De veterinaire inspectie geschiedt aan de hand van een standaardformulier waarbij de uitkomsten van de veterinaire inspectie kunnen worden vermeld.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De veterinaire inspectie geschiedt aan de hand van een standaardformulier waarbij de uitkomsten van de veterinaire inspectie kunnen worden vermeld."

Transcriptie

1 Veterinaire Jaarrapportage 2016 Evaluatie veterinaire inspecties stamboekopname merries. Evenals in vorige jaren zijn de merries die in aanmerking kwamen voor Stamboekopname voorafgaand aan de beoordeling door de jury in de ring ook dit jaar door één van de beide veterinaire adviseurs van ons Stamboek geïnspecteerd. Stamboekopname is bedoeld voor dieren die in de fokkerij ingezet gaan worden, en daarbij is selectie op minder gewenste eigenschappen die (mede) erfelijk worden bepaald een onontbeerlijke schakel. Het doel van de veterinaire inspectie is dan ook een indruk te krijgen over de aanwezigheid van dergelijke eigenschappen. De veterinaire inspectie geschiedt aan de hand van een standaardformulier waarbij de uitkomsten van de veterinaire inspectie kunnen worden vermeld. Dieren waarbij geen bemerkingen werden vastgesteld tijdens de inspectie krijgen een zgn. blauw briefje mee als toegangsbewijs voor de keuringsbaan. Aangeboden dieren met tijdelijke ongeschiktheden (zoals kreupelheid) zullen in het algemeen worden doorverwezen naar een volgende mogelijkheid voor Stamboekopname. In het geval van bedenkelijke erfelijke tekortkomingen heeft de dierenarts de mogelijkheid het betreffende dier te weigeren voor Stamboekopname. Beroep tegen een dergelijke uitspraak is mogelijk door middel van een heronderzoek op de Faculteit voor Diergeneeskunde te Utrecht waarbij het Stamboek de onderzoeksvraag aan de Faculteit stelt. In het geval van bemerkingen die niet in bovenstaande categorieën vallen maakt de dierenarts een opmerking op het keuringsformulier en verklaart het betreffende dier met bemerking acceptabel voor Stamboekopname. Het valt ons als veterinaire adviseurs al een aantal jaren op dat er steeds minder dieren worden aangeboden voor Stamboekopname met aandoeningen die tot een negatief oordeel voor Stamboekopname leiden. Enerzijds zou dat verklaard kunnen worden door de geringere incidentie van de betreffende aandoening, anderzijds zou ook een grotere bewustwording van de fokkers hiervoor een verklaring kunnen zijn. Met in het achterhoofd o.a. de enige jaren geleden geformuleerde veterinaire aandachtspunten voor de Welsh fokkerij vallen ons de navolgende zaken op: Aandoeningen aan het hoofd zoals misvormingen en asymmetrieën van de schedel komen minder voor dan enige jaren geleden maar blijven een aandachtspunt voor met name de secties met een kleinere stokmaat. Over- of onderbeet buiten de norm komt slechts uitzonderlijk nog voor.

2 Aandoeningen aan de voorbenen in de zin van beengebreken komen nauwelijks nog voor. De dierenartsen onderschrijven de mening van de juryleden dat met name bij de secties met de grotere stokmaten gelet moet worden op voldoende ontwikkeling van het voorbeen en opgepast moet worden voor de regelmatig gesignaleerde holle stand van het voorbeen. De ongelijke vorm van de voorhoeven blijft een punt van zorg bij de dieren met grotere stokmaat, hoewel de indruk bestaat dat steeds meer fokkers de noodzaak tot selectie hierop inzien. In de secties A en B is vooral de vorm en omvang van de hoeven een aandachtspunt, waarbij ongelijkheid tussen de voeten minder voorkomt. Met betrekking tot de achterbenen van de gepresenteerde dieren vallen steeds minder negatieven zaken op, met uitzondering van de regelmatig onvoldoende droge gewrichten en worden te volle sprong- en kniegewrichten geconstateerd bij de verschillende secties. Met name een overvulling van het kniegewricht wordt door vele eigenaren niet onderkend. De enige jaren geleden gesignaleerde problematiek van de bouw en het functioneren van het kniegewricht wordt tijdens de veterinaire inspectie nauwelijks nog aangetroffen. Het moment van Stamboekopname lijkt niet het moment te zijn voor signalering en strategiebepaling ten aanzien van de -het ernstig welzijn aantastendeaandoening van staart- en maneneczeem. Sporen die daarop kunnen wijzen worden bij de inspectie veel minder vaak waargenomen dan op andere momenten. Mogelijk speelt hierbij de leeftijd van de dieren bij Stamboekopname ook een belangrijke rol. Vanwege de ernst van de aandoening dient hiermee bij de selectie serieus rekening gehouden te worden. Gezien het gebruik van de Welsh pony en cob voor een aanzienlijk deel door jeugdigen, dient het karakter van de Welsh onberispelijk te zijn. Door de secties heen worden hier tijdens de veterinaire inspectie (voor de meeste dieren het enige moment in de selectieprocedure door het Stamboek waarbij lichamelijk contact tussen dier en beoordelaar plaatsvindt) opmerkingen over gemaakt. Uiteraard wordt tijdens de beoordeling rekening gehouden met de stressvolle omstandigheden en de jeugdige leeftijd van de aangeboden dieren, maar te vaak blijkt het gedrag van een dier met opmerkingen hieromtrent volhardend. Ook na het terugkomen van een dier op een later moment tijdens de veterinaire inspectie. Selectie op interieur is heel goed mogelijk in de fokkerij en kan als zodanig dan ook een waardevolle bijdrage leveren aan de goede naam van de Welsh pony en cob. De naar onze mening belangrijkste opmerking over de selectie van fokdieren tijdens keuringen van het NWPCS is dat bij alle secties, maar voornamelijk bij de kleinere stokmaten, vele malen te vaak de opmerking gemaakt dient te worden dat de aangeboden dieren duidelijk in overconditie worden voorgesteld. De

3 overconditie bestaat uit een onacceptabele hoeveelheid vet die overal in het lichaam zit, maar vooral onder de huid, en is een potentiële oorzaak voor gezondheidsproblemen. En daarom een serieuze bedreiging van het welzijn van het dier. De oplossing voor deze problematiek is mogelijk gelegen in een standaardisering van de vetmeting van het aangeboden dier en de voorlichting die van deze techniek uit kan gaan naar de fokkers. Het vermoeden van inzenders dat hun dieren ruim in conditie moeten verkeren tijdens de keuring om een betere beoordeling te verkrijgen kan door juryleden en veterinairen niet genoeg worden ontkracht. Zoals hiervoor al is gesignaleerd maken de veterinairen een rapport op van de veterinaire inspectie. Het is voor de (bijstelling van) de ontwikkeling van de fokplannen wenselijk dat de informatie die op deze rapporten wordt verzameld wordt geïnventariseerd en geanalyseerd. Voor de beoordeling in de keuringsbaan is het wenselijk dat de jury kennis neemt van de opmerkingen zoals die zijn geplaatst door de veterinairen. Zij kunnen daardoor bij de beoordeling rekening houden met feiten die zij zelf niet (hebben) kunnen waarnemen. Tot op dit moment behoort dit nog niet tot de mogelijkheden, maar mogelijk is hiervoor een methode te ontwikkelen. Enkele aanvullende opmerkingen ten aanzien van de veterinaire inspectie bij de Stamboekopname van hengsten: Het grote verschil tussen de veterinaire inspectie tijdens de Stamboekopname van hengsten en merries is dat er tijdens de hengstenkeuring de mogelijkheid bestaat tot overleg van de veterinairen met de juryleden. Dit is voor beide partijen een zeer welkome aanvulling. De juryleden hebben dan de kans om kennis te nemen van de waarnemingen van de veterinairen en deze mee te wegen in hun oordeel. Veterinaire bemerkingen worden vervolgens meegenomen in het scala van positieve en negatieve eigen beoordelingen van de jury over een hengst. Een aanvulling van de veterinaire inspectie van hengsten is verder het beoordelen van de beweging op de beide voltes op de harde bodem. Het belang van de beoordeling hiervan wordt al jarenlang onderstreept door de mede beoordeling van een daartoe aangewezen jurylid die zijn of haar bemerkingen tevens meedeelt aan de andere juryleden. Het blijkt dat de beoordeling van de beweging op de voltes op de harde bodem een duidelijke meerwaarde geeft ten opzichte van de bewegingsbeoordeling op de harde bodem op de rechte lijn. Naar de mening van de veterinairen blijft het toestaan van beslag bij sommige secties een belemmering voor de beoordeling van de natuurlijke manier van bewegen. Dit is voor de beoordeling van een fokdier toch van het grootste belang en zou een prioriteit moeten zijn. Daarnaast wordt geconstateerd dat bij de beoordeling van de beweging op de harde voltes de beweging, naar onze mening, vaak mogelijk negatief wordt beïnvloed door het aanwezige hoefbeslag.

4 Voor wat betreft de aandachtspunten zoals ze enige jaren geleden zijn geformuleerd zijn de opmerkingen die gemaakt worden bij de Stamboekopname van hengsten niet wezenlijk verschillend van de hierboven gemelde zaken bij de merries. Dit uiteraard met uitzondering van de beoordeling van de uitwendige geslachtsorganen van de hengsten. Hierbij constateren we nagenoeg geen klophengsten meer, maar is de incidentie aan verschil in grootte en afwijkende liggingen niet afgenomen. Dit is mede te verklaren omdat daar naar onze mening nog onvoldoende op wordt geselecteerd. Zijdelings wordt hier nog opgemerkt dat bij de langjarige studie naar de zaadbal ontwikkeling bij jonge B hengsten nog steeds een zorgmakend aantal afwijkingen wordt geconstateerd, die ook in de jaren niet zijn afgenomen. Dit percentage afwijkingen ligt aanzienlijk boven de bevindingen bij hengsten van andere Stamboeken. Voor wat betreft de beoordeling van het karakter en het gedrag (het interieur) hebben we bij de hengsten nog een ander beoordelingsmoment, namelijk het aftasten van de beide zaadballen. Grote verschillen in de reactie hierop van de hengsten worden geconstateerd. In het algemeen kan echter gesteld worden dat Welsh hengsten hier meer problemen mee hebben dan vertegenwoordigers van andere Stamboeken. De wat afwijzende houding van Welsh hengsten ten opzichte van dit onderdeel van de veterinaire inspectie zal zeker positief beïnvloed kunnen worden door een betere voorbereiding op dit gebied. Maar naar onze overtuiging speelt de overerving van deze bevinding een grote rol, mede vanwege het gegeven dat daar in de selectie niet of nauwelijks rekening mee wordt gehouden. De gegevens die worden verzameld tijdens de veterinaire beoordelingsmomenten gedurende het verrichtingsonderzoek van de sectie NWR hengsten vormen een grote en wenselijke aanvulling op de eerdere bevindingen tijdens de veterinaire inspectie tijdens de hengstenkeuring. Door een uitbreiding van het aantal beoordelingsmomenten neemt de kracht van bevindingen en meningen duidelijk toe. Helaas behoort dit op dit moment nog niet tot de mogelijkheden voor wat betreft de andere secties. Helaas komen we bij de veterinaire inspectie van de hengsten dezelfde problematiek tegen die we ook bij de merries tegen komen. De vaak geconstateerde overconditie komen we ook bij de hengsten te vaak tegen. De laatste jaren zien we ook een duidelijke toename in het aantal hengsten waarbij ter verfraaiing van het beeld externe staartharen ( extensions ) worden ingevlochten. Hoewel er situaties zijn dat dit wenselijk zou kunnen zijn, blijft het naar onze mening toch een ongewenste beïnvloeding van het natuurlijke exterieur en pleiten wij dan ook voor een meldingsplicht voorafgaande aan de keuring, zodat de onnatuurlijke staart bij de beoordeling van de hengst kan worden betrokken. Dit geldt dan zowel voor juryleden als eventuele

5 geïnteresseerde kopers in het dier. Problemen met kopers door constateringen achteraf kunnen met een meldingsplicht worden voorkomen. Tot slot willen ondergetekenden in onze functie als veterinaire adviseurs van het Stamboek nog graag het volgende kwijt: Enige jaren geleden is besloten het nakomelingenonderzoek van hengsten op een alternatieve manier te laten plaatsvinden. Gezien de selectie van nakomelingen die aangeboden worden op de keuringen kan dit een verkeerd beeld schetsen van de vererving van een hengst. Terwijl de ultieme selectie van een fokhengst eigenlijk alleen maar zou moeten plaatsvinden op de kwaliteit en eigenschappen van zijn ongeselecteerde nakomelingen. Een herintroductie van het (eventuele vrijwillige) nakomelingenonderzoek en een eventueel hiermee te verdienen predicaat zou van grote waarde kunnen zijn voor de selectietaak van het Stamboek en voor bewuste fokkers. P.J. de Vries J. Pen Veterinaire adviseurs NWPCS

Protocol veterinaire inspectie

Protocol veterinaire inspectie Protocol veterinaire inspectie Vastgesteld in de Ledenraad op 12 november 2016 Protocol veterinaire inspectie. Inleiding Het doel van een veterinaire inspectie is inzicht te verkrijgen in de mogelijk aanwezige,

Nadere informatie

Keuringsreglement VAN DE VERENIGING HET NEDERLANDS WELSH PONY EN COB STAMBOEK

Keuringsreglement VAN DE VERENIGING HET NEDERLANDS WELSH PONY EN COB STAMBOEK Keuringsreglement VAN DE VERENIGING HET NEDERLANDS WELSH PONY EN COB STAMBOEK Vastgesteld op 26 april 1996, bijgewerkt 17 juni 1996. Gepubliceerd in het Welsh Nieuws nr. 14 van juli 1996. Bijgewerkt: 1

Nadere informatie

APPALOOSA STAMBOEK. 30 november 2016, Dolf ter Horst

APPALOOSA STAMBOEK. 30 november 2016, Dolf ter Horst APPALOOSA STAMBOEK 30 november 2016, Dolf ter Horst Weren zieke dieren op keuring Weren (erfelijke) gebreken Inventarisatie Geen onderzoeken meer in de ring Advies/privacy Garantie- voldoen aan minimale

Nadere informatie

CENTRALE HENGSTENKEURING Op 11 en 12 februari 2011 in de manege van het KNHS-Centrum te Ermelo.

CENTRALE HENGSTENKEURING Op 11 en 12 februari 2011 in de manege van het KNHS-Centrum te Ermelo. CENTRALE HENGSTENKEURING 2011 Op 11 en 12 februari 2011 in de manege van het KNHS-Centrum te Ermelo. Hierbij nodigen wij u uit uw hengst van minimaal 3 jaar of ouder en nog niet ingeschreven in het Stamboek

Nadere informatie

Art. 1 Dit reglement neemt de terminologie over van de Statuten en de daarop rustende Reglementen van de Vereniging.

Art. 1 Dit reglement neemt de terminologie over van de Statuten en de daarop rustende Reglementen van de Vereniging. Keuringsreglement Inleidende bepalingen Art. 1 Dit reglement neemt de terminologie over van de Statuten en de daarop rustende Reglementen van de Vereniging. Art. 2 Dit reglement regelt de selectie en de

Nadere informatie

Vraagprogramma Centrale Hengsten Keuring (CHK) 2017

Vraagprogramma Centrale Hengsten Keuring (CHK) 2017 Vraagprogramma Centrale Hengsten Keuring (CHK) 2017 Het Interim-bestuur van het NWPCS nodigt u graag uit uw hengst van minimaal 3 jaar of ouder en nog niet ingeschreven in het Stamboek ter inschrijving

Nadere informatie

Vraagprogramma Centrale Hengsten Keuring (CHK) 2016

Vraagprogramma Centrale Hengsten Keuring (CHK) 2016 Vraagprogramma Centrale Hengsten Keuring (CHK) 2016 Hierbij nodigt het bestuur u uit uw hengst van minimaal 3 jaar of ouder en nog niet ingeschreven in het Stamboek ter inschrijving in het Stamboek aan

Nadere informatie

KEURINGS- EN PREDICATENREGLEMENT Nederlands Rijpaarden- en Ponystamboek

KEURINGS- EN PREDICATENREGLEMENT Nederlands Rijpaarden- en Ponystamboek KEURINGS- EN PREDICATENREGLEMENT Nederlands Rijpaarden- en Ponystamboek Inhoudsopgave: Artikel 1 -Algemeen Artikel 2 -Fokdoel Artikel 3 -Keuringen Algemeen Artikel 4 -Inschrijven en aanmelden voor keuringen

Nadere informatie

UITVOERINGSBEPALINGEN NRPS KEURINGEN

UITVOERINGSBEPALINGEN NRPS KEURINGEN UITVOERINGSBEPALINGEN NRPS KEURINGEN Artikel 1. Algemeen 1. De Uitvoeringsbepalingen NRPS keuringen behoren bij het Keurings- en Predicatenreglement. 2. In de Uitvoeringsbepalingen worden voor de diverse

Nadere informatie

VERNIEUWD NWPCS PREDICATEN SYSTEEM 2018 Versie

VERNIEUWD NWPCS PREDICATEN SYSTEEM 2018 Versie VERNIEUWD NWPCS PREDICATEN SYSTEEM 2018 Versie 2018.12.14 Nieuw ten opzichte van huidige stelsel 1. Het voorlopig-keur predicaat wordt omgezet naar Keur. 2. Het predicaat Keur wordt omgezet naar Kroon.

Nadere informatie

UITVOERINGSBEPALINGEN NRPS KEURINGEN Nederlands Rijpaarden- en Ponystamboek

UITVOERINGSBEPALINGEN NRPS KEURINGEN Nederlands Rijpaarden- en Ponystamboek UITVOERINGSBEPALINGEN NRPS KEURINGEN Nederlands Rijpaarden- en Ponystamboek Artikel 1-Algemeen 1. De Uitvoeringsbepalingen zijn onderdeel van het Keurings- en Predicatenreglement. 2. In de Uitvoeringsbepalingen

Nadere informatie

Inschrijvings- en keuringsvoorwaarden Hengstenkeuring 2018

Inschrijvings- en keuringsvoorwaarden Hengstenkeuring 2018 Inschrijvings- en keuringsvoorwaarden Hengstenkeuring 2018 Het hoofdbestuur van het Nederlands Shetland Pony Stamboek heeft de hiernavolgende inschrijvings- en keuringsvoorwaarden van toepassing verklaard

Nadere informatie

Inschrijvings- en keuringsvoorwaarden Hengstenkeuring

Inschrijvings- en keuringsvoorwaarden Hengstenkeuring Inschrijvings- en keuringsvoorwaarden Hengstenkeuring Het hoofdbestuur van het Nederlands Shetland Pony Stamboek heeft de hierna volgende inschrijvings- en keuringsvoorwaarden van toepassing verklaard

Nadere informatie

FOKPLAN 2012 NEDERLANDS WELSH PONY EN COB STAMBOEK

FOKPLAN 2012 NEDERLANDS WELSH PONY EN COB STAMBOEK FOKPLAN 2012 NEDERLANDS WELSH PONY EN COB STAMBOEK Er is nog nooit een ras ten onder gegaan aan de verandering van het type, maar wel aan het achterwege laten van keuzes op basis van heldere en actuele

Nadere informatie

HENGSTEN- PLAN. Inwendig Reglement van toepassing voor de Officiële Hengstenkeuring 2016. Het Belgisch Fjordenpaardenstamboek vzw

HENGSTEN- PLAN. Inwendig Reglement van toepassing voor de Officiële Hengstenkeuring 2016. Het Belgisch Fjordenpaardenstamboek vzw HENGSTEN- PLAN Inwendig Reglement van toepassing voor de Officiële Hengstenkeuring 2016 Het Belgisch Fjordenpaardenstamboek vzw ALGEMEEN REGLEMENT Komen in aanmerking voor opfok van dekhengsten in openbare

Nadere informatie

1) verwekt zijn door in Nederland ter dekking staande hengsten met een door het Nederlands

1) verwekt zijn door in Nederland ter dekking staande hengsten met een door het Nederlands Stamboekreglement Art. 1 Het Stamboekreglement regelt de registratie van Welsh Pony s, Cobs, Welsh part-bred pony s en Nederlandse Welsh Rijpony s. Dit reglement is gebaseerd op artikel 11 van de Statuten

Nadere informatie

Fokprogramma Vereniging Barock Pinto Studbook

Fokprogramma Vereniging Barock Pinto Studbook Fokprogramma Vereniging Barock Pinto Studbook Fok programma BPS: Het fokprogramma beschrijft de strategie om het geformuleerde fokdoel te realiseren. Een fokprogramma bestaat uit de volgende componenten:

Nadere informatie

HENGSTEN- PLAN. Inwendig Reglement van toepassing voor de Officiële Hengstenkeuring 2015. Het Belgisch Fjordenpaardenstamboek vzw

HENGSTEN- PLAN. Inwendig Reglement van toepassing voor de Officiële Hengstenkeuring 2015. Het Belgisch Fjordenpaardenstamboek vzw HENGSTEN- PLAN Inwendig Reglement van toepassing voor de Officiële Hengstenkeuring 2015 Het Belgisch Fjordenpaardenstamboek vzw ALGEMEEN REGLEMENT Komen in aanmerking voor opfok van dekhengsten in openbare

Nadere informatie

Reglement Hengstenkeuring Vereniging Barock Pinto Studbook

Reglement Hengstenkeuring Vereniging Barock Pinto Studbook Reglement Hengstenkeuring Vereniging Barock Pinto Studbook Artikel 1: Fokprogramma 1. De hengstenkeuring maakt onderdeel uit van het fokprogramma van het BPS. Tijdens de hengstenkeuring vinden de bezichtigingen

Nadere informatie

Keuringsreglement. Het Nederlands Fell Pony Stamboek. opgericht van de vereniging

Keuringsreglement. Het Nederlands Fell Pony Stamboek. opgericht van de vereniging Keuringsreglement van de vereniging Het Nederlands Fell Pony Stamboek opgericht 1995. Vastgesteld op de ALV 4 februari 2011 Inhoud Inleidende bepalingen.... 4 Artikel 1. Begripsbepalingen... 4 Artikel

Nadere informatie

FOK- en KEURINGSREGLEMENT VAN DE VERENIGING HET NEDERLANDS EZELSTAMBOEK Nederlandse ezel

FOK- en KEURINGSREGLEMENT VAN DE VERENIGING HET NEDERLANDS EZELSTAMBOEK Nederlandse ezel FOK- en KEURINGSREGLEMENT VAN DE VERENIGING HET NEDERLANDS EZELSTAMBOEK Nederlandse ezel 2018 INHOUD: ARTIKEL 1: INDELING STAMBOEK blz. 3-4-5 ARTIKEL 2: RASOMSCHRIJVING blz. 5-8 ARTIKEL 3: KEURINGEN blz.

Nadere informatie

Keuringsreglement. Het Nederlands Fell Pony Stamboek. van de vereniging. opgericht 1995.

Keuringsreglement. Het Nederlands Fell Pony Stamboek. van de vereniging. opgericht 1995. Keuringsreglement van de vereniging Het Nederlands Fell Pony Stamboek opgericht 1995. Vastgesteld op de ALV 6 maart 2015 Inhoud Inhoud Inhoud... 2 Inleidende bepalingen.... 4 Artikel 1. Begripsbepalingen...

Nadere informatie

Fok-, Show- en Keuringsreglement van de European Hackney Society

Fok-, Show- en Keuringsreglement van de European Hackney Society Fok-, Show- en Keuringsreglement van de European Hackney Society Artikel 1 Doel van de fokkerij De fokkerij van de Hackney is een zuivere rasfokkerij. Het doel van de society is alle fokdieren die voldoen

Nadere informatie

FOK- en KEURINGSREGLEMENT VAN DE VERENIGING HET NEDERLANDS EZELSTAMBOEK Mediterrane Miniatuurezel

FOK- en KEURINGSREGLEMENT VAN DE VERENIGING HET NEDERLANDS EZELSTAMBOEK Mediterrane Miniatuurezel 1. FOK- en KEURINGSREGLEMENT VAN DE VERENIGING HET NEDERLANDS EZELSTAMBOEK Mediterrane Miniatuurezel 2018 INHOUD: ARTIKEL 1: INDELING STAMBOEK blz. 3-4-5 ARTIKEL 2: RASOMSCHRIJVING blz. 6-7 ARTIKEL 3:

Nadere informatie

Heupdysplasie. Het Beoordelingspanel

Heupdysplasie. Het Beoordelingspanel Heupdysplasie Heupdysplasie (HD) is een door erfelijke factoren en uitwendige invloeden bepaalde ontwikkelingsstoornis van de heupgewrichten. Sommige honden ondervinden hiervan ernstige hinder. Er zijn

Nadere informatie

II Een nakomelingenkeuring is geen theorie.

II Een nakomelingenkeuring is geen theorie. II Een nakomelingenkeuring is geen theorie. Inleiding. Binnen een fokkerij die zichzelf serieus neemt is een nakomelingenonderzoek een must. Maar men moet zich goed realiseren waar men mee bezig is of

Nadere informatie

FOKPLAN 2016 NEDERLANDS WELSH PONY EN COB STAMBOEK

FOKPLAN 2016 NEDERLANDS WELSH PONY EN COB STAMBOEK FOKPLAN 2016 NEDERLANDS WELSH PONY EN COB STAMBOEK Er is nog nooit een ras ten onder gegaan aan de verandering van het type, maar wel aan het achterwege laten van keuzes op basis van heldere en actuele

Nadere informatie

Algemene ledenvergadering NSPS

Algemene ledenvergadering NSPS Algemene ledenvergadering NSPS Het bestuur nodigt u uit tot het bijwonen van de Algemene Ledenvergadering van het NSPS op zaterdag 24 november 2018 vanaf 10.30 uur in een zaal van Van der Valk Hotel Duiven,

Nadere informatie

VETERINAIRREGLEMENT KWPN

VETERINAIRREGLEMENT KWPN VETERINAIRREGLEMENT KWPN Artikel 1 -Algemeen 1. Dit reglement is van toepassing op alle bij het KWPN geregistreerde paarden en op alle paarden die deelnemen aan evenementen van het KWPN. Het Reglement

Nadere informatie

HENGSTEN- PLAN. Inwendig Reglement van toepassing voor de Officiële Hengstenkeuring in België. Het Belgisch Fjordenpaardenstamboek vzw

HENGSTEN- PLAN. Inwendig Reglement van toepassing voor de Officiële Hengstenkeuring in België. Het Belgisch Fjordenpaardenstamboek vzw HENGSTEN- PLAN Inwendig Reglement van toepassing voor de Officiële Hengstenkeuring in België. Het Belgisch Fjordenpaardenstamboek vzw ALGEMEEN REGLEMENT Komen in aanmerking voor opfok van dekhengsten in

Nadere informatie

FSE KEURING 27 AUGUSTUS 2017 VRAAGPROGRAMMA

FSE KEURING 27 AUGUSTUS 2017 VRAAGPROGRAMMA FSE KEURING 27 AUGUSTUS 2017 VRAAGPROGRAMMA Open voor FSE geregistreerde hengsten, merries, 1 en 2 jarige hengsten & merries en hengst- & merrieveulens Datum: 27 AUGUSTUS 2017 Locatie: Manege Groenewoude

Nadere informatie

KEURINGSREGLEMENT -29-

KEURINGSREGLEMENT -29- KEURINGSREGLEMENT Artikel 1 Algemeen. De keuring wordt gehoun om kwaliteit r fokkerij te kunnen meten. Merries, ruinen en hengsten uit hoofdstamboeken en sportboek kunnen vanaf 3 - jarige worn aangebon

Nadere informatie

Lipizzanerstamboek Vereniging Nederland

Lipizzanerstamboek Vereniging Nederland Lipizzanerstamboek Vereniging Nederland SELECTIEREGLEMENT Versie 3.3, 01-07-2014 Inhoudsopgave ART. 1: INLEIDENDE BEPALINGEN...2 ART. 2: KEURING ALGEMEEN...2 ART. 3: JURYLEDEN EN COMMISSIELEDEN...2 ART.

Nadere informatie

Heupdysplasie-onderzoek

Heupdysplasie-onderzoek Heupdysplasie-onderzoek Heupdysplasie Heupdysplasie (HD) is een door erfelijke factoren en uitwendige invloeden bepaalde ontwikkelingsstoornis van de heupgewrichten. Sommige honden ondervinden hiervan

Nadere informatie

HENGSTENPLAN. Inwendig Reglement van toepassing voor de Officiële Hengstenkeuring Het Belgisch Fjordenpaardenstamboek vzw

HENGSTENPLAN. Inwendig Reglement van toepassing voor de Officiële Hengstenkeuring Het Belgisch Fjordenpaardenstamboek vzw HENGSTENPLAN Inwendig Reglement van toepassing voor de Officiële Hengstenkeuring 2014 Het Belgisch Fjordenpaardenstamboek vzw Komen in aanmerking voor opfok van dekhengsten in openbare dekdienst en mogen

Nadere informatie

STAMBOEKREGLEMENT Nederlands Rijpaarden en Pony Stamboek

STAMBOEKREGLEMENT Nederlands Rijpaarden en Pony Stamboek STAMBOEKREGLEMENT Nederlands Rijpaarden en Pony Stamboek Inhoudspogave: Artikel 1 -Algemeen Artikel 2 -Het NRPS Veulenboek Artikel 3 -Het NRPS Register A Artikel 4 -Het NRPS Register B Artikel 5 -Het NRPS

Nadere informatie

Premiekeuringen 2017 (Digitale opgave)

Premiekeuringen 2017 (Digitale opgave) Premiekeuringen 2017 (Digitale opgave) Data keuringen Keuring- en sluitingsdata Regionale keuringen 2017 AFD. NOORD 24 juni R.K. Exloo secties A, B, NWR en WPBR 4 juni 29 juli R.K. Tolbert secties A, B,

Nadere informatie

De New Forest pony. Blz 1

De New Forest pony. Blz 1 De New Forest pony Blz 1 Inhoudsopgave De new forest pony (voorkant) Blz 1 Inhoudsopgave Blz 2 Voorwoord Blz 3 De inleiding Blz 4 Geschiedenis Blz 5 Waar worden de new forest pony s voor gebruikt? Blz

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK FOKREGLEMENT VAN DE VERENIGING HET NEDERLANDS EZELSTAMBOEK

HUISHOUDELIJK FOKREGLEMENT VAN DE VERENIGING HET NEDERLANDS EZELSTAMBOEK HUISHOUDELIJK FOKREGLEMENT VAN DE VERENIGING HET NEDERLANDS EZELSTAMBOEK 2013 INHOUD: ARTIKEL 1: INDELING STAMBOEK blz. 2 ARTIKEL 2: RASOMSCHRIJVING blz. 3-4 ARTIKEL 3: KEURINGEN blz. 5 ARTIKEL 4: REGISTRATIE

Nadere informatie

Genetische diversiteit in de Gelderse paarden populatie

Genetische diversiteit in de Gelderse paarden populatie Genetische diversiteit in de Gelderse paarden populatie Bart Ducro 1,, Anouk Schurink 1, Sipke-Joost Hiemstra 1,2, Kor Oldenbroek 2 Juli, 2011 1) Animal Breeding and Genomics Centre, Wageningen UR 2) Centrum

Nadere informatie

Vereniging Barockpinto Studbook KVK nr. 01144654

Vereniging Barockpinto Studbook KVK nr. 01144654 Keuringsreglement Vereniging Barockpinto Studbook Hoofdstraat 51, 7981 AD, Diever - The Netherlands - +31 (0) 6 52 33 22 54 E-mail: info@barockpintostudbook.com - Website: www.barockpintostudbook.com Huishoudelijk

Nadere informatie

Inbrengvoorwaarden KWPN Select Sale 2017 Springhengsten

Inbrengvoorwaarden KWPN Select Sale 2017 Springhengsten Algemeen 1. Deze Inbrengvoorwaarden KWPN Select Sale 2017 Spring Hengsten (hierna: Inbrengvoorwaarden ) zijn van toepassing op de rechtsverhoudingen tussen de stichting KWPN Select Sale (hierna: KSS )

Nadere informatie

Reglement van de Wedstrijd voor Fokkers van Endurancepaarden

Reglement van de Wedstrijd voor Fokkers van Endurancepaarden Reglement van de Wedstrijd voor Fokkers van Endurancepaarden 1- Inschrijvingen 1.1- De inschrijvingsformulieren staan op de website van BAPS-SBCA (www.arabianhorse.be). Ze moeten worden ingevuld en opgestuurd

Nadere informatie

BRACHYCEFALE HONDENRASSEN

BRACHYCEFALE HONDENRASSEN PARINGSADVIES voor BRACHYCEFALE HONDENRASSEN in Vlaanderen 1 Inhoud Inleiding... 3 Wat is het probleem met de Brachycefale rassen?... 4 Wie kan een BOAS certificaat uitschrijven?... 5 Wie kan een certificaat

Nadere informatie

Agenda bestuursvergadering

Agenda bestuursvergadering Agendapunt: 8.d.1 Datum: 7 augustus 2013 (digitaal) Onderwerp: Wetterhoun outcross Portefeuille: GGW/fokbeleid Afkomstig van: Bureau/John Doel van bespreking: besluitvormend Bijlagen: 7 Aanleiding Het

Nadere informatie

Uitvoeringsbesluit NRPS Hengstenkeuring 2015/2016 november 2015

Uitvoeringsbesluit NRPS Hengstenkeuring 2015/2016 november 2015 Uitvoeringsbesluit NRPS Hengstenkeuring 2015/2016 november 2015 Artikel 1. Algemeen 1. Onder De NRPS Hengstenkeuring wordt verstaan een eerste, een tweede en een derde bezichtiging, de nakeuring en de

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK FOKREGLEMENT VAN DE VERENIGING HET NEDERLANDS EZELSTAMBOEK

HUISHOUDELIJK FOKREGLEMENT VAN DE VERENIGING HET NEDERLANDS EZELSTAMBOEK HUISHOUDELIJK FOKREGLEMENT VAN DE VERENIGING HET NEDERLANDS EZELSTAMBOEK 2015 INHOUD: ARTIKEL 1: INDELING STAMBOEK blz. 3-4 ARTIKEL 2: RASOMSCHRIJVING blz. 4-7 ARTIKEL 3: KEURINGEN blz. 7-8 ARTIKEL 4:

Nadere informatie

REGLEMENTEN VAN DE VERENIGING "HET NEDERLANDSE APPALOOSA STAMBOEK"

REGLEMENTEN VAN DE VERENIGING HET NEDERLANDSE APPALOOSA STAMBOEK REGLEMENTEN VAN DE VERENIGING "HET NEDERLANDSE APPALOOSA STAMBOEK" artikel 1: Dit reglement bestaat uit: A. Stamboekreglement B. Keuringsreglement. A. STAMBOEKREGLEMENT: DOELSTELLING VAN DE VERENIGING

Nadere informatie

Premiekeuringen 2018 (Digitale opgave)

Premiekeuringen 2018 (Digitale opgave) Premiekeuringen 2018 (Digitale opgave) Data keuringen Keuring- en sluitingsdata Regionale keuringen 2018 Sluitingsdata: AFD. Noord 7 juli R.K. Assen secties A, B, NWR en WPBR 17 juni -Rubriek jonge voorbrengers

Nadere informatie

WPCV CONCEPT RAPPORT/VOORSTEL INVOERING PREDICATEN. Uddel, 26 oktober 2011 Met dank aan Marit Timmermans

WPCV CONCEPT RAPPORT/VOORSTEL INVOERING PREDICATEN. Uddel, 26 oktober 2011 Met dank aan Marit Timmermans WPCV CONCEPT RAPPORT/VOORSTEL INVOERING PREDICATEN Uddel, 26 oktober 2011 Met dank aan Marit Timmermans INLEIDING Door het bestuur van de Welsh pony en Cob vereniging is ons gevraagd een verder voorstel

Nadere informatie

Intro KWPN tuigpaarden Fokdoel Introductie nieuw bloed

Intro KWPN tuigpaarden Fokdoel Introductie nieuw bloed Intro KWPN tuigpaarden Fokdoel Introductie nieuw bloed Het KWPN tuigpaard fokdoel en introductie nieuw bloed René van der Kuil (Coördinator TP KWPN) Intro KWPN tuigpaarden Fokdoel Introductie nieuw bloed

Nadere informatie

1.2. Het Fokreglement geldt voor alle fokkers die zijn aangesloten bij de LSOHV en voor alle leden.

1.2. Het Fokreglement geldt voor alle fokkers die zijn aangesloten bij de LSOHV en voor alle leden. FOKREGLEMENT 1. ALGEMEEN 1.1. Het Fokreglement voor de Oudduitse Herder en de Duitse Herder LangStokhaar is overeenkomstig het beschrevene in de statuten en het huishoudelijk reglement van de rasvereniging

Nadere informatie

Genetische achtergrond van staart- en maneneczeem in pony s en paarden

Genetische achtergrond van staart- en maneneczeem in pony s en paarden Genetische achtergrond van staart- en maneneczeem in pony s en paarden Anouk Schurink Bart Ducro Nijkerk, 11 november 2011 Informatie- en discussiebijeenkomst NSIJP Introductie Ervaring met IJslandse paarden

Nadere informatie

Algemene informatie Provinciale keuringen

Algemene informatie Provinciale keuringen Algemene informatie Provinciale keuringen Belangrijke mededelingen Paarden en pony's mogen aan één provinciale keuring per jaar deelnemen. De tijdsindeling van elke keuring wordt op de NRPS-website bekend

Nadere informatie

Protocol Keuringen van de vereniging Het Nederlands Stamboek voor Tinkers

Protocol Keuringen van de vereniging Het Nederlands Stamboek voor Tinkers Protocol Keuringen van de vereniging Het Nederlands Stamboek voor Tinkers (Hengsten, merries, ruinen en veulens) Versie 2018.01 - laatste wijziging 09 mei 2018 ALGEMEEN Artikel 1 Dit reglement neemt de

Nadere informatie

Inbrengvoorwaarden KWPN Select Sale 2016 Dressuur Hengsten

Inbrengvoorwaarden KWPN Select Sale 2016 Dressuur Hengsten Algemeen 1. Deze Inbrengvoorwaarden KWPN Select Sale 2016 Dressuur (hierna: Inbrengvoorwaarden ) zijn van toepassing op de rechtsverhoudingen tussen de stichting KWPN Select Sale (hierna: KSS ) en degene

Nadere informatie

FOK- en KEURINGSREGLEMENT VAN DE VERENIGING HET NEDERLANDS EZELSTAMBOEK

FOK- en KEURINGSREGLEMENT VAN DE VERENIGING HET NEDERLANDS EZELSTAMBOEK FOK- en KEURINGSREGLEMENT VAN DE VERENIGING HET NEDERLANDS EZELSTAMBOEK 2017 INHOUD: ARTIKEL 1: INDELING STAMBOEK blz. 3-4 ARTIKEL 2: RASOMSCHRIJVING blz. 5-8 ARTIKEL 3: KEURINGEN blz. 8 ARTIKEL 4: REGISTRATIE

Nadere informatie

Beleidsplan NMPRS 2014-2019

Beleidsplan NMPRS 2014-2019 Beleidsplan NMPRS 2014-2019 Vastgesteld 23 november 2014 Nederlands Mini Paarden Registratie Stamboek De Mulderij 8b, 3831 NV Leusden 1. Inleiding Waarom een beleidsplan? Veel organisaties en stamboeken

Nadere informatie

Paard en Genomisch onderzoek

Paard en Genomisch onderzoek Paard en Genomisch onderzoek Bart Ducro Animal Breeding and Genomics Centre Vlaamse Fokkerijdag, 18 nov 2015 Inhoud Kenmerken in de paardenfokkerij Geschikt voor genomics? Genomics middelen Genomics toegepast

Nadere informatie

Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie

Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie Instructies veterinaire keuring samengestelde wedstrijden Knhs/GN Jan 2010 Pagina 1 van 7 INSTRUCTIES VETERINAIRE KEURING VAN PAARDEN EN PONY S BIJ EVENTING

Nadere informatie

REGLEMENT VAN INWENDIGE ORDE VAN HET BELGISCH STAMBOEK VAN DE LIPIZZANER

REGLEMENT VAN INWENDIGE ORDE VAN HET BELGISCH STAMBOEK VAN DE LIPIZZANER REGLEMENT VAN INWENDIGE ORDE VAN HET BELGISCH STAMBOEK VAN DE LIPIZZANER I. ALGEMEENHEDEN. 1) Lidgeld, kosten voor afstammingsbewijzen bij inschrijving van een veulen en verandering van eigenaar, inschrijvingsgeld

Nadere informatie

Onderzoek elektratechnische installaties bij ondernemers

Onderzoek elektratechnische installaties bij ondernemers Onderzoek elektratechnische installaties bij ondernemers Inleiding Deze rapportage beschrijft de resultaten en conclusies van de uitgevoerde inspecties van de elektrotechnische installatie bij een groep

Nadere informatie

meten = weten Ongelijke voorvoeten Achtergrond Vanuit de praktijk worden veel (sport)paarden met kreupelheid naar de kliniek

meten = weten Ongelijke voorvoeten Achtergrond Vanuit de praktijk worden veel (sport)paarden met kreupelheid naar de kliniek Tekst: Pauline Prior Ongelijke voorvoeten meten = weten Vanuit de praktijk worden veel (sport)paarden met kreupelheid naar de kliniek doorverwezen die ook een asymmetrie in de ondervoeten blijken te hebben:

Nadere informatie

af. Met dit protocol, in haar handelen en in haar beleid wil Klik Kinderopvang

af. Met dit protocol, in haar handelen en in haar beleid wil Klik Kinderopvang Grensoverschrijdend gedrag Klik Kinderopvang wijst alle vormen van grensoverschrijdend gedrag af. Met dit protocol, in haar handelen en in haar beleid wil Klik Kinderopvang grensoverschrijdend gedrag voorkomen

Nadere informatie

De ondergetekenden: 1. Naam, adres, woonplaats van fokker / verkoper, verder te noemen "verkoper"

De ondergetekenden: 1. Naam, adres, woonplaats van fokker / verkoper, verder te noemen verkoper De ondergetekenden: 1. Naam, adres, woonplaats van fokker / verkoper, verder te noemen "verkoper" 2. Naam, adres, woonplaats van koper, verder te noemen "koper" In aanmerking nemende: dat verkoper eigenaar

Nadere informatie

The Dragon Welsh Pony Show 2016

The Dragon Welsh Pony Show 2016 The Dragon Welsh Pony Show 2016 www.dragonwelshshow.com Keuringssecretariaat: Mevrouw Anette Poot, Remkettingweg 2A, 4054 MH, Echteld, Nederland Telefoon: 0031 (0)6 5465 39 67 E-mail: info@dragonwelshshow.com

Nadere informatie

Beslissingsprotocol CKRD Bijlage 2 van het Reglement Centraal Kwaliteitsregister Dierenartsen

Beslissingsprotocol CKRD Bijlage 2 van het Reglement Centraal Kwaliteitsregister Dierenartsen Beslissingsprotocol CKRD Bijlage 2 van het Reglement Centraal Kwaliteitsregister Dierenartsen Het bestuur van de KNMvD heeft op advies van de Stuurgroep Veterinair Kwaliteitsbeleid (VK) dit beslissingsprotocol

Nadere informatie

10 mei Stamboek reglement. Vereniging Dutch Aristagro Schans SG Westervoort

10 mei Stamboek reglement. Vereniging Dutch Aristagro Schans SG Westervoort 10 mei 2017 Stamboek reglement Vereniging Dutch Aristagro Schans 10 6931SG Westervoort info@dutcharistagro.nl 1 Stamboekreglement van de vereniging Dutch Aristagro Dutch Aristagro filosofie: Dutch Aristagro

Nadere informatie

Algemene ledenvergadering NSPS

Algemene ledenvergadering NSPS Algemene ledenvergadering NSPS Het bestuur nodigt u uit tot het bijwonen van de Algemene Ledenvergadering van het NSPS op zaterdag 5 mei 2018 vanaf 10.30 uur in een zaal van Van der Valk Hotel Duiven,

Nadere informatie

Onderlinge paardenverzekering Maatschappij Marum en Omstreken W.A.

Onderlinge paardenverzekering Maatschappij Marum en Omstreken W.A. Onderlinge paardenverzekering Maatschappij Marum en Omstreken W.A. REGLEMENT HOUDENDE DE VOORWAARDEN VAN VERZEKERING VAN DE ONDERLINGE PAARDENVERZEKERING MAATSCHAPPIJ MARUM EN OMSTREKEN W.A. AANVANG EN

Nadere informatie

Beslissingsprotocol CKRD Bijlage 2 van het Reglement Centraal Kwaliteitsregister Dierenartsen

Beslissingsprotocol CKRD Bijlage 2 van het Reglement Centraal Kwaliteitsregister Dierenartsen Bijlage 2 van het Reglement Centraal Kwaliteitsregister Dierenartsen Het bestuur van de KNMvD heeft op advies van de Stuurgroep Veterinair Kwaliteitsbeleid (VK) dit beslissingsprotocol vastgesteld. Op

Nadere informatie

Inbrengvoorwaarden KWPN Select Sale 2018 Dressuur Hengsten

Inbrengvoorwaarden KWPN Select Sale 2018 Dressuur Hengsten Algemeen 1. Deze Inbrengvoorwaarden KWPN Select Sale 2018 Dressuur (hierna: Inbrengvoorwaarden ) zijn van toepassing op de rechtsverhoudingen tussen de stichting KWPN Select Sale (hierna: KSS ) en degene

Nadere informatie

Inspecties van brandveiligheid

Inspecties van brandveiligheid Voeg een foto in met formaat ca24 x 21; werkwijze: - zet in een map een foto of revit model klaar in jpg formaat. Maak dit bestand van te voren klein in windows picturemanager door afbeelding bewerken

Nadere informatie

Fokplan Vastgesteld door de ledenraad op 10 mei 2008

Fokplan Vastgesteld door de ledenraad op 10 mei 2008 Fokplan 2008 VAN DE VERENIGING HET NEDERLANDS WELSH PONY EN COB STAMBOEK Vastgesteld door de ledenraad op 10 mei 2008 Er is nog nooit een ras ten onder gegaan aan de verandering van het type, maar wel

Nadere informatie

Duurzaam Fokken en Groen Onderwijs. Dr. Ir. Wiepk Voskamp-Harkema Lector Duurzame melkveehouderij Hogeschool Van Hall Larenstein

Duurzaam Fokken en Groen Onderwijs. Dr. Ir. Wiepk Voskamp-Harkema Lector Duurzame melkveehouderij Hogeschool Van Hall Larenstein Duurzaam Fokken en Groen Onderwijs Dr. Ir. Wiepk Voskamp-Harkema Lector Duurzame melkveehouderij Hogeschool Van Hall Larenstein Lectoraat melkveehouderij Herd Management en Smart Dairy Farming - Kees Lokhorst

Nadere informatie

KOOPOVEREENKOMST. Ondergetekenden, Partijen in deze overeenkomst, te weten: 1. Naam : Adres : Postcode : Hierna te noemen verkoper,

KOOPOVEREENKOMST. Ondergetekenden, Partijen in deze overeenkomst, te weten: 1. Naam : Adres : Postcode : Hierna te noemen verkoper, DISCLAIMER Hoewel dit document met de meeste zorg is samengesteld blijft u ten alle tijden zelf verantwoordelijk voor het gebruik van het document. Mundikat is nimmer aansprakelijk voor financiële-, materiële-

Nadere informatie

Statuten. Gebaseerd op de akte uit Zoals vastgesteld in de vergadering van de NPWCS-ledenraad op 13 december 2014

Statuten. Gebaseerd op de akte uit Zoals vastgesteld in de vergadering van de NPWCS-ledenraad op 13 december 2014 Statuten VAN DE VERENIGING HET NEDERLANDS WELSH PONY EN COB STAMBOEK Gebaseerd op de akte uit 2003 Zoals vastgesteld in de vergadering van de NPWCS-ledenraad op 13 december 2014 Statuten en reglementen

Nadere informatie

Vereniging Het Groninger Paard

Vereniging Het Groninger Paard Vereniging Het Groninger Paard Keuringsreglement Artikel 1. Inleidende bepalingen Dit keuringsreglement neemt de terminologie over van de statuten en de daarop rustende reglementen van de vereniging Het

Nadere informatie

1. De handelsstal Buitengewoon, gevestigd te Wapenveld aan de Wildekampseweg 82a, 8191 BW, hierna te noemen: Verkoper ;

1. De handelsstal Buitengewoon, gevestigd te Wapenveld aan de Wildekampseweg 82a, 8191 BW, hierna te noemen: Verkoper ; KOOPOVEREENKOMST Ondergetekenden, 1. De handelsstal Buitengewoon, gevestigd te Wapenveld aan de Wildekampseweg 82a, 8191 BW, hierna te noemen: Verkoper ; en 2. wonende te aan de hierna te noemen: Koper.

Nadere informatie

Keuringssecretariaat: Mevrouw Frederike Snel van Daalen, Oosterom 32, 8303 KL, Emmeloord Telefoon: 0031 (0)

Keuringssecretariaat: Mevrouw Frederike Snel van Daalen, Oosterom 32, 8303 KL, Emmeloord Telefoon: 0031 (0) The Dragon Welsh Pony Show 2018 www.dragonwelshshow.com Keuringssecretariaat: Mevrouw Frederike Snel van Daalen, Oosterom 32, 8303 KL, Emmeloord Telefoon: 0031 (0)6 18948963 E-mail: info@dragonwelshshow.com

Nadere informatie

FCI BASISVERKLARING VOOR EXTERIEURKEURMEESTERS HONDEN GESCHIKT VOOR HUN OORSPRONKELIJKE TAAK

FCI BASISVERKLARING VOOR EXTERIEURKEURMEESTERS HONDEN GESCHIKT VOOR HUN OORSPRONKELIJKE TAAK FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) Place Albert 1er, 13, B-6530 Thuin (België), tel: +32.71.59.12.38, fax: +32.71.59.22.29, Internet: http://www.fci.be FCI BASISVERKLARING VOOR EXTERIEURKEURMEESTERS

Nadere informatie

Artikel 2 Oorsprong stamboek, dochterstamboek en branches

Artikel 2 Oorsprong stamboek, dochterstamboek en branches Registratiereglement en Stamboekreglement Artikel 1 Algemene bepalingen 1. Dit reglement is vastgesteld krachtens het bepaalde in de statuten en het huishoudelijk reglement van de Vereniging Het Nederlands

Nadere informatie

F a l a b e l l a k e u r i n g s r e g l e m e n t

F a l a b e l l a k e u r i n g s r e g l e m e n t F a l a b e l l a k e u r i n g s r e g l e m e n t Wat is Stamboekopname met Lineaire scoring? Alle merries, ruinen en hengsten van drie jaar en ouder, welke als veulen bij het Falabella Stamboek Europa

Nadere informatie

Reglement hengstenkeuring 2015

Reglement hengstenkeuring 2015 Reglement hengstenkeuring 2015 De hengstenkeuring vindt 2 maal per jaar plaats: de voorjaarskeuring in maart en de najaarskeuring in oktober. 1. De hengsten die gebruikt zullen worden voor de openbare

Nadere informatie

Veekeuring Fryslân. 4. Alleen dieren die in de catalogus voorkomen doen mee aan de individuele keuring.

Veekeuring Fryslân. 4. Alleen dieren die in de catalogus voorkomen doen mee aan de individuele keuring. Veekeuring Fryslân Vraagprogramma * Deelname is opengesteld voor dieren uit de provincie Friesland. * Dieren dienen op de sluitingsdatum van de aangifte aanwezig te zijn op een UBN binnen de provincie

Nadere informatie

Rasspecifiek Fokreglement Nederlandse Vereniging Jack Russell Terriër

Rasspecifiek Fokreglement Nederlandse Vereniging Jack Russell Terriër Rasspecifiek Fokreglement Nederlandse Vereniging Jack Russell Terriër 1 1. ALGEMEEN 1.1. Het Rasspecifiek Fokreglement (RFR) voor de Jack Russell Terriër beoogt bij te dragen aan de behartiging van de

Nadere informatie

Welkom op de fokkersdag Nubisch en Boergeit 2013. 27 juli 2013 Te gast bij Niko en Janny den Braber Leerdam

Welkom op de fokkersdag Nubisch en Boergeit 2013. 27 juli 2013 Te gast bij Niko en Janny den Braber Leerdam Welkom op de fokkersdag Nubisch en Boergeit 2013 27 juli 2013 Te gast bij Niko en Janny den Braber Leerdam Korte herhaling FOCUS in de fokkerij: Programma Presentatie over de focus in de Nubische fokkerij:

Nadere informatie

Koopovereenkomst. Art. 1 Verkoper verkoopt aan koper, gelijk koper koopt van verkoper, een hond:

Koopovereenkomst. Art. 1 Verkoper verkoopt aan koper, gelijk koper koopt van verkoper, een hond: Koopovereenkomst (*doorhalen wat niet van toepassing is) Ondergetekenden, partijen bij deze overeenkomst, te weten: naam: adres: woonplaats: nr. paspoort/rijbewijs: registratienr. HKB (indien in bezit):

Nadere informatie

Vereniging Het Groninger Paard Stamboekreglement

Vereniging Het Groninger Paard Stamboekreglement Vereniging Het Groninger Paard Stamboekreglement Artikel 1. Inleidende bepalingen Dit stamboekreglement neemt de terminologie over van de statuten en de daarop rustende reglementen van de vereniging Het

Nadere informatie

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling HZ. Gelet op het Besluit verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling;

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling HZ. Gelet op het Besluit verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling; Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling HZ Het college van bestuur van de Stichting HZ University of Applied Sciences; Gelet op het Besluit verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling;

Nadere informatie

De feiten rond driekleur bij de Stabijhoun

De feiten rond driekleur bij de Stabijhoun De feiten rond driekleur bij de Stabijhoun Er is heel wat te doen rond driekleur bij de stabij, er ligt een ledenvoorstel om driekleur niet langer te diskwalificeren voor de fokkerij. Er zijn voor- en

Nadere informatie

Update/onderzoek verrichting NWR hengsten

Update/onderzoek verrichting NWR hengsten Update/onderzoek verrichting NWR hengsten Inhoud blz 1 Aanleiding blz 2 Werkgroep Financiën Informatie Voordelen onderzoek blz 2 Nadelen onderzoek blz 3 Financiën huidig onderzoek Conclusie blz 4 Voorstel

Nadere informatie

Concept Tarievenlijst 2017 Bedragen in Euro's inclusief omzetbelasting Consumentenprijsindexcijfer: 0,2% (cijfer augustus 2016)

Concept Tarievenlijst 2017 Bedragen in Euro's inclusief omzetbelasting Consumentenprijsindexcijfer: 0,2% (cijfer augustus 2016) Concept Tarievenlijst 2017 Bedragen in Euro's inclusief omzetbelasting Consumentenprijsindexcijfer: 0,2% (cijfer augustus 2016) 2017 2016 Leden Contributie volwassenen 78,00 75,00 1) Contributie Jong NSPS

Nadere informatie

Rasstandaard Mediterrane Minatuur ezel

Rasstandaard Mediterrane Minatuur ezel Rasstandaard Mediterrane Minatuur ezel De rasstandaard van de Mediterrane Miniatuur Ezel, zoals deze beschreven wordt door de National Miniature Donkey Association (NMDA). De leeftijd kan invloed hebben

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF PRE STAMBOEK NEDERLAND. APTO keuringen 15 & 16 mei. Calificado inventarisatie

NIEUWSBRIEF PRE STAMBOEK NEDERLAND. APTO keuringen 15 & 16 mei. Calificado inventarisatie PRE STAMBOEK NEDERLAND Jaargang 2 nummer 4 NIEUWSBRIEF Postadres: De Vorst 19 5281 RG Boxtel T: 06-18689278 E: secretariaat@pre-stamboek.nl www.pre-stamboek.nl APTO keuringen 15 & 16 mei Beste PRE eigenaren,

Nadere informatie

Concept Tarievenlijst 2020 Bedragen in Euro's inclusief omzetbelasting Consumentenprijsindexcijfer: 2,9% (cijfer april 2019)

Concept Tarievenlijst 2020 Bedragen in Euro's inclusief omzetbelasting Consumentenprijsindexcijfer: 2,9% (cijfer april 2019) Concept Tarievenlijst 2020 Bedragen in Euro's inclusief omzetbelasting 2020 2019 Consumentenprijsindexcijfer: 2,9% (cijfer april 2019) Leden Contributie volwassenen 82,50 80,00 Contributie Jong NSPS 47,00

Nadere informatie

Reglement voor Keuring, Premie en Predicaten

Reglement voor Keuring, Premie en Predicaten Reglement voor Keuring, Premie en Predicaten Inclusief Amendement I BALV 16 december 200 Inclusief Amendement II ALV 19 mei 2006 Inclusief Amendement III ALV 0 mei 2008 Inclusief Amendement IV BALV 27

Nadere informatie

K O O P O V E R E E N K O M S T P A A R D. 1. De heer / mevrouw, hierna te noemen verkoper ;

K O O P O V E R E E N K O M S T P A A R D. 1. De heer / mevrouw, hierna te noemen verkoper ; K O O P O V E R E E N K O M S T P A A R D ONDERGETEKENDEN: en 1. De heer / mevrouw, hierna te noemen verkoper ; (vermeldt duidelijk de volledige tenaamstelling van de verkopende partij en indien dit een

Nadere informatie

Fonger 478. Omschrijving: Olgert 445 x Doeke 287 x Reitse 272 Pref.

Fonger 478. Omschrijving: Olgert 445 x Doeke 287 x Reitse 272 Pref. Fonger 478 Geboren: Stam: Afstamming: V.W.%: Stokmaat: DNA-profiel: Dekgeld: 2009 44 Olgert 445 x Doeke 287 x Reitse 272 Pref. 17.2 1.65 Geen drager 800,- Omschrijving: Fonger 478 is een mooi gemodelleerde

Nadere informatie

PRAKTISCH ERFELIJKE AANDOENINGEN: PROBLEMATIEK EN OPLOSSINGSRICHTINGEN. www.licg.nl over houden van huisdieren

PRAKTISCH ERFELIJKE AANDOENINGEN: PROBLEMATIEK EN OPLOSSINGSRICHTINGEN. www.licg.nl over houden van huisdieren l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n PRAKTISCH ERFELIJKE AANDOENINGEN: PROBLEMATIEK EN OPLOSSINGSRICHTINGEN over houden van huisdieren Waar dieren zich

Nadere informatie