Epifanie herdenkt de belangrijke momenten uit het leven van Jezus dat Hij laat zien wie Hij is en wat zijn missie is: bv

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Epifanie herdenkt de belangrijke momenten uit het leven van Jezus dat Hij laat zien wie Hij is en wat zijn missie is: bv"

Transcriptie

1 INLEIDING Silo 8 januari 2012 Deze week worden overal de kerstbomen weggehaald en kerststallen opgeruimd. Het Driekoningenfeest werd op diverse plaatsen in ons land gevierd en de drie wijzen hebben niet ontbroken in onze kerststallen. Vormen deze drie 'koningen' een wezenlijk onderdeel van het Kerst(Christus)verhaal? In de weken voor KERST hielden we ons bezig met de vraag: waar is de ware koning te vinden, en daarom lazen we op de kerstmorgen ook al Mattheus 2, de reis en de komst van drie koningen op zoek naar de ware koning. Hoe komen ze aan de naam 'koningen', of waren het magiërs, wijzen, geleerden? We kijken deze zondag nog één keer terug op het Kerstgebeuren: wat was nou de rol van de drie Waren ze we wel echt wijs, omdat ze eerst naar de verkeerde plaats zijn gereist? Wat wil Mattheüs ons leren met deze door hem geschreven 'koninklijke mythe'? Eerste zondag van de Epifanie, feest van Epifanie, (dat 'verschijning' of 'manifestatie' betekent of Openbaring des Heren): dit belangrijke feest wordt gevierd tussen 2 en 8 januari. Vandaag dus de laatste dag om dat feest in de kerk te kunnen vieren, de laatste dag dat de kerstboom nog mag staan. Epifanie herdenkt de belangrijke momenten uit het leven van Jezus dat Hij laat zien wie Hij is en wat zijn missie is: bv -dat Hij als koningskind aanbeden werd door wijzen uit het Oosten -dat God Hem bij zijn doop in de Jordaan zijn Zoon noemde -dat Hij als gast op een bruiloft water in wijn veranderde, zijn macht over onze natuurwetten. -etc Tot aan de 40 dagentijd, 40 dagen voor Pasen, zullen alle zondagen genoemd worden naar dit feest, de zondagen na Epifanie. Jezus laat zich zien als de Messias, een Godszoon, de ware Koning. In de aanbidding van de wijzen uit het Oosten lezen wij de vervulling van de profetie van Jesaja: de goddelijke liefde is inderdaad verschenen in Jeruzalem en wel in de persoon van Jezus. Nie bij zijn geboorte, wel bij zijn sterven daar op die heuevel bij Jerusalem. En: dat de God van Israël alle volkeren van de wereld tot zich geroepen heeft. Jezus is niet alleen de Verlosser van Israël maar van de gehele mensheid, zo luidt de boodschap van Epifanie

2 OVERDENKING zondag Epifanie Driekoningen Domme wijzen en machteloze koningen... ds Arjan Noordhoek Psalm 72 Jesaja 60 : 1 12 Matteüs 2 : 1 12 Magiërs, sterrenwichelaars, wetenschappers, koningen, ze komen naar Jeruzalem om de pasgeboren koning van de Joden te eer te bewijzen, die in een stalletje in Bethlehem is geboren. Een heel bijzonder verhaal met alle trekken van een mythe, een verhaal dat zoals alle legenden en mythen probeert een duiding te geven aan wat mensen niet kunnen vatten, waar wij geen begripskaders voor hebben. Dankzij de veel gelezen bijbelvertalingen ( bijbelvertellingen volgens BRUNA) van ds Nico ter Linden zijn we, niet alleen als kerkvolk, vertrouwd geraakt met de gedachte, dat Mattheus voor Jezus speciale verhalen, in dit geval een geboorteverhaal ter ere van Jezus de Messias heeft geschreven. Ter ere van hem, hij leve lang, in de gloria, zoals wij dat ook traditioneel zingen op verjaardagen. Dat was in zijn tijd gewoonte: als er belangrijke mensen zijn, hebben die bijzondere geboorten. Als iemand veel voor je betekent doe je hem een geboorteverhaal cadeau. En zijn verhalen beelden tot op de dag van vandaag het geloof uit dat het heil helemaal van God komt (en niet van mensen) Weet u nog, Mattheus, de man die door Jezus was opgepikt uit zijn tolhuis, de man met een strafblad, maar volledig gerehabiliteerd door Jezus een trouwe discipel werd? Telkens als er in de bijbelse geschiedenis een scharnierpunt is, als er zich een vernieuwing voordoet, is er in de bijbel iets bijzonders met een geboorte: -Zo zijn Izaäk en Jakob geboren uit een eerst onvruchtbare Sara en Rachel en ontstaat het volk Israël. -Zo is Mozes geboren als slavenkind en zou niet mogen leven maar wordt opgevoed als Egyptische prins en hij leidt een volk weg uit Egypte, land van verslaving en onvrijheid. -Zo is de profeet Samuël geboren uit de onvruchtbare Hanna en hij zalft de eerste van Israëls koningen. -Zo is ook Jezus de zoon van Maria, te jong en te ongehuwd om zwanger te zijn, een geboren godszoon, een koningskind. Jezus is geboren in Bethlehem, maar staat bekend als Jezus van Nazareth. *Volgens Lucas komt dat door de keizer die een volkstelling liet houden en ieder, dus ook Jozef, naar de plaats van zijn voorouders liet gaan.

3 *Volgens Matteüs komt het door de koning Herodes. Hij wil het kind doden zodat de familie moet vluchten, eerst naar Egypte en uiteindelijk in een buitenplaats als Nazareth komt te wonen. Om Hem vervolgens uit Galilea te laten komen, wat voor goeds kan dáár nou vandaan komen, volgens menselijke redenering. Jezus is nog maar net geboren of er verschijnen sterrenkundigen uit het oosten met de vraag: waar is de pasgeboren koning der Joden? De magiërs (magoi, astronomen) hebben via hun ingewikkelde systemen van getallen, formules en sterrenbeelden gezocht naar tekenen waaruit ze het lot van de mensen kunnen aflezen. Ze komen uit het Oosten, uit het oerland, waar Ur der Chaldeeën ligt, waar ooit Abraham vandaan kwam op zoek naar zijn land, door God gestuurd naar een onzekere toekomst vol beloften. Uit het oosterse Babel, waar Israel zo lang in ballingschap gevangen zat, maar bevrijd werd door de Almachtige. Drie koningen vonden een teken dat er weer een nieuw begin was een bevrijdend nieuw begin, in Jeruzalem, een koningszoon. Een oude droom van Jesaja, de ballingenprofeet, wordt werkelijkheid: de volken trekken naar Jeruzalem om eendrachtig de God van hemel en aarde te aanbidden. Jesaja zag het al en we hebben het vandaag gelezen: Volken zullen opgaan naar uw licht,koningen naar uw stralende opgang. Zie zij komen tot u met een menigte kamelen uit Midjan, en Efa en Seba, goud en wierook brengen zij mee. Dit visioen neemt Matteüs hier over, hij kende zijn joodse geschiedenis en haar beroemde profeten. De kerkvader Origenes spreekt pas in de derde eeuw voor het eerst over drie Wijzen, drie in aantal, vanwege de drie gaven, goud, wierook en mirre en de volksvroomheid heeft hier in de zevende eeuw koningen van gemaakt, die rijden op kamelen. Waarschijnlijk onder invloed van het profetisch visioen van Jesaja 60. Deze koningen krijgen zelfs namen: Caspar, Melchior en Balthasar en kleuren: blank, bruin en zwart, en staan voor de drie dan bekende werelddelen, Europa, Azië en Afrika. Herodes schrikt en heel Jeruzalem met hem. Een pasgeboren koning der Joden? Hij wil dat de mensen voor hem buigen en niet voor een ander. Hij roept zijn adviseurs, de priesters en schriftgeleerden bijeen. Waar wordt de Messias, de Verlosser geboren? Herodes kent zijn Bijbel, want waar de magiërs nog vragen naar een koningszoon, weet Herodes (die zelf jood was) al lang dat het gaat om een Messias, een gezalfde Verlosser. Deze joodse gelovigen weten wel waar de messias, deze Davidszoon, geboren zou worden: waar anders dan in Bethlehem, de stad van koning David, de grootste koning van de Joden ooit? Ga, onderzoek alles van het kind en vertel me dan waar het is, dan kan ik komen om het te aanbidden. De huichelaar! Hij wil niet aanbidden, maar aanbeden worden. Het kind is nu al een gevaar voor de machthebbers en dus zelf in gevaar.

4 De hemel verhoede dat de wijzen straks via Jeruzalem terug reizen. Dat zou pas echt on-wijs zijn. Was het een foute ster om eerst naar Jeruzalem te gaan en niet direct naar Bethlehem? Nee, het is ook geen astronomische ster, maar een theologische ster : Matteüs had voor zijn verhaal Herodes nodig om het kind uit Bethlehem te laten wegvluchten. En onze pastor Willemijn zei het al op de Kerstdag: als de wijzen naar Bethlehem gaan om het kind te zoeken, verroeren de gelovigen die al eeuwen op die Messias wachten, geen vin en blijven in Jeruzalem wachten. Zij kennen hun profetieën, weten waar de Messias zal zijn, maar blijven zitten waar ze zitten, omdat ze niet echt een verandering willen. Dan moet volgens Mattheus de hemel de magiërs maar de weg wijzen: met hemelse wijsheid volgen ze de ster tot ze bij de plek kwamen waar het kind geboren was. Daar schenken ze aan het kind geschenken uit het rijke Babel (u weet wel, van die toren, van de menselijke babbelstad) : de gouden schat waar op gejaagd wordt, de wierook van onze wensen en gebeden en de mirre waarmee onze doden worden verzorgd en begraven, ons besef van sterfelijk zijn. Zo grijpen ze al vooruit op de toekomst van Jezus: koning zal hij zijn, maar ook zal hij moeten sterven en lijden. We zeiden al: de hemel verhoede dat de wijzen argeloos via Jeruzalem naar huis terugkeren. En dat gebeurt ook: in een droom gewaarschuwd keren ze langs een andere weg naar huis terug. En 'koning' Herodes, die zich na een tijd gepakt voelt, probeert alsnog zijn zin te krijgen: een onmachtige koning, waarvan bekend is dat hij niet alleen zijn eigen zoon liet ombrengen, maar vele anderen, zonen van moeders, volgens ons verhaal onschuldige kinderen. Zo doen machthebbers dat die zich bedreigd voelen. Opnieuw door een droom gewaarschuwd is Jozef met moeder en kind dan al op de vlucht naar Egypte, om ook uit vanuit dat slavenhuis als een leidende en reddende Mozes terug te komen. Waarom heeft Matteüs dit geboorteverhaal cadeau gedaan aan zijn Jezus? Keren we daarvoor even terug naar het jaar 70, de tijd ongeveer waarin Matteüs het verhaal schreef van de wijzen die de pasgeboren koning zoeken. Het was kort na de tijd van keizer Nero (54-68 n. Chr.), de meest wrede keizer die Rome heeft gekend. Nero had een delegatie Oosterse vorsten ontvangen, Perzen, Armeniërs, machtigen en magiërs. Deze delegatie had zelfs geknield voor de keizer op de grote markt in Rome. Dat betekende dat het Oosten zich onderwierp aan het Westen.

5 In die dagen had Nero op harde, soms afschuwelijke en wreedaardige wijze de wereldmacht in handen. Overal ter wereld had hij handlangers aangesteld die zijn zaak behartigden. Herodes in Israël was er zo een. En wat doet Matteüs in zijn evangelie? Hij schrijft het verhaal van de wijzen, die ook uit het Oosten komen. Hij schrijft precies zo'n verhaal als wat er gebeurd was een paar jaren voordien onder keizer Nero. Alleen met dit verschil: Jezus heeft de plaats ingenomen van de keizer. En dat betekent vrede in plaats van wreedheid, een menselijke koning in plaats van een tiran. De ene macht wordt tegenover de andere gesteld. Matteüs ontneemt elke tiran of dictator zijn brute macht en laat die een zachte kracht worden in de handen van een ander, de vorst van de vrede. Wat Matteüs in onze ogen misschien lijkt geschreven te hebben als een onschuldig, romantisch en erg gelovig verhaal, was toentertijd provocatie, een vlammend protest tegen alle wrede Nero's en Herodessen. Zo laat het zich ook verstaan dat Herodes in Betlehem alle zuigelingen wilde doden, om de onbekende, pasgeboren maar nu al levensgevaarlijke koning der joden voorgoed onschadelijk te maken. Laten wij in onze tijd het verhaal lezen als een protest tegen geweld zoals dat nu ook nog overal ter wereld en ook rondom Jeruzalem plaatsvindt. Geen gelovige vorsten trekken naar Jeruzalem, maar tanks en raketten. Maar het raakt ons ook op een ander vlak: in het verhaal zijn het de gelovigen, de schrift-kundigen, zeg maar de kerkmensen die niet in beweging komen, die belang hebben alles te houden zoals het is. Geen verandering alsjeblieft. Voor hen komt die Messias niet als geroepen. Wel voor de herders, uitschot van de samenleving, wel voor de wijzen uit dat vreemde oosten, wel voor het kleine onmachtige meisje Maria, die het volgens Mattheus aandurft om een revolutionair lied te zingen: machtigen worden van de troon gestoten en kleinen rechtopgezet. Waarmee zij ons allen oproept om de wereld te veranderen, een wereld te maken die meer lijkt op de wereld die haar Zoon voor ogen had: vrede, gerechtigheid voor allen.

Zondag 4 januari De ster volgen

Zondag 4 januari De ster volgen Zondag 4 januari 2015 - De ster volgen De kersttijd zoals wij die kennen, en die we vandaag in onze gemeente afronden, is een mengsel van twee verhalen. Dat van Lucas, met de herders en keizer Augustus,

Nadere informatie

Matteus 2, 1-12 en Jes. 60, 1-6 6 januari 2013 Wehl. Inleiding bij overdenking 6 januari 2013 Mat. 2, 1-12

Matteus 2, 1-12 en Jes. 60, 1-6 6 januari 2013 Wehl. Inleiding bij overdenking 6 januari 2013 Mat. 2, 1-12 Matteus 2, 1-12 en Jes. 60, 1-6 6 januari 2013 Wehl Inleiding bij overdenking 6 januari 2013 Mat. 2, 1-12 Het is de eerste zondag in het nieuwe jaar en ook nog 6 januari: Driekoningen. Dus: het verhaal

Nadere informatie

Wij hebben thuis een kleine, maar mooie kerststal. k Heb hem vanmorgen meegebracht naar de kerk en hier op tafel gezet.

Wij hebben thuis een kleine, maar mooie kerststal. k Heb hem vanmorgen meegebracht naar de kerk en hier op tafel gezet. 1 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Wij hebben thuis een kleine, maar mooie kerststal. k Heb hem vanmorgen meegebracht naar de kerk en hier op tafel gezet. Het kind - Maria en Jozef, de herders, de

Nadere informatie

Twee beelden van Jeruzalem: bij Jesaja en bij Mattheüs.

Twee beelden van Jeruzalem: bij Jesaja en bij Mattheüs. Gemeente van Christus, Twee beelden van Jeruzalem: bij Jesaja en bij Mattheüs. In Jesaja 60 een stralend visioen. Vrouwe Jeruzalem, ze schittert en blinkt in het gouden licht van de Eeuwige. De glans van

Nadere informatie

Het verhaal van onze kerststal

Het verhaal van onze kerststal Het verhaal van onze kerststal In dit boekje wordt het verhaal van onze kerststal verteld. Het verhaal gaat over wat er gebeurde toen Jezus geboren werd. Op onze internetpagina is iets meer te zien. Ook

Nadere informatie

Preek 3 koningen 2019

Preek 3 koningen 2019 Lieve gemeente, Het verhaal dat Mattheus ons vertelt over de geboorte van Jezus en dat ook de evangelist Lukas vertelt in een andere versie, dat is niet verteld om hiermee aan te geven dat Jezus net als

Nadere informatie

Matteüs 1,18-2,12 - Kerst: God verrast gelovigen en buitenstaanders

Matteüs 1,18-2,12 - Kerst: God verrast gelovigen en buitenstaanders Matteüs 1,18-2,12 - Kerst: God verrast gelovigen en buitenstaanders Eerste Kerstdag Liturgie Zingen - LB 138,1.3.4 Komt allen te zamen - LB 139 Komt verwondert u hier mensen - LB 145,1.3 Nu zijt wellekome

Nadere informatie

Matteüs 1,18-2,12 Kerst: God verrast gelovigen en buitenstaanders

Matteüs 1,18-2,12 Kerst: God verrast gelovigen en buitenstaanders Matteüs 1,18-2,12 Kerst: God verrast gelovigen en buitenstaanders Eerste Kerstdag Liturgie Zingen - LB 138,1.3.4 Komt allen te zamen - LB 139 Komt verwondert u hier mensen - LB 145,1.3 Nu zijt wellekome

Nadere informatie

Kerst055 hoopt dat dit adventsverhaal u inspireert om het vreemde welkom te heten en afstand tussen mensen te overbruggen door samen te zijn.

Kerst055 hoopt dat dit adventsverhaal u inspireert om het vreemde welkom te heten en afstand tussen mensen te overbruggen door samen te zijn. Kerst kleur je samen In de adventstijd bereiden we ons voor op Kerst, de geboorte van Christus. Ieder jaar vieren we Kerst, maar Kerst kan je ieder jaar weer opnieuw verrassen met een nieuwe gedachte bij

Nadere informatie

Preek op 5 januari 2014 Driekoningen

Preek op 5 januari 2014 Driekoningen Preek op 5 januari 2014 Driekoningen Sommige bijbelverhalen hebben volop de verbeelding van mensen in gang gezet. De Driekoningen tekst uit Mattheüs is zo n verhaal. De sobere vertelling van de evangelist

Nadere informatie

Muzikaal kerstverhaal: Ga je mee op zoek. Voorganger: Heidi Ebbers. M.m.v. Kinderdienstcommissie en figuranten. Muziek: Young Company en Cantorij

Muzikaal kerstverhaal: Ga je mee op zoek. Voorganger: Heidi Ebbers. M.m.v. Kinderdienstcommissie en figuranten. Muziek: Young Company en Cantorij Muzikaal kerstverhaal: Ga je mee op zoek Voorganger: Heidi Ebbers M.m.v. Kinderdienstcommissie en figuranten Muziek: Young Company en Cantorij Voor de dienst muziek (Harry en Johan) Welkom Gebed Samenzang

Nadere informatie

Januari: pastorale namiddag: thema: Nieuwjaar, Driekoningen. Vooraf: micro aanleggen, albe aan, cd's klaarleggen bij cd speler, lichtjes aan

Januari: pastorale namiddag: thema: Nieuwjaar, Driekoningen. Vooraf: micro aanleggen, albe aan, cd's klaarleggen bij cd speler, lichtjes aan Januari: pastorale namiddag: thema: Nieuwjaar, Driekoningen Dia Vooraf: micro aanleggen, albe aan, cd's klaarleggen bij cd speler, lichtjes aan vooraf: rustige muziek: instrumentale kerst cd 1 Inleiding:

Nadere informatie

DE GEBOORTE VAN JEZUS

DE GEBOORTE VAN JEZUS Bijbel voor Kinderen presenteert DE GEBOORTE VAN JEZUS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd door:

Nadere informatie

Mededelingen door de ouderling van dienst. Willem de Vos Ouderling-Voorzitter

Mededelingen door de ouderling van dienst. Willem de Vos Ouderling-Voorzitter Mededelingen door de ouderling van dienst Willem de Vos Ouderling-Voorzitter Lied 985 vers 1, 2 en 3 Lied 985 vers 1, 2 en 3 Lied 985 vers 1, 2 en 3 Lied 985 1, 2 en 3 Lied 8b 1, 4 en 5 Lied 139 11 Lied

Nadere informatie

Zondag 6 januari 2019 Waar koers je op in het nieuwe jaar? Voorganger: ds. Pieter van Winden Organist: Anneke Jansen

Zondag 6 januari 2019 Waar koers je op in het nieuwe jaar? Voorganger: ds. Pieter van Winden Organist: Anneke Jansen Zondag 6 januari 2019 Waar koers je op in het nieuwe jaar? Voorganger: ds. Pieter van Winden Organist: Anneke Jansen 1 2 Orgelspel Welkom Bemoediging v. Onze hulp is in de naam van de Heer g. die hemel

Nadere informatie

Orde van dienst voor 1 e kerstdag 2012 in de Rehoboth

Orde van dienst voor 1 e kerstdag 2012 in de Rehoboth Orde van dienst voor 1 e kerstdag 2012 in de Rehoboth Dat is de bedoeling van het kerstfeest: dat we onszelf gaan aanváárden, zoals God ons heeft aanvaard. A.A. van Ruler Predikant: ds. M. P. D. Barth

Nadere informatie

DE GEBOORTE VAN JEZUS

DE GEBOORTE VAN JEZUS Bijbel voor Kinderen presenteert DE GEBOORTE VAN JEZUS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd door:

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Zojuist hebben we het verhaal gelezen van de wijzen uit het oosten. In de traditie worden ze vaak afgebeeld als drie koningen, rijdend op kamelen. Een

Nadere informatie

De hemelse eng'len riepen eens de herders weg van de kudde naar 't schamel dak. Spoeden ook wij ons met eerbied'ge schreden!

De hemelse eng'len riepen eens de herders weg van de kudde naar 't schamel dak. Spoeden ook wij ons met eerbied'ge schreden! 1 Ga je mee? Een warm welkom! Zingen Komt allen tezamen Komt allen tezamen, jubelend van vreugde: komt nu, o komt nu naar Bethlehem! Ziet nu de vorst der eng'len hier geboren. Komt, laten wij aanbidden,

Nadere informatie

Zondag 4 jan PG te Sexbierum-Pietersbierum ds. A.J.Wouda Epifanie Matt. 2: 1-12

Zondag 4 jan PG te Sexbierum-Pietersbierum ds. A.J.Wouda Epifanie Matt. 2: 1-12 Zondag 4 jan. 2015 PG te Sexbierum-Pietersbierum ds. A.J.Wouda Epifanie Matt. 2: 1-12 Gemeente van Christus, Koning Jezus, is geboren! Wat gaat het bij deze geboorte anders toe dan wanneer er bij ons een

Nadere informatie

Wij zingen voor de dienst: De grote dag breekt weldra aan. ( Melodie: Gezang 463)

Wij zingen voor de dienst: De grote dag breekt weldra aan. ( Melodie: Gezang 463) Wij zingen voor de dienst: De grote dag breekt weldra aan ( Melodie: Gezang 463) Gezang 463:1 Aangepaste tekst 1. De gro - te dag breekt wel dra aan het ein - de van de tijd Wees nuch - ter hier in uw

Nadere informatie

De geboorte van Jezus

De geboorte van Jezus Bible for Children stelt voor De geboorte van Jezus Geschreven door: Edward Hughes Vertaald door: Christian Lingua Geïllustreerd door: M. Maillot Bewerkt door: E. Frischbutter; Sarah S. Verhaal 36 van

Nadere informatie

Wij zijn op weg Programma voor de viering van het Kerstfeest met de kinderen van de gemeente op Tweede Kerstdag 2016

Wij zijn op weg Programma voor de viering van het Kerstfeest met de kinderen van de gemeente op Tweede Kerstdag 2016 Wij zijn op weg Programma voor de viering van het Kerstfeest met de kinderen van de gemeente op Tweede Kerstdag 2016 Inleidende muziek Samenzang Lofzang van Zacharias Dus wordt des HEEREN volk geleid,

Nadere informatie

De geboorte van Jezus

De geboorte van Jezus Bible for Children stelt voor De geboorte van Jezus Geschreven door: Edward Hughes Geïllustreerd door: M. Maillot Bewerkt door: E. Frischbutter; Sarah S. Vertaald door: Christian Lingua Geproduceerd door:

Nadere informatie

Bible for Children stelt voor. De geboorte van Jezus

Bible for Children stelt voor. De geboorte van Jezus Bible for Children stelt voor De geboorte van Jezus Geschreven door: Edward Hughes Geïllustreerd door: M. Maillot Bewerkt door: E. Frischbutter; Sarah S. Vertaald door: Christian Lingua Geproduceerd door:

Nadere informatie

Liturgie middagdienst Woensdag 25 december Gezang 139 vers 1, 2en 3

Liturgie middagdienst Woensdag 25 december Gezang 139 vers 1, 2en 3 Gezang 139 vers 1, 2 en 3 Komt, verwondert u hier, mensen, ziet, hoe dat u God bemint, ziet vervuld der zielen wensen, ziet dit nieuw geboren kind! Ziet, die 't woord is, zonder spreken, ziet, die vorst

Nadere informatie

Zondag 5 januari Epifanie. Lezing uit de profetie: Jesaja 60,1-6

Zondag 5 januari Epifanie. Lezing uit de profetie: Jesaja 60,1-6 Zondag 5 januari 2014 Epifanie Lezing uit de profetie: Jesaja 60,1-6 Lied: Geef, Heer, de koning uwe rechten : lied 72, 1 en 5 (t. Jan Willem Schulte Nordholt, m. Straatsburg 1545/Lyon 1547/Genève 1551)

Nadere informatie

Sterzingen 2016 Viering

Sterzingen 2016 Viering Sterzingen 2016 Viering Bouwen aan een wereld Sterzanger Vandaag vieren we dat wijze mensen hoopvol op weg wilden gaan. Zij lieten zich leiden door een ster, hadden aandacht voor het nieuwe dat zich aandiende.

Nadere informatie

Liturgie Kinderkerstnachtfestival Woensdag 24 december uur

Liturgie Kinderkerstnachtfestival Woensdag 24 december uur Liturgie Kinderkerstnachtfestival Woensdag 24 december 2014 19.00 uur Voorganger: Gerrit Medema Ouderling van Dienst: Ellen Blommestijn Diaken van dienst: Daphne Wiegand Organist: Peter Ouwerkerk Cantor:

Nadere informatie

VOORBEREIDING. Zondag 3 januari 2010. Welkom

VOORBEREIDING. Zondag 3 januari 2010. Welkom Zondag 3 januari 2010 VOORBEREIDING Welkom Tijdens het aansteken van de kaars: uit Alles wordt Nieuw, deel I. nr. 17 Tekst: Hanna Lam; melodie: Wim ter Burg O koning, wil horen: er is een prins geboren,

Nadere informatie

Les 13: Geboorte van Jezus.

Les 13: Geboorte van Jezus. Les 13: Geboorte van Jezus. kun je lezen in lukas 1 en 2 Wees gegroet, Maria, je bent begenadigd, de Heer is met je. Maria kijkt op van waar ze mee bezig is. Er staat iemand in de deuropening van het huis

Nadere informatie

tijdens het orgelspel worden de tafelkaarsen aangestoken Psalm 72: 1, 2 en 3

tijdens het orgelspel worden de tafelkaarsen aangestoken Psalm 72: 1, 2 en 3 DUINZICHTKERK, zondag 6 januari 2019 Wijkgemeente Archipel-Benoordenhout Voorganger: ds. Jaap van de Meent Ouderling van dienst: Sam Boelens Diaken van dienst: Tineke van Bommel Organist: Gert Boersma

Nadere informatie

Orde van dienst zondag 6 januari 2019 De Open Hof te Oud-Beijerland Epifanie Voorganger: Ds. Gertjan Robbemond Organist: Dhr.

Orde van dienst zondag 6 januari 2019 De Open Hof te Oud-Beijerland Epifanie Voorganger: Ds. Gertjan Robbemond Organist: Dhr. Orde van dienst zondag 6 januari 2019 De Open Hof te Oud-Beijerland Epifanie Voorganger: Ds. Gertjan Robbemond Organist: Dhr. Leo Lommers ----------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Tekst: Vandaag hebben jullie deze schrifttekst in vervulling horen gaan!! Thema: De vervulling van Gods beloften, in verleden, heden en toekomst!!

Tekst: Vandaag hebben jullie deze schrifttekst in vervulling horen gaan!! Thema: De vervulling van Gods beloften, in verleden, heden en toekomst!! 1 Preek 24 januari 2010 Schriftlezing Jesaja 61:1-9 en Lucas 4:14-21 Tekst: Vandaag hebben jullie deze schrifttekst in vervulling horen gaan!! Thema: De vervulling van Gods beloften, in verleden, heden

Nadere informatie

In deze dienst wordt de doop bediend aan Fleur Elisabeth Josefien -Fleur- (van Bennekom)

In deze dienst wordt de doop bediend aan Fleur Elisabeth Josefien -Fleur- (van Bennekom) Orde voor de tweede zondag van Epifanie 22 januari 2017 in de Emmaüskerk te Middelharnis 10.00 uur Voorganger: Ds. Leen Jan Lingen Organist: Dhr. Peter Jordaan Soliste: Sanne Jordaan Thema: Levend water

Nadere informatie

Jeremia 31:15 en Mattheus 2:13-23

Jeremia 31:15 en Mattheus 2:13-23 Jeremia 31:15 en Mattheus 2:13-23 Lieve Gemeente, Een nieuw jaar is begonnen. Hoe gaan we het in? Hoopvol of cynisch, met weinig verwachtingen. Veel heil en zegen in het nieuwe jaar, wensen de mensen in

Nadere informatie

Zendingsmoment voor het sterzingen, opgebouwd rond Mt. 2, 1-12

Zendingsmoment voor het sterzingen, opgebouwd rond Mt. 2, 1-12 Pagina 1 Didactisch materiaal Affiche, sterreflectoren, veiligheidsjasjes, van het sterzingen Projectfiche sterzingen 2015 Verkleedmateriaal voor Driekoningen CD met sterzangerslied Teksten van de liederen

Nadere informatie

Orde van dienst voor de tweede zondag van Epifanie Drie wijken Groningen Noord

Orde van dienst voor de tweede zondag van Epifanie Drie wijken Groningen Noord Orde van dienst voor de tweede zondag van Epifanie 2018 Drie wijken Groningen Noord naam datum voorganger lezing Zondag na Kerst 31 december Y.C. de Groot Jesaja 8, 11-15 Lucas 2, 33 40 1 e zondag na Epifanie

Nadere informatie

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst 18-12-2016 Voorganger: Organist: Locatie: Bevestiging van: Thema: ds. Nita van der Horst - Kattenberg Marco 't Hart Dorpskerk te Oostvoorne

Nadere informatie

INHOUD. Citaten : Statenvertaling 1977 Aanbevolen websites: www:mybrethren.org/index.html

INHOUD. Citaten : Statenvertaling 1977 Aanbevolen websites:  www:mybrethren.org/index.html INHOUD 1: Jezus Christus de Verlosser 2: Het koninkrijk der hemelen 3: Het huis van God 4: Het lichaam van Christus 5: De bruid van het Lam 6: Het betoverde christendom 7: De terugkeer van Jezus Christus

Nadere informatie

Welkom op het kerstfeest van groep 3 en 4

Welkom op het kerstfeest van groep 3 en 4 Welkom op het kerstfeest van groep 3 en 4 Komt allen tezamen, jubelend van vreugde: Komt nu, o komt nu naar Bethlehem! Ziet nu de Vorst der eng len hier geboren. Komt, laten wij aanbidden, komt, laten

Nadere informatie

Welkom, bemoediging en groet. Kaars aansteken. Gebed. Samen zingen: Komt allen tezamen

Welkom, bemoediging en groet. Kaars aansteken. Gebed. Samen zingen: Komt allen tezamen Kerstviering 2018 Welkom, bemoediging en groet Kaars aansteken Gebed Samen zingen: Komt allen tezamen Komt allen tezamen, jubelend van vreugde: Komt nu, o komt nu naar Bethlehem! Ziet nu de vorst der eng'len

Nadere informatie

PG Sexbierum-Pietersbierum 6 jan. 2013

PG Sexbierum-Pietersbierum 6 jan. 2013 PG Sexbierum-Pietersbierum 6 jan. 2013 Sixtuskerk ds. Anneke Wouda Gemeente van Christus, lieve mensen Epifanie, verschijnen, tevoorschijn komen, populair gezegd: uit de kast komen. Op de zondagen van

Nadere informatie

Welkom. KinderKerstZangDienst 2018

Welkom. KinderKerstZangDienst 2018 Welkom KinderKerstZangDienst 2018 Wij zijn op weg Wij zijn op weg naar Bethlehem Wij volgen de ster, die leidt ons naar Hem Met mirre en wierook en geschenken van goud Zijn onze zadeltassen tot de rand

Nadere informatie

Kinderkerstfeest 2014 Op zoek naar een ster. Hartelijk welkom

Kinderkerstfeest 2014 Op zoek naar een ster. Hartelijk welkom Kinderkerstfeest 2014 Op zoek naar een ster Hartelijk welkom Welkom en gebed Samenzang: UaM 26 1. Nu daagt het in het oosten, het licht schijnt overal: Hij komt de volken troosten, die eeuwig heersen zal.

Nadere informatie

Inleiding op de dienst van Epifanie, 7 januari 2018

Inleiding op de dienst van Epifanie, 7 januari 2018 Inleiding op de dienst van Epifanie, 7 januari 2018 Gemeente, op deze zondag Epifanie de verschijning van Jezus zongen we zojuist over hoe de geweldige gedreven wind onze tongen los slaat. De melodie lijkt

Nadere informatie

emeente Sprang Kinderkerstfeest BELOOFD is BELOOFD Op 25 december 2016 om uur in de Hervormde Kerk van Sprang

emeente Sprang Kinderkerstfeest BELOOFD is BELOOFD Op 25 december 2016 om uur in de Hervormde Kerk van Sprang emeente Sprang Kinderkerstfeest BELOOFD is BELOOFD \ Op 25 december 2016 om 17.00 uur in de Hervormde Kerk van Sprang Voor de samenkomst wordt muziek gespeeld Zingen Komt allen tezamen, jubelend van vreugde:

Nadere informatie

Kinderkerstfeest van de Kindernevendienst 26 december Kerstverhaal

Kinderkerstfeest van de Kindernevendienst 26 december Kerstverhaal Kinderkerstfeest van de Kindernevendienst 26 december 2016 Kerstverhaal Heel lang geleden was er een jonge vrouw, Maria. Zij woonde in het dorpje Nazareth. Maria was een heel gewone vrouw, net zo gewoon

Nadere informatie

Morgendienst 6 januari 2019 Welkomkerk Ds. J. Schep

Morgendienst 6 januari 2019 Welkomkerk Ds. J. Schep Lezingen: Matteüs 2: 1-12 Matteüs 2: 13 23 Gemeente van onze Heer, Jezus Christus, Opening met Foto van de Drie Koningen (kerk in Interlaken) We kennen allemaal wel een plaatje van de wijzen uit het Oosten

Nadere informatie

Preek van zondag 4 januari 2015 door ds. K. Dijk

Preek van zondag 4 januari 2015 door ds. K. Dijk Hoogst merkwaardig verhaal. Zo rond die kribbe in Bethlehem ineens die vreemde verschijning van een aantal wijzen uit Oosten. Nog vreemder is, dat ze zijn afgegaan op een ster, die ze uitleggen als een

Nadere informatie

Kerstochtend 2015, Leidse Studenten Ekklesia, Mt 2, 1-12

Kerstochtend 2015, Leidse Studenten Ekklesia, Mt 2, 1-12 Kerstochtend 2015, Leidse Studenten Ekklesia, Mt 2, 1-12 De magiërs uit het oosten. Geleerde mannen zijn het. Sterrenkundigen. Wetenschappers. Hun kennis en kunde stellen hen in staat om de tekenen van

Nadere informatie

30. De koning wordt geboren 31. Blij met Jezus 32. Jezus, de koning die dient 33. Jezus sterft 34. Jezus leeft 35. Jezus en de Heilige Geest

30. De koning wordt geboren 31. Blij met Jezus 32. Jezus, de koning die dient 33. Jezus sterft 34. Jezus leeft 35. Jezus en de Heilige Geest Themaoverzicht Groep 1 1. In het begin 2. Noach 3. God belooft 4. Abraham 5. Isaak 6. Jakob en Esau 7. Jakob 8. Jozef 9. Dromen 10. Jozef de onderkoning 11. Mozes 12. Mozes naar de farao 13. God straft

Nadere informatie

Lezen : Lucas 2 : 1-14 Lucas 2 : Tekst : Lucas 2 : 11-12

Lezen : Lucas 2 : 1-14 Lucas 2 : Tekst : Lucas 2 : 11-12 Lezen : Lucas 2 : 1-14 Lucas 2 : 15-21 Tekst : Lucas 2 : 11-12 Lied 138 : 1 en 3 Psalm 98 : 1 en 2 Gezang 84 : 1, 2, 4 en 6 Gezang 49 NLB 475 Gezang 81 : 3, 4 en 5 Lied 135 : 1 en 2 Gezang 50 Joost en

Nadere informatie

22 januari uur A Rienks orgel: Geert Burgler. Tekst: Mattheus 2: Van Betlehem naar Nazareth: de weg van de vernedering

22 januari uur A Rienks orgel: Geert Burgler. Tekst: Mattheus 2: Van Betlehem naar Nazareth: de weg van de vernedering 22 januari 10.00 uur A Rienks orgel: Geert Burgler Tekst: Mattheus 2: 13-20 Van Betlehem naar Nazareth: de weg van de vernedering votum: GK palm 67: 1 de Here God zij ons genadig vredegroet : (gemeente):

Nadere informatie

vrijdag 1 januari NIEUWJAARSDAG De Heer zal jullie gelukkig maken en jullie beschermen. Numeri 6:24

vrijdag 1 januari NIEUWJAARSDAG De Heer zal jullie gelukkig maken en jullie beschermen. Numeri 6:24 vrijdag 1 januari NIEUWJAARSDAG De Heer zal jullie gelukkig maken en jullie beschermen. Numeri 6:24 De Heer zei tegen Mozes: Zeg tegen Aäron en zijn zonen dat ze de Israëlieten met deze woorden moeten

Nadere informatie

Vraag 6 Moeder van de dode baby zegt: dat is goed Moeder van de levende baby zegt: nee, geef hem dan maar aan haar

Vraag 6 Moeder van de dode baby zegt: dat is goed Moeder van de levende baby zegt: nee, geef hem dan maar aan haar Antwoorden 22.1: Gods geschenk aan koning Salomo a. Eigen antwoord b. Dat we het aan de Heere vragen. Hij voelt zich (te) jong om leiding te geven aan dit grote volk. Hij erkent en belijdt dat hij de hulp

Nadere informatie

Wij zingen voor de dienst: Lied 523 : 1, 2, 3 en 4 Opwekking Laat ieder het horen

Wij zingen voor de dienst: Lied 523 : 1, 2, 3 en 4 Opwekking Laat ieder het horen Wij zingen voor de dienst: Lied 523 : 1, 2, 3 en 4 Opwekking Laat ieder het horen Want Hij wil ons ge - ven Dicht bij ons te le - ven De Heiland der wereld, Hal - le - lu - jah Want Hij wil ons ge

Nadere informatie

30 december uur A Rienks orgel: Piet Noort schriftlezing: Roel Hagg

30 december uur A Rienks orgel: Piet Noort schriftlezing: Roel Hagg 30 december 2018 17.00 uur A Rienks orgel: Piet Noort schriftlezing: Roel Hagg introlied: LB 474 (LvdK 147): 1, 3, 4, 5 Loof God, gij christenen, maak Hem groot welkom, mededelingen votum, groet amen:

Nadere informatie

Mt en Lk zijn de enige evangelisten die het over de geboorte van Jezus hebben.

Mt en Lk zijn de enige evangelisten die het over de geboorte van Jezus hebben. Ik hoop dat de tekst uit het evangelie voor u geen teleurstelling was. Want het zou kunnen dat u de tekst had verwacht over de stal en de kribbe en de herders en de engelen. Daat staat in het Lukasevangelie,

Nadere informatie

Wij vieren het Nieuwe Jaar met de Drie Koningen

Wij vieren het Nieuwe Jaar met de Drie Koningen Zondag 7 januari 2018 Wijkgemeente Archipel- Benoordenhout voorganger: ds. Corrie van Duinen ouderling: Rein Willems diaken: Niek de Graaf orgel: Gert Boersma Wij vieren het Nieuwe Jaar met de Drie Koningen

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Bij de voorbereiding van deze dienst kwam ik de volgende teksten tegen, die ik u graag wil voorlezen. Het zijn teksten uit het begin van onze jaartelling,

Nadere informatie

Lezing: Mattheus 2 : 1 12

Lezing: Mattheus 2 : 1 12 Zondag 6 januari 2019 - De Vierde Wijze Lezing: Mattheus 2 : 1 12 Sommige bijbel verhalen hebben veel meer dan andere verhalen de verbeelding van mensen in gang gezet. De Driekoningen tekst uit Mattheüs

Nadere informatie

Tekst: Matteüs 2: 1 12 Thema: Wegwijzer of gids. Liturgie:

Tekst: Matteüs 2: 1 12 Thema: Wegwijzer of gids. Liturgie: Tekst: Matteüs 2: 1 12 Thema: Wegwijzer of gids Liturgie: Verwelkoming Psalm 72: 1,4 Stil gebed, votum en groet Klein gloria Inleiding op het thema EL 302: Heer, ik kom tot U Heer, ik kom tot U, hoor naar

Nadere informatie

Orde van dienst Protestantse Gemeente Heemskerk Morgensterkerk Zondag 15 januari

Orde van dienst Protestantse Gemeente Heemskerk Morgensterkerk Zondag 15 januari Orde van dienst Protestantse Gemeente Heemskerk Morgensterkerk Zondag 15 januari Voorganger: pastor Fred van der Louw Organist: Sybren Boukes m.m.v. Chr. Gem. Koor Con Amore 2 Orgelspel bij binnenkomst

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 25 (29-06)

De Bijbel open 2013 25 (29-06) 1 De Bijbel open 2013 25 (29-06) Vandaag bespreken we een vraag die ik kreeg over 1 Koningen 2. Daarin gaat het over de geschiedenis van Adonia, een oudere broer van Salomo, die zojuist koning was geworden.

Nadere informatie

OVERWEGING 5 JANUARI 2013 Ds. Christien Crouwel

OVERWEGING 5 JANUARI 2013 Ds. Christien Crouwel OVERWEGING 5 JANUARI 2013 Ds. Christien Crouwel SOVE Thema: Geboorteverhalen van Jezus Lezingen: Jeremia 31: 10-17, Matteüs 1: 18-25, 2: 1-23 Inleiding We hebben de kerstdagen achter ons, waarin we ongetwijfeld

Nadere informatie

Zondag 3 januari Op weg naar de andere Koning. Evangelie-lezing: Mattheüs 2 : 1 12

Zondag 3 januari Op weg naar de andere Koning. Evangelie-lezing: Mattheüs 2 : 1 12 Zondag 3 januari Op weg naar de andere Koning Evangelie-lezing: Mattheüs 2 : 1 12 Eigenlijk staan ze niet eens zo ver van ons af, de magiërs, denk ik. Het zijn mensen als wij, op zoek naar houvast, naar

Nadere informatie

Voorganger: ds. Jan Willem Drost Orgel: Els Dijkerman Namens de kerkenraad: Dian Pruijsers

Voorganger: ds. Jan Willem Drost Orgel: Els Dijkerman Namens de kerkenraad: Dian Pruijsers Niet bang zijn! Kerstdienst op Eerste kerstdag voor jong en ouder Voorganger: ds. Jan Willem Drost Orgel: Els Dijkerman Namens de kerkenraad: Dian Pruijsers Vooraf zingen we: lied 477 ( Komt allen tesamen

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Vorige week, op de eerste zondag van advent, zijn we begonnen met de lezingen uit het evangelie van Lukas. En ik heb toen gezegd dat het bij Lukas gaat

Nadere informatie

Hervormde gemeente Brandwijk. Naam: Zondag 4 december 2011 Ds Blenk. Waar gaat de preek over? Zingen: Stil gebed. Votum en Groet. Zingen: Tien Geboden

Hervormde gemeente Brandwijk. Naam: Zondag 4 december 2011 Ds Blenk. Waar gaat de preek over? Zingen: Stil gebed. Votum en Groet. Zingen: Tien Geboden Kerkboekje ADVENT EN KERST Hervormde gemeente Brandwijk Naam: Dit kerkboekje is speciaal gemaakt voor de morgendiensten van 7 november t/m 5 december 0. Iedere week krijg je één blad dat speciaal voor

Nadere informatie

Jefta Breda - Verwachten. Dia 01 Inleiding: Vandaag 3e Advent zondag Advent betekent verwachten.

Jefta Breda - Verwachten. Dia 01 Inleiding: Vandaag 3e Advent zondag Advent betekent verwachten. 181216 Jefta Breda - Verwachten. Dia 01 Inleiding: Vandaag 3e Advent zondag Advent betekent verwachten. De komst van de Messias 2018 jaar geleden en verwachting naar de komst van de Messias met zijn Koninkrijk.

Nadere informatie

zondag 6 januari 2019 in het Kruispunt

zondag 6 januari 2019 in het Kruispunt zondag 6 januari 2019 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) Jesaja 60, 1-6 1 Sta op en schitter, je licht is gekomen, over jou schijnt de luister van de HEER. 2 Duisternis bedekt de aarde en

Nadere informatie

(G) EEN PLAATS VOOR HEM

(G) EEN PLAATS VOOR HEM (G) EEN PLAATS VOOR HEM KERST 2016 Welkom Maaltijd (G)een plaats Lied 477 : Komt allen tezamen Komt allen tezamen, jubelend van vreugde: komt nu, o komt nu naar Bethlehem! Ziet nu de vorst der englen hier

Nadere informatie

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: ds. Johan Plug

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: ds. Johan Plug Welkom in de Hoeksteen Voorganger: ds. Johan Plug Lezen : Jesaja 7 : 1-17 Tekst : Jesaja 7 : 14 LB 433 Opwekking 595 LvdK 125 Psalm 72 : 1, 2 en 10 Welkom in de Hoeksteen Voorganger: ds. Johan Plug Lezen

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Het zijn wonderlijke verhalen, de verhalen rond de geboorte van Jezus: Maria, die zwanger is door de heilige Geest, Jozef, die in een droom een engel

Nadere informatie

L Voor aanvang van de dienst : Keruchma zingt voor ons: Heer, U bent

L Voor aanvang van de dienst : Keruchma zingt voor ons: Heer, U bent 1 Voor aanvang van de dienst : Keruchma zingt voor ons: Heer, U bent 2 3 4 5 6 Keruchma zingt voor ons: Aan uw voeten Heer Welzalig de man 7 8 Bijbellezing: Lucas 2 : 40 50 De 12-jarige Jezus in de tempel

Nadere informatie

vrijdag 25 december 2015 Liturgie

vrijdag 25 december 2015 Liturgie vrijdag 25 december 2015 Liturgie Liturgie Eerste Kerstdag 2015 Voor de dienst zingen we enkele Kerstliederen Welkom en mededelingen namens de kerkenraad Thema: Vreugde, vreugde, grote vreugde! Afsluitend

Nadere informatie

Jezus is de morgenster

Jezus is de morgenster Jezus is de morgenster Kinderkerstfeest op 2 de kerstdag 10:00 uur in de Hervormde Kerk te Den Ham Met medewerking van de zondagsschool, kindernevendienst en de clubs Muzikale ondersteuning doormiddel

Nadere informatie

zondag 03 januari 2016 in het Kruispunt

zondag 03 januari 2016 in het Kruispunt zondag 03 januari 2016 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) Jesaja 60, 1-6 lied Liedboek 453, 1. 2. 3. Wachters van de tijd... lezing nieuwe testament (lector) Matteus 2, 1-12 evangelielied

Nadere informatie

DANKDAG 2 november U brengen wij dank!

DANKDAG 2 november U brengen wij dank! DANKDAG 2 november 2016 U brengen wij dank! voorganger: ds. Hans van Solkema organist: Margreeth Hartman m.m.v. het ouderenkoor in de Maat en de kinderen van de basiscatechese In de Maat zingt - Dank u

Nadere informatie

Inleiding. Omdat de Romeinse keizer Augustus wil weten hoeveel mensen er in zijn rijk

Inleiding. Omdat de Romeinse keizer Augustus wil weten hoeveel mensen er in zijn rijk Inleiding Omdat de Romeinse keizer Augustus wil weten hoeveel mensen er in zijn rijk wonen, moet iedereen geteld worden in de plaats waar zijn familie vandaan komt. Daarom moet Jozef, uit de stam van David,

Nadere informatie

Liederen voor zondag 3 december 2017

Liederen voor zondag 3 december 2017 Liederen voor zondag 3 december 07 Hemelhoog 94 / Opwekking 64 Al mijn zonden, al mijn zorgen, neem ik mee naar de rivier. Heer, vergeef mij en genees mij. Vader, kom, ontmoet mij hier. Want dit water

Nadere informatie

Gedicht: Het kerstbroodhuis van Annie M.G. Schmit gelezen door Carolijn

Gedicht: Het kerstbroodhuis van Annie M.G. Schmit gelezen door Carolijn Liturgie voor de kerstviering op 16 december 11 uur te Bégnins - Muziek - Woord van welkom. Gez. 138: 1,2,3,4 Komt allen tezamen Aansteken van kaarsen met de kinderen Gez 124: 1,2,3,4,5 Nu daagt het in

Nadere informatie

Kinderkerstfeest 2014 Op zoek naar een ster

Kinderkerstfeest 2014 Op zoek naar een ster Kinderkerstfeest 2014 Op zoek naar een ster Datum: vrijdag 26 december 2014 Aanvang: 10.00 uur Locatie: CGK Huizen Organisatie: Zondagsschool Zaait aan alle wateren Welkom en gebed Samenzang: UaM 26 1.

Nadere informatie

Week 35: 24 augustus t/m 28 augustus 2015 Zomerweek 2 Wat geloof jij? Themaweek over je eigen geloof

Week 35: 24 augustus t/m 28 augustus 2015 Zomerweek 2 Wat geloof jij? Themaweek over je eigen geloof Kind op maandag 2015-2016 Week 35: 24 augustus t/m 28 augustus 2015 Zomerweek 2 Wat geloof jij? Themaweek over je eigen geloof Week 36: 30 augustus t/m 4 september 2015 Het paradijs, Genesis 2:8-25 De

Nadere informatie

Preek 10jan2016, Opstandingskerk Tilburg - Licht in onze ogen. Gemeente van onze Heer Jezus Christus

Preek 10jan2016, Opstandingskerk Tilburg - Licht in onze ogen. Gemeente van onze Heer Jezus Christus Preek 10jan2016, Opstandingskerk Tilburg - Licht in onze ogen Gemeente van onze Heer Jezus Christus - Drie wijzen uit het Oosten komen om Jezus te aanbidden. - Drie vreemdelingen, uit een andere cultuur,

Nadere informatie

Dienst waarin mevrouw Gerrie Spuybroek na 30 jaar als koster afscheid neemt van de Protestantse Gemeente te Hillegom.

Dienst waarin mevrouw Gerrie Spuybroek na 30 jaar als koster afscheid neemt van de Protestantse Gemeente te Hillegom. Hillegom 3 januari 2016 Maurits de Ridder Dienst waarin mevrouw Gerrie Spuybroek na 30 jaar als koster afscheid neemt van de Protestantse Gemeente te Hillegom. Jesaja 60 : 1 6 Mattheus 2 : 1 11 Gemeente

Nadere informatie

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: ds. Tonny Nap

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: ds. Tonny Nap Welkom in de Hoeksteen Voorganger: ds. Tonny Nap Lezen : Galaten 5 Tekst : Galaten 5 : 1 en 13 Psalm 72 : 1, 4 en 7 Psalm 1 : 1 Lied 473 : 1, 2, 3, 4 en 5 Gezang 179a : 1 Lied 435 : 4 en 5 Votum en groet

Nadere informatie

Let op: Niet in elk jaar is de vierde Adventsweek een volle week. In dit Bijbelrooster wordt daar wel van uitgegaan. Je kunt de Bijbelgedeelten die overblijven op de Kerstdagen lezen of overslaan. ADVENTSWEEK

Nadere informatie

Kerst / uur

Kerst / uur Kerst 2018 9.00 / 11.00 uur Voorganger: Ds. Werner Gugler Ouderling: Wim van Vliet / Fennie van den Broek Organist: Wieger-Jan Schaap Lector: Evert Lubbersen / Corrie Sebök Koster: Dimri Bruggeman / Hans

Nadere informatie

Preek op 1e kerstdag 2013 over de vijf voormoeders van Jezus: Tamar, Rachab, Ruth, Batseba, Maria.

Preek op 1e kerstdag 2013 over de vijf voormoeders van Jezus: Tamar, Rachab, Ruth, Batseba, Maria. Preek op 1e kerstdag 2013 over de vijf voormoeders van Jezus: Tamar, Rachab, Ruth, Batseba, Maria. Vijf vrouwen, die één zal u inmiddels meer bekend zijn dan de ander. Maar in deze weken heeft u meer over

Nadere informatie

Welkom op het kerstfeest van groep 3 en 4. Zingen Kom binnen, kom binnen, het feest gaat beginnen. Kom gauw, kom gauw, we wachten op jou.

Welkom op het kerstfeest van groep 3 en 4. Zingen Kom binnen, kom binnen, het feest gaat beginnen. Kom gauw, kom gauw, we wachten op jou. Welkom op het kerstfeest van groep 3 en 4 Kom binnen, kom binnen, het feest gaat beginnen. Kom gauw, kom gauw, we wachten op jou. We willen vertellen aan groot en aan klein. Dat Jezus de Redder en Helper

Nadere informatie

KINDEREN VAN HET LICHT

KINDEREN VAN HET LICHT KINDEREN VAN HET LICHT Verteller: Het gebeurde in een donkere nacht, heel lang geleden, dat er herders in het veld waren, die de wacht hielden over hun schapen. Zij stonden net wat met elkaar te praten,

Nadere informatie

De kinderen van groep 1 en 2 zingen: Ga je mee op zoek?

De kinderen van groep 1 en 2 zingen: Ga je mee op zoek? De kinderen van groep 1 en 2 zingen: Ga je mee op zoek? Ga je mee op zoek naar het Koningskind? Ga je mee op zoek, want wie zoekt, die vindt. Ga je mee op zoek naar het Koningskind? Want wie zoekt, die

Nadere informatie

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd DAG 1: God is Koning Lees Psalm 24 Is koning Willem-Alexander belangrijk? Voor Nederland wel. Maar als je naar heel de wereld kijkt,

Nadere informatie

VIERING VOOR AFRIKADAG 8 JANUARI 2017 OPENBARING VAN DE HEER A

VIERING VOOR AFRIKADAG 8 JANUARI 2017 OPENBARING VAN DE HEER A VIERING VOOR AFRIKADAG 8 JANUARI 2017 OPENBARING VAN DE HEER A INTREDELIED ZJ 218 Komt allen tesamen BEGROETING OPENINGSWOORD EN KRUISTEKEN L. Het feestgedruis rond Kerstmis en Nieuwjaar verstomt stilaan.

Nadere informatie

Morgendienst. Prediking Lucas 1: Zingen Ps 118: 1, 10 Gebed Collecte Zingen Ps 103: 7, 8 Belijden. Zegen

Morgendienst. Prediking Lucas 1: Zingen Ps 118: 1, 10 Gebed Collecte Zingen Ps 103: 7, 8 Belijden. Zegen Morgendienst Advent tekst Elisabet Zingen Ps 130: 3,4 Mededelingen Votum groet Zingen Ps 125: 1,2 Lezen Jesaja 30: 18-19 Populus Sion Lezen Psalm 80: 2 Zingen Ps 80: 1,2 Tien Woorden Ex 20: 1-17 Zingen

Nadere informatie

Matteüs 2, Wat een wreedheid! Maar Gods reddingsplan gaat door

Matteüs 2, Wat een wreedheid! Maar Gods reddingsplan gaat door Matteüs 2,13-23 - Wat een wreedheid! Maar Gods reddingsplan gaat door Tweede Kerstdag Liturgie Voorzang - LB 135 Hoor de englen zingen de eer - LB 140 Prijs de Heer die herders prijzen Stil gebed Votum

Nadere informatie

Matteüs 2,13-23 Wat een wreedheid! Maar Gods reddingsplan gaat door

Matteüs 2,13-23 Wat een wreedheid! Maar Gods reddingsplan gaat door Matteüs 2,13-23 Wat een wreedheid! Maar Gods reddingsplan gaat door Tweede Kerstdag Liturgie Voorzang - LB 135 Hoor de englen zingen de eer - LB 140 Prijs de Heer die herders prijzen Stil gebed Votum Zegengroet

Nadere informatie