Preek. Gemeente van Christus, Intro

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Preek. Gemeente van Christus, Intro"

Transcriptie

1 Vrijmoedigheid Gezang 151: 1/2 OTH Votum en groet Psalm 34: 1/2 OB Gebod Psalm 34: 4 OB Schriftlezing Psalm 3: 1/2/3 NB Preek Psalm 2: 1/4 NB Gebed Psalm 118: 11/14 OB Zegen

2 Preek Gemeente van Christus, Intro Vorige week hebben we stilgestaan bij het wonder van de genezing van een verlamde bedelaar. We hebben dat verhaal gelezen als een verhaal dat ons iets laat zien van de nieuwe wereld die ons door God gegeven wordt. De opstanding van Jezus zou je kunnen zien als het begin van die nieuwe wereld. De macht van zonde en dood is gebroken en moet plaats maken voor nieuw leven. Pinksteren zou je kunnen zien als de dag waarop mensen gaan delen in dat nieuwe. Je ziet het in het verhaal van de genezing van de bedelaar gebeuren. Petrus en Johannes kijken met nieuwe ogen naar een verlamde bedelaar. De voeten en de enkels van de verlamde worden sterk gemaakt. Hij die buiten zat gaat naar binnen om God te prijzen. Het zijn allemaal tekenen van de nieuwe wereld die gekomen is en komt. In het vervolg van het verhaal dat we vandaag lezen wordt duidelijk dat de nieuwe wereld botst met de oude wereld. De oude wereld laat zich niet zomaar verdrijven omdat mensen aan haar gehecht zijn. Wij mensen zijn als het erop aan komt allemaal conservatief. We zijn gehecht aan de oude wereld en laten ons niet zomaar bekeren tot de nieuwe wereld. Het nieuwe leven staat daarom vooralsnog naast het oude leven en dat levert spanning op. Het nieuwe botst op het oude en het oude botst op het nieuwe. Daar zijn we in dit verhaal getuige van.

3 Situatie Het verhaal dat we vanavond lezen begint met aan te sluiten bij het verhaal dat we vanmorgen hebben gelezen. Vanmorgen hebben we de toespraak gelezen die gehouden werd naar aanleiding van de genezing van de bedelaar. In het eerste vers van hoofdstuk vier lezen we dat die toespraak nog aan de gang is. Plaats van handeling is het terrein van de tempel. In hoofdstuk drie vers elf lezen we dat de menigte samenstroomt in de zuilengang van Salomo. Dat is een geschikte plaats voor een toespraak omdat je daar geen last hebt van de brandende zon. Door het plafond blijft het geluid ook langer hangen dan in de buitenlucht waar het geluid verwaait. Maar terwijl de apostelen de menigte in deze zuilengang toespreken komen er priesters, sadduceeërs en de tempelwacht op hen af. Daarmee gaat het over de mensen die het op het tempelterrein voor het zeggen hebben. Ze zijn danig in hun wiek geschoten omdat het volk hier wordt onderwezen. Nu zal dat wel vaker gebeuren in de tempel, maar in dit geval wordt het onderwijs gegeven door mannen uit het volk. Mensen zonder opleiding staan in hun tempel het volk te onderwijzen zonder daar ook maar enige bevoegdheid toe te hebben. Daar komt nog eens bij dat het onderwerp van hun toespraak gevoelig ligt. Het gaat in de toespraak over de opstanding van de doden en de meningen over dit onderwerp waren sterk verdeeld. Er waren er in het tempelbestuur die niet geloofden in de opstanding van de doden, maar er waren er ook die er wel in geloofden.

4 De discussie over dit onderwerp was volop gaande en als tempelbestuur zit je er natuurlijk niet op te wachten dat de eerste de beste leek als een olifant door de porseleinkast van deze gevoelige materie komt wandelen. De naam En toch is dit niet het eigenlijke punt want de eigenlijke reden voor het ingrijpen is de naam. Het is hun begonnen om de naam want in de toespraak gaat het niet over de opstanding der doden in het algemeen maar over de opstanding der doden in Jezus. Het is de naam van Jezus die de autoriteiten ertoe brengt om in te grijpen en daar kunnen we ons wel iets bij voorstellen. Het was een moeilijk dossier, er is veel over gediscussieerd, met veel moeite is men tot een besluit gekomen. Je zit er niet op te wachten de discussie nog een keer over te doen, zo gaat dat in vergaderingen. Men heeft er alles aan gedaan hem uit de weg te ruimen maar nu wordt zijn naam opnieuw genoemd. Het boek waarvan zij dachten dat het gesloten was wordt hier door twee onbekenden weer opengedaan. Het tempelbestuur is hevig ontstemd. Men wil niet nog een keer een drama over deze naam en daarom besluit men direct in te grijpen. Men slaat de hand aan Petrus en Johannes en zet hen gevangen. De zaak kan niet direct behandeld worden omdat het al avond is. Pas de volgende dag komen alle mensen die ook maar iets voorstellen in Jeruzalem bij elkaar. Het gebeuren heeft wel iets weg van een rechtzaak want het gesprek begint met een verhoor en in dat verhoor gaat het direct over de naam want de eerste vraag die gesteld wordt is: door welke kracht of in wiens naam hebt u dit gedaan?

5 Wat is de naam die u de bevoegdheid geeft om te doen wat u doet? Om te begrijpen waarom men naar de naam vraagt moeten we bedenken dat een naam toen meer om het lijf had dan vandaag. Ouders legden in de naam van hun kind de hoop en het verlangen waarmee zij hun kind verwachtten. Je naam is iets waar je zuinig op bent en dat geldt ook als het gaat over God. Zijn naam is zo heilig dat je hem niet uitspreekt. De naam van God zoals hij in het Hebreeuws staat geschreven kan je niet eens uitspreken. De oplossing voor dit probleem is dat men niet de naam maar een titel uitspreekt. In het jodendom gebruikt men de titel heer om het noemen van de naam te vermijden. Met de titel heer wordt aangeduid dat hij het voor het zeggen heeft maar het is een verlegenheidsoplossing want in de tekst zelf gaat het niet over de Heer maar over JHWH: een naam die niet uitgesproken wordt. De enige Tegen deze achtergrond begrijpen we pas goed hoe aanstootgevend het antwoord van Petrus is op de eerste verhoorvraag. Want het is niet alleen zo dat hij zegt dat het wonder verricht is in de naam van Jezus van Nazareth. Hij zegt daar direct achteraan dat zijn naam de enige op aarde is die de mens redding biedt. In deze toespraak wordt de naam van Jezus niet alleen bijzonder. Zijn naam wordt verheven tot de enige, tot de meest verheven, tot de naam die boven alle andere namen uitgaat. Dat is niet alleen vervelend omdat daarmee een gesloten boek weer opengaat. Het is ook nog eens aanstootgevend omdat de naam van Jezus op hetzelfde plan gezet wordt als de naam van God.

6 Met deze pretentie hebben niet alleen de bestuurders van de tempel moeite. Ook moderne mensen hebben hier de grootste moeite mee. We hebben er geen moeite mee te erkennen dat Jezus bijzondere dingen heeft gedaan. We hebben er ook geen moeite mee in Jezus een voorbeeld te zien dat wij zo goed en kwaad als het gaat proberen na te volgen. Maar bij de gedachte dat zijn naam de enige is onder de hemel door wie wij moeten worden gered hebben moderne mensen zo hun twijfels. De vraag die dan meestal bovenkomt is de vraag naar andere godsdiensten. Hoe zit het met andere godsdiensten als dit de enige naam is? Verhef je de ene godsdienst niet boven de andere godsdienst en is dat niet arrogant? Als we goed lezen zien we dat het hier niet over godsdiensten gaat maar over de naam. Wij worden niet behouden door onze godsdienst, wij worden behouden door de naam. Het gaat niet over onze naam maar over zijn naam. Wie gelooft dat hij ten hemel is gevaren, weet dat hij is verheven boven alle andere namen opdat alle knie in hemel en op aarde zich zal buigen voor hem. Er is onder de hemel geen andere naam gegeven door wie wij behouden moeten worden. Behouden worden Het tweede wat ergerniswekkend is aan deze toespraak is de gedachte dat mensen behouden zouden moeten worden. Dat is een ergerniswekkende gedachte omdat er veel mensen zijn die tevreden zijn met het leven zoals het is. Dat is merkwaardig want om tevreden te kunnen zijn met het leven zoals het nu is moet je de ogen sluiten voor het lijden van de wereld, moet je de ogen sluiten voor de slachtoffers van aardbevingen en de doden van tsunami s.

7 Om tevreden te kunnen zijn met het leven zoals het nu moeten we de ogen sluiten voor de slachtoffers van dictatuur, voor de miljoenen die sterven aan besmettelijke ziekten, voor hen die op de vlucht zijn voor honger en geweld. Als je de krant leest en het journaal bekijkt kan je het ook niet ontkennen dat de wereld ziek is. De symptomen waaraan je de ziekte kunt herkennen verschillen van plaats tot plaats en van tijd tot tijd maar de ziekte van het leven los van God waart overal rond. Tegen die achtergrond is het bijzonder te lezen dat je het woord dat hier wordt gebruikt voor behouden worden ook kunt vertalen met gezond worden. De wereld is ziek en het is arrogant te denken dat wij niet ziek zijn. Misschien zijn wij wel meer ziek omdat we niet eens meer in de gaten hebben dat we ziek zijn. Net als de verlamde bedelaar hebben we genezing nodig. Wij hebben genezing nodig, we hebben het nodig behouden te worden door de naam van Jezus. Het tempelbestuur heeft het nodig behouden te worden want ze zijn ziek en dat ze ziek zijn zie je hieraan dat ze Jezus hebben gedood. Ze zijn ziek want hun leven is gesloten voor het spreken van God op een nieuwe wijze. De apostelen Het is verbazingwekkend hoe vrijmoedig de apostelen hierover spreken. Ze hebben voor de eerste keer in hun leven een nacht doorgebracht in de cel. Ze zijn omringd door hoger opgeleiden. De zaal zit vol mensen van aanzien. Maar het is alsof ze daar geen last van hebben want ze spreken met een vrijmoedigheid die zelfs opvalt bij degenen die hen aanklagen. De bron van hun vrijmoedigheid wordt ons in vers acht genoemd.

8 Het is de heilige Geest die hen vrijmoedig maakt en daarmee gaat een belofte van Jezus zelf in vervulling. Als ze jullie voor de synagogen en de autoriteiten en het gerecht slepen, vraag je dan niet bezorgd af hoe of waarmee je je moet verdedigen of wat je moet zeggen, Want de heilige Geest zal jullie op dat moment ingeven wat je moet zeggen. Het is ze al voorzegd dat ze zullen worden mishandeld en vervolgd en uitgeleverd aan synagogen. Jullie zullen worden opgesloten in de gevangenis en worden voorgeleid. Ik zelf zal jullie op dat moment woorden van wijsheid schenken die door geen van je tegenstanders weersproken kunnen worden. We zien het in dit verhaal gebeuren en het is de moeite waard daar even bij stil te staan. Want niet zo lang geleden vergaderde hetzelfde tempelbestuur om het dossier Jezus van Nazareth voorgoed te sluiten. Petrus wilde de rechtzaak toen volgen maar hij kon de druk niet aan en ontkende dat hij bij Jezus van Nazareth zou horen. Daar is na de uitstorting van de heilige Geest niets meer van te merken. De apostelen zeggen alles wat ze moeten zeggen. Ze nemen geen blad voor de mond. Ze worden niet geregeerd door angst voor de mensen maar door vertrouwen in de naam. De gemeente Na hun vrijlating zien we dat juist het punt van de vrijmoedigheid door de gemeente wordt opgepikt, want die vrijmoedigheid staat natuurlijk wel onder druk. Het wordt de apostelen verboden ook maar iets in de naam van Jezus te zeggen of te doen. De autoriteiten sluiten zich af voor de nieuwe wereld van de naam van Jezus. Ze willen zijn naam als het ware opnieuw begraven. Er mag niet over gesproken worden. Het boek moet dicht. En dat herkennen we op een bepaalde manier.

9 Er mag niet over gesproken worden. Het geloof als een privé aangelegenheid. Jij mag best geloven wat jij wilt maar je moet anderen er niet mee lastig vallen. Nu kun je jezelf afvragen of dat een probleem is. Je kunt het zelfs zien als een voorrecht dat je in eigen kring de vrijheid nog wel hebt. We mogen nog in vrijheid samenkomen zeggen we dan. De mensen die om de apostelen heen staan ervaren dit wel degelijk als een probleem. Niet mogen spreken in het openbaar maar wel de drive voelen om het te doen. Dat is voor hen een spanning. De spanning tussen weten dat mensen er niet op zitten te wachten en weten dat het je roeping is om getuige te zijn van de naam. Deze spanning kan er toe leiden dat we krampachtig worden. Dat we ondanks alles toch iets zeggen over de naam. Maar het zou zomaar kunnen dat het dan iets geforceerds krijgt terwijl we hier nu juist lezen over vrijmoedigheid. Gebed Maar waar haal je de vrijmoedigheid vandaan om van hem te getuigen? Het antwoord van de gemeente op het spreekverbod is het gebed. In dat gebed vraagt de gemeente niet om bescherming, wat goed te begrijpen zou zijn gezien de dreigementen. Ze vragen er niet om gespaard te blijven. Ze bidden om vrijmoedigheid. Ze zijn in het gebed niet bezig met zichzelf maar met God. Als je vrijmoedig wilt worden moet je niet naar jezelf kijken maar naar hem. Ze roepen tot hem die de hemel en de aarde en de zee gemaakt heeft met alle dingen die daarin zijn. Een enorm wijds perspectief is dat in deze benauwde situatie. Als je God kunt zien als degene die de hemel en de aarde en zee gemaakt heeft krijg je lucht.

10 Als je hem op deze wijze kunt aanroepen ontvang je ruimte om te spreken. Ik denk dat de kerkdienst op zondag in dat kader belangrijk is. Een moment om stil te worden voor God en ontzag te krijgen voor hem. Dat heb je nodig om door de week van hem te kunnen getuigen want als je op het moment zelf nog moet gaan bidden zou het wel eens te laat kunnen zijn omdat het gebed zelf dan krampachtig wordt. En dan dat psalmcitaat dat in het gebed verweven is: waarom woeden de volken en bedenken de volken ijdelheid? De koningen der aarde stellen zich op en de vorsten spannen samen tegen de Heere en tegen zijn gezalfde. Dat is ook iets wat op zondag gebeurt. Dat je een ander perspectief krijgt op de problemen waar je door de weeks tegenaan loopt. Een psalm kan je leven in een ander licht zetten. Deze psalm maakt duidelijk dat het spreekverbod geen probleem is van de gemeente. Het is een zaak die direct te maken heeft met de gezalfde. Het spreekverbod is geen botsing tussen de ene en de andere club. Het spreekverbod is een botsing tussen een oude en een nieuwe wereld. Het is een botsing tussen de ene naam en alle andere namen die aanspraak maken op gezag. Dat inzicht verlost ons van eenzaamheid en moedeloosheid. Die nieuwe wereld is als het erop aankomt niet onze zaak maar de zaak van hem. Afsluiting We hebben het gehad over de irritatie bij de autoriteiten, we hebben het gehad over de vrijmoedigheid van de apostelen, we hebben het gehad over het gebed van de gemeente, het verhaal eindigt hiermee dat de plaats waar de gemeente bij elkaar is wordt bewogen.

11 Een bemoedigend teken dat bevestigt dat hij inderdaad de schepper is van hemel en aarde. De wereld is in zijn handen en hij hoort het gebed. Hij zendt zijn geest aan hen die daarom bidden. Hij geeft vrijmoedigheid aan hen die daarom vragen om na de viering van het avondmaal de wereld in te gaan. Om je ondanks het spreekverbond vrij te voelen om te getuigen van de nieuwe wereld die je hebt ontdekt toen je oog kreeg voor Christus. Om te spreken over de enige naam die onder de hemel gegeven is waardoor wij allemaal behouden moeten worden. Amen

Preek. Gemeente van Christus, Intro

Preek. Gemeente van Christus, Intro Schuld? Gezang 75: 1/2 LvdK Stil gebed Votum en groet Psalm 65: 1 NB Geloofsbelijdenis Psalm 65: 2 NB Gebed Schriftlezing Psalm 130: 2/4 NB Preek Psalm 32: 1/4 OB Lezen van het formulier tot en met het

Nadere informatie

Handelingen 4:13 21 januari 2018 Vrijmoedig in Jezus' Naam

Handelingen 4:13 21 januari 2018 Vrijmoedig in Jezus' Naam Preek Gemeente van Christus, Een opdracht om mee te beginnen, vanmorgen. Neem eens even een reclamefilmpje in gedachten. Een reclamefilmpje dat je echt goed vindt. Zo één die je onthoudt. Oké Iedereen

Nadere informatie

Handelingen 4: februari 2018 Vrijmoedig op het gebed

Handelingen 4: februari 2018 Vrijmoedig op het gebed Preek Gemeente van Christus, Twee weken geleden was het de week van gebed. In veel gemeenten en kerken is daar op aandacht aan besteed. Maar niet in onze gemeente. Terwijl dat jarenlang wel gebeurd is.

Nadere informatie

24 mei 2015, uur, Amersfoort-West(+Oost) Pinkstermiddag

24 mei 2015, uur, Amersfoort-West(+Oost) Pinkstermiddag 24 mei 2015, 17.00 uur, Amersfoort-West(+Oost) Pinkstermiddag Zingen: Gez. 145 : 1 4 Gesproken verwachting, groet Zingen: Ps. 67 : 1, 2 Gebed Schriftlezing: Johannes 15 : 26 16 : 16 Zingen: Gez. 106 :

Nadere informatie

Hartelijk welkom in deze kerkdienst. 31 december 2017

Hartelijk welkom in deze kerkdienst. 31 december 2017 Hartelijk welkom in deze kerkdienst 31 december 2017 Lezen : Lukas 2: 22-35 Liedboek 903 : 1,3,5 en 6 Opwekking 595 Gezang 73 : 1, 2, 3, 4 en 5 Gezang 164 : 1 Lied 456 : 1 en 2 Lied 456 : 3 Hartelijk

Nadere informatie

Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven

Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven In het donker zie je niets. Niet waar je bent, niet hoe de wereld er uit ziet, niet wat je moet doen. In het licht ga je het allemaal begrijpen. Jezus zegt:

Nadere informatie

Liturgie 23 juni bevestiging ambtsdragers

Liturgie 23 juni bevestiging ambtsdragers Liturgie 23 juni 2019 bevestiging ambtsdragers Votum en groet Zingen Hemelhoog 475 God maakt vrij In de naam van de Vader, in de naam van de Zoon, in de naam van de Geest voor Uw troon, zijn wij hier gekomen

Nadere informatie

Handelingen 2. Hand. 2: 36-eind HSV

Handelingen 2. Hand. 2: 36-eind HSV 36 Laat dan heel het huis van Israël zeker weten dat God Hem tot een Heere en Christus gemaakt heeft, namelijk deze Jezus, Die u gekruisigd hebt. 37 En toen zij dit hoorden, werden zij diep in het hart

Nadere informatie

BLIJF IN DE HERE! Liturgie:

BLIJF IN DE HERE! Liturgie: BLIJF IN DE HERE! 1 Joh. 2:28 / gehouden op 31-05-2009 (openbare geloofsbelijdenis) p.1 Liturgie: Votum en groet Zingen: Gezang 147:1.3.4 Gebed Openbare geloofsbelijdenis Zingen: Gezang 10:1 Voorbede Schriftlezing:

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Marcus 16, 9-14 Ochtenddienst H. Avondmaal

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Marcus 16, 9-14 Ochtenddienst H. Avondmaal Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Marcus 16, 9-14 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, de Here heeft ons hier vanmorgen bij elkaar gebracht om met Hem de opstanding van zijn Zoon uit de

Nadere informatie

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: ds. Tonny Nap

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: ds. Tonny Nap Welkom in de Hoeksteen Voorganger: ds. Tonny Nap Lezen : Galaten 5 Tekst : Galaten 5 : 1 en 13 Psalm 72 : 1, 4 en 7 Psalm 1 : 1 Lied 473 : 1, 2, 3, 4 en 5 Gezang 179a : 1 Lied 435 : 4 en 5 Votum en groet

Nadere informatie

Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons!

Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons! Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons! Liturgie Voorzang: - Gez 96,1-3 - Weet je dat de lente komt Aansteken nieuwe kaars Zingen: Gez 95,1.2.4 Stil gebed Votum / groet Zingen: Opw 488 Gebed

Nadere informatie

21 februari 2016 ONLINE MET GOD. Voorganger: Ds.H.Bondt Begeleiding: Entheos / Els Cornelisse

21 februari 2016 ONLINE MET GOD. Voorganger: Ds.H.Bondt Begeleiding: Entheos / Els Cornelisse 21 februari 2016 ONLINE MET GOD. Voorganger: Ds.H.Bondt Begeleiding: Entheos / Els Cornelisse Votum en groet Ps. 65,1 (U luistert als wij bidden) De lofzang klinkt uit Sions zalen tot U met stil ontzag.

Nadere informatie

Liturgie 24 maart Geert Jan van Dijk (TEAR) / Evert ten Ham

Liturgie 24 maart Geert Jan van Dijk (TEAR) / Evert ten Ham Liturgie 24 maart 2019 Geert Jan van Dijk (TEAR) / Evert ten Ham Mededelingen en welkom Votum en groet Zingen Hemelhoog 44 Uit de diepte roep ik U Uit de diepten roep ik u HEER, mijn God. Ik heb u nodig,

Nadere informatie

Zondag 18, vraag en antwoord 46,47,48 en 49.

Zondag 18, vraag en antwoord 46,47,48 en 49. Voor 16 jaar en ouder! Over de hemelvaart van Christus. Zondag 18, vraag en antwoord 46,47,48 en 49. Vraag 46 : Wat verstaat gij daarmee : opgevaren ten hemel? Antw : Dat Christus voor de ogen van Zijn

Nadere informatie

Handelingen 2,17 - De eindtijd: Gods Geest voor alle mensen

Handelingen 2,17 - De eindtijd: Gods Geest voor alle mensen Handelingen 2,17 - De eindtijd: Gods Geest voor alle mensen Pinksteren Viering Heilig Avondmaal Bevestiging Ambtsdragers Liturgie Zingen: Opw 334 Heer, uw licht en uw liefde schijnen Stil gebed Votum Zegengroet

Nadere informatie

Ontmoeting met de opgestane Heer. zondag 6 april 2014

Ontmoeting met de opgestane Heer. zondag 6 april 2014 Ontmoeting met de opgestane Heer zondag 6 april 2014 1 Ex 29: 43 Daar zal Ik dan de Israëlieten ontmoeten, en zij zullen door Mijn heerlijkheid geheiligd worden. 2 3 Hoe zal het geweest zijn voor die twaalf?

Nadere informatie

De krachtige gemeente. De krachtige gemeente Handelingen 2:42-47 en 4:32-35

De krachtige gemeente. De krachtige gemeente Handelingen 2:42-47 en 4:32-35 De krachtige gemeente Hand. 2:41-47 Degenen die zijn woorden aanvaardden, lieten zich dopen; op die dag breidde het aantal leerlingen zich uit met ongeveer drieduizend. 42 Ze bleven trouw aan het onderricht

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

Johannes 19,11 - God geeft zijn Zoon voor ons

Johannes 19,11 - God geeft zijn Zoon voor ons Johannes 19,11 - God geeft zijn Zoon voor ons Liturgie Stilte Voorzang Gez 90,1 Stil gebed Votum / groet Zingen: Ps 25,1.2 Gebed Lezing avondmaalsformulier Gebed Zingen LB 178,1.4.6 Viering Zingen Ps 113

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Lucas 24, Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Lucas 24, Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Lucas 24, 30-31 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen: Gezang 95 : 1-4 4 Lezing van de wet 5 Zingen: Lied 449 : 1, 3 en 5

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen: Psalm 106 : 1 en 2 4 Lezing van de wet 5 Zingen: Psalm 106 : 3 en

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE

Bijbel voor Kinderen presenteert HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Bijbel voor Kinderen presenteert HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

Zondag 22 november 2015 19.00 uur LAATSTE ZONDAG VAN HET KERKELIJK JAAR. Voorgangers mw. Ans Damen en Janco Wijngaard Organist dhr.

Zondag 22 november 2015 19.00 uur LAATSTE ZONDAG VAN HET KERKELIJK JAAR. Voorgangers mw. Ans Damen en Janco Wijngaard Organist dhr. Zondag 22 november 2015 19.00 uur LAATSTE ZONDAG VAN HET KERKELIJK JAAR Voorgangers mw. Ans Damen en Janco Wijngaard Organist dhr. Leo Kamphorst Welkom en mededelingen Paaskaars Zingen: GvL 619 HOORT HOE

Nadere informatie

18. Evangelist in eigen land 19. Onder Jezus zegen Een bereide plaats 20. Water 21. Een gebed om de Heilige Geest Doorwaai mijn hof 22.

18. Evangelist in eigen land 19. Onder Jezus zegen Een bereide plaats 20. Water 21. Een gebed om de Heilige Geest Doorwaai mijn hof 22. Inhoudsopgave Voorwoord 1. Een gebed bij het begin van het nieuwe jaar Ik ben met u 2. Gods hand 3. Zegen Vrede met God 4. In de kerk 5. Is Deze niet de Christus? Deze ontvangt zondaars 6. Echte vrienden

Nadere informatie

Goede vrijdag Zie Het Lam!

Goede vrijdag Zie Het Lam! Goede vrijdag 2019 Zie Het Lam! Voorganger: Organist: ds. A. Baas Arjen van Vliet Orgelspel In stilte komen we de kerk binnen. We groeten elkaar en denken aan dat wat de Heere Jezus op die Vrijdag lang

Nadere informatie

Thema: Ik ben Christen, jij niet?

Thema: Ik ben Christen, jij niet? Liturgie voor de jeugddienst op zondag 2 april 2017 in de Hervormde Johanneskerk te Heerde. Aanvang 19.00 uur, samenzang vanaf 18.45 uur. Thema: Ik ben Christen, jij niet? Voorganger: ds. G.J. Röben Ouderling

Nadere informatie

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen Orde van Dienst Zondag 7 oktober 2018 Welkom en mededelingen Zingen Psalm 8: 1, 2 en 3 Heer, onze Heer, hoe heerlijk 1. Heer, onze Heer, hoe heerlijk en verheven hebt Gij uw naam op aarde uitgeschrevenmachtige

Nadere informatie

Filippenzen 1. Begin van de brief

Filippenzen 1. Begin van de brief Filippenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Filippi 1 Dit is een brief van Paulus, aan alle mensen in de stad Filippi die dankzij Jezus Christus bij God horen. De brief is ook voor de

Nadere informatie

Bezieling. Gemeente van Christus, Intro

Bezieling. Gemeente van Christus, Intro Liturgie Votum en groet Psalm 96: 1/2/3/4 NB Gebod Psalm 96: 5/6/7 NB Schriftlezing Leviticus 1:1-3 / Handelingen 4:32 5:11 Psalm 16: 1/2/3/4 NB Preek Gezang 473: 1/2/3/4/5 Gebed Gezang 305: 1/2 Zegen

Nadere informatie

December-januari Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid. Maandag 28 december. Gedane zaken nemen geen keer. Lezen: Hebreeën 9: 23-28

December-januari Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid. Maandag 28 december. Gedane zaken nemen geen keer. Lezen: Hebreeën 9: 23-28 December-januari 205-206 Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid Maandag 28 december Gedane zaken nemen geen keer Lezen: Hebreeën 9: 23-28 Bij het abc van het christelijk geloof hoort dat een mens éénmaal

Nadere informatie

14 april 2019 Palmpasen 10:30

14 april 2019 Palmpasen 10:30 14 april 2019 Palmpasen 10:30 Voorganger: ds. Werner Gugler Ouderling: Haddo Hans Hilbers Organist: L. van den Broek / W.J. Schaap Junior Andreasband o.l.v. Eva Arendsen Lector: Gert Broekhuis Koster:

Nadere informatie

DE DIENST VAN 6 MEI 2018 IN DE HOEKSTEEN. - Lied voor de dienst, Johannes de Heer, 446: 1,3,5

DE DIENST VAN 6 MEI 2018 IN DE HOEKSTEEN. - Lied voor de dienst, Johannes de Heer, 446: 1,3,5 DE DIENST VAN 6 MEI 2018 IN DE HOEKSTEEN - Lied voor de dienst, Johannes de Heer, 446: 1,3,5 Prijs den HEER' met blijde galmen; Gij, mijn ziel, hebt rijke stof; 'k Zal, zo lang ik leef, mijn psalmen Vrolijk

Nadere informatie

Handelingen 1 : 1 Het eerste boek heb ik gemaakt, o Theófilus, over alles wat Jezus begonnen is te doen én te onderwijzen

Handelingen 1 : 1 Het eerste boek heb ik gemaakt, o Theófilus, over alles wat Jezus begonnen is te doen én te onderwijzen Van: Schrijver? Aan: Theófilus 1) 2) 3) 4) Lukas 1 : 4 Handelingen 1 : 1 Het eerste boek heb ik gemaakt, o Theófilus, over alles wat Jezus begonnen is te doen én te onderwijzen Handelingen 16 : 10 Toen

Nadere informatie

Ruimte voor verstilling

Ruimte voor verstilling Ruimte voor verstilling Mededelingen door de ouderling van dienst Gerard van de Wardt Pastoraal Ouderling, sectie 8 Psalm 42 vers 1 Psalm 42 vers 1 Stil gebed, votum, groet Psalm 42 vers 2 en 3 Psalm 42

Nadere informatie

Pinksteren Handelingen 2 : 1 t/m 47

Pinksteren Handelingen 2 : 1 t/m 47 Pinksteren Handelingen 2 : 1 t/m 47 Muziek: Willem Datema Toelichting De tekst van Handelingen 2 : 1 t/m 47, is genomen uit de vertaling van het Nederlands Bijbelgenootschap. De rolverdeling is als volgt:

Nadere informatie

Baalderdienst Zondag 24 januari 2016

Baalderdienst Zondag 24 januari 2016 Baalderdienst Zondag 24 januari 2016 Welkom! Verbonden 1 Ouders; Johan Harlaar & Marjolein Katsma Minke Harlaar Kyaro Jan Johannes Maathuis Ouders; Marcel Huisman & Marieke Maathuis 2 Orde voor de Baalderdienst

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Handelingen 2, 39 Ochtenddienst Dopen Openbare geloofsbelijdenis. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Handelingen 2, 39 Ochtenddienst Dopen Openbare geloofsbelijdenis. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Handelingen 2, 39 Ochtenddienst Dopen Openbare geloofsbelijdenis Broeders en zusters, 1. Votum 2. Zegengroet 3. Zingen : Psalm 98 : 1 en 2 4. Lezing van de wet 5.

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Amos 8, 12 Ochtenddienst H. Avondmaal

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Amos 8, 12 Ochtenddienst H. Avondmaal Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Amos 8, 12 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, we mogen vandaag weer met elkaar het Heilig Avondmaal vieren waardoor de Here ons geloof in Hem wil versterken.

Nadere informatie

Intochtslied: Psalm 92: 1, 2, 3

Intochtslied: Psalm 92: 1, 2, 3 Intochtslied: Psalm 92: 1, 2, 3 2. Gezegend zal Hij wezen die ons bij name riep, die zelf de adem schiep waarmee Hij wordt geprezen; laat alom musiceren, met stem en instrument, maak wijd en zijd bekend

Nadere informatie

HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE

HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Bijbel voor Kinderen presenteert HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

Preek. Gemeente van Christus,

Preek. Gemeente van Christus, Ik geloof Gezang 399: 1/2 LvdK Votum en groet Psalm 100: 1/2 OB Geloofsbelijdenis Psalm 100: 3/4 OB Schriftlezing Rom. 10:4-21 Catechismus Zondag 7 Psalm 95: 2/3/4 OB Preek Psalm 135: 8/9/10 NB Gebed Psalm

Nadere informatie

- GK gezang 174 = LB 221 (zo vriendelijk en veilig als het licht)

- GK gezang 174 = LB 221 (zo vriendelijk en veilig als het licht) 5 februari 2017 17.00 uur A Kruizinga orgel: Piet Noort - gezongen votum / zegengroet / gezongen amen - GK psalm 63: 2. 3 (Uw liefde is het hoogste goed) - L: 2 Koningen 20: 1-11 - GK psalm 116: 1. 2.

Nadere informatie

Evangelie en magie. Preek

Evangelie en magie. Preek Evangelie en magie Gezang 249: 1 LvdK Votum en groet Psalm 29: 1/2/3 NB Geloofsbelijdenis Psalm 29: 4/5/6 NB Schriftlezing (Handelingen 8:1-25) Psalm 72: 6/7 OB Preek Psalm 37: 2/3 OB Gebed Psalm 86: 4/5

Nadere informatie

Bijbelrooster 19 februari 25 februari. Thema: Jij en de gemeente. Dinsdag 19 februari - Dichtbij

Bijbelrooster 19 februari 25 februari. Thema: Jij en de gemeente. Dinsdag 19 februari - Dichtbij Bijbelrooster 19 februari 25 februari Thema: Jij en de gemeente Dinsdag 19 februari - Dichtbij En in het midden van de zeven kandelaren Een, de Zoon des mensen gelijk zijnde, bekleed met een lang kleed

Nadere informatie

Mededelingen. De bloemen gaan vandaag naar (naam) Lied 454: 1 (Schoollied) >

Mededelingen. De bloemen gaan vandaag naar (naam) Lied 454: 1 (Schoollied) > Mededelingen De bloemen gaan vandaag naar (naam) Lied 454: 1 (Schoollied) > Wat zou ik zonder U geweest zijn, hoe zou ik zonder U bestaan? Ik zou ten prooi aan angst en vrees zijn en eenzaam door de wereld

Nadere informatie

Votum: zingen van Psalm 121: 1 (Gereformeerd kerkboek, 2006) Groet: Psalm 121: 4 (gesproken) (gesproken Amen door de gemeente)

Votum: zingen van Psalm 121: 1 (Gereformeerd kerkboek, 2006) Groet: Psalm 121: 4 (gesproken) (gesproken Amen door de gemeente) 9 juli 2017 17.00 uur DJ Welfing Kandelaar orgel: Peter Sneep schriftlezing: Mijndert Blijdorp Votum: zingen van Psalm 121: 1 (Gereformeerd kerkboek, 2006) Groet: Psalm 121: 4 (gesproken) (gesproken Amen

Nadere informatie

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: ds. Tonny Nap

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: ds. Tonny Nap Welkom in de Hoeksteen Voorganger: ds. Tonny Nap Lezen : Handelingen 12 Tekst : Handelingen 12 : 1-19 Psalm 19 : 1 en 3 (NPB) Sela: Bid met mij Gezang 163 Psalm 19 : 2 (NPB) Psalm 2 : 4 Een aantal gasten

Nadere informatie

Hartelijk welkom in deze leerdienst van de GKv Drachten ZW

Hartelijk welkom in deze leerdienst van de GKv Drachten ZW Hartelijk welkom in deze leerdienst van de GKv Drachten ZW Welkom Inleiding Onderwijs Heidelbergse Catechismus Leerdienst: Zijn eigendom Vraag 1: Wat is uw enige troost in leven en sterven? Antwoord: Dat

Nadere informatie

de doop Matt. 28: 16 -eind

de doop Matt. 28: 16 -eind 16 De elf discipelen gingen naar Galilea, naar de berg die Jezus hun had genoemd, 17 en toen ze Hem zagen bewezen ze Hem eer, al twijfelden enkelen nog. 18 Jezus kwam op hen toe en zei: Mij is gegeven

Nadere informatie

Tussen hemelvaart & Pinksteren. Wachten op het beloofde

Tussen hemelvaart & Pinksteren. Wachten op het beloofde Tussen hemelvaart & Pinksteren Wachten op het beloofde 16 april 2017 Pasen, opstanding 1 Ko 15:17 Rm 1:4 1 Ko 15:21 Rm 4:25 Rm 6:9 Ef 2:6 Jh 20:22 geeft inhoud aan geloof Jezus = Zoon van God er is opstanding

Nadere informatie

Want Gods medearbeiders zijn wij. 1Kor. 3:9 HSV

Want Gods medearbeiders zijn wij. 1Kor. 3:9 HSV Want Gods medearbeiders zijn wij 1Kor. 3:9 HSV Gods visie: Hij wil niet dat er iemand verloren gaat, maar dat alle mensen tot bekering komen. 2Petr. 3:9 HB Heb de Heer, uw God, lief met heel uw hart en

Nadere informatie

Wij zingen voor de dienst: Lied 412: 1 en 3

Wij zingen voor de dienst: Lied 412: 1 en 3 Wij zingen voor de dienst: Lied 412: 1 en 3 Wij zingen als intochtslied: Psalm 98: 1 Stil gebed, bemoediging en groet Wij zingen: Psalm 98: 2 Kyriëgebed Wij zingen: Lied 158a: 1 Gebed 1 e Schriftlezing

Nadere informatie

Drempelgebed (gemeente gaat staan) Aanvangslied: psalm 138:1,2 Bemoediging en groet (Gemeente gaat zitten) Kyriegebed Gloria: gezang 164

Drempelgebed (gemeente gaat staan) Aanvangslied: psalm 138:1,2 Bemoediging en groet (Gemeente gaat zitten) Kyriegebed Gloria: gezang 164 Liturgie voor de morgendienst op: 10-2-2013 Bijzonderheden: Avondmaal (lopend) Voorbereiding: Drempelgebed (gemeente gaat staan) Aanvangslied: psalm 138:1,2 Bemoediging en groet (Gemeente gaat zitten)

Nadere informatie

Hoe praat je over het geloof?

Hoe praat je over het geloof? Hoe praat je over het geloof? Waarom praat je over het geloof? Ieder die de naam van de Heere aanroept, zal worden gered. 14 Maar hoe kunnen ze Hem aanroepen als ze niet in Hem geloven? En hoe kunnen ze

Nadere informatie

29 mei 2016 Andreaskerk 8:30 uur

29 mei 2016 Andreaskerk 8:30 uur DE GEEST DOORBREEKT DE GRENZEN DIE DOOR MENSEN ZIJN GEMAAKT 29 mei 2016 Andreaskerk 8:30 uur Voorganger: ds. Werner Gugler Ouderling: Reinie van Schoor Lector: Marianne Mulder Organist: Lydia van den Broek

Nadere informatie

HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE

HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Bijbel voor Kinderen presenteert HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Romeinen 4, Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Romeinen 4, Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Romeinen 4, 23-25 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Zingen: Gezang 20 : 1 en 6 2 Lezing van de wet 3 Zingen: Psalm 51 : 3 en 4 4 Gebed voor vergeving

Nadere informatie

handleiding 18.2 DE PREEK

handleiding 18.2 DE PREEK handleiding 18.2 DE PREEK leerdoel wat je gaat behandelen bijbelstudie Rom. 10:8,14-21 lesstof Een belangrijk onderdeel van de dienst Een kerkdienst bestaat uit meer dan een preek, het geheel van de eredienst

Nadere informatie

Liturgie voor de avondmaalsdienst op Adventszondag 16 december 2018, in de Hervormde gemeente te Den Ham, aanvang uur.

Liturgie voor de avondmaalsdienst op Adventszondag 16 december 2018, in de Hervormde gemeente te Den Ham, aanvang uur. Liturgie voor de avondmaalsdienst op Adventszondag 16 december 2018, in de Hervormde gemeente te Den Ham, aanvang 10.00 uur. Voorganger: Ouderling van dienst: Organist: Ds. G. de Goeijen Hans Nijland Bram

Nadere informatie

Liturgie 405 :1,3,4 KND Han. 7:54 8: :2,3,4 Verkondiging Aan uw Tafel Intro Viering 377 :1,2,3,4,5 Viering H.A. Opw :464:1-3 G314 :1,2,3,4 Zegen

Liturgie 405 :1,3,4 KND Han. 7:54 8: :2,3,4 Verkondiging Aan uw Tafel Intro Viering 377 :1,2,3,4,5 Viering H.A. Opw :464:1-3 G314 :1,2,3,4 Zegen Welkom Zingen 405 1/1 1/1 1/1 Bemoediging KND KND Gebed Schriftlezing Schriftlezing 54. Toen ze dit hoorden, ontstaken ze in woede en begonnen te knarsetanden. 55. Maar vervuld van de heilige Geest sloeg

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Marcus 10, 15 Ochtenddienst H. Avondmaal

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Marcus 10, 15 Ochtenddienst H. Avondmaal Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Marcus 10, 15 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, de Here wil ons deze morgen weer laten horen en ervaren dat wij, ondanks al onze zonden toch burgers

Nadere informatie

ALS DEUREN wel/niet OPEN GAAN. 15 april 2018

ALS DEUREN wel/niet OPEN GAAN. 15 april 2018 ALS DEUREN wel/niet OPEN GAAN 15 april 2018 Intocht: Psalm 100 Votum & groet 1 Juicht Gode toe, bazuint en zingt. Treedt nader tot gij Hem omringt, gij aard alom, zijn rijksdomein, zult voor den Heer dienstvaardig

Nadere informatie

Liturgie 20 januari 2019, Heilig Avondmaal

Liturgie 20 januari 2019, Heilig Avondmaal Liturgie 20 januari 2019, Heilig Avondmaal Votum en groet Zingen Hemelhoog 545 Onze Vader in de hemel Onze Vader in de Hemel heilig is Uw naam Laat Uw Koninkrijk spoedig komen Laat Uw wil worden gedaan

Nadere informatie

Orde I Schrift, zegen en gebed

Orde I Schrift, zegen en gebed Orde I Schrift, zegen en gebed groet en inleidend woord Vrede voor jou N en vrede voor jou N. Alles wat goed is en gelukkig maakt, het kome over jullie beiden. Vrede voor u allen, zoals wij hier bij elkaar

Nadere informatie

Hoogfeest van Pinksteren zondag 20 mei 2018

Hoogfeest van Pinksteren zondag 20 mei 2018 Hoogfeest van Pinksteren zondag 20 mei 2018 Orgelspel Welkom en ontsteken licht Stilte We gaan staan. Introïtuspsalm: lied 668 solo lied 668 - allen psalm 68 : 7 en 11 lied 668 allen Votum, bemoediging

Nadere informatie

DE VERVOLGDE GEMEENTE

DE VERVOLGDE GEMEENTE Bijbel voor Kinderen presenteert DE VERVOLGDE GEMEENTE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest en Lazarus Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

Thema: Jezus maakt HEEL

Thema: Jezus maakt HEEL Thema: Jezus maakt HEEL Marc 16: 15 En hij zei tegen hen: Trek heel de wereld rond en maak aan ieder schepsel het goede nieuws bekend. 16 Wie gelooft en gedoopt is zal worden gered, maar wie niet gelooft

Nadere informatie

18 februari uur A Koster orgel: Harry Kroeske schriftlezing: Anny Runhaar

18 februari uur A Koster orgel: Harry Kroeske schriftlezing: Anny Runhaar 18 februari 2018 17.00 uur A Koster orgel: Harry Kroeske schriftlezing: Anny Runhaar Votum Groet LB 705:1, 3, 4 = GK gezang 107:1,3,4 Ere zij aan God, de Vader Gebed voor de preek Johannes 1:1-18 LB 838:4

Nadere informatie

1 Johannes 2, Hij is een God van jong en oud

1 Johannes 2, Hij is een God van jong en oud 1 Johannes 2,12-14 - Hij is een God van jong en oud Radiokerkdienst Zendtijd voor Kerken (20 juli radio 5) Preekverwerking 01 Matt 20,28a 2007 03 18 (78.5 KiB) Liturgie Gezang 158 Votum en groet Ps 118,1.5

Nadere informatie

Zondagmorgen 10 januari

Zondagmorgen 10 januari Zondagmorgen 10 januari 1 e zondag na Epifanie, kleur wit, viering HA, Voorganger: Ds. J.E. Schelling Organist: Dhr. Bastiaan van der Pijl Dienst van de Voorbereiding Orgelspel Mededelingen door de kerkenraad

Nadere informatie

1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud

1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud 1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud Radiokerkdienst Zendtijd voor Kerken (20 juli radio 5) Preekverwerking 01 Matt 20,28a 2007 03 18 (78.5 KiB) Liturgie Gezang 158 Votum en groet Ps 118,1.5

Nadere informatie

De morgendienst in de Hoeksteen op 10 februari Lied voor de dienst, uit het Liedboek 283: 1,2,3,4 In de veelheid van geluiden

De morgendienst in de Hoeksteen op 10 februari Lied voor de dienst, uit het Liedboek 283: 1,2,3,4 In de veelheid van geluiden De morgendienst in de Hoeksteen op 10 februari 2019 Lied voor de dienst, uit het Liedboek 283: 1,2,3,4 In de veelheid van geluiden Welkom en mededelingen Zingen, staande, uit Liedboek 31: 1,2,4 Op u vertrouw

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert DE VERVOLGDE GEMEENTE

Bijbel voor Kinderen presenteert DE VERVOLGDE GEMEENTE Bijbel voor Kinderen presenteert DE VERVOLGDE GEMEENTE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest en Lazarus Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

Zondag 18 November 2018 Viering heilig Avondmaal/lopend

Zondag 18 November 2018 Viering heilig Avondmaal/lopend Protestantse Gemeente te Rijssen Open Hof Zondag 18 November 2018 Viering heilig Avondmaal/lopend Voorganger: Ds. J. Ek Ouderling van Dienst: Mevr. H. Nijhuis Organist: Dhr. P. van Blanken Na de dienst

Nadere informatie

Eén naam onder de hemel

Eén naam onder de hemel Eén naam onder de hemel Gezang 1:1 Stil gebed Votum en groet Psalm 43: 2/3 Geloofsbelijdenis Psalm 43: 4/5 Gebed Schriftlezing Genesis 12: 4-9 Psalm 135: 1/2 NB Preek Psalm 135: 8/10 NB Lezen formulier

Nadere informatie

Suggesties voor liederen uit Gezangen voor Liturgie (GVL): 416, 419, 421, 432, 433, 438, 490, 517, 519, 538, 559, 564, 586, 625, 626

Suggesties voor liederen uit Gezangen voor Liturgie (GVL): 416, 419, 421, 432, 433, 438, 490, 517, 519, 538, 559, 564, 586, 625, 626 VIERING VAN DE HEILIGE DOOP IN DE SINT MICHAËLKERK OPENING Suggesties voor liederen uit Gezangen voor Liturgie (GVL): 416, 419, 421, 432, 433, 438, 490, 517, 519, 538, 559, 564, 586, 625, 626 Begroeting

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Ontmoetingskerk zondag 10 februari Doopdienst

Ontmoetingskerk zondag 10 februari Doopdienst Ontmoetingskerk zondag 0 februari 09 - Doopdienst In deze dienst wordt Yara Jonas gedoopt Ik ben erbij voorganger: ds. Hans van Walsum lector: Teuni de Kok organist: Sjaak Kreeft m.m.v. de muziekgroep

Nadere informatie

Hebreeën 4, Bidden dankzij Jezus onze hogepriester

Hebreeën 4, Bidden dankzij Jezus onze hogepriester Hebreeën 4,14-16 - Bidden dankzij Jezus onze hogepriester Biddag voor gewas en arbeid Liturgie Voorzang: Gez 172,1.4 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Gez 149 Gebed Lezen uit de Bijbel - Hebreeën 2,14-18

Nadere informatie

Eredienst uur Voorganger: G. Oosterhuis

Eredienst uur Voorganger: G. Oosterhuis Eredienst 25-5-2017 10.00 uur Voorganger: G. Oosterhuis Liturgie Votum / zegengroet NLB 675 : 1 en 2 Gezang 149 Gebed Schriftlezing 1: Johannes 6 : 48-69 Psalm 24 : 2 en 5 Schriftlezing 2: Johannes 13:

Nadere informatie

Liturgie voor de ochtenddienst op zondag 28 februari 2016 in de Westerkerk te Veenendaal

Liturgie voor de ochtenddienst op zondag 28 februari 2016 in de Westerkerk te Veenendaal Liturgie voor de ochtenddienst op zondag 28 februari 2016 in de Westerkerk te Veenendaal Psalm 65 : 1, 2 en 3 (NB) 1.De stilte zingt U toe, o Here, in uw verheven oord. Wij zullen ons naar Sion keren waar

Nadere informatie

Orde voor de viering van het heilig Avondmaal

Orde voor de viering van het heilig Avondmaal Orde voor de viering van het heilig Avondmaal Prediking Geloofsbelijdenis Onderwijzing bij het Avondmaal De apostel Paulus beschrijft hoe onze Heer Jezus Christus het heilig Avondmaal heeft ingesteld:

Nadere informatie

Mededelingen door de ouderling van dienst. Peter-Paul van Hunen Jeugdouderling

Mededelingen door de ouderling van dienst. Peter-Paul van Hunen Jeugdouderling Mededelingen door de ouderling van dienst Peter-Paul van Hunen Jeugdouderling Psalm 121 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 121 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 121 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 121 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 121 vers

Nadere informatie

WAAR GA JE HEEN? DE HERE VRAAGT: WAAR GA JE HEEN?

WAAR GA JE HEEN? DE HERE VRAAGT: WAAR GA JE HEEN? WAAR GA JE HEEN? Liturgie: Votum & groet Zingen: Psalm 84:1.2 Wet Zingen: Gezang. 155:1-5 Gebed Schriftlezing: Joh. 21:1-19 Zingen: Psalm 116:1.7 Verkondiging: Joh. 21:18.19 Zingen: Ld. 473:1.2.5 (LvK)

Nadere informatie

Welkom in de Hoeksteen

Welkom in de Hoeksteen Welkom in de Hoeksteen Startzondag 2016: Werken met kringen In deze dienst vieren we het Heilig Avondmaal Voorganger: ds. Sieds de Jong Lezen : Handelingen 2 : 43-47 Openbaring 3 : 13-22 Gezang 119 : 1,

Nadere informatie

Liturgie voor de gezamenlijke dienst op Hemelvaartsdag 30 mei 2019, in de Hervormde Kerk te Den Ham, aanvang uur.

Liturgie voor de gezamenlijke dienst op Hemelvaartsdag 30 mei 2019, in de Hervormde Kerk te Den Ham, aanvang uur. Liturgie voor de gezamenlijke dienst op Hemelvaartsdag 30 mei 2019, in de Hervormde Kerk te Den Ham, aanvang 10.00 uur. Voorganger: Ouderling van dienst: Organist: Ds. R.D. van Hornsveld Jan Ruiterkamp

Nadere informatie

Feest van het Koninkrijk

Feest van het Koninkrijk Feest van het Koninkrijk H and -out 2 e t h ema - a v o n d IN GODS AANWEZIGHEID Tijd voor gebed Neem ook deze avond de tijd om stil te worden als inleiding op het gebed. Als moment van bewustwording om

Nadere informatie

Het wonder en de bedelaar

Het wonder en de bedelaar Het wonder en de bedelaar Gezang 457: 1/2/3 LvdK Votum en groet Psalm 138: 1/2 OB Gebod Psalm 138: 3/4 OB Schriftlezing Jesaja 35:1-6 / Handelingen 3:1-11 Psalm 122: 1/2 OB Preek Psalm 119: 12/13/14 NB

Nadere informatie

1 Korintiërs 2 - Help, ik twijfel! Waar vind ik God?

1 Korintiërs 2 - Help, ik twijfel! Waar vind ik God? 1 Korintiërs 2 - Help, ik twijfel! Waar vind ik God? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Geliefde mannen,

Inhoudsopgave. Geliefde mannen, Geliefde mannen, De mannenconferentie van 2014 staat voor de deur. En het gekozen thema roept bij mij gelijk vragen op en bij jullie wellicht ook. Heb ik wel hart voor Koning Jezus?, Is Hij wel de Koning

Nadere informatie

De hemelse Vader is geduldig mild Hij zoekt Zichzelf niet. De hemelse Vader rekent het kwade niet toe

De hemelse Vader is geduldig mild Hij zoekt Zichzelf niet. De hemelse Vader rekent het kwade niet toe De hemelse Vader is geduldig mild Hij zoekt Zichzelf niet De hemelse Vader rekent het kwade niet toe De hemelse Vader is niet verheugd over ongerechtigheid maar verheugt Zich samen met de waarheid De hemelse

Nadere informatie

Orde van de dienst zondag 20 januari 2013 Tweede zondag van Epifanie De bruiloft te Kana

Orde van de dienst zondag 20 januari 2013 Tweede zondag van Epifanie De bruiloft te Kana Orde van de dienst zondag 20 januari 2013 Tweede zondag van Epifanie De bruiloft te Kana Orgelspel Woord van welkom Kaarsen aansteken Zingen: Psalm 66 vers 1 en 2 Bemoediging en Groet vg.: Onze hulp is

Nadere informatie

Orde voor de bevestigings en intrededienst van Jan Visser als dienaar des Woords

Orde voor de bevestigings en intrededienst van Jan Visser als dienaar des Woords Orde voor de bevestigings en intrededienst van Jan Visser als dienaar des Woords 14 december 2008 14.30 uur Protestantse Gemeente Lexmond Voorgangers: ds. G. Nijmeijer proponent J. Visser Zingen uit: Liedboek

Nadere informatie

HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE

HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Online Bijbel voor kinderen presenteert HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Geschreven door Edward Hughes Illustraties door Janie Forest and Lazarus Aangepast door Lyn Doerksen Alle Bijbelcitaten zijn

Nadere informatie

Liturgie 30 april 2017

Liturgie 30 april 2017 Liturgie 30 april 2017 Welkom en mededelingen Zingen Hemelhoog 617a Tienduizend redenen De zon komt op, maakt de morgen wakker; mijn dag begint met een lied voor U. Heer, wat er ook gebeurt en wat mij

Nadere informatie

Cadeautjes. Aangepaste dienst Zondag 27 november 2016 Ds. Henk Bondt

Cadeautjes. Aangepaste dienst Zondag 27 november 2016 Ds. Henk Bondt Cadeautjes Aangepaste dienst Zondag 27 november 2016 Ds. Henk Bondt Welkom Mededelingen Votum en groet Zingen: Opwekking 32 Dit is de dag, dit is de dag, die de Heer ons geeft, die de Heer ons geeft. Wees

Nadere informatie

Bijbelrooster. Klaagliederen van Jeremia Samenstelling: Mw. H.J. de Jongste en Mw. M. Quist

Bijbelrooster. Klaagliederen van Jeremia Samenstelling: Mw. H.J. de Jongste en Mw. M. Quist 3440 AB Klaagliederen van Jeremia Samenstelling: Mw. H.J. de Jongste en Mw. M. Quist Als je het Bijbelboek Klaagliederen leest, zie je dat het uit vijf liederen bestaat. Het boek Klaagliederen is helemaal

Nadere informatie

Welkom! Wat fijn dat u bij ons in de kerk bent! Met dit kleine boekje willen we u graag vertellen wie we zijn, hoe we dingen doen en wat ons drijft.

Welkom! Wat fijn dat u bij ons in de kerk bent! Met dit kleine boekje willen we u graag vertellen wie we zijn, hoe we dingen doen en wat ons drijft. Van harte welkom! Welkom! Welkom! Wat fijn dat u bij ons in de kerk bent! Met dit kleine boekje willen we u graag vertellen wie we zijn, hoe we dingen doen en wat ons drijft. U bent te gast in de Hervormde

Nadere informatie

Liturgie voor de morgendienst

Liturgie voor de morgendienst Liturgie voor de morgendienst op Eerste Pinksterdag 2015 in de Oosterholthoeve In deze dienst: bediening van de Heilige Doop Voorganger: Ouderling van dienst: Organist: m.m.v. muziekgroep ds. J.A. Brussaard

Nadere informatie