Informatie over het leewieken van vogels

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Informatie over het leewieken van vogels"

Transcriptie

1 Informatie over het leewieken van vogels December 2001 Op 31 augustus heeft het Ministerie van LNV een persbericht verspreid waarin wordt vermeld, dat verschillende ingrepen bij dieren per 1 september 2001 zijn verboden. Het zogeheten Ingrepenbesluit was al op 1 september 1996 in werking getreden, maar daarin was voor een aantal ingrepen een overgangstermijn bepaald. Er wordt over vele ingrepen gesproken, voor honden, katten, paarden, enz. maar ook één die voor onze watervogelliefhebbers uitermate belangrijk is: Het is niet meer toegestaan vogels te leewieken (verwijderen van het laatste vleugellid), UITGEZONDERD vogels, die BESTEMD zijn om te worden gehouden in een NIET-OVERDEKTE ruimte. Dieren waarbij na 1 september 2001 één van de genoemde ingrepen is toegepast, mogen niet meer deelnemen aan tentoonstellingen, keuringen en wedstrijden. Deze dieren mogen niet meer worden verhandeld. Het blijft onduidelijk wat met "bestemd voor" wordt bedoeld en wat men onder een "overdekte ruimte" verstaat, maar een uitdrukkelijk verbod zonder meer is het dus duidelijk niet. In het blad "Politie, Dier en Milieu" een kwartaalblad van de vereniging Politie, Dier- en Milieubescherming staat het volgend artikel. Er staan heel wat lezenswaardige zinsneden in opgetekend en daarom willen wij u dit artikel beslist niet onthouden. Overigens is het grote probleem waar alles om draait, het resultaat van je fokseizoen. Is het verboden je jonge dieren te leewieken als je de ouderdieren in een "overdekte" ruimte houdt en de jongen bestemd zijn voor de verkoop en meestal dus in een onoverdekte ruimte (handelaren) terechtkomen? Ook volgend artikel geeft daarover geen uitsluitsel. Wie het weet mag het zeggen.

2 Kortwieken, leewieken, klapwieken? Wetswijziging per 1 september 2001 Per 1 september 2001 vindt een wijziging plaats onder artikel 40 van de Gezondheids- en Welzijnswet voor Dieren (GWWD). Dit is geen wereldschokkend nieuws omdat deze maatregel reeds vijf jaar geleden was aangekondigd. Toch lijkt het ons juist hier enige aandacht aan te schenken in het kader van de handhaving. Artikel 40 luidt: "Het is verboden een of meer lichamelijke ingrepen bij een dier te verrichten, waarbij een deel of delen van het lichaam wordt of worden verwijderd of beschadigd." In hetzelfde artikel zijn uitzonderingen op deze regel opgenomen zoals het onvruchtbaar maken van dieren en natuurlijk de ingrepen waarvoor een diergeneeskundige noodzaak bestaat. Indien dit artikel letterlijk zou worden toegepast dan zouden veel ingrepen die wij normaal vinden en die dagelijks plaatsvinden, niet meer mogelijk zijn. Daarom is er een zogenaamd "Ingrepenbesluit" waarin een lijst is opgenomen met ingrepen die uitdrukkelijk wel worden toegestaan. Het komt erop neer dat alle ingrepen welke niet dienen voor het onvruchtbaar maken van een dier of waarvoor geen diergeneeskundige noodzaak bestaat, niet meer zijn toegestaan tenzij hiervoor een bij wet vastgestelde uitzondering werd gemaakt. Het leewieken van vogels wordt in het Ingrepenbesluit toegestaan in artikel 2, lid 1 onder d. Als toegestane ingreep wordt aangewezen "het leewieken van vogels, indien de vogels in een grote groep loslopend op de grond worden gehouden of indien de vogels in een niet-gesloten ruimte worden gehouden." De zinsnede "indien de vogels in een grote groep loslopend op de grond worden gehouden" zal volgens artikel 4 van het besluit vijf jaar na inwerkingtreding, dus op 1 september 2001, komen te vervallen. Per 1 september is het leewieken van vogels dus alleen nog toegestaan bij vogels die in een niet-gesloten ruimte worden gehouden. Bron: Politie, Dier en Milieu, kwartaalblad van de vereniging Politie, Dier- en Milieubescherming.

3 Het verschil tussen kortwieken en leewieken Indien men vogels wil beletten om weg te vliegen kan men overgaan tot kortwieken of leewieken. In beide gevallen wordt ervoor gezorgd dat de vogel uit balans raakt, door een van beide vleugels te verkorten. Kortwieken Foto s boven: links ziet u een complete vleugel, rechts een gekortwiekte vleugel. Kortwieken is het afknippen van een punt van de slagpennen. Meestal laat men de buitenste slagpennen ongemoeid, zodat bij opgevouwen vleugel niet te zien is dat het dier gekortwiekt is. Kortwieken mag niet beschouwd worden als een "lichamelijk ingreep" zoals bedoeld in artikel 40 van de wet. Alleen de veren worden geknipt en daarmee is de behandeling te vergelijken met het knippen van nagels of haren. Kortwieken is een tijdelijke oplossing want na de rui groeien weer nieuwe slagpennen uit. Om wegvliegen te voorkomen moet deze behandeling dus steeds herhaald worden. Kortwieken was en blijft gewoon toegestaan. Leewieken Leewieken is een lichamelijke ingreep want hierbij wordt een middenhandsbeentje (met daaraan vast slagpennen) geamputeerd. Dit is definitief en kan dus nooit meer aangroeien. De ingreep wordt uitgevoerd hij de zeer jonge vogel (eendagskuiken). Slechts bij één vleugel wordt behandeld.

4 Voor- en nadelen Beide methoden hebben voor- en nadelen. Eerst komt natuurlijk de vraag of vogels wel behandeld moeten worden. De keuze die daarbij gemaakt moet worden is of je een vogel altijd in een hok, volière of vliegkooi wilt houden of dat je juist door zo n behandeling, de vogel "vrije" leefruimte kunt bieden. Denk hierbij aan eenden, ganzen, kraanvogels, flamingo s etc. Vogels niet behandelen betekent het einde van parkvijvers met sierwatervogels en van een perk met kraanvogels in de dierentuin. Dat betekent alle vogels in kooien. Een ander - zeker niet onbelangrijk- aspect is het risico van faunavervalsing. Als liefhebberij, maar ook bij productiebedrijven (dons), dierentuinen en gemeenteparkjes worden allerlei soorten vogels gehouden. Indien men deze dieren niet leewiekt of onzorgvuldig is wat betreft het kortwieken, dan kunnen deze op de vleugels gaan en veel soorten zullen in Europa blijken te kunnen overleven (er zijn al goed gedijende populaties Nijlganzen, Halsbandparkieten, Canadese ganzen en Carolina-eenden in Europa). Kortwieken of leewieken? Het kortwieken moet zorgvuldig worden bijgehouden. Dit betekent dat de vogels steeds weer gevangen en in de hand genomen moeten worden. Hierbij bestaat kans op vangincidenten en het geeft veel stress bij de vogels. Vogels die vaker ruien, moeten ook vaker worden gekortwiekt. Het leewieken daarentegen hoeft slechts eenmaal te gebeuren en is een betrekkelijk kleine ingreep bij de zeer jonge vogel, maar het is en blijft een lichamelijke ingreep. Bij deze methode loopt men echter geen risico wat betreft faunavervalsing. Er zal destijds heftig gediscussieerd zijn over deze maatregel. Waarmee is het welzijn van de vogel maar ook van de natuur in het algemeen het meest gediend? Uiteindelijk heeft men bedacht dat er geen noodzaak is om vogels die in gesloten ruimtes gehouden worden te leewieken. Blijkbaar heeft men ook ingezien dat vogels die zich in redelijke vrijheid in vijvers en perken kunnen bewegen, daarmee beter af zijn dan met een verbod op kort- of leewieken en vanwege het risico op faunavervalsing zou hierbij dan zelfs de voorkeur gegevens kunnen worden aan leewieken.

5 Wat zijn de gevolgen van deze maatregel? Men is dus in overtreding op het moment dat bij controle een geleewiekte vogel wordt aangetroffen in een gesloten ruimte want daarmee zou de ingreep dus niet toegestaan en dus verboden zijn. Op dat moment is ook artikel 41 van de GWWD van toepassing. Daarin wordt deelname aan tentoonstellingen, keuringen, wedstrijden, het ten verkoop in voorraad hebben, kopen, verkopen etc. van dieren waarbij sprake is van een verboden ingreep, strafbaar gesteld. Wanneer we dat letterlijk nemen, dan doen zich toch wat problemen voor. Valt een over palen bevestigd net bijvoorbeeld ook onder afgesloten ruimte? (het antwoord daarop is ja). Mogen geleewiekte sierwatervogels die normaal buiten gehouden worden dan niet meer naar de tentoonstelling? Veel tropische vogels moeten s winters naar binnen. Is men dan in overtreding? Mag men een zieke vogel nog wel naar binnen halen? Omdat hierbij toch problemen te verwachten waren, heeft ondergetekende contact opgenomen met liefhebbers en dierentuinen om te vragen welke problemen zij hiermee verwachtten en vervolgens met het ministerie van Landbouw, Visserij en Natuurbeheer om enige duidelijkheid te krijgen over het te voeren handhavingsbeleid. Hierdoor gewaarschuwd heeft er op de valreep nog overleg tussen partijen plaatsgehad en werd nog een oplossing gevonden voor enkele knelpunten. Ten behoeve van de handhaving, stelt het ministerie van LNV ons nu voor om de volgende beleidspunten te hanteren: Uitgangspunt bij de beoordeling of sprake is van een strafbare situatie, is de reguliere houdsituatie van het dier. Hieruit volgt: Zieke geleewiekte vogels mogen binnen worden verpleegd; Tijdens tentoonstellingen kunnen geleewiekte vogels tijdelijk in een gesloten ruimte worden gehouden; Tijdens de eerste 4-5 weken mogen geleewiekte vogels binnen worden gehouden ten behoeve van de opfok; Geleewiekte vogels waarvan kan worden aangetoond dat ze niet bestand zijn tegen de Nederlandse winters, mogen in die periode binnen worden gehouden, zoals bijvoorbeeld flamingo s. Vragen blijven er echter nog genoeg. Bijvoorbeeld: hoe om te gaan met artikel 41, lid 3 van de GWWD bij controle van vogelmarkten en -beurzen? Geldt daarvoor hetzelfde als voor tentoonstellingen (tijdelijke en geen reguliere houdsituatie)? Ook de praktische uitvoering van controle zal niet eenvoudig zijn. De noodzaak tot controle beperkt zich dus tot afgesloten ruimten, maar bij sommige vogels kan men op enige afstand en met gevouwen vleugels niet zien of het dier geleewiekt is (het dier kan ook nog gekortwiekt zijn aan de buitenste pennen). Daartoe zal het dier dus in de kooi, volière of vliegkooi gevangen moeten worden teneinde een uitgespreide vleugel te kunnen bekijken. Onnodig te zeggen dat een dergelijke controle niet bevorderlijk zal zijn voor het welzijn van de vogels en dat de controleur daarom niet altijd zal kunnen rekenen op de welwillende medewerking van de eigenaar. Tesja de Groot, Adviseur dierenwetgeving werkgroep regelgeving PDM

NBS Voorjaarsdag 2018 Besluit Houders Van Dieren & Welzijn. NBS voorjaarsdag , Besluit Houders Van Dieren

NBS Voorjaarsdag 2018 Besluit Houders Van Dieren & Welzijn. NBS voorjaarsdag , Besluit Houders Van Dieren NBS Voorjaarsdag 2018 Besluit Houders Van Dieren & Welzijn Nut en Urgentie Waarom een presentatie over dit besluit? Het op een verantwoorde manier omgaan met het houden en fokken en tentoonstellen van

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van decreet houdende de wijziging van artikel 19 van de Wet

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van decreet houdende de wijziging van artikel 19 van de Wet

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Geachte Voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Geachte Voorzitter, Juridische Zaken De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum TRCJZ/2007/3188 17 oktober 2007 onderwerp doorkiesnummer

Nadere informatie

SPREEKBEURT MANDARIJNEEND

SPREEKBEURT MANDARIJNEEND SPREEKBEURT MANDARIJNEEND l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE MANDARIJNEEND

Nadere informatie

Besluit houders van Dieren. Studiemiddag Gezelschapsdieren Groen Kennisnet 3 december 2015

Besluit houders van Dieren. Studiemiddag Gezelschapsdieren Groen Kennisnet 3 december 2015 Besluit houders van Dieren Studiemiddag Gezelschapsdieren Groen Kennisnet 3 december 2015 Vanmiddag Korte schets context BHvD BHvD hoofdlijnen Inzoomen op bedrijfsmatigheid en vakbekwaamheid 2 Wet- en

Nadere informatie

09-03-2011 VERSIE INTERNETCONSULTATIE

09-03-2011 VERSIE INTERNETCONSULTATIE 09-03-2011 VERSIE INTERNETCONSULTATIE WIJ BEATRIX, BIJ DE GRATIE GODS, Concept KONINGIN DER NEDERLANDEN, PRINSES VAN ORANJE-NASSAU, ENZ. ENZ. ENZ. Besluit van houdende regels met betrekking tot bedrijfsmatige

Nadere informatie

Raadsvoorstel 18 september 2014 AB14.00597 RV2014-042

Raadsvoorstel 18 september 2014 AB14.00597 RV2014-042 Raadsvergadering d.d. Casenummer Raadsvoorstelnummer Raadsvoorstel 18 september 2014 AB14.00597 RV2014-042 Gemeente Bussum Vaststellen verordening dode gezelschapsdieren Brinklaan 35 Postbus 6000 1400

Nadere informatie

voor dier o Zorgen v Br ver de Gez ochur e nr. 04 en oor dier ondheids- en welzijnswet en

voor dier o Zorgen v Br ver de Gez ochur e nr. 04 en oor dier ondheids- en welzijnswet en Zorgen Zorgen Inhoud 3 1. Over deze brochure 4 2. Dierenwelzijn en de Gezondheids- en welzijnswet 4 Vroeger 4 Dierenwelzijn 5 Gezondheids- en welzijnswet 5 Algemene regels 6 Soorten dieren 7 3. Landbouwhuisdieren

Nadere informatie

Heeft niet gereageerd op deze stelling. Heeft niet gereageerd op deze stelling. Heeft niet gereageerd op deze stelling.

Heeft niet gereageerd op deze stelling. Heeft niet gereageerd op deze stelling. Heeft niet gereageerd op deze stelling. RIJSWIJK Stelling 1 Evenementen met dieren zijn in de gemeente niet welkom De gemeente dient een voorkeursbeleid voor evenementen zonder dieren te hanteren. Vermaak met dieren gaat namelijk in tegen de

Nadere informatie

Kent u het bericht rechter gaat varkenstransport bekijken? 1)

Kent u het bericht rechter gaat varkenstransport bekijken? 1) Directie Landbouw De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA 's-gravenhage uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum 24 juli 2008 2070826230 DL. 2008/2218 2 oktober 2008

Nadere informatie

Nadere regelgeving Gezondheids- en welzijnswet voor dieren (Gwwd) REGELING UITVOERING HONDEN- EN KATTENBESLUIT 1999

Nadere regelgeving Gezondheids- en welzijnswet voor dieren (Gwwd) REGELING UITVOERING HONDEN- EN KATTENBESLUIT 1999 Nadere regelgeving Gezondheids- en welzijnswet voor dieren (Gwwd) REGELING UITVOERING HONDEN- EN KATTENBESLUIT 1999 Tekst zoals deze geldt op 7 februari 2009 Verwijderd uit ons regelingenbestand De Minister

Nadere informatie

Heeft niet gereageerd op deze stelling. Heeft niet gereageerd op deze stelling. Heeft niet gereageerd op deze stelling.

Heeft niet gereageerd op deze stelling. Heeft niet gereageerd op deze stelling. Heeft niet gereageerd op deze stelling. DELFT Stelling 1 Evenementen met dieren zijn in de gemeente niet welkom De gemeente dient een voorkeursbeleid voor evenementen zonder dieren te hanteren. Vermaak met dieren gaat namelijk in tegen de eigenwaarde

Nadere informatie

PRAKTISCH VERPLICHTE IDENTIFICATIE EN REGISTRATIE VOOR HONDEN PER 1 APRIL 2013. www.licg.nl over houden van huisdieren

PRAKTISCH VERPLICHTE IDENTIFICATIE EN REGISTRATIE VOOR HONDEN PER 1 APRIL 2013. www.licg.nl over houden van huisdieren PRAKTISCH VERPLICHTE IDENTIFICATIE EN REGISTRATIE VOOR HONDEN PER 1 APRIL 2013 l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n over houden van huisdieren Per 1 april

Nadere informatie

Rapport controle gezondheid en welzijn van dieren. Artikelen 36 en 37 GWWD Bevindingen Toelichting / opmerkingen. Toelichting / opmerkingen

Rapport controle gezondheid en welzijn van dieren. Artikelen 36 en 37 GWWD Bevindingen Toelichting / opmerkingen. Toelichting / opmerkingen Doc. 24 Rapport controle gezondheid en welzijn van dieren Controle Teamleider AID AID KVK Naam gecontroleerde Adres Rapportnummer 244/13/0015 Postcode Datum rapport 30-07-2013 Woonplaats Controlegegevens

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2002 236 Wet van 24 april 2002, houdende wijziging van een aantal bepalingen van de Flora- en faunawet in verband met een verbod op de drijfjacht

Nadere informatie

Raadsvergadering : 8 december 2015 Agendapunt : Commissie : Bestuur en Ruimte. Onderwerp : Verordening dode gezelschapsdieren Berkelland 2016

Raadsvergadering : 8 december 2015 Agendapunt : Commissie : Bestuur en Ruimte. Onderwerp : Verordening dode gezelschapsdieren Berkelland 2016 Raadsvergadering : 8 december 2015 Agendapunt : Commissie : Bestuur en Ruimte Onderwerp : Verordening dode gezelschapsdieren Berkelland 2016 Collegevergadering : 10 november 2015 Agendapunt : 21. Portefeuillehouder

Nadere informatie

Scheiden van dieren: juridische aspecten

Scheiden van dieren: juridische aspecten Congres Platform Verantwoord Huisdierbezit (PVH), 27 maart 2010 Groenhorst College, Barneveld mr. Léon Ripmeester Juridisch beleidsmedewerker Dierenbescherming Afdeling Beleid, Dier en Maatschappij (BDM)

Nadere informatie

Voor al uw dieren en dierverblijven! Handleiding voor de verzorging van WATERVOGELS

Voor al uw dieren en dierverblijven! Handleiding voor de verzorging van WATERVOGELS Voor al uw dieren en dierverblijven! Handleiding voor de verzorging van WATERVOGELS INTRODUCTIE Dankuwel dat u gekozen heeft voor Dierenhandel Hoogendoorn BV! Bij ons bent u verzekerd van deskundig advies

Nadere informatie

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz. Wijziging van het Wetboek van Strafrecht, het Wetboek van Strafvordering en de Wet dieren met het oog op de versterking van het instrumentarium ten behoeve van de opsporing, vervolging en bestuursrechtelijke

Nadere informatie

voor dier o Zorgen v Br ver de Gez ochur e nr. 04 en oor dier ondheids- en welzijnswet en

voor dier o Zorgen v Br ver de Gez ochur e nr. 04 en oor dier ondheids- en welzijnswet en Zorgen Zorgen Inhoud 3 1. Over deze brochure 4 2. Dierenwelzijn en de Gezondheids- en welzijnswet 4 Vroeger 4 Dierenwelzijn 5 Gezondheids- en welzijnswet 5 Algemene regels 6 Soorten dieren 6 Welzijn van

Nadere informatie

ALGEMENE TENTOONSTELLINGSBEPALINGEN EN REGLEMENTEN VAN DE NGC-DBS.

ALGEMENE TENTOONSTELLINGSBEPALINGEN EN REGLEMENTEN VAN DE NGC-DBS. ALGEMENE TENTOONSTELLINGSBEPALINGEN EN REGLEMENTEN VAN DE NGC-DBS. Per 1-1-2015 Subreglement 2 van artikel 25 van het Huishoudelijk reglement NGC-DBS. SUBARTIKEL 1. Tentoonstellingen: Alle door de vereniging

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA s-gravenhage

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA s-gravenhage > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage Directoraat-generaal Agro Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den

Nadere informatie

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT,

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT, MINISTERIE VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 18 november 2005, TRCJZ/2005/3460, houdende wijziging van de Tijdelijke regeling

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 10925 14 juli 2010 Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 8 juli 2010, nr. 142107, houdende

Nadere informatie

ECLI:NL:CBB:2010:BM2649

ECLI:NL:CBB:2010:BM2649 ECLI:NL:CBB:2010:BM2649 Instantie Datum uitspraak 05-03-2010 Datum publicatie 28-04-2010 Zaaknummer AWB 09/1327 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie College van Beroep voor het bedrijfsleven

Nadere informatie

" VERORDENING OP DE PAARDENMARKTEN gemeente Tynaarlo 2015

 VERORDENING OP DE PAARDENMARKTEN gemeente Tynaarlo 2015 Raadsbesluit nr. 8 Betreft: Verordening op de paardenmarkten gemeente Tynaarlo 2015 De raad van de gemeente Tynaarlo; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 8 september 2015; gelet op

Nadere informatie

Handel in Ooievaars op internet - gekweekt of wild exemplaar

Handel in Ooievaars op internet - gekweekt of wild exemplaar Handel in Ooievaars op internet - gekweekt of wild exemplaar Op verzoek van Jeanette Zwiers en Henny Bos, beiden eigenaar van een Ooievaars- informatiecentrum Droonessa te Rhee (bij Assen) heeft Ton Oosterbaan,

Nadere informatie

PRAKTISCH VERMISTE, GEVONDEN OF ACHTERGELATEN DIEREN - WETGEVING. www.licg.nl over houden van huisdieren

PRAKTISCH VERMISTE, GEVONDEN OF ACHTERGELATEN DIEREN - WETGEVING. www.licg.nl over houden van huisdieren PRAKTISCH VERMISTE, GEVONDEN OF ACHTERGELATEN DIEREN - WETGEVING l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n over houden van huisdieren Dieren leiden soms hun

Nadere informatie

REGELING VOOR HET ORGANISEREN VAN EEN VOGELMARKT OF VOGELBEURS Versie 2.0, 2016

REGELING VOOR HET ORGANISEREN VAN EEN VOGELMARKT OF VOGELBEURS Versie 2.0, 2016 REGELING VOOR HET ORGANISEREN VAN EEN VOGELMARKT OF VOGELBEURS Versie 2.0, 2016 De Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers volgt een beleid dat gericht is op de optimalisering van de gezondheid en het welzijn

Nadere informatie

PRI 2231 BESCHERMING EN WELZIJN VAN LEGKIPPEN IN HOKKEN [2231] v5

PRI 2231 BESCHERMING EN WELZIJN VAN LEGKIPPEN IN HOKKEN [2231] v5 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator : Adres :... N uniek......... PRI 221 BESCHERMING EN WELZIJN VAN LEGKIPPEN IN HOKKEN [221] v5 C : conform NC : niet-conform

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 26 november 2001, nr. 2001/3691/SW/B&B;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 26 november 2001, nr. 2001/3691/SW/B&B; De Raad van de gemeente Dordrecht; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 26 november 2001, nr. 2001/3691/SW/B&B; overwegende, dat er vanwege de uitvoeringspraktijk behoefte was aan een

Nadere informatie

Heeft niet gereageerd op deze stelling. Heeft niet gereageerd op deze stelling. Heeft niet gereageerd op deze stelling.

Heeft niet gereageerd op deze stelling. Heeft niet gereageerd op deze stelling. Heeft niet gereageerd op deze stelling. LEIDSCHENDAM - VOORBURG Stelling 1 Evenementen met dieren zijn in de gemeente niet welkom De gemeente dient een voorkeursbeleid voor evenementen zonder dieren te hanteren. Vermaak met dieren gaat namelijk

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2001 264 Besluit van 23 mei 2001, houdende wijziging van het Warenwetbesluit Vlees, gehakt en vleesproducten Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 1999 2000 26 877 Wijziging van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren (het fokken met en het vervoer van dieren) Nr. 3 MEMORIE VAN TOELICHTING Het onderhavige

Nadere informatie

Namens mijn cliënte, mr. drs. S.A.B. van Rooy, dierenarts, richt ik mij tot U met het volgende.

Namens mijn cliënte, mr. drs. S.A.B. van Rooy, dierenarts, richt ik mij tot U met het volgende. Ministerie van Economische Zaken De Staatssecretaris Mevrouw S.A.M. Dijksma Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag TEVENS PER EMAIL: STAATSSECRETARIS@MINEZ.NL Den Haag, 6 mei 2015 Inzake : 20150317 Dossiernr.

Nadere informatie

Deze notitie geeft een overzicht van de historie en resultaten van het Forum Welzijn Gezelschapsdieren.

Deze notitie geeft een overzicht van de historie en resultaten van het Forum Welzijn Gezelschapsdieren. Forum Welzijn Gezelschapsdieren Deze notitie geeft een overzicht van de historie en resultaten van het Forum Welzijn Gezelschapsdieren. Het Forum Welzijn Gezelschapsdieren Op 25 januari 2005 werd het Forum

Nadere informatie

DIEREN IN DE NATUUR. Geef ze geen eten, observeer ze!

DIEREN IN DE NATUUR. Geef ze geen eten, observeer ze! DIEREN IN DE NATUUR Geef ze geen eten, observeer ze! WWW.LEEFMILIEU.BRUSSELS DIEREN VOEDEREN IN DE NATUUR? NIET ZONDER GEVOLGEN! Oud brood voederen aan de eendjes in de vijver Als kind hebben we het allemaal

Nadere informatie

Artikelen over honden in de Algemene Plaatselijke Verordening

Artikelen over honden in de Algemene Plaatselijke Verordening Artikelen over honden in de Algemene Plaatselijke Verordening De volgende artikelen in de APV Loon op Zand gaan in op 17 februari 2016 (raadsbesluit van 4 februari 2016) Artikel 2:57 Loslopende honden

Nadere informatie

Regeling agressieve dieren

Regeling agressieve dieren Regeling agressieve dieren De Staatssecretaris van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij, Gelet op artikel 73 en artikel 107 van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren (Stb. 1992, 585); (zie onderaan

Nadere informatie

HONDENBELEID BRIELLE

HONDENBELEID BRIELLE HONDENBELEID BRIELLE April 2005 Inhoudsopgave Inleiding Doelstelling Wettelijke instrumentarium Mogelijkheden Kosten, baten, dekking Overwegingen Voorstel Tijdsplanning 2 Inleiding De overlast van honden,

Nadere informatie

De verplichting tot chippen én registratie van de chip geldt niet alleen voor pups, maar voor alle honden die van eigenaar veranderen.

De verplichting tot chippen én registratie van de chip geldt niet alleen voor pups, maar voor alle honden die van eigenaar veranderen. Chippen én registreren van honden verplicht Vanaf 1 april 2013 moeten alle honden binnen 7 weken na de geboorte gechipt worden en vóór de leeftijd van 8 weken bij een aangewezen databank geregistreerd

Nadere informatie

Artikel 1. Uitgangspunten.

Artikel 1. Uitgangspunten. Uitvoeringsbesluit van het Reglement van de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers ten aanzien van de gezondheid en het welzijn van volière- of kooivogels. Artikel 1. Uitgangspunten. De NBvV stelt zich

Nadere informatie

Datum 25 mei 2016 Betreft Beantwoording vragen over het bericht 'Vogelmarkten moeten stoppen'

Datum 25 mei 2016 Betreft Beantwoording vragen over het bericht 'Vogelmarkten moeten stoppen' > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Directoraat-generaal Agro en Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den

Nadere informatie

Papegaaienziekte. (Psittacose) Informatie over de ziekte en de procedures van de NVWA voor vogelhouders en -handelaren

Papegaaienziekte. (Psittacose) Informatie over de ziekte en de procedures van de NVWA voor vogelhouders en -handelaren Papegaaienziekte (Psittacose) Informatie over de ziekte en de procedures van de NVWA voor vogelhouders en -handelaren Papegaaienziekte bij dieren De bacterie Chlamydia psittaci veroorzaakt papegaaienziekte

Nadere informatie

Praktijknetwerk Natuurlijk Afkalven

Praktijknetwerk Natuurlijk Afkalven Bijeenkomst Plan van Aanpak Verbeterd Roodbont, Belgisch Witblauw en LTO Vanavond 19.30 Welkom door Leon Moonen 20.00 Intro praktijknetwerk, stand van zaken 20.15 Plan van aanpak Verbeterd Roodbont Johan

Nadere informatie

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n LICG HUISDIERENBIJSLUITER DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN Serie vogels Mandarijneend Aix galericulata

Nadere informatie

Dierenwelzijn : Circussen

Dierenwelzijn : Circussen Directoraat-generaal Dier, Plant en Voeding Dienst Dierenwelzijn Contactpersoon : E-mail : Tel. : Els Vanautryve Els.Vanautryve@health.fgov.be 02/524.74.19 Dierenwelzijn : Circussen Beoordeling van de

Nadere informatie

Toelichting voor de Staatscourant

Toelichting voor de Staatscourant Toelichting voor de Staatscourant Algemeen Onderhavige wijziging voorziet in wijzigingen met betrekking tot Q-koorts. Aanleiding voor de wijziging vormen de ontwikkelingen met betrekking tot Q-koorts.

Nadere informatie

Natuurbalans - Limes Divergens B.V. G. Hoogerwerf Toernooiveld ED NIJMEGEN

Natuurbalans - Limes Divergens B.V. G. Hoogerwerf Toernooiveld ED NIJMEGEN > Retouradres Postbus 19530, 2500 CM Den Haag Natuurbalans - Limes Divergens B.V. G. Hoogerwerf Toernooiveld 1 6525 ED NIJMEGEN Postbus 19530, 2500 CM Den Haag mijn.rvo.nl T 088 042 42 42 F 070 378 61

Nadere informatie

Hierbij vragen wij uw aandacht voor een aantal opmerkingen bij het bovengenoemde wijzigingsconcept.

Hierbij vragen wij uw aandacht voor een aantal opmerkingen bij het bovengenoemde wijzigingsconcept. Regeling afgifte en kenmerken gesloten pootringen en andere merktekens Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Mevrouw G. Verburg Postbus 20401 2500 EK Den Haag Wierden, 29 juli 2008. Geachte

Nadere informatie

Gelet op artikel 73 en artikel 107 van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren (Stb. 1992, 585);

Gelet op artikel 73 en artikel 107 van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren (Stb. 1992, 585); REGELING AGRESSIEVE DIEREN De Staatssecretaris van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij, Gelet op artikel 73 en artikel 107 van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren (Stb. 1992, 585); Gehoord de Stichting

Nadere informatie

2012D47586 LIJST VAN VRAGEN

2012D47586 LIJST VAN VRAGEN 2012D47586 LIJST VAN VRAGEN De vaste commissie voor Economische Zaken heeft over het ontwerp- Besluit houdende regels met betrekking tot houders van dieren (Besluit houders van dieren) en het ontwerp-beluit

Nadere informatie

Huidige ideeën over de huisvesting van flamingo s. Paul Rose Vrij vertaald door Jan Harteman

Huidige ideeën over de huisvesting van flamingo s. Paul Rose Vrij vertaald door Jan Harteman Huidige ideeën over de huisvesting van flamingo s Paul Rose Vrij vertaald door Jan Harteman Overzicht Natuurlijke geschiedenis en gedragsecologie. Belangrijke zaken in beschermd milieu Kweek en populatiemanagement.

Nadere informatie

OVERZICHTSNOTITIE GEMEENTELIJK DIERENWELZIJNSBELEID

OVERZICHTSNOTITIE GEMEENTELIJK DIERENWELZIJNSBELEID OVERZICHTSNOTITIE GEMEENTELIJK DIERENWELZIJNSBELEID Inleiding Mede door de Partij voor de Dieren staat het onderwerp dierenwelzijn in de belangstelling. Daarom is het goed een overzicht van de diverse

Nadere informatie

Het doden van dieren:

Het doden van dieren: Het doden van dieren: ja, mits..., of nee, tenzij...? Elsbeth Stassen Hoogleraar Dier en Samenleving Gezondheids- en Welzijnswet voor Dieren Art 43: het is verboden dieren te doden in andere dan bij algemene

Nadere informatie

Minister van Justitie. Naar aanleiding van uw verzoek bericht ik u als volgt.

Minister van Justitie. Naar aanleiding van uw verzoek bericht ik u als volgt. R e g i s t r a t i e k a m e r Minister van Justitie..'s-Gravenhage, 30 april 1999.. Onderwerp Wijziging van het Wetboek van Strafvordering Bij brief met bijlage van 9 maart 1999 (uw kenmerk: 750136/99/6)

Nadere informatie

F. Steenbergen (R&B), V. Reintjes (R&B) Advies: In te stemmen met de voorgestelde beantwoording en deze via bijgaande RIB aan de raad te zenden.

F. Steenbergen (R&B), V. Reintjes (R&B) Advies: In te stemmen met de voorgestelde beantwoording en deze via bijgaande RIB aan de raad te zenden. VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & BEANTWOORDING ARTIKEL 40 VRAGEN Van: D. Loman Tel nr: 8301 Nummer: 15A.00559 Datum: 27 mei 2015 Team: Concernzaken Tekenstukken: Ja Bijlagen: 2 Afschrift aan:

Nadere informatie

ECGR/U200901131 Lbr. 09/081

ECGR/U200901131 Lbr. 09/081 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8020 Betreft Gemeentelijk optreden bij incidenten met honden naar aanleiding intrekking RAD uw kenmerk ons kenmerk ECGR/U200901131

Nadere informatie

PIJNACKER - NOOTDORP. Evenementen met dieren zijn in de gemeente niet welkom. Stelling 1

PIJNACKER - NOOTDORP. Evenementen met dieren zijn in de gemeente niet welkom. Stelling 1 PIJNACKER - NOOTDORP Stelling 1 Evenementen met dieren zijn in de gemeente niet welkom De gemeente dient een voorkeursbeleid voor evenementen zonder dieren te hanteren. Vermaak met dieren gaat namelijk

Nadere informatie

Convenant Dierenhulpverlening

Convenant Dierenhulpverlening Convenant Dierenhulpverlening Ondergetekenden: 1. De Minister van Veiligheid en Justitie, mr. I.W. Opstelten, handelend als bestuursorgaan en als vertegenwoordiger van de Staat der Nederlanden; 2. De Staatssecretaris

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Nr. Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 2457 250 24 24december 2008 Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur, en Voedselkwaliteit van 9 december 2008,

Nadere informatie

DPA 2231 BESCHERMING EN WELZIJN VAN LEGKIPPEN IN HOKKEN [2231] v6

DPA 2231 BESCHERMING EN WELZIJN VAN LEGKIPPEN IN HOKKEN [2231] v6 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :...... DPA 221 BESCHERMING EN WELZIJN VAN LEGKIPPEN IN HOKKEN [221] v6 C : conform NC : niet-conform

Nadere informatie

(98/C 364/02) Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap, inzonderheid op artikel 130 S, lid 1,

(98/C 364/02) Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap, inzonderheid op artikel 130 S, lid 1, bron : Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen PB C 364 van 25/11/98 GEMEENSCHAPPELIJK STANDPUNT (EG) Nr. 59/98 door de Raad vastgesteld op 20 juli 1998 met het oog op de aanneming van Richtlijn

Nadere informatie

Dierenwelzijn. Dienst Dierenwelzijn 8/12/2016. TT Chow

Dierenwelzijn. Dienst Dierenwelzijn 8/12/2016. TT Chow Dierenwelzijn TT Chow Dienst Dierenwelzijn Sinds 1 juli 2014 regionale bevoegdheid Vroeger FOD Dierenwelzijn Nu: Departement Leefmilieu, Natuur en Energie van de Vlaamse overheid Structuur Inspectiedienst

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2011 410 Besluit van 2 september 2011, houdende wijziging van het Besluit aanwijzing dier- en plantensoorten Flora- en faunawet inzake de aanwijzing

Nadere informatie

S.J. van der Stok Benedeneind ZZ 309 3405 CK BENSCHOP. Datum 8 oktober 2013 Betreft Beslissing aanvraag Art. 75 Flora en faunawet

S.J. van der Stok Benedeneind ZZ 309 3405 CK BENSCHOP. Datum 8 oktober 2013 Betreft Beslissing aanvraag Art. 75 Flora en faunawet > Retouradres Postbus 19530 2500 CM Den Haag S.J. van der Stok Benedeneind ZZ 309 3405 CK BENSCHOP Postbus 19530 2500 CM Den Haag www.drloket.nl T 0800-22 333 22 F 070-378 61 39 ffwet@dienst-regelingen.nl

Nadere informatie

1/2. Staten-Generaal. Vergaderjaar BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN. Aan de Voorzitters van de Eerste en van de Tweede Kamer der

1/2. Staten-Generaal. Vergaderjaar BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN. Aan de Voorzitters van de Eerste en van de Tweede Kamer der Staten-Generaal 1/2 Vergaderjaar 2006 2007 A 31 026 Protocol van wijziging van de Europese Overeenkomst inzake de bescherming van landbouwhuisdieren; Straatsburg, 6 februari 1992 (Trb. 2006, 253) Nr. 1

Nadere informatie

Gemeente Tynaarlo - Verordening op de paardenmarkten gemeente Tynaarlo. gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 31 mei 2016,

Gemeente Tynaarlo - Verordening op de paardenmarkten gemeente Tynaarlo. gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 31 mei 2016, GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Tynaarlo. Nr. 95975 15 juli 2016 Gemeente Tynaarlo - Verordening op de paardenmarkten gemeente Tynaarlo 2016 De raad van de gemeente Tynaarlo; gelezen het voorstel

Nadere informatie

Welzijn vissen Nationaal en Internationaal beleid. Arjo Rothuis Directie Visserij Ministerie van LNV

Welzijn vissen Nationaal en Internationaal beleid. Arjo Rothuis Directie Visserij Ministerie van LNV Welzijn vissen Nationaal en Internationaal beleid Arjo Rothuis Directie Visserij Ministerie van LNV Welzijn Veel maatschappelijk en politieke aandacht voor welzijn Uitbrengen LNV nota dierenwelzijn (oktober

Nadere informatie

Kort verslag kleurringen van Nijlganzen en Grote Canadese Ganzen

Kort verslag kleurringen van Nijlganzen en Grote Canadese Ganzen Kort verslag kleurringen van Nijlganzen en Grote Canadese Ganzen 2011-2015 Frank Majoor & Berend Voslamber Sinds 2011 worden op verschillende plekken in Nederland in opdracht van het Faunafonds Nijlganzen

Nadere informatie

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 24 december 2018, nr. WJZ/18326747, houdende specifieke maatregelen in het beperkingsgebied in verband met de bestrijding van laagpathogene

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2003 62 Wet van 6 februari 2003 tot wijziging van de Bestrijdingsmiddelenwet 1962 (verbetering van de handhaving en bepalingen inzake uitbreidingstoelatingen)

Nadere informatie

26-3-2015. Besluit houders van Dieren Raad van Beheer 12 maart 2015. Vanavond. Vroegere situatie GWWD. Wet dieren. Uitgangspunt dierenwelzijn

26-3-2015. Besluit houders van Dieren Raad van Beheer 12 maart 2015. Vanavond. Vroegere situatie GWWD. Wet dieren. Uitgangspunt dierenwelzijn houders van Dieren Raad van Beheer 12 maart 2015 Vanavond Algemene inleiding: Mark Helmerhorst (RVO.nl EZ) Bedrijfsmatigheid en voorschriften alle houders: Suzanne Merkx (LID) Aanwezig voor vragen: Jan

Nadere informatie

Stichting Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming Postbus AB DEN HAAG Doc. 3 Toezichtrapport Hercontrole bestemd voor Rijksdienst voor

Stichting Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming Postbus AB DEN HAAG Doc. 3 Toezichtrapport Hercontrole bestemd voor Rijksdienst voor Stichting Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming Postbus 84051 2508 AB DEN HAAG Doc. 3 Toezichtrapport Hercontrole bestemd voor Rijksdienst voor Ondernemend Nederland LID/B nummer :LID/B/3-6-2015/14:30/CdJ/JS

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VERENIGING VAN EIGENAREN. The Dunes. Te Cadzand Bad. Verkorte versie voor huurders

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VERENIGING VAN EIGENAREN. The Dunes. Te Cadzand Bad. Verkorte versie voor huurders HUISHOUDELIJK REGLEMENT VERENIGING VAN EIGENAREN The Dunes Te Cadzand Bad Verkorte versie voor huurders 1 Vereniging van Eigenaren The Dunes Dit huishoudelijk reglement geldt voor alle appartementdelen

Nadere informatie

31389 Een integraal kader voor regels over gehouden dieren en daaraan gerelateerde onderwerpen (Wet dieren)

31389 Een integraal kader voor regels over gehouden dieren en daaraan gerelateerde onderwerpen (Wet dieren) 31389 Een integraal kader voor regels over gehouden dieren en daaraan gerelateerde onderwerpen (Wet dieren) Nr. 90 Brief van de staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Aan de Voorzitter

Nadere informatie

Privacyreglement. Stichting Rapucation Postbus NL Amsterdam

Privacyreglement. Stichting Rapucation Postbus NL Amsterdam Stichting Rapucation Postbus 15989 1001 NL Amsterdam www.rapucation.eu info@rapucation.eu 088-3777700 Privacyreglement 1. Begripsbepalingen In dit reglement wordt verstaan onder: de wet: de Wet bescherming

Nadere informatie

Spreekbeurt de grote Toppereend

Spreekbeurt de grote Toppereend Ra,ra wie ben ik. Spreekbeurt de grote Toppereend Inleiding Ik doe mijn spreekbeurt over de grote toppereend. Omdat ik dit een hele mooie vogel vind. En omdat jullie misschien veel te weinig weten over

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2010 12 Besluit van 14 december 2009, houdende wijziging van het Warenwetbesluit Producten voor bijzondere voeding en van het Warenwetbesluit bestuurlijke

Nadere informatie

BESLUIT HOUDERS VAN DIEREN

BESLUIT HOUDERS VAN DIEREN BESLUIT HOUDERS VAN DIEREN (nieuwe wetgeving per 22 augustus 2014, die het honden en kattenbesluit van 1999 vervangt). Let op: dit is een persoonlijke opsomming en bewoording van het besluit, beperkt tot

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres Postbus 20401

Nadere informatie

Aanvullende informatie voor Staatscourant

Aanvullende informatie voor Staatscourant Aanvullende informatie voor Staatscourant Algemene Douanewet: Artikel 1:3 Basisdefinities De definities die hier in het eerste lid worden gegeven zijn een aanvulling op de definities die staan in het CDW,

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA 's-gravenhage. Geachte Voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA 's-gravenhage. Geachte Voorzitter, Directie Natuur De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA 's-gravenhage uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum 14 mei 2008 2070820070 DN. 2008/1842 3 juli 2008 10 juni

Nadere informatie

Artikel 38 vragen PvdA inzake zwanendriften, naar aanleiding van bijgevoegde oproep

Artikel 38 vragen PvdA inzake zwanendriften, naar aanleiding van bijgevoegde oproep Artikel 38 vragen PvdA inzake zwanendriften, naar aanleiding van bijgevoegde oproep Datum: 19 december 2013-12-19 Geacht college, Namens de PvdA fractie verzoek ik u om een reactie op de bijgevoegde email

Nadere informatie

Factsheet Kanalisatie Diergeneesmiddelen deel 2

Factsheet Kanalisatie Diergeneesmiddelen deel 2 Factsheet Kanalisatie Diergeneesmiddelen deel 2 Inleiding De Europese regelgeving over diergeneesmiddelen wijzigt per 26 september 2007 1. Vanaf dat moment moeten alle diergeneesmiddelen bestemd voor toepassing

Nadere informatie

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT,

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT, MINISTERIE VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van, TRCJZ/2006/533, houdende wijziging van de Tijdelijke regeling tot wering van AI

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 1997 602 Besluit van 14 november 1997, houdende regelen betreffende de identificatie en registratie van dieren (Besluit identificatie en registratie

Nadere informatie

Beleid gevaarlijke en hinderlijke honden gemeente Vlissingen

Beleid gevaarlijke en hinderlijke honden gemeente Vlissingen Beleid gevaarlijke en hinderlijke honden gemeente Vlissingen Inhoudsopgave 1 Algemeen 2 1.1 Inleiding en afbakening van toepassingsbereik 2 1.2 Doel beleid gevaarlijke en hinderlijke honden 2 2 APV Vlissingen

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2009 2010 31 814 Wijziging van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren strekkende tot het opnemen van bepalingen inzake bestuurlijke boetes C MEMORIE

Nadere informatie

Onderzoeksverslag : Veilen circusvoorstellingen Gemeente Assen

Onderzoeksverslag : Veilen circusvoorstellingen Gemeente Assen Onderzoeksverslag : Veilen circusvoorstellingen Gemeente Assen Inhoudsopgave Aanleiding...2 Geschiedenis...2 Centrale vraagstelling van dit onderzoek...2 Onderzoeksverslag.3 Conclusie 5 Scenario s...6

Nadere informatie

Privacyreglement. Privacyreglement, eigenaar bedrijfsjurist, datum bewerking: Pagina 1 van 6

Privacyreglement. Privacyreglement, eigenaar bedrijfsjurist, datum bewerking: Pagina 1 van 6 Privacyreglement 1. Begripsbepalingen In dit reglement wordt verstaan onder: - de wet: de Algemene Verordening Gegevensbescherming; - persoonsgegeven: elk gegeven over een herkenbaar persoon; - verwerking

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 1995 607 Wet van 2 november 1995 tot intrekking van de Vestigingswet detailhandel en wijziging van de Drank- en Horecawet en van de Vestigingswet

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2009 533 Besluit van 30 november 2009, houdende wijziging van het Warenwetbesluit algemene chemische produktveiligheid in verband met verordening

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2005 420 Besluit van 30 mei 2005, houdende vaststelling van het Warenwetbesluit verpakkingen en gebruiksartikelen in verband met Verordening (EG)

Nadere informatie

..^i-fie EERSTE WAfe < IR. 14 6 7 5 0, TyU ^ 0 9 JUL 2010 DATUM V J U L KOPIE

..^i-fie EERSTE WAfe < IR. 14 6 7 5 0, TyU ^ 0 9 JUL 2010 DATUM V J U L KOPIE Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit > Retouradres Postbus 20401 2500 EK DEN HAAG De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Postbus 20017 2500 EA Den Haag..^i-FIE EERSTE WAfe

Nadere informatie

De Minister van Economische Zaken,

De Minister van Economische Zaken, Regeling van de Minister van Economische Zaken van 12 oktober 2017, nr. WJZ/17161078, houdende specifieke maatregelen in het beperkingsgebied in verband met de bestrijding van laagpathogene aviaire influenza

Nadere informatie

Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit FOUT: BRON VAN VERWIJZING NIET GEVONDEN

Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit FOUT: BRON VAN VERWIJZING NIET GEVONDEN Ministerie van Economische Zaken > Retouradres Postbus 43006 3540 AA Fout: Bron van verwijzing niet gevonden De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage Directie

Nadere informatie

Vast te stellen de beleidsregel bestuurlijke handhaving van artikel 13b Opiumwet (Damoclesbeleid)

Vast te stellen de beleidsregel bestuurlijke handhaving van artikel 13b Opiumwet (Damoclesbeleid) De burgemeester van de Gemeente Valkenswaard; Gelet op artikel 13b Opiumwet en artikel 2 Politiewet; BESLUIT: Vast te stellen de beleidsregel bestuurlijke handhaving van artikel 13b Opiumwet (Damoclesbeleid)

Nadere informatie