RETROSPECTIEVE ARCHITECT RENE VAN STEENBERGEN ( ) juni 2011 AUTOTOCHT LANGS 5 MODERNE KERKEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "RETROSPECTIEVE ARCHITECT RENE VAN STEENBERGEN ( ) juni 2011 AUTOTOCHT LANGS 5 MODERNE KERKEN"

Transcriptie

1 RETROSPECTIEVE ARCHITECT RENE VAN STEENBERGEN ( ) juni 2011 AUTOTOCHT LANGS 5 MODERNE KERKEN Samenstelling en foto s: Raymond Hoste, Architectuurcentrum Ar-Tur Afstand: 50 km We bezoeken 5 kerken die door René Van Steenbergen werden ontworpen en die een evolutie aangeven in de postconciliaire kerkenbouw. Het gaat om de kerken van Den Hout (Beerse), Parkwijk, Zevendonk, Schorvoort (Turnhout) en Voorheide (Arendonk). Een van de belangrijkste gevolgen van het Tweede Vaticaanse Concilie ( ) was de hervorming van de liturgie. Tot dan toe werden de eucharistievieringen opgedragen in het Latijn (een taal die voor het merendeel van de kerkbezoekers onbegrijpelijk was). In missalen en gebedenboeken kon je wel een Nederlandse vertaling naast de Latijnse tekst lezen. De celebrant stond bovendien voor het grootste deel van een misviering met zijn rug naar het volk gekeerd. In landelijke gebieden was het dan ook nog zo dat mannen en vrouwen elk hun afzonderlijke plaats hadden in het kerkgebouw. Na het concilie werd de misviering in de volkstaal voorzien en de priester stond met zijn aangezicht naar de gelovigen. Dit bracht een veel groter gemeenschapsgevoel met zich mee en celebrant en gelovigen stonden als het ware verzameld rond het altaar. In de oude kerkgebouwen werd een nieuw altaar geplaatst, dichter bij de gelovigen, en de homilie werd niet langer vanaf de preekstoel gehouden maar naast het nieuwe altaar.

2 2 Het was dus ook vanzelfsprekend dat bij de bouw van nieuwe kerken rekening moest gehouden worden met deze nieuwe liturgische voorschriften. René Van Steenbergen had dit bij de bouw van nieuwe kerken heel duidelijk begrepen. In de jaren 60 werden in nieuwe woonkernen ook nieuwe kerkgebouwen gepland. Dat gebeurde bijv. in Arendonk-Voorheide, in Turnhout-Parkwijk en in Turnhout-Schorvoort. Beerse-Den Hout en Turnhout-Zevendonk hadden nood aan een nieuwe kerk omwille van de uitbreiding van het gehucht. We hadden de lijst nog kunnen uitbreiden maar dit zou de autotocht veel te lang maken. De volgorde waarin de kerken op deze toer voorkomen heeft met een evolutie te maken waarin de balkvormige kerk plaats zou maken voor een ronde vorm waarbij de gelovigen nog meer rond het altaar kwamen te zitten. Zoals het bij architecten uit de art-decoperiode het geval was, tekende René Van Steenbergen ook voor glasramen en andere zaken in de kerken. Hij ontwierp de glasramen maar liet ze door bekende specialisten uitvoeren. Vertrekpunt : GC t Heilaar, Heilaarstraat 35, 2340 Beerse. Rij naar het centrum van Beerse en sla rechtsaf voor de hoofdkerk: er staat een wegwijzer Den Hout 1 km. Rij die straat (Lindelaan en Kapelstraat) ten einde en sla rechtsaf in de Schransdriesstraat (voorzichtig!). De kerk van Den Hout staat aan je linkerkant. Je kan voor en achter de kerk parkeren. Wil je de drukte van het dorpscentrum vermijden, dan kan je aan GC t Heilaar ook het kanaal oversteken via Brug 5. Sla linksaf, steek via Brug 6 weer het kanaal over en neem de 2 e straat rechts (Schransdriesstraat). Aan je rechterkant staat de kerk van Den Hout. De kerk Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand werd gebouwd tussen de jaren en op 5 september 1968 ingewijd. René van Steenbergen had er in 1936 al een noodkerk voor getekend die nu dienstdoet als parochiezaal. Het gebouw is zoals vermeld balkvormig. De achterzijde is een volle bakstenen muur. Langs de zijkanten en achteraan komt veel licht binnen in de kerk langs de mooie glasramen die werden uitgevoerd door glazenier Jos Van Beeck uit Mechelen. Het interieur is sober. Een verzorgd natuurstenen altaar, een bijzonder tabernakel en een mooie opstelling van het koor geven een extra dimensie aan deze kerk. Boven het altaar een gesmeed plaatijzeren kruis naar een ontwerp van Jhan Paulussen, wiens werk we ook nog zullen kunnen bewonderen in de St.-Franciscuskerk in Schorvoort. Opmerkelijk en dat is bij alle kerken van deze autotocht het geval is dat de kerktoren van 30 meter hoog los staat van de kerk: het geeft een bijzondere monumentale aanblik van de kerk in haar geheel.

3 3 Rij weg van de kerk (aan je rechterzijde) en rij tot aan de weg Turnhout- Antwerpen. Aan de verkeerslichten sla je linksaf richting Turnhout. Rij tot aan de ring en sla rechtsaf. Aan de verkeerslichten van de weg naar Kasterlee sla je rechtsaf. Aan het 1 e verkeerslicht rechtsaf en bijna onmiddellijk daarna rechtsaf. (Je ziet de rug van een wegwijzer die aangeeft Kerk Blijde Boodschap ) Draai mee links en rij de straat ten einde. Dan achtereenvolgens rechts, links, rechts en weer links. Je komt nu uit op een parkeerpleintje. Vlak daarvoor is er een kinderspeeltuin en dan het kerkje van de Blijde Boodschap. Deze wijk ontworpen door o.a. architecten Neefs, Carli Vanhout, Paul Schellekens en Eugène Wauters, beter gekend als de Parkwijk, was voorzien voor 900 gezinnen. De kerk voor deze wijk werd ontworpen door René Van Steenbergen, die in zijn concept rekening hield met het uitzicht van de sociale woningen in deze wijk, waar de invloed zichtbaar was van o.m. grote namen als Mies van der Rohe (Lafayettewijk in Detroit) en de wijkarchitectuur van de Deen Jon Utzon (Dansk Samvirkeshuizen bij Fredensborg). De kerk werd gebouwd in en voor de nieuwe parochie kwamen er later een sociaal centrum bij in 1973 en een feestzaal in naar ontwerp van atelier Vanhout-Schellekens. Deze kleine kerk heeft haar torentje en klok ook buiten de kerk staan. Het heeft zoals de kerk van Den Hout een balkvormig volume. Er werden geen glasramen voorzien. Draai op de parkeerplaats en volg dezelfde weg als je gekomen bent: uiteindelijk kom je terug aan het kruispunt van Meubelambacht. Sla daar rechtsaf en houd links aan. Voorbij de afslag naar Eindhoven kom je beneden aan de brug aan een afslag met de vermelding Zevendonk. Aan de rotonde de 3 e straat rechts. Steeds rechtdoor tot je aan de kerk komt aan je rechterzijde. Er is parkeergelegenheid aan de achterzijde van de kerk. Deze kerk (Onze-Lieve-Vrouw van de Berg Carmel) kwam er in 1979, iets meer zuidwaarts gelegen dan de voormalige neoromaanse kerk (naar ontwerp van P. Taeymans), die in 1991 werd gesloopt. De nieuwe kerk werd samen met de omringende wijk geconcipieerd naar een ontwerp van René van Steenbergen van Ook hier weer balkvormige, donkerbruine bakstenen volumes met twee lagere L-vormige vleugels aan de straat voor de weekkapel en een catechesezaaltje. De achterzijde van deze kerk is alweer een massieve bakstenen muur. De zoldering is in hout en aan de zijkanten komt ook licht binnen vanaf de zoldering. De toren staat ook hier naast de kerk. De kerk bezit nogal wat werken uit de voormalige parochiekerk: de kruisweg, de processievaandels en het beeld van de H. Machutus, die in Turnhout wordt aanbeden voor de goede gezondheid van kinderen. Bijzondere viering, jaarlijks de eerste zondag in mei.

4 4 Aan de achterzijde van de kerk hangt een mooie triptiek op eik geschilderd (de vlucht naar Egypte), een gepolychromeerd albasten beeldje van O.-L.-Vrouw met kind. Er hangt ook nog een klokje, afkomstig uit de oude parochiekerk, ooit gegoten door de befaamde klokkenmaker Vandengeyn. Rij nu terug naar de rotonde, sla rechtsaf en aan de weg Turnhout-Kasterlee sla je linksaf (wees voorzichtig). Aan frituur den Tunnel, tegenover de Turnhoutse sporthal, sla je rechtsaf. Blijf gewoon rechtdoor rijden (ongeveer 350 m) en je bereikt de kerk van de wijk Schorvoort. Er is parkeerplaats voor de kerk. De Sint-Franciscuskerk werd gebouwd in Het is een combinatie van twee halve cirkels met een plat dak. Het achterste gedeelte met sacristie, misdienaarsruimte en berging, is iets lager dan het gebouw. Door de ronde vorm van het gestoelte voelen de gelovigen zich nog sterker betrokken bij het liturgisch gebeuren. Iedereen zit op gelijke hoogte, even ver van het altaar. De constructie is gebaseerd op betonnen skeletbouw ingevuld met baksteen en aan voor- en achterzijde onderbroken door metalen verticale en horizontale vensterbanden. Het plafond is in hout en boven het altaar laat een lichtkoepel veel licht door op het centrale punt van de kerk, het altaar. Ook hier staat de toren naast de kerk. Van al de kerken op deze autotocht bezit deze de meeste kunstvoorwerpen. Boven de ingangen mooie beelden, naast het altaar een mozaïek (Sint-Franciscus) van Maria Comminetto naar ontwerp van Jhan Paulussen. Een eenvoudige maar kleurrijke kruisweg vind je aan de rechterzijde van de kerk. De wijwatervaten aan de inkom zijn mooie keramiekwerkjes. Het orgel uit 1967 is het werk van orgelbouwer Pels-D hondt (Herselt). Keer nu terug naar de weg Turnhout-Kasterlee en sla aan de sporthal linksaf (voorzichtig). Hou links aan en op de brug zelf sla je rechtsaf de autosnelweg op, richting Eindhoven. Verlaat de autosnelweg aan afrit 26, neem richting Arendonk. (Voorzichtig: er wordt geflitst!) Bij het binnenrijden van de dorpskern sla je rechtsaf aan de wegwijzers Academie en Politie (tussen Riggy en Vloerenspecialist ) In die straat krijg je links ook weer een richtingsaanwijzer academie : sla daar linksaf en na 150 m naar rechts (richting Eindhoven). Blijf de weg gewoon volgen (aan je linkerzijde de unieke molen van Arendonk met daarachter het museum van de heemkundige kring Als Ice Can van Arendonk). Aan het verkeerslicht rechtsaf. Na een goede 500 m zie je de kerk van de Voorheide aan je linkerzijde. De Sint-Jozefkerk heeft een lange voorgeschiedenis. In 1916 werd een elektrische draadversperring aangebracht waardoor de wijk Voorheide afgesneden werd van een groot deel van de gemeente Arendonk. In 1918 werd die versperring weggehaald en kwam er een noodkerk. In 1914 had men al grond aangekocht om er een definitieve kerk te bouwen. René

5 5 Van Steenbergen zou er de plannen voor tekenen. De kerk werd op 16 december 1966 door Mgr. Daem ingewijd. Het grondplan heeft de vorm van een klok waarbij de voorzijde met het koor alweer een halve cirkel vormt. De voorgevel bevat mooie glas-in-loodpartijen tussen betonnen stijlen: ook die glaspartijen werden uitgevoerd door Jos Van Beeck (Mechelen). Verder veel lichtinval door de beglaasde voorgevel. Het gedeelte rond het altaar is ook nagenoeg cirkelvormig. Binnen in de kerk zijn er mooie beeldhouwwerken: een St.-Jozef uit de 17 e eeuw, de H. Cornelius in gepolychromeerd hout uit het begin van de 20 e eeuw en een beeldengroep O.-L.-Vrouw Beschermer van de Gelovigen van Meiser (in hout 1964). Ook geeft de opstelling van de banken voor de gelovigen een groter gevoel van een hechte gemeenschap. Samen met de Sint-Franciscuskerk (Schorvoort) rekent men deze kerk bij de uitstekende voorbeelden van postconciliaire kerkenbouw. Draai terug richting centrum. Aan het verkeerslicht (kapel) linksaf. Na een paar bochten de hoofdstraat van Arendonk volgen, aan de kerk linksaf. Rij door tot aan de autosnelweg, sla rechtsaf richting Turnhout en zo kan je weer naar Beerse.

FIETSPROEF BERLAAR (nieuw parcours - gezien wegenwerken in het dorp)

FIETSPROEF BERLAAR (nieuw parcours - gezien wegenwerken in het dorp) FIETSPROEF BERLAAR (nieuw parcours - gezien wegenwerken in het dorp) START FIETSPROEF Goed langs de rechterzijde van de straat rijden tot op het einde. Aan het kruispunt moet je oversteken en linksaf het

Nadere informatie

Luistertocht Burg-Reuland. Wegbeschrijving

Luistertocht Burg-Reuland. Wegbeschrijving Luistertocht Burg-Reuland Burchtlieden uit Reuland, Eifel-gotiek en snelle postkoetsen Wegbeschrijving Start: Tourist Info Reuland-Ouren, Kulturhaus, Dorf 135 in Burg- Reuland (vroeger Dorf 106 a). Parkeermogelijkheden

Nadere informatie

Vanuit Gedinne. (fietser) wandelaar) Beschrijving. 0 min Vertrek aan het station : verlaat het station en volg de richting Gedinne-centre.

Vanuit Gedinne. (fietser) wandelaar) Beschrijving. 0 min Vertrek aan het station : verlaat het station en volg de richting Gedinne-centre. Vanuit Gedinne Voor fietsers en sportieve wandelaars. U kan Gedinne bereiken vanuit Beauraing met de trein of met de bus. De gevolgde wegen zijn geasfalteerd. U kan deze tocht dus ook per fiets doen. Uitrusting

Nadere informatie

Fietsbereikbaarheid. De Warande. Vanuit het noorden. Vanuit het oosten. Adres: de Warande, Warandestraat 42, 2300 Turnhout tel.

Fietsbereikbaarheid. De Warande. Vanuit het noorden. Vanuit het oosten. Adres: de Warande, Warandestraat 42, 2300 Turnhout tel. Adres: de Warande, Warandestraat 42, 2300 Turnhout tel.: 014 41 94 94 De provincie Antwerpen draagt duurzame mobiliteit en milieu hoog in het vaandel en plaatst daarbij het functionele fietsverkeer centraal.

Nadere informatie

Vertrek te Felenne, voor avontuurlijke stappers

Vertrek te Felenne, voor avontuurlijke stappers Vertrek te Felenne, voor avontuurlijke stappers Afgelegd parcours Het parcours is zeer gevarieerd, met steile beklimmingen en afdalingen Uitrusting : wandelschoenen, fluorescerend hesje. Respecteer de

Nadere informatie

Wegbeschrijvingen Patershof

Wegbeschrijvingen Patershof 1 Wegbeschrijvingen Patershof Adres De meeste woningen hebben hun deurbel op het volgende adres: Karmelietenstraat 7-22, 2800 Mechelen U moet aanbellen in de portiek van het poortgebouw (zie foto) De andere

Nadere informatie

Route beschrijving 1 naar de eendenkooi Maaspoort. Vanaf afslag 20 Rosmalen van de snelweg A2. Parkeren.

Route beschrijving 1 naar de eendenkooi Maaspoort. Vanaf afslag 20 Rosmalen van de snelweg A2. Parkeren. Route beschrijving 1 naar de eendenkooi Maaspoort. Vanaf afslag 20 Rosmalen van de snelweg A2. Rij over de Bruistensingel richting s-hertogenbosch Rij langs het Shell benzinestation. (volg het bord Avonturenland).

Nadere informatie

DE TURNHOUTSE. School

DE TURNHOUTSE. School De Sint-Victorschool naast de Warande, uit 1966. DE TURNHOUTSE School Wie duizenden kilometers reist om werk van Arne Jacobsen, Alvar Aalto, Le Corbusier, Oscar Niemeyer of Richard Neutra te zien, moet

Nadere informatie

Luistertocht St. Vith-Amel. Wegbeschrijving

Luistertocht St. Vith-Amel. Wegbeschrijving Luistertocht St. Vith-Amel Dappere bevolking, blauwe steen en goudkoorts Wegbeschrijving Start: Tourist Info St. Vith, Hauptstr. 43 (zijingang van het stadhuis). De tocht start met een wandeling door St.

Nadere informatie

Sporthal Wormer Spatterstraat DB Wormer

Sporthal Wormer Spatterstraat DB Wormer Sporthal Wormer Spatterstraat 21 1531 DB Wormer 075-6421892 Route vanuit Amsterdam Route: vanaf Amsterdam de A8 Coentunnel richting Zaanstad/Wormerveer einde T-splitsingrechts, N246 richting Wormerveer

Nadere informatie

STRUINBULLETIN 22. September Jeneveren in de Boshuijzer Bergen Begeijsteren op het Landgoed

STRUINBULLETIN 22. September Jeneveren in de Boshuijzer Bergen Begeijsteren op het Landgoed STRUINBULLETIN 22 September 2012 Jeneveren in de Boshuijzer Bergen Begeijsteren op het Landgoed Jeneveren in de Boshuijzer Bergen Begeijsteren op het Landgoed Door: Frans Sijben - Nijmegen 22 : Landgoed

Nadere informatie

Beschrijving route Noorderwijk. Start Klavertje Ring

Beschrijving route Noorderwijk. Start Klavertje Ring Beschrijving route Noorderwijk Start Klavertje Ring Gebruik de achteruitgang van de school. Neem de fietsoversteek en rij naar links. Let op! Op een fietsoversteek heb je geen voorrang, goed uitkijken

Nadere informatie

Toeristische route door BLERICK

Toeristische route door BLERICK Toeristische route door BLERICK pag. 2 TOERISTISCHE ROUTE DOOR BLERICK VOOR ROLSTOELERS EN SCOOTMOBIELEN Het is raadzaam om wat te drinken mee te nemen Wij beginnen bij het Oude Raadshuis op het Antoniusplein.

Nadere informatie

De snelste route naar ons kantoor in Eindhoven

De snelste route naar ons kantoor in Eindhoven De snelste route naar ons kantoor in Eindhoven Vanuit het noordwesten (A2 s-hertogenbosch): Houd vanuit de A2 afslag Eindhoven Centrum / Nijmegen aan. Volg de lange, scherpe bocht naar links en volg deze

Nadere informatie

Zo bereikt u SELOR met de wagen:

Zo bereikt u SELOR met de wagen: SELOR bevindt zich in de Bischoffsheimlaan 15, 1000 Brussel, gelegen tussen de Kruidtuin (Botanique) en het Madouplein (Place Madou). Zo bereikt u SELOR met de wagen: Vanuit Antwerpen: Op de ring rond

Nadere informatie

KORTE STRUIN 16 Maart 2018

KORTE STRUIN 16 Maart 2018 KORTE STRUIN 16 Maart 2018 Langs Groene Woonwijken van Nijmegen Zuid Door Frans Sijben Nijmegen Deze Korte Struin vertrekt vanuit Neerbosch. Van daaruit gaat het langs woonwijken van Nijmegen Zuid: niet

Nadere informatie

Zo bereikt u SELOR met de wagen:

Zo bereikt u SELOR met de wagen: SELOR bevindt zich in de Bischoffsheimlaan 15, 1000 Brussel, gelegen tussen de Kruidtuin (Botanique) en het Madouplein (Place Madou). Zo bereikt u SELOR met de wagen: Vanuit Antwerpen: Op de ring rond

Nadere informatie

Beschrijving route Noorderwijk. Start Klavertje Ring

Beschrijving route Noorderwijk. Start Klavertje Ring Beschrijving route Noorderwijk Start Klavertje Ring Gebruik de achteruitgang van de school. Neem de fietsoversteek en rij naar links. Let op! Op een fietsoversteek heb je geen voorrang, goed uitkijken

Nadere informatie

Wegbeschrijving locaties natuurmanagement voortraject 2015 LESLOCATIES. Bosmuseum Duboislaan 2 1560 Hoeilaart

Wegbeschrijving locaties natuurmanagement voortraject 2015 LESLOCATIES. Bosmuseum Duboislaan 2 1560 Hoeilaart Wegbeschrijving locaties natuurmanagement voortraject 2015 LESLOCATIES Bosmuseum Duboislaan 2 1560 Hoeilaart Bosmuseum Duboislaan 2 1560 Hoeilaart Met de trein: Vanuit Brussel-Noord vertrekt er een trein

Nadere informatie

Toeristische route VAN STATION VENLO via GRUBBENVORST VELDEN VENLO

Toeristische route VAN STATION VENLO via GRUBBENVORST VELDEN VENLO Toeristische route VAN STATION VENLO via GRUBBENVORST VELDEN VENLO Scootmobielroute : Vanaf station Venlo - Grubbenvorst - Velden - Venlo. Voor rolstoelers, scootmobielen, fietsers en wandelaars. 1. We

Nadere informatie

Campus Onze-Lieve-Vrouw (zetel Reepkaai 4, 8500 Kortrijk

Campus Onze-Lieve-Vrouw (zetel Reepkaai 4, 8500 Kortrijk Wegbeschrijving naar onze campussen Campus Onze-Lieve-Vrouw (zetel Reepkaai 4, 8500 Kortrijk Aan het einde van de Brugsesteenweg, aan de verkeerslichten rijdt u rechtsaf richting Menenpoort. Ter hoogte

Nadere informatie

Wandelend langs de kerken en plaatsen van voormalige kerken van Gorredijk

Wandelend langs de kerken en plaatsen van voormalige kerken van Gorredijk Wandelend langs de kerken en plaatsen van voormalige kerken van Gorredijk Wandelroute van ongeveer een uur en een kwartier. Van de Ontmoetingskerk naar de voormalige Evangelische Gemeente Eben Haëzer Vanuit

Nadere informatie

Hou op de Ring zo rechts mogelijk en neem afrit 5a Antwerpen Centrum/Schelde. Ga aan de eerste verkeerslichten naar links (richting Centrum-Kaaien)

Hou op de Ring zo rechts mogelijk en neem afrit 5a Antwerpen Centrum/Schelde. Ga aan de eerste verkeerslichten naar links (richting Centrum-Kaaien) VANUIT BRUSSEL VIA MECHELEN (VIA E19) Volg richting Gent bij het uitrijden van de Craeybeckxtunnel Hou de Ring zo rechts mogelijk en neem afrit 5a Antwerpen Centrum/Schelde Ga aan de eerste verkeerslichten

Nadere informatie

ROUTEBESCHRIJVING. Het Secretariaat bevindt zich in de Bischoffsheimlaan 26 te 1000 Brussel. (op de hoek met het Barricadenplein)

ROUTEBESCHRIJVING. Het Secretariaat bevindt zich in de Bischoffsheimlaan 26 te 1000 Brussel. (op de hoek met het Barricadenplein) ROUTEBESCHRIJVING Het Secretariaat bevindt zich in de Bischoffsheimlaan 26 te 1000 Brussel (op de hoek met het Barricadenplein) I. Zo bereikt u het Secretariaat met de wagen Vanuit Antwerpen : op de ring

Nadere informatie

Wij zetten onze wandeling verder langs het wegeltje rechtover huisnummer 49 en komen zo in de Stationsstraat.

Wij zetten onze wandeling verder langs het wegeltje rechtover huisnummer 49 en komen zo in de Stationsstraat. OOSTHOEKWANDELING v 2017.07.05 We starten onze wandeling aan de Sint- Blasiuskerk op het Dorpsplein. De oudste delen van deze kerk ( onderbouw van de toren) dateren uit de eerste helft van de twaalfde

Nadere informatie

Van de Maas (Givet) naar de Heilige Maagd met gouden Hart

Van de Maas (Givet) naar de Heilige Maagd met gouden Hart Van de Maas (Givet) naar de Heilige Maagd met gouden Hart U kan Givet bereiken vanuit Beauraing of Dinant met de bus. Uitrusting : wandelschoenen en fluorescerend hesje voor de wandelaars; fietshelm en

Nadere informatie

ROUTEBESCHRIJVING VAN DE FIETSOSTRADE F1 VAN HET STATION MECHELEN-NEKKERSPOEL TOT HET STATION ANTWERPEN-CENTRAAL

ROUTEBESCHRIJVING VAN DE FIETSOSTRADE F1 VAN HET STATION MECHELEN-NEKKERSPOEL TOT HET STATION ANTWERPEN-CENTRAAL DIENST MOBILITEIT Departement Ruimtelijke Ordening en Mobiliteit ROUTEBESCHRIJVING VAN DE FIETSOSTRADE F1 VAN HET STATION MECHELEN-NEKKERSPOEL TOT HET STATION ANTWERPEN-CENTRAAL Vertrek op de parking aan

Nadere informatie

Les 2 Het huis van God in onze tijd

Les 2 Het huis van God in onze tijd Les 2 Het huis van God in onze tijd Intro Het huis van God noemen we in onze tijd de kerk. We spreken over de kerk met een kleine k en over de Kerk met een grote K. Met de kerk bedoelen we het stenen gebouw,

Nadere informatie

-Je moet stoppen, ook afslaan mag niet. (denk aan: niet tegen de armen rijden)

-Je moet stoppen, ook afslaan mag niet. (denk aan: niet tegen de armen rijden) Superfietser 2015 Belangrijkste regels -Volg de aanwijzingen van de politie. -Iedereen moet stoppen. -Je moet stoppen, ook afslaan mag niet. (denk aan: niet tegen de armen rijden) -Je mag doorrijden. -STOP

Nadere informatie

ADVIES FIETSROUTE HEIKANT - HULST

ADVIES FIETSROUTE HEIKANT - HULST ADVIES FIETSROUTE HEIKANT - HULST ADVIES FIETSROUTE HEIKANT HULST Vertrek: voor de school. Rijd via de Margrietstraat en de Schoolstraat naar de Vylainlaan. Goed uitkijken en achter elkaar rijden, want

Nadere informatie

Kerken. 1. Sint-Laureins. Sint-Laurentiuskerk

Kerken. 1. Sint-Laureins. Sint-Laurentiuskerk Kerken Het cultureel erfgoed van de gemeente Sint-Laureins wordt weerspiegeld in de vele kerken die onze gemeente rijk is. In elke kerk is er een folder te bekomen met heel wat kunsthistorische informatie.

Nadere informatie

doe-fiche fietser Opstappen en wegrijden uw kind politie Bilzen - Hoeselt - Riemst nog niet kiest de dichtsbijzijnde plaats waar de rit kan beginnen.

doe-fiche fietser Opstappen en wegrijden uw kind politie Bilzen - Hoeselt - Riemst nog niet kiest de dichtsbijzijnde plaats waar de rit kan beginnen. Opstappen en wegrijden 7 kiest de dichtsbijzijnde plaats waar de rit kan beginnen. kijkt uit hoe het veilig en zonder het verkeer te hinderen de startplaats kan bereiken. stapt met de fiets aan de hand

Nadere informatie

Eindhoven. Eindhoven Airport. Wintelre. Veldhoven 4 8/9. Vessem. Oerle. Zandoerle. Knegsel. Waalre

Eindhoven. Eindhoven Airport. Wintelre. Veldhoven 4 8/9. Vessem. Oerle. Zandoerle. Knegsel. Waalre Wintelre Vessem beers n Waalre Veldhoven Knegsel Zandoerle Oerle Eindhoven Eindhoven Airport 51 52 82 83 62 88 60 61 07 44 45 28 30 49 40 15 18 91 02 03 41 35 38 53 86 63 42 43 25 22 16 04 48 36 37 10

Nadere informatie

Praktische verkeersproef. Maasbracht

Praktische verkeersproef. Maasbracht Praktische verkeersproef Maasbracht Vertrek We vertrekken vanaf de parkeerplaats en slaan linksaf (Europlein). We fietsen langs de sportvelden Linksaf de Kruisweg in Dit is een voorrangskruising. Je moet

Nadere informatie

Op het einde van de fotozoektocht moet je een klein stukje langs een vrij drukke straat stappen. Wees dus voorzichtig en hou uiterst links!

Op het einde van de fotozoektocht moet je een klein stukje langs een vrij drukke straat stappen. Wees dus voorzichtig en hou uiterst links! Startplaats We starten de fotozoektocht op de parking van de Hospicebossen te Nazareth. Deze parking bevindt zich aan de ingang vlakbij de brug over de autosnelweg. Wegbeschrijving: Vanaf de startplaats

Nadere informatie

ADVIES FIETSROUTE KOEWACHT - HULST

ADVIES FIETSROUTE KOEWACHT - HULST ADVIES FIETSROUTE KOEWACHT - HULST ADVIES FIETSROUTE KOEWACHT - HULST Vertrek: bij garage Drijdijk. Vertrek vanaf dit punt in de richting van Heikant/Sint Jansteen. Kijk bij het opdraaien van de Emmabaan

Nadere informatie

AV2010 Om je naar het UBA-congres te begeven

AV2010 Om je naar het UBA-congres te begeven AV2010 Om je naar het UBA-congres te begeven Dit document werd voor jouw opgesteld en met heel wat fotomateriaal. Het moet je helpen om je naar de plaats te begeven waar het UBA-congres op 8 mei 2010 zal

Nadere informatie

Vanuit het noorden. Vanuit Merksem en Luchtbal. Vanuit Deurne-Noord FIETSBEREIKBAARHEID. Adres:

Vanuit het noorden. Vanuit Merksem en Luchtbal. Vanuit Deurne-Noord FIETSBEREIKBAARHEID. Adres: FIETSBEREIKBAARHEID Adres: PROVINCIEHUIS Koningin Elisabethlei 22 2018 Antwerpen Telefoon: 03 240 50 11 De provincie Antwerpen draagt duurzame mobiliteit en milieu hoog in het vaandel en plaatst daarbij

Nadere informatie

ADVIES FIETSROUTE NIEUW NAMEN - HULST

ADVIES FIETSROUTE NIEUW NAMEN - HULST ADVIES FIETSROUTE NIEUW NAMEN - HULST ADVIES FIETSROUTE NIEUW NAMEN HULST Vertrek: voor de kerk Volg de Hulsterloostraat richting Clinge, tot het eind. Hier kom je bij de zogenaamde rare kronkel. Kijk

Nadere informatie

Routebeschrijving naar Museum Broeker Veiling

Routebeschrijving naar Museum Broeker Veiling Routebeschrijving naar Museum Broeker Veiling Houdt u voor uw navigatiesysteem aan: Doofpot, Broek op Langedijk Komende vanuit de richting Den Haag Haarlem via A9 Komende vanaf de A9 richting Alkmaar bij

Nadere informatie

VOETBALKALENDER ZAALCOMPETITIE

VOETBALKALENDER ZAALCOMPETITIE VOETBALKALENDER 2010 2011 ZAALCOMPETITIE Afdeling G-Voetbal Secretariaat : Boomgaardstraat 22 bus 22 2600 Berchem Tel. 03/286.07.70 Fax. 03/286.07.74 WWW.KVV.BE Info@kvv.be KVV Afdeling G-Voetbal Voorzitter

Nadere informatie

Fotozoektocht Middelkerke

Fotozoektocht Middelkerke Fotozoektocht Middelkerke Rood kadertje is het verblijfcentrum Del Huzo Dit heb je nodig : Een balpen, uw gezond verstand en een goed humeur Wees steeds voorzichtig en beleefd!!!! Let op bij verschillende

Nadere informatie

Cursusdag 2: Les lokatie. Mola: Puyenbrug 5 9185 Wachtebeke

Cursusdag 2: Les lokatie. Mola: Puyenbrug 5 9185 Wachtebeke Cursusdag 2: Les lokatie. Mola: Puyenbrug 5 9185 Wachtebeke E17: Gent-Antwerpen. Neem afrit 11 Lochristi/Beervelde, en volg de N449 richting Beervelde. Volg de bordjes Puyenbroeck. Kruis de N70 en rij

Nadere informatie

Adres: IOK Antwerpseweg Geel Telefoon:

Adres: IOK Antwerpseweg Geel Telefoon: FIETSBEREIKBAARHEID Adres: IOK Antwerpseweg 1 2440 Geel Telefoon: 014 58 09 91 Vanuit het noorden Vanuit Retie Neem in het centrum, aan de Markt, de Passtraat. Neem de derde straat links, de Gildenstraat

Nadere informatie

ROUTEBESCHRIJVING STADSWANDELING OIRSCHOT

ROUTEBESCHRIJVING STADSWANDELING OIRSCHOT ROUTEBESCHRIJVING STADSWANDELING OIRSCHOT Een van de mooiste marktpleinen van Brabant ligt in Oirschot. Dit marktplein is beschermd dorpsgezicht en de kastanje- en lindebomen, de gaaf bewaarde oude huizen,

Nadere informatie

Een rondje Oude Dorp Nieuwerkerk aan den IJssel

Een rondje Oude Dorp Nieuwerkerk aan den IJssel Een rondje Oude Dorp Nieuwerkerk aan den IJssel Inleiding We beginnen in de Zuidplaspolder op de kruising van de Ringvaartlaan en het fietspad dat omhooggaat naar de Gele Brug en het Oude Dorp. Bij het

Nadere informatie

Volg vanaf het station Antwerpen-Centraal het spoor richting station Antwerpen-Berchem.

Volg vanaf het station Antwerpen-Centraal het spoor richting station Antwerpen-Berchem. DIENST MOBILITEIT Departement Ruimtelijke Ordening en Mobiliteit ROUTEBESCHRIJVING VAN DE FIETSOSTRADE VAN HET STATION ANTWERPEN-CENTRAAL TOT HET STATION MECHELEN-NEKKERSPOEL Volg vanaf het station Antwerpen-Centraal

Nadere informatie

De kerken en het kleine detail

De kerken en het kleine detail De kerken en het kleine detail Een vijftal kleine verhalen over bijzondere details in de Bussumse kerken. In neobyzantijnse stijl door Eric de Ruijter De Koepelkerk aan de Brinklaan is een katholieke kerk

Nadere informatie

WANDELZOEKTOCHT ter gelegenheid van de VIERING van 750 jaar parochie sint-jacob

WANDELZOEKTOCHT ter gelegenheid van de VIERING van 750 jaar parochie sint-jacob WANDELZOEKTOCHT ter gelegenheid van de VIERING van 750 jaar parochie sint-jacob We nodigen u graag uit om een mooie wandeling te maken doorheen de gemeente en de parochie Sint-Jacob. Veel plezier. U volgt

Nadere informatie

*** L E G E N D E. Moeilijkheidsgraad van het knooppunt: * niet echt moeilijk ** opletten geblazen *** ogen en oren wijd open!

*** L E G E N D E. Moeilijkheidsgraad van het knooppunt: * niet echt moeilijk ** opletten geblazen *** ogen en oren wijd open! L E G E N D E *** Moeilijkheidsgraad van het knooppunt: * niet echt moeilijk ** opletten geblazen *** ogen en oren wijd open! Kijk naar, maak oogcontact met Linkerarm uitsteken Rechterarm uitsteken Fietstraject

Nadere informatie

UITGAVE VAN ZAALVOETBAL VERENIGING ZVV LOTUS SPORTHALLEN IN DE REGIO.

UITGAVE VAN ZAALVOETBAL VERENIGING ZVV LOTUS SPORTHALLEN IN DE REGIO. UITGAVE VAN ZAALVOETBAL VERENIGING ZVV LOTUS SPORTHALLEN IN DE REGIO www.zvvlotus.nl Voorwoord In deze uitgave van onze zaalvoetbalvereniging staan routebeschrijvingen naar de diverse sportzalen in West-Brabant,

Nadere informatie

Bereikbaarheid van Campus Waas

Bereikbaarheid van Campus Waas Bereikbaarheid van Campus Waas Inhoudsopgave 1.1. Adresgegevens van onze Campus...3 2. Bereikbaarheid met de trein...4 2.1. Bereikbaarheid...4 2.2. Te voet naar de campus...4 2.3. Met de taxi naar de campus...4

Nadere informatie

STRUIN BULLETIN. April Korte Struin 9. Bos en water rondom Plasmolen

STRUIN BULLETIN. April Korte Struin 9. Bos en water rondom Plasmolen STRUIN BULLETIN April 2015 Korte Struin 9 Bos en water rondom Plasmolen Bos en Water rondom Plasmolen Door: Frans Sijben - Nijmegen In het Achterbroek Korte Struin 9 Bos en water rondom Plasmolen 1 Hoe

Nadere informatie

basiliek van Walcourt OLVrouw met het gouden Hart

basiliek van Walcourt OLVrouw met het gouden Hart Tussen Saber en Maas 1ste vertrek : vanuit de kerk van Berzée OLVrouw van Genade 2de vertrek : vanuit de 3de vertrek : vanuit de geeenschap van de Zaligsprekingen (BÉATITUDES) te basiliek van Walcourt

Nadere informatie

(fietsvertrekpunten Booischot/Begijnendijk op zaterdag 30 april 2016) 10:30 uur Fitness-, Sport- en Ontspanningscentrum Prisma (Booischot)

(fietsvertrekpunten Booischot/Begijnendijk op zaterdag 30 april 2016) 10:30 uur Fitness-, Sport- en Ontspanningscentrum Prisma (Booischot) Bedevaart Scherpenheuvel 2016, een initiatief van VV Carep vzw (fietsvertrekpunten Booischot/Begijnendijk op zaterdag 30 april 2016) 10:30 uur Fitness-, Sport- en Ontspanningscentrum Prisma (Booischot)

Nadere informatie

Van de Maas (Givet) naar de Heilige Maagd met gouden Hart

Van de Maas (Givet) naar de Heilige Maagd met gouden Hart Van de Maas (Givet) naar de Heilige Maagd et gouden Hart U kan Givet bereiken vanuit Beauraing of Dinant et de bus. Uitrusting : wandelschoenen en fluorescerend hesje voor de wandelaars; fietshel en fluorescerend

Nadere informatie

6.1 MOLENROUTE LANGS VECHT, ANGSTEL EN GEIN Een fietsroute van A = 34 kilometer, B en C ieder 10 kilometer

6.1 MOLENROUTE LANGS VECHT, ANGSTEL EN GEIN Een fietsroute van A = 34 kilometer, B en C ieder 10 kilometer Utrecht 6.1 MOLENROUTE LANGS VECHT, ANGSTEL EN GEIN Een fietsroute van A = 34 kilometer, B en C ieder 10 kilometer Deze route is gebaseerd op de ANWB/VVV toeristenkaart, schaal 1:100.000 Route A: Deze

Nadere informatie

Vanuit het noorden. Vanuit Merksem en Luchtbal. Vanuit Deurne-Noord (+/- 5,3 km) FIETSBEREIKBAARHEID

Vanuit het noorden. Vanuit Merksem en Luchtbal. Vanuit Deurne-Noord (+/- 5,3 km) FIETSBEREIKBAARHEID FIETSBEREIKBAARHEID Adres: PAS PROVINCIEHUIS AAN DE SINGEL Desguinlei 100 2018 Antwerpen Telefoon: 03 240 50 11 De provincie Antwerpen draagt duurzame mobiliteit en milieu hoog in het vaandel en plaatst

Nadere informatie

Bibliotheek en kerk onder één dak. Gedeeld gebruik in Hoeseltse parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Maria Middelares, Roger Verjans, voorzitter kerkfabriek

Bibliotheek en kerk onder één dak. Gedeeld gebruik in Hoeseltse parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Maria Middelares, Roger Verjans, voorzitter kerkfabriek Bibliotheek en kerk onder één dak. Gedeeld gebruik in Hoeseltse parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Maria Middelares, Roger Verjans, voorzitter kerkfabriek Ons even voorstellen : wie zijn wij Tonen enkele foto

Nadere informatie

Ciney. klooster van Chevetogne. Beauraing. Condroz. 1ste vertrek : van uit 2de vertrek : van uit het

Ciney. klooster van Chevetogne. Beauraing. Condroz. 1ste vertrek : van uit 2de vertrek : van uit het Condroz 1ste vertrek : van uit 2de vertrek : van uit het Ciney De route leidt langs een groot gebouw van de broeders van de christelijke scholen (le Mont de la Salle), drie Lourdesgrotten en het klooster

Nadere informatie

ADVIES FIETSROUTE INKOMROUTES HULST

ADVIES FIETSROUTE INKOMROUTES HULST ADVIES FIETSROUTE INKOMROUTES HULST ADVIES INKOMROUTE KOOLSTRAAT Neem bij de rotonde de Koolstraat. Let op het verkeer dat afslaat op de rotonde en let goed op, want door de hoge rotonde ben je pas laat

Nadere informatie

De Kapelle van Haskerdijken

De Kapelle van Haskerdijken De Kapelle van Haskerdijken van kapel tot De Kapelle Volgens de schaarse middeleeuwse bronnen zou op de plek van het huidige kerkje van Haskerdijken rond 1200 al een kleine kapel hebben gestaan met daarin

Nadere informatie

Blik op de Sint-Josephkerk - Roosendaal

Blik op de Sint-Josephkerk - Roosendaal Blik op de Sint-Josephkerk - Roosendaal Bouwpastoor H.J.A. van Mierlo gaf opdracht aan de architecten Vergouwen en Hurks voor bouw van deze kerk. Vergouwen was al een ervaren architect en deze bouw was

Nadere informatie

STRUIN BULLETIN Ommetje B

STRUIN BULLETIN Ommetje B STRUIN BULLETIN Ommetje B Versie: maart 2018 Gofferts Groen Door Frans Sijben Nijmegen Dit struinommetje brengt u in een dik uur naar een van de vele parken in Nijmegen. Temidden van straten en woningen

Nadere informatie

Routebeschrijving NWO Utrecht

Routebeschrijving NWO Utrecht Routebeschrijving NWO Utrecht NWO Utrecht Van Vollenhovenlaan 659 3527 JP Utrecht Telefoon (030) 600 12 11 Fax (030) 601 44 06 Website: www.nwo-i.nl E-mail: info-nwoi@nwo.nl Algemeen Het kantoor van NWO

Nadere informatie

WANDELFOTOZOEKTOCHT DOORNZELE-KANAALZIJDE

WANDELFOTOZOEKTOCHT DOORNZELE-KANAALZIJDE WANDELFOTOZOEKTOCHT DOORNZELE-KANAALZIJDE De voorbije 2 jaar vormde de Vlaamse Landmaatschappij samen met haar partners een voormalig industrieterrein in Doornzele-Kanaalzijde (Evergem & Gent) om tot een

Nadere informatie

Bijlage bij dienst: mavr: 1323, 1327, 1328, 1403, 1455, Routebeschrijving MAT-rit

Bijlage bij dienst: mavr: 1323, 1327, 1328, 1403, 1455, Routebeschrijving MAT-rit mavr: 1323, 1327, 1328, 1403, 1455, beschrijving MAT-rit Van: Doorn, Centrum (uit Utrecht) Naar: Doorn, Centrum (richting Utrecht) In Doorn keert lijn 50 op de Langbroekerweg. Na de halte Centrum slaat

Nadere informatie

INSPIRATIEKAART DEMENTIEVRIENDELIJK

INSPIRATIEKAART DEMENTIEVRIENDELIJK ISPIRATIEKAART KUSTPROJECT MOZAÏEKBOLLE KUSTPROJECT I E WIJK TILBURG WEST IHOUD Kunst in al zijn vormen heeft de eigenschap om zichzelf en de samenleving voortdurend tegen het licht te houden, te vernieuwen

Nadere informatie

Lefier Groningen. Routebeschrijving en parkeren

Lefier Groningen. Routebeschrijving en parkeren Lefier Groningen Routebeschrijving en parkeren Routebeschrijving Het nieuwe adres is: Winschoterdiep 50, 9723 AB Groningen Openbaar vervoer Bus In de omgeving van het kantoor zijn twee bushaltes beschikbaar.

Nadere informatie

Monumenten fietsroute Nijbroek

Monumenten fietsroute Nijbroek Monumenten fietsroute Nijbroek Ter gelegenheid van de Open Monumentendag op 12 september 2015 is voor de Nijbroekse polder een speciale fietsroute samengesteld die u langs tal van rijks- en gemeentelijke

Nadere informatie

FIETSTOCHT 8 km VLIEGENDE HULPPOST:

FIETSTOCHT 8 km VLIEGENDE HULPPOST: FIETSTOCHT 8 km VLIEGENDE HULPPOST: 0474 53 31 55 Je vertrekt in de K. Cardijnlaan en je rijdt richting Beekstraat. Hier steek je de straat over om zo via het fietspad links af te slaan en richting brug

Nadere informatie

ADVIES FIETSROUTE KLOOSTERZANDE - LAMSWAARDE - TERHOLE - HULST

ADVIES FIETSROUTE KLOOSTERZANDE - LAMSWAARDE - TERHOLE - HULST KLOOSTERZANDE - LAMSWAARDE - TERHOLE - HULST TOTALE FIETSROUTE KLOOSTERZANDE-LAMSWAARDE-TERHOLE-HULST VANUIT KLOOSTERZANDE Als vertrekplaats is gekozen voor het Hof te Zandeplein vóór het pannenkoekenhuis

Nadere informatie

Rijroute naar de Johannes de Doper / Verrijzenis des Herenkerk in Wageningen plus de dichtstbijzijnde parkeermogelijkheden

Rijroute naar de Johannes de Doper / Verrijzenis des Herenkerk in Wageningen plus de dichtstbijzijnde parkeermogelijkheden Rijroute naar de Johannes de Doper / Verrijzenis des Herenkerk in Wageningen plus de dichtstbijzijnde parkeermogelijkheden 1 Vanaf A12: richting Wageningen {Dr. W. Dreeslaan / Mansholtlaan (N 781)} na

Nadere informatie

Routes. Avondvierdaagse Leidsche Rijn. 18 tm 22 mei 2015

Routes. Avondvierdaagse Leidsche Rijn. 18 tm 22 mei 2015 Routes Avondvierdaagse Leidsche Rijn 18 tm 22 mei 2015 Datum: 13-04-2015 Versie: 1.5 Telefoonnummer EHBO: 06 20802500 Telefoonnummer verkeersregelaars: 06 52077300 Dag 1 5 km Dag 1 5 km 1 2VR, cat B Vertrek

Nadere informatie

Route boek Toertocht GSXF Club 24 Juni 2001

Route boek Toertocht GSXF Club 24 Juni 2001 Route boek Toertocht GSXF Club 24 Juni 2001 Korte verklaring van symbolen en gebruikte aanduidingen Linksaf slaan Rechtsaf slaan Richting volgen Staat er niets dan gewoon de weg volgen (er staan aan de

Nadere informatie

TOURPLANNING QUENTIN DUJARDIN QUARTET. Januari 2011

TOURPLANNING QUENTIN DUJARDIN QUARTET. Januari 2011 TOURPLANNING QUENTIN DUJARDIN QUARTET Januari 2011 Organisatie vzw Frederik Goossens, Mik Torfs t 09 225 44 56 0478 36 21 78 e mik.torfs@jazzlabseries.be - frederik.goossens@jazzlabseries.be s www.jazzlabseries.be

Nadere informatie

ANTWOORDBLAD. Adres: Volgorde van de foto s

ANTWOORDBLAD. Adres: Volgorde van de foto s 3 1 2 4 5 6 8 7 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 30 28 29 31 ANTWOORDBLAD Nr.: NAAM: Adres: Volgorde van de foto s VOORNAAM Prijsuitreiking (met volksspelen) in de Wuft op zondag

Nadere informatie

Verkeersexamen. Veilig op de fiets

Verkeersexamen. Veilig op de fiets Verkeersexamen 2018 Veilig op de fiets Introductie Om exact 08:30 uur start het eerste kind bij de start op het Harmen Visserplein. Elk kind krijgt een hesje met een nummer. Dit nummer staat op de startlijst

Nadere informatie

Gebruik het fietsknooppuntennetwerk vanaf de Bloemendaallaan aan de brug over het kanaal.

Gebruik het fietsknooppuntennetwerk vanaf de Bloemendaallaan aan de brug over het kanaal. FIETSBEREIKBAARHEID Adres: ZILVERMUSEUM STERCKSHOF Hooftvunderlei 160 2100 Antwerpen/Deurne Telefoon: 03 360 52 52 De provincie Antwerpen draagt duurzame mobiliteit en milieu hoog in het vaandel en plaatst

Nadere informatie

Routebeschrijvingen naar de startpunten Twenterand fiets 4 daagse Grand Café Seven, Kanaalweg Zuid 1, 7671 GD Vriezenveen FIETS vanuit Den Ham

Routebeschrijvingen naar de startpunten Twenterand fiets 4 daagse Grand Café Seven, Kanaalweg Zuid 1, 7671 GD Vriezenveen FIETS vanuit Den Ham Routebeschrijvingen naar de startpunten Twenterand fiets 4 daagse 2017 Startpunt dag 1: Grand Café Seven, Kanaalweg Zuid 1, 7671 GD Vriezenveen vanuit Den Ham ca. 14 kilometer via de knooppunten: 25-30-32-36-37-43,

Nadere informatie

Belangrijke informatie:

Belangrijke informatie: Met de steun van de Vlaamse Gemeenschap Samenwerkingsverband tussen de vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen, UGent, faculteit Lichamelijke Opvoeding en Kinesitherapie, VUB en FaBeR, KULeuven Belangrijke

Nadere informatie

Fotozoektocht per fiets naar Brialmontforten

Fotozoektocht per fiets naar Brialmontforten Fotozoektocht per fiets naar Brialmontforten ZOMER 2015 www.fietsersbond.be/kontich Tips en afspraken Met deze fotozoektocht leidt Fietsersbond vzw afdeling Kontich je deze zomer (tot 20 september) naar

Nadere informatie

TOINE THYS ORGAN TRIO

TOINE THYS ORGAN TRIO TOINE THYS ORGAN TRIO Tourbook april 2012 Organisatie: JazzLab Series vzw Mik Torfs en Toon Van Deuren t 09 225 44 56 e mik.torfs@jazzlabseries.be toon@jazzlabseries.be s www.jazzlabseries.be Deze tourplanning

Nadere informatie

FOTOZOEKTOCHT. Verdwaald? Naar links? Was u hier daarnet ook al? U bent te ver

FOTOZOEKTOCHT. Verdwaald? Naar links? Was u hier daarnet ook al? U bent te ver 1 FOTOZOEKTOCHT Verdwaald? Naar links? Was u hier daarnet ook al? Naar rechts? U bevindt zich hier, denk ik U bent te ver In het kader van de week van de mobiliteit (16 tot 22 september) wil de gemeente

Nadere informatie

Kapellenwandeling Oosterzele-Gijzenzele-Landskouter-Oosterzele: 10 km

Kapellenwandeling Oosterzele-Gijzenzele-Landskouter-Oosterzele: 10 km Kapellenwandeling Oosterzele-Gijzenzele-Landskouter-Oosterzele: 10 km START: Parking IZOO, Dorp Oosterzele Tota Pulchra, vroeger klooster van de Zusters Apostolinnen van Gent, nu kleuter- en lager onderwijs.voorgevel

Nadere informatie

Ga rechtdoor tot aan het kasteel of volg de wegwijzers naar de gewenste locatie in het Rivierenhof.

Ga rechtdoor tot aan het kasteel of volg de wegwijzers naar de gewenste locatie in het Rivierenhof. FIETSBEREIKBAARHEID Adres: PROVINCIAAL GROENDOMEIN RIVIERENHOF Turnhoutsebaan 232 2100 Antwerpen/Deurne Telefoon: 03 360 52 00 De provincie Antwerpen draagt duurzame mobiliteit en milieu hoog in het vaandel

Nadere informatie

Mokerheide en Mokerplas

Mokerheide en Mokerplas Korte Struin 10 Januari 2018 Mokerheide en Mokerplas Frans Sijben Nijmegen Zicht op de Mokerplas Startpunt N271 Plasmolen bij bushalte Rijksweg / Witteweg Plasmolen. Openbaar vervoer: Trein Nijmegen Centraal

Nadere informatie

Opstappunt Opstap-adres Vertrektijd. Kleine Wijzend 1, 1647 DT Berkhout (nabij Hoorn)

Opstappunt Opstap-adres Vertrektijd. Kleine Wijzend 1, 1647 DT Berkhout (nabij Hoorn) Route Noord-Holland Beste eendrijders van Nederland! Voor de nationale EENDaagse vriendendag is dit de beschrijving voor de route die gereden wordt vanuit de kop van Noord-Holland. De route begint in Anna

Nadere informatie

GENTSE PAROCHIEKERKEN ANALYSE & WAARDEBEPALING

GENTSE PAROCHIEKERKEN ANALYSE & WAARDEBEPALING GENTSE PAROCHIEKERKEN ANALYSE & WAARDEBEPALING PAROCHIEKERK Sint-Bernadette Op basis van METHODOLOGIE THOMAS COOMANS Kerken in neostijlen in Vlaanderen. Ontwikkeling en implementatie van een methodologie

Nadere informatie

Het kerkgebouw Huis van God

Het kerkgebouw Huis van God Het kerkgebouw Huis van God Tekenwaarde TTemidden van vele andere gebouwen die worden gebruikt voor bewoning en bedrijvigheid is een kerk de ruimte voor de ontmoeting met God. Kerken staan meestal op een

Nadere informatie

O.L.V. van het Heilig Hart te Scheut

O.L.V. van het Heilig Hart te Scheut Parochie 駺瞯瞯 甒甒甒 O.L.V. van het Heilig Hart te Scheut Omdat wij vaststelden dat heel wat parochies die Anderlecht rijk is vaak onbekend zijn of zelfs quasi niet meer toegankelijk, leek het ons een leuk

Nadere informatie

De fotostudio is gelegen aan de Brasemdam 3 in Den Haag (wijk Leidschenveen). Parkeren kan naast de studio en is gratis.

De fotostudio is gelegen aan de Brasemdam 3 in Den Haag (wijk Leidschenveen). Parkeren kan naast de studio en is gratis. De weg naar Arjen Eeken Fotografie De fotostudio is gelegen aan de Brasemdam 3 in Den Haag (wijk Leidschenveen). Parkeren kan naast de studio en is gratis. Op de gevel is Arjen Eeken Fotografie vermeld.

Nadere informatie

FIETSOSTRADE ANTWERPEN-ESSEN

FIETSOSTRADE ANTWERPEN-ESSEN ROUTEBESCHRIJVING DIENST MOBILITEIT Departement Ruimtelijke Ordening en Mobiliteit FIETSOSTRADE ANTWERPEN-ESSEN Hieronder vind je een routebeschrijving van de fietsostrade Antwerpen-Essen van Antwerpen-Luchtbal

Nadere informatie

Redengevende omschrijving

Redengevende omschrijving R.K. Johannes de Doper kerk, Markt Standdaarbuiten Kenmerken Adres Markt 25 Postcode/plaats 4758 BL Standdaarbuiten Huidige functie kerk Oorspronkelijke functie kerk Bouwjaar 1924 MIP-code Redengevende

Nadere informatie

Op bezoek in de Sint Bavo Basiliek aan de Leidsevaart.

Op bezoek in de Sint Bavo Basiliek aan de Leidsevaart. Op bezoek in de Sint Bavo Basiliek aan de Leidsevaart. Via de Nederlandse Genealogische Vereniging, afd. Kennemerland zijn we in de gelegenheid gesteld om een rondleiding in de Sint Bavo Basiliek bij te

Nadere informatie

SPELREGELS START. Loop vanaf het Tongerloplein richting Molenstraat en sla rechtsaf de hoek om.

SPELREGELS START. Loop vanaf het Tongerloplein richting Molenstraat en sla rechtsaf de hoek om. SPELREGELS De speurtocht start en eindigt op het Tongerloplein te Roosendaal. Blijf bij je groepje en let op het verkeer! START Loop vanaf het Tongerloplein richting Molenstraat en sla rechtsaf de hoek

Nadere informatie

Tijdens het examen staan op een aantal plekken mensen te kijken of jij alles wel goed doet en waar die dadelijk staan...????

Tijdens het examen staan op een aantal plekken mensen te kijken of jij alles wel goed doet en waar die dadelijk staan...???? Pagina 1 van 9 In dit boekje vind je de route van het praktische verkeersexamen. In foto s en tekst kun je de hele route vanuit je stoel volgen. Het is echter de bedoeling dat je de route aan de hand van

Nadere informatie

Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 1. Geschiedenis...3 2. Interieur...4 3. Copy...5

Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 1. Geschiedenis...3 2. Interieur...4 3. Copy...5 De Kerk Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 1. Geschiedenis...3 2. Interieur...4 3. Copy...5 2 1. Geschiedenis De grote bevolkingsgroei in de tweede helft van de 14de eeuw maakte het noodzakelijk nieuwe kerken

Nadere informatie