Slaapkliniek Info: Slaaponderzoek en slaapendoscopie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Slaapkliniek Info: Slaaponderzoek en slaapendoscopie"

Transcriptie

1 Slaapkliniek Info: Slaaponderzoek en slaapendoscopie

2 Inhoud 1. Wat is slaap? 2. Wat is een slaapprobleem? 3. Wat is een slaappolysomnografie of een slaaponderzoek? 4. Hoe maakt u een afspraak? 5. Wat staat u vooraf te wachten? 5.1. Consultatie 5.2. Voorbereidende onderzoeken 5. Het multidisciplinair team 6. De dag van het onderzoek 6.1. Aankomst 6.2. Locatie 6.3. Benodigdheden 6.4. ontslag 6.5. Verloop van het onderzoek 7. Slaapendoscopie 7.1. De voorbereiding 7.2. Het onderzoek 8. Slaaptips 9. Hello Customer

3 1. Wat is slaap? Slaap is een fysiologisch proces waarbij de persoon in lichamelijke rust is en een vertraagd bewustzijnsniveau heeft. Dit heeft als functie om het lichaam en de hersenen te herstellen van de arbeid dat het overdag geleverd heeft. Slaap bestaat uit verschillende fasen, namelijk de NON-REM en de REM fase. REM staat voor rapid eye movements. NON REM-slaap Deze fase kan men indelen in drie stadia. Tijdens deze fases van de slaap raken de spieren per fase steeds meer ontspannen en de ogen zijn volkomen in rust. REM-slaap Tijdens de REM-slaap, ook wel droomfase genoemd, verdwijnt de spierspanning helemaal. Het lichaam is volledig ontspannen, behalve de oogbewegingen. In deze fase komen ook de meeste dromen voor. De twee fasen samen duren ongeveer negentig minuten. Deze cyclus wordt gedurende de nacht verschillende keren herhaald, dit gebeurt meestal vijf tot zes keer per nacht.

4 2. Wat is een slaapprobleem? Een slaapprobleem is geen ziekte op zich, het is meestal een symptoom van een onderliggende ziekte of aandoening. Een slaapprobleem is niet voor iedereen hetzelfde. Je spreekt pas van een probleem als de persoon zelf of de partner er hinder van ondervindt. 3. Wat is een polysomnografie of een slaaponderzoek? Een polysomnografie is een onderzoek waarbij verschillende lichaamsfuncties worden gecontroleerd en geregistreerd via de computer gedurende de nacht. Tijdens dit onderzoek kan de arts samen met het multidisciplinair team eventuele slaapstoornissen opsporen. 4. Hoe maakt u een afspraak? U kunt een afspraak maken bij de behandelende geneesheer of via het secretariaat inwendige ziekten. Gelieve ook te verwittigen bij wijzigingen of annulatie. 050/

5 5. Het multidisciplinair team Artsen Dr. Mariën pneumoloog Dr. Naessens NKO-arts Dr. Verhaert NKO-arts Dr. Verdonck NKO-arts Dr. Maes neuroloog Dr. Depreitere neuroloog Dr. Goethals neuroloog Dr. Nagy MKA-arts Paramedici Kelly Monteny psychologe Anje Stael slaapverpleegkundige Lies Sinnaeve slaapverpleegkundige Lies Petit diëtiste

6 5. Wat staat er u vooraf te wachten? 5.1. Consultatie Tijdens de eerste consultatie wordt aan de hand van een eerste gesprek uw slaapprobleem zo gedetailleerd mogelijk in kaart gebracht Voorbereidende onderzoeken Vervolgens wordt u doorgestuurd naar de preoperatieve consultatie voor de voorbereidende onderzoeken. Hoofdzakelijk zijn de voorbereidende onderzoeken een bloedafname, een RX van de borst, een elektrocardiogram en een longfunctie. Meer info over het preoperatieve nazicht: (klik op Bertje : info preoperatief nazicht)

7 6. De dag van het onderzoek 6.1. Aankomst Bij uw aankomst dient u zich aan te melden aan de opnamedienst naast het onthaal in het ziekenhuis. Hier worden de administratieve formaliteiten vervuld. U kunt er terecht van 7 uur tot 18 uur. Na 18 uur bent u welkom aan het onthaal voor uw inschrijving en na 20 uur komt u binnen via de Spoedgevallendienst. Let wel: gelieve voor de slaapkliniek u altijd voor 18u aan te melden Locatie De slaapkliniek is gelokaliseerd op de afdeling neurologie, route 462. Bij aankomst voor 18 uur zal iemand van de opnamedienst u naar uw kamer begeleiden. Het onderzoek gebeurt in een eenpersoonskamer met persoonlijke sanitaire ruimte (douche, toilet en lavabo). Op de kamer is er ook mogelijkheid tot gebruik van tv, koelkast en draadloos internet. Daar wordt u ontvangen door de verantwoordelijke verpleegkundige.

8 6.3. Benodigdheden Wat brengt u mee: Identiteitskaart Formulieren/kaartje hospitalisatieverzekering Gemakkelijke nachtkledij Toilet en douchegerief, hoofdkussen indien u dit wenst Indien nodig medicatie CPAP-toestel, als u dit gebruikt Een allergiepas of dieetlijst als u die hebt TIP mannen: een geschoren baard is praktischer en geeft vaak betere registratie maar is geen vereiste TIP vrouwen: ontschmink u goed. Geen nagellak of kunstnagels. TIP: Het is onverstandig om sieraden of veel geld mee te nemen naar het ziekenhuis! Bij verlies, diefstal of beschadiging is het ziekenhuis niet aansprakelijk. TIP: was uw haar voor u naar het ziekenhuis komt. Breng nadien geen gel of haarlak aan. Er is ook mogelijkheid om u voor het onderzoek in de kamer te douchen Ontslag De volgende morgen na het onderzoek kan u in de loop van de voormiddag het ziekenhuis verlaten. Ontslag uit het ziekenhuis is toegestaan ten vroegste vanaf 6u30. Het duurt ongeveer een twee- tot drietal weken vooraleer het resultaat gekend is. De behandelende arts zal dit via een nieuwe afspraak kenbaar maken of de behandelende arts zal de resultaten doorgeven aan de huisarts. In geval van noodzaak kan u opgebeld worden bij eventuele dringende problemen.

9 6.5. Verloop van het onderzoek Na het ontvangst op de afdeling, kan u zich installeren op de kamer. U krijgt hierna enkele vragenlijsten die u tijdens het verblijf kan invullen. Er wordt voor u ook een avondmaal voorzien. Vanaf 19u komt de verpleegkundige langs om u klaar te maken voor het onderzoek, dit neemt ongeveer een half uur in beslag. Er worden verschillende elektroden ter hoogte van het hoofd en het lichaam geplaatst. U bent vrij om rond te lopen op de kamer. De nachtverpleegkundige komt u rond 22u aankoppelen en hierna wordt de opname gestart. Indien u wil opstaan vragen wij om te bellen zodat de verpleegkundige u kan loskoppelen. De registratie moet minstens 8 uur duren. De volgende ochtend wordt u gewekt en komt de verpleegkundige langs om alle elektroden te verwijderen en kan u hierna douchen om de kleefpasta uit het haar te wassen. Er wordt ook een ontbijt voorzien. Indien er de volgende ochtend een slaapendoscopie gepland is blijft u nuchter tot het onderzoek afgelopen is. U wordt dus gefilmd gedurende de start van het onderzoek. Het ziekenhuis dient wel de Privacywet te respecteren. Er wordt hier rekening gehouden met de wet tot bescherming van de persoonlijke levenssfeer ten opzichte van de verwerking van persoonsgegevens.

10 6.6. Wat wordt er precies gecontroleerd tijdens uw slaap? EEG: hersengolven worden gemeten aan de hand van elektroden Oogbewegingen: hiermee kan men bepalen in welke fase van de slaap men zich bevindt Luchtstroom: door middel van een neusbril meet men de kracht van de ademhaling ECG: dit bewaakt het hartritme Adembeweging: met behulp van 2 rekbare banden kan men zien indien u met de borst of de buik ademt Beweging van de benen en de kin: hiermee kan men de spierspanning bepalen Geluiden: er is een microfoon aanwezig in de kamer om eventuele geluiden te registreren (vb. snurken) Lichaamspositie tijdens de slaap Saturatie: hiermee kan men de hoeveelheid zuurstof in het bloed meten

11 7. Slaapendoscopie In sommige gevallen volgt voor of na het slaaponderzoek ook een slaapendoscopie. Met behulp van dit onderzoek is het mogelijk om vast te stellen op welke plaats in uw neus-of keelholte snurkgeluiden ontstaan De voorbereiding Voor de slaapendoscopie moet u nuchter zijn Het onderzoek Het onderzoek vindt plaats onder algehele narcose en gebeurt op de operatieafdeling. De KNO-arts zal via uw neus een dunne flexibele kijkbuis (endoscoop) naar binnen brengen en deze schuiven tot in uw luchtwegen. Op deze manier is het mogelijk om vast te stellen op welke plaats in uw neus of keelholte de ademhaling wordt belemmerd zodat snurkgeluiden optreden. Het onderzoek duurt ongeveer een kwartier en na afloop zal u vanuit de recovery (ontwaakruimte) terug gebracht worden tot bij de slaapkliniek. Wanneer u zich fit genoeg voelt, iets gegeten hebt en hebt geplast, mag u naar huis. Vanwege de anesthesie mag u na het onderzoek niet zelf naar huis rijden. Gelieve hier rekening mee te houden. De resultaten worden meestal de dag van het onderzoek aan u meegedeeld door de NKO-arts.

12 8. Slaaptips Ga slapen wanneer u moe bent Zorg dat u ontspannen bent als u gaat slapen Sta telkens rond hetzelfde uur op Vermijd dutjes Zorg dat het donker en stil is op de kamer Vermijd fysieke inspanning s avonds Ga niet met een volle maag slapen, ook niet met honger Ga plassen voor u gaat slapen Vermijd stimulerende middelen zoals: cafeïne, nicotine, alcohol Vermijd GSM, tv en internet gebruik tijdens de nacht Voor meer info: Slaapkliniek@azstrembert.be (Er worden geen afspraken gemaakt of resultaten gegeven via dit infopunt)

13 9. Hello Customer De komende jaren zet ons ziekenhuis zich in op vlak van kwaliteit en patiëntveiligheid. Om talrijke onderwerpen binnen quality and safety een eigen identiteit te geven en herkenbaar te maken binnen onze organisatie, werd een mascotte Bertje ontworpen. Ook uw reactie en tevredenheid is heel belangrijk voor ons. Aan de hand van uw reacties en tevredenheid kan het ziekenhuis stappen ondernemen om de kwaliteit van zorg nog te verhogen. Via het project Hello Customer wordt de tevredenheid van de patiënt bevraagd. Dit gebeurt concreet door het versturen van een naar alle ontslagen patiënten, 2 dagen na het ontslag, waarin patiënten hun score en duiding kunnen geven op de vraag hoe tevreden ben je over ons ziekenhuis?. Indien u geen hebt ontvangen kan u uw bevindingen gerust meedelen op: Slaapkliniek@azstrembert.be Alvast bedankt voor uw bijdrage. Wij hopen dat u door het lezen van deze brochure voldoende geïnformeerd bent.

14 AZ Sint-Rembert, jouw ziekenhuis waar zorg persoonlijk en kwaliteitsvol is A Z S i n t - R e m b e r t S i n t - R e m b e r t l a a n T O R H O U T w w w. a z s t r e m b e r t. b e / i n f a z s t r e m b e r t. b e v o l g o n s o p :

Het slaaponderzoek. Nederrij 133 2200 Herentals t 014 24 61 11 f 014 24 61 26 www.azherentals.be

Het slaaponderzoek. Nederrij 133 2200 Herentals t 014 24 61 11 f 014 24 61 26 www.azherentals.be Het slaaponderzoek Nederrij 133 2200 Herentals t 014 24 61 11 f 014 24 61 26 www.azherentals.be Polysomnografie: dit is een slaaponderzoek waarbij men uw slaappatroon en manier van ademen s nachts bestudeert.

Nadere informatie

Het slaaponderzoek. Nederrij Herentals t f

Het slaaponderzoek. Nederrij Herentals t f Het slaaponderzoek Nederrij 133 2200 Herentals t 014 24 61 11 f 014 24 61 26 www.azherentals.be Polysomnografie: dit is een slaaponderzoek waarbij men uw slaappatroon en manier van ademen s nachts bestudeert.

Nadere informatie

XXXX/XXX/X - GZA - maand Wat u moet weten. over een slaaponderzoek

XXXX/XXX/X - GZA - maand Wat u moet weten. over een slaaponderzoek XXXX/XXX/X - GZA - maand 2012 Wat u moet weten over een slaaponderzoek Mijnheer, Mevrouw Welkom op de dienst longziekten. In overleg met uw behandelend arts ondergaat u weldra een slaaponderzoek. In deze

Nadere informatie

patiënteninformatie Slaaponderzoek SLAAPKLINIEK GezondheidsZorg met een Ziel

patiënteninformatie Slaaponderzoek SLAAPKLINIEK GezondheidsZorg met een Ziel i patiënteninformatie SLAAPKLINIEK Slaaponderzoek GezondheidsZorg met een Ziel Mevrouw, mijnheer Deze brochure beschrijft het slaaponderzoek (polysomnografie). De informatie die hier gegeven wordt is van

Nadere informatie

Slaaponderzoek WELKOM BIJ HET H. HARTZIEKENHUIS MOL

Slaaponderzoek WELKOM BIJ HET H. HARTZIEKENHUIS MOL Slaaponderzoek WELKOM BIJ HET H. HARTZIEKENHUIS MOL doet het met zorg, veilig en kwaliteitsvol! Kwaliteitslabel 2017-2022 Het H. Hartziekenhuis Mol is een kwaliteitsvol en veilig georganiseerd ziekenhuis.

Nadere informatie

PATIËNTENINFO Slaaponderzoek

PATIËNTENINFO Slaaponderzoek PATIËNTENINFO Slaaponderzoek SLAAPKLINIEK INHOUD 1 Wat is een polysomnografie?... 4 2 Hoe verloopt een slaaponderzoek?... 4 3 Kan de meetapparatuur er voor zorgen dat ik slecht slaap?... 6 4 Mag ik medicatie

Nadere informatie

patiënteninformatie Slaaponderzoek SLAAPKLINIEK GezondheidsZorg met een Ziel

patiënteninformatie Slaaponderzoek SLAAPKLINIEK GezondheidsZorg met een Ziel i patiënteninformatie SLAAPKLINIEK Slaaponderzoek GezondheidsZorg met een Ziel Mevrouw, mijnheer Deze brochure beschrijft het slaaponderzoek (polysomnografie). De informatie die hier gegeven wordt is

Nadere informatie

informatiebrochure Slaaponderzoek ziekenhuis maas en kempen

informatiebrochure Slaaponderzoek ziekenhuis maas en kempen informatiebrochure Slaaponderzoek ziekenhuis maas en kempen Polysomnografie Zowat een derde van ons leven brengen we slapend door. Net zoals ademen is het een natuurlijk proces waar we nauwelijks bij stilstaan.

Nadere informatie

HHZH_INF_263.03(1118) Patiënteninformatie. Slaaplabo. een hart voor zorg

HHZH_INF_263.03(1118) Patiënteninformatie. Slaaplabo. een hart voor zorg HHZH_INF_263.03(1118) Patiënteninformatie Slaaplabo een hart voor zorg Voorwoord Jouw behandelende arts heeft met je besproken dat je een slaaponderzoek (polysomnografie) moet ondergaan. Als aanvulling

Nadere informatie

Slaaplabo. Patiënteninformatie. h.-hartziekenhuis vzw Mechelsestraat Lier tel fax

Slaaplabo. Patiënteninformatie. h.-hartziekenhuis vzw Mechelsestraat Lier tel fax HHZH_INF_142.01(1116) h.-hartziekenhuis vzw Mechelsestraat 24 2500 Lier tel. 03-491 23 45 fax 03-491 23 46 www.hhzhlier.be Patiënteninformatie Slaaplabo Voorwoord Jouw behandelend arts heeft met je besproken

Nadere informatie

Nachtelijk slaaponderzoek Voorbereiding

Nachtelijk slaaponderzoek Voorbereiding Slaapcentrum 2 U bent verwezen, omdat u klachten heeft van snurken en/of adempauzes of omdat bij u de diagnose slaapapneu wordt vermoed. Bij slaapapneu is er sprake van ademstilstanden s nachts. Om u de

Nadere informatie

Slaaponderzoek. Afdeling Longfunctie C

Slaaponderzoek. Afdeling Longfunctie C Slaaponderzoek Afdeling Longfunctie Inhoud Inleiding... 3 Waarom een slaaponderzoek?... 3 Opname... 3 Voorbereiding thuis... 4 Dag van opname... 4 Slaaponderzoek (stap voor stap)... 4 Ochtend na het onderzoek...

Nadere informatie

Pneumologie informatiebrochure Hoe verloopt een slaaponderzoek of polysomnografie?

Pneumologie informatiebrochure Hoe verloopt een slaaponderzoek of polysomnografie? Pneumologie informatiebrochure Hoe verloopt een slaaponderzoek of polysomnografie? Laboratorium voor klinische neurofysiologie Slaaplabo Inhoudstafel 1. Doel van het onderzoek 2. Inlichtingen omtrent

Nadere informatie

Slaaponderzoek RESEARCH CENTER. Polysomnografie +32 (0)

Slaaponderzoek RESEARCH CENTER. Polysomnografie +32 (0) Slaaponderzoek Polysomnografie AN! A RESEARCH CENTER +32 (0) 11 31 65 28 Iinde.buntinx@anima-alken.be www.animaresearch.com Wat betekent polysomnografie? Polysomnografie betekent Iefterlijk het registreren

Nadere informatie

Klinisch slaaponderzoek. Afdeling Longfunctie

Klinisch slaaponderzoek. Afdeling Longfunctie Klinisch slaaponderzoek Afdeling Longfunctie Inleiding Binnenkort wordt er bij u een slaaponderzoek verricht. In deze brochure leest u informatie over het onderzoek en hoe u zich hierop kunt voorbereiden.

Nadere informatie

Hoe verloopt een slaaponderzoek of polysomnografie?

Hoe verloopt een slaaponderzoek of polysomnografie? neurologie informatiebrochure Hoe verloopt een slaaponderzoek of polysomnografie? Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Doel van het onderzoek 4 3. Inlichtingen omtrent het slaaponderzoek 4 4. Praktische organisatie

Nadere informatie

Hoe verloopt een slaaponderzoek of polysomnografie?

Hoe verloopt een slaaponderzoek of polysomnografie? pneumologie informatiebrochure Hoe verloopt een slaaponderzoek of polysomnografie? Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Doel van het onderzoek 4 3. Inlichtingen omtrent het slaaponderzoek 4 4. Praktische organisatie

Nadere informatie

Slaaponderzoek thuis (polysomnografie)

Slaaponderzoek thuis (polysomnografie) Slaaponderzoek thuis (polysomnografie) Neurologie Beter voor elkaar 2 Binnenkort wordt u in ons ziekenhuis verwacht voor de voorbereiding voor een slaaponderzoek (polysomnografie) waarbij u gewoon thuis

Nadere informatie

PSG Polysomnografie (slaaponderzoek)

PSG Polysomnografie (slaaponderzoek) PSG Polysomnografie (slaaponderzoek) U heeft binnenkort een afspraak voor een PSG. Dit staat voor polysomnografie en betekent dat u een slaaponderzoek krijgt. Met elektroden registreren wij verschillende

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Slaaponderzoek (Polysomnografie) Slaaponderzoek (Polysomnografie).indd 1

Patiënteninformatie. Slaaponderzoek (Polysomnografie) Slaaponderzoek (Polysomnografie).indd 1 Patiënteninformatie Slaaponderzoek (Polysomnografie) 20170034 Slaaponderzoek (Polysomnografie).indd 1 13-03-18 10:07 Slaaponderzoek (Polysomnografie) Polikliniek Klinische Neurofysiologie, route 0.6.

Nadere informatie

Slaaponderzoek bij kinderen

Slaaponderzoek bij kinderen Slaaponderzoek bij kinderen Beste ouder Uw kind komt voor een slaaponderzoek (polysomnografie) waarbij uw kind gedurende één nacht in het ziekenhuis blijft. Het onderzoek gebeurt rond de leeftijd van 6

Nadere informatie

Slaaponderzoek PSG (polysomnografie)

Slaaponderzoek PSG (polysomnografie) Slaaponderzoek PSG (polysomnografie) Inleiding U heeft binnenkort een afspraak voor PSG. Dit staat voor polysomnografie en betekent slaaponderzoek. Met elektroden registreren wij verschillende lichaamssignalen

Nadere informatie

Slaaponderzoek bij uw kind

Slaaponderzoek bij uw kind Informatiebrochure patiënten Slaaponderzoek bij uw kind 1. Naar het ziekenhuis... 4 1.1 Hoe bereidt u uw kind... voor?... 4 1.2 Wat brengt u mee?... 4 1.3 Waar moet u zich melden?... 5 2. Het slaaponderzoek...

Nadere informatie

Met je kind naar het slaapcentrum. informatie voor patiënten

Met je kind naar het slaapcentrum. informatie voor patiënten Met je kind naar het slaapcentrum informatie voor patiënten INLEIDING 3 NAAR HET ZIEKENHUIS 4 Faciliteiten op de kamer Wat meebrengen? HET ONDERZOEK 6 VERLOOP VAN HET ONDERZOEK 7 Voorbereiding Maaltijd

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Welkom op het slaaplabo

Patiënteninformatie. Welkom op het slaaplabo Patiënteninformatie Welkom op het slaaplabo 2 Inhoud Welkom op onze dienst... 5 Wie zijn we en wat doen we?... 5 Voorstelling van het multidisciplinair team... 5 Consultatie... 5 Medisch team... 6 Verpleegkundig

Nadere informatie

Afdeling: Neurologie. Onderwerp: Slaaponderzoek thuis (polysomnografie)

Afdeling: Neurologie. Onderwerp: Slaaponderzoek thuis (polysomnografie) Afdeling: Neurologie Onderwerp: Slaaponderzoek thuis (polysomnografie) Binnenkort wordt u in ons ziekenhuis verwacht voor de voorbereiding voor een slaaponderzoek (polysomnografie) waarbij u gewoon thuis

Nadere informatie

Patiënteninformatie + medicatielijst. Onderzoek: polygrafie

Patiënteninformatie + medicatielijst. Onderzoek: polygrafie Patiënteninformatie + medicatielijst Onderzoek: polygrafie Aanmelden bij de inschrijvingen op het gelijkvloers, 15 minuten voor het afgesproken uur. Indien u verhinderd bent op de afgesproken dag/tijd,

Nadere informatie

informatiebrochure Aanmeten CPAP ziekenhuis maas en kempen

informatiebrochure Aanmeten CPAP ziekenhuis maas en kempen informatiebrochure Aanmeten CPAP ziekenhuis maas en kempen Slapen met nasale CPAP? Uw arts stelde u deze behandeling voor, maar ongetwijfeld zit u met een heleboel vragen. In deze folder gaan we in op

Nadere informatie

Slaaponderzoek (polysomnografie)

Slaaponderzoek (polysomnografie) Slaaponderzoek (polysomnografie) Neurologie Beter voor elkaar 2 Binnenkort wordt u in ons ziekenhuis verwacht voor een slaaponderzoek (polysomnografie), hiervoor wordt u een nacht in het ziekenhuis opgenomen.

Nadere informatie

Informatiebrochure Aanmeten CPAP

Informatiebrochure Aanmeten CPAP Informatiebrochure Aanmeten CPAP ziekenhuis maas en kempen Slapen met nasale CPAP? Uw arts stelde u deze behandeling voor, maar ongetwijfeld zit u met een heleboel vragen. In deze folder gaan wij in op

Nadere informatie

PSG = Polysomnografie. (Slaaponderzoek)

PSG = Polysomnografie. (Slaaponderzoek) PSG = Polysomnografie (Slaaponderzoek) U heeft binnenkort een afspraak voor een PSG. Dit staat voor polysomnografie en betekent dat u een slaaponderzoek krijgt. Met elektroden registreren wij verschillende

Nadere informatie

Claudine Bellemans. INFORMATIE voor de patiënt HET CENTRUM VOOR SLAAPONDERZOEK. Centrum voor slaaponderzoek 02 477 60 68

Claudine Bellemans. INFORMATIE voor de patiënt HET CENTRUM VOOR SLAAPONDERZOEK. Centrum voor slaaponderzoek 02 477 60 68 Claudine Bellemans INFORMATIE voor de patiënt HET CENTRUM VOOR SLAAPONDERZOEK Centrum voor slaaponderzoek 02 477 60 68 Beste Mevrouw, Mijnheer, Slaapstoornissen zijn een vaak voorkomend probleem. Zowel

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Polysomnografie in het ziekenhuis. Slaapcentrum Slingeland Keel-, neus- en oorheelkunde Longziekten Neurologie

Patiënteninformatie. Polysomnografie in het ziekenhuis. Slaapcentrum Slingeland Keel-, neus- en oorheelkunde Longziekten Neurologie Slaapcentrum Slingeland Keel-, neus- en oorheelkunde Longziekten Neurologie Polysomnografie in het ziekenhuis i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Met u is afgesproken dat de polysomnografie

Nadere informatie

POLYSOMNOGRAFIE Voorbereiding Het onderzoek Voorbereiding onderzoek (1 uur)

POLYSOMNOGRAFIE Voorbereiding Het onderzoek Voorbereiding onderzoek (1 uur) Polysomnografie POLYSOMNOGRAFIE Uw behandelend arts heeft een polysomnografie-onderzoek met u afgesproken. Dit is een onderzoek waarbij hersenactiviteit en meerdere lichaamsfuncties tijdens slaap worden

Nadere informatie

Slaaponderzoek klinisch (Polysomnografie)

Slaaponderzoek klinisch (Polysomnografie) Slaaponderzoek klinisch (Polysomnografie) Inhoudsopgave Inleiding... 1 Actigrafie... 1 Doel van een actigrafie onderzoek... 1 Werkwijze... 1 Polysomnografie... 2 Doel van het polysomnografie onderzoek...

Nadere informatie

Klinisch Slaaponderzoek ( Polygrafie)

Klinisch Slaaponderzoek ( Polygrafie) Klinisch Slaaponderzoek ( Polygrafie) Uw afspraken: 1. Voor de Slaapregistratie is voor u een bed gereserveerd voor één nacht op afdeling A4 van Rode Kruis Ziekenhuis. U kunt zich daar om 22.00 uur melden

Nadere informatie

Praktische informatie

Praktische informatie 1 Inhoud Praktische informatie... 3 Inleiding... 4 Doel van het onderzoek... 4 Wat registreert het slaaponderzoek?... 4 Bij wie gebeurt een slaaponderzoek?... 5 Richtlijnen om wiegendood te voorkomen...

Nadere informatie

Cardioversie. Informatiebrochure

Cardioversie. Informatiebrochure Cardioversie Informatiebrochure 2 Geachte heer/mevrouw, Inhoud Wat is een cardioversie? Inplannen behandeling Voorbereiding behandeling Dag van de opname Voorbereiding op de afdeling De ingreep Ontslag

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Klinisch Slaaponderzoek (Polygrafie) rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Klinisch Slaaponderzoek (Polygrafie) rkz.nl Patiënteninformatie Klinisch Slaaponderzoek (Polygrafie) rkz.nl Slaappolikliniek In het is er voor het vaststellen en behandelen van het Slaapapneu Syndroom (OSAS) een samenwerkingsverband opgezet tussen

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Klinisch Slaaponderzoek (Polygrafie) rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Klinisch Slaaponderzoek (Polygrafie) rkz.nl Patiënteninformatie Klinisch Slaaponderzoek (Polygrafie) rkz.nl Slaappolikliniek In het is er voor het vaststellen en behandelen van het Slaapapneu Syndroom (OSAS) een samenwerkingsverband opgezet tussen

Nadere informatie

Slaapstudie volwassenen. Campus Henri Serruys

Slaapstudie volwassenen. Campus Henri Serruys Inhoud Wat is polysomnografie? Wat brengt U mee naar het ziekenhuis Hoe verloopt uw verblijf in het ziekenhuis Welke zijn de meest voorkomende oorzaken van slaapstoornissen? Wat zijn de risicofactoren

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Slaperigheidsonderzoek Multiple Sleep Latency Test

Patiënteninformatie. Slaperigheidsonderzoek Multiple Sleep Latency Test Patiënteninformatie Slaperigheidsonderzoek Multiple Sleep Latency Test Inhoud Inleiding... 3 Praktische informatie... 3 Omschrijving van het slaperigheids-onderzoek (M.S.L.T.)... 4 Verloop van M.S.L.T....

Nadere informatie

O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis Waregem. Onthaalbrochure. Neurologie en stroke

O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis Waregem. Onthaalbrochure. Neurologie en stroke O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis Waregem Onthaalbrochure Neurologie en stroke Welkom Wij - directie, artsen en alle medewerkers van de afdeling CD 2 - heten u van harte welkom. We danken u voor de keuze voor

Nadere informatie

POLYGRAFIE FRANCISCUS GASTHUIS & VLIETLAND

POLYGRAFIE FRANCISCUS GASTHUIS & VLIETLAND POLYGRAFIE FRANCISCUS GASTHUIS & VLIETLAND Patiëntensticker Polygrafie Gasthuis Datum en tijd 1 e afspraak: Balie 177 / afdeling 6 e etage Datum en tijd 2 e afspraak: Balie 177 / afdeling 6 e etage Datum

Nadere informatie

POLYGRAFIE FRANCISCUS GASTHUIS & VLIETLAND

POLYGRAFIE FRANCISCUS GASTHUIS & VLIETLAND POLYGRAFIE FRANCISCUS GASTHUIS & VLIETLAND Patiëntensticker POLYGRAFIE Gasthuis Datum en tijd 1 e afspraak: Balie 177 / afdeling 6 e etage Datum en tijd 2 e afspraak: Balie 177 / afdeling 6 e etage Datum

Nadere informatie

Informatiebrochure Anesthesie bij heelkundige ingreep

Informatiebrochure Anesthesie bij heelkundige ingreep Informatiebrochure Anesthesie bij heelkundige ingreep 1 2 Inhoud Inleiding? 3 Wat is Anesthesie? 4 Keuze Anesthesie? 4 Algemene Anesthesie 5 Regionale Anesthesie 6 Anesthesie kent tegenwoordig weinig verwikkelingen

Nadere informatie

Verpleegafdeling interne geneeskunde

Verpleegafdeling interne geneeskunde Verpleegafdeling interne geneeskunde Beste patiënt Wij heten u welkom op onze verpleegafdeling voor interne geneeskunde. Een multidisciplinair team van artsen, hoofdverpleegkundige, verpleegkundigen, kinesisten,

Nadere informatie

Nachtelijk slaaponderzoek

Nachtelijk slaaponderzoek Nachtelijk slaaponderzoek Slaaponderzoek Polygrafie pagina 3 Slaaponderzoek Polysomnografie pagina 5 Uw behandelend arts (huisarts, longarts, KNO arts of andere specialist) heeft u aangemeld voor een nachtelijk

Nadere informatie

Slaaponderzoek bij uw baby

Slaaponderzoek bij uw baby Informatiebrochure patiënten Slaaponderzoek bij uw baby 1. Naar het ziekenhuis...4 1.1 Wat brengt u mee?...4 1.2 Waar moet u zich melden?...4 2. Het slaaponderzoek...5 2.1 Metingen vooraf...5 2.2 De slaapregistratie...5

Nadere informatie

Wat u moet weten. over wiegendoodscreening/ polysomnografie

Wat u moet weten. over wiegendoodscreening/ polysomnografie Wat u moet weten over wiegendoodscreening/ polysomnografie Beste ouders In samenspraak met uw behandelend kinderarts, werd er besloten om bij uw baby een slaaponderzoek uit te voeren. Voor dit onderzoek

Nadere informatie

Polysomnografie bij u thuis

Polysomnografie bij u thuis Slaapcentrum Slingeland Keel-, neus- en oorheelkunde Longziekten Neurologie Polysomnografie bij u thuis i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Een polysomnografie is een onderzoek, waarbij

Nadere informatie

Slaaponderzoek poliklinisch (Polysomnografie)

Slaaponderzoek poliklinisch (Polysomnografie) Slaaponderzoek poliklinisch (Polysomnografie) Inhoudsopgave Inleiding... 1 Actigrafie... 1 Polysomnografie... 2 Doel van het onderzoek... 2 Duur van het onderzoek... 2 Voorbereiding... 3 Storing mobiele

Nadere informatie

Slaaponderzoek. Polysomnografie

Slaaponderzoek. Polysomnografie Slaaponderzoek Polysomnografie et ingt u m imelda omr zorg Inhoud Inleiding Het slaappatroon en slaapstoornissen Polysomnografie Wat wordt er gemeten? De nacht Resultaten 2 3 4 6 7 8 9 Inleiding Welkom

Nadere informatie

Welkom op de afdeling D5 D5.001N

Welkom op de afdeling D5 D5.001N Welkom op de afdeling D5 D5.001N Neurologie bezoek van 14u tot 20u30 kamer 670 t.e.m. 687 van 14u30 tot 15u en van 19u tot 19u30 kamer 682 niet in de voormiddag 057 35 64 51 bij voorkeur tussen 14u en

Nadere informatie

CEPOS Centrum voor Epilepsie en Psycho-Organische Stoornissen

CEPOS Centrum voor Epilepsie en Psycho-Organische Stoornissen CEPOS Centrum voor Epilepsie en Psycho-Organische Stoornissen Informatiebrochure Slaaponderzoek Rooienberg 21-2570 Duffel - tel: 015 30 45 97 www.cepos.be - cepos.labo@emmaus.be CEPOS RICHT ZICH TOT Het

Nadere informatie

Informatiebrochure. CD2 neurologie & stroke unit

Informatiebrochure. CD2 neurologie & stroke unit Informatiebrochure CD2 neurologie & stroke unit Wij - directie, artsen en alle medewerkers van het dagziekenhuis - heten u van harte welkom. We danken u voor de keuze voor ons ziekenhuis. We zullen u begeleiden

Nadere informatie

Slaap- en snurkcentrum. Zuyderland Medisch Centrum

Slaap- en snurkcentrum. Zuyderland Medisch Centrum Slaap- en snurkcentrum Zuyderland Medisch Centrum Inleiding Mensen slapen een groot deel van hun leven. Een goede nachtrust lijkt vanzelfsprekend. Toch zijn er in Nederland naar schatting meer dan één

Nadere informatie

HET CHIRURGISCH DAGZIEKENHUIS

HET CHIRURGISCH DAGZIEKENHUIS HET CHIRURGISCH DAGZIEKENHUIS AFDELING D0 - Patiëntinformatie - INHOUDSOPGAVE Inleiding 1 1. Wat moet u weten over het chirurgisch dagziekenhuis? 2 2. Wat brengt u mee? 2 3. Algemene richtlijnen 4 3.1

Nadere informatie

Bezoek aan de slaapapneu/snurkpoli i.v.m. snurken, ademstops, vermoeidheid

Bezoek aan de slaapapneu/snurkpoli i.v.m. snurken, ademstops, vermoeidheid Pulmonologie Bezoek aan de slaapapneu/snurkpoli i.v.m. snurken, ademstops, vermoeidheid Boermarkeweg 60 7824 AA Emmen Postbus 30002 7800 RA Emmen Tel. 0591 69 19 11 MA 1391 11-11-v1 - H 12 1 Poli longziekten

Nadere informatie

Poliklinisch slaaponderzoek

Poliklinisch slaaponderzoek Poliklinisch slaaponderzoek Uw afspraken: 1. Slaapregistratie poliklinisch. Als u een CPAP apparaat gebruikt, wilt u dan het masker en de slang meenemen naar uw slaapregistratie-afspraak. Meldt u zich

Nadere informatie

OSAS-traject. Longgeneeskunde

OSAS-traject. Longgeneeskunde OSAS-traject Longgeneeskunde Inhoudsopgave Inleiding 4 De voorbereiding 4 Programma eerste dag 5 Wat dient u mee te nemen en/of te doen? 7 Het poly(somno)grafisch onderzoek 7 Aandachtspunten 8 Neuscanule

Nadere informatie

POLYGRAFIE BIJ BEHANDELING OP DE VERPLEEGAFDELING

POLYGRAFIE BIJ BEHANDELING OP DE VERPLEEGAFDELING POLYGRAFIE BIJ BEHANDELING OP DE VERPLEEGAFDELING 535 Inleiding Een slaaponderzoek vindt plaats bij verdenking op een slaap apneusyndroom (OSAS) en bij andere stoornissen die verband houden met slaap.

Nadere informatie

hoofd, hals en zenuwstelsel Ziekenhuisopname info voor volwassen patiënten slaaponderzoek

hoofd, hals en zenuwstelsel Ziekenhuisopname info voor volwassen patiënten slaaponderzoek info voor volwassen patiënten hoofd, hals en zenuwstelsel Ziekenhuisopname voor 01. Inleiding De zorg voor patiënten met slaapstoornissen start bij een raadpleging op de polikliniek. Daar wordt een inventaris

Nadere informatie

Slaaponderzoek. Slaap Waak Centrum

Slaaponderzoek. Slaap Waak Centrum Slaap Waak Centrum Slaaponderzoek PolySomnoGrafie (PSG), thuisregistratie Naam:... Het is belangrijk dat u deze folder goed doorleest. Afspraak op het Slaap Waak Centrum Het slaaponderzoek vindt plaats

Nadere informatie

Polikliniek slaapapneu syndroom en snurken

Polikliniek slaapapneu syndroom en snurken Polikliniek slaapapneu syndroom en snurken Ziekenhuis Gelderse Vallei U bent door uw huisarts of specialist verwezen naar de polikliniek voor slaapapneu syndroom en snurken. Hard snurken kan een hinderlijk

Nadere informatie

Slaaponderzoek / Polysomnografie. Slaappoli Longgeneeskunde

Slaaponderzoek / Polysomnografie. Slaappoli Longgeneeskunde Slaaponderzoek / Polysomnografie Slaappoli Longgeneeskunde Inleiding Mensen slapen een groot deel van hun leven. Een goede nachtrust lijkt vanzelfsprekend. Toch zijn er in Nederland naar schatting meer

Nadere informatie

Onderzoek bij slaapstoornissen

Onderzoek bij slaapstoornissen Onderzoek bij slaapstoornissen Inleiding Binnenkort wordt u een nacht in het ziekenhuis opgenomen voor een slaaponderzoek. Dit bestaat uit een combinatie van E.E.G.-registratie met polygrafie. Het onderzoek

Nadere informatie

> Eén dag in het ziekenhuis Dagziekenhuis campus Volkskliniek campus Sint-Lucas

> Eén dag in het ziekenhuis Dagziekenhuis campus Volkskliniek campus Sint-Lucas www.azstlucas.be > Eén dag in het ziekenhuis campus Volkskliniek campus Sint-Lucas Eén dag in het ziekenhuis Binnenkort ondergaat u een behandeling in het dag ziekenhuis op campus Sint-Lucas of op campus

Nadere informatie

dagziekenhuis Chirurgisch Informatiebrochure

dagziekenhuis Chirurgisch Informatiebrochure Informatiebrochure Chirurgisch dagziekenhuis In overleg met uw behandelende arts is afgesproken dat u een ingreep/behandeling zal ondergaan in het chirurgisch dagziekenhuis. U wordt s morgens opgenomen

Nadere informatie

HET CHIRURGISCH DAGZIEKENHUIS

HET CHIRURGISCH DAGZIEKENHUIS HET CHIRURGISCH DAGZIEKENHUIS AFDELING D0 - Patiëntinformatie - INHOUDSOPGAVE Inleiding 1 1. Wat moet u weten over het chirurgisch dagziekenhuis? 2 2. Wat brengt u mee? 2 3. Algemene richtlijnen 4 3.1

Nadere informatie

Dagziekenhuis Heelkunde

Dagziekenhuis Heelkunde Dagziekenhuis Heelkunde Infofolder Daghospitalisatie Dagziekenhuis heelkunde 051/425 017 Sint-Andriesziekenhuis vzw Krommewalstraat 11 8700 Tielt www.sintandriestielt.be info@sintandriestielt.be 12 Mei

Nadere informatie

info voor volwassen patiënten Ziekenhuisopname slaaponderzoek

info voor volwassen patiënten Ziekenhuisopname slaaponderzoek info voor volwassen patiënten Ziekenhuisopname voor slaaponderzoek 01. Inleiding De zorg voor patiënten met slaapstoornissen start bij een raadpleging op de polikliniek. Daar wordt een inventaris van het

Nadere informatie

Obstructief slaapapneu syndroom (OSAS)

Obstructief slaapapneu syndroom (OSAS) Obstructief slaapapneu syndroom (OSAS) Bij u is (mogelijk) sprake van een obstructief slaapapneu syndroom (OSAS). In deze folder staat informatie over de aandoening OSAS, mogelijke oorzaken van OSAS, onderzoek

Nadere informatie

Wegname van amandelen en poliepen

Wegname van amandelen en poliepen Wegname van amandelen en poliepen Uw kind wordt opgenomen op pediatrie (kinderafdeling) voor een dagopname. Zeker meebrengen ID-kaart of ISI+kaart of SIS-kaart Thuismedicatie van uw kind Formulieren of

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Welkom op het geriatrisch dagziekenhuis

Patiënteninformatie. Welkom op het geriatrisch dagziekenhuis Patiënteninformatie Welkom op het geriatrisch dagziekenhuis Inhoud Welkom op onze dienst... 3 Wie zijn we en wat doen we?... 3 Voorstelling van het multidisciplinair team... 3 Afspraak en openingsuren...

Nadere informatie

INFO VOOR PATIËNTEN SLAAPONDERZOEK MET ZIEKENHUISOPNAME

INFO VOOR PATIËNTEN SLAAPONDERZOEK MET ZIEKENHUISOPNAME INFO VOOR PATIËNTEN SLAAPONDERZOEK MET ZIEKENHUISOPNAME INHOUD 01 Inleiding 4 02 Wat kunt u verwachten? 5 03 Wat meten we bij een slaaponderzoek? 7 04 Multipele slaaplatentietijden test 8 05 Hoe bereidt

Nadere informatie

Informatiebrochure. Slaaponderzoek. ziekenhuis maas en kempen

Informatiebrochure. Slaaponderzoek. ziekenhuis maas en kempen Informatiebrochure Slaaponderzoek ziekenhuis maas en kempen Welkom op de afdeling slaaplabo Wij heten u en uw familie van harte welkom op onze afdeling. Om uw verblijf zo vlot en aangenaam mogelijk te

Nadere informatie

Verstoorde ademhaling tijdens de slaap

Verstoorde ademhaling tijdens de slaap Verstoorde ademhaling tijdens de slaap Diagnose en behandeling van slaapapneu Als u last heeft van een verstoorde ademhaling tijdens de slaap bent u zich daarvan niet altijd bewust. Een verstoorde ademhaling

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Stereotaxie

Patiënteninformatie. Stereotaxie Patiënteninformatie Stereotaxie Inhoud Inhoud... 2 Praktische informatie... 3 Inleiding... 4 Informatie over het ziektebeeld... 4 Wat dient u aan uw chirurg te vertellen voor u de ingreep ondergaat?...

Nadere informatie

Slaaponderzoek. Alles over de nacht in het Slaapcentrum en het vervolg van de behandeling

Slaaponderzoek. Alles over de nacht in het Slaapcentrum en het vervolg van de behandeling Slaaponderzoek Alles over de nacht in het Slaapcentrum en het vervolg van de behandeling Jurgen, longpatiënt en specialist van zijn eigen leven Slaaponderzoek U komt een nacht slapen in het Academisch

Nadere informatie

Verpleegafdeling oncologie

Verpleegafdeling oncologie Verpleegafdeling oncologie Beste patiënt Wij heten u welkom op onze verpleegafdeling oncologie. Een multidisciplinair team van artsen, hoofdverpleegkundige, verpleegkundigen staan ter beschikking voor

Nadere informatie

Medicijnen Als u medicijnen gebruikt kunt u deze normaal blijven innemen, tenzij de arts anders met u afspreekt.

Medicijnen Als u medicijnen gebruikt kunt u deze normaal blijven innemen, tenzij de arts anders met u afspreekt. Slaaponderzoek /PSG Uw arts heeft voorgesteld om een slaaponderzoek (polysomnografie)te laten doen. In deze folder vindt u informatie over dit onderzoek. De afdeling Klinische Neurofysiologie bereid het

Nadere informatie

Slaap- en snurkproblemen

Slaap- en snurkproblemen PATIËNTEN INFORMATIE Slaap- en snurkproblemen Informatiefolder over onderzoek, behandeling en begeleiding 2 PATIËNTENINFORMATIE Met deze informatiefolder willen wij u informeren over het onderzoek- en

Nadere informatie

Ambulant slaaponderzoek. Klinische neurofysiologie / Vaatfunctie

Ambulant slaaponderzoek. Klinische neurofysiologie / Vaatfunctie Ambulant slaaponderzoek Klinische neurofysiologie / Vaatfunctie Binnenkort komt u voor ambulant slaaponderzoek naar de afdeling Klinische neurofysiologie. Uw huisarts of specialist heeft u hiervoor doorverwezen.

Nadere informatie

Welkom bij het Slaap Waak Centrum

Welkom bij het Slaap Waak Centrum Welkom bij het Slaap Waak Centrum Albert Schweitzer ziekenhuis mei 2014 pavo 1085 Inleiding Binnenkort heeft u een afspraak bij het Slaap Waak Centrum van het Albert Schweitzer ziekenhuis. In deze folder

Nadere informatie

Chirurgisch dagziekenhuis

Chirurgisch dagziekenhuis HHZH/INF/139.01(0716) h.-hartziekenhuis vzw Mechelsestraat 24 2500 Lier tel. 03-491 23 45 fax 03-491 23 46 www.hhzhlier.be Patiënteninformatie Chirurgisch dagziekenhuis Voorwoord Uw behandelend arts heeft

Nadere informatie

Slaaponderzoek Apnealink / Polygrafie/ Polysomnografie in de thuissituatie

Slaaponderzoek Apnealink / Polygrafie/ Polysomnografie in de thuissituatie Slaaponderzoek Apnealink / Polygrafie/ Polysomnografie in de thuissituatie Functieafdeling Hart, Long, Sport Locatie Eindhoven U krijgt het volgende slaaponderzoek: 0 Apnealink 0 Polygrafie (PG) 0 Polysomnografie

Nadere informatie

Welkom. Geachte mevrouw Geachte heer

Welkom. Geachte mevrouw Geachte heer Welkom Geachte mevrouw Geachte heer U wordt binnenkort in ons ziekenhuis opgenomen voor een correctieve operatie aan uw hand. Wellicht roept deze ingreep bij u en uw familieleden toch wel wat vragen op.

Nadere informatie

Slaaponderzoek. Slaap Waak Centrum. te vinden in de JBZ Zorgapp. Deze informatie is ook. www.jbzzorgapp.nl

Slaaponderzoek. Slaap Waak Centrum. te vinden in de JBZ Zorgapp. Deze informatie is ook. www.jbzzorgapp.nl Deze informatie is ook te vinden in de JBZ Zorgapp. www.jbzzorgapp.nl Slaap Waak Centrum Slaaponderzoek PolySomnoGrafie (PSG), thuisregistratie Naam:... Het is belangrijk dat u deze folder goed doorleest.

Nadere informatie

Welkom bij het Slaapwaakcentrum

Welkom bij het Slaapwaakcentrum Welkom bij het Slaapwaakcentrum Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Binnenkort heeft u een afspraak bij het Slaapwaakcentrum van het Albert Schweitzer ziekenhuis.

Nadere informatie

adviezen Polysomnografisch na een hernia-operatie onderzoek ZorgSaam

adviezen Polysomnografisch na een hernia-operatie onderzoek ZorgSaam adviezen Polysomnografisch na een hernia-operatie onderzoek ZorgSaam 1 Inleiding Deze folder is bedoeld als aanvulling op de mondelinge informatie over polysomnografisch en/of MSLT onderzoek. U kunt hierin

Nadere informatie

Centrum voor Slaapstoornissen Algemene informatie

Centrum voor Slaapstoornissen Algemene informatie Centrum voor Slaapstoornissen Algemene informatie 2 Inleiding In deze folder vindt u informatie over het Centrum voor Slaapstoornissen. Het is van belang deze informatie goed te lezen, zodat u goed voorbereid

Nadere informatie

Echografie via de slokdarm (Transoesofagale echografie of TEE)

Echografie via de slokdarm (Transoesofagale echografie of TEE) Echografie via de slokdarm (Transoesofagale echografie of TEE) Beste patiënt U ontvangt deze brochure omdat er bij u een echografie via de slokdarm (transoesofagale echocardiografie of TEE) is gepland.

Nadere informatie

Dienst 7 Subtitle PATIËNTENBROCHURE

Dienst 7 Subtitle PATIËNTENBROCHURE PATIËNTENBROCHURE Dienst 7 Subtitle De internist sprak, het is niet goed je hebt weer rommel in je bloed ik leg je echt niet in de luren maar je moet echt weer aan de kuren het spijt mij echt, mevrouw,

Nadere informatie

Gynaecologische behandeling met iridium onder narcose. Patiënteninfo

Gynaecologische behandeling met iridium onder narcose. Patiënteninfo Gynaecologische behandeling met iridium onder narcose Patiënteninfo Mevrouw, Mijnheer, Via bestraling kunnen we tumoren behandelen. Deze behandeling noemen we radiotherapie. Door de radiotherapie worden

Nadere informatie

DAGHOSPITALISATIE CHIRURGIE

DAGHOSPITALISATIE CHIRURGIE DAGHOSPITALISATIE CHIRURGIE voor één dag naar het ziekenhuis INFORMATIEBROCHURE VOOR PATIËNTEN INHOUD 1. VOORBEREIDING VOOR EEN OPNAME...5 1.1. Kamerkeuze 1.2. Voorbereidende onderzoeken 1.3. Preoperatieve

Nadere informatie

informatiebrochure BRONCHOSCOPIE ziekenhuis maas en kempen

informatiebrochure BRONCHOSCOPIE ziekenhuis maas en kempen informatiebrochure BRONCHOSCOPIE ziekenhuis maas en kempen Dienst Inwendige Ziekten ZMK Longziekten Dr. E. Cox Dr. K. Darquennes Dr. P. Even Dr. A. Sadowska Raadpleging op afspraak: Afsprakenbureau: tel.

Nadere informatie

> Dagkliniek voor kinderen campus Volkskliniek

> Dagkliniek voor kinderen campus Volkskliniek www.azstlucas.be > campus Volkskliniek Mevrouw, mijnheer, Uw kind wordt binnenkort opgenomen in de dagkliniek. U wordt verwacht op campus AZ Volkskliniek (3 de verdieping, straat 122), Tichelrei 1 in

Nadere informatie

O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis Waregem. Onthaalbrochure. Inwendige 1

O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis Waregem. Onthaalbrochure. Inwendige 1 O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis Waregem Onthaalbrochure Inwendige 1 Welkom Wij - directie, artsen en alle medewerkers van de afdeling D 1 - heten u van harte welkom. We danken u voor de keuze voor ons ziekenhuis.

Nadere informatie

Wat u vooraf moet weten Wat er vooraf moet gebeuren

Wat u vooraf moet weten Wat er vooraf moet gebeuren dagziekenhuis Wat u vooraf moet weten Wat er vooraf moet gebeuren Indien u geopereerd wordt, moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u vanaf de avond voor de ingreep (uiterlijk middernacht) niets meer mag

Nadere informatie