Bossche School. De architectuur van Priorij Emmaus

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bossche School. De architectuur van Priorij Emmaus"

Transcriptie

1 Bossche School De architectuur van Priorij Emmaus

2

3 De Priorij is gebouwd in de jaren in de markante architectuur van De Bossche School een bouwstijl waar de benedictijner monnik Hans van de Laan o.s.b. grondlegger van was. Architect van de Priorij was Jan de Jong, een leerling van ans van der Laan. Onderstaande vind u informatie over De Bossche School, Hans van der Laan en an de Jong.

4 De Bossche School De Bossche School is een verzamelnaam voor een geheel an ideeën aangaande architectuur, stedenbouw, meubilair, etc., waar het gedachtegoed van de Benedictijner monnik Dom Hans van der Laan aan ten grondslag ligt. In de beslotenhei van het klooster wijdde hij zich aan een speurtocht naar de grondslagen van de architectuur. Hi rbij ontdekte hij de beginselen voor de verhoudingenleer die later het plastische getal zou orden genoemd. Dit is een ordening en maatverhoudingen-stelsel zowel in de natuur als in vele architectuurstr mingen in de klassieke oudheid van diverse culturen. Het bouwen is in feite h t ontnemen en verbijzonderen van een stukje natuur om de mens fysiek te beschermen met wand n, vloeren en daken; het op deze wijze expressief maken van dat omhulsel met openingen n de juiste afmetingen is architectuur. Dit geldt voor de dikte, de lengte en de breedte van d diverse onderdelen als zodanig maar ook ten opzichte van elkaar. Omdat vanaf 1946 in Den Bosch de cursus over deze vernieuwende architectuur werd gegeven, ontstond de benaming Bossche chool. Deze cursus was bedoeld om de naoorlogse kerkenbouw te ondersteunen en heeft twee generaties architecten opgeleverd.

5 e Dom Hans van der Laan Bij een beschouwing over architectuur ligt het niet di ect voor de hand om hierbij een relatie te leggen tussen het leven van een benedictijner monnik e de ontwikkeling van vernieuwende architectuur en meubelontwerpen. Toch was het juist in de beslotenheid van het klooster waar Dom Hans van der Laan ( ) tijdens zijn opmerkelijke leven een geheel nieuw visie ontwikkelde op de essentie van architectuur en alles w t daarmee samenhangt. Het werd een levenslange zoektocht, waarbij hij steeds meer medestand rs vond. Een voortdurend zoeken naar het menselijk verblijf, naar de verhouding tussen binn n en buiten, en de meest oorspronkelijke vorm van kleding en meubilair. Zonder de bedoeling te ebben een religieuze boodschap over te willen brengen, liet Van der Laan zich zien als theore icus, ontwerper en leraar van formaat.. In de jaren dat hij zijn ideeën ontwikkelde, zouden tw e generaties ontwerpers hem met groot ontzag volgen, terwijl buitenstaanders vaak met onbegr p en verbazing van zijn werk kennisnamen. Zijn vernieuwende werk werd gekenmerkt door een a lesomvattende eenvoud die het resultaat was van een architectonische harmonieleer, geb seerd op driedimensionale maten. Hij begon als jonge man een bouwkundestudie in Delft, aar beëindigde zijn opleiding om monnik te worden. In de beslotenheid van het klooster ou hij zich opnieuw in de architectuur verdiepen. In de vrijheid die hij hier genoot, niet be nvloed door zijn omgeving, wist hij een nieuwe architectuurvisie vorm te geven en verder te on wikkelen. Zijn duiding van de architectonische ruimte benaderd de architectuur zowel filosofisch als technisch door zich allereerst af te vragen wat een hu s eigenlijk is. Het gaat daarbij om het afscheiden van een binnen in betrekking tot een buiten e een uiterst eenvoudig gamma van vormen en maten, uitgaande van de dikte van de wand die d kleinste maat aangeeft. De bepaling van de afmetingen van een kolom, een travee en een hel wand is daarbij het uitgangspunt. Met wanden wordt dan een galerij gemaakt, met galerijen ee zaal en met zalen een huis. Meerdere huizen doen op grotere schaal weer binnen- en buitenruimten ontstaan, maar dan bevindt men zich inmiddels op het brede terrein van de stedenbouw.

6 Het centrale begrip bij Van der Laan is het Plastisch Getal. Hij bedoelt daarmee: Zoals wij door het gewone getal door te tellen ons een inzicht verschaffen in de elkaar opvolgende h e- VEELheden, zo zou er ook een getal moeten zijn dat o s vertrouwd maakt met de elkaar opvolgende hoegrootheden. Dit is het zogenaamde Plastisc e Getal, dat niet werkt met een getallenstelsel, maar met een matenstelsel. Het inzicht in hoegrootheid gekoppeld aan een zuiver v rhoudingsbesef, dat is wat voor Van der Laan gebouw en meubels doortrekt. Alles wordt verbonde en geordend door dit getal, van het grootste tot het kleinste.

7 Dom van der Laan kreeg de gelegenheid zijn opvattingen daadwerkelijk uit te voeren als architect van zijn eigen abdij in Vaals alsmede van een abd j in het Belgische Waasmunster en één in Tomelilla in Zweden en een woonhuis in Best, inclusief de meubels. Al deze werken vertellen bovenal iets van de kloosterlijke alledag waarin ze zi n ontstaan. Als goed monnikenwerk zijn ze van een degelijke constructie. Tot rijping gekomen in e stilte van de abdij, maar evenzeer in de ruimte van de wereld en niet gebonden aan een bepaalde periode. Voor iemand die dit weet te begrijpen zelfs tijdloos. Als we iets maken, moeten we niet letten op wat we ma en, ook niet op de mogelijkheden van het maken, maar op het maken zelf. Met dit geloof voo ogen onderzocht hij de dingen in hun wezen en kwam hij tot heel concrete ontwerpen voor zij kloosters in Nederland en daarbuiten. Terwijl het voor niet- ingewijden niet makkelijk is de theorieën van Van der aan volledig te doorgronden, bieden met name de meubels een goed aankn pingspunt voor zijn opvattingen over het echte maken, het ritme en het samenvoegen v n dingen, van plank en klamp zoals bij de deur van een simpele boerenschuur te zien is. Van der Laan ontkende het gangbare onderscheid tussen rofane en sacrale kunst. Volgens Van der Laan wordt de spirit of de geest van menselijke aaksels niet van bovenaf of van buitenaf gedicteerd. Dit zou immers betekenen dat de kunst slec ts sacraal of religieus kan worden door het onderwerp, het thema, de inhoud. Voor Van der Laan daarentegen behoort de vergeestelijking tot het vakmanschap van al het menselijk maken. En da proces geschiedt van beneden af, van onderuit, vanuit de materiele functie van het te m ken voorwerp. Bij het maken zelf dient de functie die het voorwerp t.a.v. het lichaam vervult voor de geest zichtbaar te worden in de uiterlijke vorm. Van der Laan noemt dit de expressivi eit van eigengemaakte dingen.

8 Voor Van der Laan was er dus maar één soort kunst die owel seculiere als religieuze functies kon vervullen. Daarbij is de religieuze functie van bijvo o beeld een gebouw géén projectie van godsdienstige beelden of concepten in materiele vormen, ma r het opnemen van een architectonische ruimte in een religieuze context. De beweging is iet van boven naar beneden, maar van beneden naar boven. In 1960 publiceerde Van der Laan een Franstalige studi over het plastische getal, in 1967 in bijgewerkte vorm in het Nederlands vertaald, die in 1977 ou worden gevolgd door het boek De Achitectonische Ruimte. In 1985 zag een derde publica ie het licht: Vormenspel der Liturgie, waarin zijn these nogmaals op een meer algemene wijze ordt gepresenteerd. Hoewel hij zelf opmerkelijk weinig heeft gebouwd, kreeg Hans van der L an in 1989 de Limburgse architectuurprijs voor zijn ontwerp van een bibliotheekvleugel met trappenhuis en galerij bij zijn Benedictijnenabdij te Vaals uit 1986 en voor zijn totale werkzaa heden ten dienste van de architectuur, op het gebied van onderwijs en uitvoering tegelijk. De architectuur van Dom Hans van der Laan leeft voort ndanks het feit dat zij in de loop van de jaren voortdurend onderwerp van discussie is geweest. aar in tegenstelling tot andere architecten, die in een volstrekt andere situatie verkeerden e moesten bouwen in een wereld waar functie, constructie, sociale betekenis en niet in de laat te plaats rendement bepalend zijn, kon Dom Hans van der Laan zijn ideeën ontwikkelen in een tamel jk besloten omgeving, aan de hand van ideale opdrachten, waarbij hij als ontwerper grote vri heid kreeg. De veranderingen in kerk en samenleving leidden uiteindelijk tot een einde van de pleiding in s-hertogenbosch. Als een visie op architectuur heeft ze echter school gemaakt. p verschillende universiteiten houdt men zich met zijn werk bezig (Londen, Boston, Durban, Nape s, Dresden, Berlijn en Aken).

9

10 Jan de Jong ( ) De Brabantse architect Jan de Jong volgde na zijn hbo- opleiding te Tilburg op de cursus Kerkelijke Architectuur in het Kruithuis te s Hertogenbosch de lessen van Dom Hans van der Laan, waar hij al spoedig een van zijn briljantste leerlinge zou blijken te zijn. De monnik/ architect bleek op hem een overweldigende invloed te hebben. Jan de Jong behoorde tot de tweede generatie architecten die via de cursus in Den Bosch ken is maakten met het plastische getal. Van deze tweede generatie cursisten ontwikkelde vooral De ong een meer eigen vormentaal op basis van het plastische getal. Hij hanteerde de theorie van Van der Laan als basis vo or zijn latere ontwerpen. Evenals Dom Hans van der Laan slaagde hij er b ter in wat afstand te nemen van het verleden. De Jong had omgekeerd ook grote invloed op d monnik. In zijn bouwwerken bracht hij de theorie van Van der Laan, waaraan deze in de ja en vijftig en zestig nog werkte, in praktijk. In zijn ontwerpen werden de in een basilicale opzet be ldbepalende elementen zoals arcaden en galerijen sterk teruggebracht. Ook historische referen ies, ornamentiek en ronde vormen die het kenmerk waren van de oorspronkelijke basilica, verdwen n uit de kerkelijke architectuur, omwille van de ultieme uitdrukking van de ontwikkelde th orie, om als het ware het plastische getal zo scherp mogelijk te laten zien. Weliswaar waren er n g steeds de banden met het verleden, maar kregen de door hem ontworpen kerkruimten een eige karakter. Tussen 1957 en 1960 baarde hij opzien met het ontwerp van drie kerken, de. Gerardus Majellakerk te Gemert, de Kerk van de Heilige Kruisvinding in Odiliapeel (1959) n de St. Benedictuskerk te Rijswijk ( 1958). Hiermee werd de strakke richting van de Bossch School een feit. In de jaren tussen bouwde hij Priorij Emmaus te Maarssen. Met de bouw van de Priorij werd in 1963 begonnen. Het ebouw is ontworpen door architect

11 de H. Gerardus Majellakerk te Gemert, de Kerk van de Heilige Kruisvinding in Odiliapeel de St. Benedictuskerk te Rijswijk Priorij Emmaus te Maarssen

12 Priorij Emmaus Jan de Jong in de architectuurstijl van de Bossche Sch ol, waarvan dom Hans van der Laan o.s.b. de inspirator was. De Priorij heeft twee bouwlagen en is gelegen tegen ee glooiing en gedeeltelijk voorzien van een souterrain. Het is gebouwd om een rechthoekige binnenh f en opgetrokken uit lichtbruine baksteen. De bovenste strook muurwerk is met verticaal ge laatste houten delen betimmerd. Het dak is plat. Er is een lage klokkentoren links van de hoof ingang. De gevels worden gekenmerkt door een grote horizontali eit vanwege de liggende vensters en de lengte van de gevels. De rechthoekige binnenhof heeft en omlopende loggia en in het midden een tuin. Vierkante stenen zuilen dragen de houten con tructie met het lessenaarsdak. In de tuin bevinden zich langs de randen betonnen banken en een h lfronde waterput. Net iets uit het midden bevindt zich een kruis, staande op het metrisch c ntrum, het uitgangspunt van het ontwerp van het gebouw. Rond de binnenhof loopt de kloostergang, die toegang g eft tot de, eveneens aan de binnenhof

13 gelegen, bibliotheek en werkkamers. Via de kloostergan komt men ook in de kerk, de kapittelzaal en de refter. De Priorij heeft een overzichtelijke indeling, die zow l bepaald is door principes van religieuze als van architectonische aard. Het plastische getal bepa lt de vormgeving van de ruimten, de ordening hangt uiteraard nauw samen met gebruik. Op de verdieping zijn de kamers van de zusters en de g sten, in het souterrain zijn enkele dienstruimten. Het interieur is zeer sober. De vloeren zijn ver het algemeen van grindtegels, de muren wit gestuct of van schoon metselwerk. De deuren zi n van ongekleurd hout.de deuren die tot binnenruimten toegang geven zijn van horizontaal gepla tste delen, buitendeuren zijn van verticaal geplaatste delen. Boven de vensters zijn betonnen lateien. De plafonds zijn van beton, dat vanwege de ruwe bekisting een houtnerfpatroon heeft. de kape l

14

15 de binne nhof met galrije n

16 de ref ter

17 de recreat iezaal

TE KOOP - KLOOSTER Verdistraat 87 - Oss. Vraagprijs: n.o.t.k. www.reliplan.nl 1

TE KOOP - KLOOSTER Verdistraat 87 - Oss. Vraagprijs: n.o.t.k. www.reliplan.nl 1 TE KOOP - KLOOSTER Verdistraat 87 - Oss Vraagprijs: n.o.t.k. www.reliplan.nl 1 2 Object Ligging - De locatie is gelegen aan de Verdistraat 87 Oss. Alle gebouwen een de Verdistraat hebben een sociaal/maatschappelijke

Nadere informatie

TE KOOP - KLOOSTER Verdistraat 87 - Oss. Vraagprijs: n.o.t.k. www.reliplan.nl 1

TE KOOP - KLOOSTER Verdistraat 87 - Oss. Vraagprijs: n.o.t.k. www.reliplan.nl 1 TE KOOP - KLOOSTER Verdistraat 87 - Oss Vraagprijs: n.o.t.k. www.reliplan.nl 1 2 Object Ligging - De locatie is gelegen aan de Verdistraat 87 Oss. Alle gebouwen een de Verdistraat hebben een sociaal/maatschappelijke

Nadere informatie

ARCHIVALIA DOM VAN DER LAAN ( )

ARCHIVALIA DOM VAN DER LAAN ( ) ARCHIVALIA DOM VAN DER LAAN (1904-1991) Het archief van Dom van der Laan is in het bezit van de eigenaar: het Benedictijner klooster Mamelis in Vaals. Het is daar op afspraak te raadplegen (schrijven naar

Nadere informatie

Van der Laan dag vrijdag 23.01.2015 SiNTLUCAS Boxtel

Van der Laan dag vrijdag 23.01.2015 SiNTLUCAS Boxtel Van der Laan dag vrijdag 23.01.2015 SiNTLUCAS Boxtel foto: Frans de la Cousine HET BESTUUR VAN DE VAN DER LAAN STICHTING NODIGT U VAN HARTE UIT VOOR HET BIJWONEN VAN DE JAARLIJKSE VAN DER LAAN DAG VRIJDAG

Nadere informatie

Project 150 Voormalig woonhuis en kantoor architect van der Laan Gele Hoeve, Rosmalen

Project 150 Voormalig woonhuis en kantoor architect van der Laan Gele Hoeve, Rosmalen Project 150 Voormalig woonhuis en kantoor architect van der Laan Gele Hoeve, Rosmalen Opdrachtgever: Particulier januari 2010 - juni 2012 Tuinontwerp: P.A.M. Buijs, Vught, 1956 & 2012 Fotograaf: René de

Nadere informatie

HilberinkboscH architecten Wamberg sM - berlicum. Bossche School woning Rosmalen 150 t

HilberinkboscH architecten Wamberg sM - berlicum. Bossche School woning Rosmalen 150 t HilberinkboscH architecten Wamberg 5-5258sM - berlicum Bossche School woning Rosmalen 150 t.073-6900136 - hetburo@hb-a.nl Bossche School woning van der Laan In 1956 heeft de architect Nico van der Laan

Nadere informatie

IPSE YPENBURG APPARTEMENTEN EN ZORGPLAATSEN VOOR IPSE TE YPENBURG, DEN HAAG

IPSE YPENBURG APPARTEMENTEN EN ZORGPLAATSEN VOOR IPSE TE YPENBURG, DEN HAAG IPSE YPENBURG APPARTEMENTEN EN ZORGPLAATSEN VOOR IPSE TE YPENBURG, DEN HAAG In Ypenburg is AAARCHITECTEN benaderd voor het ontwerp van verschillende woningtypen. In het stedenbouwkundig plan van FARO en

Nadere informatie

Landgoed. Utrecht verhaalt: Doornburgh. verhaalt. boek Doornburgh/ juni 2015/ versie 29 juli 2015/ 1

Landgoed. Utrecht verhaalt: Doornburgh. verhaalt. boek Doornburgh/ juni 2015/ versie 29 juli 2015/ 1 Utrecht verhaalt: Landgoed verhaalt boek / juni 2015/ versie 29 juli 2015/ 1 Utrecht verhaalt: Landgoed verhaalt Ton de Coo Albert Retel 2015 Utrecht verhaalt is een concept van ar-gitect Bij gebruik van

Nadere informatie

Nummer Toegang: LAAN. Laan, (Dom) H. van der / Verzameling

Nummer Toegang: LAAN. Laan, (Dom) H. van der / Verzameling Nummer Toegang: LAAN Laan, (Dom) H. van der / Verzameling Het Nieuwe Instituut (c) 2000 LAAN Laan, (Dom) H. van der / Verzameling 3 I N H O U D S O P G A V E BESCHRIJVING VAN HET ARCHIEF...5 Aanwijzingen

Nadere informatie

WAANDERS IN DE BROEREN. Inzending ARC Interieur 2013

WAANDERS IN DE BROEREN. Inzending ARC Interieur 2013 WAANDERS IN DE BROEREN Inzending ARC Interieur 2013 INZENDING ARC INTERIEUR 2013 PROJECTGEGEVENS OPDRACHT Waanders In de Broeren - Dhr. W. Waanders LOCATIE Achter de Broeren 1-3 Zwolle OMSCHRIJVING renovatie

Nadere informatie

Landgoed. Utrecht verhaalt: Doornburgh. verhaalt. boek Doornburgh/ versie 7 sept 2015/ 1

Landgoed. Utrecht verhaalt: Doornburgh. verhaalt. boek Doornburgh/ versie 7 sept 2015/ 1 Utrecht verhaalt: Landgoed verhaalt boek / versie 7 sept 2015/ 1 Landgoed verhaalt Ton de Coo Albert Retel Juni 2015 boek / versie 7 sept 2015/ 3 boek / versie 7 sept 2015/ 4 schatkaart boek / versie 7

Nadere informatie

Van der Laan Stichting JAARVERSLAG

Van der Laan Stichting JAARVERSLAG Van der Laan Stichting JAARVERSLAG 2007 1 Inleiding In dit verslag wil het Bestuur de ontwikkelingen van de activiteiten van de Van der Laan Stichting in 2007 nader toelichten en toetsen aan het Activiteitenplan

Nadere informatie

Periode januari 2014 tot met 20 september 2014

Periode januari 2014 tot met 20 september 2014 Periode januari 2014 tot met 20 september 2014 Basisschool Budschop ( Nederweert) Basisschool de Tweesprong (Nederweert-Eind) Voorgeschiedenis. De voormalige basisschool Budschop ligt in de kern van het

Nadere informatie

Kaaspakhuis Gouda. Transformatie van rijksmonument naar loftwoningen. mei architects and planners

Kaaspakhuis Gouda. Transformatie van rijksmonument naar loftwoningen. mei architects and planners Kaaspakhuis Gouda Transformatie van rijksmonument naar loftwoningen Kaaspakhuis Gouda een rijksmonument - onderging een spectaculaire transformatie. Naar ontwerp van Mei is in het hart van het gebouw een

Nadere informatie

Stromingen in vogelvlucht

Stromingen in vogelvlucht Stromingen in vogelvlucht Grieken en Romeinen (Klassiek Erfgoed) 500 v. Chr. tot 400 n. Chr. Middeleeuwen (Goddelijke Orde) 500 tot 1500 Renaissance (Homo Universalis) 1500 tot 1600 Barok en Rococo (Verleiding

Nadere informatie

Blik op beton EEN WONING IN BOUSVAL, BETON OP MAAT

Blik op beton EEN WONING IN BOUSVAL, BETON OP MAAT Blik op beton EEN WONING IN BOUSVAL, BETON OP MAAT Deze creatie van Mario Garzaniti is een ode aan beton en getuigt van geduld en liefde voor vakmanschap. De architect was ook goed omringd: de aannemer

Nadere informatie

G R O U N D E D A R C H I T E C T U R E. Studio Rolf.fr i.s.m. Zecc Architecten. Zwarte Parel Rotterdam Zuid

G R O U N D E D A R C H I T E C T U R E. Studio Rolf.fr i.s.m. Zecc Architecten. Zwarte Parel Rotterdam Zuid zwarte parel rotterdam ZUID titel ontwerp voorgevel ontwerp interieur programma periode Zwarte Parel Rotterdam Zuid Studio Rolf.fr i.s.m. Zecc Architecten Studio Rolf.fr woning en atelier 2008-2010 Maatschappelijke

Nadere informatie

STUDIO FARRIS ARCHITECTS BVBA KORTE KLARENSTRAAT 4/ ANTWERP - BELGIUM T

STUDIO FARRIS ARCHITECTS BVBA KORTE KLARENSTRAAT 4/ ANTWERP - BELGIUM T 1 STUDIO FARRIS ARCHITECTS BVBA KORTE KLARENSTRAAT 4/4 2000 ANTWERP - BELGIUM STUDIO@STUDIOFARRIS.COM T + 32 3 237 64 18 WWW.STUDIOFARRIS.COM BTW BE0807 219 251 2 STABLE Studio Farris Architects heeft

Nadere informatie

Landgoed. Utrecht verhaalt: Doornburgh. verhaalt

Landgoed. Utrecht verhaalt: Doornburgh. verhaalt Utrecht verhaalt: Landgoed Doornburgh verhaalt Landgoed Doornburgh verhaalt Ton de Coo Albert Retel Juni 2015 boek Doornburgh/ versie 3 november 2015 boek Doornburgh/ versie 3 november 20154 schatkaart

Nadere informatie

Donkerelaan 20. Straat en huisnummer : Donkerelaan 20 Postcode en plaats : 2061 JM Bloemendaal Kadastrale aanduiding : A9941 Complexonderdeel :

Donkerelaan 20. Straat en huisnummer : Donkerelaan 20 Postcode en plaats : 2061 JM Bloemendaal Kadastrale aanduiding : A9941 Complexonderdeel : Donkerelaan 20 Straat en huisnummer : Donkerelaan 20 Postcode en plaats : 2061 JM Bloemendaal Kadastrale aanduiding : A9941 Complexonderdeel : Naam object : Oude Dorpshuis Bouwjaar : 1929 Architect : H.W.

Nadere informatie

Ontwerpen met de architecten-blik van Nynke Joustra

Ontwerpen met de architecten-blik van Nynke Joustra Ontwerpen met de architecten-blik van Nynke Joustra De rieten kap is als een rok die je optilt om uitzicht te krijgen, en die tegelijk naar de grond reikt om privacy te bereiken Wat maakt een huisontwerp

Nadere informatie

Broederenkerk. Ω Bouwjaar: 1772

Broederenkerk. Ω Bouwjaar: 1772 Informatiekaart Broederenkerk Broederenkerk De Broederenkerk is een van de drie grote kerken in de binnenstad van Zutphen. De toren van de kerk bevat een klok die elke avond om tien voor tien wordt geluid

Nadere informatie

sikkelkruid 11 3824 PN AMERSFOORT

sikkelkruid 11 3824 PN AMERSFOORT sikkelkruid 11 3824 PN AMERSFOORT sikkelkruid 11 In de zeer gewilde wijk Nieuwland gelegen tussenwoning. Alstublieft. Met veel plezier presenteer ik u de verkoopbrochure van de Sikkelkruid 11 te Amersfoort.

Nadere informatie

Villa s Kleine Rieteiland. van den Oever, Zaaijer & Partners architecten, Amsterdam IJBURG

Villa s Kleine Rieteiland. van den Oever, Zaaijer & Partners architecten, Amsterdam IJBURG Villa s Kleine Rieteiland van den Oever, Zaaijer & Partners architecten, Amsterdam IJBURG Inleiding Zo rond de kerst van 1999 las ik in de NRC dat er een nieuw eiland in de maak was. Het heette het Kleine

Nadere informatie

P4 Reflectie. Lotte Janssen

P4 Reflectie. Lotte Janssen P4 Reflectie Lotte Janssen 4089944 Interiors, Buildings, Cities Afstudeerstudio 'Rethinking Roosenberg' Docenten: Mechthild Stuhlmacher, Jelke Fokkinga, An Fonteyne & Floris Cornelisse Examinator: Jan

Nadere informatie

De gebouwen en stijlen in chronologische volgorde

De gebouwen en stijlen in chronologische volgorde De gebouwen en stijlen in chronologische volgorde STIJL GEBOUW LOCATIE Romaans Oude Kerk (toren) Naaldwijk Gotisch Oude Kerk (kerkgebouw) Naaldwijk Renaissance Oude Raadhuis Naaldwijk Classicisme Nederhof

Nadere informatie

Lensvelt de Architect Interieurprijs 2006 / Hanzesociëteit, Groningen. Hanzesociëteit, Groningen

Lensvelt de Architect Interieurprijs 2006 / Hanzesociëteit, Groningen. Hanzesociëteit, Groningen Lensvelt de Architect Interieurprijs 006 / Hanzesociëteit, Groningen Hanzesociëteit, Groningen Lensvelt de Architect Interieurprijs 006 / Hanzesociëteit, Groningen Projectinformatie Hanzesociëteit Locatie

Nadere informatie

Competentie: Leergebied: Zuid Nederland. Constructies

Competentie: Leergebied: Zuid Nederland. Constructies Techniekkit: Domein: Competentie: Leergebied: Zuid Nederland Constructies Ontwerpen Natuur In Nederland vind je verschillende natuurgebieden. Een voorbeeld van een natuurgebied is De Biesbosch. Het gebied

Nadere informatie

VILLANOVA. architecten. 226 Staal III Dolfijnstraat & Waalstraat, Velsen

VILLANOVA. architecten. 226 Staal III Dolfijnstraat & Waalstraat, Velsen VILLANOVA architecten renovatie van 80 portiekwoningen met toevoeging van een centraal trappenhuis en een galerij 226 Staal III Dolfijnstraat & Waalstraat, Velsen projectgegevens adres Waalstraat en Dolfijnstraat,

Nadere informatie

Vrijesectorwoningen hebben vandaag de dag soms

Vrijesectorwoningen hebben vandaag de dag soms In de wijk Overgooi in Almere staat sinds kort een woonhuis annex meditatieruimte in de vorm van twee piramides. Piramides op schaal nagebouwd volgens de afmetingen van de wereldberoemde Cheopsversie uit

Nadere informatie

Onderzoek Groep energieke restauratie

Onderzoek Groep energieke restauratie Onderzoek Groep energieke restauratie Energie Karakteristieken Boerderijen en Kerken Advies rapport Kerk Thema: 4.3 /4.4 Afstuderen Project: Energieke restauratie Opdrachtgever: B. Boschma Datum: 4-6-2012e

Nadere informatie

GEBOUWD OP TRADITIE. www.woneninbrabantia.nl

GEBOUWD OP TRADITIE. www.woneninbrabantia.nl GEBOUWD OP TRADITIE www.woneninbrabantia.nl VELDHOVEN EINDHOVEN GELDROP A2 GENNEPER PARKEN & SPORT EN RECREATIE A67 Aalst, ideale ligging. Buiten de grote stad, middenin de natuur, maar wel dichtbij alles

Nadere informatie

Gevels: Het pand is opgetrokken in bruine baksteen, gemetseld in kruisverband en platvol gevoegd. De gevels hebben een gepleisterde plint.

Gevels: Het pand is opgetrokken in bruine baksteen, gemetseld in kruisverband en platvol gevoegd. De gevels hebben een gepleisterde plint. Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM051 Naam monument : Vogelhuys Adres : Kasteellaan 14 Postcode en plaats : 6081 AN Haelen Kadastrale aanduiding : HLN02 sectie A nr(s) 5034 Coördinaten

Nadere informatie

GULDEN SNEDE en het PLASTISCHE GETAL

GULDEN SNEDE en het PLASTISCHE GETAL Meer wetenschapsnieuws van de TU Delft Colofon DI-Archief GULDEN SNEDE en het PLASTISCHE GETAL Je krijgt het gevoel dat de vierde dimensie tastbaar is DOOR PAUL REINSHAGEN Wie een gotische kathedraal bezoekt,

Nadere informatie

Typering van het monument: Vrijstaand woonhuis uit 1935 met karakteristieke ronde erker met glas-in-loodramen.

Typering van het monument: Vrijstaand woonhuis uit 1935 met karakteristieke ronde erker met glas-in-loodramen. Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM056 Naam monument : n.v.t. Adres : Roggelseweg 2 Postcode en plaats : 6081 CT Haelen Kadastrale aanduiding : HLN02 sectie A nr(s) 3843 Coördinaten

Nadere informatie

Kerngegevens gemeentelijk monument: : Berikstraat 11a

Kerngegevens gemeentelijk monument: : Berikstraat 11a Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM020 Naam monument : n.v.t. Adres : Berikstraat 11a Postcode en plaats : 6082 AM Buggenum Kadastrale aanduiding : BGN04 sectie C nr(s) 1124 Coördinaten

Nadere informatie

Nieuwlandsedijk 7 Woning van bescheiden formaat onder zadeldak, ca Traditioneel-ambachtelijke bouwtrant. IJsselsteen. Verkeert, op de voordeur

Nieuwlandsedijk 7 Woning van bescheiden formaat onder zadeldak, ca Traditioneel-ambachtelijke bouwtrant. IJsselsteen. Verkeert, op de voordeur Molenweg 1 Langgevelboerderij, ca. 1850. Traditioneel-ambachtelijke bouwtrant. Het gebouw is volledig in gebruik als woonhuis. Hiertoe zijn in het dak van het voormalige bedrijfsgedeelte dakramen aangebracht.

Nadere informatie

VAN DER LAAN STICHTING

VAN DER LAAN STICHTING VAN DER LAAN STICHTING Jaarverslag 2008 1 Inleiding In dit verslag wil het Bestuur de ontwikkelingen van de activiteiten van de Van der Laan Stichting in 2008 nader toelichten en toetsen aan het Activiteitenplan

Nadere informatie

Zuiderkerk Groningen. Groningen adres Stationsstraat 12 kerkgemeenschap gereformeerd gebouwd 1901 architect. plaats

Zuiderkerk Groningen. Groningen adres Stationsstraat 12 kerkgemeenschap gereformeerd gebouwd 1901 architect. plaats Zuiderkerk Groningen plaats Groningen adres Stationsstraat 12 kerkgemeenschap gereformeerd gebouwd 1901 architect Tjeerd Kuipers verbouwd 1985 architect Sijpkes en Oving, Groningen eigenaar 25 aantal wooneenheden

Nadere informatie

HilberinkboscH architecten Wamberg sM - berlicum t

HilberinkboscH architecten Wamberg sM - berlicum t HilberinkboscH architecten Wamberg 5-525sM - berlicum t.073-6900136 - hetburo@hb-a.nl Jaren 50 in Boschveld s-hertogenbosch 190 Jaren 50 in Boschveld Het plangebied Boschveld is gelegen nabij het centraal

Nadere informatie

Complexnummer: Smallepad MG Amersfoort Postbus BP Amersfoort

Complexnummer: Smallepad MG Amersfoort Postbus BP Amersfoort 504586 Smallepad 5 Villa met Garage Aantal complexonderdelen: Monumentnummers van complexonderdelen: 4 504609, 504603, 504596, 504589 Woonplaats : Gemeente: Provincie: Hoofdadres van hoofdobject: Emmaplein

Nadere informatie

interieur moderne stijl warme uitvoering TEKST: ANNEMIE WILLEMSE - FOTOGRAFIE: VLASSAK-VERHULST Tijdloos wonen 177

interieur moderne stijl warme uitvoering TEKST: ANNEMIE WILLEMSE - FOTOGRAFIE: VLASSAK-VERHULST Tijdloos wonen 177 interieur moderne stijl IN warme uitvoering TEKST: ANNEMIE WILLEMSE - FOTOGRAFIE: VLASSAK-VERHULST Tijdloos wonen 177 De eigenaars van dit schitterende huis aarzelden niet lang om het ontwerp en de volledige

Nadere informatie

Kerngegevens gemeentelijk monument: Typering van het monument: Historie: Ruimtelijke context: Objectbeschrijving:

Kerngegevens gemeentelijk monument: Typering van het monument: Historie: Ruimtelijke context: Objectbeschrijving: Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM116 Naam monument : St. Servaasbeeld Adres : Kerkstraat tegenover 17 Postcode en plaats : 6083 AD Nunhem Kadastrale aanduiding : NHM00 sectie B nr(s)

Nadere informatie

112 woningen plan St. Cyr Geldrop

112 woningen plan St. Cyr Geldrop B02/2683 29-09-2005 Inleiding Op de locatie van een drietal gesloopte galerijflats is een plan ontwikkeld met een divers aanbod van woningtypes waaronder patiowoningen. De nieuwbouw zal een nieuwe impuls

Nadere informatie

ANKLAAR BLOK 1 APELDOORN WONEN ALS IN EEN BESCHERMD DORP

ANKLAAR BLOK 1 APELDOORN WONEN ALS IN EEN BESCHERMD DORP ANKLAAR BLOK 1 APELDOORN WONEN ALS IN EEN BESCHERMD DORP Woonzorggebouw Anklaar blok 1 is het eerste opgeleverde gebouw van het nieuwe stadsdeelcentrum in Apeldoorn. Het zet de toon voor de transformatie

Nadere informatie

Bouwstijlen van kerken in Nederland. De volgende bouwstijlen worden kort toegelicht met tekst en beeldmateriaal:

Bouwstijlen van kerken in Nederland. De volgende bouwstijlen worden kort toegelicht met tekst en beeldmateriaal: Bouwstijlen Bouwstijlen van kerken in Nederland De volgende bouwstijlen worden kort toegelicht met tekst en beeldmateriaal: Oudste stenen gebouw Romaans Gotiek Neogotiek Renaissance Neorenaissance Classicisme

Nadere informatie

Hurkspanden Roosendaal zonder bescherming

Hurkspanden Roosendaal zonder bescherming Hurkspanden Roosendaal zonder bescherming Jacques Hurks Jacques M. Hurks werd in 1890 in Vught geboren. Hij studeerde aan de Koninklijke School voor Nuttige en Beeldende Kunsten in Den Bosch en vertrok

Nadere informatie

Monumentenadviescommissie. Waardestelling gemeentelijk monument. Naam Transformatorhuisje Adres Kastanjelaan 2, Aalsmeer Bouwjaar 1939 Architect PEN

Monumentenadviescommissie. Waardestelling gemeentelijk monument. Naam Transformatorhuisje Adres Kastanjelaan 2, Aalsmeer Bouwjaar 1939 Architect PEN Monumentenadviescommissie Waardestelling gemeentelijk monument Naam Transformatorhuisje Adres Kastanjelaan 2, Aalsmeer Bouwjaar 1939 Architect PEN Inleiding Transformatorhuisjes ook wel hoogspanningsgebouwtjes

Nadere informatie

Jouw huis samenstellen zoals jij het. Carte Blanche. zelf wilt. Amsterdam Fase 2. Type B Eengezinswoning van ca. 114 m 2

Jouw huis samenstellen zoals jij het. Carte Blanche. zelf wilt. Amsterdam Fase 2. Type B Eengezinswoning van ca. 114 m 2 Carte Blanche Fase 2 Jouw huis samenstellen zoals jij het zelf wilt Type B Eengezinswoning van ca. 114 m 2 Jouw huis samenstellen zoals jij het zelf wilt Elk huis is anders Kies jouw ideale architectuurstijl

Nadere informatie

180 Zwedenburg 55 Woningen Mariahoeve, Den Haag

180 Zwedenburg 55 Woningen Mariahoeve, Den Haag 180 Zwedenburg 55 Woningen Mariahoeve, Den Haag VILLANOVA architecten, Rotterdam, 2003 oude situatie nieuwe situatie ZWEDENBURG 55 woningen aan de Zwedenburg, Mariahoeve, Den Haag opdrachtgever: Haag Wonen

Nadere informatie

Het leven leren. De theorie en visie achter het levo lesmateriaal

Het leven leren. De theorie en visie achter het levo lesmateriaal Het leven leren De theorie en visie achter het levo lesmateriaal Waar gaat kaderdocument Het leven leren (2003) over? De levensbeschouwelijke ontwikkeling èn beroepsethische vorming van onderwijsdeelnemers

Nadere informatie

Monument: Maarssen, Emmauspriorij

Monument: Maarssen, Emmauspriorij Monument: Maarssen, Emmauspriorij. REGISTER Monumentnummer Identificatienummer 0333100000013987 Basisregistratie Provincie Utrecht Gemeente Stichtse Vecht Plaats Maarssen Straat/huisnummer Diependaalsedijk

Nadere informatie

EEN HUIS DAT ADEMT IK GELOOF ER HEILIG IN DAT EEN HARMONIEUS BOUWPROCES DE KWALITEIT EN IDENTITEIT VAN EEN HUIS MEE BEPAALT

EEN HUIS DAT ADEMT IK GELOOF ER HEILIG IN DAT EEN HARMONIEUS BOUWPROCES DE KWALITEIT EN IDENTITEIT VAN EEN HUIS MEE BEPAALT [ ENZO ARCHITECTUUR & INTERIEUR ] EEN HUIS DAT ADEMT Nog nooit heb ik me in een huis zo prettig gevoeld als hier. Na veertig jaar vanuit Genève de wereld overgevlogen te hebben, heeft de bewoner een nieuw

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 24 (22-06)

De Bijbel open 2013 24 (22-06) 1 De Bijbel open 2013 24 (22-06) In Mattheus 16 komen we een bijzondere uitdrukking tegen. Jezus zegt daar tegen Petrus en de andere discipelen dat zij zullen binden en ontbinden. Dat roept bij iemand

Nadere informatie

is het beton, bekleed met een laagje kunststof. Perfect

is het beton, bekleed met een laagje kunststof. Perfect Liefde op het eerste gezicht Een robuust uiterlijk als een klassieke terrazzotrap. Maar in werkelijkheid is het beton, bekleed met een laagje kunststof. Perfect voor een woon-zorgcomplex, vonden ze bij

Nadere informatie

Appartementencomplex Hoflaan. inzendingen ARC 2015 - INTERIEUR. PEÑA architecture

Appartementencomplex Hoflaan. inzendingen ARC 2015 - INTERIEUR. PEÑA architecture 2 1 Appartementencomplex Hoflaan inzendingen ARC 2015 - INTERIEUR PEÑA architecture 0 Project informatie: Project: Appartementen complex Hoflaan Adres: Hoflaan 60, 3062 JJ, Kralingen in Rotterdam Opdrachtgevers:

Nadere informatie

MIJN EIGEN STRAAT 8 TWEE-ONDER-EEN-KAPWONINGEN IN DE STRATEN IN VEENENDAAL-OOST

MIJN EIGEN STRAAT 8 TWEE-ONDER-EEN-KAPWONINGEN IN DE STRATEN IN VEENENDAAL-OOST MIJN EIGEN STRAAT TYPE C2 8 TWEE-ONDER-EEN-KAPWONINGEN IN DE STRATEN IN VEENENDAAL-OOST MIJN EIGEN STRAAT Wonen naar eigen smaak! Zo persoonlijk kan wonen zijn Mijn eigen straat is een nieuwbouwproject

Nadere informatie

Opdrachten bij Architectuurroute Uden

Opdrachten bij Architectuurroute Uden Op de vouwfolder staat de route aangegeven. Je loopt route A, die begint bij het Museum voor Religieuze Kunst. Bij enkele gebouwen op de route worden vragen gesteld. Deze vragen maak je in klad in dit

Nadere informatie

Competentie: Leergebied: Zuid Nederland. In bijna elke stad en elk dorp vind je wel een oud gebouw. Soms is dit het station, soms het stadhuis.

Competentie: Leergebied: Zuid Nederland. In bijna elke stad en elk dorp vind je wel een oud gebouw. Soms is dit het station, soms het stadhuis. Techniekkit: Domein: Competentie: Leergebied: Zuid Nederland Constructies Ontwerpen Geschiedenis In bijna elke stad en elk dorp vind je wel een oud gebouw. Soms is dit het station, soms het stadhuis. 1.

Nadere informatie

MAS KERADE. 09-11 van der breggen architecten

MAS KERADE. 09-11 van der breggen architecten MAS KERADE 09-11 Anders bouwen met Maskerade Kwaliteit Flexibel Gezond Milieubewust Bouwen in Hout Lavendelheide 21 9202 PD Drachten Tel. 0512 53 95 35 Duurzaam Industrieel Scheepmakershaven 29 E 3011

Nadere informatie

Overzicht aanpassingen bestemmingsplan Twekkelerveld 2005, Olieslagweg 1.

Overzicht aanpassingen bestemmingsplan Twekkelerveld 2005, Olieslagweg 1. Overzicht aanpassingen bestemmingsplan Twekkelerveld 2005, Olieslagweg 1. Blz.1 Er is een verzoek ingediend om op een perceel grond op de hoek van de Olieslagweg en de Hengelosestraat een bestaande vrijstaande

Nadere informatie

Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM002 Naam monument : n.v.t. Adres : Sittarderweg 14 Postcode en plaats : 6121 XH Born Kadastrale aanduiding : BOR00 sectie C nr(s) 1881 Coördinaten

Nadere informatie

Langeweg 11 Postbus AD Oud-Beijerland Tel: Fax: TE KOOP. Kwakscheweg LG Oud-Beijerland

Langeweg 11 Postbus AD Oud-Beijerland Tel: Fax: TE KOOP. Kwakscheweg LG Oud-Beijerland Langeweg 11 Postbus 1166 3260 AD Oud-Beijerland Tel: 0186-634200 Fax: 0186-634276 TE KOOP Kwakscheweg 5 3261 LG Oud-Beijerland Algemeen Deze vrijstaande woning met ruime loods is door haar vrije ligging

Nadere informatie

stadhuis eindhoven Restauratie en herindeling Stadhuis laagbouw Opdrachtgever Gemeente Eindhoven Interieurarchitect Buro Staal/Christensen

stadhuis eindhoven Restauratie en herindeling Stadhuis laagbouw Opdrachtgever Gemeente Eindhoven Interieurarchitect Buro Staal/Christensen Restauratie en herindeling Stadhuis laagbouw Opdrachtgever Gemeente Eindhoven Interieurarchitect Buro Staal/Christensen Opdracht December 1992 Oplevering November 2001 Bouwkosten 5.000.000,- excl. BTW

Nadere informatie

Analyse en ontwerp Wallhouse

Analyse en ontwerp Wallhouse Analyse en ontwerp Wallhouse Groningen Het Wallhouse#2 is een woning naar ontwerp van de Amerikaanse architect John Hejduk. Hij was een groot bewonderaar van Le Corbusier en liet zich dan ook door hem

Nadere informatie

Baksteenhuis te Groenekan Particulier Marnix van der Meer, Steven Nobel, Rene de Korte, Roy van Maarseveen Bouwbedrijf Van Rhenen Woonhuis 2010-2013

Baksteenhuis te Groenekan Particulier Marnix van der Meer, Steven Nobel, Rene de Korte, Roy van Maarseveen Bouwbedrijf Van Rhenen Woonhuis 2010-2013 BAKSTEENHUIS titel opdrachtgever projectteam aannemer programma periode Baksteenhuis te Groenekan Particulier Marnix van der Meer, Steven Nobel, Rene de Korte, Roy van Maarseveen Bouwbedrijf Van Rhenen

Nadere informatie

Korte geschiedenis van de parochie

Korte geschiedenis van de parochie Korte geschiedenis van de parochie Het dorp Schin op Geul is zeer oud. Onder de naam Schina komt het reeds voor in het oudste gedenkboek der abdij van de H.Remigius te Reims, dat omstreeks 847 werd opgesteld.

Nadere informatie

Bijna af! Nog 10! Blok 42 Nieuw Leyden

Bijna af! Nog 10! Blok 42 Nieuw Leyden Bijna af! Nog 10! Blok 42 Nieuw Leyden Blok 42 De laatste tien woningen in Nieuw Leyden Het karakter van Blok 42 Een nieuwe woning in een complete buurt Nieuw Leyden is bijna klaar. De allerlaatste woningen

Nadere informatie

Onderzoek aanpasbaar bouwen

Onderzoek aanpasbaar bouwen Onderzoek aanpasbaar bouwen Studie aanpasbaar bouwen september 2011 Over nieuwe woonprogamma s kan vroeg in een proces niet veel meer gemeld worden dan de globale hoeveelheid te realiseren bewoonbare vierkante

Nadere informatie

In opdracht van Woningbouwvereniging Het Oosten. Vrolikstraat 331-385, Amsterdam

In opdracht van Woningbouwvereniging Het Oosten. Vrolikstraat 331-385, Amsterdam Vrolikstraat 331-385, Amsterdam In opdracht van Woningbouwvereniging Het Oosten 1/5 De opgave behelst het ontwerp van 80 woningen,in verschillende groottes en woningcategorieën (huuren koopwoningen) op

Nadere informatie

In opdracht van Woningbouwvereniging Het Oosten. Vrolikstraat , Amsterdam

In opdracht van Woningbouwvereniging Het Oosten. Vrolikstraat , Amsterdam Vrolikstraat 331-385, Amsterdam In opdracht van Woningbouwvereniging Het Oosten De opgave behelst het ontwerp van 80 woningen,in verschillende groottes en woningcategorieën (huuren koopwoningen) op de

Nadere informatie

MIJN EIGEN STRAAT 8 TWEE-ONDER-EEN-KAPWONINGEN IN DE STRATEN IN VEENENDAAL-OOST

MIJN EIGEN STRAAT 8 TWEE-ONDER-EEN-KAPWONINGEN IN DE STRATEN IN VEENENDAAL-OOST MIJN EIGEN STRAAT TYPE C1 8 TWEE-ONDER-EEN-KAPWONINGEN IN DE STRATEN IN VEENENDAAL-OOST MIJN EIGEN STRAAT Wonen naar eigen smaak! Zo persoonlijk kan wonen zijn Mijn eigen straat is een nieuwbouwproject

Nadere informatie

DE ROMEINEN KOMEN!! Groep 5 en 6. Vragenlijst Museumzaal Thermenmuseum. 1. Namen leerlingen: Naam van de school: Te:

DE ROMEINEN KOMEN!! Groep 5 en 6. Vragenlijst Museumzaal Thermenmuseum. 1. Namen leerlingen: Naam van de school: Te: DE ROMEINEN KOMEN!! Groep 5 en 6 Vragenlijst Museumzaal Thermenmuseum 1. Namen leerlingen: Naam van de school: Te: 1 In de museumzaal hangen banieren met tekst. Een banier is een soort vlag. Er staan ook

Nadere informatie

beeldkwaliteitplan Het Gietelinck 9 kavels Gemeente Oude IJsselstreek Concept: Vastgesteld: pm

beeldkwaliteitplan Het Gietelinck 9 kavels Gemeente Oude IJsselstreek Concept: Vastgesteld: pm beeldkwaliteitplan Het Gietelinck 9 kavels Gemeente Oude IJsselstreek Concept: 20-04-2010 Vastgesteld: pm 2 INHOUD inleiding 9 kavels tussen molenbeek en oude ijssel kwaliteiten van de locatie plaatsing

Nadere informatie

Kerngegevens gemeentelijk monument: Adres : Stationstraat 17. Kadastrale aanduiding : BXM00 sectie E nr(s) 85 Coördinaten : x: y:

Kerngegevens gemeentelijk monument: Adres : Stationstraat 17. Kadastrale aanduiding : BXM00 sectie E nr(s) 85 Coördinaten : x: y: Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM017 Naam monument : n.v.t. Adres : Stationstraat 17 Postcode en plaats : 6095 BR Baexem Kadastrale aanduiding : BXM00 sectie E nr(s) 85 Coördinaten

Nadere informatie

context landschap het landgoed

context landschap het landgoed context landschap Het landgoed De Buisse Heide bevindt zich in Noord-Brabant ten westen van Zundert. De Belgische grens is vlakbij. De gebouwen van het landgoed zijn geplaatst op een driehoekig terrein

Nadere informatie

Schatten van Vroeger. Lage Zwaluwe in beeld. Concept

Schatten van Vroeger. Lage Zwaluwe in beeld. Concept Schatten van Vroeger Lage Zwaluwe in beeld Concept Nieuwstraat Hier begint onze wandeling vanaf nr.8 bs de Grienden. Deze school is gebouwd in. Links naast de deur van de kamer van de leraren is een gedenksteen.

Nadere informatie

Heilig Hart Kerk en Kapucijnen klooster te Langeweg. Kloosterlaan 6; 8; 10

Heilig Hart Kerk en Kapucijnen klooster te Langeweg. Kloosterlaan 6; 8; 10 Heilig Hart Kerk en Kapucijnen klooster te Langeweg Kloosterlaan 6; 8; 10 Foto's Heilig Hart Kerk en Kapucijnen klooster te Langeweg Kenmerken Postcode/plaats Kloosterlaan 6;8;10 4772 RA Langeweg Oorspronkelijke

Nadere informatie

Voormalig zusterklooster Moerdijk. Steenweg 41, Moerdijk

Voormalig zusterklooster Moerdijk. Steenweg 41, Moerdijk Voormalig zusterklooster Moerdijk Steenweg 41, Moerdijk Foto's Voormalig zusterklooster Moerdijk Kenmerken Adres Steenweg 41 Huidige functie Woonhuis Postcode/plaats Oorspronkelijke functie Bouwjaar MIP-code

Nadere informatie

DEFINITIEF ONTWERP. Entreegebouwtjes parkeergarage Ravel. welstandstoets. 22 juni 2016

DEFINITIEF ONTWERP. Entreegebouwtjes parkeergarage Ravel. welstandstoets. 22 juni 2016 DEFINITIEF ONTWERP Entreegebouwtjes welstandstoets 22 juni 2016 Schaal: - entreegebouwtjes Definitief Ontwerp entreegebouwen Parkeergarage Ravel De entreegebouwen voor de Parkeergarage Ravel zijn een onderdeel

Nadere informatie

Kerkgebouw van De Christengemeenschap Rotterdam een monument

Kerkgebouw van De Christengemeenschap Rotterdam een monument Kerkgebouw van De Christengemeenschap Rotterdam een monument Uit de ' redengevende omschrijving' van de Monumentencommissie ' Het kerkgebouw van de Christengemeenschap is een representant van de organische

Nadere informatie

Tugelawegblokken Vernieuwing van twee woonblokken in de Transvaalbuurt. In opdracht van Ymere Ontwikkeling

Tugelawegblokken Vernieuwing van twee woonblokken in de Transvaalbuurt. In opdracht van Ymere Ontwikkeling Tugelawegblokken Vernieuwing van twee woonblokken in de Transvaalbuurt In opdracht van Ymere Ontwikkeling 1/10 Twee nieuwe Tugelablokken Met de realisatie van de Tugelablokken heeft M3H twee complete bouwblokken

Nadere informatie

landelijk, licht EN eclectisch interieur

landelijk, licht EN eclectisch interieur interieur landelijk, licht EN eclectisch TEKST: ANNEMIE WILLEMSE - FOTOGRAFIE: JAN VERLINDE De bewoners van dit huis woonden eerder al in hetzelfde park. Ze waren het erover eens dat dit het leukste en

Nadere informatie

Architectuurverslag CKV Architectuur (Rozet)

Architectuurverslag CKV Architectuur (Rozet) Architectuurverslag CKV Architectuur (Rozet) Architectuurverslag door een scholier 1488 woorden 13 december 2017 0 keer beoordeeld Vak CKV Rozet Architectuurverslag Emma van der Stok RV4A Inleiding: Rozet

Nadere informatie

Jouw huis samenstellen zoals jij het. Carte Blanche. zelf wilt. Amsterdam. Type C Eengezinswoning van ca. 126 m 2

Jouw huis samenstellen zoals jij het. Carte Blanche. zelf wilt. Amsterdam. Type C Eengezinswoning van ca. 126 m 2 Carte Blanche Jouw huis samenstellen zoals jij het zelf wilt Type C Eengezinswoning van ca. 126 m 2 Jouw huis samenstellen zoals jij het zelf wilt Elk huis is anders Kies jouw ideale architectuurstijl

Nadere informatie

Waardenstelling van een gebouw op het NRE-terrein NRE 9. Cultuurhistorisch Bureau Hüsken en Zoon 2015 NRE-gebouw 9

Waardenstelling van een gebouw op het NRE-terrein NRE 9. Cultuurhistorisch Bureau Hüsken en Zoon 2015 NRE-gebouw 9 1 Waardenstelling van een gebouw op het NRE-terrein NRE 9 2 Inhoudsopgave Ter inleiding 03 Deel I Waarderingen 04 Deel II Exterieur van het gebouw 05 Deel II Interieur, plafond en dak van het gebouw 09

Nadere informatie

VOORONTWERP FLORIS VERSTERSTRAAT 10. 25 april 2012

VOORONTWERP FLORIS VERSTERSTRAAT 10. 25 april 2012 VOORONTWERP FLORIS VERSTERSTRAAT 10 25 april 2012 5 Floris Versterstraat 10 Bestaande situatie 1:200 BEGANE GROND EERSTE VERDIEPING 6 TWEEDE VERDIEPING DERDE VERDIEPING ACHTERGEVEL VOORGEVEL 7 Floris Versterstraat

Nadere informatie

kunstlessen voor het primair onderwijs

kunstlessen voor het primair onderwijs 2013 2015 kunstlessen voor het primair onderwijs kunst gaat over nu over jou en over mij In kunst kan en mag bijna alles. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het maken. Met kunst kun je dromen

Nadere informatie

Complexnummer: Smallepad MG Amersfoort Postbus BP Amersfoort

Complexnummer: Smallepad MG Amersfoort Postbus BP Amersfoort Complexnummer: 512738 Smallepad 5 3811 MG Amersfoort Postbus 1600 3800 BP Amersfoort www.cultureelerfgoed.nl T 033 421 74 21 F 033 421 77 99 E info@cultureelerfgoed.nl Complexnaam: Complex Rennemigstraat

Nadere informatie

Hieronder zie je allerlei zaken die met metselen te maken hebben. Bekijk ze goed, zodat je weet wat de woorden betekenen. Woord Betekenis Afbeelding

Hieronder zie je allerlei zaken die met metselen te maken hebben. Bekijk ze goed, zodat je weet wat de woorden betekenen. Woord Betekenis Afbeelding Hieronder zie je allerlei zaken die met metselen te maken hebben. Bekijk ze goed, zodat je weet wat de woorden betekenen. Woord Betekenis Afbeelding Compriband Dit is materiaal om dilatatievoegen elastisch

Nadere informatie

IN EEN HUIS IN GEMENGDE HOEVESTIJL

IN EEN HUIS IN GEMENGDE HOEVESTIJL I N T E R I E U R W Wonen op de Windrichtingen IN EEN HUIS IN GEMENGDE HOEVESTIJL Tekst: ANNEMIE WILLEMSE Foto s: JAN VERLINDE 22 TIJDLOOS TIJDLOOS 23 Na een zoektocht naar de ideale bouwgrond, gingen

Nadere informatie

BIJLAGE 5/1: REACTIE BIJ BRAND

BIJLAGE 5/1: REACTIE BIJ BRAND 0 PLATEN [De platen zijn opgenomen bij de betreffende tekst] Plaat 5.1 - Groendaken 1 VOORWERP De vereisten inzake de reactie bij brand en het gedrag bij een brand vanaf de buitenzijde die vermeld zijn

Nadere informatie

lesidee Gevels Er bestaan veel verschillende soorten gevels, zoals een trapgevel, klokgevel, tuitgevel, lijstgevel, puntgevel en halsgevel.

lesidee Gevels Er bestaan veel verschillende soorten gevels, zoals een trapgevel, klokgevel, tuitgevel, lijstgevel, puntgevel en halsgevel. Architectuur lesidee Gevels Er bestaan veel verschillende soorten gevels, zoals een trapgevel, klokgevel, tuitgevel, lijstgevel, puntgevel en halsgevel. OPDRACHT 1 Op de volgende bladzijde zie je beschrijvingen

Nadere informatie

deel 3/3 Project Studio Amsterdam

deel 3/3 Project Studio Amsterdam deel 3/3 Project Studio Amsterdam INTRODUCTIE Dit boekje is volledig gericht op het hoofdproject van de Minor Architectuur aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam. Het hoofddoel van dit project is het

Nadere informatie

F r a n c i s c u s. v a n. Leven met aandacht. w e g D e. Erfgoed Congregatie Zusters Franciscanessen van Oirschot

F r a n c i s c u s. v a n. Leven met aandacht. w e g D e. Erfgoed Congregatie Zusters Franciscanessen van Oirschot Leven met aandacht Erfgoed Congregatie Zusters Franciscanessen van Oirschot w e g D e v a n F r a n c i s c u s 2 Leven met aandacht Inhoud 1 De weg van Franciscus 9 2 De oprichting van de congregatie

Nadere informatie

Redengevende omschrijving

Redengevende omschrijving R.K. Johannes de Doper kerk, Markt Standdaarbuiten Kenmerken Adres Markt 25 Postcode/plaats 4758 BL Standdaarbuiten Huidige functie kerk Oorspronkelijke functie kerk Bouwjaar 1924 MIP-code Redengevende

Nadere informatie

Maarten Luther 1483-1546

Maarten Luther 1483-1546 Maarten Luther 1483-1546 Eén van de belangrijkste ontdekkingen van Maarten Luther - (1483-1546) is het onderscheid tussen wet en evangelie. Voor Luther is de onderscheiding van wet en evangelie

Nadere informatie

Typering van het monument: Statig vrijstaand woonhuis met een vooruitspringend linkerdeel dat in de voorgevel eindigt in een topgevel met zadeldak.

Typering van het monument: Statig vrijstaand woonhuis met een vooruitspringend linkerdeel dat in de voorgevel eindigt in een topgevel met zadeldak. Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM021 Naam monument : n.v.t. Adres : Dorpstraat 14 Postcode en plaats : 6082 AP Buggenum Kadastrale aanduiding : BGN04 sectie A nr(s) 2231 Coördinaten

Nadere informatie

Typering van het monument: Woonhuis uit 1896 dat deel uitmaakt van de historische bebouwingsstructuur van de dorpskern Hunsel.

Typering van het monument: Woonhuis uit 1896 dat deel uitmaakt van de historische bebouwingsstructuur van de dorpskern Hunsel. Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM088 Naam monument : n.v.t. Adres : Jacobusstraat 2 Postcode en plaats : 6013 KK Hunsel Kadastrale aanduiding : HSL00 sectie B nr(s) 2771 Coördinaten

Nadere informatie

Kerngegevens gemeentelijk monument: Adres : Napoleonsweg 3

Kerngegevens gemeentelijk monument: Adres : Napoleonsweg 3 Kerngegevens gemeentelijk monument: Monumentnummer : GM054 Naam monument : Fatimakapel Adres : Napoleonsweg 3 Postcode en plaats : 6081 AA Haelen Kadastrale aanduiding : HLN02 sectie B nr(s) 1612 Coördinaten

Nadere informatie