimte.

Nadere informatie

Finale weekend club competitie

Finale weekend club competitie Finale weekend club competitie Ploegentijdrit Zaterdag stond als allereerst de ploegentijdrit op programma. Jawel hoor we moesten als eerste van start. We waren maar met 5 in plaats van 6 man. Start ging

Nadere informatie

Liturgie voor de scholendienst 2015

Liturgie voor de scholendienst 2015 Liturgie voor de scholendienst 2015 Kerk van de Nazarener & Christelijke Basisschool De Vliet Klaaswaal Zondag 1 februari Thema: Bestaat God (eigenlijk wel)? Welkomstwoord Uitleg over de kerk Kinderopwekking

Nadere informatie

Waarom dit boekje? Overal. Dierverzorging. Afwisselend. Allerlei dieren. Toekomst

Waarom dit boekje? Overal. Dierverzorging. Afwisselend. Allerlei dieren. Toekomst Waarom dit boekje? Tijdens je opleiding ga je op stage. Je kunt op veel plekken stage lopen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een stage in de schoonmaak of in een winkel. Of voor een stage in de dierverzorging.

Nadere informatie

Raam mechaniek en anti dreunplaten monteren

Raam mechaniek en anti dreunplaten monteren Raam mechaniek en anti dreunplaten monteren Deze HOWTO is gebaseerd op de informatie die Floor op het Z3 Forum heeft geplaatst. Het BMW Z3 Forum Nederland > Z4 Techniek lounge > Algemene Z4 techniek >

Nadere informatie

Hoofdstuk 10, februari - augustus Jan komt, ziet en werkt.

Hoofdstuk 10, februari - augustus Jan komt, ziet en werkt. Hoofdstuk 10, februari - augustus 2007. Jan komt, ziet en werkt. Niet alleen van je vrienden moet je het hebben, ook van je familie. Tenminste, wij, bij het bouwen van onze nieuwe boot. Op één met stip:

Nadere informatie

gelukkig, maar er was eens een dag dat dat anders was...

gelukkig, maar er was eens een dag dat dat anders was... Kabouter Keu is weg! Hallo lieve kinderen, we leven hier in het Sprookjesbos meestal lang en gelukkig, maar er was eens een dag dat dat anders was... Ik weet het zeker. Vandaag gaat het me lukken!, gniffelt

Nadere informatie

Ivonne Bressers: Dank je wel. Rob Kleijs: Ivon, Kun je nog eens uitleggen wat het Usher Syndroom is?

Ivonne Bressers: Dank je wel. Rob Kleijs: Ivon, Kun je nog eens uitleggen wat het Usher Syndroom is? 100 Col 's beklimmen in 40 dagen met een totale afstand van 4100 kilometer. Eddy Driessen uit Arnhem wil die tocht gaan afleggen en dat doet hij voor zijn plezier maar ook voor het goede doel. Namelijk

Nadere informatie

Waarom deze boot? Joop de Jong (47) Klasse IOM of 1-meterklasse Lengte 100 cm Nieuwprijs complete set vanaf 700 Website www.iomzeilen.nl.

Waarom deze boot? Joop de Jong (47) Klasse IOM of 1-meterklasse Lengte 100 cm Nieuwprijs complete set vanaf 700 Website www.iomzeilen.nl. Waterlanders Hoe klein de bootjes ook zijn, het fanatisme van modelzeilers is er niet minder om. En noem hen geen knutselaars, dit zijn stuk voor stuk echte wedstrijdzeilers, ieder in hun eigen klasse.

Nadere informatie

Wat kan ik voor u doen?

Wat kan ik voor u doen? 139 139 HOOFDSTUK 9 Wat kan ik voor u doen? WOORDEN 1 1 Peter is op vakantie. Hij stuurde mij een... uit Parijs. a brievenbus b kaart 2 Ik heb die kaart gisteren.... a ontvangen b herhaald 3 Bij welke...

Nadere informatie

Vervangen Treadmaster op de F30 Duikelaar door Frank Sangers

Vervangen Treadmaster op de F30 Duikelaar door Frank Sangers Vervangen Treadmaster op de F30 Duikelaar door Frank Sangers Na zo n dertig jaar wordt Treadmaster slechter: het slijt langzaam weg en randen brokkelen af. Dat was ook op onze boot het geval en ik heb

Nadere informatie

Maken van een helix voor n-spoor... 1. Bepalen van de maten... 2. voorbereiden en testen... 3. Zagen, in elkaar zetten EN sporen leggen...

Maken van een helix voor n-spoor... 1. Bepalen van de maten... 2. voorbereiden en testen... 3. Zagen, in elkaar zetten EN sporen leggen... MAKEN VAN EEN HELIX VOOR N-SPOOR Zoals de meesten van jullie wel hebben ondervonden is het gebruik van een helix aan te raden om hoogtes te overwinnen. Dit is soms een lastige klus om dit te ontwerpen.

Nadere informatie

Copyright Beertje Anders

Copyright Beertje Anders Copyright Beertje Anders Beren hebben allerlei gevoelens. Kun jij zien hoe Beertje Anders zich nu voelt? Blij. Ik ben blij als ik jarig ben, als ik spelen mag met Beertje Bruin, als ik met de andere beren

Nadere informatie

Spekkoek. Op de terugweg praat zijn oma de hele tijd. Ze is blij omdat Igor maandag mag komen werken.

Spekkoek. Op de terugweg praat zijn oma de hele tijd. Ze is blij omdat Igor maandag mag komen werken. Spekkoek Oma heeft de post gehaald. Er is een brief van de Sociale Werkplaats. Snel scheurt ze hem open. Haar ogen gaan over de regels. Ze kan het niet geloven, maar het staat er echt. Igor mag naar de

Nadere informatie

IMPRESSIE VAN EEN LEUKE WEEK IN LERMOOS OOSTENRIJK

IMPRESSIE VAN EEN LEUKE WEEK IN LERMOOS OOSTENRIJK IMPRESSIE VAN EEN LEUKE WEEK IN LERMOOS OOSTENRIJK De laatste week van augustus zijn wij (Loes en Diana) samen met onze honden naar de Oostenrijkse bergen geweest om lekker te gaan wandelen. We hadden

Nadere informatie

Jaarverslag SooSbaas 2014-2015

Jaarverslag SooSbaas 2014-2015 Jaarverslag SooSbaas 2014-2015 Door: Robbert Chartreuse van Dijk 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 SooS Verkopen... 4 Totale winst... 5 SooScom... 6 Mijn bestuursjaar... 7 2 Inleiding Dit is het jaarverslag

Nadere informatie

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven.

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Water Egypte In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Ik ga naar een restaurant in Nederland. Daar bestel ik een glas water. De ober vraagt

Nadere informatie

Lisa Van Damme. Ik hou ervan om het juiste moment af te wachten!

Lisa Van Damme. Ik hou ervan om het juiste moment af te wachten! 2 portfolio Lisa Van Damme Lisa Van Damme begon, geïnspireerd door sociaal geëngageerde fotografen, op 17-jarige leeftijd aan een studie fotografie. Voor haar is fotografie meer dan een doel; het is eerst

Nadere informatie

Nieuwsbulletin herstel molen Groote Polder: nummer 3, november 2015

Nieuwsbulletin herstel molen Groote Polder: nummer 3, november 2015 Nieuwsbulletin herstel molen Groote Polder: nummer 3, november 2015 Het heeft even geduurd om dit derde bulletin te kunnen samenstellen. Daar zijn een paar redenen voor. De Bouwvak zat er tussen; da's

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B1 nr. 4)

Luisteren: muziek (B1 nr. 4) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. Kijk

Nadere informatie

Micha kijkt Ruben aan. Hij trekt een gek gezicht. Micha houdt niet van puzzelen, want de puzzels die oma maakt, zijn altijd heel erg moeilijk.

Micha kijkt Ruben aan. Hij trekt een gek gezicht. Micha houdt niet van puzzelen, want de puzzels die oma maakt, zijn altijd heel erg moeilijk. 1. Puzzelen Wie er het eerst is! Micha staat bij het schoolhek. Hij krijgt een harde klap op zijn schouder van Ruben, zijn grote broer. Oké. Micha is wel in voor een wedstrijdje. Hij begint meteen te rennen,

Nadere informatie

Een dagje zeilen (groep 4)

Een dagje zeilen (groep 4) Een dagje zeilen (groep 4) Doelstelling: Tactiele stimulatie en samenwerking. Er wordt gewerkt in tweetallen. 1 kind zit op een stoel, met de leuning naar de zijkant, zodat de rug helemaal beschikbaar

Nadere informatie

2009-2010 Nummer 5. henkensonja@hotmail.com) tienkeveenstra@hotmail.com

2009-2010 Nummer 5. henkensonja@hotmail.com) tienkeveenstra@hotmail.com 2009-2010 Nummer 5 Juf Lassche 292787/ juf Veenstra 038 4600725 henkensonja@hotmail.com) tienkeveenstra@hotmail.com Bijbelverhalen en liedjes week 47 en 48: Maandag: klein klein kindje Dinsdag: Mozes wordt

Nadere informatie

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen GODS GEZIN Studielessen voor 4-7 jarigen 2003 Geschreven door Beryl Voorhoeve en Judith Maarsen Oorspronkelijk bedoeld voor studie in kleine groepen in de Levend Evangelie Gemeente Gebruikte Bijbelvertaling

Nadere informatie

Hans van der Beek. over schrijven en alles

Hans van der Beek. over schrijven en alles Hans van der Beek over schrijven en alles Hijschrijftcolumns,boekenennogveelmeer, behoorttotde KunstenMedia redactievanhet Parool,isvadervantweejongensenisbezigte halveren.juist,afvallen.hansvanderbeekschrijft.

Nadere informatie

Zelf een trekhaak monteren

Zelf een trekhaak monteren Zelf een trekhaak monteren Is dit voor iedereen te doen? Dat is een vraag die moeilijk te beantwoorden is. Het zal er van afhangen hoe handig je bent, maar ook het juiste gereedschap is belangrijk.. Zonder

Nadere informatie

Hey Russel! EEN BIJZONDERE VRIENDSCHAP. marian hoefnagel

Hey Russel! EEN BIJZONDERE VRIENDSCHAP. marian hoefnagel REALITY REEKS Hey Russel! EEN BIJZONDERE VRIENDSCHAP marian hoefnagel Een gekke naam Rudsel?? Jims mond valt open van verbazing. Is dat een naam? Hij kijkt met grote ogen naar de jongen die naast hem zit.

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Foto: Henk-Jan Terpstra. De Hiswa in Amsterdam, de meer algemene beurs voor de watersporter in het Rai Complex te Amsterdam. Van 6 t/m 11 Maart.

Foto: Henk-Jan Terpstra. De Hiswa in Amsterdam, de meer algemene beurs voor de watersporter in het Rai Complex te Amsterdam. Van 6 t/m 11 Maart. Nieuwsbrief Kerst 2011 / nr. 006 Beste Albin Motorboot Vaarders, Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief editie Kerst 2011. Veel lees plezier en u weet het: elke reactie is welkom op ons e-mail adres : albin25website@albin-25.nl.

Nadere informatie

Wandverwarming in de Noordoostpolder.

Wandverwarming in de Noordoostpolder. Wandverwarming in de Noordoostpolder. Na dat we de tekeningen klaar hadden voor onze aanbouw, kwamen we tot de conclusie dat we te weinig ruimte haddeen voor het plaatsen van radiatoren, zonder dat ze

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Charles den Tex VERDWIJNING

Charles den Tex VERDWIJNING Charles den Tex VERDWIJNING 3 Klikketik-tik-tik Het is halftwaalf s ochtends. Marja vouwt een hemd. En kijkt om zich heen. Even staat ze op haar tenen. Zo kan ze over de kledingrekken kijken. Die rekken

Nadere informatie

Paardrijles. Inleiding. Inhoud. Spullen die je nodig hebt

Paardrijles. Inleiding. Inhoud. Spullen die je nodig hebt Paardrijles Inleiding Ik doe mijn spreekbeurt over paard rijlessen, omdat ik zelf op paardrijden zit. Ik wil hier graag iets over vertellen, omdat paardrijden erg leuk is. Ik leer erg veel over paarden

Nadere informatie

Jeroen Driessen Maatschappelijke stage TG3C

Jeroen Driessen Maatschappelijke stage TG3C Pagina 3 Inleiding. Pagina 4-5-6 De voorbereiding. Pagina 7 De motorische demodagen. Pagina 8 na de demodagen. Pagina 9 Wat heb ik er van geleerd Pagina 10-11-12 logboekkaarten Voor school moeten we een

Nadere informatie

Patroon Een bijzonder mooie tas

Patroon Een bijzonder mooie tas Patroon Een bijzonder mooie tas Ik heb deze tas gemaakt met een combinatie van Kimara van Adriafil en Catania. Van de Kimara had ik 5 bollen nodig, van de Catania 4 bollen. Verder gebruikte ik 4 ringen

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Van boomgaard tot droomhuis. Binnenkijken

Van boomgaard tot droomhuis. Binnenkijken Binnenkijken Van boomgaard tot droomhuis Ruim een jaar woont Kristel van Leeuwen nu met haar gezin in hun nieuwe huis. Een bekende plek voor hen, want ze hebben eerst zes jaar in de aangrenzende boerderij

Nadere informatie

Heleen slaat het boek dicht. Vanavond komt er niets van lezen, haar gedachten dwalen steeds af.

Heleen slaat het boek dicht. Vanavond komt er niets van lezen, haar gedachten dwalen steeds af. 1 Heleen van Rijnsburg zet de wekker op halfacht. Als ze nu nog een halfuurtje leest in bed, dan krijgt ze zeven uur slaap. Dat is precies genoeg. Zes uur is te kort en acht uur is te lang. Op het nachtkastje

Nadere informatie

Les 1 Voorspellen Leestekst: De nieuwe computer. Introductiefase: 2. Vraag: "Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent?"

Les 1 Voorspellen Leestekst: De nieuwe computer. Introductiefase: 2. Vraag: Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent? Les 1 Voorspellen Leestekst: De nieuwe computer "Welkom:..." Introductiefase: 1. "We gaan vandaag proberen te voorspellen." 2. Vraag: "Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent?" 3. Discussie:...

Nadere informatie

Professionele uitstraling, duidelijke uitleg en behulpzame adviezen; dat waren voor Mike en Nina doorslaggevende factoren om met Vision Line in zee

Professionele uitstraling, duidelijke uitleg en behulpzame adviezen; dat waren voor Mike en Nina doorslaggevende factoren om met Vision Line in zee Professionele uitstraling, duidelijke uitleg en behulpzame adviezen; dat waren voor Mike en Nina doorslaggevende factoren om met Vision Line in zee te gaan voor de nieuwe vloer. Siergrind is het geworden.

Nadere informatie

Mariëtte Middelbeek REDDERS LANGS DE KUST VERHALEN UIT DE REDDINGBOOT. Muitgeverij. marmer

Mariëtte Middelbeek REDDERS LANGS DE KUST VERHALEN UIT DE REDDINGBOOT. Muitgeverij. marmer redders langs de kust Mariëtte Middelbeek REDDERS LANGS DE KUST VERHALEN UIT DE REDDINGBOOT Muitgeverij marmer Schoolreis Ed Koopman / KNRM Enkhuizen / Donderdagmiddag 15:34 uur DE DRIEËNDERTIG KINDEREN

Nadere informatie

Vakantie Onur Frankrijk september 2010

Vakantie Onur Frankrijk september 2010 Vakantie Onur Frankrijk september 2010 Inleiding Midden juni begon ons als team op te vallen dat Onur zich erg begon terug te trekken. Hij wilde vaak alleen op zijn kamer blijven terwijl heel Nederland

Nadere informatie

Tekst en Beeld Fotoverhaal En heel veel foto s! Even voorstellen... De redactie van HVT Nieuws Vakantieplannen

Tekst en Beeld Fotoverhaal En heel veel foto s! Even voorstellen... De redactie van HVT Nieuws Vakantieplannen Hoedje van Papier in de Wijk - Kindermagazine HVT Nieuws - Editie 1 - Juni 2009 Even voorstellen... De redactie van HVT Nieuws Vakantieplannen Tekst en Beeld Fotoverhaal En heel veel foto s! Van de redactie

Nadere informatie

7.5 Script en plaatjes post-test

7.5 Script en plaatjes post-test 7.5 Script en plaatjes post-test De vorige keer waren we hier om Drakie wat beter te leren praten en Drakie heeft toen een heleboel van jou geleerd. Dat vond ie heel leuk. Vandaag gaan we wat dingen die

Nadere informatie

Zomervakantie BSO XXL 2014

Zomervakantie BSO XXL 2014 1 Zomervakantie BSO XXL 2014 Week 1: 21, 22 en 24 juli Thema: Kraak de code! Welkom in het programmaboekje van BSO XXL, we nemen je mee op avontuur! Ben jij een echte Bliek( zo noemen ze Gorcummers namelijk

Nadere informatie

BHW Klus-wijzer Koof-isolatie. Woningtype BHW Weezenhof Nijmegen Versie 21 januari 2012. Geachte bewoner Weezenhof,

BHW Klus-wijzer Koof-isolatie. Woningtype BHW Weezenhof Nijmegen Versie 21 januari 2012. Geachte bewoner Weezenhof, Geachte bewoner Weezenhof, Voor u ligt de klus-wijzer koof, bedoeld voor de huizen van het type BHW in de Weezenhof Nijmegen. Deze kluswijzer laat zien hoe je zelf de koofjes bij het dak kunt (laten) isoleren.

Nadere informatie

Handleiding. Bouw je eigen zeilboot

Handleiding. Bouw je eigen zeilboot Bouw je eigen zeilboot Handleiding BENODIGDHEDEN - Steigerhouten plank geschaafd 18,5 x 250 x 3 cm - Ronde grenen stok ø 18 mm x 270 cm - Stanley speedboor ø 18 mm - ø 3mm boortje - Schoeven 2 stuks 70

Nadere informatie

Aanmelden handzenders

Aanmelden handzenders Aanmelden handzenders Deze HOWTO is gebaseerd op de informatie die MarliesRoy op het Z3 Forum heeft geplaatst. Het BMW Z3 Forum Nederland > On Topic lounge > Members gallery > Ook even voorstellen en advies

Nadere informatie

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 7-8. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 7-8. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag Hoi! Blijf even aan de lijn. Ik zit namelijk op de andere. Wacht even. Hoi, ik kom zo even terug want ik moet even iets zeggen over

Nadere informatie

Jan Klaassen en Katrijn in Afrika door Nellie de Kok. Samenvatting

Jan Klaassen en Katrijn in Afrika door Nellie de Kok. Samenvatting Jan Klaassen en Katrijn in Afrika door Nellie de Kok Samenvatting Jan heeft een prijs gewonnen. Het is een voetreis door het oerwoud van Afrika. Ze komen allerlei dieren tegen. De dieren lopen gewoon met

Nadere informatie

Klas 4B Dierenasiel Zandvoort 2-9-2013 t/m 29-1-2014

Klas 4B Dierenasiel Zandvoort 2-9-2013 t/m 29-1-2014 Klas 4B Dierenasiel Zandvoort 2-9-2013 t/m 29-1-2014 naam stagiaire naam: Anne bersée stagebedrijf naam: Dierenasiel adres: Keesomstraat 5 plaats: Zandvoort telefoonnummer: 023 5343440 stagebegeleider:

Nadere informatie

LET OP: DIT JAAR IS DE MAT KLEINER DAN DE TAFEL. ZIE VRAGEN & ANTWOORDEN VOOR DE GOEDE MANIER OM DE MAT IN DE TAFEL TE PASSEN.

LET OP: DIT JAAR IS DE MAT KLEINER DAN DE TAFEL. ZIE VRAGEN & ANTWOORDEN VOOR DE GOEDE MANIER OM DE MAT IN DE TAFEL TE PASSEN. OPSTELLING MISSIEMODELLEN Overzicht Het Challenge Veld is een hindernisbaan op een mat. The hindernissen worden Missiemodellen genoemd, en de mat is de Missiemat. Sommige modellen zitten vast op de mat

Nadere informatie

Twee blauwe vinkjes. Door: Lenneke Sprong

Twee blauwe vinkjes. Door: Lenneke Sprong Twee blauwe vinkjes Door: Lenneke Sprong Nog steeds maar een vinkje. Buiten begon de zon te schijnen, waardoor er schaduwen op de lichtblauwe muur ontstonden. Waarom ontvangt hij niet mijn berichtje vroeg

Nadere informatie

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis.

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis. Weer naar school Kim en Pieter lopen het schoolplein op. Het is de eerste schooldag na de zomervakantie. Ik ben benieuwd wie onze mentor * is, zegt Pieter. Kim knikt. Ik hoop een man, zegt ze. Pieter kijkt

Nadere informatie

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne>

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne> Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 Inleiding Timo is een ander mens geworden door zijn grote vriend Tommy. Toch was het niet altijd zo geweest, Timo had Tommy gekregen voor

Nadere informatie

Maak van je kind een maker!

Maak van je kind een maker! Maak van je kind een maker! En word er zelf ook één. Zes regels waarmee dat waarschijnlijk best wel lukt. 1 Welkom In dit boekje vertellen we over maken. Het is speciaal gemaakt voor ouders die samen met

Nadere informatie

4 Denken. in het park een keer gebeten door een hond. Als Kim een hond ziet wil ze hem graag aaien. Als

4 Denken. in het park een keer gebeten door een hond. Als Kim een hond ziet wil ze hem graag aaien. Als 4 Denken In dit hoofdstuk vertellen we hoe jij om kan gaan met je gedachten. Veel gedachten maak je zelf. Ze bepalen hoe jij je voelt. We geven tips hoe jij jouw gedachten en gevoelens zelf kunt sturen.

Nadere informatie

M I J N Z E L F B O U W A Q U A R I U M A C H T E R W A N D

M I J N Z E L F B O U W A Q U A R I U M A C H T E R W A N D 1 M I J N Z E L F B O U W A Q U A R I U M A C H T E R W A N D Na wat rondkijken op internet, en vragen stellen aan andere aquarianen ben ik toch zelf begonnen. Ik had er ook in div. winkels al veel gezien

Nadere informatie

Stap 1. M o n t a g e h a n d l e i d i n g S p e e l p e r c e e l

Stap 1. M o n t a g e h a n d l e i d i n g S p e e l p e r c e e l Stap 1-2 balken van 4,5 x 9 x 210 cm - Een balk van 4,5 x 9 x 145,5 cm - Een balk van 4,5 x 9 x 141 cm - 4 schroeven van 6 x 100 mm 1. Leg de balken neer zoals op de tekening is aangegeven. 2. Teken met

Nadere informatie

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag Hoi! Blijf even aan de lijn. Ik zit namelijk op de andere. Wacht even. Hoi, ik kom zo even terug, want ik moet even iets zeggen over

Nadere informatie

Het verhaal van Elvis, onze Shih-Tzu (12/06/1996 12/12/2012)

Het verhaal van Elvis, onze Shih-Tzu (12/06/1996 12/12/2012) Het verhaal van Elvis, onze Shih-Tzu (12/06/1996 12/12/2012) Ik ontmoet Elvis op een moeilijk punt in mijn leven. Mijn zus wilde om wat extra geld te verdienen hondjes gaan verkopen. Elvis en zijn zusje

Nadere informatie

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N René op vakantie 10-17 mei 2013 P U T T E N Begeleider Theo Vrijdag 10 mei Vertrek naar Landal Tegen 12 uur rijdt de Tendens bus de Ranonkelweg in en René straalt als hij mij ziet. Na de lunch nemen we

Nadere informatie

Stageverslag De Causmaecker Ewout

Stageverslag De Causmaecker Ewout Stageverslag De Causmaecker Ewout 5 Stageperiode: 18/03/2013 t.e.m. 29/03/2013 2 STAGEDAGBOEK Uitgevoerde opdrachten: Datum: maandag 18/03/13 We kregen een rondleiding over heel de fabriek, en er werd

Nadere informatie

Ik ben Linda (18 jaar), ik zit nu in het derde leerjaar van de MBO opleiding dierverzorging. Afgelopen winter heb

Ik ben Linda (18 jaar), ik zit nu in het derde leerjaar van de MBO opleiding dierverzorging. Afgelopen winter heb 15-12-2010-24-02-2011 Ik ben Linda (18 jaar), ik zit nu in het derde leerjaar van de MBO opleiding dierverzorging. Afgelopen winter heb ik de tijd van mijn leven gehad! Ik heb de kans gekregen om in Finland

Nadere informatie

Verslagen partijen 2 e ronde

Verslagen partijen 2 e ronde Verslagen partijen 2 e ronde Geschreven door Dewi van den Bos Het Roode Hert en de rest van het bestuur van het toernooi kunnen niet aansprakelijk gesteld worden. 13 april 2012, 6 e en laatste speelavond

Nadere informatie

Inkijkexemplaar INLEIDING. zelfbeeld. Leskatern 1

Inkijkexemplaar INLEIDING. zelfbeeld. Leskatern 1 r aa pl em ex jk ki In zelfbeeld INLEIDING Wie ben ik en hoe presenteer ik me naar de buitenwereld? Dat zijn vragen waar veel jongeren mee bezig zijn. Het is niet makkelijk om je zeker te voelen in een

Nadere informatie

Elke middag loopt Fogg van zijn huis naar de Club. Om een spelletje kaart te spelen. Er wordt altijd om geld gespeeld. En als Fogg wint, geeft hij

Elke middag loopt Fogg van zijn huis naar de Club. Om een spelletje kaart te spelen. Er wordt altijd om geld gespeeld. En als Fogg wint, geeft hij Rijk Phileas Fogg is een vreemde man. Hij is erg rijk. Maar niemand weet hoe hij aan zijn geld komt. Een baan heeft hij namelijk niet. Toch woont hij in een groot huis, midden in Londen. In zijn eentje.

Nadere informatie

Verslag van het vervangen van het saildrive rubber van een First 31.7.

Verslag van het vervangen van het saildrive rubber van een First 31.7. Na 10 jaar vond ik het tijd om het rubber van de saildrive te vervangen. Officieel geldt daar een termijn voor van 7 jaar maar dat leek mij wel heel erg kort. Figuur 1 aangetast rubber In Figuur 1 is te

Nadere informatie

Suzanne Peters. Blijf bij me! liefdesroman

Suzanne Peters. Blijf bij me! liefdesroman Suzanne Peters Blijf bij me! liefdesroman Hoofdstuk 1 Katja belde aan bij het huis. Ze vond het toch wel erg spannend. Het was de tweede keer dat ze op visite ging bij de hondenfokker en deze keer zou

Nadere informatie

the Making Of: "Constructam Comet Dubbel-asser"

the Making Of: Constructam Comet Dubbel-asser the Making Of: "Constructam Comet Dubbel-asser" Ik maak hem en pik hem aan! Dit verslag gaat over een Constructam Commet dubbelasser. In het café tekende ik mijn eerste plan op een bierkaartje. [Uw verslaggever,

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie