Hugo Aqua Nieuws Opgericht 26-April-1973

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hugo Aqua Nieuws Opgericht 26-April-1973"

Transcriptie

1 December 2014, jaargang 41 Hugo Aqua Nieuws Opgericht 26-April-1973 Maandblad voor aquarium, vijver en terrarium vereniging Hugo-aqua. Aangesloten bij de N.B.A.T.

2 Dit is de QR- code voor de website van Hugo Aqua, scan deze met je smartphone en je komt op onze website Kijk ook eens op onze Facebookpagina:

3 Bestuur Voorzitter: H. A. Sieraad, Grift 4, 1703 HX, Heerhugowaard. tel: Secretaris: R. Zuijdam, Waterradmolen 47, 1703 PB Heerhugowaard. tel Penningmeester: J. Schot, Carneool 18, 1703 AL, Heerhugowaard. tel e secr- penningmeester: R. de Jong, Midddenweg 80, 1702 HC, Heerhugowaard. tel Bestuurslid: R. Uvenhoven, Strekel 12, 1771 PN, Wieringerwerf. tel Colofon Erelid: A. vd. Burg Clubgebouw: Wijkgebouw de Ezel, Fabritiuspark, Heerhugowaard. Tel: Clubavond: Iedere derde dinsdag van de maand, behalve in de maanden juli en augustus. In de maanden april en mei vijverlezingen op de eerste of tweede maandag van de maand. Contributie: vooruit te voldoen Voor NBAT- leden 52,50 per jaar Voor jeugdleden 26,25 per jaar Voor donateurs 26,25 per jaar. Inschrijfgeld 2,50 (eenmalig). Zeewaterleden kunnen i.p.v. het Aquarium ook Ons zeeaquarium ontvangen; In dat geval bedraagt de contributie 64,50 per jaar. Voor leden die zowel het Aquarium als Ons zeeaquarium willen ontvangen bedraagt de contributie 82,50 per jaar Betalingen: Uitsluitend op postrekening tnv aquarium- & terrariumvereniging Hugo Aqua. Opzeggingen: Uitsluitend schriftelijk bij de secretaris. Redactioneel Redactie: F. Leurs, Vinkenstraat 5, 1781 ZJ, Den Helder. Telefoon , Verspreiding: H. A. Sieraad, tel Overname: Dit mag slechts onder bronvermelding. Advertenties: Voor bedrijven: hele pagina 50,00 per jaar, halve pagina 25 per jaar Banner en weblink op de website van Hugo Aqua: 75,00 per jaar Internet Webmaster Hugo Aqua: NBAT:. Aquariumforums: Ledenhulpservice zoetwater: R. Zuijdam, tel: zoutwater: K.Boots, tel: vijvers : H. A. Sieraad, tel: U kunt uw aquariumwater laten testen bij: Vishospitaal Anrokoi, Dioneplantsoen 10, Heerhugowaard, U kunt uw CO² fles laten vullen bij: Discus Fauna Centrum de Mare, Europaboulevard 95,1825 SH Alkmaar, tel Voor leden is het mogelijk om via de vereniging een abonnement op andere aquariumbladen te nemen. Inlichtingen bij de secretaris.

4

5 Voorwoord van de voorzitter Beste clubleden, Wat een succes was de laatste ledenavond toch weer! Vele foto s van prachtige aquaria en een enthousiast publiek, alles wijst er op dat men het kijken naar mooie plaatjes nog niet moe is. Dat belooft wat voor de komende clubavond, als keurmeester Erik Prins de uitslag bekend maakt van de huiskeuring. Voor het eerst in de geschiedenis van Hugo Aqua werd de keuring uitgesmeerd over twee dagen. Maar liefst 13 aquaria en een terrarium werden door het keurings-gezelschap gekeurd, bewonderd, gefilmd en gefotografeerd. Ik heb de beelden al mogen zien: wat een schitterende bakken zitten er weer tussen! Natuurlijk kan niet iedereen winnen, maar het belooft in de verschillende categorieën een spannende strijd te worden om de eerste plaatsen. U mag deze avond dus niet missen, ik hoop u dan ook massaal te mogen begroeten op 16 december in Buurthuis De Ezel. Verderop in dit blad kunt u het derde deel vinden over de komende aquariumcursus. Deze cursus wordt gehouden in Wijkcentrum De Horst, van Eedenplein 5 te Heerhugowaard. De cursusdata zijn: 15 januari 2015, 29 januari en 12 februari, de avonden beginnen om uur. Voor leden van Hugo Aqua is deze cursus gratis! Geef je dus vooral op voor deze leerzame cursus. De leden die niet in de gelegenheid zijn om op 16 december op de ledenavond te komen wens ik middels dit voorwoord alvast prettige feestdagen en een voorspoedig 2015 toe. INHOUD Aquarium cursus Bondskeurmeesters gezocht Door de voorruit van een liefhebber belevenis hoor nsw-nbat oh wat heerlijk Hemichus inatusacum Henk Sieraad

6 Dit hebben wij dit voor u in het verschiet: 16 december Uitslag van de huiskeuring. 15 januari Aquariumcursus (1 e avond) 20 januari 2015 Zeewaterlezing door Ron Offermans: Onderwater in Lembehstreet en Zeeland. 29 januari Aquariumcursus (2 e avond) 12 februari Aquariumcursus (3 e en laatste avond) 17 februari Jaarvergadering met aansluitend een korte fotopresentatie. 17 maart Districtskeuring 2015 nader bekeken door Andre de Graaf. 9 april Vijvercursus door Henk Sieraad en Robbert Zuijdam (1 e avond) 21 april Fotowedstrijd. Door het bestuur 7 mei Vijvercursus door Henk Sieraad en Robbert Zuijdam (2 e avond) 19 mei Reisverslag door Rob Uvenhoven: Een reis door het echte Afrika. 30 mei Hugo Aqua vijverkeuring door Ruud de Jong en Henk Sieraad. 16 juni Uitslag van de vijverkeuring door Henk Sieraad Ook dit jaar heeft het bestuur weer kosten nog moeite gespaard om een zo gevarieerd mogelijk programma samen te stellen. Wij hopen dat u deze avonden massaal zult bezoeken Wanneer heeft u onze website voor het laatst gezien????

7 Met de Hugo Aqua clubpas kunt u 10% korting krijgen bij onderstaande aquarium/vijverzaken: Dobey Heerhugowaard ( tevens sponsor van deze pas ) Raadhuisplein 4,a1701 EJ Heerhugowaard tel: % korting op alle aquariumartikelen. Koi-en Vijvercentrum Dirkshorn Woudsmeerweg 22, 1746 CD Dirkshorn tel: Tevens kunt u hier terecht voor het (bij)vullen van uw CO2-fles. 10 % korting op alle vijverartikelen. Discus Fauna Centrum Europaboulevard 95, 1825 SH Alkmaar ( de Mare) tel: Tevens kunt u hier terecht voor het (bij)vullen van uw CO2-fles. 10 % korting op alle aquariumartikelen. Discus faunacentrum Schagen Nieuwelaagzijde 19, 1741 GE Schagen. Tel: % korting op alle aquariumartikelen. Dieren speciaalzaak de Nachtegaal Van Galenstraat 59, 1782 EV den Helder, tel: Op alle aquariumartikelen exclusief afgeprijsde artikelen. info@dszdenachtegaal.nl Het lidmaatschap van Hugo Aqua verdient u op deze manier gemakkelijk terug!

8 WIJ VERKOPEN BIJNA ALLES OP GEBIED VAN DIERENVOEDERS Ongeveer 30 merken Honden voer(bijv.10 kilo voor 16.00) Hoofd dealer van Barf Carnibest (top diepvries vlees) Ongeveer 20 merken Katten voer(bijv.10 kilo voor 15,50) 15 merk soorten kattenbak vulling(bijv.20 ltr voor 4,75) Alle soorten Vogelvoer (gewone en prmium voer) Voor Uw huisdier verkopen wij ook vitamines-bestrijdings artikelen -speelgoed Ook verkopen we voer voor paarden-hangbuikzwijntjes en Knaagdieren OOK VERKOPEN WIJ ZOET EN ZOUTWATER VISSEN Iedere week nieuwe aanvoer van aquariumvissen en aquariumplanten Iedere week kunnen wij levend steen voor u in huis halen tegen redelijke prijzen WIJ BEZORGEN IN DE KOP VAN NOORD HOLLAND, VRAAG NAAR DE VOORWAARDEN En pinnen is bij ons geen bezwaar Dierenspeciaal zaak de Nachtegaal openingstijden Van Galenstraat 59 maandag van tot EV den Helder dinsdag,woensdag,donderdag en vrijdag van tot zaterdag van tot info@dszdenachtegaal.nl

9 Dinsdag 16 december hebben wij voor u Uitslag huiskeuring 2014 Ook als u niet aan de keuring heeft meegedaan is dit een leerzame avond met fraaie foto s wordt de uitlag bekend gemaakt van de afgelopen huiskeuring,verricht door Erik prins Een van de bakken die de heer Prins gekeurd heeft. Natuurlijk valt hier wel het één en ander aan te verbeteren, maar wat? U hoort en ziet het Dinsdag 16 december in buurthuis de Ezel. U komt toch ook?? Deze maand kunnen we weer een nieuw lid verwekomen. te weten de heer M. v.d. Groep. De heer v/d Groep zal onze zoetwaterafdeling versterken. Wij heten de heer vd Groep van harte welkom en we hopen dat u bij onze vereniging zal vinden wat u zoekt.

10

11 Aquarium cursus deel 3 Dat is toch alleen maar voor beginners, voor nieuwe leden? HUGO AQUA gaat in januari en februari 2015 weer een aquarium cursus organiseren onder de bezielende leiding van Henk Sieraad en Robbert Zuidam. Herkent u dit? Hout en planten begroeid met algen. Geen of onvoldoende groei. Draadalgen, Baardalg ook wel zwarte penseelalg, zwarte puntalg of roodwieren genoemd, Bruine alg, Zweefalg, Groene puntalg, de ene is zacht en de ander is hard en dan de Blauwe alg. Hugo Aqua leden hebben hier vanzelfsprekend geen last van en zo ja, een keertje dan, dan weten ze dit snel op te lossen. Maar voor al diegenen die het soms niet weten, die er last van hebben ook al houden lang een aquarium en zijn ze lid, dan is het volgen van de aquarium cursus nog zo gek nog niet. Natuurlijk kun je naar de winkel gaan en "wat spul" kopen. Maar wat doet dat met je aquariumwater, met je bacteriecultuur, met je visbestand en met je plantenbestand? Kom je niet van de regen in de drup? Meldt u aan!!!! Rob Uvenhoven

12 Gezocht, enthousiaste en gemotiveerde Bondskeurmeesters. Geachte leden van de NBAT. Al enkele jaren zijn wij op zoek naar meer Bondskeurmeesters ter versterking van het College Bondskeurmeesters. Regelmatig vragen wij aan leden of zij/hij er iets voor voelt om de opleiding Aspirant Bondskeurmeester te gaan volgen. Wij zijn er van overtuigd dat binnen de verenigingen genoeg leden zijn die voldoende kennis bezitten om deze opleiding tot een goed eind te brengen. Maar als we deze vraag stellen krijgen we al snel in de indruk dat er een verkeerd beeld is over de opleiding tot Bondskeurmeester. De meest voorkomende opmerkingen die we krijgen zijn, De opleiding zou veel te lang duren! De verplichting om veel verenigingen te keuren! Veel weekenden weg! Er moeten veel boeken aangeschaft worden! Echter: De opleiding is afhankelijk van de kennis die iemand heeft. In principe zou iemand al na 1 jaar mogen keuren als Bondskeurmeester. Elke Keurmeester bepaalt zelf hoeveel keuringen hij/zij aanneemt, dus ook het aantal keuringsdagen. En is internet een niet meer weg te denken medium om de kennis van een Bondskeurmeester op peil te houden. Alleen zijn er een aantal standaard werken zijn belangrijk. Bijvoorbeeld Het laatste plantenboek van C.Kasselman. Om op alle vragen over de opleiding tot bondskeurmeester antwoord te kunnen geven, organiseert de NBAT in samenwerking met de Commissie Bondskeumeesters een aantal informatie avonden. Totaal vier avonden,één in elke regio. Deze avonden gaan plaats vinden in de maanden Maart en April Aan de hand van een presentatie laten we zien wat het Bondskeurmeesterschap inhoud, en worden alle vragen beantwoord die te maken hebben over dit deel van onze mooie hobby. Wilt u meer weten over Bondskeurmeesterschap en heeft u vragen? geef u dan op voor één van deze avonden. Het verplicht u tot niets, maar misschien gaat u op een andere manier kijken naar de opleiding Bondskeurmeester. De data is nog afhankelijk van het aantal deelnemers en locatie. Heeft u interesse, of wilt u meer weten, Geef u dan op bij j.vanefferen@kpnplanet.nl of secretariaat@nbat.nl De Commissie Bondskeumeesters.

13

14 Ons adres: Nieuwelaagzijde 19, 1741 GE Schagen. Tel:

15 Door de voorruit van een liefhebber Hondenweer. Regen, regen en nog eens regen. Wil eigenlijk vlooien vangen. Heb ze al een week enkel en alleen droogvoer gegeven. Maar het is al een paar dagen dit weer dus ik kan hongerende vissen niet meer aanzien en besluit zuidwester en regenpak in de auto te doen, Ik wil niet in regenpak in auto zitten want het is een kwartiertje rijden naar de vlooien sloot. Een man een man en een woord een woord ga ik op pad. Heb schepnet mee en een emmertje met deksel. Heb geleerd van vorige ervaringen door emmer zonder deksel mee te nemen. Plaatste het weliswaar in een krat maar toch was de kofferbak nat en zwommen er vlooien op het rubber bij thuiskomst. Dus ben nu goed voorbereid. Aangekomen bij sloot regenpak aangetrokken, zuidwester op en gekeken naar de golfjes en het natte gras voor mijn voeten. Heb in krachtige taal (doch binnensmonds) de ganse liefhebberij en in het bijzonder kieskeurige vissen verwenst. Zag andere grotere auto dan de mijne aankomen en stoppen. Bestuurdersraam ging omlaag en een smartphone verscheen. Lachende bestuurder nam mij zo op de foto en vroeg daarna hoe ik mij voelde en wat ik daar deed. Ik vertelde de smartphone dat ik vlooien wilde vangen. Prompt ging het achterraam open een mooi gezicht van een vrouwspersoon keek mij meelijwekkend aan. Ze vroeg of die vlooien niet pikten. Ik antwoordde dat als ik een trek door het water zou nemen ik haar wel het netje wilde brengen zodat ze zelf dit proefondervindelijk zou kunnen ondervinden. Raam ging direct snel dicht. En blond gezicht verdween achter getint glas. Maar kofferbak ging automatisch open en smartphone stapte uit. Uit kofferbak kwam een goudkleurig metalen ronde beugel aan een carbon stok werd aan de beugel bevestigd. De beugel bleek fijn nylon te bevatten. Ook verscheen er een goudkleurige emmer met dito deksel. Smartphone nam een doorzichtig regenpak en schoof eronder. Het was met capuchon dus ik kreeg visoenen van Al Qaida of Isis. Smartphone kwam naar me toe en duwde me de stok in mijn handen. Stond ik met mijn eigen stok en die van Smartphone. Hij rommelde in zijn plastic regencape en opende een portefeuille. Een biljet van 50 kwam tevoorschijn en sprong in mijn andere hand. Smartphone vroeg mij netjes zijn gouden emmertje te vullen en zei dat het briefje wel als een heitje voor een karweitje moest beschouwen. Nu had ik thuis gisteravond juist een discussie gehad of ik de komende week mijn Epiplatys Dageti Monroviae moest aanvullen vanwege het overlijden van 3 opa's en 2 oma;s van de soort. Maar vrouwlief had andere plannen en wilde dat ik het een tijdje uitstelde. Ik had toch al jongen zwemmen dus de noodzaak was helemaal niet aanwezig.

16 En werd mij netjes onder de neus gewreven dat het dan niet bij Epiplatys zou blijven mij kennende. Want altijd keek ik ook naar plaatjes en zo. En mijn overtuigende poging dat ik alleen naar haar keek en niet naar concurrentie was voor dovemans oren bestemd. Dus daar stond ik dan, in de regen aan de waterkant met een briefje van 50 en 2 watervlooien netten en ook nog 2 emmers. Is het alles goed wat er nu blinkt of droom ik. Zal ik mij als een koelie gedragen en ben ik omkoopbaar of zal ik mijn trots houden? Een waar dilemma met Capuchon dreigend naast me. Mijn dilemma kreeg uitstel want de achterportier ging open en blond gezichtje kwam uit de auto gestapt in mini rok en een bovenstuk dat niet veel verhulde. Ik wist voorheen niet hoe een minirok kon krijsen maar nu kreeg ik mijn vuurdoop. Hoewel het aan de Capuchon gericht was kreeg ik ook een beetje storm mee. "Wat, die stinkende boel in de auto? Nee hoor! Schiet op man, weg. Rijden! Rijden! Vol meelij keek ik Capuchon Smartphone aan en hij nam zijn gouden stok en emmer van me over. Zuchtend liep hij naar de kofferbak en na een klein minuutje ging die automatisch dicht. Ontdaan van zijn doorschijnend regenpak stapte hij in de auto en reed weg. En ik wilde mij aan de vlooienjacht wijden totdat ik besefte dat er nog een briefje van 50 in mijn andere hand heel strak geklemd zat. Ik keek naar de weg maar de auto was vertrokken en gezien de snelheid kon ik niet aan de indruk ontkomen dat Smartphone kwaad was op minirok. Dus ik stopte het biljet weg in mijn broekzak onder mijn regenpak en deed waarvoor ik gekomen was. Mijn verwende vissen geven wat ze verlangden. Na 10 minuten zwoegen had ik mijn emmer vol en de deksel kon erop. Inladen en rustig wegrijden. Ook dat deed ik anders dan Smartphone. Thuis kwamen de vissen mij verwelkomen door aan de voorruit van hun blijdschap kennis te geven. Met 50 euro op zak streek ik over mijn hart en gaf ze direct wat vlooien. Het leken wel een stel koeien die voor het eerst na de winter de weide op mochten. Mijn hart zwol van trots en vreugde dat ik mezelf gedwongen had vlooien te scheppen. En morgen ga ik zonder het te zeggen Epiplatys Dageti Monroviae kopen! Een anonieme liefhebber

17 Belevenis hoor We gingen naar Turkije. Mijn eerste vliegreis. Dat was al een belevenis op zich. Hoe harder de aanloop van het vliegtuig hoe meer zweet bij mij. Maar je zit en je moet mee vliegen. In een auto kan je nog zeggen; laat mij er maar uit. Een heel geruststelellende stewardess meneer, als we gaan, gaan we met z n allen. Dat was toch een geruststellende gedachten. Maar voor de landing gierde ik zo van de oorpijn, dat ik zei hardop; donder dat kreng naar beneden. De Stewardess keek mij aan zo van aan; nou, u bent veranderd. Maar eenmaal in de bus keek ik mijn ogen uit. Dat was toch wel even wat anders dan dat stille Bergen. Want het was september, en dan zijn de toeristen hier ook weer vertrokken. Nou rammelt het hier van de oosterburen. We hadden een leuk appartementje er zat alleen een joekel van een spin tegen het plafond van de slaapkamer van mijn zoon. overdreven gezegd: Die is al bang als er een goudvis naar hem kijkt met zijn bek open. Dus dat gaf een mooi probleem. Dat zou ik even oplossen. En dat ging me goed af. Er lag een stuk karton in de keukenkast. Pan tegen het plafond, stuk karton er tussen en.hebbes. maar mijn zoon wilde daar niet meer slapen. Hij zij: ik ga wel buiten slapen. Dat zou ik maar niet doen, waarschuwde ik hem. Ik had uit mijn ooghoek een pracht van een hagedis zien zitten in de zon in de vensterbank. ik zeg kijk; dan beginnen die aan je te kluiven. Mijn dochter is nergens bang voor. Maar die spin vond ze toch ook niet leuk. Want dan zit er meestal nog een zei ze. Zo klein als ze was alles na gekeken, en ja hoor daar zat nummer twee. Die hebben we maar een doodklap gegeven. Toen was ik ook nog een dierenbeul. Ja maar: deze zat zo gunstig. En hij had zo weer de natuur in gekund, zei ze. Maar dat heb ik toch gedaan! Alleen in een andere positie, was mijn antwoord. Dit was tegen het zere been. Maar we hebben een pracht week gehad. Mooi weer en veel gezien. Maar wat ik in de gaten hield, was dat hagedisje. Elke ochtend zat hij in de vensterbank in de zon. Prachtige blauwe staart. Ik dacht die moet mee naar bergen. Ik had toen een mooie bak met hagedissen. Phelsama s. Maar het was september, en elke dag schoof de zon eerder weg van de vensterbank. Ik wilde hem pas op het laatste moment vangen vanwege het onderhoud nu zorgde hij voor zich zelf. De laatste dag brak aan. En geen hagedis te zien. Ook dat nog. Na veel speuren vond ik een gaatje in de grond met pootsporen er voor. Dan ga ik er ook voor. Ik had een stuk net in de have gevonden. Een buigzame tak, een net er omheen, en een steelpannetje water in het gat gegooid. En dan maar hopen dat mijn gok goed was. En ja hoor. Hij stoof het gat uit, en zo mijn net in. Hebbes:

18 ik heb hem in een washand gedaan, en dat weer in een sok. Kan ik er wat aan doen dat die hagedis in mijn sok kruipt, zei ik tegen mijn vrouw!!! Ik denk voor ze hem plet tussen het wasgoed doe ik hem bij mijn handbagage. De hagedis was duidelijk te zien op de scan, dus mijn verhaal ging niet op. We staan op het vliegveld te wachten, komt daar twee man in uniform op mij af. Of ik even mee wilde komen. Mijn vrouw in alle staten. En natuurlijk driehonderd man, en mij pikken ze er uit. Ik dacht dat gaat mis betalen, of de cel in. Op kantoor kreeg ik een papier met vragen onder mijn neus. Hoe ik Turkije vond en of alles naar wens was. en of het de moeite was om nog eens terug te komen. Dat was voor mij geen enkel probleem. Ik wist niet wat ik meemaakte. Na een half uurtje en een handdruk stond ik weer buiten. De familie hing aan mijn lippen. Ik zeg nou 600 gulden boete en 14 dagen de cel in. zie ik heb het je nog zo gezegd. Daar sta je dan. Ik zeg je kent met toch! Alles heb ik weg gepraat, en ze vonden het mooi. Dat die hagedis een mooie oude dag tegemoet ging. Ik wist in het verleden meestal weg te komen met een bekeuring. dus dit verhaal ging er in als koek. Ik had hem thuis al drie jaar en het ging prima. Alleen geen vrouwtje voor hem te vinden. Komt er op een goede dag de boswachter van Schoorl eens kijken naar de natuur bij mij thuis. Had al eens een verhaal gehoord over mij en laat hij nu een vrouwtje hebben. Na even wikken en wegen nam hij de hagedis mee. De eventuele jongen zouden verdeeld worden. Maar helaas, de hagedissen konden het niet plooien. Mijn man werd het dupe van het samen zijn. De vrouw was de baas, en man lag na verloop van tijd op zijn rug met zijn pootjes om hoog. Een triest einde van mijn al drie jaar in mijn paludarium gezetelde hagedis. Het was ook zo dat als ik bromvliegen ging voeren en hield zo n vlieg tussen mijn vingers sprong hij op mijn handen, en hap slik weg was de vlieg. En dat heb ik al die tijd wel gemist. Normaal deed ik die bromvliegen altijd even in de ijskast, zodat ze half om zeep waren. En dan zo de bak in, en het raam dicht anders vlogen ze voor ik het raam dicht had er een aantal in de kamer. En dan kreeg ik moe weer op mijn dak. Die vond één fruitvliegje tegen de muur al een toestand. Je hecht aan zo n beest. En dan op zo n manier in mijn bak gekomen! We waren er allebei even stil van. Waren ze maar eerder bij elkaar vandaan gehaald zei ik. Maar ja: je hoopt dat het goed komt. Dat kon ik mij nog wel indenken. Maar toch, als ze zo lang met elkaar bezig zijn met vechten!!! Misschien een wandje er tussen? Dat was dan het einde van een geweldige hagedis. Jan van stralen

19 Natuur Studie Week NBAT Beste natuurliefhebber, We gaan dit jaar voor de 61 e keer met aquarium- terrarium- en andere natuurliefhebbers op stap in het prachtige landschap van Zuid-Limburg en omstreken om te genieten van de natuur. We mijden brede wegen zoveel mogelijk en lopen over wandelpaden door landerijen en bossen. Hierbij komt iedere natuurliefhebber aan zijn of haar trekken, of dit nu op vogel-, planten-, insecten- of ander gebied is, of om alleen maar van de natuur te genieten. Onderweg en na afloop van de wandeling is er weer de mogelijkheid ervaringen met andere liefhebbers uit te wisselen of te bespreken. Ook is er literatuur aanwezig om iets uit te zoeken. Programma We hebben ons best gedaan weer een leuk programma samen te stellen en hebben dit jaar de mogelijkheid om weer wat nieuwe gebieden te bezoeken, maar we zullen ook wel bekende plekken tegenkomen. s Morgens om 9 uur vertrekken we, te voet of met de bus en we zullen meestal rond 5 uur weer thuis zijn. U kunt rekenen op flinke, maar rustige wandeltochten van ongeveer 15 km met voldoende tijd om te kijken, te fotograferen en even uit te rusten. Bij sommige tochten is het mogelijk eerder af te haken. Zaterdag 20 juni beginnen we de week met het verkennen van de omgeving van Eys met een rondwandeling door weides, bos en landerijen. Via Piepert komen we op de bloemrijke weitjes waar we misschien de bijenorchis wel weer zien. Door de Eyserbosschen komen we via Eyserheide in Mingersberg bij de Bernardushoeve. Dan via Bulkemsbroek en Baneheide naar Overeys, waar we een kijkje nemen op het landgoed van kasteel Goedenraad. Hierna weer terug naar Eys. Zondag 21 juni wandelen we vanuit Eys via Trintelen, Mingersberg en Ubachsberg naar de Putberg en zullen daar vele voorbeelden van wat er in de Limburgse flora voorkomt kunnen zien. Via Huls gaan we dan naar het als rijksmonument geclassificeerde station van de Zuid Limburgse Stoomtrein Maatschappij in Simpelveld. Van hieruit nemen we voor het laatste stukje de Miljoenenlijn naar het station in Eys. Maandag 22 juni gaan we met de bus naar Kempen~Broek in België en bezoeken hier natuurgebied De Luysen. Het eerste gedeelte gaat langs weilanden, houtwallen, bosjes en greppels. Langs de bosrand vliegt de kleine ijsvogelvlinder en in de struiken hebben we kans de zeldzame grauwe klauwier te zien, maar er zijn hier ook grotere roofvogels. Later volgen we de Abeek, die een van de levensaders van De Luysen is. Bij de vijvers brengen we een bezoekje aan een vogelkijkhut, met uitzicht over het water en de moerassen. Er is een kans om o.a. zomertaling, krakeend, slobeend, fuut, dodaars en bruine kiekendief te zien. In het Stramprooierbroek heeft de bever zich gevestigd en kunnen we misschien de grote weerschijnvlinder en mogelijk boomkikkers zien. Dinsdag 23 juni We wandelen via Piepert door de Eyserbosschen richting Etenaken, waar we door de mooie Etenaker grub met bijzondere plantengroei lopen. Bij de Geul zien we veel roekennesten en ook maretakken in de bomen. Bij Schoonbron steken we de Geul over en gaat het richting Stokhem. Langs de dassenburcht bij Cartils gaan we weer richting Eys. Bijenorchis, met een beetje geluk kunnen we deze in dit gebied tegenkomen Woensdag 24 juni Met de bus naar de Belgische Ardennen voor een wandeling vanuit Solwaster langs de Statte en de Hoëgne. Een wandeling door vrij ruig terrein langs watervalletjes en stroomversnellingen. We passeren de rotsformatie Bilisse en komen langs een soort hunebed. De Luysen, foto: GeervanneSmeed Donderdag 25 juni brengt de bus ons naar Camerich waar we het Vijlenerbosch ingaan. Door het Elzetterbosch gaan we langs Rott en Elzet naar Hilleshagen en Wahlwiller,

20 om dan over de hoogvlakte weer in Eys te komen. De avonden zijn gevuld met interessante dia- of beamerlezingen. Er is altijd eerst een korte introductie over de tocht van de volgende dag. Verder zullen we natuurlijk weer terugblikken naar het afgelopen jaar. Daarnaast hebben we een lezing over libellen en juffers en een film over wat er in een jaar in de tuin is te beleven. Het thema voor de gebruikelijke fotowedstrijd is dit jaar landschap met een glimlach. U kunt hiervoor maximaal 3 digitale foto s insturen naar loekvanderklugt@gmail.com Dit kan uiterlijk tot zondag 7 juni Reservering en kosten De kosten bedragen 355,- voor de hele week. Bij dit bedrag is alles inbegrepen. Indien het aantal deelnemers en de beschikbare ruimte het toelaat, is er ook de mogelijkheid tot huren van een 2-persoonskamer voor 1 persoon. Hiervoor is dan voor de hele week een toeslag verschuldigd van 115,-. Als u zeker wilt zijn van deelname is het noodzakelijk u voor het eind van dit jaar aan te melden en het voorschot van 175,- te betalen omdat wij per 1 januari definitieve afspraken moeten maken met de Eyserhof. Na die datum kunnen wij alleen nog appartementen bijbestellen als die nog beschikbaar zijn. U wordt ingeschreven op volgorde van binnenkomst. Als het maximale aantal deelnemers is Het miljoenenlijntje bereikt, krijgt u bericht van plaatsing op een wachtlijst. Mocht u zich later aanmelden dan komt u pas in aanmerking als er eventueel een plaats over is, of is vrijgekomen. Het restant van 180,- (of 295,- voor een 2-persoonskamer als u die voor u alleen wilt hebben) moet voor 31 maart 2015 zijn overgeschreven. Omdat wij de appartementen voor de hele week moeten huren, is bij inschrijving voor een gedeelte van de week, altijd de prijs voor de hele week verschuldigd min de kosten voor het eten op de dagen dat u er niet bent. Is er mede belangstelling door iemand anders voor deze dagen, dan zal na afloop van de week het bedrag voor deze dagen teruggestort worden. Informeert u even naar wat in uw geval de prijs wordt. U moet zelf zorgen voor een reis- of annuleringsverzekering, omdat wij bij annulering reeds gemaakte kosten altijd aan u zullen doorberekenen. Het verblijf in Eys De Eyserhof is een carréboerderij waar ook rundvee wordt gefokt. Wij hebben hier een optie op meerdere appartementen van 4 tot 6 personen rond de hof en een groter groepshuis voor 16 personen. Op twee kamers na, waar een tweepersoonsbed staat, heeft elke kamer 2 eenpersoonsbedden, voorzien van dekbed en kussen. Het beddengoed is bij de prijs inbegrepen. De appartementen hebben een badkamer met douche en toilet en het grote huis heeft 3 badkamers. Hier is ook een grote kamer met 4 bedden. Voor handdoeken en keukendoeken in uw huisje moet u zelf zorgen, evenals voor eventueel koffie of thee en overige dingen die u in uw huisje wilt gebruiken. In de bloemrijke kantjes vinden we altijd veel insecten, zoals misschien deze penseelkever. We hebben de beschikking over een grote recreatieruimte met bar en keuken. Hier gebruiken we de maaltijd en wordt het avondprogramma verzorgd. Ruud Meertens van Heuvellandcatering verzorgt ook dit jaar weer de maaltijden voor ons. We ontbijten om 8 uur en maken dan gelijk een lunchpakket voor onderweg klaar. s Avonds kunnen we weer van een lekker 3-gangenmenu genieten. Ook dit is bij de prijs inbegrepen. U wordt vrijdag 19 juni na 3 uur s middags en voor 6 uur s avonds op de Eyserhof verwacht. U kunt parkeren op het parkeerterrein voor de boerderij. Zorg voor goede waterdichte, ingelopen wandelschoenen of laarzen en gemakkelijk mee te nemen regenkleding of een paraplu. Korte tijd voor de natuurweek ontvangt u nadere mededelingen, programmaaanvullingen, routebeschrijving naar de Eyserhof en een deelnemerslijst met telefoonnummers en adressen om afspraken te kunnen maken voor eventueel gezamenlijk reizen. Gezicht op Eys Een terugblik van voorgaande weken kunt u vinden op Heeft u nog vragen of wilt u een inschrijfformulier? Mail gerust: l.sonnenberg@daniorerio.nl

21 De Eyserhof is een carréboerderij waar ook rundvee wordt gefokt. (Limerick, tekening en kalligrafie: Lotty Sonnenberg. Tekening en limerick hebben betrekking op onze ontmoeting met het dambordje tijdens de vorige Natuurweek) Heniochus acuminatus Het meest opvallende aan deze witte vis met grote zwarte banen en gele staartvinnen, is de sterk verlengde vierde rugvinstraal die eruit ziet als een hele lange witte wimpel, waar hij zijn naam aan dankt. Deze vis hebben we vele malen in diverse zeeaquaria gezien, waar hij ongeveer 15 tot 18 cm groot wordt. In de natuur bereikt hij wel een grootte van 20 en sommigen spreken zelfs over 25 cm. Omdat het levendige zwemmers zijn die van een vrije zwemruimte houden, is het belangrijk dat ze de ruimte krijgen in een aquarium, dus is deze vis niet geschikt voor een klein aquarium. De wimpelvis zal heel snel wennen aan de aquariumomstandigheden en hij is niet agressief ten opzichte van zijn soortgenoten, zodat het houden van meerdere exemplaren heel goed kan. Maar ook tegenover andere vissen is de wimpelvis heel vreedzaam. Daar staat tegenover dat sommige vissen heel erg worden aangetrokken tot de wimpel, die dan het doelwit wordt van vooral trekkersvissen, lipvissen en kogelvissen. Het is dus aan te raden deze vissen niet in hetzelfde aquarium te plaatsen. De wimpelvis kan bij een goede verzorging vrij oud worden. Wel moet goed worden opgepast bij een behandeling van het aquarium met koper. De Heniochus acuminatus is hier nog gevoeliger voor dan andere zeedieren. Naast de Rode zee, komen deze vissen ook voor in de Indische en Stille Oceaan. We zien ze eigenlijk bijna nooit boven de koraalriffen, maar eerder in ondiepe kustgebieden, lagunen en

22 riviermondingen. Daarom konden we ze dit jaar veel vaker aanschouwen dan in vorige jaren. Zeker als ze jong zijn, want dan geven ze de voorkeur aan brak water. Zoals eerder gezegd zijn het vreedzame vissen die hooguit (vooral als ze jong zijn) enige irritatie kunnen opwekken omdat ze dan wat poetsgedrag vertonen die kan uitgroeien tot het echt lastig vallen van vissen die gewoon wat kleine vlekjes als kleurtekening hebben, want ook die worden door onze wimpelvis gepoetst. Wanneer je graag lagere dieren in je aquarium wilt hebben, dan kan je beter niet kiezen voor de Heniochus acuminatus, daar dit echte lekkernijen voor ze zijn. In de natuur voeden de wimpelvissen zich met allerlei organismen die te vinden zijn tussen de algbegroeiing in hun vindgebied. In het aquarium nemen ze zowel tubifex als muggenlarven. Ook aasgarnaaltjes worden genuttigd. Wat daar wel eigenaardig aan is, is dat ze de kop ervan afbijten en alleen het lichaam van de garnaal als voedsel zien. Margie en Jan v.d. Heijden. Uit: ONG Gouda. Foto: aquariumhobby.nl. Gelezen in Natuurvrienden uit Zwolle De Heniochus acuminatus een hele bijzondere vis. Jammer dat hij ook een koraaltje lust.

23 Hugo qua wenst Alle leden en donateurs Sponsors en N.B.A.T Bestuur en medewerkers Onze zusterverenigingen Een gelukkig en vooral een gezond 2015

NSW NBAT. 61 e Natuurweek. in Eys. 19 tot 26 juni. Beste natuurliefhebber,

NSW NBAT. 61 e Natuurweek. in Eys. 19 tot 26 juni. Beste natuurliefhebber, NSW NBAT 2015 61 e Natuurweek in Eys 19 tot 26 juni Beste natuurliefhebber, We gaan dit jaar voor de 61 e keer met aquarium- terrarium- en andere natuurliefhebbers op stap in het prachtige landschap van

Nadere informatie

1. Curfsgroeve Een wandeling vanuit Geulhem door natuurgebied De Dellen, langs de Bronsdaelgroeve en de Curfsgroeve.

1. Curfsgroeve Een wandeling vanuit Geulhem door natuurgebied De Dellen, langs de Bronsdaelgroeve en de Curfsgroeve. NSW NBAT 2019 65 e Natuurweek in Eys 21 tot 28 juni Beste natuurliefhebber, We gaan dit jaar voor de 65 e keer met aquarium-, terrarium- en andere natuurliefhebbers, in familiaire sfeer op stap in het

Nadere informatie

NSW NBAT. 62 e Natuurweek. in Eys. 17 tot 24 juni. Beste natuurliefhebber,

NSW NBAT. 62 e Natuurweek. in Eys. 17 tot 24 juni. Beste natuurliefhebber, NSW NBAT 2016 62 e Natuurweek in Eys 17 tot 24 juni Beste natuurliefhebber, We gaan dit jaar voor de 62 e keer met aquarium- terrarium- en andere natuurliefhebbers, in familiaire sfeer op stap in het prachtige

Nadere informatie

NSW NBAT. 63 e Natuurweek. in Eys. 16 tot 23 juni. Beste natuurliefhebber,

NSW NBAT. 63 e Natuurweek. in Eys. 16 tot 23 juni. Beste natuurliefhebber, NSW NBAT 2017 63 e Natuurweek in Eys 16 tot 23 juni Beste natuurliefhebber, We gaan dit jaar voor de 63 e keer met aquarium-, terrarium- en andere natuurliefhebbers, in familiaire sfeer op stap in het

Nadere informatie

NSW NBAT. 64 e Natuurweek. in Eys. 15 tot 22 juni. Beste natuurliefhebber,

NSW NBAT. 64 e Natuurweek. in Eys. 15 tot 22 juni. Beste natuurliefhebber, NSW NBAT 2018 64 e Natuurweek in Eys 15 tot 22 juni Beste natuurliefhebber, We gaan dit jaar voor de 64 e keer met aquarium-, terrarium- en andere natuurliefhebbers, in familiaire sfeer op stap in het

Nadere informatie

Hugo Aqua Nieuws Opgericht 26-April-1973

Hugo Aqua Nieuws Opgericht 26-April-1973 Februari 2015, jaargang 41 Hugo Aqua Nieuws Opgericht 26-April-1973 Maandblad voor aquarium, vijver en terrarium vereniging Hugo-aqua. Aangesloten bij de N.B.A.T. Kijk ook eens op onze Facebookpagina:

Nadere informatie

Hugo Aqua Nieuws Opgericht 26-April-1973

Hugo Aqua Nieuws Opgericht 26-April-1973 September 2014, jaargang 41 Hugo Aqua Nieuws Opgericht 26-April-1973 Maandblad voor aquarium, vijver en terrarium vereniging Hugo-aqua. Aangesloten bij de N.B.A.T. Dit is de QR- code voor de website van

Nadere informatie

Hugo Aqua Nieuws Opgericht 26-April-1973

Hugo Aqua Nieuws Opgericht 26-April-1973 Juni 2014, jaargang 41 Hugo Aqua Nieuws Opgericht 26-April-1973 Maandblad voor aquarium, vijver en terrarium vereniging Hugo-aqua. Aangesloten bij de N.B.A.T. Dit is de QR- code voor de website van Hugo

Nadere informatie

Terugblik Natuurstudieweek 2015 in Eys Tekst en foto s: Lotty Sonnenberg

Terugblik Natuurstudieweek 2015 in Eys Tekst en foto s: Lotty Sonnenberg Terugblik Natuurstudieweek 2015 in Eys Tekst en foto s: Lotty Sonnenberg De 61 e natuurweek werd gehouden van 19 tot 26 juni. Het was een week met veel veranderingen. Niet meer in Landsrade, maar in Eys,

Nadere informatie

De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters.

De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters. Over dit boek De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters. Dit boek bestaat uit twee delen. Het eerste deel gaat over een man die vlucht naar Europa.

Nadere informatie

Hugo Aqua Nieuws Opgericht 26-April-1973

Hugo Aqua Nieuws Opgericht 26-April-1973 Januari 2013, jaargang 39 Hugo Aqua Nieuws Opgericht 26-April-1973 Maandblad voor aquarium, vijver en terrarium vereniging Hugo-aqua. Aangesloten bij de N.B.A.T. Dit is de QR- code voor de website van

Nadere informatie

Hugo aqua 40 jaar. Hugo Aqua Nieuws Opgericht 26-April Maandblad voor aquarium, vijver en terrarium vereniging Hugo-aqua.

Hugo aqua 40 jaar. Hugo Aqua Nieuws Opgericht 26-April Maandblad voor aquarium, vijver en terrarium vereniging Hugo-aqua. Februari 2014, jaargang 40 Hugo Aqua Nieuws Opgericht 26-April-1973 Maandblad voor aquarium, vijver en terrarium vereniging Hugo-aqua. Aangesloten bij de N.B.A.T. Hugo aqua 40 jaar Dit is de QR- code voor

Nadere informatie

Het Groene Hart. 5 t/m 9 april 2012

Het Groene Hart. 5 t/m 9 april 2012 Het Groene Hart 5 t/m 9 april 2012 Donderdag 5 april Heel - Hekendorp 163 km Hekendorp - Gouda 23 km Pasen staat weer voor de deur en dat betekent voor ons 5 vrije dagen. Daar Janneke en Arnold, dochter

Nadere informatie

www.deschuttervis.nl Aan: Beste Leden, Als eerste wens ik u namens het bestuur een goed en gezond 2012 toe.

www.deschuttervis.nl Aan: Beste Leden, Als eerste wens ik u namens het bestuur een goed en gezond 2012 toe. Beste Leden, Als eerste wens ik u namens het bestuur een goed en gezond 2012 toe. Even een terugblik naar onze jaarlijkse feestavond van december 2011. Met een goed gevulde zaal, blije mensen en vele mooie

Nadere informatie

Terugblik Natuurstudieweek 2014 in Landsrade Tekst en foto s: Lotty Sonnenberg

Terugblik Natuurstudieweek 2014 in Landsrade Tekst en foto s: Lotty Sonnenberg Terugblik Natuurstudieweek 2014 in Landsrade Tekst en foto s: Lotty Sonnenberg De NSW vierde dit jaar een jubileum dat heel geslaagd was. Het weer werkte mee en de sfeer was weer als vanouds. De week stond

Nadere informatie

Hugo Aqua Nieuws Opgericht 26-April-1973

Hugo Aqua Nieuws Opgericht 26-April-1973 Maart 2013, jaargang 39 Hugo Aqua Nieuws Opgericht 26-April-1973 Maandblad voor aquarium, vijver en terrarium vereniging Hugo-aqua. Aangesloten bij de N.B.A.T. Dit is de QR- code voor de website van Hugo

Nadere informatie

Verenigingsblad Aquariumvereniging Aquaria Hoogezand-Sappemeer

Verenigingsblad Aquariumvereniging Aquaria Hoogezand-Sappemeer Verenigingsblad Aquariumvereniging Aquaria Hoogezand-Sappemeer 44 ste jaargang Seizoen 2015-2016 Onze hobby avond, wat doen we deze maand 1 Op elke 1 e maandag van de maand is er een hobbyavond in Wijkcentrum

Nadere informatie

Het boek van VISJE BLUB. Gemaakt door iedereen die op de foto staat

Het boek van VISJE BLUB. Gemaakt door iedereen die op de foto staat Het boek van VISJE BLUB Gemaakt door iedereen die op de foto staat Het is 8 juni, een paar dagen voor de Slootjesdag in Diessen. Een vrijwilligster van de groep zit rustig wat te lezen bij t Turkaa tot

Nadere informatie

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N René op vakantie 10-17 mei 2013 P U T T E N Begeleider Theo Vrijdag 10 mei Vertrek naar Landal Tegen 12 uur rijdt de Tendens bus de Ranonkelweg in en René straalt als hij mij ziet. Na de lunch nemen we

Nadere informatie

Februari 2016 jaargang 42. opgericht 26 april 1973

Februari 2016 jaargang 42. opgericht 26 april 1973 Februari 2016 jaargang 42 opgericht 26 april 1973 Hugo Aqua Nieuws 2 Kijk ook eens op onze Facebookpagina www.aquariumvereniging.hugoaqua@facebook.com Dit is de QR- code voor de website van Hugo Aqua,

Nadere informatie

Hugo Aqua Nieuws Opgericht 26-April-1973

Hugo Aqua Nieuws Opgericht 26-April-1973 November 2014, jaargang 41 Hugo Aqua Nieuws Opgericht 26-April-1973 Maandblad voor aquarium, vijver en terrarium vereniging Hugo-aqua. Aangesloten bij de N.B.A.T. Dit is de QR- code voor de website van

Nadere informatie

Dus heb je tijd op donderdag 10 augustus kom dan om u naar Moershei 13 in Landgraaf.

Dus heb je tijd op donderdag 10 augustus kom dan om u naar Moershei 13 in Landgraaf. Jaargang 37 Nummer 15 aug. 2017 www.terracollinaria.nl E-mail: info.terracollinaria@gmail.com TC Onze vakantie-hobby-avond bij Luc en Kristel. EXTRA, EXTRA, EXTRA, EXTRA, EXTRA, EXTRA, EXTRA, EXTRA,EXTRA

Nadere informatie

Melkweg. Een dagje ouder. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Ouder worden

Melkweg. Een dagje ouder. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Ouder worden Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B Een dagje ouder Ouder worden Colofon Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B: Een dagje ouder, 2013 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann Dit katern

Nadere informatie

1 Kussen over mijn hoofd

1 Kussen over mijn hoofd 1 Kussen over mijn hoofd De woonkamerdeur valt met een klap achter mij dicht. Ik ren de trap op, sla hier en daar een tree over. Niet vallen, denk ik nog, of misschien wel vallen. Mijn been breken en dan

Nadere informatie

Activiteiten bij De Helderse Vallei - juli 2019

Activiteiten bij De Helderse Vallei - juli 2019 De Helderse Vallei is een natuurcentrum op loopafstand van het Noordzeestrand. Bekijk de natuurexpositie, doe mee met een excursie of struin in de gezellige winkel. Vanaf De Helderse Vallei zijn er wandel,

Nadere informatie

September 2015, jaargang 42. opgericht 26 april 1973

September 2015, jaargang 42. opgericht 26 april 1973 September 2015, jaargang 42 opgericht 26 april 1973 Hugo Aqua Nieuws 2 Kijk ook eens op onze Facebookpagina: www.aquariumvereniging.hugoaqua@facebook.com Dit is de QR- code voor de website van Hugo Aqua,

Nadere informatie

Ruimte voor jezelf. Coaching met paarden op Château Montchoix 16 tot en met 23 juni 2014. Vakantie met aandacht voor persoonlijke ontwikkeling

Ruimte voor jezelf. Coaching met paarden op Château Montchoix 16 tot en met 23 juni 2014. Vakantie met aandacht voor persoonlijke ontwikkeling Château Montchoix & Caballo Consultancy Ruimte voor jezelf Vakantie met aandacht voor persoonlijke ontwikkeling Coaching in Frankrijk Een kasteel, bossen, paarden, zon. Ruimte en tijd voor jezelf, voor

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

ALFA A ANTWOORDEN STER IN LEZEN

ALFA A ANTWOORDEN STER IN LEZEN STER IN LEZEN ALFA A LES 1: NAAR SCHOOL 1 Ziek 1 b 2 3 b 4 a a B maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag zondag C Dit is een vraag Hoe gaat het? Het gaat wel. En met jou? Waarom kom je niet?

Nadere informatie

Mei 2015, jaargang 42. opgericht 26 april 1973

Mei 2015, jaargang 42. opgericht 26 april 1973 Mei 2015, jaargang 42 opgericht 26 april 1973 Hugo Aqua Nieuws 2 Kijk ook eens op onze Facebookpagina: www.aquariumvereniging.hugoaqua@facebook.com Dit is de QR- code voor de website van Hugo Aqua, scan

Nadere informatie

Hugo Aqua Nieuws Opgericht 26-April-1973

Hugo Aqua Nieuws Opgericht 26-April-1973 Januari 2012, jaargang 38 Hugo Aqua Nieuws Opgericht 26-April-1973 Maandblad voor aquarium, vijver en terrarium vereniging Hugo-aqua. Aangesloten bij de N.B.A.T. Bestuur Voorzitter: H. A. Sieraad, Grift

Nadere informatie

BEELDHOUWEN EN SCHILDEREN IN NOORD FRANKRIJK ATELIER MOOI WERK. Na lang voorbereiden gaat in deze zomer mijn eerste cursus in Frankrijk van start.

BEELDHOUWEN EN SCHILDEREN IN NOORD FRANKRIJK ATELIER MOOI WERK. Na lang voorbereiden gaat in deze zomer mijn eerste cursus in Frankrijk van start. BEELDHOUWEN EN SCHILDEREN IN NOORD FRANKRIJK ATELIER MOOI WERK Na lang voorbereiden gaat in deze zomer mijn eerste cursus in Frankrijk van start. In Noord Frankrijk, 385 km van Den Haag, net onder de Franse

Nadere informatie

Schoolreis Texel 2012. 27 29 juni

Schoolreis Texel 2012. 27 29 juni Schoolreis Texel 2012 27 29 juni Naam Klas :.. :.. 1 Welkom op Texel Je verblijft in Stayokay Texel, Haffeldenweg 29, 1791 AS Texel Je neemt de volgende spullen mee: Kleding, zwemkleding, regenkleding,

Nadere informatie

Take a look at my life 12

Take a look at my life 12 Take a look at my life 12 Verslaafd aan foto,s maken. Elke dag weer mijn mobiel uit me zak halen en foto,s maken van de dingen die ik mee maak of tegenkom. Er zijn al zoveel mensen die gebruik maken van

Nadere informatie

Aquarius nieuwsbrief. Van de voorzitter 2019 FEBRUARI NO 2. Er komt weer leven in de brouwerij.

Aquarius nieuwsbrief. Van de voorzitter 2019 FEBRUARI NO 2. Er komt weer leven in de brouwerij. 2019 FEBRUARI NO 2 Aquarius nieuwsbrief Van de voorzitter Er komt weer leven in de brouwerij. In dit nummer 1 van de voorzitter klaverjas Zoo Zajac Bakkentoer Dia lezing Leo Brand Artikelen bestellen Water

Nadere informatie

April 2016 jaargang 42. opgericht 26 april 1973

April 2016 jaargang 42. opgericht 26 april 1973 April 2016 jaargang 42 opgericht 26 april 1973 Hugo Aqua Nieuws 2 Kijk ook eens op onze Facebookpagina: www.aquariumvereniging.hugoaqua@facebook.com Dit is de QR- code voor de website van Hugo Aqua, scan

Nadere informatie

Werkblad Natuurlijk water in de Kwebben

Werkblad Natuurlijk water in de Kwebben Werkblad Natuurlijk water in de Kwebben Droppie in de Kwebben Hallo allemaal! Wat fijn dat jullie straks naar de Kwebben in Vught gaan! Mijn naam is Droppie en ik weet alles over water. Wist je dat water

Nadere informatie

NAAM. Uil kijkt in een boek. Het is een boek over dieren. Er staan plaatjes in. Van elk dier één. Uil ziet een leeuw. En een pauw. En een bever.

NAAM. Uil kijkt in een boek. Het is een boek over dieren. Er staan plaatjes in. Van elk dier één. Uil ziet een leeuw. En een pauw. En een bever. Vos en Waar is Haas het ijs? NAAM Uil kijkt in een boek. Het is een boek over dieren. Er staan plaatjes in. Van elk dier één. Uil ziet een leeuw. En een pauw. En een bever. Wat een raar beest! lacht Uil.

Nadere informatie

Zo het beton is gestoord en nu deze eerst even laten drogen voordat de staande binten er onder geplaatst kunnen worden.

Zo het beton is gestoord en nu deze eerst even laten drogen voordat de staande binten er onder geplaatst kunnen worden. Al een tijd hadden wij het idee om een zeeaquarium aan te schaffen. Na veel informatie te hebben ingewonnen bij Waterweelde en op het Zeewaterforum gaat onze voorkeur uit naar een bak van 130x50x60 waterhoogte.

Nadere informatie

Hugo aqua 40 jaar. Hugo Aqua Nieuws Opgericht 26-April Maandblad voor aquarium, vijver en terrarium vereniging Hugo-aqua.

Hugo aqua 40 jaar. Hugo Aqua Nieuws Opgericht 26-April Maandblad voor aquarium, vijver en terrarium vereniging Hugo-aqua. Mei 2013, jaargang 40 Hugo Aqua Nieuws Opgericht 26-April-1973 Maandblad voor aquarium, vijver en terrarium vereniging Hugo-aqua. Aangesloten bij de N.B.A.T. Hugo aqua 40 jaar Dit is de QR- code voor de

Nadere informatie

Nieuwsbrief Stichting Dierensteun La Vida

Nieuwsbrief Stichting Dierensteun La Vida Verslag werkbezoek aan Chiripaina in Guareña oktober 2014 Vorig jaar zijn we voor het eerst naar het asiel in Guareña geweest. Wij zijn Joséphine, Joke, Linda en Jet van Dierensteun La Vida. Het is fantastisch

Nadere informatie

Stomme trutten. Qatar, Qatar!, giechelen de meisjes voor het huis aan de overkant. Kelly heeft gelijk. Nu zijn ze op de fiets.

Stomme trutten. Qatar, Qatar!, giechelen de meisjes voor het huis aan de overkant. Kelly heeft gelijk. Nu zijn ze op de fiets. Stomme trutten Kijk, die stomme trutjes zijn er weer. Kelly wijst naar buiten. Sanne kijkt nieuwsgierig uit het raam. Voor het huis aan de overkant staan twee meisjes. Meisjes met blonde paardenstaartjes.

Nadere informatie

December 2015. Jaargang 37

December 2015. Jaargang 37 December 2015 Jaargang 37 Bij ons voelt uw viervoeter zich thuis! T 0162 437822 F 0162 437284 I www.teraalst.nl Aquariumvereniging De Siervis Ingeschreven onder 40258165 bij de K.v.K te Tilburg. Goedgekeurd

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

58. Van sneeuw en regen naar een zonnig Zoutkamp

58. Van sneeuw en regen naar een zonnig Zoutkamp 58. Van sneeuw en regen naar een zonnig Zoutkamp 18 maart 2013 Een beter slaapmutsje dan Nobel bestaat er niet! Vanmorgen door de wekker heen geslapen en 5 oproepen van Laurens gemist. Als ik eindelijk

Nadere informatie

Iris marrink Klas 3A.

Iris marrink Klas 3A. Iris marrink Klas 3A. 1 Inhoud. 1- Voorpagina 2- Inhoud, inleiding & mijn mening 3- Dag 1 4- Dag 2 5- Dag 3 6- Dag 4 7- Dag 5 Inleiding. Ik kreeg als opdracht om een dagverslag te maken over Polen. 15

Nadere informatie

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen.

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 103 103 HOOFDSTUK 7 Wat gaan we doen? WOORDEN 1 Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 2 Op 22 november zijn we 25 jaar

Nadere informatie

Voor Indigo en Nhimo Papahoorjeme_bw.indd :02

Voor Indigo en Nhimo Papahoorjeme_bw.indd :02 Papahoorjeme_bw.indd 2 05-05-11 15:02 Papahoorjeme_bw.indd 3 05-05-11 15:02 Voor Indigo en Nhimo Tamara Bos Papa, hoor je me? met tekeningen van Annemarie van Haeringen Leopold / Amsterdam De liefste

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

Quinta Verde Sintra Portugal Costa de Lisboa Sintra

Quinta Verde Sintra Portugal Costa de Lisboa Sintra Quinta Verde Sintra Portugal Costa de Lisboa Sintra 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Quinta Verde Sintra - (Portugal Costa de Lisboa Sintra) - 3 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden

Nadere informatie

De kleine draak vindt het drakenland Iris Kater. Vandaag wil ik jullie iets vertellen over een kleine draak.

De kleine draak vindt het drakenland Iris Kater. Vandaag wil ik jullie iets vertellen over een kleine draak. De kleine draak vindt het drakenland Iris Kater Vandaag wil ik jullie iets vertellen over een kleine draak. Deze kleine draak werd in de mensenwereld geboren en heeft lang bij zijn vriend Maurice en zijn

Nadere informatie

Namibië. 25 augustus 2015

Namibië. 25 augustus 2015 Namibië 25 augustus 2015 Verslag Namibië 27-6 tm 9-7- 2015 27-6 Vertrek vanaf Frankfurt om 20.10 uur. 28-6 Na een vlucht van 10 uur zijn wij aangekomen op Windhoek. Wat was het koud s,morgens vroeg om

Nadere informatie

Ga eens even bij jezelf na waarom je dit programma bent gaan volgen: wil je weg van iets of wil je ergens naartoe?

Ga eens even bij jezelf na waarom je dit programma bent gaan volgen: wil je weg van iets of wil je ergens naartoe? Je bent waarschijnlijk begonnen met Het VoedingsKompas vanuit het verlangen om iets te veranderen in je leven. Misschien wil je alleen maar méér energie, misschien wil je af van enkele lichamelijke klachten

Nadere informatie

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen www.edusom.nl Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen Het is belangrijk om veel woorden te leren. In deze extra les vindt u extra woorden bij de Opstartlessen 1 t/m 5. Kijk ook eens naar

Nadere informatie

,:,- ::s (\') ., - n. -==-. (\) ==} (\) (\) (ih. (\) (h. b,. (\)

,:,- ::s (\') ., - n. -==-. (\) ==} (\) (\) (ih. (\) (h. b,. (\) ë' - ::s r,:,- -+ o -+ (\') 0 lo., o_ 0 - n. ==} -==-. < (ih o= (h b,. =g ) Tuinwandeling voor groep 1 / 2 van het primair onderwijs HET LIEVEHEERSBEESTJESPAD Tuin: Landzigt Tijdsduur: cira 1 uur Eigen

Nadere informatie

Avonturen van K nijn op Algemene School Oost

Avonturen van K nijn op Algemene School Oost Avonturen van K nijn op Algemene School Oost Op maandag 12 november 2018 ben ik begonnen aan mijn rondreis langs veel klassen van Algemene School Oost te Bergen op Zoom. Superspannend, want het was de

Nadere informatie

Melkweg. Van kop tot teen. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Gezondheid: Het lichaam

Melkweg. Van kop tot teen. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Gezondheid: Het lichaam Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B Van kop tot teen Gezondheid: Het lichaam Colofon Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B: Van kop tot teen, 0 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann

Nadere informatie

Mieke Lansbergen. Op een dag leek het me een goed idee om een offer te maken voor God. Uit dankbaarheid voor alles wat groeit, en omdat

Mieke Lansbergen. Op een dag leek het me een goed idee om een offer te maken voor God. Uit dankbaarheid voor alles wat groeit, en omdat Mieke Lansbergen Hallo? Ha! Zie je mij? Kijk! Kijk even naar mij. Ik ben Kaïn. Fijn dat ik even iemand tegenkom! Ik loop hier al een tijd te dwalen, en het is zo saai in je eentje. Ik kom daar vandaan.

Nadere informatie

Te huur HOOFDSTUK 4 WOORDEN. Kies het goede woord. 1 Ik woon in een flat op de vierde... a verdieping b appartement

Te huur HOOFDSTUK 4 WOORDEN. Kies het goede woord. 1 Ik woon in een flat op de vierde... a verdieping b appartement 51 51 HOOFDSTUK 4 Te huur WOORDEN 1 1 Ik woon in een flat op de vierde.... a verdieping b appartement 2 Het is een rijtjeshuis met een grote woonkamer en drie.... a tuinen b slaapkamers 3 Mijn woonkamer

Nadere informatie

Een nieuw leven. Een maand eerder. Zondag 25 juli

Een nieuw leven. Een maand eerder. Zondag 25 juli Een maand eerder Zondag 25 juli Een nieuw leven Het lijkt me zo leuk om naar Aruba te verhuizen. Simon krijgt daar een topbaan en ik kan mijn leven weer op orde brengen. Ik kan gaan doen wat ik wil. Een

Nadere informatie

Eerste druk, maart Monique van Stenus

Eerste druk, maart Monique van Stenus De dienstmeisjes Eerste druk, maart 2012 2012 Monique van Stenus isbn: 978-90-484-2288-3 nur: 312 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl Hoewel aan de totstandkoming van deze uitgave

Nadere informatie

Melkweg. Hier is de bon. Lezen Alfa A. Naar de winkel

Melkweg. Hier is de bon. Lezen Alfa A. Naar de winkel Melkweg Lezen Alfa A Hier is de bon Naar de winkel Colofon Melkweg Lezen Alfa A, Hier is de bon, 205 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann Dit katern is een uitgave van Stichting

Nadere informatie

Take a look at my life 43

Take a look at my life 43 Take a look at my life 43 Verslaafd aan foto,s maken. Elke dag weer mijn mobiel uit me zak halen en foto,s maken van de dingen die ik mee maak of tegenkom. Er zijn al zoveel mensen die gebruik maken van

Nadere informatie

www.deschuttervis.nl Aan:

www.deschuttervis.nl Aan: Beste Leden, Wat gaat de tijd toch snel, alweer 3 maanden geleden dat onze laatste clubavond was. A.s. zal daarom in het teken staan van een grote vis en plantenveiling en tijdens de pauze vindt er nog

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 4 Wonen

Spreekopdrachten thema 4 Wonen Spreekopdrachten thema 4 Wonen Opdracht 1 bij 4.1 ** Uitleg voor de docent: Op de volgende pagina vind je een blad met plaatjes. Knip de plaatjes uit en doe ze in een envelop. Geef elk tweetal een envelop.

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 4 Wonen

Spreekopdrachten thema 4 Wonen Boven: Spreekopdrachten thema 4 Wonen Opdracht 2 bij 4.1 * slaapkamer 2 trap Beneden: tuin garage TaalCompleet A1 Spreken Plus Thema 4-1 Opdracht 3 bij 4.1 ** Vertel. Wat voor huis heb jij? - Woon je in

Nadere informatie

Schoolkamp. Ze hadden toen allemaal iets verzonnen om niet mee te hoeven met de dropping.

Schoolkamp. Ze hadden toen allemaal iets verzonnen om niet mee te hoeven met de dropping. Schoolkamp En jij, Abel?, vraagt Nadia. Wat doe jij over tien jaar? Abel buigt naar voren om nog een flesje bier uit het kratje te pakken. Dan werk ik bij de Amsterdamse politie, zegt hij. Hij maakt het

Nadere informatie

Take a look at my life week 13

Take a look at my life week 13 Take a look at my life week 13 Dit was me wel een weekje zeg een nogal saai weekje. Met heel veel op bed liggen omdat ik ziek ben. Hoest de longen uit me lijf, ben onwijs verkouden, totaal geen energie

Nadere informatie

Thijs gaat op reis. Een voorleesboekje

Thijs gaat op reis. Een voorleesboekje Thijs gaat op reis Een voorleesboekje Dit boekje is opgedragen aan de vrijwilligers die in hun eigen dorp een beetje extra liefde geven aan kinderen. Kinderen die zonder die liefde, aandacht en zorg geen

Nadere informatie

Verslag van de 1ste etappe Regio Amsterdam zaterdag 28 april Overdracht van de Bourdon aan Regio Amsterdam door de Regio Bollenstreek.

Verslag van de 1ste etappe Regio Amsterdam zaterdag 28 april Overdracht van de Bourdon aan Regio Amsterdam door de Regio Bollenstreek. Verslag van de 1ste etappe Regio Amsterdam zaterdag 28 april 2018. Overdracht van de Bourdon aan Regio Amsterdam door de Regio Bollenstreek. Als we ( Marja Maas en Wil Combee) rond 10.00 uur aankomen bij

Nadere informatie

1 Vinden de andere flamingo s mij een vreemde vogel? Dat moeten ze dan maar zelf weten. Misschien hebben ze wel gelijk. Het is ook raar, een flamingo die jaloers is op een mens. En ook nog op een paard.

Nadere informatie

Herman gaat met zijn dochter Lies naar de dierentuin. Joppie de hond gaat ook mee. Ze gaan gelijk naar de apen, die dicht bij de ingang zijn.

Herman gaat met zijn dochter Lies naar de dierentuin. Joppie de hond gaat ook mee. Ze gaan gelijk naar de apen, die dicht bij de ingang zijn. Herman gaat met zijn dochter Lies naar de dierentuin. Joppie de hond gaat ook mee. Ze gaan gelijk naar de apen, die dicht bij de ingang zijn. De ondeugendste aap Snoei pakt de hoed van Herman af. Snoei

Nadere informatie

inhoud 1. Bijgeloof 3 2. Getallen: geluk en ongeluk 4 3. Het hoefijzer 5 4. Het klavertje vier 6 5. Afkloppen op hout 7 6. Ladders 8 7. De kat 9 8.

inhoud 1. Bijgeloof 3 2. Getallen: geluk en ongeluk 4 3. Het hoefijzer 5 4. Het klavertje vier 6 5. Afkloppen op hout 7 6. Ladders 8 7. De kat 9 8. Bijgeloof inhoud 1. Bijgeloof 3 2. Getallen: geluk en ongeluk 4 3. Het hoefijzer 5 4. Het klavertje vier 6 5. Afkloppen op hout 7 6. Ladders 8 7. De kat 9 8. De paraplu 10 9. Spinnen 11 10. Spiegels en

Nadere informatie

Fietsvakantie 2015. De Schakel Uitwaaien op Texel. woensdag 24 juni 2015 t/m zondag 28 juni 2015

Fietsvakantie 2015. De Schakel Uitwaaien op Texel. woensdag 24 juni 2015 t/m zondag 28 juni 2015 Fietsvakantie 2015 De Schakel Uitwaaien op Texel woensdag 24 juni 2015 t/m zondag 28 juni 2015 Volg ons door tijdens de fietsvakantie elke dag ons verslag te lezen op: www.deschakelamstelveen.nl Het programma

Nadere informatie

Take a look at my life 42

Take a look at my life 42 Take a look at my life 42 Verslaafd aan foto,s maken. Elke dag weer mijn mobiel uit me zak halen en foto,s maken van de dingen die ik mee maak of tegenkom. Er zijn al zoveel mensen die gebruik maken van

Nadere informatie

- VIOLET - Ninja Paap-Luijten

- VIOLET - Ninja Paap-Luijten - VIOLET - Ninja Paap-Luijten Violet zat voor haar raam en keek naar buiten, zoals ze dat iedere dag deed. Ze keek naar de polderweg, waar vier auto s per dag overheen reden op een drukke dag. Aan de andere

Nadere informatie

Relais Parco Cavalonga Hotel Italië Sicilië Ragusa

Relais Parco Cavalonga Hotel Italië Sicilië Ragusa Relais Parco Cavalonga Hotel Italië Sicilië Ragusa 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Relais Parco Cavalonga Hotel - (Italië Sicilië Ragusa) - 4 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden

Nadere informatie

Ria Massy. De film van Abel

Ria Massy. De film van Abel DE FILM VAN ABEL Ria Massy De film van Abel De film van Abel 2018 Ria Massy & Uitgeverij Vrijdag Jodenstraat 16, 2000 Antwerpen www.uitgeverijvrijdag.be In samenwerking met Wablieft Frederik de Merodestraat

Nadere informatie

inhoud blz. 1. Bijgeloof 2. Getallen: geluk en ongeluk 3. Het hoefijzer 4. Het klavertje vier 5. Afkloppen op hout 6. Ladders 7.

inhoud blz. 1. Bijgeloof 2. Getallen: geluk en ongeluk 3. Het hoefijzer 4. Het klavertje vier 5. Afkloppen op hout 6. Ladders 7. Bijgeloof inhoud blz. 1. Bijgeloof 3 2. Getallen: geluk en ongeluk 4 3. Het hoefijzer 5 4. Het klavertje vier 6 5. Afkloppen op hout 7 6. Ladders 8 7. De kat 9 8. De paraplu 10 9. Spinnen 11 10. Spiegels

Nadere informatie

Quinta Verde Sintra Portugal Costa de Lisboa Sintra

Quinta Verde Sintra Portugal Costa de Lisboa Sintra Quinta Verde Sintra Portugal Costa de Lisboa Sintra 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Quinta Verde Sintra - (Portugal Costa de Lisboa Sintra) - 3 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden

Nadere informatie

Quinta Verde Sintra Portugal Costa de Lisboa Sintra

Quinta Verde Sintra Portugal Costa de Lisboa Sintra Quinta Verde Sintra Portugal Costa de Lisboa Sintra 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Quinta Verde Sintra - (Portugal Costa de Lisboa Sintra) - 3 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden

Nadere informatie

Hallo Waterkrant lezers, Welkom bij het tweede deel van De Waterkrant!

Hallo Waterkrant lezers, Welkom bij het tweede deel van De Waterkrant! Hallo Waterkrant lezers, Welkom bij het tweede deel van De Waterkrant! We zijn aangekomen in het jaar 2016 en willen graag terugkijken naar wat de kinderen de afgelopen periode gedaan hebben. Ook deze

Nadere informatie

Edward van de Vendel Toen kwam Sam. Met tekeningen van Philip Hopman

Edward van de Vendel Toen kwam Sam. Met tekeningen van Philip Hopman Edward van de Vendel Toen kwam Sam Met tekeningen van Philip Hopman Amsterdam Antwerpen Em. Querido s Uitgeverij bv 2011 1 De hond was er zomaar. Hij stond aan het begin van de oprit, met zijn voorpoten

Nadere informatie

Hoofdstuk 17 - Willem en Ielynke

Hoofdstuk 17 - Willem en Ielynke Een hoofdstuk uit Kort maar krachtig, portretten van extreem kleine mensen; Cornelie van Well. Uitgeverij De Tijdstroom. http://www.wijwell.nl/kmk/ Hoofdstuk 17 - Willem en Ielynke Wij zijn gelukkig zoals

Nadere informatie

Hugo aqua 40 jaar. Hugo Aqua Nieuws Opgericht 26-April-1973. Maandblad voor aquarium, vijver en terrarium vereniging Hugo-aqua.

Hugo aqua 40 jaar. Hugo Aqua Nieuws Opgericht 26-April-1973. Maandblad voor aquarium, vijver en terrarium vereniging Hugo-aqua. Januari 2014, jaargang 40 Hugo Aqua Nieuws Opgericht 26-April-1973 Maandblad voor aquarium, vijver en terrarium vereniging Hugo-aqua. Aangesloten bij de N.B.A.T. Hugo aqua 40 jaar Dit is de QR- code voor

Nadere informatie

SPREEKBEURT ZWAARDDRAGER

SPREEKBEURT ZWAARDDRAGER SPREEKBEURT ZWAARDDRAGER l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE ZWAARDDRAGER

Nadere informatie

Schildervakantie in de Morvan! Zaterdag 09 juni zaterdag 16 juni 2012

Schildervakantie in de Morvan! Zaterdag 09 juni zaterdag 16 juni 2012 Schildervakantie in de Morvan! Zaterdag 09 juni zaterdag 16 juni 2012 Tekenen en schilderen én Bourgondisch genieten! Een schildervakantie in de Morvan; het groene hart van de Bourgogne, onder leiding

Nadere informatie

Inhoud van dit maandblad. 73e jaargang nummer 5, januari 2019

Inhoud van dit maandblad. 73e jaargang nummer 5, januari 2019 Bestuursleden: Vereniging voor Aquarium-, Terrarium- en Vijverkunde. Rekeningnummer: NL38 INGB 0000 8459 52. Opgericht: 15 augustus 1945 (Koninklijk goedgekeurd). Aangesloten bij de Nederlandse Bond Aqua-Terra.

Nadere informatie

juni 2015 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Naar de camping

juni 2015 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Naar de camping juni 2015 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Naar de camping Naar de camping 1 We slapen in een tent. Dat zijn we zo gewend. tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Refrein: Dan gaan

Nadere informatie

Rana, het regenboogkind. Esther Bohte-de Wilde

Rana, het regenboogkind. Esther Bohte-de Wilde Rana, het regenboogkind Esther Bohte-de Wilde Eerste druk, september 2016 ISBN 978 90 824214 2 2 NUR 728 Tekst: juli 2016 Esther Bohte-de Wilde Illustraties: juli 2016 Esther Bohte-de Wilde Uitgeverij:

Nadere informatie

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 1 Les 1

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 1 Les 1 Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 1 Les 1 een hark Een lange steel met een soort kam van ijzer eraan. de fontein Een bak waaruit water spuit. Het is voor de sier. Een wasbak in de badkamer wordt ook

Nadere informatie

Mooie route door Friesland en veel gezien, maar weinig andere A112 onderweg

Mooie route door Friesland en veel gezien, maar weinig andere A112 onderweg De Elfstedentocht Nou daar gaan we dan, onze eerste automeeting met de A112. We hadden er veel zin in en natuurlijk veel te vroeg wakker. Dus door de polder scheuren in de vroegte met de net gepoetste

Nadere informatie

Quinta das Vinhas Portugal Madeira Estreito da Calheta

Quinta das Vinhas Portugal Madeira Estreito da Calheta Quinta das Vinhas Portugal Madeira Estreito da Calheta 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Quinta das Vinhas - (Portugal Madeira Estreito da Calheta) - 4 sterren 1.2. Faciliteiten

Nadere informatie

Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde ``

Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde `` Heerlerheide Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde `` Opgericht: 7 oktober 1961 te Heerlerheide gemeente Heerlen. Koninklijk goedgekeurd bij besluit van 4 september 1975 Aangesloten bij de N.B.A.T. en

Nadere informatie

Van Overloon naar de Christinehoeve.

Van Overloon naar de Christinehoeve. Van Overloon naar de Christinehoeve. Carnavalsbeeld in Overloon. Ons eten bij de Heksenboom. Het eten is goed, de bediening heel attent en aardig, de lucht is weer blauw aan het worden en kinderen van

Nadere informatie

God houdt zijn belofte Genesis 21:1-6. De berg op Genesis 22:1-8. God heeft me heel gelukkig gemaakt! Ze noemden hun zoon Izak. Dat betekent: lachen.

God houdt zijn belofte Genesis 21:1-6. De berg op Genesis 22:1-8. God heeft me heel gelukkig gemaakt! Ze noemden hun zoon Izak. Dat betekent: lachen. 35 God houdt zijn belofte Genesis 21:1-6 Abraham wist dat God zich met Sodom en Gomorra aan Zijn woord gehouden had. Hij vertrouwde erop dat God Zijn belofte aan hem en Sara ook zou houden. Ze zouden een

Nadere informatie

SPREEKBEURT MARMERBIJLZALM

SPREEKBEURT MARMERBIJLZALM SPREEKBEURT MARMERBIJLZALM l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE MARMERBIJLZALM

Nadere informatie

IMPRESSIE VAN EEN LEUKE WEEK IN LERMOOS OOSTENRIJK

IMPRESSIE VAN EEN LEUKE WEEK IN LERMOOS OOSTENRIJK IMPRESSIE VAN EEN LEUKE WEEK IN LERMOOS OOSTENRIJK De laatste week van augustus zijn wij (Loes en Diana) samen met onze honden naar de Oostenrijkse bergen geweest om lekker te gaan wandelen. We hadden

Nadere informatie

Fajã dos Padres Portugal Madeira Quinta Grande

Fajã dos Padres Portugal Madeira Quinta Grande Fajã dos Padres Portugal Madeira Quinta Grande 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Fajã dos Padres - (Portugal Madeira Quinta Grande) - 3 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden Zwembad:

Nadere informatie

De ettertjes willen een kikkercircus

De ettertjes willen een kikkercircus Inhoud Vieze voeten 6 De ettertjes willen een kikkercircus rcus 9 De ettertjes willen schoonmaken 13 Logeren 16 Geld verdienen 19 Opgeruimd staat netjes 22 Parapluutjes 25 Winkeltje spelen 28 Twee moorkoppen

Nadere informatie