WAAR VIND U ATOTECH NEWS? > productintroducties. corrosiewering. Naast de lancering van

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "WAAR VIND U ATOTECH NEWS? > productintroducties. corrosiewering. Naast de lancering van"

Transcriptie

1 NEWS Nr. 03/09 Vrijdag 16 oktober 2009 Inhoud > IN DEZE EDITIE O.A.: OKTOBER DE MEERN, NEDERLAND APRIL HANNOVER, DUITSLAND MAART BERLIJN, DUITSLAND WAAR VIND U ATOTECH NEWS? > productintroducties > verslag van de Hannover Messe > verslag van de opening laboratorium Berlijn > aanmelden via > website Atotech Nederland Inleiding Beste lezer, Met trots presenteren wij u hierbij de corrosiewering. Naast de lancering van Verderop in de nieuwsbrief vindt u een derde editie van Atotech News; de een fotoreportage van de opening van het nieuwsbrief van Atotech Nederland B.V. producten geven wij een verslag van Deze uitgave staat in het teken van onze succesvolle deelname aan de productintroducties en -innovaties. De Hannover Messe, dé onderwerpen variëren van het nieuwe industrieel europa. Op 13 productintroducties kunt u terecht bij uw boorzuurvrije zuurzinkproces Zylite ST besteden we bovendien aandacht aan Atotech vertegenwoordiger. Natuurlijk 40 tot de introductie van het hardchroom- de opening van het Atotech Fasteners & maken wij graag tijd vrij om in een proces Heef KR; de geoptimaliseerde Corrosion persoonlijk gesprek de voordelen van versie van HEEF 25 met een verbeterde Kaohsiung, Taiwan. 11-tal nieuwe Protection of verbeterde beurs voor pagina TechCenter in nieuwe laboratorium in Berlijn. Voor meer informatie over. deze onze nieuwe en verbeterde innovatieve processen toe te lichten. Wij wensen u veel plezier tijdens het lezen! Met vriendelijke groet, Het team van Atotech Nederland B.V.

2 Zylite ST 40 Boorzuurvrij zuurzink Zylite ST 40 laat de nadelen van boorzuur achterwege: Geen ruwe neerslagen als gevolg van slecht opgelost boorzuur Geen anodepolarisatie Boor- en boraat-vrij afvalwater Vanaf 2010 wordt boorzuur als giftig geclassificeerd. Atotech s antwoord op deze nieuwe classificatie is de introductie van de Zylite ST serie het eerste boorzuurvrije zuurzinkproces wereldwijd op de markt. Door de nieuwe regelgeving binnen het GHS (globally harmonized system for the classification and labeling of chemicals) worden de classificaties van honderden stoffen aangepast. Zo ook de classificatie van boorzuur. Deze stof wordt, na het doorvoeren van de veranderingen, als giftig geclassificeerd. De drempel waarboven een product als giftig wordt geclassificeerd is, volgens de nieuwe regels, 5,5% w/w. Dit is 55 g/l H 3 BO 3. Dat houdt in dat de elektrolyt niet als giftig wordt aangeduid. Het materiaal boorzuur dient daarentegen wel in een magazijn opgeslagen te worden. Bovendien maakt de strikte afvalwaterregelgeving van verschillende Europese landen het vervangen van boorzuur voor de hand liggend. Bij dit nieuwe zuurzinkproces wordt Zylite Stabilizer, een vloeibaar product ter vervanging van boorzuur, toegevoegd. Zylite Stabilizer is, door zijn vloeibare karakter, een zeer gebruiksvriendelijke automatisch doseerbare toevoeging. Eigenschappen en voordelen van Zylite Stabilizer: Gebruiksvriendelijk: Zylite Stabilizer is een vloeibaar product Veilig en betrouwbaar: Zylite Stabilizer produceert geen giftige stofwolken Gemakkelijk te hanteren: > geen anode polarisatie > geen problemen met limieten voor het boorgehalte in het afvalwater > Gemakkelijke omzetting van boorzuurhoudend naar een boorzuurvrij proces Met de introductie van het ammonia-vrije Zylite ST 40 heeft Atotech het eerste boorzuurvrije zuurzinkproces in handen! Zylite ST 40 heeft alle voordelen die u van een kwalitatief hoogstaand zuurzinkproces kunt verwachten: Uitermate goed opvullende zinkneerslagen Buitengewoon glanzende neerslag Werktemperatuur van meer dan 45 0 C mogelijk Grote resistentie tegen verbranding Uitstekende metaalverdeling Zeer goed passiveerbaar Bij een omschakeling van uw proces naar de boorzuurvrije producten van Atotech is het niet noodzakelijk om een nieuw Zylite bad aan te zetten. U stopt simpelweg het oude proces en voegt Zylite ST 40 toe. Deze werkwijze heeft, onder veeleisende productieomstandigheden, bewezen succesvol te zijn. Negatieve bijwerkingen zijn niet waargenomen tijdens deze testen.

3 De nieuwe generatie corrosiebestendige coatings Tridur ZnH2 & Zinni AL 580 Het Atotech productportfolio voor zwarte zinkafwerking is uitgebreid met een nieuw proces: Tridur Zn H2. Tridur Zn H2 is een homogeen zwarte (Cr 3 ) passivering voor zuurzink-neerslagen met de volgende voordelen: Geschikt voor zowel rek- als trommelapplicatie Uiterst resistent tegen ijzervervuiling Lange levensduur van de passivering Lagere productiekosten door het werken bij kamertemperatuur Product Highlight De behoefte aan goede zink-nikkel Als marktleidende leverancier biedt legeringsneerslagen is de afgelopen Atotech een breed scala aan zink-nikkel jaren aanzienlijk gegroeid. Verbeterde processen, dat onlangs is uitgebreid met corrosiewering wordt steeds belangrijker, een laag alkalisch zink-nikkelproces vooral in ruimtes met hoge temperaturen Zinni AL 580. zoals motorcompartimenten. Dankzij de neerslag van γ- fase zink-nikkel legering Zinni Al 580 is een laag gelegeerd zinknikkelproces geven Atotech s zink-nikkel coatings (12 dat speciaal is ontwikkeld 16% Ni) een superieure corrosiewering voor trommelapplicatie. Het proces heeft tegen rode roest in vergelijking met pure een homogene nikkelinbouw van 5 tot zinkneerslagen. 8 % over een groot stroomdichtheidgebied. Uitstekende corrosiewering Zinni AL 580 in vergelijking met zink- of zinkijzerneerslagen behoort tot één van de voordelen. Bovendien heeft de neerslag een uitstekende buigbaarheid zonder gevaar voor afbladderen na het vervormen. Naast de uitmuntende technische kanten heeft het proces ook economische voor- Tijdsbestek voor het ontstaan van corrosie door rode roest op onderdelen zonder passivering delen. Zinni AL 580 heeft namelijk aanzienlijk lagere gebruikskosten in vergelijking met soortgelijke nikkelneerslagen. Zinni AL 580 slaat minimaal 8 μm neer in 30 minuten en heeft een stroomrendement van minstens 50% bij 2 A/dm 2.

4 Direct metallisering van kunststoffen: Futuron Ultra, de nieuwe generatie Stappen direct metallisering met Futuron Ultra: Het klassieke Futuron proces heeft haar sporen in de galvanische industrie dik verdiend. Echter, zoals bij ieder product of proces, komt men in de loop der tijd punten ter verbetering tegen. Met de recente ontwikkeling van Futuron Ultra heeft Atotech diverse significante voordelen aan het Futuron proces toegevoegd. Daarom heeft Atotech besloten het klassieke proces te verbeteren en in een nieuwe vorm te herintroduceren: Futuron Ultra. Futuron Ultra Producten: Etching: - Futuron Ultra Additive CR Het uitstekende dekkend vermogen van de nieuwe Futuron Ultra Cu-link maakt het mogelijk substraten op basis van ABS en ABS/PC mengsels te galvaniseren met een PC gehalte tot 65%. Bovendien is het palladiumgehalte van het activator bad met 50% verlaagd. Een kenmerkend economisch voordeel voor de gebruiker! Cr (VI)-reduction: - Futuron Ultra Conditioner - Futuron Ultra Reducer CR Pd/Sn-Activation: - Futuron Ultra Activator PL - Futuron Ultra Activator Plus CU-Link: -Futuron Ultra Cu-Link 1t/m S Stappen conventionele metallisering: De colloïdale activator speciaal ontworpen voor direct metallisering van substraten op basis van ABS en ABS/PC mengsels heeft veel voordelen ten opzichte van het conventionele systeem. Zo is het niet langer nodig de stappen voor het chemisch metalliseren uit te voeren. Het proces is inmiddels erkend door grote automobiel- en sanitairfabrikanten en wordt succesvol ingezet voor verschillende applicaties in deze branches. Eigenschappen en voordelen: Groter werkvenster Geschikt voor het galvaniseren van substraten op basis van ABS, ABS/PC mengsels met een aandeel tot 65% PC Palladiumreductie in het activatorbad Verbeterde productie-efficiëntie

5 State of the art microporeus nikkel, de keuze van de industrie: MPS 300 In de loop der jaren heeft Atotech buitengewoon veel kennis van decoratieve en functionele finishes voor het automobielexterieur opgedaan. Dit heeft er toe geleid dat Atotech het uiterlijk, de kwaliteit en de corrosiewering van nikkel-chroom coatings aanzienlijk heeft verbeterd. De geoptimaliseerde versie van de klassieke nikkel-chroom coating is vanaf heden verkrijgbaar onder de naam MPS 300. Om aan de hoogste kwaliteitseisen op het gebied van decoratie en corrosie te kunnen voldoen wordt het aanbrengen van een meerlaags-nikkel coating geadviseerd. Het inzetten van het Atotech MPS 300 proces is daarom een belangrijke stap naar het voldoen aan deze strikte kwaliteitseisen. MPS 300 is een nieuwe generatie microporeus nikkel dat speciaal is ontwikkeld voor het verhogen van de corrosiewering van meerlaags-nikkelapplicaties. Dit product wordt, binnen het meerlaagsnikkel en -chroomsysteem, toegepast als toplaag op de glanzende nikkelneerslag. Doormiddel van speciaal geformuleerde additieven worden micropartikels neergeslagen, die een zeer goede microporeusheid in de opvolgende chroomlaag produceren. Dankzij deze microporeusheid kunnen corrosie-aanvallen onder controle gehouden worden, zoals bij veel automobiel-specificaties is vereist. Eigenschappen en voordelen: MPS 300 Pre Inducer nieuw ontwikkelde partikels MPS 300 Carrier nieuw ontwikkelde additief Complexvormer-vrije vaste toevoeging Universeel gebruik in zowel Plating on Plastic- als metaalapplicaties Instelbare (electro)potentieel (20 50mV) Instelbare en constante pore count (5,000 50,000 p/cm 2 ) Glanzende waasvrije neerslagen Verbeterde corrosiewering van meerlaags-nikkel coatings Constructie van een 4-laagsnikkelneerslag 1. MPS-nikkel: neerslag van partikels 2. Glanzend nikkel: actief, hoge leveling en glanzend 3. HSA nikkel: nikkel met hoog zwavelgehalte, uiterst actief 4. Semi-glanzend nikkel: zwavel-vrij, edel, lage leveling Aanbevolen procesvolgorde voor meerlaagsnikkel en -chroomsystemen

6 Hardchroom met geavanceerde corrosiewering: HEEF KR De kwaliteit- en gebruikseisen voor hardchroomcoatings nemen met de dag toe. Daarom komt Atotech nu met HEEF KR; een verbeterde versie van HEEF 25 met een eveneens verbeterde corrosiewering. Deze aanvulling op het succesvolle HEEF -assortiment bevat beduidend meer microscheurtjes dan zijn voorganger HEEF 25. Bovendien zijn de microscheurtjes fijner waardoor een superieure corrosiewering ontstaat. Falex gesmeerde slijtagetest 290 rpm v-blok gemaakt van AISI 1137 staal lading van 750 pond testcyclus van 5 uur HEEF KR is uitvoerig. getest en wordt sinds succesvol ingezet onder veeleisende productieomstandigheden. Het is een uitstekende aanvulling op de hardchroom processen in het HEEF -assortiment, dat door zijn superieure corrosiewering over veel belangrijke kwaliteitsvoordelen beschikt. Speciaal voor het bewerken van zuigerkoppen heeft Atotech HEEF PC ontwikkeld met dezelfde voordelen en eigenschappen als HEEF KR. Taber droge slijtagetest CS-10 wielen lading van 1 kg Proces Eigenschappen en voordelen: Gepatenteerde katalysatoren met een hoge zuiverheidgraad Ets-vrij op staal in vergelijking met het gemengde katalysator proces Hoger kathodisch stroomrendement: - aanzienlijk gereduceerd stroomverbruik (minder kosten) - reductie in bewerkingstijd - hogere productiviteit Neerslageigenschappen: Superieure corrosiewering Grotere hardheid (>950 HV0.1) Verbeterde warmtewering Lager wrijvingscoëfficiënt Zeer chemieresistent Zeer slijtagebestendig HEEF KR weergeeft aanzienlijk betere resultaten dan conventionele processen en gemengde katalysatoren voor zowel droge als gesmeerde slijtageproeven

7 Kostenbesparend alternatief voor Atotech s klassieke verfafbijtproces Master Remover: Master Remover 4500 & 6000 Atotech lanceert twee alternatieven voor het conventionele Atotech Master Remover proces: Master Remover 4500 en Master Remover Master Remover 6000: Deze versie van het Master Remover proces is speciaal ontwikkeld voor het verwijderen van lakken op aluminium substraten. Doormiddel van het onderdompelen van de werkstukken in de methyleen chloride-vrije formule breekt Master Remover 6000 de hechting tussen het metaal en de lak af. Hierdoor ontstaat een schoon en gebruiksklaar substraat dat direct kan worden hergebruikt. Master Remover 4500 Is ontwikkeld voor het verwijderen van lak- en poedercoatings op staal, gietijzer, magnesium, koper en chroom. Doormiddel van besproeien met verneveling over of onderdompeling van een werkstuk in Master Remover chemie stript deze 2-stappen alkalische lakstripper de bindende laag tussen het metaaloppervlak en de lakcoating. Dit resulteert in een schoon en gebruiksklaar werkstuk dat geschikt is voor hergebruik. Eigenschappen en voordelen Master Remover 6000: lange levensduur efficiënte verwijdering van natte lakken en poedercoatings van aluminium, staal, gietijzer, edelmetaal, superlegeringen, magnesiumlegeringen en de meeste koperlegeringen hoge afbijtsnelheid methyleen chloride-vrij hoog laadvermogen Conclusie: Het Master Remover proces is een onderhoudsvriendelijk en economisch verantwoord proces met een hoge afbijtsnelheid. Daarnaast heeft het proces een lange badlevensduur bij hoge productiviteit. De afbijtsnelheid is vergelijkbaar met conventionele methyleen chloride lakstrippers. Het proces is geschikt voor een grote variëteit van natte- en/of poederlakken op diverse substraten. Eigenschappen en voordelen Master Remover 4500: methyleen chloride-vrij hoge afbijtsnelheid geschikt voor zowel nevel- als dompelapplicaties hoog laadvermogen langere levensduur van de chemie geschikt voor het verwijderen van natte lakken, poedercoatings, elektroforetische en elektrostatische lakken

8 Nieuw zinklamellenproces op waterbasis: Zintek 800 W Eigenschappen en voordelen: Vernieuwing is dé sleutel van succes. Dit is ook voor Atotech niet onbekend. Daarom heeft Atotech, de in 2007 geïntroduceerde productgroep Flakes en Sealers, de afgelopen maanden aanzienlijk uitgebreid. De laatste aanwinst op het gebied van zinklamellen-processen is Zintek 800 W; een kwalitatief hoogstaand zinklamellen-proces op waterbasis. Dit product met laag VOC-gehalte kan toegepast worden doormiddel van dip-spin of spray en heeft een zeer hoge corrosiewering. Bovendien voldoet de coating aan de ISO 9227 corrosiebeproefing in kunstmatige omgevingen (zoutsproeitest) Schroeven, bouten, moeren, veren, clips, klemmen, remschijven en vele andere werkstukken kunnen worden behandeld zonder gevaar voor waterstofbrosheid. Zintek 800 W is een kostenefficiënt, gebruiksvriendelijk en milieuverantwoord proces. In combinatie met Atotech vooren nabehandelingproducten kan aan de meest uitdagende kwaliteitseisen van de hedendaagse industrie worden voldaan. proces op waterbasis laag VOC-gehalte geen gebruik van zware metalen kostenefficiënt en milieuverantwoord proces, afvalwatervrij uitstekende corrosiewering gebruiksvriendelijk Remschijf en schroeven met Zintek 800 W coating

9 Geavanceerd regeneratiesysteem voor de productie van satijnnikkel neerslagen: Satilume Longlife Atotech heeft een nieuwe technologie ontwikkeld voor het stabiliseren van het satijnnikkel-productieproces: Satilume Longlife. Deze nieuwe technologie bestaat uit een combinatie van de welbekende Atotech Satilume Plus chemie met een geavanceerd filtratie- en doseringsysteem. De continue elektrolytfiltratie en de daaraan gekoppelde dosering van additieven, kan de levensduur van een procesbad tot wel vijf dagen verlengen. Hierdoor verhoogt Satilume Longlife de productiecapaciteit van bestaande productielijnen en vermindert deze technologie zowel uitval als de frequentie van onderhoudswerkzaamheden. Doormiddel van dit nieuwe systeem stabiliseert u het productieproces en produceert u in vijf aaneensluitende dagen een hoog kwalitatieve satijn-nikkelcoating. Satilume Longlife is een onder productieomstandigheden bewezen systeem dat wordt ingezet in zowel de automobiel- als de sanitairbranche. Het is geschikt voor hoge productiviteit van satijnnikkel coatings. Het systeem wordt geleverd in standaard unit met de keuze uit verschillende afmetingen en designs, die voldoen aan de specifieke (vorm)- eisen voor uw productie. Eigenschappen en voordelen: verbeterde kwaliteit van satijnnikkel coatings met gedefinieerde satijn-graad ingezet door zowel automobielals sanitairfabrikanten geschikt voor een hoge productiviteit van satijn-nikkel coatings perfect aansluitend op Satilume Plus chemie langere badlevensduur tot maar liefst vijf aaneensluitende dagen per week minder uitval en onderhoud gebruikersspecifieke units in diverse afmetingen en designs Werkstukken met Satijnnikkel coatings geproduceerd in een Satilume Longlife regeneratiesysteem

10 Het beste groene alternatief voor chemisch koper: Seleo CP Plus Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen staat sinds enkele jaren hoog op de agenda van bedrijven en overheden. Fabrikanten spelen in op het groeiende consumentenbewustzijn door milieuverantwoorde producten aan te prijzen. R&D afdelingen zetten zich op hun beurt in om duurzame en innoverende producten te ontwikkelen. Deze tendens heeft ook invloed op de elektronicaen printplatenindustrie, al dan niet gestimuleerd door de introductie van groene wetten en regelgevingen zoals WEEE, RoHS en REACH. Direct Plating is een groen alternatief voor chemisch koper. Atotech s direct plating processen Seleo CP Plus (geleidende polymeer) en Neopact (palladium) zijn geschikt voor productie in zowel verticale als horizontale platinglijnen. Seleo CP Plus is een kort, stabiel en zeer gebruiksvriendelijk proces dat ingezet kan worden in HDI en MLB productie. Neopact coatings kunnen, door het uitstekende hechtingsvermogen, op vrijwel alle materialen neergeslagen worden. In deze nieuwsbrief gaan wij verder in op het Seleo CP Plus proces. Mocht u interesse hebben in het Neopact proces, dan maken wij graag tijd vrij om dit proces in een persoonlijk gesprek toe te lichten. Typische BMV plating resultaten met Seleo CP PLus (100/75 µm, FR4 na flash plating) Seleo CP Plus is een nieuw geleidend polymeer proces met een hoogstaand dekkingsvermogen. Aangezien de stoffen HCHO (formaldehyde) en cyanide niet in de formule zijn opgenomen is dit het beste groene alternatief voor chemisch koper. Atotech heeft ervaring met het inzetten van geleidende polymeer processen in massaproductie bij diverse klanten wereldwijd. De toepassingen variëren over een breed spectrum van branches zoals de automobiel- telecom-,. en printplatenindustrie, uiteenlopend van de productie van dubbelzijdige tot HDI boards. Seleo CP Plus is succesvol ingezet onder massaproductie in zowel panel- als pattern-plating systemen. De robuustheid van het proces, de gebruiksvriendelijkheid en technische eigenschappen in combinatie met de milieutechnische voordelen maken Seleo CP Plus een aantrekkelijke optie voor stateof-the-art PCB productie. Milieutechnische voordelen: geen formaldehyde geen cyanide minder afvalwater minder chemie en water benodigd Proces voordelen: kwalitatief hoogstaand dekkend vermogen toepasbaar op typische substraten voor HDI en MLB productie kort en stabiel proces gebruiks- en onderhoudsvriendelijk zeer goede LCD resultaten niet onderhevig aan Pd-prijs fluctuaties Seleo CP Plus: kort en stabiel proces

11 Hannover Messe Hannover Messe: een teken van vastberadenheid middenin de economische crisis Het persbericht des Deutschen Messe 09 laat ons weten dat dit jaar ongeveer bezoekers naar Hannover zijn gekomen. Maar liefst een kwart van deze bezoekers zijn afkomstig uit het buitenland. Het grootste bezoekersaantal was, naast gastland Duitsland, afkomstig uit Nederland, België, Denemarken en Italië. Met exposanten uit 61 landen onderstreept de Hannover Messe haar positie als hét belangrijkste technologie-evenement wereldwijd! Het hoofdthema energie-efficiency in industriële processen was aanwezig in alle hallen en werd ook door Atotech omarmd in de vorm van groene productinnovaties. Atotech presenteerde zich met een stand van 90m 2 die onderdeel uitmaakte van de Welt der Oberfläche beursstand van de Duitse brancheorganisatie ZVO. Diverse productvernieuwingen voor duurzame en energie-efficiënte metaalveredeling werden gepresenteerd als highlights van de Atotech beursstand. In het kader van Atotech s nieuwe strategie, die geheel in het teken staat van duurzaam ondernemen, werden standbezoekers verwelkomd in een groene atmosfeer. De toon werd een. paar maanden daarvoor al gezet toen alle genodigden een groen geïllustreerde uitnodiging ontvingen mét een zakje groene thee. De klanten en bezoekers toonden vooral interesse in Atotech s zwarte Cr(VI)-vrije corrosiebestendige coatings en nabehandelingen, zink-nikkellegeringen en de nieuwe blauw passivering EcoTri SB. Daarnaast werd er veel navraag gedaan over zinklamellen processen zoals het recent geïntroduceerde proces op waterbasis: Zintek 800 W. Een spannende beursweek met veel interessante gesprekken ligt achter ons. De positieve feedback van onze bezoekers heeft ons overtuigd dat het, ook in economisch moeilijke tijden, belangrijk is onze aanwezigheid in de markt te tonen en innovatief te zijn op het gebied van nieuwe producten en productverbeteringen. Het Atotech beursteam Ondanks de voortdurende kredietcrisis werd de Atotech beursstand in grote getallen bezocht

12 Laboratorium Berlijnse prominenten knippen lint bij de opening van Atotech s nieuwe laboratorium Het laboratoriumgebouw, bijna klaar voor oplevering Bijna 16 maanden na de eerste steenlegging werd het nieuwe gebouw aan de Kaiserin-Augusta-Allee, net om de hoek van het hoofdkantoor in de Erasmusstraße, geopend. Het drie verdiepingen tellende gebouw heeft een oppervlakte van 6,300 m 2 voor productieapparatuur, laboratoria en kantoren. Deze ruimtes zijn geheel uitgerust met ultramoderne faciliteiten zodat wij onze klanten de beste locale service kunnen bieden. Nat chemie lab Het rode lint werd symbolisch geknipt door Berlijnse prominenten en de heer Francois Cornélis, voorzitter van de raad van bestuur van Total en president van Total Chemicals. Chromatografie lab Bijna 80 Atotech werknemers, leden van de Total Groep en vertegenwoordigers van locale overheden waren uitgenodigd en hieven hun glas op de opening van het nieuwe gebouw. Tijdens de feestelijke opening konden de gasten deelnemen aan een rondleiding door het gebouw, waar de nieuwe laboratoria, apparatuur en een selectie van experimenten gepresenteerd werden. Apparatuur voor thermische analyses (DSC rechts, TMA midden, TGA is ook beschikbaar maar niet op de foto te zien) en instrumented identation test voor ultramicrohardheidsmeting links Laborante bedient het Dage 4000 testinstrument voor high speed ball shear test en cold ball pull test

13 TechCenter Feestelijke opening van Atotech s nieuwe Fasteners & Corrosion Protection TechCenter in Kaohsiung, Taiwan Andy Huang, directeur Atotech Taiwan Officiële inauguratie - knippen van het lint Eerder dit jaar nam Atotech haar nieuwe Far East TechCenter te Taiwan, in gebruik. Net als zijn Europese tegenhanger te Trebur (Duitsland) is het Kaohsiung TechCenter gespecialiseerd in corrosiewering met nadruk op bevestigingsmiddelen, zoals bouten, schroeven en moeren. De feestelijke opening werd aangevangen met de officiële inauguratie, bijgewoond door de vice-president van de republiek China (Taiwan), de burgemeester van Kaohsiung, 250 gasten vanuit de locale en Taiwanese galvanische industrie en vertegenwoordigers van de staalindustrie. Een uitgebreide rondleiding langs de nieuwe faciliteiten werd gevolgd door een technisch seminar over trends en technologieën in de automobielindustrie, elektrolytische corrosiewering en zink flake coatings. Bovendien werd een toelichting op het meer specialistische onderwerp torsie en spanningsmetingen (torque-tension) gegeven. Met de ingebruikname van dit Tech- Center benadrukt Atotech wederom haar positie als enige wereldwijde leverancier van zowel plating- als coatingtechnologieën. Taiwan en de regio Kaohsiung in het bijzonder, staat bekend om de vele bevestigingsmiddelenfabrikanten die bij elkaar gelegen zijn. Kaohsiung heeft zelfs de grootste dichtheid van fabrikanten wereldwijd. Daarom heeft Atotech Kaohsiung gekozen als de locatie van haar nieuwe Corrosion Protection Tech- Center voor bevestigingsmiddelen. Het TechCenter is gevestigd in het Kaohsiung milieuwetenschappen- en technologiepark en is uitgerust met een volledig automatische platinglijn voor zink, zinklegeringen, fosfaat-voorbehandelingen en Cr(VI)-vrije nabehandelingen inclusief apparatuur voor milieuverantwoorde productie en online analyse voor automatische procesbeheersing. Een geavanceerd systeem behandeld het afvalwater van de plating- lijnen en wordt daarnaast gebruikt ter demonstratie aan klanten. Een zink flake spuitcabine voor manuele rekapplicaties en een automatische zink flake dip-spin centrifuge (ZF-16) met een capaciteit van ong kg/h illustreert de twee manieren van aanbrengen van beschermende coatings. De analytische laboratoria zijn speciaal uitgerust voor het uitvoeren van corrosieweringsonderzoeken, diktemetingen en torsie- en spanningsmetingen (torque-tension). Atotech zal eind GMF TechCenters exploiteren. Zij dienen als traininglocaties voor Atotech werknemers, klanten en OEM s en bieden ruimte voor testen van nieuwe finishes en kwalificatieseries voor nieuwe processen en technologieën, inclusief apparatuurinnovaties. Nog eens drie nieuwe vergelijkbare TechCenters zullen in 2009 worden geopend in Italië, Tsjechië en India.

14 TechCenter Wijziging etikettering nikkel- en boorzuurproducten uitgesteld tot december 2010 Afgelopen maart attendeerde wij u al op de wijziging van de veiligheidsclassificering van gevaarlijke stoffen in Europa. Hiervoor kunt u contact opnemen met uw Atotech vertegenwoordiger of technisch manager de heer Kees Stigter, tel: +31 (0) Deze wijziging zou aanvankelijk op 1 juni 2009 ingevoerd worden. Echter een gecompliceerde wettelijke situatie leidt tot uitstel van de wijziging in de veiligheidsclassificering van nikkel- en boorzuurproducten van 1 juni 2009 tot 1 december GHS05: Bijtend Desalniettemin adviseert de Europese overheid om, daar waar mogelijk, de etikettering van deze stoffen aan de nieuwe regelgeving aan te passen. Atotech heeft de classificatie, en de daaruit voortvloeiende etikettering, reeds aangepast aan de nieuwe gevaarklasse. Hierdoor voldoen Atotech producten al ruim voor de invoering aan de nieuwe regelgeving. Momenteel werkt Atotech aan de actualisatie van veiligheidsbladen voor de desbetreffende producten. De gewijzigde veiligheidsbladen worden u binnenkort toegezonden. Atotech is graag bereidt u meer informatie over de specifieke producten te verstrekken. GHS Symbolen De GHS-symbolen staan in een witte ruitop-zijn-kant met een rode rand. Ze zijn grotendeels hetzelfde als de vroegere rode gevaarsymbolen, met uitzondering van de symbolen voor "houder onder druk" (een gasfles) en "gezondheidsgevaar op lange termijn" (een stralende borstkas) - waarbij het kan gaan om kankerverwekkende, mutagene, reprotoxische, of sensibiliserende effecten. Ook is het andreakruis (voor "schadelijk") vervangen door een uitroepteken. GHS06: Giftig GHS07: Schadelijk Bron: wikipedia ATOTECH NEWS > nieuwsbrief gepubliceerd in Nederlandse taal door Atotech Nederland B.V. Strijkviertel PJ De Meern, Nederland Telefoon: +31 (0) Redactie > tekst en lay-out: Evelyne Kulk > redigering: Kees Stigter

Zevende jaargang 2013 - nummer 29 Prijs:

Zevende jaargang 2013 - nummer 29 Prijs: Zevende jaargang 2013 - nummer 29 Prijs: q 3,25 TechnicalMagazine Magazine voor inkopers in de technologische industrie Veiligheidsspecial: Air Products start campagne over veiligheid bij acetyleenlassen

Nadere informatie

TECHNICALMAGAZINE. Ammertech al vroeg actief met lean-management. Sandvik Coromant Hogedruk koelmiddelen voor efficiënte productie

TECHNICALMAGAZINE. Ammertech al vroeg actief met lean-management. Sandvik Coromant Hogedruk koelmiddelen voor efficiënte productie NUMMER 35 NEGENDE JAARGANG 2015 3,25 TECHNICALMAGAZINE MAGAZINE VOOR INKOPERS IN DE TECHNOLOGISCHE INDUSTRIE Sandvik Coromant Hogedruk koelmiddelen voor efficiënte productie VIBA Betere borging van boutverbindingen

Nadere informatie

tbp weer de beurs op inhoud zomersluiting

tbp weer de beurs op inhoud zomersluiting uitgave 33 mei 2012 column wat zijn en wat doen social media? Social media is een verzamelnaam voor alle internettoepas singen waarmee het mogelijk is om informatie met elkaar te delen en te netwerken

Nadere informatie

Trumpf neemt Möller Metaal over

Trumpf neemt Möller Metaal over www.metaalnieuws.nl woensdag - - nummer 3 WWW. HEUDRATOOLS.COM Kuyer vernieuwt Kuyer Metaalwerken in Nijkerk heeft de lay-out van zijn verspanende afdeling vernieuwd. Er staat nu ook een nieuw bewerkingscentrum:

Nadere informatie

Automatisch programmeren lasrobots Nieuwe ontwikkelingen TIG-toortsen Ik wil de beste lasser worden

Automatisch programmeren lasrobots Nieuwe ontwikkelingen TIG-toortsen Ik wil de beste lasser worden Onafhankelijk vakblad voor lassen, lijmen en snijden Nummer 5 In dit nummer: Automatisch programmeren lasrobots Nieuwe ontwikkelingen TIG-toortsen Ik wil de beste lasser worden VOORWOORD - Erik Steenkamer,

Nadere informatie

onderzoek PEDCA wil Europese datacenter-kennis beter benutten datacenterontwerp Storage gaat het datacenter ingrijpend veranderen

onderzoek PEDCA wil Europese datacenter-kennis beter benutten datacenterontwerp Storage gaat het datacenter ingrijpend veranderen onderzoek PEDCA wil Europese datacenter-kennis beter benutten datacenterontwerp Storage gaat het datacenter ingrijpend veranderen melanie zevenbergen: CommScope lanceert developer community voor itracs'

Nadere informatie

Benchmarking in de papier- en kartonindustrie

Benchmarking in de papier- en kartonindustrie Benchmarking in de papier- en kartonindustrie M.M. Kaper M.E. Regelink Afstudeeropdracht bedrijfseconomie te: Kenniscentrum Papier en Karton Juni, 2005 Titel: Bedrijf: Studenten: Hogeschool: Instituut:

Nadere informatie

PRAKTIJKBOEK HOGE STERKTE STAAL

PRAKTIJKBOEK HOGE STERKTE STAAL PRAKTIJKBOEK HOGE STERKTE STAAL STERKER, LICHTER EN GOEDKOPER CONSTRUEREN Dit boek bevat een schat aan informatie over hoge sterkte stalen en is vooral gericht op de veelzijdige en goed verwerkbare high

Nadere informatie

Rusland Jekaterinenburg. China. Yantai. Koeweit Koeweit. Bahrein Manama VAE Sharjah VAE Abu Dhabi Oman Masqat. Qatar Salwa. India Nashik India Mumbai

Rusland Jekaterinenburg. China. Yantai. Koeweit Koeweit. Bahrein Manama VAE Sharjah VAE Abu Dhabi Oman Masqat. Qatar Salwa. India Nashik India Mumbai Een reis door de 1 Hoofdkantoor Hoofdvestiging Voorraadpunt + Hoofdvestiging Voorraadpunt + Productie + Hoofdvestiging Voorraadpunt + Productie Productie Hempel is opgericht in 1915 door JC Hempel, die

Nadere informatie

Van Afval Naar Grondstof: het sluiten van de kunststofketen. Ministerie van Infrastuctuur en Milieu

Van Afval Naar Grondstof: het sluiten van de kunststofketen. Ministerie van Infrastuctuur en Milieu Van Afval Naar Grondstof: het sluiten van de kunststofketen Vooronderzoek opstellen innovatie- en opleidingsagenda voor de rubber- en kunststofindustrie Maart 2014 In opdracht van: Ministerie van Infrastuctuur

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Intertaste: over ons 7 Samenvatting 11 Care4People 13 Care4Planet 19 Care4Supply 25

Inhoudsopgave. Intertaste: over ons 7 Samenvatting 11 Care4People 13 Care4Planet 19 Care4Supply 25 Klaar voor de Toekomst MVO verslag 2013 Inhoudsopgave Intertaste: over ons 7 Samenvatting 11 Care4People 13 Care4Planet 19 Care4Supply 25 2 Voorwoord Beste lezer, De wereld om ons heen verandert snel.

Nadere informatie

ISIC: DNV en Lloyds gecertificeerd. Gratis webinars. Unitronics waarborgt Nederlandse tulpkwaliteit. Massaproductie in serie van één

ISIC: DNV en Lloyds gecertificeerd. Gratis webinars. Unitronics waarborgt Nederlandse tulpkwaliteit. Massaproductie in serie van één zeventiende jaargang tweede kwartaal 2015 Massaproductie in serie van één Unitronics waarborgt Nederlandse tulpkwaliteit De ID-krachtpatser van Cognex ISIC: DNV en Lloyds gecertificeerd Gratis webinars

Nadere informatie

HET GÜNTNER-KLANTENMAGAZINE 12. EDITIE

HET GÜNTNER-KLANTENMAGAZINE 12. EDITIE heatxchange HET GÜNTNER-KLANTENMAGAZINE 12. EDITIE 05/2008 Actueel GPC-News Event Vooruitblik op de Chillventa Verslag Koelmagazijn Gartner Logistik in Kehl Verslag Warmtekrachtcentrale Tiefstack Verslag

Nadere informatie

Stabulletin. De bouw wordt. Jack Liemburg: Tailormade is de toekomst JAARGANG 29 NUMMER 02 SEPTEMBER 2014

Stabulletin. De bouw wordt. Jack Liemburg: Tailormade is de toekomst JAARGANG 29 NUMMER 02 SEPTEMBER 2014 Stabulletin JAARGANG 29 NUMMER 02 SEPTEMBER 2014 Jack Liemburg: Tailormade is de toekomst Monika Chao-Duivis, directeur van het Instituut voor Bouwrecht: De bouw wordt steeds meer een kennisindustrie VOORWOORD

Nadere informatie

SSA 2011 editie. Hacousto. Protec. Protec Brandbeveiliging B.V. Communicatie - Video - Security Solutions

SSA 2011 editie. Hacousto. Protec. Protec Brandbeveiliging B.V. Communicatie - Video - Security Solutions SSA 2011 editie Hacousto Communicatie - Video - Security Solutions Hacousto Communicatie - Video - Security Solutions Protec Protec Brandbeveiliging B.V. Protec Protec Brandbeveiliging B.V. VIDEOTECHNIEK

Nadere informatie

HOLLAND COLOURS JAAR VERSLAG CHANGING COLOURS HOLLAND COLOURS JAARVERSLAG 2014/2015

HOLLAND COLOURS JAAR VERSLAG CHANGING COLOURS HOLLAND COLOURS JAARVERSLAG 2014/2015 HOLLAND COLOURS JAAR VERSLAG CHANGING COLOURS 11 HOLLAND COLOURS JAARVERSLAG 2014/2015 HOLLAND COLOURS JAAR VERSLAG INHOUD 3 4 5 8 10 10 13 13 13 13 14 17 17 17 19 22 25 25 26 29 31 33 75 75 79 80 PROFIEL

Nadere informatie

nieuws uit de markt TPA-dag 2006; op 27 juni is de editie 2007 te Nieuwegein.

nieuws uit de markt TPA-dag 2006; op 27 juni is de editie 2007 te Nieuwegein. nieuws uit de markt 4 Agenda juni CoSI Coating Science International Laktechnologiecongres van de TU Eindhoven, 25-29 juni, Noordwijk www.coatings-science.com Sustainable Development in the Coatings Industry

Nadere informatie

De ultieme test voor de eigenaar!

De ultieme test voor de eigenaar! Winter - 2007 2008 De ultieme test voor de eigenaar! N e v e r s t o p... N e v e r f a i l... Just create... Renault: Meteen goed bouwen Met zo weinig mogelijk middelen en zonder verspilling Meer op pagina

Nadere informatie

BMA Ergonomics DUURZAAMHEIDSVERSLAG 2013

BMA Ergonomics DUURZAAMHEIDSVERSLAG 2013 BMA Ergonomics DUURZAAMHEIDSVERSLAG 2013 Inhoud Voorwoord 5 Over dit verslag 6 De kringloop sluiten 8 Onze stakeholders 10 Ons bedrijf 12 Productie 18 Ontwikkeling 18 Leveranciers 20 Medewerkers 22 Gebruik

Nadere informatie

update Flat Carbon Europe

update Flat Carbon Europe Flat Carbon Europe update Klantenmagazine November 2012 04 Topenergie 06 icare TM : de elektrische mobiliteit van de toekomst 10 De ecologische voetafdruk van stalen verpakkingen verminderen 16 Milieuvriendelijker

Nadere informatie

Automation magazine van Schneider Electric mei 2009 nr 13. p. 12. ZEBRA Gasnetwerk vroeg een beschikbaarheid van 99,9 procent

Automation magazine van Schneider Electric mei 2009 nr 13. p. 12. ZEBRA Gasnetwerk vroeg een beschikbaarheid van 99,9 procent Transparent info Automation magazine van Schneider Electric mei 2009 nr 13 p. 12 ZEBRA Gasnetwerk vroeg een beschikbaarheid van 99,9 procent Colofon Transparant Info is een uitgave van Schneider Electric

Nadere informatie

Tuinbouw. Dé vakbeurs voor de hele tuinbouwsector HAL HARDENBERG GORINCHEM VENRAY. Thema: Veranderen. Beursmagazine TBR GORINCHEM.

Tuinbouw. Dé vakbeurs voor de hele tuinbouwsector HAL HARDENBERG GORINCHEM VENRAY. Thema: Veranderen. Beursmagazine TBR GORINCHEM. Onder Glas Het maandelijkse vakblad voor de glastuinbouw Februari 2015 Jaargang 12 Beursmagazine TBR GORINCHEM Thema: Veranderen Evenementen HAL HARDENBERG GORINCHEM VENRAY Tuinbouw Dé vakbeurs voor de

Nadere informatie

MVO-rapportage 20 10

MVO-rapportage 20 10 MVO-rapportage 20 10 Voorwoord Veel bedrijven streven ernaar hun negatieve impact op het milieu te reduceren. Wij doen het meteen goed en streven naar een positieve impact op mens en milieu. Zo willen

Nadere informatie

Documentstandaarden binnen de overheid

Documentstandaarden binnen de overheid Documentstandaarden binnen de overheid P D F e n O D F t o e g e l i c h t Inhoud 2-3 Inleiding 7 Open standaarden en open source 9 Open standaarden voor documenten: PDF en ODF 15 Overheden en open documentstandaarden

Nadere informatie

Bevat uitneembaar beurskatern

Bevat uitneembaar beurskatern Onafhankelijk vakblad voor lassen, lijmen en snijden Nummer 10 - Deze maand: Lastechniek brengt u in verbinding met de Welding Week 2011 Bevat uitneembaar beurskatern september 2011 VOORWOORD ITW WELDING

Nadere informatie

Spectaculair EYE Filmmuseum

Spectaculair EYE Filmmuseum The Icopal Roofing Journal is een uitgave van Icopal bv - BESPAAR TIJD EN GAS MET ESHAFLEX PREMIUM Pagina 02 Utrecht test duurzame daksystemen Pagina 03 KWALITEIT VOOROP BDA Approved production Vrolijke

Nadere informatie

Connect. Winst door duurzaamheid. Connect online: http://www.akzonobel.intra/ann. Jaargang 7 April 2009 #02

Connect. Winst door duurzaamheid. Connect online: http://www.akzonobel.intra/ann. Jaargang 7 April 2009 #02 Connect Connect online: http://www.akzonobel.intra/ann Jaargang 7 April 2009 #02 Winst door duurzaamheid Connect #02 April 2009 pagina 2 In deze Connect Eén op de drie producten van Akzo Nobel moeten tegen

Nadere informatie

Metaalunie groeit naar 12.000 leden

Metaalunie groeit naar 12.000 leden www.metaalnieuws.nl woensdag - - nummer 12 De Kus gearriveerd Begin mei is het RVS-beeld De Kus gearriveerd en geïnstalleerd op haar plaats van bestemming: het Stationsplein in Apeldoorn. De afgelopen

Nadere informatie

arn duurzaamheidverslag 2013 In beweging Financieel verslag Milieuprestatie Branchebrede duurzaamheid

arn duurzaamheidverslag 2013 In beweging Financieel verslag Milieuprestatie Branchebrede duurzaamheid arn duurzaamheidverslag 2013 In beweging 17 Branchebrede duurzaamheid 24 Milieuprestatie 2013 41 Financieel verslag Het opheffen van technische knelpunten in de pst-fabriek heeft er toe geleid dat de verwerkingscapaciteit

Nadere informatie

update ArcelorMittal Europe Flat Products

update ArcelorMittal Europe Flat Products ArcelorMittal Europe Flat Products update Klantenmagazine November 2014 04 ArcelorMittal Tailored Blanks gaat verder dan ooit 12 Aluzinc schittert in Franse sporttempel 19 Een wereld vol energie 20 Stalen

Nadere informatie