Brummense Bomen. een bomenwandeling

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Brummense Bomen. een bomenwandeling"

Transcriptie

1 Brummense Bomen een bomenwandeling

2 . Voorwoord Bomen zijn veelzijdig. Naast alles wat ze omzetten, produceren, in stand houden, tegengaan, teweeg brengen en bijdragen aan mens, flora en fauna, zijn ze ook nog eens een bron van ontdekkingen. Een boom zit vol verrassingen. Flora en fauna op, in en onder de boom, mannelijke en vrouwelijke bloeiwijzen, bijzondere verschijningsvormen, vergroeiingen, verwijzingen naar het verleden, ontwikkelingen naar de toekomst en weerspiegeling van de seizoenen. Bovendien zijn ze in al hun diversiteit vaak prachtig om te zien. Een jonge vitale boom met lange scheutlengten of een volwassen exemplaar met een dikke holle stam. Jong of oud, aan alle bomen is iets te ontdekken of te beleven. Gezien haar rijke historie, kent Brummen een indrukwekkend aantal bijzondere bomen. Ik wil je met deze wandeling uitnodigen om al lopend eens echt te kijken naar bomen. Zie, ruik, voel, luister en beleef wat er aan de bomen binnen het prachtige Brummen valt te ontdekken.

3 De route

4 gaafrandig gezaagd dubbel gezaagd zaagvormig getand gekarteld gespleten veerdelig veerspletig handvormig gedeeld handlobbig Bron: virtuallessons/leaf/dicot/ Welke bladvormen kom ik onderweg tegen?

5 Welke kleuren kom ik onderweg tegen?

6 Onderwegopdrachten de leerbomen zijn zeer geschikt voor onderstaande opdrachten (zie blauwe punten in de legenda van de route) Zien Kleuren verzamelen en afvinken op kleurenraster, bladvormen verzamelen en afvinken op tekening en boomvormen natekenen. Voelen Warme of koude schors, harde of zachte bladeren, scherpe of zachte naalden en kleverig of gladde knoppen. Proeven Jong beukenblad, beukennoten, hazelaar en lindebloesemthee. Luisteren Vallende paardenkastanjes, bladknop die open knispert, de wind door de bladeren en dieren of insecten die bewegen in de boom. Ruiken Coniferen, bloeiwijzen, vruchten, dauw op het blad en hout na snoei. Beleven Geblinddoekt een boom determineren. Dezelfde boom ieder seizoen bezoeken en de verschillen ontdekken. Al rondlopend goed om je heen kijken: hoe zou het landschap zijn zonder bomen? Zou je ze missen? Stel je eens voor dat er meer bomen zouden staan, wat zou jouw boomkeuze zijn? Jonge of oude bomen, een solitaire boom, bomenrij, laan, loofbomen, naaldbomen, bomen met vruchten, met bloemen, rechte of kromme stammen, één soort boom of verschillende soorten door elkaar? Wat bevalt je aan bomen? Wat vind je niet leuk aan bomen?

7 1 gewone acacia Robinia pseudoacacia Spoorstraat 11 Acacia s met brede, grillige kronen. Kun je een rechte opgaande spil ontdekken? 1 acaciablad bestaat uit 9 tot 19 kleine blaadjes, een oneven geveerd blad met doornen aan de takken. De geurende crèmewitte bloemen hangen in trossen en trekken in juni bijen aan. Zie je op dit moment donkere peulen hangen of liggen? Dit zijn de zaaddozen. Achter de ruw gegroefde schors, een favoriete plek voor vleermuizen, zit sterk hout welke op veel manieren kan worden toegepast. 2 zomereiken Quercus robur Engelenburgerlaan De dubbele eikenlaan welke naar kasteel Engelenburg leidt, is in 1783 al op kaarten aangegeven. De eik is lichtminnend én lichtdoorlatend waardoor hij andere soorten groeiruimte biedt. De eerste eik die je aantreft na de oversteek vanaf de acacia s van zojuist, is door de bliksem getroffen. Je ziet dit aan de schade die van kroon tot stam in één lijn doorloopt. Opvallend is dat eiken vaker door de bliksem worden getroffen dan andere soorten. Als je eikenprocessierupsen of nesten ziet, blijf dan uit de buurt. De brandhaartjes die deze rupsen afschieten en in de nesten zitten, zorgen voor veel overlast bij mens en dier. 3 reuzenlevensboom Thuja plicata Engelenb.laan in gemeentehuistuin s Werelds oudste en hoogste bomen, dat zijn de coniferen. De coniferen verschenen zo n 300 miljoen jaar geleden op aarde, tegenwoordig zijn er zo n 630 soorten bekend. Coniferen, wat kegeldragers betekent, zijn bomen zonder bloemen en met bladeren gevormd als naalden of schubben. Het zijn goede pioniers, lichtminnend, altijd groen en heerlijk geurend. Hier zien we meerstammige exemplaren, welke een bijzonder sfeer oproepen. Zie je hoe systematisch deze kegeldragers zijn opgebouwd?

8 4 Hollandse linde Tilia europaea Kerkenlaantje Een zandpad door een laan, een feest voor deze 17 linden. Het ontbreken van bestrating maakt dat water en zuurstof op natuurlijke wijze kan worden uitgewisseld, waardoor beworteling en hiermee de boom zich beter kan ontwikkelen. Het is een lichtliefhebber. Zie je hoe alle bladeren in de vorm van harten zo zijn gerangschikt dat ze het meeste licht kunnen opnemen? In juni, juli vormen de linden een liefdeslaantje met de zoete lucht van bloesem, waar bijen dol op zijn, maar ook thee van getrokken wordt. Als je goed naar de bloem kijkt, zie je een kelk, kroon, stamper, meeldraad en schutblad. Rond een aantal stamvoeten lopen nieuwe twijgen uit. Zeer kenmerkend voor linden. 5 zomereik Quercus robur Kruisenkstraat Kijk nog even naar de fraaie zomereiken rechts van je. De grootste eik is ruim 150 jaar oud en de eik ernaast mogelijk ook. De stamdiameter zegt niet per se iets over de ouderdom. Een eik vol in het licht, groeit harder dan de buurman in de halfschaduw. De kroon van een solitaire eik die onder- en bovengronds voldoende ruimte krijgt, kan met gemak 40 m. hoog en breed worden. In Nederland is de oudste eik circa 600 jaar. Aanbeveling 1 Imposante bomen met een stamomtrek van 5 tot ruim 7 meter zijn nu dichtbij. Als je vanaf het oranje punt, na nr 1, rechtsaf de eikenlaan 700 meter volgt tot landgoed Groot Engelenburg, zijn o.a. markante rode beuken, mammoetboom, plataan, tamme kastanje en taxusbomen te aanschouwen.

9 6 Japanse notenboom Ginkgo biloba Cromhoutstraat Een boomsoort die de dinosauriërs heeft overleefd. Een soort die tussen naald- en loofboom in zit, maar bij geen van beide behoort. De Ginkgo is een ruim 250 miljoen jaar oud geslacht, waarvan de Ginkgo biloba de enige overlevende is. Kijk eens goed of je typische kenmerken ziet aan dit levende fossiel. Wat valt op? De stakige takken, de ruwe schors, de korte takjes (kortloten) waarop de bloeiwijzen en bladeren verschijnen, de typische bladvorm welke met eendenpoten wordt vergeleken, de diepgele bladverkleuring in de herfst of juist de onopvallende bloeiwijze in het voorjaar. Zie je nog meer? Lopend door de ginkgolaan kom je voorbij een moerascipres (Taxodium). Dit is een naaldverliezende boom die op leeftijd luchtwortels kan ontwikkelen.

10 Arnhemsestraat 58 7 gewone es Fraxinus excelsior Een monument van een es met een brede sierlijke kroon en een stamomtrek van 400 cm. Een boom die veel licht nodig heeft en doorlaat. Dit vanwege het oneven geveerde samengestelde blad, maar ook omdat de boom zijn blad relatief gezien kort draagt. Het blad verschijnt in de lente als een van de laatsten, om het in de herfst als een van de eersten weer te laten vallen. Wat zie je vandaag? Wellicht dikke zwarte knoppen, die de eindtoppen op bokkenpootjes laten lijken of nootvruchten met vleugeltjes hangend in trossen. De es zou zijn naam kunnen danken aan de es als zijnde een stuk cultuurgrond, waarbij een es als grensboom werd geplant en het hout als paalproducent voor de omheining werd benut. De gewone es is vatbaar voor de essentaksterfte, een bastschimmel. Een serieuze bedreiging voor essen. Minder vatbare essensoorten aanplanten en gevallen blad van geïnfecteerde bomen afvoeren, kan verspreiding voorkomen. Aanbeveling 2 Een markante eik en een taxusberceau zijn dichtbij. Volg vanaf het oranje punt, de Arnhemse parallelweg 500 m. tot landgoed de Rees (Klein Sion).

11 8 paardenkastanje Aescul. hippocastanum hippocastanum Arnhemsestraat-Jodenpad Er is veel aan paardenkastanjes te zien. De grote handvormige bladeren en de uitbundige bloeiwijzen met lange witte opstaande pluimen. Als je het geluk hebt ze bloeiend aan te treffen, let dan op het rode honingmerk in de bloem. Het nectarpunt waar bijen op afkomen. Door de eerst gevonden paardenkastanje in je kleding mee te dragen, zou je ziekte op afstand houden. Voor de mens zijn de kastanjes niet eetbaar. Ze zijn giftig. Als hoestmiddel werden ze wel aan paarden gegeven, vandaar de naam. De ideale kroon, laat geen licht door. Bij deze solitaire boom is daar geen sprake van. Zie je de uitzakkende arm en van afstand een streep lucht door de kroon? Een tak die in de gaten wordt gehouden, omdat de kans bestaat dat deze uitbreekt. Rode paardenkastanjes zie je hier minder, het jonge straatboompje schuin tegenover deze boom is er een. 9 tulpenboom Liriodendron tulipifera Overtuin Arnhemsestraat 39 Een feest voor het oog, de boom met zijn op tulpen lijkende bloemen en bladeren. Deze uit de Verenigde Staten afkomstige soort, heeft kenmerkende eendenbekvormige knoppen, een gele herfstkleur en geelgroene bloemen met een oranje vlek. Deze locatie in de ruime Overtuin biedt een goede groeiplaats. De tulpenboom verdraagt strooizout slecht en is gevoelig voor takbreuk door wind. Daarentegen weet hij goed om te gaan met luchtverontreiniging en is deze boom weinig gevoelig voor ziekten. Tulpenboomhout krimpt nauwelijks en wordt daarom gebruikt voor piano s en orgels.

12 10 Hollandse linde Tilia europaea Koppelenburgerweg 24 Volgens de verhalen liepen Joden vroeger vanuit Bronckhorst via dit paadje naar de synagoge in Brummen. Kijk halverwege het Jodenpaadje eens achterom. Wat voor een boomsilhouetten zie je? Als je verder loopt, zie je voor je een boomsilhouet met licht doorhangende takken welke aan de uiteinden weer opveren. De statige vrouwelijke linde. Sommige linden huisvesten vuurwantsen. Deze insecten eten afgevallen bladeren en zaden. Wellicht zie je ze. Roodzwarte wantsen rond de stamvoet en onderstam. Lindenblad is een goede bodemverrijker. Sla voor de kerk bij de zilverlinde op het pleintje rechtsaf, zodat je op het paadje achter de kerk uitkomt. Volg deze. 11 Huis Brunheim Marten Putstraat 16 Marten Putstraat 16 Hollandse linde Tilia europaea Deze linde met een stamomtrek van 300 cm, is ooit een knotboom geweest. De doorgaande stam is lange tijd op 2,5 meter hoogte afgezet, daar waar je de verdikking ziet. De takken die daarbij vrijkwamen werden benut voor gebruikshout of veevoer. Nu is het een doorgeschoten knotlinde. Linden hebben een groot herstellend vermogen. Je ziet dit aan de wijze waarop de boom weer is uitgelopen na drastische snoei. Waarschijnlijk is op deze historische plek ondergronds het nodige veranderd. Ook deze veranderingen kunnen linden veelal redelijk opvangen. rode beuk Fagus sylvatica Atropunicea De gezondheid van een boom is voor een groot deel afhankelijk van de groeiplaats. Deze boom met een kroon van ongeveer 90 m 2, heeft minimaal 70 m 3 grond nodig. Deze grond moet niet verdicht zijn en de juiste structuur, voeding, zuurgraad, grondwaterstand, hoeveelheid lucht en zoutconcentratie bevatten. Een strakke bestrating stelt hele andere eisen aan de grond. Dat maakt dat groen en bestrating slecht samengaan. Het was beter geweest als deze bestrating niet zo dicht op de stamvoet van de beuk was geplaatst. Bomen hebben vaak ongemak van bestrating. Ze kunnen de bestrating opdrukken door diktegroei van oppervlakkige beworteling. Daar zijn de weggebruiker en de wegbeheerder dan weer niet blij mee. Deze rode beuk heeft in het verleden op een bijzondere manier gereageerd op zijn bovengrondse groeiplaatsinrichting. Vroeger werd bij een statig huis een rode beuk gepland, zodat iedereen kon zien dat het huis was afbetaald.

13 12 hemelboom Ailanthus altissima Kerk Op een optimale groeiplaats, groeit deze soort in zijn jonge jaren snel richting hemel. De gladde schors met witte verticale groeven de kliertjes aan de bladvoet en het geveerde blad zijn kenmerkend. Welke kleuren kom je tegen? Jong roodbruin blad, oud groen blad, wellicht groenwitte bloemen staand in forse pluimen of lichtgroene tot rozerode gevleugelde vruchten. Deze boom zou chemicaliën afscheiden die het gedrag, gezondheid, groei en fysiologie van insecten en andere planten kan beïnvloeden. In Frankrijk werd de hemelboom gebruikt voor de zijderupsteelt. 13 zilverlinden Tilia tomentosa Marktplein 18 Zilverlinden sieren het plein. De zilvergrijze kleur is te vinden aan de onderzijde van het witviltige blad. Het aangename van de zilverlinde is dat het een goede stadsboom is die minder last heeft van plak. De Hollandse linden trekken bladluizen aan die suikerhoudende honingdauw afscheiden en hiermee plak en roetdauw onder de lindenkronen kunnen veroorzaken. Linden worden in het algemeen vaak aangeplant als gedenkboom en vrijheidsboom. Vroeger werd op pleinen vaak een etagelinde geplant. Onder de schaduw van de brede kroon werd gerust, gefeest en gedanst. In Brummen is daar het koepeltje voor.

14 14 rode beuk & paardenkastanje Zutphensestraat 10 Zutphensestraat 10 Twee bomen die één kroon vormen. In de natuur is de beuk vaak de winnaar. Van nature heeft de beuk de gave snel naar het licht te groeien en dan een brede kroon te vormen die al het licht wegneemt voor de soorten naast of onder haar. Door de bestrating wordt de beuk in toom gehouden. Het gevolg is deze twee-eenheid. Beide soorten groeien naar het licht en vormen de helft van de gesloten kroon. 15 rode beuk Fagus sylvatica Atropunicea Zutphensestraat 21 Een monument van een rode beuk met een stamomtrek van 450 cm. De duidelijke ent, bast met inscripties, kleuren en afmetingen maken dat de verschijningsvorm zeer indrukwekkend is. Jawel, deze boom kent veel geheimen. Het begon al bij de oorsprong. Het is één boom samengesteld uit twee bomen. Een ent is een plantendeel die op een onderstam is geplaatst. Bij deze boom is te zien dat de onderstam van groene beuk, veel harder groeit dan de ent van rode beuk. De ruim 60 jaar oude inscripties, verwijzen naar de tijd dat scholieren hun initialen in de dunne boombast vereeuwigden. Het schoolpaadje liep direct naast de beuk, een deel van het schoolhek is nog altijd in de stam aanwezig. Net zoals decennia Brummense historie. Vanwege de gladde bast en het zacht behaarde jonge blad, wordt de beuk ook wel de koningin van het bos genoemd. 16 paardenkastanje Aesculus hippocastanum Zutphense.str. 14 De mens verwacht dat de bomen die zij heeft meegenomen naar het stedelijk gebied, voldoen aan haar wensen. Daar hoort veiligheid ook bij. We willen niet dat de aanwezigheid van een boom een verhoogd risico voor de omgeving vormt. De paardenkastanje was een risico om tal van redenen en is daarom geveld. Echter niet om de reden welke het meeste in het oog sprong: de takaanhechtingen. Normaal gesproken kan een boom zijn volume zonder problemen dragen. Mochten er verzwakkingen zijn, dan kunnen houtige delen breken of uitscheuren. Daar waar de boom thuishoort, in de natuur, is dat geen probleem. De tak wordt afgestoten en de boom groeit veelal verder. Onduidelijk is hoe sterk de takaanhechtingen waren. Om het neerkomen van mogelijk uitbrekende armen te voorkomen waren kroonankers geplaatst. De boomvitaliteit bleek echter zwakker dan de aanhechtingen.

15 17 appel boomhazelaar Zutphensestraat linden Tilia europaea- en cordata Voor Huys Assenrade nr 33, staat een knotlinde. Voor de Lindenhof nr. 35, staan twee doorgeschoten knotlinden. Zie je de verschillen in omvang, hoogte en takkenstructuur? De linden zijn even oud, hoorden alledrie ooit bij Huys Assenrade, maar zijn nu vanwege een verschillend beheer, toch zo anders. Oorspronkelijk zijn de bomen lange tijd op een hoogte van circa drie meter geknot. De linde voor nr. 33 wordt tegenwoordig op zes meter geknot en de andere twee doorgeschoten knotbomen worden met regelmaat gesnoeid. Van oudsher is de linde het symbool van beschermster en behoedster van onze woningen. Wellicht de reden waarom je zo vaak twee linden voor de entree van een huis ziet staan. Bij boerderijen zie je vaak leilinden die als zonnescherm dienen. Corylus colurna plantsoen tegenover linden Wat valt op? De ruwe kurkachtige schors en in kleine schubben afschilferende takken. Mannelijke, dikke, sierlijk afhangende gele katjes in het vroege voorjaar. Zacht behaard blad met hartvormige bladvoet en een dubbelgezaagde bladrand. Of misschien heb je oog voor de subtiele roodachtige, vrouwelijke bloempjes. Als je het geluk hebt deze in de herfst aan te treffen, probeer dan het grillige verhoute hulsel te openen en proef de noten. Malus domestica Zutphensestraat 22 Dit krachtige boompje, klein en uitbundig, noestig, geurend, kleurend en productief. In het voorjaar met haar prachtbloesem. In het najaar met haar appels. Vroeger het symbool van vernieuwing en eeuwige jeugd. De boom des levens met kennis van goed en kwaad. Sinds eind jaren 80 is er een officiële appeldag op 21 oktober. Vroeger werd de appel naast vrucht- en houtgebruik gebruikt om met behulp van de wortels, wol geel te verven.

16 18 Huize Decima Zutphensestraat 41 haagbeuk Carpinus betulus Oude haagbeuken zou je vaker willen aantreffen. Een boom met een sprookjesachtige gespierde stam. Hoewel een volwassen boom zonder problemen 70% hol kan zijn, is de holte die je hier ziet ongewenst. De beschadiging van de stamvoet is een toegangspoort geworden voor schimmels, waardoor houtrot de kans heeft gekregen de boom aan te tasten. De boom probeert met reactiehout de schade te overgroeien, maar hier is tijd en vitaliteit voor nodig. De stabiliteit van deze boom zal moeten worden gecontroleerd, zodat de veiligheid van de omgeving niet in het geding komt, maar de boom ook niet onnodig wordt gekapt. tamme kastanje Castanea sativa Een jonge energieke boom en afstammeling van een zeer vitale soort. De bewoners hebben deze boom aangeplant als verwijzing naar de volwassen tamme kastanje die hier in het verleden heeft gestaan. In Zuid-Europa komen exemplaren van duizenden jaren oud voor. De bomen kunnen zichzelf verjongen door nieuwe uitlopers te vormen. Oude bomen kenmerken zich door een zware, korte, diepgegroefde, donkergedraaide stam. De lange, grofgezaagde lancetvormige, donkergroene bladeren zijn typisch. Vanwege de heerlijke vruchten zijn ze door de Kelten en later door de Romeinen binnen Europa verspreid. De vruchten worden puur, gepoft, gekonfijt, verwerkt in pasta, puree of brood gegeten. Het hout is zeer duurzaam en wordt gebruikt voor palen, hekwerken en vaten voor wijn die zijn bouquet mag behouden. Een oude tamme kastanje beleven is een aanrader, evenals een jonge tamme kastanje de ruimte geven om oud te worden.

17 Platanus hispanica Huize Decima Zutphensestraat plataan Brede bladeren in een brede kroon van een boom welke vaak tot monumenten uitgroeien, maar zich ook probleemloos als vormboom laten leiden. Kenmerkend is de in de nazomer afbladderende schors, de hangende bolvormige bloeiwijzen en stekelige vruchten. Een stadsboom bij uitstek, aangezien de plataan uitlaatgassen en verharding rond de stam verdraagt. Hij wordt vaak aangeplant vanwege het creëren van schaduw en zijn sierwaarde. In Zuid-Europa, kunnen platanen zeer oud en breed worden. In Griekenland zou een tweestammige holle plataan staan die ruimte biedt aan een altaar en een gebedsruimte voor zes personen. Aanbeveling 3 Een monumentale Sequoiadendron giganteum (mammoetboom) staat op 350 m. wandelen, in de achtertuin van de Zutphensestraat 87. Deze boom is uitsluitend vanaf de openbare weg te bekijken, waar je hem torenhoog boven het pand ziet uitsteken. De stamomtrek is ruim 8 en de hoogte ruim 33 meter. Als je vervolgens de Zutphensestraat 3 kilometer volgt, kom je uit bij de pannenkoekenboerderij (Zutphensestraat 199). Net hiervoor staat de spookeik, een kolos van een eik die honderden jaren oud is. De stamomtrek is ruim 6 meter. Het verhaal wil dat de zoon van de boer, woonachtig in de boerderij (nu pannenkoekhuis) rond 1841 wilde huwen met een meisje die volgens vader te min was voor zijn zoon. De zoon verhing zich in de eik en zijn geest liet de vader en de boerderij niet meer met rust.

18 19 Hollandse linde Tilia europaea Zutphensestraat 43 Een boom toont zijn vitaliteit door de lengte van de scheuten, de kleur, bladkwaliteiten kwantiteit, hoeveelheid dood hout en zijn herstellend vermogen op mogelijke schade of aantasting. Hoe zit het met de vitaliteit van deze jonge straatboom? Om vitaal te blijven is een gezonde groeiplaatsinrichting belangrijk. Oftewel bovengronds moet er voldoende ruimte en ondergronds voldoende doorwortelbare grond, voeding en vocht aanwezig zijn om een volwassen boom te worden. De oudste linde van Nederland wordt geschat op 500 jaar en heeft een stamomvang van bijna acht meter. Kan deze jonge linde in de huidige situatie ook zo groot worden? 20 beuken & plataan Villa Nova Zutphensestraat 53 Zes oude beuken en één plataan. Kijken we naar een schilderij of is het echt? Stel je eens voor dat deze volwassen bomen er niet zouden staan. Hoe zou deze locatie er dan uitzien? De snoeiwond van de rode beuk direct aan de stoep is o.a. aangetast door de echte tonderzwam. Dit laat zien dat je zware snoeiwonden moet voorkomen, net zoals snoei té dicht op de stam. De boom moet de kans krijgen om een wond te overgroeien, waardoor de opening voor schimmels wordt afgesloten. De rot veroorzaakt door de schimmel (zwam), kan tot tak- of stambreuk leiden. De ontwikkeling van de beuk dichtbij het huis is al een tijd gestagneerd. Waarschijnlijk vanwege ondergrondse belemmeringen. Kun je de symptomen herkennen waarmee de boom laat zien dat de vitaliteit slecht is?

19 21 haagbeuk Carpinus betulus plantsoen Zutphensestr. Een doorgaande spil is niet te ontdekken. De kroon bestaat uit veel schuin opgaande takken, plakoksels en meervoudige toppen. Bij een volwassen boom, zal de dichtvertakte kroon ongeveer even breed als hoog worden. Deze twee haagbeuken zijn een cultivar van de gewone haagbeuk (nr. 18). Een cultivar is een m.b.v. een veredelingsprogramma door de mens geproduceerde variëteit. Een aantal kenmerken komen overeen, bijvoorbeeld de knoppen en bladeren, maar er zijn ook grote verschillen, zoals de structuur en de vorm. Kijk nog even naar rechts, voor Zutphensestraat 66. Een tulpenboom in een jongere levensfase. Misschien kun je het blad en de bloemen nu van dichtbij bewonderen. Daarnaast twee jonge beuken. De frisse voorjaarsblaadjes van de groene beuk zijn eetbaar en hebben een friszurige appelsmaak. 22 paardenkastanje Aesculus hippocastanum Spoorstraat 20 Naast dat ze indrukwekkend zijn om te zien, zijn bomen voor de mens van levensbelang. Bewezen is dat patiënten met uitzicht op groen, sneller herstellen met minder pijnstillers, dan patiënten zonder dit uitzicht. De kans dat bewoners zich gezond voelen is in een groene leefomgeving anderhalf maal zo groot. Tevens zijn bomen de leveranciers van zuurstof. Een monumentale boom kan in de jaarlijkse zuurstofbehoefte van circa zeven mensen voorzien! Daarnaast nemen de bladeren van een gezonde monumentale boom, in de maanden dat deze in blad staat, wel één tot drie m 3 fijnstof op. Een proces dat zich na iedere regenbui herhaalt. Reden genoeg om ze te koesteren, te verzorgen en te blijven zien: Bomen in al hun pracht.

20 Met dank aan de Brummense boomeigenaren. In opdracht van Natuurbewust Brummen, gemeente Brummen. Uitgevoerd en gefotografeerd door European Tree Technician. juni 2015 boekje te downloaden via

Plantenkennis. Bomen. lijst 1. Deel 1 G41-G31-GB1+2

Plantenkennis. Bomen. lijst 1. Deel 1 G41-G31-GB1+2 Plantenkennis lijst 1 Bomen Deel 1 G41-G31-GB1+2 Algemene informatie Bomen Een boom is een stam (of meerdere) met daar bovenop een kroon met bladeren. Bol / rond ovaal piramidaal zuil kegel vormboom Acer

Nadere informatie

WORD EEN ECHTE bomenkenner!

WORD EEN ECHTE bomenkenner! WORD EEN ECHTE bomenkenner! In dit boek kun je bladeren van loofbomen plakken die je vindt tijdens je wandelingen in het bos of het park. Maar voor je een echte bomenkenner kunt worden, moet je nog een

Nadere informatie

Plantekennis. Naam: Teun Laureijs. Klas: G42. Vak: Plantenkennis.

Plantekennis. Naam: Teun Laureijs. Klas: G42. Vak: Plantenkennis. Plantekennis. Naam: Teun Laureijs. Klas: G42. Vak: Plantenkennis. Inhouds opgave. Bomen: - Robinia pseudoacacia Frisa - Robinia pseudoacacia Umbraculifera - Tilia platyphyllos - Tilia tomentosa brabant

Nadere informatie

7 juli Aanvullende informatie en factsheet bomen

7 juli Aanvullende informatie en factsheet bomen DATUM 7 juli 2015 ONDERWERP Aanvullende informatie en factsheet bomen Warmte therapie Hieronder leest u aanvullende informatie over de warmte therapie behandeling. Er zijn in Dordrecht in februari 2015

Nadere informatie

DELTALOCATIE DEN DOLDER Projectnummer 01742112 Van Wijnen Projectontwikkeling Midden B.V. Postbus 151 3840 AD HARDERWIJK

DELTALOCATIE DEN DOLDER Projectnummer 01742112 Van Wijnen Projectontwikkeling Midden B.V. Postbus 151 3840 AD HARDERWIJK DELTALOCATIE DEN DOLDER Projectnummer 01742112 Van Wijnen Projectontwikkeling Midden B.V. Postbus 151 3840 AD HARDERWIJK Kwaliteitsbeoordeling van de bomen op deze locatie Door T. Katerberg European Tree

Nadere informatie

plantenkennis loofbomen

plantenkennis loofbomen plantenkennis loofbomen Colofon Auteurs Jan van Driel Redactie Evelien Delhez Beeld Ontwikkelcentrum, Jan van Driel Ontwerp omslag & opmaak binnenwerk Buro Gom, Jeroen Reith Inleiding Het leren herkennen

Nadere informatie

Plantenkennis. Bomen. lijst 1. Deel 2 G41-G31-GB1+2

Plantenkennis. Bomen. lijst 1. Deel 2 G41-G31-GB1+2 Plantenkennis lijst 1 Bomen Deel 2 G41-G31-GB1+2 Juglans regia walnoot Boom: 15-18 m hoog Kroon: breed afgeplat, open Geelbruine herfstkleur Juglans regia Groot, veervormig samengesteld blad Bruingroen

Nadere informatie

Zwarte Els Alnus glutinosa

Zwarte Els Alnus glutinosa Zwarte Els Alnus glutinosa De Zwarte Els komt van nature voor in Nederland. De boom stond oorspronkelijk vaak langs stromend water, maar het is een hele sterke boom die overal kan worden toegepast. In

Nadere informatie

Pinus nigra, Oostenrijkse den. Aantal: 19 stuks Maat:

Pinus nigra, Oostenrijkse den. Aantal: 19 stuks Maat: Pinus nigra, Oostenrijkse den Aantal: 19 stuks Maat: 150-200 20-25 (40) m in jeugd breed kegelvormig, later rond Schors en takken: zwartgrijs met diepe groeven, takken geelbruin stijve naalden, 2 bijeen,

Nadere informatie

Van Hallstraat. Prunus avium Plena

Van Hallstraat. Prunus avium Plena Van Hallstraat Prunus avium Plena Deze middelgrote boom heeft een ronde en regelmatig vertakte dichte kroon. De boom kan een uiteindelijke hoogte bereiken van 8-12 m. De glanzende schors is bruinrood van

Nadere informatie

WARANDE. bijeenkomst aanpak laanbeplanting. 25 juni 2015

WARANDE. bijeenkomst aanpak laanbeplanting. 25 juni 2015 WARANDE bijeenkomst aanpak laanbeplanting 25 juni 2015 AGENDA VOOR DE AVOND 20:00 uur Welkomstwoord door projectleider Harm Niersman 20:10 uur Toelichting mogelijkheden bomenaanpak Warande door Huib Sneep

Nadere informatie

Acer platanoides (noorse esdoorn) Zoals al in de rij langs de Willy Sluiterweg.

Acer platanoides (noorse esdoorn) Zoals al in de rij langs de Willy Sluiterweg. A Acer platanoides (noorse esdoorn) Zoals al in de rij langs de Willy Sluiterweg. Onder deze bomen langs de waterzijde wordt er in het gras een bloembollenmengsel aangebracht voor meer kleur. Het gras

Nadere informatie

Inventarisatie beschermwaardige bomen Gemeente Heerenveen

Inventarisatie beschermwaardige bomen Gemeente Heerenveen Boomnummer 169 Adres Eerste compagnonsweg 1 Bontebok Eigenaar/beheerder Particulier Coördinaten Noorderbreedte 52º57'48.73'' Oosterlengte 6º01'27.45'' Amerikaanse eik (Quercus rubra) Afmetingen Omtrek

Nadere informatie

VAN HEEMSTRAWEG. Definitief Beplantingsplan

VAN HEEMSTRAWEG. Definitief Beplantingsplan VAN HEEMSTRAWEG Aanleiding Met de reconstructie van de van Heemstraweg is bestaande beplanting waar mogelijk gehandhaafd. Door het ontwerp zijn nieuwe groenvakken ontstaan die ingevuld worden met beplanting.

Nadere informatie

Bloeiend plantje Spoor van een dier

Bloeiend plantje Spoor van een dier Volwassen boom Jonge boom Dode boom Hoge struik Lage struik Varen Mos Klimmende plant Bloeiend plantje Spoor van een dier Paddenstoel (op de grond) Bodemdiertje Paddenstoel (op een boom) Activiteit 3 :

Nadere informatie

De tien bomen van.. Johan Mullenders Stamtekeningen -----------------------------------------------------------------------------

De tien bomen van.. Johan Mullenders Stamtekeningen ----------------------------------------------------------------------------- De tien bomen van.. Johan Mullenders Stamtekeningen In deze serie boomwandelingen worden telkens 10 bomen beschreven. Welke 10, is aan de schrijver. Dit mag een persoonlijke voorkeur zijn of te maken hebben

Nadere informatie

Nederlandse bomen herkennen een eenvoudige handleiding v0.4 J Holtman

Nederlandse bomen herkennen een eenvoudige handleiding v0.4 J Holtman Nederlandse bomen herkennen een eenvoudige handleiding v0.4 J Holtman Met deze eenvoudige handleiding kun je ongeveer 25+ bekende Nederlandse bomen herkennen. Bomen herkennen is een specialisme. Deze korte

Nadere informatie

Werkstuk Biologie Bladerwerkstuk

Werkstuk Biologie Bladerwerkstuk Werkstuk Biologie Bladerwerkstuk Werkstuk door S. 1142 woorden 21 mei 2016 7,6 2 keer beoordeeld Vak Biologie Tamme Kastanjeboom (Castanea sativa) Gevonden op 20 mei 2015, in gemeente Hoogezand-Sappemeer,

Nadere informatie

De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 3 en donderdag 5 maart 2015

De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 3 en donderdag 5 maart 2015 De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 3 en donderdag 5 maart 2015 Beste natuurliefhebber/- ster, Op dinsdag heb ik maar weinig foto s gemaakt. Ik, of beter gezegd mijn camera, werd tijdelijk ingehuurd

Nadere informatie

Loof-en naaldbomen. Naam :

Loof-en naaldbomen. Naam : Loof-en naaldbomen Naam : Veel bomen maken een bos In een boomgaard staan soms honderden bomen, en toch is een boomgaard geen bos. Ook in een park kun je veel bomen zien, maar een park is beslist geen

Nadere informatie

A Quercus rubra Amerikaanse eik

A Quercus rubra Amerikaanse eik A Quercus rubra Amerikaanse eik oosten van Noord-Amerika Park- en laanboom, tot 25 m' hoog, geschikt op arme droge gronden. Blad verkleurt in herfst oranjerood tot scharlakenrood. Brede eivormige eikels

Nadere informatie

Lentewandeling in Boomrijk April 2012

Lentewandeling in Boomrijk April 2012 Lentewandeling in Boomrijk April 2012 Wat is er nu al te zien, in april? Deze wandeltocht door Boomrijk toont de vroege bloeiers en een aantal opvallende bomen in het park. De wandeling duurt tussen de

Nadere informatie

In de Scheldevrijstraat maken we in het nieuwe ontwerp een onderscheid tussen de laanbomen en de pleinbomen.

In de Scheldevrijstraat maken we in het nieuwe ontwerp een onderscheid tussen de laanbomen en de pleinbomen. Scheldevrijstraat 1. Boomkeuze In de Scheldevrijstraat maken we in het nieuwe ontwerp een onderscheid tussen de laanbomen en de pleinbomen. Langs de straat tussen de parkeerplaatsen planten we de laanbomen.

Nadere informatie

Cursus herkennen bomen en struiken. i.o.v.

Cursus herkennen bomen en struiken. i.o.v. Cursus herkennen bomen en struiken i.o.v. Wat moet je meenemen? Bomen staan soms verder van de openbare weg. Twijgen, knoppen en bladeren zitten soms vrij hoog om details te zien. Zorg dat je een verrekijker

Nadere informatie

De asboom Een levend monument

De asboom Een levend monument De asboom Een levend monument De asboom Herdenken wordt steeds persoonlijker. Een asboom komt tegemoet aan de wens voor een levend monument. Het is mogelijk om ter nagedachtenis aan de overledene, in

Nadere informatie

Planten voor de Prins Werkmap Tweede graad Basisonderwijs

Planten voor de Prins Werkmap Tweede graad Basisonderwijs Planten voor de Prins Werkmap Tweede graad Basisonderwijs Tekeningen: Jowan De Saedeleer Inleiding Wil jij Prins Baldewijn helpen om terug in zijn kasteel te gaan wonen? Dan moet je op zoek gaan naar nuttige

Nadere informatie

Ratelpopulier Populus tremula. Verspreide knopstand, spits, bruin, glanzend, op eenjarige twijgen aanliggend, op oudere twijgen vaak op kortloten.

Ratelpopulier Populus tremula. Verspreide knopstand, spits, bruin, glanzend, op eenjarige twijgen aanliggend, op oudere twijgen vaak op kortloten. Ratelpopulier Populus tremula Verspreide knopstand, spits, bruin, glanzend, op eenjarige twijgen aanliggend, op oudere twijgen vaak op kortloten. Witte abeel Populus alba Stam: Bochtige stam met grijze

Nadere informatie

Bomenlijst van Zuidplas

Bomenlijst van Zuidplas 1 Moerkapelle Begraafplaats Moerhage - Carpinus betulus Ruwe berk Boom in verharding 1960 12-15 m. 2 Moerkapelle Begraafplaats Moerhage - Carpinus betulus Berk Boom in verharding 1960 15-18 m. 3 Moerkapelle

Nadere informatie

Handboek Boomteelt, Druk 3. Handboek Tuinplanten. Bomen & Struiken > 4,5 m

Handboek Boomteelt, Druk 3. Handboek Tuinplanten. Bomen & Struiken > 4,5 m 1 Handboek Tuinplanten Bomen & Struiken > 4,5 m 2 Titel: Handboek Tuinplanten, Bomen & Struiken > 4,5 m Nederlandse uitgever: BoekvoorPlant Copyright 2016 Cm van de Wouw Ontwerp: Cm van de Wouw Productieleiding:

Nadere informatie

Het uitlopen van bomen

Het uitlopen van bomen Het uitlopen van bomen Werkblad van... Bij deze opdrachten gaan we een aantal weken het uitlopen van vier soorten bomen volgen. Je zult zien, dat tijdens deze weken de bomen eerst gaan bloeien en dat daarna

Nadere informatie

Bomenpad Park Vredeoord. Antwoordenblad. Vul hier eerst jullie namen in:

Bomenpad Park Vredeoord. Antwoordenblad. Vul hier eerst jullie namen in: Antwoordenblad Vul hier eerst jullie namen in: 1......................................................................................... 3.........................................................................................

Nadere informatie

tuinen Bomen Plant nu de Lente voor kleine Bloemen en groen, ongelooflijk wat ze met je doen

tuinen Bomen Plant nu de Lente voor kleine Bloemen en groen, ongelooflijk wat ze met je doen Plant nu de Lente Bloemen en groen, ongelooflijk wat ze met je doen Bomen voor kleine tuinen Je hebt een kleine tuin en denkt dat een boom er niet in past? Niets is minder waar, een kleine tuin vraagt

Nadere informatie

Infobrief Bomen in Maalbootstraat,

Infobrief Bomen in Maalbootstraat, Infobrief Bomen in Maalbootstraat, juni 2014 Beste bewoner Kiest u graag zelf de boom die in uw straat wordt geplant? Vul dan bijgaand formuliertje in en bezorg het ons terug vóór maandag 7 juli. Onderhoudswerken

Nadere informatie

Waardevol 1996 part 'Drummondii' Asterstraat 35 Noorse esdoorn Acer platanoides. Waardevol 1996 part 'Drummondii'

Waardevol 1996 part 'Drummondii' Asterstraat 35 Noorse esdoorn Acer platanoides. Waardevol 1996 part 'Drummondii' 1 Neptunusstraat 8 zomereik Quercus robur Waardevol 1996 part 20 2 Neptunusstraat 8 zomereik Quercus robur Waardevol 1996 part 20 3 Neptunusstraat 8 zomereik Quercus robur Waardevol 1996 part 4 Siriusstraat

Nadere informatie

ALLES WAT JE WILT WETEN OVER BOMEN

ALLES WAT JE WILT WETEN OVER BOMEN 3 8 6 10 ALLES WAT JE WILT WETEN OVER BOMEN Een boom is...... een vaste plant met een houten stam en een kruin, alleen noemen de onderdelen anders dan bij een plant. Delen van de boom Laat de kinderen

Nadere informatie

SNOEIEN (LAAN) BOMEN

SNOEIEN (LAAN) BOMEN SNOEIEN (LAAN) BOMEN Snoeien van bomen Ideale boomvorm Een solitaire boom in de vrije ruimte behoeft géén snoei Begrippen binnen begeleiding snoei Scheut een nog niet verhouten stengel die max. 1 groeiseizoen

Nadere informatie

Boom nummer Schouw commissie MH 15 september /69

Boom nummer Schouw commissie MH 15 september /69 Boom nummer 211408 Schouw commissie MH 15 september 2011 2012-08-24/69 Locatie aanduiding/adres Amsteldijk hoek Kalfjeslaan Coördinaten 121440,980 481757,750 Naam boom Tilia americana of Amerikaanse linde

Nadere informatie

De Bomenroute Baxpark is, in samenwerking met de gemeente, ontwikkeld door het Natuur-en Milieuplatform Hendrik-Ido- Ambacht.

De Bomenroute Baxpark is, in samenwerking met de gemeente, ontwikkeld door het Natuur-en Milieuplatform Hendrik-Ido- Ambacht. De Bomenroute Baxpark is, in samenwerking met de gemeente, ontwikkeld door het Natuur-en Milieuplatform Hendrik-Ido- Ambacht. Het doel van de Bomenroute is om door middel van educatie het belang van bomen

Nadere informatie

Projectteam Groen. Advies. Van Haeringenplantsoen. Inventarisatie bomen t.b.v. de renovatie. IB, Groen, 10 april 2017 Maarten H.

Projectteam Groen. Advies. Van Haeringenplantsoen. Inventarisatie bomen t.b.v. de renovatie. IB, Groen, 10 april 2017 Maarten H. Projectteam Groen Advies Van Haeringenplantsoen Inventarisatie bomen t.b.v. de renovatie IB, Groen, 10 april 2017 Maarten H. van Atten 1 Colofon Titel Opdrachtgever Van Haeringenplantsoen inventarisatie

Nadere informatie

Bomen in drie seizoenen

Bomen in drie seizoenen Bomen in drie seizoenen Naam van mijn boom Namen groepsgenoten WERKBLAD - BOMEN IN DRIE SEIZOENEN - WINTER, LES 2-2004 1 WERKBLAD - BOMEN IN DRIE SEIZOENEN - WINTER, LES 2-2004 2 Bomenopdracht in drie

Nadere informatie

Inventarisatie bomenbestand in park Seghwaert. in de wijk Seghwaert-Noordhove binnen de gemeente Zoetermeer

Inventarisatie bomenbestand in park Seghwaert. in de wijk Seghwaert-Noordhove binnen de gemeente Zoetermeer Inventarisatie bomenbestand in park Seghwaert in de wijk Controleur: Ruud Dingerdis, Gecontroleerd op 07-08-2014 European Treeworker Hoek Hoveniers Inventarisatie bomenbestand in park Seghwaert in de wijk

Nadere informatie

Groen in Voorlopig Ontwerp Breukelsplein

Groen in Voorlopig Ontwerp Breukelsplein Groen in Voorlopig Ontwerp Breukelsplein Bomen algemeen De gemeente Boxtel hecht grote waarde aan bomen in het openbaar gebied. Daarbij wordt wel uitgegaan van het principe de juiste boom op de juiste

Nadere informatie

Boomveiligheidscontrole Golfclub Driene

Boomveiligheidscontrole Golfclub Driene Boomveiligheidscontrole Golfclub Driene Januari 2015 In opdracht van: Golfclub Driene Morshoekweg 16 7552 PE Hengelo Opdrachtnemer Bosgroep Noord-Oost Nederland Balkerweg 48a 7738 PB Witharen t (0523)

Nadere informatie

Visuele boomcontrole terrein jeugdgevangenis te Zutphen

Visuele boomcontrole terrein jeugdgevangenis te Zutphen Visuele boomcontrole terrein jeugdgevangenis te Zutphen Gemeente Zutphen DEFINITIEF 06 april 2007 rapport Lichtenvoordseweg 4 VESTIGING GROENLO Lichtenvoordseweg 4 7141 DX Groenlo +31 (0)544 37 78 80 Telefoon

Nadere informatie

ONDERZOEK. VTA-inspectie bij 78 stuks diverse bomen aan de Doolhoflaan op landgoed Kernhem te Ede

ONDERZOEK. VTA-inspectie bij 78 stuks diverse bomen aan de Doolhoflaan op landgoed Kernhem te Ede ONDERZOEK VTA-inspectie bij 78 stuks diverse bomen aan de Doolhoflaan op landgoed Kernhem te Ede Opdrachtgever : Gemeente Ede De heer P. Peters Boomtechnisch adviseur : De heer W. Noorloos Projectnummer

Nadere informatie

Overzicht haagconiferen

Overzicht haagconiferen Bureel: Beekstraat 14-9920 Lovendegem Toonpark: Pyramidestraat 25A 9920 Lovendegem Tel/fax: 09/377.85.25 Mail: info@kendevos.be - Web: www.kendevos.be Overzicht haagconiferen Een flink aantal coniferen

Nadere informatie

LIJST MET BESCHERMWAARDIGE BOMEN en GEBIEDEN Binnen bebouwde kom verkeerswet GEMEENTE SOMEREN

LIJST MET BESCHERMWAARDIGE BOMEN en GEBIEDEN Binnen bebouwde kom verkeerswet GEMEENTE SOMEREN LIJST MET BESCHERMWAARDIGE BOMEN en GEBIEDEN Binnen bebouwde kom verkeerswet GEMEENTE SOMEREN Februari 202 lijst beschermwaardige bomen en gebieden 2 Totalen beschermwaardige bomen AANTAL PER DORPSKERN

Nadere informatie

Bomen in drie seizoenen

Bomen in drie seizoenen Bomen in drie seizoenen Naam van mijn boom Namen groepsgenoten WERKBLAD - BOMEN IN DRIE SEIZOENEN - 2006 (MET DANK AAN HET AMSTERDAMS NME CENTRUM) 1 Herfst 1 Determineren een 2 Boomhoogte meter hoog 3

Nadere informatie

ALLES WAT JE WILT WETEN OVER BOMEN

ALLES WAT JE WILT WETEN OVER BOMEN ALLES WAT JE WILT WETEN OVER BOMEN Een boom is... Een boom is een plant, alleen noemen de onderdelen anders. Een boom is namelijk een vaste plant met een houten stam en een kruin. Delen van de boom Laat

Nadere informatie

Naast woning ,00. soorteigen habitus (evt. opgekroond) van alle zijden zichtbaar vanaf de openbare weg en aansluitend op hoofd/wijkstructuur

Naast woning ,00. soorteigen habitus (evt. opgekroond) van alle zijden zichtbaar vanaf de openbare weg en aansluitend op hoofd/wijkstructuur Dorpsstraat Huisnummer: 107 Naast woning Groene beuk Fagus sylvatica 29.204,00 Stam diameter in cm: > 100 Schaarste van alle zijden zichtbaar vanaf de openbare weg en aansluitend op hoofd/wijkstructuur

Nadere informatie

Opdrachtgever. : Gemeente Breda : Toezichthouder. : J.L. de Jong Deelopdracht / perceel. : Mechelenstraat NTO-formulier nummer : -

Opdrachtgever. : Gemeente Breda : Toezichthouder. : J.L. de Jong Deelopdracht / perceel. : Mechelenstraat NTO-formulier nummer : - WORTELS STAM / STAMVOET KROON Opdrachtgever : Gemeente Breda : Toezichthouder : J.L. de Jong Deelopdracht / perceel : Mechelenstraat NTO-formulier nummer : - 1. ALGEMENE GEGEVENS Boom nr. : 1 t/m 7 Opname

Nadere informatie

Nr: 016 Juglans regia/ walnoot

Nr: 016 Juglans regia/ walnoot Arkel Nr: 016 Juglans regia/ walnoot Leeftijd:.75 Locatie/ eigenaar:.stationsweg 41, Arkel / Particulier Plantwijze:.groep Nr: 017 Quercus robur/ inlandse eik 2 x Leeftijd:.60 Locatie/ eigenaar:.stationsweg

Nadere informatie

Cercis canadensis. rond tot afgeplat bolvormig

Cercis canadensis. rond tot afgeplat bolvormig Cercis canadensis Als hoogstamvorm gekweekt groeit C. canadensis uit tot een mooie, middelhoge solitairboom. De stam is grijs en ondiep gegroefd, op latere leeftijd kan de schors in kleine plaatjes loslaten.

Nadere informatie

Te planten boomsoorten

Te planten boomsoorten Te planten boomsoorten Project Vervangen bomen Willemstad: Malus sylvestris, Wilde appel Hoogte: 7-9 m Kroon: rond, onregelmatig Schors en takken: kaal, grijs, twijgen bruin tot bruingrijs Blad: ovaal

Nadere informatie

Tilia x europaea Toekomstverwachting

Tilia x europaea Toekomstverwachting Tilia x europaea Toekomstverwachting In opdracht van: Vereniging van Huiseigenaren Slotervaart Onderzoek en rapportage: Maarten H. van Atten, Alphen aan den Rijn European Tree Technician en dendroloog

Nadere informatie

BOMENCATALOGUS TUINEN CLAVERVELD VLISSINGEN. december 2018

BOMENCATALOGUS TUINEN CLAVERVELD VLISSINGEN. december 2018 BOMENCATALOGUS TUINEN CLAVERVELD VLISSINGEN december 2018 INTRODUCTIE Aan de noordzijde van Vlissingen wordt gewerkt aan de realisatie van de nieuwe wijk Claverveld. De gemeente Vlissingen hecht grote

Nadere informatie

Particuliere Bijzondere Bomen in Velp

Particuliere Bijzondere Bomen in Velp Achtsprong 2 Fagus sylvatica beuk 1 1 waarde leefbaarheid Alteveerselaan 11 Picea abies fijnspar 1 5 bijzondere waarde Amaliastraat 4 Betula berk 1 1 waarde leefbaarheid Annastraat 35 Pinus sylvestris

Nadere informatie

Sapindaceae. Grote familie (140 geslachten, soorten) Acer Aesculus Dipteronia Koelreuteria Litchi

Sapindaceae. Grote familie (140 geslachten, soorten) Acer Aesculus Dipteronia Koelreuteria Litchi Sapindaceae Grote familie (140 geslachten, 1400-2000 soorten) Acer Aesculus Dipteronia Koelreuteria Litchi Aesculus 15 soorten, Noord Amerika, Zuidoost Europa, & Oost Azië. Aesculus chinensis Aesculus

Nadere informatie

ONBEKENDE BOOMAANTASTINGEN. December 2009

ONBEKENDE BOOMAANTASTINGEN. December 2009 ONBEKENDE BOOMAANTASTINGEN December 2009 Onbekende boomaantastingen De gemeente Alphen aan den Rijn zet zich in voor een gezonde leefomgeving. Het openbaar groen draagt hier in belangrijke mate aan bij.

Nadere informatie

De lente! Werkboekje leeftijd: 10+

De lente! Werkboekje leeftijd: 10+ De lente! Werkboekje leeftijd: 10+ Seizoenen De lente begint meestal op 21 maart. Soms kan het begin van de lente ook vallen op 20 maart. Dat heeft te maken met de stand van de zon. Afgesproken is dat

Nadere informatie

Inventarisatie beschermwaardige bomen Gemeente Heerenveen

Inventarisatie beschermwaardige bomen Gemeente Heerenveen Boomnummer 169 Adres Eerste compagnonsweg 1 Bontebok Coördinaten Noorderbreedte 52º57'48.73'' Oosterlengte 6º01'27.45'' Amerikaanse eik (Quercus rubra) Afmetingen Omtrek 220 Hoogte 19 Plantjaar (geschat)

Nadere informatie

VTV Blijdorp Bomenroute (2km)

VTV Blijdorp Bomenroute (2km) VTV Blijdorp Bomenroute (2km) start 2 3 4 5 6 7 finish 39 1 38 37 34 35 36 33 32 31 30 12 13 14 11 10 9 8 15 28 29 16 17 18 19 20 27 26 25 23 24 22 21 VTV Blijdorp is een volkstuincomplex, maar ook een

Nadere informatie

Educatieve dienst. Elfenpad

Educatieve dienst. Elfenpad Doel van de activiteit: - het bos en specifiek bomen op een speelse manier ontdekken en beleven - fantasie aanwakkeren via de leefwereld van elfjes - motorische vaardigheden oefenen Periode: Particulieren

Nadere informatie

Eetbare kastanje rassen

Eetbare kastanje rassen Eetbare kastanje rassen Castanea sativa heeft zijn oorsprong in de gematigde zone van het noordelijk halfrond. in Oost-China, Korea en Mantsjoerrije groeit de Castanea mollissima. De Castanea henryi komt

Nadere informatie

Particuliere Bijzondere Bomen in Rheden

Particuliere Bijzondere Bomen in Rheden Particuliere Bijzondere Bomen in Rheden ADRES NR. BOOMSOORT (LATIJN) BOOMSOORT (NED) AANTAL BOMEN CRITERIUM A348 langs de Ijssel Populus populier 20 4 landschappelijke waarde Apollostraat 3 Betula berk

Nadere informatie

Lijst bijzondere houtopstanden

Lijst bijzondere houtopstanden Lijst bijzondere houtopstanden 1- Id 1 Opnamenr Adres Andreaslaan 1 Aantal Score geschatte leeftijd:1:. Score omtrek (cm): 1: Score

Nadere informatie

ERFBEPLANTING SLAGENLANDSCHAP Sandersstraat 5

ERFBEPLANTING SLAGENLANDSCHAP Sandersstraat 5 ERFBEPLANTING SLAGENLANDSCHAP Sandersstraat 5 De erven van de Sandersstraat zijn gelegen in het Slagenlandschap. Dit landschapstype kenmerkt zich voornamelijk door de haaks op elkaar staande hoofdrichtingen

Nadere informatie

Materiaal Groen. Deel 3: Groen groeit

Materiaal Groen. Deel 3: Groen groeit Materiaal Groen Deel 3: Groen groeit Colofon Deel 3: Groen groeit Onderdeel van het materiaal Groen, met de thema s: Seizoenen (dl. 1), Groen in de stad (dl. 2), Groen groeit (dl. 3), Thuis tuinieren (dl.

Nadere informatie

Wandelroute over landgoed Huis te Eerbeek. Lengte: 5 km

Wandelroute over landgoed Huis te Eerbeek. Lengte: 5 km Welkom op Huis te Eerbeek Wandelroute over landgoed Huis te Eerbeek. Lengte: 5 km Landgoed Huis te Eerbeek ligt aan de rand van het Veluwse dorp Eerbeek. Centraal op het landgoed ligt het Huis te Eerbeek.

Nadere informatie

BOOM INVENTARISATIE W.A. SCHOLTENLAAN DOORWERTH IN OPDRACHT VAN: RVG DEVELOPMENT BV

BOOM INVENTARISATIE W.A. SCHOLTENLAAN DOORWERTH IN OPDRACHT VAN: RVG DEVELOPMENT BV BOOM INVENTARISATIE W.A. SCHOLTENLAAN DOORWERTH IN OPDRACHT VAN: RVG DEVELOPMENT BV KANTOOR : VAN JAARSVELD/VAN SCHERPENZEEL ADRES : OVEREIND 42, 3998 JB SCHALKWIJK. TELEFOON 030-6011880 OPNAMEDATUM :

Nadere informatie

Naam:...

Naam:... Naam:... Wil je meer over paddestoelen weten? Vul de woorden in op de goede plaats. Kies uit: hoed herfst eetbaar steel giftig grotten In de... vind je in het bos veel paddestoelen. Ze groeien op dode

Nadere informatie

Lijst behorend bij het B&W besluit van 25 mei 2010

Lijst behorend bij het B&W besluit van 25 mei 2010 Almkerk Almweg 2 253 Malus cultivar Appel 6 9 15 5 10 6 51 A Almkerk Almweg 2 252 Pyrus communis cultivar Gewone Peer 8 0 15 5 6 6 40 B Almkerk Almweg 7 254 Populus x canadensis cultivar Gewone Populier

Nadere informatie

Boomsoort Aantal Plaats Adres Plantjr Hoogte Karakter Boomvorm Reden inventarisatie Opmerkingen

Boomsoort Aantal Plaats Adres Plantjr Hoogte Karakter Boomvorm Reden inventarisatie Opmerkingen Linde Tilia europaea 1 Broeksterwoude Mr. Hamstraat 1 1.50 vrijstaand natuurlijk Monumentaal door leeftijd en Linde Tilia europaea 4 Broeksterwoude Hoofdweg 4 1945 10.00 rij vergroeid door snoei Monumentaal

Nadere informatie

ir. L. de Graaf, Landschapsarchitect bnt / 14 januari 2016 / definitief Functieverandering Kootwijkerdijk 12, Kootwijkerbroek Beplantingsplan

ir. L. de Graaf, Landschapsarchitect bnt / 14 januari 2016 / definitief Functieverandering Kootwijkerdijk 12, Kootwijkerbroek Beplantingsplan ir. L. de Graaf, Landschapsarchitect bnt / 14 januari 2016 / definitief Functieverandering Beplantingsplan 2 Te behouden beplanting Kootwijkerdijk 12 te behouden zomereiken te behouden gewone esdoorn te

Nadere informatie

Landschappelijke inpassing en tegenprestatie paardenhouderij A.Vullers Boekhorstweg 3, 6105 AD Mariahoop- PNR 6105AD

Landschappelijke inpassing en tegenprestatie paardenhouderij A.Vullers Boekhorstweg 3, 6105 AD Mariahoop- PNR 6105AD LIGGING Het plangebied is gelegen ten noorden van de kern Mariahoop. Rond 1900 was het gebied grotendeels nog bekend als heide. De veldweg in het centrum van het gebied was rond 1900 reeds aanwezig. Het

Nadere informatie

Particuliere Bijzondere Bomen in Velp ADRES NR. BOOMSOORT (LATIJN) BOOMSOORT (NED) AANTAL BOMEN

Particuliere Bijzondere Bomen in Velp ADRES NR. BOOMSOORT (LATIJN) BOOMSOORT (NED) AANTAL BOMEN Aalscholversingel (VEL01/C) p1301 Acer esdoorn 1 2 beeldbepalend Aalscholversingel 25 Acer esdoorn 1 2 beeldbepalend Alteveerselaan 11 Picea abies fijnspar 1 5 bijzondere waarde Amaliastraat 4 Betula berk

Nadere informatie

Vul bij elke boom of struik de kenmerken verder aan. Beuk. Els. Bij enkelvoudig/samengesteld blad; doorstreep het foutieve

Vul bij elke boom of struik de kenmerken verder aan. Beuk. Els. Bij enkelvoudig/samengesteld blad; doorstreep het foutieve Vul bij elke boom of struik de kenmerken verder aan. Bij enkelvoudig/samengesteld blad; doorstreep het foutieve Vul de correcte bladrand in. Kies uit: 1 gaaf 2 gezaagd 3 getand 4 gekarteld 5 gegolfd 6

Nadere informatie

Brengt kleur, vanwege de grijswitte bladeren in de zomer

Brengt kleur, vanwege de grijswitte bladeren in de zomer Zaaksdossier:: O-000510 OLO: 15 dec 2011 OLO-nr.: 275367 Doc.ond.: 11.008562: Aanvraag omgevingsvergunning - Overig Product: Kappen, Monumenten Beh. : Pb/WABO TOELICHTING OP OMGEVINGSVERGUNNING GROOT ENGELENBURG

Nadere informatie

Holte in de stamvoet en de stam:

Holte in de stamvoet en de stam: Visuele afwijkingen VTA (Visual Tree Assesment) = Visuele boomcontrole is controle van de boom. Middels deze methode wordt het breukrisico en de stabiliteit van een boom visueel beoordeeld op grond van

Nadere informatie

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 15 december 2015. Beste natuurliefhebber/-ster,

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 15 december 2015. Beste natuurliefhebber/-ster, De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 15 december 2015 Beste natuurliefhebber/-ster, De dag begon mistig en op meerdere plaatsen bleef de mist de hele dag hangen. Gelukkig scheen in Beijum de zon. Doordat

Nadere informatie

Gallen. Er is een nieuwe druk verschenen van Het Gallenboek. Een mooie gelegenheid om eens kennis te maken met Gallen.

Gallen. Er is een nieuwe druk verschenen van Het Gallenboek. Een mooie gelegenheid om eens kennis te maken met Gallen. Stichting Natuurvrienden Capelle aan den IJssel e.o. november 2010 nummer 8 Gallen Vorig jaar is er een nieuwe druk verschenen van het Gallenboek. Dit is een boek, waarin alle Nederlandse gallen staan,

Nadere informatie

Bomenwandeling in klapwijk

Bomenwandeling in klapwijk Bomenwandeling in klapwijk In een woonwijk mogen bomen niet ontbreken, tenminste, zo denk ik er over. Uit de uitdrukking huisje, boompje, beestje blijkt dat ik niet de enige ben die dat vindt. Het boompje

Nadere informatie

BOOM de kampioen. vertelt over de plek die alle bomen over de hele wereld in ons. Er zijn ontelbaar veel boomsoorten en soms heeft een boom

BOOM de kampioen. vertelt over de plek die alle bomen over de hele wereld in ons. Er zijn ontelbaar veel boomsoorten en soms heeft een boom BOOM de kampioen vertelt over de plek die alle bomen over de hele wereld in ons leven innemen. En in het leven van de dieren. Er zijn ontelbaar veel boomsoorten en soms heeft een boom ook nog eens familieleden

Nadere informatie

Een midden- en bovenbouwproject van het IVN Veldhoven Eindhoven Vessem najaar 2015

Een midden- en bovenbouwproject van het IVN Veldhoven Eindhoven Vessem najaar 2015 Een midden- en bovenbouwproject van het IVN Veldhoven Eindhoven Vessem najaar 2015 Doelgroep: Midden- en bovenbouw basisonderwijs: groep 5-8 Jaargetijde: Herfst, winter, lente en een stukje zomer. Plaats:

Nadere informatie

Lente. groep 3, 4 en 5

Lente. groep 3, 4 en 5 Lente groep 3, 4 en 5 Inhoud Lente 3 1. Langer licht 4 2. Bollen 5 3. Wakker worden 6 4. Frisse blaadjes 7 5. Kikkerdril 8 6. Op reis 9 7. In de wei 10 8. Er op uit! 11 9. Filmpjes 12 Werkblad lente 14

Nadere informatie

Boom nummer Schouw commissie MH 15 september /70

Boom nummer Schouw commissie MH 15 september /70 Boom nummer 211406-211407 Schouw commissie MH 15 september 2011 2011-10-25/70 Locatie aanduiding/adres Zuid Amsteldijk nabij de Kalfjeslaan Coördinaten 1. 211406 X121429,430 Y481788,930 (noordelijke ligging)

Nadere informatie

GPS: NB , OL: Monumentale boom

GPS: NB , OL: Monumentale boom Bomen in Valkenswaard Dit is een gids voor mensen die het leuk vinden om bomen te herkennen en te weten waar die in de gemeente staan. Van plaatsen waar veel bomen bij elkaar staan zijn plattegronden gemaakt

Nadere informatie

Bomen in Hengelo. De (oude) bomen in Klein Driene. Natuur in Hengelo

Bomen in Hengelo. De (oude) bomen in Klein Driene. Natuur in Hengelo Bomen in Hengelo De (oude) bomen in Klein Driene Natuur in Hengelo 1 Leden van KNNV Hengelo-Oldenzaal en NDV (Nederlandse Dendrologische Vereniging) verzorgden de tekst en foto s bij deze wandeling. Vragen

Nadere informatie

Plantenkennis. Bladverliezende heesters. lijst 1 G41-G31-GB1+2

Plantenkennis. Bladverliezende heesters. lijst 1 G41-G31-GB1+2 Plantenkennis lijst 1 Bladverliezende heesters G41-G31-GB1+2 Algemene informatie Bladverliezende heesters Een heester is een plant met takken, al dan niet met een korte stam. bol Breed uitgroeiend smal

Nadere informatie

Eikenblad heeft een doorlopende hoofdnerf en is een gelobt blad met spitse toppen.

Eikenblad heeft een doorlopende hoofdnerf en is een gelobt blad met spitse toppen. Bomenwandeling langs oude bomen met een verhaal. Deze wandeling voert u langs 10 oude bomen in het centrum van Bodegraven. In 2010 is een plannetje gemaakt om een aantal oude bomen door middel van een

Nadere informatie

BOSSEN. Dwaal door onze groene wereld. Christiane Dorion

BOSSEN. Dwaal door onze groene wereld. Christiane Dorion DE BOSSEN IN Dwaal door onze groene wereld Christiane Dorion LEMNISCAAT ROTTERDAM Inhoud Wereldbossen 4 Groene reuzen 34 Van zaadje tot boom 6 Herken naaldbomen 36 Bladeren, stammen en wortels 8 Tropische

Nadere informatie

Het is winter. op Landgoed Schothorst

Het is winter. op Landgoed Schothorst Het is winter op Landgoed Schothorst In de winter is er genoeg te zien en te beleven in de natuur. Tijdens deze wandeling kun je dat ervaren. 6 Enkeerdpad 1 Winterbloeiers Zelfs in de winter kun je soms

Nadere informatie

Informatie reader. Over bomen

Informatie reader. Over bomen Informatie reader Over bomen Bron: een selectie uit folders van de bomenstichting Hoe groeit een boom? blz. 1 t/m 4 Bomen en mensen blz. 5 t/m 7 Bomen en feesten blz. 8 t/m 10 Bomen en medicijnen blz.

Nadere informatie

Bomen en overlast. 8 december 2015

Bomen en overlast. 8 december 2015 Bomen en overlast 8 december 2015 Bomen en overlast 2 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding... 3 2. Wat te doen bij overlast van bomen van de gemeente?... 4 2.1. Schaduw... 4 2.2. Invloed op de productiviteit van

Nadere informatie

Limburgs Landschap. natuurboekje van

Limburgs Landschap. natuurboekje van Limburgs Landschap natuurboekje van herfst 2008 Hoi! De ene kastanjeboom is de andere niet. Er zijn wilde en tamme kastanjebomen. Vanaf oktober gaan mensen kastanjes rapen. Zakken vol! Zijn dat nu wilde

Nadere informatie

Boomkeuze. Zuilvormige bomen zijn toe te passen wanneer de bovengrondse ruimte beperkt is.

Boomkeuze. Zuilvormige bomen zijn toe te passen wanneer de bovengrondse ruimte beperkt is. Boomkeuze Wij vragen veel van stadsbomen, terwijl we de bomen vaak maar heel weinig bieden om het gevraagde allemaal mogelijk te maken. Door kennis van de eigenschappen en gebruikswaarde van de verschillende

Nadere informatie

Herfstwerkboekje van

Herfstwerkboekje van Herfstwerkboekje van Herfst werkboekje groep 5 1 De bladeren aan de bomen worden bruin en rood en vallen naar beneden, het is weer herfst! September wordt herfstmaand genoemd, dit omdat op 22 september

Nadere informatie

Behaag...Natuurlijkactie 2013.

Behaag...Natuurlijkactie 2013. Behaag...Natuurlijkactie 2013. Een actie van Natuurpunt, de Milieuraad en het Gemeentebestuur. Gemengde hagen en houtkanten in landelijke gebieden en privétuinen kunnen samen groene linten vormen, vaak

Nadere informatie

Toelichting Toetsingsformulier

Toelichting Toetsingsformulier Toelichting Toetsingsformulier Een van de knelpunten in het beleidsplan uit 2005 was de constatering van de klankbordgroep dat men nogal willekeurig met het honoreren/afwijzen van kapaanvragen omging.

Nadere informatie