VAARDIGHEIDSTOETS 2015 Provinciaal

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VAARDIGHEIDSTOETS 2015 Provinciaal"

Transcriptie

1 VAARDIGHEIDSTOETS 2015 Provinciaal DATUM: 18 april 2015 PLAATS: Geldrop-Mierlo KLASSE: 112 & Hoofdklasse ALGEMEEN BRANDWEER WEDSTRIJD COMITE

2 Voorwoord Burgemeester Op zaterdag 18 april vindt in onze gemeente Geldrop-Mierlo weer een voorronde plaats van de landelijke brandweerwedstrijden in de klasse 112 en in de Hoofdklasse van het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité (A.B.W.C.). Een aanloop naar het nieuwe landskampioenschap 2015 De organisatie is in handen van ons brandweerkorps dat hierin een naam op te houden heeft. Ik ben er zeker van dat zij weer hun uiterste best hebben gedaan om voor de vele deelnemende teams een spannende inzet te presenteren. De ploegen kunnen hun kennis, techniek en vaardigheden ten volle etaleren! De wedstrijden zijn een sportieve krachtmeting en zijn als stimulans bedoeld om de prestaties onderling te meten en verder te verbeteren. Inspanning en teamgeest, maar ook ontmoeting, ontspanning en lol zijn centrale begrippen op een dergelijke dag. Maar de basis is heel serieus: de effecten van de geoefendheid komen tot uitdrukking bij de uitvoering van de taak n.l. het uitrukken voor de feitelijke brandbestrijding en hulpverlening. Daar oefent men uiteindelijk voor en dat is het doel. Ik heet u welkom in onze mooie gemeente en wens iedereen een heel plezierig verblijf. Ik wens iedereen veel succes: de organisatie met een soepel verloop van de activiteiten en natuurlijk de ploegen met de uitvoering van hun opdrachten. Dank aan de vele vrijwilligers, de jury, het A.B.W.C. De burgemeester van Geldrop-Mierlo, M.F.A. van Diessen Geldrop-Mierlo -2- Datum:

3 Voorwoord Hoofd Brandweerzorg Als gevolg een steeds sneller veranderende omgeving zien we de taken en de rol van de brandweer in de veiligheidsketen veranderen. Onmiskenbaar zijn de impulsen van de landelijke projecten zoals o.a. De Brandweer Over Morgen, Community-Safety, Brandveilig Leven en Flexibele Repressie. De effecten hiervan zijn steeds tastbaarder voor de werkvloer, de burgers, bedrijven en overheden. Steeds vaker zullen brandweermensen aan de voorkant van de veiligheidsketen worden ingezet voor het kweken en eventueel optimaliseren van de eigen verantwoordelijkheid van de burger en bedrijven. Dit om uiteindelijk te komen tot een risicobewuste en zelfredzame maatschappij. Iets mis mee? Nee natuurlijk niet. Als je het uitgangspunt voorkomen is beter dan genezen aanneemt, leer je mensen voorzichtig te zijn en deel je geen lucifers uit. Onze kinderen leren we voorzichtig te zijn, ook met vuur. En we gunnen niemand zijn of haar ellende, toch? Economische motieven drukken daarbij in deze tijd ook zeker hun stempel op deze ontwikkeling. Toch zullen we repressief actief (moeten) blijven. Incidenten blijven gebeuren. Misschien wel anders en in een andere frequentie, maar de rode haan zal blijven kraaien. Incidenten moeten altijd doelmatig en vakkundig bestreden worden. Dat zijn en blijven we aan de maatschappij verplicht. In de wetenschap dat we incidentbestrijders zijn en blijven, moeten we dus ook werken aan onze vakbekwaamheid. Een gezellige manier om die bekwaamheid op peil houden, is het deelnemen aan de brandweerwedstrijden. Met veel enthousiasme is de krachtmeting van vandaag voorbereid. Kennis, creativiteit en snel maar veilig handelen zullen weer belangrijke aspecten zijn om de klus in het beschikbare uur te klaren. Daarnaast zijn een gezonde competitiedrang en de onderlinge contacten belangrijke ingrediënten voor een plezierige dag. En die wens ik iedereen van harte toe. Uiteraard dank aan allen die de organisatie van deze wedstrijden mogelijk hebben gemaakt. In het bijzonder de gemeente Geldrop-Mierlo en medewerkers van betrokken bedrijven voor het beschikbaar stellen van gebouwen en spullen. En het was niet mogelijk geweest zonder de medewerking van collega s van andere hulpdiensten en natuurlijk onze eigen mensen. Veel succes en plezier allemaal Joost van den Broek Hoofdbrandweerzorg Dommelstroom Geldrop-Mierlo -3- Datum:

4 Voorwoord Wedstrijdleider Beste lezer, Namens het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité mag ik u welkom heten in de gemeente Geldrop. Ik heb het als zeer prettig ervaren dat korps coördinator en het vrijwilligerskorps van de gemeente Geldrop, direct zo positief reageerden op de vraag om deze dag te organiseren. De ervaring die zij namelijk als vaste deelnemer in huis hebben, sluit perfect aan bij de aangescherpte eisen voor de ABWC wedstrijden die de benaming ABWC vaardigheidstoetsen mag hebben. Dit jaar hebben zich in totaal 35 ploegen uit Brabant Zuidoost ingeschreven voor de vaardigheidstoetsen. Het siert u allen dat u zich weer in groten getale heeft opgegeven voor deze wedstrijden en dat u zich hiermee kwetsbaar opstelt. We zijn blij dat de brandweerwedstrijden leven in onze regio. Het korps Geldrop is er in geslaagd voor u scenario s te ontwikkelen die meer dan voldoende elementen bevatten die als leermoment kunnen dienen. Het belangrijkste blijft de onderlinge competitie maar gelijktijdig moet het als een goede oefening beschouwd worden. Daarnaast blijft het natuurlijk heel belangrijk dat het ook een boeiende en vooral leuke dag is voor iedere deelnemer. Niet op de laatste plaats omdat we na afloop ervaringen uitwisselen waar we van kunnen leren, maar vooral omdat het toch zeker ook heel ontspannend en gezellig is! Namens het ABWC dank ik brandweer Geldrop en de gemeente Geldrop allerhartelijkst voor hun medewerking en inzet voor de totstandkoming van de dag. Daarnaast wens ik het organiserende korps, alle deelnemers, juryleden en iedereen die zich betrokken heeft getoond of voelt, bijzonder veel succes toe! Met vriendelijke groet, Noud van Erp Wedstrijdleider Brabant Zuidoost. Geldrop-Mierlo -4- Datum:

5 Provinciale vaardigheidstoetsen klasse 112 & Hoofdklasse De vaardigheidstoetsen in 2015 worden georganiseerd onder auspiciën van het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité en in samenwerking met de medewerkers van de brandweer Geldrop-Mierlo. Vaardigheidstoetsen : Provinciaal Klasse Prijzen Prijsuitreiking Plaats : 112 & Hoofdklasse : 3 prijzen per baan : uur De prijzen worden uitgereikt door de korpsleiding : Brandweerkazerne Geldrop Laan der vier heemskinderen 17 Geldrop Bij noodgevallen : Bent u bereikbaar via Sjef Verhoeven en/of Noud van Erp Contactpersoon Gastkorps Meldadres Verkleden/douche Veiligheid : Sjef Verhoeven : Brandweerkazerne Geldrop Laan der vier heemskinderen 17 Geldrop : Sporthal Coevering Coevering 32 Geldrop : De organisatie gaat er vanuit dat u op de hoogte bent van de No play procedure en er naar kunt handelen. Aanrijroute : Het advies is via de A67 aan te rijden Geldrop-Mierlo -5- Datum:

6 Indeling baan april 2015 Geldrop Naam groep Post Melden om: Spelen om:. 1.VRBZO Valkenswaard uur uur 2.VRBZO Budel uur uur 3.VRBZO Oirschot uur uur 4.VRLN Nederweert uur uur 5.VRBZO Deurne uur uur Pauze 6.VRBZO Someren uur uur 7.VRBZO Bavaria uur uur 8.VRBZO Maarheeze uur uur 9.VRLN Heythuysen uur uur 10.VRLN Montfoort uur uur Wedstrijdleider: Peter van Vlerken Juryleden: Bevelvoerder Bevelvoerder Aanvalsploeg Waterploeg Pompbediende Administratie Verbindingen/Centralist Penny van Dijk Benny van Ham Will Vosters Jan-Pieter Louwers Jos Rooijmans Frans Oosterwaal Brigit Beks Fred van der Aa De nrs gaan door naar de volgende ronde op 30 mei in Giessen (VRMWB) Geldrop-Mierlo -6- Datum:

7 Indeling baan Hoofdklasse 18 april 2015 Mierlo Naam groep Post Melden om: Spelen om: 1.VRBZO Someren uur uur 2.VRBZO Bavaria uur uur 3.VRBZO Nuenen uur uur 4.VRBZO Hapert uur uur Pauze 5.VRBZO Bakel uur uur 6.VRBZO Valkenswaard uur uur 7.VRBZO De Beerzen uur uur Wedstrijdleider: Alex Martens Juryleden: OVD Bevelvoerder Bevelvoerder Aanvalsploeg Waterploeg Pompbediende Administratie Verbindingen/Centralist Jack Kroot Harolt Tekath François Peters Frans Schellekens Eddy van Veldhoven Jaap Koole Frans Oosterwaal Brigit Beks Joachim Tempelaars De nrs gaan door naar de volgende ronde op 20 juni in Nuenen (VRBZO) Geldrop-Mierlo -7- Datum:

8 Aandachtspunten voor de vaardigheidstoetsen in 2015 De vaardigheidstoetsen worden gespeeld overeenkomstig het wedstrijdreglement Lees dit door voor aanvang. Tijdens de vaardigheidstoetsen wordt u gevolgd en beoordeeld door juryleden, brandweermensen uit het veld. Zij willen u zo objectief mogelijk observeren en beoordelen. Wij rekenen op uw begrip voor hun taak. Zij zullen trachten u zo min mogelijk voor de voeten te lopen, maar objectief observeren kan niet op 25 meter afstand. Er worden door hun niet alleen kruisjes gezet in vakjes vanwege goed of fout, maar er wordt gekeken naar een totaal beeld tijdens de inzet. Nieuwe jurylijsten zijn te downloaden op de site Denkt u vooral even aan het volgende: Vooraf bij de start wordt door middel van lot bepaling de samenstelling van de manschappen rollen bepaald. Deze lot bepaling geldt niet voor Ovd, de Bevelvoerder en de Chauffeur. Uw nummer duidelijk zichtbaar? Ook als u ademlucht draagt? Is uw uitrusting voorzien van veiligheidsmiddelen, zoals bv. een firefly? Gebruikt u deze dan ook en goed. Een naderbericht kan alleen juist worden gegeven na verkenning van de bevelvoerder en een daarop gebaseerde indruk van de inzet. Verbindingen gaan via C Berichten gaan van de alarmcentrale naar bevelvoerder en andersom, tijdens de gehele inzet. De organisatie zorgt voor een communicatiemiddel tussen bevelvoerder en AC. U zorgt zelf voor onderlinge communicatiemiddelen tussen bevelvoerderpompbediende-manschappen. De statusbox is niet van toepassing bij wedstrijden. De bevelvoerder bepaald bij de klasse TS-HD of de waterwinning opgebouwd moet worden wanneer het scenario daar om vraagt. Een sein uw speeltijd is voorbij, u moet gaan inpakken ontvangt u van het jurylid bevelvoerder. U mag geen nieuwe zaken meer aanpakken. Bestaande reeds ingezette activiteiten worden beoordeeld tot het einde van de oefening. Indien de waterploeg iets doet waarvan de jury had gedacht dat de aanvalsploeg dit zou gaan doen, wordt dit gewoon beoordeeld. U vindt op uw beoordelingslijst een beoordeling met daarbij de opmerking gedaan door. Speel geen toneel! Niet alleen zeggen, maar ook doen. Indien het niet is toegestaan, zal het jurylid ingrijpen. Wees niet bang om een relevante opmerking tegen het jurylid te maken. Deelname aan alle klassen kan alleen met een tankautospuit die bepakt is overeenkomstig de richtlijnen van bestek BZK Er ligt niets klaar voor u. De opdrachten kunnen uitgevoerd worden met de gereedschappen. Echter om Geldrop-Mierlo -8- Datum:

9 gelijkheid te krijgen is het niet toegestaan om extra gereedschappen, die niet in genoemd bestek worden opgesomd, te gebruiken. Het gebruik van een warmtebeeldcamera is toegestaan. De klasse 112 zal thematisch van opzet zijn. Te denken hierbij valt aan brandbestrijding met zowel hoge als lage druk of één daarvan, hulpverleningswerkzaamheden, maar ook een chemicaliëninzet behoort tot de mogelijkheden. In principe wordt voor één thema gekozen. Een combinatie is echter niet uit te sluiten. Ook de inzet van een hulpverleningsvoertuig of een redvoertuig kan voorkomen. Deze voertuigen worden dan inclusief hun bemanning beschikbaar gesteld door het organiserende korps. De inzet van een HV- dan wel redvoertuig vindt plaats door de bevelvoerder van de wedstrijdploeg. Het gaat dan bij een HV om een chauffeur en een magazijnmeester en bij een redvoertuig om een chauffeur en een bediener van de korf. Zij kunnen slechts voor deze werkzaamheden worden ingezet en niet voor andere. Beoordeling van deze mensen vindt niet plaats. De samenwerking wel. Bij de brandweeropleidingen wordt thans ook veel aandacht besteed aan levensreddend handelen. Ook bij de ABWC-vaardigheidstoetsen kan dit een onderdeel vormen van de opdracht c.q. inzet. Maar wees sportief en eerlijk., er kunnen fouten gemaakt worden. Door u en door ons. Echter we zijn allemaal met hetzelfde doel bezig: het leereffect en het niveau van brandweer Nederland steeds op peil te houden en te verbeteren door van elkaar te leren. Geldrop-Mierlo -9- Datum:

10 Wilt u zelf ook een wedstrijd organiseren? Wij zijn altijd op zoek naar wedstrijdlocaties en organiserende korpsen! Neem contact op met uw wedstrijdleider ABWC voor de mogelijkheden. Geldrop-Mierlo -10- Datum:

Vrijwilligers doen ertoe. Het vrijwilligersbeleid van Humanitas: alle uitgangspunten en afspraken op een rij

Vrijwilligers doen ertoe. Het vrijwilligersbeleid van Humanitas: alle uitgangspunten en afspraken op een rij Vrijwilligers doen ertoe Het vrijwilligersbeleid van Humanitas: alle uitgangspunten en afspraken op een rij 4 5 6 8 10 Inhoud 1 De kern van ons vrijwilligersbeleid 2 Vrijwilligerswerk bij Humanitas: voor

Nadere informatie

Koppen bij elkaar! Handleiding voor intercollegiaal overleg in de verzorging

Koppen bij elkaar! Handleiding voor intercollegiaal overleg in de verzorging Koppen bij elkaar! Handleiding voor intercollegiaal overleg in de verzorging Sting, maart 2008 Koppen bij elkaar! Handleiding voor intercollegiaal overleg in de verzorging. Tekst: Ineke Bakx, Rineke Sturm,

Nadere informatie

Respect voor elkaar uit welk land je ook komt. Leerlingen over hun schoolcultuur

Respect voor elkaar uit welk land je ook komt. Leerlingen over hun schoolcultuur Respect voor elkaar uit welk land je ook komt Leerlingen over hun schoolcultuur Auteurs: Tarik Pehlivan Nadia van der Linde Asia Sarti In opdracht van: De Onderwijsraad Met dank aan: Alle betrokken leerlingen,

Nadere informatie

De keien eerst! Actief burgerschap/sociale integratie. met medewerking van Hans Hooghoff en Henk Norder.

De keien eerst! Actief burgerschap/sociale integratie. met medewerking van Hans Hooghoff en Henk Norder. De keien eerst! Actief burgerschap/sociale integratie. Met de AVS op weg. Elaine Toes met medewerking van Hans Hooghoff en Henk Norder. Met dank aan de volgende (bovenschools) directeuren voor hun inbreng

Nadere informatie

Lessen over diversiteitsbeleid. bij gemeenten, provincies en waterschappen

Lessen over diversiteitsbeleid. bij gemeenten, provincies en waterschappen Lessen over diversiteitsbeleid 1 bij gemeenten, provincies en waterschappen 2 L e s s e n o v e r d i v e r s i t e i t s b e l e i d b i j g e m e e n t e n, provincies en waterschappen 3 Lessen over

Nadere informatie

WERK IS DE BESTE ZORG. Participatie voor de meest kwetsbaren in de participatiewet

WERK IS DE BESTE ZORG. Participatie voor de meest kwetsbaren in de participatiewet WERK IS DE BESTE ZORG Participatie voor de meest kwetsbaren in de participatiewet 2 3 Naar verwachting worden over zes maanden worden de Participatiewet, Wmo 2015 en de Jeugdwet van kracht. Gemeenten en

Nadere informatie

Motiveren van medewerkers

Motiveren van medewerkers PROFICIENCY Motiveren van medewerkers Voor de middenkaderleidinggevende die succesvol wil worden in het leiding geven. Jeroen Engelaer Motiveren van Medewerkers geeft in heldere en praktische taal kort

Nadere informatie

Een vergelijking van de Werktop-aanpak met de aanpak in de gemeente Assen

Een vergelijking van de Werktop-aanpak met de aanpak in de gemeente Assen Bijlage III Een vergelijking van de Werktop-aanpak met de aanpak in de gemeente Assen 1 Inleiding In deze bijlage kijken we in de spiegel van Assen. De gemeente Assen heeft namelijk, samen met aangrenzende

Nadere informatie

Coachen met een dubbel doel. Handleiding voor positieve coaching

Coachen met een dubbel doel. Handleiding voor positieve coaching Coachen met een dubbel doel Handleiding voor positieve coaching Hockey Club Houten 1 Voorwoord Hoe krijgen we onze jeugd 1 zover dat ze met plezier het beste uit zichzelf halen? Het belang van goede coaches

Nadere informatie

GEMEENTE VEENENDAAL. De dragers van de Wmo: wat hebben ze nodig? Vrijwilligerswerk in Ede en Veenendaal. Deelrapportage onderzoek pilot Wmo

GEMEENTE VEENENDAAL. De dragers van de Wmo: wat hebben ze nodig? Vrijwilligerswerk in Ede en Veenendaal. Deelrapportage onderzoek pilot Wmo GEMEENTE VEENENDAAL De dragers van de Wmo: wat hebben ze nodig? Vrijwilligerswerk in Ede en Veenendaal Deelrapportage onderzoek pilot Wmo Ede, afdeling O&O, 25 september 2006 De dragers van de Wmo: wat

Nadere informatie

Bespreek je vak man! Waarom een goed gesprek? Een goed gesprek tussen werk nemer en werkgever over thema s als bijblijven

Bespreek je vak man! Waarom een goed gesprek? Een goed gesprek tussen werk nemer en werkgever over thema s als bijblijven bespreek je vak man Bespreek je vak man! Of je nou tractorchauffeur, kraanmachinist of grondwerker bent, ondernemer of werknemer, feit is dat je in een prachtige sector werkt. Natuurlijk wil je dat zo

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Versie: Jeugdbeleidsplan SVB RELEASED V2.1 27-04-2015

Inhoudsopgave. Versie: Jeugdbeleidsplan SVB RELEASED V2.1 27-04-2015 Jeugdbeleidsplan 2015-2019 SV Brandevoort - Voetbal Voorjaar 2015 Versie: Jeugdbeleidsplan SVB RELEASED V2.1 27-04-2015 Inhoudsopgave Jeugd Beleidsplan SV Brandevoort V2.1 2015-2019 Inhoudsopgave... 2

Nadere informatie

Colofon. Vereniging NOV, april 2012

Colofon. Vereniging NOV, april 2012 In veilige handen Hoe begeleid ik vrijwilligersorganisaties bij het voorkomen van seksueel grensoverschrijdend gedrag? Voor steunpunten en ondersteuners Colofon Tekst: Saskia Daru, Ronald Hetem, Wendela

Nadere informatie

Just share it! Geef je kennis een goed doel. CIVIQ Plompetorengracht 17 Postbus 12080 3501 AB Utrecht www.civiq.nl

Just share it! Geef je kennis een goed doel. CIVIQ Plompetorengracht 17 Postbus 12080 3501 AB Utrecht www.civiq.nl Colofon Titel Just share it! Geef je kennis een goed doel. Samengesteld door CIVIQ instituut vrijwillige inzet House of Sharing * Datum Oktober 2004 Contactadressen voor deze publicatie: CIVIQ Plompetorengracht

Nadere informatie

PROJECTEVALUATIE FOCUS OP WERK

PROJECTEVALUATIE FOCUS OP WERK PROJECTEVALUATIE FOCUS OP WERK GGz Eindhoven Caroline Place en Harry Michon Trimbos-instituut, Utrecht 2013 Colofon Financiering Dit onderzoek is onderdeel van en financieel mogelijk gemaakt door het Programma

Nadere informatie

Motiveren is maatwerk! Beloning en motivatie voor jonge vrijwilligers

Motiveren is maatwerk! Beloning en motivatie voor jonge vrijwilligers Motiveren is maatwerk! Beloning en motivatie voor jonge vrijwilligers Auteur(s): Annette van den Bosch en Else-Marije Boss Fotografie omslag: Redmar Kruithof Vormgeving: Suggestie & illusie Drukwerk: True

Nadere informatie

Kunstbalie over het belang van een goed netwerk door Jacolien de Nooij

Kunstbalie over het belang van een goed netwerk door Jacolien de Nooij Kunstbalie over het belang van een goed netwerk door Jacolien de Nooij Afgelopen jaar hebben we diverse pioniers op het gebied van Foto s Ad en Clara Cultuur in de Spiegel geïnterviewd om een beeld te

Nadere informatie

Kinderopvang en Buitenschoolse opvang gericht op natuur en bewegen

Kinderopvang en Buitenschoolse opvang gericht op natuur en bewegen Basisschool de Overplaats Datum: November 2013 Versie: 2 Pagina 1 van 10 Waar kinderen zich thuis voelen Kinderopvang en Buitenschoolse opvang gericht op natuur en bewegen Basisschool de Overplaats Datum:

Nadere informatie

Niemand kan het. alleen!

Niemand kan het. alleen! Niemand kan het alleen! 1 Niemand kan het alleen! 2 1 Voorwoord In Nederland werken we met veel partijen hard aan de toekomst van de jeugd. We bouwen aan goed onderwijs, toegankelijke jeugdzorg, jeugdbeleid

Nadere informatie

Geef ze de ruimte! Kinderparticipatie in de buitenschoolse opvang. J.A.M. Rijnen en E.T. Schreuder NIZW

Geef ze de ruimte! Kinderparticipatie in de buitenschoolse opvang. J.A.M. Rijnen en E.T. Schreuder NIZW Geef ze de ruimte! Geef ze de ruimte! Kinderparticipatie in de buitenschoolse opvang J.A.M. Rijnen en E.T. Schreuder NIZW 1e druk: december 1997 2e druk: september 2000 1997 Nederlands Instituut voor

Nadere informatie

Coaching met een dubbel doel

Coaching met een dubbel doel Coaching met een dubbel doel HANDLEIDING VOOR POSITIEVE COACHING Voorwoord Het belang van goede coaches Als coach vervul je een belangrijke rol in het leven van jonge sporters. Je bent in de positie dat

Nadere informatie

EN NU DE DOCENT NOG...!

EN NU DE DOCENT NOG...! EN NU DE DOCENT NOG...! kernredacteur van dit nummer: Prof. Dr. J.G.L.C. Lodewijks MesoConsult B.V. Tilburg april 1996 1996 MesoConsult B.V. Tilburg Uit deze uitgave mag niets worden verveelvoudigd en/of

Nadere informatie

Op weg naar een duurzame sportvereniging

Op weg naar een duurzame sportvereniging Op weg naar een duurzame sportvereniging 1 Inhoud Inleiding... 4 De fasen op een rij... 10 1. Dromen... 11 1.1 Het begint met een droom... 11 1.2 Mandaat van bestuur en leden... 12 1.3 Wijs verantwoordelijke(n)

Nadere informatie

Het CJG, de oplossing voor de jeugdzorg? De invloed van vertrouwen en samenwerking op de organisaties binnen het Centrum voor Jeugd en Gezin.

Het CJG, de oplossing voor de jeugdzorg? De invloed van vertrouwen en samenwerking op de organisaties binnen het Centrum voor Jeugd en Gezin. Het CJG, de oplossing voor de jeugdzorg? De invloed van vertrouwen en samenwerking op de organisaties binnen het Centrum voor Jeugd en Gezin. Auteur: Eva Geesing 2 Het CJG, de oplossing voor de jeugdzorg?

Nadere informatie

Opvoedingsondersteuning aan gezinnen met jonge kinderen door vrijwilligsters Succesvolle werkwijzen binnen Moeders Informeren Moeders (MIM)

Opvoedingsondersteuning aan gezinnen met jonge kinderen door vrijwilligsters Succesvolle werkwijzen binnen Moeders Informeren Moeders (MIM) Opvoedingsondersteuning aan gezinnen met jonge kinderen door vrijwilligsters Succesvolle werkwijzen binnen Moeders Informeren Moeders (MIM) ~ 7 ~ Opvoedingsondersteuning aan gezinnen met jonge kinderen

Nadere informatie

Handleiding voor organisatoren

Handleiding voor organisatoren Handleiding voor organisatoren 2 handleiding KOM ERBIJ FESTIVALS De Kom erbij Festivals zijn een onderdeel van de Week tegen Eenzaamheid 2014. Een week waarin we samen eenzaamheid aanpakken. Wij, dat is

Nadere informatie

Marktonderzoek doe je zo!

Marktonderzoek doe je zo! Marktonderzoek doe je zo! Praktische handvatten om marktonderzoek te verrichten Dit compacte e-book geeft inzicht in de basis van marktonderzoek en in de te nemen stappen; het biedt inhoudelijk en praktisch

Nadere informatie

langer gemotiveerd en productief aan de slag

langer gemotiveerd en productief aan de slag langer gemotiveerd en productief aan de slag langer gemotiveerd en productief aan de slag praktische tools voor een duurzaam HR-beleid een product ontwikkeld door in samenwerking met met de steun van

Nadere informatie