20 jaar Manga in Europa

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "20 jaar Manga in Europa"

Transcriptie

1 Van 10 maart tot 7 juni jaar Manga in Europa Sinds ongeveer twintig jaar wordt het Europese continent overspoeld door Aziatische strips, die de gevestigde orde, net als de manier van strips lezen, creëren en uitgeven op hun kop zetten. Toen Uitgeverij Glénat in 1990 begon met de publicatie van de reeks Akira van Katsuhiri Otomo hadden de meeste Europeanen nog een vervormd beeld van Japanse strips. Dit vooral vanwege de prominente aanwezigheid van Japanse tekenfilms die sterk afweken van het idee dat men traditioneel had van een tv-programma voor kinderen. Twintig jaar later behoren de mangaka s volop tot de Europese stripwereld, zijn ze alom erkend en beïnvloeden ze sterk de Europese strip. De tentoonstelling van het Belgisch Centrum van het beeldverhaal gaat op zoek naar de fascinerende weg tussen deze twee momentopnames. Commissaris van de tentoonstelling: Paul Herman In partnership met Brussel BD Comics Strip 2009 Met de steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de Nationale Loterij Zandstraat Brussel Alle dagen open (behalve op maandag) van 10 tot 18 uur Tel. +32 (0) Fax +32 (0) visit@stripmuseum.be Persinformatie : Willem de Graeve willem.degraeve@stripmuseum.be, of (Login: comics + Paswoord : smurfs)

2 20 JAAR MANGA IN EUROPA MANGA, samengesteld uit het ideogram MAN, dat de ruime betekenis onvrijwillig, zonder doel, maar ook overdreven draagt, en het ideogram GA, dat tekening of schilderij betekent, is het gebruikelijke woord om in Europa de uit Japan geïmporteerde stripverhalen te benoemen. Amper 20 jaar had de manga nodig om zich het leeuwendeel van de Europese stripmarkt toe te eigenen: meer dan 40% van de in 2008 verschenen nieuwigheden waren manga s. De eerste stapjes van dit vandaag alomtegenwoordige fenomeen op het Europese continent waren nochtans voorzichtig. De potentiële lezers hadden zich de tekenstijl al eigen kunnen maken dankzij de golf van tekenfilms die vanaf de jaren 80 over de Europese televisieschermen trok. Toch begon het daarop volgende uitgeversavontuur op bijna toevallige wijze. Bij een poging om in Japan Frans- Belgische strips aan de man te brengen, kwam uitgever Jacques Glénat op het idee in Europa Akira te introduceren en het werd het eerste grote publiekssucces van de manga. Het is vandaag precies 20 jaar geleden. Wat een voorbijgaande bevlieging voor een zeker exoticum had kunnen zijn, is op de duur een diepgaande culturele revolutie gebleken. De Europese striplezers bleken een onverwachte gevoeligheid voor de subtiliteiten van de cultuur van Nippon te hebben, en gingen daarin zo ver dat ze zelfs de omgekeerde leesrichting overnamen! Het onbetwistbaar succes van de manga in Europa is ongetwijfeld toe te schrijven aan een uitgebalanceerde combinatie van een buitengewoon doeltreffende tekenstijl, een subliem gevoel voor verhaalopbouw, en het bijzondere inzicht om een uiterst breed en gevarieerd publiek in te delen in doelgroepen en hen te binden aan een bepaald marktsegment. De grote Europese uitgevers namen dit zelfs over met de creatie van verschillende collecties voor specifieke doelgroepen, en nieuwe uitgeverijen, zoals Kana, zagen het licht. Met tekenfilmadaptaties en afgeleide producten zoals speelgoed en 3D-poppetjes om te verzamelen liggen de in Europa gepubliceerde manga s aan de grond van een popcultuur die nog vele mooie dagen voor zich heeft. De tentoonstelling 20 jaar manga in Europa, een realisatie van het Belgisch Centrum van het Beeldverhaal met de steun van 2009, Stripjaar in Brussel, nodigt u uit om de essentiële bakens van het fenomeen manga, in de volgorde van de verschijning in Europa, te ontdekken aan de hand van zeldzame uitgaven, originele documenten, reproducties en tot de verbeelding sprekende objecten Prettig bezoek! Paul Herman, commissaris van de tentoonstelling

3 Enkele bakens, Van Akira tot Tanigushi 1.VOORGESCHIEDENIS In verschillende Europese landen maakt het publiek kennis met de helden van de manga op de commerciële televisie. In Vlaanderen en Nederland is het de razend populaire serie Pokémon die in de jaren 90 de jonge kijkertjes inwijdt in de wereld van de anime. Later volgen reeksen als Dragon Ball, Transformers Armada, Naruto en vele anderen die de kinderen voor het scherm aangenaam laten wegdromen. Robotten die de aarde beschermen tegen vreemde aanvallers, fantasieën en fijne gevoelens zullen een generatie jonge kijkertjes altijd bijblijven hoewel hun ouders het enthousiasme van hun kroost niet altijd begrepen. Het fenomeen manga vangt aan met een misverstand: velen denken dat manga slechts een adaptatie van de tekenfilms in boekvorm is. In werkelijkheid is dit maar zelden het geval. De aankomst van de manga s de stripverhalen is het begin van een generatie die verknocht zal blijven aan de helden uit zijn jeugd. Wat eerst als een hype wordt gezien, krijgt al gauw voet aan grond. Beetje bij beetje ruimen vooroordelen en onverschilligheid plaats voor nieuwsgierigheid en ontdekkingen. 2.AKIRA Met AKIRA van Katsuhiro OTOMO, de eerste manga in Europa en Amerika, maakt de Japanse strip zijn intrede op deze markten in. De eerste Franse versie werd ingekleurd in de Verenigde Staten en verscheen eerst in een comicsmagazine. Maar met de uitgave in softcoverversie begin jaren 90 zal AKIRA de algemene goedkeuring krijgen van het Franstalige lezerspubliek. De rest van Europa volgt snel. Het Neo-Tokio van het post-atoomtijdperk dat OTOMO beschrijft, zal ook in een langspeeltekenfilm verschijnen. AKIRA, dat een brug slaat tussen stripverhaal en manga, is de eerste ambassadeur van het genre in Europa. 3.SHÔNEN De Shônen is een manga die zich richt tot jonge jongens. Door het publiek op te delen in leeftijdsgroepen en categorieën creëren Japanse uitgevers een referentiekader en stemmen zo de publicaties af op de verwachtingen van de lezers. Voor elke lezer, wat ook zijn leeftijd is, bestaat er een type manga. Vechtkunsten spelen in dit genre een belangrijke rol. Van de honderden titels die in Japan verkrijgbaar zijn, werd een niet te verwaarlozen deel vertaald in Europa, meerbepaald in Frankrijk, Italië, Spanje en Duitsland.

4 Eminente uitgevers in dit genre zijn AKITASHOTEN, SHOGAKUKAN, SHUEISHA en KODOKAWA maar ook anderen hebben in hun catalogi markante titels. HOSHIN, DETECTIVE CONAN, KENSHIN, REBORN!, SHAMAN KING zijn intussen klassiekers geworden volgens «otakus», fanatieke lezers van Japanse strips. Bepaalde series zoals YU-GI-OH of D. GRAY MAN zijn internationale bestsellers. 4.SHOJO De Shojo is een manga voor meisjes. Emoties en gevoelens op het programma in deze manga s die inspelen op de interesses van het lezeressenpubliek. Romantiek en hofmakerij op hoog niveau worden uitgespeeld in deze beeldverhalen op maat van de meisjesfantasie. Sommigen vergelijken dit type manga met de Arlequin-collectie in Frankrijk. Maar de shojo is geëvolueerd, brengt af en toe verhalen met diepgang en een meer geëmancipeerde houding tegenover de maatschappij. Sommige auteurs, vaak vrouwelijke, zoals Riyoko IKEDA (LADY OSCAR) of Yu WATASE (ALICE 19th), kregen een ware cultstatus. Series als NANA of FRUITS BASKET zijn de bestsellers van het genre. 5.SEINEN De Seinen is een manga die zich richt tot jongvolwassenen. Maatschappelijke problemen worden op een volwassen manier benaderd voor een publiek dat openstaat voor de werkelijkheid in al zijn dagdagelijkse verschijningsvormen. In de meeste geïndustrialiseerde landen heeft het stripverhaal gedurende de laatste 25 jaar zijn horizon verbreed door meer volwassen thema s te kiezen, en het keurslijf van de lectuur voor kinderen af te werpen. In de seinen worden alle thema s zonder complexen aangesneden. De medische wereld gaat onder het mes voor een niets ontziende analyse in SAY HELLO TO BLACK JACK, terwijl weinig appetijtelijke personages het onderwerp vormen van USHIJIMA L USURIER DE L OMBRE. In de manga voor volwassenen is angst en verschrikking duidelijker aanwezig. Bepaalde auteurs zoals HINO of SHIGERU MIZUKI vermengen op doeltreffende wijze een trash scenario met een compromisloze tekenstijl. Het grootstedelijk geweld verschijnt in TOKYO TRIBE, waarvan de auteur parallel met zijn manga s een kledinglijn tekent. In de manga seinen vond de Japanse samenleving een middel om zijn angsten én zijn kracht uit te drukken.

5 6.JIRO TANIGUSHI Jiro TANIGUSHI, vandaag een gevierde auteur in Europa, werd in 1947 geboren in de provincie Tottori in Japan. Zijn œuvre is versnipperd over verschillende Japanse uitgeverscatalogi. In 1992 ontvangt hij de speciale prijs van de SHOGAKUKAN jury voor manga. Vanaf dan volgen de bekroningen elkaar op, eerst in Japan (Ozamu Tezukaprijs voor de cultuur in 1998), later ook in Europa. Gelauwerd in Frankrijk, Italië en Spanje wordt hij de publiekslieveling van de Europese lezers. LE SOMMET DES DIEUX, op scenario van Baku YUMIEMAKURA verschenen in 2005, levert hem de prijs op voor de beste tekeningen op het Festival van Angoulême. TANIGUSHI s talrijke grafische experimenten vormen elk apart een brug tussen Europese strip en manga. Hij kiest bijvoorbeeld voor Europese formaten en kleuren, en kleurt zo buiten de lijntjes van de strikte, bekende normen van de manga. Zandstraat Brussel tel +32 (0) 2/ fax +32 (0) 2/ visit@stripmuseum.be Alle dagen open (behalve maandag) van 10 tot 18 uur Persinformatie : Willem de Graeve willem.degraeve@stripmuseum.be of (Login: comics + Paswoord : smurfs)

Bob De Moor en de Zee De grote passie van een legendarische tekenaar

Bob De Moor en de Zee De grote passie van een legendarische tekenaar PERSDOSSIER In het Belgisch Stripcentrum Van 14 juni 2011 tot 15 januari 2012 Bob De Moor en de Zee De grote passie van een legendarische tekenaar In 1956 gaan twee buitengewone mannen aan boord van de

Nadere informatie

VRAGENLIJST VOOR MIDDELBARE SCHOLEN BELGISCH STRIPCENTRUM 2014-2015

VRAGENLIJST VOOR MIDDELBARE SCHOLEN BELGISCH STRIPCENTRUM 2014-2015 VRAGENLIJST VOOR MIDDELBARE SCHOLEN BELGISCH STRIPCENTRUM 2014-2015 De volgende vragenlijst is ingedeeld naar drie categorieën: Gewoon Moeilijker Doordenker Om de juiste antwoorden te vinden neem je best

Nadere informatie

VRAGENLIJST VOOR MIDDELBARE SCHOLEN BELGISCH STRIPCENTRUM

VRAGENLIJST VOOR MIDDELBARE SCHOLEN BELGISCH STRIPCENTRUM VRAGENLIJST VOOR MIDDELBARE SCHOLEN BELGISCH STRIPCENTRUM De volgende vragenlijst is ingedeeld naar drie categorieën: Gewoon Moeilijker Doordenker Om de juiste antwoorden te vinden neem je best de lijst

Nadere informatie

Robbedoes van hand tot hand In het kader van de 75e verjaardag van Robbedoes

Robbedoes van hand tot hand In het kader van de 75e verjaardag van Robbedoes Van 23 april tot 6 oktober 2013 In het Belgisch Stripcentrum Robbedoes van hand tot hand In het kader van de 75e verjaardag van Robbedoes Stripfiguur Robbedoes werd geboren op 21 april 1938 om het gelijknamige

Nadere informatie

2017 RAYMOND LEBLANC PRIJS REGISTRATIEFORMULIER

2017 RAYMOND LEBLANC PRIJS REGISTRATIEFORMULIER 2017 RAYMOND LEBLANC PRIJS REGISTRATIEFORMULIER Formulier terugsturen naar: Of via e-mail naar: Fondation Raymond Leblanc - Raymond Leblanc Prijs Paul-Henri Spaaklaan, 7 1060 Brussel Belgïe info@fondationrleblanc.be

Nadere informatie

Hotels en gelijkgestelde inrichtingen

Hotels en gelijkgestelde inrichtingen Hotels en gelijkgestelde inrichtingen Hotels en gelijkgestelde inrichtingen HET AANBOD IN 2006 Aantal inrichtingen Gemiddelde grootte Dagcapaciteit Bezettingsgraden 2006 1.900 64 121.662 34,8% Januari

Nadere informatie

1. DEFINITIE BIBLIOGRAFISCHE BESCHRIJVINGEN TITEL [200] EDITIE [205] COLLATIE [215] REEKSGEGEVENS [225]...

1. DEFINITIE BIBLIOGRAFISCHE BESCHRIJVINGEN TITEL [200] EDITIE [205] COLLATIE [215] REEKSGEGEVENS [225]... 11. Stripverhalen Inhoud 1. DEFINITIE... 2 2. BIBLIOGRAFISCHE BESCHRIJVINGEN... 2 2.1 Type... 2 2.2 Stripomnibussen... 3 2.3 Wanneer een nieuwe beschrijving maken?... 3 3. TITEL [200]... 4 4. EDITIE [205]...

Nadere informatie

Stripfeest 2014 Van 5 tot 7 september 2014. PERSDOSSIER Brussel, 25 juni 2014

Stripfeest 2014 Van 5 tot 7 september 2014. PERSDOSSIER Brussel, 25 juni 2014 Stripfeest 2014 Van 5 tot 7 september 2014 PERSDOSSIER Brussel, 25 juni 2014 Het stripverhaal voelt zich thuis in Brussel en dat zie je! Onze papieren helden duiken overal op: krantenwinkels, muurfresco's,

Nadere informatie

Uitreiking erepenning Jacques Vriens 12 februari Dames en heren,

Uitreiking erepenning Jacques Vriens 12 februari Dames en heren, Uitreiking erepenning Jacques Vriens 12 februari 2012 Dames en heren, Filmpremières vinden niet zo heel vaak plaats in Limburg. De kans over een rode loper een bioscoop binnen te schrijden liet ik me dus

Nadere informatie

1. DEFINITIE BIBLIOGRAFISCHE BESCHRIJVINGEN TITEL [200] EDITIE [205] COLLATIE [215]... 5

1. DEFINITIE BIBLIOGRAFISCHE BESCHRIJVINGEN TITEL [200] EDITIE [205] COLLATIE [215]... 5 11. Stripverhalen Inhoud 1. DEFINITIE... 2 2. BIBLIOGRAFISCHE BESCHRIJVINGEN... 2 2.1 Type... 2 2.2 Stripomnibussen... 3 2.3 Wel een nieuwe beschrijving maken... 3 2.4 Geen nieuwe beschrijving maken...

Nadere informatie

Uitleendossier Expo Human Migration

Uitleendossier Expo Human Migration Uitleendossier Expo Human Migration GoodPlanet Belgium Sinds 1997 inspireert GoodPlanet Belgium jong en oud om een duurzame samenleving te realiseren, door positieve acties te ondernemen en expertise te

Nadere informatie

ART in the MEDIA 2007

ART in the MEDIA 2007 PRIJS ART in the MEDIA 2007 REGLEMENT 1 Omschrijving De Stichting de Moffarts bekroont om de twee jaar drie kritische bijdragen over beeldende kunst, die reeds in de media verschenen zijn. Zij wil daarmee

Nadere informatie

Brusselse bevolking per nationaliteitsgroep - alle leeftijden (2014)

Brusselse bevolking per nationaliteitsgroep - alle leeftijden (2014) Dat onze samenleving steeds diverser wordt is een open deur intrappen. Opeenvolgende migratiestromen brachten mensen uit alle hoeken van de wereld naar Brussel: werknemers uit Italië, Spanje, Marokko,

Nadere informatie

p. 8 Deze uitgeverij brengt literaire manga s op de markt. Jos Hennes geeft meer uitleg. Shonen = actie & avontuur?

p. 8 Deze uitgeverij brengt literaire manga s op de markt. Jos Hennes geeft meer uitleg. Shonen = actie & avontuur? Nummer 4 - December 2010 Voorwoord In het najaar van 2008 lanceerden we met de vijfde verjaardag van Mangaheuvel.be ons vorige MangaHeuvelMagazine. Toen zag alles er rooskleurig uit en leek de doorbraak

Nadere informatie

De patriotten hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

De patriotten hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd 16 September 2016 Licentie CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/61319 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken

Nadere informatie

HET BOEKEN MANIFEST LEZEN WAT JE WENST, WANNEER JIJ DAT WENST, IN IEDER DOOR JOU GEWENST FORMAAT. #MYNEXTREAD

HET BOEKEN MANIFEST LEZEN WAT JE WENST, WANNEER JIJ DAT WENST, IN IEDER DOOR JOU GEWENST FORMAAT. #MYNEXTREAD HET BOEKEN MANIFEST LEZEN WAT JE WENST, WANNEER JIJ DAT WENST, IN IEDER DOOR JOU GEWENST FORMAAT. #MYNEXTREAD 2 I Het Boeken Manifest De Europese en Internationale Federatie van Boekhandels (EIBF) vertegenwoordigt

Nadere informatie

Olivier Grenson 25 jaar creativiteit

Olivier Grenson 25 jaar creativiteit Van 22 oktober 2013 tot 19 januari 2014 In het Belgisch Stripcentrum Olivier Grenson 25 jaar creativiteit Om het jaar waarin het zijn 25-jarige bestaan viert te beginnen richt het BSC de spots op een stripauteur

Nadere informatie

christiane berkvens - stevelinck Marc-Alain Ouaknin De joodse gids van deze tijd

christiane berkvens - stevelinck Marc-Alain Ouaknin De joodse gids van deze tijd christiane berkvens - stevelinck Marc-Alain Ouaknin De joodse gids van deze tijd Inhoudsopgave Inleiding: Marc-Alain Ouaknin 7 1. Blijf vragen 11 2. Kijk naar het vonkje licht in de ogen van de ander 23

Nadere informatie

Delacre, al sinds koning Leopold II graag gezien aan het Belgische Hof

Delacre, al sinds koning Leopold II graag gezien aan het Belgische Hof Delacre, al sinds koning Leopold II graag gezien aan het Belgische Hof Brussel, 29 januari 2014 - Zoals voorgeschreven in het charter voor de Titularissen van het Brevet van Gebrevetteerd Koninklijk Hofleverancier,

Nadere informatie

Staten Generaal 2013 Kennisintro

Staten Generaal 2013 Kennisintro Staten Generaal 2013 Kennisintro Vincent Nijs @centnijs inhoud Kwantitatief wereld - Europa Vlaanderen 7 miljoen buitenlandse aankomsten in 2015? Kwalitatief: tevredenheid van onze klanten? tellen is vertellen

Nadere informatie

Woensdag 16 november Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR. Aankondiging Canvascollectie PSK, Brussel

Woensdag 16 november Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR. Aankondiging Canvascollectie PSK, Brussel Woensdag 16 november 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Aankondiging Canvascollectie PSK, Brussel Dames en heren, Chère collègue ministre (Fadila) Laanan,

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Bella Italia door Suzanne Vermeer

Boekverslag Nederlands Bella Italia door Suzanne Vermeer Boekverslag Nederlands Bella Italia door Suzanne Vermeer Boekverslag door Mariët 1607 woorden 6 juni 2017 8,3 6 keer beoordeeld Auteur Genre Suzanne Vermeer Whodunit, Thriller & Detective Eerste uitgave

Nadere informatie

Anime Dutch Manga Award nominaties bekend gemaakt

Anime Dutch Manga Award nominaties bekend gemaakt Anime 2013 - Dutch Manga Award nominaties bekend gemaakt Een korte tijd vanaf nu in een stad vlakbij: Het is een periode van onrust. Opstandige bezoekers, opererend op Facebook, hebben hun eerste grote

Nadere informatie

N u m mer 3 - september 2008 Verjaardagseditie - 5 jaar Mangaheuvel

N u m mer 3 - september 2008 Verjaardagseditie - 5 jaar Mangaheuvel N u m mer 3 - september 2008 Verjaardagseditie - 5 jaar Mangaheuvel Voorwoord Ongeveer anderhalf jaar geleden verscheen het vorige MangaHeuvelMagazine. De motivatie om nogmaals een dergelijk groots project

Nadere informatie

Collectieve toeristische logiesverstrekkende bedrijven BELGIË 2011 Kerncijfers

Collectieve toeristische logiesverstrekkende bedrijven BELGIË 2011 Kerncijfers BELGIË 211 Kerncijfers 211 Hotel van de 211 Aankomsten - + Aandeel in de () BELGIË 1. 13 618 136 31 379 844 1 81 818 3.6 2.3 57.3 53.3 25.2 17 965 749 16 723 867 7 892 47 1. Toeristische gebieden Kuststreek.16

Nadere informatie

Suske en Wiske: 65! De eerste Suske en Wiske. Rikki en Wiske in de krant. Stijn Dekelver. Wiske. Na het eerste verhaal wordt hij

Suske en Wiske: 65! De eerste Suske en Wiske. Rikki en Wiske in de krant. Stijn Dekelver. Wiske. Na het eerste verhaal wordt hij Suske en Wiske: 65! Stijn Dekelver Wiske. Na het eerste verhaal wordt hij vervangen door Suske. Het verhaal Suske en Wiske worden 65 jaar. Niet echt natuurlijk, want dan zouden ze in de strips al opa en

Nadere informatie

Prospectie naar Nederlandstalige gedrukte publicaties voor de deponering

Prospectie naar Nederlandstalige gedrukte publicaties voor de deponering Prospectie naar Nederlandstalige gedrukte publicaties voor de deponering Ik kom u graag vertellen over onze prospectie naar niet-periodieke gedrukte publicaties boeken zeg maar - voor de hedendaagse collecties

Nadere informatie

Collectieve toeristische logiesverstrekkende bedrijven BELGIË 2012 Kerncijfers

Collectieve toeristische logiesverstrekkende bedrijven BELGIË 2012 Kerncijfers BELGIË 212 Kerncijfers 212 Hotel - + van de 212 Aankomsten % Aandeel in de (%) BELGIË 1, 13.857.262 31.423.463 43.619,1% 2,27 56,8% 53,% 26,7% 17.838.4 16.644.416 8.376.6 1. Toeristische gebieden Kuststreek,15

Nadere informatie

Het deponeren van elektronische documenten

Het deponeren van elektronische documenten Het deponeren van elektronische documenten Guido Goedemé, Josiane Motte en Brigitte Van Hemelrijck Koninklijke Bibliotheek van België Inleiding Het systeem voor het deponeren, ontsluiten en terugvinden

Nadere informatie

Waarom nog? Frederik L.Schodt. Dreamland Japan.

Waarom nog? Frederik L.Schodt. Dreamland Japan. Waarom Manga? Basis anime-media Gigantisch literair en sociologisch fenomeen Stats: 40% van alle publicaties in Japan 2.3 mid in '95 10 X totale strip-produktie in Europa Top mangaka behoren tot top-verdieners

Nadere informatie

Video Observer: het derde deel in de reeks Observers van IP

Video Observer: het derde deel in de reeks Observers van IP Video Observer: het derde deel in de reeks Observers van IP Inleiding In de afgelopen twee jaar heeft IP drie studies naar het tijdsbudget van de Belgen uitgevoerd. Die bieden een gedetailleerd inzicht

Nadere informatie

PERSOVERZICHT dienst communicatie

PERSOVERZICHT dienst communicatie Is jouw school of voorziening in de media geweest? Verschijnt er binnenkort een krantenartikel of tv-reportage? Laat het dan zeker weten aan de dienst communicatie via annelies.naert@fracarita.org of mattias.devriendt@fracarita.org

Nadere informatie

Couperus bij de buren. Een onderzoek naar de uitgaven van het werk van Louis Couperus bij Duitse uitgevers tussen 1892 en 1973 R.K.

Couperus bij de buren. Een onderzoek naar de uitgaven van het werk van Louis Couperus bij Duitse uitgevers tussen 1892 en 1973 R.K. Couperus bij de buren. Een onderzoek naar de uitgaven van het werk van Louis Couperus bij Duitse uitgevers tussen 1892 en 1973 R.K. Veen Samenvatting van Couperus bij de buren door Ruud Veen In dit onderzoek

Nadere informatie

Algemeen reglement het Gouden Penseel, de Zilveren Penselen, de Vlag en Wimpels en de Boekensleutel 2019.

Algemeen reglement het Gouden Penseel, de Zilveren Penselen, de Vlag en Wimpels en de Boekensleutel 2019. Algemeen reglement het Gouden Penseel, de Zilveren Penselen, de Vlag en Wimpels en de Boekensleutel 2019. Dit reglement is ingesteld door de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek. I.

Nadere informatie

maatschappijwetenschappen pilot havo 2018-I

maatschappijwetenschappen pilot havo 2018-I Opgave 2 I love Asian Bij deze opgave horen tekst 4 en de tabellen 1 en 2. Inleiding Communicatiewetenschapper Reza Kartosen publiceerde in 2016 de resultaten van zijn onderzoek naar de vorming van identiteiten

Nadere informatie

Thema: Grenzen en bruggen Migratie. Onderdeel 1: Waarom is migratie zo'n heet hangijzer in de 21e eeuw?

Thema: Grenzen en bruggen Migratie. Onderdeel 1: Waarom is migratie zo'n heet hangijzer in de 21e eeuw? Thema: Grenzen en bruggen Migratie Onderdeel 1: Waarom is migratie zo'n heet hangijzer in de 21e eeuw? Migratie is een heet hangijzer voor het 21e-eeuwse Europa en voor de rest van de wereld. Welke redenen

Nadere informatie

Woensdag 6 april 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Erfgoeddag 11e editie Armoe troef

Woensdag 6 april 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Erfgoeddag 11e editie Armoe troef Woensdag 6 april 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Erfgoeddag 11e editie Armoe troef (enkel het gesproken woord telt) Dames en heren, Welkom op de persconferentie

Nadere informatie

Weggeflitst met suske en wiske

Weggeflitst met suske en wiske Weggeflitst met suske en wiske Suske en Wiske maken zich klaar om te vertrekken met de Teletijdmachine, waneer er plots een kortsluiting ontstaat. Hemel! Onze vrienden worden weggeflitst naar een onbekend

Nadere informatie

WILLEM VAN HANEGEM Een voetballer die veel verdriet had door Auke Kok

WILLEM VAN HANEGEM Een voetballer die veel verdriet had door Auke Kok WILLEM VAN HANEGEM Een voetballer die veel verdriet had door Auke Kok WILLEM VAN HANEGEM Geboren: 1944, Breskens Toptijd: 1962-1983 Clubs: Velox, Xerxes, Feyenoord, AZ 67, Chicago Sting, FC Utrecht Positie

Nadere informatie

Vluchtoord Uden tijdens WO I - Bevolkingsstatistieken

Vluchtoord Uden tijdens WO I - Bevolkingsstatistieken - 0 - De basis/bron van deze gegevens is een MS Office-Excelsheet dat destijds is samengesteld door het Streekarchief Brabant Noordoost te Veghel. Dit Excelsheet is door ondergetekende op een aantal punten

Nadere informatie

Toerisme in Cijfers Tourism in Figures. Aantal aankomsten per maand, 2016 Number of arrivals by month, 2016

Toerisme in Cijfers Tourism in Figures. Aantal aankomsten per maand, 2016 Number of arrivals by month, 2016 2016 Toerisme in Cijfers Tourism in Figures XL Aantal aankomsten per maand, 2016 Number of arrivals by month, 2016 Juli 2017 AANTAL AANKOMSTEN PER MAAND, 2016 Tabel P. Table NUMBER OF ARRIVALS BY MONTH,

Nadere informatie

Collectieve logiesverstrekkende bedrijven 2 GEWESTEN 2012 2.1 BRUSSEL HOOFDSTEDELIJK GEWEST Kerncijfers

Collectieve logiesverstrekkende bedrijven 2 GEWESTEN 2012 2.1 BRUSSEL HOOFDSTEDELIJK GEWEST Kerncijfers 2 GEWESTEN 212 Kerncijfers 212 - + 212 Aankomsten % Bezettingsgr aad Aandeel in de (%) BRUSSEL HOOFDSTEDELIJK GEWEST 1, 3.165.92 5.978.378 6.715,1% 1,89 46,2% 8,6% 54,4% 4.815.717 3.25.599 1. Logisvormen

Nadere informatie

KONINKLIJK MUSEUM VAN HET LEGER EN DE

KONINKLIJK MUSEUM VAN HET LEGER EN DE KONINKLIJK MUSEUM VAN HET LEGER EN DE KRIJGSGESCHIEDENIS Jubelpark 3-1000 Brussel Documentatiecentrum FOTOGRAFISCHE REPRODUCTIES : Aanvraag en voorwaarden 1.Prijzen en leveringstermijn 1.1. Aanmaak fotografische

Nadere informatie

Over de. Bernard van Leer Foundation

Over de. Bernard van Leer Foundation Over de Bernard van Leer Foundation Wie wij zijn De Bernard van Leer Foundation gelooft dat het realiseren van een sterke start voor alle jonge kinderen niet alleen goed is om te doen vanuit moreel perspectief,

Nadere informatie

Stem van de jeugd: bulletrapport

Stem van de jeugd: bulletrapport Stem van de jeugd: bulletrapport 20190044 Mei 2019 Simon Desmet Lore Verhoogen Over het onderzoek Online onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau ivox in opdracht van Wat Wat en Medialaan tussen 25 april

Nadere informatie

Canada België Frankrijk Super-intensief Frans bij CERAN (Volwassenen en professionals)

Canada België Frankrijk Super-intensief Frans bij CERAN (Volwassenen en professionals) EASY LANGUAGES Volwassenen & Professionals Speciaal voor volwassenen en professionals bieden wij deze programma's aan die u in staat stellen om uw taalkennis van een vreemde taal op te frissen of te perfectioneren,

Nadere informatie

Coverkunst. Met de steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Stripmuseum Zandstraat Brussel (België) Alle dagen open van 10 tot 18 uur.

Coverkunst. Met de steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Stripmuseum Zandstraat Brussel (België) Alle dagen open van 10 tot 18 uur. In het Stripmuseum Van 20 september 2016 tot 28 mei 2017 Coverkunst Elke striplezer herkent het gevoel: op een dag word je getroffen door die ene cover die volledig de lading dekt, dat ene beeld dat de

Nadere informatie

Samenvatting Eenzaamheidsonderzoek Coalitie Erbij

Samenvatting Eenzaamheidsonderzoek Coalitie Erbij Samenvatting Eenzaamheidsonderzoek Coalitie Erbij Door TNS/NIPO oktober/november 2008 1. Inleiding Eenzaamheid is een groot maatschappelijk probleem en treft veel Nederlanders direct in hun welzijn. Het

Nadere informatie

PERSBERICHT BRUSSELSE PUBLICATIE PROJECT. Van Philippe Chancel, Fotograaf. & Valérie Weill, styliste Fotografe. De Auteurs.

PERSBERICHT BRUSSELSE PUBLICATIE PROJECT. Van Philippe Chancel, Fotograaf. & Valérie Weill, styliste Fotografe. De Auteurs. PERSBERICHT BRUSSELSE PUBLICATIE PROJECT Door COOK & BOOK Voor het Werk «Souvenirs de Bruxelles» Van Philippe Chancel, Fotograaf & Valérie Weill, styliste Fotografe De Auteurs Voorwoord van Patrick Rogiers

Nadere informatie

Murakami-leesclub-informatie-map

Murakami-leesclub-informatie-map Murakami-leesclub-informatie-map p. 2 Draaiboek p. 3 Quizvragen p. 4 Leesclub- c.q. discussievragen p. 5 - Achtergrondinformatie Murakami-leesclub-avond Voorbereiding We hebben heel goede ervaringen opgedaan

Nadere informatie

Recensie Winterkant (SKaGeN) door Pol Arias Radio 1 Neon, maandag 12 maart 2007

Recensie Winterkant (SKaGeN) door Pol Arias Radio 1 Neon, maandag 12 maart 2007 Recensie Winterkant (SKaGeN) door Pol Arias Radio 1 Neon, maandag 12 maart 2007 Neon / Nicky Aerts: Met de voorstelling Winterkant sluit het Antwerpse gezelschap SKaGeN een trilogie af. Daarin kwam eerst

Nadere informatie

De weg van meditatie naar integratie

De weg van meditatie naar integratie De weg van meditatie naar integratie Frans van Heel De weg van meditatie naar integratie Over de effectiviteit van meditatie en de integratie in het dagelijks leven De weg van meditatie naar integratie

Nadere informatie

Jongerenparticipatie in en door de sport. Niet betrokken, dus vertrokken (Johan Stekelenburg, voorzitter Jeugd in Beweging)

Jongerenparticipatie in en door de sport. Niet betrokken, dus vertrokken (Johan Stekelenburg, voorzitter Jeugd in Beweging) Jongerenparticipatie in en door de sport Niet betrokken, dus vertrokken (Johan Stekelenburg, voorzitter Jeugd in Beweging) Nota Jongerenparticipatie in en door de sport Gemeente Den Haag Dienst Onderwijs,

Nadere informatie

Lestip 'De avonturen van Kapitein Onderbroek'

Lestip 'De avonturen van Kapitein Onderbroek' Lestip 'De avonturen van Kapitein Onderbroek' Over het boek 'Mijn wraak zal zoet zijn!', dacht meneer Krupp, de gemeenste en knorrigste directeur van de Toon Hermans basisschool. Hij is de grappen en streken

Nadere informatie

VICONTI SCHOEIT DE LIONS

VICONTI SCHOEIT DE LIONS & THE RED LIONS VICONTI SCHOEIT DE LIONS Prestigieuze wetenschappelijke ontdekkingen, het talent van onze nationale voetbalploeg die het enthousiasme van zowel publiek als media opwekt, de opmerkelijke

Nadere informatie

Ook jouw activiteiten in de kalender op Retie.be! Handleiding bij het invoeren

Ook jouw activiteiten in de kalender op Retie.be! Handleiding bij het invoeren Ook jouw activiteiten in de kalender op Retie.be! Handleiding bij het invoeren Inhoud 1. Inleiding... 3 1.1. Wat is de evenementenkalender van Retie?... 3 1.2. Hoe krijg je jouw informatie in de agenda

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Blauwe plekken door Anke de Vries

Boekverslag Nederlands Blauwe plekken door Anke de Vries Boekverslag Nederlands Blauwe plekken door Anke de Vries Boekverslag door een scholier 1480 woorden 25 mei 2016 0 keer beoordeeld Auteur Genre Anke de Vries Jeugdboek Eerste uitgave 1992 Vak Nederlands

Nadere informatie

Begin met verkopen op de online veilingen van Catawiki

Begin met verkopen op de online veilingen van Catawiki Begin met verkopen op de online veilingen van Catawiki Hoe te beginnen met verkopen op Catawiki catawiki.nl Wat is Catawiki? Catawiki is het snelst groeiende online veilingplatform in Europa. Ons platform

Nadere informatie

Frankenstein. Mary Shelley

Frankenstein. Mary Shelley Frankenstein Frankenstein maakt deel uit van de reeks Wereldverhalen van Uitgeverij Eenvoudig Communiceren. Wereldverhalen is een serie beroemde verhalen. Uitgeverij Eenvoudig Communiceren Postbus 10208

Nadere informatie

Het internet: van informeren tot activeren

Het internet: van informeren tot activeren In een medialandschap dat voortdurend in beweging is, duiken er elke dag nieuwe cijfers op over het gebruik van internet, mobile en tablet. Probeer daar maar eens klaar in te zien! Er verschijnen tal van

Nadere informatie

Leonardo da Vinci, de uitvindingen van een Genie. Het genie in Da Vinci. Andere facetten van een genie

Leonardo da Vinci, de uitvindingen van een Genie. Het genie in Da Vinci. Andere facetten van een genie Leonardo da Vinci, de uitvindingen van een Genie Ter gelegenheid van de 500ste verjaardag van de dood van Leonardo da Vinci, wordt een uitzonderlijke tentoonstelling over deze Renaissance-genie gepresenteerd

Nadere informatie

Vlamingen en Walen vmbo-kgt34. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Vlamingen en Walen vmbo-kgt34. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 21 October 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/82637 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van Kennisnet.

Nadere informatie

Begin met verkopen op de online veilingen van Catawiki

Begin met verkopen op de online veilingen van Catawiki Begin met verkopen op de online veilingen van Catawiki Hoe te beginnen met verkopen op Catawiki catawiki.nl Wat is Catawiki? Catawiki is het snelst groeiende online veilingplatform in Europa. Ons platform

Nadere informatie

Heb je een vraag over

Heb je een vraag over Heb je een vraag over Promoten van mijn boek Een business bouwen rond mijn boek Ik wil weten hoe ik mijn boek kan laten bijdragen aan het succes van mijn bedrijf Ik wil mijn boek beter verkopen Ik wil

Nadere informatie

PRESENTATIE VAN DE WEDSTRIJD

PRESENTATIE VAN DE WEDSTRIJD PRESENTATIE VAN DE WEDSTRIJD Om zijn derde editie te vieren, nodigt BIC Design On Fire je uit om het FROM FLAME TO FAME-design te ontwerpen dat in heel Europa zal worden vervaardigd in een oplage van 1

Nadere informatie

Inhoudelijke jaarverslag 2013

Inhoudelijke jaarverslag 2013 Inhoudelijke jaarverslag 2013 NTFF Westermarkt 2H, 1016 DK Amsterdam 1016 DK Amsterdam 020-7371666 info@ntff.nl KvK: 52197123 RSIN / fiscaal nummer: 850338980 Inhoudsopgave Wat is de missie en doelstellingen

Nadere informatie

Superhelden in de bib

Superhelden in de bib Superhelden in de bib Wat je moet weten Europa heeft Kuifje en de klare lijn, Amerika heeft superhelden. Eind jaren 30 verschenen daar de eerste verhalen van Superman en Batman. Superman werd bedacht door

Nadere informatie

Youth Today: hoe communiceer je best naar jongeren toe?

Youth Today: hoe communiceer je best naar jongeren toe? Youth Today: hoe communiceer je best naar jongeren toe? Wat betekent het om jong te zijn in 2015? Waarin verschillen de jongeren van vandaag met die van het vorige decennium? Één constante: jongeren leven

Nadere informatie

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW MASSACULTUUR. H5 CKV-profiel Cobra en Karel Appel Moderne Amerikanen in musea

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW MASSACULTUUR. H5 CKV-profiel Cobra en Karel Appel Moderne Amerikanen in musea ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW MASSACULTUUR H5 CKV-profiel Cobra en Karel Appel Moderne Amerikanen in musea Tijdsbeeld tweede helft 20ste eeuw Vrijheid na WOII-Europa ligt in puin.. Koude oorlog: angst

Nadere informatie

5. Titelverklaring: Patrick zit in een rolstoel dus hij rijdt met de schilderijen die hij terugbrengt. Daarom noemt Victoria hem de kunstrijder.

5. Titelverklaring: Patrick zit in een rolstoel dus hij rijdt met de schilderijen die hij terugbrengt. Daarom noemt Victoria hem de kunstrijder. Boekverslag door een scholier 2074 woorden 21 augustus 2003 6,1 72 keer beoordeeld Auteur Genre Jan Terlouw Thriller & Detective, Jeugdboek Eerste uitgave 1989 Vak Nederlands A. Zakelijke gegevens. 1.

Nadere informatie

Literaire prijs Prins Alexander van België 2012

Literaire prijs Prins Alexander van België 2012 Literaire prijs Prins Alexander van België 2012 1. Voorstelling van de prijs H.K.H. prinses Léa van België wil met de oprichting van een jaarlijkse literaire prijs hulde brengen aan haar echtgenoot. De

Nadere informatie

De nieuwste releases in de Pokémon-serie!

De nieuwste releases in de Pokémon-serie! De nieuwste releases in de Pokémon-serie! Pokémon HeartGold Version en Pokémon SoulSilver Version voor Nintendo DS worden op 26 maart 2010 uitgebracht door Nintendo en The Pokémon Company. Pokémon HeartGold

Nadere informatie

Spreekbeurt Nederlands Donald Duck

Spreekbeurt Nederlands Donald Duck Spreekbeurt Nederlands Donald Duck Spreekbeurt door een scholier 1364 woorden 12 december 2005 6,3 93 keer beoordeeld Vak Nederlands Inhoudsopgave Ik doe mijn spreekbeurt over Donald Duck, omdat dat mijn

Nadere informatie

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST BIJ HET UITSCHRIJVEN VAN EEN SCENARIO

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST BIJ HET UITSCHRIJVEN VAN EEN SCENARIO SAMENWERKINGSOVEREENKOMST BIJ HET UITSCHRIJVEN VAN EEN SCENARIO TUSSEN :, auteur,, ENERZIJDS, EN, auteur, ANDERZIJDS, GELET OP HET FEIT DAT De auteurs besloten hebben om hun bekwaamheden en krachten te

Nadere informatie

Boekverslag Engels The bigger book of Lydia door Margaret Willey

Boekverslag Engels The bigger book of Lydia door Margaret Willey Boekverslag Engels The bigger book of Lydia door Margaret Willey Boekverslag door een scholier 1428 woorden 4 december 2003 8,4 8 keer beoordeeld Auteur Margaret Willey Eerste uitgave 1983 Vak Engels A)

Nadere informatie

SMO abonnement: 40,00 per kalenderjaar, omvat 6 smo-publicaties.

SMO abonnement: 40,00 per kalenderjaar, omvat 6 smo-publicaties. 1 Eindredactie: Tatiana van Lier en Ria Logtenberg Vormgeving: Max Beinema grafische vormgeving Druk: Hooiberg, Epe ISBN-10: 90-6962-225-4 ISBN-13: 978-90-6962-225-5 Bestelnummer: 0335 SMO-2006-1 Den Haag,

Nadere informatie

Groepsopdracht 2. Zuilen voor in het Rijksmuseum

Groepsopdracht 2. Zuilen voor in het Rijksmuseum Groepsopdracht 2 Zuilen voor in het Rijksmuseum Interactie ontwerper: Andrea Pineda Calderon (10590501) Grafisch ontwerper: Abe Sweep (11039469) Technisch ontwerper: Dennis Wiersma (11035099) Facilitator:

Nadere informatie

2. Stelt de minister een verschuiving vast van de nationaliteit van de bezoekers? Welke conclusies trekt de ministers uit deze cijfers?

2. Stelt de minister een verschuiving vast van de nationaliteit van de bezoekers? Welke conclusies trekt de ministers uit deze cijfers? VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN GEERT BOURGEOIS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BESTUURSZAKEN, BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, TOERISME EN VLAAMSE RAND Vraag

Nadere informatie

MEER MANNEN IN DE ZORG?

MEER MANNEN IN DE ZORG? MEER MANNEN IN DE ZORG? Doelgroep: Manier van aanpak: jongens op de middelbare school bij de vakken verzorging en biologie meer aandacht besteden aan het thema zorg tot en met klas 3. Voor een onbezorgde

Nadere informatie

Tijdelijk Museum. Het spel

Tijdelijk Museum. Het spel Tijdelijk Museum Het spel Welkom in de Nationale Bank van België! De Nationale Bank van België is geen gewone bank! Jij kan hier immers geen bankrekening openen. Alleen de gewone banken kunnen dit. Bovendien

Nadere informatie

regionale economie lokale economie centrumbeheer detailhandel toerisme plaatsmarketing

regionale economie lokale economie centrumbeheer detailhandel toerisme plaatsmarketing regionale economie lokale economie centrumbeheer detailhandel toerisme plaatsmarketing De positie van de autocar op de Belgische reismarkt September 2011 Inhoud Marktevoluties inzake het gebruik van de

Nadere informatie

Babydieren, een succesverhaal

Babydieren, een succesverhaal Babydieren, een succesverhaal Een ontmoeting met museologe Cécile Gerin Kinderen van 3 tot 8 jaar: het is een groep waarvoor de federale musea zelden tentoonstellingen organiseren. Ze komen dan ook massaal

Nadere informatie

Samenvatting Anders laagland hoofdstuk 1 t/m 6

Samenvatting Anders laagland hoofdstuk 1 t/m 6 Samenvatting Anders laagland hoofdstuk 1 t/m Samenvatting door S. 1847 woorden 22 maart 2013 5,5 5 keer beoordeeld Vak Anders H. 1 1 Persoonlijke smaak Je ontwikkeld je persoonlijke smaak met behulp ban

Nadere informatie

Love, Simon Boekverslag 5. Gemaakt door: Jette Somsen Klas: 4G1 Datum:

Love, Simon Boekverslag 5. Gemaakt door: Jette Somsen Klas: 4G1 Datum: Love, Simon Boekverslag 5. Gemaakt door: Jette Somsen Klas: 4G1 Datum: 20-12-2018 1 Inhoudsopgaven Opdracht 1..3 Opdracht 2 4 Opdracht 3 4 Opdracht 4 4 Opdracht 5.5 Opdracht 6.5 Opdracht 7.6 Bornvermelding..7

Nadere informatie

Auteur worden op Jubel.be. Uw expertise gedeeld met juridische professionals!

Auteur worden op Jubel.be. Uw expertise gedeeld met juridische professionals! Auteur worden op Jubel.be Uw expertise gedeeld met 20.000 juridische professionals! www.jubel.be voorjaar 2018 2 Publiceer op Jubel.be en bereik uw doelpubliek U wilt uw expertise delen met de juiste personen?

Nadere informatie

Enquête resultaten uitgebreid website

Enquête resultaten uitgebreid website Enquête resultaten uitgebreid website Vanaf mei tot en met september 2013 hebben 4000 mensen de Lumière enquête ingevuld. Uit alle respons kwam erg waardevolle informatie die we u niet willen onthouden.

Nadere informatie

WAT ALS... 5,95 DE GESCHIEDENIS ANDERS WAS GELOPEN? De wat als - zomerthrillers van Knack: een alternatieve. historische reeks. vanaf.

WAT ALS... 5,95 DE GESCHIEDENIS ANDERS WAS GELOPEN? De wat als - zomerthrillers van Knack: een alternatieve. historische reeks. vanaf. 5,95 per boek* WAT ALS... DE GESCHIEDENIS ANDERS WAS GELOPEN? De wat als - zomerthrillers van Knack: een alternatieve historische reeks ROBERT HARRIS - C.J. SANSOM - BRENDAN DUBOIS - MICHAEL CHABON - PHILIP

Nadere informatie

Enkele vragen aan Kristin Harmel

Enkele vragen aan Kristin Harmel Enkele vragen aan Kristin Harmel Waar gaat Zolang er sterren aan de hemel staan over? Zolang er sterren aan de hemel staan gaat over Hope McKenna- Smith, eigenaresse van een bakkerij in Cape Cod. Ze komt

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands De gelukkige huisvrouw

Boekverslag Nederlands De gelukkige huisvrouw Boekverslag Nederlands De gelukkige huisvrouw door Heleen van Royen Boekverslag door een scholier 1550 woorden 15 december 2016 0 keer beoordeeld Auteur Genre Heleen van Royen Psychologische roman Eerste

Nadere informatie

DVD Pack collector [1]

DVD Pack collector [1] Uw kosten naar omlaag, uw marge naar omhoog. 40 thema's 3.769 foto's van A4+/A3-formaat U vindt al deze titels in de Pack Collector (1) 40 CD's op één DVD Duizenden professionele beelden binnen handbereik,

Nadere informatie

PERSBERICHT 16 januari 2015

PERSBERICHT 16 januari 2015 Van: Carina Blokzijl Museum Gouda [Carina.Blokzijl@museumgouda.nl] Verzonden: vrijdag 16 januari 2015 12:36 Onderwerp: van Michel tot Israels Bijlagen: GeorgesMichel_Gezicht_op_de_heuvel_van_Montmartre.jpg;

Nadere informatie

JANUARI t/m JUNI TORPEDO. integraal. deel 4 & deel 5 COMPLEET!

JANUARI t/m JUNI TORPEDO. integraal. deel 4 & deel 5 COMPLEET! JANUARI t/m JUNI TORPEDO integraal deel 4 & deel 5 COMPLEET! MAART 2019 Tyler Cross is geen watje. Hij wordt gezocht in vijf amerikaanse staten en de maffia heeft een prijs op zijn hoofd gezet. Wanneer

Nadere informatie

Voorjaar evenementen 2014

Voorjaar evenementen 2014 Voorjaar evenementen 2014 Vzw 't Vlammeke Nieuwstraat 110 2560 Kessel gsm: 0479:356148 mail: info@hetvlammeke.be 1 Zaterdag 8 maart 2014 EWT Deurne 20.30 uur De schoonzusters Eind jaren zestig.germaine

Nadere informatie

Bekijk eerst het filmpje. Ga daarna zelf aan de slag.

Bekijk eerst het filmpje. Ga daarna zelf aan de slag. Appie de detective gaat op zoek naar het schrijfgeheim van Schoolschrijver Selma Noort. Filmpje Bekijk eerst het filmpje. Ga daarna zelf aan de slag. Selma Noort: Lees het begin van dit verhaal. Twee kinderen

Nadere informatie

Tarief voor de doorgifte via de kabel van prestaties van uitvoerende kunstenaars verschuldigd door de kabelmaatschappijen... Tarieffiche

Tarief voor de doorgifte via de kabel van prestaties van uitvoerende kunstenaars verschuldigd door de kabelmaatschappijen... Tarieffiche Tarief voor de doorgifte via de kabel van prestaties van uitvoerende kunstenaars verschuldigd door de kabelmaatschappijen... Tarieffiche 2019-2021 I. Toepasselijke tarieven Het tarief dat een kabelmaatschappij

Nadere informatie

BELVUE MUSEUM. Jongeren eerst!

BELVUE MUSEUM. Jongeren eerst! BELVUE MUSEUM Jongeren eerst! HET BELvue Beheerd door de Koning Boudewijnstichting Geopend in 2005 als centrum voor democratie en geschiedenis Belangrijkste doelgroep: jongeren 2 Democratische waarden

Nadere informatie

Persbericht: 22 mei 2017

Persbericht: 22 mei 2017 Persbericht: 22 mei 2017 JEFF, Playa Mi Cayito, 1996, olieverf op doek, 90 x 117 cm, particuliere collectie CUBAN ART NOW: CUBAANSE TOP KUNSTENAARS IN NEDERLAND In Cuban Art Now toont Singer Laren een

Nadere informatie

basiscompetenties 2de graad beeldende en audiovisuele kunsten

basiscompetenties 2de graad beeldende en audiovisuele kunsten basiscompetenties 2de graad beeldende en audiovisuele kunsten 1 CONCORDANTIETABEL Basiscompetenties 2de graad beeldende en audiovisuele kunsten Concordantie tussen: - de specifieke basiscompetenties voor

Nadere informatie

SWEEK VOOR BIBLIOTHEKEN SOCIAL & MOBILE SCHRIJFWEDSTRIJDEN: BETREK LEZERS EN SCHRIJVERS

SWEEK VOOR BIBLIOTHEKEN SOCIAL & MOBILE SCHRIJFWEDSTRIJDEN: BETREK LEZERS EN SCHRIJVERS SWEEK VOOR BIBLIOTHEKEN SOCIAL & MOBILE SCHRIJFWEDSTRIJDEN: BETREK LEZERS EN SCHRIJVERS INHOUD Sweek in het kort Samenwerking Bibliotheek Rotterdam, Boekhandel Donner en Sweek: Rotterdam Schrijft Sweek

Nadere informatie