Woensdag 8 april Prairielane Farms (gemaakt op 9 april)

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Woensdag 8 april Prairielane Farms (gemaakt op 9 april)"

Transcriptie

1 Woensdag 8 april Prairielane Farms (gemaakt op 9 april) Gisteravond rond 19:00 uur (Nederland is + 7 uren) plaatselijke tijd op de plaats van bestemming aangekomen, reistijd ongeveer 21 uren van deur tot deur Om 7:15 uur in de morgen al op Schiphol afgeleverd, alle tijd dus voor de redelijk uitgebreide veiligheidscontrole van NorthWest airlines. Mooi op schema vertrokken voor de vlucht van bijna 9 uren naar Minneapolis (USA. Het vliegtuig zat propvol, had gelukkig wel een gezellige buurman in de vorm van een Keniaan die al 25 jaar in Los Angeles woonde. Zijn handel is gebruikte auto onderdelen en landbouw machines uit Amerka verkopen in Kenia. Hij was op terugweg van Kenia naar LA, had al een vlucht van 9 uren uit Nairobi achter de rug en na deze vlucht nog 3 uren vliegen voor de boeg, maar nog energie genoeg over om te praten. Overstap in Minneapolis voor de binnenlandse vlucht naar Minot (North Dakota) ging soepel, douane en veiligheidscontrole vlot en zonder problemen. Om 14:15 uur volgens plan in een nog bijna nieuwe Embrear vertrokken richting Minot, een busritje van een uur en een kwartier. In Minneapolis was geen sneeuw (meer) te bekennen, maar North Dakota is nog helemaal wit en bevroren, wel een mooi gezicht onder een stralend zonnetje Het vliegveld van Minot een plaats met inwoners en nog bewoners extra op de AirForce base (B52 s) stukje noordelijk van de stad is klein en overzichtelijk. Even wachten op de koffer daarna de huurauto opgehaald, winterjas maar weer even aangetrokken tijdens het lopen naar de auto, maar het is eigenlijk best lekker weer hier. De huurauto is niet de geboekte Chevrolet MonteCarlo, maar een Subaru Outback, beetje groter en AWD voor de zelfde centen, niet verkeerd toch? TomTom heeft op het parkeer terrein van het vliegveld de route al becijferd, 2x rechts en ik zit al op highway 83 voor een ritje van ruim 200 km in noordelijke richting. De semi automatisch versnellingsbak en andere knopjes moeten even wennen, alles is hier ook in miles, is ook even wennen op het dashbord. Alles bij elkaar best een aangenaam ritje, ben nog topfit, mooi weer en super rustig op de highway. Richting Canada steeds minder sneeuw en steeds minder verkeer. Ergens in de middle of nowhere de grens overgang van Amerika naar Canada, iedereen moet stoppen. In al mijn onnozelheid laat ik de motor lopen in de veronderstelling dat de formaliteiten in 2 minuten geregeld zijn, kleine misrekening. De ambtenaar van dienst doet toch zeker wel een kwartier op niet heel erg vriendelijke wijze zijn best om een reden te vinden om mij terug te sturen naar Amerika. Maar niks te vinden natuurlijk, de enigste smokkelwaar die ik bij me heb is en paar kilo drop :<) Een beetje beteuterd wenst hij me nog wel een goede reis overigens.

2 In Canada kom ik echt geen auto meer tegen, in totaal denk ik een goeie 50 auto s gezien in ruim 200 km rijden. Het is hier ook zo groot en ruim is altijd wel weer aangenaam wat mij betreft, niet zo vol als in Nederland. Het laatste stukje van de rit nog even zoeken hoe het ook al weer was, laatste keer dat ik hier was is ook al weer paar jaar geleden. Het bord Prairielane Farms dat aan de highway staat maakt het gemakkelijk, via de eerste oprit op de plaats van bestemming gearriveerd, best genoch allemaal. Ben de tel kwijt hoe vaak ik nu hier al op bezoek was, maar het is eigenlijk een soort van thuiskomen. Via internet hebben we natuurlijk regelmatig contact, maar leuk om elkaar weer eens echt te zien en te spreken. Er stond nog wat eten op mij te wachten, was ik ook wel even aan toe na die rommel die ze in het vliegtuig eten noemen, wordt je weer een beetje mens van. De 24 uren nog even vol gemaakt, was wel gezellig, was best nog fit eigenlijk, maar toch beter om wat slaap te pakken. Het is hier om de deur overigens kletsnat van de smeltende sneeuw, maar voor vannacht staat er toch nog -12 ºC op het programma, best fris. Donderdag 9 april Prairielane Farms Was vanmorgen al vrij vroeg weer wakker, ben wel redelijk fit na een paar bakken koffie en een warme douche. De eerste paar uren van de dag ben ik home alone, eerst maar eens een verslag gemaakt van gister. Jammer genoeg wil de apdapter van de meegebrachte ethernet hub niet werken op 110 volt. De internet verbinding is daarom een beetje behelpen, maar krijg het wel voor elkaar met wat rekken en strekken onder het computer meubel. Buiten is het net als gister zonnig weer, de auto is wel wit bevroren overigens. Na de middag mee naar buiten, handje geschud met de baas Blain en zijn zoon Micheal, was ook al weer een hele tijd geleden dat ik hen zag en sprak. Ze zijn hier druk bezig met de voorbereidingen voor de jaarlijkse sale die hier voor zaterdag op het programma staat. Tijdens deze sale worden 107 Aberdeen Angus vleeskoeien en stieren bij opbod verkocht aan de hoogste bieder.

3 De beesten worden op basis van hun groeivermogen ingedeeld in verschillende groepen (pen s), voor elke pen geld een minimum prijs, onder deze prijs wordt er niet verkocht. De verkoper probeert natuurlijk om er een zo hoog mogelijke prijs uit te slepen. Om de groeicijfers compleet te hebben moeten de stieren die zaterdag op de sale verkocht worden vandaag nog een keer over de weegschaal. Via een systeem met het nodige hekwerk worden deze zware jongens door de weegkooi geleid, heel erg veel zin om hier aan mee te werken hebben ze niet. De gewichten zijn indrukwekkend tussen de 1300 en 1400 pounds (ruim 600 kg!) voor stieren van nog maar een jaar oud. Na dat ze in de herfst van het vorige jaar van hun moeder zijn gescheiden groeien ze gemiddeld wel 4 pound per dag, ze zitten dan ook op een onbeperkt dieet met als hoofdbestanddeel gerst en tarwe. Een volwassen stier kan overigens wel 2x keer zo zwaar worden, indrukwekkend kg biefstuk op 4 poten.. Kon het niet laten om mijzelf ook even te wegen, 246 pounds maar valt best mee toch. Na het wegen een beetje rond gelopen en de nodige foto s gemaakt. Dat rondlopen is overigens nog een redelijke uitdaging op schoenen, het is hier door de dooi overdag namelijk één grote modderpoel. Verder best een aangename bezigheid, uit de wind is het aangenaam van temperatuur en fotogeniek met sneeuw. Zit al snel op een fotootje of 70, zit wel mooi spul bij, komt zo meteen online. Na dinner afgereisd naar Brandon, dat is de dichtst bijzijnde grote plaatst met royaal shop mogelijkheden. Moet een paar laarzen hebben om me hier buitenhuis vrij te kunnen bewegen. Mag geloof ik ook nog wat hand en span diensten verrichtten met betrekking tot de sale, is nog een hele logistieke operatie om alles voor elkaar te krijgen. Morgen komen beide nichten met aanhang en kids hier ook logeren, de kids heb ik alleen nog maar op een foto gezien, word een gezellige familie reünie. Vandaag 2 verslagen gemaakt, het is nu 23:30 uur, bij jullie al bijna weer vrijdagmorgen. Weinig last van jetlag, maar ben nu eigenlijk best wel weer moe, ga zo eerst een tukje doen..

4 Vrijdag 10 april 2009 Prairielane Farms De nieuwe laarzen geven een stuk meer bewegingsvrijheid in deze modderige omgeving. Vandaag daarom alle hoeken van de farm maar eens bezocht en bekeken tijdens het voeren van de veestapel. Dat voeren op 2 verschillende farms en iets van 8 verschillende plaatsen neemt een groot deel van de morgen in beslag. Dit ondanks dat het wagen en machinepark waar het werk mee word uitgevoerd indrukwekkend is. Ze hebben hier op de farm bijna net zoveel apparatuur als de loonwerkers bij ons. De hele veestapel is nu nog dicht bij huis verdeeld over verschillende plaatsen. De koeien zijn opgedeeld in verschillende clubjes op basis van geslacht, groeivermogen en leeftijd. Alleen als er complicaties zijn met het kalven komen ze binnen, anders is er alleen een afdak type potstal beschikbaar. Het systeem is dat hier regelmatig een laag schoon stro in wordt geblazen, met als gevolg dat de laag stro en stront nu aan het einde van de winter wel 1,5 meter hoog is. Alles bij elkaar bestaat de veestapel uit ongeveer 500 dieren, elk jaar worden de 50 beste jonge koeien (ter verversing) toegevoegd aan de eigen veestapel. Alle andere dieren van één jaar oud gaan als ze goed genoeg zijn naar de sale of anders naar de slager. Bij voorkeur naar de sale natuurlijk, dat levert veel meer geld op dan naar de slager, toegevoegde waarde eigenlijk dus. De eerste liefhebber komen vandaag al vast langs om de stieren die morgen naar de sale gaan al te bekijken. Je moet hier van alle markten thuis zijn, beetje amateur dierenarts spelen draait men hier de hand ook niet voor om. De moeder van een ziek kalf wordt met kunst en vliegwerk met de hand gemolken, het kalf met de fles gevoerd, paar aspirines er in gedrukt en de temperatuur opgenomen. Na deze behandeling drinkt het kalf met een beetje hulp ook weer bij zijn moeder, morgen maar weer eens kijken hoe het gaat. Aan het einde van de morgen mijn koude poten eerst maar eens opgewarmd. Heb intussen ook al weer een fotootje of tig gemaakt, komen straks online. Aan het begin van de middag arriveert nicht Neeltje met man en kids, heb haar een jaar of 9 geleden voor het laatst ontmoet. Leuk om haar weer te zien en te spreken. Bijzonder overigens hoeveel bekende familietrekjes je in de gezichtjes van de kinderen herkent.

5 Samen nog een beetje rondgelopen op de farm, grappig hoe nieuwsgierig de koeien zijn, als je een tijdje bij het hek blijft staan komen ze nog net geen kopjes geven zoals een kat soms doet. Aan het einde van de middag arriveert nicht Liz met aanhang, is meer dan 10 jaar geleden dat ik haar heb ontmoet. Tijdens dinner en daarna is het een gezellige grote huishouding, iedereen blijft ook slapen dit weekend om de sale mee te kunnen maken en ook omdat het zondag Pasen is. Dat duurt hier overigens maar één dag, thuis gelukkig 2 dagen, kost mij weer een snipperdag minder :<) Morgen om 6:30 uur mogen Bryan en ik assisteren tijdens het sorteren en transporteren van de bulls naar de andere farm. Ben benieuwd hoe goed ons dat af zal gaan. Om 12:00 uur is er een free lunch voor de klanten en personeel, daarna begint om 13:00 uur de sale, dat schijnt wel tot ongeveer 17:00 uur te duren. Daarna moeten alle verkochte dieren die niet direct mee worden genomen weer terug getransporteerd worden. Ben benieuwd hoe dat allemaal zal gaan, zal wel een lange dag worden. Zaterdag 11 april 2009 Prairielane Farms Een intensieve dag vandaag, kort na 6:30 uur al begonnen met het sorteren van de stieren (op basis van hun nummer) voor de verschillende groepen in de sale. Wij hier met zijn drieën hier sorteren en Micheal met de truck en trailer transporteren naar de andere farm waar Blain en een andere tijdelijke assistent ze in ontvangst nemen. Na ongeveer anderhalf uur in de modder en poeppoel is het voor elkaar, niet slecht. Nog even in de weggelopen bij het voeren van de koeien met kalfjes aan deze kant van de farm. Het zieke kalf van gister staat er vandaag een stuk vrolijker bij, wil deze keer met een beetje hulp zelfstandig bij de moeder drinken. Om een uur of 9:00 een bak koffie gedronken en wat gegeten. De laarzen en sokken blijken aan de binnenkant nou ook niet echt fris meer te zijn :<)

6 Daarna naar de andere farm gelopen, maar eens kijken of daar al actie is. Zo rond 10:30 uur is het nog super rustig. De bulls en heifers zijn opgedeeld in 12 verschillende groepen en maken zich zo te zien niet al te druk over de komende belangstelling. Was zo onnozel om te denken dat ik wel op schoenen rond kon lopen, maar dat is geen optie, eerst de laarzen maar weer opgehaald dus. Aan het einde van de morgen komt de loop er in. De nodige trucks, een aantal zelfs met trailer voor de mogelijke aankopen arriveren in rap tempo. Als wij ons ook weer op de andere farm melden staan er zeker al wel een stuk of 50 trucks geparkeerd. Er lopen wel een kleine honderd potentiële verkopers bij tussen, voor en achter de verschillende groepjes koeien die verkocht gaan worden. Om12:00 uur wordt de free lunch geserveerd, beef on a bun, beans and donuts for dessert. Het smaakte prima en er is meer dan genoeg voor iedereen. Lekker die donuts, moet me een beetje inhouden.. Mona, de moeder van Blaine ook weer eens ontmoet, het mensje is intussen ook al bijna 80, maar in good shape. Om 13:00 uur begint de sale, auctioneer Glen praat het hele verhaal met zo nu een onderbreking voor een kleine peptalk door Blaine in 2,5 uren aan elkaar, hij kan echt snel praten. De werkwijze is dat elk groepje stuk voor stuk voor de bodemprijs van de groep in de aanbieding gaat. Regelmatig loopt de prijs snel behoorlijk op, maar deels gaan ze ook weg voor de bodemprijs en een enkele wordt niet verkocht omdat niemand voor de bodemprijs wil kopen. Het spel van tegen elkaar op bieden is wel leuk om naar te kijken, van die mooi kleine gebaartjes om aan te geven dat ze hoger willen bieden. Ook wordt er per telefoon goed geboden De koper laat als hij het hoogste bod heeft gedaan laat zijn kopernummer zien en de zaak wordt geregistreerd, na afloop direct afrekenen graag en bij voorkeur direct mee nemen ook. Binnen Manitoba (straal 150 km) wordt er in overleg gratis thuis afgeleverd, alle andere transport oplossingen zijn in overleg. Een langer verblijf op Prairielane Farms kost $ 2,50 per dag en is voor eigen risico. Dat risico is eventueel wel te verzekeren. Halverwege de sale worden de eerste beesten al opgeladen. Het aantal kijkers wordt gaandeweg minder, maar de meeste verkopers zijn er nog, gevolg bijna alles is verkocht.

7 Geloof dat men wel redelijk tevreden is over omzet en de verkoopprijzen. Nadat alle verkopen die direct met de koper mee gaan uit de groep gehaald zijn, de rest van het spul weer terug gebracht naar de andere farm. Stuk gemakkelijker nu alle nummers gewoon weer door elkaar heen mogen. Om 17:30 uur is het hele verhaal achter de rug voor vandaag, maar waarschijnlijk dat de komende dagen de nodige aftersales nog plaats vinden. Vandaag ruim 120 foto s gemaakt, inderdaad veel koeien gefotografeerd de afgelopen dagen. Morgen schakel ik over op familieleden en maandag rijden we waarschijnlijk naar Edmonton, daar zijn geen koeien. Aan het einde van de middag hebben we een kleur gekregen van het winterzonnetje en hebben we de batterij leeg, tijd voor een biertje. Zondag 12 april 2009 Prairielane Farms Afgelopen nacht geslapen als een blok, alle opwinding in de midden van de nacht gemist. Het computermeubel op de andere slaapkamer is deels in elkaar gestort en baby Paige was heel erg vroeg wakker. Vandaag is het hier ook Pasen, maar dat is alleen vandaag een dag met een feestelijk tintje. De ouders en zus van Brian komen hier vanmiddag ook op visite, we zitten dan op een huishouding van 13 man, een gezellige boel dus. Gisteravond hebben we na de sale een mega chinese maaltijd gegeten, anders dan van de Gouden Rivier maar niks mis mee. Vandaag halverwege de morgen een brunch, in afwachting van het mega feestmaal dat voor vandaag op het programma staat. Eerst maar weer eens een zware digitale sessie gehouden in de woonkamer, nicht Liz haar vriend Kyle heeft apparatuur bij zich waarmee ik hier ook draadloos kan internetten. De website wordt regelmatig bezocht en de nodige mails komen ook deze kant op, blijft een mooie uitvinding dat internet. Buiten regende het er eerst vrolijk op los, de sneeuw verdwijnt in rap tempo. Na de regen een blokje gelopen, met Neel, Brian en Olivia, wel lekker even een frisse neus halen Geen foto s meer gemaakt van koeien, maar wel van familie leden, vooral Paige is bepaald niet bepaald verlegen voor de camera.

8 Aan het einde van de middag arriveren de andere gasten, Brian zijn vader is een spraakwaterval, wil van alles weten, maar heeft nog veel meer te vertellen. Het eten is erg lekker, veel en uitbundig, maar wat wil je ook met 2 echte koks in huis, valt wel aan te wennen, maar helemaal niet goed voor mijn toch al niet zo heel erg slanke lijn :<) Na het eten vetrekken nicht Liz en vriend Kyle richting Winnipeg een ritje van 3 uren. Snel nog even een paar foto s gemaakt, voor de volgende ontmoeting kunnen ze best een keer naar Europa komen. De andere gasten vetrekken rond 20:00 uur, waarmee het ineens weer een stuk rustiger is geworden. Neel en Brian blijven vannacht nog hier, ze vetrekken morgenochtend. We hebben besloten om morgen ons voor te bereiden op de trip naar Edmonton, dinsdag morgen om 7:00 uur vetrekken we. Volgens google maps is het een ritje van kilometer, aangezien het grootste deel van de rit de speed limit 100 km per uur zijn we ook wel een uurtje of 12 onderweg. Voordeel is dat we naar een andere tijdzone gaan, dat scheelt weer een uur. Was een relaxte gezellige dag, veder weinig spannends beleefd vandaag. Maandag l3 april 2009 Prairielane Farms Normaal ben ik thuis van het minste of geringste geluid s nachts wakker, maar afgelopen nacht in tegenstelling tot de rest van de familie helemaal niet gemerkt dat Paige weer heer erg vroeg wakker was. Ben blijkbaar toch wel wat rustiger in de bovenkamer dan thuis. Als niet zo heel erg vroeg ontbijt nog een donut overgebleven van de sale naar binnen gewerkt, lekker vet en kleverig. Blaine kwam vanmorgen een deel van de restanten van de sale en een Prairielane Farms cap (pet) voor Brian en mij hier afleveren als dank voor onze hulp tijdens de sale. Was niet echt nodig, maar toch wel een leuk gebaar. De 2 e helft van de morgen alles wat hier los rondslingert voor de kids maar eens bij elkaar gezocht en opgeruimd zodat de Furtney s direct na de lunch richting Winnipeg af kunnen reizen.

9 Voor de lunch nog even een frisse neus gehaald, na een nat begin van de dag lijkt het ineens wel voorjaar, het is aangenaam van temperatuur en het zonnetje komt er ook bij. Na de lunch snel nog even wat foto s gemaakt en daarna uitgebreid afscheid genomen, was een supergezellig weekend. Daarna eerst de boel hier binnen schoongemaakt, lekkere puinhoop met zoveel mensen over de vloer en zo n modderpoel rondom het huis. Vervolgens snel even naar Souris gereden, de tank van de auto vast volgooien voor de schokkende prijs van CAD$ 0,89 per liter ( 0,56). Paar flesjes water en wat snobberij voor onderweg ingeslagen en daarmee zijn we al bijna klaar voor de reis. Onderweg naar Souris overigens nog een leuke verassing in de vorm van een platgereden skunk (stinkdier), we rijden er alleen maar bij langs, maar de lucht is dan al verontrustend smerig en hardnekkig. Op de farm wordt vandaag al druk met koeien heen en weer gereden, ze gaan deels van huis naar de prairie, morgen en overmorgen gaat er een vracht stieren naar de slager, wordt zo een stuk rustiger bij huis. Het zieke kalf van vrijdag is overigens afgelopen nacht toch dood gegaan, maar daar tegenover zijn er vandaag weer 3 nieuwe kalveren geboren. Dit gebeurt meest zonder menselijke begeleiding, soms best wel even lastig om te ontdekken welke koe de moeder is. Kort na de geboorte worden de kalveren gewogen voor de groeiboekhouding, wel grappig om een keer te zien. De communicatie tussen vader en zoon Canning m.b.t. is overigens ook bijzonder om een keer mee te maken, nou ja moeten ze samen maar bekijken. Na dinner nog een blokje omgelopen, wonderlijk hoe aangenaam het weer ineens is, schijnt overigens altijd zo te gaan, in een week van winter naar zomer. Morgen dus een reisdag, zo nog eens proberen of ze in Edmonton ook thuis zijn. Dit verslag komt vandaag nog online, of het internetten in Edmonton ook lukt is nog een verassing. Als het niet lukt dan duurt het tot zondagavond, voor jullie maandagmorgen voor dat er weer een verslag en / of foto s online komen.

10 Dinsdag 14 april 2009 Sherwood Park (gemaakt op 15 april) Was gisteravond om 11 uur locale tijd (= + 1 voor Manitoba en + 8 uren voor jullie) best moe, had geen puf meer om een verslag te maken. Gister na 12:00 uur reistijd inclusief stops om 18:30 uur op de plaats van bestemming aangekomen. Was een lange maar voorspoedige rit, om de beurt gereden, was goed te doen, maar een hele zit. Na zo n 600 km kwamen we het 2 e stoplicht van de reis al tegen, het is hier zo ruim en leeg, wat een verschil met Nederland. Het laatste stukje moesten we even zoeken, omdat de kaart in de tomtom het tempo van de bouwactiviteiten hier niet helemaal meer bij kan houden, maar gelukkig herkende ik het nog. Tijdens de reis zo n beetje alle weer types meegemaakt, in Manitoba was het rond het vriespunt maar zonnig, even later zaten we in de mist, gevolgd door prachtige zonnige luchten met harde wind in Saskathchewan, met aan de horizon boven Alberta een sneeuwlucht. Gedurende de rit wordt de temperatuur steeds lager en in Alberta zit de regen tegen natte sneeuw aan. Maar gelukkig is de 20 cm sneeuw die het weerbericht voorspelde voor Edmonton in de morgen gevallen en zijn de wegen nu al weer schoon. Tijdens de rit het nodige sms verkeer met het thuis front, broer Gerben Jan kreeg gister te horen of hij zijn baan behoud. Zijn baas moet door de recessie flink afslanken, 22 man krijgen gedwongen ontslag. Lekker waardeloze situatie zelfs als je mag blijven. Hij mag blijven heb ik net gelezen! De verbinding met Europa was overigens gebrekkig vanuit Saskatchewan, berichtjes komen en gaan met vertraging. JR (Jan Roelevink) staat ons al op te wachtten, hij was al gemigreerd naar Canada voordat Tineke geboren was, voor hen de eerste kennismaking dus. Neef Auke telefonisch geïnformeerd dat we aangekomen zijn, hij haalt zijn moeder zo meteen op. Zij blijft dan een paar dagen bij Auke, later in de week is Auke ook vrij van zijn werk en dan gaan we samen nog wat dingen doen. JR moest natuurlijk allereerst zijn Dodge Truck met vrachtautomotor (hemi V8 met veel pk s) aan mij showen, vette bak. Gaan we in september via de Rocky Mountains mee naar VanCouver rijden, zal een mooi ritje worden. Na het eten eerst de benen maar eens gestrekt, half uurtje lopen in de sneeuw, ben zo stijf als en plank geworden van de lange zit. Daarna nog een hele tijd bij zitten praten totdat mijn batterij leeg was.

11 Nu net het ontbijt weg gewerkt, is hier vandaag een stralende dag. Ga zo proberen of ik foto s en verslag online kan krijgen, daarna gaan we een bak koffie halen bij nicht Sariena. Woensdag 15 april 2009 Sherwood Park De internetverbinding tot stand brengen is een kwestie 2 stekkers omwisselen, geen probleem dus Nicht Sariena verwacht ons om 13:00 uur, haar zoon Mathew heeft dan ook zijn lunch break, dan kunnen we samen een hapje eten in haar restaurant. Daarom eerst een lange wandeling gemaakt door een besneeuwd Sherwood Park. Er zijn flink wat huizen bijgebouwd sinds september De prijzen zijn ook flink gestegen, net als de hele economie in Alberta was het allemaal een beetje out off control, maar intussen door de recessie ingehaald en afgeremd. We gaan met de Hemi naar Sariena, de 5,7 liter V8 met 380 pk maakt een lekker geluid en loopt als een trein. Is overigens uitgerust met een bijzonder slimmigheidje, op de snelweg loopt de motor op 4 in plaats van 8 cilinders, je merkt het eigenlijk niet, maar scheelt enorm in het brandstofverbruik. Ritje van niks naar het Boston Pizza restaurant van Sariena, ze is nu een jaar of 3 mede eigenaar van het restaurant, omzet in 2008 was CAD$ 4,2 miljoen. In combinatie met nog wat andere dingen zit de familie goed in de slappe was, denk dat ze al een tijdje miljonair zijn. Begint al een soort van gewoonte te worden dat we haar in het restaurant bezoeken. Is wel gezellig en na afloop hoef je eerst een tijdje niet meer te eten. Zoon Mathew werkt hier in de keuken, heeft zijn financiële zaakjes zo te horen ook heel goed voor elkaar, heeft natuurlijk ook 2 goede leermeesters. Afgesproken dat we later in de week elkaar nog een keer gaan ontmoeten. Vlakbij het restaurant is Cosco, soort van Makro achtige opzet, wel leuk om even rond te neuzen en prijzen te vergelijken. Thuis kan ik bijna geen spijkerbroek vinden in de juiste maat, maar hier vond en kocht ik er in no time 3 stuks omgerekend voor de prijs van 11,- per stuk, niet slecht. Had even de indruk dat camera s hier een stuk goedkoper zijn dan in Nederland, maar dat maakt eigenlijk niet zoveel verschil.

12 Aan het einde van de middag eerst maar weer eens een digitale sessie gehouden, met mijn computer is alles onder controle, maar het Dell apparaat van JR kan wel wat aandacht gebruiken. Aangezien iedereen nog vol zit van de pizza s doen we niet al te ingewikkeld voor Dinner zodat we nog tijd overhouden om een blokje te lopen. Nog even met neef Auke getelefoneerd, hij is inderdaad vrijdag en zaterdag vrij van zijn werk. Vrijdag middag begint hier in Sherwoodpark de Trade Fair een soort van middenstandsbeurs, deze gaan we samen bezoeken en daarna richting Bull Gogi House. Dat is een Koreaans restaurant waar JR en ik bij voorkeur regelmatig gaan eten. We proberen om zijn kids daar ook te krijgen, aangezien hij morgen zijn 74 e verjaardag viert willen ze daar vast wel aan mee werken. Het is al bijna weer middernacht, de dag is voorbij gevlogen, kom tijd te kort, maar gelukkig in september al weer herkansing. Donderdag 16 april 2009 Sherwood Park JR viert vandaag zijn 74 e verjaardag, zelf blijft hij er bij dat het pas zijn 47 e verjaardag is, maar hij vertelt wel vaker sterke verhalen :<) Ze zijn hier gewend om elke morgen eerst een flink stuk te gaan lopen, voor mij geen probleem, ik doe graag mee. Je frist er lekker van op en altijd interessant om te zien hoe de zaken hier zijn georganiseerd en wat mij daarbij opvalt in vergelijking met thuis. Bij de locale highschool staat het parkeerterrein vol met auto s de kids rijden hier zelf al als ze 16 zijn. Denk dat ze op die leeftijd liever zelf rijden dan in de schoolbus meerijden. De schoolbussen kom je overal tegen en dan moet je goed opletten wat je doet. Langzaam rijden, niet inhalen en weet ik veel wat nog meer, maar als oom agent je betrapt op een verkeerde beweging volgen er dikke bekeuringen. Boel drukte om niks als je het mij vraagt. Er staan hier veel prachtige huizen, vraag me steeds af waar de bewoners zijn want je komt bijna geen mens tegen. Het is hier allemaal ruim opgezet met veel waterpartijen die zomers bewoond worden door het soort ganzen wat bij ons over komt vliegen. Een paar van die ganzen zitten al te wachtten op de zomer, maar helaas voor hen er ligt nog ijs in het water.

13 Vandaag wordt het oude papier blijkbaar ingezameld, dat gebeurt met een apart model vuilniswagen, waarbij de chauffeur bij elk huis uit moet stappen om het papier in de auto te krijgen, ziet er erg inefficiënt uit. Wel aardig om te zien hoe de tuintjes en het tuinmeubilair zijn uitgevoerd, heel andere smaak dan in Nederland. Na de nodige telefoontje uit Nederland gaan we er op uit met de Hemi, JR gaat mij zijn favoriete winkels showen. Eerst bij Canedian Tyre even een litertje of 85 in de tank gegooid, kost een paar centen, maar dan heb je ook wat. Wel humor om die jongeling van 47 jaar te zien genieten van zijn machine, het beest gaat ook als de brandweer als je het gas echt aanraakt. De eerste stop is bij de Ikea, niet voor de winkel, maar voor de hotdogs en de koffie, is daar goedkoop en wij moeten ook een beetje zuinig aan doen natuurlijk. Vervolgens via Future Shop, en nog iets anders waarvan ik de naam kwijt ben naar de South Gate mall. De horloges zijn hier on sale, aangezien ik de laatste tijd blijkbaar elke vakantie een horloge koop komt dat goed van pas. In Canada koop ik voor een prettige prijs een horloge van Deense makelij, logisch toch. Tenslotte in één of ander toko voor CAD $ 30,- een 5 megapixel digitale camera gekocht, heb ik niet echt nodig natuurlijk, maar kon de verleiding niet weerstaan voor zo weinig geld. Helaas blijkt later dat de camera beschadigd is, morgen maar eens kijken of er iets valt regelen. We eten vandaag vroeg een hapje omdat straks Kathy haar kinderen en kleinkinderen langs komen voor Cake en Pie, werkt hier anders met verjaardagen dan in Nederland. Wel grappig had de meeste gasten al een aantal jaartjes niet meer gezien, maar we kennen elkaar nog wel. Ik ben de halve avond kwijt aan showen van de foto s van de wereldreis, was wel gezellig. We zitten nu met een biertje voor de hockey wedstrijd, daarna moet opa nog even de waarde van zijn aandelen bekijken. Humor eerste klas, zijn nieuwe hobby is om via de computer aandelen te kopen en daar best nog een paar centen mee te verdienen ook. Kathy mag het vooral niet weten, gelukkig kan ik wel een geheimpje bewaren.

14 Vrijdag 17 april 2009 Sherwood Park Aan het einde van de morgen gaan JR en ik het Muttart Conservatory bezoeken, dat zijn een aantal piramide vormige broeikassen met daarin bijzondere planten. Maar helaas gesloten i.v.m. verbouwingswerkzaamheden. Als alternatief de omgeving te voet verkend, was hier al wel vaker geweest, je hebt er een aardig uitzicht op een deel van de skyline van Edmonton. Het is wel een leuke al wat oudere wijk die wat uit de gratie was, maar nu dankzij de geografische ligging zo dicht bij het centrum populair aan het worden is. Project ontwikkelaar kopen de oude huizen op en bouwen er appartementen gebouwen, big business. Op de plaatselijke skihelling ligt nog sneeuw, maar dat gaat niet lang meer duren, het is vandaag 58ºF, dat is (58-32)/2= 13 ºC, voelt uit de wind veel warmer aan. Vanmiddag gaan we naar de Trade Fair in het Millenium gebouw van Sherwood Park, lees een middenstandsbeurs in de sporthal van Sherwood Park. Dat geeft ons vanmorgen tijd om nog meer shops te bezoeken. Hoop dat ik mijn koffer nog dicht kan krijgen volgende week. Kon namelijk de verleiding niet weerstaan om nog meer spullen te kopen. Schoenen zijn hier bijvoorbeeld ook en stuk goedkoper dan in Nederland. Voor de belachelijke prijs van 20 euro een paar cowboy laarzen gekocht, kon ze in Nederland nooit in mijn maat vinden en zeker niet voor die prijs. Veel kans dat ik ze niet al te vaak ga gebruiken, maar ze zien er ook best goed uit als decoratie. In de mall een hapje gegeten als lunch, we raken daarbij aan de praat met 2 oudjes die hier dagelijks wat tijd door brengen. Met een beetje aanmoediging van JR worden de verhalen over de goede oude tijd steeds sterker, wel grappig. Om 15:00 uur komen Tineke en Auke ook naar Sherwood Park, we gaan met zijn vijven naar de Trade Fair en daarna uit eten bij de Bull Gogi House. Nicht Sariena, haar man Ken zoon Mathew met vriendinnetje zijn er ook. Na een rondje voorstellen en een praatje zijn we elkaar al snel kwijt, niet erg we zien elkaar straks weer bij de Bull Gogi. Op de Fair allerlei interessante zaken, verschillende dingen uitgeprobeerd, o.a. een massage stoel, heftig apparaat, geeft je een stevige massage. Echter een echte masseur geeft extra aandacht aan de plaatsen waar dat nodig is, zo slim is de stoel niet. Verder indrukwekkende apparaten voor in de tuin, dikke auto s en mooie spullen voor in en om het huis. Genoeg voor een paar uurtjes vermaak.

15 Auke zijn auto nog even opgehaald van de Foxhaven Court en we vertrekken richting Bull Gogi House. Sariena en Ken zijn er al, neef Greg en zijn vrouw Christy arriveren tegelijk met ons. Hartstikke gezellig en het Koreaanse eten smaakt prima. Morgen alweer de laatste dag in Edomonton, ga dan met Tineke en Auke op pad, we gaan naar de Ikea en een farmers market. In samenwerking met tomtom kan ik hoop ik de weg vinden naar Auke zijn huis. Zaterdag 18 april 2009 Sherwood Park Na het ontbijt vertrokken richting andere kant van Edomonton. De dame van de tomtom kletst er na een tankstop een partij flink op los. Ik volg de instructies die JR me heeft gegeven maar op en blijf op Cloaverbar road en vervolg mijn weg op Highway 16 in westelijke richting. Tomtom snapt het nu gelukkig ook allemaal weer en brengt me keurig netjes naar de gewenste bestemming. Oorzaak van dit minder handige fenomeen is dat veel van de wegen aansluitend op Cloaverbar road nog niet op de kaart staan die de tomtom gebruikt. Auke zijn huis is goed gevuld met elektronica in alle soorten en maten, het gaat mij hier en daar wel een beetje boven de pet, maar wel interessant allemaal. Aan het einde van de morgen vertrekken we richting Ikea, Auke heeft van alles en nog wat nodig voor zijn huis en keuken. Auke kent Edmonton en omstreken op zijn duimpje, hij kan dus mooi als chauffeur fungeren. Bij de Ikea is het net als thuis, het parkeerterrein is propvol, maar in de winkel valt de drukte eigenlijk wel mee. Verder in de winkel veel overeenkomsten met de Nederlandse uitvoering, de prijzen zijn overigens wel een stuk lager is mijn indruk, maar wat voor salarissen daar tegenover staan weet ik niet goed. Na een paar uurtjes inclusief een bezoek aan het restaurant is het mooi geweest, de aankopen in de auto laden en richting Auke zijn huis. Onderweg nog even gestopt bij Auke zijn werkbus, hij weet zonder zijn rooster niet meer of hij morgen wel of niet moet werken. Zijn werkgever is SHAW, hij is daar storingsmonteur en installateur voor internet en tv kabel

16 verbindingen. Hij kan overigens sterke verhalen vertellen over wat bijzonderheden hij regelmatig mee maakt. Na het lossen van de auto en het opvullen van de keuken moet de hond en wij ook nodig een stukje lopen. Het huis waar in Auke woont en de huizen dichtbij zijn een beetje vergane glorie, ze staan op de nominatie om over een tijdje gesloopt te worden. In de plaats daarvan komen dan nieuwe huizen met een oude look, een stukje verder op is al een deel van de buurt zo ingericht en er wordt ook nog flink gebouwd aan huizen. We konden de verleiding niet weerstaan om een show home van binnen te bekijken, erg mooi gedaan. Valt best aan te wennen, wonen in zo n huis en deze omgeving. Na een uurtje lopen zijn we best wel lui en dorstig, derhalve voorzien van een biertje foto s bekeken op de 40 inch tv vanaf internet. Tineke heeft intussen een megapan nasi gemaakt, snel nog even wat ketjap en saté saus gescoord bij de superstore (conimex is hier ook) en we zijn er klaar voor. Het was iets te veel om allemaal op te eten, maar we hebben flink ons best gedaan. We spreken af dat Auke zijn moeder morgen om 7:30 uur in Sherwood park aflevert waar vandaan we dan weer richting Manitoba gaan rijden. Het laatste stukje van mijn terugrit was weer lichtelijk verwarrend bij gebrek aan goede kaart, maar na één keer verkeerd rijden zit ik plots achter een rode hemi die mij keurig netjes op de plaats van bestemming aflevert :<) De beide seniors kwamen net terug van een bezoekje aan het casino, voor één van de 2 was het geloof ik redelijk winstgevend. Zo meteen verslag en foto s online zetten en dan mijn koffer vast maar voorbereiden op morgen vroeg. Zondag 19 april 2009 Sherwood Park (gemaakt op 20 april) Goedemorgen, het went wel als je vaker zulke lange afstanden rijd, maar het is toch best wel vermoeiend, had daarom gisteravond geen zin meer om een verhaal te typen.

17 Gister ons record met bijna een uur verbeterd, inclusief stops zijn we via achtereenvolgens, Loydminster, North Batllefords, Saskatoon en Regina na 11 uren rijden weer op de Prairielane Farms aangekomen. De snelheden waren zo nu en dan bijna Nederlands, maar toch werden we ook nog wel ingehaald door andere auto s. De politie kom je hier gelukkig niet al te vaak tegen, daar in tegen zijn ze wel een stukje strenger dan hun collega s in Nederland. Maar zolang oom agent het niet zien neemt de gemiddelde weggebruiker het hier intussen ook al niet zo nauw meer met de verkeersregels. Onderweg in Saskatchewan weer prachtige wolken luchtten en mooie vergezichten, had best mooie foto s kunnen maken. Echter aangezien je zo n beetje de hele dag kwijt bent om door deze provincie heen te rijden, gewoon door gereden en helemaal geen foto s gemaakt. Moet daar ooit toch echt nog eens een keer de tijd voor nemen, het is regelmatig heel erg fotogeniek voor wat betreft de kleuren, het licht en de achtergrond(en). De gemiddelde Canadees moet niks van deze provincie hebben, maar ik vind het altijd wel mooi al die ruimte. Verder onderweg weinig schokkends beleefd, wel veel herkenning van de heenreis, maar ook van september 2006 toen ik samen met broer Auke deze route ook al eens heb gereden. Zelfs in hetzelfde restaurant (kort na Saskatoon) een hapje gegeten als in september Hier voor het eerst boneless ribs (spareribs) gegeten, stuk minder knoeierig eten dan gewone spareribs, maar is niet hetzelfde. Kon ook nog even mee genieten van een zware jongen die om 13:30 nog van het ontbijtbuffet ging (vr)eten, ongelofelijk hoe snel dat bord leeg was, echt niet normaal meer. Tineke heeft in Edmonton een laptop aangeschaft, zodat ze niet altijd meer in de andere kamer hoeft te zitten als ze aan het begin van de dag met Nederland en aan het einde van de dag met haar kids wil chatten. Zoon Auke had thuis nog een routertje liggen, deze in Edmonton ingeregeld, hier even er tussen gepruts en het internetcafé is klaar voor gebruik. Na een bak koffie, waren we wel aan toe, en een hapje eten nog een paar biertjes gedronken en alle locale roddels even door genomen, weinig schokkends hoor :<) Daarna was de batterij ook echt leeg, tijd om een paar uurtjes te gaan slapen. Intussen is het maandagmorgen 10:00 uur, ben lekker duf na ruim 8 uren in coma te hebben gelegen. Gelukkig ziet het er buiten zonnig maar wel fris (paar graadjes boven nul) uit, gaan straks op zoek naar wat fotogenieke plekjes, om de fotoschade van gister weer een beetje in te halen.

18 Ondanks de niet zo hoge temperaturen lijkt het hier nu toch ook echt wel lente te worden, de sneeuw is voor 99% verdwenen en het is rondom het huis helemaal droog en vooral moddervrij geworden. Ik lees en zie dat het in Nederland al helemaal zomer is, zal een omgekeerde ervaring worden ten opzichtte van april Vond het toen we in april terug kwamen van Bali maar koud in Nederland. Nou ja zie het over een paar dagen wel, ga hier eerst nog even lekker rustig aan doen. Maandag 20 april 2009 Prairielane Farms Na de koffie eerst de Subaru maar eens uitgemest leek wel een kippenhok. Rondje om de deur en door de tuin gelopen, weinig koebeesten meer dicht bij huis, alleen de ziekenboeg is nog wel bewoond. In de tuin komt de natuur nu toch heel voorzichtig tot leven in de vorm van wat stukjes groen, die hier en daar boven de grond uitkomen, heel verschil nog met Nederland. Tineke haar greenhouse annex hobby ruimte ook maar eens van binnen bekeken, de eerste kleine plantjes staan al te wachtten totdat ze in de tuin geplant kunnen worden. Na de lunch gaan we op fotosafari, het weer, de zon, wolken en blauwe lucht werken daar goed aan mee. De eerste stop is bij de Plum Creek dit is een stroompje dat door de landerijen van Prairielane richting Souris loopt en daar in de Souris River uitkomt. In het voorjaar is het stroompje soms zelf bijna een rivier, maar in de zomer kun je er met de trekker wel door heen rijden. Mooie plek voor foto s, hier in de omgeving lopen de koeien zomers met hun kalveren in meer dan 100 hectare weiland, inclusief bos, je kunt daar dan best een tijdje rondrijden zonder een koe tegen te komen. Volgende halte is een leegstaand huis, wat een stukje verder op aan de highway richting Souris een mijl vanaf de weg aan de rivier staat. Prachtige plaats, maar al wel een jaar of vijftig onbewoond. Dat zie je hier overigens veel, de gebouwen blijven onbewoond gewoon staan, ruimte genoeg.

19 Van een afstandje lijkt het nog wel aardig, maar het is een dikke bende. Van binnen ligt het vol met uitwerpselen van dieren die hier blijkbaar s winters bivakeren, niet zo heel erg fris. Op de helling naar de rivier dumpt iemand regelmatig zijn afval, wel een beetje jammer. Maar verder een prima locatie voor mooie plaatjes. Tussen de rommel op de helling ontdekt Tineke nog een paar free tuindecoraties in de vorm van een gebutste zinken emmer en een oude tobbe. Vlakbij de auto poseert een uit zijn winterslaap ontwaakte gopher voor mijn lens, krijg alle tijd om de telelens er op te zetten en foto s te maken. Wel een grappig beestje, waar de farmers hier overigens niet zo blij mee zijn, deze grondeekhoorns graven er namelijk nogal lustig op los. Het beste om ze deze tijd van jaar te schieten, dan heb je er met een beetje geluk een stuk of 5 met één kogel te pakken als je begrijpt wat ik bedoel. Terug op de farm nog even door gereden naar de hoek van het stuk land waar het huis op staat, hier zaten vanmorgen vogels die veel en heel aparte geluiden maken. Halverwege het pad ligt een kaalgevreten schedel van een koe!? Later blijkt dat dit de restanten zijn van een stier die hier op de farm is geslacht, de plaatselijke aaseters in de vorm van coyotes hebben de schedel kaalgevreten en weggesleept. De vogels blijken manlijke red-winged blackbirds te zijn, krijg ze niet echt goed op de foto. Geluiden die ze maken zijn heel apart, doet bijna tropisch aan. We hebben besloten om vanmiddag een bezoekje aan Brandon te brengen, Gelf gaat ook mee. We brengen eerst natuurlijk een bezoek aan onze favoriete technische winkels als Princess Autoparts, een soort van Lasaulec, heel erg nuttig wat ze hier allemaal verkopen. Daarna naar de Walmart een grote winkel waar bijna geen nee te koop is. Vervolgens naar de future shop voor een ander TV abonnement, een soort van media markt met veel keuze. De prijzen zijn een stuk lager dan bij ons, blijft toch apart. Tot slot nog een rondje door de mall gelopen en een hapje gegeten, om 20:30 uur zijn we weer op de farm. Morgen is hier vlakbij een auction sale op een andere farm, alles wordt verkocht omdat er geen opvolger is, misschien wel aardig om te bezoeken.

20 Dinsdag 21 april 2009 Prairielane Farms Had er eerder al een beetje last van, maar ben nu geloof ik echt verkouden aan het worden. Ene moment loop je hier te zweten in de zon en andere moment loop je in de koude wind zonder jas verkouden te worden. Je ziet hier ook al weer mensen in T-shirt en korte broek lopen, echt wel iets te fris toch. De temperatuur verschillen zijn ook groot, aan het einde van de middag 18 graden in de zon, maar komende nacht vriest het weer. Om 11:00 uur afgereisd naar de auction, het is er al gezellig druk. Lijkt wel dat deze gelegenheid ook een goed excuus is voor de mensen uit de omgeving om even bij te praten. Met een grap en een grol worden allerlei nuttige en onzin zaken voor nogal uiteenlopende prijzen verkocht door een clubje verkopers. Het is een goed georganiseerde boel, voor vertrek afrekenen graag. De landbouw machines komen later aan bod, hebben we niet op gewacht, na een uurtje rondneuzen geloven we het wel. Aan het begin van de middag afgereisd naar Souris, moet nog even de tourist uithangen op de swinging bridge, hopeloos geval om op te lopen, maar wel aardig voor de foto s. Nog snel een paar kleine boodschapjes gedaan en het lokale teahouse met een bezoekje vereerd. Rondje door de goudkust van down town Souris gereden, staan wel mooi optrekjes tussen. Tegelijkertijd de verkeersregels hier ook nog even geoefend, wonderlijk systeem met STOP borden in plaats van voorrangswegen en verkeer van rechts voorrang te geven. De volgende keer dat ik hier weer op bezoek kom ben ik het vast al wel weer vergeten hoe het werkt. Om 16:00 uur ga ik mee als co piloot op de John Deere en als portier voor bij de pastures om de koeien te voeren. Met de haybuster legt Gelf een tapijtje hooi neer waar de meeste koeien dan direct aan tafel gaan. De kalfjes lopen er wat om heen te huppelen maar vinden de fotograaf ook heel interessant. Totdat er voldoende gras is worden de koeien op deze manier dagelijks 2x gevoerd, de komende 3 weken is dat zeker nog wel het geval. Hier en daar nog wat amateur dieren artsspelen, dat lukt nog net met de kalfjes, als je nog iets groter worden zijn ze niet meer te vangen zonder hekwerk. In één van de pastures zit een uil te broeden in een boom, hij of zij kan ons mooi bespieden vanuit het nest. Steekt er net een stukje boven uit zoals je op de foto s kunt zien. Het maakt hier weer mooie plaatjes in de zon en met wat wolkjes in een blauwe lucht.

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen www.edusom.nl Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen Het is belangrijk om veel woorden te leren. In deze extra les vindt u extra woorden bij de Opstartlessen 1 t/m 5. Kijk ook eens naar

Nadere informatie

Eindelijk ben ik in Canada voor langere tijd na de 1e keer in januari 2008 en vervolgens 1x per jaar.

Eindelijk ben ik in Canada voor langere tijd na de 1e keer in januari 2008 en vervolgens 1x per jaar. WELCOME TO CANADA Eindelijk ben ik in Canada voor langere tijd na de 1e keer in januari 2008 en vervolgens 1x per jaar. 7-11-2010 Bij aankomst Toronto moest ik mijn werkvergunning afhalen, maar omdat het

Nadere informatie

NOORWEGEN. Vertrek: s ochtends moesten we gewoon naar school tot 12 uur. we werden 09-05-2012 13-05-2012

NOORWEGEN. Vertrek: s ochtends moesten we gewoon naar school tot 12 uur. we werden 09-05-2012 13-05-2012 NOORWEGEN 09-05-2012 13-05-2012 Vertrek: s ochtends moesten we gewoon naar school tot 12 uur. we werden door onze ouders naar Schiphol gebracht. Ik zat bij Ilonka in de auto. Op Schiphol gaf meester Hendrie

Nadere informatie

Weekje weg: shoppen, interview/fotoshoot en veel praten

Weekje weg: shoppen, interview/fotoshoot en veel praten Weekje weg: shoppen, interview/fotoshoot en veel praten Naar mijn vriendin 19 maart ging ik in de middag naar Den-Haag met de trein. Ik zag hier wel erg tegenop met 6 maanden zwangerschap zo,n lange reis

Nadere informatie

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen.

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 103 103 HOOFDSTUK 7 Wat gaan we doen? WOORDEN 1 Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 2 Op 22 november zijn we 25 jaar

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

Iris marrink Klas 3A.

Iris marrink Klas 3A. Iris marrink Klas 3A. 1 Inhoud. 1- Voorpagina 2- Inhoud, inleiding & mijn mening 3- Dag 1 4- Dag 2 5- Dag 3 6- Dag 4 7- Dag 5 Inleiding. Ik kreeg als opdracht om een dagverslag te maken over Polen. 15

Nadere informatie

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N René op vakantie 10-17 mei 2013 P U T T E N Begeleider Theo Vrijdag 10 mei Vertrek naar Landal Tegen 12 uur rijdt de Tendens bus de Ranonkelweg in en René straalt als hij mij ziet. Na de lunch nemen we

Nadere informatie

Mooie route door Friesland en veel gezien, maar weinig andere A112 onderweg

Mooie route door Friesland en veel gezien, maar weinig andere A112 onderweg De Elfstedentocht Nou daar gaan we dan, onze eerste automeeting met de A112. We hadden er veel zin in en natuurlijk veel te vroeg wakker. Dus door de polder scheuren in de vroegte met de net gepoetste

Nadere informatie

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGE 1 A4 BLADEN THEMA S BIJLAGE 2 DOMINO EMOTIES BIJLAGE 3 MATCHING OEFENING GEVOELENS BIJLAGE 4 VRAGENLIJST FILM BIJLAGE 5 VRAGENSTROOKJES HOEKENWERK BIJLAGE 6 ANTWOORDENBLAD

Nadere informatie

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen 1. Print deze tekst 2. Download het geluidsbestand en luister Je gaat een toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen maken. Dit is een leestoets. De toets heeft vijf delen. Deel A, B, C, D en E. Deze toets

Nadere informatie

Neus correctie 2012. Aanleiding. Intake gesprek. Stap 1: Wat gaan we doen

Neus correctie 2012. Aanleiding. Intake gesprek. Stap 1: Wat gaan we doen Neus correctie 2012 Aanleiding Al een tijdje heb ik last van mijn neus. Als kind van een jaar of 5 kreeg ik een schep tegen mijn neus, wat er waarschijnlijk voor heeft gezorgd dat mijn neus brak. Als kind

Nadere informatie

15. eten moet je toch

15. eten moet je toch GRATIS voorproefje 15. eten moet je toch Uitnodigen Ik zal zorgen dat ik honger heb. Hou het eenvoudig, hoor! Ik eet alles. Ik ben niet zo n moeilijke eter. Maar verder eet ik alles! Je ziet me wel verschijnen.

Nadere informatie

1 Werkwoord. (wonen, werken, lopen,...) 8 Grammatica is niet moeilijk. wonen, werken, lopen,... noemen we werkwoorden.

1 Werkwoord. (wonen, werken, lopen,...) 8 Grammatica is niet moeilijk. wonen, werken, lopen,... noemen we werkwoorden. 1 Werkwoord (wonen, werken, lopen,...) wonen, werken, lopen,... noemen we werkwoorden. 8 Grammatica is niet moeilijk 1.1 woon, woont, wonen Ik woon nu in Nederland. Jij woont nu in Nederland. U woont nu

Nadere informatie

Outback Australië. Je kunt een auto huren of kopen. Dat kan op veel plaatsen.

Outback Australië. Je kunt een auto huren of kopen. Dat kan op veel plaatsen. Outback Australië Voor mij is Australië een heel bijzondere plek. Waarom? Dat zal ik uitleggen. Het begon al toen ik voor het eerst in Australië kwam. Ik stapte uit het vliegtuig. Meteen merkte ik dat

Nadere informatie

2 15 kilometerwedstrijden, maar toch niet helemaal...

2 15 kilometerwedstrijden, maar toch niet helemaal... 2 15 kilometerwedstrijden, maar toch niet helemaal... Alweer een tijdje geleden, maar vanwege de drukte nog geen verslag, maar zondag 16 november jongstleden liep ik mijn eerste Zevenheuvelenloop in Nijmegen.

Nadere informatie

Antwoordenmodel. Herhalingsoefeningen De Sprong, Thema 1. Oefening 1. studiejaar 2007/2008 studiejaar 2008/2009. 255 euro per maand 272 euro per maand

Antwoordenmodel. Herhalingsoefeningen De Sprong, Thema 1. Oefening 1. studiejaar 2007/2008 studiejaar 2008/2009. 255 euro per maand 272 euro per maand Antwoordenmodel Herhalingsoefeningen De Sprong, Thema 1 Oefening 1 1. studiejaar 2007/2008 studiejaar 2008/2009 255 euro per maand 272 euro per maand 182.000 studenten 200.000 studenten 5.800 Nederlandse

Nadere informatie

November 2010. Nieuwsbrief 1

November 2010. Nieuwsbrief 1 Nieuwsbrief 1 Finse, Noorwegen Hallo! Welkom bij mijn eerste echte nieuwsbrief. Mijn intentie is om ongeveer elke 2 a 3 maanden een nieuwsbrief te maken met mijn belevenissen. Ik kreeg dit idee van mijn

Nadere informatie

Fiets vakantie Gran Canaria oktober 2013.

Fiets vakantie Gran Canaria oktober 2013. Fiets vakantie Gran Canaria oktober 2013. In de zomer van 2013 is het plan geboren om met de racefiets een weekje te fietsen op Gran Canaria. 11 oktober is na wat voorbereiding de vertrek datum gevonden.

Nadere informatie

Van de Noordkaap terug naar huis

Van de Noordkaap terug naar huis Van de Noordkaap terug naar huis (het doel is bereikt maar de vakantie is nog niet voorbij) Tinie Hoek 1 Onderweg zijn is mooi Thuiskomen ook Appingedam 2015 Tinie Hoek www.tiniehoek.nl tiniehoek@gmail.com

Nadere informatie

Ik ben Linda (18 jaar), ik zit nu in het derde leerjaar van de MBO opleiding dierverzorging. Afgelopen winter heb

Ik ben Linda (18 jaar), ik zit nu in het derde leerjaar van de MBO opleiding dierverzorging. Afgelopen winter heb 15-12-2010-24-02-2011 Ik ben Linda (18 jaar), ik zit nu in het derde leerjaar van de MBO opleiding dierverzorging. Afgelopen winter heb ik de tijd van mijn leven gehad! Ik heb de kans gekregen om in Finland

Nadere informatie

WEEKEND SPA/ARDENNEN/EIFFEL 21, 22 EN 23 SEPTEMBER 2007

WEEKEND SPA/ARDENNEN/EIFFEL 21, 22 EN 23 SEPTEMBER 2007 1 van 15 18-11-2012 20:40 WEEKEND SPA/ARDENNEN/EIFFEL 21, 22 EN 23 SEPTEMBER 2007 Door René van Maanen en Nol van Asseldonk Maandag begon de week met wat slechtere weersvoorspellingen voor het weekeinde.

Nadere informatie

Namibië. 25 augustus 2015

Namibië. 25 augustus 2015 Namibië 25 augustus 2015 Verslag Namibië 27-6 tm 9-7- 2015 27-6 Vertrek vanaf Frankfurt om 20.10 uur. 28-6 Na een vlucht van 10 uur zijn wij aangekomen op Windhoek. Wat was het koud s,morgens vroeg om

Nadere informatie

Dag 2: Goed aangekomen & dag 2

Dag 2: Goed aangekomen & dag 2 Dag 2: Goed aangekomen & dag 2 Hallo allemaal, Eerst even een bedankje voor de post, sms'jes die wij gekregen hebben en aan allen die ons uitgeleide hebben gedaan. En natuurlijk aan Maaya voor de koffie,

Nadere informatie

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven.

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Water Egypte In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Ik ga naar een restaurant in Nederland. Daar bestel ik een glas water. De ober vraagt

Nadere informatie

Uitzicht op de heuvels 10 km van Kabaya Uitzicht op de heuvels ten noorden van Kabaya. Ongeveer 7 km van het dorp.

Uitzicht op de heuvels 10 km van Kabaya Uitzicht op de heuvels ten noorden van Kabaya. Ongeveer 7 km van het dorp. Verblijf van Tautvydas Rindzevicius in Kabaya/RWANDA in het kader van het bezoek aan wezen en kwetsbare kinderen gesponsord door de Jyambere stichting. Inleiding Tijdens de periode van juli-augustus 2015,

Nadere informatie

Spekkoek. Op de terugweg praat zijn oma de hele tijd. Ze is blij omdat Igor maandag mag komen werken.

Spekkoek. Op de terugweg praat zijn oma de hele tijd. Ze is blij omdat Igor maandag mag komen werken. Spekkoek Oma heeft de post gehaald. Er is een brief van de Sociale Werkplaats. Snel scheurt ze hem open. Haar ogen gaan over de regels. Ze kan het niet geloven, maar het staat er echt. Igor mag naar de

Nadere informatie

Winterboek. Groep 3/4

Winterboek. Groep 3/4 Winterboek Groep 3/4 inhoud blz. Winter 3 1. Slaap 4 2. Glad 5 3. Geheime plekjes 6 4. Dikke jas 7 5. Dikke vacht 8 6. Vogels voeren 9 7. Broeden in de winter 10 8. Het land van de Eskimo 11 Werkblad winter

Nadere informatie

Logeren bij mijn vriendin

Logeren bij mijn vriendin Logeren bij mijn vriendin [social_share] Zaterdag ochtend ging ik al heel vroeg uit bed om 07:00 om precies te zijn. Ik had afgesproken met mijn beste vriendin in Rotterdam, voor de eerste keer zijn we

Nadere informatie

Stufe 1. Kreuzen Sie die richtige(n) Lösung(en) an. 1. Waar kom je a) van. b) vandaan. c) vandaag. 2. u Duitse? a) Bent b) Ben c) Zijn

Stufe 1. Kreuzen Sie die richtige(n) Lösung(en) an. 1. Waar kom je a) van. b) vandaan. c) vandaag. 2. u Duitse? a) Bent b) Ben c) Zijn Stufe 1 i1 Kreuzen Sie die richtige(n) Lösung(en) an. 1. Waar kom je a) van. b) vandaan. c) vandaag. 2. u Duitse? a) Bent b) Ben c) Zijn 3. heet jij? a) Wie b) Wat c) Hoe 4. Hoe gaat het met? a) jou b)

Nadere informatie

Ze moet wel twee keer zo veel eten als Anne, en altijd weer die pillen vooraf.

Ze moet wel twee keer zo veel eten als Anne, en altijd weer die pillen vooraf. 1. Susan Susan ligt op een bed in haar tuinhuisje. De twee deuren van het huisje staan wijd open, zodat er frisse lucht naar binnen komt. Vanuit haar bed kan Susan precies tussen de struiken door de achterdeur

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 4 Wonen

Spreekopdrachten thema 4 Wonen Spreekopdrachten thema 4 Wonen Opdracht 1 bij 4.1 ** Uitleg voor de docent: Op de volgende pagina vind je een blad met plaatjes. Knip de plaatjes uit en doe ze in een envelop. Geef elk tweetal een envelop.

Nadere informatie

Scandinavië en Baltische staten

Scandinavië en Baltische staten Scandinavië en Baltische staten 1 / 19 2 / 19 3 / 19 4 / 19 5 / 19 6 / 19 7 / 19 8 / 19 9 / 19 10 / 19 11 / 19 12 / 19 13 / 19 14 / 19 15 / 19 16 / 19 Hele gezellig avond gehad en na nog een lekker ontbijtje

Nadere informatie

Afval Anne en de Sorteerbrigade

Afval Anne en de Sorteerbrigade Afval Anne en de Sorteerbrigade Verhaal ontwikkeld voor educatieproject Afval groep 3 School en Cultuur Veenendaal 2014 Geschreven door: Sanne Heymann Tekeningen door: Sjoerd Kreijns Dit is Afval Anne.

Nadere informatie

Verslag Roemenië reis 11 mei 2013 t/m 14 mei 2013 Gerjan Visscher, Wim de Jonge, Harma Koers, Gerrie Knol en Tiny Bergman

Verslag Roemenië reis 11 mei 2013 t/m 14 mei 2013 Gerjan Visscher, Wim de Jonge, Harma Koers, Gerrie Knol en Tiny Bergman Verslag Roemenië reis 11 mei 2013 t/m 14 mei 2013 Gerjan Visscher, Wim de Jonge, Harma Koers, Gerrie Knol en Tiny Bergman Het is zaterdag 11 mei 2013. De wekker loopt af om 03.00 uur. Oei, wat is het vroeg.

Nadere informatie

Saam bou aan die toekoms

Saam bou aan die toekoms Nieuws over Stichting Table Mountain en onze jubileum reis naar Zuid-Afrika. View this email in your browser Saam bou aan die toekoms Lieve mensen, Over één dag is het zover: op 12 december vliegen we

Nadere informatie

~~Weekly Diary~~ Week 2

~~Weekly Diary~~ Week 2 ~~Weekly Diary~~ Week 2 [social_share] Zondag 06-01-2013 Een heerlijk rustig dagje, dus eigenlijk niks bijzonders gedaan. Maandag 07-01-2013 Aan het werk geweest, er was weer genoeg te doen op de kinderboerderij.

Nadere informatie

~~Weekly Diary~~ Week 2

~~Weekly Diary~~ Week 2 ~~Weekly Diary~~ Week 2 [social_share] Zondag 06-01-2013 Een heerlijk rustig dagje, dus eigenlijk niks bijzonders gedaan. Maandag 07-01-2013 Aan het werk geweest, er was weer genoeg te doen op de kinderboerderij.

Nadere informatie

De voordelen van hardlopen

De voordelen van hardlopen Hardloop tips De voordelen van hardlopen Zodra het buiten lekker weer wordt zie je overal om je heen mensen in hun hardloopschoenen springen. Op een mooie lenteof zomerdag is het heerlijk om na het werk

Nadere informatie

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen 1. Print deze tekst 2. Download het geluidsbestand en luister Je gaat een toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen maken. Dit is een leestoets. De toets heeft vijf delen. Deel A, B, C, D en E. Deze toets

Nadere informatie

Help, mijn papa en mama gaan scheiden!

Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Joep ligt in bed. Hij houdt zijn handen tegen zijn oren. Beneden hoort hij harde boze stemmen. Papa en mama hebben ruzie. Papa en mama hebben vaak ruzie. Ze denken

Nadere informatie

Dit is een download bij het artikel Omdat je het kunt uit JOP COACH magazine, nr

Dit is een download bij het artikel Omdat je het kunt uit JOP COACH magazine, nr Honger! (voor jonge kinderen) Drie kinderen lopen naar school. Opeens zien ze een heel rare man in oude kleren. Hij vraagt om een beetje geld voor eten. Natuurlijk schrikken de kinderen en denken ze aan

Nadere informatie

Wat kan ik voor u doen?

Wat kan ik voor u doen? 139 139 HOOFDSTUK 9 Wat kan ik voor u doen? WOORDEN 1 1 Peter is op vakantie. Hij stuurde mij een... uit Parijs. a brievenbus b kaart 2 Ik heb die kaart gisteren.... a ontvangen b herhaald 3 Bij welke...

Nadere informatie

Take a look at my life week 5&6

Take a look at my life week 5&6 Take a look at my life week 5&6 Maandag 27 januari 2014 Zou vandaag gaan werken, maar heb op het laatste moment afgezegd omdat het nogal glad was op de weg. Dus ik durfde het niet aan om op de fiets naar

Nadere informatie

De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal!

De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! Hé hoi, hallo! Ik zal me even voorstellen. Ik ben Bloem. Bloem van Plastic. Maar je mag gewoon Bloem zeggen. Wow! Wat goed dat jullie even

Nadere informatie

afgeven de kleur gaat in de Dit rode overhemd moet je apart wassen, want het g a. andere kleren zitten

afgeven de kleur gaat in de Dit rode overhemd moet je apart wassen, want het g a. andere kleren zitten Woordenlijst bij hoofdstuk 7 Deel 1 aanhebben (kleren) dragen Hij h een warme trui a, want het is koud. afgeven de kleur gaat in de Dit rode overhemd moet je apart wassen, want het g a. andere kleren zitten

Nadere informatie

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN?

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt met het spelen van games. Je beseft dat je hierdoor in de problemen kunt raken: je huiswerk lijdt

Nadere informatie

Hoe lang duurt geluk?

Hoe lang duurt geluk? Hoe lang duurt geluk? Op dit moment ben ik gelukkig. Na veel pech ben ik dan eindelijk een vrolijke schrijver. Mijn roman is goed gelukt. En ik verdien er veel geld mee. En ik heb ook nog eens een mooie,

Nadere informatie

Zondag, 18 oktober 2015.

Zondag, 18 oktober 2015. Zondag, 18 oktober 2015. Nadat we gisteren eerst nog de familiedag hadden gevierd, heel gezellig, met haast iedereen, Heeft Ria mij weggebracht naar het station van Hengelo. Vincent, Angelique, Bobbie

Nadere informatie

De honden zijn ook helemaal gelukkig dat ze er weer is.

De honden zijn ook helemaal gelukkig dat ze er weer is. De opwarmende aarde 2010 begint heel anders dan gedacht. Ondanks onze erg gezellige tijd samen heeft Glenn bedacht dat de afstand te groot is en hij brengt het niet zo tactisch. Niet alles wat recht lijkt

Nadere informatie

Het Groene Hart. 5 t/m 9 april 2012

Het Groene Hart. 5 t/m 9 april 2012 Het Groene Hart 5 t/m 9 april 2012 Donderdag 5 april Heel - Hekendorp 163 km Hekendorp - Gouda 23 km Pasen staat weer voor de deur en dat betekent voor ons 5 vrije dagen. Daar Janneke en Arnold, dochter

Nadere informatie

Wintersport Pontresina. 24 februari t/m 3 maart

Wintersport Pontresina. 24 februari t/m 3 maart Wintersport 2001 Pontresina 24 februari t/m 3 maart zaterdag 24 februari 2001 985 km Om kwart over zes weggereden. De weg is besneeuwd en plaatselijk glad. Even over de grens begint het al gauw weer te

Nadere informatie

Wat zoal voorafging & Dag 1 naar Boekarest

Wat zoal voorafging & Dag 1 naar Boekarest Wat zoal voorafging & Dag 1 naar Boekarest Hallo allemaal, Eerst even laten weten dat we goed en veilig aangekomen zijn zonder problemen. Leuk dat jullie weer met ons meereizen, we zullen proberen jullie

Nadere informatie

En? zegt mijn moeder, die haar nieuwe zomerjurkje laat zien: Wat vind je ervan? Mooi. Ik zeg niets meer dan dat, want ik weet dat ik er geen verstand

En? zegt mijn moeder, die haar nieuwe zomerjurkje laat zien: Wat vind je ervan? Mooi. Ik zeg niets meer dan dat, want ik weet dat ik er geen verstand En? zegt mijn moeder, die haar nieuwe zomerjurkje laat zien: Wat vind je ervan? Mooi. Ik zeg niets meer dan dat, want ik weet dat ik er geen verstand van heb. De vorige keer zei ik dat de nieuwe broek

Nadere informatie

Elke middag loopt Fogg van zijn huis naar de Club. Om een spelletje kaart te spelen. Er wordt altijd om geld gespeeld. En als Fogg wint, geeft hij

Elke middag loopt Fogg van zijn huis naar de Club. Om een spelletje kaart te spelen. Er wordt altijd om geld gespeeld. En als Fogg wint, geeft hij Rijk Phileas Fogg is een vreemde man. Hij is erg rijk. Maar niemand weet hoe hij aan zijn geld komt. Een baan heeft hij namelijk niet. Toch woont hij in een groot huis, midden in Londen. In zijn eentje.

Nadere informatie

Eindverslag zomerkamp 2016 Oosterzee, Friesland 18 juli t/m 22 juli 2016

Eindverslag zomerkamp 2016 Oosterzee, Friesland 18 juli t/m 22 juli 2016 Eindverslag zomerkamp 2016 Oosterzee, Friesland 18 juli t/m 22 juli 2016 Maandag 18 juli We vertrekken vanaf de locatie Koningsbelt met 25 leerlingen, 10 begeleiders en aanvullende gezinsleden zoals een

Nadere informatie

Oh kom er eens kijken,

Oh kom er eens kijken, Oh kom er eens kijken, De schapen staan er weer lekker droog bij. 3 December s middags is het zover. We hebben regen en natte sneeuw en het modderniveau stijgt met de minuut. Elke keer als we langskomen

Nadere informatie

REGELS. Onderstreep de pluralisvorm in de zin.

REGELS. Onderstreep de pluralisvorm in de zin. 61 61 REGELS 1 Onderstreep de pluralisvorm in de zin. 1 Ik woon met mijn gezin in een rijtjeshuis met vier slaapkamers. 2 De vijf appartementen in deze flat zijn heel klein. 3 Hij heeft een groot huis

Nadere informatie

U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen.

U leert in deze les toestemming vragen. Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. TOESTEMMING VRAGEN les 1 spreken inleiding en doel U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. Bij toestemming vragen is het belangrijk dat je het op een

Nadere informatie

Voorjaar Midden- en Zuid-Frankrijk. 5 t/m 17 mei

Voorjaar Midden- en Zuid-Frankrijk. 5 t/m 17 mei Voorjaar 2010 Midden- en Zuid-Frankrijk 5 t/m 17 mei Woensdag 5 mei 2010 811 km Om half negen op weg. Via Maastricht naar Metz waar we inkopen deden. Vlot door en bij Châlon de snelweg af en binnendoor

Nadere informatie

Take a look at my life 12

Take a look at my life 12 Take a look at my life 12 Verslaafd aan foto,s maken. Elke dag weer mijn mobiel uit me zak halen en foto,s maken van de dingen die ik mee maak of tegenkom. Er zijn al zoveel mensen die gebruik maken van

Nadere informatie

Take a look at my life 50

Take a look at my life 50 Take a look at my life 50 Vorige week kwam er geen weekverslag online omdat het me niet lukte om hem te maken. Nu kan je dus van twee weken mee lezen. Al zal er vrij weinig extra foto,s zijn omdat ik een

Nadere informatie

Une Belle Histoire Nou, daar sta je dan. Met je goede gedrag, langs de snelweg in Belgie met een lekke achterband. Maar wacht, ik ga veel te snel. Vrijdagochtend zouden we met 14 Goodfellas vertrekken

Nadere informatie

Take a look at my life 48

Take a look at my life 48 Take a look at my life 48 Verslaafd aan foto,s maken. Elke dag weer mijn mobiel uit me zak halen en foto,s maken van de dingen die ik mee maak of tegenkom. Er zijn al zoveel mensen die gebruik maken van

Nadere informatie

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst.

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst. Interview op zaterdag 16 mei, om 12.00 uur. Betreft een alleenstaande mevrouw met vier kinderen. Een zoontje van 5 jaar, een dochter van 7 jaar, een dochter van 9 jaar en een dochter van 12 jaar. Allen

Nadere informatie

Moezel: Moselsteig Deel 2: Bullay - Zeltingen. 13 t/m 15 februari 2017

Moezel: Moselsteig Deel 2: Bullay - Zeltingen. 13 t/m 15 februari 2017 Moezel: Moselsteig Deel 2: Bullay - Zeltingen 13 t/m 15 februari 2017 Maandag 13 feb Heel - Reil 220 km De weerberichten hadden al geruime tijd aangegeven dat er een paar mooie zonnige dagen zouden komen

Nadere informatie

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen 1. Print deze tekst 2. Download het geluidsbestand en luister Je gaat een toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen maken. Dit is een leestoets. De toets heeft vijf delen. Deel A, B, C, D en E. Deze toets

Nadere informatie

Reisverslag India 2008 Deel 2.

Reisverslag India 2008 Deel 2. Reisverslag India 2008 Deel 2. Dag 22 - Zaterdag 25 oktober 2008. Zaterdag vroeg naar Bangalore gevlogen waar Hans en Gerda ons stonden op te wachten. s Middags de stad in geweest om nog e.e.a. te kopen.

Nadere informatie

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht.

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht. 1. Joris Hé Roos, fiets eens niet zo hard. Roos schrikt op en kijkt naast zich. Recht in het vrolijke gezicht van Joris. Joris zit in haar klas. Ben je voor mij op de vlucht?, vraagt hij. Wat een onzin.

Nadere informatie

Vakantie in Weert. Vakantiepark Weerterbergen. 29 augustus tot en met 5 september 2014 M A I C K L E G O N N I E T H E O

Vakantie in Weert. Vakantiepark Weerterbergen. 29 augustus tot en met 5 september 2014 M A I C K L E G O N N I E T H E O Vakantie in Weert 29 augustus tot en met 5 september 2014 Vakantiepark Weerterbergen G O N N I E M A I C K L E T H E O Reisleider Theo haalt de bus bij het kantoor van Tendens op. Waar woont Gonnie nou

Nadere informatie

Noorwegen. Gemaakt door Emma Scheepstra

Noorwegen. Gemaakt door Emma Scheepstra Noorwegen Gemaakt door Emma Scheepstra 1 Inhoudsopgave Dag 1: Aankomst... 3 Dag 2: Naar school en het zwembad... 4 Dag 3: Naar school en naar een klimbos... 5 Dag 4: Naar het zwembad en naar de stad...

Nadere informatie

sarie, mijn vriend kaspar en ik

sarie, mijn vriend kaspar en ik sarie, mijn vriend kaspar en ik Leen Verheyen sarie, mijn vriend kaspar en ik is een theatertekst voor kinderen vanaf 4 jaar en ging in première op 12 september 2009 bij HETPALEIS in Antwerpen 1 ik: het

Nadere informatie

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA Hotel Hallo - Thema 4 Hallo opdrachten OPA EN OMA 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en

Nadere informatie

MundoRado reis naar Maleme, Kreta.

MundoRado reis naar Maleme, Kreta. MundoRado reis naar Maleme, Kreta. Op maandag 9 juni was het zover. We gingen op vakantie naar het mooie eiland Kreta en om precies te zijn, naar Maleme. Om 12.00 uur moesten wij ons verzamelen op Schiphol

Nadere informatie

London. klas 2B kompas. Dagboek: Gemaakt door Stacey Wilbrink

London. klas 2B kompas. Dagboek: Gemaakt door Stacey Wilbrink London klas 2B kompas Dagboek: Gemaakt door Stacey Wilbrink Dag 1 Klas 2b van het kompas moesten allemaal verzamelen op het station Breda. Daar werden de kinderen uitgezwaaid door hun ouders. De kinderen

Nadere informatie

~~Weekly Diary 21~~ [social_share]

~~Weekly Diary 21~~ [social_share] ~~Weekly Diary 21~~ [social_share] Eind mei alweer, nog een week en dan zitten we in Juni de maand waarin mijn mannetje jarig is en mijn beste vriendin ook. Maar zover is het nog niet. Helaas nog steeds

Nadere informatie

Boedapest. Passau. Wenen. Vertrek naar Roemenië. Woensdag 7 februari 2013

Boedapest. Passau. Wenen. Vertrek naar Roemenië. Woensdag 7 februari 2013 Vertrek naar Roemenië Woensdag 7 februari 2013 Vanmiddag richting mijn zoon en schoondochter gereden, want zij wil mij wegbrengen naar Voorthuizen. Vanmiddag bracht Alice mij nog veel dozen met medicijnen

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen 1. Print deze tekst 2. Download het geluidsbestand en luister Je gaat een toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen maken. Dit is een leestoets. De toets heeft vijf delen. Deel A, B, C, D en E. Deze toets

Nadere informatie

Winter 2013. Zuid-Frankrijk. 5 t/m 16 februari

Winter 2013. Zuid-Frankrijk. 5 t/m 16 februari Winter 2013 Zuid-Frankrijk 5 t/m 16 februari Dinsdag 5 februari 2013 563 km Om negen uur vertrokken. Eerst naar Geldern omdat onze camperdealer een verkeerd aangesloten kabel van de koelkast nog goed moest

Nadere informatie

Hier volgt een dagboekverslag van het schoolreisje met de zesde klas van de Chr. Lagere school naar "Jeugdland ", in Ellecom.

Hier volgt een dagboekverslag van het schoolreisje met de zesde klas van de Chr. Lagere school naar Jeugdland , in Ellecom. Hier volgt een dagboekverslag van het schoolreisje met de zesde klas van de Chr. Lagere school naar "Jeugdland ", in Ellecom. Onze meester was daar meneer den Ouden. 22 mei 1956 Afscheid van school. We

Nadere informatie

Het restaurant in Otterlo.

Het restaurant in Otterlo. Het verslag van mijn spontane actie/uitdaging handbikend van Enschede naar Scherpenzeel en terug. Een totale afstand van 259,92 km en heb hier zowel de zaterdag als de zondag 12 uur over gedaan (inclusief

Nadere informatie

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn:

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn: A Klein Kontakt Het is alweer eind maart wanneer dit Kontakt uitkomt, het voorjaar lijkt begonnen, veel kinderen hebben kweekbakjes met groentes in de vensterbank staan, die straks de tuin in gaan. Over

Nadere informatie

Dag 2 - Eentje die je niet snel vergeet

Dag 2 - Eentje die je niet snel vergeet Dag 2 - Eentje die je niet snel vergeet Hallo mede reisgenoten, Allereerst heel hartelijk bedankt voor jullie mails, dat doet ons goed en we kijken er ook naar uit. Voordat we over vandaag vertellen nog

Nadere informatie

Ons vakantieverblijf in De Lutte.

Ons vakantieverblijf in De Lutte. Ons vakantieverblijf in De Lutte. Louwra Herman Arwin Els Barry Will Frans Marjolein Willie VRIJDAG 21-06-2013 Vandaag begint onze vakantie. Arwin en Herman stappen in de bus in Veenendaal en de andere

Nadere informatie

HARTELIJK BEDANKT: SCHRIJVER: Racheal

HARTELIJK BEDANKT: SCHRIJVER: Racheal HARTELIJK BEDANKT: SCHRIJVER: Racheal Brief schrijven, HELP IK KAN HET NIET ALLEEN. En toen kwamen de acties opgang. Een PowerPoint in de klas, oproep door Jennifer (mijn coach) van Kienhuis Hoving, een

Nadere informatie

Verslag Comenius uitwisseling mavo Turkije 31 mei t/m 6 juni 2014

Verslag Comenius uitwisseling mavo Turkije 31 mei t/m 6 juni 2014 Verslag Comenius uitwisseling mavo Turkije 31 mei t/m 6 juni 2014 Zaterdag, 31 mei Na een aangename vlucht kwamen wij in Istanbul St. Gokcan aan en werden na een lange wachttijd bij de pascontrole van

Nadere informatie

Verhaal- en kleurboek voor kinderen. Instituut voor Islamitische Studies en Publicaties

Verhaal- en kleurboek voor kinderen. Instituut voor Islamitische Studies en Publicaties Verhaal- en kleurboek voor kinderen Instituut voor Islamitische Studies en Publicaties In naam van Allâh, de Weldadige, de Genadige 3 Het is half acht s avonds. Fazilah en Djamiel dekken samen de tafel.

Nadere informatie

Take a look at my life week 26

Take a look at my life week 26 Take a look at my life week 26 Zo weer een week voorbij, wat vliegen ze ineens om. Voorheen gingen mijn dagen nooit zo snel maar nu met een kleine in huis kom ik gewoon tijd te kort. Daan is inmiddels

Nadere informatie

Het allerleukste meisje

Het allerleukste meisje > > 0 0 0 Het allerleukste meisje Er zijn meisjes die het liefst met poppen spelen er zijn meisjes die vaak voor de spiegel staan er zijn meisjes die zich als een bruid verkleden en dan wensen dat ze ooit

Nadere informatie

Vakantie Valkenburg Andre-Menie-Sander-Ruddy-Minie-Jan-Herwig. Reisbegeleiders: Reina en Lea

Vakantie Valkenburg Andre-Menie-Sander-Ruddy-Minie-Jan-Herwig. Reisbegeleiders: Reina en Lea Vakantie Valkenburg 2013 Andre-Menie-Sander-Ruddy-Minie-Jan-Herwig Reisbegeleiders: Reina en Lea Maandag 24 juni 2013 Na gezellig afscheid genomen te hebben, reden we van Arnhem naar Veenendaal om daar

Nadere informatie

1 Vinden de andere flamingo s mij een vreemde vogel? Dat moeten ze dan maar zelf weten. Misschien hebben ze wel gelijk. Het is ook raar, een flamingo die jaloers is op een mens. En ook nog op een paard.

Nadere informatie

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg Pasen met peuters en kleuters Beertje Jojo is weg Thema Maria is verdrietig, haar beste Vriend is er niet meer. Wat is Maria blij als ze Jezus weer ziet. Hij is opgestaan uit de dood! Wat heb je nodig?

Nadere informatie

De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal!

De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! Hé hoi, hallo! Ik zal me even voorstellen. Ik ben Bloem. Bloem van Plastic. Maar je mag gewoon Bloem zeggen. Wow! Wat goed dat jullie even

Nadere informatie

Van Overloon naar de Christinehoeve.

Van Overloon naar de Christinehoeve. Van Overloon naar de Christinehoeve. Carnavalsbeeld in Overloon. Ons eten bij de Heksenboom. Het eten is goed, de bediening heel attent en aardig, de lucht is weer blauw aan het worden en kinderen van

Nadere informatie