De woestijn in gedreven meditaties bij Markus 1: 9 17 op zondag 1 van de veertigdagentijd 2015 in de Emmaüskerk

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De woestijn in gedreven meditaties bij Markus 1: 9 17 op zondag 1 van de veertigdagentijd 2015 in de Emmaüskerk"

Transcriptie

1 De woestijn in gedreven meditaties bij Markus 1: 9 17 op zondag 1 van de veertigdagentijd 2015 in de Emmaüskerk Inleiding op de dienst: Vandaag is het dus de eerste zondag van de 40dagentijd. Nog zes weken hebben we te gaan tot het Paasfeest. Zondag Invocabit heet deze dag met zijn oude Latijnse naam. Roep mij aan betekent dat en deze naam is ontleend aan Psalm 91, daar kunnen we lezen: Roept mij aan, dan antwoord ik, ben je in angst en vreze dan kom ik nog dat ogenblik om jou nabij te wezen. Roep God aan, dan antwoordt Hij Dat zijn woorden waar wij waar wij langere tijd bij stil mogen staan en deze 40dagentijd is daar bij uitstek geschikt voor. Het is immers een periode van inkeer en reflectie en in deze 40dagentijd willen we onze handen openen. In het volgende lied tekenen we die symbolische veertig dagen uit. Hoe we op die veertigdaagse weg staan samen met Mozes en Elia, en met Jezus die we vandaag volgen, veertig dagen in de woestijn. (TT 117) Bij de lezingen. Wij lezen nu in vier scènes een gedeelte uit het Markus evangelie. Markus vertelt zijn verhaal heel kort, ingetogen. Geen omhaal van woorden maar puntig en snel. Wij maken daarin het begin van de weg van Jezus mee: als Hij wordt gedoopt door Johannes en daarbij door God wordt gezegend, als Hij door de Geest de woestijn in wordt gedreven, als Hij zijn verkondiging aanvangt en ten laatste als Hij zijn eerste volgelingen roept. Daarbij zingen wij: Open mij bereik mij, als een gebed om ons open te stellen voor deze weg die wij met Jezus herbeleven. Meditatie Wat vertelt Markus het allemaal kort en krachtig. Het is haast sprakeloze taal. Een stem uit de hemel spreekt in zijn zegening van Jezus bij de doop. En Jezus komt tot spreken als Hij verkondigt dat de tijd is vervuld en het koninkrijk van God nabij is. Maar verder in het gedeelte waar we ons vandaag - naar de gang van de traditie - op richten, de tijd dat Jezus in de woestijn is, wordt er bij Markus geen woord gesproken. Heel anders dan bij Matteüs en bij Lukas die Jezus en de duivel sprekend opvoeren. Hier geen woord. Hier lijkt het te gaan om een stille omgang met de leegte van de woestijn. Voor wat er in die woestijn gebeurt zijn er eigenlijke geen woorden. Het is een woordeloos verhaal omdat Jezus de hoofdpersoon zelf sprakeloos lijkt. En wezenloos. Los van zijn eigen persoon, geschiedenis, karakter. Los geslagen van eigen zekerheid. Want die stille woordeloze scene begint niet kalm en rimpelloos. Jezus staat er wordt door de Geest de woestijn in gedreven. Dat is krachtige taal. Dat gaat niet zomaar even.

2 Hier wordt hetzelfde werkwoord gebruikt dat we zo vaak in dit evangelie tegenkomen (ekballoo) en dat verwijst naar de macht van Jezus en zijn leerlingen om de duivels uit de mensen te drijven. Het zelfde werkwoord staat er als Jezus de kooplieden van het tempelplein uit-drijft. Uitdrijven, het botst, het overrompeld, je raakt van je stuk. Zo grijpt de Geest Jezus aan en drijft hem die leegte en die stilte in. Ik stel mij voor dat een psalmgebed met hem meegaat. Nu Hij zo door die hemelse stem is genoemd en benoemd. Zoon, Geliefde. Hoe kan Hij gaan op die weg? uit psalm 25 4 Maak mij, HEER, met uw wegen vertrouwd, leer mij uw paden te gaan. 5 Wijs mij de weg van uw waarheid en onderricht mij, want u bent de God die mij redt, op u blijf ik hopen, elke dag weer. ( ) [14 Het stil gesprek met de HEER is weggelegd voor wie hem vrezen zó maakt hij hen vertrouwd met zijn verbond] 15 Ik houd mijn oog gericht op de HEER, hij bevrijdt mijn voeten uit het net. 16 Keer u tot mij en wees mij genadig, ik ben alleen en ellendig. 17 Mijn hart is vol van angst, bevrijd mij uit mijn benauwenis. Nu in die leegte. In een verbijsterd zwijgen. Veertig dagen lang als tijd van afzien. Van een uiterste inspanning. Als een atleet. Ascese. De oefening, de kunst van het afzien van al het gewone. Want de woestijn is echt een andere wereld. Een ander leven. Het onvoorstelbare leven. De woestijn overkomt mensen als ze hun geliefde verliezen. Als ze in de steek worden gelaten. Als ze opeens horen dat ze dood-ziek zijn. Als opeens de leugen regeert. Als je bedrogen wordt. Als de raketten inslaan. Als een mens in je midden een levende bom blijkt. Naakte, koude feiten als de bitter koude nachten in de woestijn. Woestijn is de wereld zonder romantiek. Onttoverd. Zonder houvast. Zo komt een mens soms in de woestijn van het leven. Een plek waar zo op het eerste gezicht, geen sprake lijkt van God. Het geloof is ons antwoord op het Woord van God, zeggen ze. Maar in de woestijn, is dat Woord nauwelijks meer te horen. En als er niemand spreekt, als het leven sprakeloos is, wat ga je dan horen, wat speelt er dan in je op? Ons hele leven zo lijkt het - bestaat uit wat wij vaststellen. Bestaat uit wat wij voor waar houden, voor werkelijk aannemen. Maar in die leegte van de woestijn, van de crisis staat niet meer vast.

3 Alles komt op losse schroeven te staan. En juist daar, in die onttovering, in dat landschap zonder houvast, als niemand meer spreekt, dán kunnen we bidden. Als het lijkt alsof er niemand meer antwoordt, dán in die onwerkelijke werkelijkheid kan het gebed op gang komen. Wij bidden dan: aanvaard ons gebed, gij die hoort, reik naar ons, kom en maak ons vrij. Eindelijk heeft een monnik in het klooster na jaren oefenen, na jaren ascese afzien, na jaren van afzien, de sprakeloosheid en de stilte gevonden om te bidden: Heer ontferm u over mij. Eindelijk kan je er van af zien te zeggen ík denk dus ík ben Uiteindelijk kun je doorléven wat Paulus heeft bedoeld toen hij zei: niet ik, maar Christus leeft in mij (Galaten 2:20). In de woestenij kan de verborgenheid van God, zijn verbergen, zijn onzichtbaar zijn, ons duidelijk worden juist als een vindplaats. Los van de god die wij ons dachten vinden we God. Uit Psalm 27 7 Hoor mij, HEER, als ik tot u roep, wees genadig en antwoord mij. 8 Mijn hart zegt u na: Zoek mijn nabijheid! Uw nabijheid, HEER, wil ik zoeken, 9 verberg uw gelaat niet voor mij, wijs uw dienaar niet af in uw toorn. U bent mij altijd tot hulp geweest, verstoot mij niet, verlaat mij niet, God, mijn behoud. 10 Al verlaten mij vader en moeder, de HEER neemt mij liefdevol aan. 11 Wijs mij uw weg, HEER, leid mij op een effen pad. De woestijn in gaan, is geen stilstand. Niet versteend en verstoft, maar een zoekend gaan, vol verlangen. Op zoek naar water, naar beschutting tegen de hitte de kou. Op zoek naar het goede leven van melk en honing. Net als het volk van Israel dat gaan moest. Met een belofte in hun hoofd en harten. Je gaat over zandruggen, rotspartijen, heuveltoppen, door kloven en ravijnen, door valleien, over harde rotsgrond en het losse diepe zand. Al gaande blijkt de leegte en de stilte niet éénduidig. Wie de woestijn doortrekt ziet de steeds verschillende kleuren. En stuit op telkens nieuwe uitdagingen. Markus noemt er één: de Satan die beproeft. De tegenstrever. Die ons verlangen wil ondermijnen. Die ons oprechte zoeken wil afzwakken. En dan ten tweede - de wilde dieren. Dat wat ons angst inboezemt, de brullende leeuw, de verraderlijke slang. In elke woestijn ontdek je dat. Hoe je pure verlangen weggedrukt kan worden en je zegt: het gaat wel weer goed genoeg. Je past je aan. Je schort je dromen op.

4 Je dekt je visoen van liefde, van recht en vrede af. De kleur gaat uit je leven. En die angsten. De angst-fabriek van zelfverklaarde Islamieten draait op volle toeren. Zoveel onzekerheid nu de oorlog aan Europa knaagt. Telkens weer de alarmklok over nieuwe grote tegenslagen. Wilde dieren genoeg. Maar al gaande is er beschutting. Al gaande vind je soms water. Al gaande is er brood uit de hemel, een doortocht door de zee, een wandelen op water. Uit psalm 91 7 Al vallen er duizend aan je linkerzijde en tienduizend aan je rechterhand, jou zal niets overkomen. 8 Open je ogen en zie hoe wie kwaad doen worden gestraft. 9 U bent mijn toevlucht, HEER. Als je mag wonen bij de Allerhoogste, 10 zal het kwaad je niet bereiken, geen plaag je tent ooit treffen. 11 Hij vertrouwt je toe aan zijn engelen, die over je waken waar je ook gaat. 12 Hun handen zullen je dragen, je voet zul je niet stoten aan een steen. 13 Leeuw en adder zul je vertrappen, roofdier en slang vermorzelen. 14 Ik zal bevrijden wie mij liefheeft en beschermen wie met mijn naam vertrouwd is. Deus interior intimo meo (God is mij meer nabij dan ik mijzelf) schreef kerkvader Augustinus. De Satan leidt ons af. De wilde dieren maken ons angstig. En zo verzanden wij in onze woestijn. We lopen tot onze enkels in het zand. We lijken niet vooruit te komen. Maar dan kan zich de nabijheid van God zich juist doen gelden. Zoals in dat populaire gedicht waarin iemand langs het strand loopt en na veel moeite acherom kijkt en dan niet meer alleen zijn eigen voetstappen ziet maar de verdiepte voetstappen van een God die hem heeft gedragen. God dragende engel. De dienende engelen met Jezus in de Woestijn, diakenen, dienaren die het van je over nemen als je zelf helemaal leeg bent, als je stuk zit, als je je zelf kwijt bent. Augustinus verzucht dan: God is mij meer nabij, dan ik mijzelf. De verborgen en verhulde God, de God die niet meer sprak, toen en daar en wel veertig dagen lang, die laat zich tóch soms ervaren. Als dienaar, als steun, als kern van je verlangen. De woestijn is nooit helemaal weg, ze zal er altijd zijn. En satan komt vast wel terug. En de leeuw zal weer grommen. De slang zal te voorschijn blijven schieten. Maar jij staat recht, de zon zal je niet steken. Geen angst zal je verlammen. Er is kracht gekomen, een stem is weer gaan spreken. Een Woord dat je draagt.

5 uit psalm 121 Ik sla mijn ogen op naar de bergen, van waar komt mijn hulp? 2 Mijn hulp komt van de HEER die hemel en aarde gemaakt heeft. 3 Hij zal je voet niet laten wankelen, hij zal niet sluimeren, je wachter. 4 Nee, hij sluimert niet, hij slaapt niet, de wachter van Israël. 5 De HEER is je wachter, de HEER is de schaduw aan je rechterhand: 6 overdag kan de zon je niet steken, bij nacht de maan je niet schaden. 7 De HEER behoedt je voor alle kwaad, hij waakt over je leven, 8 de HEER houdt de wacht over je gaan en je komen van nu tot in eeuwigheid. Johannes de Voorloper, de Doper is gevangen genomen. Ook toen had je koppensnellers, angst-fabrieken, terreur-zaaiers. Maar Jezus kent nu de weg door de woestijn. Hij heeft de helderheid van het zuivere verlangen. Hij ziet het licht dat God deze wereld gunt. Jezus wijst de weg van de ommekeer, te vertrouwen op het Goede Nieuws. En het aan te durven de naaste een naaste te zijn, een visser van mensen worden. Vol vertrouwen gaat Hij ons voor. Uit Psalm 62 8 Bij God is mijn redding en eer, mijn machtige rots, mijn schuilplaats is God. 9 Vertrouw op hem, mijn volk, te allen tijde, open voor hem uw hart, God is onze schuilplaats. En daarvan zingen wij: 4 Wees stil, mijn ziel, tot God uw Heer, Hij immers schenkt u altijd weer zijn heil, - op Hem toch kunt gij bouwen. Wankel dan niet, want Hij staat vast, Hij is, ook als het onheil wast, uw rots, uw enige vertrouwen. 5 Voorwaar, Hij is mijn heil, mijn rots, mijn naam rust in de schutse Gods. O volk, uw God laat u niet vallen. Als gij voor Hem uw hart uitstort, vertrouw dat gij gezegend wordt: God is een schuilplaats voor ons allen. Paul van der Harst

Zijn bescherming op elk gebied van jou leven

Zijn bescherming op elk gebied van jou leven Zijn bescherming op elk gebied van jou leven Mattheus 24 1 En Jezus ging weg en vertrok uit de tempel; en Zijn discipelen kwamen naar Hem toe om Hem op de gebouwen van de tempel te wijzen. 2 Jezus antwoordde

Nadere informatie

31 december uur AA Kramer orgel: Jannes Munneke schriftlezing: Jaap Wolters

31 december uur AA Kramer orgel: Jannes Munneke schriftlezing: Jaap Wolters 31 december 2018 19.30 uur AA Kramer orgel: Jannes Munneke schriftlezing: Jaap Wolters Orde van dienst: Welkom Votum en zegegroet GK ps100 Inleiding: een jaar voorbij. Lezen: Psalm 91 Zingen: LB 91a Wie

Nadere informatie

Met open armen Schrijvers voor gerechtigheid

Met open armen Schrijvers voor gerechtigheid Hartelijk welkom Met open armen Schrijvers voor gerechtigheid Kom, als je honger hebt of dorst. Hier kun je eten, deel met ons. Kom met je tranen en je pijn. Hier is het goed, hier mag je zijn. Met open

Nadere informatie

Stilte vooraf. Inleiding Uitleg vooraf. Symboliek bij de bloemen Kaars aansteken

Stilte vooraf. Inleiding Uitleg vooraf. Symboliek bij de bloemen Kaars aansteken Stilte vooraf. Stil moment 20 februari 2015 -Word stil om in Gods aanwezigheid te zijn.- Inleiding Als thema voor de Stille Momenten is dit jaar gekozen voor : Open je handen. Want we geloven dat God onze

Nadere informatie

_liturgie_morgendienst.docx30 oktober uur ds J. Wilmink orgel Johan Volk schriftlezing Biny Blijdorp

_liturgie_morgendienst.docx30 oktober uur ds J. Wilmink orgel Johan Volk schriftlezing Biny Blijdorp 20161030_liturgie_morgendienst.docx30 oktober 17.00 uur ds J. Wilmink orgel Johan Volk schriftlezing Biny Blijdorp Welkom door ouderling van dienst Mededelingen Gezongen Votum en groet Samenzang: LB Psalm

Nadere informatie

Heer ik kom tot u Heer, ik kom tot U, hoor naar mijn gebed. Vergeef mijn zonden nu, en reinig mijn hart.

Heer ik kom tot u Heer, ik kom tot U, hoor naar mijn gebed. Vergeef mijn zonden nu, en reinig mijn hart. Toon mijn liefde Aan de maaltijd wordt het stil, als de meester knielen wil, en vol liefde als een knecht, elk apart de voeten wast en zegt: Dit is wat Ik wil dat jullie doen, dit is waarom Ik bij jullie

Nadere informatie

Opdracht Muziek muziek

Opdracht Muziek muziek Opdracht Muziek muziek Opdracht door een scholier 916 woorden 16 februari 2016 5,4 1 keer beoordeeld Vak Muziek -Zoek 2 opwekkingsliederen op internet. Mijn hulp is van U, Heer Ik hef mijn ogen op naar

Nadere informatie

Avondgebeden in de stille week. Blijf hier met mij waken

Avondgebeden in de stille week. Blijf hier met mij waken Avondgebeden in de stille week Blijf hier met mij waken Protestantse wijkgemeente Apeldoorn-Noordoost Julianakerk 2019 omslag: Jezus neemt het kruis op zich één van de kruiswegstaties van Margaret van

Nadere informatie

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. I. Paauw (Eindhoven)

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. I. Paauw (Eindhoven) Welkom in deze dienst Voorganger is ds. I. Paauw (Eindhoven) Schriftlezing: 1 Kronieken 4 vers 1 t/m 23 Lied 303 (Op Toonhoogte) Psalm 75 vers 1 (Schoolpsalm) Psalm 65 vers 1 en 3 (Nieuwe Psalmberijming)

Nadere informatie

DE VOORBEREIDING We nemen onze plaatsen in en blijven gedurende de gehele dienst zitten. Bij het slotlied gaan wij staan!

DE VOORBEREIDING We nemen onze plaatsen in en blijven gedurende de gehele dienst zitten. Bij het slotlied gaan wij staan! STILLE ZATERDAG - 31 maart 2018 kerk te Midwolde - 19.30 uur In de Joodse en Bijbelse tijdberekening begint de dag met de avond: zo begint de zondag op zaterdagavond. Bij zonsondergang Stille Zaterdag

Nadere informatie

Een pelgrimage van gerechtigheid en vrede

Een pelgrimage van gerechtigheid en vrede Protestants Kralingen Een pelgrimage van gerechtigheid en vrede Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 23 augustus 2015 Protestants Kralingen Een pelgrimage van gerechtigheid en vrede Orgelspel uit

Nadere informatie

N.B. Geloof wat er staat geschreven en bid deze psalm regelmatig! ( t liefst hardop).

N.B. Geloof wat er staat geschreven en bid deze psalm regelmatig! ( t liefst hardop). Psalm 91 als gebed Wie in de schuilplaats van de Allerhoogste verblijft, kan rustig slapen, want de Almachtige werpt Zijn schaduw over hen. Ik zeg tegen de Heer: U bent mijn toevlucht, bij U ben ik veilig

Nadere informatie

Op reis met God Liturgie voor de dienst op zondag 5 februari 2012

Op reis met God Liturgie voor de dienst op zondag 5 februari 2012 Op reis met God Liturgie voor de dienst op zondag 5 februari 2012 ter afsluiting van het project Kerk, School en Gezin 2012 in de Grote- of Andreaskerk te Hattem Hervormde gemeente Hattem - wijkgemeente

Nadere informatie

WIE IS JEZUS? EN WIE BEN IK?

WIE IS JEZUS? EN WIE BEN IK? WIE IS JEZUS? EN WIE BEN IK? Zondag 5 maart 2017 in het Kruispunt in Voorschoten Orgelspel Welkom en mededelingen VOORBEREIDING Zingen: Lied (Psalm) 91a. Bemoediging: voorganger : Onze hulp is in de naam

Nadere informatie

Opwekking 346: Opwekking 167:

Opwekking 346: Opwekking 167: Opwekking 346: Maak ons tot een stralend licht een stralend licht Tot de wereld ziet wie haar het leven geeft. Laat het schijnen door ons heen. Maak ons tot een woord van hoop een levend woord dat U verlossing

Nadere informatie

Orde van dienst op zondag 10 maart 2019 in De Kern. Thema Op weg naar Pasen: een nieuw begin. Eerste zondag van de veertigdagentijd / invocabit

Orde van dienst op zondag 10 maart 2019 in De Kern. Thema Op weg naar Pasen: een nieuw begin. Eerste zondag van de veertigdagentijd / invocabit Orde van dienst op zondag 10 maart 2019 in De Kern. Eerste zondag van de veertigdagentijd / invocabit Thema Op weg naar Pasen: een nieuw begin Voorganger ds. Harry Gijsen Organist: Kees Heinen Welkom en

Nadere informatie

Exodus 3, 1-15 Belijdenis- en doopdienst 9 oktober 2011 Wehl. Thema: 'Ik heb je bij je naam geroepen!' Gemeente,

Exodus 3, 1-15 Belijdenis- en doopdienst 9 oktober 2011 Wehl. Thema: 'Ik heb je bij je naam geroepen!' Gemeente, Exodus 3, 1-15 Belijdenis- en doopdienst 9 oktober 2011 Wehl Thema: 'Ik heb je bij je naam geroepen!' Gemeente, Er wordt vandaag gedoopt de naam van een mensenkind wordt verbonden met die van God. In onze

Nadere informatie

- GK gezang 174 = LB 221 (zo vriendelijk en veilig als het licht)

- GK gezang 174 = LB 221 (zo vriendelijk en veilig als het licht) 5 februari 2017 17.00 uur A Kruizinga orgel: Piet Noort - gezongen votum / zegengroet / gezongen amen - GK psalm 63: 2. 3 (Uw liefde is het hoogste goed) - L: 2 Koningen 20: 1-11 - GK psalm 116: 1. 2.

Nadere informatie

Lezen : Lucas 4 : Psalm 91 : 1, 7 en 8 NLB 540 Lied 172 : 1 en 4 Psalm 131 Gezang 144

Lezen : Lucas 4 : Psalm 91 : 1, 7 en 8 NLB 540 Lied 172 : 1 en 4 Psalm 131 Gezang 144 Lezen : Lucas 4 : 1-13 Psalm 91 : 1, 7 en 8 NLB 540 Lied 172 : 1 en 4 Psalm 131 Gezang 144 Social Media Event JAC Drachten Social Media Event JAC Drachten Social Media Event 17 April 20:00 uur Ichtus hûs

Nadere informatie

Zingen: OTH 45 - als een hert dat verlangt naar water. Zingen: Opwekking 468 - wij willen dat Jezus wordt verhoogd

Zingen: OTH 45 - als een hert dat verlangt naar water. Zingen: Opwekking 468 - wij willen dat Jezus wordt verhoogd Welkom Zingen: OTH 204 - kom tot de Vader Votum en groet Zingen: OTH187 - maak mij rein voor u Gebed Gezongen geloofsbelijdenis: Opwekking 426 Ja, ik geloof in Jezus Schriftlezing: Psalm 27 Zingen: OTH

Nadere informatie

Protestantse wijkgemeente 'Open Hof' te Kampen Morgengebed op nieuwjaarsdag, zondag 1 januari 2017 om uur. Orgelspel - Woord van welkom - Stilte

Protestantse wijkgemeente 'Open Hof' te Kampen Morgengebed op nieuwjaarsdag, zondag 1 januari 2017 om uur. Orgelspel - Woord van welkom - Stilte Protestantse wijkgemeente 'Open Hof' te Kampen Morgengebed op nieuwjaarsdag, zondag 1 januari 2017 om 10.30 uur Orgelspel - Woord van welkom - Stilte Openingsvers O HEER, open mijn lippen. Mijn mond zal

Nadere informatie

29 januari uur AA Kramer orgel: Peter Sneep; piano: Walther Zwart zang: Nellie Ekhart. votum en groet. GK psalm 93. gebed

29 januari uur AA Kramer orgel: Peter Sneep; piano: Walther Zwart zang: Nellie Ekhart. votum en groet. GK psalm 93. gebed 29 januari 10.00 uur AA Kramer orgel: Peter Sneep; piano: Walther Zwart zang: Nellie Ekhart votum en groet. GK psalm 93 kinderen: Jezus volgen? LB 531 = LvdK 47 lezen: Markus 1: 9-20 GK psalm 91: 1, 7

Nadere informatie

Liturgie zondag 2017 Voorganger: ds. Reinoud Koning Organist: Ans Kuus Zang: Mariette Nijs

Liturgie zondag 2017 Voorganger: ds. Reinoud Koning Organist: Ans Kuus Zang: Mariette Nijs Liturgie zondag 2017 Voorganger: ds. Reinoud Koning Organist: Ans Kuus Zang: Mariette Nijs Welkom door de ouderling Stil gebed Zingen 'Votum en groet' (Sela - Hemelhoog 495 / 1x Mariette en 1x samen) Onze

Nadere informatie

Eucharistie met ziekenzalving

Eucharistie met ziekenzalving Intredelied: Eucharistie met ziekenzalving Vrede voor jou, hierheen gekomen, zoekend met ons om mens te zijn. Jij maar alleen, jij met je vrienden, jij met je last, verborgen pijn: vrede, genade, God om

Nadere informatie

PROTESTANTSE KERK CASTRICUM. Dorpskerk. Zondag,26 november 2017 Aanvang 17.00uur

PROTESTANTSE KERK CASTRICUM. Dorpskerk. Zondag,26 november 2017 Aanvang 17.00uur PROTESTANTSE KERK CASTRICUM Dorpskerk Zondag,26 november 2017 Aanvang 17.00uur Zij raken niet vergeten die ons zijn voorgegaan. blijvend met ons verbonden. Namen, gedragen en geschrevenin de holte van

Nadere informatie

Orde van Dienst Laatste zondag van het kerkelijk jaar november 2016 om 9.30 uur Hervormde gemeente Sellingen.

Orde van Dienst Laatste zondag van het kerkelijk jaar november 2016 om 9.30 uur Hervormde gemeente Sellingen. Orde van Dienst Laatste zondag van het kerkelijk jaar 2015-2016 20 november 2016 om 9.30 uur Hervormde gemeente Sellingen. Voorganger : ds. A.L. Verduijn Organist : mevrouw Anita Wubs Welkom en mededelingen.

Nadere informatie

zaterdag 31 december 2016 OUDEJAARSDAG MIDDAGGEBED uur Gezongen wordt uit het Liedboek 2013 (Zingen en bidden in huis en kerk)

zaterdag 31 december 2016 OUDEJAARSDAG MIDDAGGEBED uur Gezongen wordt uit het Liedboek 2013 (Zingen en bidden in huis en kerk) ORDE VAN DIENST voor de viering van zaterdag 31 december 2016 OUDEJAARSDAG MIDDAGGEBED 17.00 uur Kleur: wit Voorganger : ds. Erwin de Fouw Organist : Piet George Klootwijk De collectes zijn vandaag bestemd

Nadere informatie

Liederenbundel Toerustend Weekend

Liederenbundel Toerustend Weekend 1 Opwekking 123 Groot is uw trouw, o Heer Groot is uw trouw, o Heer, mijn God en Vader. Er is geen schaduw van omkeer bij U. Ben ik ontrouw, Gij blijft immer Dezelfde die Gij steeds waart, dat bewijst

Nadere informatie

Goede Reisdienst 8 juli 2018: Immanuëlkerk; ds. Wim Barendrecht; Orgel/piano Gerard de Waardt, m.m.v. Samenspeelgroep,

Goede Reisdienst 8 juli 2018: Immanuëlkerk; ds. Wim Barendrecht; Orgel/piano Gerard de Waardt, m.m.v. Samenspeelgroep, Goede Reisdienst 8 juli 2018: Immanuëlkerk; ds. Wim Barendrecht; Orgel/piano Gerard de Waardt, m.m.v. Samenspeelgroep, The Miracles, o.l.v. Carin van Toor. Zingen vóór de dienst: God van Licht Refrein

Nadere informatie

Er zal geen verzengende hitte, geen dorst en geen honger meer zijn want Hij zal ze weiden aan water dat vloeit uit het hart der woestijn.

Er zal geen verzengende hitte, geen dorst en geen honger meer zijn want Hij zal ze weiden aan water dat vloeit uit het hart der woestijn. VESPER op woensdag maart 016 in de Dorpskerk te Bloemendaal aanvang: 19.15 uur Liturgen: Agneta Markusse en Ali Bos Pianist: Janny van der Meer Thema: 'De vreemdeling in ons midden' STILTE VOOR DE VESPER

Nadere informatie

DUINZICHTKERK - zondag 15 oktober 2017 Wijkgemeente Archipel- Benoordenhout

DUINZICHTKERK - zondag 15 oktober 2017 Wijkgemeente Archipel- Benoordenhout DUINZICHTKERK - zondag 15 oktober 2017 Wijkgemeente Archipel- Benoordenhout voorganger ds. Corrie van Duinen; ouderling: Stan Butijn; diaken: Willemien de Vlieger; organist: Gert Boersma DE INTREDE - de

Nadere informatie

Lieuwe Manuel Klamer. Machteld Hannah Klamer

Lieuwe Manuel Klamer. Machteld Hannah Klamer Liturgie voor de dienst waarin de Heilige Doop bediend zal worden aan Lieuwe Manuel Klamer en Machteld Hannah Klamer op 2 juni 2019 in de Ichthuskerk te Tholen ~ 0 ~ Voorganger: Ds. Peter Broere Organist:

Nadere informatie

U wordt verzocht in het middenvak plaats te nemen. Stilte. Gebed van de witte donderdag

U wordt verzocht in het middenvak plaats te nemen. Stilte. Gebed van de witte donderdag -1- U wordt verzocht in het middenvak plaats te nemen Stilte Welkom en bemoediging V: Onze hulp is de Naam van de Heer, die hemel en aarde gemaakt heeft A: Amen Zingen: psalm 116: 1, 2, 3, 4 2 Toen de

Nadere informatie

Ik groet het licht. De psalmen uit hun schaduw. Francien van de Beek

Ik groet het licht. De psalmen uit hun schaduw. Francien van de Beek Ik groet het licht De psalmen uit hun schaduw Francien van de Beek Boek I, psalm 1-41, bevat voornamelijk psalmen waarin de worsteling die een mens doormaakt op velerlei wijze beschreven en/of bezongen

Nadere informatie

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen Orde van Dienst Zondag 7 oktober 2018 Welkom en mededelingen Zingen Psalm 8: 1, 2 en 3 Heer, onze Heer, hoe heerlijk 1. Heer, onze Heer, hoe heerlijk en verheven hebt Gij uw naam op aarde uitgeschrevenmachtige

Nadere informatie

Orde van dienst voor de kerkdienst waarin 10 mensen belijdenis van het geloof zullen afleggen uit wijk 3. 3 april 2016 Oude Kerk in Barneveld

Orde van dienst voor de kerkdienst waarin 10 mensen belijdenis van het geloof zullen afleggen uit wijk 3. 3 april 2016 Oude Kerk in Barneveld Orde van dienst voor de kerkdienst waarin 10 mensen belijdenis van het geloof zullen afleggen uit wijk 3 3 april 2016 Oude Kerk in Barneveld Predikant: ds. M. P. D. Barth Organist/pianist: R. van Middendorp

Nadere informatie

thema: JE NAAM OCHTENDGEBED IN DE MORGEN VAN DE ACHTSTE DAG Gereformeerde Kerk Nieuwe Pekela 1 januari 2018 om uur -3-

thema: JE NAAM OCHTENDGEBED IN DE MORGEN VAN DE ACHTSTE DAG Gereformeerde Kerk Nieuwe Pekela 1 januari 2018 om uur -3- OCHTENDGEBED IN DE MORGEN VAN DE ACHTSTE DAG thema: JE NAAM -3- Vandaag op de eerste dag van het jaar 2018 staat de naam centraal. We beginnen elk nieuw jaar anno Domini met de naamdag van Jezus. In de

Nadere informatie

Organist:Cor van Kooten

Organist:Cor van Kooten Witte Donderdag viering : Handen die voeten wassen Voorganger: Ds. D. van Leeuwen Assink Organist:Cor van Kooten orgelspel begroeting door de ouderling van dienst Lied 276 gemeente blijft zitten v. Onze

Nadere informatie

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = Orde van dienst voor zondag 9 maart 2014, 1 e zondag in de 40-dagentijd, medewerking van De Lofstem uit Lemele Brugkerk, Kroonplein 1 te Lemelerveld Aanvang: 10.00 uur Voorganger: ds. Kees Benard Organist:

Nadere informatie

God is mijn Herder, die mij weidt in groene velden vind ik rust Hij gaat mij voor naar stille wateren. Zijn goedheid verkwikt mijn ziel.

God is mijn Herder, die mij weidt in groene velden vind ik rust Hij gaat mij voor naar stille wateren. Zijn goedheid verkwikt mijn ziel. Lied 01 Titel: God is mijn Herder Arrangement: Martin Zonnenberg Eerste componist: Stuart Townend (Nederlandse) Harold ten Cate God is mijn Herder, die mij weidt in groene velden vind ik rust Hij gaat

Nadere informatie

Aanvangslied: Lied 283

Aanvangslied: Lied 283 Liturgie voor de morgendienst in kerkcentrum Open Hof Op 10 augustus 2014 om 9:30 uur Voorganger: ds. Wim Terlouw Organist: Cor Schoneveld Aanvangslied: Lied 283 In de veelheid van geluiden in het stormen

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST VOOR ZONDAG 2 SEPTEMBER 2018 IN DE MENTEKERK TE SCHOONEBEEK

ORDE VAN DIENST VOOR ZONDAG 2 SEPTEMBER 2018 IN DE MENTEKERK TE SCHOONEBEEK ORDE VAN DIENST VOOR ZONDAG 2 SEPTEMBER 2018 IN DE MENTEKERK TE SCHOONEBEEK VOORGANGER: Dr. J.C. Borst OUDERLING: Greetje Hubers-Hekhuis DIAKEN: Roelie Meyering-Rougoor ORGANIST: Anja Wolbers-Kuilder LECTOR:

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST. In samenwerking met Kerk Zonder Grenzen Orgelspel. Welkom en mededelingen

ORDE VAN DIENST. In samenwerking met Kerk Zonder Grenzen  Orgelspel. Welkom en mededelingen No. B3 ORDE VAN DIENST voor de viering van zondag 22 februari 2015 in de Grote of Sint Joriskerk Torenstraat 1 in Westzaan. Deze dienst wordt uitgezonden via Radio Bloemendaal op zondag 8 maart a.s. om

Nadere informatie

Zondag 12 april 2015

Zondag 12 april 2015 Zondag 12 april 2015 Lichtlied: 637:1 en 4 4. Ziehier het licht van lange duur, ziehier de Zoon, de zon, het vuur; o vlam van Pasen, steek ons aan de Heer is waarlijk opgestaan! 1 Welkom Bemoediging en

Nadere informatie

1 januari 2015, uur Wijkgemeente Martinikerk Groningen

1 januari 2015, uur Wijkgemeente Martinikerk Groningen 1 januari 2015, 10.30 uur Wijkgemeente Martinikerk Groningen Van harte welkom in deze dienst van de Wijkgemeente Martinikerk. In deze dienst zingen we uit het Liedboek voor de Kerken. Een exemplaar kunt

Nadere informatie

zondag 28 juni uur Pagina 1

zondag 28 juni uur Pagina 1 28 juni 10.30 uur AA Kramer Votum en zegengroet Psalm 84 (Psalmen voor nu) Wet Opwekking 518 Heer, u doorgrondt en kent mij. Kindmoment: Waar ben je? GK 171: 1, 2 Lezen: Psalm 62 Zingen: GK 174 Preek Zingen:

Nadere informatie

Avondgebed. Week van Gebed om de Eenheid der Kerken Op weg als vrienden van Jezus. Voorgangers: Ds. Peter Mol en Ds.

Avondgebed. Week van Gebed om de Eenheid der Kerken Op weg als vrienden van Jezus. Voorgangers: Ds. Peter Mol en Ds. Avondgebed Week van Gebed om de Eenheid der Kerken 2012 Op weg als vrienden van Jezus Voorgangers: Ds. Peter Mol en Ds. Dick Lagewaard donderdag 24 januari Aanvangslied: Wat vraagt de Heer, uw God, van

Nadere informatie

God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig.

God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. zondag 1 januari NIEUWJAARSDAG God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. Psalm 67:2 God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. Wees bij ons en bescherm ons. Dan zal iedereen zien dat u

Nadere informatie

OM TE BEGINNEN Welkom en mededelingen Muziek Allen gaan staan. Genade zij u en vrede van God onze Vader en van Jezus Christus, onze Heer!

OM TE BEGINNEN Welkom en mededelingen Muziek Allen gaan staan. Genade zij u en vrede van God onze Vader en van Jezus Christus, onze Heer! WILHELMINAKERK SOEST 27 september 2015 Voorganger: Ambtsdrager: Lector: Organist: ds. Sj. van der Zee, Gorinchem Fred Heidinga, Dênise Smit Loes Paul Theo van der Woude OM TE BEGINNEN Welkom en mededelingen

Nadere informatie

Dooponderwijs en -vragen (aangepast) Presentatie Geliefde broers en zussen, jullie willen heel graag dat jullie kinderen worden gedoopt!

Dooponderwijs en -vragen (aangepast) Presentatie Geliefde broers en zussen, jullie willen heel graag dat jullie kinderen worden gedoopt! Dooponderwijs en -vragen (aangepast) Presentatie Geliefde broers en zussen, jullie willen heel graag dat jullie kinderen worden gedoopt! Over dopen Aan dat verlangen geven we als gemeente ook vandaag graag

Nadere informatie

Orde voor de bevestigings en intrededienst van Jan Visser als dienaar des Woords

Orde voor de bevestigings en intrededienst van Jan Visser als dienaar des Woords Orde voor de bevestigings en intrededienst van Jan Visser als dienaar des Woords 14 december 2008 14.30 uur Protestantse Gemeente Lexmond Voorgangers: ds. G. Nijmeijer proponent J. Visser Zingen uit: Liedboek

Nadere informatie

Welkom! Kerkelijke inzegening van het huwelijk tussen Hans Bijl en Mirjam van der Weij

Welkom! Kerkelijke inzegening van het huwelijk tussen Hans Bijl en Mirjam van der Weij Welkom! Kerkelijke inzegening van het huwelijk tussen Hans Bijl en Mirjam van der Weij City Harmonic Wedding Day Votum en Groet (Sela) Votum Onze hulp en onze verwachting is van God, onze Heer. Hij die

Nadere informatie

Zingen 'Votum en groet' (Hemelhoog 495) Onze hulp en onze verwachting is van God, onze Heer. Hij die alles maakte, laat niet los wat Hij begon.

Zingen 'Votum en groet' (Hemelhoog 495) Onze hulp en onze verwachting is van God, onze Heer. Hij die alles maakte, laat niet los wat Hij begon. Liturgie zondag 31 december 2018 om 19:00 uur Andreaskerk Putten Voorganger ds. Reinoud Koning Lector Marianne Mulder Organist Rik Nijs Koster Evert van den Heuvel Techniek Arjan van den Bor ORDE VAN DIENST

Nadere informatie

ORDE voor het Avondgebed Stille Zaterdag 19 april 2014 Michaëlskerk uur

ORDE voor het Avondgebed Stille Zaterdag 19 april 2014 Michaëlskerk uur ORDE voor het Avondgebed Stille Zaterdag 19 april 2014 Michaëlskerk 19.30 uur Op de Stille Zaterdag gedenken we dat de Heer heeft gerust in het graf. Stil heet deze zevende dag, deze sabbat, die ons in

Nadere informatie

MORGENGEBED. in de morgen van de achtste dag. Volheid der dagen. Gereformeerde Kerk Nieuwe Pekela 1 januari Welkom

MORGENGEBED. in de morgen van de achtste dag. Volheid der dagen. Gereformeerde Kerk Nieuwe Pekela 1 januari Welkom MORGENGEBED Welkom -2- in de morgen van de achtste dag Volheid der dagen Openingswoorden Wij zijn hier bijeengekomen op de vroege ochtend in dit nieuwe jaar om God te bidden om licht en wijsheid, om vuur

Nadere informatie

Dankdag voor gewas en arbeid. woensdag 1 november 2017

Dankdag voor gewas en arbeid. woensdag 1 november 2017 Dankdag voor gewas en arbeid woensdag 1 november 2017 OM EEN SAMENLEVING DIE INZET OP WERK ÉN ZORG PG De Wijngaard Kluntjespot te Haarlo voorganger: ds. Co Janssen organist: Herman Koier ouderling van

Nadere informatie

Liturgie. Thema: Yes! God is onzichtbaar

Liturgie. Thema: Yes! God is onzichtbaar Liturgie voor de jeugddienst op zondag 5 maart 2017 in de Hervormde Johanneskerk te Heerde. Aanvang 19.00 uur, samenzang vanaf 18.45 uur. Thema: Yes! God is onzichtbaar Voorganger: ds. C.A. van der Graaf

Nadere informatie

PROTESTANTSE GEMEENTE te ELST

PROTESTANTSE GEMEENTE te ELST PROTESTANTSE GEMEENTE te ELST 28 mei 2017 zevende zondag van Pasen voorganger: ds. Dick Snijders organist: Dirk Luijmes In deze dienst worden gedoopt: Loïs-Mae Buurman en Aron Lucas van Deelen VOORBEREIDING

Nadere informatie

Lezen : Jacobus 4. PvN 84 Gezang 160 Opwekking 733 Gezang 161 Opwekking 614 Opwekking 430 Opwekking 544 Gezang 165 Gezang 10

Lezen : Jacobus 4. PvN 84 Gezang 160 Opwekking 733 Gezang 161 Opwekking 614 Opwekking 430 Opwekking 544 Gezang 165 Gezang 10 Welkom Lezen : Jacobus 4 PvN 84 Gezang 160 Opwekking 733 Gezang 161 Opwekking 614 Opwekking 430 Opwekking 544 Gezang 165 Gezang 10 Votum en groet Onze hulp is in de naam van de Heer, die hemel en aarde

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST ZONDAG 18 FEBRUARI 2018 IN DE MENTEKERK UUR. 1E ZONDAG 40 DAGEN TIJD

ORDE VAN DIENST ZONDAG 18 FEBRUARI 2018 IN DE MENTEKERK UUR. 1E ZONDAG 40 DAGEN TIJD ORDE VAN DIENST ZONDAG 18 FEBRUARI 2018 IN DE MENTEKERK 10.00 UUR. 1E ZONDAG 40 DAGEN TIJD MET PROJECT 40 DAGENTIJD KINDERNEVENDIENST Voorganger: ds. Chienus Schokker Ouderling: Mevr. Grietje Hubers-Hekhuis

Nadere informatie

14 februari 2016; Glazen Kerk jongerendienst; Immanuëlkerk; ds. Martijn van Leerdam; Gerard de Waardt. Zingen: Opwekking 542. Zingen voor de dienst

14 februari 2016; Glazen Kerk jongerendienst; Immanuëlkerk; ds. Martijn van Leerdam; Gerard de Waardt. Zingen: Opwekking 542. Zingen voor de dienst 14 februari 2016; Glazen Kerk jongerendienst; Immanuëlkerk; ds. Martijn van Leerdam; Gerard de Waardt Zingen: Opwekking 542 Zingen voor de dienst 1 God van trouw, U verandert nooit, Eeuwige, U mijn vredevorst.

Nadere informatie

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. J. Telgenhof (Hierden)

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. J. Telgenhof (Hierden) Welkom in deze dienst Voorganger is ds. J. Telgenhof (Hierden) Schriftlezing: Lukas 10 vers 25 t/m 37 Psalm 146 vers 1, 3 en 5 Psalm 66 vers 10 (Schoolpsalm) Psalm 103 vers 5 en 7 (Nieuwe Berijming) Gezang

Nadere informatie

Zondag Gezamenlijke dienst - Kruiskerk

Zondag Gezamenlijke dienst - Kruiskerk Zondag 19-1-2014 Gezamenlijke dienst - Kruiskerk OPENING Woord van welkom. Openingslied: Psalm 84 vers 1 en 3. (NLB Lied 84) Votum en groet. Zingen: - Zanggroep zingt: lied 297 vers 1 (Evangelische liedbundel).

Nadere informatie

Welkom door ouderling van dienst (gemeente zit)

Welkom door ouderling van dienst (gemeente zit) O N T M O E T E N D Welkom door ouderling van dienst (gemeente zit) Intochtslied NLB 150: 1, 2 staande 1 Looft God, looft Hem overal. Looft de Koning van 't heelal om zijn wonderbare macht, om de heerlijkheid

Nadere informatie

Welkom in de Horizon. Voorganger: Leesdienst door br. Fledderus Organist: Gerhard Meerholz. Collecte: 1. Kerk 2. Diaconie

Welkom in de Horizon. Voorganger: Leesdienst door br. Fledderus Organist: Gerhard Meerholz. Collecte: 1. Kerk 2. Diaconie Welkom in de Horizon Voorganger: Leesdienst door br. Fledderus Organist: Gerhard Meerholz Collecte: 1. Kerk 2. Diaconie Stil gebed Votum/zegengroet Z. LvK 119: 1-3 Lezing van de Wet Z. Ps. 130: 1-4 L.

Nadere informatie

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. A.C. Kortleve (Veenendaal)

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. A.C. Kortleve (Veenendaal) Welkom in deze dienst Voorganger is ds. A.C. Kortleve (Veenendaal) Schriftlezing: Efeze 4 vers 17 t/m 32 Gezang 305 vers 1 (Liedboek) Psalm 111 vers 1 (Schoolpsalm) Gezang 328 vers 1 en 3 (Liedboek) Psalm

Nadere informatie

Witte Donderdag Duinzichtkerk, 17 april 2014

Witte Donderdag Duinzichtkerk, 17 april 2014 Witte Donderdag Duinzichtkerk, 17 april 2014 PROTESTANTSE WIJKGEMEENTE ARCHIPEL/BENOORDENHOUT Hartelijk welkom in de Duinzichtkerk Vandaag beginnen wij de viering van de drie dagen van Pasen. Wij gedenken

Nadere informatie

Liturgie 30 april 2017

Liturgie 30 april 2017 Liturgie 30 april 2017 Welkom en mededelingen Zingen Hemelhoog 617a Tienduizend redenen De zon komt op, maakt de morgen wakker; mijn dag begint met een lied voor U. Heer, wat er ook gebeurt en wat mij

Nadere informatie

Orde van dienst. In deze dienst wordt de doop bediend aan:

Orde van dienst. In deze dienst wordt de doop bediend aan: Orde van dienst In deze dienst wordt de doop bediend aan: Boaz Plantinga - Femm Evers Sylvie Hardeman Bas Pater Esmee Ploeg Fenne Schuurman Siebe & Abe Telgen - Julius Welink Maranathakerk Lunteren, zondag

Nadere informatie

Liturgie Startzondag

Liturgie Startzondag Liturgie 03-09-2017 Startzondag 1 Zingen Hemelhoog 399 Samen in de naam van Jezus Samen in de naam van Jezus Heffen wij een loflied aan Want de Geest spreekt alle talen En doet ons elkaar verstaan Samen

Nadere informatie

Lezen : Psalm 4. Lied 457 : 1, 2, 3 en 4 Psalm 23 : 1, 2 en 3 Lied 293 : 1 en 4 Lied 473 : 1, 2, 4, 5 en 10 Lied 409 : 1, 2 en 5

Lezen : Psalm 4. Lied 457 : 1, 2, 3 en 4 Psalm 23 : 1, 2 en 3 Lied 293 : 1 en 4 Lied 473 : 1, 2, 4, 5 en 10 Lied 409 : 1, 2 en 5 GKv Drachten ZW & O Lezen : Psalm 4 Lied 457 : 1, 2, 3 en 4 Psalm 23 : 1, 2 en 3 Lied 293 : 1 en 4 Lied 473 : 1, 2, 4, 5 en 10 Lied 409 : 1, 2 en 5 Voor de kinderen: Op de gebedsmuur mag je een briefje

Nadere informatie

Vredesdienst. oecumenische viering. Pauluskerk. zondag 20 september 2015, uur

Vredesdienst. oecumenische viering. Pauluskerk. zondag 20 september 2015, uur Vredesdienst oecumenische viering voorgangers: ds. A. Matahelumual Th. Jongerius ds. H.H. Schorren organist: Diederik Bos oecumenische cantorij: o.l.v. Diederik Bos Toelichting Liturgische schikking: Vandaag

Nadere informatie

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. J. Tadema (Urk)

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. J. Tadema (Urk) Welkom in deze dienst Voorganger is ds. J. Tadema (Urk) Schriftlezing: Zacharia 4 vers 1 t/m 14 Psalm 135 vers 1 en 12 Psalm 121 vers 1 (Schoolpsalm) Psalm 32 vers 2 (Nieuwe Berijming) Psalm 32 vers 4

Nadere informatie

ORDE. voor afscheidsdienst van. Theo Cornelis Heus. Theo. Maranathakerk, Lunteren 30 november 2017

ORDE. voor afscheidsdienst van. Theo Cornelis Heus. Theo. Maranathakerk, Lunteren 30 november 2017 ORDE voor afscheidsdienst van Theo Cornelis Heus Theo Maranathakerk, Lunteren 30 november 2017 Voorganger: ds. Jaap Hansum Orgel: mw. Margret Spelt Intochtsmuziek: George Samphire - The Lonely Shepherd

Nadere informatie

Zondag 12 januari - de doop van Jezus

Zondag 12 januari - de doop van Jezus Zondag 12 januari - de doop van Jezus Zoals Nederland een waterland is, zou je kunnen zeggen dat de Bijbel een waterboek is. Het begint al in Genesis 1: Gods Geest zweefde over het water. Er lijkt al water

Nadere informatie

Thema: Een goed gesprek

Thema: Een goed gesprek Liturgie voor de ochtenddienst op 1 e adventzondag, zondag 3 december 2017, in de Hervormde gemeente te Den Ham. Aanvang: 10.00 uur. Thema: Een goed gesprek Voorganger: Ds. H.M. Klaassen Ouderling van

Nadere informatie

Zingen Adventsproject Lied met de kinderen God zal met ons zijn God zal met ons zijn, God is Immanuel. God zal met ons zijn, de God van Israël.

Zingen Adventsproject Lied met de kinderen God zal met ons zijn God zal met ons zijn, God is Immanuel. God zal met ons zijn, de God van Israël. Liturgie zondag 16 december 2018 Morgendiensten Andreaskerk Putten Voorganger ds. Reinoud Koning Organist Rik Nijs / Jan W. van den Brink Lector Thea Bos / Desiree van Meerveld Koster Harry Hoorn Techniek

Nadere informatie

Stilte vooraf. Uitleg vooraf

Stilte vooraf. Uitleg vooraf Stil moment 11 maart 2016 Judica Stilte vooraf Uitleg vooraf Als thema voor de Stille Momenten is dit jaar gekozen voor : Ik ga! Zet een stap naar de ander Want we geloven dat God ons veel geschonken heeft

Nadere informatie

De mens faalt (steeds weer)! Adam, Israël, Simson, Elia, David,

De mens faalt (steeds weer)! Adam, Israël, Simson, Elia, David, WAT WIL GOD? Terug naar de schepping en de Schepper! God zag dat het goed was! Gods (oorspronkelijke) bedoeling! Intieme omgang met Zijn gelijke! De mens faalt (steeds weer)! Adam, Israël, Simson, Elia,

Nadere informatie

Liturgie voor de gezamenlijke avonddienst in de Gereformeerde kerk te Den Ham, aanvang: uur

Liturgie voor de gezamenlijke avonddienst in de Gereformeerde kerk te Den Ham, aanvang: uur Liturgie voor de gezamenlijke avonddienst in de Gereformeerde kerk te Den Ham, aanvang: 19.00 uur Voorganger: Ds. G. Doorn (Vriezenveen) Afkondigingen Aanvangslied: Psalm 138: 1 en 2 1. U loof ik, Heer,

Nadere informatie

Welkom in deze dienst

Welkom in deze dienst Welkom in deze dienst Voorganger is ds. A. Stijf (Ede) Schriftlezing: Lukas 24 vers 13 t/m 35 Psalm 47 vers 3 (Schoolpsalm) Psalm 84 vers 1 en 4 Lied 150 vers 1, 2, 3 en 4 (Op Toonhoogte) Psalm 147 vers

Nadere informatie

Liturgie. Datum 9 december Jesaja 40: 3-8 Lukas 3:1-6. Lezingen

Liturgie. Datum 9 december Jesaja 40: 3-8 Lukas 3:1-6. Lezingen Liturgie Naam van de zondag Tweede zondag van advent Datum 9 december 2018 Kerkgebouw Lezingen Voorganger Carnisse Haven Jesaja 40: 3-8 Lukas 3:1-6 Ds. Henk-Jan Ketelaar - Woord van welkom en mededelingen

Nadere informatie

Liturgie voor de ochtenddienst van zondag 3 juli 2016 in de Westerkerk te Veenendaal

Liturgie voor de ochtenddienst van zondag 3 juli 2016 in de Westerkerk te Veenendaal Liturgie voor de ochtenddienst van zondag 3 juli 2016 in de Westerkerk te Veenendaal Psalm 122 : 1 en 2 (NB) 1.Hoe sprong mijn hart hoog op in mij, toen men mij zeide: "Gord u aan om naar des Heren huis

Nadere informatie

Zondag 16 oktober Welkom in De Regenboog!

Zondag 16 oktober Welkom in De Regenboog! Zondag 16 oktober 2016 Welkom in De Regenboog! Voorganger: ds. Peter ten Kleij Ouderling van dienst: Bertus Konijnenbelt Organist: Jan Ebeltjes Lector: Jorieke Poorterman Koster: Pim van der Strate Lied

Nadere informatie

Toon Uw heerlijkheid Opwekking 505

Toon Uw heerlijkheid Opwekking 505 Hartelijk welkom Toon Uw heerlijkheid Opwekking 505 Vader van de schepping, volvoer uw eeuwige plan. Maak ons een generatie die overwinnen kan. Heer, laat uw koninkrijk komen, waar heel de schepping

Nadere informatie

Ontmoetingskerk zondag 18 januari 2015

Ontmoetingskerk zondag 18 januari 2015 Ontmoetingskerk zondag 8 januari 05 Marcus : 4-0 Vissers van mensen voorganger: ds. Hans van Walsum lector: Corine Platerink organist: Anja Vlasblom / m.m.v. de muziekgroep o.l.v. Henk Vis SAMENKOMEN Orgelspel

Nadere informatie

Zondag 22 mei 2011 - Kogerkerk - 5e zondag van Pasen - kleur: wit - preek Deuteronomium 6, 1-9 & 20-25 // Johannes 14, 1-14

Zondag 22 mei 2011 - Kogerkerk - 5e zondag van Pasen - kleur: wit - preek Deuteronomium 6, 1-9 & 20-25 // Johannes 14, 1-14 Zondag 22 mei 2011 - Kogerkerk - 5e zondag van Pasen - kleur: wit - preek Deuteronomium 6, 1-9 & 20-25 // Johannes 14, 1-14 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Twee prachtige lezingen vanochtend. Er

Nadere informatie

Thema: Trouw vraagt veel

Thema: Trouw vraagt veel Orde van dienst voor 1 oktober 2017 in de Witte Kerk te Lochem Voorganger: ds. Jan Willem Drost Organist: Els Dijkerman Namens de kerkenraad: Erik te Loo In deze dienst van Gebed en Heling zullen we Farzad

Nadere informatie

JEZUS. Hij zoekt en redt de verlorene (Lukas 19:10) Hij neemt de zonde weg (Johannes 1:29) Hij redt van zonden. Hij pleit voor ons (Hebreeën 2:17)

JEZUS. Hij zoekt en redt de verlorene (Lukas 19:10) Hij neemt de zonde weg (Johannes 1:29) Hij redt van zonden. Hij pleit voor ons (Hebreeën 2:17) Les 6 voor 6 februari 2016 JEZUS Wat betekenen de namen van de Heiland in Mattheüs 1:20-23? De namen JEZUS ( De Heer redt ) en IMMANUEL ( God met ons ) vertegenwoordigen de twee doelen van de missie van

Nadere informatie

Liturgie voor de avonddienst van 3 mei 2015 Hoop doet leven En de hoop beschaamt niet, omdat de liefde van God uitgestort is in onze harten door de

Liturgie voor de avonddienst van 3 mei 2015 Hoop doet leven En de hoop beschaamt niet, omdat de liefde van God uitgestort is in onze harten door de Liturgie voor de avonddienst van 3 mei 2015 Hoop doet leven En de hoop beschaamt niet, omdat de liefde van God uitgestort is in onze harten door de Heilige Geest, die ons gegeven is. (Rom.5: 5) Lied (staande):

Nadere informatie

9 oktober uur SM Alserda orgel / piano Johan Volk

9 oktober uur SM Alserda orgel / piano Johan Volk 9 oktober 10.00 uur SM Alserda orgel / piano Johan Volk 1. Votum & Zegengroet 2. Zingen: GK psalm 61:1,2,3 3. Gebed 4. Schriftlezing: Psalm 62 5. Zingen: Opw 717 (Stil, mijn ziel, wees stil...) 6. Tekst:

Nadere informatie

1. Als het leven soms pijn doet

1. Als het leven soms pijn doet 1. Als het leven soms pijn doet 1 Als het leven soms pijn doet en de storm gaat tekeer in een tijd van moeite en verdriet. Alsof de zon niet meer opkomt en het altijd donker blijft en de ochtend het daglicht

Nadere informatie

14:15 uur 7-jun. Ds H D Bondt. Opw 708 : Efeze 2 : Opw 174 : Opw 717 : Opw 698 : Opw 616 : Opw 347 : Opw 733 :

14:15 uur 7-jun. Ds H D Bondt. Opw 708 : Efeze 2 : Opw 174 : Opw 717 : Opw 698 : Opw 616 : Opw 347 : Opw 733 : 14:15 uur 7-jun Ds H D Bondt Opw 708 : Efeze 2 : 4-10 Opw 174 : Opw 717 : Opw 698 : Opw 616 : Opw 347 : Opw 733 : Opwekking 708 - Hoe groot is uw trouw Kom, zing voor de Heer, die eeuwig regeert, die nooit

Nadere informatie

Als het lijkt alsof er niemand naar je kijkt Als je denkt dat iedereen je soms ontwijkt Leun op Mij

Als het lijkt alsof er niemand naar je kijkt Als je denkt dat iedereen je soms ontwijkt Leun op Mij Lied 01 Titel: Zolang wij ademhalen Eerste componist: Traditional (Nederlandse) Sytze de Vries Uitvoering: Samenzang Zolang wij ademhalen, schept Gij in ons de kracht. Om zingend te vertalen waartoe wij

Nadere informatie

Jezus, mijn Jezus Koning zonder weerga, Jezus, U mijn psalm en lied, U wil ik minnen, loven, aanbidden, tot eeuwig U mijn oog eens ziet

Jezus, mijn Jezus Koning zonder weerga, Jezus, U mijn psalm en lied, U wil ik minnen, loven, aanbidden, tot eeuwig U mijn oog eens ziet Lied 01 Titel: 'k Heb geloofd en daarom zing ik Arrangement: Martin Zonnenberg Eerste componist: John Zundel (Nederlandse) J Mathijsen 'k Heb geloofd en daarom zing ik daarom zing ik van gena, van ontferming

Nadere informatie

Opwekking 763 Ik heb U nodig

Opwekking 763 Ik heb U nodig Inhoud Opwekking 763 Ik heb U nodig... 2 Filippenzen 4 : 1a... 2 Opwekking 767 Familie... 3 Opwekking 654 De vreugde van U is mijn kracht... 3 Gebed... 4 Opwekking 436 Onze Vader... 4 Schriftlezing Filippenzen

Nadere informatie

Grootletterliturgie morgendienst Opwekking - Opwekking 733 Tienduizend redenen

Grootletterliturgie morgendienst Opwekking - Opwekking 733 Tienduizend redenen Grootletterliturgie morgendienst 28-05-2017 Opwekking - Opwekking 733 Tienduizend redenen De zon komt op, maakt de morgen wakker; mijn dag begint met een lied voor U. Heer, wat er ook gebeurt en wat mij

Nadere informatie

Geliefden van God, gemeente van onze Heer Jezus Christus,

Geliefden van God, gemeente van onze Heer Jezus Christus, 1 e zondag van de 40-dagen tijd Zin op Zondag 5 maart 2017 Kleur Paars Matteus 4: 1-11 Ds A.J. Wouda Thema: Zoek de stilte Geliefden van God, gemeente van onze Heer Jezus Christus, Zoek de Stilte.wat kunnen

Nadere informatie

Remonstranten Den Haag. Voorganger: Ds. Antje van der Hoek. Hans Jacobi: organist. Lezingen: Henny Rijsdijk. Welkom: Andre Meiresonne

Remonstranten Den Haag. Voorganger: Ds. Antje van der Hoek. Hans Jacobi: organist. Lezingen: Henny Rijsdijk. Welkom: Andre Meiresonne Remonstranten Den Haag Voorganger: Ds. Antje van der Hoek. Hans Jacobi: organist. Lezingen: Henny Rijsdijk. Welkom: Andre Meiresonne De weg, jouw weg... zondag 26 augustus 2018 Voorbereiding Orgelspel/

Nadere informatie