PIJNACKER - NOOTDORP. Evenementen met dieren zijn in de gemeente niet welkom. Stelling 1

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PIJNACKER - NOOTDORP. Evenementen met dieren zijn in de gemeente niet welkom. Stelling 1"

Transcriptie

1 PIJNACKER - NOOTDORP Stelling 1 Evenementen met dieren zijn in de gemeente niet welkom De gemeente dient een voorkeursbeleid voor evenementen zonder dieren te hanteren. Vermaak met dieren gaat namelijk in tegen de eigenwaarde van het dier. Denk hierbij aan circussen met dieren, roofvogelshows, kerststallen met levende dieren en het loslaten van sierduiven. Eens met de stelling. Geen vermaak met dieren. De gemeente mag geen vergunning verlenen voor gebruik van dieren of tentoonstellen van dieren bij manifestaties volksvermaak, artistieke evenementen etc. Wij hadden in ons verkiezingsprogramma staan niet langer circussen met wilde dieren te willen, verbod is er nu in Pijnacker-Nootdorp! Dierenwelzijn en soorteigen gedrag moeten voorop staan. Indien dat geborgd is, zijn evenementen zoals een levende kerststal mogelijk. Zolang er geen sprake is van dierenleed, is het geen probleem. Er is verschil tussen, bijvoorbeeld, een beer met een ring door zijn neus en reddingszwemmen met New Foundlanders. Evenementen waar dierenwelzijn overduidelijk in het geding is kunnen niet en daar ligt een taak voor gemeente. Dieren zijn geen gebruiksvoorwerpen maar levende wezens. De gemeente moet handhavend op treden. Circusdieren etc. gaat ons te ver, een tijdelijke kinderboerderij bij een evenement, mits dieren goed verzorgd worden, moet kunnen. Kleinschalige evenementen met lokale partijen (boeren, kinderboerderij) moeten wel kunnen, mits de dieren goed worden verzorgd.

2 LPN ervaart dat de meeste dieren bij evenementen goed verzorgd worden. Juist door de inzet van de dierenpolitie en de Dierenbescherming. Er is een groot verschil in soorten evenement. Het houden van olifanten is wat anders dan roofvogels of sierduiven. Het gaat om het welzijn en dat hoeft niet perse geschaad te worden bij een evenement. Honden kunnen bijvoorbeeld best in een circus. Wij sluiten evenementen met dieren niet op voorhand uit. Wel of niet toestaan hangt af van soort evenement. Niet het evenement, maar het respect en welzijn van dieren moet wat ons betreft voorop staan. Wij zitten op 1 lijn met D66. Evenementen met wilde dieren zijn niet welkom. Gemeentebelangen-raadslid Desiree Lorist heeft zich hiervoor 100% ingezet! Stelling 2 De gemeente dient kostendekkende steun te bieden aan asielen Gemeenten hebben een wettelijke verplichting om zwervend aangetroffen dieren op te vangen en twee weken te verzorgen tot de eventuele eigenaar zich meldt. Na die twee weken is de gemeente formeel eigenaar en draagt het dier dan doorgaans over aan een asiel. Het asiel kan dan opzoek naar een nieuw baasje. De zorg brengt echter wel kosten met zich mee. Ook na de wettelijke periode van twee weken moet de gemeente bijdragen aan deze kosten om een goede zorg te garanderen.

3 Absoluut eens!! Huisdieren zonder baasje is een maatschappelijk probleem, gemeenten moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Helemaal mee eens. Eens, de gemeente moet de wettelijke zorgplicht voor zwerfdieren nakomen en ook bijdragen in de kosten voor periode daarna. Ja, eens. LPN steunt al 10 jaar het dierenpension en de dierenambulance. De gemeente moet dit blijven doen. De kosten moeten wel zoveel mogelijk verhaald worden op de oorspronkelijke eigenaar. Ook na die 2 weken. CDA vindt dat gemeente een wettelijke zorgplicht voor zwerfdieren gewoon moet nakomen. Daarbij is ook de samenleving aan zet! Mooi voorbeeld voor crowdfunding? Eens, maar met een maximale inspanning en maximum aan tijd. Tevens willen wij de dierenambulance terug in Pijnacker-Nootdorp. Mee eens. Dat hebben de fractieleden van Gemeentebelangen ook aangegeven bij hun werkbezoek aan 't Julialaantje in Rijswijk.

4 Stelling 3 Een wethouder dierenwelzijn is onmisbaar Binnen de grenzen van een gemeente bevinden zich tal van dieren. De inwoners houden verschillende huisdieren. In het buitengebied en op enkele plaatsen binnen de bebouwde kom bevinden zich landbouwhuisdieren. In een laboratorium van bijvoorbeeld bedrijven of ziekenhuizen bevinden zich proefdieren. De grootste groep dieren, ook in stedelijke gemeenten, wordt gevormd door in het wild levende dieren zoals duiven, meeuwen, eenden en ganzen. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor al deze dieren en veel besluiten en handelingen van de gemeente zijn van invloed op het welzijn van dieren. Om het dierenwelzijn te waarborgen moet elke gemeente een wethouder dierenwelzijn hebben. Een wethouder dierenwelzijn is onmisbaar om dieren de politieke aandacht te geven die ze verdienen en een stem in de politiek! Dierenwelzijn moet als onderwerp bij één van de wethouders in portefeuille om een vast aanspreekpunt te hebben. Een aparte wethouder lijkt ons niet nodig. Dierenwelzijn staat in onze agrarische gemeenschap bij een ieder hoog in t vaandel.

5 Eens! Een wethouder dierenwelzijn is een prima idee. Wel moet de wethouder slagkracht krijgen. Dus combi met bijv. Ruimtelijke Ordening of veiligheid zou goed zijn. Stelling 4 Overlast van meeuwen, ganzen en duiven moet diervriendelijk worden opgelost Als mensen overlast ondervinden door dieren (meeuwen, ganzen, duiven enz.) worden deze dieren vaak gedood. Dit is geen duurzame en afdoende oplossing, want de plek van de gedode dieren wordt vaak snel weer ingevuld door nieuwe dieren. Gemeenten moeten inzetten op alternatieve, duurzame en diervriendelijke methoden om overlast tegen te gaan. Indien een alternatief niet direct voor handen is, is het de verantwoordelijkheid van de gemeente hier onderzoek naar te (laten) doen. Overlast van dieren moet vooral worden voorkomen en eventueel diervriendelijk worden opgelost! Dieren niet de dupe.

6 Eens. Eerst alle diervriendelijke middelen uit de kast, en vooral inzetten op preventie zodat overlast niet ontstaat. Overlast van meeuwen en duiven kennen wij niet. Ganzen zijn een probleem voor de agrarische sector. Alleen diervriendelijk bestrijden, uiteraard. Dierenleed zoveel mogelijk voorkomen natuurlijk. Preventie is hier belangrijk. In principe wel, maar alleen als deze oplossingen al voorhanden zijn. Geen verschuiving naar andere delen van de gemeente. Wij noemen dit een open deur inhoesten, vanzelfsprekend dat deze overlast diervriendelijk opgelost dient te worden. Gemeentebelangen is voorstander van een diervriendelijke oplossing bij overlast. Dit vraagt soms wel om geduld en beleid.

7 Stelling 5 Katten moeten worden gechipt Om te voorkomen dat dieren onnodig in de opvangcentra terechtkomen, zet de gemeente actief in op het chippen van katten. Het chippen van honden is in 2013 reeds bij wet verplicht gesteld. Gechipte dieren zijn sneller te herenigen met hun eigenaar. Niet alleen wordt hiermee dieren- en mensenleed voorkomen, maar ook wordt de gemeente niet onnodig geconfronteerd met extra kosten voor de opvang. De gemeente moet chippen van katten stimuleren. Onderwerp uit ons programma. Eens, goede manier om verdwaalde kat snel weer terug te brengen bij de eigenaar. Dit helpt bij het terugdringen van het aantal zwerfdieren. Geen moeite mee. Verstandig inderdaad. Precies zoals jullie zelf zeggen in de stelling: voorkomt zowel dieren- als mensenleed. Chippen van katten is zeer gewenst. Om de eigenaar te achterhalen, maar ook voor een inschatting van het aantal katten in een wijk.

8 Wij staan helemaal achter het standpunt dat net als honden, katten verplicht gechipt moeten zijn. Daar zijn wij het volledig mee eens!

Heeft niet gereageerd op deze stelling. Heeft niet gereageerd op deze stelling. Heeft niet gereageerd op deze stelling.

Heeft niet gereageerd op deze stelling. Heeft niet gereageerd op deze stelling. Heeft niet gereageerd op deze stelling. DELFT Stelling 1 Evenementen met dieren zijn in de gemeente niet welkom De gemeente dient een voorkeursbeleid voor evenementen zonder dieren te hanteren. Vermaak met dieren gaat namelijk in tegen de eigenwaarde

Nadere informatie

Heeft niet gereageerd op deze stelling. Heeft niet gereageerd op deze stelling. Heeft niet gereageerd op deze stelling.

Heeft niet gereageerd op deze stelling. Heeft niet gereageerd op deze stelling. Heeft niet gereageerd op deze stelling. RIJSWIJK Stelling 1 Evenementen met dieren zijn in de gemeente niet welkom De gemeente dient een voorkeursbeleid voor evenementen zonder dieren te hanteren. Vermaak met dieren gaat namelijk in tegen de

Nadere informatie

Heeft niet gereageerd op deze stelling. Heeft niet gereageerd op deze stelling. Heeft niet gereageerd op deze stelling.

Heeft niet gereageerd op deze stelling. Heeft niet gereageerd op deze stelling. Heeft niet gereageerd op deze stelling. LEIDSCHENDAM - VOORBURG Stelling 1 Evenementen met dieren zijn in de gemeente niet welkom De gemeente dient een voorkeursbeleid voor evenementen zonder dieren te hanteren. Vermaak met dieren gaat namelijk

Nadere informatie

GroenLinks geeft de voorkeur aan evenementen zonder dieren. Eerste stap is om circussen met wilde dieren in Ehv te vermijden.

GroenLinks geeft de voorkeur aan evenementen zonder dieren. Eerste stap is om circussen met wilde dieren in Ehv te vermijden. Twitterstellingen Dierenbescherming 1. Evenementen met dieren zijn in de gemeente niet welkom CDA Eindhoven SP Eindhoven SP 040 is voorstander van evenementen zonder dieren. Ook mogen evenementen de rust

Nadere informatie

Heeft geen speerpunten op het gebied van dierenwelzijn

Heeft geen speerpunten op het gebied van dierenwelzijn Partijen Wat zijn de speerpunten m.b.t. dierenwelzijn? - Het CDA wil de meeuwen in de stad bestrijden i.v.m. overlast. Met vernieuwende, desnoods onorthodoxe maatregelen. - De dierenweides blijven open

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel. BOSSCHE AANPAK DIERENWELZIJN Op weg naar een integraal en transparant gemeentelijk dierenwelzijnsbeleid

Initiatiefvoorstel. BOSSCHE AANPAK DIERENWELZIJN Op weg naar een integraal en transparant gemeentelijk dierenwelzijnsbeleid Initiatiefvoorstel Op weg naar een integraal en transparant gemeentelijk dierenwelzijnsbeleid Initiatiefvoorstel Op weg naar een integraal en transparant gemeentelijk dierenwelzijnsbeleid Inhoudsopgave

Nadere informatie

Manifest voor een diervriendelijk Utrecht Partij voor de Dieren, 4 oktober 2014 te Utrecht

Manifest voor een diervriendelijk Utrecht Partij voor de Dieren, 4 oktober 2014 te Utrecht Foto: Monique van Someren 0 Manifest voor een diervriendelijk Utrecht Partij voor de Dieren, 4 oktober 2014 te Utrecht Inleiding Dit manifest Utrecht, echt goed voor dieren? is tot stand gekomen naar aanleiding

Nadere informatie

Mening Internetpanel over Dierenwelzijn

Mening Internetpanel over Dierenwelzijn Mening Internetpanel over Dierenwelzijn In opdracht van: De Raadsgriffier Uitgevoerd door: Bert Mentink Jan van Poorten Afdeling Onderzoek en Statistiek Gemeente Purmerend Datum: 4 juni 2007 Verkrijgbaar

Nadere informatie

Dierenbescherming West- en Midden-Brabant

Dierenbescherming West- en Midden-Brabant Dierenbescherming Voor Alle dieren in uw regio West- en Midden-Brabant Dierenbescherming West- en Midden-Brabant Lichttorenhoofd 5, 4871 CA Etten-Leur Telefoon: 06-43873400 wmbdierenbescherming@gmail.com

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren in eenvoudige taal Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Utrecht

Verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren in eenvoudige taal Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Utrecht Jouw idealen in Utrecht Verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren in eenvoudige taal Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Utrecht 1 Jouw idealen in Utrecht Verkiezingsprogramma van de Partij voor de

Nadere informatie

Voorstel: Type voorstel: [X] Kaderstellend G Controlerend D Rest

Voorstel: Type voorstel: [X] Kaderstellend G Controlerend D Rest Gemeente eente 1 j] /l Eergen Berc op Zoom --......,,!«! muf (HU RVB07-0048 Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Programmanaam en nummer : Initiatiefvoorstel D66-fractie Voorkomen van aantasting van

Nadere informatie

Nota Dierenwelzijn Gemeente Vlissingen

Nota Dierenwelzijn Gemeente Vlissingen Nota Dierenwelzijn Gemeente Vlissingen Initiatiefvoorstel: GroenLinks, D66, SP en ChristenUnie Datum: 14-11-2013 Nederland wordt niet alleen bewoond door mensen. Er leven ook miljoenen dieren in Nederland.

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel. BOSSCHE AANPAK DIERENWELZIJN Op weg naar een integraal en transparant gemeentelijk dierenwelzijnsbeleid

Initiatiefvoorstel. BOSSCHE AANPAK DIERENWELZIJN Op weg naar een integraal en transparant gemeentelijk dierenwelzijnsbeleid Initiatiefvoorstel Op weg naar een integraal en transparant gemeentelijk dierenwelzijnsbeleid Initiatiefvoorstel Op weg naar een integraal en transparant gemeentelijk dierenwelzijnsbeleid Inhoudsopgave

Nadere informatie

Inhoud: Blz.: 0. Opbouw van de nota 3

Inhoud: Blz.: 0. Opbouw van de nota 3 DIERENWELZIJNSNOTA GEMEENTE BEVERWIJK Inhoud: Blz.: 0. Opbouw van de nota 3 1. Inleiding 3 2. Relevante wetgeving 5 3. Dierenbescherming - regio Noord-Holland-Noord 7 4. Regionale- en Lokale organisaties

Nadere informatie

OVERZICHTSNOTITIE GEMEENTELIJK DIERENWELZIJNSBELEID

OVERZICHTSNOTITIE GEMEENTELIJK DIERENWELZIJNSBELEID OVERZICHTSNOTITIE GEMEENTELIJK DIERENWELZIJNSBELEID Inleiding Mede door de Partij voor de Dieren staat het onderwerp dierenwelzijn in de belangstelling. Daarom is het goed een overzicht van de diverse

Nadere informatie

Tussenevaluatie 2015 van de Kadernota Dierenwelzijn 2012-2016. Aanbeveling/standpunt/ actie/uitvoering. Kadernota Dierenwelzijn. Resultaten 2012-2015

Tussenevaluatie 2015 van de Kadernota Dierenwelzijn 2012-2016. Aanbeveling/standpunt/ actie/uitvoering. Kadernota Dierenwelzijn. Resultaten 2012-2015 Tussenevaluatie 2015 van de Kadernota 2012-2016 Kadernota Wettelijke kaders Paarden Aanbeveling: Overwegen over te gaan naar een beleid waarbij de gemeente een reële bijdrage betaalt voor de opvang van

Nadere informatie

Bijlage 2 Vergelijking met de nota Aanbevelingen gemeentelijke dierenwelzijnsbeleid van de Dierenbescherming (2014)

Bijlage 2 Vergelijking met de nota Aanbevelingen gemeentelijke dierenwelzijnsbeleid van de Dierenbescherming (2014) Bijlage 2 Vergelijking met de nota Aanbevelingen gemeentelijke dierenwelzijnsbeleid van de Dierenbescherming (2014) De 40 aanbevelingen van de dierenbescherming zijn hieronder in cursief aangegeven. Per

Nadere informatie

> RETOURADRES Postbus 1992, 6201 BZ Maastricht BEZOEKADRES Mosae Forum DW Maastricht Aan de dames en heren, leden van de gemeenteraad

> RETOURADRES Postbus 1992, 6201 BZ Maastricht BEZOEKADRES Mosae Forum DW Maastricht Aan de dames en heren, leden van de gemeenteraad > RETOURADRES Postbus 1992, 6201 BZ Maastricht BEZOEKADRES Mosae Forum 10 6211 DW Maastricht Aan de dames en heren, leden van de gemeenteraad POSTADRES Postbus 1992 6201 BZ Maastricht ONDERWERP DATUM BIJLAGEN

Nadere informatie

ACTIEPLAN DIERENWELZIJN

ACTIEPLAN DIERENWELZIJN ACTIEPLAN DIERENWELZIJN Concept (inspraak tot en met 4 oktober 2016) Introductie Voor u ligt het Actieplan Dierenwelzijn van de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht. Dit actieplan komt voort uit de Nota Dierenwelzijn

Nadere informatie

Convenant Dierenhulpverlening

Convenant Dierenhulpverlening Convenant Dierenhulpverlening Ondergetekenden: 1. De Minister van Veiligheid en Justitie, mr. I.W. Opstelten, handelend als bestuursorgaan en als vertegenwoordiger van de Staat der Nederlanden; 2. De Staatssecretaris

Nadere informatie

Dierenbescherming Lectoraat Welzijn van Dieren Ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie. 13 oktober 2011

Dierenbescherming Lectoraat Welzijn van Dieren Ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie. 13 oktober 2011 Dierenbescherming Lectoraat Welzijn van Dieren Ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie 13 oktober 2011 Gemeente Heemskerk, Martin Jansen 1 Dierenwelzijnsbeleid gemeente Heemskerk Geen papieren

Nadere informatie

Nota dierenwelzijn Den Haag

Nota dierenwelzijn Den Haag Nota dierenwelzijn Den Haag Gemeente Den Haag April 2012 2 Inhoudsopgave 1 Waarom een nota dierenwelzijn?... 4 2 Hoe geeft de gemeente invulling aan dierenwelzijnswetten?... 6 3 Wat doet de gemeente nog

Nadere informatie

Standpunten m.b.t dierenwelzijn zoals aangeleverd door de politieke partijen

Standpunten m.b.t dierenwelzijn zoals aangeleverd door de politieke partijen XKieskompas Dierenwelzijn XStandpunten politieke partijen Amsterdam XGemeenteraadsverkiezingen 19 maart 2014 Standpunten m.b.t dierenwelzijn zoals aangeleverd door de politieke partijen Politieke Partij

Nadere informatie

Aanbevelingen gemeentelijk dierenwelzijnsbeleid

Aanbevelingen gemeentelijk dierenwelzijnsbeleid Aanbevelingen gemeentelijk dierenwelzijnsbeleid Aanbevelingen gemeentelijk dierenwelzijnsbeleid Versie 2014 Niets uit deze publicatie mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand

Nadere informatie

CDA zegt: Niets over dierenwelzijn. Christen Unie en SGP zeggen: De bezuinigingen van diergaarde Blijdorp worden heroverwogen.

CDA zegt: Niets over dierenwelzijn. Christen Unie en SGP zeggen: De bezuinigingen van diergaarde Blijdorp worden heroverwogen. CDA zegt: Niets over dierenwelzijn Christen Unie en SGP zeggen: De bezuinigingen van diergaarde Blijdorp worden heroverwogen. D66 zegt: Bij overlast van dieren (muskusratten, duiven, ganzen, exoten) prefereert

Nadere informatie

Oplegvel informatienota

Oplegvel informatienota Oplegvel informatienota Portefeuille M. Divendal Auteur Dhr. D.M. van Esterik Telefoon 5113380 E-mail: dmesterik@haarlem.nl Onderwerp Dierenwelzijn WZ/OGV Reg.nr. 2008/114369 Bijlage A B & W-vergadering

Nadere informatie

Gemeente Rotterdam. College van Burgemeester en Wethouders. Aan de commissie voor Fysieke Infrastructuuren Buitenruimte. Geachte commissieleden,

Gemeente Rotterdam. College van Burgemeester en Wethouders. Aan de commissie voor Fysieke Infrastructuuren Buitenruimte. Geachte commissieleden, Gemeente Rotterdam College van Burgemeester en Wethouders Aan de commissie voor Fysieke Infrastructuuren Buitenruimte Drs. Alexandra C. van HufFelen Wethouder Wethouder Duumaamtteid, Binnenstad en Buitenruimte

Nadere informatie

Nota Dierenwelzijn Oostzaan. De zorg voor het dier begint bij de mens

Nota Dierenwelzijn Oostzaan. De zorg voor het dier begint bij de mens Nota Dierenwelzijn Oostzaan De zorg voor het dier begint bij de mens Voorwoord Onder het motto de zorg voor het dier begint bij de mens, bieden wij u hierbij de nota dierenwelzijn voor de gemeente Oostzaan

Nadere informatie

Onderwerp: DVO Dierenbescherming Rijnmond wettelijke taken opvang zwerfdieren

Onderwerp: DVO Dierenbescherming Rijnmond wettelijke taken opvang zwerfdieren AAN BURGEMEESTER & WETHOUDERS Kenmerk: 97378 Sector: Inwonerszaken Team : Openbare Orde, Welzijn & Onderwijs Onderwerp: DVO Dierenbescherming Rijnmond wettelijke taken opvang zwerfdieren Besluit: 1. In

Nadere informatie

Dicussienotitie dierenwelzijn in Breda. 1. Inleiding

Dicussienotitie dierenwelzijn in Breda. 1. Inleiding Dicussienotitie dierenwelzijn in Breda 1. Inleiding Het is een gemeentelijke verantwoordelijkheid om de dieren die zich binnen haar grenzen bevinden te beschermen. Inwoners houden gezelschapsdieren, zoals

Nadere informatie

Nota Dierenwelzijn

Nota Dierenwelzijn Nota Dierenwelzijn 2017-2021 Inhoudsopgave Dierenwelzijn in Bodegraven-Reeuwijk 3 De opvang en verzorging van (gevonden/gewonde) dieren... 3 Huisdieren chippen en andere maatregelen... 3 Het minimahuisdier...

Nadere informatie

Tekst lezen en een argumentenschema maken

Tekst lezen en een argumentenschema maken Tekst lezen en een argumentenschema maken 1. Lees de tekst met het stappenplan. Kom je nog moeilijke woorden tegen in de tekst? Gebruik dan de woordhulp. 2. In de tekst komen zowel voorstanders als tegenstanders

Nadere informatie

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN van het raadslid mevrouw M.J.E. de Groot. sv RIS Regnr. DSB/ Den Haag, 30 augustus 2011

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN van het raadslid mevrouw M.J.E. de Groot. sv RIS Regnr. DSB/ Den Haag, 30 augustus 2011 Gemeente Den Haag BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN van het raadslid mevrouw M.J.E. de Groot sv 2011.404 RIS 180999 Regnr. DSB/2011.506 Den Haag, 30 augustus 2011 Inzake: duiven sterven hongerdood De

Nadere informatie

April 2012 Nota dierenwelzijn

April 2012 Nota dierenwelzijn April 2012 Nota dierenwelzijn 2012-2015 Samenvatting Dierenwelzijn is een landelijk item dat volop in de belangstelling staat. Vanuit de overheid zijn er wetten en maatregelen die de gezondheid en het

Nadere informatie

PRAKTISCH VERMISTE, GEVONDEN OF ACHTERGELATEN DIEREN - WETGEVING. www.licg.nl over houden van huisdieren

PRAKTISCH VERMISTE, GEVONDEN OF ACHTERGELATEN DIEREN - WETGEVING. www.licg.nl over houden van huisdieren PRAKTISCH VERMISTE, GEVONDEN OF ACHTERGELATEN DIEREN - WETGEVING l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n over houden van huisdieren Dieren leiden soms hun

Nadere informatie

Chippen Chip kennis. Kids for Animals Chippen spreekbeurt. Registratie nummer

Chippen Chip kennis. Kids for Animals Chippen spreekbeurt. Registratie nummer Chippen Chip kennis Je hebt het vast weleens gehoord van iemand: Mijn huisdier is gechipt. Of misschien is één van jou huisdieren zelf gechipt. Maar wat betekent dat nu eigenlijk, chippen? Als een dier

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting DierenZorg Eemland

Beleidsplan Stichting DierenZorg Eemland Beleidsplan Stichting DierenZorg Eemland 2015 t/m 2020 Vogelopvang Soest, Eemweg 2E, Soest Dierentehuis t Hart, Eemweg 2D, Soest Dierenambulance Eemland Inhoud: - Vestiging - Werkzaamheden / onderdelen

Nadere informatie

KADERNOTITIE DIERENWELZIJN

KADERNOTITIE DIERENWELZIJN KADERNOTITIE DIERENWELZIJN GEMEENTE BRUMMEN BR08.0018/HdB Kadernotitie Dierwelzijn gemeente Brummen Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Regelgeving gezelschapsdieren 3 3 Opvang gezelschapsdieren 4 4 Overlast

Nadere informatie

Postbus 1 3430 AA Bezoekadres Stadsplein 1 3431 LZ www.nieuwegein.nl Bank Nederlandse Gemeenten 28 50 04 387

Postbus 1 3430 AA Bezoekadres Stadsplein 1 3431 LZ www.nieuwegein.nl Bank Nederlandse Gemeenten 28 50 04 387 Nieuwegein Postbus 1 3430 AA Bezoekadres Stadsplein 1 3431 LZ www.nieuwegein.nl Bank Nederlandse Gemeenten 28 50 04 387 m v 2 013-3 \J J Duurzame Ontwikkeling Contactpersoon Alex de Bree Telefoon (030)

Nadere informatie

08UIT04320 010-2191797

08UIT04320 010-2191797 gemeente Schiedam aan de leden van de gemeenteraad Y.J. Haan Wethouder voor Bouwen, Wonen, Milieu, Dierenwelzijn, Verkeer en Vervoer Postbus 1501 3100 EA SCHIEDAM Stadskantoor Stadserf 1 3112 DZ SCHIEDAM

Nadere informatie

Nota Dierenwelzijn Oostzaan. De zorg voor het dier begint bij de mens

Nota Dierenwelzijn Oostzaan. De zorg voor het dier begint bij de mens Nota Dierenwelzijn Oostzaan De zorg voor het dier begint bij de mens Definitieve versie van de nota, behoort bij vaststellingsbesluit van de raad d.d. 1 juli 2013 Voorwoord Onder het motto de zorg voor

Nadere informatie

Jaarverslag DIERENBESCHERMING HAAGLANDEN

Jaarverslag DIERENBESCHERMING HAAGLANDEN Jaarverslag 2013 DIERENBESCHERMING HAAGLANDEN Het jaar 2013: Dierenbescherming Haaglanden al 95 jaar actief! Vijfennegentig jaar geleden werd in Den Haag door een groep gedreven vrijwilligers een lokale

Nadere informatie

BOEK WINST VOOR DIEREN IN ZUIDOOST BRABANT

BOEK WINST VOOR DIEREN IN ZUIDOOST BRABANT BOEK WINST VOOR DIEREN IN ZUIDOOST BRABANT foto: Gert van den Bosch De Dierenbescherming zoekt voortdurend naar partners die haar werk ondersteunen. Wij zien talloze mogelijkheden voor samenwerking met

Nadere informatie

Notitie Dierenwelzijn Apeldoorn

Notitie Dierenwelzijn Apeldoorn Notitie Dierenwelzijn Apeldoorn Kunst van Maarten de Reus De beschaving van een samenleving valt af te meten aan de wijze waarop ze omgaat met dieren Mahatma Gandhi Voorwoord Wie aan dierenwelzijn denkt,

Nadere informatie

Onderwerp Uitvoeringsafspraken opvang zwerfdieren met DAN en De Mère 2013.

Onderwerp Uitvoeringsafspraken opvang zwerfdieren met DAN en De Mère 2013. Openbaar Onderwerp Uitvoeringsafspraken opvang zwerfdieren met DAN en De Mère 2013. Programma / Programmanummer Zorg & Welzijn / 1051 BW-nummer Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting De gemeente is

Nadere informatie

Spreekbeurt Hulp aan dieren in nood

Spreekbeurt Hulp aan dieren in nood Hoi, ik ben Ikki. Wat leuk dat je je spreekbeurt houdt over hulp aan dieren. Ik kan je daar van alles over vertellen. Over asielen, waar dieren zonder baas terecht komen. En over dierenambulances, die

Nadere informatie

14 dagen opvang hond: 187,65-10,80 huisvesting en verzorging p/d - 36,45 enting en chip.

14 dagen opvang hond: 187,65-10,80 huisvesting en verzorging p/d - 36,45 enting en chip. Geacht college van B & W en Raadsleden, Graag wil ik even reageren op de mogelijke bezuiniging op de post Zwerfdieren Opvang. Dit omdat naar mijn inzien dit onderwerp niet voldoende duidelijk en volledig

Nadere informatie

Aanbevelingen gemeentelijk dierenwelzijnsbeleid

Aanbevelingen gemeentelijk dierenwelzijnsbeleid Aanbevelingen gemeentelijk dierenwelzijnsbeleid Herziene versie oktober 2008 1 Colofon Samenstelling: drs. Henny Greven (beleidsmedewerker gemeentelijk dierenwelzijnsbeleid) Juridisch advies: mr. Léon

Nadere informatie

1. Vermelding onderwerp en beslispunten Nieuwbouw dierenasiel door Dierenbescherming en Stichting Eugene Gebhard

1. Vermelding onderwerp en beslispunten Nieuwbouw dierenasiel door Dierenbescherming en Stichting Eugene Gebhard Aan de gemeenteraad Raadsvoorstel Nummer : 11IN005216 1. Vermelding onderwerp en beslispunten Nieuwbouw dierenasiel door Dierenbescherming en Stichting Eugene Gebhard 2. Doel van het raadsvoorstel en samenvatting

Nadere informatie

Het kleinschalig houden van dieren

Het kleinschalig houden van dieren Het kleinschalig houden van dieren Een handreiking bij het beoordelen van situaties waarbij sprake is van het hobby- danwel bedrijfsmatig houden van dieren Heerde, november 2002 Inleiding Binnen de gemeente

Nadere informatie

Dierendag. Kids for Animals Dierendag. Een feest voor dieren. De geschiedenis

Dierendag. Kids for Animals Dierendag. Een feest voor dieren. De geschiedenis Dierendag Een feest voor dieren Je hebt vast wel eens van dierendag gehoord. Misschien heb je het zelfs wel eens gevierd voor je eigen huisdier. Sinds 1930 zetten mensen op 4 oktober hun huisdier in het

Nadere informatie

Dierenwelzijn in Breda. 1. Inleiding

Dierenwelzijn in Breda. 1. Inleiding Dierenwelzijn in Breda 1. Inleiding Het is onze gezamenlijke verantwoording om de dieren die zich in onze gemeente bevinden met respect te behandelen. Inwoners houden gezelschapsdieren, zoals honden en

Nadere informatie

De Zonnegloed VZW Sanctuary: Wildlife rescue& education farm Dieren die niet terug naar het wild kunnen, hebben een thuis voor de rest van hun leven Een veilige plaats om te groeien, herstellen en genezen.

Nadere informatie

NEDERLAND ZWERFKATTENARM the support of stray animals worldwide

NEDERLAND ZWERFKATTENARM the support of stray animals worldwide 1 NEDERLAND ZWERFKATTENARM 2025 4 the support of stray animals worldwide Stray Animal Foundation Platform 2 Koepelorganisatie voor zwerfdierstichtingen In Nederland ca. 180 stichtingen actief met zwerfdieren.

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting DierenZorg Eemland

Beleidsplan Stichting DierenZorg Eemland Beleidsplan Stichting DierenZorg Eemland 2015 t/m 2020 Vogelopvang Soest, Eemweg 2 E, Soest Dierentehuis t Hart, Eemweg 2D, Soest Dierenambulance Eemland Inhoud: - Vestiging - Doelstelling van de stichting

Nadere informatie

Basisarrangement Dierennoodhulp. Kwalitatieve beschrijving van de Basisvoorziening voor het verzorgen van Dierennoodhulp

Basisarrangement Dierennoodhulp. Kwalitatieve beschrijving van de Basisvoorziening voor het verzorgen van Dierennoodhulp Basisarrangement Dierennoodhulp Kwalitatieve beschrijving van de Basisvoorziening voor het verzorgen van Dierennoodhulp Colofon Samenstelling & Eindredactie Vormgeving Nederlandse Vereniging tot Bescherming

Nadere informatie

Nota dierenwelzijn Den Haag

Nota dierenwelzijn Den Haag Nota dierenwelzijn Den Haag Gemeente Den Haag Dienst Stadsbeheer September 2011 2 Inhoudsopgave 1 Waarom een nota dierenwelzijn?... 4 2 Hoe geeft de gemeente invulling aan dierenwelzijnswetten?... 6 3

Nadere informatie

Beleid Stichting Dierenbescherming Curaçao

Beleid Stichting Dierenbescherming Curaçao Beleid Stichting Dierenbescherming Curaçao Datum: 15 mei 2012 Status: DEFINITIEF 1 Missie en Visie 1.1 Missie De missie van de Stichting Dierenbescherming Curaçao (SDBC) is het nastreven van het welzijn

Nadere informatie

Richtlijnen Dierplaagbeheersing laatst bijgewerkt: 14-4-2009

Richtlijnen Dierplaagbeheersing laatst bijgewerkt: 14-4-2009 Kip (Gallus gallus domesticus) Ontwikkelingssnelheid Afhankelijk van menselijk voeren Afhankelijk van zwerfvuil Risico om ziek te worden Schadelijk gedrag Samenvattend werkprotocol voor beheerder Bij Kippenoverlast

Nadere informatie

Nota Amsterdams Dierenwelzijnsbeleid. Partij voor de Dieren Amsterdam Johnas van Lammeren

Nota Amsterdams Dierenwelzijnsbeleid. Partij voor de Dieren Amsterdam Johnas van Lammeren Nota Amsterdams Dierenwelzijnsbeleid Partij voor de Dieren Amsterdam Johnas van Lammeren 2015 Inhoudsopgave I II III IV V Inleiding..1 Ambitie..3 Aanleiding..3 Opbouw van de nota..5 Actiepunten..5 1.

Nadere informatie

Raadsnota. Raadsvergadering d.d.: 12 december 2011. Agenda nr: 10 Onderwerp: opvang van honden en katten. Aan de gemeenteraad,

Raadsnota. Raadsvergadering d.d.: 12 december 2011. Agenda nr: 10 Onderwerp: opvang van honden en katten. Aan de gemeenteraad, Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 12 december 2011. Agenda nr: 10 Onderwerp: opvang van honden en katten. Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting en Advies van het raadsvoorstel Volgens het Burgerlijk

Nadere informatie

kiezen met een handicap verkiezingsprogramma partij voor de dieren uitgelegd voor mensen met een verstandelijke beperking

kiezen met een handicap verkiezingsprogramma partij voor de dieren uitgelegd voor mensen met een verstandelijke beperking kiezen met een handicap verkiezingsprogramma partij voor de dieren uitgelegd voor mensen met een verstandelijke beperking kiezen met een handicap verkiezingsprogramma partij voor de dieren uitgelegd voor

Nadere informatie

Handige lijst van instanties gemeentelijk dierenwelzijnsbeleid

Handige lijst van instanties gemeentelijk dierenwelzijnsbeleid Handige lijst van instanties gemeentelijk dierenwelzijnsbeleid Algemeen Asielen http://www.dierenbescherming.nl/contactgegevens/asielen Dierenambulances http://www.dierenbescherming.nl/contactgegevens/dierenambulance

Nadere informatie

RAADSINFORMATIEBRIEF 13R ^

RAADSINFORMATIEBRIEF 13R ^ RAADSINFORMATIEBRIEF ^ 13R.00099 ^ gemeente WOERDEN Van college van burgemeester en wethouders Datum 16 april 2013 Portefeuillehouders) : J.I.M. Duindam Portefeuille(s) : Duurzaamheid en milieu Contactpersoon

Nadere informatie

Oostzaan Buiten gewoon

Oostzaan Buiten gewoon Gemeente Oostzaan Buiten gewoon Gemeenteraad GESCAND OP - 1 DEC. 2015 Gemeente Oostzaan Gemeentehuis Bezoekadres Kerkbuurt 4, 1 51 1 BD Oostzaan Postadres Postbus 20, ] 530 AA Wormer Telefoon 075 651 2100

Nadere informatie

HELP! ZwErfkattEnvangProjEct gastgezinnen voor kittens Zwerfkatten PB 1

HELP! ZwErfkattEnvangProjEct gastgezinnen voor kittens Zwerfkatten PB 1 HELP! Zwerfkattenvangproject GastGEZINNEN VOOR KITTENS Zwerfkatten 1 DE ZwERFKAT Dierenleed en overlast Zwerfkatten, ze worden geliefd en gehaat. Voor de katten zelf is het geen prettig bestaan. Als zwerver

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Voorwoord. 1. Inleiding 1.1 Aanleiding 1.2 Visie en regelgeving (algemeen) 1.3 Doelstelling kadernota dierenwelzijn 1.

INHOUDSOPGAVE. Voorwoord. 1. Inleiding 1.1 Aanleiding 1.2 Visie en regelgeving (algemeen) 1.3 Doelstelling kadernota dierenwelzijn 1. INHOUDSOPGAVE Voorwoord 1. Inleiding 1.1 Aanleiding 1.2 Visie en regelgeving (algemeen) 1.3 Doelstelling kadernota dierenwelzijn 1.4 Het proces 2. Huidige voorzieningen en beleid 3. Gezelschapsdieren 3.1

Nadere informatie

gemeente Eindhoven 1 Wettelijk kader met toelichting en bevoegdheden gemeenten

gemeente Eindhoven 1 Wettelijk kader met toelichting en bevoegdheden gemeenten gemeente Eindhoven Marielle van den Bos Juridische Zaken, Advies Van mw. mr. C. Gebuis Kamer 3.03 Telefoon (040) 238 24 38 14 augustus 2009 Memo Betreft Juridische kaders beleid dierenwelzijn 1 Wettelijk

Nadere informatie

Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 27 april 2005 / 83/2005. Onderwerp Dierenwelzijnsbeleid 2004

Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 27 april 2005 / 83/2005. Onderwerp Dierenwelzijnsbeleid 2004 Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 27 april 2005 / 83/2005 Onderwerp Dierenwelzijnsbeleid 2004 Programma / Programmanummer Openbare gezondheidszorg / 7310 Portefeuillehouder G. van Rumund Voorstel

Nadere informatie

PEILING DIERENWELZIJN: STEUN VOOR HOUDVERBOD

PEILING DIERENWELZIJN: STEUN VOOR HOUDVERBOD Rapport PEILING DIERENWELZIJN: STEUN VOOR HOUDVERBOD Onderzoek over dierenwelzijnskwesties onder Nederlanders 2 maart 2017 www.ioresearch.nl COLOFON Uitgave I&O Research Piet Heinkade 55 1019 GM Amsterdam

Nadere informatie

Het doden van dieren:

Het doden van dieren: Het doden van dieren: ja, mits..., of nee, tenzij...? Elsbeth Stassen Hoogleraar Dier en Samenleving Gezondheids- en Welzijnswet voor Dieren Art 43: het is verboden dieren te doden in andere dan bij algemene

Nadere informatie

concept 8 oktober 2012 Startnotitie Dierenwelzijnsbeleid gemeente Bergen

concept 8 oktober 2012 Startnotitie Dierenwelzijnsbeleid gemeente Bergen concept 8 oktober 2012 Startnotitie Dierenwelzijnsbeleid gemeente Bergen Inhoudsopgave H1 Inleiding... 3 1.1 Aanleiding... 3 1.2 Doel... 3 H2 Projectbeschrijving... 4 2.1 Inhoud... 4 2.2 Stappenplan...

Nadere informatie

Dierenbescherming, afdeling West-Brabant Oktober Waarmee kunnen we u van dienst zijn? Gemeentebeleid en dierenwelzijn

Dierenbescherming, afdeling West-Brabant Oktober Waarmee kunnen we u van dienst zijn? Gemeentebeleid en dierenwelzijn Dierenbescherming, afdeling West-Brabant Oktober 2007 Waarmee kunnen we u van dienst zijn? Gemeentebeleid en dierenwelzijn Inhoudsopgave Dierenbescherming in West-Brabant...3 1. Visie en doelen...4 2.

Nadere informatie

B. Procedurevergadering Zie de lijst ingekomen stukken en de termijnagenda van de weken 50 t/m 2.

B. Procedurevergadering Zie de lijst ingekomen stukken en de termijnagenda van de weken 50 t/m 2. Besluitenlijst Van de openbare vergadering van de COMMISSIE LEEFOMGEVING Datum en tijd Woensdagochtend 18 januari 2012, 09:00 uur Raadzaal, Spui 70, Den Haag Gemeente Den Haag 18 december 2011 RIS 246242

Nadere informatie

De zorg voor het dier begint bij de mens. Nota Dierenwelzijn Heerhugowaard 2016

De zorg voor het dier begint bij de mens. Nota Dierenwelzijn Heerhugowaard 2016 De zorg voor het dier begint bij de mens Nota Dierenwelzijn Heerhugowaard 2016 1 Inhoud 1. Waarom dierenwelzijn? Wat is dierenwelzijn? Context (raakvlakken) dierenwelzijn 2. Relevante wetgeving Wettelijk

Nadere informatie

NOTA DIERENWELZIJN RIDDERKERK Onderlegger voor de discussie over het Ridderkerkse dierenwelzijnsbeleid

NOTA DIERENWELZIJN RIDDERKERK Onderlegger voor de discussie over het Ridderkerkse dierenwelzijnsbeleid NOTA DIERENWELZIJN RIDDERKERK Onderlegger voor de discussie over het Ridderkerkse dierenwelzijnsbeleid ''De beschaving van een volk is te meten aan de mate van respect waarmee ze met hun dieren omgaan."

Nadere informatie

Nog niet afgehandeld, bijlage ontbreekt!!

Nog niet afgehandeld, bijlage ontbreekt!! Publiekshal Het Rond 1, Zeist Telefoon 14 030 zeist@zeist.nl Postbus 513, 3700 AM Zeist www.zeist.nl www.twitter.com/gemeentezeist Aan de leden van de Gemeenteraad Nog niet afgehandeld, bijlage ontbreekt!!

Nadere informatie

Stichting 100% voor dieren Beleidsplan 2015 en 2016

Stichting 100% voor dieren Beleidsplan 2015 en 2016 Stichting 100% voor dieren Beleidsplan 2015 en 2016 Stichting 100% voor dieren Brummelhof 37 7045 AB Azewijn 1 1. Ontstaan, missie, visie en doelstellingen. 1.1 Ontstaan Stichting 100% voor dieren is 2

Nadere informatie

Beginselverklaring voor een diervriendelijke gemeente. Een diervriendelijke gemeente streeft ernaar

Beginselverklaring voor een diervriendelijke gemeente. Een diervriendelijke gemeente streeft ernaar Beginselverklaring voor een diervriendelijke gemeente Een diervriendelijke gemeente streeft ernaar 1. om een schepen voor Dierenwelzijn aan te stellen. Door de bevoegdheid dierenwelzijn bij naam te noemen,

Nadere informatie

AANGEPAST EXEMPLAAR. Raadsvoorstel A 16 onderwerp

AANGEPAST EXEMPLAAR. Raadsvoorstel A 16 onderwerp AANGEPAST EXEMPLAAR Raadsvoorstel jaar bijlagenr. commissie(s) categorie/agendanr. 2002 83 A 16 onderwerp Verzoek Dierenbescherming Z.O.-Drenthe tot beschikbaar stellen locatie en bijdrage in de vervoerkosten

Nadere informatie

Datum 10-07-2012 Betreft Beantwoording Kamervragen over de financiële problemen bij dierenasielen en opvangcentra.

Datum 10-07-2012 Betreft Beantwoording Kamervragen over de financiële problemen bij dierenasielen en opvangcentra. > Retouradres Postbus 20401 2500 EK DEN HAAG De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA 's-gravenhage Agroketens en Prins Clauslaan 5 2595 AJ DEN HAAG Postbus 20401 2500

Nadere informatie

Bijlage 1: financiële consequenties 25 Bijlage 2: belangrijke adressen 28

Bijlage 1: financiële consequenties 25 Bijlage 2: belangrijke adressen 28 1 Inhoud Paginanummer 1. Inleiding 3 2. Visie 5 3. Aanleiding 6 4. Uitvoering en evaluatie 8 5. Kernboodschap 8 6. Wettelijke taken 9 7. Instellingen in Velsen 10 8. Overige onderwerpen: 14 o paarden o

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Dierenwelzijn 2

Inhoudsopgave. Dierenwelzijn 2 Nota Dierenwelzijn in Leiden 4 oktober 2007 Inhoudsopgave I Inleiding: waarom deze nota...2 II Wettelijk en bestuurlijk kader...3 III Probleemgebieden en gewenste maatregelen... 5 A Verwaarlozing en/of

Nadere informatie

Discussienotitie Dierenwelzijn

Discussienotitie Dierenwelzijn Discussienotitie Dierenwelzijn Inzicht in dierenwelzijn in de gemeente en aanbevelingen voor Groningen Partij voor de Dieren Gemeenteraadsfractie Groningen December 2014 Discussienotitie Dierenwelzijn

Nadere informatie

Vaststellen Startnotitie Dierenbeleid Dordrecht

Vaststellen Startnotitie Dierenbeleid Dordrecht DORDRECHT Aan de gemeenteraad Gemeentebestuur Spuiboulevard 300 3311 GR DORDRECHT Datum 1 december 2015 Ons kenmerk SBH/1529309 Begrotingsprogramma Leefbaarheid en stedelijk beheer Betreft Vaststellen

Nadere informatie

BELEIDSNOTA DIERENWELZIJN

BELEIDSNOTA DIERENWELZIJN BELEIDSNOTA DIERENWELZIJN GEMEENTE PURMEREND AFDELING STADSBEHEER SEPTEMBER 2013 INHOUDSOPGAVE 1 Inleiding 4 Leeswijzer 4 2 Actiepunten evaluatie en aanvullende onderwerpen commissie SOB 5 2.1 Inleiding

Nadere informatie

VERZONDEN 1 9.11.12. R.J. Helm Wethouder. Aan de gemeenteraad van Purmerend. uw brief van uw kenmerk ons kenmerk 1054862. datum 16 november 2012

VERZONDEN 1 9.11.12. R.J. Helm Wethouder. Aan de gemeenteraad van Purmerend. uw brief van uw kenmerk ons kenmerk 1054862. datum 16 november 2012 R.J. Helm Wethouder PURMEREND Postbus 15 1440 AA Purmerend telefoon 0299-452452 telefax 0299-452124 Aan de gemeenteraad van Purmerend VERZONDEN 1 9.11.12 uw brief van uw kenmerk ons kenmerk 1054862 datum

Nadere informatie

Betreft: Bijdrage Stichting Rechten voor al wat leeft en Comité Dierennoodhulp ontwerpbesluit Houders van dieren

Betreft: Bijdrage Stichting Rechten voor al wat leeft en Comité Dierennoodhulp ontwerpbesluit Houders van dieren Betreft: Bijdrage Stichting Rechten voor al wat leeft en Comité Dierennoodhulp ontwerpbesluit Houders van dieren Alkmaar/Amsterdam, 29 maart 2010 Geachte heer, mevrouw, Graag maken de Stichting Rechten

Nadere informatie

Verplichte sterilisatie en identificatie bij katten. Evaluatie door de praktijkdierenarts Cathy Tourlouse, DAP Iscavets, Overijse

Verplichte sterilisatie en identificatie bij katten. Evaluatie door de praktijkdierenarts Cathy Tourlouse, DAP Iscavets, Overijse Verplichte sterilisatie en identificatie bij katten Evaluatie door de praktijkdierenarts Cathy Tourlouse, DAP Iscavets, Overijse Meerjarenplan KB 3 augustus 2012 Maatregelen asielen Maatregelen fokkers

Nadere informatie

Regionaal voorstel tegemoetkoming kosten opvang en vervoer van in het wild levende dieren in regio Gooi- en Vechtstreek

Regionaal voorstel tegemoetkoming kosten opvang en vervoer van in het wild levende dieren in regio Gooi- en Vechtstreek Regionaal voorstel tegemoetkoming kosten opvang en vervoer van in het wild levende dieren in regio Gooi- en Vechtstreek 1. Inleiding Binnen de grenzen van een gemeente bevinden zich tal van dieren. De

Nadere informatie

NOTA DIERENWELZIJN BERGEIJK 2014-2017

NOTA DIERENWELZIJN BERGEIJK 2014-2017 NOTA DIERENWELZIJN BERGEIJK 2014-2017 Afdeling Leefomgeving & Wonen November 2013 Inhoud Blz. 1 Inleiding 4 2 Wettelijk kader 5 2.1 Europees wettelijk kader 5 2.2 Nederlands wettelijk kader 5 2.2.1 Wet

Nadere informatie

Toelichting over de behandeling van:

Toelichting over de behandeling van: Toelichting over de behandeling van: Brief van het college van B&W d.d. 29 mei over Beantwoording vragen conform artikel 39 van het Reglement van Orde: Voorkeursbeleid circussen zonder wilde dieren Van:

Nadere informatie

NADERE MEMORIE VAN ANTWOORD

NADERE MEMORIE VAN ANTWOORD NADERE MEMORIE VAN ANTWOORD De regering heeft met belangstelling kennisgenomen van de vragen en opmerkingen van de leden van de fracties van de PVV, D66, GroenLinks, en Partij voor de Dieren, mede namens

Nadere informatie

Wij zijn u dan ook enorm erkentelijk en wensen u veel leesplezier toe met dit jaarverslag.

Wij zijn u dan ook enorm erkentelijk en wensen u veel leesplezier toe met dit jaarverslag. 2014 Mei 2015 Geachte sponsor, donateur, belangstellende, Voor u ligt het jaarverslag 2014 van het Zwols Dierenasiel. Ook dit jaar willen we de sponsoren, de donateurs en de organisaties die de werkzaamheden

Nadere informatie

POLITIEKE MARKT APELDOORN

POLITIEKE MARKT APELDOORN POLITIEKE MARKT APELDOORN NOTITIE DIERENWELZIJN APELDOORN Voorzitter Notulist J.D. van der Borg J. Brouwer Onderwerp Notitie Dierenwelzijn Apeldoorn Datum 18 februari 2016 Tijd 19.00 21.00 uur Plaats De

Nadere informatie

Verplicht chippen e n registreren!

Verplicht chippen e n registreren! Verplicht chippen e n registreren! Nieuwe plicht In Nederland geldt sinds 1 april 2013 verplichte identificatie en registratie (I&R) voor honden. Dit houdt in dat honden gechipt moeten worden: er wordt

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding pagina 2

Inhoudsopgave. Inleiding pagina 2 Inhoudsopgave Inleiding pagina 2 1. Opvang van dieren pagina 4 2. Dieren voor vermaak, educatie en recreatie pagina 7 3. Beleid en regelgeving pagina 10 4. Bouwen, onderhoud en beheer pagina 12 5. Het

Nadere informatie

Chip & registreer je hond op www.databankhonden.nl

Chip & registreer je hond op www.databankhonden.nl Chip & registreer je hond op www.databankhonden.nl Verplicht vanaf 1 april 2013 Databankhonden.nl is een initiatief van nieuwe plicht In Nederland geldt sinds 1 april 2013 verplichte identificatie en registratie

Nadere informatie

Verplicht chippen & registreren! Nieuwe plicht... 2 Chip... 2 Chipnummer... 2 Doel van de maatregel... 2 Databank... 2 Databank Honden...

Verplicht chippen & registreren! Nieuwe plicht... 2 Chip... 2 Chipnummer... 2 Doel van de maatregel... 2 Databank... 2 Databank Honden... Verplicht chippen & registreren! Nieuwe plicht... 2 Chip... 2 Chipnummer... 2 Doel van de maatregel... 2 Databank... 2 Databank Honden... 3 Wat betekent de I&R- verplichting voor fokkers?... 4 Honden met

Nadere informatie

Beleidsplan DAW Beleidsplan van Stichting Dierenambulance Woudenberg e.o.

Beleidsplan DAW Beleidsplan van Stichting Dierenambulance Woudenberg e.o. Beleidsplan van Stichting Dierenambulance Woudenberg e.o. 1 STICHTING DIERENAMBULANCE WOUDENBERG EN OMSTREKEN Doornheg 11 3931 AS Woudenberg Tel: 0654928928 info@dierenambulancewoudenberg.nl www.dierenambulancewoudenberg.nl

Nadere informatie