Handleiding Digibord Relaties en Seksualiteit

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Handleiding Digibord Relaties en Seksualiteit"

Transcriptie

1 Handleiding Digibord Relaties en Seksualiteit Leskatern Relaties en Seksualiteit Het lespakket Relaties en Seksualiteit van RutgersWPF bestaat uit 4 leskaternen en 1 algemeen katern en is te bestellen via onze webwinkel ( Ieder katern biedt lessen voor leerlingen van twee leerjaren, dus groep 1 en 2, groep 3 en 4, groep 5 en 6, groep 7 en 8. Het lespakket Relaties & Seksualiteit omvat een grote variëteit aan lessen; een deel ervan kan digitaal worden ondersteund. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een sleepspelletje, een aankleedpop, een illustratie, een filmpje of een quiz. In de papieren versie van het lespakket wordt aan de hand van pictogramnummering (digibord pictogram: ) aangeduid wanneer en hoe de digitale werkvormen in een les kunnen worden toegepast. Stap 1: Overzichtsscherm met alle katernen Klik op een katern (bijvoorbeeld groep 1-2) om in het lesoverzicht te komen.

2 Stap 2: Lesoverzicht per katern In het lesoverzicht van elk katern kunt u in één oog opslag zien welke lessen er aan bod komen. De lessen met bijbehorende titel corresponderen met het schriftelijke leskatern. De transparante lesvakken bevatten geen digi-werkvorm of kopieerbladen. In de gekleurde lesvakken vindt u een digi-werkvorm en/of kopieerbladen. Er zijn ook lessen die alleen kopieerbladen bevatten. Door op groep te klikken gaat u terug naar het overzichtsscherm van alle katernen.

3 Stap 3: De les De indicatiebalk geeft aan welke les (3) uit welk katern (groep 7 en 8) wordt getoond. Menubalk Met de knop menu kan de menubalk in- en uitgeklapt worden. De menubalk geeft aan welke lesonderdelen digitaal kunnen worden aangeboden. Door op een titel te klikken komt u in het betreffende lesonderdeel. De kopieerbladen worden in PDF-format aangeboden en kunnen worden geprint. Ook is het mogelijk om een blanco schrijf/tekenblad te gebruiken. Door op Leskeuze te klikken gaat u terug naar het lesoverzicht van het katern.

4 Toolbar Pijlknoppen Gebruik de pijlknoppen om terug of vooruit te bladeren. Schuine pijl Gebruik de schuine pijlknop om terug te keren naar de cursorfunctie (na gebruik van het handje of het vergrootglas met plus teken). Handje Met het handje kunt u de inhoud van een openstaand scherm vastpakken en verslepen.

5 Vergrootglas met plusteken Hiermee vergroot u het scherm maximaal. Het punt waarop u klikt, vormt het middelpunt. Een specifiek onderdeel vergroten (zonder uit te lichten) U kunt een specifiek onderdeel vergroten door een kader te slepen. Klik in een hoek, hou vast en sleep een kader rondom een bepaald onderdeel. Wanneer u loslaat, zal het onderdeel worden uitvergroot/ingezoomd. Vergrootglas 100% Nadat u heeft uitvergroot/ingezoomd, kunt u met deze knop weer terug naar de oorspronkelijke grootte. Schaartje: een specifiek onderdeel vergroten en uitlichten Met het schaartje vergroot u een onderdeel van het getoonde scherm. Door te klikken en te slepen, trekt u een vergrotend venster. Met het handje, dat automatisch geselecteerd wordt na het trekken van een vergrotend venster, kunt u binnen het venster schuiven. Door op het schaartje met kruisje te klikken, verdwijnt het vergrotende venster en krijgt u weer het oorspronkelijke scherm in beeld.

6 Potlood Met het potlood activeert u de tekenfunctie. Er verschijnt automatisch een nieuwe toolbar. De roze lijn rondom een kleur geeft aan dat die geselecteerd is. U verandert van kleur door op een andere kleur te klikken. Met het potlood met kruisje wist u de laatste gemaakte aantekening. Twee keer klikken wist de laatste en één na laatste aantekening, enzovoort. Klik op de vuilnisbak om alle gemaakte aantekeningen in één keer te wissen. Printen Met de printknop maakt u een afdruk van wat op dat moment op het scherm staat, inclusief de aantekeningen die met het potlood gemaakt zijn. Home Klik op deze knop om terug te gaan naar het lesoverzicht van het betreffende katern. Full screenpijltjes Klik op deze knop of op functieknop [F11] op uw toetsenbord, als u wilt dat de digibord-applicatie de volledige schermruimte inneemt. Door nogmaals te klikken of op escape [esc] op het toetsenbord te drukken, keert u terug naar de uitgangspositie. Toolbar verticaal/horizontaal zetten Met behulp van deze pijl zet u de toolbar verticaal of horizontaal. Toolbar verplaatsen U verplaatst de toolbar door hem te verslepen naar de gewenste positie.

7 Stap 4: Verschillende lesonderdelen/digitale werkvormen Navigeren Eenmaal in een les kunt u via het menu direct naar een lesonderdeel door te klikken op de titel van een lesonderdeel. Op het scherm verschijnt de titel van het lesonderdeel en daaronder één of meerdere vlakken. Meerdere vakken geeft aan dat een lesonderdeel bestaat uit meerdere activiteiten, bijvoorbeeld het tonen van een stelling om een discussie op gang te brengen en een collage van illustraties van voorbehoedsmiddelen. Ook kunnen er meerdere illustraties achter elkaar worden getoond. Deze worden dan ook in een apart vak aangegeven zodat u makkelijk naar de juiste illustratie kunt navigeren. Vervolgens kunt u op twee verschillende manieren door het lesonderdeel heen navigeren: blader met de pijlknoppen in de toolbar door de verschillende schermen of klik direct op het betreffende vak onder in het scherm.

8 Pictogramnummering De pictogramnummering rechtsonder in het scherm correspondeert met de pictogramnummering in het schriftelijke lespakket.

9 Tijdsklok Door op de startknop te drukken gaat de tijd lopen. Na 2 minuten gaat er een zoemer af.

10 Filmpje Klik op deze knop om een filmpje te af te spelen. Een kleine pop-up scherm verschijnt in beeld.

11 Illustraties Klik op het plaatje om de illustratie op het digibord te tonen of gebruik de pijltjestoetsen.

12 Tekenspel Klik op het potlood. Er verschijnt een subtoolbar. De kinderen kunnen op het bord met een groene pen aangeven welke plekjes ze prettig vinden om aan te raken en met een rode pen welke niet.

13 Sleepspel Klik op het tekstvak om het sleepspel te starten. De kinderen slepen de kledingstukken naar een vak. Door op de terugknop te klikken keert u terug naar het beginscherm. Door op het kruis te klikken sluit u het scherm met het sleepspel en keert u terug naar het beginscherm van het lesonderdeel.

14 Uitkleedpop Klik op het tekstvlak om de uitkleedpop te starten. De kinderen kleden het jongetje en het meisje uit door één voor één de kledingstukken weg te slepen naar het midden van het scherm.

15 Stapsgewijs uitklappen van tekst Door op stap 1 te klikken, verschijnt er een tekst in beeld en tevens een tweede vak waarop geklikt kan worden. Vervolgens klikt u op het tweede vak waardoor er weer een stuk tekst met een derde vak verschijnt, enzovoort. Aanvullende opmerkingen Mocht u de filmpjes niet kunnen zien, controleer dan of de pop-up blokkering van uw browser uit staat. De filmpjes worden namelijk in een pop-up venster geopend. Verder gelden de volgende systeemeisen: een internetverbinding van 2 Mbit, een geluidskaart en minimaal Flash 8 en Acrobat reader.

16

PRAKTISCHE HANDLEIDING VOOR HET GEBRUIK VAN HET GEOLOKET SAMEN MET DE INFRAROOD LUCHTFOTO

PRAKTISCHE HANDLEIDING VOOR HET GEBRUIK VAN HET GEOLOKET SAMEN MET DE INFRAROOD LUCHTFOTO PRAKTISCHE HANDLEIDING VOOR HET GEBRUIK VAN HET GEOLOKET SAMEN MET DE INFRAROOD LUCHTFOTO In deze handleiding wordt het gebruik van het Geoloket uitgelegd in combinatie met de infrarood luchtfoto. Het

Nadere informatie

Word. Inleiding. De basis

Word. Inleiding. De basis Word Inleiding Word is een tekstverwerkingsprogramma. Het is één van de programma s uit het Microsoft Officepakket, een softwarepakket met meerdere veelgebruikte kantoortoepassingen zoals ook een e-mailprogramma(outlook),

Nadere informatie

In deze handleiding wordt de werking van het extranet beschreven

In deze handleiding wordt de werking van het extranet beschreven In deze handleiding wordt de werking van het extranet beschreven Eerste keer inloggen... 1 Werken in extranet... 2 Mijn gegevens... 3 Uitloggen... 4 Boek rit... 4 Ritten... 8 Home... 10 Zoeken... 10 Wachtwoord

Nadere informatie

www.dubbelklik.nu Handleiding Word 2013

www.dubbelklik.nu Handleiding Word 2013 www.dubbelklik.nu Handleiding Word 2013 Deze handleiding is onderdeel van Dubbelklik, een lesmethode Technologie, ICT/ Loopbaanoriëntatie en Intersectoraal Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

Cursus Microsoft Word 2013

Cursus Microsoft Word 2013 Cursus Microsoft Word 2013 Lieve D Helft ICT in het basisonderwijs Auteur: Lieve D Helft Titel: Cursus Microsoft Word 2013 April 2013 2013, Lieve D Helft Lieve.dhelft@telenet.be Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Adobe Reader X. PDF-bestanden openen, lezen en afdrukken

Studio Visual Steps. Adobe Reader X. PDF-bestanden openen, lezen en afdrukken Studio Visual Steps Adobe Reader X PDF-bestanden openen, lezen en afdrukken Dit cahier is geschreven volgens de Visual Steps -methode. 2011 Visual Steps B.V. Mei 2011 Alle rechten voorbehouden. Niets uit

Nadere informatie

1 Handleiding Picassa

1 Handleiding Picassa 1 Handleiding Picassa 1.1 Inleiding Picasa is een eenvoudig foto bewerkingsprogramma. De mogelijkheden zijn beperkt. Voor een beginneling is het een aardig programma om de basisvaardigheden onder de knie

Nadere informatie

Handleiding gebruik presentaties Basisopleiding Bedrijfshulpverlener

Handleiding gebruik presentaties Basisopleiding Bedrijfshulpverlener Handleiding gebruik presentaties Basisopleiding Bedrijfshulpverlener Inhoud pagina 1. Copyright 2 2. Lettergrootte aanpassen 2 3. Dia s verbergen 3 4. Nieuwe dia s maken 4 5. Animatie regel-voor-regel

Nadere informatie

1. KENNISMAKING MET WORD

1. KENNISMAKING MET WORD 1. KENNISMAKING MET WORD 1.1. Het beginscherm in Word Word start met een welkomstscherm. Daama ziet U een nagenoeg leeg scherm (zie figuur 1.2). Als U vertrouwd bent met Windows of met een ander Windows-programma,

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: De Word Gebruikersinterface

Hoofdstuk 1: De Word Gebruikersinterface Hoofdstuk 1: De Word Gebruikersinterface 1.0 Inleiding Word 2007 introduceerde de nieuwe Lint interface die de tot dan toe gebruikte menu s en werkbalken verving. Dit was een drastische wijziging. In Word

Nadere informatie

Word basiscursus. Wat zullen we doen? Waarom ga ik het doen? Wat wordt het resultaat? Oefeningen en werkwijzen

Word basiscursus. Wat zullen we doen? Waarom ga ik het doen? Wat wordt het resultaat? Oefeningen en werkwijzen Wat zullen we doen? Word basiscursus In deze cursus Word leren we tekstverwerking. Je kunt hier:? Starten met het programma Word? Invoeren en het verbeteren van tekst? Selecteren van tekst? Afdrukken van

Nadere informatie

les 5 stijlen en verwijzingen

les 5 stijlen en verwijzingen stijlen en verwijzingen In deze les gaan we aan de slag met mogelijkheden van Word die handig zijn bij grote documenten, zoals scripties, rapporten enzovoort. U vindt ze terug op het tabblad Verwijzingen.

Nadere informatie

Tekstverwerking met Word 2010. Lerarenopleiding KATHO, Campus Tielt

Tekstverwerking met Word 2010. Lerarenopleiding KATHO, Campus Tielt Tekstverwerking met Word 2010 Lerarenopleiding KATHO, Campus Tielt Koen Pauwels KATHO 7/1/2010 Microsoft Office 2010 - Word - Inleiding Met Microsoft Word 2010 kan je "gemakkelijk" professioneel ogende

Nadere informatie

Direct Bestellen; Deze optie geeft u de mogelijkheid om benodigde medicatie

Direct Bestellen; Deze optie geeft u de mogelijkheid om benodigde medicatie Binnen CGM-Herhaal heeft u de volgende keuzemogelijkheden: Direct Bestellen; Deze optie geeft u de mogelijkheid om benodigde medicatie handmatig te bestellen. (de apotheker controleert de bestelling binnen

Nadere informatie

Gebruikershandleiding PC-gebruik

Gebruikershandleiding PC-gebruik Gebruikershandleiding PC-gebruik Versie 2.0.2.18 / 1 Februari 2011 Mextal 2011 Inhoudsopgave 0. Inleiding... 3 1. Inloggen... 3 1.1 Installeren Plug-in... 4 1.2 Uitvoeren installatie controle... 5 1.2.1

Nadere informatie

Sprint Plus. Handleiding

Sprint Plus. Handleiding Sprint Plus Handleiding Sprint Plus Copyright Copyright Jabbla Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, overgedragen, overgeschreven, opgeslagen in een geautomatiseerd

Nadere informatie

Een webkwestie bouwen in Word 2000

Een webkwestie bouwen in Word 2000 Een webkwestie bouwen in Word 2000 Doel: Met behulp van deze stap-voor-stap beschrijving kunt u geheel zelf een webkwestie als webpagina maken. Beginsituatie: U beheerst de basisprincipes van Word zoals

Nadere informatie

Verder met Twitter - Hoe beantwoorden, retweeten + favorieten toevoegen

Verder met Twitter - Hoe beantwoorden, retweeten + favorieten toevoegen Verder met Twitter - Hoe beantwoorden, retweeten + favorieten toevoegen Op de startpagina zie je in chronologische volgorde tweets binnenkomen. Onder de tweet staat bij de ene tweet: Foto weergeven, bij

Nadere informatie

Handleiding Windows Movie Maker 2

Handleiding Windows Movie Maker 2 Handleiding Windows Movie Maker 2 Inhoudsopgave Videofilms bewerken: een woord vooraf Zelf een videofilm maken Muziek toevoegen aan films Ingesproken tekst toevoegen aan films Audiofragmenten en videoclips

Nadere informatie

WORD:basis,workshops,tips asishandelingen. 2 ictogram op Bureaublad zetten: 4 ettertype kiezen 4 pmaak achteraf. 5 pmaakkwast 7

WORD:basis,workshops,tips asishandelingen. 2 ictogram op Bureaublad zetten: 4 ettertype kiezen 4 pmaak achteraf. 5 pmaakkwast 7 Dick Grooters Raadhuisstraat 296 5683 GM Best tel: 0499-392579 e-mail:d.grooters@home.nl WORD:basis,workshops,tips Introductie.... 2 Basishandelingen. 2 Pictogram op Bureaublad zetten: 4 Lettertype kiezen

Nadere informatie

imovie '08 Aan de slag Maak kennis met imovie en geef een nieuwe dimensie aan de manier waarop u uw videomateriaal afspeelt, bekijkt, bewaart en

imovie '08 Aan de slag Maak kennis met imovie en geef een nieuwe dimensie aan de manier waarop u uw videomateriaal afspeelt, bekijkt, bewaart en imovie '08 Aan de slag Maak kennis met imovie en geef een nieuwe dimensie aan de manier waarop u uw videomateriaal afspeelt, bekijkt, bewaart en deelt. 1 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 4 Welkom bij imovie '08

Nadere informatie

Door: Luuk Veldhuis Contact: luukveldhuis@gmail.com

Door: Luuk Veldhuis Contact: luukveldhuis@gmail.com HANDLEIDING PRESENTATIE MAKEN MET Door: Luuk Veldhuis Contact: luukveldhuis@gmail.com Het startscherm: Nu sta je in je startscherm. Hier is een overzicht van je prezi s en kan een nieuwe presentatie gemaakt

Nadere informatie

Microsoft Office Word 2007

Microsoft Office Word 2007 Microsoft Office Word 2007 Inhoudsopgave 1 WORD 2007... 3 1.1 Easy Learning... 3 1.2 Vind je Easy Learning leuk?... 3 1.3 Sneller werken met Word... 3 Links direct doorklikken... 3 Documenten direct in

Nadere informatie

* * * Boekje met opdrachten * * *

* * * Boekje met opdrachten * * * * * * Boekje met opdrachten * * * Hallo allemaal! Welkom op de faculteit informatica van de Technische Universiteit Delft Vandaag gaan we eens kijken hoe we zelf kleine computerprogramma s kunnen maken

Nadere informatie

Werkinstructie Coachview.net Deelnemers volgen niet alle onderdelen van een opleiding

Werkinstructie Coachview.net Deelnemers volgen niet alle onderdelen van een opleiding Werkinstructie Coachview.net Deelnemers volgen niet alle onderdelen van een opleiding Versie: Juli 2010, Revisie 2 Coachview.net: 2.05 Auteur(s): Remy Remery / Hilde Driehuis Inhoudsopgave VERWIJDEREN

Nadere informatie

LIVE WEBINAR UITZENDEN

LIVE WEBINAR UITZENDEN LIVE WEBINAR UITZENDEN met Google Hangouts on Air WEBINARGEEK.COM INTRODUCTIE Voor het uitzenden van een live webinar met WebinarGeek heb je een Google account nodig. Dat is nodig omdat er gebruik wordt

Nadere informatie

Lesbrief Strip maken. Doel Leerlingen te laten nadenken wat ze op het internet doen en hoe ze hier op een positieve manier mee om kunnen gaan.

Lesbrief Strip maken. Doel Leerlingen te laten nadenken wat ze op het internet doen en hoe ze hier op een positieve manier mee om kunnen gaan. STRIP MAKEN Een les waarbij leerlingen een stripverhaal maken over een mediawijs onderwerp. Ze fotograferen een verhaal, zetten dit om in een stripverhaal met korte teksten. Strip maken - Docent Doel Leerlingen

Nadere informatie