Naar de brugklas. veelgestelde vragen én de antwoorden

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Naar de brugklas. veelgestelde vragen én de antwoorden"

Transcriptie

1 Naar de brugklas veelgestelde vragen én de antwoorden

2

3 Openbare scholengroep voor vmbo, havo en vwo 1

4 2 Inhoud Vooraf 5 1 Kennismaking met Scholengroep Cambium Hoeveel leerlingen en medewerkers telt de school? 1.2 Wat voor school is de locatie Van Heemstraweg? 1.3 Wat voor school is de locatie Courtine? 2 Brugklassen Wat is de sportklas? 2.2 Wat is de kunstklas? 2.3 Wat is de allroundklas? 2.4 Wat is de plusklas? 2.5 Hoe verloopt de toelating tot de brugklas? 2.6 Hoe verloopt de aanmelding voor de sport-, allround-, kunst- en plusklas? 2.7 Hoe verloopt de toelating tot het tweede leerjaar? 3 Basisvorming Hoe is de basisvorming op de locatie Van Heemstraweg? 3.2 Hoe is de basisvorming op de locatie Courtine? 4 Het vmbo, havo en vwo Welke leerlingen volgen de BB? 4.2 Welke leerlingen volgen de KB? 4.3 Welke leerlingen volgen de TL? 4.4 Welke leerlingen volgen havo? 4.5 Welke leerlingen volgen vwo? 5 Begeleiding van de leerlingen Wat doet de mentor? 5.2 Wat doet de pedagogisch medewerker? 5.3 Wat gebeurt er als een leerling ziek is?

5 3 5.4 Welke hulp biedt de school bij (leer)problemen? 5.5 Wat doet het zorgteam? 6 Onderwijs, vakken en lesuitval Is het Cambium een strenge school? 6.2 Welke vakken krijgen de brugklassers op de locatie Van Heemstraweg? 6.3 Welke vakken krijgen de brugklassers op de locatie Courtine? 6.4 Hoe gaat de school om met lesuitval? 7 Een veilige school Wat staat er in het Verdrag van het Cambium? 7.2 Wat doet de school tegen pesten? 7.3 Hoe houden we toezicht op de dagelijkse gang van zaken? 7.4 Waar en wat kunnen de leerlingen eten? 8 Activiteiten buiten de les Welke activiteiten zijn er voor alle brugklassers? 8.2 Welke activiteit is er voor de brugklassen van de locatie Van Heemstraweg? 8.3 Welke activiteit is er voor de brugklassen van de locatie Courtine? 9 Medezeggenschap Wat doet de Ouderraad Van Heemstraweg? 9.2 Wat doet de Oudervereniging Cambium/Courtine? 10 De kosten Hoe zit het met leermiddelen, werkweken en excursies? 10.2 Welke vrijwillige bijdragen vraagt de school van ons? 10.3 Hoe zit het met de tegemoetkoming in de schoolkosten? 10.4 Is ons kind op school verzekerd?

6 4

7 Vooraf 5 Hartelijk welkom bij Scholengroep Cambium, de openbare school voor voortgezet onderwijs in de Bommelerwaard en omstreken. De school ook, die kiest voor kwaliteit door degelijk en goed onderwijs. Maar kwaliteit komt nooit vanzelf. Daar werken we hard aan, want kwaliteit moet je onderhouden, elke dag opnieuw. Wij werken graag samen met leerlingen, ouders/verzorgers en collega s van basisscholen aan de kwaliteit van onze school. Een school waar het voor leerlingen en medewerkers goed toeven is. Een school om trots op te zijn. De overgang van de basisschool naar de middelbare school is groot en spannend. Op SG Cambium doen we ons best om die overstap zo klein mogelijk te maken. Bovendien: spannend kan ook leuk zijn! Daarom maken we veel werk van het introductieprogramma voor de brugklassers. Ons doel is dat de leerlingen de school en elkaar snel leren kennen. We willen graag dat ze zich hier veilig en vertrouwd voelen, want dat heeft een goede invloed op hun leerprestaties. Met dit boekje willen we u, ouders/verzorgers van leerlingen van groep 8 van de basisschool, een zo goed mogelijk beeld geven van SG Cambium. Mocht u nu of later vragen hebben, laat het ons dan weten. We zullen ze zo goed mogelijk proberen te beantwoorden. Met vriendelijke groeten, De heer J. van Aggelen, afdelingsleider BB, h.v.aggelen@cambium.org De heer J.L.M. van Roosmalen, afdelingsleider KB, j.v.roosmalen@cambium.org Mevrouw drs. K. van Tongerlo, afdelingsleider brugklassen TL/havo, havo/vwo en vwo, k.v.tongerlo@cambium.org

8 6

9 1 Kennismaking met Scholengroep Cambium 7 Scholengroep Cambium is een brede, openbare school met alle schoolsoorten van het reguliere voortgezet onderwijs: van vmbo (voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs) tot en met vwo (voorbereidend wetenschappelijk onderwijs). Ook van buiten de Bommelerwaard trekken leerlingen naar het Cambium. Het voortgezet onderwijs is geen doel op zich. Zoals de namen van de schoolsoorten al aangeven, bereidt het voor op een vervolgopleiding. Afhankelijk van de schoolsoort is dit een opleiding in het middelbaar beroepsonderwijs, soms gecombineerd met werk, het hoger beroepsonderwijs of het wetenschappelijk onderwijs. 1.1 Hoeveel leerlingen en medewerkers telt de school? Dit schooljaar hebben we ongeveer 1700 leerlingen in de leeftijd van 12 tot 17/18 jaar. Zij worden begeleid door 140 docenten en een onderwijsondersteunend team van 40 personen. Veel docenten hebben naast hun werk als leraar ook andere taken. Zo zijn er mentoren, leerlingbegeleiders, decanen, counselors (zij helpen leerlingen met persoonlijke problemen), zorgcoördinatoren, remedial teachers, vertrouwenspersonen en tal van mensen met een aparte taak die geen officiële titel heeft. 1.2 Wat voor school is de locatie Van Heemstraweg? Is uw kind graag bezig met zijn handen? Dan is het op de locatie Van Heemstraweg helemaal op zijn plaats. Onze leerlingen leren er vooral door te doen. We bereiden ze hier voor op een beroeps- en/

10 8 of vakopleiding. Dit gebeurt bij vakken als Mens en Natuur, verzorging en beeldende vorming, en natuurlijk ook bij de praktijkvakken en de theorielessen. In de klassen 1 en 2 is ongeveer de helft van de vakken een doe-vak. Het aantal praktijklessen in de klassen 3 en 4 loopt uiteen van 12 tot 20 uur per week. De theorie staat heel dicht bij de praktische opdrachten die leerlingen moeten uitvoeren. Heel belangrijk daarbij is het zelfstandig leren werken. Steeds meer zullen we ook in de praktijklessen gebruikmaken van computers. Doordat we werken met groepen van gemiddeld 20 leerlingen is het mogelijk hen tijdens de les individueel te begeleiden. 1.3 Wat voor school is de locatie Courtine? De leerlingen van de locatie Courtine hebben een overwegend theoretische leerstijl en vinden het leuk om te leren en daarop te worden aangesproken. Zij komen in aanraking met kennis van allerlei aard, leren vaardigheden aan en verbanden doorzien. We proberen de leerlingen actief bij het leerproces te betrekken. Dat doen we enerzijds door met de lesstof zoveel mogelijk aan te sluiten bij hun belevingswereld. Anderzijds stimuleren we de leerlingen zoveel mogelijk zelf en zelfstandig aan het werk te gaan. Dat betekent: plannen, informatie verzamelen, keuzes maken, de opdracht uitvoeren en de resultaten kritisch beoordelen. Onze leerlingen hebben een doorgaans positieve houding: ze tonen zich betrokken bij anderen en zetten zich zo nodig met verve in voor de school. Kenmerkend voor de locatie is het belang dat we hechten aan cultuur. De leerlingen kunnen deelnemen aan muzikale activiteiten, toneelproducties en theaterdagen.

11 2 Brugklassen van SG Cambium 9 SG Cambium heeft verschillende brugklassen, verdeeld over twee locaties. Locatie Van Heemstraweg: brugklas BB (basisberoepsgerichte leerweg); brugklas KB (kaderberoepsgerichte leerweg). Elke leerling volgt of de BB óf de KB. Verder kiest de leerling de brugklas die hem of haar het meest ligt: de sportklas, de allroundklas of de kunstklas. Locatie Courtine: brugklas TL/havo (TL = theoretische leerweg); brugklas havo/vwo; brugklas vwo. Naast de gewone brugklassen TL/havo, havo/vwo en vwo is er voor TL/havo en havo/vwo ook een sportklas en een kunstklas. Op vwoniveau zijn er de kunstklas en de plusklas.

12 Wat is de sportklas? In de sportklas krijgen de leerlingen naast de gewone lessen extra uren sportbeoefening. Denk daarbij aan sporten zoals tennis, zwemmen, rugby, zelfverdediging, hockey, volleybal, honkbal en nog veel meer. Daarnaast besteden we aandacht aan samenwerken, wedstrijden leiden, presenteren, improviseren en organiseren. De sportklas leidt niet op tot topsporter. 2.2 Wat is de kunstklas? In de kunstklas ontdekken en ontwikkelen de leerlingen hun kunstzinnige talenten. Zij volgen elke week extra lessen waarin aandacht wordt besteed aan tekenen, film, schilderen, beeldhouwen, handvaardigheid, muziek, fotograferen en bijvoorbeeld drama. Buiten het lesrooster om bezoeken zij met hun klas bijvoorbeeld een popconcert of theatervoorstelling, ze volgen een workshop en gaan op excursie naar een museum. Violiste Emmy Verhey en enkele andere musici verzorgen voor onze leerlingen een educatief concert in de Gasthuiskapel.

13 2.3 Wat is de allroundklas? 11 In de allroundklas kunnen de leerlingen zich op allerlei gebieden verder ontplooien. Dat klopt helemaal met het woord allround, want dat betekent veelzijdig en gevarieerd. De leerlingen krijgen verschillende vakken zoals Engels, en leergebieden zoals Mens en Natuur. Daarnaast besteden we aandacht aan de doe-vakken zoals drama, lichamelijke opvoeding, beeldende vorming en techniek. De allroundklas is er uitsluitend op de locatie Van Heemstraweg. 2.4 Wat is de plusklas? Voor getalenteerde vwo-leerlingen die gebaat zijn bij extra uitdaging biedt het Cambium een plusklas. In samenwerking met de basisscholen en expertisecentrum De Opmaat ( realiseren we ook voor getalenteerde leerlingen van groep 8 een plusklas. Speciaal opgeleide docenten bieden deze leerlingen 2 lesuren per week extra uitdaging. In de vwo-brugklas en ook daarna gaat de plusklas verder. Plusklassers onderzoeken de draagkracht van spaghetti.

14 12 De leerlingen leren plannen en samenwerken, waardoor ze tot meer dere oplossingen van vraagstukken kunnen komen. Ze moeten bijvoorbeeld een juridisch probleem oplossen en krijgen les in journalistiek. We leren ze hoe ze handig kunnen studeren, hoe ze met anderen kunnen omgaan en hoe ze hun tijd efficiënter kunnen besteden. De leerlingen hebben een aangepast lesprogramma en komen één middag in de week bij elkaar. De gewone lesstof krijgen ze compacter aangeboden, zodat er tijd vrijkomt voor verrijkingsstof. Deze mogelijkheid is er ook voor leerlingen die niet de plusklas volgen, maar die wel uitblinken in een of meer vakken. 2.5 Hoe verloopt de toelating tot de brugklas? Wanneer het advies van de basisschool overeenstemt met de Citoscore, wordt uw kind automatisch toegelaten tot de geadviseerde brugklas. Dit geldt voor 80% van de aangemelde leerlingen. In het schema hieronder ziet u welke Cito-grenzen er worden gehanteerd bij het plaatsen van leerlingen in de brugklas. Advies basisschool Ondergrens Cito Bespreken met basisschool bij vwo havo of havo/ vwo vmbo-tl of vmbo-tl/ havo vmbo-kb vmbo-bb geen minder dan 526 Toetsen bij minder dan 542 minder dan 537 minder dan 529 minder dan 526 minder dan 526 (altijd toetsen)

15 Wanneer advies en Cito-score niet met elkaar overeenstemmen, zijn er verschillende mogelijkheden. Meestal kunnen we na overleg met de basisschool alsnog een beslissing nemen over de toelating tot een bepaalde brugklas. In andere gevallen buigt de plaatsingscommissie zich over alle gegevens. In deze commissie zitten vertegenwoordigers van SG Cambium, Praktijkschool De Brug en het basisonderwijs. De plaatsingscommissie probeert de leerling zo goed mogelijk in overeenstemming met zijn aanleg en capaciteiten te plaatsen. Tegen de beslissing van de plaatsingscommissie is beroep mogelijk door de Geldergroep een onafhankelijke test te laten verrichten. De uitslag van deze test is bindend. 13 Alle leerlingen ontvangen een officieel bericht met de aangewezen leerroute. 2.6 Hoe verloopt de aanmelding voor de sport-, allround-, kunst- en plusklas? Voor de sport-, allround- of kunstklas moet u uw kind apart aanmelden. Dan nodigen we uw kind uit voor een kennismakingsdag. Op die dag laten de leerlingen aan ons zien wat zij kunnen, maar vooral wat zij willen. Want motivatie vinden we net zo belangrijk als talent. Voor de plusklas voor leerlingen van groep 8 verloopt de aanmelding via de basisschool. Voor de plusklas voor vwo-brugklassers selecteren wij de leerlingen die hiervoor in aanmerking komen. Alle kinderen die worden aangemeld voor een plusklas worden gescreend op hun capaciteiten. Voor extra materialen en activiteiten betalen de ouders van leerlingen in de kunstklas op jaarbasis circa 100,- extra en betalen de ouders van leerlingen in de sportklas (ook door de sportkleding) meer dan 100,- extra.

16 Hoe verloopt de overgang naar het tweede leerjaar? We begeleiden de brugklassers optimaal en streven ernaar dat ze uiterlijk aan het begin van hun tweede leerjaar in díe onderwijsvorm zitten waar wij en zijzelf eruit kunnen halen wat erin zit. Leerlingen die niet voldoen aan de verwachtingen die op de basisschool zijn gewekt, worden getest om te achterhalen waaraan dat ligt. [foto pagina 4, schoolgids VHW]

17 3 Basisvorming Alle leerlingen van het voortgezet onderwijs doorlopen op hun eigen leerniveau de basisvorming. De basisvorming duurt drie jaar en legt de basis voor de bovenbouw van het voortgezet onderwijs Hoe is de basisvorming op de locatie Van Heemstraweg? Het ministerie van Onderwijs schrijft voor de eerste jaren van het voortgezet onderwijs een aantal kerndoelen voor. Deze bieden de basis voor de bovenbouw van het voortgezet onderwijs. In de kerndoelen staat wat alle leerlingen nodig hebben voor hun persoonlijke, maatschappelijke en beroepsleven. De kerndoelen zijn verdeeld over zeven leergebieden, namelijk: Mens en Natuur, Moderne vreemde talen, Science, Communicatie, Mens en Maatschappij, Kunst en Cultuur, Sport en Bewegen. In klas 1 en klas 2 maken de oude vakken plaats voor vijf van de nieuwe leergebieden, namelijk: Communicatie, Mens en Maatschappij, Kunst en Cultuur, en Sport en Bewegen. Het leergebied Mens en Natuur bieden we al langer aan. 3.2 Hoe is de basisvorming op de locatie Courtine? Meer dan voorheen is er samenhang tussen de verschillende vakken. In de brugklas werken de kinderen aan leerzame projecten waarin twee vakken samenkomen. Elk volgend project gaat over een combinatie van weer twee andere vakken. In klas 2 zijn bij de projecten meer dan twee vakken betrokken en duren ze enkele dagen of langer. De leerlingen krijgen begeleiding in de vorm van een mentoruur en een begeleidingsuur (in de tweede helft van de brugklas is dit het Cambium-uur). We stimuleren de leerlingen het beste uit zichzelf te halen en coachen hen bij het zo zelfstandig mogelijk leren. Dat doen we met alle plezier.

18 16 4 Het vmbo, havo en vwo Het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs, afgekort vmbo, is een moderne en gedegen voorbereiding op het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) met mogelijkheden voor doorstroming naar het hoger beroepsonderwijs (hbo) en aansluitend op een baan. In de eerste twee jaren (de onderbouw) ligt de nadruk nog niet zozeer op beroepsgerichte vakken, maar vooral op algemene ontwikkeling. Daarnaast werken we aan vaardigheden en eigenschappen als zelfstandigheid en jezelf kunnen presenteren. We gaan uit van de mogelijkheden van ieder kind en proberen eruit te halen wat erin zit. Op de locatie Van Heemstraweg biedt SG Cambium de basisberoepsgerichte leerweg (BB) en de kaderberoepsgerichte leerweg (KB). Op de locatie Courtine bieden we de theoretische leerweg (TL), hoger algemeen vormend onderwijs (havo) en voorbereidend wetenschappelijk onderwijs (vwo).

19 4.1 Welke leerlingen volgen de BB? 17 Deze leerweg is er voor vmbo-leerlingen die het beste leren aan de hand van de praktijkvakken. Zij zitten in kleine klassen en hebben een eigen lokaal, waar de meeste lessen worden gegeven. Een kernteam van docenten verzorgt bijna al hun lessen, zodat de leerlingen in een vertrouwde sfeer kunnen leren. Na het tweede leerjaar gaan de leerlingen naar de leerweg die het beste bij hen past. Met deze leerweg kunnen zij naar het mbo (niveau 2). 4.2 Welke leerlingen volgen de KB? De KB is bedoeld voor vmbo-leerlingen die een deel van de lesstof beter opnemen vanuit de praktijkvakken. Zij krijgen per week 12 uur les in beroepsgerichte vakken. Met deze leerweg kunnen zij naar het mbo (niveau 3-4). 4.3 Welke leerlingen volgen de TL? De TL is vooral bedoeld voor vmbo-leerlingen die na het vmbo via de theoretische vakken naar het hoogste niveau van het mbo (niveau 4) en later naar het hbo willen doorstromen. Het TL-diploma biedt ook de mogelijkheid om over te stappen naar 4 havo, waarna in 5 havo het havo-diploma kan worden behaald. 4.4 Welke leerlingen volgen havo? De afkorting havo staat voor hoger algemeen vormend onderwijs. Dit duurt vijf jaar en is een uitstekende voorbereiding op het hbo. Met het havo-diploma op zak bestaat tevens de mogelijkheid het vijfde en zesde leerjaar van het vwo te volgen en een vwo-diploma te halen.

20 Welke leerlingen volgen vwo? Het voorbereidend wetenschappelijk onderwijs (vwo), duurt zes jaar en bereidt de leerlingen voor op het hbo en met name op het wetenschappelijk onderwijs zoals dat aan de universiteiten wordt gegeven. Het type vwo dat SG Cambium aanbiedt is het atheneum. We spreken verder echter van vwo. De school biedt ook het vak Latijn aan, zodat met praktisch elke studie na het behalen van het vwo-diploma kan worden begonnen. Op het vwo krijgen de leerlingen een nog grotere hoeveelheid leerstof te verwerken dan op het havo. Bovendien gaan we uit van een nog sterkere mate van zelfstandigheid.

21 5 Begeleiding van de leerlingen 19 Om onze leerlingen zo goed mogelijk door het voortgezet onderwijs te kunnen loodsen, bieden we verschillende vormen van begeleiding, variërend van de normale leerlingbegeleiding tot meer specifieke hulp. Elke klas heeft een eigen mentor. De mentor heeft een spilfunctie bij de begeleiding van leerlingen. 5.1 Wat doet de mentor? De mentor bouwt met de leerlingen een vertrouwensband op en is het eerste aanspreekpunt, ook voor collega-docenten. Hij praat met en luistert naar de leerlingen, biedt ondersteuning bij (leer)problemen en behartigt in voorkomende gevallen hun belangen. De mentor verzorgt zogenoemde begeleidingslessen, waarin algemene zaken aan de orde komen. Dit zijn onder meer de kennismaking met de gewoonten en gebruiken op school, studiebegeleiding en het aanleren van studievaardigheden. Verder bemoeit de mentor zich met leerlingen die hulp nodig hebben, of dat nu binnen of buiten de school is. De mentor zal indien nodig en gewenst ook één of meer gesprekken met u voeren. Uiteraard kunt u ook zelf contact opnemen met de mentor. De mentor houdt ook de vorderingen van uw kind bij. U kunt via de website van de school de cijfers van uw kind zien. Op de locatie Van Heemstraweg vindt het eerste contact tussen u en de mentor plaats in juni van dit jaar. De mentor komt dan (na daarvoor een afspraak te hebben gemaakt) bij u thuis. We vinden het prettig als het kind daarbij zelf ook aanwezig is. De mentor neemt dan alvast een aantal zaken met u door, waaronder eventuele bijzonderheden met

22 20 betrekking tot uw kind. Verder beantwoordt de mentor mogelijke vragen. In de eerste schoolweken gaan de leerlingen een paar dagen op brugklaskamp. Ook de leerlingen van de locatie Courtine maken voor de zomervakantie al kennis met hun mentor en de nieuwe klas. Zij volgen op school een introductieprogramma. Rode draad daarin is de kennismaking met elkaar en met de school. Op deze locatie worden de mentoren bijgestaan door leerlingmentoren: leerlingen uit de bovenbouw, die na een korte en intensieve training meehelpen bij het wegwijs maken van de brugklassers op de locatie Courtine. Wij zijn de grote zus of broer op school Enthousiast en met gevoel voor verantwoordelijkheid heeft Conny Gruter, die na haar eindexamen TL de overstap heeft gemaakt naar 4 havo, zich van haar taak als leerlingenmentor gekweten. Ze vertelt hoe het werkt en waarvoor de brugklassers bij haar en de andere leerlingenmentoren terechtkunnen. Alle derdeklassers die dat willen kunnen zich aan het eind van een schooljaar aanmelden voor dit werk dat zich dus in de vierde klas afspeelt, vertelt Conny. Een groepje van twee of drie vierdeklassers wordt dan gekoppeld aan een brugklas. De leerlingenmentoren mogen zelf kiezen met welke brugklasmentor zij willen samenwerken. Dat is wel prettig, want we zijn bijvoorbeeld ook aanwezig bij de mentoruren van die klas en natuurlijk moeten we over bepaalde vragen of problemen overleggen met die mentor. In de introductieweek hebben we kennis gemaakt met de brugklas en tijdens de eerste ouderavond hebben we ons voorgesteld aan de ouders. Zij vonden deze hulp voor hun kind wel een goed idee.

23 Advies, tips en een gezellig praatje De leerlingen komen met van alles naar je toe, de ene keer gaat het over iemands nieuwe schoenen en de andere keer over schoolzaken. In het begin maak je ze vooral wegwijs in de school en geef je uitleg over het lesrooster. Later gaan de gesprekjes meer over een reactie van een leraar of onenigheid met een klasgenoot, en soms ook over ruzie thuis. Je krijgt te maken met allerlei vragen, ze willen advies van je en ze vertellen je dingen die ze hun docent waarschijnlijk niet zo snel zouden vertellen. Daarmee moeten wij natuurlijk ook zelf leren omgaan, en daarom krijgen we ondersteuning van de counselor. Meestal kon ik hun vragen eenvoudig beantwoorden. Maar vragen kunnen ook een beetje moeilijker liggen. Wij zijn natuurlijk geen hulpverlener of vertrouwenspersoon. Als zich zoiets voordoet, moeten we overleggen met de mentor. Daarom is het fijn dat het een mentor is met wie je zelf goed kunt opschieten. Naarmate het schooljaar vorderde en de brugklassers zich beter thuis voelden op school, had ik minder te doen. 21 Conny Gruter (rechts) met brugklasmentor Marion van Aalst.

24 Wat doet de pedagogisch medewerker? De pedagogisch medewerker houdt de absenten bij en informeert mentoren over eventuele bijzonderheden in verband met ziekte of afwezigheid van leerlingen. Daarnaast vangt de pedagogisch medewerker leerlingen op die uit de les zijn gestuurd. Hij luistert, laat de leerling stoom afblazen en zo nodig tot rust komen. Vervolgens meldt de leerling zich weer bij de docent die hem verwijderd heeft. Ook de pedagogisch medewerkers werken nauw samen met en onder verantwoordelijkheid van de afdelingsleiders. 5.3 Wat gebeurt er als een leerling ziek is? Ieder kind is wel eens ziek. Normaal gesproken pakt de leerling na een aantal dagen de draad weer op, daarbij geholpen door een of meer klasgenoten. De mentor zal dit ook bespreken tijdens de begeleidingslessen. Wanneer een leerling echter vaak of langdurig ziek is, zullen we samen met de ouders bekijken hoe we het onderwijs kunnen voortzetten. Daarbij zullen we zo goed mogelijk rekening houden met de ziekte van het kind. Minstens zo belangrijk vinden wij het dat de leerling contact blijft houden met zijn klasgenoten en mentor. Zo nodig schakelen we externe hulp in. 5.4 Welke hulp biedt de school bij (leer)problemen? Sommige leerlingen krijgen tijdens hun schoolloopbaan met (leer)- problemen te maken. Soms zijn die op de basisschool ook al gesignaleerd, soms duiken ze pas in het voortgezet onderwijs op. Wanneer ze een soepele leerroute blokkeren, moet er iets aan worden gedaan. Een leerling kan bijvoorbeeld hulp krijgen van de mentor of een van onze dyslexiespecialisten. Leerlingen bij wie door een deskundige is vastgesteld dat zij dyslectisch zijn, kunnen op basis van het dyslexieprotocol van SG Cambium bovendien gebruikmaken van extra moge-

25 lijkheden, bijvoorbeeld meer tijd en het gebruik van hulpmiddelen bij proefwerken en examens. U kunt het dyslexieprotocol en ook de beoordelingsrichtlijnen voor de moderne vreemde talen en het vak Nederlands vinden op of een kopie opvragen bij de school. 23 Daarnaast biedt de school in voorkomende gevallen begeleiding door de counselor en opvang door een vertrouwenspersoon. Er zijn ook faciliteiten (zoals extra lessen Nederlands) voor allochtone leerlingen. Uiteraard overlegt de mentor in dit soort situaties altijd eerst met u. Bobby van der Willigen (links) en Lidewij de Koeijer, leerlingbegeleiders. 5.5 Wat doet het zorgteam? Een kind kan op school vastlopen door een leerprobleem, sociaalemotionele problemen of gedragsproblemen. Als dat onverhoopt gebeurt, kan de mentor het zorgteam inschakelen. Elke locatie heeft een zorgteam dat onder leiding staat van een zorgcoördinator. In het zorgteam zitten tevens enkele gespecialiseerde docenten. Van aanmelding bij het zorgteam stelt de mentor de ouders vooraf op de hoogte.

26 24 Het zorgteam stelt voor iedere leerling die speciale begeleiding nodig heeft een begeleidingsplan op. Voor de docenten en deels ook voor de ouders vormen de adviezen die hierin staan een leidraad voor de dagelijkse praktijk. In voorkomende gevallen laat het zorgteam zich adviseren door bijvoorbeeld een decaan, vertrouwenspersoon of counselor. Ook ondersteuning van buiten is mogelijk, bijvoorbeeld van een docent die op een school voor moeilijk lerende kinderen werkt. Voor leerlingen met een bepaalde beperking of handicap krijgt de school extra geld van de overheid. Met dit rugzakje kunnen deze leerlingen speciaal onderwijs volgen, maar sommige ouders en leerlingen kiezen voor regulier onderwijs. Als er sprake is van meervoudige problemen, kan het zorgteam een leerling inbrengen in het Zorg Advies Team (ZAT). Doel daarvan is om externe deskundigen advies te vragen hoe de school en eventueel ook de ouders/verzorgers verder kunnen met de problematiek van de leerling. Het ZAT bestaat vanuit de school uit de zorgcoördinator van de betreffende locatie en van buiten de school uit de consulent Leerplichtzaken, een maatschappelijk werker, een medewerker van Bureau Jeugdzorg en de schoolarts.

27 6 Onderwijs, vakken en lesuitval 25 Uitgangspunt is dat we iedere leerling uitdagen prestaties te leveren die passen bij zijn niveau. We leren de leerlingen hoe zij deze prestaties kunnen leveren en begeleiden hen naar een zo zelfstandig mogelijke werkhouding. We willen dat zij in het vervolgonderwijs én in de maatschappij goede kansen hebben. 6.1 Is het Cambium een strenge school? Naast een onderwijstaak is er ook ruimte voor een opvoedende taak. Hoewel we vinden dat leerlingen zelf verantwoordelijk zijn voor hun gedrag en werk en we hun daarop ook zullen aanspreken, geven we ze ook het nodige support. We strijden tegen een vrijblijvende omgang met leerlingen. We streven naar een optimaal evenwicht tussen belangrijke individuele vrijheden en de noodzaak van regels. Streng zijn we niet, maar wat we hebben afgesproken en soms: wat we eisen moet gebeuren. Daarvoor is een veilige omgeving een belangrijke voorwaarde. 6.2 Welke vakken krijgen de brugklassers op de locatie Van Heemstraweg? De BB- en KB-leerlingen krijgen Nederlands, Engels, lichamelijke oefening, beeldende vorming (tekenen, handvaardigheid), drama, wereldoriëntatie, wiskunde, informatiekunde, Mens en Natuur, praktische sectororiëntatie en begeleidingslessen door de mentor.

28 26 Praktische sectororiëntatie is een leuk vak! In de brugklas op de Van Heemstraweg krijg je praktische sectororiëntatie. Dat gaat over de vakken die je kunt kiezen en de soorten werk en beroepen die je later kunt gaan doen. En welke opleiding je daar verder voor nodig hebt. Iedereen krijgt een eigen map die van lieverlee wordt gevuld met informatie. We kregen opdrachten over werken in bijvoorbeeld de elektrotechniek, de zorg en de administratie. Vooral elektronica interesseert mij, want ik wil vrachtwagenmonteur worden. Dan moet ik de afdeling elektrotechniek of metaal kiezen. Je hebt geen huiswerk, maar je krijgt wel een cijfer voor je map en je werkhouding. We hebben ook wel dingen gemaakt zoals een metalen kaarshouder, daar hebben we eerst het ontwerp van getekend in het technieklokaal. Om dingen op te zoeken, bijvoorbeeld wat je wilt weten van een bepaald beroep, hebben we de computer gebruikt. Daarna moest je je antwoorden aan de klas presenteren. Ik vind het heel leuk om zelf op zoek te gaan naar antwoorden. Marco Kolbach 6.3 Welke vakken krijgen de brugklassers op de locatie Courtine? De brugklasleerlingen TL/havo, havo/vwo en vwo krijgen Nederlands, Engels, Frans, geschiedenis, aardrijkskunde, wiskunde, biologie, tekenen, handvaardigheid, lichamelijke opvoeding, muziek, techniek, mentoruur en begeleidingslessen.

29 In de tweede helft van het schooljaar stellen de docenten onder leiding van de mentor vast of uw kind op zijn plek is bij steunlessen (bijvoorbeeld wiskunde, of studievaardigheden), een training (faalangstreductie, concentratie-taakaanpak of sociale vaardigheden) of verrijkingslessen (zoals Latijn, Spaans, kunstfilosofie, of muziek). In totaal zijn er twee blokken van 10 lessen. Leerlingen van de sport-, kunst- en plusklas krijgen de extra uren die bij hun profiel horen Hoe gaat de school om met lesuitval? Alle leerlingen hebben recht op een bepaalde hoeveelheid onderwijstijd per schooljaar. Vergaderingen en andere organisatorische verplichtingen, een bijzondere gebeurtenis of incident en afwezigheid van docenten door bijvoorbeeld ziekte, leiden tot lesuitval. Lesuitval trachten we zoveel mogelijk te voorkomen. In geval van langdurige ziekte van een docent probeert de school zo snel mogelijk een vervanger te vinden. Waar mogelijk zullen tussenuren naar het begin of eind van de dag worden verplaatst, zodat het rooster zoveel mogelijk aaneengesloten blijft. Als dat niet lukt, proberen we een ruimte te vinden waar de leerlingen hun tijd nuttig kunnen besteden. Daarnaast kunnen zij ontspanning zoeken in de aula. Op beide locaties doen we onze uiterste best om alle brugklaslessen op te vangen.

30 28 7 Een veilige school Veiligheid op school is een actueel onderwerp. We vinden het van groot belang dat iedere leerling en ook iedere medewerker zich bij ons veilig en vertrouwd voelt. Aan iedere nieuwe leerling en medewerker leggen we het Verdrag van het Cambium voor. We verwachten van hen dat zij het verdrag onderschrijven. We vertrouwen erop dat u als ouders de school hierin wilt ondersteunen. Handhaving van de geest van het verdrag zien wij als een belangrijke taak. Immers, wie zich veilig voelt, kan goed leren. 7.1 Wat staat er in het Verdrag van het Cambium? In het Verdrag van het Cambium staat dat we wangedrag zoveel mogelijk voorkomen, leerlingen die er het slachtoffer van worden waar mogelijk helpen en tegen hen die zich er schuldig aan maken duidelijke maatregelen nemen. Met wangedrag bedoelen we pesten, discriminatie, uitlokking van onderlinge tegenstelling of strijd, lichamelijk geweld, intimidatie (lichamelijk of geestelijk), seksuele intimidatie, fraude, aantasting van eigendommen van anderen en diefstal. De school belooft bovendien maatregelen te nemen tegen hen die zich schuldig maken aan het in bezit hebben van, gebruiken van, onder invloed zijn van of handelen in drugs en alcohol, vervuiling of vernieling binnen de schoolgebouwen of in de omgeving van de schoolgebouwen en roken binnen de gebouwen (met uitzondering van de aparte rookruimte voor personeel). De school meldt wangedrag altijd bij de politie en doet, afhankelijk van aard en zwaarte ervan, aangifte.

31 7.2 Wat doet de school tegen pesten? 29 SG Cambium neemt duidelijk stelling tegen pesten, ook tegen digitaal pesten. Daarom hebben wij een pestprotocol. Dat is een stappenplan waarin kort en bondig is omschreven hoe wij als school omgaan met pesten. Het pestprotocol staat op u kunt er ook een afschrift van krijgen. Op beide locaties nemen de leerlingen deel aan de antipestdag. Bij deze activiteit zijn ook speciaal getrainde leerlingen van de bovenbouw betrokken. 7.3 Hoe houden we toezicht op de dagelijkse gang van zaken? Zoals gezegd heeft elke klas een eigen mentor en is er op elke locatie een pedagogisch medewerker voor alle leerlingenzaken. Daarnaast is er intensief toezicht in de pauzes en houden speciaal daarvoor aange-

32 30 stelde medewerkers toezicht op alles wat zich op de buitenterreinen van de school afspeelt. We besteden veel aandacht aan het zorgvuldig controleren op aanwezigheid. Dat doen we door een aanwezigheidscontrole tijdens het eerste lesuur. U moet er op kunnen vertrouwen dat, wanneer u meent dat uw kind op school is, dat ook echt zo is. Daarom hanteren we de volgende schoolregels: Leerlingen volgen alle lessen volgens het voor hen geldende rooster. Alleen hun afdelingsleider of een directielid kan afwijkingen daarvan toestaan. Voor elke afwezigheid, behalve bij ziekte of onvoorziene omstandigheden, dient vooraf bij de pedagogisch medewerker verlof te worden gevraagd. Noodzakelijke afwezigheid, bijvoorbeeld voor dokters- of tandartsbezoek en ziekte, moet u vóór 9.00 uur melden bij de betreffende locatie. U krijgt een telefoontje van ons als uw kind zonder afmelding afwezig is. Lesvervangende en lesaanvullende activiteiten zoals (dag)excursies, sportdagen en introductiedagen, horen bij het leerprogramma en zijn daarom verplicht voor leerlingen. 7.4 Waar en wat kunnen de leerlingen eten? De leerlingen kunnen in de aula of buiten hun meegebrachte lunch opeten. Er is op beide locaties een beperkt assortiment broodjes ook gezonde, soep, frisdranken en snacks verkrijgbaar.

33 8 Activiteiten buiten de les 31 Naast de lessen vindt op beide locaties een groot aantal activiteiten plaats, bedoeld om kennis te maken met medeleerlingen, het onderwijs te verrijken, een extra bijdrage te leveren aan de persoonlijke en maatschappelijke vorming van de leerlingen of gewoon, ter ontspanning. Elke locatie legt daarbij andere accenten. Het aanbod van activiteiten is afhankelijk van het schooltype, de leeftijd en belangstelling van de leerlingen. 8.1 Welke activiteiten zijn er voor alle brugklassers? In het kader van het vak drama worden alle eersteklassers onder leiding van medewerkers van het Scapino Ballet Rotterdam uitgedaagd om in een halve dag een theaterproductie van een uur te maken. Het enthousiaste publiek bestaat uit ouders, familieleden en andere belangstellenden. Daarnaast worden er onder meer feest- en muziekavonden georganiseerd.

34 Welke activiteit is er voor de brugklassen op de locatie Van Heemstraweg? In de tweede of derde week van het eerste leerjaar gaan de leerlingen drie dagen op kamp naar de Loonse en Drunense Duinen. Belangrijkste doel van dit kamp: het op een plezierige wijze kennismaken met elkaar en de docenten. Voor de docenten zijn deze dagen vaak een bron van informatie, waarmee zij de rest van het jaar hun voordeel kunnen doen bij de begeleiding van de leerlingen. Het was heel gezellig! We hebben de eerste twee dagen veel informatie gehad. Ook hebben we leuke spelletjes gedaan om elkaars naam te leren kennen. Na twee drukke schoolweken hebben we een sport- en speldag gehad. Op die dag hebben we een speurtocht, memory en een hindernisbaan gedaan en nog veel meer. We hadden na deze leuke dag s avonds nog een disco. Het was heel gezellig! Groetjes, Larissa, Emma, Stefany en Manon uit 1b6 8.3 Welke activiteit is er voor de brugklassen op de locatie Courtine? In twee dagen maken de mentoren de nieuwe brugklasleerlingen wegwijs in en om de school. Er zijn diverse spellen en bezigheden, waaronder een kennismaking met de docenten, het leren invullen van de agenda en sport. Het programma wordt afgesloten met een feest.

35 9 Medezeggenschap 33 Als ouder/verzorger kunt u op verschillende manieren betrokken zijn bij de school van uw kind(eren). Op de locatie Van Heemstraweg functioneert een actieve ouderraad. Op de locatie Courtine hebben de ouders zich verenigd in Oudervereniging Cambium/Courtine. Langs deze wegen ondersteunen de ouders het werk van de medewerkers van de school. Veel activiteiten zouden zonder de inspanning en hulp van ouders niet mogelijk zijn. Daarnaast hebben ouders zitting in de medezeggenschapsraad van de school. 9.1 Wat doet de Ouderraad Van Heemstraweg? Tijdens het overleg met afgevaardigden van de locatieleiding komen diverse onderwerpen ter sprake waarover de raad adviseert, standpunten inneemt ter discussie of beslist. Dit betreft algemene zaken die de school raken. De raad neemt diverse initiatieven om de ouders nauwer bij de school te betrekken, zoals de organisatie van een grote ouderavond en het uitbrengen van een jaarkalender. 9.2 Wat doet de Oudervereniging Cambium/ Courtine? Het doel van de oudervereniging luidt: het bevorderen van de bloei van de school door bij de ouders van de leerlingen belangstelling voor en daadwerkelijke betrokkenheid bij de school te wekken en te onderhouden. De oudervereniging behartigt de belangen van ouders bij de schoolleiding, het bestuur en de medezeggenschapsraad van de school. Wij fungeren als een supportersvereniging: de goede naam en faam van de school, de groei en bloei van het onderwijs en bovenal het welzijn van de leerlingen vormen ons gemeenschappelijk belang.

36 34 Ouders en school werken goed samen Andrea van Roosmalen uit Bruchem heeft een zoon in klas 2. Bij de schoolkeuze ben ik vooral afgegaan op wat mijn zoon ervan vond. Hij heeft proeflessen gehad en de Open Dag bezocht. Zelf vond ik het er ook goed uitzien op de Open Dag. Verder speelt een rol dat we anderhalve kilometer van de school wonen en ik vind het prettig dat de school zo dichtbij is, zeker de eerste twee jaar. Ik ga naar ouderavonden en ik houd zijn vorderingen bij. Ik ga ook altijd naar de 10-minutengesprekken. Als ouders en school een beetje op een lijn zitten, is dat het beste voor het kind. Vorig jaar ben ik als hulpouder mee geweest op een uitstapje naar de Efteling. Je ziet leraren dan op een andere manier en dat vond ik wel verrassend. Ik heb trouwens het idee dat het een heel hecht en gezellig team is. Een veilig gevoel Wat ik ook fijn vind is dat je, als je kind ziek wordt op school, een telefoontje krijgt om te kijken of je thuis bent. Dat is een keer gebeurd en ik was thuis. Je weet dan: hij komt er nu aan. Ze sturen een ziek kind niet zomaar naar huis. Dat geeft een veilig gevoel. Mijn zoon gaat graag naar school, hij voelt zich er op zijn gemak. Mede daardoor ben ik zelf ook tevreden. Uiteindelijk wil je als ouders zo goed mogelijk onderwijs voor je kinderen.

37 10 De kosten 35 De schoolboeken zijn met ingang van dit schooljaar gratis. Als ouders/verzorgers betaalt u wel de kosten van andere leermiddelen. SG Cambium probeert deze zo laag mogelijk te houden. Afhankelijk van uw inkomen kunt u in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in de schoolkosten. Bij de receptie van elke locatie liggen hierover informatiefolders voor u klaar, maar u kunt ook terecht op Wij bieden de leerlingen graag meer dan alleen de voorgeschreven lessen. Aan alle extra s zijn echter kosten verbonden die niet door de overheid worden betaald. Om die extra s toch mogelijk te maken vragen wij van u een bijdrage Hoe zit het met leermiddelen, werkweken en excursies? De school betaalt allerlei leermiddelen. Werkweken en excursies maken deel uit van het onderwijs. Ook de kosten hiervan worden apart in rekening gebracht Welke vrijwillige bijdragen vraagt de school van ons? Van de vrijwillige ouderbijdrage worden allerlei zaken bekostigd die van belang zijn voor goed en plezierig onderwijs. Na uw betaling ontvangt de leerling een persoonlijk schoolpasje. Op vertoon van deze pas krijgt de leerling toegang tot de mediatheek en schoolfeesten. Daarnaast zorgt de school voor materialen die centraal voor de leerlingen worden ingekocht, zoals een standaard schooletui en een rekenmachine voor brugklassers. Leerlingen die een kastje of kluisje willen huren, betalen hiervoor 10,- en een borgsom van 15,- voor de sleutel. Deze en de andere genoemde bedragen zijn van het schooljaar

38 36 De ouderraad van de Van Heemstraweg en de Oudervereniging Cambium/Courtine beheren een ouderfonds. Hieruit betalen zij activiteiten en zaken die voor de school van belang zijn, maar niet uit het schoolbudget kunnen worden bekostigd. Zij vragen daarvoor een bijdrage van 6,- per gezin. Om excursies en andere buitenlesactiviteiten te kunnen betalen voor leerlingen van wie de ouders dit niet kunnen opbrengen, hebben wij een calamiteitenfonds ingesteld. Wij vragen u een bijdrage van 1,- per kind Hoe zit het met de tegemoetkoming in de schoolkosten? Voor alle kinderen vanaf de brugklas bestaat er een inkomensafhankelijke bijdrageregeling voor leermiddelen, reiskosten en dergelijke. Afhankelijk van uw inkomen kunt u hiervoor in aanmerking komen. Deze regeling wordt uitgevoerd door de IB-Groep. U kunt bij de IB-groep een folder aanvragen via telefoonnummer (050) of deze via downloaden Is ons kind op school verzekerd? Jazeker, de school heeft een verzekeringspakket afgesloten dat bestaat uit een reis-/ongevallenverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering. Colofon Tekst: Drost Tekstproduktie, Zaltbommel Fotografie: Gerrit Groeneveld, Zaltbommel Vormgeving en realisatie: Van den Oever Vormgeving, Deil 2009 Scholengroep Cambium en Dro

39

40 Postadres Courtine DH Zaltbommel Website info@cambium.org Locaties Van Heemstraweg west PA Zaltbommel Telefoon (0418) Fax (0418) Courtine DH Zaltbommel Telefoon (0418) Fax (0418)

Groenewald. Waar staat. voor?

Groenewald. Waar staat. voor? groenewald Waar staat Groenewald voor? Groenewald is een persoonlijke, kleinschalige school waar kwalitatief, eigentijds, toekomstgericht onderwijs wordt gegeven. Binnen een duidelijke structuur is er

Nadere informatie

Dit boekje is bedoeld voor de nieuwe brugklasser van het Nieuwe IJsselcollege! Het is belangrijk dat je ouder(s)/verzorger(s) meelezen.

Dit boekje is bedoeld voor de nieuwe brugklasser van het Nieuwe IJsselcollege! Het is belangrijk dat je ouder(s)/verzorger(s) meelezen. Inhoud Jouw school!... 2 Voorwoord... 3 Je mentor/mentorlessen... 4 De brugklas... 5 Het rooster... 5 De pauzes... 5 Afwezigheid van een docent... 6 Leerlingen aan het woord... 6 De vakken... 7 Extra begeleiding...

Nadere informatie

Hardenberg Tel 0524 593800. Coevorden. Your next step! Tel 0523 262170. www.denieuweveste.nl

Hardenberg Tel 0524 593800. Coevorden. Your next step! Tel 0523 262170. www.denieuweveste.nl Van Heeckerenlaan 2 Piet Heinstraat 1 Coevorden Hardenberg Tel 0524 593800 Your next step! Tel 0523 262170 www.denieuweveste.nl Your next step! informatie 2014/2015 ontwikkel(t) je talent De Nieuwe Veste

Nadere informatie

Groepering leerjaar 1 schooljaar

Groepering leerjaar 1 schooljaar 1 Groepering leerjaar 1 schooljaar 2019-2020 basis-/kaderberoepsgerichte leerweg theoretische leerweg TL/havo havo/vwo vwo Regulier Accent Emmalaan Oranjelaan Wilhelminalaan 2 Hoe begeleiden we de overstap

Nadere informatie

Elde College. Elke dag een uitdaging

Elde College. Elke dag een uitdaging Elde College Elke dag een uitdaging Vmbo/PRO Jeanine Hamers Decaan vmbo Theoretische /Gemengde Leerweg Vmbo KB-TK brugklas Typisch Elde College De leerling is in beeld > we kennen de leerling Goede resultaten

Nadere informatie

NAAR DE BRUGKLAS, MAAR WELKE?

NAAR DE BRUGKLAS, MAAR WELKE? VMBO NAAR DE BRUGKLAS, MAAR WELKE? Kind: aanleg, belangstelling, prestaties,beroepswens Basisschool: toetsen, leerprestaties, interesse, motivatie, vaardigheden, gedrag. Leerlingvolgsysteem + Advies Toelatingseisen:

Nadere informatie

VMBO Voorbereidend Middelbaar Beroeps Onderwijs

VMBO Voorbereidend Middelbaar Beroeps Onderwijs Inhoud VO avond 1. Onderwijstypen voortgezet onderwijs (VO) 2. Advisering basisschool 3. Toelichting toetsafname 4. Tijdspad 5. Ontwikkelingen 6. Traject aanmelding VO. 7. Tips bezoek en overzicht van

Nadere informatie

College voor. beroepsonderwijs. vmbo basis- en kaderberoepsgerichte leerwegen. algemeen toegankelijk

College voor. beroepsonderwijs. vmbo basis- en kaderberoepsgerichte leerwegen. algemeen toegankelijk College voor vmbo basis- en kaderberoepsgerichte leerwegen algemeen toegankelijk beroepsonderwijs College voor Beroepsonderwijs Wie zijn we? Alle leerlingen die de basisberoepsgerichte of de kaderberoepsgerichte

Nadere informatie

Het havo/atheneum en atheneum op het Oostvaarders College. Hartelijk welkom

Het havo/atheneum en atheneum op het Oostvaarders College. Hartelijk welkom Het havo/atheneum en atheneum op het Oostvaarders College Hartelijk welkom Doelstelling presentatie Uitleg onderwijs in het havo/atheneum en atheneum op het Oostvaarders College Beantwoorden van vragen

Nadere informatie

SG Nelson Mandela. mavo en mavo/havo algemeen toegankelijk

SG Nelson Mandela. mavo en mavo/havo algemeen toegankelijk SG Nelson Mandela mavo en mavo/havo algemeen toegankelijk Dalton is een Daltonschool Zo wil Scholengemeenschap Nelson Mandela bekend staan. In een open sfeer bepalen de leerlingen zelf voor een deel hun

Nadere informatie

Informatiefolder voor ouders. Kempenhorst College: Hart voor de leerling Klein en Betrokken. Kempenhorst, een fijne school!

Informatiefolder voor ouders. Kempenhorst College: Hart voor de leerling Klein en Betrokken. Kempenhorst, een fijne school! Informatiefolder voor ouders Kempenhorst College: Hart voor de leerling Klein en Betrokken Kempenhorst, een fijne school! Structuur van de school Leerjaar 4 Leerjaar 3 Theoretische leerweg Keuze uit 2

Nadere informatie

Welkom. bij het Cambium College. Beste lezer,

Welkom. bij het Cambium College. Beste lezer, Informatieboekje Welkom bij het Cambium College Beste lezer, Wat fijn dat u dit boekje openslaat! Dat betekent dat u geïnteresseerd bent in onze school. Dat is terecht, want we hebben leerlingen veel te

Nadere informatie

HORN. Bezoekmiddagen Woensdag 14 januari 2015 Woensdag 28 januari 2015 Woensdag 4 februari 2015 Woensdag 11 februari 2015

HORN. Bezoekmiddagen Woensdag 14 januari 2015 Woensdag 28 januari 2015 Woensdag 4 februari 2015 Woensdag 11 februari 2015 HORN Bezoekmiddagen Woensdag 14 januari 2015 Woensdag 28 januari 2015 Woensdag 4 februari 2015 Woensdag 11 februari 2015 WELKOM GEACHTE OUDERS Dit boekje bevat een beknopte, zakelijke weergave van de informatie

Nadere informatie

CSG REHOBOTH Rehoboth een school waar respect voor jezelf, voor de ander en het andere een gewone zaak is.

CSG REHOBOTH Rehoboth een school waar respect voor jezelf, voor de ander en het andere een gewone zaak is. Rehoboth CSG REHOBOTH Rehoboth een school waar respect voor jezelf, voor de ander en het andere een gewone zaak is. Voorwoord Leerwegen Voorwoord Uw zoon/dochter zit nu in groep 8 van de basisschool. Nog

Nadere informatie

Talent. voor de Toekomst! Informatie Saenredam College

Talent. voor de Toekomst! Informatie Saenredam College Talent voor de Toekomst! Informatie Saenredam College 201 4 5 /201 Inhoudsopgave Dit hebben we speciaal voor jou geschreven 2 Openbare school Open avond VMBO bij het Saenredam College 3 Onderbouw Nieuwe

Nadere informatie

Accent op jouw talent! Welkom op het Rythovius College Eersel

Accent op jouw talent! Welkom op het Rythovius College Eersel Accent op jouw talent! Welkom op het Rythovius College Eersel Een kleinschalige school met grote mogelijkheden 2015 Accent op jouw talent Elke leerling heeft talent. De meesten hebben zelfs meer dan één

Nadere informatie

WELKOM GEACHTE OUDERS

WELKOM GEACHTE OUDERS INFORMATIE HORN WELKOM GEACHTE OUDERS Dit boekje bevat een beknopte, zakelijke weergave van de informatie over onze school in Horn zoals we die op de regionale voorlichtingsavonden hebben gegeven. Samen

Nadere informatie

Christelijke school voor vmbo met leerwegondersteuning. College de OpMaat. Op maat voor jou!

Christelijke school voor vmbo met leerwegondersteuning. College de OpMaat. Op maat voor jou! Christelijke school voor vmbo met leerwegondersteuning College de OpMaat Op maat voor jou! 2015-2016 College de OpMaat: Op maat voor jou! Leuke activiteiten Ik kan me niet zo goed concentreren in een grote

Nadere informatie

doen! Alles wat jij wilt weten over Helicon VMBO Eindhoven

doen! Alles wat jij wilt weten over Helicon VMBO Eindhoven Leerlingfolder Groen moet je doen! Alles wat jij wilt weten over Helicon VMBO Eindhoven Eindhoven 10x vraag en antwoord: dat is makkelijk kiezen! 1 2 Een dag op school Hoe ziet mijn schooldag eruit? De

Nadere informatie

Hoofdstuk. Jij maakt het verschil! Informatiebrochure vmbo gl/ tl onderbouw havo/ atheneum

Hoofdstuk. Jij maakt het verschil! Informatiebrochure vmbo gl/ tl onderbouw havo/ atheneum Hoofdstuk Jij maakt het verschil! Informatiebrochure 2015-2016 vmbo gl/ tl onderbouw havo/ atheneum 1 Welkom op Calvijn! Calvijn is een school waar je jezelf kunt zijn. 2 Welkom op Calvijn! Welkom op Calvijn!

Nadere informatie

BROCHURE VERDER NA DE TWEEDE KLAS IN

BROCHURE VERDER NA DE TWEEDE KLAS IN BROCHURE VERDER NA DE TWEEDE KLAS IN 2018-2019 Voor ouders van leerlingen in klas 2 vmbo skills Geachte ouder(s)/verzorger(s), Uw zoon of dochter zit op dit moment in het tweede leerjaar van de onderbouw

Nadere informatie

Samen bouwen aan jouw toekomst

Samen bouwen aan jouw toekomst Visser t Hooft Lyceum Rijnsburg KANSRIJK EN UITDAGEND Samen bouwen aan jouw toekomst i atheneum havo vhl.nl mavo (vmbo-t) Noordeinde 24 q Dit is mijn school. Ik heb moeite met schoolwerk maken. Maar op

Nadere informatie

Welkom op de Uilenhof

Welkom op de Uilenhof Welkom op de Uilenhof Nieuwe Mavo Havo Junior Talent Ontwikkeling Techniek (TOT) Uilenhof, kijken door familie - ogen Opbouw van de presentatie Wie zijn wij? (missie/visie/belofte/kernwaarden) Vormen van

Nadere informatie

Informatieboekje Voortgezet Onderwijs

Informatieboekje Voortgezet Onderwijs Informatieboekje Voortgezet Onderwijs 1 2 Voorwoord Dit informatieboekje geeft een overzicht van de belangrijkste gegevens over het VMBO, Havo en VWO. Hoe het VMBO is opgebouwd, welke vakken in de onderbouw

Nadere informatie

ZORGPLAN AOC TERRA ASSEN 2012-2013

ZORGPLAN AOC TERRA ASSEN 2012-2013 ZORGPLAN AOC TERRA ASSEN 2012-2013 Versie: Vensters voor Verantwoording en Schoolkompas, januari 2013 Overzicht Leerlingbegeleiding AOC Terra Assen Mentor De mentor is de eerste persoon om alles aan te

Nadere informatie

OPEN DAG 2015. www.staring.nl. 24 januari 10 tot 13 uur. 24 januari 10 tot 13 uur. 24 januari 10 tot 13 uur. Borculo Beukenlaan

OPEN DAG 2015. www.staring.nl. 24 januari 10 tot 13 uur. 24 januari 10 tot 13 uur. 24 januari 10 tot 13 uur. Borculo Beukenlaan OPEN DAG 2015 Borculo Beukenlaan 24 januari 10 tot 13 uur Borculo Herenlaan bovenbouw vmbo 24 januari 10 tot 13 uur Lochem Zutphenseweg 24 januari 10 tot 13 uur www.staring.nl Het Staring College daagt

Nadere informatie

Je voelt je snel thuis op het Sondervick

Je voelt je snel thuis op het Sondervick Je voelt je snel thuis op het Sondervick ik op het Sondervick jij op het Sondervick wij op het Sondervick Voor de toekomstige brugklasser Het Sondervick College Welkom bij het Sondervick College! Misschien

Nadere informatie

De Waard Info avonden 7 en 8 november 2016

De Waard Info avonden 7 en 8 november 2016 De Waard Info avonden 7 en 8 november 2016 Welkom Locatie De Waard: Visie op onderwijs: Zien, erkend en herkend worden We gaan voor de kansen van leerlingen Degelijk onderwijs in een veilige omgeving Kleinschalig

Nadere informatie

3e klas vmbo beroepsgericht (#2) 3e klas vmbo theoretische leerweg (#22) 4/5 havo (#50) 4/5/6 vwo (#62)

3e klas vmbo beroepsgericht (#2) 3e klas vmbo theoretische leerweg (#22) 4/5 havo (#50) 4/5/6 vwo (#62) Praktijkonderwijs Onderwijs en leren Leren 3,1 2,9 2,9 3,2 2,8 3,2 3,2 3,1 3,3 3,3 3,6 B De meeste leraren maken de lessen aantrekkelijk. 3,0 2,8 0,0 2,9 2,6 2,9 2,9 2,8 3,3 3,2 3,5 B Op deze school ontwikkelen

Nadere informatie

Jouw keuzes l Jouw talenten I Jouw toekomst I Jouw school

Jouw keuzes l Jouw talenten I Jouw toekomst I Jouw school Jouw keuzes l Jouw talenten I Jouw toekomst I Jouw school Het Walburg College is een middelgrote school voor gymnasium, atheneum, havo en mavo in Zwijndrecht. Op het Walburg College hebben we oog voor

Nadere informatie

Informatieboekje leerjaar 2

Informatieboekje leerjaar 2 2016 Vakkenpakket TL 3 kiezen Inhoud Beste leerlingen en hun ouder(s) of verzorger(s),... 2 Het vmbo 3 Vakkenkeuze voor de 3 e klas vmbo-tl.4 De gevolgen van je keuze..5 Doorstroom van 4 vmbo -tl naar

Nadere informatie

Informatieboekje leerjaar 2. Vakkenpakket TL 3 kiezen

Informatieboekje leerjaar 2. Vakkenpakket TL 3 kiezen 2017-2018 Vakkenpakket TL 3 kiezen Inhoud Beste leerlingen en hun ouder(s) of verzorger(s),... 2 Het vmbo 3 Vakkenkeuze voor de 3 e klas vmbo-tl.4 De gevolgen van je keuze..5 Doorstroom van 4 vmbo -tl

Nadere informatie

ONDERNEMER VAN JE EIGEN TALENT...want jij kunt meer!

ONDERNEMER VAN JE EIGEN TALENT...want jij kunt meer! ONDERNEMER VAN JE EIGEN TALENT...want jij kunt meer! Welkom Met ons onderwijs willen we voor elke VMBO leerling relevant zijn. Door ons onderwijs ontdekken leerlingen wat hen boeit, wat ze kunnen en waar

Nadere informatie

HET DRAAIT M JOU Jouw keuzes Jouw talenten Jouw toekomst Jouw school

HET DRAAIT M JOU Jouw keuzes Jouw talenten Jouw toekomst Jouw school HET DRAAIT M JOU Jouw keuzes Jouw talenten Jouw toekomst Jouw school Het Walburg College is een middelgrote school voor gymnasium, atheneum, havo en mavo in Zwijndrecht. Op het Walburg College hebben we

Nadere informatie

leren met uitzicht vmbo-basis/kader/tl, vmbo-tl/havo/(vwo)

leren met uitzicht vmbo-basis/kader/tl, vmbo-tl/havo/(vwo) leren met uitzicht vmbo-basis/kader/tl, vmbo-tl/havo/(vwo) informatie schooljaar 2018/2019 Over Groene Hart Rijnwoude Onze school is kleinschalig met een breed onderwijs- aanbod. Wij bieden de niveaus

Nadere informatie

Voorlichting Voortgezet Onderwijs

Voorlichting Voortgezet Onderwijs Voorlichting Voortgezet Onderwijs Onderwerpen die besproken worden: Onderbouw VO Bovenbouw VO LWOO vmbo havo/vwo En daarna? Factoren voor schoolkeuze Scholen in de regio Aanmeldingsprocedure Belangrijke

Nadere informatie

Wessel Gansfortcollege vestiging Heerdenpad

Wessel Gansfortcollege vestiging Heerdenpad Wessel Gansfortcollege vestiging Heerdenpad Film bekijken? Scan met Layar! vmbo-theoretisch leerweg (tl) havo, atheneum, atheneum+ 900 leerlingen Uit de kunst! Ongeveer 900 leerlingen komen elke dag naar

Nadere informatie

Open avonden 2014 GO TRINITAS

Open avonden 2014 GO TRINITAS Open avonden 2014 GO TRINITAS OPEN AVONDEN 2014, SPECIAAL VOOR JOU! Beste leerling uit groep 8, Over een paar maanden is je basisschooltijd voorbij. Dan begin je op een nieuwe school. Dat is leuk én spannend.

Nadere informatie

RSG WOLFSBOS. vwo havo vmbo praktijkonderwijs WIJ ZIEN JOU

RSG WOLFSBOS. vwo havo vmbo praktijkonderwijs WIJ ZIEN JOU RSG WOLFSBOS vwo havo vmbo praktijkonderwijs WIJ WIJ De middelbare school, een volgende stap in je leven. Een nieuwe school kiezen is leuk. Maar waar kies je nu precies voor? Natuurlijk willen je ouders

Nadere informatie

Elde College. Elke dag Een uitdaging

Elde College. Elke dag Een uitdaging Elde College Elke dag Een uitdaging VMBO Theoretisch Kader VMBO Kader- Basisberoeps Denny Arians Teamleider Onderbouw VMBO Keuze voor een schooltype De basisschool zegt : Theoretische leerweg En dan? U

Nadere informatie

VOORLICHTING 2016 - vmbo WELKOM

VOORLICHTING 2016 - vmbo WELKOM VERBINDEND ONDERWIJS VOORLICHTING 2016 - vmbo WELKOM C O N N E C TC O L L E G E. N L KIND Aanleg Belangstelling Schoolpresta2es Beroepswens BASISSCHOOL Leerlingvolgsysteem Toetsen Leerpresta2es Interesses

Nadere informatie

RSG WOLFSBOS. vwo, havo, vmbo, praktijkonderwijs

RSG WOLFSBOS. vwo, havo, vmbo, praktijkonderwijs RSG WOLFSBOS vwo, havo, vmbo, praktijkonderwijs WELKOM Daar sta je dan: op de drempel van de middelbare school. Een volgende stap in je leven. Een nieuwe school kiezen is niet gemakkelijk. Want waar kies

Nadere informatie

Voorlichting Voortgezet Onderwijs

Voorlichting Voortgezet Onderwijs Voorlichting Voortgezet Onderwijs Onderwerpen die besproken worden: Onderbouw VO Bovenbouw VO LWOO vmbo havo/vwo En daarna? Factoren voor schoolkeuze Scholen in de regio Aanmeldingsprocedure Belangrijke

Nadere informatie

ONDERNEMER VAN JE EIGEN TALENT...want jij kunt meer!

ONDERNEMER VAN JE EIGEN TALENT...want jij kunt meer! ONDERNEMER VAN JE EIGEN TALENT...want jij kunt meer! Welkom Met ons onderwijs willen we voor elke vmbo-leerling relevant zijn. Door ons onderwijs ontdekken leerlingen wat hen boeit, wat ze kunnen en waar

Nadere informatie

Elke Leerling Doet Ertoe

Elke Leerling Doet Ertoe Elke Leerling Doet Ertoe Vmbo Gerard Spijkers Sectordirecteur vmbo en praktijkonderwijs Typisch Elde College De leerling is in beeld Goede resultaten en prima kwaliteit van het onderwijs; slagingspercentage

Nadere informatie

BELEEF HET ASSINK OM THUIS NA TE LEZEN

BELEEF HET ASSINK OM THUIS NA TE LEZEN BELEEF HET ASSINK OM THUIS NA TE LEZEN www.hetassink.nl Locatie Bouwmeester Iedereen is anders Daarom dagen wij onze leerlingen uit op allerlei manieren en begeleiden en ondersteunen wij hen waar nodig

Nadere informatie

EEN WERELD SCHOOL. vmbo theoretische leerweg HTL-route voor leerlingen die naar de havo willen. Gemini (H)TL

EEN WERELD SCHOOL. vmbo theoretische leerweg HTL-route voor leerlingen die naar de havo willen. Gemini (H)TL EEN WERELD SCHOOL vmbo theoretische leerweg HTL-route voor leerlingen die naar de havo willen Gemini (H)TL Gemini (H)TL is iets voor jou! Je hebt advies vmbo theoretische leerweg Vmbo theoretische leerweg

Nadere informatie

Havo. Al jaren een goede opleiding met ruimte voor je eigen talent, met eventueel vakken op vwo-niveau of eerder havo-examen doen.

Havo. Al jaren een goede opleiding met ruimte voor je eigen talent, met eventueel vakken op vwo-niveau of eerder havo-examen doen. Havo Al jaren een goede opleiding met ruimte voor je eigen talent, met eventueel vakken op vwo-niveau of eerder havo-examen doen. Met havo op weg naar succes! Al jarenlang heeft onze havo-afdeling heel

Nadere informatie

Dalton Skills. Stedelijk Dalton College Alkmaar

Dalton Skills. Stedelijk Dalton College Alkmaar Dalton Skills Stedelijk Dalton College Alkmaar Plaatsing in Dalton Skills Alle leerlingen met een bb, bb/kb, kb, kb/tl advies komen op het Stedelijk Dalton College terecht in Dalton Skills. Dit geldt ook

Nadere informatie

Voorlichtingsavond GSg Schagen. 18 & 19 januari 2006

Voorlichtingsavond GSg Schagen. 18 & 19 januari 2006 Voorlichtingsavond GSg Schagen 18 & 19 januari 2006 CONCEPT ONDERWIJS en BEGELEIDING De GSg Schagen is een dynamische leer-, leef- en werkgemeenschap, gekenmerkt door: respect, vertrouwen en een veilig

Nadere informatie

Informatie voor ouders en leerlingen 2015 2016. Openbaar onderwijs voor leerlingen met pit!

Informatie voor ouders en leerlingen 2015 2016. Openbaar onderwijs voor leerlingen met pit! Informatie voor ouders en leerlingen 2015 2016 Openbaar onderwijs voor leerlingen met pit! Welkom op Schoonoord Doorn Schoonoord Doorn is een kleine school voor voortgezet onderwijs met ongeveer 400 leerlingen.

Nadere informatie

Informatie voor ouders en leerlingen 2012 2013. Openbaar onderwijs voor leerlingen met pit!

Informatie voor ouders en leerlingen 2012 2013. Openbaar onderwijs voor leerlingen met pit! Informatie voor ouders en leerlingen 2012 2013 Openbaar onderwijs voor leerlingen met pit! Welkom op is een kleine school in een ruim gebouw voor ongeveer 300 leerlingen. Je zult je er snel thuis en op

Nadere informatie

KOM JE OOK NAAR HET DALTON LYCEUM BARENDRECHT?

KOM JE OOK NAAR HET DALTON LYCEUM BARENDRECHT? KOM JE OOK NAAR HET DALTON LYCEUM BARENDRECHT? Dynamisch Lerend Betrokken Informatiefolder gymnasium - technasium - atheneum - havo - mavo Kom je ook naar het Dalton Lyceum Barendrecht? Zit jij in groep

Nadere informatie

facebook.com/fritsphilips voor brugklassers twitter.com/fritsphilips

facebook.com/fritsphilips voor brugklassers twitter.com/fritsphilips Frits! facebook.com/fritsphilips voor brugklassers twitter.com/fritsphilips over meneer Frits! Meneer Frits, ofwel Frits Philips, werd geboren in 1905 en studeerde af aan de TU van Delft als werktuigbouwkundig

Nadere informatie

CITAVERDE maakt werk van leren!

CITAVERDE maakt werk van leren! CITAVERDE maakt werk van leren! CITAVERDE College maakt werk van leren Informatie CITAVERDE College Horst Maakt werk van leren CITAVERDE College, natuurlijk! Welkom! Welkom Welkom! Welkom LOCATIES CITAVERDE

Nadere informatie

OVERGANGSNORMEN 2015-2016

OVERGANGSNORMEN 2015-2016 De overgangsnormen maken deel uit van de schoolgids SCZ Stedelijk College Van Doornenplantsoen 1 2722 ZA Zoetermeer Tel. (079) 331 03 00 Fax (079) 331 40 40 E-mail: info@stedelijk-college.nl Website: www.stedelijk-college.nl

Nadere informatie

Havo. Al jaren een goede opleiding met ruimte voor je eigen talent, met eventueel vakken op vwo-niveau of eerder examen doen.

Havo. Al jaren een goede opleiding met ruimte voor je eigen talent, met eventueel vakken op vwo-niveau of eerder examen doen. Havo Al jaren een goede opleiding met ruimte voor je eigen talent, met eventueel vakken op vwo-niveau of eerder examen doen. Met havo op weg naar succes! Al jarenlang heeft onze havo-afdeling heel goede

Nadere informatie

Heb je nog vragen? Schoolleiding. Contactpersonen: Anita Gietermans Telefoonnummer: (075)

Heb je nog vragen? Schoolleiding. Contactpersonen: Anita Gietermans Telefoonnummer: (075) Heb je nog vragen? Contactpersonen: Anita Gietermans Telefoonnummer: (075) 640 91 30 Schoolleiding. Henk Lüken: vestigingsdirecteur Anita Gietermans: afdelingsleider leerjaar 1 en ISK Jan Willem van der

Nadere informatie

Met elkaar voor elkaar. voor nu en later. Uit Tien+ kies je zelf. We werken samen aan jouw toekomst. De Blesewic: heel veel plussen!

Met elkaar voor elkaar. voor nu en later. Uit Tien+ kies je zelf. We werken samen aan jouw toekomst. De Blesewic: heel veel plussen! christelijke school voor mavo-havo-vwo Met elkaar voor elkaar De Blesewic: heel veel plussen! We werken samen aan jouw toekomst Kleinschalig en uitdagend voor nu en later Onderwijs met aandacht voor iedereen!

Nadere informatie

Voorlichting Voortgezet Onderwijs

Voorlichting Voortgezet Onderwijs Voorlichting Voortgezet Onderwijs Onderwerpen die besproken worden: Onderbouw VO Bovenbouw VO LWOO vmbo havo/vwo En daarna? Factoren voor schoolkeuze Scholen in de regio Aanmeldingsprocedure Belangrijke

Nadere informatie

voor brugklassers facebook.com/ fritsphilipslyceummavo

voor brugklassers facebook.com/ fritsphilipslyceummavo Frits! voor brugklassers facebook.com/ fritsphilipslyceummavo twitter.com/hetfritsphilips www.fritsphilips.eu Frits Junior groep 8 start op 25 oktober. Inschrijven via de website facebook.com/ fritsphilipslyceummavo

Nadere informatie

voor brugklassers facebook.com/ fritsphilipslyceummavo

voor brugklassers facebook.com/ fritsphilipslyceummavo Frits! voor brugklassers facebook.com/ fritsphilipslyceummavo twitter.com/hetfritsphilips www.fritsphilips.eu Frits Junior groep 8 start op woensdagmiddag na de herfstvakantie. Inschrijven via de website

Nadere informatie

OVERGANGSNORMEN 2013-2314 2 e leerjaar

OVERGANGSNORMEN 2013-2314 2 e leerjaar 2013-2314 2 e leerjaar De overgangsnormen maken deel uit van de schoolgids 2013-2014 SCZ Stedelijk College Van Doornenplantsoen 1 2722 ZA Zoetermeer Tel. (079) 331 03 00 Fax (079) 331 40 40 E-mail: info@stedelijk-college.nl

Nadere informatie

Informatie over de brugklas voor ouders

Informatie over de brugklas voor ouders Open Huis vrijdag 29 januari 2016 16.00-21.00 uur scholengemeenschap voor mavo, havo en vwo (atheneum en gymnasium) Informatie over de brugklas voor ouders Open lessen 11, 12, 14 en 15 januari 2015 Deelname

Nadere informatie

christelijke school voor mavo-havo-vwo met elkaar voor elkaar voor nu en later

christelijke school voor mavo-havo-vwo met elkaar voor elkaar voor nu en later christelijke school voor mavo-havo-vwo met elkaar voor elkaar voor nu en later Onderwijs met aandacht voor iedereen! Op mavo, havo of drie jaar vwo onderbouw: Engels PLUS Sport PLUS Science PLUS Business

Nadere informatie

Brochure 2014. Openbare scholengemeenschap voor mavo, havo, vwo

Brochure 2014. Openbare scholengemeenschap voor mavo, havo, vwo Brochure 2014 Openbare scholengemeenschap voor mavo, havo, vwo Inspiratie Respect Prestatie Opendagen 2014 5 februari 2014 Minilessen Ouderinformatie van 13:45 tot 15:30 uur van 19:30 tot 21:00 uur 26

Nadere informatie

vmbo beroepsgerichte en theoretische leerweg

vmbo beroepsgerichte en theoretische leerweg vmbo beroepsgerichte en theoretische leerweg Tijd voor jouw toekomst Het is bijna zover: je zegt je basisschool gedag en je gaat een nieuw avontuur aan op het voortgezet onderwijs. Het is tijd om te ontdekken

Nadere informatie

Welkom. Vo o r l i c h t i n g o u d e r s b a s i s s c h o o l J a n u a r i Bewust, Betrokken, Berechja

Welkom. Vo o r l i c h t i n g o u d e r s b a s i s s c h o o l J a n u a r i Bewust, Betrokken, Berechja Welkom Vo o r l i c h t i n g o u d e r s b a s i s s c h o o l J a n u a r i 2 0 1 6 Bewust, Betrokken, Berechja Programma Opening: dhr. J. Frankema, directeur Presentatie: dhr. J. Schaak, teamleider

Nadere informatie

KOM JE OOK NAAR HET DALTON LYCEUM BARENDRECHT?

KOM JE OOK NAAR HET DALTON LYCEUM BARENDRECHT? Haal het beste uit jezelf! KOM JE OOK NAAR HET DALTON LYCEUM BARENDRECHT? Dynamisch Lerend Betrokken Contact Telefoon: 0180-64 21 80 E-mail: infogroep8@daltonbarendrecht.nl Internet: www.daltonbarendrecht.nl

Nadere informatie

Op naar de brugklas!!!!

Op naar de brugklas!!!! Op naar de brugklas!!!! Voorlichtingsavond Voortgezet Onderwijs Programma Welkom en toelichting programma Voorbereiding VO De Cito-toets Informatie over scholen en schooltypes Het adviestraject en de inschrijving

Nadere informatie

Elde College Sint-Michielsgestel

Elde College Sint-Michielsgestel Elde College Sint-Michielsgestel Elke Leerling Doet Ertoe Spreekt een kleine school je aan? Een school waar je iedereen snel leert kennen? Vind je het fijn om intensief contact te hebben met je mentor?

Nadere informatie

Kiezen, ontdekken & doen!

Kiezen, ontdekken & doen! BUSINESS SCHOOL BUSINESS SCHOOL christelijke school voor vmbo-mbo-hgl Kiezen, ontdekken Kiezen, ontdekken & doen! Veel praktijk en (digitale) vaardigheden Onderbouw op MBS & doen MBS in het kort Je werkt

Nadere informatie

Welkom op. Naar het voortgezet onderwijs

Welkom op. Naar het voortgezet onderwijs Welkom op Naar het voortgezet onderwijs Een homogene klas Meerdere vakdocenten Andere mensen Meer vakken Meer lokalen Meer boeken Meer huiswerk Andere verantwoordelijkheden Andere lestijden Pauzeren op

Nadere informatie

OBC Huissen De school is de wereld en de wereld is de school

OBC Huissen De school is de wereld en de wereld is de school OBC Huissen 2017-2018 De school is de wereld en de wereld is de school Welkom Welkom op OBC Huissen: een dynamische vmbo-school waar de leerling en zijn leerproces centraal staan. Wij bieden betekenisvol

Nadere informatie

Welkom! Ouderpresentatie schooljaar 2017/18

Welkom! Ouderpresentatie schooljaar 2017/18 Welkom! Ouderpresentatie schooljaar 2017/18 Wat heeft uw kind nodig? Inspirerende en veilige omgeving Meer dan een diploma, brede ontwikkeling Leuke, actieve middelbareschooltijd Ouders en leerlingen waarderen

Nadere informatie

Rijswijk. vmbo bb vmbo kb mavo lwoo. Brengt leren in beweging

Rijswijk. vmbo bb vmbo kb mavo lwoo. Brengt leren in beweging Rijswijk vmbo bb vmbo kb mavo lwoo Brengt leren in beweging Elke dag beginnen met bewegen Het nieuwe vmbo in Rijswijk Het Stanislascollege is een vernieuwende VMBO-school die draait om jou. Om wat je goed

Nadere informatie

Ontwikkel. jezelf op. Roncalli. méér dan een diploma!

Ontwikkel. jezelf op. Roncalli. méér dan een diploma! Ontwikkel jezelf op Roncalli méér dan een diploma! Beste bijna-brugklasser, Het is zover: je mag je middelbare school gaan kiezen. Dat is best een pittige klus. Reden om samen met je ouder(s) op zoek te

Nadere informatie

Geachte ouders/verzorgers, Hierbij ontvangt u de overgangsnormen voor het schooljaar 2017/2018.

Geachte ouders/verzorgers, Hierbij ontvangt u de overgangsnormen voor het schooljaar 2017/2018. Geachte ouders/verzorgers, Hierbij ontvangt u de overgangsnormen voor het schooljaar 2017/2018. Naast de rapporten die u dit schooljaar ontvangt, is het voor u belangrijk op de hoogte te zijn van de normen

Nadere informatie

Wessel Gansfortcollege vestiging Heerdenpad

Wessel Gansfortcollege vestiging Heerdenpad Wessel Gansfortcollege vestiging Heerdenpad vmbo-theoretisch leerweg (tl) havo, atheneum, atheneum+ 900 leerlingen Uit de kunst! Ongeveer 900 leerlingen komen elke dag naar het Wessel Gansfortcollege vestiging

Nadere informatie

Dalton Skills. Stedelijk Dalton College Alkmaar

Dalton Skills. Stedelijk Dalton College Alkmaar Dalton Skills Stedelijk Dalton College Alkmaar 2 Plaatsing in Dalton Skills Alle leerlingen met een bb, bb/kb, kb, kb/tl advies komen op het Stedelijk Dalton College terecht in Dalton Skills. Dit geldt

Nadere informatie

OVERGANGSNORMEN 2014-2015

OVERGANGSNORMEN 2014-2015 De overgangsnormen maken deel uit van de schoolgids 2014-2015 SCZ Stedelijk College Van Doornenplantsoen 1 2722 ZA Zoetermeer Tel. (079) 331 03 00 Fax (079) 331 40 40 E-mail: info@stedelijk-college.nl

Nadere informatie

vmbo tl en gl een Calvijn school

vmbo tl en gl een Calvijn school vmbo tl en gl Zuidermavo mavo e v e i t r o p s e d et m d i u Z p o o ute r o v a H een Calvijn school Beste ouder/verzorger, Uw kind stapt binnenkort over naar het voortgezet onderwijs. Een mooi, maar

Nadere informatie

Havo. Al jaren een goede opleiding met ruimte voor je eigen talent, met eventueel vakken op vwo-niveau of eerder examen doen.

Havo. Al jaren een goede opleiding met ruimte voor je eigen talent, met eventueel vakken op vwo-niveau of eerder examen doen. Havo Al jaren een goede opleiding met ruimte voor je eigen talent, met eventueel vakken op vwo-niveau of eerder examen doen. Met havo op weg naar succes! Al jarenlang heeft onze havo-afdeling heel goede

Nadere informatie

DE ZORG OP HET NIEUWE EEMLAND

DE ZORG OP HET NIEUWE EEMLAND DE ZORG OP HET NIEUWE EEMLAND 2011-2012 1 Voorwoord Op Het Nieuwe Eemland willen wij dat je je prettig en veilig voelt. Uiteraard gaat het er om dat je goede resultaten behaalt, maar ook dat je plezier

Nadere informatie

Studiekeuzes van uw kind. Voorlichting voor ouders van leerlingen uit klas 2 VMBO-TL/Havo

Studiekeuzes van uw kind. Voorlichting voor ouders van leerlingen uit klas 2 VMBO-TL/Havo Studiekeuzes van uw kind Voorlichting voor ouders van leerlingen uit klas 2 VMBO-TL/Havo Inhoud van vanavond Welke keuzes zijn er? Wat kunt u van de school verwachten? Wat verwachten wij van onze leerlingen?

Nadere informatie

Naar welke opleiding kan mijn kind?

Naar welke opleiding kan mijn kind? Na de basisschool Naar welke opleiding kan mijn kind? Het basisschooladvies Het 2e toetsgegeven De nieuwe school Het onderwijssysteem Wat verwachten we van de ouders bij deze schoolkeuze? Belangrijke data

Nadere informatie

voor brugklassers facebook.com/ fritsphilipslyceummavo

voor brugklassers facebook.com/ fritsphilipslyceummavo Frits! voor brugklassers facebook.com/ fritsphilipslyceummavo twitter.com/hetfritsphilips www.fritsphilips.eu Bezoek ook onze open dagen! op vrijdag 3 en zaterdag 4 februari 2017 facebook.com/ fritsphilipslyceummavo

Nadere informatie

Presentatie tijdens lesjes middag. De Vos: jouw slimste keuze!

Presentatie tijdens lesjes middag. De Vos: jouw slimste keuze! Presentatie tijdens lesjes middag De Vos: jouw slimste keuze! Visie Strategisch Beleidsplan Onze primaire functie en ons hoofddoel is het ontplooien van leerlingen op basis van individuele kwaliteiten.

Nadere informatie

AANSTORMENDE BRUGKLASSERS EN OUDERS BESTE. Actief in onderwijs

AANSTORMENDE BRUGKLASSERS EN OUDERS BESTE. Actief in onderwijs 2016-2017 Actief in onderwijs BESTE AANSTORMENDE BRUGKLASSERS EN OUDERS Openbare scholengemeenschap voor gymnasium, atheneum, havo, mavo en vmbo-b/k www.wdezwijger.nl H e t W i l l e m d e Z w i j g e

Nadere informatie

christelijke school voor vmbo-gl-kbl-bbl Gewoon goed onderwijs!

christelijke school voor vmbo-gl-kbl-bbl Gewoon goed onderwijs! christelijke school voor vmbo-gl-kbl-bbl Gewoon goed Trots op onze school Toekomstgericht onderwijs Veel kansen op een hoger niveau onderwijs! Jij krijgt goed onderwijs! Op Melanchthon Wilgenplaslaan geven

Nadere informatie

Voorlichting Vmbo. Candea College

Voorlichting Vmbo. Candea College Voorlichting Vmbo Candea College Vmbo opleiding Gemengd en Theoretisch Bereidt voor op het Mbo (80%) en Havo (20%) Gemengde leerweg is inclusief het beroepsgerichte vak Technologie Theoretische leerweg

Nadere informatie

OVERGANGSNORMEN

OVERGANGSNORMEN Stedelijk College Telefoon: 079 331 03 00 Van Doornenplantsoen 1 E-mail: info@stedelijk-college.nl 2722 ZA Zoetermeer Website: www.stedelijk-college.nl - 1 - Voorwoord Geachte ouders/verzorgers, Hierbij

Nadere informatie

Je bent iemand, je kunt iets en. je hoort erbij KRALINGEN. Je kunt hier ook na school veel doen. Kleine, veilige en sfeervolle school

Je bent iemand, je kunt iets en. je hoort erbij KRALINGEN. Je kunt hier ook na school veel doen. Kleine, veilige en sfeervolle school KRALINGEN christelijke school voor mavo+ en vmbo Je bent iemand, je kunt iets en We kennen elkaar hier allemaal Je kunt hier ook na school veel doen Kleine, veilige en sfeervolle school je hoort erbij

Nadere informatie

BORNEGO COLLEGE. 25 oktober Een belangrijk keuzemoment in het leven van uw zoon of dochter. Hier kan een onderschrift komen

BORNEGO COLLEGE. 25 oktober Een belangrijk keuzemoment in het leven van uw zoon of dochter. Hier kan een onderschrift komen BORNEGO COLLEGE 25 oktober 2016 Een belangrijk keuzemoment in het leven van uw zoon of dochter Hier kan een onderschrift komen 1 Programma (in hoofdlijnen) (voortgezet) Onderwijs in Nederland Bornego College:

Nadere informatie

Schooljaar 2015-2016

Schooljaar 2015-2016 Schooljaar 2015-2016 VWO exellius HAVO HAVO/VWO tweetalig onderwijs VMBO-t VMBO-k www.sgreigersbos.nl De grote stap Nog even en je maakt de grote stap van de basisschool naar het voortgezet onderwijs.

Nadere informatie

Basisschooladvies. Oki-doc. (Extra) ondersteuning. Basisschooladviezen in Amsterdam. Een dubbeladvies STAP 1

Basisschooladvies. Oki-doc. (Extra) ondersteuning. Basisschooladviezen in Amsterdam. Een dubbeladvies STAP 1 STAP 1 Basisschooladvies Je krijgt van de basisschool een advies over het soort onderwijs dat bij je past: dat noemen we het basisschooladvies. Sommige leerlingen hebben wat extra ondersteuning op school

Nadere informatie

atheneum, havo en mavo roene art een Calvijn school

atheneum, havo en mavo roene art een Calvijn school atheneum, havo en mavo roene art een Calvijn school Beste ouder/verzorger, Uw kind staat op het punt de overstap te maken van de basisschool naar het voortgezet onderwijs: een grote en belangrijke stap.

Nadere informatie

REGELING CIJFERGEVING/BEOORDELING EN BEVORDERINGSNORMEN. Stedelijk Dalton College Alkmaar schooljaar 2015-2016

REGELING CIJFERGEVING/BEOORDELING EN BEVORDERINGSNORMEN. Stedelijk Dalton College Alkmaar schooljaar 2015-2016 REGELING CIJFERGEVING/BEOORDELING EN BEVORDERINGSNORMEN Stedelijk Dalton College Alkmaar schooljaar 2015-2016 Vastgesteld door de medezeggenschapsraad d.d. 27 mei 2015 ALGEMEEN In gevallen waarin deze

Nadere informatie

Van basisschool naar Voortgezet Onderwijs

Van basisschool naar Voortgezet Onderwijs Van basisschool naar Voortgezet Onderwijs Maandag 6 januari 2014 Charles Lohnstein OBC Elst Programma Veranderingen b.o. v.o. Schoolkeuze De onderbouw Soorten Voortgezet onderwijs Profielen en sectoren

Nadere informatie