Urban Composter wint OVAM Ecodesign Award 2014 voor studenten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Urban Composter wint OVAM Ecodesign Award 2014 voor studenten"

Transcriptie

1 Urban Composter wint OVAM Ecodesign Award 2014 voor studenten ONDER EMBARGO TOT , 18 UUR. Op 9 oktober maakt de OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij) de winnaars van de Ecodesign Awards voor studenten 2014 bekend. De uitreiking en de tentoonstelling van de winnende ontwerpen vindt plaats in de MAD-faculty te Genk. Met de Ecodesign awards wil de OVAM studenten die in hun jaarwerk of eindwerk oog hebben voor duurzaamheid, een hart onder de riem steken. Zo willen we deze jonge ontwerpers inspireren om ook later in hun professionele loopbaan, aandacht te hebben voor duurzame productinnovatie. De prijzen Deze keer waagden in totaal 80 studenten uit ontwerpopleidingen van Vlaamse hogescholen hun kans op de hoofdprijs. De OVAM Ecodesign Award voor studenten bestaat uit de categorieën 'eindwerk' en 'jaarwerk'. Een negenkoppige jury, bestaande uit milieuen designspecialisten, koos zeven winnende ontwerpen. In de categorie 'eindwerk' wordt een eerste prijs ter waarde van 1000 euro en een tweede prijs van 500 euro toegekend; in de categorie 'jaarwerk is de eerste prijs goed voor 600 euro. Er werd ook een publieksprijs uitgereikt. De selectie van de winnaar van de publieksprijs gebeurt via de website. Het project met de meeste stemmen, wint de publieksprijs van 200 euro. De winnaars De eerste prijs van de OVAM Ecodesign Award 2014 voor studenten in de categorie 'eindwerken' gaat naar Urban Composter, een ontwerp van Jeroen Op de Beeck van de Universiteit Antwerpen.

2 De Urban Composter is een installatie voor de inzameling en verwerking van groente-, fruit- en tuinafval binnen een stedelijke omgeving. De gebruiker kan zijn gft-afval deponeren in de Urban Composter, waar meteen ter plaatse het verwerkingsproces begint. Sorteerstraten zijn een opkomende trend in Europa, en daar past de Urban Composter perfect in. Het composteringsproces van de Urban Composter is veelbelovend om in te schakelen in een stedelijke omgeving, uiteraard mits verdere testen. De Urban Composter scoort sterk op vlak van zijn materiaalkeuze en productieproces: roestvast staal is corrosiebestendig en goed recycleerbaar; de hoeveelheid materiaal wordt tot een minimum herleid door een uitgebreide krachtberekening; toepassing van standaardonderdelen die snel en eenvoudig ter plaatse vervangen kunnen worden. Sorteerstraten zijn een opkomende trend in Europa, en daar past de Urban Composter perfect in. De tweede prijs in de categorie 'eindwerken' gaat naar Fien Vanderbeke van de Universiteit Gent voor haar ontwerp Adis. Adis is een toolkit die Ethiopische imkers ondersteunt bij het maken van kwaliteitsvolle bijenkasten. De Ethiopische imkers zijn dankzij Adis in staat om zelf met lokale kennis en materialen een bijenkast te maken tegen een lage prijs. De toolkit bestaat uit een handleiding en twee mallen om de bijenkast vorm te geven. De te gebruiken materialen zijn leem, bamboe en touw. Alle materialen komen lokaal en bijna gratis voor en vervangen het schaarse en dure hout dat nu gebruikt wordt. De kast wordt weervast gemaakt door het sap van Opuntia cactus, een middel dat in Ethiopië gebruikt wordt om daken waterdicht te maken. De handleiding is gebaseerd op de Ethiopische beeldcultuur en is volledig visueel, zodat ook ongeletterde imkers aan de slag kunnen. Het houden van bijen bevordert de bestuiving van de voedselgewassen. Dankzij Adis is de plaatselijke bevolking in staat om zelf meer kasten te maken, waardoor de levensstandaard verbetert.

3 Naast de twee winnaars in de categorie 'eindwerken', geeft de OVAM twee ontwerpen een eervolle vermelding. CELER is een ontwerp van Tobias Knockaert van de Universiteit Gent. Dankzij CELER kan men snel en flexibel gepersonaliseerde fietsen op maat bouwen. CELER snijdt fietsframes op maat via een buizenlaser die op hun beurt door snapverbindingen in elkaar geklikt kunnen worden. Een stuur- en zadelpen zijn niet meer nodig, waardoor het aantal componenten vermindert. Dankzij CELER wordt de lokale framebouwer opnieuw concurrentieel. Ook speelt CELER in op de huidige trend van personalisatie en identiteit. In de buizen kunnen namelijk verschillende patronen, namen en persoonlijke boodschappen gelaserd worden. KurkkruK werd ontworpen door Joop Couwenberg van Thomas More. KurkkruK is een zitmeubel dat een actieve zithouding stimuleert. Het ontwerp is gebaseerd op eenvoud en dynamiek, een minimaal gebruik van materiaal en onderdelen en het opwaarderen van afgedankt materiaal. KurkkruK is gemaakt uit afgedankte kurkstoppen die vermalen werden tot granulaat. De korrels worden geperst tot een biocomposiet met als bindmiddel latex en vezelstructuur van jute. Het resultaat is een stevig, maar zacht en ergonomisch zitvlak. bij het transport en opslag. De zitting is makkelijk los te koppelen van het onderstel. Dit maakt de kruk horizontaal stapelbaar met als voordeel ruimtebesparing

4 In de categorie jaarwerken, gaat de eerste prijs naar BREADY, een ontwerp van Niels Kinds, Korneel De Viaene en Sam Van Landuyt van de Universiteit Gent. BREADY is een bewaardoos voor brood en zorgt ervoor dat brood langer bewaard kan worden. Brood is in België één van de meest weggesmeten voedselproduct, voornamelijk door de slechte bewaarbaarheid. BREADY pakt dit probleem aan. De broodbox is gemaakt uit een terracotta kleipot die de vochtigheid binnen de box reguleert, met als resultaat dat brood langer vers blijft. De levensduur van het brood gaat van 3 naar 5 dagen. Het houten deksel doet tevens dienst als snijplank. De jury geeft twee ontwerpen uit de categorie 'jaarwerken' een eervolle vermelding. Marylene Hariot van de MAD Faculty, Genk ontvangt een eervolle vermelding voor Demisphere. Demisphere is een plantenschaal én tuinverlichtingselement waarbij de stroom wordt voorzien door plantenenergie. Elke plant produceert tijdens de fotosynthese glucose als voedingsstof. Er wordt meer glucose geproduceerd dan verbruikt. Het overschot wordt via de wortels in de grond vastgehouden waarna bacteriën dit gaan afbreken. Tijdens dit proces komen elektronen vrij die kunnen dienen al energiebron voor het verlichtingselement. Om de energievoorziening te optimaliseren, maakt de plantenschaal deel uit van het product.

5 Het product bestaat uit een beperkt aantal onderdelen en slechts twee verschillende materialen, namelijk biobased PMMA en PET. De assemblage van de componenten werd zó ontworpen dat het mogelijk is om onderdelen snel te vervangen en de materialen eenvoudig te kunnen scheiden zodat deze gerecycleerd kunnen worden. Lauren Fonteyn en Jonas Neo Fabry van Thomas More ontvangen ook een eervolle vermelding in de categorie 'jaarwerken' voor Le Corps.7. Le Corps.7 is een handtassencollectie die ambachtelijk vervaardigd wordt uit afgedankte houten stoelen en leder. De stoel Serie 7, ook wel de 'Vlinderstoel' genoemd van ontwerper Frits Hansen, is een echt designicoon. Tot op vandaag wordt deze stoel nog geproduceerd. Le Corps.7 hergebruikt de door de producent afgekeurde schelpen. De schelp wordt verdeeld in 4 delen volgens de typerende vormen van de stoel. Op basis van de vormgeving worden de onderdelen toegepast in verschillende modellen: een dokters-, avondtas en shopper. De houten onderdelen worden met klinknagels bevestigd aan het leder. Elke tas bestaat uit zo min mogelijk onderdelen. De publieksprijs 2014 gaat naar BRIK van Lotte Anthonissen, Soetkin Taghon en Gitte Willems van de Universiteit Antwerpen, opleiding Interieurarchitectuur.

6 BRIK is een lampenkap geweven uit resten van brikverpakkingen. Hierdoor krijgen afgedankte verpakkingen nog een tweede leven. Dankzij BRIK wordt de consument er op gewezen dat afgedankte materialen nog potentieel hebben. Iedere lampenkap is uniek. U kunt de beelden van de winnende ontwerpen downloaden via Wat is ecodesign? Ecodesign is een ontwerpmethode waarbij de ontwerper rekening houdt met de milieuimpact van zijn product in alle schakels van de levenscyclus: van grondstofwinning tot het moment dat het product afgedankt wordt. Belangrijke aspecten zijn de materiaalkeuze, de productieprocessen, de impact tijdens de gebruiksfase en de afvalfase. Ecodesign is van groot belang voor het Vlaams milieubeleid. Willen we de transitie of omschakeling van een klassiek afvalbeleid naar een duurzaam materialenbeleid inzetten, dan moeten we maatregelen nemen om afval in alle schakels van de keten te voorkomen. Startende bij de ontwerp- en productiefase, want precies daar vallen de grootste milieuwinsten te behalen. De OVAM spant zich al jaren in voor een efficiënt afval-, materialen- en bodembeheer in Vlaanderen. Samen met de Vlaamse burger, het bedrijfsleven en de lokale besturen hebben we wat dat betreft van Vlaanderen de afgelopen decennia een toonaangevende Europese regio gemaakt. Om het milieu zo min mogelijk te belasten en aan de Europese top te blijven staan, willen we deze inspanningen onverminderd verder zetten en zelfs versterken. Ons doel is niets minder dan een

7 kringloopeconomie waarin duurzaam beheer van afval, materialen en bodem zorgt voor nieuwe ruimte, materialen en grondstoffen voor de huidige en voor toekomstige generaties.

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// UrbanLeafs wint OVAM Ecodesign Award voor studenten Mechelen / 30 10 2015 Op 30 oktober maakt de OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij) samen met De week van het ontwerpen en Howest de winnaars

Nadere informatie

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// Mechelen / 13 10 2016 SHARETOOL wint tiende editie OVAM Ecodesign Award voor studenten Op 13 oktober maakt de OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij) de winnaars van de OVAM Ecodesign Awards voor

Nadere informatie

OVAM Ecodesign Award PRO 2013 gaat naar Bulo en Studio Segers

OVAM Ecodesign Award PRO 2013 gaat naar Bulo en Studio Segers Brussel, 21 januari 2014 OVAM Ecodesign Award PRO 2013 gaat naar Bulo en Studio Segers Aankondiging van de OVAM Ecodesign Award PRO met embargo t.e.m. 21 januari 2014, 18 uur. Deze informatie wordt u in

Nadere informatie

Dinsdag 19 januari 2010 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR. Uitreiking OVAM Ecodesign Award PRO

Dinsdag 19 januari 2010 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR. Uitreiking OVAM Ecodesign Award PRO Dinsdag 19 januari 2010 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR (uitgesproken door kabinetsadviseur Hugo Geerts) Uitreiking OVAM Ecodesign Award PRO Mijnheer de

Nadere informatie

Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR

Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Vrijdag 16 april 2010 Bezoek Deceuninck (Hooglede-Gits) - duurzaam materialenbeheer Geachte aanwezigen, Dames en heren,

Nadere informatie

Mevrouw de voorzitter, Geachte leden van het Bureau, Dames en heren,

Mevrouw de voorzitter, Geachte leden van het Bureau, Dames en heren, Vrijdag 10 september 2010 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Comité van de Regio s Resource Efficient Europa Mevrouw de voorzitter, Geachte leden van het Bureau,

Nadere informatie

Ontwerp nu voor producten van morgen

Ontwerp nu voor producten van morgen Ecodesign Ontwerp nu voor producten van morgen Ecodesign Integraal ontwerpen Ecodesign is een integrale ontwerpactiviteit en betekent dat u als ontwerper rekening houdt met de gevolgen voor het milieu.

Nadere informatie

We houden van de natuur. Dat is altijd al zo geweest!

We houden van de natuur. Dat is altijd al zo geweest! rh environment Nature our passion We streven er altijd naar dat onze stoelen even ergonomisch voor het lichaam als vriendelijk voor het milieu zijn. Al onze stoelen kunnen voor 100 procent gerecycled worden

Nadere informatie

Ecodesign Ecolizer. OVAM Liesbet Van Ackeleyen SUSPRO³

Ecodesign Ecolizer. OVAM Liesbet Van Ackeleyen SUSPRO³ Ecodesign Ecolizer OVAM Liesbet Van Ackeleyen 17.02.2011 SUSPRO³ OVAM en Ecodesign? Ecolizer 2.0 Praktijkvoorbeeld 3 OVAM & Ecodesign vroeger end of pipe aanpak hoge kosten en weinig milieuwinst ondanks

Nadere informatie

74% van het Vlaamse bedrijfsafval krijgt tweede leven

74% van het Vlaamse bedrijfsafval krijgt tweede leven Mechelen, 11 juni 214 74% van het Vlaamse bedrijfsafval krijgt tweede leven Nieuwe studie zet economisch effect en belang van de afval- en materialensector in de verf De Vlaamse bedrijven produceerden

Nadere informatie

Uitvinding helpt lokaal GFT-afval composteren

Uitvinding helpt lokaal GFT-afval composteren Uitvinding helpt lokaal GFT-afval composteren Page 1 of 5 Jeroen Op de Beeck, een piepjonge creatieveling heeft een machine ontworpen. Niet zomaar een. Eentje waar de wereld een beetje beter van wordt.

Nadere informatie

De Ecolizer 2.0. Een instrument voor introductie van ecodesign

De Ecolizer 2.0. Een instrument voor introductie van ecodesign De Ecolizer 2.0 Een instrument voor introductie van ecodesign Ecolizer 2.0 Inhoud OVAM & ecodesign Ecolizer historiek Ecolizer 2.0 Toekomst OVAM Ecodesign Award Pro in samenwerking met Winnaars OVAM Ecodesign

Nadere informatie

C-157 Green Deal Productie Bioplastics uit Groente-, Fruit-, en Tuinafval

C-157 Green Deal Productie Bioplastics uit Groente-, Fruit-, en Tuinafval C-157 Green Deal Productie Bioplastics uit Groente-, Fruit-, en Tuinafval Partijen: 1. De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, mevrouw W.J. Mansveld en de Minister van Economische Zaken, de heer

Nadere informatie

Een nieuwe generatie schoolmeubilair voor een nieuwe generatie scholen

Een nieuwe generatie schoolmeubilair voor een nieuwe generatie scholen SCHOOLMEUBILAIR PIH Kortrijk opleiding Industrieel Ontwerpen 3 de Bachelor PROJECT 1 Kenneth Coene - Stijn Devenyns PROJECT 2 Maarten Dufourmont - Nathalie De Beer situering Aan het schoolmeubilair in

Nadere informatie

Dinsdag 17 januari Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR

Dinsdag 17 januari Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Dinsdag 17 januari 2012 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Uitreiking Ecodesign Awards Pro Vlaams Parlement Mijnheer de minister-president, Mijnheer de parlementsvoorzitter,

Nadere informatie

De ecologisch. verantwoorde recyclageparken

De ecologisch. verantwoorde recyclageparken De ecologisch verantwoorde recyclageparken Modulo Béton, een sociale speler Dit decennium wordt gekenmerkt door de bewustwording van de rechtstreekse invloed van ons consumptiegedrag op het milieu. Modulo

Nadere informatie

KRIJGT ELKE SITUATIE MET STIJL EN KLASSE ONDER DE KNIE.

KRIJGT ELKE SITUATIE MET STIJL EN KLASSE ONDER DE KNIE. giroflex 63 GIROFLEX 63 KRIJGT ELKE SITUATIE MET STIJL EN KLASSE ONDER DE KNIE. 63-4074 Zitting en rug gestoffeerd Lage rugleuning Gepoedercoat 63-4574 Zitting gestoffeerd Hoge rugleuning Gepoedercoat

Nadere informatie

madera Natuurlijk Spelen, een Trend Duurzaamheid met RVS De uitstraling van hout maar de kwaliteit van RVS.

madera Natuurlijk Spelen, een Trend Duurzaamheid met RVS De uitstraling van hout maar de kwaliteit van RVS. madera N atuurlijk RVS 4 7 Natuurlijk Spelen, een Trend De uitstraling van hout maar de kwaliteit van RVS. Duurzaamheid met RVS Hernieuwbaar en sluit aan op de oneindige kringloop van Cradle to Cradle.

Nadere informatie

Vlaamse bedrijven produceren minder afval en sorteren voortaan ook pmd

Vlaamse bedrijven produceren minder afval en sorteren voortaan ook pmd Persmededeling JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Dinsdag 13 november 2012 Vlaamse bedrijven produceren minder afval en sorteren voortaan ook pmd Vlaams minister van Leefmilieu

Nadere informatie

Verpakking en voedselverspilling

Verpakking en voedselverspilling Verpakking en voedselverspilling Presentatie NVVL Hester Klein Lankhorst, directeur In deze presentatie Een korte introductie: Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV). Welke kennis vraagt optimaliseren

Nadere informatie

Ecodesign. Leen Van Aken. Groep Design & Technologie

Ecodesign. Leen Van Aken. Groep Design & Technologie Ecodesign Leen Van Aken Groep Design & Technologie Wat is ecodesign? Eco - design Ecologisch > esthetisch, ergonomisch, economisch, functioneel, Levenscyclus > ontwerp, productie, distributie, gebruik

Nadere informatie

Milieu: pictogrammen KWALIFICATIE DETAILHANDEL

Milieu: pictogrammen KWALIFICATIE DETAILHANDEL KWALIFICATIE DETAILHANDEL Milieu: pictogrammen Milieuvriendelijk ondernemen (mvo) is een trend in de detailhandel. Het doel van milieuvriendelijk ondernemen is dat een bedrijf rekening houdt met het effect

Nadere informatie

Duurzaamheid. De voordelen van blikverpakkingen

Duurzaamheid. De voordelen van blikverpakkingen Duurzaamheid De voordelen van blikverpakkingen Duurzaamheid Duurzaamheid is één van de belangrijke aandachtspunten van het bedrijfsleven. Deze brochure is een initiatief van EMPAC, de organisatie van de

Nadere informatie

Beleid en ondersteuning t.a.v. gft-verwerking Luc Vanacker (OVAM/ere-voorzitter Vlaco) Ann Braekevelt (OVAM) Kristel Vandenbroek (Vlaco)

Beleid en ondersteuning t.a.v. gft-verwerking Luc Vanacker (OVAM/ere-voorzitter Vlaco) Ann Braekevelt (OVAM) Kristel Vandenbroek (Vlaco) Beleid en ondersteuning t.a.v. gft-verwerking 19.04.2013 Luc Vanacker (OVAM/ere-voorzitter Vlaco) Ann Braekevelt (OVAM) Kristel Vandenbroek (Vlaco) Evolutie in beleidsdoelstellingen Afvalstoffenplan (1991-1995)

Nadere informatie

Komst container aan huis voor plastic, pak en blik

Komst container aan huis voor plastic, pak en blik FAQ CAW-gemeenten Komst container aan huis voor plastic verpakkingen, lege pakken van sap, saus en zuivel en blik in de CAW-gemeenten Definitieve versie (4 februari 2016) -------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

PIET HEIN EEK DESIGN MIAMI/BASEL 2011

PIET HEIN EEK DESIGN MIAMI/BASEL 2011 PIET HEIN EEK DESIGN MIAMI/BASEL 2011 Over elk ontwerp van Piet Hein Eek is een anekdote te vertellen hoe vanuit materiaal, techniek en ambacht een product tot stand is gekomen. Het zijn simpele verhaaltjes

Nadere informatie

Wat als... ... er een nieuwe toekomst zou zijn voor groene energie?

Wat als... ... er een nieuwe toekomst zou zijn voor groene energie? NL ... er een nieuwe toekomst zou zijn voor groene energie? De zon, als onuitputtelijke bron van energie, is van cruciaal belang voor mens en natuur: ze beslist over het leven op onze planeet. BISOL gebruikt

Nadere informatie

giroflex 64 Stoll Giroflex AG

giroflex 64 Stoll Giroflex AG Wereldwijd is de giroflex 64 meer dan 1,5 miljoen keer verkocht. Dit succes is geen toeval, want de klassieke stoel verenigt ergonomie en design op het hoogste niveau. De door Walser Design ontworpen stoelenserie

Nadere informatie

Verpakken in de circulaire economie. Hester Klein Lankhorst Empack, 5 april 2017

Verpakken in de circulaire economie. Hester Klein Lankhorst Empack, 5 april 2017 Verpakken in de circulaire economie Hester Klein Lankhorst Empack, 5 april 2017 2 Copyright 2016 KIDV 8 november 2016 3 Copyright 2017 KIDV 12-4-2017 Verpakkingen In Europa openen we ongeveer 7 verpakkingen

Nadere informatie

I LOVE AFVAL SCHEIDEN! JIJ OOK?

I LOVE AFVAL SCHEIDEN! JIJ OOK? I LOVE AFVAL SCHEIDEN! JIJ OOK? Hoi, ik ben Maarten Milieu. Ik werk voor Cyclus en haal bij jou thuis het afval op. De ene dag leeg ik groene minicontainers met een zijlader. De andere dag zie je me zakken

Nadere informatie

# ontwerp wedstrijd 2015. voorwaarden

# ontwerp wedstrijd 2015. voorwaarden # ontwerp wedstrijd 2015 voorwaarden voorwaarden artikel 1. doel Het doel van de HEMA ontwerpwedstrijd is een bijdrage te leveren aan de praktijkvorming van de deelnemers van de betrokken opleidingen voor

Nadere informatie

DUURZAAM ONDERNEMEN, HOE BEGIN JE ERAAN?

DUURZAAM ONDERNEMEN, HOE BEGIN JE ERAAN? ACTIEFICHE - SECUNDAIR DUURZAAM ONDERNEMEN, HOE BEGIN JE ERAAN? Uitdaging Met de klas of werkgroep gaan jullie op zoek naar het juiste product of dienst en via een marktonderzoek gaan jullie na of er potentiële

Nadere informatie

De eerste écht duurzame rioolbuis ter wereld

De eerste écht duurzame rioolbuis ter wereld De eerste écht duurzame rioolbuis ter wereld BlueTube, de nieuwe rioolbuis van Kijlstra, is een revolutie in rioleringsland. Het is namelijk het eerste rioolsysteem dat écht antwoord geeft op de duurzaamheidseisen

Nadere informatie

Published on Flanders Cleantech Association (http://fca.be)

Published on Flanders Cleantech Association (http://fca.be) Published on Flanders Cleantech Association (http://fca.be) Home > Galloo - Een tweede leven voor afgedankte zonnepanelen? GALLOO is een gekend recyclagebedrijf in België, Nederland en Frankrijk. Met het

Nadere informatie

Van lineair naar circulair Het doel van een circulaire economie is om producten, componenten en materialen op hun hoogst mogelijke nut en waarde te houden in de tijd. En te tegelijkertijd te zorgen voor

Nadere informatie

Titre. Duurzaam gebruik van energiehout in de Benelux

Titre. Duurzaam gebruik van energiehout in de Benelux Titre Duurzaam gebruik van energiehout in de Benelux Een gezamenlijk product van de Benelux werkgroep «Bossen & Hout» Conferentie «Bossen & Klimaat» van 30/09/2011 ALGEMEEN KADER De Benelux ondersteunt

Nadere informatie

Afdeling Inkoop Januari 2017

Afdeling Inkoop Januari 2017 Maatschappelijk Verantwoord Inkopen MVI-beleid in de praktijk Afdeling Inkoop Januari 2017 MVI-beleid Doel Waarom MVI-beleid? Als netbeheerder willen wij in de transitie naar een duurzame samenleving onze

Nadere informatie

Een selectie uit de expo 'We are the next generation' - Week van het Ontwerpen

Een selectie uit de expo 'We are the next generation' - Week van het Ontwerpen Een selectie uit de expo 'We are the next generation' - Week van het Ontwerpen Vier projecten van de toekomst uitgelicht Van 18 tot 22 oktober vindt de Week van het Ontwerpen plaats in Kortrijk. De Week

Nadere informatie

Inspirerende ergonomie: Sedus match.

Inspirerende ergonomie: Sedus match. match Sinds ruim 130 jaar is Sedus een vooraanstaand ontwerper van bureaustoelen. Hierbij is het de kunst zowel toen als nu innovatief design, hoge productkwaliteit en milieubewustzijn te combineren met

Nadere informatie

PH POÄNG 40 JAAR COMFORT EN STIJL. Inter IKEA Systems B.V POÄNG 40 JAAR / IKEA PERSKIT / SEPTEMBER 2016 / 1

PH POÄNG 40 JAAR COMFORT EN STIJL. Inter IKEA Systems B.V POÄNG 40 JAAR / IKEA PERSKIT / SEPTEMBER 2016 / 1 PH136826 POÄNG 40 JAAR COMFORT EN STIJL Inter IKEA Systems B.V. 2015 POÄNG 40 JAAR / IKEA PERSKIT / SEPTEMBER 2016 / 1 PH136825 Het levende bewijs van tijdloos design De POÄNG fauteuil van IKEA viert dit

Nadere informatie

Het Eenheidsreglement voor gerecycleerde granulaten

Het Eenheidsreglement voor gerecycleerde granulaten Het Eenheidsreglement voor gerecycleerde granulaten Ronde Tafel handhaving grondverzet en inerte stromen Gent 20 mei 2016 Philippe Van de Velde OVAM Afdeling Afvalstoffen- en Materialenbeleid team Bouw

Nadere informatie

Kringlopen sluiten met kunststof bouwmaterialen

Kringlopen sluiten met kunststof bouwmaterialen Kringlopen sluiten met kunststof bouwmaterialen Kurio Recycling het inzamelsysteem voor Marc Eenens Consultant Kurio vzw Core seminarie - Kunststofrecycling in de bouw 26 maart 2014 Montil Affligem KURIO

Nadere informatie

EEN STEVIGE LICHTGEWICHT

EEN STEVIGE LICHTGEWICHT HÅG CONVENTIO WING EEN STEVIGE LICHTGEWICHT OM GOED TE ZITTEN KUNT U BETER NIET STIL ZITTEN Zelfs als u stil zit zou u in beweging moeten zijn. Mensen brengen tot 80% van hun productieve tijd al zittend

Nadere informatie

dwrdwrdw Dwars Visiestuk circulaire economie Commissie Energie en grondstoffen zomercongres 2017

dwrdwrdw Dwars Visiestuk circulaire economie Commissie Energie en grondstoffen zomercongres 2017 dwrdwrdw Dwars z Visiestuk circulaire economie Commissie Energie en grondstoffen zomercongres 2017 1. Inleiding Duurzame ontwikkeling is ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het

Nadere informatie

Consumeren en milieu vmbo-kgt34. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Consumeren en milieu vmbo-kgt34. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 23 March 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/73805 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein. Wikiwijsleermiddelenplein

Nadere informatie

Bachelor s Award 2014

Bachelor s Award 2014 Bachelor s Award 2014 Betreft: Opdracht en beoordelingscriteria Bachelor s Award 2014 Beste studenten, Welkom bij de speciale jubileumeditie van de Voedingscentrum Bachelor s Award. Slepen jullie straks

Nadere informatie

Wijzer worden van duurzame huisvesting

Wijzer worden van duurzame huisvesting De Meeuw Nederland De Meeuw en Duurzaam Bouwen Industrieweg 8 Postbus 18 5688 ZG Oirschot T +31 (0)499 57 20 24 F +31 (0)499 57 46 05 info@demeeuw.com www.demeeuw.com Wijzer worden van duurzame huisvesting

Nadere informatie

Gemeentelijk afval- en materialenbeleid 2016

Gemeentelijk afval- en materialenbeleid 2016 Deze vragenlijst peilt naar de kwalitatieve gegevens van uw gemeentelijk afval- en materialenbeleid. De informatie uit deze vragenlijst willen we gebruiken om het Vlaams afval- en materialenbeleid verder

Nadere informatie

plafonds, de perfecte balans voor OPtimaal comfort

plafonds, de perfecte balans voor OPtimaal comfort plafonds, de perfecte balans voor OPtimaal comfort OPTIMALISERING Belangrijkste productkenmerken PERFECTE BALANS IN DENSITEIT GELAMINEERD ASSORTIMENT IN 3 AFWERKINGEN AKOESTISCH COMFORT α W 1.00 VISUEEL

Nadere informatie

Duurzaam. klimaat- comfort IN ELKE RUIMTE NL1

Duurzaam. klimaat- comfort IN ELKE RUIMTE NL1 Duurzaam klimaat- comfort IN ELKE RUIMTE NL1 1 Interalu klimaatplafonds hebben 90% minder hydraulische koppelingen dan concurrerende systemen. In de actieve zones bevinden zich geen koppelingen of flexibels.

Nadere informatie

Afval. Interster, uw partner voor de CSA, OK en Investment Solutions

Afval. Interster, uw partner voor de CSA, OK en Investment Solutions Afval Instrumentennetten Gesloten transportwagens Werktafels Open transportwagens Afval Afval Opslag RVS manden & roosters RVS kar in kar Linnenverdeelwagens Voor het opslag en transport van linnen kunnen

Nadere informatie

Een sandaal, 100% made in Antwerp

Een sandaal, 100% made in Antwerp Pagina 1 van 5 Mijn droom? Dat mensen opnieuw objecten koesteren. Dat ze dingen kopen om ze zo lang mogelijk te gebruiken. Want massa-consumptie heeft het besef van wat een product waard is van de kaart

Nadere informatie

Veelgestelde vragen Proef inzameling van plastic, blik en drinkpakken Beverwijk

Veelgestelde vragen Proef inzameling van plastic, blik en drinkpakken Beverwijk Veelgestelde vragen Proef inzameling van plastic, blik en drinkpakken Beverwijk Wijk aan Zee en Zwaansmeer versie: 26 april 2018 Veelgestelde vragen Proef inzameling van plastic, blik en drinkpakken Beverwijk

Nadere informatie

Ontmoet de beste studenten van Nederland en België!

Ontmoet de beste studenten van Nederland en België! SRC informatiepakket voor partners Ontmoet de beste studenten van Nederland en België! Partners 2017: Algemene informatie De Student Research Conference 2017, waar uw bedrijf jong talent ontmoet! De Student

Nadere informatie

1 VERPAKKEN IN EEN CIRCULAIRE Copyright 2017 ECONOMIE KIDV door de VNV en het KIDV

1 VERPAKKEN IN EEN CIRCULAIRE Copyright 2017 ECONOMIE KIDV door de VNV en het KIDV 1 VERPAKKEN IN EEN CIRCULAIRE Copyright 2017 ECONOMIE KIDV door de VNV en het KIDV 13 maart 2017 platform voor experts professionalisering van het verpakkingsvak profiel versterken binnen het bedrijfsleven

Nadere informatie

Een compleet zonne-energie pakket, klaar voor installatie

Een compleet zonne-energie pakket, klaar voor installatie Ubbink ZONNE-ENERGIE SYSTEmen Een compleet zonne-energie pakket, klaar voor installatie xxx/xxx/xxx Ubbink zonne-energie systemen Een compleet zonne-energie pakket, klaar voor installatie Gebruik de energie

Nadere informatie

Gemeente Noordoostpolder

Gemeente Noordoostpolder Gemeente Noordoostpolder Meest gestelde vragen over nieuwe manier van afval inzamelen in Noordoostpolder extra container voor oud papier en karton extra container voor plastic, lege pakken en blik 1. Twee

Nadere informatie

Zeg ook JA tegen afval scheiden.

Zeg ook JA tegen afval scheiden. Zeg ook JA tegen afval scheiden. Elkaar iets beloven. Voor een betere toekomst. Zonder het onnodig verbruiken en weggooien van grondstoffen. Om dat te kunnen realiseren moeten we met elkaar JA zeggen tegen

Nadere informatie

giroflex 32 designed by Animos+Partner

giroflex 32 designed by Animos+Partner giroflex 32 designed by Animos+Partner giroflex 32 Automatisch in een comfortabele positie: dankzij het Giromove-synchroonmechanisme past de giroflex 32 zich bij het zitten altijd optimaal aan uw bewegingen

Nadere informatie

Eindelijk Stressless. Onze stars in de aanbieding! nu! nu 1.995, eur * (i.p.v , eur ** ) Bespaar. Stressless actieperiode: 1-10 t/m

Eindelijk Stressless. Onze stars in de aanbieding! nu! nu 1.995, eur * (i.p.v , eur ** ) Bespaar. Stressless actieperiode: 1-10 t/m Onze stars in de aanbieding! Bespaar nu! Eindelijk Stressless Betreft alle High- en Low Back starbase fauteuils! Van 01-10 t/m 30-11-2017 zijn de Stressless starbase fauteuils City, London, Metro en Paris,

Nadere informatie

Koken met de groene antikleefpan

Koken met de groene antikleefpan Adres Antoon Catriestraat 16 Contactpersoon Website 9031 Drongen David Verhofstadt Communications Manager www.green-pan.com Koken met de groene antikleefpan Activiteiten GreenPan is een Gents bedrijf dat

Nadere informatie

SYSTEM 2000 Protect value Perstorp Plastic Systems

SYSTEM 2000 Protect value Perstorp Plastic Systems SYSTEM 2000 Protect value Perstorp Plastic Systems System 2000 Protect value Perstorp Plastic Systems 1 PPS beschermt uw kostbare goederen. Binnen welk segment bent U actief? Wat uw activiteit ook is,

Nadere informatie

Duurzaam materialenbeheer in Vlaanderen en Europa

Duurzaam materialenbeheer in Vlaanderen en Europa Vrijdag 4 februari 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Symposium C2C in de Belgische bouwwereld - Gyproc Duurzaam materialenbeheer in Vlaanderen en Europa

Nadere informatie

Peha -instrument van HARTMANN: Chirurgische disposable instrumenten met meerwaarde

Peha -instrument van HARTMANN: Chirurgische disposable instrumenten met meerwaarde Peha -instrument van HARTMANN: Chirurgische disposable instrumenten met meerwaarde Producten voor de OK Peha -instrument: De hygiënische voordelen van chirurgische disposable instrumenten met de hoogwaardigheid,

Nadere informatie

Minister Sven Gatz geeft acht steden en gemeenten een 'kindvriendelijk' label

Minister Sven Gatz geeft acht steden en gemeenten een 'kindvriendelijk' label Minister Sven Gatz geeft acht steden en gemeenten een 'kindvriendelijk' label Temse, Kortrijk, Middelkerke, Dendermonde, Poperinge, Herenthout, Geraardsbergen en Leuven mogen zich de komende zes jaar kindvriendelijke

Nadere informatie

# ontwerp wedstrijd voorwaarden

# ontwerp wedstrijd voorwaarden # ontwerp wedstrijd 2013 voorwaarden voorwaarden artikel 1. doel Het doel van de HEMA ontwerpwedstrijd is een bijdrage te leveren aan de praktijkvorming van de deelnemers van de betrokken opleidingen voor

Nadere informatie

Circulaire economie en recht: van afval naar grondstof VMR Themamiddag, 2 februari 2016 Carolien van Hemel

Circulaire economie en recht: van afval naar grondstof VMR Themamiddag, 2 februari 2016 Carolien van Hemel Circulaire economie en recht: van afval naar grondstof VMR Themamiddag, 2 februari 2016 Carolien van Hemel Niveaus van circulariteit (10 R s) 1. Refuse: weigeren/voorkomen gebruik 2. Reduce: gebruik

Nadere informatie

Circulair met E-Waste

Circulair met E-Waste Circulair met E-Waste Gemakkelijk Elektronica Recyclen Ernest de Weert Sims Metal Management Werelds grootste metaal recycler Beursgenoteerd in Australië 8,7 miljoen ton jaarlijks Wereldwijd beschikbaar

Nadere informatie

Een jaar Foodsavers Gent: project overtreft alle doelstellingen

Een jaar Foodsavers Gent: project overtreft alle doelstellingen Een jaar Foodsavers Gent: project overtreft alle doelstellingen Foodsavers Gent heeft op negen maanden tijd alle vooropgestelde doelstellingen ruim overtroffen. Geen 100 ton voedsel gerecupereerd, maar

Nadere informatie

TOEKOMST VAN DE GROENTESECTOR : UITDAGINGEN EN OPPORTUNITEITEN

TOEKOMST VAN DE GROENTESECTOR : UITDAGINGEN EN OPPORTUNITEITEN TOEKOMST VAN DE GROENTESECTOR : UITDAGINGEN EN OPPORTUNITEITEN INHOUD PRESENTATIE 1. Sector in cijfers 2. Peilers van het succes 3. Uitdagingen en opportuniteiten 4. Hoe speelt de sector er op in? Sector

Nadere informatie

Afbakening van de afvalfase in nieuwe materialenwetgeving

Afbakening van de afvalfase in nieuwe materialenwetgeving Afbakening van de afvalfase in nieuwe materialenwetgeving Ir. Dienst beleidsinnovatie Afdeling afvalstoffen- en materialenbeheer Waarom nieuw decreet? Omzetting van de nieuwe kaderrichtlijn afvalstoffen

Nadere informatie

Factsheet: biologisch afbreekbare kunststof verpakkingen

Factsheet: biologisch afbreekbare kunststof verpakkingen Factsheet: biologisch afbreekbare kunststof verpakkingen Kennisinstituut Duurzaam Verpakken Factsheet, augustus 2018 1 Introductie In de afgelopen periode is een brede discussie ontstaan over de vraag

Nadere informatie

de kracht van de waterweg Grondverzet Schakel de binnenvaart in

de kracht van de waterweg Grondverzet Schakel de binnenvaart in de kracht van de waterweg Grondverzet Schakel de binnenvaart in Troeven van de binnenvaart De binnenvaart herbergt vele troeven. Op verschillende vlakken scoort de binnenvaart aanzienlijk beter dan de

Nadere informatie

made by SAM Sit well, move often, work better. The science of SAM.

made by SAM Sit well, move often, work better. The science of SAM. made by SAM Sit well, move often, work better. The science of SAM. Inhoud 03 Introductie - Wij zijn SAM 04 Onze reis 06 Therapod Xc (Compact) 08 Therapod X (Standaard) 10 Therapod X HR (Hoofdsteun) 12

Nadere informatie

made by SAM Sit well, move often, work better. The science of SAM.

made by SAM Sit well, move often, work better. The science of SAM. made by SAM Sit well, move often, work better. The science of SAM. Wij zijn SAM Sit And Move is een wereldwijd operende onderneming. Wij zijn producent van zit-producten die productiviteit en verbeterde

Nadere informatie

Recyclebaar? Check t! Karen van de Stadt

Recyclebaar? Check t! Karen van de Stadt Recyclebaar? Check t! Karen van de Stadt Verpakkingen Een inwoner van Europa opent gemiddeld 7 verpakkingen per dag. Dit is gemiddeld 157 kilo verpakkingsafval per persoon per jaar. Wat bijna 40% van het

Nadere informatie

Peha -instrument van HARTMANN: Chirurgische disposable instrumenten met meerwaarde.

Peha -instrument van HARTMANN: Chirurgische disposable instrumenten met meerwaarde. Peha -instrument van HARTMANN: Chirurgische disposable instrumenten met meerwaarde. Producten voor de OK Peha -instrument: De hygiënische voordelen van chirurgische en het gevoel van herbruikbare instrumenten.

Nadere informatie

Het Eenheidsreglement voor gerecycleerde granulaten

Het Eenheidsreglement voor gerecycleerde granulaten Het Eenheidsreglement voor gerecycleerde granulaten Studiedag Bouw- en sloopafval Antwerpen 24 februari 2015 Koen De Prins OVAM Afdeling Afvalstoffen- en Materialenbeleid team Bouw INHOUD 1. Bouwen in

Nadere informatie

Inzameling en verwerking van vlakglas

Inzameling en verwerking van vlakglas Inzameling en verwerking van vlakglas Vlaanderen gebruikt en verbruikt heel wat materialen, grondstoffen en energie. In tijden van toenemende schaarste dringt de vraag zich op hoe we ze zo efficiënt mogelijk

Nadere informatie

DOE MEE GREEN DEAL CIRCULAIR AANKOPEN: IETS VOOR JOUW ORGANISATIE? OVAM VLAANDEREN CIRCULAIR

DOE MEE  GREEN DEAL CIRCULAIR AANKOPEN: IETS VOOR JOUW ORGANISATIE? OVAM VLAANDEREN CIRCULAIR VLAANDEREN CIRCULAIR GREEN DEAL CIRCULAIR AANKOPEN: IETS VOOR JOUW ORGANISATIE? DOE MEE www.circulair-aankopen.vlaanderen Deze publicatie wordt gefinancierd door OVAM IN HET KORT Vlaanderen wil tegen 2050

Nadere informatie

vtwonen ontwerpwedstrijd 2016

vtwonen ontwerpwedstrijd 2016 vtwonen ontwerpwedstrijd 2016 Ontwerptalent van Nederland opgelet! vtwonen organiseert een ontwerpwedstrijd. Met deze ontwerpwedstrijd wil vtwonen ontwerpers, maar ook leuke creatieve mensen en hun ontwerp

Nadere informatie

Donderdag 14 juni Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR. Volvo Trucks Oostakker

Donderdag 14 juni Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR. Volvo Trucks Oostakker Donderdag 14 juni 2012 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Lancering eerste Volvo Hybride (26 ton) vrachtwagen Volvo Trucks Oostakker Geachte heer Sid (directeur

Nadere informatie

VGS Ontwerpwedstrijd. - Juryrapport -

VGS Ontwerpwedstrijd. - Juryrapport - VGS Ontwerpwedstrijd - Juryrapport - De uitdaging De opdracht was om een duurzaam alternatief voor de plastic draagtas te ontwikkelen voor het veilig, droog en schoon naar huis brengen van één paar schoenen,

Nadere informatie

GROOT VERMOGEN De esthetisch ontworpen luchtopeningen werden ontwikkeld voor geoptimaliseerde

GROOT VERMOGEN De esthetisch ontworpen luchtopeningen werden ontwikkeld voor geoptimaliseerde NEO VERSNIPPERAAR NEO VERSNIPPERAAR Met het ontwerp van de NEO, bevestigt ELIET zijn wereldwijde reputatie van vernieuwer in de markt van de tuinmachines. De ELIET NEO is de eerste versnipperaar ooit met

Nadere informatie

EEN NETWERK VOOR DE RECHTSTREEKSE VERKOOP VAN LOKALE EN AMBACHTELIJKE PRODUCTEN

EEN NETWERK VOOR DE RECHTSTREEKSE VERKOOP VAN LOKALE EN AMBACHTELIJKE PRODUCTEN I WAT? Wat is Boeren & Buren? EEN NETWERK VOOR DE RECHTSTREEKSE VERKOOP VAN LOKALE EN AMBACHTELIJKE PRODUCTEN Groenten en fruit, vlees, brood, zuivelproducten, ambachtelijk bier geproduceerd op gemiddeld

Nadere informatie

2.0. Cradle-to-Cradle Restwaardegarantie Revitalisatie Axia Second Life. Duurzaam & Circulair

2.0. Cradle-to-Cradle Restwaardegarantie Revitalisatie Axia Second Life. Duurzaam & Circulair 2.0 Duurzaam & Circulair Cradle-to-Cradle Restwaardegarantie Revitalisatie Axia Second Life Axia designed and assembled by BMA Ergonomics in the Netherlands Ons duurzaamheidsbeleid is geconcentreerd rond

Nadere informatie

Belgische Voorzitterschap 2010: Duurzaam grondstoffen- en materialenbeheer

Belgische Voorzitterschap 2010: Duurzaam grondstoffen- en materialenbeheer Onze ref.: RB-CA/2010/29 Brussel, 17 juni 2010 DOCUMENT Belgische Voorzitterschap 2010: Duurzaam grondstoffen- en materialenbeheer Samenvatting De Europese en Belgische economie is sterk afhankelijk van

Nadere informatie

Voedselverlies in ketenperspectief. Willy Sarlee OVAM Dienst beleidsinnovatie 15/10/2012

Voedselverlies in ketenperspectief. Willy Sarlee OVAM Dienst beleidsinnovatie 15/10/2012 Voedselverlies in ketenperspectief OVAM Dienst beleidsinnovatie Onderzoek Voedselverlies in ketenperspectief (1/20) gestart in april 2011 tot begin juli 2012 Uitgevoerd door Tritel Eerste deel = keten

Nadere informatie

Material Value Circle

Material Value Circle Material Value Circle Meerwaarde in de circulaire waarde keten Lonneke de Graaff Materials 2014 l.graaff@dpivalucentre.nl Inhoud DPI Value Centre Wat is de Value Circle? Waarom kijken naar de Value Circle?

Nadere informatie

Per wanneer komen de nieuwe containers voor kunststof en kunnen ze direct gebruikt worden?

Per wanneer komen de nieuwe containers voor kunststof en kunnen ze direct gebruikt worden? Q&A kunststof Rotterdam Waarom komen er in Rotterdam nu wel ineens containers voor kunststof te staan? Rotterdam wil de best presterende grote gemeente worden op het gebied van afvalscheiding, hierin hoort

Nadere informatie

ESENCIA. Esencia 3. materialen, de vorm en de functionaliteit. Wat essentieel is voor u, is voor ons uitermate belangrijk.

ESENCIA. Esencia 3. materialen, de vorm en de functionaliteit. Wat essentieel is voor u, is voor ons uitermate belangrijk. ESENCIA 2 Esencia Esencia 3 ESENCIA Daniel Figueroa heeft de stoel Esencia bij het ontwerpen zowel een ziel als een persoonlijkheid gegeven. De naam Esencia is afgeleid van het Latijnse woord essentia.

Nadere informatie

Presteren is grenzen verleggen

Presteren is grenzen verleggen Presteren is grenzen verleggen ISOLATIE een oplossing voor elke toepassing IKO enertherm investeert voortdurend in de verbetering van zijn producten. In onze onderzoeksafdeling werken wij continu aan de

Nadere informatie

Alles van waarde beschermen en behouden

Alles van waarde beschermen en behouden Alles van waarde beschermen en behouden Rond 2050 wonen er zo n 9 miljard mensen op onze aarde. De vraag naar water, mais, olie en metaal zal dan ook drastisch toenemen. Onze aarde is niet onuitputtelijk,

Nadere informatie

Deze handleiding is van toepassing op alle directe opgeladen LED Cube met Bluetooth Speaker:

Deze handleiding is van toepassing op alle directe opgeladen LED Cube met Bluetooth Speaker: Handleiding 1. Model Deze handleiding is van toepassing op alle directe opgeladen LED Cube met Bluetooth Speaker: IOL-1515SP 2. Specificatie Onze LED Cube met Bluetooth Speaker is vervaardigd volgens een

Nadere informatie

De toekomst is dichterbij dan je denkt

De toekomst is dichterbij dan je denkt Duurzaamheid begint bij jezelf Wij stellen ambitieuze doelen voor een duurzame toekomst. Wij streven ernaar om een zo duurzaam mogelijk assortiment aan te kunnen bieden. Wij geloven in een productieketen

Nadere informatie

STEEL OF LIFE STEEL OF LIFE JE DROOMCONSTRUCTIE

STEEL OF LIFE STEEL OF LIFE JE DROOMCONSTRUCTIE STEEL OF LIFE STEEL OF LIFE JE DROOMCONSTRUCTIE STERK EN DUURZAAM De gegalvaniseerde draagstructuur garandeert een lange levensduur. Staal is het materiaal van de toekomst. SNEL EN EENVOUDIG OPGEBOUWD

Nadere informatie

STEDEN- ONDERZOEK EXPERIENCE VALUE VLAAMSE PROVINCIEHOOFDSTEDEN

STEDEN- ONDERZOEK EXPERIENCE VALUE VLAAMSE PROVINCIEHOOFDSTEDEN STEDEN- ONDERZOEK EXPERIENCE VALUE VLAAMSE PROVINCIEHOOFDSTEDEN OPZET OPZET Brandhome voerde in januari 2018 onderzoek naar de experience value van de Vlaamse provinciehoofdsteden (Brugge, Gent, Antwerpen,

Nadere informatie

Bureau- en bezoekersstoelen. match

Bureau- en bezoekersstoelen. match Bureau- en bezoekersstoelen match Sinds ruim 130 jaar is Sedus een vooraanstaand ontwerper van bureaustoelen. Hierbij is het de kunst zowel toen als nu innovatief design, hoge productkwaliteit en milieubewustzijn

Nadere informatie

De ONBEKENDE KANT van PLASTIC. Waarom worden zoveel. producten in plastic verpakt? En wat moet er gebeuren met deze verpakking als dit afval wordt?

De ONBEKENDE KANT van PLASTIC. Waarom worden zoveel. producten in plastic verpakt? En wat moet er gebeuren met deze verpakking als dit afval wordt? De ONBEKENDE KANT van PLASTIC Waarom worden zoveel producten in plastic verpakt? En wat moet er gebeuren met deze verpakking als dit afval wordt? PLASTIC IS WAARDEVOL Tijdens de productie en gebruik EEN

Nadere informatie