Kan functioneel design de wereld veranderen?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kan functioneel design de wereld veranderen?"

Transcriptie

1

2 Kan functioneel design de wereld veranderen?

3 Interface s FOLIO No 4 (2011) Welkom bij het bedrijf dat ervan overtuigd is dat functioneel design de wereld kan veranderen. Wij zijn Interface: een bedrijf dat al bijna 40 jaar wereldwijd opereert en op internationaal niveau denkt en actie onderneemt. Onze tapijttegels behoren tot de mooiste en duurzaamste tapijtontwerpen ter wereld. We zijn gepassioneerd over ons werk en zijn enorm trots op de duurzame oplossingen die wij bieden en de positieve invloed die wij daarmee hebben op de hele bedrijfstak. Alle dank hiervoor gaat uit naar de oprichter van ons bedrijf, Ray Anderson. Toen Ray nog leefde, leerde hij ons om onze overtuigingen ten volle te integreren in ons werk en ons leven. Heeft u na het lezen van deze informatie het gevoel dat wij hetzelfde over zaken denken als u, neem dan contact met ons op. U zult zich in goed gezelschap bevinden.

4 Wat is Interface voor bedrijf? Interface is wereldmarktleider in het ontwerpen en produceren van tapijttegels. Ons bedrijf heeft een reputatie hoog te houden; wij zijn namelijk een bedrijf met ideeën en lef. Het is een reputatie die wij hebben opgebouwd en in de toekomst zullen vasthouden. In 1973 werd Interface opgericht door Ray Anderson. Hij geloofde heilig in het wereldwijde potentieel van tapijttegels, en hij bouwde een bedrijf waar ruimte was voor talent. Samen met dit talent creëerde hij een visie voor alle lagen van het bedrijf, van management tot werkvloer. Binnen Interface is visionair denken geen uitzondering, maar regel.

5 Met het hoofd boven het maaiveld uit Bij Interface werken veel mensen met intellectuele moed en die waar nodig flink tegen de status quo schoppen. Mensen die innovatief en creatief zijn en zelfs ons nog verrassen. Wij zien design als een manier van denken op organisatieniveau en als een esthetisch credo voor onze producten. Wij staan voor onze klanten. We helpen klanten met het uiten van hun visie op design. Ons doel is verder te gaan dan uitstekende dienstverlening. Wij creëren een uitzonderlijke totaalervaring voor onze klanten, waar ter wereld ze ook zijn. Wij staan ook voor duurzaamheid. Dit lijkt tegenstrijdig in een olie-intensieve industrie als de onze, maar wij hebben duurzaamheid geïntegreerd in ons businessmodel. Nu is het onze tweede natuur geworden.

6 Innovatie, design, duurzaamheid, teamwork, technologie en flink wat lef. Dit zijn de bouwstenen van het Interface verhaal. Onze producten zouden best wel eens de meest intelligente vloerbedekkingen ter wereld kunnen zijn. Interface s The Positive Floor, Milan Design Week, Milan Triennale (2011)

7 We wonen waar we werken. Dit lijkt vanzelfsprekend, maar Interface neemt hier een unieke positie mee in in de tapijtindustrie. Het is geen geringe opgave om daadwerkelijk wereldwijd te opereren, en op zes continenten kantoren en personeel paraat te hebben staan. Dienstverlening staat bij ons hoog in het vaandel en deze wereldwijde strategie hoort daarbij. Voor onze klanten wereldwijd betekent dit dat zij lokaal in hun eigen taal en in hun eigen cultuur geholpen kunnen worden. Omdat we wonen waar we werken en echt deel uitmaken van een gemeenschap, kunnen we er trots op zijn dat we ook hebben geïnvesteerd in het succes ervan. Wij voelen ons thuis in de hele wereld. Wij zijn overal thuis

8 Interface heeft wereldwijd het vertrouwen van klanten gewonnen. Of die klant nu een multinational is die op verschillende continenten actief is, of een lokaal bedrijf op zoek naar een uitstekende designpartner die de plaatselijke markt goed kent, wij maken voor hen het verschil. We bieden een inspirerende oplossing door lokale relaties en aanspreekpunten te hebben, maar toch een wereldwijde klantervaring te bieden. Oplossing betekent in ons geval een zakelijke relatie waarin samenwerking, toewijding, productiviteit en waardering centraal staan. Nauwe banden 6 continenten waar we werken. Productielocaties in Australië, China, Nederland, Thailand, Ierland en de Verenigde Staten. 47 showrooms waar onze producten bekeken kunnen worden. 40+ gesproken talen en dialecten bij het wereldwijde Interface-team.

9 Het bereiken van al onze doelen vraagt om innovatie. In onze bedrijfstak is innovatie net zo belangrijk als alle andere bouwstenen. Innovatie en creativiteit gaan hand in hand en helpen ons om de wensen van onze klanten en die van onszelf te overtreffen. Wij zeggen ja tegen het onbekende en verkennen verrassende paden op zoek naar iets nieuws. Ontdekkingen geven onze klanten nieuwe technologieën, vernieuwende looks en nog betere productprestaties.

10 verschuift De focus Het begon allemaal met een vraag voor Ray Anderson in Een klant vroeg naar het milieubeleid van Interface en Ray Anderson had eigenlijk geen bevredigend antwoord. Hij begon het probleem te benaderen als een ingenieur; met onderzoek en strategie. Betrokken en vastberaden veranderde hij ons bedrijfsmodel. Het resultaat betekende een enorme verandering; voor zowel ons bedrijf als voor de gehele industrie. Duurzaamheid staat tegenwoordig in elk bedrijf hoog op de agenda. Wij zijn trots op de rol die wij gespeeld hebben in deze mentaliteitsverandering. Voor Interface blijft duurzaamheid levenslang.

11 In 2000 begonnen we als eerste binnen onze bedrijfstak met het concept Biomimicry, een wetenschap die al bestudeerd werd door Da Vinci, de Wright Brothers en recentelijk Janine Benyus. Door te onderzoeken hoe de natuur bepaalde problemen oplost, vonden we inspiratie voor de ontwikkeling van esthetische en technische oplossingen die de tapijtindustrie weer op zijn kop zouden zetten. Hoe zou de natuur een tapijttegel ontwerpen? Een paar voorbeelden: het lijmloze installatiesysteem TacTiles TM werd geïnspireerd op de plakkerige hechtlamellen van een kleine gekko. Of onze eigen iconische Entropy -, een product met een inspirerend design die zo willekeurig is als de natuur zelf, speciaal ontworpen om materiaalverspilling tegen te gaan, en eenvoudig te installeren. Moeder natuur, bedankt voor al uw ideeën! De inspiratie is voor handen

12 Het begint bij schoonheid Sommige bedrijven gebruiken design alleen voor de oppervlakte, hoe iets eruit ziet. Voor ons gaat design veel verder. Het is een toezegging voor alle zaken die wij als organisatie en uiteindelijk u, als onze klant - belangrijk vinden aan ons bedrijf en onze producten. Omdat wij streven naar een totaalervaring voor de klant, hebben wij besloten dat design naast een visueel esthetische strategie ook een bedrijfsstrategie moet zijn. En juist daarom is Interface veel meer dan een mooi uiterlijk. Interface s SQ FT Magalog, Vol. 2 (2000)

13 Hoe maak je een klassieker? Het esthetische ontwerp van Interface is allesbehalve basic. We geven onze ogen goed de kost in de wereld van kunst, mode, media, technologie, reizen en educatie. Er is zoveel te leren en we willen er zeker van zijn dat elk Interface product ontwikkeld en relevant is. Wij helpen klanten om hun ideale ruimte te creëren en hun eigen visie op design te uiten. Wij geloven dat de resultaten van de spannende keuzes die we aanbieden, net zo gevarieerd zijn als de vele showrooms wereldwijd waar u onze producten vindt. Onze producten worden lokaal geproduceerd en gedistribueerd, zijn van hoge kwaliteit en ontworpen voor een lange levensduur met een visie op het milieu. Interface s SQ FT Magalog (1996)

14 Als u een bezoekje zou kunnen brengen aan de meest gerespecteerde klanten ter wereld, zou u ons werk in volle glorie kunnen aanschouwen. Met ons werk bedoelen we niet alleen onze producten, maar ook hoe zij de klant hebben geholpen hun eigen visie te uiten. Wij delen onze ideeën over design met onze klanten en helpen hen om hun eigen ideeën over schoonheid te uiten en functionaliteit scherp te stellen. Er zijn geen grenzen met onze inspiratie aan uw zijde. Interface s Ambiance Collection Catalogue (2010)

15 Wij weten heel goed Dat woorden niet precies kunnen beschrijven wie wij zijn. Dat alleen onze daden het ware bewijs vormen van onze kracht als zakenpartner, medewerker partij en creatieve geest. Vertrouwen en betrouwbaarheid moet je elke dag opnieuw verdienen in het zakenleven. Wij geloven Dat sommige mensen de gave hebben om in de toekomst te kijken. Ray Anderson was zo iemand. Wij geloven dat sommige bedrijven een verantwoordelijkheidsgevoel hebben dat verder gaat dan alleen de producten die zij verkopen. Tot slot geloven wij dat design voor sommige bedrijven een dusdanig belangrijke rol speelt in hun missie, dat het eigenlijk een tweede natuur is geworden. Interface is zo n bedrijf op beide fronten. En daarom passen we alle kennis en ideeën die we hebben toe in de samenwerking met u. Wij zijn Interface. Wij zijn: Design With Purpose.

16 1973 Ray Anderson geeft leiding aan een joint venture tussen het Britse Carpets International en een groep investeerders en produceert en verkoopt modulaire vloerbedekking in de Verenigde Staten. Het jonge bedrijf gaat van start met 15 medewerkers en een geavanceerde snij- en hechttechniek 1981 Gefrustreerd door de hoge kosten en beperkingen in ontwerp van printpatronen op fusion bonded - tapijt, kocht Interface in 1981 zijn eerste tuftmachine. Deze investering zorgt voor flexibelere ontwerpen, beter behoud van kleuren en patronen en een afname van het watergebruik. Zelfs voordat het begrip duurzaamheid opkwam, werden de principes ervan al toegepast bij Interface Interface neemt Carpets International uit Yorkshire over en zo ontstaat Interface UK We nemen het Nederlandse Heuga Holdings B.V. over, een bedrijf met tientallen jaren ervaring in het ontwerp van tapijttegels en productiefaciliteiten in Europa en Australië. Hiermee wordt Interface de grootste producent van tapijttegels ter wereld Met de aanschaf van een gespecialiseerde tuftmachine kunnen we reliëfontwerpen toevoegen aan ons portfolio. Door gebruik te maken van hoge en lage poolniveaus en geïntegreerde patronen, kunnen we veelzijdige producten maken die elkaar aanvullen We introduceren ReEntry, ons eigen tapijt terugnameprogramma. In de eerste 17 jaar dat het programma bestaat, heeft ReEntry wereldwijd al meer dan 113 miljoen kilo aan tapijt van de stortplaats gered. We starten met het afvalreductieprogramma QUEST (Quality Utilizing Employee Suggestions and Teamwork). Door gebruik te maken van ideeën van werknemers, bespaart Interface met dit programma miljoenen euro s die anders besteed zouden worden aan afvalverwerking Interface wordt als een van de eerste bedrijven officieel lid van de USGBC (U.S. Green Building Council) Ook op digitaal gebied was Interface zijn tijd ver vooruit en presenteerde als een van de eerste tapijtbedrijven wereldwijd het volledige productaanbod op internet. Op de site staan zoekcriteria, productspecificaties, installatiemethodes, foto s van producten en installatie, kleurcoördinaten en de mogelijkheid om stalen te bestellen Modulaire vloerbedekking groeit in populariteit en Interface bereikt een omzet van $ 11 miljoen. Carpets International wordt Interface Flooring Systems, Inc, en breidt zijn wereldwijde marktaandeel uit: in Canada wordt Compact Carpet overgenomen en in Noord-Ierland Tuca Tile. Ook besluit het groeiende bedrijf naar de beurs (NASDAQ) te gaan. Een klant vraagt ons wat Interface doet voor het milieu. Omdat we daar eigenlijk nog geen antwoord op konden geven, las Ray Anderson het boek The Ecology of Commerce van Paul Hawken. Ray stelt zichzelf een gedurfd doel: Interface mag niets uit de aarde halen wat onvervangbaar is. De eerste stap richting duurzaamheid werd daarmee gezet. We bedenken het concept laat een tegel een tegel zijn en ontwerpen tapijttegels die expres in kwartdraai of als parket geïnstalleerd kunnen worden Interface presenteert SQ FT, het eerste magalog in de tapijtindustrie. De ontwerpwereld is laaiend enthousiast over deze hippe kruising tussen een catalogus, een magazine en een staalboek. Interface start met een productiefaciliteit in Chonburi, Thailand om de Aziatische markt te kunnen bedienen.

17 2001 Interface introduceert GlasBac RE, een backing waarin een groot aandeel post-consumer gerecycled materiaal verwerkt is. Geen enkele andere producent gebruikt zoveel gerecycled materiaal Carpet America Recovery Effort roept ons uit tot Recycler of the Year. Interface Canada krijgt een platinum plaats in de Business Category van de Recycling Council van Ontario voor afvalreductie op provinciaal niveau. Ray Anderson wordt door Time Magazine uitgeroepen tot een van de Heroes of the Environment Interface opent The Awarehouse, een experience centre en showroom voor klanten waar onze producten op een spannende manier bekeken kunnen worden. In dit twee verdiepingen tellende pakhuis is het een en al strakke lijnen, industriële plafonds en handgemaakte materialen. Vaak worden hier designexposities gehouden en is er ruimte voor andere ideeën die relevant zijn voor de bedrijfstak We brengen het The Awarehouse naar Europa en openen in Nederland nog zo n bijzonder experience centre voor klanten in een gerenoveerde Heuga-fabriekshal in Scherpenzeel. Interface zal altijd vernieuwend blijven, zowel op het gebied van ontwerp als innovatie Geïnspireerd door het concept Biomimicry, gebruiken we de natuur als raadgever voor onze ontwerpen. Deze filosofie brengt producten als Entropy voort, een vloer die eenvoudig en richtingloos gelegd wordt, waardoor er minder restmateriaal overblijft Interface EU ontvangt de Queen s Award for Sustainable Development. In hetzelfde jaar wordt Interface lid van de Australische en Canadese Green Building Councils In dit jaar ontvangt Interface als eerste tapijtproducent een EPP (Environmentally Preferable Product)-certificaat voor zijn producten. Interface is het eerste bedrijf dat CO 2 -neutraal tapijt introduceert met het Cool Carpet -programma. We introduceren Cool Blue TM, een backing-technologie, waarmee we ons wat betreft primaire GlasBacREmaterialen langzamerhand minder afhankelijk maken van de olieindustrie; een systeem dat ons de flexibiliteit geeft om op zoek te gaan naar nieuwe hernieuwbare en herbruikbare grondstoffen. Interface is het eerste bedrijf in de tapijtindustrie dat een plaatsje heeft weten te bemachtigen in de Business Ethics Top 100 Corporate Citizens List. In de Amerikaanse stad LaGrange zijn we gestart met het gebruiken van afvalmaterialen voor onze elektriciteitsvoorziening. Methaangas van de lokale stortplaats wordt omgezet in groene energie. In dit jaar openden we ook onze eerste showroom in Azië. De showroom in Sjanghai kreeg een LEED Gold status (Leadership in Energy and Environment Design) We introduceren TacTiles, een geheel nieuwe manier van installeren. TacTiles heeft veel minder schadelijke gevolgen voor het milieu dan traditionele lijm. Na 12 jaar wordt de duurzaamheidmissie van Interface vernieuwd met het mantra Mission Zero, een eenvoudigere en menselijkere beschrijving voor onze inzet Doing well by doing good. Interface Canada wint de GLOBE Award for Corporate Competitiveness Met de introductie van het Convert designplatform zet Interface een belangrijke volgende stap in het streven naar een gesloten productiecirkel. Convert-stijlen worden ontworpen en geproduceerd met een vol spectrum aan postconsumer gerecycled materiaal type 6 of 6.6 nylonvezel en gerecyclede PVC backing van ReEntry Wij stellen alles in het werk om al onze producten wereldwijd te voorzien van Environmental Product Declarations (EPD s). Een EPD is een certificering door een externe partij waarmee klanten de milieu impact via een levenscyslusanalyse kunnen bekijken en vergelijken. Met de Tapestry -technologie kunnen wij tapijttegels produceren met de ongepolijste, stoere patronen en het luxe gevoel van een geweven tapijt, zonder in te leveren op duurzaamheid Fast Company magazine geeft Interface een plaats in zijn top 30 van bedrijven die door design gedreven worden, bedrijven die het snappen. Deze plaatsing zet ons in hetzelfde rijtje als o.a. Apple, Nike en Target. We maken onze reputatie als vernieuwend bedrijf waar door tapijttegels te introduceren die geproduceerd worden met 100% gerecycled garen. Daarnaast introduceren we SKY-TILES, een vernieuwende soort luchtvaarttapijttegel. Onze geliefde oprichter Ray Anderson overlijdt, omringd door zijn familie, in zijn huis in Atlanta. Maar zijn visie leeft voort, bij de Interface-partners wereldwijd, in het internationale zakenleven, bij de organisaties die duurzaamheid nastreven en nog veel verder.

18 U vindt ons wereldwijd Interface kantoren, showrooms en fabrieken Verenigde Staten Atlanta, Georgia Boston, Massachusetts Chicago, Illinois Dallas, Texas Houston, Texas LaGrange, Georgia Los Angeles, California New York, New York San Francisco, California Toledo, Ohio Washington D.C. Canada Belleville, Ontario Toronto, Ontario Vancouver, British Columbia Latijns-Amerika Mexico-stad, Mexico São Paulo, Brazilië Europa & Rusland Almaty, Kazachstan Athene, Griekenland Barcelona, Spanje Belgrado, Servië & Montenegro Bratislava, Slowakije Boekarest, Roemenië Boedapest, Hongarije Kopenhagen, Denemarken Craigavon, Noord-Ierland Dublin, Ierland Erlenbach, Zwitserland Espoo, Finland Halifax, Verenigd Koninkrijk Istanbul, Turkije Kaunas, Litouwen Kiev, Oekraïne Krefeld, Duitsland Lissabon, Portugal Londen, Verenigd Koninkrijk Madrid, Spanje Malmö, Zweden Milaan, Italië Minsk, Wit-Rusland Moskou, Rusland Oslo, Noorwegen Parijs, Frankrijk Praag, Tsjechië Reykjavik, IJsland Riga, Letland Sarajevo, Bosnië-Herzegovina Scherpenzeel, Nederland Skopje, Macedonië Skurup, Zweden Sofia, Bulgarije Stockholm, Zweden Tallinn, Estland Vilnius, Litouwen Wemmel, België Warschau, Polen Zagreb, Kroatië Midden-Oosten Abu Dhabi, Verenigde Arabische Emiraten Casablanca, Marokko Doha, Katar Dubai, Verenigde Arabische Emiraten Koeweit, Koeweit Manama, Bahrein Riyad, Saoedi-Arabië Tel Aviv, Israël India Bangalore, India Chennai, India Hyderabad, India Mumbai, India New Delhi, India Zuid-Afrika Kaapstad, Zuid-Afrika Johannesburg, Zuid-Afrika Azië Bangkok, Thailand Peking, China Chonburi, Thailand Hong Kong, China Ho Chi Minhstad, Vietnam Jakarta, Indonesië Kuala Lumpur, Maleisië Seoul, Zuid-Korea Sjanghai, China Singapore Taicang, China Taiwan, China Tokio, Japan Australië & Nieuw-Zeeland Adelaide, Zuid-Australië Leederville, West-Australië Milton, Queensland, Australië Picton, Australië Southbank, Victoria, Australië Surry Hills, New South Wales, Australië Auckland, Nieuw-Zeeland Hoofdkantoor Atlanta, Georgia, VS

19 Fabrieken 1. Chonburi, Thailand 2. Craigavon, Noord-Ierland 3. LaGrange & West Point, Georgia, VS 4. Taicang, China 5. Picton, Australië 6. Scherpenzeel, Nederland

20 Deze uitgave is geprint op Greencoat carbon gebalanceerd papier, gecertificeerd met FSC. De omslag is geprint op 80% postconsumer gerecycled papier en de overige pagina s op 100% postconsumer gerecycled papier. De CO2 uitstoot van de vervaardiging en distributie is gecompenseerd. Bij het printproces is 875 m2 van ernstig bedreigd tropisch woud op World Land Trust Balanced Paper Project locaties bespaard. FSC and World land trust logo Deze uitgave is geprint door Seacourt Ltd, waarbij het printproces de volgende eigenschappen heeft: Watervrij Alcoholvrij (geen vervangers gebruikt) CO2-neutraal 100% hernieuwbare energie Inkt op basis van plantaardige olie

21

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 27520 28 augustus 2015 Besluit van de Minister van Buitenlandse Zaken van 25 augustus 2015, nr. DCV/RL-0657/2015, tot

Nadere informatie

Overzicht Regio waar regionalisering geheel doorgevoerd is (stand januari 2014)

Overzicht Regio waar regionalisering geheel doorgevoerd is (stand januari 2014) Overzicht Regio waar regionalisering geheel doorgevoerd is (stand januari 2014) RSO NAC (Noord Amerika en Caribisch gebied) Washington Chicago C.G. Front office 2012 Mexico Front office 2012 Miami C.G.

Nadere informatie

In welk land ligt Oslo? Noorwegen. Welk land is een eiland in de Noordelijke IJszee? IJsland Welke letter heeft die zee op de kaart?

In welk land ligt Oslo? Noorwegen. Welk land is een eiland in de Noordelijke IJszee? IJsland Welke letter heeft die zee op de kaart? N O P Thuistopo. Noem de letter en zeg welk land, welke zee of welke plaats het is. A = IJsland, B = Noorwegen, = Zweden, = inland, E = Rusland, = enemarken, G = Oslo, H = Stockholm, I = Helsinki, J =

Nadere informatie

Relumina. Het beste alternatief voor hogedrukkwikdamplampen

Relumina. Het beste alternatief voor hogedrukkwikdamplampen Relumina Het beste alternatief voor hogedrukkwikdamplampen Wat is ErP? Waarom Relumina? De wetgeving voor energiegerelateerde producten (ErP) werd in 29 ingevoerd met als doel de uitstoot van CO2 in de

Nadere informatie

Nederland 0,10 0,10. Internationaal 0,10 0,10. Alarmnummer 112 Gratis Gratis

Nederland 0,10 0,10. Internationaal 0,10 0,10. Alarmnummer 112 Gratis Gratis Tarievenkaart Starttarieven Doel Incl. btw Mobiel Nederland 0,10 0,10 Internationaal 0,10 0,10 Tarieven bellen binnen Nederland tarieven in euro/ minuut (doorberekend per hele minuut) Bestemming Incl.

Nadere informatie

Instituut voor de nationale rekeningen. Statistiek buitenlandse handel. Kwartaalbericht 2014-II

Instituut voor de nationale rekeningen. Statistiek buitenlandse handel. Kwartaalbericht 2014-II nstituut voor de nationale rekeningen Statistiek buitenlandse handel Kwartaalbericht 2014- nstituut voor de nationale rekeningen Nationale Bank van België, Brussel Alle rechten voorbehouden. De volledige

Nadere informatie

uw partner bij het internationaal ondernemen

uw partner bij het internationaal ondernemen uw partner bij het internationaal ondernemen Koning Albert II-laan 37 BE-1030 BRUSSELS BELGIUM www.flandersinvestmentandtrade.be info@fitagency.be twitter.com/fitagency twitter.com/investflanders www.linkedin/groups

Nadere informatie

Flanders Investment & Trade: uw partner voor internationaal ondernemen. Karla Laheye, Adviseur Internationaal Ondernemen

Flanders Investment & Trade: uw partner voor internationaal ondernemen. Karla Laheye, Adviseur Internationaal Ondernemen Flanders Investment & Trade: uw partner voor internationaal ondernemen Karla Laheye, Adviseur Internationaal Ondernemen 12-05 - 000532 Flanders Investment & Trade Opgericht bij decreet van 7 mei 2004 (BS,

Nadere informatie

LAND WERELDDEEL VIDEOREPORTAGES VLAANDEREN VAKANTIELAND

LAND WERELDDEEL VIDEOREPORTAGES VLAANDEREN VAKANTIELAND LAND WERELDDEEL VIDEOREPORTAGES VLAANDEREN VAKANTIELAND Algerije http://www.een.be/programmas/vlaanderen-vakantieland/nic-de-oases-van-de-sahara http://www.een.be/programmas/vlaanderen-vakantieland/nic-tussen-de-kamelen-algerije

Nadere informatie

Tarieven. Internationale Merken Overeenkomst Van Madrid En Protocol o.b.v. een Benelux Registratie

Tarieven. Internationale Merken Overeenkomst Van Madrid En Protocol o.b.v. een Benelux Registratie Tarieven Internationale Merken Overeenkomst Van Madrid En Protocol o.b.v. een Benelux Registratie MERKDEPOT Depot van een merk voor 1 t/m 3 klassen voor een periode van 10 jaar: Basisbedrag (eenmalig bedrag)

Nadere informatie

107.883 EUROPA - PUZZEL. Stuklijst. Aantal Afmetingen (mm)

107.883 EUROPA - PUZZEL. Stuklijst. Aantal Afmetingen (mm) 0.88 ROPA - PUZZEL Stuklijst Aantal Afmetingen (mm) MDF-plaat 0x0x, MDF-plaat bedrukt 0x0x, Houten bal met gat 0 Ø 0 Beuken rondhout Ø X 00 N. B. De OPITEC bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs.

Nadere informatie

Fiche Kleurrijk West-Vlaanderen OOSTENDE. Opsplitsing in nationaliteitsgroepen

Fiche Kleurrijk West-Vlaanderen OOSTENDE. Opsplitsing in nationaliteitsgroepen Fiche Kleurrijk West-Vlaanderen OOSTENDE HUIDIGE NATIONALITEIT PG2 NATIONALITEIT BIJ GEBOORTE PG 3 HUISHOUDENS PG 4 WERKZOEKENDEN PG 5 NIEUWKOMERS PG 6 Arrondissement Oostende Opsplitsing in nationaliteitsgroepen

Nadere informatie

Iedereen West-Vlaams!

Iedereen West-Vlaams! Iedereen West-Vlaams! / start: 2009 / West-Vlaamse identiteit + trots op eigen regio / - campagne met niet-west-vlamingen - verkiezing West-Vlaams woord en West-Vlaamse uitdrukking die niet mogen verdwijnen

Nadere informatie

Welkom in de wereld van DHL. Inhoud

Welkom in de wereld van DHL. Inhoud Transittijden en tarieven Day Definite-services 2014 DHL Express 2 Welkom in de wereld van DHL DHL Express geeft u direct inzicht in de standaardtarieven en doorlooptijden die van toepassing zijn op uw

Nadere informatie

Besluit van 23 november 1981, tot vaststelling van een nieuw Consulair besluit

Besluit van 23 november 1981, tot vaststelling van een nieuw Consulair besluit (Tekst geldend op: 20-08-2009) Besluit van 23 november 1981, tot vaststelling van een nieuw Consulair besluit Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz.

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 33120 28 juni 2016 Besluit van de Minister van Buitenlandse Zaken van 17 juni 2016, nr. DCV/RL-0123/2016, tot aanwijzing

Nadere informatie

Oriënteringssessie Op Erasmus gaan: een vlag met vele ladingen. International Days 2015

Oriënteringssessie Op Erasmus gaan: een vlag met vele ladingen. International Days 2015 Oriënteringssessie Op Erasmus gaan: een vlag met vele ladingen International Days 2015 Op Erasmus gaan: wereldwijde mogelijkheden Binnen Europa: 32 landen: 28 EU landen, Turkije, IJsland, Noorwegen, FYROM

Nadere informatie

Rapport met betrekking tot Gegunde Uitvoer Periode : van 01/01/2013 tot en met 31/01/2013

Rapport met betrekking tot Gegunde Uitvoer Periode : van 01/01/2013 tot en met 31/01/2013 1 van 22 Rapport met betrekking tot Gegunde Uitvoer Periode : van 01/01/2013 tot en met 31/01/2013 Dossier Land van Bestemming Land van Eindgebruik Controlelijst Categorie Controlelijst Subcategorie Bedrag

Nadere informatie

RPM International Inc. Instructies hotline

RPM International Inc. Instructies hotline RPM International Inc. Instructies hotline Terwijl problemen inzake naleving vaak op lokaal niveau kunnen worden opgelost, biedt de hotline van RPM International Inc. ( RPM ) nog een mogelijkheid voor

Nadere informatie

Beknopte nasslaggids Pro Focus 2202 Kleur

Beknopte nasslaggids Pro Focus 2202 Kleur Beknopte nasslaggids Pro Focus 2202 Kleur 2 Scanner aan- en uitzetten Mechanisch contact Stand-byschakelaar Array contact Transducers aansluiten Gebruik de groene stand-byschakelaar. Scanner aanzetten:

Nadere informatie

Om te beginnen. Pro Focus UltraView. Deze handleiding is beschikbaar in verschillende talen op de website van BK Medical.

Om te beginnen. Pro Focus UltraView. Deze handleiding is beschikbaar in verschillende talen op de website van BK Medical. Om te beginnen Pro Focus UltraView Deze handleiding is beschikbaar in verschillende talen op de website van BK Medical. Ga naar: www.bkmed.com/customer service/user manuals Lees voordat u de scanner gebruikt

Nadere informatie

Docentenvel opdracht 18 (De grote klimaat- en Europa- quiz)

Docentenvel opdracht 18 (De grote klimaat- en Europa- quiz) Docentenvel opdracht 18 (De grote klimaat- en Europa- quiz) Lees ter voorbereiding de volgende teksten en bekijk de vragen en antwoorden van de quiz. De juiste antwoorden zijn vetgedrukt. Wat wil en doet

Nadere informatie

Resultaten VVNH monitoring 2008

Resultaten VVNH monitoring 2008 Resultaten VVNH monitoring 2008 Resultaten totaal In totaal is er door de leden van de VVNH in 2008 iets minder dan 2,3 miljoen m 3 naaldhout, hardhout en plaatmateriaal door de respondenten geïmporteerd.

Nadere informatie

Opdracht 1: Gebruik kaart 1: Europa; Landen en hoofdsteden. Opdracht 2: Gebruik kaart 2: Europa; Wateren en gebergten.

Opdracht 1: Gebruik kaart 1: Europa; Landen en hoofdsteden. Opdracht 2: Gebruik kaart 2: Europa; Wateren en gebergten. 0 1 Werkblad: Geografie van Europa. Opdracht 1: Gebruik kaart 1: Europa; Landen en hoofdsteden. -a-geef de landen van Europa allemaal een eigen kleurtje. (je mag dezelfde kleur vaker gebruiken) -b-zet

Nadere informatie

Buon giorno Segafredo Zanetti

Buon giorno Segafredo Zanetti Buon giorno Segafredo Zanetti Internationale Segafredo Zanetti Group Wereldwijd opererend Italiaans familiebedrijf (Bologna) Opgericht in 1973 door de heer Massimo Zanetti 2.000 medewerkers Internationale

Nadere informatie

Landen van Europa. IJSLAND Reykjavik NOORWEGEN DENE- MARKEN VERENIGD KONINKRIJK IERLAND POLEN DUITSLAND BELGIË TSJECHIË OOSTEN- RIJK FRANKRIJK ITALIË

Landen van Europa. IJSLAND Reykjavik NOORWEGEN DENE- MARKEN VERENIGD KONINKRIJK IERLAND POLEN DUITSLAND BELGIË TSJECHIË OOSTEN- RIJK FRANKRIJK ITALIË 1 met namen Landen van Europa IJSLAND Reykjavik ZWEDEN FINLAND NOORWEGEN Oslo Helsinki Stockholm IERLAND Dublin VERENIGD KONINKRIJK DENE- MARKEN Kopenhagen Londen Parijs NEDERLAND Brussel BELGIË Luxemburg

Nadere informatie

ER MOET EEN BETERE MANIER ZIJN

ER MOET EEN BETERE MANIER ZIJN ER MOET EEN BETERE MANIER ZIJN EEN TRADITIE VAN INNOVATIE Het verhaal van Interface begint in 1973, wanneer oprichter Ray Anderson ziet dat de kantooromgeving ingrijpend aan het veranderen is en behoefte

Nadere informatie

DOCUMENTEN WETTIG VERBLIJF

DOCUMENTEN WETTIG VERBLIJF DOCUMENTEN WETTIG VERBLIJF Vanaf 1 september 2011 Moeten cursisten die voldaan hebben aan de deeltijdse leerplicht (18 jaar) bij inschrijving het bewijs leveren te beschikken over de Belgische nationaliteit

Nadere informatie

Feiten & Cijfers bij de 96 ste Vierdaagse

Feiten & Cijfers bij de 96 ste Vierdaagse Stichting Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen Persbericht 2012.024 Nijmegen, 05 juli 2012 Feiten & Cijfers bij de 96 ste Vierdaagse stand per 5 juli 2012. 1. Barometergegevens 2011 2012 Aantal

Nadere informatie

Datum onderteken ing

Datum onderteken ing Datum onderteken ing Datum inwerkingtreding Land Status Vindplaats 1. Albanië In werking 15-04-1994 01-09-1995 1994, 145 2. Algerije In werking 20-03-1997 01-08-2008 2007, 079 3. Argentinië In werking

Nadere informatie

Noem de letters H t/m J en zeg welke oceaan het is. H = de Grote Oceaan (Stille Oceaan), I = de Atlantische Oceaan, J = de Indische Oceaan

Noem de letters H t/m J en zeg welke oceaan het is. H = de Grote Oceaan (Stille Oceaan), I = de Atlantische Oceaan, J = de Indische Oceaan Thuistopo. Noem de letters A t/m G en zeg welk werelddeel het is. A = Noord-Amerika, B = Europa, C = Azië, D = Zuid-Amerika, E = Afrika, F = Australië, G = Zuidpool/Antarctica Noem de letters H t/m J en

Nadere informatie

De buitenlandse handel van België - 2009 -

De buitenlandse handel van België - 2009 - De buitenlandse handel van België - 2009 - De buitenlandse handel van België in 2009 (Bron: NBB communautair concept*) Analyse van de cijfers van 2009 Zoals lang gevreesd, werden in 2009 de gevolgen van

Nadere informatie

Arg Chi Ecu Sur Bol Ven Par Bra Uru Col Per

Arg Chi Ecu Sur Bol Ven Par Bra Uru Col Per Hoofdstuk 1 Argentinië Buenos Aires Lima Chili Brasilia Ecuador Suriname Santiago Bolivia Venezuela Paramaribo Paraquay Brazilië Caracas Uruquay Colombia Rio de Janeiro Bogota Peru São Paolo Argentinië

Nadere informatie

Drukhouding in change-over systemen. White paper

Drukhouding in change-over systemen. White paper Drukhouding in change-over systemen White paper Flamco B.V. oktober 2013 Drukhouding in change-over systemen Change-over systemen hebben de laatste jaren een grote opmars gemaakt, vooral in objecten waar

Nadere informatie

Bedrijfspresentatie 10-2011

Bedrijfspresentatie 10-2011 Bedrijfspresentatie 10-2011 Mohawk Over Mohawk MohawkIndustriesis marktleider in de sector van vloerbekleding in de US en biedt karpetten, tapijt, parket, laminaat, keramische tegels en vinyl aan. De groep

Nadere informatie

Veranderingen in de internationale positie van Nederlandse banken

Veranderingen in de internationale positie van Nederlandse banken Veranderingen in de internationale positie van Nederlandse banken De Nederlandse bancaire vorderingen 1 op het buitenland zijn onder invloed van de economische crisis en het uiteenvallen van ABN AMRO tussen

Nadere informatie

Ik ben een Europees burger. Ik kan het laten zien.

Ik ben een Europees burger. Ik kan het laten zien. Ik ben een Europees burger. Ik kan het laten zien. Ik heet Ik ben jaar. Ik woon.. Mijn school. @ELICIT AEDE-NL 03 Ik ken Europa. Ik ken Europa @ELICIT AEDE-NL 03 Ik ken Europa. De landen met hun hoofdsteden.

Nadere informatie

ENERGIEPRIORITEITEN VOOR EUROPA

ENERGIEPRIORITEITEN VOOR EUROPA ENERGIEPRIORITEITEN VOOR EUROPA Presentatie door de heer J.M. Barroso, Voorzitter van de Europese Commissie, voor de Europese Raad van 4 februari 2011 Inhoud 1 I. Waarom energiebeleid ertoe doet II. Waarom

Nadere informatie

TARIEVEN MERKRECHT per 1 januari 2010 conform bijgaande voorwaarden merkenrecht

TARIEVEN MERKRECHT per 1 januari 2010 conform bijgaande voorwaarden merkenrecht TARIEVEN MERKRECHT per 1 januari 2010 conform bijgaande voorwaarden merkenrecht TARIEVEN MERKREGISTRATIE BENELUX (België, Nederland, Luxemburg) Kosten BBIE* Depot individueel merk (incl. vooronderzoek

Nadere informatie

I. OVEREENKOMSTEN. van dubbele belasting en tot het voorkomen van het ontgaan van belasting inzake belastingen naar het inkomen en naar het vermogen

I. OVEREENKOMSTEN. van dubbele belasting en tot het voorkomen van het ontgaan van belasting inzake belastingen naar het inkomen en naar het vermogen I. OVEREENKOMSTEN Overeenkomst tussen de Republiek Albanië en het Koninkrijk België tot het vermijden van dubbele belasting inzake belastingen naar het inkomen en naar het vermogen en tot het voorkomen

Nadere informatie

Flanders Investment & Trade (FIT)

Flanders Investment & Trade (FIT) Flanders Investment & Trade (FIT) WAT? Vlaams Agentschap voor Internationaal Ondernemen (VLAIO) SINDS: 1 juli 2005 (samenvoeging Export Vlaanderen en Flanders Foreign Investment Office) OPDRACHT: Internationaal

Nadere informatie

IMMIGRATIE IN DE EU 85% 51% 49% Immigratie van niet-eu-burgers. Emigratie van niet-eu-burgers

IMMIGRATIE IN DE EU 85% 51% 49% Immigratie van niet-eu-burgers. Emigratie van niet-eu-burgers IMMIGRATIE IN DE EU Bron: Eurostat, 2014, tenzij anders aangegeven De gegevens verwijzen naar niet-eu-burgers van wie de vorige gewone verblijfplaats in een land buiten de EU lag en die al minstens twaalf

Nadere informatie

7,50 9,50 16,00 11,50 16,00 22,00 26,78 59,50 77,35

7,50 9,50 16,00 11,50 16,00 22,00 26,78 59,50 77,35 Posttarieven 2012 Post versturen binnen Nederland of naar het buitenland? Voor al uw postzaken hebben wij een passende oplossing. In deze folder vindt u de tarieven van onze meest gebruikte producten.

Nadere informatie

Overeenkomsten tot voorkoming van dubbele belasting

Overeenkomsten tot voorkoming van dubbele belasting Overeenkomsten tot voorkoming van dubbele belasting Land Ondertekening In werking B.S Bull.(Ov.) Circulaire Bull.(Circ.) ALBANIE 14/11/02 01/09/04 10/11/04 ALGERIJE 15/12/91 10/01/03 20/02/03 836 ARGENTINIE

Nadere informatie

Euler Hermes We protect your business transactions globally. Detaco 7 november 2008

Euler Hermes We protect your business transactions globally. Detaco 7 november 2008 Euler Hermes We protect your business transactions globally Detaco 7 november 2008 Inhoud 1 Internationale Kredietcrisis 2 Onze business 3 Wie is Euler Hermes 4 Waarom Euler Hermes Internationale kredietcrisis

Nadere informatie

UNITY VERLICHTING EN DESIGN WORDEN ÉÉN

UNITY VERLICHTING EN DESIGN WORDEN ÉÉN UNITY VERLICHTING EN DESIGN WORDEN ÉÉN UNITY HET VERENIGD ZIJN OF SAMENGEVOEGD ZIJN ALS GEHEEL UNITY is het veelzijdige lineaire verlichtingssysteem dat elke ruimte gelijkmatig kan verlichten, ongeacht

Nadere informatie

Fiche Kleurrijk West-Vlaanderen BRUGGE. Opsplitsing in nationaliteitsgroepen

Fiche Kleurrijk West-Vlaanderen BRUGGE. Opsplitsing in nationaliteitsgroepen Fiche Kleurrijk West-Vlaanderen BRUGGE Arrondissement Brugge HUIDIGE NATIONALITEIT PG2 NATIONALITEIT BIJ GEBOORTE PG 3 HUISHOUDENS PG 4 WERKZOEKENDEN PG 5 NIEUWKOMERS PG 6 Opsplitsing in nationaliteitsgroepen

Nadere informatie

Hay Group zorgt voor uw organisatie

Hay Group zorgt voor uw organisatie Hay Group zorgt voor uw organisatie 2 Hay Group zorgt voor uw organisatie 2010 Uw dilemma s van nu. Al meer dan 60 jaar ónze thema s. www.haygroup.nl 3 Ook de gezondheidszorg ontdekt de kracht van Hay

Nadere informatie

Berekening zorgtoeslag 2013

Berekening zorgtoeslag 2013 Toeslagen Belastingdienst Berekening zorgtoeslag 2013 ib 998 - ib*7pl Berekening zorgtoeslag 2013 De zorgtoeslag is een bijdrage in de kosten van de zorgverzekering. Of en hoeveel zorgtoeslag uw klant

Nadere informatie

Voizz Prijslijst. 1 maart 2011

Voizz Prijslijst. 1 maart 2011 Voizz Prijslijst 1 maart 2011 Onze algemene voorwaarden zijn van toepassing, druk- en zetfouten voorbehouden. De voorgaande prijslijsten komen te vervallen. Alle genoemde prijzen zijn exclusief B.T.W.

Nadere informatie

Meander. Aardrijkskunde WERKBOEK

Meander. Aardrijkskunde WERKBOEK 7 Meander Aardrijkskunde WERKBOEK 7 Meander Aardrijkskunde WERKBOEK Eindredactie: Carla Wiechers Leerlijnen: Mark van Heck Auteurs: Meie Kiel, Jacques van der Pijl, Maril Rijks THEMA 4 thema 4 les 1 Volop

Nadere informatie

HANDLEIDING SIM KAART SPANJE

HANDLEIDING SIM KAART SPANJE HANDLEIDING SIM KAART SPANJE Copyright 2015. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige

Nadere informatie

Toeslagen Belastingdienst. Berekening zorgtoeslag 2014

Toeslagen Belastingdienst. Berekening zorgtoeslag 2014 Toeslagen Belastingdienst Berekening zorgtoeslag 2014 Berekening zorgtoeslag 2014 De zorgtoeslag is een bijdrage in de kosten van de zorgverzekering. Of en hoeveel zorgtoeslag uw klant krijgt, hangt af

Nadere informatie

Toeslagen Belastingdienst. Berekening zorgtoeslag 2015

Toeslagen Belastingdienst. Berekening zorgtoeslag 2015 Toeslagen Belastingdienst Berekening zorgtoeslag 2015 De zorgtoeslag is een bijdrage in de kosten van de zorgverzekering. Of en hoeveel zorgtoeslag uw klant krijgt, hangt af van: de standaardpremie de

Nadere informatie

Duurzame innovatie met de natuur als mentor - de circulaire economie in de praktijk - Rijks Innovatie Lab 2013

Duurzame innovatie met de natuur als mentor - de circulaire economie in de praktijk - Rijks Innovatie Lab 2013 Duurzame innovatie met de natuur als mentor - de circulaire economie in de praktijk - Rijks Innovatie Lab 2013 Introductie van het bedrijf Uitvinder van de Heuga tapijttegel Omzet $ 1 miljard 3500 medewerkers

Nadere informatie

FEDERALE OVERHEIDSDIENST FINANCIEN VAN BELGIE Algemene administratie van de FISCALITEIT VERKLARENDE NOTA 276 R (Not.) - 2013

FEDERALE OVERHEIDSDIENST FINANCIEN VAN BELGIE Algemene administratie van de FISCALITEIT VERKLARENDE NOTA 276 R (Not.) - 2013 FEDERALE OVERHEIDSDIENST FINANCIEN VAN BELGIE Algemene administratie van de FISCALITEIT VERKLARENDE NOTA 276 R (Not.) 2013 1. Wie moet het formulier 276 R gebruiken? Het formulier 276 R moet worden gebruikt

Nadere informatie

MSN - Skype. Live Messenger. http://be.msn.com. Kies Live Messenger. De Taey John

MSN - Skype. Live Messenger. http://be.msn.com. Kies Live Messenger. De Taey John Live Messenger http://be.msn.com Kies Live Messenger 1 Kies Gratis aanmelden En downloaden en installeren 2 Onderaan rechts in het systeemvak zie je dat je online bent: Door erop te dubbelklikken later

Nadere informatie

Bedrijfspresentatie 09-2013

Bedrijfspresentatie 09-2013 Bedrijfspresentatie 09-2013 Mohawk Over Mohawk Mohawk Industries, Inc. is wereldwijd het grootste vloerbekledingsbedrijf met productieeenheden in Noord-Amerika, Europa, Azië en Australië. De groep is genoteerd

Nadere informatie

TARIEVEN. 1. Grensoverschrijdende betalingen. Toepassingsgebied

TARIEVEN. 1. Grensoverschrijdende betalingen. Toepassingsgebied TARIEVEN Algemene Voorwaarden en tarieven voor internationale betalingen en incasso van buitenlandse cheques en cheques in deviezen, in voege op 1 april 2013 Opmerking: 21% BTW is inbegrepen in de tarieven

Nadere informatie

Tarieven. 1. Grensoverschrijdende betalingen. Toepassingsgebied

Tarieven. 1. Grensoverschrijdende betalingen. Toepassingsgebied Tarieven Algemene Voorwaarden en tarieven voor internationale betalingen en incasso van buitenlandse cheques en cheques in deviezen, in voege op 1 januari 2015. Opmerking: 21% BTW is inbegrepen in de tarieven

Nadere informatie

A new. direction. Uitdagingen for CEO voor pay. vandaag! Pension & Actuarial Services

A new. direction. Uitdagingen for CEO voor pay. vandaag! Pension & Actuarial Services A new direction Uitdagingen for CEO voor pay vandaag! Pension & Actuarial Services 2 Pension & Actuarial Services Een complex pensioendossier vraagt om een geïntegreerd pensioen- en beloningsadvies. Wat

Nadere informatie

Nederlands onderwijs in het buitenland anno 2014

Nederlands onderwijs in het buitenland anno 2014 Nederlands onderwijs in het buitenland anno 2014 De emigratie neemt toe. In 2013 emigreerden ruim 13.000 kinderen tussen de 4 en 18 jaar, een stijging van 6% ten opzichte van 2012. Goed moedertaalonderwijs

Nadere informatie

Hotel Price Index. Overzicht van hotelprijzen in 2009

Hotel Price Index. Overzicht van hotelprijzen in 2009 Hotel Price Index Overzicht van hotelprijzen in 2009 Inleiding De Hotels.com Hotel Price Index (HPI ) is een regelmatig verschijnend overzicht van hotelprijzen in de belangrijkste bestemmingen wereldwijd.

Nadere informatie

INSTEMMINGEN DIPLOMATIEKE BEWEGING 2006. (2006-09-15)

INSTEMMINGEN DIPLOMATIEKE BEWEGING 2006. (2006-09-15) Persdienst Buitenlandse Zaken INSTEMMINGEN DIPLOMATIEKE BEWEGING 2006. (2006-09-15) INSTEMMINGEN DIPLOMATIEKE BEWEGING 2006. Brussel, 14/09/2006 De regering van Ivoorkust heeft haar instemming betuigd

Nadere informatie

Wereldtentoonstelling

Wereldtentoonstelling Wereldtentoonstelling Namen: Door:FrankvandenEnde(http://www.frankvandenende.nl) 1 Opdracht:Wereldtentoonstelling Duur:8weken Inhoudsopgave Hetstappenplan: Week Bladzijde Inleiding 3 Stap1:LandKiezen week1

Nadere informatie

GLOBAL ENTREPRENEURSHIP REPORT 2 0 1 4

GLOBAL ENTREPRENEURSHIP REPORT 2 0 1 4 GLOBAL ENTREPRENEURSHIP REPORT 2 0 1 4 BEVORDEREN VAN ONDERNEMERSCHAPSONDERWIJS November 2014 Amway Global Entrepreneurship Report 2014 Al 55 jaar helpt Amway mensen zich optimaal te ontplooien door hen

Nadere informatie

Eindexamen aardrijkskunde havo 2002-II

Eindexamen aardrijkskunde havo 2002-II Politiek en Ruimte bron 10 Aandeel van de lidstaten in de handel van de Europese Unie in procenten, 1998 30 % 25 20 22 25 Legenda: invoer uitvoer 15 10 8 8 15 15 10 11 9 9 15 12 5 0 6 5 2 2 1 0 België

Nadere informatie

FACTSHEET CHAMPIGNONS

FACTSHEET CHAMPIGNONS FACTSHEET CHAMPIGNONS Fruit & Vegetable Facts; Jan Kees Boon; +31654687684; fruitvegfacts@gmail.com NEDERLAND VERLIEST STEEDS MEER TERREIN BIJ HANDEL IN VERSE CHAMPIGNONS Positie op wereldmarkt van champignonconserven

Nadere informatie

Werknemers. Top. Vervangingsinkomsten. Ink. 2012 - AJ 2013 Ink. 2011 AJ 2012 43.620,00

Werknemers. Top. Vervangingsinkomsten. Ink. 2012 - AJ 2013 Ink. 2011 AJ 2012 43.620,00 Beroepsinkomsten - Werknemers - Vervangingsinkomsten - Sociale en culturele vrijstellingen - Kosten eigen aan de werkgever/vennootschap - Aanvullende pensioenen - Bewijs van kosten voor verplaatsing tussen

Nadere informatie

VERTALING. Amendement op het protocol van Montreal inzake substanties die de ozonlaag aantasten ARTIKEL 1

VERTALING. Amendement op het protocol van Montreal inzake substanties die de ozonlaag aantasten ARTIKEL 1 VERTALING Amendement op het protocol van Montreal inzake substanties die de ozonlaag aantasten ARTIKEL 1 Wijziging A. Artikel 2, vijfde lid In artikel 2, vijfde lid, van het Protocol worden de woorden

Nadere informatie

1. 31958 Q 1101: EAEC Raad: De Statuten van het Voorzieningsagentschap van Euratom (PB 27 van 6.12.1958, blz. 534), gewijzigd bij:

1. 31958 Q 1101: EAEC Raad: De Statuten van het Voorzieningsagentschap van Euratom (PB 27 van 6.12.1958, blz. 534), gewijzigd bij: 9. ENERGIE 1. 31958 Q 1101: EAEC Raad: De Statuten van het Voorzieningsagentschap van Euratom (PB 27 van 6.12.1958, blz. 534), gewijzigd bij: 31973 D 0045: Besluit 73/45/Euratom van de Raad van 8 maart

Nadere informatie

DE VOORDELEN OP EEN RIJ

DE VOORDELEN OP EEN RIJ 10-2014 / V2.0 10-2014 V2.0 Communicatie gaat tegenwoordig een stuk verder dan alleen vaste of mobiele telefonie. OZMO zorgt voor een uitstekende vast mobiel integratie. Hierdoor bent u als ondernemer

Nadere informatie

Internationale handel in goederen van Nederland 2012

Internationale handel in goederen van Nederland 2012 Webartikel 2013 Internationale handel in goederen van Nederland 2012 Wiel Packbier 11-11-2013 gepubliceerd op cbs.nl Samenvatting De internationale handel in goederen is in 2012 wederom minder hard gegroeid.

Nadere informatie

Introductie ICP Corporate Finance

Introductie ICP Corporate Finance Introductie ICP Corporate Finance Profiel ICP Corporate Finance Corporate Finance Adviseur van management en aandeelhouders bij Corporate Finance vraagstukken Specialist in fusies & overnames, (alternatieve)

Nadere informatie

Schone technologie voor een levende aarde Bouwen aan de Nederlandse schone technologie sector

Schone technologie voor een levende aarde Bouwen aan de Nederlandse schone technologie sector Wereld Natuur Fonds Driebergseweg 10 Postbus 7 3700 AA Zeist Tel: +31 30 693 7333 Direct: Fax: +31 30 691 2064 Info@wnf.nl www.wnf.nl Schone technologie voor een levende aarde Bouwen aan de Nederlandse

Nadere informatie

Installatie Instructies. Een stap-voor-stap gids. Retail Shelf Planner Installatie Instructies

Installatie Instructies. Een stap-voor-stap gids. Retail Shelf Planner Installatie Instructies Installatie Instructies Een stap-voor-stap gids Opmerking van de auteur Elke mogelijke moeite is gedaan om er voor te zorgen dat de informatie in dit white paper correct is op het moment van publiceren.

Nadere informatie

ICP Corporate Finance

ICP Corporate Finance ICP Corporate Finance Corporate Finance Adviseurs Bedrijfsprofiel Januari 2013 Profiel ICP Corporate Finance Corporate Finance Adviseur van management en aandeelhouders bij complexe Corporate Finance vraagstukken

Nadere informatie

Ink. 2012 AJ 2013 Gewestelijke weerwerkpremie Maximumbedrag van de brutopremie per maand 180,00 180,00 180,00

Ink. 2012 AJ 2013 Gewestelijke weerwerkpremie Maximumbedrag van de brutopremie per maand 180,00 180,00 180,00 Beroepsinkomsten - Werknemers - Vervangingsinkomsten - Sociale en culturele vrijstellingen - Kosten eigen aan de werkgever/vennootschap (kilometervergoeding verblijfskosten) - Aanvullende pensioenen -

Nadere informatie

PISA-resultaten Financiële geletterdheid

PISA-resultaten Financiële geletterdheid Inspiratiedag Financiële Vorming Want geldzaken van jongeren zijn ook jouw zaak PISA-resultaten Financiële geletterdheid Inge De Meyer Vlaams National Project Manager PISA 2012 Vakgroep Onderwijskunde

Nadere informatie

Ink. 2013 AJ 2014 Gewestelijke weerwerkpremie Maximumbedrag van de brutopremie per maand 180,00 180,00 180,00

Ink. 2013 AJ 2014 Gewestelijke weerwerkpremie Maximumbedrag van de brutopremie per maand 180,00 180,00 180,00 Beroepsinkomsten - Werknemers - Vervangingsinkomsten - Sociale en culturele vrijstellingen - Kosten eigen aan de werkgever/vennootschap (kilometervergoeding verblijfskosten) - Aanvullende pensioenen -

Nadere informatie

OneXS mobiel. Gesprekstarieven Nederland (afgerekend per seconde) OneXS sms-module (1.000 sms-berichten vanuit Nederland naar Nederlandse nummers)

OneXS mobiel. Gesprekstarieven Nederland (afgerekend per seconde) OneXS sms-module (1.000 sms-berichten vanuit Nederland naar Nederlandse nummers) OneXS mobiel Als ondernemer in Nederland kunt u kiezen uit vele mobiele providers en nog veel meer soorten abonnementen. De mobiele abonnementen van de grote Nederlandse providers blinken in één opzicht

Nadere informatie

Betalingsachterstand bij handelstransacties

Betalingsachterstand bij handelstransacties Betalingsachterstand bij handelstransacties 13/05/2008-20/06/2008 408 antwoorden 0. Uw gegevens Land DE - Duitsland 48 (11,8%) PL - Polen 44 (10,8%) NL - Nederland 33 (8,1%) UK - Verenigd Koninkrijk 29

Nadere informatie

Arbeidsmarkt allochtonen

Arbeidsmarkt allochtonen Streekpact 2013-2018 Cijferanalyse Publicatiedatum: 30 september 2013 Contactpersoon: Kim Nevelsteen Arbeidsmarkt allochtonen Samenvatting 1.176 werkzoekende allochtone Kempenaren (2012) vaak man meestal

Nadere informatie

Internet weekbundel EU 50 MB 4,13 7 dagen geldig. 50 minuten 6,20 7 dagen geldig. Internet weekbundel EU 50 MB 4 7 dagen geldig

Internet weekbundel EU 50 MB 4,13 7 dagen geldig. 50 minuten 6,20 7 dagen geldig. Internet weekbundel EU 50 MB 4 7 dagen geldig Nieuwe roamingbundels voor voordelig bellen en internetten in de EU Om ook in de EU voordelig gebruik te kunnen maken van de mobiele telefoon, biedt Telfort Zakelijk vanaf 1 september 2013 twee interessante

Nadere informatie

Exportstatistiek Bloemkwekerijprodukten FEBRUARI 2012

Exportstatistiek Bloemkwekerijprodukten FEBRUARI 2012 Exportstatistiek Bloemkwekerijprodukten FEBRUARI 212 NA KRIMP IN FEBRUARI STOKT EXPORT BLOEMEN EN PLANTEN OP KRAPPE PLUS VAN 1% TOT 915 MILJOEN In februari is de exportwaarde van bloemen en planten vanuit

Nadere informatie

Rijverboden December 2015

Rijverboden December 2015 Rijverboden December 2015 Onderstaande feestdagen / rijverboden zijn van toepassing in December 2015. Ondergenoemde feestdagen / rijverboden zullen invloed hebben op onze transittijden. Dit zal naar u

Nadere informatie

AOW voor mensen buiten Nederland

AOW voor mensen buiten Nederland Algemene Ouderdomswet AOW voor mensen buiten Nederland Inhoud Wat is de AOW 2 Voor wie is de AOW 2 Wanneer krijgt u AOW 4 Wonen in het ene en werken in het andere land 4 Een toeslag voor uw partner 5 Inkomsten

Nadere informatie

_Wie wij zijn... Meer dan ooit kijkt Lennox HVAC&R EMEIA naar de toekomst, samen met u.

_Wie wij zijn... Meer dan ooit kijkt Lennox HVAC&R EMEIA naar de toekomst, samen met u. Hervé MARTINO VP, Afgevaardigde Bestuurder van LENNOX HVAC&R EMEIA _Wie wij zijn... Lennox HVAC&R EMEIA, onderdeel van Lennox International Incorporated, is het resultaat van de recente fusie (oktober

Nadere informatie

Inloggen op het Eduroam wireless netwerk

Inloggen op het Eduroam wireless netwerk Inloggen op het Eduroam wireless netwerk Inhoud Wat is Eduroam?... 3 Internationaal... 3 Eduroam op Nyenrode... 4 Eduroam instellen op jouw apparaat... 5 IPhone (IOS7 en hoger)... 6 Ipad (IOS7 en hoger)...

Nadere informatie

eerste in oplossingen van morgen, vandaag XS4 //re-volution 11 jaar, 1,200,000 sloten, en nog steeds innoverend limited edition

eerste in oplossingen van morgen, vandaag XS4 //re-volution 11 jaar, 1,200,000 sloten, en nog steeds innoverend limited edition GESELECTEERD EN VERZORGD DOOR info@optilox.com 078 6170707 eerste in oplossingen van morgen, vandaag XS4 //re-volution 11 jaar, 1,200,000 sloten, en nog steeds innoverend limited edition XS4 RE-VOLUTION

Nadere informatie

Instructie aanvraag verblijfsvergunning voor deelname EVS

Instructie aanvraag verblijfsvergunning voor deelname EVS Instructie aanvraag verblijfsvergunning voor deelname EVS Wanneer gebruiken? Deze instructie is alleen van nut indien u een aanvraag wilt indienen voor een jongere die langer dan 3 maanden in Nederland

Nadere informatie

Faculteit der Rechtsgeleerdheid

Faculteit der Rechtsgeleerdheid Faculteit der Rechtsgeleerdheid First results of a study into social policies for divorced families in the United States Mandatory parenting plans, mediation and parental divorce education Het ouderschapsplan

Nadere informatie

Ongekende rentabiliteit en filterefficiëntie

Ongekende rentabiliteit en filterefficiëntie Ongekende rentabiliteit en filterefficiëntie De Nederman FMC-filter is de efficiënste rookfilter voor thermisch snijden op de markt. Deze FMC-filter is dan ook geschikt voor alle snijtafels en thermische

Nadere informatie

Europese octrooiaanvragen

Europese octrooiaanvragen Vereenigde Octrooibureaux N.V. Johan de Wittlaan 7 2517 JR Postbus 87930 2508 DH Den Haag Telefoon 070 416 67 11 Telefax 070 416 67 99 patent@vereenigde.com trademark@vereenigde.com legal@vereenigde.com

Nadere informatie

Wereldwijd E-Commerce Onderzoek 2001

Wereldwijd E-Commerce Onderzoek 2001 nipo het marktonderzoekinstituut Postbus 247 00 ae Amsterdam Grote Bickersstraat 74 Telefoon (0) 522 54 44 Fax (0) 522 53 33 E-mail info@nipo.nl Internet http://www.nipo.nl Rapport Wereldwijd E-Commerce

Nadere informatie