UW PASGEBOREN KINDJE GAAT MET ONTSLAG FRANCISCUS VLIETLAND

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "UW PASGEBOREN KINDJE GAAT MET ONTSLAG FRANCISCUS VLIETLAND"

Transcriptie

1 UW PASGEBOREN KINDJE GAAT MET ONTSLAG FRANCISCUS VLIETLAND

2 Gegevens van uw baby Naam :... Geboortedatum :... Geboortegewicht :... gr. Ontslagdatum :... Ontslaggewicht :... gr. Behandelend arts :... PKU/CHT geprikt: ja/nee Datum:.. /.. /.. Controle door de kinderarts op de polikliniek: ja/nee Datum:.. /.. /.. Medicijnen: U krijgt een kaartje mee met de gemaakte afspraak. Wij vragen u dat bij ieder bezoek aan het ziekenhuis mee te nemen. Vergeet u niet het stickervel, voorzien van de juiste gegevens mee te nemen. Heeft u nog geen stickervel of zijn de gegevens onjuist? Komt u dan tien minuten eerder om een (nieuw) stickervel te laten maken bij de afsprakenbalie in de Centrale Hal, begane grond. Inleiding U heeft er naar uitgekeken en zich voorbereid op de dag dat uw kind naar huis komt. Binnenkort is het zover en gaat uw pasgeborene met ontslag vanuit de kinderafdeling. We hopen dat alles naar wens is verlopen. U gaat uw kind helemaal zelf verzorgen en u leert het echt kennen. Waarschijnlijk zult u zich af en toe nog wat onzeker voelen. Probeert u echter te genieten van uw kind en de verzorging. We bieden u een extra steuntje in de rug door dit boekje: hierin staan nog enkele tips voor de verzorging van uw kind.

3 Ontslaggesprek Het is prettig de ziekenhuisperiode goed af te sluiten. Daarom heeft u in de week voordat uw baby naar huis gaat een ontslaggesprek met een verpleegkundige en eventueel met de zaalarts/kinderarts. U heeft immers veel meegemaakt en het kan fijn zijn dit nog eens te bespreken. Ook als u nog vragen heeft over de gezondheid en verzorging van uw baby, of als u zich onzeker voelt omdat u het straks alleen moet doen, kunt u die stellen. Temperatuur van de baby De eerste dagen thuis is het goed om twee keer per dag de lichaamstemperatuur van uw baby op te nemen. Een normale temperatuur ligt tussen de 36,5 en 37,5 graden. Onder de leeftijd van drie maanden kunt u geen oorthermometer gebruiken, deze is niet betrouwbaar genoeg. Is de temperatuur onder de 36,5 graad? Leg dan één extra deken of één kruik in het bedje. Leg de kruik nooit direct tegen de baby aan, maar leg de kruik tussen twee doeken met de opening naar beneden. Natte luiers en ontlasting Baby s hebben in principe per 24 uur minimaal zes plasluiers. De urine is heel licht van kleur en nauwelijks zichtbaar in de luier. De ontlasting kan met name bij borstvoeding nogal wisselend zijn; soms bij iedere voeding, vanaf vijf tot zes weken soms zelfs enkele dagen helemaal niet. Ook kan een baby dunne spuitluiers hebben. Baby s die kunstvoeding krijgen, hebben gewoonlijk dagelijks ontlasting. De ontlasting is meestal zacht en geelbruin. Sommige (vroeg geboren) kinderen kunnen last hebben van harde ontlasting en kunnen hierdoor moeilijk hun ontlasting kwijt. Enkele tips: Geef als eerste vijf à tien milliliter water extra per fles. Masseer de buik. Blijft het echt een groot probleem, overleg dan met uw kinderarts op de volgende afspraak, het consultatiebureau of uw huisarts.

4 De babykamer De babykamer hoeft niet extra warm te zijn. De eerste maanden is 18 tot 20 graden een goede omgevingstemperatuur. Zorg wel voor goede ventilatie. In de zomer kan uw baby meestal onder één dekentje slapen, in de winter zijn twee dekentjes nodig. Veilig slapen De keuze voor een wieg of ledikant is persoonlijk. Toch moet u met een aantal zaken rekening houden in verband met de veiligheid van uw baby. Als uw baby in een ledikant slaapt, is dat de eerste tijd nog erg groot voor uw baby. U kunt het oppervlak verkleinen door het laag op te maken. Dit wordt ook wel een matrozenbedje genoemd. Hierdoor biedt u uw baby geborgenheid en voorkomt daarbij dat uw baby helemaal onder de dekentjes kruipt. Losse kussensloopjes en kussentjes zijn overbodig en gevaarlijk. Ook geen omslagdoek in bed gebruiken. Gebruik de eerste twee jaar zowel in de wieg als in een ledikant liever een deken. Een dekbedje is meestal te warm. Bovendien bestaat het gevaar dat de baby er helemaal onder kruipt, waardoor hij te weinig frisse lucht krijgt. Ook kan uw baby, als deze onrustig is, met het hoofdje in de hoes of met het gezicht in het dekbed terechtkomen. Dit kan levensgevaarlijk zijn. Maak het bedje altijd zo op, dat het hoofdje van uw baby bloot ligt, en de voetjes tegen het voeteneind komen. Uw baby gebruikt zo minder energie om op temperatuur te blijven en kan niet helemaal onder de dekens kruipen. Uw baby vindt het fijn stevig ingestopt te worden. Dit geeft een gevoel van geborgenheid. Gebruik in de wieg geen dikke bekleding of stootrand. Soms willen ouders hun baby een mutsje opdoen in bed. Dit raden we af omdat het hoofdje van de baby juist de warmte reguleert. Alleen als uw baby een lage lichaamstemperatuur heeft mag u een mutsje opdoen. De veiligste slaapplaats voor uw baby is zijn eigen bedje. Leg uw baby tijdens het slapen niet bij u in bed.

5 De beste slaaphouding voor uw baby is op de rug. Op de buik of op de zij is ernstig af te raden in verband met het risico op wiegendood. Het hoofdje kunt u afwisselend rechts en links leggen om scheefstand te voorkomen Voeding thuis Als uw baby met ontslag gaat, is het doorgaans gewend aan zeven of acht voedingen per dag. Vooral kinderen met kunstvoeding adviseren wij zoveel mogelijk op vaste tijden de fles te geven. Dit geeft regelmaat, rust en structuur. Tussen de laatste voeding s avonds en de eerste s morgens mag, als de baby kleiner is dan 3000 gram, niet meer dan vier uur zitten, omdat baby s een tekort aan glucose in hun bloed kunnen krijgen. Borstvoeding Elke vrouw kan in principe haar kind zelf voeden. Het is echter iets dat u moet leren. Om de borstvoeding goed op gang te krijgen, is het belangrijk dat u de baby acht tot twaalf keer per dag uit beide borsten laat drinken. Eerst legt u de baby aan de ene borst en laat deze leeg drinken. Vervolgens drinkt de baby uit de andere borst wat hij of zij nodig nog nodig heeft. U begint de volgende voeding met de borst waarmee u geëindigd bent. Soms lijkt het alsof de baby de hele dag aan de borst wil, dit kan komen doordat de voedingsbehoefte groter wordt. We noemen dit regeldagen. Door de baby aan te leggen als hij erom vraagt, door zelf voldoende te drinken en te rusten, wordt de voeding aangepast aan de behoefte van uw baby. Regeldagen komen in het algemeen voor rond de tien/veertien dagen, rond de vijf/zes weken en rond de drie maanden. Het belangrijkste bij de tepelverzorging is dat u de tepels wast zonder zeep. Na de voeding kunt u een druppel moedermelk uitsmeren over de tepel en laten drogen ter verzorging. Als u voldoende borstvoeding kunt geven, is het wegen van uw kind voor en na de voeding niet noodzakelijk bij een tevreden kind en voldoende natte luiers (zes per dag).

6 Moedermelk mag tot vijf dagen achterin de koelkast bewaard worden (niet in de deur in verband met temperatuurwisselingen). Moedermelk kan ingevroren worden mits de volgende regels in acht genomen worden: maximaal twee weken in diepvriesvakje in de koelkast; maximaal drie maanden in koel/vriescombinatie; maximaal zes maanden in vrieskist/kast. Ingevroren melk moet in de koelkast ontdooid worden en daarna binnen 24 uur worden gebruikt. Moedermelk warm je veilig en makkelijk op au bain Marie tot maximaal 35 0 C of met een flessenwarmer. Opwarmen in de magnetron wordt afgeraden vanwege behoud van de beschermende stoffen in de moedermelk. Voor meer informatie over het veilig bewaren en opwarmen van moedermelk zie: Borstvoedingsorganisaties kunnen ondersteunend zijn door het geven van informatie, via folders, het helpen oplossen van mogelijke problemen en het tot stand brengen van onderling contact met andere voedende moeders. Vereniging Borstvoeding Natuurlijk Telefoon La Leche League Nederland Telefoon Een lactatiekundige kan u begeleiden en adviseren in situaties die speciale aandacht nodig hebben en kan bij u thuis langskomen. Daar zijn kosten aan verbonden die door steeds meer ziektekostenverzekeraars worden vergoed. Kijk voor een lactatiekundige bij u in de buurt op of via de Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen, via telefoon Vitamine K Vitamine K is belangrijk voor de bloedstolling. Dit supplement is daarom noodzakelijk als u volledig borstvoeding geeft. Vanaf de achtste dag start u met de vitamine K, en het wordt gedurende drie maanden gegeven. Hoeveelheid; 150 microgram per dag. Geef vitamine K met behulp van een lepeltje voor de voeding. In kunstvoeding zit voldoende vitamine k.

7 Vitamine D Vitamine D is nodig voor een goede botontwikkeling. Uw baby heeft niet voldoende aan de hoeveelheid vitamine D die in moedermelk of kunstvoeding zit. Vanaf de achtste dag wordt daarom gestart met 400 eenheden (IE) per dag. Dit wordt gecontinueerd tot minimaal de vierde verjaardag. Geef vitamine D met een lepeltje voor de voeding. Vitamine K en D mag u samen op een lepeltje geven. Kies hiervoor een vast tijdstip op de dag. Kunstvoeding U kunt voor dezelfde voeding kiezen die uw baby in het ziekenhuis kreeg. U kunt natuurlijk ook voor een andere kunstvoeding kiezen. Deze kunt u bij de apotheek, drogist of supermarkt kopen. De bereidingswijze staat duidelijk op het blik vermeld. Heeft u nog vragen over het bereiden en bewaren van voeding, dan kunt u deze stellen aan de verpleegkundige voor het ontslag van uw baby uit het ziekenhuis. Sommige baby s hebben speciale voeding nodig. Is dit bij uw baby het geval, dan hoort u dit van de kinderarts. De arts schrijft voor deze voeding een recept of machtiging. Deze speciale voeding kunt u bij de apotheek bestellen. Fleskeuze Gedurende de opname is uw baby al gewend geraakt aan zijn eigen fles. Mocht u toch nog nieuwe flessen willen aanschaffen denk daarbij dan aan de volgende zaken: Gebruik een fles en speen van hetzelfde merk; Een flesvoeding mag maximaal twintig tot dertig minuten duren; Uw baby mag niet veel knoeien tijdens het drinken; Uw baby mag niet veel smak- en bijgeluiden maken; Uw baby mag zich niet geregeld verslikken. De fles schoonmaken Het volstaat om flessen en spenen na gebruik goed schoon te maken en te drogen. Dit kan het beste in een goed werkende vaatwasmachine. Desinfecteren door uitkoken is na het gebruik van een vaatwasmachine niet nodig.

8 Heeft u geen vaatwasmachine dan moet de fles één keer per dag gedurende vijf minuten uitgekookt worden; de speen kunt u gedurende de laatste drie minuten meekoken. De spenen moeten na ongeveer zes weken worden vervangen. Fopspeen Uw baby kan behoefte hebben aan zuigen. In het ziekenhuis heeft uw baby misschien al kennis gemaakt met de fopspeen. Daar kunt u thuis gerust mee doorgaan. Ook een fopspeen kan in de vaatwasmachine gereinigd worden of drie minuten uitgekookt worden. Hoe lang mag een baby rond elke voeding uit bed zijn? (inclusief eten en veel kroelen/knuffelen) Tot zes weken Maximaal één uur Zes tot twaalf weken Rond één, anderhalf uur maximaal Drie tot vijf maanden Anderhalf á twee uur maximaal Hoe ouder het kind wordt hoe langer de tijd dat de baby wakker is. Naar huis Het is zo ver. Uw baby komt thuis en u gaat hem zelf verzorgen. U heeft waarschijnlijk lang naar deze dag uitgekeken en zich er goed op voorbereid. Het is heel normaal dat u zich af en toe wat onzeker voelt. Als uw baby eenmaal thuis is, leert u uw baby pas echt kennen. Neem er de tijd voor om uw baby te verzorgen. De eerste periode thuis is niet altijd even gemakkelijk en ontspannen. Uw baby kan onrustig zijn en veel huilen. Dit komt veel voor bij kinderen die op de couveuse-afdeling gelegen hebben. Een reden voor het huilen kan zijn dat uw baby nog moet wennen aan de omstandigheden thuis. Op de couveuseafdeling proberen wij uw baby al een dag- en nachtritme aan te bieden. Jonge baby s doen enorm veel nieuwe indrukken op. Stel u maar eens voor wat ze plotseling allemaal horen, zien, voelen en meemaken. Sommige baby s raken daarvan overprikkeld. Ze huilen meer en slapen slechter. In deze situatie is de eerste stap het uitbreiden van rust en regelmaat voor uw baby:

9 Zorg voor vaste bed- en badrituelen; Laat bij voorkeur uw baby zelf wakker worden, dan uw baby voeden en hierna nog even knuffelen en bij de eerste vermoeidheidsverschijnselen (wrijven in de oogjes, huilen, onrust) terug in bedje leggen. Leg uw baby wakker in bed, zodat hij kan leren om zelf in slaap te komen. Stop uw baby lekker in, dat geeft een veilig en geborgen gevoel. Bovendien heeft uw baby zo geen last van zijn eigen maaiende armpjes of andere onrust. Haal uw baby niet steeds uit bed als het eigenlijk slaaptijd is. Als uw baby veel huilt, kunt u proberen met een fopspeentje, hand op zijn buikje en hand boven zijn oogjes uw baby in bedje tot rust te brengen. Ook zachtjes sussen kan helpen. Te vaak reageren of oppakken kan bijdragen tot het moeilijke slaapgedrag van uw baby. Dat bevordert namelijk de onrust. Houd een eventuele nachtvoeding kort, en maak het niet te gezellig. Huilbaby Baby s die een moeilijke start hebben gehad, zijn vaak prikkelbaar. Prikkelbare kinderen worden soms huilbaby s. Een huilbaby is een baby die minstens drie dagen per week, drie uur op een dag huilt, en dat drie weken achter elkaar. Huilbaby s slapen vaak kort en drinken vaak onregelmatig. Ze kunnen soms niet tot rust komen, maaien met armen en benen, maken zich boos en zijn ontroostbaar. Daardoor raken ze oververmoeid, net als hun ouders door de gebroken nachten. U belandt samen in een vicieuze cirkel die moeilijk te doorbreken is. Rust en regelmaat helpen vaak. Niet alleen een rustige omgeving, maar ook rust in uw hoofd door uw baby te verzorgen met kalme gebaren en door weinig prikkels aan te bieden. Probeer de grenzen van uw baby niet te overschrijden. Niet te lang voeden en niet te lang uit bedje. Laat uw baby niet te lang huilen, uw baby kan zichzelf nog niet troosten en heeft u nodig. Regelmaat is heel belangrijk. Dit krijgt u door een vast verzorgingspatroon te hanteren.

10 Inbakeren Als uw baby ondanks meer rust en regelmaat toch onregelmatig blijft slapen, nog steeds onrustig of huilerig is (en hiervoor geen lichamelijke oorzaak te vinden is), dan kan inbakeren in sommige gevallen uitkomst bieden. Bij inbakeren wordt de baby voor het slapengaan op een bepaalde manier in doeken gewikkeld. Inbakeren mag u alleen toepassen na overleg met het consultatiebureau of fysiotherapeut Wanneer naar buiten? Buitenlucht is gezond voor uw baby. Als u gaat wandelen is het belangrijk dat u er voor zorgt dat de baby niet afkoelt. Wanneer uw baby naar buiten mag, is een beetje afhankelijk van het seizoen waarin uw baby wordt geboren en van de weersomstandigheden. Als het heel koud is, kunt u een warme kruik in de kinderwagen of reiswieg leggen. Zolang u zelf buiten een jas nodig heeft, moet de baby een mutsje op. Wel mag u de baby in de auto meenemen als u op bezoek gaat. Het is belangrijk dat uw baby tijdens een autorit in een goedgekeurd autostoeltje wordt vervoerd. Bezoek Als uw baby nog klein en kwetsbaar is, wordt geadviseerd geen mensen met verkoudheid, snotneus of koortslip op bezoek te laten komen. Geheimhouding persoonlijke gegevens Elke medewerker van ons ziekenhuis die bij de behandeling is betrokken, is tot geheimhouding verplicht over alle zaken waarvan hij beroepshalve kennis neemt. Maar er zijn uitzonderingen. Zo mogen wij wel informatie over uw kind doorgeven aan bepaalde artsen en paramedici die ook betrokken zijn bij de behandeling en begeleiding van uw kind. Dit geldt alleen voor informatie die zij nodig hebben om hun werk goed te doen. Uw huisarts krijgt na opname van uw baby een brief met medische informatie. De kinderartsen vinden dat artsen werkzaam in de jeugdgezondheidszorg, dat wil zeggen bij het Centrum voor

11 Jeugd en Gezin alle belangrijke medische informatie over uw kind moeten hebben. Dit is in het belang van uw kind. Wij sturen standaard een kopie van de brief aan de huisarts aan de consultatiebureau-arts. Daarnaast doen wij mee met de Perinatale Registratie Nederland (PRN). Hierin worden alle medische gegevens rondom zwangerschap, bevalling en opname op de Couveuseafdeling van uw kind geregistreerd. Wij gaan er vanuit dat u geen bezwaar heeft tegen het doorsturen van belangrijke informatie aan de jeugdgezondheidszorg en deelname aan de PRN. Let op Als u er bezwaar tegen heeft dat wij belangrijke informatie over uw kind doorsturen aan de jeugdgezondheidszorg en aan de PRN, wilt u dit dan zo spoedig mogelijk mondeling en schriftelijk doorgeven aan de behandelend kinderarts van uw kind. Meer informatie vindt u in de brochures: Welkom in het ziekenhuis; Uw privacy, rechten en plichten en Uw rechten en plichten als patiënt. Vragen? In deze folder hebben we alleen de meest voor de hand liggende vragen beantwoord. Als iets u niet duidelijk is, kunt u ons altijd bellen via en vragen naar de kinderafdeling. Een aantal dagen na het ontslag uit het ziekenhuis belt een verpleegkundige van de afdeling u op om te informeren hoe het gaat. Als u wilt weten hoe andere ouders de thuiskomst van hun kind hebben ervaren, dan kunt u ook contact opnemen met de oudervereniging: Oktober

UW PASGEBOREN KINDJE GAAT MET ONTSLAG

UW PASGEBOREN KINDJE GAAT MET ONTSLAG Kinderafdeling UW PASGEBOREN KINDJE GAAT MET ONTSLAG GEGEVENS VAN UW BABY Naam :... Geboortedatum :... Geboortegewicht:... gr. Ontslagdatum :... Ontslaggewicht :... gr. Behandelend arts:... PKU/CHT geprikt:

Nadere informatie

Met uw baby naar huis

Met uw baby naar huis Gefeliciteerd, uw baby mag naar huis! Na een verblijf op de couveuseafdeling vindt u het natuurlijk prettig om uw kind mee naar huis te nemen. Maar er komt ook veel bij kijken. Daarom biedt deze folder

Nadere informatie

Kinderafdeling. Uw kind komt naar huis

Kinderafdeling. Uw kind komt naar huis Kinderafdeling Algemeen Uw kind is opgenomen in het Diaconessenhuis Leiden en komt binnenkort naar huis. In deze folder vindt u adviezen over de verzorging van uw kind thuis. Als u na het lezen nog vragen

Nadere informatie

Inleiding 3 Ontslaggesprek 3 Temperatuur van de baby 3 Babykamer 3 Veilig slapen 4 Waak- en slaapritme van uw baby 5 Baden 5 Voeding (borst- en

Inleiding 3 Ontslaggesprek 3 Temperatuur van de baby 3 Babykamer 3 Veilig slapen 4 Waak- en slaapritme van uw baby 5 Baden 5 Voeding (borst- en Uw baby komt thuis Inhoud bladzijde Inleiding 3 Ontslaggesprek 3 Temperatuur van de baby 3 Babykamer 3 Veilig slapen 4 Waak- en slaapritme van uw baby 5 Baden 5 Voeding (borst- en flesvoeding, aanvulling

Nadere informatie

INFORMATIE OVER BORSTVOEDING FRANCISCUS VLIETLAND

INFORMATIE OVER BORSTVOEDING FRANCISCUS VLIETLAND INFORMATIE OVER BORSTVOEDING FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding U gaat naar huis, samen met uw baby naar uw eigen vertrouwde omgeving. In deze folder kunt u meer lezen over het geven van borstvoeding. U kunt

Nadere informatie

Adviezen voor thuis (neonaat) Afdeling Neonatologie/Kindergeneeskunde

Adviezen voor thuis (neonaat) Afdeling Neonatologie/Kindergeneeskunde Adviezen voor thuis (neonaat) Afdeling Neonatologie/Kindergeneeskunde Borstvoeding Als u uw kind op de afdeling reeds borstvoeding heeft gegeven, zal dit thuis alleen maar prettiger en rustiger gaan. Als

Nadere informatie

Eindelijk thuis afdeling 9B/9C. Uw kind mag binnenkort naar huis. Met deze folder willen wij u extra houvast geven voor de eerste periode thuis.

Eindelijk thuis afdeling 9B/9C. Uw kind mag binnenkort naar huis. Met deze folder willen wij u extra houvast geven voor de eerste periode thuis. Eindelijk thuis afdeling 9B/9C Uw kind mag binnenkort naar huis. Met deze folder willen wij u extra houvast geven voor de eerste periode thuis. Ritme Uw kind kan de eerste dagen onrustig zijn, meer huilen,

Nadere informatie

Uw baby thuis en dan?

Uw baby thuis en dan? Uw baby thuis en dan? Neonatologie Locatie Langendijk Inhoudsopgave Inleiding De verzorging van uw baby Omgevingstemperatuur Lichaamstemperatuur Het gebruik van kruiken Ligging in bed In bad doen Kledingsadvies

Nadere informatie

Als uw kindje naar huis toe mag

Als uw kindje naar huis toe mag Kindergeneeskunde Als uw kindje naar huis toe mag Uw kindje mag naar huis, fijn! We kunnen ons voorstellen dat u nog vragen heeft over de verzorging van uw kind thuis. In deze folder geven we u informatie

Nadere informatie

Eindelijk naar huis 1

Eindelijk naar huis 1 Eindelijk naar huis 1 Inhoud Uw baby mag naar huis...2 Voorbereiding op de thuissituatie...2 - Rooming in...2 - Ontslaggesprek...2 - Medicijnen...3 Voedingsadvies...3 - Borstvoeding...3 - Flesvoeding...4

Nadere informatie

Ontslag couveusekinderen

Ontslag couveusekinderen Ontslag couveusekinderen Inhoudsopgave Tips voor thuis 4 Praktische tips 5 Borstvoeding 8 Onderstaande geldt voornamelijk voor op tijd geboren, niet zieke kinderen 8 Flesvoeding 9 Na ontslag 11 Belangenverenigingen

Nadere informatie

Naar huis met uw baby

Naar huis met uw baby Naar huis met uw baby Naar huis met uw baby Eindelijk is het zover! Spannend maar misschien ook nog wat onwennig; eerst was uw baby onder de hoede van artsen en verpleegkundigen, ging u dagelijks naar

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Met uw baby naar huis

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Met uw baby naar huis Met uw baby naar huis MET UW BABY NAAR HUIS INLEIDING Deze informatiefolder is bedoeld als steuntje in de rug wanneer uw baby na een opnameperiode in het ziekenhuis thuis komt. Verschillende onderwerpen

Nadere informatie

Informatie voor kraamvrouwen

Informatie voor kraamvrouwen Informatie voor kraamvrouwen Inhoudsopgave Verzorging van de baby... 1 Gebruik van kruiken... 1 Baden... 2 Nageltjes knippen... 2 Navelverzorging... 2 Oor-, oog- en neusverzorging... 3 Voeding... 3 Borstvoeding...

Nadere informatie

Kinder- / jeugdafdeling. Naar huis, hoe verder..

Kinder- / jeugdafdeling. Naar huis, hoe verder.. Kinder- / jeugdafdeling Naar huis, hoe verder.. 1 Naar huis, hoe verder De arts of de verpleegkundige heeft u verteld dat uw baby naar huis mag. Het verblijf op de kinderafdeling zit er op. Om de overgang

Nadere informatie

Baby met ontslag. Moeder en Kind Centrum. Beter voor elkaar

Baby met ontslag. Moeder en Kind Centrum. Beter voor elkaar Baby met ontslag Moeder en Kind Centrum Beter voor elkaar Alles rondom het ontslag Het is bijna zo ver, uw baby mag met ontslag. Rondom het ontslag ontstaan meestal veel vragen. Via dit informatieblad

Nadere informatie

Naar huis met uw baby

Naar huis met uw baby NEONATOLOGIE Naar huis met uw baby KINDEREN Inhoudsopgave Vervoer 3 Warmte 3 Veiligheid in wieg en bed 4 In bad 4 Navel 5 Nageltjes 5 Naar buiten 5 Huilen 6 Voeding 6 De hielprik 7 Het consultatiebureau

Nadere informatie

Kunstvoeding. Ziekenhuis Gelderse Vallei

Kunstvoeding. Ziekenhuis Gelderse Vallei Kunstvoeding Ziekenhuis Gelderse Vallei In deze folder vindt u informatie over kunstvoeding. Moedermelk is de beste babyvoeding. Zorg dat u goed geïnformeerd bent over de verschillen tussen kunstvoeding

Nadere informatie

Naar huis met uw baby

Naar huis met uw baby NEONATOLOGIE Naar huis met uw baby KINDEREN Inhoudsopgave Vervoer 3 Warmte 3 Veiligheid in wieg en bed 4 In bad 4 Navel 5 Nageltjes 5 Naar buiten 5 Huilen 6 Voeding 6 De hielprik 7 Het consultatiebureau

Nadere informatie

Kindergeneeskunde. Met uw baby naar huis

Kindergeneeskunde. Met uw baby naar huis Kindergeneeskunde Met uw baby naar huis Uw baby heeft een tijd in het Groene Hart Ziekenhuis gelegen. De verzorging deed u zoveel mogelijk zelf, met ondersteuning van de verpleegkundigen. Binnenkort mag

Nadere informatie

De verzorging van uw baby thuis

De verzorging van uw baby thuis De verzorging van uw baby thuis Beste ouders, Een moment waar u vast naar heeft uitgekeken: uw baby mag naar huis. Nu uw kindje de hele dag thuis is, leert u hem of haar goed kennen. Probeer hiervan zo

Nadere informatie

Uw baby thuis en dan?

Uw baby thuis en dan? Uw baby thuis en dan? Neonatologie Locatie Langendijk 1 Inhoudsopgave Pagina Inleiding 3 De verzorging van uw baby 3 Omgevingstemperatuur 3 Lichaamstemperatuur 3 Het gebruik van kruiken 3 Ligging in bed

Nadere informatie

Over slapen, (teveel) huilen en regelmaat

Over slapen, (teveel) huilen en regelmaat VERZORGING Over slapen, (teveel) huilen en regelmaat voor ouders met een baby tot 3 maanden 2 Waarom huilt een baby? Alle baby s huilen en dat is een gezonde zaak. Het is normaal. Huilen hoort bij de ontwikkeling

Nadere informatie

Kind- en jeugdzorg Ontslagfolder neonatologie

Kind- en jeugdzorg Ontslagfolder neonatologie Kind- en jeugdzorg Ontslagfolder neonatologie Hoera! Uw baby mag naar huis 151580 28102014 Binnenkort mag uw baby mee naar huis. Dit is natuurlijk geweldig nieuws, het kan ook de nodige vragen bij u oproepen.

Nadere informatie

Flesvoeding. Praktische tips

Flesvoeding. Praktische tips Flesvoeding Praktische tips Inleiding Allereerst van harte gefeliciteerd met de geboorte van uw baby! In deze brochure vindt u informatie over flesvoeding. Alhoewel borstvoeding de meest ideale babyvoeding

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Met uw baby naar huis en dan

Patiënteninformatie. Met uw baby naar huis en dan Patiënteninformatie Met uw baby naar huis en dan Inhoudsopgave Pagina Waak- en slaapritme 4 Temperatuur 5 Temperatuur van uw baby 5 Roken 5 Gedrag, huilen en onrust 5 Inbakeren 6 Buikkrampen 6 Voeding

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Naar huis. met uw baby, en dan... Informatie over de verzorging van uw couveusebaby na ontslag uit het ziekenhuis

Patiënteninformatie. Naar huis. met uw baby, en dan... Informatie over de verzorging van uw couveusebaby na ontslag uit het ziekenhuis Patiënteninformatie Naar huis met uw baby, en dan... Informatie over de verzorging van uw couveusebaby na ontslag uit het ziekenhuis Inhoudsopgave Pagina Algemeen 4 Waak- en slaapritme 4 Voeding 5 Borstvoeding

Nadere informatie

Verloskunde Als uw baby extra zorg nodig heeft.

Verloskunde Als uw baby extra zorg nodig heeft. Verloskunde Als uw baby extra zorg nodig heeft www.nwz.nl Inhoud Opname op de afdeling verloskunde 3 Het team van de afdeling verloskunde 4 Hoe draagt u zelf bij aan veilige zorg? 5 Ontwikkelingsgerichte

Nadere informatie

Praktische zaken rondom verzorging en voeding van uw baby

Praktische zaken rondom verzorging en voeding van uw baby Praktische zaken rondom verzorging en voeding van uw baby Tijdens de opname van uw baby hebben wij u zoveel mogelijk betrokken bij de verzorging en het voeden van uw baby. Het kan echter zo zijn dat u

Nadere informatie

Ritme en regelmaat bij onrustige baby s

Ritme en regelmaat bij onrustige baby s Ritme en regelmaat bij onrustige baby s In deze folder geven wij u algemene informatie over ritme en regelmaat bij onrustige baby s. Wat is een onrustige baby? Baby s die onrustig zijn en veel huilen worden

Nadere informatie

Naar huis met uw baby. Afdeling Neonatologie

Naar huis met uw baby. Afdeling Neonatologie Naar huis met uw baby Afdeling Neonatologie Inleiding Deze folder bevat informatie en richtlijnen voor de eerste periode thuis met uw baby. Het is belangrijk dat u deze folder doorleest en thuis bewaart

Nadere informatie

Het verzorgen van de baby

Het verzorgen van de baby Het verzorgen van de baby Inleiding Binnenkort mag u met uw baby naar huis. Waarschijnlijk voelt u zich in het begin nog een beetje onwennig bij het verzorgen van uw baby. In deze folder geven wij u daarom

Nadere informatie

Inleiding Soort voeding Starten met de voeding

Inleiding Soort voeding Starten met de voeding FLESVOEDING 1186 Inleiding In deze folder leest u informatie en adviezen over flesvoeding. Borstvoeding is de beste zuigelingenvoeding. Er kunnen echter verschillende redenen zijn waarom ouders kiezen

Nadere informatie

Naar huis met uw baby, en dan...

Naar huis met uw baby, en dan... Naar huis met uw baby, en dan... Informatie over de verzorging van uw couveusebaby na ontslag uit het ziekenhuis. U heeft een afspraak in Tergooi gehad voor een behandeling. Onze artsen en medewerkers

Nadere informatie

Adviezen pasgeborene. Verloskunde. alle aandacht. (die buiten kantoortijd naar huis. gaan)

Adviezen pasgeborene. Verloskunde. alle aandacht. (die buiten kantoortijd naar huis. gaan) Adviezen pasgeborene (die buiten kantoortijd naar huis gaan) Verloskunde alle aandacht Adviezen pasgeborene (die buiten kantoortijd naar huis gaan) U krijgt deze informatie omdat er wellicht enige tijd

Nadere informatie

Ontslag van uw baby (afdeling Neonatologie)

Ontslag van uw baby (afdeling Neonatologie) Ontslag van uw baby (afdeling Neonatologie) Inleiding Deze folder bevat informatie over en richtlijnen voor de eerste periode thuis. Het is belangrijk dat u deze folder doorleest en eventueel thuis bewaart

Nadere informatie

Voedingsadviezen en andere praktische tips voor thuis Met de baby naar huis

Voedingsadviezen en andere praktische tips voor thuis Met de baby naar huis Voedingsadviezen en andere praktische tips voor thuis Met de baby naar huis INLEIDING U gaat met uw baby naar huis. Wij willen u graag op weg helpen bij de verzorging van uw baby. Wij pretenderen niet

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Uw kind thuis. en dan...?

PATIËNTEN INFORMATIE. Uw kind thuis. en dan...? PATIËNTEN INFORMATIE Uw kind thuis en dan...? 2 PATIËNTENINFORMATIE Binnenkort gaat (gaan) uw kind(eren) mee naar huis. Om u een helpende hand te bieden in de nieuwe situatie thuis, wil het Maasstad Ziekenhuis

Nadere informatie

Bepaal de beginsituatie

Bepaal de beginsituatie By SmallVips Veiligheidsvoorschriften Voordat het SwaddleSystem in gebruik genomen wordt, moeten de volgende punten in acht genomen worden: 1. Gebruik het SwaddleSystem tot een leeftijd van maximaal 8

Nadere informatie

Ontslag van de afdeling neonatologie

Ontslag van de afdeling neonatologie Ontslag van de afdeling neonatologie Informatie voor ouders Waarom deze folder? Van de arts en de verpleegkundige heeft u gehoord dat uw kind naar huis mag. In deze folder vindt u informatie over voeding,

Nadere informatie

Probeer altijd op de binnenkant van uw pols of de klaargemaakte melk niet te warm is. Geef de fles meteen aan uw kind als de temperatuur goed is.

Probeer altijd op de binnenkant van uw pols of de klaargemaakte melk niet te warm is. Geef de fles meteen aan uw kind als de temperatuur goed is. Flesvoeding 1 Deze folder informeert u in het kort over het geven van flesvoeding. Tijdens uw zwangerschap en na de bevalling kunt u deze informatie rustig doorlezen. Mocht u na het lezen nog vragen hebben,

Nadere informatie

UW BABY GAAT MET ONTSLAG

UW BABY GAAT MET ONTSLAG UW BABY GAAT MET ONTSLAG Inhoudsopgave Inleiding... 2 Ziekenhuiscontrole... 3 Telefonisch spreekuur... 3 Belafspraak... 3 Consultatiebureau... 3 Nazorgavond... 3 Voeding... 4 Borstvoeding... 4 Flesvoeding...

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Informatie over het geven van flesvoeding

Patiënteninformatie. Informatie over het geven van flesvoeding Informatie over het geven van flesvoeding Patiënteninformatie Informatie over het geven van flesvoeding Inhoudsopgave: 1 Inleiding 2 Benodigdheden 3 Klaarmaken voeding 4 Hoeveelheid voeding 5 Voedingsschema

Nadere informatie

Baby s die regelmatig huilen

Baby s die regelmatig huilen Baby s die regelmatig huilen Kinderafdeling Beter voor elkaar Huilen Baby s huilen, dat is normaal. Huilen is voor een baby een vorm van communiceren, om te laten merken dat hij/zij u nodig heeft. Door

Nadere informatie

Bijlage 2. Informatie over kunstmatige zuigelingenvoeding

Bijlage 2. Informatie over kunstmatige zuigelingenvoeding Verloskunde. Informatie over kunstmatige zuigelingenvoeding Inhoud Kunstmatige zuigelingenvoeding 3 Het geven van een flesvoeding 3 Het klaarmaken van een flesvoeding 3 Hoeveelheid voeding 4 De speen 5

Nadere informatie

flesvoeding adviezen voor thuis

flesvoeding adviezen voor thuis patiënteninformatie flesvoeding adviezen voor thuis In deze folder geven wij u informatie en adviezen over flesvoeding voor de komende kraamtijd. Kraamtijd De kraamtijd duurt ongeveer tot zes weken na

Nadere informatie

slaap veilig slaap lekker

slaap veilig slaap lekker slaap veilig slaap lekker waarom deze folder? Soms overlijden kinderen tussen de 0 en 2 jaar onverwacht in hun slaap. Die kinderen leken gezond. Dat heet wiegendood. Er is veel onderzoek gedaan naar de

Nadere informatie

Over slapen, (teveel) huilen en regelmaat

Over slapen, (teveel) huilen en regelmaat VERZORGING Over slapen, (teveel) huilen en regelmaat voor ouders met een baby tot 3 maanden Waarom huilt een baby? Alle baby s huilen en dat is een gezonde zaak. Het is normaal. Huilen hoort bij de ontwikkeling

Nadere informatie

Ontslag neonatologie. Wij wensen je veel geluk. Verpleegkundigen Kinder- en jongeren afdeling. 1 van 10

Ontslag neonatologie. Wij wensen je veel geluk. Verpleegkundigen Kinder- en jongeren afdeling. 1 van 10 Ontslag neonatologie Inleiding Binnenkort mag je baby mee naar huis. Wij bieden je deze informatiefolder aan, daags voor het ontslag, wij hopen je op deze manier te kunnen helpen je voor te bereiden voor

Nadere informatie

Ontslagboekje Neonatologie. Afdeling Neonatologie/Kindergeneeskunde

Ontslagboekje Neonatologie. Afdeling Neonatologie/Kindergeneeskunde Ontslagboekje Neonatologie Afdeling Neonatologie/Kindergeneeskunde Inleiding Binnenkort gaat uw kindje mee naar huis. In dit boekje worden de laatste gegevens vermeld en krijgt u enige informatie over

Nadere informatie

Uw baby komt naar huis

Uw baby komt naar huis Uw baby komt naar huis Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Neonatologie Uw kind is opgenomen op de NICU (Neonatale Intensive Care Unit) en komt binnenkort naar huis. In deze brochure treft

Nadere informatie

Als uw baby mee naar huis mag

Als uw baby mee naar huis mag Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Als uw baby mee naar huis mag z Deze brochure is bedoeld als steuntje in de rug wanneer uw baby na een (vaak lange) opnameperiode

Nadere informatie

Weer naar huis Aandachtspunten voor kraamvrouw en baby

Weer naar huis Aandachtspunten voor kraamvrouw en baby Patiënteninformatie Weer naar huis Aandachtspunten voor kraamvrouw en baby Weer naar huis Aandachtspunten voor kraamvrouw en baby. U bent bevallen in Tergooi en gaat nu met uw baby naar huis. Onze artsen

Nadere informatie

Flesvoeding Thuis en in het ziekenhuis.

Flesvoeding Thuis en in het ziekenhuis. Flesvoeding Thuis en in het ziekenhuis www.nwz.nl Inhoud Welke flesvoeding kies je? 3 Flesvoeding in het ziekenhuis 3 Hoe maak je thuis flesvoeding klaar? 3 Hoe lang kun je een klaargemaakte fles bewaren?

Nadere informatie

Naar huis met uw baby

Naar huis met uw baby NEONATOLOGIE Naar huis met uw baby KINDEREN Inhoudsopgave Vervoer 3 Warmte 3 Veiligheid in wieg en bed 4 In bad 4 Navel 5 Nageltjes 5 Naar buiten 5 Huilen 6 Voeding 6 De hielprik 7 Het consultatiebureau

Nadere informatie

Flesvoeding Praktische tips

Flesvoeding Praktische tips Flesvoeding Praktische tips Vrouw Moeder Kind-Centrum Inleiding Ook al heeft borstvoeding de voorkeur en verdient het de eerste keus, toch kan het zijn dat u geen borstvoeding kunt geven. In dat geval

Nadere informatie

Het geven van sondevoeding door middel van hevelen aan uw kind thuis

Het geven van sondevoeding door middel van hevelen aan uw kind thuis Het geven van sondevoeding door middel van hevelen aan uw kind thuis Inleiding Uw kind is opgenomen op de afdeling pasgeborenen van de ZGT. Het drinken aan de borst of uit de fles kost op dit moment nog

Nadere informatie

Flesvoeding. Albert Schweitzer ziekenhuis september 2014 pavo 1145

Flesvoeding. Albert Schweitzer ziekenhuis september 2014 pavo 1145 Flesvoeding Albert Schweitzer ziekenhuis september 2014 pavo 1145 Inleiding De beste voeding voor uw baby is borstvoeding. Kunt of wilt u geen borstvoeding geven, dan is flesvoeding goed alternatief. In

Nadere informatie

Het geven van sondevoeding door middel van hevelen aan uw kind thuis

Het geven van sondevoeding door middel van hevelen aan uw kind thuis Het geven van sondevoeding door middel van hevelen aan uw kind thuis Inleiding Uw kind is opgenomen op de afdeling neonatologie van ZGT. Het drinken aan de borst of uit de fles kost op dit moment nog te

Nadere informatie

UW BABY GAAT MET ONTSLAG

UW BABY GAAT MET ONTSLAG UW BABY GAAT MET ONTSLAG 397 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Ziekenhuiscontrole... 4 Belafspraak... 4 Nazorgavond... 5 Voeding... 5 Borstvoeding... 5 Flesvoeding... 5 Voeding verwarmen... 6 Schoonmaken van

Nadere informatie

Onrustige baby. Moeder en Kind Centrum. Beter voor elkaar

Onrustige baby. Moeder en Kind Centrum. Beter voor elkaar Onrustige baby Moeder en Kind Centrum Beter voor elkaar Inleiding Baby s huilen. Dit is normaal voor een baby. Maar úw kind blijft huilen en niets lijkt daarbij te helpen om uw baby te troosten. Klinkt

Nadere informatie

Flesvoeding praktische tips

Flesvoeding praktische tips Flesvoeding praktische tips In deze folder vindt u informatie over flesvoeding. Soorten flesvoeding Als u van tevoren al weet dat u kunstvoeding wilt gaan geven, kunt u voor de bevalling alvast de voeding

Nadere informatie

Ontslagboekje afdeling E2 / Neonatologie Samen naar huis

Ontslagboekje afdeling E2 / Neonatologie Samen naar huis Ontslagboekje afdeling E2 / Neonatologie Samen naar huis Ontslagboekje afdeling E2 / Neonatologie 1. Ontslaggegevens 3 2. Samen naar huis 4 3. Informatie mee naar huis 5 4. Kraamzorg 5. De couveusenazorg

Nadere informatie

Gynaecologie. Flesvoeding.

Gynaecologie. Flesvoeding. Gynaecologie Flesvoeding www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud De hoeveelheid voeding... 3 Flesvoeding klaarmaken... 5 Opwarmen van flesvoeding... 6 Flesjes en spenen... 6 Flesvoeding geven... 7 Flesvoeding

Nadere informatie

Afdeling Neonatologie

Afdeling Neonatologie Afdeling Neonatologie Geachte ouder(s), verzorger(s) Uw baby is opgenomen op de afdeling Neonatologie. Op deze unit bevinden zich de couveuse- en babykamer. Verschillende medische redenen kunnen hier

Nadere informatie

G e b r u i k s a a n w i j z i n g i n b a k e r s l a a p z a k j e

G e b r u i k s a a n w i j z i n g i n b a k e r s l a a p z a k j e G e b r u i k s a a n w i j z i n g i n b a k e r s l a a p z a k j e Belangrijk! Lees deze gebruiksaanwijzing in zijn geheel door voordat je je baby in de TinyNanny inbakerslaapzak legt. De TinyNanny

Nadere informatie

UW BABY GAAT MET ONTSLAG

UW BABY GAAT MET ONTSLAG UW BABY GAAT MET ONTSLAG 397 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Ziekenhuiscontrole... 4 Telefonisch spreekuur... 4 Belafspraak... 4 Consultatiebureau... 4 Nazorgavond... 5 Voeding... 5 Borstvoeding... 5 Flesvoeding...

Nadere informatie

Excessief huilen. Informatie voor ouders met een huilbaby

Excessief huilen. Informatie voor ouders met een huilbaby Excessief huilen Informatie voor ouders met een huilbaby Wat is excessief huilen? Een baby die excessief (= bovenmatig, buitensporig) huilt, wordt ook wel huilbaby genoemd. Maar hoe stellen we vast of

Nadere informatie

Afdeling Neonatologie. Uw baby mag binnenkort naar huis

Afdeling Neonatologie. Uw baby mag binnenkort naar huis Afdeling Neonatologie Uw baby mag binnenkort naar huis Inleiding U heeft er naar uitgekeken en binnenkort is het zo ver: uw baby mag mee naar huis. U gaat uw kindje nu helemaal zelf verzorgen en misschien

Nadere informatie

Prematuur geboren kinderen. Bevalling. Couveusetijd

Prematuur geboren kinderen. Bevalling. Couveusetijd Prematuur geboren kinderen Couveusekinderen zijn baby s die na hun geboorte een tijd (enkele weken tot enkele maanden) in de couveuse hebben gelegen. De meeste couveusekinderen zijn te vroeg en/of ziek

Nadere informatie

Contents Wat je moet weten over het geven van borstvoeding.

Contents Wat je moet weten over het geven van borstvoeding. Contents Wat je moet weten over het geven van borstvoeding.... 2 Moedermelk is niet alleen de beste voeding voor je kindje, het is ook altijd beschikbaar, kan niet bederven en geeft geen afval.... 2 De

Nadere informatie

Gynaecologie / Verloskunde Kraamafdeling. Patiënteninformatie. Flesvoeding. Slingeland Ziekenhuis

Gynaecologie / Verloskunde Kraamafdeling. Patiënteninformatie. Flesvoeding. Slingeland Ziekenhuis Gynaecologie / Verloskunde Kraamafdeling Flesvoeding i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen De meeste pasgeborenen krijgen borstvoeding. Er zijn echter medische en/of persoonlijke redenen

Nadere informatie

Tips en adviezen voor de kraamperiode. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie

Tips en adviezen voor de kraamperiode. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Tips en adviezen voor de kraamperiode Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Herstel Thuis zult u geleidelijk verder gaan herstellen. De tijd die nodig is voor het herstel na een bevalling is voor ieder persoon

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Flesvoeding

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Flesvoeding Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Flesvoeding U hebt besloten om flesvoeding aan uw baby te geven. In deze brochure krijgt u allerlei tips over onder andere het

Nadere informatie

Adviezen voor thuis Na opname op de Neonatale Medium Care Unit (NMCU)

Adviezen voor thuis Na opname op de Neonatale Medium Care Unit (NMCU) Adviezen voor thuis Na opname op de Neonatale Medium Care Unit (NMCU) Neonatale Medium Care Unit Locatie Veldhoven Brief aan de ouders Uw kind. mag binnenkort naar huis. Bij de geboorte op.. -.. -. was

Nadere informatie

Rust en regelmaat voor uw baby. Praktische adviezen

Rust en regelmaat voor uw baby. Praktische adviezen 1 Rust en regelmaat voor uw baby Praktische adviezen 2 Rust en regelmaat voor uw baby Praktische adviezen Adviezen over rust en regelmaat voor uw baby en het verminderen van prikkels in de omgeving van

Nadere informatie

Praktische informatie bij de start van borstvoeding

Praktische informatie bij de start van borstvoeding Gynaecologie / Verloskunde Kraamafdeling Praktische informatie bij de start van borstvoeding i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Inleiding U gaat uw baby borstvoeding geven; de beste voeding voor

Nadere informatie

De gezinssuite bij St. Antonius Alnatal

De gezinssuite bij St. Antonius Alnatal De gezinssuite bij St. Antonius Alnatal De gezinssuite bij St. Antonius Alnatal Welkom in de gezinssuite van St. Antonius Alnatal. Je kunt hier verblijven en 24 uur per dag bij je baby zijn als je baby

Nadere informatie

Uw kindje komt naar huis

Uw kindje komt naar huis Neonatologie Patiënteninformatie Uw kindje komt naar huis U ontvangt deze informatie, omdat uw kind is opgenomen op de afdeling neonatologie en binnenkort naar huis mag. In deze informatie kunt u meer

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Overmatig huilen. (excessief huilen) Opname van baby s

PATIËNTEN INFORMATIE. Overmatig huilen. (excessief huilen) Opname van baby s PATIËNTEN INFORMATIE Overmatig huilen (excessief huilen) Opname van baby s 2 PATIËNTENINFORMATIE Inleiding U bent met uw kind bij de kinderarts gekomen omdat het erg veel huilt en er is geadviseerd om

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Flesvoeding

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Flesvoeding Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Flesvoeding z U hebt besloten om flesvoeding aan uw baby te geven. In deze brochure krijgt u allerlei tips over onder andere

Nadere informatie

Inhoudsopgave Inleiding... 1 Flesvoeding... 1 Hoeveelheid voeding... 1 Aantal voedingen per dag... 2 Bereiding van voeding... 2 Spenen...

Inhoudsopgave Inleiding... 1 Flesvoeding... 1 Hoeveelheid voeding... 1 Aantal voedingen per dag... 2 Bereiding van voeding... 2 Spenen... Flesvoeding Inhoudsopgave Inleiding... 1 Flesvoeding... 1 Hoeveelheid voeding... 1 Aantal voedingen per dag... 2 Bereiding van voeding... 2 Spenen... 3 De fles geven... 3 Ontlasting... 4 Extra vitamines...

Nadere informatie

H Couveusesuite

H Couveusesuite H.40010.1115 Couveusesuite Doorgaans verloopt een zwangerschap en bevalling voorspoedig. Mocht uw baby na de bevalling toch extra zorg nodig hebben dan kan het zijn dat uw baby opgenomen wordt op de couveusekamer

Nadere informatie

INFORMATIEAVOND BORSTVOEDING

INFORMATIEAVOND BORSTVOEDING INFORMATIEAVOND BORSTVOEDING Waarom kiezen voor borstvoeding Voordelen voor de baby Voordelen voor de moeder Nadelen?... Basis van borstvoeding Borstvoeding, een kwestie van hormonen: Toeschietreflex oxytocine

Nadere informatie

Uw baby thuis. moeder en kind

Uw baby thuis. moeder en kind Uw baby thuis Inleiding In deze folder geven wij antwoord op de meest gestelde vragen. De folder is bedoeld als steun in de rug wanneer uw baby, na een (vaak lange) opnameperiode op onze afdeling, thuiskomt.

Nadere informatie

Leren drinken bij te vroeg geboren baby s

Leren drinken bij te vroeg geboren baby s Leren drinken bij te vroeg geboren baby s 2 Inleiding Wanneer uw baby te vroeg geboren is (prematuur), of met een te laag geboortegewicht (dysmatuur), kan hij/zij vaak niet meteen zelf (alles) drinken.

Nadere informatie

Kindergeneeskunde. Opname pasgeborene op de babyafdeling

Kindergeneeskunde. Opname pasgeborene op de babyafdeling Kindergeneeskunde Opname pasgeborene op de babyafdeling Algemeen Gefeliciteerd met de geboorte van uw baby. Hartelijk welkom op de babyafdeling van ons ziekenhuis. Deze folder is bedoeld voor ouders van

Nadere informatie

Ontslag in zicht. Kindergeneeskunde. (wanneer uw baby naar huis mag)

Ontslag in zicht. Kindergeneeskunde. (wanneer uw baby naar huis mag) 1/7 Kindergeneeskunde Ontslag in zicht (wanneer uw baby naar huis mag) Inleiding Het is bijna zo ver. Het ontslag van uw kindje is in zicht. Een blijde gebeurtenis, maar ook wel spannend. Mogelijk hebt

Nadere informatie

Veilig slapen. Verloskunde. alle aandacht

Veilig slapen. Verloskunde. alle aandacht Veilig slapen Verloskunde alle aandacht Veilig slapen Een baby slaapt veel. s Nachts, maar ook overdag. Thuis, maar ook als hij ergens anders is. Of onderweg. Uw baby kan veilig slapen. Als u maar weet

Nadere informatie

1 Flesvoeding... 1. 2 Wanneer geef je je kind een voeding?... 1. 3 Welk merk?... 1. 4 Hoeveel melk doe je in de fles?... 1

1 Flesvoeding... 1. 2 Wanneer geef je je kind een voeding?... 1. 3 Welk merk?... 1. 4 Hoeveel melk doe je in de fles?... 1 Flesvoeding Inhoudsopgave 1 Flesvoeding... 1 2 Wanneer geef je je kind een voeding?... 1 3 Welk merk?... 1 4 Hoeveel melk doe je in de fles?... 1 5 Krijgt je kind genoeg?... 2 6 Extra vitamines?... 2 7

Nadere informatie

Flesvoeding Praktische tips

Flesvoeding Praktische tips Flesvoeding Praktische tips Vrouw Moeder Kind-centrum Inleiding Ook al heeft borstvoeding de voorkeur en verdient het de eerste keus, toch kan het zijn dat u geen borstvoeding mag of wilt geven. In dat

Nadere informatie

Flesvoeding. Vrouw-kindeenheid

Flesvoeding. Vrouw-kindeenheid 1/5 Vrouw-kindeenheid Flesvoeding Inleiding In deze folder kunt u meer lezen over het contact met uw baby als u flesvoeding geeft, (speciale) flesvoeding en het schoonmaken van de fles en speen. Verder

Nadere informatie

Infobrochure. Flesvoeding. praktische handleiding voor een goede start

Infobrochure. Flesvoeding. praktische handleiding voor een goede start Infobrochure Flesvoeding praktische handleiding voor een goede start Inleiding Als moeder heb je ervoor gekozen om je baby te voeden met kunstvoeding. Met deze folder willen we je graag op weg helpen

Nadere informatie

Uw baby gaat naar huis Afdeling Moeder en Kind

Uw baby gaat naar huis Afdeling Moeder en Kind Uw baby gaat naar huis Afdeling Moeder en Kind Het is zover: uw baby mag mee naar huis. De dag waarop uw baby ontslagen wordt uit het ziekenhuis is een feestelijke dag. Voordat u uw kind thuis in het eigen

Nadere informatie

Te vroeg geboren, wat langer geduld. Orbis Jeugdgezondheidszorg

Te vroeg geboren, wat langer geduld. Orbis Jeugdgezondheidszorg Te vroeg geboren, wat langer geduld Orbis Jeugdgezondheidszorg Inleiding Couveusekinderen zijn kinderen die na hun geboorte een tijd (enkele weken tot enkele maanden) in de couveuse hebben gelegen. De

Nadere informatie

Afkolven van moedermelk

Afkolven van moedermelk Afkolven van moedermelk Het afkolven van moedermelk Moedermelk wordt gemaakt op basis van vraag en aanbod. Om de melkproductie op gang te brengen en op peil te houden dient u net zo vaak te kolven als

Nadere informatie

Borstvoeding en diabetes

Borstvoeding en diabetes Borstvoeding en diabetes 1 Door middel van deze folder informeert het van Weel Bethesda ziekenhuis u over het geven van borstvoeding bij Diabetes Mellitus. Diabetes en borstvoeding kunnen in de meeste

Nadere informatie

Kinderfysiotherapie. tips en adviezen. Paramedische afdeling

Kinderfysiotherapie. tips en adviezen. Paramedische afdeling Paramedische afdeling Kinderfysiotherapie tips en adviezen Inleiding In deze folder geven wij u verschillende tips en adviezen. Deze gaan vooral over het goed neerleggen (bijvoorbeeld houdingen bed of

Nadere informatie

Inhoud. Woord vooraf... 3. Hoe geeft u best de fles?... 4. Op de kraamafdeling... 5. Thuis... 6

Inhoud. Woord vooraf... 3. Hoe geeft u best de fles?... 4. Op de kraamafdeling... 5. Thuis... 6 Inhoud Woord vooraf... 3 Hoe geeft u best de fles?... 4 Op de kraamafdeling... 5 Thuis... 6 1 2 Woord vooraf U hebt gekozen om uw baby flesvoeding te geven. In deze brochure vindt u informatie en tips

Nadere informatie

Inbakeren. Kindergeneeskunde

Inbakeren. Kindergeneeskunde 1/11 Kindergeneeskunde Inbakeren Inleiding Het inbakeren van kinderen bestaat uit het omwikkelen van kinderen met doeken. Het inbakeren geeft het kind bescherming en veiligheid, zoals het ook in de baarmoeder

Nadere informatie