Voorwoord EEN NIEUW SEIZOEN BOORDEVOL INTERESSANTE MENSEN EN THEMA S STAAT VOOR DE DEUR = 3= Welkom in De Adelberg!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voorwoord EEN NIEUW SEIZOEN BOORDEVOL INTERESSANTE MENSEN EN THEMA S STAAT VOOR DE DEUR = 3= Welkom in De Adelberg!"

Transcriptie

1 = 3= Voorwoord EEN NIEUW SEIZOEN BOORDEVOL INTERESSANTE MENSEN EN THEMA S STAAT VOOR DE DEUR De Adelberg neemt je mee naar verre oorden zoals de Noordpool en het Paaseiland, werpt een blik op Pompeji en het ontstaan van onze landgrenzen. Je wandelt rond in de soms bevreemdende werelden van Jeff Koons en Niki de Saint Phalle of besteedt aandacht aan de herdenkingsjaren van Shakespeare, Le Corbusier en Mikis Theodorakis. Kortom, een programma dat je meeneemt voor vele leerrijke momenten en boeiende ontmoetingen. Ook het aanbod van Ateliers voor Overdag presenteert dit seizoen een mooie reeks aan workshops, taal- en computercursussen, sportieve ontspanning en veel meer. Nieuw is de cursus Fotoboek maken. AVO kondigt hiermee haar tweeëndertigste werkjaar aan. Meer informatie en een overzicht van het aanbod vind je achteraan deze brochure. Welkom in De Adelberg! Cindy Daems directeur Jan Buyens educatief medewerker Peter Vanvelthoven burgemeester Kris Verduyckt schepen van cultuur Annemie Hendriks ateliers voor overdag

2 = 4= Reeksoverzicht LEZINGEN Wo Francesca Vanthielen - SOS Noordpool (in CC) Wo Inge Neefs - Gaza op mijn hoofd Wo Rik Tyrions (VRT) - De Berlijnse Muur Wo Herman Boel leugens die iedereen gelooft Zo Griet Op de Beeck - Vele hemels om te kussen (in BIB) Zo Johan Op de Beeck - Napoleon, van strateeg over keizer tot mythe (in BIB) Wo Vincent Stockx - De slag bij Waterloo Wo Frank Van Dael - Mikis Theodorakis 90 Do Guido Van Genechten - Rikki (in BIB) Wo Bahattin Koçak - Kennismaking met filosoof en mysticus Mevlana Rumi Wo Wouter Ryckbosch - Kapitaal in de 21ste eeuw (Thomas Piketty) Wo Jelle Van Riet - En God schiep de man Wo Paul Illegems - De frietkotcultuur Wo Luc Verhuyck - Over Rome, Firenze, Venetië en nu ook Napels gesproken Wo Jolien Janzing - De geheime liefde van Charlotte Brontë Wo Els Janssens - Kunnen we van het Oosten leren? Wo Annick Ruyts (VRT) - Te Gek, over de onrust in ons hoofd Wo Gaston Moens - De tijd, een zoektocht zonder einde? Wo Morgan De Dapper - Paaseiland, feiten en mythen Di Martine Kouwenhoven - To be or not to be Shakespeare CURSUSSEN Di De vreemde verwantschap tussen kunst en alchemie (1 avond) Di Het gouden tijdperk van de islam (4 avonden) Di Ontdekkingsreizigers van de Stille Zuidzee (2 avonden) Do Hotel Central - Boedapest, Praag, Dresden & more (2 dagen) Di Le Corbusier - Architectuur voor mens en maatschappij (2 avonden) Di Les Ballets Russes (3 avonden) Di Spinoza - Theologie als uitgangspunt van secularisering (2 avonden) Di Moskou - Van dorp tot metropool (2 avonden) Ma Land Art - Ingrepen in het landschap (1 dag) Di De geschiedenis van het Nederlands (2 avonden) Di Jeff Koons - Tussen kunst en kitch (2 avonden) Di Madame Grès en Elsa Schiaparelli - Sculpturale lijnen en flamboyante ontwerpen (2 avonden) Di De snarentheorie (1 avond) Di Hoe zijn de landgrenzen van België en Nederland ontstaan? (2 avonden) Di Romeinse sporen - De Romeinen in de Benelux (1 avond) Do Pompeji (2 avonden) Di Niki de Saint Phalle - Van Nana Power tot Tarottuin (2 avonden) Di WO I - Van het westelijk front veel nieuws, het oorlogsjaar 1916 (1 avond) Di Kunst in 1916, tijd voor een moderne futura? (1 avond)

3 = 5= Wo Het jaïnisme - Rituelen en hun context (2 avonden) Di De Metamorfosen van Ovidius (1 avond) FEEL GOOD Ma Ma Ma Ma Ma Ma Ma Ma Ma Ma Ma Ma Ma Ma Handreflexologie toepassen binnen je gezin (3 avonden) Wereldwinkelwijnen onder de loep (1 avond) Omgaan met agressie (1 avond) Dementie in de kijker (1 namiddag + avond) (in CC) Wat woorden niet kunnen zeggen (1 avond) (in CC) Whisky - De Benriach distilleerderij (1 avond) Belgische wijnen in de schijnwerper (1 avond) Haast en spoed is zelden goed - Stop met hollen (2 avonden) Slaapstoornissen (1 avond) Praten zonder woorden (3 avonden) Lachyoga (1 avond) Ethiek in de digitale wereld (1 avond) Help jezelf of een ander in moeilijke tijden (2 avonden) It s gin time - Gin & tonic tasting (1 avond) KOOKATELIERS Wo Wo Wo Lekkere Limburgse seizoenskost, groenten en heerlijke desserts (2 avonden) Van overschot tot topmaaltijd (1 avond) Van overschot tot topmaaltijd (1 avond) OP STAP Za Louvre-Lens - Tentoonstelling Methamorfosen + vaste collectie POËZIE Zo t.e.m. do Ma Urban Woorden (namiddag voor scholen) Ma Maud Vanhauwaert - Het is de moeite (avond) Di Poëzietaart - De Sjieklets (namiddag) FILOCAFÉ Elke laatste zondag van de maand: zo 27.09, 25.10, 29.11, & 31.01, 28.02, 20.03, 24.04, 29.05, in Het Praathuis, uitgezonderd het Filocafé in oktober dat plaats vindt in het GlazenHuis. De editie van januari vindt plaats in de Openbare Bibliotheek. Het Filocafé in mei vindt plaats in de moskee in Vreyshorring. ATELIERS VOOR OVERDAG Een overzicht van het aanbod vind je achteraan in deze brochure.

4 = 6= Filo(sofie)café Een gratis feestmaaltijd voor denkers Elke laatste zondag van de maand - 09u30 tot 12u30 - Het Praathuis WELKOM OP DE MAANDELIJKSE HOOGMIS VAN HET (ZELF)KRITISCHE DENKEN! MET DANK AAN SOCRATES. Voor het zesde seizoen op rij wordt er op de laatste zondag van de maand tijd gemaakt voor een filosofisch moment. De deelnemers kiezen een vraag om samen over te filosoferen, een vraag die ze ook zelf in de groep brengen. De afgelopen seizoenen kwamen volgende vragen aan bod: Wat is innerlijke kracht? Wat is bewustzijn? Wat is dood zijn? Wat is een rechtvaardige samenleving? Wat is genieten? Márnix Vanlangenaeker daagt de deelnemers uit om in groep door te denken en zet hen aan tot het zoeken naar antwoorden. Alles gebeurt in een ongedwongen sfeer, zonder onderscheid in leeftijd, sociale achtergrond of beroep. Ook diploma's zijn niet van tel. Belangrijk! Het Filocafé op zondag 25 oktober 2015 staat in het teken van kunst. Er wordt gefilosofeerd over vragen zoals: Wat is kunst?, Wat doet kunst met een mens? enz Deze editie van het Filocafé vindt plaats in het GlazenHuis gelegen aan het Marktplein, waar je tevens de tentoonstelling Beste Buren kunt bekijken. Het Filocafé van zondag 31 januari 2016 vindt plaats in de Openbare Bibliotheek. Tussen de boekenrekken geeft Márnix filosofische en literaire tips en wordt het filosofisch gesprek poëtisch ingekleurd. Nadien heffen we het glas op het nieuwe jaar! Het Filocafé van zondag 29 mei 2016 vindt plaats in de Moskee, Vreyshorring 125 in Lommel. i.s.m. de Openbare Bibliotheek Begeleiding: dhr. Márnix Vanlangenaeker Zo 27.09, 25.10, 29.11, & 31.01, 28.02, 20.03, 24.04, 29.05, TOEGANG GRATIS - koffie en koekjes 3

5 = 7= De vreemde verwantschap tussen kunst en alchemie CURSUS Di u00 - Raadhuis KUNSTZINNIGE ALLIANTIE VAN ALCHEMIE EN CONCEPT Het is geen toeval dat precies in de jaren tachtig veel Europese kunstenaars zich wagen aan de wereld van de alchemie, kleurentransformaties, androgynen, levensbomen, elementen, metalen en planeten, het veranderen van lood in goud en dat ze verwijzen naar legendes, mythes en Bijbelse verhalen. Het speelt zich allemaal af tijdens de Koude Oorlog, toen Europa onder leiding van de VS stond. Toen de Europese kunstenaars lijdzaam moesten toezien hoe een oude artistieke traditie werd bedreigd door de Amerikaanse kunst die, in haar streven naar een eigen identiteit, steeds meer neigde naar strenge vormelijkheid en gebruik maakte van geavanceerde technologie. Illusie, daar moesten ze aan de andere kant van de oceaan niets van hebben! Italië voert oppositie in de jaren zestig door op te roepen om nét allerlei materialen te gebruiken en door de kunst als magische daad en de kunstenaars als alchemist te zien. Het is pas in de jaren tachtig dat de oproep als een echo weergalmt over Europa. Maar Europa manoeuvreert door de zo bestreden Amerikaanse vormelijkheid over te nemen én te voorzien van een alchemistisch allure. We vragen ons dus terecht af of ook Europa de illusie wil dumpen. Deze kunstzinnige alliantie van alchemie en concept is tot op vandaag voelbaar. We schijnen in de ban te zitten van een soort eeuwig contemporaine kunst die zich spectaculair met veel vaart verder stuwt en ondertussen elke vorm van illusie verder van zich af weet te slaan. Deze cursus belicht de betekenis van deze alliantie met een grondige inleiding die de geschiedenis van de conceptuele kunst doorneemt, onderzoekt hoe de verbinding met de alchemie tot stand is kunnen komen, wat alchemie is en hoe dit alles geplaatst wordt tegen de achtergrond van de Koude Oorlog. De betekenis wordt levendiger wanneer tal van kunstenaars worden voorgesteld die midden in de strijd stonden. Docente: mevr. Lieve Watteeuw TICKETS: 12 / 10,50 (-26/+55) / 9,50 (abonnees)

6 = 8= Lekkere Limburgse seizoenskost, groenten en heerlijke desserts KOOKATELIER Wo & u30 - Huis van de Jeugd EERLIJKE PRODUCTEN, VERRUKKELIJKE GERECHTEN Je proeft van groenten, kazen en lekkere, gezonde desserts van Limburgse bodem. Het korte ketenprincipe is de rode draad doorheen deze workshops. Letterlijk van bij de boer om de hoek tot op het bord. Een ervaren kok(kin) leert je met deze eerlijke producten verrukkelijke gerechten bereiden. We werken samen met Voedselteams en Hartenboer. Je maakt kennis met hun organisatie en met de verdeelpunten waar je hun producten kan afhalen. Je proeft van waanzinnig lekker klaargemaakte groenten en peulvruchten in de eerste workshop en heerlijke lekkere, gezonde desserts van Limburgse bodem tijdens de tweede workshop. Docente: mevr. Christel Vanderheyden i.s.m. Vormingplus Limburg TICKETS: 48 / 42 (-26/+55) / 38 (abonnees)

7 = 9= JIJ in mijn handen Handreflexologie toepassen binnen je gezin CURSUS / FEEL GOOD Ma , & u30 - Raadhuis WERKEN MET HANDEN VAN ANDEREN Reflexologie is een oude therapie die momenteel wereldwijd steeds meer wordt toegepast omwille van haar eenvoud en effectiviteit. Het lichaam weerspiegelt zich in handen, voeten, oren, gelaat en andere lichaamsdelen. Hierop bevinden zich reflexpunten die corresponderen met de organen, spieren en weefsels in het lichaam. Bij ziekte of stress zijn deze punten gevoelig en pijnlijk wanneer ze aangeraakt worden. Door het bewerken van de reflexpunten wordt het zelfgenezend vermogen van het lichaam ondersteund en stroomt de levensenergie vlotter. Vorig seizoen lag het accent op IK in mijn handen. Je eigen handen exploreren en op zoek gaan naar plaatsen waar de energie nog potentieel had om beter te kunnen stromen. Jezelf ontdekken en van daaruit je eigen grenzen verleggen. In dit vervolg ga je werken met de handen van anderen, JIJ in mijn handen. Je brengt de handen van de ander mee in kaart en vertrekt van daaruit om diverse technieken en grepen te leren met als doelstelling om na drie avonden de handen los te kunnen maken en een ontspannende behandeling te kunnen geven. Het is niet noodzakelijk dat je het eerste gedeelte gevolgd hebt, de workshop is zonder voorkennis toegankelijk. Begeleiding: mevr. Heinrike Bergmans TICKETS: 36 / 31,50 (-26/+55) / 28,50 (abonnees)

8 = 10= Het gouden tijdperk van de islam De Abbasieden in Bagdad ( ) CURSUS Di , , & Do u30 - Raadhuis INZICHT IN DE VERDERE EVOLUTIE VAN DE ISLAM Na een moeizaam begin verplaatst de politiek-religieuze macht van het islamitische kalifaat zich naar Bagdad en komt het daar opnieuw in handen van de familie van Mohammed: de Abbasieden. Bagdad ontwikkelt zich tot de glorierijkste stad van de wereld, waarvan de luister en praal ons onder meer tegemoet komen via de verhalen van Duizend en Eén Nacht. Hoewel de centrale Abbasidische politieke macht vrij snel verbrokkelt (Tulunieden, Fatimieden, Ayyubieden, Seldjoeken), zal juist het imitatiegedrag van de vele erg verspreide deelrijkjes ervoor zorgen dat de islamitische godsdienst en cultuur zich definitief verankert van West- Afrika tot India. Tegelijkertijd bereikt de islam als godsdienst haar theologische volheid met de groei en vorming van de ulama, het corpus der schriftgeleerden, met de stichting van de vier grote Sunnitische Rechtsscholen en met de opening van een alternatieve weg naar Allah, het Sufisme. Meer nog dan de zoekende eerste eeuwen, biedt dit Gouden Tijdperk inzicht in de verdere evolutie van de islam en helpt het de moderne en actuele situatie van de islamwereld beter te begrijpen. Deze cursus maakt deel uit van een vervolgreeks waarin de grote momenten uit de geschiedenis van de islam worden besproken. Elke cursus staat op zich en kan apart gevolgd worden. De syllabus van het eerste deel is tevens nog verkrijgbaar. Docent: dhr. Louis Hulstaert i.s.m. Amarant TICKETS: 48 / 42 (-26/+55) / 38 (abonnees)

9 = 11= Wereldwinkelwijnen onder de loep FEEL GOOD / PROEVERIJ Ma u30 - Raadhuis EVEN LEKKER ALS ANDERE WIJNEN! Altijd al meer willen weten over de wijnen uit de wereldwinkel? Dan ben je bij Koen Daniels aan het juiste adres. Als leraar Frans verzeilde hij weleens in Frankrijk en van daar was voor hem de stap naar meer willen weten over wijn snel gezet. Wandelen door de wijngaarden is niet alleen een lust voor het oog, het geeft me ook rust en respect voor de natuur en voor de makers van de wijnen. De wijnboer heeft een harde stiel, maar maakt wel een zeer mooi, natuurlijk product. En natuurlijk hoort er bij lekker eten een lekkere wijn. Koen vindt het een uitdaging om de juiste wijn bij het juiste gerecht te vinden en hij hoopt dat hij tijdens zijn wijnproefavonden zijn passie kan doorgeven en mensen kan aanzetten om wereldwijnen te proeven. Koen Daniels is een gedreven leraar aan het Sint-Michielscollege in Schoten. Na een semi-professionele wijnopleiding bij Tastevin werd hij meesterwijnproever. Tweemaal per jaar beoordeelt hij samen met wijnjournalisten en sommeliers de wijnen van Oxfam-Wereldwinkel. Regelmatig geeft hij ook lezingen en geleide degustaties over deze wijnen. Koen werd in het Piva-instituut in Antwerpen vice-wine World Taster of the Year 2012! Docent: dhr. Koen Daniels TICKETS: 24 / 21 (-26/+55) / 19 (abonnees)

10 = 12= Francesca Vanthielen SOS Noordpool LEZING Wo u30 - CC De Adelberg DE TOEKOMST VAN DE NOORDPOOL Francesca Vanthielen is begaan met alles wat er gebeurt op de Noordpool. Ze maakte er haar masterproef over en trok voor Greenpeace naar dit ogenschijnlijk rustige oord van sneeuw en ijs. Maar schijn bedriegt, want op en rond de Noordpool liggen ook enorme olie- en gasvoorraden. Genoeg om aan het huidige consumptieverbruik dertien jaar aan de wereldvraag te kunnen voldoen. Door de opwarming van de aarde smelt tijdens de zomermaanden steeds meer ijs binnen de poolcirkel, waardoor het voor oliemaatschappijen mogelijk wordt deze voorraden aan te boren. De eerste stappen zijn gezet. Shell en Gazprom hebben contracten binnen om testboringen op te starten. Maar houden zij rekening met de weersomstandigheden die door de klimaatsverandering steeds meer onvoorspelbaar en grillig worden? Zullen zij in het geval van olierampen zoals in de Golf Van Mexico in 2010 gewapend zijn om de gevolgen te beperken? Zijn olietankers bestand tegen de stormen die snel en heftig kunnen opsteken in dit noordelijke gebied? We mogen de toekomst van de Noordpool niet overlaten aan het politieke machtsspel dat nu volop gespeeld wordt. Net als de Zuidpool zou ook de Noordpool het statuut van een wereldreservaat moeten krijgen. Francesca Vanthielen maakt je warm voor de goede zaak. nl.wikipedia.org/wiki/noordpool i.s.m. Milieudienst TICKETS: 8 / 7 (-26/+55) / 6,50 (abonnees)

11 = 13= Klimaatmaand Do t.e.m. za meerdere locaties STAD LOMMEL EN DE MILIEUDIENST ORGANISEREN IN OKTOBER EEN HEUSE KLIMAATMAAND De volgende activiteiten staan al ingepland: Zondag 4 oktober: Klimaatwandeling De Watering start om 13u45 aan Wateringhuis Kolonie, Oude Maai 80 Woensdag 7 oktober: Lezing Francesca Vanthielen SOS Noordpool Woensdag 7 oktober t.e.m. zaterdag 17 oktober: Viertiende editie Week van de Fairtrade Zondag 11 oktober t.e.m. zondag 18 oktober: Week van het Bos Maandag 12 oktober: Proeverij Wereldwijnen Dinsdag 13 oktober: Infosessie De stroomlijners, voor een slanke energiefactuur 19u30 - Huis van de Stad, Trouwzaal Donderdag 22 oktober: Project Wild Thing (film/documentaire) 20u00 - Utopolis Dinsdag 27 oktober: Olie drijft boven (schoolvoorstelling)

12 = 14= Inge Neefs Gaza op mijn hoofd LEZING Wo u30 - Raadhuis EEN FIJN STAALTJE LITERAIRE NON-FICTIE De Gazastrook, een brandend stipje in het Midden-Oosten dat ruwweg tachtigmaal kleiner is dan la petite Belgique. Je kent het van het nieuws, van de gewapende strijd, in associatie met woorden als terrorisme en bezetting, in verhouding tot Israël. Of van de gelekte diplomatieke communicatie van de VS waarin Israël letterlijk bekende dat het de Gazaanse economie op de rand van instorting wil brengen, zonder het laatste zetje te geven. Nochtans gaat het om mensen. En die staan centraal in dit epos van Inge Neefs. Anah, een jonge Palestijnse, neemt je bij de hand. Ghazza ala raasi, verzucht ze. Vrij vertaald: Gaza op mijn hoofd. Ze koestert het land, maar vindt het leven een verdrukkend gevecht. Ook Ibrahim, Ibtisam en Abdallah krijgen een gezicht, samen met de schrijfster zelf, die als Belgische een jaar in de Gazaanse microkosmos verbleef. Gaza op mijn hoofd is een fijn staaltje literaire non-fictie over leven in een militair bezet en afgezonderd gebied, waar uitzichtloosheid jongeren naar het buitenland doet verlangen. Over drones en F16's die onzichtbaar maar oorverdovend luid aanwezig zijn. Over veerkrachtigheid en verzet, maar ook over worstelen met culturele tradities, waterpijp met appelsmaak en de overweldigende aanbidding van FC Barcelona. Docente: mevr. Inge Neefs TICKETS: 8 / 7 (-26/+55) / 6,50 (abonnees)

13 = 15= Omgaan met agressie LEZING / FEEL GOOD Ma u30 - Raadhuis EFFECTIEF OMGAAN MET LASTIGE SITUATIES Agressie is steeds vaker in diverse situaties aanwezig. Als particulier kom je het ook tegen: op het werk, op straat of in een privé-situatie. Riet Klessens, docente op het gebied van mens en persoonlijke communicatie : Agressie is een verkeerde manier van uiten van ongenoegen, dat soms kwalijke vormen kan aannemen. Hoe handel je zo dat de agressie wegebt en je weer een normaal gesprek met iemand kunt voeren? Hoe leer je beter inschatten waardoor agressie ontstaat? Hoe zorg je in extreme situaties voor je eigen veiligheid? Je leert in deze workshop effectief omgaan met deze lastige situaties en gaat oefenen met de materie. Hierdoor is de impact voor deelnemers meteen merkbaar en heeft men er in de alledaagse praktijk direct profijt van. Docente: mevr. Riet Klessens TICKETS: 12 / 10,50 (-26/+55) / 9,50 (abonnees)

14 = 16= Dementie in de kijker Feel my love FILM / NABESPREKING / INFOBEURS Ma u00 en 19u30 - CC De Adelberg AFSCHEID NEMEN VAN HET LEVEN EN VAN WIE JE BENT Het verdwijnende geheugen van de generatie die de Tweede Oorlog nog heeft meegemaakt, wordt ingetogen en liefdevol getoond door de jonge Vlaamse filmmaker en cameravrouw Griet Teck. Gedurende vier seizoenen volgde ze de dagelijkse bezigheden van Louise, Bes, Denise, Louisa, Betty, Rosa en Jean, begeleid en geholpen door verpleging, familie en anderen. De film ademt een ongebruikelijk heldere intimiteit in zijn concentratie op de gezichten van de oude mensen die worstelen met het verlies van hun identiteit. Mensen voor wie muziek vaak een laatste expressiemiddel is. Het resultaat is een haast antropologische film over een heel zwaar onderwerp: het afscheid nemen van het leven en van wie je bent. Heel integer, onopdringerig, onbevooroordeeld en met breekbare levenskracht in beeld gebracht. Infobeurs Na de documentaire is er een nabespreking door het Expertisecentrum voor Dementie uit Hasselt en een beurs over hulp- en dienstverlening voor personen met dementie en hun mantelzorgers. Bovendien is er de gelegenheid om vragen te stellen aan aanwezige zorgverleners. i.s.m. Dienstencentrum t Trefpunt TICKETS: 8 / 7 (-26/+55) / 6,50 (abonnees)

15 = 17= Rik Tyrions (VRT) De Berlijnse Muur LEZING Wo u30 - Raadhuis WELKE IMPACT HAD DE MUUR OP BERLIJN EN DE WERELD? De geallieerde machten delen Duitsland op in vier zones, waarvan ze elk een deel zullen bezetten en besturen. Naar analogie wordt ook de hoofdstad in vieren gedeeld, ook al ligt die binnen de Sovjet-zone De westelijke bezettingszones in Berlijn gaan op in de Bondsrepubliek Duitsland, de oostelijke kant behoort tot de Duitse Democratische Republiek De Berlijnse Muur wordt gebouwd om de leegloop van de DDR tegen te gaan. 9 november Günter Schabowski zegt op een bijzondere persconferentie dat alle DDR-burgers de grens over mogen. De aanvankelijke verwarring slaat om in een euforisch volksfeest wanneer de grensposten effectief geopend worden. Massaal veel handen helpen de Muur af te breken. Rik Tyrions vertelt welke impact de Muur op Berlijn en de wereld had en hoe de val ervan de wereld veranderd heeft. Inleider: dhr. Rik Tyrions TICKETS: 8 / 7 (-26/+55) / 6,50 (abonnees)

16 = 18= De ontdekkingsreizigers van de Stille Zuidzee Een paradijs op aarde? CURSUS Di & u30 - Raadhuis AMBITIE LEIDT ME VERDER DAN WAAR IEDER ANDER GEWEEST IS In 1521 begonnen Europese ontdekkingsreizigers de Stille Zuidzee te bevaren. In de 16de eeuw waren het de Spanjaarden, begin 17de eeuw kwamen de Nederlanders en vanaf het tweede kwartaal vertrokken er ook Franse en Engelse expedities. Geen enkele ontdekkingsreiziger uit die periode zou echter zo bekend blijven als de Engelsman James Cook. Tijdens zijn drie reizen doorkruiste hij telkens uitgebreid de Stille Zuidzee. Onder zijn bemanning bevond zich een internationaal gezelschap van geleerden die, passend in het kader van de Verlichting, onder meer informatie over de geografie, plant- en dierkunde inzamelden. Ook werd een uitgebreide verzameling aangelegd van artificiële curiositeiten zoals kledingsstukken, gezagssymbolen en rituele voorwerpen. Tot op vandaag vormen zij een belangrijk onderdeel van de musea- en universiteitscollecties in de westerse wereld. Gedurende twee avonden geeft Frank Herreman enerzijds een beeld van de context van deze ontdekkingsreizen, van de objecten die werden meegebracht en hoe belangrijk dit materiaal nog steeds is voor de studie van de Zuidzee culturen. Anderzijds schenkt hij aandacht aan de impact die deze expedities op de verschillende lokale bevolkingsgroepen hadden. Docent: dhr. Frank Herreman i.s.m. Amarant TICKETS: 24 / 21 (-26/+55) / 19 (abonnees)

17 = 19= Herman Boel 666 leugens die iedereen gelooft LEZING Wo u30 - Raadhuis KAN JE ALLEEN JEZELF GELOVEN? Sommige mythes zijn zo hardnekkig dat ze al jarenlang voor waar worden doorverteld. Maar muizen zijn niet dol op kaas, seks voor de wedstrijd kan, Eskimo's hebben géén duizend woorden voor 'sneeuw', onze aarde is niet rond en zelfs de Vlaamse Leeuw blijkt helemaal geen leeuw te zijn. In het boek 666 leugens die iedereen gelooft zet Herman Boel voor eens en altijd de puntjes op de i. Herman Boel is vertaler en overtuigd lid van SKEPP. Hij vertaalde (en bewerkte) eerder al Het Woordenboek van de Skepticus, een overzicht van vreemde overtuigingen, grappige misleidingen en gevaarlijke waanideeën. In 2011 schreef hij, in samenwerking met Patrick De Witte, Vergaat de wereld in 2012? Ondertussen volgde ook al 555 feiten waar je niets aan hebt, en verscheen in het voorjaar blunders die de wereld (bijna) hebben veranderd. Een slecht werkend geneesmiddel dat het populairste drankje ter wereld wordt, een gemiste afslag die een wereldoorlog veroorzaakt, een vertaalfout die ervoor zorgde dat Mozes eeuwenlang met hoorns is afgebeeld,... Docent: dhr. Herman Boel TICKETS: 8 / 7 (-26/+55) / 6,50 (abonnees)

18 = 20= Hotel Central: Boedapest, Praag, Dresden & more Oog en oor in het oude Oostblok CURSUS Do & Vr u30 tot 16u30 - Raadhuis KUNSTUITINGEN ROND 1900 De kunstuitingen van het fin-de-siècle hebben veel raakvlakken, wat duidelijk zichtbaar was tijdens de wereldtentoonstelling van 1900 in Parijs. Aan de hand van (authentiek) fotomateriaal werpt deze cursus allereerst een blik op enkele deelnemende landen en hun paviljoens vol kunst. Vervolgens reist Hotel Central naar Boedapest, Praag en Duitsland om daar de kunstuitingen rond 1900 onder de loep te nemen. Maar uiteraard wordt er ook aandacht besteed aan componisten zoals Antonin Dvorak, Robert Schumann, Clara Schumann-Wieck, Johannes Brahms, Bedrich Smetana, Leos Janacek, Frederic Chopin en vele anderen, allemaal componisten die ook aan bod komen in het programma klassieke muziek van De Adelberg. Binnen dit programma is er een bijzondere focus op de mooiste kamermuziek van J. Brahms met onder meer de drie vioolsonates en het pianokwintet.

19 = 21= Boedapest is een bruisende stad rond Vanaf 1867 is Hongarije een gelijkwaardige partner van Oostenrijk in de Habsburgse Dubbelmonarchie. Dit heeft de Hongaarse hoofdstad een ware transformatie opgeleverd met schitterende Secessions architectuur van Ödon Lechner en vele andere moderniseringen. In 1896 krijgt Boedapest als tweede stad ter wereld een metro en laat daarmee Parijs en Wenen achter zich. Ook de Hongaarse schilders resoneren perfect met de tijdgeest van de avant-gardistische kunst. Praag, de Gouden Stad. De stad van de honderd torens. De stad van Kafka en de stad van Mucha. Wie één keer in Praag is geweest, komt altijd terug. Praag kent een rijke geschiedenis en bezit prachtige art nouveau-architectuur. Het was ook een literair knooppunt, waarin met name de Duitstalige bourgeoisie een grote rol speelde. Niet alleen Kafka, maar ook Max Brod en Gustav Meyrink met zijn legende over de joodse Golem schreven er de sterren van de hemel. Ook Dresden is een stad met een rijk verleden. Door de keurvorsten en hun mecenaat kwamen kennis, wetenschap en kunsten hier samen. De cursus focust op het leven van twee van de grootste literaire talenten die hier leefden: Victor Klemperer en Erich Kastner. Klemperer was een Duitse jood, die een lijvige autobiografie schreef over zijn jeugd in de stad, zijn zwerftochten en zijn soldatendienst in WO I. Hiermee krijg je een bijzonder levendig beeld van de tijd. Erich Kastner was een zeer succesvolle jeugdboekenauteur, die ook in het Nederlands is vertaald. Velen zullen zijn boek Emil en zijn detectives vroeger graag gelezen hebben. Leipzig staat van oudsher bekend als de Boekenstad. Denk maar aan de GroBe Buchmesse die er nog ieder jaar plaatsvindt, één van de grootste boekenbeurzen van Europa. Maar ook Goethe bijvoorbeeld situeerde zijn Faust al in Leipzig. Zo kun je er het café bezoeken waar Faust vaak heen ging. Je dwaalt rond in fascinerende steden, hun rijke geschiedenis, de creatieve talenten en hun adembenemende architectuur. En je beluistert de muziek van de vele fantastische componisten van deze steden en deze tijd. Docenten: mevr. Karin Haanappel, mevr. Martine Kouwenhoven & dhr. Raf Valgaeren TICKETS: 72 / 63 (-26/+55) / 57 (abonnees) - broodmaaltijd inbegrepen

20 = 22= B O E K E N, B O T E R H A M M E N E N B U B B E L S Griet Op de Beeck Vele hemels om te kussen LEZING Zo u30 - Openbare Bibliotheek EEN LITERAIR ONTBIJT MET BOEKEN, BOTERHAMMEN, BUBBELS ÉN GRIET OP DE BEECK Na haar carrière als dramaturg en journaliste debuteerde Griet Op de Beeck in 2013 met Vele hemels boven de zevende. De roman gaat over vijf verschillende mensen, met mekaar verwant, die stuntelend overeind proberen te blijven in dit lastige en prachtige leven. Een paar dagen na het verschijnen van haar debuutroman stond Griet Op de Beeck al op de planken van Saint Amour. In juni 2013 raakte bekend dat de roman verfilmd zal worden door regisseur Jan Matthys. Griet Op de Beeck ontwikkelt voor hem het scenario en ze bereiden samen ook nieuwe fictieprojecten voor. In september 2013 werd Vele Hemels boven de zevende genomineerd voor de AKO Literatuurprijs. De roman won in oktober 2013 de Bronzen Uil Publieksprijs en is momenteel aan zijn dertigste druk toe. De tweede roman van Op de Beeck Kom hier dat ik u kus verscheen eind september Het is een roman over Mona, als kind, als vierentwintigjarige en als vijfendertigjarige. Het is een roman over beschadigde mensen die ongewild anderen ook beschadigen. De roman werd in Nederland door het boekenpanel van De Wereld Draait Door verkozen als boek van de maand en is nu al toe aan zijn dertiende druk (meer dan verkochte exemplaren). Griet Op de Beeck werkt op het moment aan het scenario van Vele hemels, de verfilming van het boek door Jan Matthys, daarnaast ontwikkelt ze een nieuw scenario en is ze begonnen aan een derde roman, waarover zeker meer in deze lezing. i.s.m. Openbare Bibliotheek TICKETS: 5

21 = 23= B O E K E N, B O T E R H A M M E N E N B U B B E L S Johan Op de Beeck Napoleon, van strateeg over keizer tot mythe LEZING Zo u30 - Openbare Bibliotheek EEN LITERAIR ONTBIJT MET BOEKEN, BOTERHAMMEN, BUBBELS ÉN JOHAN OP DE BEECK. Johan Op de Beeck studeerde communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel. In 1980 begon hij zijn loopbaan als journalist bij de redactie van de VRT waar hij presentator was van Het Journaal. Hij verliet de VRT in 1990, richtte zijn eigen mediabedrijf op en werd in 1993 de eerste hoofdredacteur van TV Limburg. Vanaf 1996 leidde Op de Beeck de redactie van de internationale nieuwszender Euronews. Later startte hij mee Kanaal Z op en werd er directeur informatie. Van 2003 tot 2005 was hij ook netmanager van Canvas en Ketnet bij de VRT. Als geschiedkundig auteur is hij gespecialiseerd in het napoleontische tijdperk en de Franse Revolutie. Hij is de auteur van de bejubelde bestsellers Napoleons nachtmerrie (2012) en Waterloo (2013). Deze voormiddag vertelt hij ons over de speciale figuur die Napoleon wel was, een perfect aperitief trouwens voor de lezing van woensdag 8 november over De slag bij Waterloo. i.s.m. Openbare Bibliotheek TICKETS: 5

www.vormingplus.be en klik op Gent

www.vormingplus.be en klik op Gent België-Belgique P.B. Gent X 3/2294 OKTOBER NOVEMBER DECEMBER 2005 Driemaandelijks tijdschrift, jaargang 2, nummer 4, oktober november december 2005 Afgiftekantoor: Gent X P408678 VU: Huib Hinnekint, Buisstraat

Nadere informatie

vorming voor volwassenen c u r s u s s e n l e z i n g e n w o r k s h o p s u i t s t a p p e n p r o j e c t e n winter

vorming voor volwassenen c u r s u s s e n l e z i n g e n w o r k s h o p s u i t s t a p p e n p r o j e c t e n winter vorming volwassenen voor c u r s u s s e n l e z i n g e n w o r k s h o p s u i t s t a p p e n p r o j e c t e n winter 2010 Inhoud Thema s in de kijker I have a dream 2 Actua & Geschiedenis 5 Culturen

Nadere informatie

humanistischverbond.nl nummer 2 2013 Tijd om te kiezen Op de werkvloer Transgender in het leger Interview Joris Linssen

humanistischverbond.nl nummer 2 2013 Tijd om te kiezen Op de werkvloer Transgender in het leger Interview Joris Linssen humanistischverbond.nl nummer 2 2013 Tijd om te kiezen Interview Joris Linssen Op de werkvloer Transgender in het leger HUMANIST AAN HET WOORD Tekst: Roeland Ensie - Beeld: Jeppe van Pruissen Tijd voor

Nadere informatie

Uitgave van Rabobank Private Banking. Ik ben vooral bezig met vandaag. Bezit & betekenis. Herman den Blijker

Uitgave van Rabobank Private Banking. Ik ben vooral bezig met vandaag. Bezit & betekenis. Herman den Blijker Wijzer Uitgave van Rabobank Private Banking Bezit & betekenis Ik ben vooral bezig met vandaag Herman den Blijker Samenleving Persoonlijk Kennis Topstuk 23 Conceptuele werken laten vaste conventies los.

Nadere informatie

Elcker-ik centrum. ontmoetingen

Elcker-ik centrum. ontmoetingen Driemaandelijks tijdschrift - april - mei - juni 2015 België - Belgique PB 2030 Antwerpen X 8/531 erkenningsnr.: P702 045 afgiftekantoor: Antwerpen x Elcker-ik centrum l e z i n g e n c u r s u s s e n

Nadere informatie

programma OOSTENDE-WESTHOEK cursussen lezingen projecten uitstappen workshops BELGIE - BELGIQUE P.B. 8900 IEPER 1 BC 6503

programma OOSTENDE-WESTHOEK cursussen lezingen projecten uitstappen workshops BELGIE - BELGIQUE P.B. 8900 IEPER 1 BC 6503 BELGIE - BELGIQUE P.B. 8900 IEPER 1 BC 6503 www.inflandersfield.be - Kelsey_lovefusion, Steve_Tango, Robert Bejil, ed_needs_ abicycle (flickr.com) - Andriy Solovyov (dreamstime.com) cursussen lezingen

Nadere informatie

LIEVER OVERDAG 2014-2015 CULTUURAANBOD VOOR MENSEN MET VRIJE TIJD OVERDAG

LIEVER OVERDAG 2014-2015 CULTUURAANBOD VOOR MENSEN MET VRIJE TIJD OVERDAG LIEVER OVERDAG 2014-2015 CULTUURAANBOD VOOR MENSEN MET VRIJE TIJD OVERDAG 1 Praktische informatie Edito TICKETS EN RESERVERING Kaarten kan je verkrijgen in groep via de voorzitter of secretaris van je

Nadere informatie

do 28 t/m zo 31 augustus Festivalmagazine www.spoffin.nl Om te bewaren! 10 interviews met Spoffin-artiesten uit binnen- en buitenland

do 28 t/m zo 31 augustus Festivalmagazine www.spoffin.nl Om te bewaren! 10 interviews met Spoffin-artiesten uit binnen- en buitenland Om te bewaren! IN DEZE BIJLAgE 10 interviews met Spoffin-artiesten uit binnen- en buitenland PROgRAMMA 240 voorstellingen 45 producties uit 15 Europese landen ETEN & DRINKEN do 28 t/m zo 31 augustus 2014

Nadere informatie

Vlaamse Gebarentaal en Dovencultuur almaar sexyer Het weer: onvoorstelbaar grillig maar voorspelbaar interessant Iederéén kan dansen! Toch?

Vlaamse Gebarentaal en Dovencultuur almaar sexyer Het weer: onvoorstelbaar grillig maar voorspelbaar interessant Iederéén kan dansen! Toch? Belgie-Belgique P.B. Gent X 3/2294 APRIL MEI JUNI 2008 Vlaamse Gebarentaal en Dovencultuur almaar sexyer Het weer: onvoorstelbaar grillig maar voorspelbaar interessant Iederéén kan dansen! Toch? Lentegids

Nadere informatie

Stichting MS Research Nummer 23-2005 NIEUWSBRIEF

Stichting MS Research Nummer 23-2005 NIEUWSBRIEF ROND M MS Stichting MS Research Nummer 23-2005 NIEUWSBRIEF DE KUNST RONDOM MS Als het dan niet helemaal lukt de leiding te houden over je eigen lijf, je eigen leven, dan is het wel erg heerlijk een honderdtal

Nadere informatie

KUNSTstof-magazine Jaargang 1 nummer 5 Uitgave van het Leerdams Kunstenaars Collectief. KUNSTstof-special

KUNSTstof-magazine Jaargang 1 nummer 5 Uitgave van het Leerdams Kunstenaars Collectief. KUNSTstof-special KUNSTstof-magazine Jaargang 1 nummer 5 Uitgave van het Leerdams Kunstenaars Collectief KUNSTstof-special KUNSTstof-magazine 5 Beste kunstliefhebber, Wij hopen dat u een goede vakantie heeft gehad en dat

Nadere informatie

TUSSEN KRANT EN BIJBEL p. 21

TUSSEN KRANT EN BIJBEL p. 21 INSTAP p. 2 KUNDIG p. 3 BIJ HET JAAR p. 5: Onderste boven: Met Zacheüs met Kerstmis. OP VERHAAL KOMEN p. 7: Onderste boven: Advent. ZIN-VOL p. 10 ER LEEFT WAT p. 12 DOOR-ADEMEN p. 15 IN DIALOOG p. 17 IN

Nadere informatie

Gaandeweg. Loven en danken. In liefde gedenken. De navolging van Thomas. Oktober 2008

Gaandeweg. Loven en danken. In liefde gedenken. De navolging van Thomas. Oktober 2008 Gaandeweg Oktober 2008 In liefde gedenken Loven en danken De navolging van Thomas Magazine voor alle leden van de Protestantse Gemeente Zwolle, de Evangelisch-Lutherse Gemeente en De Hoofdhof Berkum t

Nadere informatie

Voorwoord (een brief)

Voorwoord (een brief) Voorwoord (een brief) 1 Ik voel mij vereerd een verslag aan u te richten, geachte consument, daar u enorm populair bent. Het zal u vast niet ontgaan zijn dat de media veel energie in u steken. Misschien

Nadere informatie

M(e)ER weten 06/12. MER Wereldopleiding. In deze nieuwsbrief o.a. p.3. p.6. p.15. p.20. p.22. p.28. inleiding. Internationale ambities? Ga ervoor!

M(e)ER weten 06/12. MER Wereldopleiding. In deze nieuwsbrief o.a. p.3. p.6. p.15. p.20. p.22. p.28. inleiding. Internationale ambities? Ga ervoor! M(e)ER weten 06/12 nieuwsbrief voor studenten en alumni van de opleiding Management, Economie en Recht In deze nieuwsbrief o.a. Internationale ambities? Ga ervoor! inleiding MER Wereldopleiding p.3 Rick

Nadere informatie

dvent Op weg naar Pasen nieuws Vrouwen aan de slag in het Vormingscentrum nieuws wereldkerk Dr. Jan Paulsen ontvangt koninklijke onderscheiding

dvent Op weg naar Pasen nieuws Vrouwen aan de slag in het Vormingscentrum nieuws wereldkerk Dr. Jan Paulsen ontvangt koninklijke onderscheiding nieuws Vrouwen aan de slag in het Vormingscentrum nieuws wereldkerk Dr. Jan Paulsen ontvangt koninklijke onderscheiding aandacht voor Nederlandse zendeling naar centraal-thailand dvent 03 2012 Jaargang

Nadere informatie

vorming volwassenen voor V o l k s h o g e s c h o o l Waas-en-Dender

vorming volwassenen voor V o l k s h o g e s c h o o l Waas-en-Dender vorming volwassenen voor V o l k s h o g e s c h o o l Waas-en-Dender HERFST 2008 Inhoud Thema in de kijker Leven en dood 2 de Kyotocode 5 Actua & Geschiedenis 10 Culturen - Diversiteit, Kunst 18 Filosofie,

Nadere informatie

AC H TE RGRONDINFO RM ATI E TEN BE HOEVE V AN H ET S TEM -PROGR AM M A

AC H TE RGRONDINFO RM ATI E TEN BE HOEVE V AN H ET S TEM -PROGR AM M A AC H TE RGRONDINFO RM ATI E TEN BE HOEVE V AN H ET S TEM -PROGR AM M A FEBRU AR I 2 00 9 Transmuraal Netwerk Midden-Holland Ria Ballering en Mariëlle Wiltenburg (CC Zorgadviseurs) 1 e oplage 300 stuks

Nadere informatie

Jaargang 1 Lente 2010 Tijdschrift van de Rotterdamse vrijescholen. Rudolf Steiner College Rudolf Steiner School Rotterdam Vrije School Vredehof

Jaargang 1 Lente 2010 Tijdschrift van de Rotterdamse vrijescholen. Rudolf Steiner College Rudolf Steiner School Rotterdam Vrije School Vredehof Jaargang 1 Lente 2010 Tijdschrift van de Rotterdamse vrijescholen Rudolf Steiner College Rudolf Steiner School Rotterdam Vrije School Vredehof vanbinnen natuurlijk wonen ng eco-friendly shoppi van fairtrade

Nadere informatie

DOCUMAP KONING LEOPOLDS ALLEENSPRAAK NAAR HET PAMFLET VAN MARK TWAIN KONING LEOPOLDS ALLEENSPRAAK DOCUMAP 1

DOCUMAP KONING LEOPOLDS ALLEENSPRAAK NAAR HET PAMFLET VAN MARK TWAIN KONING LEOPOLDS ALLEENSPRAAK DOCUMAP 1 HANSWIJKSTRAAT 63 2800 MECHELEN T. 015/42 25 44 F. 015/42 25 60 INFO@TARSENAAL.BE WWW.TARSENAAL.BE KONING LEOPOLDS ALLEENSPRAAK NAAR HET PAMFLET VAN MARK TWAIN FOTO: STEPHAN VANFLETEREN DOCUMAP KONING

Nadere informatie

tezotomlostelopen Ecuador: Referendum: hoop op verandering Interview: Kristien Hemmerechts over Palestina Afghanistan: Zeven jaar na datum

tezotomlostelopen Ecuador: Referendum: hoop op verandering Interview: Kristien Hemmerechts over Palestina Afghanistan: Zeven jaar na datum tezotomlostelopen S D Worx is een sociaal secretariaat. Het levert allerlei diensten voor werkgevers en organiseert voor hen ook opleidingen. Tot zover niets aan de hand. Maar je trekt wel de wenkbrauwen

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 3. Bijlagen 39 Boekentips 46 Ruimte voor extra aantekeningen 47

Inhoud. Inleiding 3. Bijlagen 39 Boekentips 46 Ruimte voor extra aantekeningen 47 1 Inhoud Inleiding 3 1. Zoek eerst over het belang van zoeken 7 2. Het koninkrijk van God zoeken 12 3. Het koninkrijk nabij 18 4. En zijn gerechtigheid 23 5. Waar ben je nog bang voor?! 29 6. Zie Ik doe

Nadere informatie

Onderzoek naar de leesprofielen van studenten aan de KPZ

Onderzoek naar de leesprofielen van studenten aan de KPZ Opleiding Het onderzoekscentrum van Katholieke Pabo Zwolle is een groot onderzoeksproject gestart naar de belezenheid en de intellectuele nieuwsgierigheid van studenten. Het doel is uiteindelijk om studenten

Nadere informatie

Basiswoordenlijst de 2000 meest gebruikte woorden

Basiswoordenlijst de 2000 meest gebruikte woorden Basiswoordenlijst de 2000 meest gebruikte woorden (naar het Basiswoordenboek Nederlands van P. de Kleijn en E. Nieuwborg & www.dikverhaar.nl) A aan aanbieden aandacht aandeel (het) aandoen aangezien aankijken

Nadere informatie

Gaandeweg. augustus / september 2014. Samen leren

Gaandeweg. augustus / september 2014. Samen leren Gaandeweg augustus / september 2014 Samen leren Curieweg 14 8013 RA ZWOLLE T 038-4601981 M 06 53649405 @ info@aannemersbedrijfeikenaar.nl Aannemersbedrijf Eikenaar is gevestigd op industrieterrein Marslanden

Nadere informatie

Anzegem Avelgem Deerlijk Harelbeke Kortrijk Kuurne Lendelede Menen Spiere-Helkijn Waregem Wervik Wevelgem Zwevegem

Anzegem Avelgem Deerlijk Harelbeke Kortrijk Kuurne Lendelede Menen Spiere-Helkijn Waregem Wervik Wevelgem Zwevegem zoeklicht onafhankelijk vrijzinnig tijdschrift maart - april 2013 tweemaandelijks tijdschrift jaargang 38 nr.2 Anzegem Avelgem Deerlijk Harelbeke Kortrijk Kuurne Lendelede Menen Spiere-Helkijn Waregem

Nadere informatie

Inhoud. Colofon. NVNLP Secretariaat / Ledenadministratie Postbus 12096 3501 AB Utrecht tel. 030-6354011 e-mail: info@nvnlp.nl www.nvnlp.

Inhoud. Colofon. NVNLP Secretariaat / Ledenadministratie Postbus 12096 3501 AB Utrecht tel. 030-6354011 e-mail: info@nvnlp.nl www.nvnlp. Colofon INzicht is een uitgave van de Nederlandse Vereniging voor Neurolinguïstisch Programmeren (NVNLP) en verschijnt vier keer per jaar. Leden ontvangen INzicht gratis. De kosten voor een los abonnement

Nadere informatie

Foto omslag: Cursisten Filosofie en Landschap laten zich niet kisten en gaan nieuwe natuur in wording in het Beekbergerwoud bekijken.

Foto omslag: Cursisten Filosofie en Landschap laten zich niet kisten en gaan nieuwe natuur in wording in het Beekbergerwoud bekijken. Foto omslag: Cursisten Filosofie en Landschap laten zich niet kisten en gaan nieuwe natuur in wording in het Beekbergerwoud bekijken. Foto gemaakt door Barbara Brouwer. 2 Van de interim-voorzitter Zowel

Nadere informatie

Toen wij in België waren, konden we bij vrienden logeren, _ we erg op prijs stelden. ... = hetgeen; wat

Toen wij in België waren, konden we bij vrienden logeren, _ we erg op prijs stelden. ... = hetgeen; wat Woorden in Context deel 1, Dieltjens L., Vanparys J., Baten L., Claes MT., Alkema P., Lodewick J, 2009, Bruxelles, De Boeck 1712 items Wic 12.1 Algemene woordenschat Ik kies zelf _ met wie ik samenwerk,

Nadere informatie

Levenskunst. remonstrants maandblad jaargang 25 nr. 8 september 2014

Levenskunst. remonstrants maandblad jaargang 25 nr. 8 september 2014 remonstrants maandblad jaargang 25 nr. 8 september 2014 Levenskunst Levenskunst is de kunst wijs om te gaan met de keuzes waar je in je leven voor komt te staan en met alles wat je in je leven kan overkomen.

Nadere informatie