Voorwoord EEN NIEUW SEIZOEN BOORDEVOL INTERESSANTE MENSEN EN THEMA S STAAT VOOR DE DEUR = 3= Welkom in De Adelberg!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voorwoord EEN NIEUW SEIZOEN BOORDEVOL INTERESSANTE MENSEN EN THEMA S STAAT VOOR DE DEUR = 3= Welkom in De Adelberg!"

Transcriptie

1 = 3= Voorwoord EEN NIEUW SEIZOEN BOORDEVOL INTERESSANTE MENSEN EN THEMA S STAAT VOOR DE DEUR De Adelberg neemt je mee naar verre oorden zoals de Noordpool en het Paaseiland, werpt een blik op Pompeji en het ontstaan van onze landgrenzen. Je wandelt rond in de soms bevreemdende werelden van Jeff Koons en Niki de Saint Phalle of besteedt aandacht aan de herdenkingsjaren van Shakespeare, Le Corbusier en Mikis Theodorakis. Kortom, een programma dat je meeneemt voor vele leerrijke momenten en boeiende ontmoetingen. Ook het aanbod van Ateliers voor Overdag presenteert dit seizoen een mooie reeks aan workshops, taal- en computercursussen, sportieve ontspanning en veel meer. Nieuw is de cursus Fotoboek maken. AVO kondigt hiermee haar tweeëndertigste werkjaar aan. Meer informatie en een overzicht van het aanbod vind je achteraan deze brochure. Welkom in De Adelberg! Cindy Daems directeur Jan Buyens educatief medewerker Peter Vanvelthoven burgemeester Kris Verduyckt schepen van cultuur Annemie Hendriks ateliers voor overdag

2 = 4= Reeksoverzicht LEZINGEN Wo Francesca Vanthielen - SOS Noordpool (in CC) Wo Inge Neefs - Gaza op mijn hoofd Wo Rik Tyrions (VRT) - De Berlijnse Muur Wo Herman Boel leugens die iedereen gelooft Zo Griet Op de Beeck - Vele hemels om te kussen (in BIB) Zo Johan Op de Beeck - Napoleon, van strateeg over keizer tot mythe (in BIB) Wo Vincent Stockx - De slag bij Waterloo Wo Frank Van Dael - Mikis Theodorakis 90 Do Guido Van Genechten - Rikki (in BIB) Wo Bahattin Koçak - Kennismaking met filosoof en mysticus Mevlana Rumi Wo Wouter Ryckbosch - Kapitaal in de 21ste eeuw (Thomas Piketty) Wo Jelle Van Riet - En God schiep de man Wo Paul Illegems - De frietkotcultuur Wo Luc Verhuyck - Over Rome, Firenze, Venetië en nu ook Napels gesproken Wo Jolien Janzing - De geheime liefde van Charlotte Brontë Wo Els Janssens - Kunnen we van het Oosten leren? Wo Annick Ruyts (VRT) - Te Gek, over de onrust in ons hoofd Wo Gaston Moens - De tijd, een zoektocht zonder einde? Wo Morgan De Dapper - Paaseiland, feiten en mythen Di Martine Kouwenhoven - To be or not to be Shakespeare CURSUSSEN Di De vreemde verwantschap tussen kunst en alchemie (1 avond) Di Het gouden tijdperk van de islam (4 avonden) Di Ontdekkingsreizigers van de Stille Zuidzee (2 avonden) Do Hotel Central - Boedapest, Praag, Dresden & more (2 dagen) Di Le Corbusier - Architectuur voor mens en maatschappij (2 avonden) Di Les Ballets Russes (3 avonden) Di Spinoza - Theologie als uitgangspunt van secularisering (2 avonden) Di Moskou - Van dorp tot metropool (2 avonden) Ma Land Art - Ingrepen in het landschap (1 dag) Di De geschiedenis van het Nederlands (2 avonden) Di Jeff Koons - Tussen kunst en kitch (2 avonden) Di Madame Grès en Elsa Schiaparelli - Sculpturale lijnen en flamboyante ontwerpen (2 avonden) Di De snarentheorie (1 avond) Di Hoe zijn de landgrenzen van België en Nederland ontstaan? (2 avonden) Di Romeinse sporen - De Romeinen in de Benelux (1 avond) Do Pompeji (2 avonden) Di Niki de Saint Phalle - Van Nana Power tot Tarottuin (2 avonden) Di WO I - Van het westelijk front veel nieuws, het oorlogsjaar 1916 (1 avond) Di Kunst in 1916, tijd voor een moderne futura? (1 avond)

3 = 5= Wo Het jaïnisme - Rituelen en hun context (2 avonden) Di De Metamorfosen van Ovidius (1 avond) FEEL GOOD Ma Ma Ma Ma Ma Ma Ma Ma Ma Ma Ma Ma Ma Ma Handreflexologie toepassen binnen je gezin (3 avonden) Wereldwinkelwijnen onder de loep (1 avond) Omgaan met agressie (1 avond) Dementie in de kijker (1 namiddag + avond) (in CC) Wat woorden niet kunnen zeggen (1 avond) (in CC) Whisky - De Benriach distilleerderij (1 avond) Belgische wijnen in de schijnwerper (1 avond) Haast en spoed is zelden goed - Stop met hollen (2 avonden) Slaapstoornissen (1 avond) Praten zonder woorden (3 avonden) Lachyoga (1 avond) Ethiek in de digitale wereld (1 avond) Help jezelf of een ander in moeilijke tijden (2 avonden) It s gin time - Gin & tonic tasting (1 avond) KOOKATELIERS Wo Wo Wo Lekkere Limburgse seizoenskost, groenten en heerlijke desserts (2 avonden) Van overschot tot topmaaltijd (1 avond) Van overschot tot topmaaltijd (1 avond) OP STAP Za Louvre-Lens - Tentoonstelling Methamorfosen + vaste collectie POËZIE Zo t.e.m. do Ma Urban Woorden (namiddag voor scholen) Ma Maud Vanhauwaert - Het is de moeite (avond) Di Poëzietaart - De Sjieklets (namiddag) FILOCAFÉ Elke laatste zondag van de maand: zo 27.09, 25.10, 29.11, & 31.01, 28.02, 20.03, 24.04, 29.05, in Het Praathuis, uitgezonderd het Filocafé in oktober dat plaats vindt in het GlazenHuis. De editie van januari vindt plaats in de Openbare Bibliotheek. Het Filocafé in mei vindt plaats in de moskee in Vreyshorring. ATELIERS VOOR OVERDAG Een overzicht van het aanbod vind je achteraan in deze brochure.

4 = 6= Filo(sofie)café Een gratis feestmaaltijd voor denkers Elke laatste zondag van de maand - 09u30 tot 12u30 - Het Praathuis WELKOM OP DE MAANDELIJKSE HOOGMIS VAN HET (ZELF)KRITISCHE DENKEN! MET DANK AAN SOCRATES. Voor het zesde seizoen op rij wordt er op de laatste zondag van de maand tijd gemaakt voor een filosofisch moment. De deelnemers kiezen een vraag om samen over te filosoferen, een vraag die ze ook zelf in de groep brengen. De afgelopen seizoenen kwamen volgende vragen aan bod: Wat is innerlijke kracht? Wat is bewustzijn? Wat is dood zijn? Wat is een rechtvaardige samenleving? Wat is genieten? Márnix Vanlangenaeker daagt de deelnemers uit om in groep door te denken en zet hen aan tot het zoeken naar antwoorden. Alles gebeurt in een ongedwongen sfeer, zonder onderscheid in leeftijd, sociale achtergrond of beroep. Ook diploma's zijn niet van tel. Belangrijk! Het Filocafé op zondag 25 oktober 2015 staat in het teken van kunst. Er wordt gefilosofeerd over vragen zoals: Wat is kunst?, Wat doet kunst met een mens? enz Deze editie van het Filocafé vindt plaats in het GlazenHuis gelegen aan het Marktplein, waar je tevens de tentoonstelling Beste Buren kunt bekijken. Het Filocafé van zondag 31 januari 2016 vindt plaats in de Openbare Bibliotheek. Tussen de boekenrekken geeft Márnix filosofische en literaire tips en wordt het filosofisch gesprek poëtisch ingekleurd. Nadien heffen we het glas op het nieuwe jaar! Het Filocafé van zondag 29 mei 2016 vindt plaats in de Moskee, Vreyshorring 125 in Lommel. i.s.m. de Openbare Bibliotheek Begeleiding: dhr. Márnix Vanlangenaeker Zo 27.09, 25.10, 29.11, & 31.01, 28.02, 20.03, 24.04, 29.05, TOEGANG GRATIS - koffie en koekjes 3

5 = 7= De vreemde verwantschap tussen kunst en alchemie CURSUS Di u00 - Raadhuis KUNSTZINNIGE ALLIANTIE VAN ALCHEMIE EN CONCEPT Het is geen toeval dat precies in de jaren tachtig veel Europese kunstenaars zich wagen aan de wereld van de alchemie, kleurentransformaties, androgynen, levensbomen, elementen, metalen en planeten, het veranderen van lood in goud en dat ze verwijzen naar legendes, mythes en Bijbelse verhalen. Het speelt zich allemaal af tijdens de Koude Oorlog, toen Europa onder leiding van de VS stond. Toen de Europese kunstenaars lijdzaam moesten toezien hoe een oude artistieke traditie werd bedreigd door de Amerikaanse kunst die, in haar streven naar een eigen identiteit, steeds meer neigde naar strenge vormelijkheid en gebruik maakte van geavanceerde technologie. Illusie, daar moesten ze aan de andere kant van de oceaan niets van hebben! Italië voert oppositie in de jaren zestig door op te roepen om nét allerlei materialen te gebruiken en door de kunst als magische daad en de kunstenaars als alchemist te zien. Het is pas in de jaren tachtig dat de oproep als een echo weergalmt over Europa. Maar Europa manoeuvreert door de zo bestreden Amerikaanse vormelijkheid over te nemen én te voorzien van een alchemistisch allure. We vragen ons dus terecht af of ook Europa de illusie wil dumpen. Deze kunstzinnige alliantie van alchemie en concept is tot op vandaag voelbaar. We schijnen in de ban te zitten van een soort eeuwig contemporaine kunst die zich spectaculair met veel vaart verder stuwt en ondertussen elke vorm van illusie verder van zich af weet te slaan. Deze cursus belicht de betekenis van deze alliantie met een grondige inleiding die de geschiedenis van de conceptuele kunst doorneemt, onderzoekt hoe de verbinding met de alchemie tot stand is kunnen komen, wat alchemie is en hoe dit alles geplaatst wordt tegen de achtergrond van de Koude Oorlog. De betekenis wordt levendiger wanneer tal van kunstenaars worden voorgesteld die midden in de strijd stonden. Docente: mevr. Lieve Watteeuw TICKETS: 12 / 10,50 (-26/+55) / 9,50 (abonnees)

6 = 8= Lekkere Limburgse seizoenskost, groenten en heerlijke desserts KOOKATELIER Wo & u30 - Huis van de Jeugd EERLIJKE PRODUCTEN, VERRUKKELIJKE GERECHTEN Je proeft van groenten, kazen en lekkere, gezonde desserts van Limburgse bodem. Het korte ketenprincipe is de rode draad doorheen deze workshops. Letterlijk van bij de boer om de hoek tot op het bord. Een ervaren kok(kin) leert je met deze eerlijke producten verrukkelijke gerechten bereiden. We werken samen met Voedselteams en Hartenboer. Je maakt kennis met hun organisatie en met de verdeelpunten waar je hun producten kan afhalen. Je proeft van waanzinnig lekker klaargemaakte groenten en peulvruchten in de eerste workshop en heerlijke lekkere, gezonde desserts van Limburgse bodem tijdens de tweede workshop. Docente: mevr. Christel Vanderheyden i.s.m. Vormingplus Limburg TICKETS: 48 / 42 (-26/+55) / 38 (abonnees)

7 = 9= JIJ in mijn handen Handreflexologie toepassen binnen je gezin CURSUS / FEEL GOOD Ma , & u30 - Raadhuis WERKEN MET HANDEN VAN ANDEREN Reflexologie is een oude therapie die momenteel wereldwijd steeds meer wordt toegepast omwille van haar eenvoud en effectiviteit. Het lichaam weerspiegelt zich in handen, voeten, oren, gelaat en andere lichaamsdelen. Hierop bevinden zich reflexpunten die corresponderen met de organen, spieren en weefsels in het lichaam. Bij ziekte of stress zijn deze punten gevoelig en pijnlijk wanneer ze aangeraakt worden. Door het bewerken van de reflexpunten wordt het zelfgenezend vermogen van het lichaam ondersteund en stroomt de levensenergie vlotter. Vorig seizoen lag het accent op IK in mijn handen. Je eigen handen exploreren en op zoek gaan naar plaatsen waar de energie nog potentieel had om beter te kunnen stromen. Jezelf ontdekken en van daaruit je eigen grenzen verleggen. In dit vervolg ga je werken met de handen van anderen, JIJ in mijn handen. Je brengt de handen van de ander mee in kaart en vertrekt van daaruit om diverse technieken en grepen te leren met als doelstelling om na drie avonden de handen los te kunnen maken en een ontspannende behandeling te kunnen geven. Het is niet noodzakelijk dat je het eerste gedeelte gevolgd hebt, de workshop is zonder voorkennis toegankelijk. Begeleiding: mevr. Heinrike Bergmans TICKETS: 36 / 31,50 (-26/+55) / 28,50 (abonnees)

8 = 10= Het gouden tijdperk van de islam De Abbasieden in Bagdad ( ) CURSUS Di , , & Do u30 - Raadhuis INZICHT IN DE VERDERE EVOLUTIE VAN DE ISLAM Na een moeizaam begin verplaatst de politiek-religieuze macht van het islamitische kalifaat zich naar Bagdad en komt het daar opnieuw in handen van de familie van Mohammed: de Abbasieden. Bagdad ontwikkelt zich tot de glorierijkste stad van de wereld, waarvan de luister en praal ons onder meer tegemoet komen via de verhalen van Duizend en Eén Nacht. Hoewel de centrale Abbasidische politieke macht vrij snel verbrokkelt (Tulunieden, Fatimieden, Ayyubieden, Seldjoeken), zal juist het imitatiegedrag van de vele erg verspreide deelrijkjes ervoor zorgen dat de islamitische godsdienst en cultuur zich definitief verankert van West- Afrika tot India. Tegelijkertijd bereikt de islam als godsdienst haar theologische volheid met de groei en vorming van de ulama, het corpus der schriftgeleerden, met de stichting van de vier grote Sunnitische Rechtsscholen en met de opening van een alternatieve weg naar Allah, het Sufisme. Meer nog dan de zoekende eerste eeuwen, biedt dit Gouden Tijdperk inzicht in de verdere evolutie van de islam en helpt het de moderne en actuele situatie van de islamwereld beter te begrijpen. Deze cursus maakt deel uit van een vervolgreeks waarin de grote momenten uit de geschiedenis van de islam worden besproken. Elke cursus staat op zich en kan apart gevolgd worden. De syllabus van het eerste deel is tevens nog verkrijgbaar. Docent: dhr. Louis Hulstaert i.s.m. Amarant TICKETS: 48 / 42 (-26/+55) / 38 (abonnees)

9 = 11= Wereldwinkelwijnen onder de loep FEEL GOOD / PROEVERIJ Ma u30 - Raadhuis EVEN LEKKER ALS ANDERE WIJNEN! Altijd al meer willen weten over de wijnen uit de wereldwinkel? Dan ben je bij Koen Daniels aan het juiste adres. Als leraar Frans verzeilde hij weleens in Frankrijk en van daar was voor hem de stap naar meer willen weten over wijn snel gezet. Wandelen door de wijngaarden is niet alleen een lust voor het oog, het geeft me ook rust en respect voor de natuur en voor de makers van de wijnen. De wijnboer heeft een harde stiel, maar maakt wel een zeer mooi, natuurlijk product. En natuurlijk hoort er bij lekker eten een lekkere wijn. Koen vindt het een uitdaging om de juiste wijn bij het juiste gerecht te vinden en hij hoopt dat hij tijdens zijn wijnproefavonden zijn passie kan doorgeven en mensen kan aanzetten om wereldwijnen te proeven. Koen Daniels is een gedreven leraar aan het Sint-Michielscollege in Schoten. Na een semi-professionele wijnopleiding bij Tastevin werd hij meesterwijnproever. Tweemaal per jaar beoordeelt hij samen met wijnjournalisten en sommeliers de wijnen van Oxfam-Wereldwinkel. Regelmatig geeft hij ook lezingen en geleide degustaties over deze wijnen. Koen werd in het Piva-instituut in Antwerpen vice-wine World Taster of the Year 2012! Docent: dhr. Koen Daniels TICKETS: 24 / 21 (-26/+55) / 19 (abonnees)

10 = 12= Francesca Vanthielen SOS Noordpool LEZING Wo u30 - CC De Adelberg DE TOEKOMST VAN DE NOORDPOOL Francesca Vanthielen is begaan met alles wat er gebeurt op de Noordpool. Ze maakte er haar masterproef over en trok voor Greenpeace naar dit ogenschijnlijk rustige oord van sneeuw en ijs. Maar schijn bedriegt, want op en rond de Noordpool liggen ook enorme olie- en gasvoorraden. Genoeg om aan het huidige consumptieverbruik dertien jaar aan de wereldvraag te kunnen voldoen. Door de opwarming van de aarde smelt tijdens de zomermaanden steeds meer ijs binnen de poolcirkel, waardoor het voor oliemaatschappijen mogelijk wordt deze voorraden aan te boren. De eerste stappen zijn gezet. Shell en Gazprom hebben contracten binnen om testboringen op te starten. Maar houden zij rekening met de weersomstandigheden die door de klimaatsverandering steeds meer onvoorspelbaar en grillig worden? Zullen zij in het geval van olierampen zoals in de Golf Van Mexico in 2010 gewapend zijn om de gevolgen te beperken? Zijn olietankers bestand tegen de stormen die snel en heftig kunnen opsteken in dit noordelijke gebied? We mogen de toekomst van de Noordpool niet overlaten aan het politieke machtsspel dat nu volop gespeeld wordt. Net als de Zuidpool zou ook de Noordpool het statuut van een wereldreservaat moeten krijgen. Francesca Vanthielen maakt je warm voor de goede zaak. nl.wikipedia.org/wiki/noordpool i.s.m. Milieudienst TICKETS: 8 / 7 (-26/+55) / 6,50 (abonnees)

11 = 13= Klimaatmaand Do t.e.m. za meerdere locaties STAD LOMMEL EN DE MILIEUDIENST ORGANISEREN IN OKTOBER EEN HEUSE KLIMAATMAAND De volgende activiteiten staan al ingepland: Zondag 4 oktober: Klimaatwandeling De Watering start om 13u45 aan Wateringhuis Kolonie, Oude Maai 80 Woensdag 7 oktober: Lezing Francesca Vanthielen SOS Noordpool Woensdag 7 oktober t.e.m. zaterdag 17 oktober: Viertiende editie Week van de Fairtrade Zondag 11 oktober t.e.m. zondag 18 oktober: Week van het Bos Maandag 12 oktober: Proeverij Wereldwijnen Dinsdag 13 oktober: Infosessie De stroomlijners, voor een slanke energiefactuur 19u30 - Huis van de Stad, Trouwzaal Donderdag 22 oktober: Project Wild Thing (film/documentaire) 20u00 - Utopolis Dinsdag 27 oktober: Olie drijft boven (schoolvoorstelling)

12 = 14= Inge Neefs Gaza op mijn hoofd LEZING Wo u30 - Raadhuis EEN FIJN STAALTJE LITERAIRE NON-FICTIE De Gazastrook, een brandend stipje in het Midden-Oosten dat ruwweg tachtigmaal kleiner is dan la petite Belgique. Je kent het van het nieuws, van de gewapende strijd, in associatie met woorden als terrorisme en bezetting, in verhouding tot Israël. Of van de gelekte diplomatieke communicatie van de VS waarin Israël letterlijk bekende dat het de Gazaanse economie op de rand van instorting wil brengen, zonder het laatste zetje te geven. Nochtans gaat het om mensen. En die staan centraal in dit epos van Inge Neefs. Anah, een jonge Palestijnse, neemt je bij de hand. Ghazza ala raasi, verzucht ze. Vrij vertaald: Gaza op mijn hoofd. Ze koestert het land, maar vindt het leven een verdrukkend gevecht. Ook Ibrahim, Ibtisam en Abdallah krijgen een gezicht, samen met de schrijfster zelf, die als Belgische een jaar in de Gazaanse microkosmos verbleef. Gaza op mijn hoofd is een fijn staaltje literaire non-fictie over leven in een militair bezet en afgezonderd gebied, waar uitzichtloosheid jongeren naar het buitenland doet verlangen. Over drones en F16's die onzichtbaar maar oorverdovend luid aanwezig zijn. Over veerkrachtigheid en verzet, maar ook over worstelen met culturele tradities, waterpijp met appelsmaak en de overweldigende aanbidding van FC Barcelona. Docente: mevr. Inge Neefs TICKETS: 8 / 7 (-26/+55) / 6,50 (abonnees)

13 = 15= Omgaan met agressie LEZING / FEEL GOOD Ma u30 - Raadhuis EFFECTIEF OMGAAN MET LASTIGE SITUATIES Agressie is steeds vaker in diverse situaties aanwezig. Als particulier kom je het ook tegen: op het werk, op straat of in een privé-situatie. Riet Klessens, docente op het gebied van mens en persoonlijke communicatie : Agressie is een verkeerde manier van uiten van ongenoegen, dat soms kwalijke vormen kan aannemen. Hoe handel je zo dat de agressie wegebt en je weer een normaal gesprek met iemand kunt voeren? Hoe leer je beter inschatten waardoor agressie ontstaat? Hoe zorg je in extreme situaties voor je eigen veiligheid? Je leert in deze workshop effectief omgaan met deze lastige situaties en gaat oefenen met de materie. Hierdoor is de impact voor deelnemers meteen merkbaar en heeft men er in de alledaagse praktijk direct profijt van. Docente: mevr. Riet Klessens TICKETS: 12 / 10,50 (-26/+55) / 9,50 (abonnees)

14 = 16= Dementie in de kijker Feel my love FILM / NABESPREKING / INFOBEURS Ma u00 en 19u30 - CC De Adelberg AFSCHEID NEMEN VAN HET LEVEN EN VAN WIE JE BENT Het verdwijnende geheugen van de generatie die de Tweede Oorlog nog heeft meegemaakt, wordt ingetogen en liefdevol getoond door de jonge Vlaamse filmmaker en cameravrouw Griet Teck. Gedurende vier seizoenen volgde ze de dagelijkse bezigheden van Louise, Bes, Denise, Louisa, Betty, Rosa en Jean, begeleid en geholpen door verpleging, familie en anderen. De film ademt een ongebruikelijk heldere intimiteit in zijn concentratie op de gezichten van de oude mensen die worstelen met het verlies van hun identiteit. Mensen voor wie muziek vaak een laatste expressiemiddel is. Het resultaat is een haast antropologische film over een heel zwaar onderwerp: het afscheid nemen van het leven en van wie je bent. Heel integer, onopdringerig, onbevooroordeeld en met breekbare levenskracht in beeld gebracht. Infobeurs Na de documentaire is er een nabespreking door het Expertisecentrum voor Dementie uit Hasselt en een beurs over hulp- en dienstverlening voor personen met dementie en hun mantelzorgers. Bovendien is er de gelegenheid om vragen te stellen aan aanwezige zorgverleners. i.s.m. Dienstencentrum t Trefpunt TICKETS: 8 / 7 (-26/+55) / 6,50 (abonnees)

15 = 17= Rik Tyrions (VRT) De Berlijnse Muur LEZING Wo u30 - Raadhuis WELKE IMPACT HAD DE MUUR OP BERLIJN EN DE WERELD? De geallieerde machten delen Duitsland op in vier zones, waarvan ze elk een deel zullen bezetten en besturen. Naar analogie wordt ook de hoofdstad in vieren gedeeld, ook al ligt die binnen de Sovjet-zone De westelijke bezettingszones in Berlijn gaan op in de Bondsrepubliek Duitsland, de oostelijke kant behoort tot de Duitse Democratische Republiek De Berlijnse Muur wordt gebouwd om de leegloop van de DDR tegen te gaan. 9 november Günter Schabowski zegt op een bijzondere persconferentie dat alle DDR-burgers de grens over mogen. De aanvankelijke verwarring slaat om in een euforisch volksfeest wanneer de grensposten effectief geopend worden. Massaal veel handen helpen de Muur af te breken. Rik Tyrions vertelt welke impact de Muur op Berlijn en de wereld had en hoe de val ervan de wereld veranderd heeft. Inleider: dhr. Rik Tyrions TICKETS: 8 / 7 (-26/+55) / 6,50 (abonnees)

16 = 18= De ontdekkingsreizigers van de Stille Zuidzee Een paradijs op aarde? CURSUS Di & u30 - Raadhuis AMBITIE LEIDT ME VERDER DAN WAAR IEDER ANDER GEWEEST IS In 1521 begonnen Europese ontdekkingsreizigers de Stille Zuidzee te bevaren. In de 16de eeuw waren het de Spanjaarden, begin 17de eeuw kwamen de Nederlanders en vanaf het tweede kwartaal vertrokken er ook Franse en Engelse expedities. Geen enkele ontdekkingsreiziger uit die periode zou echter zo bekend blijven als de Engelsman James Cook. Tijdens zijn drie reizen doorkruiste hij telkens uitgebreid de Stille Zuidzee. Onder zijn bemanning bevond zich een internationaal gezelschap van geleerden die, passend in het kader van de Verlichting, onder meer informatie over de geografie, plant- en dierkunde inzamelden. Ook werd een uitgebreide verzameling aangelegd van artificiële curiositeiten zoals kledingsstukken, gezagssymbolen en rituele voorwerpen. Tot op vandaag vormen zij een belangrijk onderdeel van de musea- en universiteitscollecties in de westerse wereld. Gedurende twee avonden geeft Frank Herreman enerzijds een beeld van de context van deze ontdekkingsreizen, van de objecten die werden meegebracht en hoe belangrijk dit materiaal nog steeds is voor de studie van de Zuidzee culturen. Anderzijds schenkt hij aandacht aan de impact die deze expedities op de verschillende lokale bevolkingsgroepen hadden. Docent: dhr. Frank Herreman i.s.m. Amarant TICKETS: 24 / 21 (-26/+55) / 19 (abonnees)

17 = 19= Herman Boel 666 leugens die iedereen gelooft LEZING Wo u30 - Raadhuis KAN JE ALLEEN JEZELF GELOVEN? Sommige mythes zijn zo hardnekkig dat ze al jarenlang voor waar worden doorverteld. Maar muizen zijn niet dol op kaas, seks voor de wedstrijd kan, Eskimo's hebben géén duizend woorden voor 'sneeuw', onze aarde is niet rond en zelfs de Vlaamse Leeuw blijkt helemaal geen leeuw te zijn. In het boek 666 leugens die iedereen gelooft zet Herman Boel voor eens en altijd de puntjes op de i. Herman Boel is vertaler en overtuigd lid van SKEPP. Hij vertaalde (en bewerkte) eerder al Het Woordenboek van de Skepticus, een overzicht van vreemde overtuigingen, grappige misleidingen en gevaarlijke waanideeën. In 2011 schreef hij, in samenwerking met Patrick De Witte, Vergaat de wereld in 2012? Ondertussen volgde ook al 555 feiten waar je niets aan hebt, en verscheen in het voorjaar blunders die de wereld (bijna) hebben veranderd. Een slecht werkend geneesmiddel dat het populairste drankje ter wereld wordt, een gemiste afslag die een wereldoorlog veroorzaakt, een vertaalfout die ervoor zorgde dat Mozes eeuwenlang met hoorns is afgebeeld,... Docent: dhr. Herman Boel TICKETS: 8 / 7 (-26/+55) / 6,50 (abonnees)

18 = 20= Hotel Central: Boedapest, Praag, Dresden & more Oog en oor in het oude Oostblok CURSUS Do & Vr u30 tot 16u30 - Raadhuis KUNSTUITINGEN ROND 1900 De kunstuitingen van het fin-de-siècle hebben veel raakvlakken, wat duidelijk zichtbaar was tijdens de wereldtentoonstelling van 1900 in Parijs. Aan de hand van (authentiek) fotomateriaal werpt deze cursus allereerst een blik op enkele deelnemende landen en hun paviljoens vol kunst. Vervolgens reist Hotel Central naar Boedapest, Praag en Duitsland om daar de kunstuitingen rond 1900 onder de loep te nemen. Maar uiteraard wordt er ook aandacht besteed aan componisten zoals Antonin Dvorak, Robert Schumann, Clara Schumann-Wieck, Johannes Brahms, Bedrich Smetana, Leos Janacek, Frederic Chopin en vele anderen, allemaal componisten die ook aan bod komen in het programma klassieke muziek van De Adelberg. Binnen dit programma is er een bijzondere focus op de mooiste kamermuziek van J. Brahms met onder meer de drie vioolsonates en het pianokwintet.

19 = 21= Boedapest is een bruisende stad rond Vanaf 1867 is Hongarije een gelijkwaardige partner van Oostenrijk in de Habsburgse Dubbelmonarchie. Dit heeft de Hongaarse hoofdstad een ware transformatie opgeleverd met schitterende Secessions architectuur van Ödon Lechner en vele andere moderniseringen. In 1896 krijgt Boedapest als tweede stad ter wereld een metro en laat daarmee Parijs en Wenen achter zich. Ook de Hongaarse schilders resoneren perfect met de tijdgeest van de avant-gardistische kunst. Praag, de Gouden Stad. De stad van de honderd torens. De stad van Kafka en de stad van Mucha. Wie één keer in Praag is geweest, komt altijd terug. Praag kent een rijke geschiedenis en bezit prachtige art nouveau-architectuur. Het was ook een literair knooppunt, waarin met name de Duitstalige bourgeoisie een grote rol speelde. Niet alleen Kafka, maar ook Max Brod en Gustav Meyrink met zijn legende over de joodse Golem schreven er de sterren van de hemel. Ook Dresden is een stad met een rijk verleden. Door de keurvorsten en hun mecenaat kwamen kennis, wetenschap en kunsten hier samen. De cursus focust op het leven van twee van de grootste literaire talenten die hier leefden: Victor Klemperer en Erich Kastner. Klemperer was een Duitse jood, die een lijvige autobiografie schreef over zijn jeugd in de stad, zijn zwerftochten en zijn soldatendienst in WO I. Hiermee krijg je een bijzonder levendig beeld van de tijd. Erich Kastner was een zeer succesvolle jeugdboekenauteur, die ook in het Nederlands is vertaald. Velen zullen zijn boek Emil en zijn detectives vroeger graag gelezen hebben. Leipzig staat van oudsher bekend als de Boekenstad. Denk maar aan de GroBe Buchmesse die er nog ieder jaar plaatsvindt, één van de grootste boekenbeurzen van Europa. Maar ook Goethe bijvoorbeeld situeerde zijn Faust al in Leipzig. Zo kun je er het café bezoeken waar Faust vaak heen ging. Je dwaalt rond in fascinerende steden, hun rijke geschiedenis, de creatieve talenten en hun adembenemende architectuur. En je beluistert de muziek van de vele fantastische componisten van deze steden en deze tijd. Docenten: mevr. Karin Haanappel, mevr. Martine Kouwenhoven & dhr. Raf Valgaeren TICKETS: 72 / 63 (-26/+55) / 57 (abonnees) - broodmaaltijd inbegrepen

20 = 22= B O E K E N, B O T E R H A M M E N E N B U B B E L S Griet Op de Beeck Vele hemels om te kussen LEZING Zo u30 - Openbare Bibliotheek EEN LITERAIR ONTBIJT MET BOEKEN, BOTERHAMMEN, BUBBELS ÉN GRIET OP DE BEECK Na haar carrière als dramaturg en journaliste debuteerde Griet Op de Beeck in 2013 met Vele hemels boven de zevende. De roman gaat over vijf verschillende mensen, met mekaar verwant, die stuntelend overeind proberen te blijven in dit lastige en prachtige leven. Een paar dagen na het verschijnen van haar debuutroman stond Griet Op de Beeck al op de planken van Saint Amour. In juni 2013 raakte bekend dat de roman verfilmd zal worden door regisseur Jan Matthys. Griet Op de Beeck ontwikkelt voor hem het scenario en ze bereiden samen ook nieuwe fictieprojecten voor. In september 2013 werd Vele Hemels boven de zevende genomineerd voor de AKO Literatuurprijs. De roman won in oktober 2013 de Bronzen Uil Publieksprijs en is momenteel aan zijn dertigste druk toe. De tweede roman van Op de Beeck Kom hier dat ik u kus verscheen eind september Het is een roman over Mona, als kind, als vierentwintigjarige en als vijfendertigjarige. Het is een roman over beschadigde mensen die ongewild anderen ook beschadigen. De roman werd in Nederland door het boekenpanel van De Wereld Draait Door verkozen als boek van de maand en is nu al toe aan zijn dertiende druk (meer dan verkochte exemplaren). Griet Op de Beeck werkt op het moment aan het scenario van Vele hemels, de verfilming van het boek door Jan Matthys, daarnaast ontwikkelt ze een nieuw scenario en is ze begonnen aan een derde roman, waarover zeker meer in deze lezing. i.s.m. Openbare Bibliotheek TICKETS: 5

21 = 23= B O E K E N, B O T E R H A M M E N E N B U B B E L S Johan Op de Beeck Napoleon, van strateeg over keizer tot mythe LEZING Zo u30 - Openbare Bibliotheek EEN LITERAIR ONTBIJT MET BOEKEN, BOTERHAMMEN, BUBBELS ÉN JOHAN OP DE BEECK. Johan Op de Beeck studeerde communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel. In 1980 begon hij zijn loopbaan als journalist bij de redactie van de VRT waar hij presentator was van Het Journaal. Hij verliet de VRT in 1990, richtte zijn eigen mediabedrijf op en werd in 1993 de eerste hoofdredacteur van TV Limburg. Vanaf 1996 leidde Op de Beeck de redactie van de internationale nieuwszender Euronews. Later startte hij mee Kanaal Z op en werd er directeur informatie. Van 2003 tot 2005 was hij ook netmanager van Canvas en Ketnet bij de VRT. Als geschiedkundig auteur is hij gespecialiseerd in het napoleontische tijdperk en de Franse Revolutie. Hij is de auteur van de bejubelde bestsellers Napoleons nachtmerrie (2012) en Waterloo (2013). Deze voormiddag vertelt hij ons over de speciale figuur die Napoleon wel was, een perfect aperitief trouwens voor de lezing van woensdag 8 november over De slag bij Waterloo. i.s.m. Openbare Bibliotheek TICKETS: 5

Samenvattingen Geloof ABC

Samenvattingen Geloof ABC Samenvattingen Geloof ABC Info 1ABC: Wat is geloof? Het gaat in dit project om de belangrijkste wereldgodsdiensten: jodendom, christendom, islam, hindoeïsme en boeddhisme. Deze godsdiensten geven antwoorden

Nadere informatie

Latijn en Grieks in de 21ste eeuw

Latijn en Grieks in de 21ste eeuw Latijn en Grieks in de 21ste eeuw Kiezen voor Latijn en/of Grieks? Als leerling in het laatste jaar van de basisschool sta jij voor een belangrijke keuze. Welke studierichting moet je gaan volgen in het

Nadere informatie

6 In Beeld. Bieke Depoorter

6 In Beeld. Bieke Depoorter 6 In Beeld Bieke Depoorter De 25-jarige fotografe Bieke Depoorter uit Ingooigem besloot pas in het laatste jaar middelbaar, tot verrassing van velen, om fotografie te gaan studeren. Ze trok naar het Kask

Nadere informatie

Augustus/september 2014 : Nieuwsbrief van Galerie Alkmaar / EJ Vaandering

Augustus/september 2014 : Nieuwsbrief van Galerie Alkmaar / EJ Vaandering Augustus/september 2014 : Nieuwsbrief van Galerie Alkmaar / EJ Vaandering Beste vrienden, klanten en bezoekers van onze Galerie en volgers van mijn werk. Hierbij stuur ik u een nieuwe nieuwsbrief met een

Nadere informatie

Enkele vragen aan Kristin Harmel

Enkele vragen aan Kristin Harmel Enkele vragen aan Kristin Harmel Waar gaat Zolang er sterren aan de hemel staan over? Zolang er sterren aan de hemel staan gaat over Hope McKenna- Smith, eigenaresse van een bakkerij in Cape Cod. Ze komt

Nadere informatie

De klassieke tijdlijn

De klassieke tijdlijn De klassieke tijdlijn In de lessen geschiedenis heb je waarschijnlijk al gehoord over de tijdlijnen, of de historische periodes en waarschijnlijk ook over exacte datums zoals 476. In dit documentje kom

Nadere informatie

Nieuwsbrief. De lente is terug in het land! Het prachtige lenteweer is perfect om een dagje te genieten in Damme. 200 jaar Damse Vaart

Nieuwsbrief. De lente is terug in het land! Het prachtige lenteweer is perfect om een dagje te genieten in Damme. 200 jaar Damse Vaart 25 april 2015 Nieuwsbrief Nieuws uit Damme De lente is terug in het land! Het prachtige lenteweer is perfect om een dagje te genieten in Damme. Het nieuwe streekmagazine 'Genieten in het Brugse Ommeland

Nadere informatie

bw Prima Filosofie 2005 09-08-2005 13:47 Pagina 1 Ton Vink Prima Filosofie Een eerste kennismaking met de filosofie

bw Prima Filosofie 2005 09-08-2005 13:47 Pagina 1 Ton Vink Prima Filosofie Een eerste kennismaking met de filosofie bw Prima Filosofie 2005 09-08-2005 13:47 Pagina 1 Ton Vink Prima Filosofie Een eerste kennismaking met de filosofie bw Prima Filosofie 2005 09-08-2005 13:47 Pagina 3 Inhoud HOOFDSTUK 1 5 Filosofie is:

Nadere informatie

Gymnasium. Op het Hondsrug College. Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst!

Gymnasium. Op het Hondsrug College. Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst! Gymnasium Op het Hondsrug College Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst! Gymnasium Hondsrug Het Gymnasium Hondsrug is een afdeling van het Hondsrug College. Het is onderdeel van het vwo,

Nadere informatie

Zending wereldwijd. Najaarsactiviteiten GZB. Concerten Psalm Project. GZB-jongerenevent. Driebergen, september 2015

Zending wereldwijd. Najaarsactiviteiten GZB. Concerten Psalm Project. GZB-jongerenevent. Driebergen, september 2015 Najaarsactiviteiten GZB Concerten Psalm Project De GZB organiseert samen met The Psalm Project twee concerten: op 3 oktober in Nijkerk en 10 oktober in Waddinxveen. De avonden staan in het teken van het

Nadere informatie

Gebedsboek. voor dagelijks gebruik. Dinsdag

Gebedsboek. voor dagelijks gebruik. Dinsdag Gebedsboek voor dagelijks gebruik Gemaakt door club 12-14 Marije Hoekstra Indra de Vries Delia Postma Ekyoci Amisi Shabani Jentje Hansma Johan Gjaltema Mendé Bosma Femke Veenhuizen Elzerd Elzinga Gert

Nadere informatie

Alles is genade en Stel, ik zoek een kerk

Alles is genade en Stel, ik zoek een kerk Alles is genade en Stel, ik zoek een kerk De Werkgroep Vorming en Toerusting ontwikkelde een programma voor de parochies om te benutten bij de promotie dvd en het artikel Alles is genade uit het Identiteitsnummer

Nadere informatie

Kunstlessen over Hundertwasser

Kunstlessen over Hundertwasser Kunstlessen over Hundertwasser Bovenbouw primair onderwijs en vmbo - een tekst met vragen en opdrachten voor een les op school - opdrachten in de tentoonstelling in het Cobra Museum Colofon 2013 Uitgave

Nadere informatie

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGE 1 A4 BLADEN THEMA S BIJLAGE 2 DOMINO EMOTIES BIJLAGE 3 MATCHING OEFENING GEVOELENS BIJLAGE 4 VRAGENLIJST FILM BIJLAGE 5 VRAGENSTROOKJES HOEKENWERK BIJLAGE 6 ANTWOORDENBLAD

Nadere informatie

De Jefferson Bijbel. Thomas Jefferson

De Jefferson Bijbel. Thomas Jefferson De Jefferson Bijbel Thomas Jefferson Vertaald en ingeleid door: Sadije Bunjaku & Thomas Heij Inhoud Inleiding 1. De geheime Bijbel van Thomas Jefferson 2. De filosofische president Het leven van Thomas

Nadere informatie

Majesteit, Koninklijke Hoogheid, excellenties, dames en heren,

Majesteit, Koninklijke Hoogheid, excellenties, dames en heren, Toespraak van de minister-president, mr. dr. Jan Peter Balkenende, bijeenkomst ter ere van de 50 ste verjaardag van de Verdragen van Rome, Ridderzaal, Den Haag, 22 maart 2007 Majesteit, Koninklijke Hoogheid,

Nadere informatie

COLLEGEDAG VRIJDAG 17 MEI 2019 KOUDE OORLOG NATIONAAL MILITAIR MUSEUM SOEST

COLLEGEDAG VRIJDAG 17 MEI 2019 KOUDE OORLOG NATIONAAL MILITAIR MUSEUM SOEST COLLEGEDAG VRIJDAG 17 MEI 2019 KOUDE OORLOG NATIONAAL MILITAIR MUSEUM SOEST PROGRAMMA Ochtend 10.00 10.30 uur: Inloop met koffie/thee 10.30 10.40 uur: Welkomstwoord en inleiding door Bas Kromhout, redacteur

Nadere informatie

T4 Oefen SED Geschiedenis Module 6

T4 Oefen SED Geschiedenis Module 6 T4 Oefen SED Geschiedenis Module 6 1. Bekijk bron 1. De titel van de onderstaande Russische cartoon is: De Amerikaanse stemmachine. De Verenigde Staten drukken op het knopje voor, dat naast het knopje

Nadere informatie

De Robijn Nieuwsbrief Januari 2008. Het wonder komt ongemerkt je geest binnen wanneer die even pas op de plaats maakt en stil is.

De Robijn Nieuwsbrief Januari 2008. Het wonder komt ongemerkt je geest binnen wanneer die even pas op de plaats maakt en stil is. De Robijn Nieuwsbrief Januari 2008 Lieve mensen, Allereerst wens ik iedereen een vreugdevol nieuw jaar toe. Misschien begin je dit jaar met de beste voornemens, zoals altijd en heb je bewust gekeken naar

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

Preek Psalm 78:1-8 20 september 2015 In het spoor van Opening winterwerk Spiegelbeeld I

Preek Psalm 78:1-8 20 september 2015 In het spoor van Opening winterwerk Spiegelbeeld I Preek Gemeente van Christus, De mooiste dingen in het leven kun je niet als erfernis wegschenken Let er maar eens op. De belangrijkste dingen zijn geen erfstuk. Zeker, je kunt mooie spulletjes erven. Of

Nadere informatie

Thema in de kijker : Filosoferen met kinderen

Thema in de kijker : Filosoferen met kinderen Thema in de kijker : Filosoferen met kinderen Wat is filosoferen met kinderen? Samen op een gestructureerde wijze nadenken en praten over filosofische vragen. Zoeken naar antwoorden op vragen die kinderen

Nadere informatie

Het Congres van Wenen hertekent Europa (1815) (les 03 5des) Geschiedenis 5MEVO-5EM-5EI-5IW VTI Kontich

Het Congres van Wenen hertekent Europa (1815) (les 03 5des) Geschiedenis 5MEVO-5EM-5EI-5IW VTI Kontich (les 03 5des) Geschiedenis 5MEVO-5EM-5EI-5IW --- www.degeschiedenisles.com --- VTI Kontich 1. Voor het Congres van Wenen a. Rond 1750: het Ancien Regime komt ten einde => Enkele kenmerken van het Ancien

Nadere informatie

Deze handreiking is van:

Deze handreiking is van: 9 lessen over het volgen van Jezus Deze handreiking is van: Deze cursus is geschreven Beryl Voorhoeve en opgemaakt door Judith Maarsen. Ten behoeve van de kinderstudiegroepen voor de bovenbouw Gebruikte

Nadere informatie

Het verhaal van William Booth

Het verhaal van William Booth Lesmateriaal bij Het verhaal van William Booth Inhoudsopgave Geroepen om te dienen woordzoeker 3 Graaf in het verhaal! 4 Graaf dieper 5 Gods weg doolhof 6 Nieuw leven interview 7 Het Leger des Heils verspreid

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties Preek Gemeente van Christus, Het staat er een beetje verdwaald in dit hoofdstuk De opmerking dat ook Jezus doopte en leerlingen maakte. Het is een soort zwerfkei, je leest er ook snel overheen. Want daarna

Nadere informatie

De renaissance!! Waarschijnlijk heb je al eens van deze term gehoord bij het bezoeken van museums of tijdens lessen geschiedenis.!

De renaissance!! Waarschijnlijk heb je al eens van deze term gehoord bij het bezoeken van museums of tijdens lessen geschiedenis.! De renaissance Waarschijnlijk heb je al eens van deze term gehoord bij het bezoeken van museums of tijdens lessen geschiedenis. Deze term betekent letterlijk de wedergeboorte, en is een kunststroming uit

Nadere informatie

GELOOFSVRAGEN EN LEVENSVRAGEN

GELOOFSVRAGEN EN LEVENSVRAGEN WAAROM??? DAAROM!!! Soms sta je met je mond vol tanden, wanneer je kind je met een vraag overvalt. "Waarom zijn de bomen groen?", "Waarom regent het vandaag?" Waarom... waarom..., steeds weer waarom. De

Nadere informatie

De val van de Berlijnse muur

De val van de Berlijnse muur Thema: Van A tot Z Geschiedenis Tijd van televisie en computer Koude oorlog Moeilijkheid: *** Tijdsduur: ** Juf Nelly De val van de Berlijnse muur Doel: Na deze opdracht weet je waarom de Berlijnse muur

Nadere informatie

DE GROTE LERAREN ALS SPIEGEL VOOR ZELFREFLECTIE?.

DE GROTE LERAREN ALS SPIEGEL VOOR ZELFREFLECTIE?. DE GROTE LERAREN ALS SPIEGEL VOOR ZELFREFLECTIE?. Amersfoort, 21 augustus 2007 John van den Hout Geachte aanwezigen, Toen ik me voorbereidde om voor u dit verhaal te houden, was mijn eerste gedachte: Wat

Nadere informatie

LES 6. Nu zie je Hem wel, nu zie je Hem niet.

LES 6. Nu zie je Hem wel, nu zie je Hem niet. LES Nu zie je Hem wel, Sabbat Doe Lees Lukas 4. 40 nu zie je Hem niet. Heb je weleens een moment gehad dat je het gevoel had dat God heel dicht bij je was? Misschien door een liedje, een bijbelvers, een

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

Liederen solozang Prijs: 7,= euro per stuk

Liederen solozang Prijs: 7,= euro per stuk Liederen solozang Prijs: 7,= euro per stuk GEWASSEN IN WATER Inhoud: Vanuit de dopeling gezien een statement dat hij in het watergraf alles wat oud is achter zich laat. Hij weet niet alles, kent nog niet

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Unicef Hoofdstuk 1: Geschiedenis van Unicef Unicef is de Kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties (VN). De Verenigde Naties zijn een verbond van (bijna) alle landen van de wereld. Deze landen hebben

Nadere informatie

De leerlingen van Jezus zijn in afwachting. Ze voelen het.. er staat iets volkomen nieuws te gebeuren. Het is immers Jezus die spreekt over zijn vertrek bij hen. Voorgoed of is er nog wel een toekomst

Nadere informatie

OPDRACHT: Lees de vier tekstgedeelten en beantwoord de 4 bijbehorende vragen. Luk 15:11-32 Joh 3:14-17, Joh 15:9-17 Matt 5:43-48, Joh 13:33-35

OPDRACHT: Lees de vier tekstgedeelten en beantwoord de 4 bijbehorende vragen. Luk 15:11-32 Joh 3:14-17, Joh 15:9-17 Matt 5:43-48, Joh 13:33-35 God en je naasten liefhebben LES 3 DEEL 5 DISCIPLE OPDRACHT: Lees de vier tekstgedeelten en beantwoord de 4 bijbehorende vragen. Luk 15:11-32 Joh 3:14-17, Joh 15:9-17 Matt 5:43-48, Joh 13:33-35 Wat leer

Nadere informatie

Descartes schreef dat er geen ander land was "où l'on puisse jouir d'une liberté si entière" (waar men een zo volledige vrijheid kan genieten)

Descartes schreef dat er geen ander land was où l'on puisse jouir d'une liberté si entière (waar men een zo volledige vrijheid kan genieten) Verslag 25 mei 2018, Salon der Verdieping: Spinoza s politieke filosofie De bespreking van de politieke filosofie doe ik aan de hand van zijn belangrijkste politieke werk, te weten het Theologisch-politiek

Nadere informatie

Zondag 22 mei 2011 - Kogerkerk - 5e zondag van Pasen - kleur: wit - preek Deuteronomium 6, 1-9 & 20-25 // Johannes 14, 1-14

Zondag 22 mei 2011 - Kogerkerk - 5e zondag van Pasen - kleur: wit - preek Deuteronomium 6, 1-9 & 20-25 // Johannes 14, 1-14 Zondag 22 mei 2011 - Kogerkerk - 5e zondag van Pasen - kleur: wit - preek Deuteronomium 6, 1-9 & 20-25 // Johannes 14, 1-14 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Twee prachtige lezingen vanochtend. Er

Nadere informatie

Romeinen. Romeinen. Germanen

Romeinen. Romeinen. Germanen Romeinen Romeinen Grieken en Romeinen lijken op elkaar qua levensstijl. Het Romeinse rijk is ontstaan in Rome (753 v. Chr.). De Romeinen kwamen 50 v. Chr. naar Nederland. De Romeinen hebben het Latijns

Nadere informatie

Een muziekles over Haydns Schöpfung (voorbeeldles basisschool)

Een muziekles over Haydns Schöpfung (voorbeeldles basisschool) Een muziekles over Haydns Schöpfung (voorbeeldles basisschool) Paul Knöps Dit materiaal is onderdeel van het compendium christelijk leraarschap dat samengesteld is door het lectoraat Christelijk leraarschap

Nadere informatie

Je zintuigen kunnen lang niet alles waarnemen. Veel dieren kunnen beter zien, horen, proeven en ruiken dan de mensen.

Je zintuigen kunnen lang niet alles waarnemen. Veel dieren kunnen beter zien, horen, proeven en ruiken dan de mensen. Fantasie en Werkelijkheid Werkstuk gemaakt door Eline uit groep 6 Inhoudsopgave: H 1 Wat is de werkelijkheid? Blz. 1 H 2 Fantasie is geen werkelijkheid. Blz. 3 H 3 Fantasie bij kinderen. Blz. 3 Fantasieplaatje.

Nadere informatie

Wijs Worden. werkboek. deel 1 DAMON

Wijs Worden. werkboek. deel 1 DAMON Wijs Worden werkboek deel 1 DAMON WW wb deel 1 mei2009.indd 1 5/25/09 10:33:45 AM Hoofdstuk 1 Over wat echt belangrijk is Paragraaf 1 Inleiding Opdracht 1, p.8 Hieronder staan twaalf standpunten over wat

Nadere informatie

,!7IJ0I6-abbcbg! Zo ben jij! jij! Willem de Vink. tiener BIJBEL

,!7IJ0I6-abbcbg! Zo ben jij! jij! Willem de Vink. tiener BIJBEL Willem de Vink Wie ben jij? Mag de belangrijkste persoon die er bestaat dat zeggen? God de Vader ziet in jou zijn kind. Hij zegt dat jij net zo mooi, waardevol en geliefd bent als Jezus. Wow, zo ben jij!

Nadere informatie

CHRISTINE OTTEN, Tussen Country en Westen

CHRISTINE OTTEN, Tussen Country en Westen CHRISTINE OTTEN, Tussen Country en Westen Haar autobiografische roman Om adem te kunnen halen is onlangs verschenen en speelt zich grotendeels af in Deventer, waar zij tot haar 18de woonde. Vanaf maart

Nadere informatie

Deze handreiking is van:

Deze handreiking is van: 9 lessen over het volgen van Jezus Deze handreiking is van: Deze lessen zijn geschreven Beryl Voorhoeve en opgemaakt door Judith Maarsen. Ten behoeve van de kinderstudiegroepen voor de bovenbouw Gebruikte

Nadere informatie

Nieuwsbrief 10 11 januari 2016

Nieuwsbrief 10 11 januari 2016 Nieuwsbrief 10 11 januari 2016 Inhoud: Engels Tweede ronde projecten & workshops Hoe speel je een spelletje? Nieuws uit groep ½ Welkom in de klas Agenda Advertenties: Mindful ouderschap Voetbal talent

Nadere informatie

Niets vragen, niets weigeren

Niets vragen, niets weigeren Franciscus van Sales (1567-1622) leefde in het Franse stadje Annecy, in een tijd van politieke verwarring en godsdienstoorlogen. Hij is bekend als schrijver van twee belangrijke en invloedrijke handleidingen

Nadere informatie

IN EEN HUIS IN GEMENGDE HOEVESTIJL

IN EEN HUIS IN GEMENGDE HOEVESTIJL I N T E R I E U R W Wonen op de Windrichtingen IN EEN HUIS IN GEMENGDE HOEVESTIJL Tekst: ANNEMIE WILLEMSE Foto s: JAN VERLINDE 22 TIJDLOOS TIJDLOOS 23 Na een zoektocht naar de ideale bouwgrond, gingen

Nadere informatie

OOGGETUIGE. Johannes 20:30-31

OOGGETUIGE. Johannes 20:30-31 1 januari OOGGETUIGE Johannes 20:30-31 Een nieuw jaar ligt voor ons. Wat er gaat komen, weten we niet. Al heb je waarschijnlijk mooie plannen gemaakt. Misschien heb je goede voornemens. Om elke dag uit

Nadere informatie

Beste Janien, familie, vrienden, allen hier aanwezig, Het is goed om vanavond bijeen te zijn in deze Sint-Joriskerk.

Beste Janien, familie, vrienden, allen hier aanwezig, Het is goed om vanavond bijeen te zijn in deze Sint-Joriskerk. Beste Janien, familie, vrienden, allen hier aanwezig, Het is goed om vanavond bijeen te zijn in deze Sint-Joriskerk. We gedenken vanavond Ramón Smits Alvarez. We staan stil bij zijn leven, we staan stil

Nadere informatie

Samenvatting Mensen ABC

Samenvatting Mensen ABC Samenvatting Mensen ABC Week 1ABC: Wie zijn wij? Info: Wie zijn wij mensen Mensen zijn verschillend. Iedereen is anders, niemand is hetzelfde. Dat noem je uniek. Een mens heeft een skelet van botten. Daarom

Nadere informatie

Woensdag 16 november Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR. Aankondiging Canvascollectie PSK, Brussel

Woensdag 16 november Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR. Aankondiging Canvascollectie PSK, Brussel Woensdag 16 november 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Aankondiging Canvascollectie PSK, Brussel Dames en heren, Chère collègue ministre (Fadila) Laanan,

Nadere informatie

Janny van der Molen. een inspirerende bruggenbouwer

Janny van der Molen. een inspirerende bruggenbouwer Janny van der Molen een inspirerende bruggenbouwer Verhalen die ertoe doen Kinderen en jongeren inspireren het beste uit zichzelf en anderen te halen, dat is wat Janny van der Molen met haar boeken wil

Nadere informatie

de tijd opdrachten stad & esch & vwo + stad & esch & vwo +

de tijd opdrachten stad & esch & vwo + stad & esch & vwo + de tijd opdrachten stad & esch & vwo + stad & esch & vwo + Kies drie onderwerpen uit de lijst hieronder. Geef aan: eerste, tweede en derde keuze. 1 Stel je voor: je bent aangespoeld op een onbewoond eiland

Nadere informatie

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Op reis door het rijk der Letteren en der Godgeleerdheid

Op reis door het rijk der Letteren en der Godgeleerdheid History Christiane Simone Stadie Op reis door het rijk der Letteren en der Godgeleerdheid Herinneringen van mijne academiereis in 1843 (Abraham Des Amorie van der Hoeven Jr.) Seminar paper Christiane

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Het zijn wonderlijke verhalen, de verhalen rond de geboorte van Jezus: Maria, die zwanger is door de heilige Geest, Jozef, die in een droom een engel

Nadere informatie

Lees Zoek op Om over na te denken

Lees Zoek op Om over na te denken Welkom bij de Online Bijbelcursus van Praise De bijbelcursus is wat voor jou als je: 1. Als je wilt weten wat christenen geloven. 2. Als je meer wilt begrijpen van de bijbel. 3. Als je wilt groeien in

Nadere informatie

Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie

Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie Ervaringen, belevenissen, vragen in woorden gevangen om die woorden weer vrij te laten in nieuwe ervaringen, belevenissen, vragen. Marcel Zagers www.meerstemmig.nl

Nadere informatie

Samenvattingen Geloof ABC

Samenvattingen Geloof ABC Samenvattingen Geloof ABC Info 1ABC: Wat is geloof? Het gaat in dit project om de belangrijkste wereldgodsdiensten: jodendom, christendom, islam, hindoeïsme en boeddhisme. Deze godsdiensten geven antwoorden

Nadere informatie

ATHENEUM BRUSSEL, EEN SCHOOL MET EEN MISSIE EN VEEL PASSIE!

ATHENEUM BRUSSEL, EEN SCHOOL MET EEN MISSIE EN VEEL PASSIE! ATHENEUM BRUSSEL, EEN SCHOOL MET EEN MISSIE EN VEEL PASSIE! In Atheneum Brussel gaat een heel specifieke onderwijswereld voor je open. Met lessen die het klaslokaal overstijgen, kleine leerlingengroepen,

Nadere informatie

Vormingsaanbod voor universiteiten en hogescholen 2014/2015

Vormingsaanbod voor universiteiten en hogescholen 2014/2015 Vormingsaanbod voor universiteiten en hogescholen 2014/2015 Inhoud 3 Vooraf 5 Een andere kijk op spijbelen 6 Over de diepere betekenis van kinderspel 7 Kinderen hebben zo hun kijk op quality time 8 Plan

Nadere informatie

Perspectief 3e editie 2 vmbo Anders dan anderen krant. 1. Voorpagina

Perspectief 3e editie 2 vmbo Anders dan anderen krant. 1. Voorpagina Perspectief 3e editie 2 vmbo Anders dan anderen krant 1. Voorpagina Geen mens is hetzelfde, want iedereen is weer anders. Elk mens heeft iets unieks. Dat maakt het soms lastig om elkaar te begrijpen. Of

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

Handreiking bij 40 DAGEN GEBED voor groep 4-8 van de basisschool

Handreiking bij 40 DAGEN GEBED voor groep 4-8 van de basisschool Handreiking bij 40 DAGEN GEBED voor groep 4-8 van de basisschool NAAM September 2009 In september en oktober 2009 was de Levend evangelie Gemeente bezig met het onderwerp 40 DAGEN GEBED. Om gemeente breed

Nadere informatie

de kunst van het leven

de kunst van het leven de kunst van het leven Woon- en zorgcentrum Franciscus De Meierij 1 7631 AM Ootmarsum T 0541-280 888 franciscus@zorggroepsintmaarten.nl www.zorggroepsintmaarten.nl de kunst van het leven De kunst van het

Nadere informatie

Nr. 54: 23 maart 2013 Een digitaal platform voor mensen die elkaar ontmoeten bij de Perronmeetings

Nr. 54: 23 maart 2013 Een digitaal platform voor mensen die elkaar ontmoeten bij de Perronmeetings Nr. 54: 23 maart 2013 Een digitaal platform voor mensen die elkaar ontmoeten bij de Perronmeetings Spoor ❶ Het begin Stille Week De week die morgen (zondag) begint, noemen we wel de Stille Week. Het is

Nadere informatie

Ik ben Mirjam Krieg. Ik ben in 1933 geboren in Amsterdam. Eerder dat jaar waren mijn ouders met mijn zus Duitsland

Ik ben Mirjam Krieg. Ik ben in 1933 geboren in Amsterdam. Eerder dat jaar waren mijn ouders met mijn zus Duitsland Ik ben Mirjam Krieg. Ik ben in 1933 geboren in Amsterdam. Eerder dat jaar waren mijn ouders met mijn zus Duitsland ontvlucht. De nazi-praktijken reisden hen echter achterna. Zo mocht ik als Joods meisje

Nadere informatie

Boek en workshop over het verlies van een broer of zus. Een broertje dood. Door Corine van Zuthem

Boek en workshop over het verlies van een broer of zus. Een broertje dood. Door Corine van Zuthem Het overlijden van een broer of zus is een ingrijpende gebeurtenis. Toch wordt het onderwerp in de rouwliteratuur doodgezwegen. Tot verbazing van Minke Weggemans. De pastoraal therapeute schreef er daarom

Nadere informatie

de toekomst tegemoet

de toekomst tegemoet Zondag 19 maart 2017 Sterk en dapper, de toekomst tegemoet Lezing: Johannes 4 : 5 30 Je zou kunnen zeggen: het begint met de vraag om een glas water. Een wonderlijk en ook mysterieus verhaal. Jezus is

Nadere informatie

Naam: Vakantie. Vraag 1. Ben je weleens op vakantie geweest? Waarheen? Werkblad vakantie - Aardrijkskunde groep 5 - Niveau blauw.

Naam: Vakantie. Vraag 1. Ben je weleens op vakantie geweest? Waarheen? Werkblad vakantie - Aardrijkskunde groep 5 - Niveau blauw. Naam: Vakantie _ Een groot aantal Nederlanders gaat ieder jaar één keer op vakantie. Vaak gaat de reis naar het buitenland, bijvoorbeeld naar Duitsland, Frankrijk, Spanje, of nog verder. Maar Nederlanders

Nadere informatie

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd.

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd. Voorwoord In dit boek staan interviews van nieuwkomers over hun leven in Nederland. Ik geef al twintig jaar les aan nieuwkomers. Al deze mensen hebben prachtige verhalen te vertellen. Dus wie moest ik

Nadere informatie

Pinksteren 2015 -- oogst van de vruchten. Bij Exodus 20 : 1 20 - Handelingen 2 : 1-11

Pinksteren 2015 -- oogst van de vruchten. Bij Exodus 20 : 1 20 - Handelingen 2 : 1-11 Pinksteren 2015 -- oogst van de vruchten Bij Exodus 20 : 1 20 - Handelingen 2 : 1-11 Als wij Pinksteren vieren, dan vieren we toch ook dat de boodschap van Gods liefde wereldwijd rondgaat. Dat we in het

Nadere informatie

Vincent van Gogh. Hier zie je er een afbeelding van.

Vincent van Gogh. Hier zie je er een afbeelding van. Vincent van Gogh Een van de beroemdste schilders die Nederland heeft gehad was Vincent van Gogh. Deze kunstenaar heeft zelfs zijn eigen museum gekregen in Amsterdam. Toch wel heel bijzonder, zeker als

Nadere informatie

Johanna Kruit. Gedichten, geïnspireerd door bomen. Geheimen

Johanna Kruit. Gedichten, geïnspireerd door bomen. Geheimen 1 Gedichten, geïnspireerd door bomen Geheimen In het donker huizen bomen die overdag gewoner zijn. Wij slaan de bochten van een pad mee om en gaan, ontkomen aan het licht af op geheimen.kleine geluiden

Nadere informatie

narratieve zorg Elder empowering the elderly

narratieve zorg Elder empowering the elderly narratieve zorg Elder empowering the elderly huisbezoek 1: KENNISMAKING - 2 - KENNISMAKING - huisbezoek 1- a kennismaking huisbezoek 1: KENNISMAKING a vertrouwelijkheid individueel in teamverband naar

Nadere informatie

Preek De vrouw die Jezus beslissing veranderde. Lieve gemeente,

Preek De vrouw die Jezus beslissing veranderde. Lieve gemeente, Lieve gemeente, We zien het niet vaak in de Bijbel, maar in het verhaal dat we vandaag gelezen hebben is Jezus toch ronduit bot te noemen en buitengewoon onvriendelijk op het onbeschofte af, tegen een

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Afgelopen maandag hebben we met de deelnemers van de kring Eigentijds Bijbellezen Paasverhalen gelezen. Vier verhalen van de opstanding, verteld door

Nadere informatie

DE WEEK VOOR WE HET AV0NDMAAL VIEREN

DE WEEK VOOR WE HET AV0NDMAAL VIEREN DE WEEK VOOR WE HET AV0NDMAAL VIEREN AVONDMAAL VIEREN Het Avondmaal is meer dan zomaar een maaltijd. Om dat te begrijpen, is dit boekje gemaakt. Vooral is daarbij gedacht aan de kinderen, omdat zij met

Nadere informatie

Handreiking bij een spirituele zoektocht.

Handreiking bij een spirituele zoektocht. Handreiking bij een spirituele zoektocht. Deze handreiking hoort bij: Oud- en nieuw- katholiek. De spirituele zoektocht van die andere katholieken. Door Joris Vercammen. Valkhof pers 2011. Het boek is

Nadere informatie

Latijn: iets voor jou?

Latijn: iets voor jou? : n j i t a L r o o v s iet jou? De Romeinen en wij Waar komen onze letters vandaan? Hoe komen we aan de namen van de maanden? De antwoorden op vele van deze vragen vind je vaak in het verleden bij de

Nadere informatie

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 2. Bronnenboekje. KB-0125-a-12-2-b

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 2. Bronnenboekje. KB-0125-a-12-2-b Bijlage VMBO-KB 2012 tijdvak 2 geschiedenis en staatsinrichting CSE KB Bronnenboekje KB-0125-a-12-2-b Staatsinrichting van Nederland bron 1 Een beschrijving van een politieke stroming (rond 1870): Zij

Nadere informatie

Lisa Van Damme. Ik hou ervan om het juiste moment af te wachten!

Lisa Van Damme. Ik hou ervan om het juiste moment af te wachten! 2 portfolio Lisa Van Damme Lisa Van Damme begon, geïnspireerd door sociaal geëngageerde fotografen, op 17-jarige leeftijd aan een studie fotografie. Voor haar is fotografie meer dan een doel; het is eerst

Nadere informatie

Relatie <> Religie. Beste Galsem,

Relatie <> Religie. Beste Galsem, RelatieReligie BesteGalsem, Hetfeitdatjouwpatientnuopeenchristelijkevenementisisnietongevaarlijk.Hetgeestelijke levenvanjouwpatientzalgrotesprongenmakennaarhetkampvandevijandtoe.watikjou aanraadisomditnietafteremmen,maaromdittebederven.brengjouwpatientincontactmet

Nadere informatie

Graag willen wij jou laten kennismaken met ons zomerprogramma. Dit jaar in het thema:

Graag willen wij jou laten kennismaken met ons zomerprogramma. Dit jaar in het thema: Beste bewoner, familie, bezoeker, Graag willen wij jou laten kennismaken met ons zomerprogramma. Dit jaar in het thema: Reis door Europa In dit Zonneblad vind je een overzicht van al onze grote activiteiten.

Nadere informatie

1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule

1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule Werkboek Inhoudsopgave: 1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule 2. Het H.A.R.T. model 2.1. H.A.R.T. staat voor: 2.1.1. Mijn verhaal over oprechte communicatie 2.1.1: Hoofd Gebruik de rest van deze

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Johan Vosbergen Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Johan Vosbergen... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Johan,

Nadere informatie

Zeven hulpbronnen van vertrouwen. Door: Carlos Estarippa

Zeven hulpbronnen van vertrouwen. Door: Carlos Estarippa Zeven hulpbronnen van vertrouwen Door: Carlos Estarippa Geïnspireerd door het boek van Bertie Hendriks Dagboek van de Ziel. De zeven levensfasen (Hendriks, 2013) wil ik in onderstaand artikel beschrijven

Nadere informatie

TOEN GOD ALLES MAAKTE

TOEN GOD ALLES MAAKTE Bijbel voor Kinderen presenteert TOEN GOD ALLES MAAKTE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: Bob Davies en Tammy S. Vertaald door: Erna van Barneveld

Nadere informatie

Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties

Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties Dit hoofdstuk gaat over opstand in Amerika, Frankrijk en Nederland. Deze opstanden noemen we revoluties. Opstand in Amerika (1775). De

Nadere informatie

toespraak CdK Ank Bijleveld-Schouten bij de inwijding van de Sefer Thora in de Grote Synagoge Deventer

toespraak CdK Ank Bijleveld-Schouten bij de inwijding van de Sefer Thora in de Grote Synagoge Deventer toespraak CdK Ank Bijleveld-Schouten bij de inwijding van de Sefer Thora in de Grote Synagoge Deventer Deventer, 8 november 2014, rond 11.00 uur Geachte leden van de Joodse Gemeente Beth Shoshanna in Deventer,

Nadere informatie

Voor christenen is de Bijbel met name een geloofsboek. Dat betekent

Voor christenen is de Bijbel met name een geloofsboek. Dat betekent De Bijbel Een geloofsboek EWe kunnen vele wegen gaan met de Bijbel. De één ervaart het vooral als een mooi kunstobject. Vele kunstenaars hebben er inspiratie in gevonden om een kunstwerk te maken. We kennen

Nadere informatie

Nieuwsbrief Podium van de Stad. Januari & Februari

Nieuwsbrief Podium van de Stad. Januari & Februari Nieuwsbrief Podium van de Stad Januari & Februari Januari 2015 Een nieuw jaar dat rustig van start ging voor het Podium van de Stad. Deze maand stond voornamelijk in het teken van Lunchconcerten. Studenten

Nadere informatie

13 Jij en pesten. Ervaring

13 Jij en pesten. Ervaring 82 13 Jij en pesten Wat doe ik hier vandaag? P Ik word me ervan bewust hoe erg het is om iemand te pesten en gepest te worden. P Ik leer dat ik met anderen steeds weer respectvol moet omgaan. P Ik ken

Nadere informatie

Tijdsplanning. Opdracht 5: Islamitische vlakvullingen

Tijdsplanning. Opdracht 5: Islamitische vlakvullingen Iran project 2011-2012 Inleiding Iran het Land van de Ariërs schrikt de ene af door de verschrikkelijke verhalen die we in het nieuws horen. De ander wordt er juist door geboeid. Wat is het nu werkelijk

Nadere informatie

Cursus Spirituele en Mediamieke Ontwikkeling 2

Cursus Spirituele en Mediamieke Ontwikkeling 2 NIEUWSBRIEF 14 februari 2015 1 Lieve mensen, Iedere dag is een dag van de liefde, om degenen om je heen te vertellen hoeveel je van ze houdt, het leven in je hart te koesteren en te genieten van de grote

Nadere informatie

Dierbaren lezer. den Muzenmeester. Ik, den Muzenmeester, voel mijn einde naderen en schrijf daarom mijn testament.

Dierbaren lezer. den Muzenmeester. Ik, den Muzenmeester, voel mijn einde naderen en schrijf daarom mijn testament. Dierbaren lezer Ik, den Muzenmeester, voel mijn einde naderen en schrijf daarom mijn testament. Voor ik dezen stoffigen wereld verlaat, wil ik u mijnen schat toevertrouwen. Heel mijn leven heb ik mijne

Nadere informatie

Strategieles Verbanden (Relaties en verwijswoorden) niveau A

Strategieles Verbanden (Relaties en verwijswoorden) niveau A Strategieles Verbanden (Relaties en verwijswoorden) niveau A Wat doe je in deze les? Bij Nieuwsbegrip lees je altijd een tekst met het stappenplan. Je gaat vaak op zoek naar verbanden in een tekst. Wat

Nadere informatie

Oorspronkelijk tekst: "So, What about the familie" door: Yahiya Emerick Vertaald door: Team Moslima

Oorspronkelijk tekst: So, What about the familie door: Yahiya Emerick Vertaald door: Team Moslima En, hoe zit het met de familie? Oorspronkelijk tekst: "So, What about the familie" door: Yahiya Emerick Vertaald door: Team Moslima Islam betekent familie, en familie blijft bij elkaar en je kunt geen

Nadere informatie