WAAR VIND U ATOTECH NEWS? > productintroducties. corrosiewering. Naast de lancering van

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "WAAR VIND U ATOTECH NEWS? > productintroducties. corrosiewering. Naast de lancering van"

Transcriptie

1 NEWS Nr. 03/09 Vrijdag 16 oktober 2009 Inhoud > IN DEZE EDITIE O.A.: OKTOBER DE MEERN, NEDERLAND APRIL HANNOVER, DUITSLAND MAART BERLIJN, DUITSLAND WAAR VIND U ATOTECH NEWS? > productintroducties > verslag van de Hannover Messe > verslag van de opening laboratorium Berlijn > aanmelden via > website Atotech Nederland Inleiding Beste lezer, Met trots presenteren wij u hierbij de corrosiewering. Naast de lancering van Verderop in de nieuwsbrief vindt u een derde editie van Atotech News; de een fotoreportage van de opening van het nieuwsbrief van Atotech Nederland B.V. producten geven wij een verslag van Deze uitgave staat in het teken van onze succesvolle deelname aan de productintroducties en -innovaties. De Hannover Messe, dé onderwerpen variëren van het nieuwe industrieel europa. Op 13 productintroducties kunt u terecht bij uw boorzuurvrije zuurzinkproces Zylite ST besteden we bovendien aandacht aan Atotech vertegenwoordiger. Natuurlijk 40 tot de introductie van het hardchroom- de opening van het Atotech Fasteners & maken wij graag tijd vrij om in een proces Heef KR; de geoptimaliseerde Corrosion persoonlijk gesprek de voordelen van versie van HEEF 25 met een verbeterde Kaohsiung, Taiwan. 11-tal nieuwe Protection of verbeterde beurs voor pagina TechCenter in nieuwe laboratorium in Berlijn. Voor meer informatie over. deze onze nieuwe en verbeterde innovatieve processen toe te lichten. Wij wensen u veel plezier tijdens het lezen! Met vriendelijke groet, Het team van Atotech Nederland B.V.

2 Zylite ST 40 Boorzuurvrij zuurzink Zylite ST 40 laat de nadelen van boorzuur achterwege: Geen ruwe neerslagen als gevolg van slecht opgelost boorzuur Geen anodepolarisatie Boor- en boraat-vrij afvalwater Vanaf 2010 wordt boorzuur als giftig geclassificeerd. Atotech s antwoord op deze nieuwe classificatie is de introductie van de Zylite ST serie het eerste boorzuurvrije zuurzinkproces wereldwijd op de markt. Door de nieuwe regelgeving binnen het GHS (globally harmonized system for the classification and labeling of chemicals) worden de classificaties van honderden stoffen aangepast. Zo ook de classificatie van boorzuur. Deze stof wordt, na het doorvoeren van de veranderingen, als giftig geclassificeerd. De drempel waarboven een product als giftig wordt geclassificeerd is, volgens de nieuwe regels, 5,5% w/w. Dit is 55 g/l H 3 BO 3. Dat houdt in dat de elektrolyt niet als giftig wordt aangeduid. Het materiaal boorzuur dient daarentegen wel in een magazijn opgeslagen te worden. Bovendien maakt de strikte afvalwaterregelgeving van verschillende Europese landen het vervangen van boorzuur voor de hand liggend. Bij dit nieuwe zuurzinkproces wordt Zylite Stabilizer, een vloeibaar product ter vervanging van boorzuur, toegevoegd. Zylite Stabilizer is, door zijn vloeibare karakter, een zeer gebruiksvriendelijke automatisch doseerbare toevoeging. Eigenschappen en voordelen van Zylite Stabilizer: Gebruiksvriendelijk: Zylite Stabilizer is een vloeibaar product Veilig en betrouwbaar: Zylite Stabilizer produceert geen giftige stofwolken Gemakkelijk te hanteren: > geen anode polarisatie > geen problemen met limieten voor het boorgehalte in het afvalwater > Gemakkelijke omzetting van boorzuurhoudend naar een boorzuurvrij proces Met de introductie van het ammonia-vrije Zylite ST 40 heeft Atotech het eerste boorzuurvrije zuurzinkproces in handen! Zylite ST 40 heeft alle voordelen die u van een kwalitatief hoogstaand zuurzinkproces kunt verwachten: Uitermate goed opvullende zinkneerslagen Buitengewoon glanzende neerslag Werktemperatuur van meer dan 45 0 C mogelijk Grote resistentie tegen verbranding Uitstekende metaalverdeling Zeer goed passiveerbaar Bij een omschakeling van uw proces naar de boorzuurvrije producten van Atotech is het niet noodzakelijk om een nieuw Zylite bad aan te zetten. U stopt simpelweg het oude proces en voegt Zylite ST 40 toe. Deze werkwijze heeft, onder veeleisende productieomstandigheden, bewezen succesvol te zijn. Negatieve bijwerkingen zijn niet waargenomen tijdens deze testen.

3 De nieuwe generatie corrosiebestendige coatings Tridur ZnH2 & Zinni AL 580 Het Atotech productportfolio voor zwarte zinkafwerking is uitgebreid met een nieuw proces: Tridur Zn H2. Tridur Zn H2 is een homogeen zwarte (Cr 3 ) passivering voor zuurzink-neerslagen met de volgende voordelen: Geschikt voor zowel rek- als trommelapplicatie Uiterst resistent tegen ijzervervuiling Lange levensduur van de passivering Lagere productiekosten door het werken bij kamertemperatuur Product Highlight De behoefte aan goede zink-nikkel Als marktleidende leverancier biedt legeringsneerslagen is de afgelopen Atotech een breed scala aan zink-nikkel jaren aanzienlijk gegroeid. Verbeterde processen, dat onlangs is uitgebreid met corrosiewering wordt steeds belangrijker, een laag alkalisch zink-nikkelproces vooral in ruimtes met hoge temperaturen Zinni AL 580. zoals motorcompartimenten. Dankzij de neerslag van γ- fase zink-nikkel legering Zinni Al 580 is een laag gelegeerd zinknikkelproces geven Atotech s zink-nikkel coatings (12 dat speciaal is ontwikkeld 16% Ni) een superieure corrosiewering voor trommelapplicatie. Het proces heeft tegen rode roest in vergelijking met pure een homogene nikkelinbouw van 5 tot zinkneerslagen. 8 % over een groot stroomdichtheidgebied. Uitstekende corrosiewering Zinni AL 580 in vergelijking met zink- of zinkijzerneerslagen behoort tot één van de voordelen. Bovendien heeft de neerslag een uitstekende buigbaarheid zonder gevaar voor afbladderen na het vervormen. Naast de uitmuntende technische kanten heeft het proces ook economische voor- Tijdsbestek voor het ontstaan van corrosie door rode roest op onderdelen zonder passivering delen. Zinni AL 580 heeft namelijk aanzienlijk lagere gebruikskosten in vergelijking met soortgelijke nikkelneerslagen. Zinni AL 580 slaat minimaal 8 μm neer in 30 minuten en heeft een stroomrendement van minstens 50% bij 2 A/dm 2.

4 Direct metallisering van kunststoffen: Futuron Ultra, de nieuwe generatie Stappen direct metallisering met Futuron Ultra: Het klassieke Futuron proces heeft haar sporen in de galvanische industrie dik verdiend. Echter, zoals bij ieder product of proces, komt men in de loop der tijd punten ter verbetering tegen. Met de recente ontwikkeling van Futuron Ultra heeft Atotech diverse significante voordelen aan het Futuron proces toegevoegd. Daarom heeft Atotech besloten het klassieke proces te verbeteren en in een nieuwe vorm te herintroduceren: Futuron Ultra. Futuron Ultra Producten: Etching: - Futuron Ultra Additive CR Het uitstekende dekkend vermogen van de nieuwe Futuron Ultra Cu-link maakt het mogelijk substraten op basis van ABS en ABS/PC mengsels te galvaniseren met een PC gehalte tot 65%. Bovendien is het palladiumgehalte van het activator bad met 50% verlaagd. Een kenmerkend economisch voordeel voor de gebruiker! Cr (VI)-reduction: - Futuron Ultra Conditioner - Futuron Ultra Reducer CR Pd/Sn-Activation: - Futuron Ultra Activator PL - Futuron Ultra Activator Plus CU-Link: -Futuron Ultra Cu-Link 1t/m S Stappen conventionele metallisering: De colloïdale activator speciaal ontworpen voor direct metallisering van substraten op basis van ABS en ABS/PC mengsels heeft veel voordelen ten opzichte van het conventionele systeem. Zo is het niet langer nodig de stappen voor het chemisch metalliseren uit te voeren. Het proces is inmiddels erkend door grote automobiel- en sanitairfabrikanten en wordt succesvol ingezet voor verschillende applicaties in deze branches. Eigenschappen en voordelen: Groter werkvenster Geschikt voor het galvaniseren van substraten op basis van ABS, ABS/PC mengsels met een aandeel tot 65% PC Palladiumreductie in het activatorbad Verbeterde productie-efficiëntie

5 State of the art microporeus nikkel, de keuze van de industrie: MPS 300 In de loop der jaren heeft Atotech buitengewoon veel kennis van decoratieve en functionele finishes voor het automobielexterieur opgedaan. Dit heeft er toe geleid dat Atotech het uiterlijk, de kwaliteit en de corrosiewering van nikkel-chroom coatings aanzienlijk heeft verbeterd. De geoptimaliseerde versie van de klassieke nikkel-chroom coating is vanaf heden verkrijgbaar onder de naam MPS 300. Om aan de hoogste kwaliteitseisen op het gebied van decoratie en corrosie te kunnen voldoen wordt het aanbrengen van een meerlaags-nikkel coating geadviseerd. Het inzetten van het Atotech MPS 300 proces is daarom een belangrijke stap naar het voldoen aan deze strikte kwaliteitseisen. MPS 300 is een nieuwe generatie microporeus nikkel dat speciaal is ontwikkeld voor het verhogen van de corrosiewering van meerlaags-nikkelapplicaties. Dit product wordt, binnen het meerlaagsnikkel en -chroomsysteem, toegepast als toplaag op de glanzende nikkelneerslag. Doormiddel van speciaal geformuleerde additieven worden micropartikels neergeslagen, die een zeer goede microporeusheid in de opvolgende chroomlaag produceren. Dankzij deze microporeusheid kunnen corrosie-aanvallen onder controle gehouden worden, zoals bij veel automobiel-specificaties is vereist. Eigenschappen en voordelen: MPS 300 Pre Inducer nieuw ontwikkelde partikels MPS 300 Carrier nieuw ontwikkelde additief Complexvormer-vrije vaste toevoeging Universeel gebruik in zowel Plating on Plastic- als metaalapplicaties Instelbare (electro)potentieel (20 50mV) Instelbare en constante pore count (5,000 50,000 p/cm 2 ) Glanzende waasvrije neerslagen Verbeterde corrosiewering van meerlaags-nikkel coatings Constructie van een 4-laagsnikkelneerslag 1. MPS-nikkel: neerslag van partikels 2. Glanzend nikkel: actief, hoge leveling en glanzend 3. HSA nikkel: nikkel met hoog zwavelgehalte, uiterst actief 4. Semi-glanzend nikkel: zwavel-vrij, edel, lage leveling Aanbevolen procesvolgorde voor meerlaagsnikkel en -chroomsystemen

6 Hardchroom met geavanceerde corrosiewering: HEEF KR De kwaliteit- en gebruikseisen voor hardchroomcoatings nemen met de dag toe. Daarom komt Atotech nu met HEEF KR; een verbeterde versie van HEEF 25 met een eveneens verbeterde corrosiewering. Deze aanvulling op het succesvolle HEEF -assortiment bevat beduidend meer microscheurtjes dan zijn voorganger HEEF 25. Bovendien zijn de microscheurtjes fijner waardoor een superieure corrosiewering ontstaat. Falex gesmeerde slijtagetest 290 rpm v-blok gemaakt van AISI 1137 staal lading van 750 pond testcyclus van 5 uur HEEF KR is uitvoerig. getest en wordt sinds succesvol ingezet onder veeleisende productieomstandigheden. Het is een uitstekende aanvulling op de hardchroom processen in het HEEF -assortiment, dat door zijn superieure corrosiewering over veel belangrijke kwaliteitsvoordelen beschikt. Speciaal voor het bewerken van zuigerkoppen heeft Atotech HEEF PC ontwikkeld met dezelfde voordelen en eigenschappen als HEEF KR. Taber droge slijtagetest CS-10 wielen lading van 1 kg Proces Eigenschappen en voordelen: Gepatenteerde katalysatoren met een hoge zuiverheidgraad Ets-vrij op staal in vergelijking met het gemengde katalysator proces Hoger kathodisch stroomrendement: - aanzienlijk gereduceerd stroomverbruik (minder kosten) - reductie in bewerkingstijd - hogere productiviteit Neerslageigenschappen: Superieure corrosiewering Grotere hardheid (>950 HV0.1) Verbeterde warmtewering Lager wrijvingscoëfficiënt Zeer chemieresistent Zeer slijtagebestendig HEEF KR weergeeft aanzienlijk betere resultaten dan conventionele processen en gemengde katalysatoren voor zowel droge als gesmeerde slijtageproeven

7 Kostenbesparend alternatief voor Atotech s klassieke verfafbijtproces Master Remover: Master Remover 4500 & 6000 Atotech lanceert twee alternatieven voor het conventionele Atotech Master Remover proces: Master Remover 4500 en Master Remover Master Remover 6000: Deze versie van het Master Remover proces is speciaal ontwikkeld voor het verwijderen van lakken op aluminium substraten. Doormiddel van het onderdompelen van de werkstukken in de methyleen chloride-vrije formule breekt Master Remover 6000 de hechting tussen het metaal en de lak af. Hierdoor ontstaat een schoon en gebruiksklaar substraat dat direct kan worden hergebruikt. Master Remover 4500 Is ontwikkeld voor het verwijderen van lak- en poedercoatings op staal, gietijzer, magnesium, koper en chroom. Doormiddel van besproeien met verneveling over of onderdompeling van een werkstuk in Master Remover chemie stript deze 2-stappen alkalische lakstripper de bindende laag tussen het metaaloppervlak en de lakcoating. Dit resulteert in een schoon en gebruiksklaar werkstuk dat geschikt is voor hergebruik. Eigenschappen en voordelen Master Remover 6000: lange levensduur efficiënte verwijdering van natte lakken en poedercoatings van aluminium, staal, gietijzer, edelmetaal, superlegeringen, magnesiumlegeringen en de meeste koperlegeringen hoge afbijtsnelheid methyleen chloride-vrij hoog laadvermogen Conclusie: Het Master Remover proces is een onderhoudsvriendelijk en economisch verantwoord proces met een hoge afbijtsnelheid. Daarnaast heeft het proces een lange badlevensduur bij hoge productiviteit. De afbijtsnelheid is vergelijkbaar met conventionele methyleen chloride lakstrippers. Het proces is geschikt voor een grote variëteit van natte- en/of poederlakken op diverse substraten. Eigenschappen en voordelen Master Remover 4500: methyleen chloride-vrij hoge afbijtsnelheid geschikt voor zowel nevel- als dompelapplicaties hoog laadvermogen langere levensduur van de chemie geschikt voor het verwijderen van natte lakken, poedercoatings, elektroforetische en elektrostatische lakken

8 Nieuw zinklamellenproces op waterbasis: Zintek 800 W Eigenschappen en voordelen: Vernieuwing is dé sleutel van succes. Dit is ook voor Atotech niet onbekend. Daarom heeft Atotech, de in 2007 geïntroduceerde productgroep Flakes en Sealers, de afgelopen maanden aanzienlijk uitgebreid. De laatste aanwinst op het gebied van zinklamellen-processen is Zintek 800 W; een kwalitatief hoogstaand zinklamellen-proces op waterbasis. Dit product met laag VOC-gehalte kan toegepast worden doormiddel van dip-spin of spray en heeft een zeer hoge corrosiewering. Bovendien voldoet de coating aan de ISO 9227 corrosiebeproefing in kunstmatige omgevingen (zoutsproeitest) Schroeven, bouten, moeren, veren, clips, klemmen, remschijven en vele andere werkstukken kunnen worden behandeld zonder gevaar voor waterstofbrosheid. Zintek 800 W is een kostenefficiënt, gebruiksvriendelijk en milieuverantwoord proces. In combinatie met Atotech vooren nabehandelingproducten kan aan de meest uitdagende kwaliteitseisen van de hedendaagse industrie worden voldaan. proces op waterbasis laag VOC-gehalte geen gebruik van zware metalen kostenefficiënt en milieuverantwoord proces, afvalwatervrij uitstekende corrosiewering gebruiksvriendelijk Remschijf en schroeven met Zintek 800 W coating

9 Geavanceerd regeneratiesysteem voor de productie van satijnnikkel neerslagen: Satilume Longlife Atotech heeft een nieuwe technologie ontwikkeld voor het stabiliseren van het satijnnikkel-productieproces: Satilume Longlife. Deze nieuwe technologie bestaat uit een combinatie van de welbekende Atotech Satilume Plus chemie met een geavanceerd filtratie- en doseringsysteem. De continue elektrolytfiltratie en de daaraan gekoppelde dosering van additieven, kan de levensduur van een procesbad tot wel vijf dagen verlengen. Hierdoor verhoogt Satilume Longlife de productiecapaciteit van bestaande productielijnen en vermindert deze technologie zowel uitval als de frequentie van onderhoudswerkzaamheden. Doormiddel van dit nieuwe systeem stabiliseert u het productieproces en produceert u in vijf aaneensluitende dagen een hoog kwalitatieve satijn-nikkelcoating. Satilume Longlife is een onder productieomstandigheden bewezen systeem dat wordt ingezet in zowel de automobiel- als de sanitairbranche. Het is geschikt voor hoge productiviteit van satijnnikkel coatings. Het systeem wordt geleverd in standaard unit met de keuze uit verschillende afmetingen en designs, die voldoen aan de specifieke (vorm)- eisen voor uw productie. Eigenschappen en voordelen: verbeterde kwaliteit van satijnnikkel coatings met gedefinieerde satijn-graad ingezet door zowel automobielals sanitairfabrikanten geschikt voor een hoge productiviteit van satijn-nikkel coatings perfect aansluitend op Satilume Plus chemie langere badlevensduur tot maar liefst vijf aaneensluitende dagen per week minder uitval en onderhoud gebruikersspecifieke units in diverse afmetingen en designs Werkstukken met Satijnnikkel coatings geproduceerd in een Satilume Longlife regeneratiesysteem

10 Het beste groene alternatief voor chemisch koper: Seleo CP Plus Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen staat sinds enkele jaren hoog op de agenda van bedrijven en overheden. Fabrikanten spelen in op het groeiende consumentenbewustzijn door milieuverantwoorde producten aan te prijzen. R&D afdelingen zetten zich op hun beurt in om duurzame en innoverende producten te ontwikkelen. Deze tendens heeft ook invloed op de elektronicaen printplatenindustrie, al dan niet gestimuleerd door de introductie van groene wetten en regelgevingen zoals WEEE, RoHS en REACH. Direct Plating is een groen alternatief voor chemisch koper. Atotech s direct plating processen Seleo CP Plus (geleidende polymeer) en Neopact (palladium) zijn geschikt voor productie in zowel verticale als horizontale platinglijnen. Seleo CP Plus is een kort, stabiel en zeer gebruiksvriendelijk proces dat ingezet kan worden in HDI en MLB productie. Neopact coatings kunnen, door het uitstekende hechtingsvermogen, op vrijwel alle materialen neergeslagen worden. In deze nieuwsbrief gaan wij verder in op het Seleo CP Plus proces. Mocht u interesse hebben in het Neopact proces, dan maken wij graag tijd vrij om dit proces in een persoonlijk gesprek toe te lichten. Typische BMV plating resultaten met Seleo CP PLus (100/75 µm, FR4 na flash plating) Seleo CP Plus is een nieuw geleidend polymeer proces met een hoogstaand dekkingsvermogen. Aangezien de stoffen HCHO (formaldehyde) en cyanide niet in de formule zijn opgenomen is dit het beste groene alternatief voor chemisch koper. Atotech heeft ervaring met het inzetten van geleidende polymeer processen in massaproductie bij diverse klanten wereldwijd. De toepassingen variëren over een breed spectrum van branches zoals de automobiel- telecom-,. en printplatenindustrie, uiteenlopend van de productie van dubbelzijdige tot HDI boards. Seleo CP Plus is succesvol ingezet onder massaproductie in zowel panel- als pattern-plating systemen. De robuustheid van het proces, de gebruiksvriendelijkheid en technische eigenschappen in combinatie met de milieutechnische voordelen maken Seleo CP Plus een aantrekkelijke optie voor stateof-the-art PCB productie. Milieutechnische voordelen: geen formaldehyde geen cyanide minder afvalwater minder chemie en water benodigd Proces voordelen: kwalitatief hoogstaand dekkend vermogen toepasbaar op typische substraten voor HDI en MLB productie kort en stabiel proces gebruiks- en onderhoudsvriendelijk zeer goede LCD resultaten niet onderhevig aan Pd-prijs fluctuaties Seleo CP Plus: kort en stabiel proces

11 Hannover Messe Hannover Messe: een teken van vastberadenheid middenin de economische crisis Het persbericht des Deutschen Messe 09 laat ons weten dat dit jaar ongeveer bezoekers naar Hannover zijn gekomen. Maar liefst een kwart van deze bezoekers zijn afkomstig uit het buitenland. Het grootste bezoekersaantal was, naast gastland Duitsland, afkomstig uit Nederland, België, Denemarken en Italië. Met exposanten uit 61 landen onderstreept de Hannover Messe haar positie als hét belangrijkste technologie-evenement wereldwijd! Het hoofdthema energie-efficiency in industriële processen was aanwezig in alle hallen en werd ook door Atotech omarmd in de vorm van groene productinnovaties. Atotech presenteerde zich met een stand van 90m 2 die onderdeel uitmaakte van de Welt der Oberfläche beursstand van de Duitse brancheorganisatie ZVO. Diverse productvernieuwingen voor duurzame en energie-efficiënte metaalveredeling werden gepresenteerd als highlights van de Atotech beursstand. In het kader van Atotech s nieuwe strategie, die geheel in het teken staat van duurzaam ondernemen, werden standbezoekers verwelkomd in een groene atmosfeer. De toon werd een. paar maanden daarvoor al gezet toen alle genodigden een groen geïllustreerde uitnodiging ontvingen mét een zakje groene thee. De klanten en bezoekers toonden vooral interesse in Atotech s zwarte Cr(VI)-vrije corrosiebestendige coatings en nabehandelingen, zink-nikkellegeringen en de nieuwe blauw passivering EcoTri SB. Daarnaast werd er veel navraag gedaan over zinklamellen processen zoals het recent geïntroduceerde proces op waterbasis: Zintek 800 W. Een spannende beursweek met veel interessante gesprekken ligt achter ons. De positieve feedback van onze bezoekers heeft ons overtuigd dat het, ook in economisch moeilijke tijden, belangrijk is onze aanwezigheid in de markt te tonen en innovatief te zijn op het gebied van nieuwe producten en productverbeteringen. Het Atotech beursteam Ondanks de voortdurende kredietcrisis werd de Atotech beursstand in grote getallen bezocht

12 Laboratorium Berlijnse prominenten knippen lint bij de opening van Atotech s nieuwe laboratorium Het laboratoriumgebouw, bijna klaar voor oplevering Bijna 16 maanden na de eerste steenlegging werd het nieuwe gebouw aan de Kaiserin-Augusta-Allee, net om de hoek van het hoofdkantoor in de Erasmusstraße, geopend. Het drie verdiepingen tellende gebouw heeft een oppervlakte van 6,300 m 2 voor productieapparatuur, laboratoria en kantoren. Deze ruimtes zijn geheel uitgerust met ultramoderne faciliteiten zodat wij onze klanten de beste locale service kunnen bieden. Nat chemie lab Het rode lint werd symbolisch geknipt door Berlijnse prominenten en de heer Francois Cornélis, voorzitter van de raad van bestuur van Total en president van Total Chemicals. Chromatografie lab Bijna 80 Atotech werknemers, leden van de Total Groep en vertegenwoordigers van locale overheden waren uitgenodigd en hieven hun glas op de opening van het nieuwe gebouw. Tijdens de feestelijke opening konden de gasten deelnemen aan een rondleiding door het gebouw, waar de nieuwe laboratoria, apparatuur en een selectie van experimenten gepresenteerd werden. Apparatuur voor thermische analyses (DSC rechts, TMA midden, TGA is ook beschikbaar maar niet op de foto te zien) en instrumented identation test voor ultramicrohardheidsmeting links Laborante bedient het Dage 4000 testinstrument voor high speed ball shear test en cold ball pull test

13 TechCenter Feestelijke opening van Atotech s nieuwe Fasteners & Corrosion Protection TechCenter in Kaohsiung, Taiwan Andy Huang, directeur Atotech Taiwan Officiële inauguratie - knippen van het lint Eerder dit jaar nam Atotech haar nieuwe Far East TechCenter te Taiwan, in gebruik. Net als zijn Europese tegenhanger te Trebur (Duitsland) is het Kaohsiung TechCenter gespecialiseerd in corrosiewering met nadruk op bevestigingsmiddelen, zoals bouten, schroeven en moeren. De feestelijke opening werd aangevangen met de officiële inauguratie, bijgewoond door de vice-president van de republiek China (Taiwan), de burgemeester van Kaohsiung, 250 gasten vanuit de locale en Taiwanese galvanische industrie en vertegenwoordigers van de staalindustrie. Een uitgebreide rondleiding langs de nieuwe faciliteiten werd gevolgd door een technisch seminar over trends en technologieën in de automobielindustrie, elektrolytische corrosiewering en zink flake coatings. Bovendien werd een toelichting op het meer specialistische onderwerp torsie en spanningsmetingen (torque-tension) gegeven. Met de ingebruikname van dit Tech- Center benadrukt Atotech wederom haar positie als enige wereldwijde leverancier van zowel plating- als coatingtechnologieën. Taiwan en de regio Kaohsiung in het bijzonder, staat bekend om de vele bevestigingsmiddelenfabrikanten die bij elkaar gelegen zijn. Kaohsiung heeft zelfs de grootste dichtheid van fabrikanten wereldwijd. Daarom heeft Atotech Kaohsiung gekozen als de locatie van haar nieuwe Corrosion Protection Tech- Center voor bevestigingsmiddelen. Het TechCenter is gevestigd in het Kaohsiung milieuwetenschappen- en technologiepark en is uitgerust met een volledig automatische platinglijn voor zink, zinklegeringen, fosfaat-voorbehandelingen en Cr(VI)-vrije nabehandelingen inclusief apparatuur voor milieuverantwoorde productie en online analyse voor automatische procesbeheersing. Een geavanceerd systeem behandeld het afvalwater van de plating- lijnen en wordt daarnaast gebruikt ter demonstratie aan klanten. Een zink flake spuitcabine voor manuele rekapplicaties en een automatische zink flake dip-spin centrifuge (ZF-16) met een capaciteit van ong kg/h illustreert de twee manieren van aanbrengen van beschermende coatings. De analytische laboratoria zijn speciaal uitgerust voor het uitvoeren van corrosieweringsonderzoeken, diktemetingen en torsie- en spanningsmetingen (torque-tension). Atotech zal eind GMF TechCenters exploiteren. Zij dienen als traininglocaties voor Atotech werknemers, klanten en OEM s en bieden ruimte voor testen van nieuwe finishes en kwalificatieseries voor nieuwe processen en technologieën, inclusief apparatuurinnovaties. Nog eens drie nieuwe vergelijkbare TechCenters zullen in 2009 worden geopend in Italië, Tsjechië en India.

14 TechCenter Wijziging etikettering nikkel- en boorzuurproducten uitgesteld tot december 2010 Afgelopen maart attendeerde wij u al op de wijziging van de veiligheidsclassificering van gevaarlijke stoffen in Europa. Hiervoor kunt u contact opnemen met uw Atotech vertegenwoordiger of technisch manager de heer Kees Stigter, tel: +31 (0) Deze wijziging zou aanvankelijk op 1 juni 2009 ingevoerd worden. Echter een gecompliceerde wettelijke situatie leidt tot uitstel van de wijziging in de veiligheidsclassificering van nikkel- en boorzuurproducten van 1 juni 2009 tot 1 december GHS05: Bijtend Desalniettemin adviseert de Europese overheid om, daar waar mogelijk, de etikettering van deze stoffen aan de nieuwe regelgeving aan te passen. Atotech heeft de classificatie, en de daaruit voortvloeiende etikettering, reeds aangepast aan de nieuwe gevaarklasse. Hierdoor voldoen Atotech producten al ruim voor de invoering aan de nieuwe regelgeving. Momenteel werkt Atotech aan de actualisatie van veiligheidsbladen voor de desbetreffende producten. De gewijzigde veiligheidsbladen worden u binnenkort toegezonden. Atotech is graag bereidt u meer informatie over de specifieke producten te verstrekken. GHS Symbolen De GHS-symbolen staan in een witte ruitop-zijn-kant met een rode rand. Ze zijn grotendeels hetzelfde als de vroegere rode gevaarsymbolen, met uitzondering van de symbolen voor "houder onder druk" (een gasfles) en "gezondheidsgevaar op lange termijn" (een stralende borstkas) - waarbij het kan gaan om kankerverwekkende, mutagene, reprotoxische, of sensibiliserende effecten. Ook is het andreakruis (voor "schadelijk") vervangen door een uitroepteken. GHS06: Giftig GHS07: Schadelijk Bron: wikipedia ATOTECH NEWS > nieuwsbrief gepubliceerd in Nederlandse taal door Atotech Nederland B.V. Strijkviertel PJ De Meern, Nederland Telefoon: +31 (0) Redactie > tekst en lay-out: Evelyne Kulk > redigering: Kees Stigter

Nr. 2 Dinsdag 3 februari 2009. 20 EN 21 NOVEMBER 2008 TREBUR, DUITSLAND > opening CRC TechCenter

Nr. 2 Dinsdag 3 februari 2009. 20 EN 21 NOVEMBER 2008 TREBUR, DUITSLAND > opening CRC TechCenter NEWS Nr. 2 Dinsdag 3 februari 2009 Inhoud > IN DEZE EDITIE O.A.: DECEMBER BERLIJN, DUITSLAND > Best local service with leading technology 20 EN 21 NOVEMBER 2008 TREBUR, DUITSLAND > opening CRC TechCenter

Nadere informatie

Hardmetaal Staven, Strippen & Ringen

Hardmetaal Staven, Strippen & Ringen Hardmetaal RX- kwaliteit Hardmetaal Staven, Strippen & Ringen Hardmetaal RX- kwaliteit Staven & strippen in hardmetaal RX-kwaliteit is een bewezen micrograin-klasse. De homogene en fijne microstructuur

Nadere informatie

Revisie nummer: Z ABN-Amro Son:

Revisie nummer: Z ABN-Amro Son: Revisie nummer: 06.80.01.1Z ABN-Amro Son: 47.87.77.914 REINIGINGSMIDDELEN ELMA TEC CLEAN Sterke reinigingsmiddelen voor ultrasoonreinigers, gebruikbaar voor bijna elke reiniging. Een uitgebreide verzameling

Nadere informatie

Specialty Stainless Steel Processes

Specialty Stainless Steel Processes Specialty Stainless Steel Processes Bodycote Dé partner voor u Precies wat u nodig heeft. Bodycote biedt een compleet scala van warmtebehandelingen, oppervlaktetechnologieën en warm isostatisch persen

Nadere informatie

Protex LB-PC! Coolmix LB-PC!

Protex LB-PC! Coolmix LB-PC! Protex LB-PC Coolmix LB-PC 02-04-2014 Beschrijving Orvema Protex LB-PC - gemengd met de voorgeschreven hoeveelheid water - wordt in verbrandingsmotoren als koel- en warmteoverdracht vloeistof toegepast.

Nadere informatie

PRODUCT SPECIFICATIE GLYCOCARE LONGLIFE CONCENTRATE

PRODUCT SPECIFICATIE GLYCOCARE LONGLIFE CONCENTRATE GLYCOCARE LONGLIFE CONCENTRATE Eigenschappen GlycoCare Longlife Concentrate is een nitriet-, amine-, fosfaat-, silikaaten boraatvrije antivries op basis van ethyleenglycol welke voor gebruik moet worden

Nadere informatie

Service en onderhoud. Eén telefoontje is genoeg.

Service en onderhoud. Eén telefoontje is genoeg. Service en onderhoud Onze projectmatige werkwijze garandeert snelle en adequate oplossingen. HB Group voert wereldwijd, 24 uur per dag, 7 dagen per week, service en onderhoud uit. Eén telefoontje is genoeg.

Nadere informatie

Nano Green World Metal AntiCorrosion

Nano Green World Metal AntiCorrosion Nano Green World Metal AntiCorrosion Op basis van Nanotechnologie Beschermt net zo goed als thermisch verzinken Vormt een zeer dunne beschermlaag Spaart energie en grondstoffen Is veelzijdig, flexibel

Nadere informatie

Specialty Stainless Steel Processes

Specialty Stainless Steel Processes Specialty Stainless Steel Processes Bodycote Dé partner voor u Precies wat u nodig heeft. Bodycote biedt een compleet scala van warmtebehandelingen, oppervlaktetechnologieën en warm isostatisch persen

Nadere informatie

De Nieuwe Generatie Watergedragen Coatingsystemen voor de Industriële Schilder

De Nieuwe Generatie Watergedragen Coatingsystemen voor de Industriële Schilder De Nieuwe Generatie Watergedragen Coatingsystemen voor de Industriële Schilder Coatright, De nieuwe Coatingsystemen voor DANKZIJ HET INNOVATIEVE MENGSYSTEEM IS ELKE KLEUR À LA MINUTE LEVERBAAR! Uniek is

Nadere informatie

GEGARANDEERD 3X SLIJTVASTER* DAN UW HUIDIGE STANDAARD KETTING OF WIJ LEVEREN UW EERSTVOLGENDE KETTING GRATIS

GEGARANDEERD 3X SLIJTVASTER* DAN UW HUIDIGE STANDAARD KETTING OF WIJ LEVEREN UW EERSTVOLGENDE KETTING GRATIS GEGARANDEERD 3X SLIJTVASTER* DAN UW HUIDIGE STANDAARD KETTING OF WIJ LEVEREN UW EERSTVOLGENDE KETTING GRATIS STERK. KRACHTIG. NOG BETERE PRESTATIES. Renold Synergy Simpelweg de beste Synergy is ontwikkeld

Nadere informatie

Het Rebo GHS handboek. Hulp bij de etikettering van chemische stoffen (EU-GHS/CLP) (EG) Nr. 1272/2008.

Het Rebo GHS handboek. Hulp bij de etikettering van chemische stoffen (EU-GHS/CLP) (EG) Nr. 1272/2008. Het Rebo GHS handboek Hulp bij de etikettering van chemische stoffen (EU-GHS/CLP) (EG) Nr. 1272/2008 EU-GHS/CLP in het kort Het Globally Harmonised System van de Verenigde Naties (VN-GHS) is in 2002 door

Nadere informatie

PRODUCTCATALOGUS DEENS ONTWERP GEPRODUCEERD IN DE EU

PRODUCTCATALOGUS DEENS ONTWERP GEPRODUCEERD IN DE EU PRODUCTCATALOGUS DEENS ONTWERP GEPRODUCEERD IN DE EU M 80 DWANGMENGER (80 L) De Baron M80 is een krachtige en efficiënte menger. De M80 zorgt voor een optimale mengkwaliteit voor verschillende samenstellingen

Nadere informatie

STERK IN STAAL STREKMETAAL ROOSTER- TECHNOLOGIE OPPERVLAKTE- BEHANDELING STA AL EN STAALBEWERKING

STERK IN STAAL STREKMETAAL ROOSTER- TECHNOLOGIE OPPERVLAKTE- BEHANDELING STA AL EN STAALBEWERKING STERK IN STAAL STA AL EN STAALBEWERKING ROOSTER- TECHNOLOGIE OPPERVLAKTE- BEHANDELING STREKMETAAL WERELD VAN STAAL Eén dienstenpakket De Boer Staal is een gerenommeerde groothandel in plaatstaal en stalen

Nadere informatie

Malen Omvangsreductie

Malen Omvangsreductie Custom Powders heeft de reputatie Europa s Center of Excellence te zijn op het gebied van maaldiensten. We beschikken over meer dan 25 jaar ervaring met een breed scala aan producten op een zeer breed

Nadere informatie

... ... plastics for longer life... ...

... ... plastics for longer life... ... Igus plastics for longer life dry-tech lagers iglidur lagers +++ High performance polymeer lagers +++ Zeer slijtvaste polymeren welke verbeterd zijn door zorgvuldige materiaalontwikkeling: het toevoegen

Nadere informatie

Activiteiten C&T technics bv :

Activiteiten C&T technics bv : Activiteiten : Chemische Oppervlaktebehandeling voor het lakken en coaten Ontlakken van vrijwel alle metalen en sommige kunststoffen Industrieel reinigen: Plastic industrie Proces industrie Petrochemische

Nadere informatie

Nuon Helianthos. Een doorbraak in zonne-energie.

Nuon Helianthos. Een doorbraak in zonne-energie. Nuon Helianthos Een doorbraak in zonne-energie. 2 Nuon Helianthos Een doorbraak in zonne-energie. Nuon Helianthos 3 Een duurzame samenleving staat hoog op de politieke en maatschappelijke agenda. Een wezenlijke

Nadere informatie

THORO - Betonherstellingsystemen

THORO - Betonherstellingsystemen THORO - Betonherstellingsystemen Welkom in de wereld van Thoro In 1912 had bouwkundig ingenieur Edward H. Canon er geen idee van dat zijn THORO producten een belangrijke bijdrage zouden leveren bij de

Nadere informatie

En wat als uw bedrijf zou overstappen op een nieuwe generatie buizensystemen?

En wat als uw bedrijf zou overstappen op een nieuwe generatie buizensystemen? En wat als uw bedrijf zou overstappen op een nieuwe generatie buizensystemen? COMPOSIETMATERIALEN: DE NATUURLIJKE OPVOLGER VAN DE METALEN SYSTEMEN. Maakt u al jaren gebruik van metalen buizensystemen met

Nadere informatie

Loko levert meerwaarde aan uw product

Loko levert meerwaarde aan uw product Loko levert meerwaarde aan uw product Uitblinken in verzinken Loko is gespecialiseerd in elektrolytisch verzinken en Dickschichtpassivering in het bijzonder. Loko behoort tot de grootste galvaniseerbedrijven

Nadere informatie

Hardmetaal als alternatief voor Roestvast Staal corrosiebestendig chemisch resistent niet magnetiseerbaar

Hardmetaal als alternatief voor Roestvast Staal corrosiebestendig chemisch resistent niet magnetiseerbaar Hardmetaal als Kerncompetentie Hardmetaal als alternatief voor Roestvast Staal corrosiebestendig chemisch resistent niet magnetiseerbaar Wat is Hardmetaal? Hardmetaal is een composiet wat bestaat uit een

Nadere informatie

Ons nieuwe laboratoriuminrichtingssysteem

Ons nieuwe laboratoriuminrichtingssysteem Ons nieuwe laboratoriuminrichtingssysteem Als een ideale werking en een goed design elkaar innovatief aanvullen, hebben wij alles goed gedaan. Esthetische eisen vertalen in een goed design is één ding

Nadere informatie

Minder rook en stof in de werkomgeving is zijn gewicht in goud waard voor zowel uw gezondheid als uw productiviteit

Minder rook en stof in de werkomgeving is zijn gewicht in goud waard voor zowel uw gezondheid als uw productiviteit Minder rook en stof in de werkomgeving is zijn gewicht in goud waard voor zowel uw gezondheid als uw productiviteit Camfil Farr Gold Series zijn nu leverbaar in Nederland Wereldklasse in stofafscheiden

Nadere informatie

HERSTELLEN EN VERBETEREN VAN ONDERDELEN D.M.V. LASERCLADDEN.» J. Lambrecht» Laser Cladding Venture

HERSTELLEN EN VERBETEREN VAN ONDERDELEN D.M.V. LASERCLADDEN.» J. Lambrecht» Laser Cladding Venture HERSTELLEN EN VERBETEREN VAN ONDERDELEN D.M.V. LASERCLADDEN» J. Lambrecht» Laser Cladding Venture LASERCLADDEN Beschrijving Karakteristieken Toepassingen Ontwikkelingen Slotwoord & vragen WAT IS LASERCLADDEN?

Nadere informatie

Wat is Hardmetaal? Wij produceren ons hardmetaal dus milieuvriendelijk!

Wat is Hardmetaal? Wij produceren ons hardmetaal dus milieuvriendelijk! Wat is Hardmetaal? Wat is Hardmetaal? Hardmetaal is een composiet wat bestaat uit een combinatie van harde, slijtvaste carbidedie zijn opgenomen in een bindmiddel. Hardmetaal ontstaat na een zorgvuldig

Nadere informatie

NITROTEC CONVERTING. converting. Alternatief voor hardchroomlagen. Verhoging van de corrosiebestendigheid. Hoge slijtvastheid

NITROTEC CONVERTING. converting. Alternatief voor hardchroomlagen. Verhoging van de corrosiebestendigheid. Hoge slijtvastheid NITROTEC Thermochemische processen Verhoging van de corrosiebestendigheid Hoge slijtvastheid Alternatief voor hardchroomlagen Duidelijke verbetering van de sterkte-eigenschappen CONVERTING converting Attractieve

Nadere informatie

Putdeksel uit composiet

Putdeksel uit composiet Putdeksel uit composiet www.kobra-kio.com 02 Dankzij een nieuw en gepatenteerd productieproces vervaardigt de POLIECO GROUP innovatieve putdeksels uit speciaal composietmateriaal. PUTDEKSEL KIO EN 124

Nadere informatie

EDM Eroderen [ zink-/ draadvonken ]

EDM Eroderen [ zink-/ draadvonken ] EDM Eroderen [ zink-/ draadvonken ] EDM (Electric Discharge Machining) is een elektro-thermischproces en is toe te passen op vrijwel alle elektrisch geleidende materialen ongeacht de hardheid. Op een elektrode

Nadere informatie

MMB TOOLS is leverancier van hoogwaardige standaard en speciaal gereedschappen.

MMB TOOLS is leverancier van hoogwaardige standaard en speciaal gereedschappen. MMB TOOLS is leverancier van hoogwaardige standaard en speciaal gereedschappen. De vakantieperiode is officieel begonnen. Wij zijn gewoon bereikbaar maar hebben in de maand augustus beperkte capaciteit

Nadere informatie

HPL FLOORBOX VOOR INTERCELL VLOEREN optimaal installatie- en gebruiksgemak

HPL FLOORBOX VOOR INTERCELL VLOEREN optimaal installatie- en gebruiksgemak ref. 12.401-09 HPL FLOORBOX VOOR INTERCELL VLOEREN optimaal installatie- en gebruiksgemak HPL Kwaliteit. Innovatie. Flexibiliteit. o.a. geschikt voor de renovatievloeren van slechts 40 of 60 millimeter

Nadere informatie

Hardmetaal: wat is nieuw?

Hardmetaal: wat is nieuw? Interview Hardmetaal: wat is nieuw? INTRODUCTIE Recente ontwikkelingen in productie van hardmetaal tonen enerzijds het verder verbeteren van mechanische eigenschappen qua hardheid en taaiheid, anderzijds

Nadere informatie

Pro Xpc Auto. Automatische elektrostatische luchtspuitpistolen BEWEZEN KWALITEIT. TOONAANGEVENDE TECHNOLOGIE.

Pro Xpc Auto. Automatische elektrostatische luchtspuitpistolen BEWEZEN KWALITEIT. TOONAANGEVENDE TECHNOLOGIE. Pro Xpc Auto Automatische elektrostatische luchtspuitpistolen BEWEZEN KWALITEIT. TOONAANGEVENDE TECHNOLOGIE. Bestelinformatie Nieuwe standaard Het Pro Xpc Auto elektrostatisch spuitpistool biedt een uitstekende

Nadere informatie

VIBA Bevestigingsdag, welkom!

VIBA Bevestigingsdag, welkom! VIBA Bevestigingsdag, welkom! 5 oktober 2012 Bevestigen Automotive Gereedschappen Introductie VIBA N.V. Willem Ruggenberg Sales Manager Bevestigen Bevestigen Automotive Gereedschappen 1 Introductie VIBA

Nadere informatie

CLP verordening 1272/2008: de gevolgen. Andy D hollander Local Product Expert Benelux

CLP verordening 1272/2008: de gevolgen. Andy D hollander Local Product Expert Benelux CLP verordening 1272/2008: de gevolgen Andy D hollander Local Product Expert Benelux Chemische stoffen wereldwijd: huidige situatie Chemische stoffen wereldwijd: Ideale situatie GHS - CLP GHS UN Verenigde

Nadere informatie

RUIMTE BESPAREND EN COMFORT VERHOGEND

RUIMTE BESPAREND EN COMFORT VERHOGEND LG ELECTRONICS COMMERCIAL AIRCONDITIONERS RUIMTE BESPAREND EN COMFORT VERHOGEND VLOER- / PLAFOND UNIT UNIEKE KENMERKEN ENERGIE EFFICIËNT LAAG GELUIDSNIVEAU GEZOND KLIMAAT LIFE S GOOD WHEN IT S GREEN Greenovation

Nadere informatie

AvantGuard. Een nieuwe dimensie in corrosie bescherming

AvantGuard. Een nieuwe dimensie in corrosie bescherming Een nieuwe dimensie in corrosie bescherming Een nieuwe dimensie in corrosie bescherming De bestaat uit een nieuwe combinatie van zink, holle glasbolletjes en een gepatenteerde activator die het zink activeert

Nadere informatie

WWW.MMBTOOLS.NL INFO@MMBTOOLS.NL. Wat is Hardmetaal?

WWW.MMBTOOLS.NL INFO@MMBTOOLS.NL. Wat is Hardmetaal? WWW.MMBTOOLS.NL INFO@MMBTOOLS.NL Wat is Hardmetaal? MMB TOOLS 2015 Wat is Hardmetaal? Hardmetaal is een composiet wat bestaat uit een combinatie van harde, slijtvaste carbidedie zijn opgenomen in een bindmiddel.

Nadere informatie

DC Modular. Premium Quality Fuseholders And Busbars

DC Modular. Premium Quality Fuseholders And Busbars Modulaire protectie en distributie oplossingen voor hoge DC stromen Creëer ruimte besparende clusters van zekeringhouders en busbars Installeer snel, gemakkelijk en veilig 5 jaar garantie , busbars en

Nadere informatie

Intelligente Portioneer Machine PORTIO

Intelligente Portioneer Machine PORTIO Intelligente Portioneer Machine PORTIO PORTIO Intelligente Portioneer Machine Snijden aan hoge snelheid op vast gewicht of vaste dikte Grote nauwkeurigheid, minimaal verlies Flexibele software Onderhoudsvriendelijk

Nadere informatie

Hulpstoffen. Hulpstoffen voor aardvochtig beton

Hulpstoffen. Hulpstoffen voor aardvochtig beton voor aardvochtig beton topprestaties in de productie van aardvochtig beton met SikaPaver technologie Prefab betonproducten geproduceerd met aardvochtig beton kenmerken zich door een grote veelzijdigheid

Nadere informatie

Vanaf december 2008 is de EU-GHS verordening in werking getreden.

Vanaf december 2008 is de EU-GHS verordening in werking getreden. 1. Gevaarsymbolen Vanaf december 008 is de EU-GHS verordening in werking getreden. GHS (Globally Harmonized System of Classification and Labelling of Chemicals) is een wereldwijd uniform systeem voor de

Nadere informatie

Koken met de groene antikleefpan

Koken met de groene antikleefpan Adres Antoon Catriestraat 16 Contactpersoon Website 9031 Drongen David Verhofstadt Communications Manager www.green-pan.com Koken met de groene antikleefpan Activiteiten GreenPan is een Gents bedrijf dat

Nadere informatie

sia Abrasives Schuuroplossing

sia Abrasives Schuuroplossing sia Abrasives Schuuroplossing Het bedrijf De in het Zwitserse Frauenfeld gevestigde sia Group is een van s werelds grootste leveranciers van innovatieve schuurmiddelen. De groep ontwikkelt, produceert

Nadere informatie

REACh-GHS/CLP in de praktijk

REACh-GHS/CLP in de praktijk REACh-GHS/CLP in de praktijk Sharon Sriram 8 december 2015 www.kluthe.nl 1 REACh EU wetgeving Registratie, Evaluatie, Autorisatie van Chemische stoffen R=Registration E=Evaluation Registratie van geproduceerde

Nadere informatie

Titel. Tekst. Orange Nano Guardon AntiCorrosion Metal

Titel. Tekst. Orange Nano Guardon AntiCorrosion Metal Titel Tekst Orange Nano Guardon AntiCorrosion Metal Metaal corrosie brengt hoge kosten en veiligheidsrisico s met zich mee Corrosie is de aantasting van metalen door zuurstof en water in de lucht, het

Nadere informatie

ISO 12944 Een mondiale corrosienorm

ISO 12944 Een mondiale corrosienorm ISO 12944 Een mondiale corrosienorm 2 3 ISO 12944 Verven en vernissen - Bescherming van staalconstructies tegen corrosie door middel van verfsystemen ISO 12944 (deel 1-8) is in 1998 uitgebracht als Europese

Nadere informatie

Vereniging van toeleveringsbedrijven uit West-Normandië

Vereniging van toeleveringsbedrijven uit West-Normandië Vereniging van toeleveringsbedrijven uit West-Normandië Leden SOTRABAN werd in 1972 opgericht en is een vereniging van +/- zestig toeleveringsbedrijven uit de departementen Calvados, Manche en Orne in

Nadere informatie

Milieuvriendelijke speciale brandstoffen voor de bos- en tuinbouw

Milieuvriendelijke speciale brandstoffen voor de bos- en tuinbouw 2-takt en 4-takt brandstof Milieuvriendelijke speciale brandstoffen voor de bos- en tuinbouw De keuze van de juiste brandstof De kant-en-klare speciale brandstoffen van Oest voor 2- en 4-takt motoren hebben

Nadere informatie

Metaal 2e college metaal Utrecht

Metaal 2e college metaal Utrecht Metaal 2e college metaal Utrecht Vandaag: Afronden introductie metalen algemeen - algemene kenmerken - legeringen - ferro / non ferro - edelmetalen - eigenschappen IJzer en staal boek Algemene eigenschappen

Nadere informatie

donderdag 28 juni 2012

donderdag 28 juni 2012 donderdag 28 juni 2012 1 1 WAT IS ROEST? = reactie met zuurstof en water. Mengeling van ijzeroxide en hydroxylgroepen. = een term voor een vorm van corrosie van ijzerhoudende materialen. donderdag 28 juni

Nadere informatie

Vloerbescherming op maat: LPX en PUR Eco

Vloerbescherming op maat: LPX en PUR Eco Vloerbescherming op maat: LPX en PUR Eco Vloerbescherming voor uw linoleum: LPX en PUR Eco Over heel het oppervlak van dit linoleum zit een beschermlaag die uw vloer tegen vuil beschermt. Deze beschermlaag

Nadere informatie

Nestaan Holland B.V. www.nestaan.nl. Quality insulation with a personal touch

Nestaan Holland B.V. www.nestaan.nl. Quality insulation with a personal touch Nestaan Holland B.V. www.nestaan.nl Quality insulation with a personal touch Nestaan Holland Nestaan Holland is een in 1968 opgericht familiebedrijf, gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van

Nadere informatie

Duurzaam herstellen en produceren van hoogwaardige producten met lasertechnologie

Duurzaam herstellen en produceren van hoogwaardige producten met lasertechnologie 26/01/2012 Duurzaam herstellen en produceren van hoogwaardige producten met lasertechnologie Marleen Rombouts Lasercentrum Vlaanderen, Vito, Mol (België) Marleen.Rombouts@vito.be Benelux Laserevent 2012,

Nadere informatie

CombiTherm centrifugaal pomp bestand tegen hoge temperaturen Werkingsprincipe Eigenschappen

CombiTherm centrifugaal pomp bestand tegen hoge temperaturen Werkingsprincipe Eigenschappen CombiTherm centrifugaal pomp bestand tegen hoge temperaturen Johnson Pump heeft haar bestaande Combi reeks centrifugaal pompen uitgebreid met een uitvoering die bestand is tegen vloeistoffen met een hoge

Nadere informatie

BESCHERMING EN KLEUR

BESCHERMING EN KLEUR BESCHERMING EN KLEUR Duurzame bescherming Rotocoat is gespecialiseerd in het thermisch verzinken van staal conform NEN-EN-ISO 1461. Staal is sterk, maar heeft één nadeel: het is niet beschermd tegen corrosie.

Nadere informatie

Metaal. 2e college metaal Utrecht. Materialen

Metaal. 2e college metaal Utrecht. Materialen Metaal 2e college metaal Utrecht Materialen Vandaag: Afronden introductie metalen algemeen - algemene kenmerken - legeringen - ferro / non ferro - edelmetalen - eigenschappen IJzer en staal Materialenboek

Nadere informatie

ScanBeta. Invacare. Bedden voor kinderen en tieners

ScanBeta. Invacare. Bedden voor kinderen en tieners ScanBeta Bedden voor kinderen en tieners ScanBeta is een verstelbaar bed voor kinderen en tieners met beperkte mobiliteit. Het bed is gemakkelijk aan te passen, waardoor het kind in de meest comfortabele

Nadere informatie

BMH Windowmaster het meest veelzijdige CNC bewerkingscentrum

BMH Windowmaster het meest veelzijdige CNC bewerkingscentrum Windowmaster BMH Windowmaster het meest veelzijdige CNC bewerkingscentrum Alles op het gebied van ramen, kozijnen en deuren kunt u overlaten aan de BMH Windowmaster. Recht, rond en getoogd. Losse onderdelen,

Nadere informatie

2011 Productoverzicht

2011 Productoverzicht 2011 Productoverzicht DST-DEGREEZ/2 ph 7,1 Te gebruiken voor alle metalen, legeringen en neutrale soorten olie. DST-DEGREEZ/3 ms/cm > 5,5 ph 10,6 ms/cm > 4,0 Te gebruiken voor de meeste metaalsoorten en

Nadere informatie

Connecting solutions. Wij geloven in Connecting solutions. Ons hoofdkantoor in Nederland

Connecting solutions. Wij geloven in Connecting solutions. Ons hoofdkantoor in Nederland Connecting solutions Wij geloven in Connecting solutions 2E Interconnection ontwikkelt, produceert en levert alle soorten en maten kabels: zowel standaard kabels als speciaalkabels, van prototypen tot

Nadere informatie

Uddeholm UNIMAX. Het UNIverseel gereedschapsstaal met een MAXimale standtijd

Uddeholm UNIMAX. Het UNIverseel gereedschapsstaal met een MAXimale standtijd Uddeholm UNIMAX Het UNIverseel gereedschapsstaal met een MAXimale standtijd UNIMAX UDDEHOLM UNIMAX Een nieuw doorhardbaar kunststof matrijzen staal met een goede slijtbestendigheid en taaiheid. Een alternatief

Nadere informatie

Partners in productie... voor een hoger rendement in de metaalindustrie tell me more

Partners in productie... voor een hoger rendement in de metaalindustrie tell me more Partners in productie... voor een hoger rendement in de metaalindustrie tell me more Maxx -beschermgassen = lagere laskosten Amada, UK Gezien de hevige concurrentie is het van cruciaal belang dat kwaliteit

Nadere informatie

OC-Plan. Bewezen kwaliteit!

OC-Plan. Bewezen kwaliteit! OC-Plan OC-Plan is een hoogwaardige dakbaan met een bewezen levensduur van meer dan 30 jaar. Bovendien is OC-Plan eenvoudig, brandveilig en rechtstreeks toe te passen op bestaande bitumineuze dakbedekking.

Nadere informatie

LEF LEFLEF LEF LEF LEF

LEF LEFLEF LEF LEF LEF LEF Het productassortiment van INTERLight is uniek. Armaturen worden in eigen beheer ontworpen en op exclusieve basis geproduceerd. Ook light-controls en retrofit lichtbronnen worden volgens deze formule

Nadere informatie

MOBIELE WANDEN Sonico Visio Flexio Visio 100 Uno & Duplo Skyfold

MOBIELE WANDEN Sonico Visio Flexio Visio 100 Uno & Duplo Skyfold MOBIELE WANDEN MOBIELE WANDEN Mobiele wanden geven meerwaarde aan de beschikbare vierkante meters in interieurs. Met een uitgebreid programma mobiele wandsystemen heeft Espero altijd een passende oplossing

Nadere informatie

MIROX 3G MILIEUVRIENDELIJKE SPIEGEL

MIROX 3G MILIEUVRIENDELIJKE SPIEGEL MIROX 3G MILIEUVRIENDELIJKE SPIEGEL EEN STAP VERDER NAAR PERFECTIE MIROX 3G is een uniek product met een gepatenteerd fabricageprocédé dat exclusief voor AGC Flat Glass Europe werd ontwikkeld. Het is inmiddels

Nadere informatie

GROHE in de KEuKEn. Keuken Sail Cube 3 Flair 4 Touch Cosmopolitan 5 Feel 6 Wave Cosmopolitan 7 Wave 8 Get 9 Start 10 Costa Trend 11

GROHE in de KEuKEn. Keuken Sail Cube 3 Flair 4 Touch Cosmopolitan 5 Feel 6 Wave Cosmopolitan 7 Wave 8 Get 9 Start 10 Costa Trend 11 grohe in de Keuken Gegarandeed jarenlange kwaliteit grohe.nl in de KEuKEn Onze bekroonde keukenmengkranen, ontworpen met jouw behoeften in gedachten, zijn gemaakt van de beste materialen en zijn voorzien

Nadere informatie

Stable Isotopes. Productie van stabiele isotopen bij URENCO Nederland B.V. URENCO Nederland B.V.

Stable Isotopes. Productie van stabiele isotopen bij URENCO Nederland B.V. URENCO Nederland B.V. Stable Isotopes Productie van stabiele isotopen bij URENCO Nederland B.V. Peter Groen Process Development Engineer Stable Isotopes URENCO Nederland B.V. Introduction Doel van de presentatie: Introductie

Nadere informatie

BESCHERMING EN KLEUR

BESCHERMING EN KLEUR BESCHERMING EN KLEUR Duurzame bescherming Rotocoat is gespecialiseerd in het thermisch verzinken van staal conform NEN-EN-ISO 1461. Staal is sterk, maar heeft één nadeel: het is niet beschermd tegen corrosie.

Nadere informatie

Ga voor beter, kies voor goud.

Ga voor beter, kies voor goud. _COMPETENTIE IN DE VERSPANING Ga voor beter, kies voor goud. Productinnovaties Frezen U HEBT HOGE VERWACHTINGEN WIJ HOGE STANDTIJDEN. Glad spaanvlak voor optimaal wrijvingsgedrag Stabiele snijkant voor

Nadere informatie

A Tata Steel Enterprise. SAB-Solar Energie-efficiënt sandwichpaneel met solar toepassing

A Tata Steel Enterprise. SAB-Solar Energie-efficiënt sandwichpaneel met solar toepassing A Tata Steel Enterprise SAB-Solar Energie-efficiënt sandwichpaneel met solar toepassing 1 Inhoud 3 Energie opwekking als integraal onderdeel 4 Investeer in de energie van de toekomst 5 Attractief rendement,

Nadere informatie

VITRO RANGE VAN COFFETEK V I T R O

VITRO RANGE VAN COFFETEK V I T R O VITRO RANGE VAN COFFETEK V I T R O Waarom kiezen voor Cucina? Cucina begrijpt het belang van lekkere koffie. Pasqualini koffie, het synoniem van gastheerschap en verzorging van uw interne & externe klanten

Nadere informatie

Epoxy Vloeibaar Staal 2K. Product. Volumes. Eigenschappen. Toepassingsgebied

Epoxy Vloeibaar Staal 2K. Product. Volumes. Eigenschappen. Toepassingsgebied Ultra-snelle 2-komponent epoxylijm voor buitengewone sterke hechting van metalen: staal, ijzer, inox, alu, koper, enz., maar ook beton, hout en kunststof. Kan ook gebruikt worden voor het vullen en herstellen

Nadere informatie

RVS-INOX 24/04/13 E 75050

RVS-INOX 24/04/13 E 75050 . RVS-INOX De WT kabelbinders uit roestvrijstaal worden vervaardigd uit INOX AISI-304 of AISI 316 en vinden hun toepassing in applicaties waar zeer goede weerstand tegen omgevingsfactoren vereist is. Deze

Nadere informatie

HEMPACORE. Passieve brandbeveiliging

HEMPACORE. Passieve brandbeveiliging HEMPACORE Passieve brandbeveiliging Duurzaamheid De sterkte van onze coatings minimaliseert het risico op beschadigingen tijdens transport, verwerking en blootstelling aan weersinvloeden. U kunt rekenen

Nadere informatie

we work for your success

we work for your success we work for your success Hebels Staalservice Hebels Staalservice concentreert zich op de verkoop van staal, aluminium en rvs. Wij beschikken over een modern Staal Service Center waardoor wij klantspecifieke

Nadere informatie

Geavanceerde reinigingsoplossingen. voor onderhoud, herstel en industrie

Geavanceerde reinigingsoplossingen. voor onderhoud, herstel en industrie Geavanceerde reinigingsoplossingen voor onderhoud, herstel en industrie Voor professionele reiniging Vertrouw op de kwaliteit van Loctite De Loctite MRO-reinigers zijn ontwikkeld voor de reiniging van

Nadere informatie

www.smartsteel-constructions.com SMARTSTEEL STRUCTURES

www.smartsteel-constructions.com SMARTSTEEL STRUCTURES SMARTSTEEL STRUCTURES Dankzij zijn superieure engineering skills en nieuwe generatie productietechnieken, introduceren wij u SMARTSTEEL. SMARTSTEEL constructions opent een nieuw tijdperk in stalen structuren

Nadere informatie

Hakhamers, Breekhamers & Boorhamers

Hakhamers, Breekhamers & Boorhamers Hakhamers, Breekhamers & Boorhamers TOKU HAMERS VOOR ZEER HO SLAGKRACHT www.rami-yokota.com Hoge kwaliteit Japans staal Uitstekende warmte behandeling voor de juiste hardheid Persoonlijke zorg, omdat kwaliteit

Nadere informatie

PROSAFE SCHONE LUCHT VOOR GEVOELIGE PROCESSEN NODIG? LET OP DIT LOGO

PROSAFE SCHONE LUCHT VOOR GEVOELIGE PROCESSEN NODIG? LET OP DIT LOGO PROSAFE SCHONE LUCHT VOOR GEVOELIGE PROCESSEN NODIG? LET OP DIT LOGO ProSafe PROSAFE CLEAN AIR SOLUTIONS DIE ALLE PROCESSEN BESCHERMEN, VAN MELK TOT MEDICIJNEN PROCESVEILIGHEID, HOE GARANDEREN WIJ DIE?

Nadere informatie

De ABS EffeX serie De eerste afvalwaterpompen ter wereld die aangedreven worden door een premium-efficiency motor.

De ABS EffeX serie De eerste afvalwaterpompen ter wereld die aangedreven worden door een premium-efficiency motor. De ABS EffeX serie De eerste afvalwaterpompen ter wereld die aangedreven worden door een premium-efficiency motor. www.absgroup.com The ABS EffeX range complies fully with Een geheel nieuwe benadering

Nadere informatie

High-throughput technologieën versnellen de ontwikkeling van nieuwe formuleringen

High-throughput technologieën versnellen de ontwikkeling van nieuwe formuleringen High-throughput technologieën versnellen de ontwikkeling van nieuwe formuleringen Johan Paul FLAMAC, a division of SIM 1 Overzicht Inleiding Activiteiten van FLAMAC High-throughput formulatie onderzoek

Nadere informatie

Verdermag Magneetgedreven centrifugaalpomp. Centrifugaalpompen

Verdermag Magneetgedreven centrifugaalpomp. Centrifugaalpompen Verdermag Magneetgedreven centrifugaalpomp Centrifugaalpompen 191 Verdermag Magneetgedreven centrifugaalpompen De Verdermag pompenreeks is een zeer complete serie magneetgedreven centrifugaalpompen. De

Nadere informatie

Inhoudsopgave. In dit bestand wordt veel met knoppen gewerkt die aangeklikt kunnen worden.

Inhoudsopgave. In dit bestand wordt veel met knoppen gewerkt die aangeklikt kunnen worden. Inhoudsopgave Blz. 1 Zachtsolderen Metaalsoorten Lijmen? Zelf solderen Regelmatig 20-vlak Blz. 2 Vertinnen Boutpunt Vloeimiddel Infrarood print Blz. 3 Elektronica Harskernsoldeer Soldeerstation Blz. 4

Nadere informatie

Mat-Tech Center of Competence for Solder technology

Mat-Tech Center of Competence for Solder technology Mat-Tech Center of Competence for Solder technology Hoe houd je loodvrije producten ook betrouwbaar? Erik Brom Technical Commercial Director Mat-Tech BV Rotterdamseweg 137 2628 AL Delft The Netherlands

Nadere informatie

Protex LL Coolmix LL 1-11-2013

Protex LL Coolmix LL 1-11-2013 1 Protex LL Coolmix LL 1-11-2013 Beschrijving! - gemengd met de voorgeschreven hoeveelheid water - wordt in verbrandingsmotoren als koel- en warmteoverdracht vloeistof toegepast. De in de motor bij het

Nadere informatie

Benelux l 176. Onderdeel van een internationaal bedrijf l 177. Ondersteuning l 178. Reparaties l 179. Garantiesysteem l 180

Benelux l 176. Onderdeel van een internationaal bedrijf l 177. Ondersteuning l 178. Reparaties l 179. Garantiesysteem l 180 174 11 SERVICES Benelux l 176 Onderdeel van een internationaal bedrijf l 177 Ondersteuning l 178 Reparaties l 179 Garantiesysteem l 180 Technische ondersteuning l 181 11 175 11 SERVICES Benelux ITW Benelux

Nadere informatie

Nadat we het Made in Italy Viro Morso kettingslot hebben vergeleken met een geimporteerde copie is nu haar grote broer aan de beurt.

Nadat we het Made in Italy Viro Morso kettingslot hebben vergeleken met een geimporteerde copie is nu haar grote broer aan de beurt. Imitaties...Wees voorzichtig Deel III Supermorso originale Viro vs imitatie Nadat we het Made in Italy Viro Morso kettingslot hebben vergeleken met een geimporteerde copie is nu haar grote broer aan de

Nadere informatie

Anti-Corrosive Primer P540-51x

Anti-Corrosive Primer P540-51x Product Data Sheet September 2006 (update juni 2010) INTERNATIONAL MASTER ALLEEN VOOR PROFESSIONEEL GEBRUIK Product Anti-Corrosive Primer P540-51x Beschrijving P540-511 Anti-Corrosive Primer - off-white

Nadere informatie

PRODUCT SPECIFICATIE GLYCOCARE CONCENTRATE

PRODUCT SPECIFICATIE GLYCOCARE CONCENTRATE Eigenschappen GlycoCare Concentrate koelvloeistof voor motoren is gebaseerd op ethyleenglycol. Het bevat een hybride mengsel van corrosie- inhibitoren met zouten op basis van organische zuren en silikaten.

Nadere informatie

Efficiëntie waar de ruimte beperkt is

Efficiëntie waar de ruimte beperkt is Beko Producten DRYPOINT M PLus Drogen Efficiëntie waar de ruimte beperkt is DRYPOINT M PLUS de all-in-one oplossing voor filtratie en droging BEKO Producten Drogers DRYPOINT M PLUS Twee-in-een: het succesvolle

Nadere informatie

BOPLA enclosures. content matters

BOPLA enclosures. content matters BEHUIZINGEN DIE ELEKTRONICA EEN THUIS BIEDEN. Behuizingen van onderscheiden zich door een hoogwaardige kwaliteit in uitvoering en design. In combinatie met de elektronica van onze klanten ontstaat daaruit

Nadere informatie

Benelux l 172. Onderdeel van een internationaal bedrijf l 173. Ondersteuning l 174. Reparaties l 175. Garantiesysteem l 176

Benelux l 172. Onderdeel van een internationaal bedrijf l 173. Ondersteuning l 174. Reparaties l 175. Garantiesysteem l 176 170 9 SERVICES Benelux l 172 Onderdeel van een internationaal bedrijf l 173 Ondersteuning l 174 Reparaties l 175 Garantiesysteem l 176 Technische ondersteuning l 177 11 171 Benelux ITW Benelux vertegenwoordigt

Nadere informatie

3M TM Scotch-Brite TM en 3M TM DLO Wielen voor de Metaalindustrie Het nieuwe assortiment wielen voor het finishen, ontbramen en verwijderen van

3M TM Scotch-Brite TM en 3M TM DLO Wielen voor de Metaalindustrie Het nieuwe assortiment wielen voor het finishen, ontbramen en verwijderen van 3M TM Scotch-Brite TM en 3M TM DLO Wielen voor de Metaalindustrie et nieuwe assortiment wielen voor het finishen, ontbramen en verwijderen van kleine beschadigingen 3M en Wielen voor de TM Metaalindustrie

Nadere informatie

GROHE BADKAMER GROHE ACCESSOIRES

GROHE BADKAMER GROHE ACCESSOIRES GROHE BADKAMER GROHE ACCESSOIRES THEOcHaRis LiOLis Master of Technology produceert kraanoppervlakken die er door GROHE StarLight technologie jarenlang als nieuw uitzien. MasTERs Of TEcHNOLOGy De mensen

Nadere informatie

NIEUW! COMBICLICK fiberschijven met gepatenteerd koel- en snelspansysteem

NIEUW! COMBICLICK fiberschijven met gepatenteerd koel- en snelspansysteem NIEUW! 25% hogere verspaningscapaciteit. 30% lagere werkstuktemperatuur. 30% geringere slijtage van het gereedschap. 75% tijdbesparing door snelle gereedschapswisseling. DUITSE STAATSPRIJS 2008 VOOR UITSTEKENDE

Nadere informatie

SUPERIEURE OPLOSSINGEN VOOR LADEN EN LOSSEN MET OPTIMALE AFDICHTING STERTIL DOCKSHELTERS STERTIL SUPERIOR SOLUTIONS BY QUALITY PEOPLE

SUPERIEURE OPLOSSINGEN VOOR LADEN EN LOSSEN MET OPTIMALE AFDICHTING STERTIL DOCKSHELTERS STERTIL SUPERIOR SOLUTIONS BY QUALITY PEOPLE SUPERIEURE OPLOSSINGEN VOOR LADEN EN LOSSEN MET OPTIMALE AFDICHTING STERTIL DOCKSHELTERS STERTIL SUPERIOR SOLUTIONS BY QUALITY PEOPLE Superior solutions by quality people De Stertil Group biedt haar klanten

Nadere informatie

In plaats van lood. Leadax takes the lead. leadax.com. Nederlands fabricaat

In plaats van lood. Leadax takes the lead. leadax.com. Nederlands fabricaat In plaats van lood Leadax takes the lead leadax.com Nederlands fabricaat De tweede generatie loodvervanger LEADAX IS DE EERSTE LOODVERVANGER TER WERELD MET DEZELFDE EIGENSCHAPPEN ALS TRADITIONEEL LOOD.

Nadere informatie

PROFESSIONALS ADVISEREN RAMEN EN DEUREN VAN PROFEL.

PROFESSIONALS ADVISEREN RAMEN EN DEUREN VAN PROFEL. ALUMINIUM KUNSTSTOF HOUT PROFESSIONALS ADVISEREN RAMEN EN DEUREN VAN PROFEL. www.profel.com DE 5 BASIS- PRINCIPES 1 / WIJ MAKEN ONZE PRODUCTEN ZONDER UITZONDERING ZELF Van ruwe grondstof tot afgewerkt

Nadere informatie