Onderzoek naar stand-alone en online digibordsoftware

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Onderzoek naar stand-alone en online digibordsoftware"

Transcriptie

1 Onderzoek naar stand-alone en online digibordsoftware Inleiding Toen de IWB (Interactive Whiteboards) hun intrede deden, beschikte nagenoeg elk bord over eigen software. Ook toen verschenen al de eerste merkonafhankelijke programma s die bij elk bord gebruikt konden worden. Enkele merken borden leverden ook een merkonafhankelijk programma mee. De ontwikkelingen gaan snel: de (Multi)touchscreens doen hun intrede en ook hierbij wordt software gebruikt. Deze software blijkt niet altijd van goede kwaliteit te zijn of erg beperkt in mogelijkheden. Dit betekent dat de merkonafhankelijke programma s meer in beeld komen. In dit artikel zet ik een aantal programma s op een rijtje. Het betreft zowel te installeren als gratis programma s en ik besteed ook aandacht aan online applicaties. Een aantal programma s is gratis, voor andere moet betaald worden. Onderzochte programma s Stand-alone programma s ActivInspire Professional edition C-tools Easiteach NotateIt One Note Pointofix Slimboard Uniboard Online applicaties Dabbleboard Twiddla Board SMART Notebook Express Sriblink Skrbl Scribblar Conclusie Dit overzicht is natuurlijk niet compleet. Ik nodig iedereen die waardevolle aanvullingenn heeft, dit aan mij de melden zodat ik ze kan toevoegen aan dit overzicht.

2 ActivInspire Professional edition Activ Inspire Professional Edition is een heel uitgebreid programma dat standaard geleverd wordt bij het ActivBoard. Uit de licentie blijkt dat het programma ook gebruikt mag worden in combinatie met andere whiteboards of touchscreens. Het programma beschikt over alle basisfuncties zoals aantekeningen maken, tekenen en werken met vormen. Hierbij kunnen de eigenschappen worden ingesteld en aangepast. Het programma beschikt over een schermrecorder. Ook kan een schermafbeelding gemaakt worden. Er kunnen ook aantekeningen op het bureaublad worden gemaakt. Het programma beschikt over een grote hoeveelheid gereedschappen zoals handschriftherkenning, vormherkenning, een spotlight, een rolgordijn, een passer, een gradenboog en een rekenmachine. Er kan gewerkt worden op meerdere lagen. In de bibliotheek zijn allerlei rasters, achtergronden en sjablonen beschikbaar, maar geen afbeeldingen. De eigenschappen van objecten zin op allerlei manieren in te stellen, Ook kunnen er allerlei acties aan objecten worden gekoppeld. Het programma is niet gratis. Het programma beschikt over een uitgebreide helpfunctie, die echter niet uitblinkt in overzichtelijkheid. Het programma is in een Nederlandstalige versie beschikbaar.

3 C-tools Met C-tools beschik je over de standaard mogelijkheden zoals tekenen, schrijven, markeren, gebruik maken van tekst, vormen en dergelijke, waarbij de eigenschappen van de objecten aangepast kunnen worden. Daarnaast kan gebruik gemaakt worden van enkele toepassingen zoals een rekenmachine, een voorzetscherm en een spotlight. Er kunnen wel schermafbeeldingen gemaakt worden, maar geen videoopnames van het scherm. Het programma bevat een grote bibliotheek met afbeeldingen. Er zijn zowel zwart-wit als kleuren afbeeldingen beschikbaar. Daarnaast kunnen allerlei achtergronden gebruikt worden, die Aan alles is te zien dat C-tools vooral gemaakt is voor gebruik in het onderwijs. De teksten bij met name de achtergronden zijn allemaal in het Engels. Voorwerpen kunnen achter elkaar gezet worden en gegroepeerd. De werkbalken kunnen aangepast worden aan de eigen voorkeur. Lessen kunnen worden opgeslagen als een lesboekbestand, of geëxporteerd als een afbeelding of een htmlpagina. C-tools is niet gratis. Op de website kun je een trialversie van het programma downloaden. Op de website tref je een uitgebreide handleiding in pdf-formaat aan. Het programma is er ook in een Nederlandstalige versie.

4 Easiteach Het programma heeft geen Windows-look. Dat maakt het ontdekken van de verschillende mogelijkheden in het begin lastig. Het programma werkt erg traag. Dat maakt het uitzoeken van de verschillende mogelijkheden niet tot een plezierig werkje. De standaard mogelijkheden (tekenen, schrijven, werken met vormen, tekst maken en de eigenschappen van deze objecten aanpassen) zijn allemaal aanwezig. Daarnaast beschikt het programma over enkele extra toevoegingen zoals bijvoorbeeld een voorzetscherm, het maken van een schermafbeelding, het opnemen van geluid en de mogelijkheid om een object een traject uit te laten voeren over het werkblad. Ook beschikt het programma over handschriftherkenning. Voorwerpen kunnen achter elkaar gezet worden en gegroepeerd. In het programma is een bibliotheek met afbeeldingen beschikbaar. Op de website kunnen een aantal kanten-klare lessen worden gedownload. Ook zijn daar enkele sjablonen beschikbaar ( de Lesmethode ). Het is mogelijk op het bureaublad alleen een klein tablet geopend te hebben waardoor je met andere programma s kunt werken. Het basisprogramma Starter kan worden uitgebreid met modules voor bijvoorbeeld Rekenen en. Bestanden worden opgeslagen in het eigen formaat van Easiteach. Bij Easiteach kunnen diverse merken stemkastjes gebruikt worden. Enkele dialoogschermen blijven op de voorgrond staan als je met een ander programma werkt. Dat is op z n minst onhandig te noemen. Het programma is niet gratis. Op de website zijn enkele uitlegbladen beschikbaar. Andere handleidingen heb ik niet kunnen ontdekken. Ook is er geen helpfunctie voorhanden. Scholen kunnen wel een cursus aanschaffen. Het programma is ook in een Nederlandstalig versie beschikbaar.

5 NotateIt Notate It is een merkonafhankelijk programma dat gebruikt kan worden bij elk digitaal schoolbord. In het programma is een bestand beschikbaar waarin de verschillende functies van het programma worden toegelicht. Het programma heeft een typische Windows-look en is Engelstalig. De gereedschappenbalken kunnen ingesteld worden, zodat je het programma aan je eigen wensen kunt aanpassen. De standaard gereedschappen zijn allemaal beschikbaar, zoals het maken van aantekeningen, het gebruik van vormen, markeren, het maken van gedrukte teksten enzovoorts. De kleuren en lijnen kunnen aangepast worden. Het is mogelijk om schermafbeeldingen te maken en deze in een werkblad te zetten. Ook kan een video-opname gemaakt worden van handelingen. Voorwerpen kunnen achter elkaar gezet worden en gegroepeerd. Het programma beschikt niet over een voorzetscherm of een spotlight. Het programma bevat geen bibliotheek met afbeeldingen. Bestanden kunnen worden opgeslagen als.not bestanden Er kan ook worden geëxporteerd naar PDF, en de pagina s kunnen worden opgeslagen als afbeeldingen. De werkbalken kunnen aangepast worden aan de eigen voorkeur. Het programma is niet gratis. Op de website vind je prijsinformatie. Je kunt hier een trial-versie van het programma aanvragen. Je ontvangt dan een link naar het installatiebestand. Je vindt hier ook tutorials die je helpen bij het gebruik van het programma. Het programma heeft geen Nederlandstalige versie.

6 One Note One Note neemt in dit overzicht een bijzondere plaats in. Het programma maakt deel uit van Office 2007 en biedt de mogelijkheid om allerlei informatie vanuit allerlei (online) bronnen te beheren en ook via het digibord te delen. Bijzonder is dat deze bronnen ook binnen een team gedeeld kunnen worden. Pieter Kleinjan heeft hiervoor een uitstekend artikel geschreven: waarin hij dieper op het gebruik van One Note in het onderwijs ingaat. Een aanrader!

7 Pointofix Pointofix is een heel eenvoudig programma. Als je het opent zie je op het beeldscherm een heel klein venster met de tekst Start. Als je daarop klikt wordt een venster geopend waarin de diverse knoppen staan. Het scherm wordt meteen bevroren: je kunt op het scherm aantekeningen maken maar andere programma s niet meer bedienen. Je kunt dus ook niet schakelen tussen programma s. In het schermvoorbeeld zie je het programma Word met rechts het venster van Pointofix. Pointofix beschikt alleen over basismogelijkheden: tekenen en werken met vormen in diverse kleuren en stijlen. Je kunt niet werken met lagen, maar gemaakte aantekeningen kunnen wel worden opgeslagen als een afbeelding. Het is niet mogelijk om meerdere pagina s in één bestand te maken. Het programma is gratis. In het programma is een Duitstalige helpfunctie aanwezig. Het programma is er in een Nederlandstalige versie. Dat heeft weinig om het lijf: de uitleg met de knoppen is dan Nederlandstalig, de helpfunctie niet.

8 Slimboard Het programma is Windows-georënteerd. Alle basisfuncties zijn aanwezig: tekenen, aantekeningen maken, markeren, werken met vormen en de eigenschappen hiervan instellen en aanpassen. Daarbij kunnen ook grafieken gemaakt worden, snel tabellen worden opgezet en er zijn diverse rekengereedschappen zoals een passer, een liniaal en een gradenboog beschikbaar. Het is mogelijk een schermopname en een videoopname te maken. Ook een spotlight en een voorzetscherm zijn aanwezig. Het programma beschikt over een bibliotheek met een breed scala aan afbeeldingen. Geschreven tekst kan worden omgezet naar drukletters. Het programma beschikt over een zwevend gereedschap, zodat je in andere programma s kunt werken en daarin aantekeningen kunt maken. De menubalken kunnen worden aangepast aan je persoonlijke wensen. Bestanden worden opgeslagen in het specifieke formaat van Slimboard, maar ook als PDF-bestand of afbeelding. Het programma is gratis. En dat is best bijzonder voor zo n uitgebreid programma. Op de website is een referentiekaart beschikbaar waarin de functies overzichtelijk worden uitgelegd. Het programma is in een Nederlandstalige versie beschikbaar.

9 Uniboard Uniboard is niet Windows-georiënteerd. Toch raak je snel aan de werking gewend door de overzichtelijke structuur. Op de website melden de makers: Uniboard looks like a whiteboard, not like a complex software. En daar ben ik het helemaal mee eens. Het programma stelt je in staat om aantekeningen te maken, te tekenen, te markeren, lijnkleur en stijl in te stellen en te gummen. Ook kunnen gedrukte teksten worden gemaakt. Vormen zijn aanwezig in de bibliotheek. Het is niet mogelijk om een schermopname of een video-opname te maken. Je kunt ook niet met lagen werken. Uniboard beschikt over een kleine bibliotheek waarin met name gereedschappen zoals een gradenboog, een stopwatch en een rekenmachine aanwezig zijn. De afbeeldingen worden -en dat is bijzonder- vanuit het programma via Google Search gezocht. En er is meer integratie met internet: zo kun je direct in artikelen van Wikipedia zoeken en Google maps gebruiken. Bestanden kunnen worden opgeslagen in het Uniboard-formaat en als PDF. Het programma is niet gratis. Van het programma is een Nederlandstalige versie beschikbaar.

10 Online programma s Dabbleboard Dabbleboard is een programma waarmee de basisfuncties kunnen worden uitgevoerd: aantekeningen maken, tekenen, werken met vormen. Vormherkenning is beschikbaar. Objecten kunnen gegroepeerd worden. Het is niet mogelijk om te werken met lagen. Afbeeldingen kunnen zowel van internet als vanaf de eigen computer worden ingevoegd. Het is mogelijk om bestanden uit te wisselen met anderen. Er zijn diverse uitvoeringen, waarbij de eenvoudigste gratis is. Met deze gratis versie beschik je over de hierboven beschreven functies. Om deze functies allemaal te kunnen gebruiken, moet je je wel registreren. Op de website is een tutorial beschikbaar. Het programma is Engelstalig.

11 Twiddla Alle basisfuncties zijn in Twiddla aanwezig: aantekeningen maken, tekenen, gedrukte tekst maken, werken met vormen en de eigenschappen van lijnen en vormen kunnen ingesteld worden. Er is een kleine bibliotheek met vormen aanwezig. Je kunt een bestand delen met anderen en zo samenwerkend uitbreiden en aanpassen. Bestanden worden opgeslagen als een afbeelding. Je kunt niet meer meerdere pagina s in één bestand maken. Er zijn diverse uitvoeringen, waarbij de eenvoudigste gratis is. Met deze gratis versie beschik je over de hierboven beschreven functies. Om deze functies allemaal te kunnen gebruiken, moet je je wel registreren. Het programma is Engelstalig.

12 Board800 De volgende basisfuncties zijn beschikbaar: aantekeningen maken, tekenen, werken met vormen en de eigenschappen ervan (kleur, pendikte) instellen. Afbeeldingen kunnen via een url worden ingevoegd. Je kunt samenwerkend een bestand maken en gelijktijdig aanvullen. Bestanden kunnen bestaan uit meerdere pagina s en worden opgeslagen als een afbeelding. Het valt me op dat het werkblad erg klein is in verhouding tot het volledige scherm. Dat is op de afbeelding hierboven goed te zien. Er zijn diverse uitvoeringen, waarbij de eenvoudigste gratis is. Met deze gratis versie beschik je over de hierboven beschreven functies. Om deze functies allemaal te kunnen gebruiken, moet je je wel registreren. Het programma heeft een heel basic uitleg. Het programma is Engelstalig.

13 SMART Notebook Express SMART Notebook Express is de online versie van de Notebook-software. In vergelijking tot de stand-alone programma s biedt het natuurlijk veel minder mogelijkheden. Je kunt aantekeningen maken, tekenen en gedrukte tekst maken. Daarnaast kun je je bijlagen toevoegen in de vorm van documenten en url s. Eigenschappen van lijnen kunnen beperkt worden ingesteld. Je kunt geen afbeeldingen toevoegen aan bestanden. Er is wel een voorzetscherm beschikbaar. Bestanden kunnen wel opgeslagen worden in het Notebook-formaat. Je kunt dus ook bestanden openen die met Notebook of Notebook SE zijn gemaakt. Het programma is gratis. Je hoeft niet in te loggen om de functies te gebruiken. Het programma beschikt over een helpfunctie. Het programma is Engelstalig.

14 Sriblink Het programma beschikt over een aantal basisfuncties: Aantekeningen maken, tekenen, gedrukte tekst maken, rekenkundige symbolen invoegen. De eigenschappen van lijnen kunnen ingesteld worden. Het moet mogelijk zijn om afbeeldingen te uploaden, maar bij mij werkte deze functie niet. Bestanden kunnen worden opgeslagen. Je geeft je adres op. Daar komt het opgeslagen bestand binnen. Zo kun je een bestand ook naar iemand anders sturen. Aardig zijn de mogelijkheden om een VOIP- en een telefoonverbinding op te zetten. Het programma is gratis. Je hoeft niet in te loggen om de functies te gebruiken. Er is geen handleiding beschikbaar. Gezien de beperkte hoeveelheid aan molgelijkheden is dat geen bezwaar. Het programma is Engelstalig.

15 Skrbl Skrbl is een online programma dat beschikt over enkele basisfuncties: aantekeningen maken, tekenen en gedrukte tekst maken. Je kunt een aantal eigenschappen instellen. De tekstverwerker is redelijk uitgebreid: je kunt tekst bijvoorbeeld uitvullen en opsommingstekens invoegen. Je kunt geen afbeeldingen invoegen. Het werkblad is heel groot. Het programma biedt mogelijkheden voor online samenwerking. Het programma is gratis. Om alle mogelijkheden te gebruiken moeten je je laten registreren. Het programma beschikt over een uitgebreide helpfunctie. Het programma is Engelstalig.

16 Scribblar Sribblar beschikt over een ruime hoeveelheid basisfuncties: je kunt aantekeningen maken en tekenen, gedrukte tekst maken en de eigenschappen van tekst en lijnen instellen en aanpassen. Ook is het mogelijk om vormen en url s van afbeeldingen in te voegen. Je kunt gelijktijdig online samenwerken en een chat uitvoeren. Bestanden kunnen bestaat uit meerdere pagina s. Het programma is gratis. Je moet je wel registreren om het programma te kunnen gebruiken. Het programma beschikt over een helpfunctie. Het programma is Engelstalig.

17 Conclusie Uitgangspunt van dit kleine onderzoek is te kijken welke programma s in aanmerking kunnen komen voor structureel gebruik in het onderwijs, onafhankelijk van een bepaald merk whitebord of touchscreen. In vergelijking tot de meeste stand-alone programma s beschikken de online applicaties over een heel klein aantal mogelijkheden. Je kunt ze (nog) niet beschouwen als volwaardige vervangers. Wel interessant is de mogelijkheid om (gelijktijdig) aan een bestand te werken. Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat dat in het onderwijs nog geen gemeengoed is. Voor scholen (en dan met name in het VO) die studenten stimuleren om online samen te laten werken, kunnen enkele programma s zeker een meerwaarde vormen. De snelheid van de online applicaties laat nog heel wat te wensen over. Als je daarbij in ogenschouw neemt dat er stand-alone programma s zijn met buitengewoon veel mogelijkheden die vrij goedkoop of zelfs gratis zijn, is het niet moeilijk om een keuze te maken. Scholen die dieper op deze materie in willen gaan, kunnen gebruik maken van de informatie op de website Op deze website staat ook een link naar een Excel-bestand waarin een grote hoeveelheid functies van digibordsoftware staat beschreven. Hiermee kan een school bepalen welke functies ze belangrijk vindt en welke software aan deze eisen voldoet. Let op: het is een lange lijst en je moet zelf in de software onderzoeken of de gewenste functies ook aanwezig zijn! Dit onderzoek is een uitgave van Netwijs, onderdeel van Station to Station. Copyright: Auteur: Contact: Station to station B.V. Henk Heurter info@stationtostation.nl

Activinspire +Inhoud o Gebruik pen 3 o kalibreren van het bord 4 o schermindeling en benamingen Active Inspire 5 o Dashboard 6 o Hoofdgereedschapspalet 6 o Hoofdpalet 7 o De software starten 8 o De software

Nadere informatie

I) Wat? II) Google documenten. Deel 2 documenten

I) Wat? II) Google documenten. Deel 2 documenten Google Drive Deel 2 documenten I) Wat? 1) De meeste mensen bewerken teksten in de tekstverwerker Word van Microsoft Office. Het is echter ook mogelijk teksten op internet te bewerken en te bewaren. Het

Nadere informatie

Quickstart Digitaal schoolbord

Quickstart Digitaal schoolbord QuickstartDigitaalschoolbord WerkenmethetACTIVboard Documentgegevens auteur(s) : Maikel Beumer, Heutink ict versie : Werken met het ACTIVboard, training 3.0 datum : Februari 2008 2 Kalibreren U moet kalibreren

Nadere informatie

P-TOUCH EDITOR SOFTWAREHANDLEIDING. PJ-623/PJ-663 Mobiele printer. Versie 0 DUT

P-TOUCH EDITOR SOFTWAREHANDLEIDING. PJ-623/PJ-663 Mobiele printer. Versie 0 DUT P-TOUCH EDITOR SOFTWAREHANDLEIDING PJ-6/PJ-66 Mobiele printer Versie 0 DUT Inleiding De modellen PJ-6 en PJ-66 (met Bluetooth) zijn mobiele printers van Brother die compatibel zijn met allerlei Windows

Nadere informatie

Predia Qloud. Online Whiteboard Software.

Predia Qloud. Online Whiteboard Software. Predia Qloud Online Whiteboard Software www.predia.nl Predia Qloud Online Whiteboard Software Predia Qloud is de eerste online whiteboard software die op alle schermen, tablets, interactieve beamers en

Nadere informatie

OneNote 2013 Snelstartgids

OneNote 2013 Snelstartgids Aan de slag Microsoft OneNote 2013 ziet er anders uit dan eerdere versies. Daarom hebben we deze handleiding samengesteld om de leercurve zo kort mogelijk te maken. Uw notities in de cloud houden Als u

Nadere informatie

Informatie gebruik Digi Bord

Informatie gebruik Digi Bord Informatie gebruik Digi Bord Aan de slag Schakel de pc en de beamer aan en het bord is te gebruiken. Het bord hoeft u niet apart aan te zetten. De pen is nu alleen te gebruiken als muis. Beamer De beamer

Nadere informatie

Handleiding adviescommissies gemeente Oegstgeest

Handleiding adviescommissies gemeente Oegstgeest Handleiding adviescommissies gemeente Oegstgeest Pagina thema s Op deze pagina is het mogelijk om thema s toe te voegen. Wanneer je een nieuw thema wil toevoegen kan dit via deze knop: Vervolgens kom je

Nadere informatie

Inloginstructie epraktijk

Inloginstructie epraktijk Inloginstructie epraktijk Voor het inloggen op epraktijk is Java niet langer vereist. Het enige wat u nodig heeft is een recente versie van één van de volgende internetbrowsers: Internet Explorer Firefox

Nadere informatie

Introductie Werken met OneDrive voor Bedrijven

Introductie Werken met OneDrive voor Bedrijven Introductie Werken met OneDrive voor Bedrijven Inhoud Wat is OneDrive voor Bedrijven?... 2 Eerste aanmelding... 2 OneDrive gebruiken via de webbrowser... 6 Aanmaken van een nieuwe map... 6 Waar ben ik?...

Nadere informatie

SMART Notebook Productfamilie

SMART Notebook Productfamilie Productvergelijking Productfamilie In de volgende tabel vindt u een vergelijking van de vier verschillende producten in de -familie. -software Interactive Grondbeginselen Platform Windows en Mac computers

Nadere informatie

Handleiding wordpress

Handleiding wordpress Handleiding wordpress Wordpress versie 3.0.4 Handleiding versie 1.1 Auteur Website Geert Hoekzema www.geerthoekzema.nl www.geerthoekzema.nl geert@geerthoekzema.nl 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Beginnen

Nadere informatie

Office 365 voor leerlingen

Office 365 voor leerlingen Office 365 voor leerlingen Inleiding Elke leerling van onze school heeft de beschikking over een Office 365 account. Vanaf nu kun je op elke computer ter wereld gebruik maken van Office 365, zolang deze

Nadere informatie

Module 4.3 Live uitzenden en scherm delen 2 beeldschermen

Module 4.3 Live uitzenden en scherm delen 2 beeldschermen Module 4.3 Live uitzenden en scherm delen 2 beeldschermen In deze les ga ik je uitleggen hoe je live kunt uitzenden op Facebook vanaf je computer en hoe je je scherm kunt delen. Dat is heel spannend om

Nadere informatie

Microsoft Word 365. Kennismaken AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: MICROSOFT WORD 365

Microsoft Word 365. Kennismaken AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: MICROSOFT WORD 365 Microsoft Word 365 Kennismaken Inleiding Microsoft Word is het meest gebruikte tekstverwerkingsprogramma ter wereld. De mogelijkheden die Word biedt zijn talrijk, maar als je nog nooit met Word gewerkt

Nadere informatie

Een interactieve les maken met I3learnhub

Een interactieve les maken met I3learnhub Een interactieve les maken met I3learnhub Een account aanmaken Stap 1 Ga naar: http://i3learnhub.com Heb je nog geen account, klik dan op REGISTREER Heb je we l al een account, klik dan op AANMELDEN Stap

Nadere informatie

Handleiding Internet Veiligheidspakket Windows & Mac Versie april 2014

Handleiding Internet Veiligheidspakket Windows & Mac Versie april 2014 Handleiding Internet Veiligheidspakket Windows & Mac Versie april 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 3 Hoofdstuk 2. Bestellen van het Internet Veiligheidspakket 4 Hoofdstuk 3. Installatie 9 3.1

Nadere informatie

b. verbind je laptop ook met het smartboard via de usb kabel. Deze kabel sluit je aan op het usb kabel aan de rechterkant van het bord.

b. verbind je laptop ook met het smartboard via de usb kabel. Deze kabel sluit je aan op het usb kabel aan de rechterkant van het bord. Workshop 1 Smartboard training Het SMART Board starten 1 Zorg ervoor dat het Smartboard en de projector zijn aangesloten op de computer: a. verbind je laptop met de beamerkabel of VGA kabel met het smartboard.

Nadere informatie

Handleiding voor het downloaden en installeren van

Handleiding voor het downloaden en installeren van Handleiding voor het downloaden en installeren van i-link Software Handleiding software i-link ver-1.0 Inhoudsopgave: Hoofdstuk 1 Downloaden van i-link Software met Windows XP of Windows Vista pagina 3

Nadere informatie

Voorbeelden en mogelijkheden rondom het delen van bestanden/foto s

Voorbeelden en mogelijkheden rondom het delen van bestanden/foto s Voorbeelden en mogelijkheden rondom het delen van bestanden/foto s Versie 21 april 2017 Er zijn tegenwoordig steeds meer mogelijkheden als het gaat om het delen van bestanden en foto s met anderen, waarbij

Nadere informatie

VBA voor doe-het-zelvers

VBA voor doe-het-zelvers VBA voor doe-het-zelvers Handleiding van Auteur: Leofact December 2013 Inleiding VBA is de taal die Microsoft heeft ontwikkeld om taken voor het MS office pakket te automatiseren, of om er nieuwe functies

Nadere informatie

Delen van een Arrangement

Delen van een Arrangement Delen van een Arrangement Optie 1: Mail met bijlage. De makkelijkste methode is uiteraard het document te downloaden en vervolgens in zijn geheel als bijlage door te sturen naar andere koorleden. Afhankelijk

Nadere informatie

MEDIA NAV. Handleiding voor het online downloaden van content

MEDIA NAV. Handleiding voor het online downloaden van content MEDIA NAV Handleiding voor het online downloaden van content In deze handleiding leest u hoe u software- en contentupdates voor het navigatiesysteem kunt uitvoeren. Hoewel de schermafbeeldingen nog niet

Nadere informatie

AAN DE SLAG SYMWRITER INSTALLEREN. Aan de slag met Communicate Symwriter. www.leerhulpmiddelen.nl

AAN DE SLAG SYMWRITER INSTALLEREN. Aan de slag met Communicate Symwriter. www.leerhulpmiddelen.nl AAN DE SLAG AAN DE SLAG Aan de slag met Communicate Symwriter Symwriter, schrijven met symbolen, is een eenvoudige tekstverwerker, voor kinderen die beginnen met leren lezen en schrijven. De symbolen verschijnen

Nadere informatie

Beknopte handleiding Gynzy

Beknopte handleiding Gynzy Beknopte handleiding Gynzy Allereerst log je in en kom je op het volgende scherm Hierboven vind je de tabbladen. 1. Tabblad bord: Als je op dit tabblad klikt dan vind je links onderin de gereedschappen.

Nadere informatie

1. Kennismaken met Windows 10

1. Kennismaken met Windows 10 13 1. Kennismaken met Windows 10 Net als in bijna alle versies van Windows is in Windows 10 het bureaublad het beginscherm voor het werken op uw pc. Compleet met het populaire menu Start (ook wel startmenu

Nadere informatie

bla bla Documenten Gebruikershandleiding

bla bla Documenten Gebruikershandleiding bla bla Documenten Gebruikershandleiding Documenten Documenten: Gebruikershandleiding publicatie datum vrijdag, 14. november 2014 Version 7.6.1 Copyright 2006-2013 OPEN-XCHANGE Inc., Dit document is intellectueel

Nadere informatie

Handleiding. Opslag Online voor Windows Phone 8. Versie augustus 2014

Handleiding. Opslag Online voor Windows Phone 8. Versie augustus 2014 Handleiding Opslag Online voor Windows Phone 8 Versie augustus 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 3 Hoofdstuk 2. Installatie 4 2.1 Downloaden van KPN Opslag Online QR Code 4 2.2 Downloaden van KPN

Nadere informatie

Handleiding NarrowCasting

Handleiding NarrowCasting Handleiding NarrowCasting http://portal.vebe-narrowcasting.nl september 2013 1 Inhoud Inloggen 3 Dia overzicht 4 Nieuwe dia toevoegen 5 Dia bewerken 9 Dia exporteren naar toonbankkaart 11 Presentatie exporteren

Nadere informatie

bla bla Documenten Gebruikershandleiding

bla bla Documenten Gebruikershandleiding bla bla Documenten Gebruikershandleiding Documenten Documenten: Gebruikershandleiding publicatie datum vrijdag, 06. februari 2015 Version 7.6.2 Copyright 2006-2013 OPEN-XCHANGE Inc., Dit document is intellectueel

Nadere informatie

Les 2 De basis (deel 1)

Les 2 De basis (deel 1) Les 2 De basis (deel 1) 2.1 Eigenschappen Beeldscherm In Windows XP is het makkelijk de eigenschappen van het beeldscherm te wijzigen. Om dit te doen rechtsklikken we op een lege plaats in het bureaublad,

Nadere informatie

U kunt de helpbestanden op verschillende manieren openen. Standaard activeert u de helpbestanden via de toets F1.

U kunt de helpbestanden op verschillende manieren openen. Standaard activeert u de helpbestanden via de toets F1. Les 19 Help In deze les leert u hoe u de helpbestanden van Excel gebruikt om snelle antwoorden te vinden op een aantal vragen die u over het programma hebt. Houd er echter rekening mee dat u online moet

Nadere informatie

Screencast-O-Matic HANDLEIDING

Screencast-O-Matic HANDLEIDING Screencast-O-Matic HANDLEIDING Inhoud 1 Inleiding 3 2 Stap voor stap 3 3 Conclusie 9 4 Meer info 10 4.1 Hulp nodig? 10 4.2 Vragen en opmerkingen 10 4.3 Trefwoordenlijst 10 4.4 Lijst met afbeeldingen 10

Nadere informatie

Handleiding Pinterest. Bijlage bij Feniks Vandaag juni 2014

Handleiding Pinterest. Bijlage bij Feniks Vandaag juni 2014 Handleiding Pinterest Bijlage bij Feniks Vandaag juni 2014 In deze handleiding wordt uitgelegd hoe je in Pinterest een eigen verzameling ( bord ) kunt maken. 1. Ga naar www.pinterest.com. 2. Registreer

Nadere informatie

4. Documentweergave kiezen 5. Afbeeldingen 6. Tabellen 113 Computergids Word 2019, 2016 en Office 365

4. Documentweergave kiezen 5. Afbeeldingen 6. Tabellen 113 Computergids Word 2019, 2016 en Office 365 Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 De website bij het boek... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Uw voorkennis... 9 Bonushoofdstukken... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10

Nadere informatie

Inloggen op het schoolaccount van office 365

Inloggen op het schoolaccount van office 365 Inloggen op het schoolaccount van office 365 Als leerling van Campus Sint-Jozef kunnen jullie gratis inloggen op Office365. Hiermee kan je online documenten, mails, formulieren gebruiken én kan je thuis

Nadere informatie

HANDLEIDING FINLY THE FUTURE OF FINANCE IS NOW! Geachte Finly-Licentiehouder, Hartelijk dank voor uw aanschaf van Future of Finance software.

HANDLEIDING FINLY THE FUTURE OF FINANCE IS NOW! Geachte Finly-Licentiehouder, Hartelijk dank voor uw aanschaf van Future of Finance software. HANDLEIDING FINLY Geachte Finly-Licentiehouder, Hartelijk dank voor uw aanschaf van Future of Finance software. Dit document beschrijft hoe u Finly kunt gebruiken. Met vriendelijke groet, Team Future of

Nadere informatie

Handleiding CMS. Auteur: J. Bijl Coldfusion Consultant

Handleiding CMS. Auteur: J. Bijl Coldfusion Consultant Handleiding CMS Auteur: J. Bijl Coldfusion Consultant Inhoudsopgave 1.0 Inleiding 3 2.0 Introductie CMS en websites 4 3.0 Inloggen in beheer 5 4.0 Dashboard 6 4.1 Bezoekers totalen 6 4.2 Bezoekers 7 4.3

Nadere informatie

Een korte handleiding door Frederic Rayen

Een korte handleiding door Frederic Rayen Een korte handleiding door Frederic Rayen Van installeren tot het gebruik P a g i n a 2 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Hoe AbiWord version 2.8.6 installeren?... 4 Schermonderdelen... 5 Uitleg bij elke werkbalk...

Nadere informatie

NACSPORT TAG&GO HANDLEIDING. 3.2.1. Eigenschappen knop

NACSPORT TAG&GO HANDLEIDING. 3.2.1. Eigenschappen knop Handleiding NACSPORT TAG&GO HANDLEIDING 1. Introductie 2. Configureren en bestellen 3. Sjabloon (categorieën en descriptors) 3.1 Lijst sjablonen 3.2 Sjablonen bewerken 3.2.1. Eigenschappen knop 4. Analyseren

Nadere informatie

Infosessie bij gebruik van SMART Notebook Software versie 10

Infosessie bij gebruik van SMART Notebook Software versie 10 Pedagogische studiedag 3 februari 2012 Nauwelaers Simonne Infosessie bij gebruik van SMART Notebook Software versie 10 Maak van je eigen PC of laptop een smartboard Korte herhaling van de basisfunctie

Nadere informatie

Teams voor studenten. FCLive. Versie 3 maandag 3 september 2018

Teams voor studenten. FCLive. Versie 3 maandag 3 september 2018 Teams voor studenten FCLive Versie 3 maandag 3 september 2018 Na het volgen van deze module kun je: uitleggen wat je met Teams kunt doen communiceren in het team communiceren via chat een opdracht zoeken

Nadere informatie

Handleiding. HetSchoolvoorbeeld.nl. HetSchoolvoorbeeld 2.1. Websites voor het onderwijs. Websites Social media Mediawijsheid Grafisch ontwerp

Handleiding. HetSchoolvoorbeeld.nl. HetSchoolvoorbeeld 2.1. Websites voor het onderwijs. Websites Social media Mediawijsheid Grafisch ontwerp HetSchoolvoorbeeld.nl Websites voor het onderwijs Handleiding HetSchoolvoorbeeld 2.1 Websites Social media Mediawijsheid Grafisch ontwerp Handleiding HetSchoolvoorbeeld 2.1 Pagina 1 Inhoud 1 Opbouw van

Nadere informatie

1. Starten met Windows 8

1. Starten met Windows 8 17 1. Starten met Windows 8 Microsoft, de maker van Windows, heeft in de loop der jaren diverse Windowsversies uitgebracht. Windows 8 is de nieuwste versie. Als u eerder met Windows 7, Windows Vista of

Nadere informatie

Beamer. Geef een dubbele muisklik om het programma te activeren. Het kan zijn als je met een netwerkbedrijf werkt, dat het icoon er anders uit ziet.

Beamer. Geef een dubbele muisklik om het programma te activeren. Het kan zijn als je met een netwerkbedrijf werkt, dat het icoon er anders uit ziet. naslagmateriaal Basistraining ActivInspire www.teachvision.nl Inhoud Programma ActivInspire...3 Beamer...3 Kalibreren...4 Lay out ActivInspire...5 Dashboard...6 ActivPen...6 Hoofdgereedschap...7 Optie

Nadere informatie

Aandachtspunten voor Word 2013 en PowerPoint 2013 (JITT)

Aandachtspunten voor Word 2013 en PowerPoint 2013 (JITT) Uitvoering door: Roy Fijn Handshakers, the Human factor in ICT www.handshakers.nl Aandachtspunten voor Word 2013 en PowerPoint 2013 (JITT) Microsoft Office 2013: - Werkbalk Snelle Toegang - Tabblad Pennen

Nadere informatie

1. Starten met Windows 10

1. Starten met Windows 10 17 1. Starten met Windows 10 Microsoft, de maker van Windows, heeft in de loop der jaren diverse Windowsversies uitgebracht. Windows 10 is de nieuwste versie. In alle versies van Windows voor Windows 8

Nadere informatie

Informatica Smartschool en Wink. Handleiding 1/10

Informatica Smartschool en Wink. Handleiding 1/10 Handleiding 1/10 Wat is Wink? Wink is gratis software waarmee je presentaties en handleidingen kan maken. Een Winkpresentatie kan een stappenplan zijn over hoe je bepaalde software moet gebruiken. De auteur

Nadere informatie

Handleiding. Beheeromgeving

Handleiding. Beheeromgeving Handleiding Beheeromgeving Kant en Klare Site Veluwelaan 80 8443 AH Heerenveen www.kantenklaresite.nl - info@kantenklaresite.nl - fax: 084-8368243 KvK 01134248 Inhoud Inloggen op de beheeromgeving...3

Nadere informatie

Microsoft Word Kennismaken

Microsoft Word Kennismaken Microsoft Word 2013 Kennismaken Inleiding Microsoft Word is het meest gebruikte tekstverwerkingsprogramma ter wereld. De mogelijkheden die Word biedt zijn talrijk, maar als je nog nooit met Word gewerkt

Nadere informatie

1. Starten met Windows 8

1. Starten met Windows 8 17 1. Starten met Windows 8 Microsoft, de maker van Windows, heeft in de loop der jaren diverse Windowsversies uitgebracht. Windows 8 is de nieuwste versie. Als u eerder met Windows 7, Windows Vista of

Nadere informatie

Voer uw gegevens in en tik 'Account maken' Tik 'Akkoord' voor het accepteren van de gebruiksvoorwaarden

Voer uw gegevens in en tik 'Account maken' Tik 'Akkoord' voor het accepteren van de gebruiksvoorwaarden Dropbox Beschrijving Dropbox is een gratis Cloudopslag-toepassing. U krijgt bij aanmelden 2GB gratis opslagruimte, waarin u foto s, documenten, kan bewaren. U kunt deze bestanden gemakkelijk benaderen

Nadere informatie

Handleiding. HetSchoolvoorbeeld.nl. Versie 2.2 - juni 2014. Websites voor het onderwijs. Meest recente uitgave: www. hetschoolvoorbeeld.

Handleiding. HetSchoolvoorbeeld.nl. Versie 2.2 - juni 2014. Websites voor het onderwijs. Meest recente uitgave: www. hetschoolvoorbeeld. HetSchoolvoorbeeld.nl Websites voor het onderwijs Handleiding Versie 2.2 - juni 2014 Meest recente uitgave: www. hetschoolvoorbeeld.nl/handleiding Handleiding HetSchoolvoorbeeld 2.2 Pagina 1 Inhoud Inhoud

Nadere informatie

De Leerkrachtassistent bestaat uit twee onderdelen: het Digimenu en de Modellentool. Het programma opent in het Digimenu.

De Leerkrachtassistent bestaat uit twee onderdelen: het Digimenu en de Modellentool. Het programma opent in het Digimenu. Gebruikershandleiding Leerkrachtassistent Wizwijs De Leerkrachtassistent Wizwijs is software voor het digitale schoolbord. Met dit programma kunt u uw rekenlessen efficiënt organiseren en aantrekkelijker

Nadere informatie

Handleiding Digibordsoftware. Versie 1.1

Handleiding Digibordsoftware. Versie 1.1 Handleiding Digibordsoftware Versie 1.1 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Snel starten 4 2.1. Inloggen via Basispoort 4 2.2. De digibordsoftware starten 4 2.3. Een les starten 5 3 De basiswerking 6 3.1. Het

Nadere informatie

Powerpoint 2013 Snelstartgids

Powerpoint 2013 Snelstartgids Aan de slag Microsoft Powerpoint 2013 ziet er anders uit dan eerdere versies. Daarom hebben we deze handleiding samengesteld om de leercurve zo kort mogelijk te maken. Pagina 1 van 9 Aan de slag Wanneer

Nadere informatie

Aanvullend bestand Basisboek Office 2013 en 2010

Aanvullend bestand Basisboek Office 2013 en 2010 Aanvullend bestand Basisboek Office 2013 en 2010 In dit bestand vindt u een overzicht van de verschillen in Microsoft Office 2016 in vergelijking met Basisboek Office 2013 en 2010. Ook als u Office gebruikt

Nadere informatie

9. MEMO'S. Handleiding Unit4 Auditor 8.1 Pagina 100 van 260

9. MEMO'S. Handleiding Unit4 Auditor 8.1 Pagina 100 van 260 9. MEMO'S In Unit4 Auditor kunt u in een uit te voeren taak een aantekening toevoegen. In de aantekening beschrijft u de bevindingen met betrekking tot de uitvoering van de betreffende taak. Daarnaast

Nadere informatie

GoTalk Now voor ipad. Korte Nederlandstalige handleiding. aangeboden door www.praatapps.nl

GoTalk Now voor ipad. Korte Nederlandstalige handleiding. aangeboden door www.praatapps.nl GoTalk Now voor ipad Korte Nederlandstalige handleiding aangeboden door www.praatapps.nl START 1 2 3 4 5 6 7 (naam) (naam) Als je de app opent zie je 7 knoppen: 1. GoTalk now logo: Als je hierop klikt

Nadere informatie

Studentenhandleiding Studentenpagina STUDENTENPAGINA HANDLEIDING VOOR STUDENTEN. Handleiding Studentenpagina 1

Studentenhandleiding Studentenpagina STUDENTENPAGINA HANDLEIDING VOOR STUDENTEN. Handleiding Studentenpagina 1 Studentenhandleiding Studentenpagina STUDENTENPAGINA HANDLEIDING VOOR STUDENTEN Handleiding Studentenpagina 1 Inhoud van de handleiding Inhoud van de handleiding... 2 1. Inleiding... 3 2. Inloggen op de

Nadere informatie

Handleiding Office 365 en Office 2016

Handleiding Office 365 en Office 2016 Handleiding Office 365 en Office 2016 Versie: juli 2017 1 Inhoudsopgave Wat is Office 365 en wat kun je ermee?... 3 Eerst een korte kennismaking met Office 365... 4 Wat je moet weten voordat je gaat installeren?...

Nadere informatie

Media binnen PM. Smartboard. Het beschikbare digitale materiaal vind je op de website http://mediapm.weebly.com/

Media binnen PM. Smartboard. Het beschikbare digitale materiaal vind je op de website http://mediapm.weebly.com/ Media binnen PM Smartboard Het beschikbare digitale materiaal vind je op de website http://mediapm.weebly.com/ Gemaakt door Stephanie Beuten & Karsten Campsteyn 1 Wat is een Smartboard? Een smartboard

Nadere informatie

Sahara-Interactive. Helpbestand C-Tools Plus

Sahara-Interactive. Helpbestand C-Tools Plus Sahara-Interactive Helpbestand C-Tools Plus 1 Inhoud Minimum systeem vereisten C-Tools Plus 3 Over C-Tools Plus 4 Bedienen C-Tools Plus 4 C-Tools Plus aanpassen aan uw wensen 7 De lay-out van uw (les)documenten

Nadere informatie

4.1 4.2 5.1 5.2 6.1 6.2 6.3 6.4

4.1 4.2 5.1 5.2 6.1 6.2 6.3 6.4 Handleiding CMS Inhoud 1 Inloggen 2 Algemeen 3 Hoofdmenu 4 Pagina s 4.1 Pagina s algemeen 4.2 Pagina aanpassen 5 Items 5.1 Items algemeen 5.2 Item aanpassen 6 Editor 6.1 Editor algemeen 6.2 Afbeeldingen

Nadere informatie

Pilootproject 2012-2013 Handleiding

Pilootproject 2012-2013 Handleiding Pilootproject 2012-2013 Handleiding In de handleiding ga je zelf op de tablet aan de slag met het tabletboek. Via 10 stappen komen de verschillende mogelijkheden (functionaliteiten) van het tabletboek

Nadere informatie

Workshop Office365-basis: opdracht Word-bestanden plaatsen en delen

Workshop Office365-basis: opdracht Word-bestanden plaatsen en delen Workshop Office365-basis: opdracht Word-bestanden plaatsen en delen OneDrive, Word Online, Word Stap 1. Open je OneDrive. Maak een nieuwe map aan met de naam Tijdelijk. (Klik op Nieuw, klik op Map). Stap

Nadere informatie

Microsoft Office. Interactieve Online Training. Microsoft Office. Maatwerk Online Training. Aangeboden door:

Microsoft Office. Interactieve Online Training. Microsoft Office. Maatwerk Online Training. Aangeboden door: Maatwerk Online Training Interactieve Online Training Microsoft Office Aangeboden door: Maatwerk Interactieve Online Training Online training Office 2016 Vergroot uw kennis van en vaardigheden met de Microsoft

Nadere informatie

Handleiding voor de update naar TouchSpeak 10 op Windows XP

Handleiding voor de update naar TouchSpeak 10 op Windows XP Handleiding voor de update naar TouchSpeak 10 op Windows XP Inhoudsopgave Fase 1: maak een backup... 3 Fase 2: Installatie TouchSpeak 10 op PC... 5 Fase 3: Updaten TouchSpeak 10 op PC... 6 Fase 4: TouchSpeak

Nadere informatie

1 INLEIDING... 1 1.1 Voorbereiding... 1

1 INLEIDING... 1 1.1 Voorbereiding... 1 Pagina i INHOUDSOPGAVE 1... 1 1.1... 1 2 OFFICE 2010... 2 2.1 De knop Bestand... 3 2.2 Het lint (the Ribbon) en de overige tabbladen... 5 2.3 De werkbalk Snelle toegang... 8 2.4 Het nieuwe bestandsformaat...

Nadere informatie

Auteur boek: Vera Lukassen Titel boek: Excel Beginners 2013. 2011, Serasta Uitgegeven in eigen beheer info@serasta.nl Eerste druk: mei 2013

Auteur boek: Vera Lukassen Titel boek: Excel Beginners 2013. 2011, Serasta Uitgegeven in eigen beheer info@serasta.nl Eerste druk: mei 2013 Auteur boek: Vera Lukassen Titel boek: Excel Beginners 2013 2011, Serasta Uitgegeven in eigen beheer info@serasta.nl Eerste druk: mei 2013 ISBN: 978-90-817910-8-3 Dit boek is gedrukt op een papiersoort

Nadere informatie

INLEIDING... 1 AFSPRAKEN... 2 INHOUDSOPGAVE...

INLEIDING... 1 AFSPRAKEN... 2 INHOUDSOPGAVE... Inhoudsopgave INLEIDING... 1 AFSPRAKEN... 2 INHOUDSOPGAVE... 3 1 REDIGEREN... 9 1.1 Inleiding... 9 1.2 Wijzigingen bijhouden... 9 1.3 Een andere collega redigeert de tekst... 11 1.4 Weergeven van de wijzigingen...

Nadere informatie

Winrar. door verhaegen

Winrar. door verhaegen Winrar door verhaegen 1. Inleiding WinRar is software dat gebruikt wordt om bestanden in te pakken en om deze uit te pakken. Het is de Windowsversie van Rar Archiver, een archiefprogramma dat ongeveer

Nadere informatie

Het werken met het nieuwe netwerk zal even wennen zijn, het grootste deel van de programma s waarmee je werkt blijven echter hetzelfde.

Het werken met het nieuwe netwerk zal even wennen zijn, het grootste deel van de programma s waarmee je werkt blijven echter hetzelfde. Introductie De Gemiva-SVG Groep krijgt een nieuw netwerk. Het doel van het nieuwe netwerk is een hogere beschikbaarheid te behalen en mee te kunnen groeien met nieuwe ontwikkelingen. Over dat laatste informeren

Nadere informatie

Dit hoofdstuk gaat over de belangrijkste nieuwe opties in het Instellingen-venster.

Dit hoofdstuk gaat over de belangrijkste nieuwe opties in het Instellingen-venster. 33 2. Instellingen Het venster Instellingen is de plek waar de meeste instellingen voor Windows 10 te vinden zijn. Bij oudere Windows-versies was dat nog het Configuratiescherm. In de loop der tijd zijn

Nadere informatie

Module 4.3 Live uitzenden en scherm delen 1 beeldscherm

Module 4.3 Live uitzenden en scherm delen 1 beeldscherm Module 4.3 Live uitzenden en scherm delen 1 beeldscherm In deze les ga ik je uitleggen hoe je live kunt uitzenden op Facebook vanaf je computer en hoe je je scherm kunt delen. Dat is heel spannend om te

Nadere informatie

Handleiding teksteditor

Handleiding teksteditor In deze handleiding leggen we de werking van de teksteditor uit. De teksteditor wordt gebruikt voor het bewerken van tekst. Uw tekstpagina s bewerkt u met deze editor, maar u vindt m op vele plekken terug.

Nadere informatie

Algemene opmerkingen Word

Algemene opmerkingen Word Algemene opmerkingen Word In Word 2007 vindt u geen tabblad. In plaats daarvan gebruikt u deoffice-knop linksboven om vergelijkbare taken als bestanden maken, opslaan en afdrukken uit te voeren. is in

Nadere informatie

Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab

Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab 1 Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab In dit aanvullende PDF-bestand staat een overzicht van wijzigingen van het boek in combinatie met een Samsung Galaxy tablet met Android 5 1 Foto

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 2014 web2work Pagina 1 van 16

Inhoudsopgave. 2014 web2work Pagina 1 van 16 Inhoudsopgave Aanmelden bij Office 365... 2 Office 365 voor het eerste gebruiken... 2 Persoonlijke instellingen Office 365... 3 Wijzigen wachtwoord... 4 Instellen voorkeurstaal... 4 Office Professional

Nadere informatie

Aan de slag. Weergeven van of schakelen tussen onlineaccounts Klik op uw account-id om instellingen te wijzigen of te schakelen tussenaccounts.

Aan de slag. Weergeven van of schakelen tussen onlineaccounts Klik op uw account-id om instellingen te wijzigen of te schakelen tussenaccounts. Aan de slag Microsoft OneNote 2013 ziet er anders uit dan eerdere versies. Daarom hebben we deze handleiding samengesteld om de leercurve zo kort mogelijk te maken. Schakelen tussen aanraakbediening en

Nadere informatie

LAB handleiding april

LAB handleiding april Student 1 Inhoudsopgave Aanmelden 4 Wachtwoord vergeten 7 Gebruikersprofiel 11 Home scherm 31 Kalender 33 Mijn pagina 35 Cursussen 40 Quiz/ test 46 Braintrainer 47 Bestanden 48 Post je feedback 49 Mijn

Nadere informatie

OFFICE 365. Start Handleiding Medewerkers

OFFICE 365. Start Handleiding Medewerkers OFFICE 365 Start Handleiding Medewerkers Meer info: Naast deze handleiding is er zeer veel informatie reeds voorhanden op het internet of door op het vraagteken te klikken in de Office 365 omgeving. Ook

Nadere informatie

Verbinding maken met whiteboard op afstand

Verbinding maken met whiteboard op afstand RICOH Interactive Whiteboard Client for Windows Snel aan de slag Lees deze handleiding zorgvuldig door voordat u dit product in gebruik neemt. Bewaar de handleiding op een handige plek voor eventueel toekomstig

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 7 Uw voorkennis 7 Nieuwsbrief 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 7 Uw voorkennis 7 Nieuwsbrief 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 7 Uw voorkennis... 7 Nieuwsbrief... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 8 Website bij het boek... 9 Toets uw kennis... 9 Voor

Nadere informatie

(591N) PowerPoint 2010 Modulair

(591N) PowerPoint 2010 Modulair (591N) PowerPoint 2010 Modulair Naast het standaard aanbod, biedt Cevora ook modulaire incompany-opleidingen van halve dagen aan. Binnen een incompany-opleiding zijn de inhouden van de verschillende standaardopleidingen

Nadere informatie

Handleiding. Yvonne Rijks-Waardenburg. Tine Strikkers. Christel van de Steenoven-Livius. Pagina 1

Handleiding. Yvonne Rijks-Waardenburg. Tine Strikkers. Christel van de Steenoven-Livius. Pagina 1 Handleiding Yvonne Rijks-Waardenburg Tine Strikkers Christel van de Steenoven-Livius 1 Inhoud 1. Inloggen SharePoint 3 2. Groepspagina bewerken ` 4 3. Foto s 3.1 Foto s uploaden 8 3.2 Foto s bewerken 10

Nadere informatie

1. Kennismaken met Windows 8

1. Kennismaken met Windows 8 13 1. Kennismaken met Windows 8 Met de introductie door Microsoft van Windows 8 (inmiddels Windows 8.1) is er een brug geslagen tussen het werken met computers en tablets of smartphones. In Windows 8.1

Nadere informatie

Handleiding SNEL STARTEN MET SOFTWARE PLUSPUNT DIGITAAL voor de ict-coördinator en groepsleerkracht

Handleiding SNEL STARTEN MET SOFTWARE PLUSPUNT DIGITAAL voor de ict-coördinator en groepsleerkracht Handleiding SNEL STARTEN MET SOFTWARE PLUSPUNT DIGITAAL voor de ict-coördinator en groepsleerkracht 1.1 Uw schooladministratie en Basispoort actueel Om leerkrachten en leerlingen te kunnen laten inloggen

Nadere informatie

LibreOffice. LibreOffice een alternatief voor andere office pakketten?

LibreOffice. LibreOffice een alternatief voor andere office pakketten? LibreOffice. LibreOffice een alternatief voor andere office pakketten? LibreOffice. LibreOffice wordt ontwikkeld en onderhouden door de The Document Foundation. De software kan zonder licentiekosten gebruikt

Nadere informatie

Office 365: OneDrive KI 0219 Kennisitem

Office 365: OneDrive KI 0219 Kennisitem Office 365: OneDrive KI 0219 Kennisitem Kennisgegevens Naam Office 365: OneDrive Omschrijving Nadat u Office 365: Eerste stap! Heeft gevolgd uit het kennissysteem kunt u verder met deze handleiding. We

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing om de nieuwspagina van uw peuterspeelzaal online aan te kunnen passen. Hiervoor heeft u een internetverbinding nodig!

Gebruiksaanwijzing om de nieuwspagina van uw peuterspeelzaal online aan te kunnen passen. Hiervoor heeft u een internetverbinding nodig! Gebruiksaanwijzing om de nieuwspagina van uw peuterspeelzaal online aan te kunnen passen. Hiervoor heeft u een internetverbinding nodig! Hoe gaat u te werk? 1. Start de website op www.psz- steenwijkerland.nl

Nadere informatie

Installatiehandleiding: Kaspersky Anti-Virus 2012

Installatiehandleiding: Kaspersky Anti-Virus 2012 Installatiehandleiding: Kaspersky Anti-Virus 2012 Deze handleiding behandelt het volgende: 1. Oudere versie Kaspersky Anti-Virus verwijderen 2. Installatie 3. Klaarmaken voor gebruik Duur installatie:

Nadere informatie

Handleiding. Opslag Online. voor Android. Versie februari 2014

Handleiding. Opslag Online. voor Android. Versie februari 2014 Handleiding Opslag Online voor Android Versie februari 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 3 Hoofdstuk 2. Installatie 4 2.1 Opslag Online downloaden via QR-code 4 2.2 Opslag Online downloaden via

Nadere informatie

Erratum Foto s, video s en muziek in

Erratum Foto s, video s en muziek in 1 Erratum Foto s, video s en muziek in In oktober 2017 is er een update verschenen van. In dit aanvullende bestand leest u over de belangrijkste verschillen. Sommige schermen zijn enigszins gewijzigd qua

Nadere informatie

Handleiding IC3T. Wat? Online software gemaakt door Prowise, maar kan ook gebruikt worden op andere digitale borden of op een computer of ipad.

Handleiding IC3T. Wat? Online software gemaakt door Prowise, maar kan ook gebruikt worden op andere digitale borden of op een computer of ipad. /. Wat? Online software gemaakt door Prowise, maar kan ook gebruikt worden op andere digitale borden of op een computer of ipad. Benodigdheden? - Computer / digitaal bord (merk speelt geen rol) / ipad

Nadere informatie

3. Diavoorstelling maken met Windows Live Movie Maker

3. Diavoorstelling maken met Windows Live Movie Maker 37 3. Diavoorstelling maken met Windows Live Movie Maker Met het programma Windows Live Movie Maker kunt u mooie diavoorstellingen maken van uw foto s. Het programma is eigenlijk een videobewerkingsprogramma

Nadere informatie

Gebruikershandleiding ATTACHTINGIT - VERSIE 3

Gebruikershandleiding ATTACHTINGIT - VERSIE 3 Gebruikershandleiding ATTACHTINGIT - VERSIE 3 24-05-2019 www.smartlockr.eu Inhoudsopgave Inleiding... 2 Werkwijze plug-in... 3 Veilig versturen van bijlagen... 4 Zie je geen zijpaneel?... 5 Let op: cache-modus

Nadere informatie

HANDLEIDING POWERPOINT 2010

HANDLEIDING POWERPOINT 2010 HANDLEIDING POWERPOINT 2010 Ella Wynants & Caroline Nijsmans THOMAS MORE KEMPEN Turnhout Inleiding Dit zijn allerlei handelingen die je vaker zult moeten gebruiken. Je weet al een manier om dit te doen

Nadere informatie