Met de praktische leerlijn leg je de basis om een echte vakman of vakvrouw te worden. Het bereidt je voor op een vervolgopleiding

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Met de praktische leerlijn leg je de basis om een echte vakman of vakvrouw te worden. Het bereidt je voor op een vervolgopleiding"

Transcriptie

1 Vmbo Ontdek je talenten Op het vmbo van het Roelof van Echten College komt jouw talent tot bloei. Het vmbo kent verschillende leerlijnen, afdelingen en locaties. Afhankelijk van de richting die je volgt en het leerjaar waar je in zit, ga je naar een van onze locaties: Griendtsveenweg of Park Dwingeland. Wil je later richting (motor)voertuigentechniek dan krijg je vanaf het derde jaar les in ons nieuwe opleidingscentrum voor voertuigentechniek, transport & logistiek en mechanisatie. Leerlijnen & locaties Elke leerling is anders, dat beseffen we heel erg goed. Om iedere leerling het onderwijs te bieden dat het beste bij hem of haar past, bieden we verschillende leerlijnen aan: de vmbo T leerlijn (theoretische leerlijn); de vmbo P leerlijn (praktische leerlijn); de vmbo+ leerlijn (de leerlijn met extra zorg). Het vmbo kent verschillende locaties. Leerlingen van de onder- en bovenbouw van de theoretische leerlijn krijgen les op locatie Park Dwingeland. Alle andere vmbo-leerlingen gaan de locatie Griendtsveenweg. Het Roelof van Echten College is bezig met het realiseren van twee nieuwe schoolgebouwen. Kom je volgend jaar bij ons op school dan is de kans groot dat je daar les zult krijgen. Met de praktische leerlijn leg je de basis om een echte vakman of vakvrouw te worden. Het bereidt je voor op een vervolgopleiding in het mbo. In de bovenbouw kun je kiezen uit verschillende sectoren en afdelingen: Sector Techniek met de afdelingen: Bouwen, Wonen & Interieur (BWI) Metaal, Media, Installatie- en Elektro techniek (MMIE) Voertuigentechniek, Transport & Logistiek en Mechanisatie (VTLM) Informatie- en Communicatietechnologie (ICT) Sector Zorg & Welzijn met de afdelingen: Zorg & Welzijn Sport, Dienstverlening & Veiligheid Sector Economie met de afdelingen: Handel & Administratie Mode & Commercie Met een diploma vmbo P Basis stroom je door naar niveau 2 en een diploma Kader naar niveau 3 of 4 van het mbo. Verderop lees je meer over alle sectoren en afdelingen. Praktische leerlijn De praktische leerlijn biedt afwisseling tussen theorie en praktijk, maar de nadruk ligt op de praktijk. Deze leerlijn is heel geschikt voor leerlingen die graag leren door met de praktijk bezig te zijn.

2 Ontdek je talenten Theoretische leerlijn Met de theoretische leerlijn biedt het Roelof van Echten College afwisseling tussen theorie en praktijk, maar ligt de nadruk op de theorie. Deze leerlijn is bedoeld voor leerlingen die willen leren om zelfstandig of samen met andere leerlingen opdrachten uit te werken. Je wordt goed voorbereid op een vervolgopleiding in het mbo. In de bovenbouw krijg je dan te maken met verschillende beroepsvelden (sectoren). Dit noemen we ook wel het Intersectoraal Programma. Zo krijg je inzicht in de sectoren Economie, Zorg & Welzijn en Techniek. Op deze manier ontdek je zelf wat jij leuk vindt en waar jij goed in bent. Dat is belangrijk voor de beroepskeuze die je moet maken op het mbo. Met een vmbo T-diploma kun je doorstromen naar niveau 3 of 4 van het mbo en eventueel ook naar de havo. Vmbo+ De + in deze leerlijn staat voor extra. Extra zorg en ondersteuning en eventueel een aangepast programma. Deze leerlijn wordt daarom ook wel het leerwegonder steunend onderwijs (LWOO) genoemd. Het is bedoeld voor leerlingen van wie verwacht wordt dat ze met wat extra zorg en begeleiding het reguliere vmbo-programma kunnen volgen. Mavo: opstap naar havo Voor leerlingen die later graag door willen leren op de havo hebben wij een speciale route: de mavo. Op de mavo ga je al vanaf de brugklas naar de locatie aan de Julianastraat, waar ook de havo zich bevindt. Zo kun je alvast wennen aan de omgeving van de havo. Het vakkenpakket op de mavo is ook helemaal afgestemd op de havo. Het verschil met vmbo T is dat je op het vmbo voorbereid wordt op een vervolgopleiding in het mbo. Twijfel je tussen mavo en TL? Neem dan zeker ook een kijkje op locatie Julianastraat. Begeleiding Wij hebben ons onderwijs zo ingericht, omdat we willen dat jij het onderwijs krijgt dat bij jou past. Dat zorgt ervoor dat jij met plezier naar school gaat en dat de aansluiting met het mbo en de arbeidsmarkt beter wordt. Bij de keuzes die jij moet maken, krijg je natuurlijk de juiste begeleiding. Samen met je decaan en mentor krijg je een uitgebreide oriëntatie op vervolgopleidingen en beroepen. Naast loopbaanbegeleiding kun je ook op andere gebieden hulp krijgen. Denk bijvoorbeeld aan ondersteuning bij leer problemen, remedial teaching en een sociale vaardig heids training. Samen zorgen we ervoor dat jij het maximale uit jouw vmbo-opleiding haalt. Omdat iedere leerling anders is en andere dingen nodig heeft, kent het LWOO verschillende varianten. Een leerling die extra hulp nodig heeft, kan zo toch zijn reguliere vmbo-diploma halen. Daarmee stroomt hij/zij door naar niveau 2, 3 of 4 van het mbo. Postbus BD Hoogeveen tel (0528)

3 Vmbo P Sector Economie De theoretische leerlijn van het RvEC In de bovenbouw van de theoretische leerlijn krijg je te maken met verschillende beroepsvelden (sectoren). Zo krijg je een goed inzicht in de sectoren Economie, Zorg & Welzijn en Techniek. Op deze manier ontdek je zelf wat jij leuk vindt en waar jij goed in bent. Dat is belangrijk voor de beroepskeuze die je moet maken op het mbo. Met een vmbo T-diploma kun je door stromen naar niveau 3 of 4 van het mbo en eventueel ook naar de havo. Binnen de praktische leerlijn kun je twee afdelingen kiezen in de sector Economie: Handel & Administratie Mode & Commercie. Handel & Administratie Met de afdeling Handel & Administratie kies je voor een carrière richting administratie, banken en verzekeringen, detailhandel of internationale handel. Deze afdeling is geschikt voor leerlingen die goed en nauwkeurig kunnen werken. Sociale vaardigheden zoals klantvriendelijk heid en spreekvaardigheid komen ook van pas. En goed samenwerken en representatief over komen is natuurlijk belangrijk. Methode Link Op het Roelof van Echten College wordt gewerkt met de methode Link. Binnen deze methode werk je voor de Gemeente Link aan de Lek. Dit is een niet bestaand plaatsje, waar je allerlei opdrachten voor moet uitvoeren. Je vindt in de computer allerlei bedrijven uit de detailhandel (winkels) en het bedrijfsleven (kantoren en instellingen.) De opdrachten leiden je op voor een baan in een winkel of op een kantoor. Handel & Administratie biedt je een programma aan voor zowel de basisberoepsgerichte als de kaderberoepsgerichte leerweg. De opleiding bestaat uit verschillende onderdelen. Zo werken we bij het onderdeel professionele vaardigheden aan je rekenvaardigheden en leer je om systematisch te werken. Maar je leert ook hoe je moet boekhouden, hoe je omgaat met een kassa of hoe je een etalage inricht. Daarnaast besteden we aandacht aan werkzaamheden op afdelingen als een receptie, magazijn, inkoop, verkoop of administratie. En je krijgt algemeen vormende vakken als Nederlands, Engels, Economie en maatschappijleer.

4 Sector Economie Mode & Commercie Vind je het leuk om creatief bezig te zijn? Dan is de afdeling Mode & Commercie iets voor jou. Deze opleiding bereidt je voor op een vervolgopleiding richting Mode & Design, een commerciële opleiding Detailhandel, Mediavormgeving, Uiterlijke verzorging, Reclame of richting kunst, media en theater. Naast de algemeen vormende vakken als Nederlands, Engels en Godsdienst krijg je ook de vakken Tekenen en Mode & Commercie. Je bent hier veel creatief bezig door te tekenen, collages te maken, combineren, presenteren en reclametekenen. Je werkt op allerlei manieren met textiel, verf en stoffen. Daarnaast ben je veel bezig met ontwerpen, naaien en kleding veranderen. Dit alles wordt ook toegepast in de praktijk. Het Roelof van Echten College werkt veel samen met het Alfa-college en de detailhandel in Hoogeveen. Dit betekent dat je alleen of in groepjes bedrijven bezoekt om opdrachten in de praktijk uit te voeren. Ook een excursie naar een stad is een vast onderdeel. Je bezoekt dan een modeontwerper en een groot warenhuis. Hiervan wordt in de weken daarna een prachtig excursiewerkstuk gemaakt. Jaarlijkse modeshow Het absolute hoogtepunt voor de leerlingen van de afdeling Mode & Commercie is de modeshow. Ieder jaar organiseren de leerlingen zelf een modeshow. Daarbij doen ze alles zelf: ze ontwerpen en maken hun eigen kleding, regelen kleding bij winkels om te showen, maken hun eigen decor en zorgen zelf voor de catering, zoeken sponsoren enzovoort. Kortom, de afdeling Mode & Commercie is jouw afdeling als je het leuk vindt om creatief bezig te zijn en commercieel te denken. Met deze opleiding kun je later aan de slag als modeontwerper, verkoopster of bedrijfsleider in de detailhandel, vorm gever, interieuradviseur of illustrator. Postbus BD Hoogeveen tel (0528)

5 Vmbo P Sector Techniek De theoretische leerlijn van het RvEC In de bovenbouw van de theoretische leerlijn krijg je te maken met verschillende beroepsvelden (sectoren). Zo krijg je een goed inzicht in de sectoren Economie, Zorg & Welzijn en Techniek. Op deze manier ontdek je zelf wat jij leuk vindt en waar jij goed in bent. Dat is belangrijk voor de beroepskeuze die je moet maken op het mbo. Met een vmbo T-diploma kun je door stromen naar niveau 3 of 4 van het mbo en eventueel ook naar de havo. Binnen de praktische leerlijn kun je verschillende afdelingen kiezen in de sector Techniek: Bouwen, Wonen & Interieur (BWI) Metaal, Media, Installatie- en Elektrotechniek (MMIE) Voertuigentechniek, Transport & Logistiek en Mechanisatie (VTLM) ICT Met iedere afdeling leg jij de basis om een echte vakman of vakvrouw te worden op jouw vakgebied. BWI Binnen deze leerwegen volg je zowel theoretische als beroepsgerichte vakken. Op het Roelof van Echten College worden beide leerwegen tegelijk aangeboden. Je maakt pas vlak voor je examen de keuze in welke leerweg je examen doet. MMIE Met de afdeling Metaal, Media, Installatie- en Elektrotechniek (MMIE) kies je voor een loopbaan in de metaal-, installatie- of elektrotechniek, of in de media. Bij metaal techniek maak je gebruiksvoorwerpen die bestaan uit metaal of kunststof. Met de afdeling Bouwen, Wonen & Interieur (BWI) heb je veel mogelijkheden in bouwbedrijven, weg- en waterbouw, de schildersbranche, woninginrichting, houtmarkten en de metaalindustrie. Alles wat met bouwen, ontwerpen en interieur te maken heeft, komt in deze opleiding aan de orde, zoals funderingen maken, kozijnen maken en plaatsen, metselen, schilderen en reclameschilderen. Maar ook het maken van maquettes. Binnen deze afdeling zijn er twee leerwegen: de basisberoepsgerichte leerweg (BB) en de kaderberoepsgerichte leerweg (KB). Bij BB wordt wat meer praktijk aangeboden, bij KB wat meer theorie.

6 Sector Techniek Daarnaast bestaat er ook nog werktuigbouw. Dit wordt toegepast in onder meer de scheepsbouw, machinebouw en andere constructiebedrijven. Je werkt dan veel met meet- en precisieapparatuur. Elektrotechniek is van belang voor het maken en onderhouden van al onze technische apparaten. Denk bijvoorbeeld aan de verwarming, verlichting, radio, tv en computer. Bij installatietechniek ga je juist aan de slag met het maken van verwarmings installaties of het aanleggen van water- en gasleidingen. Ook in de media komt veel techniek kijken. Denk aan licht- en geluidstechniek bij voorstellingen in het theater. Je moet dan bijvoorbeeld een verlichtingsplan maken, alle installaties opstellen en natuurlijk ervoor zorgen dat alles goed werkt. VTLM Wil je later graag een baan in de voertuigen techniek, transport & logistiek of mechanisatie? Dan is de afdeling Voertuigentechniek, Transport & Logistiek en Mechanisatie (VTLM) echt iets voor jou. Alles wat met mobiliteit te maken heeft, komt aan de orde. Met dit diploma heb je veel carrièremogelijkheden, zoals personen wagentechniek, bedrijfs wagens, transport & logistiek, carrosserie & schade herstel of tweewielertechniek. Maar je kunt ook denken aan ICT, Design en Verkoop in de mobiliteitsbranche. Kies je voor deze afdeling dan krijg je les in ons nieuwe opleidingscentrum voor Voertuigentechniek, Transport & Logistiek en Mechanisatie aan De Stroom in Hoogeveen. In dit opleidingscentrum zitten vmbo, mbo en bedrijfsleven onder één dak. Het voordeel daarvan is dat je werkt met moderne apparaten, voertuigen en materialen. Daarnaast stroom je eenvoudig door naar het mbo en bedrijfsleven. Dichter bij de beroepspraktijk dan dit, kun je niet komen. Ook de afdeling VTLM kent de leerwegen KB en BB, met theoretische en beroepsgerichte vakken. Vlak voor je examen kies je in welke leerweg je examen doet. ICT De afdeling ICT is nieuw en gaat in het schooljaar voor het eerst van start. ICT betekent Informatie en Communicatie Technologie. Het is een opleiding met toekomst, omdat informatie- en communicatie technologie niet meer weg te denken is uit ons dagelijks leven. De afdeling is bedoeld voor leerlingen die graag met computers werken. Je voert opdrachten uit op het gebied van software en hardware. Je leert van alles over ICTtoepassingen. In veel kantoren en bedrijven is automatisering heel belangrijk. De meeste apparaten worden daar door ICT bestuurd. Maar je leert bijvoorbeeld ook over computernetwerken en hoe die op afstand beheerd kunnen worden. Je volgt daarvoor praktijklessen die waarschijnlijk op het Alfa-college gegeven worden. Zo stroom je eenvoudig door naar een vervolgopleiding op het mbo. Leerlingen die deze afdeling kiezen, kunnen zelfs versneld het mbo doen. Je kunt na ongeveer 10 weken je niveau 2-diploma halen in plaats van 2 jaar. En in slechts 3 jaar kun je een niveau 4-diploma halen (normaal 4 jaar). Bij niveau 4 word je voorbereid op het hbo, zodat daar ook weer een jaar winst is te behalen. Met andere woorden: het traject vmbo-mbo-hbo is 2 jaar korter dan normaal. Postbus BD Hoogeveen tel (0528)

7 Vmbo P Sector Zorg & Welzijn De theoretische leerlijn van het RvEC In de bovenbouw van de theoretische leerlijn krijg je te maken met verschillende beroepsvelden (sectoren). Zo krijg je een goed inzicht in de sectoren Economie, Zorg & Welzijn en Techniek. Op deze manier ontdek je zelf wat jij leuk vindt en waar jij goed in bent. Dat is belangrijk voor de beroepskeuze die je moet maken op het mbo. Met een vmbo T-diploma kun je door stromen naar niveau 3 of 4 van het mbo en eventueel ook naar de havo. Binnen de praktische leerlijn kun je twee afdelingen kiezen in de sector Zorg & Welzijn: Sport, Dienstverlening & Veiligheid Zorg & Welzijn Sport, Dienstverlening & Veiligheid Met de opleiding Sport, Dienstverlening & Veiligheid (SDV) word je voorbereid op een beroep in de sport, facilitaire dienstverlening of een uniformberoep. Bij dat laatste kun je denken aan een beroep in de beveiliging, bij de politie of in het leger. Je krijgt naast de algemene vakken als Nederlands, Engels en maatschappijleer veel te maken met sport en bewegen. Binnen de sportlessen maak je naast de algemene sporten ook kennis met nieuwe en uitdagende activiteiten. Denk aan golf, boogschieten en boksen. Zo nu en dan zul je in een groepje zelf een aantal lessen verzorgen of een toernooi organiseren. Bij sommige opdrachten werk je nadrukkelijk samen met studenten van het mbo. Ook ga je op excursie naar de brandweer, politie of de gevangenis. Zo maak je uitgebreid kennis met vervolgopleidingen en beroepen. Met SDV kun je later allerlei beroepen uitoefenen. Zo kun je terecht bij een sportvereniging of als sport instructeur gaan werken in militaire dienst. Er zijn mogelijkheden om door te groeien naar een baan als sportleraar in het onderwijs. Maar je kunt ook als facilitair medewerker aan de slag. Of wat dacht je van een carrière als brandweerman/ vrouw, politieagent of bij de Koninklijke Marechaussee? Binnen SDV wordt ook veel aandacht besteed aan veiligheid. Je leert bijvoorbeeld EHBO, brengt in kaart of een gebouw wel veilig is, geeft een portofooninstructie of organiseert een ontruimingsoefening.

8 Sector Zorg & Welzijn Zorg & Welzijn Met de afdeling Zorg & Welzijn leg je de basis voor een baan in de zorg & welzijnssector. Dat kan van alles zijn: kraam verzorging, bejaardenverzorging of verpleegkundige. Maar je kunt ook kapper worden, schoonheidsspecialist, doktersassistent of kok. Op school werken we aan je sociale vaardigheden, werkhouding en je leert om zowel zelfstandig als samen te werken. Om jou te helpen ontdekken wat het beste bij je past, laten we je kennis maken met beroepen en vervolgopleidingen in de zorg. Daarvoor hebben we onder andere het project Zorg in Beeld. Daarin werkt onze school samen met het Alfa-college en de Stichting Zorgpalet in Hoogeveen. Als leerling van onze school oefen je samen met studenten van het Alfa-college verschillende praktijksituaties. Je leert bijvoorbeeld hoe je een oudere moet wassen, in de rolstoel moet tillen of uit bed moet halen. Je wordt daarbij begeleid door zowel docenten van onze school als docenten van het mbo. Samen spelen jullie rollenspellen rondom het thema ziekenverzorging. Je oefent met communicatievaardigheden, EHBO en het assisteren en verzorgen van zieken en ouderen. Die oefeningen mag je vervolgens in de praktijk brengen tijdens een stage in een van de verzorgingshuizen van Stichting Zorgpalet. Deze samenwerking zorgt ervoor dat de werkwijze van het vmbo en mbo op elkaar afgestemd worden, waardoor de overgang voor jou straks heel soepel verloopt. Daarnaast ontdek je zelf of werken in de zorg & welzijn iets voor jou is. Postbus BD Hoogeveen tel (0528)

9 Vmbo+ Leerlijn met een plus De + in deze leerlijn staat voor extra. Extra zorg en ondersteuning en eventueel een aangepast programma. Het is bedoeld voor leerlingen van wie verwacht wordt dat ze met wat extra zorg en begeleiding het reguliere vmbo-programma kunnen volgen. Leerwegondersteunend onderwijs (LWOO) De vmbo+ leerlijn wordt daarom ook wel het leerwegondersteunend onderwijs (LWOO) genoemd. Omdat iedere leerling anders is en andere dingen nodig heeft, kent het lwoo verschillende varianten: LWOO1 LWOO2 LWOO3 LWOO3 Leerlingen volgen lessen in reguliere vmbo-klassen en krijgen daarbij extra ondersteuning in de vorm van remediale hulp (remedial teaching). Als jij extra hulp nodig hebt, kun je dankzij deze leerlijn toch je reguliere vmbodiploma halen. Daarmee stroom je door naar niveau 2, 3 of 4 van het mbo. LWOO1 Leerlingen van deze variant krijgen een aangepast aantal lessen in kleine groepen. Met de juiste begeleiding haal je in vier jaar je vmbo-diploma. LWOO2 In tegenstelling tot de andere leerlijnen van het vmbo, duurt deze opleiding voor de meeste leerlingen 5 jaar. Ook hier haal je het reguliere vmbo-diploma, maar wordt extra aandacht besteed aan het wegwerken van leerachterstanden en aan sociaal-emotionele problematiek. De lessen worden in een aparte setting en in kleine groepen gegeven.

10 Vmbo+ VM2 VM2 is een nieuwe opleiding binnen de vmbo+ leerlijn. Het is een afkorting en staat voor vmbo, mbo niveau 2. Het Roelof van Echten College en Alfa-college hebben een route ontwikkeld waarmee jij met tijdwinst een niveau 2-diploma mbo haalt voor facilitair medewerker of helpende gezondheidszorg. VM2 is bedoeld voor leerlingen van het LWOO die het leerwerktraject Verzorging volgen. Beide scholen hebben de onderwijsprogramma s op elkaar afgestemd. Ze hebben de dubbelingen eruit gehaald, waardoor jij straks beschikt over de kennis en vaardigheden die je nodig hebt. Het bijzondere is dat je na het behalen van je vmbo-diploma een deel van je vervolgopleiding nog volgt op het Roelof van Echten College. Zo kun je langzaam wennen aan de omstandigheden van het mbo. Vanaf klas 3 maak je al kennis met de manier van werken op het Alfa-college. Door dit in de leerjaren daarop verder uit te bouwen, wordt de aansluiting met het mbo verbeterd en is de kans van slagen groter. Daardoor is de kans dat je uitvalt op het mbo dus ook minder groot. Daarna kun je instromen in alle opleidingen op niveau 3/4 van het mbo. Postbus BD Hoogeveen tel (0528)

11 Vmbo P Theoretische leerlijn De theoretische leerlijn van het RvEC De theoretische leerlijn is bedoeld voor leerlingen die willen leren om zelfstandig of samen met andere leerlingen opdrachten uit te werken. Je krijgt een mix van theorie en praktijk, maar de nadruk ligt op de theorie. Deze leerlijn bereidt je voor op een vervolgopleiding in het mbo. In de bovenbouw krijg je te maken met verschillende beroepsvelden (sectoren). Zo krijg je een goed inzicht in de sectoren Economie, Zorg & Welzijn en Techniek. Op deze manier ontdek je zelf wat jij leuk vindt en waar jij goed in bent. Dat is belangrijk voor de beroepskeuze die je moet maken op het mbo. Met een vmbo T-diploma kun je doorstromen naar niveau 3 of 4 van het mbo en eventueel ook naar de havo. ISP In de bovenbouw van de theoretische leerlijn volg je een Intersectoraal Programma (ISP). Dat zijn vooral praktische lessen, waardoor je kennis maakt met verschillende sectoren, beroepen en stromingen. Je krijgt bijvoorbeeld opdrachten waarbij je veel de computer gebruikt. Ook werk je aan opdrachten buiten de school. Je bezoekt bedrijven, loopt een stage of volgt lessen op het mbo. Zo kun je bijvoorbeeld opdrachten en lessen krijgen rondom het thema pretparken. Je moet dan zelf een pretpark ontwerpen. Op deze manier leer je wat er allemaal bij komt kijken om een pretpark te leiden. Ook onderzoek je welke soorten techniek er in een pretpark te vinden zijn. Zo ontdek je waar jij goed in bent, wat je later graag wilt worden en welke vervolgopleiding je moet kiezen om dat doel te bereiken. Veel thema s in het ISP hebben te maken met toerisme en recreatie.

12 Theoretische leerlijn Internationalisering De wereld is veel groter dan Hoogeveen, Drenthe en Nederland. Daarom kennen we verschillende internationale uit wisselingsprojecten met scholen in Italië en Tsjechië. Je hebt de mogelijkheid om een week in een gastgezin te verblijven van een van de leerlingen van de school in het buitenland. Tijdens die week onderneem je allerlei leuke activiteiten, waardoor je elkaars cultuur leert kennen. Maar je leert ook om te communiceren in het Engels en krijgt te maken met andere gebruiken en gewoonten. Andersom komen de leerlingen van die school natuurlijk ook naar Nederland. Jij mag op jouw beurt dan laten zien hoe het er bij ons in Nederland aan toe gaat. Schakelpropedeuse Als jij het leuk vindt om te leren, wil je misschien later ook wel doorleren op het hbo. Dat kun je doen door eerst een mboopleiding te volgen, maar op het Roelof van Echten College kan het sneller. Via de schakelpropedeuse kun jij in slechts 4 jaar van vmbo-3 naar het hbo! In het derde jaar volg je het Inter sectoraal Programma. In het vierde jaar kun je er dan voor kiezen om de extra module Jong Ondernemen te volgen. In deze module start je met een groepje je eigen bedrijf. Je bedenkt een product en probeert dat ook echt te verkopen. Daarbij heb je net als in een echt bedrijf een taakverdeling. Er is een directeur, een hoofd administratie, iemand voor de PR en reclame en iemand die over het personeel gaat. Jong Ondernemen is eigenlijk een module uit het mbo. Zo leer je bij ons alvast de dingen die je daar nodig hebt. Rond je de module goed af dan krijg je toegang tot de mbo-opleiding Junior Accountmanager op het Alfa-college. Dat is een versnelde opleiding van twee jaar. Met dit diploma (niveau 4) heb jij toegang tot alle vervolgstudies op het hbo. Theorie of praktijk? Met de theoretische leerlijn leer je dus echt niet alleen uit boeken, maar ook in de praktijk. Zo zorgen we ervoor dat jij zelf ontdekt waar jij goed in bent, wat jij leuk vindt en welke vervolgopleiding het beste daarbij past. We willen dat je snel en gemakkelijk doorstroomt naar het mbo of zelfs hbo. De theoretische leerlijn is daarvoor een prima opleiding. Postbus BD Hoogeveen tel (0528)

Vmbo. Ontdek je talenten. Praktische leerlijn. Leerlijnen. Locaties

Vmbo. Ontdek je talenten. Praktische leerlijn. Leerlijnen. Locaties Vmbo Ontdek je talenten Op het vmbo van het Roelof van Echten College komt jouw talent tot bloei. Het vmbo kent verschillende leerlijnen en locaties. Afhankelijk van de richting die je volgt en het leerjaar

Nadere informatie

Surf ook naar www.rvec.nl

Surf ook naar www.rvec.nl Een succesvolle leerloopbaan voor ieder kind Welkom bij Roelof! Het Roelof van Echten College in Hoogeveen is een school voor ieder kind. Wij bieden alle vormen van onderwijs aan: praktijkonderwijs, leerwegondersteunend

Nadere informatie

Drechtsteden College. De school waar ik mezelf kan zijn! vmbo. Techniek Zorg & Welzijn Economie

Drechtsteden College. De school waar ik mezelf kan zijn! vmbo. Techniek Zorg & Welzijn Economie Drechtsteden College De school waar ik mezelf kan zijn! Techniek Zorg & Welzijn Economie vmbo Je zit in groep 8 en je hebt een VMBOadvies gekregen. Maar welke school past nu het beste bij je? Waar voel

Nadere informatie

Sikkel Schooljaar PROFIELEN IN HET VMBO

Sikkel Schooljaar PROFIELEN IN HET VMBO PROFIELEN IN HET VMBO PROFIELEN IN HET VMBO De bovenbouw(klas 3+4)van vmbo-scholen werken met beroepsgerichte profielen. Wat de profielen voor jou zo leuk maken, is dat je meer kansen krijgt om te onderzoeken

Nadere informatie

Vakkundig in Actief leren

Vakkundig in Actief leren Vakkundig in Actief leren Vakkundig in Actief leren Voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs Oud-Beijerland Het Actief College Het Actief College is een openbare scholengemeenschap voor beroepsgerichte

Nadere informatie

In dit boekje vinden jullie informatie over de vervolgmogelijkheden na klas 1 en 2 op onze school.

In dit boekje vinden jullie informatie over de vervolgmogelijkheden na klas 1 en 2 op onze school. 2 Voorwoord Beste leerlingen/geachte ouders, In dit boekje vinden jullie informatie over de vervolgmogelijkheden na klas 1 en 2 op onze school. Als leerling is een richting kiezen voor jou heel belangrijk.

Nadere informatie

Over. stappen. naarprisma

Over. stappen. naarprisma Over stappen naarprisma Welkom opprisma In een totaal nieuwe school met afwisselende, actuele leerstof die aansluit bij de interesses van de leerlingen. Wij dagen leerlingen uit om te laten zien wat ze

Nadere informatie

INFORMATIE V M B 2015 B

INFORMATIE V M B 2015 B INFORMATIE VMBO 2015 BORNEGO COLLEGE GOED VOOR ELKAAR! WWW.BORNEGO.NL Ik ben geen type om met mijn neus in de boeken te zitten. Daarom doe ik basis. We hebben bij Bornego Beugel gelukkig veel praktijklessen.

Nadere informatie

Sectoren - bovenbouw vmbo

Sectoren - bovenbouw vmbo LifeTech College Sectoren - bovenbouw vmbo 2015-2016 Locatie Oude Bossche Baan Het Stedelijk College Eindhoven Meteen de juiste keuze! Het Stedelijk College Eindhoven is een openbare school voor voortgezet

Nadere informatie

Sectoren bovenbouw vmbo LOCATIE OUDE BOSSCHE BAAN

Sectoren bovenbouw vmbo LOCATIE OUDE BOSSCHE BAAN 2017 2018 Sectoren bovenbouw vmbo LOCATIE OUDE BOSSCHE BAAN HET STEDELIJK COLLEGE EINDHOVEN Meteen de juiste keuze! Het Stedelijk College Eindhoven is een openbare school voor voortgezet onderwijs; de

Nadere informatie

EEN WERELD SCHOOL. zorg en welzijn techniek business en office. Gemini Vakcolleges

EEN WERELD SCHOOL. zorg en welzijn techniek business en office. Gemini Vakcolleges EEN WERELD SCHOOL zorg en welzijn techniek business en office Gemini Vakcolleges Welk vakcollege past bij jou? Het vakcollege, iets voor jou! Je hebt advies vmbo basis of kader Het vakcollege is voor leerlingen

Nadere informatie

Het nieuwe vmbo. Talenten laten groeien. de Ambelt. Gentiaan College. Januari 2017 versie: 1.0. Pagina 1 van 11

Het nieuwe vmbo. Talenten laten groeien. de Ambelt. Gentiaan College. Januari 2017 versie: 1.0. Pagina 1 van 11 Januari 2017 versie: 1.0 Gentiaan College Talenten laten groeien. de Ambelt Pagina 1 van 11 Inhoudsopgave 1. Het nieuwe vmbo... 3 Profielen in het vmbo... 3 De avo-vakken... 3 Het beroepsgerichte profielvak...

Nadere informatie

christelijke school voor vmbo-gl-kbl-bbl Gewoon goed onderwijs!

christelijke school voor vmbo-gl-kbl-bbl Gewoon goed onderwijs! christelijke school voor vmbo-gl-kbl-bbl Gewoon goed Trots op onze school Toekomstgericht onderwijs Veel kansen op een hoger niveau onderwijs! Jij krijgt goed onderwijs! Op Melanchthon Wilgenplaslaan geven

Nadere informatie

INFORMATIE VMBO BORNEGO COLLEGE GOED VOOR ELKAAR! WWW.BORNEGO.NL

INFORMATIE VMBO BORNEGO COLLEGE GOED VOOR ELKAAR! WWW.BORNEGO.NL INFORMATIE VMBO 2014 BORNEGO COLLEGE GOED VOOR ELKAAR! WWW.BORNEGO.NL Eigenlijk houd ik niet zo van leren, maar meer van doen. Daarom doe ik ook kader. Dan heb je wat minder leerstof en wat meer praktijk.

Nadere informatie

EEN WERELD SCHOOL. lyceum (h)tl vakcolleges (b/k) lwoo. zorg en welzijn techniek business en office. Gemini Vakcolleges

EEN WERELD SCHOOL. lyceum (h)tl vakcolleges (b/k) lwoo. zorg en welzijn techniek business en office. Gemini Vakcolleges lyceum (h)tl vakcolleges (b/k) lwoo EEN WERELD SCHOOL zorg en welzijn techniek business en office Gemini Vakcolleges Welk vakcollege past bij jou? Het vakcollege, iets voor jou! Je hebt advies vmbo basis

Nadere informatie

Zuiderzee. College. Het Zuiderzee College: jouw school!

Zuiderzee. College. Het Zuiderzee College: jouw school! Zuiderzee College Het Zuiderzee College: jouw school! Het Zuiderzee College heet je van harte welkom! Alle vakken op een rij: De AVO-vakken: bij ieder profiel krijg je de vakken Nederlands, Engels, maatschappijleer,

Nadere informatie

Sectoren - bovenbouw vmbo

Sectoren - bovenbouw vmbo LifeTech College Sectoren - bovenbouw vmbo 2016-2017 Locatie Oude Bossche Baan Het Stedelijk College Eindhoven Meteen de juiste keuze! Het Stedelijk College Eindhoven is een openbare school voor voortgezet

Nadere informatie

Voorlichtingsavond 16 september 2010

Voorlichtingsavond 16 september 2010 Voorlichtingsavond 16 september 2010 Programma Opening en welkom Plenaire voorlichting Structuur VMBO in bovenbouw Vervolgopleidingen School- en beroepskeuze Overgangsnormen Voorlichting in mentorklas

Nadere informatie

Op het Dr. Nassau College kun je in de kaderberoepsgerichte leerweg en in de basisberoepsgerichte leerweg onderwijs volgen in drie sectoren:

Op het Dr. Nassau College kun je in de kaderberoepsgerichte leerweg en in de basisberoepsgerichte leerweg onderwijs volgen in drie sectoren: Als je na de onderbouw -dat wil zeggen na de eerste en tweede klas -naar de derde klas van het VMBO gaat, moet je een aantal keuzes maken. Je moet kiezen welke leerweg je gaat doen en welke sector. Als

Nadere informatie

Sectoren - bovenbouw vmbo locatie Avignonlaan

Sectoren - bovenbouw vmbo locatie Avignonlaan Sectoren - bovenbouw vmbo 2013-2014 locatie Avignonlaan Het Stedelijk College Eindhoven Meteen de juiste keuze! Het Stedelijk College Eindhoven is de enige school voor openbaar voortgezet onderwijs in

Nadere informatie

Vakkundig in Actief leren. Voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs. Oud-Beijerland

Vakkundig in Actief leren. Voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs. Oud-Beijerland Vakkundig in Actief leren Voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs Oud-Beijerland Het Actief College Het Actief College is een openbare scholengemeenschap voor beroepsgerichte opleidingen. Op het Actief

Nadere informatie

Blz. 3 Inleiding. Blz. 4 1 de leerwegen. Blz de leerwegen in klas 3 en 4 Blz een toelichting op de leerwegen Blz. 6 1.

Blz. 3 Inleiding. Blz. 4 1 de leerwegen. Blz de leerwegen in klas 3 en 4 Blz een toelichting op de leerwegen Blz. 6 1. 1 Blz. 3 Inleiding Blz. 4 1 de leerwegen Blz. 4 1.1 de leerwegen in klas 3 en 4 Blz. 5 1.2 een toelichting op de leerwegen Blz. 6 1.3 samengevat Blz. 6 2 de profielen en de leerroutes Blz. 7 2.1 een toelichting

Nadere informatie

PROFIELEN VMBO Welk kies jij?

PROFIELEN VMBO Welk kies jij? Voor leerlingen en ouders van het vmbo PROFIELEN VMBO Welk kies jij? 1 Wie ben ik? Wat wil ik? Ga in gesprek met je ouders. Ga in gesprek met je mentor. Ga in gesprek met je vakdocenten. Ga in gesprek

Nadere informatie

MELANCHTHON MATHENESSE

MELANCHTHON MATHENESSE MELANCHTHON MATHENESSE christelijke school voor vmbo hristelijke school voor MATHENESSE, DAT BEN JIJ! Op Melanchthon Mathenesse: Vind je alle leerwegen en alle sectoren. Werk je op je eigen manier. Ga

Nadere informatie

Je bent iemand, je kunt iets en. je hoort erbij KRALINGEN. Je kunt hier ook na school veel doen. Kleine, veilige en sfeervolle school

Je bent iemand, je kunt iets en. je hoort erbij KRALINGEN. Je kunt hier ook na school veel doen. Kleine, veilige en sfeervolle school KRALINGEN christelijke school voor mavo+ en vmbo Je bent iemand, je kunt iets en We kennen elkaar hier allemaal Je kunt hier ook na school veel doen Kleine, veilige en sfeervolle school je hoort erbij

Nadere informatie

Pakket, profiel, sectorkeuze

Pakket, profiel, sectorkeuze Pakket, profiel, sectorkeuze havo tto atheneum gymnasium In de havo afdeling en in de vwo afdeling stellen de leerlingen in het derde leerjaar hun examenpakket samen. Dit examenpakket bestaat uit drie

Nadere informatie

stad college DAAR GA JE HET MAKEN! UNIEK IN ALMERE praktijkgericht vmbo Almere

stad college DAAR GA JE HET MAKEN! UNIEK IN ALMERE praktijkgericht vmbo Almere UNIEK IN ALMERE stad college DAAR GA JE HET MAKEN! Wil je echt een vak leren, dan zit je goed op het Stad College in Almere. Praktijkgericht onderwijs dat perfect aansluit op je latere beroep óf op het

Nadere informatie

Handel en administratie. Clauslaan

Handel en administratie. Clauslaan Handel en administratie Clauslaan Handel en Administratie Wil jij later werken in een winkel als bedrijfsleider of verkoper? Zie je jezelf als secretarieel medewerker op een kantoor of lijkt het toerisme

Nadere informatie

Handel en Administratie

Handel en Administratie Handel en Administratie Handel en Administratie Wil jij later werken in een winkel als bedrijfsleider of verkoper? Zie je jezelf als secretarieel medewerker op een kantoor of lijkt het toerisme jou wel

Nadere informatie

LEREN VOOR DE PRAKTIJK

LEREN VOOR DE PRAKTIJK LEREN VOOR DE PRAKTIJK Een nieuwe school, heel anders dan de basisschool. Veel verschillende docenten. Andere vakken. Krijg je al de kriebels in je buik? Niet nodig, hoor. Op Het Streek aan de Zandlaan

Nadere informatie

College voor. beroepsonderwijs. vmbo basis- en kaderberoepsgerichte leerwegen. algemeen toegankelijk

College voor. beroepsonderwijs. vmbo basis- en kaderberoepsgerichte leerwegen. algemeen toegankelijk College voor vmbo basis- en kaderberoepsgerichte leerwegen algemeen toegankelijk beroepsonderwijs College voor Beroepsonderwijs Wie zijn we? Alle leerlingen die de basisberoepsgerichte of de kaderberoepsgerichte

Nadere informatie

Slinge: ontdek je talent!

Slinge: ontdek je talent! Slinge: ontdek je talent! Een kleine, veilige en gezellige school Aandacht voor jouw talent en loopbaan Extra taal, rekenen, skills, sport en cultuur Vier leuke beroepsopleidingen Slagingspercentage 99%

Nadere informatie

MELANCHTHON KRALINGEN. christelijke school voor mavo+ en vmbo JE BENT IEMAND, JE KUNT IETS EN JE HOORT ERBIJ

MELANCHTHON KRALINGEN. christelijke school voor mavo+ en vmbo JE BENT IEMAND, JE KUNT IETS EN JE HOORT ERBIJ MELANCHTHON KRALINGEN christelijke school voor mavo+ en vmbo JE BENT IEMAND, JE KUNT IETS EN JE HOORT ERBIJ Je bent iemand, je kunt iets en je hoort erbij het is hier klein, veilig en gezellig onze mavo/tl-afdeling

Nadere informatie

LEREN VOOR DE PRAKTIJK

LEREN VOOR DE PRAKTIJK LEREN VOOR DE PRAKTIJK Een nieuwe school, heel anders dan de basisschool. Veel verschillende docenten. Andere vakken. Krijg je al de kriebels in je buik? Niet nodig, hoor. Op Het Streek aan de Zandlaan

Nadere informatie

Een succesvolle leerloopbaan voor ieder kind. Informatie brochure

Een succesvolle leerloopbaan voor ieder kind. Informatie brochure Een succesvolle leerloopbaan voor ieder kind Informatie brochure Contactgegevens Algemeen Postbus 2152, 7900 BD Hoogeveen Bezoekadres: Julianastraat 3, 7902 NJ Hoogeveen tel (0528) 358 658 fax (0528) 358

Nadere informatie

Sectoren vmbo. locatie Avignonlaan

Sectoren vmbo. locatie Avignonlaan Sectoren vmbo locatie Avignonlaan 12 13 Het Stedelijk College Eindhoven Meteen de juiste keuze! Het Stedelijk College Eindhoven is de enige school voor openbaar voortgezet onderwijs in Eindhoven. Het is

Nadere informatie

Nieuw vmbo op. het Haarlem College. op het Haarlem College kan het. Podium & Presentatie Mavo en Mavo + Informatie voor de leerlingen van groep 8

Nieuw vmbo op. het Haarlem College. op het Haarlem College kan het. Podium & Presentatie Mavo en Mavo + Informatie voor de leerlingen van groep 8 Nieuw vmbo op het Haarlem College op het Haarlem College kan het Media & Vormgeving Zorg & Welzijn Techniek & Energie Ondernemen & Commercie Podium & Presentatie Mavo en Mavo + Sport & Veiligheid Gemengde

Nadere informatie

VOORLICHTING POTSKAMPSTRAAT - BOVENBOUW. De Potskampstraat: daar kun je een beroep op doen!

VOORLICHTING POTSKAMPSTRAAT - BOVENBOUW. De Potskampstraat: daar kun je een beroep op doen! VOORLICHTING POTSKAMPSTRAAT - BOVENBOUW De Potskampstraat: daar kun je een beroep op doen! VMBO (VOORBEREIDEND MIDDELBAAR BEROEPSONDERWIJS) Kiezen voor meer praktijk minder theorie Kader Beroepsgerichte

Nadere informatie

DECANOLOGICA LEERJAAR 2 VMBO

DECANOLOGICA LEERJAAR 2 VMBO DECANOLOGICA LEERJAAR 2 VMBO 2014-2015 1 Inhoudsopgave 1 Het onderwijs verandert blz 3 2 Kiezen in VMBO-2 blz 4 3 De opleidingen binnen het Minkema College blz 5 Basis- en kaderberoepsgerichte leerweg

Nadere informatie

Een succesvolle leerloopbaan voor ieder kind. Informatie brochure

Een succesvolle leerloopbaan voor ieder kind. Informatie brochure Een succesvolle leerloopbaan voor ieder kind Informatie brochure Contactgegevens Algemeen Postbus 2152, 7900 BD Hoogeveen Bezoekadres: Julianastraat 3, 7902 NJ Hoogeveen tel (0528) 358 658 fax (0528) 358

Nadere informatie

Bovenbouw: op weg naar jouw toekomst!

Bovenbouw: op weg naar jouw toekomst! Bovenbouw: op weg naar jouw toekomst! Weet jij al welke afdeling je in de bovenbouw van het vmbo gaat kiezen? Vanaf klas 1 ben je al bezig om je talenten te ontwikkelen en kom je er geleidelijk achter

Nadere informatie

Ondernemen, Welzijn & Sport WILGENPLASLAAN WILGENPLASLAAN. Wij maken leren persoonlijk. Hoog slagingspercentage. Veel aandacht voor taal en rekenen

Ondernemen, Welzijn & Sport WILGENPLASLAAN WILGENPLASLAAN. Wij maken leren persoonlijk. Hoog slagingspercentage. Veel aandacht voor taal en rekenen WILGENPLASLAAN WILGENPLASLAAN christelijke school voor vmbo-gl-kbl-bbl Ondernemen, Leren, ervaren én doen! Gezellig en kleinschalig Veel aandacht voor taal en rekenen Welzijn & Sport Onderwijs maken we

Nadere informatie

INFORMATIEAVOND voortgezet onderwijs

INFORMATIEAVOND voortgezet onderwijs INFORMATIEAVOND voortgezet onderwijs GROEP 8 2017/2018 16-10-2017 Groep 8 2017/2018 1 DOEL VAN DEZE INFORMATIE-AVOND. Procedure komende jaar Algemene informatie m.b.t. voortgezet onderwijs Verwijzing naar

Nadere informatie

Loopbaan. Hoe ziet jouw loopbaan eruit? Zorg & Welzijn leerjaar 3. Economie & Ondernemen leerjaar 3. Ondernemen, Welzijn & Sport leerjaar 4

Loopbaan. Hoe ziet jouw loopbaan eruit? Zorg & Welzijn leerjaar 3. Economie & Ondernemen leerjaar 3. Ondernemen, Welzijn & Sport leerjaar 4 christelijke school voor vmbo-gl-kbl-bbl Loopbaan Hoe ziet jouw loopbaan eruit? Zorg & Welzijn leerjaar 3 Economie & leerjaar 3, Welzijn & Sport leerjaar 4 Algemeen Tijdens de beroepsgerichte opleiding

Nadere informatie

VOORBEREIDEND MIDDELBAAR BEROEPSONDERWIJS VMBO BASIS + KADER EN GEMENGDE LEERWEG

VOORBEREIDEND MIDDELBAAR BEROEPSONDERWIJS VMBO BASIS + KADER EN GEMENGDE LEERWEG SG Gerrit Rietveld VOORBEREIDEND MIDDELBAAR BEROEPSONDERWIJS VMBO BASIS + KADER EN GEMENGDE LEERWEG WIL JIJ LEREN EN ONTDEKKEN DOOR TE DOEN? HEB JE TALENT VOOR DE PRAKTIJK? JE BENT VAN HARTE WELKOM! SG

Nadere informatie

Van 2 BB/KB naar 3 BB/KB Intersectoraal

Van 2 BB/KB naar 3 BB/KB Intersectoraal Van 2 BB/KB naar 3 BB/KB Intersectoraal Op Echnaton volgen de leerlingen in leerjaar 3 en 4 een intersectoraal programma op BBL of KBL niveau. Door het volgen van een intersectoraal programma hoeft uw

Nadere informatie

Het Leukste Vmbo. Haalt je beste binnenste buiten. Van ALMELO. Open dagen

Het Leukste Vmbo. Haalt je beste binnenste buiten. Van ALMELO. Open dagen ar ol ja Scho 2020 / 2019 Het Leukste Vmbo Open dagen Van ALMELO Woensdag 28 november 2018 van 15.00 tot 20.00 uur Woensdag 16 januari 2019 van 15.00 tot 20.00 uur Haalt je beste binnenste buiten. informatie

Nadere informatie

VMBO-Select: een menu voor jezelf Vrije keuze in het vmbo

VMBO-Select: een menu voor jezelf Vrije keuze in het vmbo : een menu voor jezelf Vrije keuze in het vmbo In deze folder maakt u kennis met VMBO-Select, TalentStad-in-aanbouw, een nieuwe visie op het vmbo. TalentStad is een samenwerkingsverband van het Agnieten

Nadere informatie

De Gemengde Leerweg. wellantcollege ll. Informatie voor leerkrachten basisscholen

De Gemengde Leerweg. wellantcollege ll. Informatie voor leerkrachten basisscholen wellantcollege ll Informatie voor leerkrachten basisscholen De Gemengde Leerweg De theoretische leerweg met een praktische inslag. Een succesvolle route! Wellant vmbo 2 De leerwegen op een rijtje Het vmbo

Nadere informatie

Blz. 3 Inleiding. Blz. 4 1 de leerwegen. Blz de leerwegen in klas 3 en 4 Blz een toelichting op de leerwegen

Blz. 3 Inleiding. Blz. 4 1 de leerwegen. Blz de leerwegen in klas 3 en 4 Blz een toelichting op de leerwegen 1 Blz. 3 Inleiding Blz. 4 1 de leerwegen Blz. 4 1.1 de leerwegen in klas 3 en 4 Blz. 5 1.2 een toelichting op de leerwegen Blz. 5 2 de profielen en de leerroutes Blz. 6 2.1 een toelichting op de 6 profielen

Nadere informatie

INHOUD. Blz. 4 Wat wil je? Op onze school bieden we 3 leerroutes aan. Economie en Ondernemen Techniek en Innovatie. Vakkenpakketten van de leerroutes

INHOUD. Blz. 4 Wat wil je? Op onze school bieden we 3 leerroutes aan. Economie en Ondernemen Techniek en Innovatie. Vakkenpakketten van de leerroutes 1 INHOUD Blz. 2 Inleiding Blz. 4 Wat wil je? Blz. 5 Blz. 6 Blz. 7 Blz. 8 Blz. 9 Op onze school bieden we 3 leerroutes aan Economie en Ondernemen Techniek en Innovatie Zorg en Welzijn Vakkenpakketten van

Nadere informatie

Je bent iemand, je kunt iets en. je hoort erbij KRALINGEN. Je kunt hier ook na school veel doen. Kleine, veilige en sfeervolle school

Je bent iemand, je kunt iets en. je hoort erbij KRALINGEN. Je kunt hier ook na school veel doen. Kleine, veilige en sfeervolle school KRALINGEN christelijke school voor mavo+ en vmbo Je bent iemand, je kunt iets en We kennen elkaar hier allemaal Je kunt hier ook na school veel doen Kleine, veilige en sfeervolle school je hoort erbij

Nadere informatie

mavo/havo beroepsvoorbereidende leerwegen Handel en Administratie

mavo/havo beroepsvoorbereidende leerwegen Handel en Administratie mavo/havo beroepsvoorbereidende leerwegen 2 0 1 0 2 0 1 1 Handel en Administratie Handel en Administratie Wil jij werken in een winkel als bedrijfsleider of verkoper? Zie je jezelf als secretarieel medewerker

Nadere informatie

Doe mee in onze. groene wereld. vmbo groen. Twello. Het Groene Lyceum. Vakman schaps route

Doe mee in onze. groene wereld. vmbo groen. Twello. Het Groene Lyceum. Vakman schaps route Doe mee in onze groene wereld Twello vmbo groen Het Groene Lyceum Vakman schaps route 2informatie vmbo groen 2017-2018 AOC Oost is jouw wereld. Een groene wereld die jij zelf mag invullen met jouw talent

Nadere informatie

Decaan F. Beuger f.beuger@carmelhengelo.nl

Decaan F. Beuger f.beuger@carmelhengelo.nl Decaan F. Beuger f.beuger@carmelhengelo.nl Centraal in alle activiteiten decanaat: wie ben ik? wat wil ik? wat kan ik? MBO Regionaal Opleidingscentrum (ROC) Almelo Hengelo Enschede Agrarisch Opleidingscentrum

Nadere informatie

Kiezen in mavo 2. Cohort Park Lyceum Almere

Kiezen in mavo 2. Cohort Park Lyceum Almere Kiezen in mavo 2 Cohort 2018 Park Lyceum Almere Kiezen in mavo 2. Je staat voor een lastige keuze. Je gaat een keuze maken tussen de drie profielen en deze keuze bepaalt voor een deel je toekomstmogelijkheden.

Nadere informatie

WELKE SECTOR? WELK PROFIEL? KIEZEN VOOR DE PSO ( P RAKTISCHE S ECTOR O RIENTATIE)

WELKE SECTOR? WELK PROFIEL? KIEZEN VOOR DE PSO ( P RAKTISCHE S ECTOR O RIENTATIE) WELKE SECTOR? WELK PROFIEL? KIEZEN VOOR DE PSO ( P RAKTISCHE S ECTOR O RIENTATIE) 1 WELKE SECTOREN EN PROFIELEN ZIJN ER? WELKE 3 ONDERDELEN WIL JE UITPROBEREN? KIEZEN VOOR DE PSO ( P RAKTISCHE S ECTOR

Nadere informatie

INHOUD. Blz. 4 Wat wil je? Op onze school bieden we 3 leerroutes aan. Economie en Ondernemen Techniek en Innovatie. Vakkenpakketten van de leerroutes

INHOUD. Blz. 4 Wat wil je? Op onze school bieden we 3 leerroutes aan. Economie en Ondernemen Techniek en Innovatie. Vakkenpakketten van de leerroutes 1 INHOUD Blz. 2 Inleiding Blz. 4 Wat wil je? Blz. 5 Blz. 6 Blz. 7 Blz. 8 Blz. 9 Blz. 10 Op onze school bieden we 3 leerroutes aan Economie en Ondernemen Techniek en Innovatie Zorg en Welzijn Samengevat

Nadere informatie

Informatieboekje leerjaar 2. vmbo-basis en vmbo-kader

Informatieboekje leerjaar 2. vmbo-basis en vmbo-kader 2016-2017 Informatieboekje leerjaar 2 vmbo-basis en vmbo-kader Inhoud Beste leerlingen en hun ouder(s) of verzorger(s),... 2 De verschillende profielen binnen het vmbo... 3 Hoe is je profiel opgebouwd?...

Nadere informatie

Je voelt je snel thuis op het Sondervick

Je voelt je snel thuis op het Sondervick Je voelt je snel thuis op het Sondervick ik op het Sondervick jij op het Sondervick wij op het Sondervick Voor de toekomstige brugklasser Het Sondervick College Welkom bij het Sondervick College! Misschien

Nadere informatie

Doe mee in onze. groene wereld. vmbo groen. Doetinchem. Het Groene Lyceum. Vakman schaps route

Doe mee in onze. groene wereld. vmbo groen. Doetinchem. Het Groene Lyceum. Vakman schaps route Doe mee in onze groene wereld Doetinchem vmbo groen Het Groene Lyceum Vakman schaps route 2informatie vmbo groen 2017-2018 AOC Oost is jouw wereld. Een groene wereld die jij zelf mag invullen met jouw

Nadere informatie

Naam: Emma Boll Klas: 4T3 Docent: Meneer Kuipers Docent ROC: H. Lulof Opleiding: Internationale handel / Groothandel Locatie: Gieterij Hengelo

Naam: Emma Boll Klas: 4T3 Docent: Meneer Kuipers Docent ROC: H. Lulof Opleiding: Internationale handel / Groothandel Locatie: Gieterij Hengelo Naam: Emma Boll Klas: 4T3 Docent: Meneer Kuipers Docent ROC: H. Lulof Opleiding: Internationale handel / Groothandel Locatie: Gieterij Hengelo Boll, Emma Inhoud Inleiding... 3 o Waarom heb je voor deze

Nadere informatie

Doe mee in onze. groene wereld. vmbo groen. Almelo. Het Groene Lyceum

Doe mee in onze. groene wereld. vmbo groen. Almelo. Het Groene Lyceum Doe mee in onze groene wereld Almelo vmbo groen Het Groene Lyceum 2informatie vmbo groen 2017-2018 AOC Oost is jouw wereld. Een groene wereld die jij zelf mag invullen met jouw talent en interesse. Zet

Nadere informatie

LEERJAAR 2 KADERBEROEPSGERICHTE LEERWEG

LEERJAAR 2 KADERBEROEPSGERICHTE LEERWEG LEERJAAR 2 KADERBEROEPSGERICHTE LEERWEG Keuzes Programma Wat doet de decaan? Voorlichting en informatie geven Activiteiten organiseren (bedrijfsbezoeken, scholenmarkt e.d.) Adviesgesprekken met leerlingen

Nadere informatie

Het nieuwe VMBO. Informatiebrochure over de leerwegen: basis en kader

Het nieuwe VMBO. Informatiebrochure over de leerwegen: basis en kader Het nieuwe VMBO Informatiebrochure over de leerwegen: basis en kader 1 2 VMBO 8 profielen Het nieuwe vmbo Profielen in het vmbo Vanaf augustus 2017 werken de vmbo-scholen in de bovenbouw met beroepsgerichte

Nadere informatie

Algemene uitleg door 2College Durendael

Algemene uitleg door 2College Durendael Algemene uitleg door VMBO algemeen VMBO, hoe is het ontstaan en waarom? Met de invoering van het VMBO in 1999 wilde toenmalig staatssecretaris van Onderwijs, mevr. T. Netelenbos (PvdA) de instroom in het

Nadere informatie

doen! Alles wat jij wilt weten over Helicon VMBO Eindhoven

doen! Alles wat jij wilt weten over Helicon VMBO Eindhoven Leerlingfolder Groen moet je doen! Alles wat jij wilt weten over Helicon VMBO Eindhoven Eindhoven 10x vraag en antwoord: dat is makkelijk kiezen! 1 2 Een dag op school Hoe ziet mijn schooldag eruit? De

Nadere informatie

vmbo bb en kb, ondersteuningsgroepen bb, kb en tl 500 leerlingen

vmbo bb en kb, ondersteuningsgroepen bb, kb en tl 500 leerlingen vmbo bb en kb, ondersteuningsgroepen vmbo bb, kb en tl 500 leerlingen Leren door te doen Wij zijn een open christelijke school voor voortgezet onderwijs in de stad Groningen. Onze school is een plek waar

Nadere informatie

Welkom! Leerlingen bij ouders zitten. Mobiele telefoon a.u.b. uit.

Welkom! Leerlingen bij ouders zitten. Mobiele telefoon a.u.b. uit. Welkom! Leerlingen bij ouders zitten. Mobiele telefoon a.u.b. uit. Mededelingen Overgangsrichtlijnen van klas 2 naar 3; Determinatie: keuze kader-, basis beroepsgerichte Leerweg; of gemengde Leerweg. Zorg

Nadere informatie

Welkom. Voorlichtingsavond voortgezet onderwijs Goeree-Overflakkee

Welkom. Voorlichtingsavond voortgezet onderwijs Goeree-Overflakkee Welkom Voorlichtingsavond voortgezet onderwijs Goeree-Overflakkee Goeree-Overflakkee Kwalitatief goed onderwijs www.scholenopdekaart.nl www.samenwerkingsverband-vo.nl Expertisecentrum Goeree-Overflakkee

Nadere informatie

ONDERNEMER VAN JE EIGEN TALENT...want jij kunt meer!

ONDERNEMER VAN JE EIGEN TALENT...want jij kunt meer! ONDERNEMER VAN JE EIGEN TALENT...want jij kunt meer! Welkom Met ons onderwijs willen we voor elke vmbo-leerling relevant zijn. Door ons onderwijs ontdekken leerlingen wat hen boeit, wat ze kunnen en waar

Nadere informatie

Het Leukste Vmbo. Open dag. Van doetinchem. woensdag 23 januari 2019 van tot uur. Haalt je beste binnenste buiten.

Het Leukste Vmbo. Open dag. Van doetinchem. woensdag 23 januari 2019 van tot uur. Haalt je beste binnenste buiten. ar ol ja Scho 2020 / 2019 Het Leukste Vmbo Van doetinchem Open dag woensdag 23 januari 2019 van 16.00 tot 21.00 uur Haalt je beste binnenste buiten. informatie vmbo Groen 2019-2020 Inhoud Zet jouw stappen

Nadere informatie

Vmbo. Elke Leerling Doet Ertoe

Vmbo. Elke Leerling Doet Ertoe Vmbo Elke Leerling Doet Ertoe Vind je het leuk om met je handen te werken? Op het vmbo is daar naast theorie- veel ruimte voor. De naam zegt het al: vmbo betekent voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs.

Nadere informatie

mavo en vmbo Samen werken aan jouw toekomst!

mavo en vmbo Samen werken aan jouw toekomst! mavo en vmbo mavo en vmbo Samen werken aan jouw toekomst! Deze brochure gaat over de mavo en het vmbo op het Dollard College. Er wordt uitleg gegeven over de mavo en vmbo-opleidingen. Je kunt lezen welke

Nadere informatie

Elde College Sint-Michielsgestel

Elde College Sint-Michielsgestel Elde College Sint-Michielsgestel Elke Leerling Doet Ertoe Spreekt een kleine school je aan? Een school waar je iedereen snel leert kennen? Vind je het fijn om intensief contact te hebben met je mentor?

Nadere informatie

Van harte welkom op de informatieavond leerjaar 4

Van harte welkom op de informatieavond leerjaar 4 Van harte welkom op de informatieavond leerjaar 4 Indeling van de avond - Voorstellen - Examen - Loopbaanleren - Taken mentor / mentor les groepsproces - Leerstofplanners, zelfstandig leren, individueel

Nadere informatie

Ben jij een kei en heb jij vmbo-basis of vmbo-kader advies? Dan is het Kei College de plek voor jou!

Ben jij een kei en heb jij vmbo-basis of vmbo-kader advies? Dan is het Kei College de plek voor jou! DOENERS GEZOCHT Ben jij een kei en heb jij vmbo-basis of vmbo-kader advies? Dan is het Kei College de plek voor jou! Het Kei College is de school waarin het Bornego College en OSG Sevenwolden samenwerken

Nadere informatie

Programma voor vanavond

Programma voor vanavond MARIS COLLEGE Programma voor vanavond Rekentoets 2016 Vernieuwing examenprogramma s VMBO Keuzes bij overgang van 2 e naar 3 e leerjaar Keuze van het niveau Keuze van de afdeling (kader en gemengd) Keuze

Nadere informatie

Keuzeavond Mavo 3 3 maart 2015. Door Anita Schutte Decaan Mavo/Havo

Keuzeavond Mavo 3 3 maart 2015. Door Anita Schutte Decaan Mavo/Havo Keuzeavond Mavo 3 3 maart 2015 Door Anita Schutte Decaan Mavo/Havo Na het Mavo Vervolgopleidingen 1. MBO 4 jaar HBO 3/4 jaar 3 of 4 jaar Niveau 3 / 4 2. Havo 2 jaar HBO 4 jaar Voorbereiding tot keuze vakkenpakket

Nadere informatie

Trias VMBO. 2 onderbouwafdelingen 4 bovenbouwafdelingen

Trias VMBO. 2 onderbouwafdelingen 4 bovenbouwafdelingen Trias VMBO 2 onderbouwafdelingen 4 bovenbouwafdelingen Bovenbouw: 2x Profiel Techniek (PIE en BWI) Profiel Economie & ondernemen Profiel Zorg & welzijn Theoretische leerweg Afdeling A Klas-1 Afdeling B

Nadere informatie

Ondernemen, Welzijn & Sport

Ondernemen, Welzijn & Sport christelijke school voor vmbo-gl-kbl-bbl Ondernemen, Welzijn & Sport Onderwijs maken we samen! Wat ga je leren? Wat wil je doen en meemaken? Wat kies je? Dat ontdekken we samen: jij, je ouders/verzorgers

Nadere informatie

Mavo Met! Aandacht. Anglia. Meer mogelijkheden op het Hondsrug College. Mavo + (7e vak) Ondernemend Leren. Praktijkvakken (T&T en D&P)

Mavo Met! Aandacht. Anglia. Meer mogelijkheden op het Hondsrug College. Mavo + (7e vak) Ondernemend Leren. Praktijkvakken (T&T en D&P) Mavo Meer mogelijkheden op het Hondsrug College Mavo + (7e vak) Ondernemend Leren Aandacht Anglia Praktijkvakken (T&T en D&P) Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst! Mavo Ga je straks

Nadere informatie

VMBO klas 2. Keuzeproces BB, KB

VMBO klas 2. Keuzeproces BB, KB VMBO klas 2 Keuzeproces BB, KB INTRODUCTIE Wie ben ik? LOB Wat is LOB Loopbaan oriëntatie en begeleiding. Vandaag uitleg over keuzeproces / activiteiten leerjaar 2 / mogelijkheden bovenbouw. Presentatie

Nadere informatie

Voorlichting Profielkeuze Klas 2 Decaan: M.R. Kroeze-Bhagoe:

Voorlichting Profielkeuze Klas 2 Decaan: M.R. Kroeze-Bhagoe: KRZ 2016-2017 Voorlichting Profielkeuze Klas 2 Decaan: M.R. Kroeze-Bhagoe: m.kroeze@noordik.nl Leren kiezen moet je kunnen leren..ik weet precies wat ik wil: Elke dag wat anders Als je weet wat je wilt,

Nadere informatie

DROMEN BINNEN HANDBEREIK BEROEPSGERICHTE PROFIELEN

DROMEN BINNEN HANDBEREIK BEROEPSGERICHTE PROFIELEN DROMEN BINNEN HANDBEREIK BEROEPSGERICHTE PROFIELEN Beste leerling, Jij gaat je keuze maken voor de beroepsvoorbereidende opleiding die je in de 3e en 4e klas gaat doen. We noemen de verschillende beroepsvoorbereidende

Nadere informatie

VOORLICHTING - BOVENBOUW. De Potskampstraat: daar kun je een beroep op doen!

VOORLICHTING - BOVENBOUW. De Potskampstraat: daar kun je een beroep op doen! VOORLICHTING - BOVENBOUW De Potskampstraat: daar kun je een beroep op doen! VMBO (VOORBEREIDEND MIDDELBAAR BEROEPSONDERWIJS) Géén beroepsopleiding 2 jaar onderbouw / 2 jaar bovenbouw 7 beroepsgerichte

Nadere informatie

VMBO-TL/KB/BB (MET LWOO) LEREN OP JE EIGEN MANIER.

VMBO-TL/KB/BB (MET LWOO) LEREN OP JE EIGEN MANIER. VMBO-TL/KB/BB (MET LWOO) LEREN OP JE EIGEN MANIER. LEREN OP JE EIGEN MANIER Het Corlaer College is een school die bij jou past. Je kunt er je eigen talenten ontdekken, je kunt er leren op je eigen manier.

Nadere informatie

zorg en welzijn Voorbeeld van een grote opdracht:

zorg en welzijn Voorbeeld van een grote opdracht: zorg en welzijn vmbo sport & dienstverlening mogelijkheden binnen de sector zorg en welzijn is de leerroute sport & dienstverlening. In de directe omgeving is Kollum de enige vmbo- sportief en sociaal

Nadere informatie

Informatiebrochure Bouwen aan talent! Hoofdstuk. Vakcollege Economie en Ondernemen Vakcollege Zorg & Welzijn

Informatiebrochure Bouwen aan talent! Hoofdstuk. Vakcollege Economie en Ondernemen Vakcollege Zorg & Welzijn Hoofdstuk Bouwen aan talent! Informatiebrochure 2015-2016 Vakcollege Economie en Ondernemen Vakcollege Zorg & Welzijn 1 Informatiebrochure_Windroos.indd 1 07-10-15 11:08 Het draait om jou! Het draait om

Nadere informatie

Ondernemen, Welzijn & Sport. Hoog slagingspercentage. Wij maken leren persoonlijk. Leren, ervaren én doen! Gezellig en kleinschalig

Ondernemen, Welzijn & Sport. Hoog slagingspercentage. Wij maken leren persoonlijk. Leren, ervaren én doen! Gezellig en kleinschalig christelijke school voor vmbo-gl-kbl-bbl Ondernemen, Leren, ervaren én doen! Gezellig en kleinschalig Veel aandacht voor taal en rekenen Welzijn & Sport Onderwijs maken we samen! Wat ga je leren? Wat vind

Nadere informatie

Achter in dit boekje kun je zien welke vakken je gaat volgen en wordt een aantal voorbeelden genoemd van mogelijke vervolgopleidingen.

Achter in dit boekje kun je zien welke vakken je gaat volgen en wordt een aantal voorbeelden genoemd van mogelijke vervolgopleidingen. Grootebroek, december 2014 Beste leerling, Binnenkort kies je welke beroepsgerichte opleiding je in de bovenbouw van het vmbo gaat volgen. Binnen het Martinuscollege zijn er verschillende mogelijkheden.

Nadere informatie

vmbo NIEUW prog BOUWEN, WONEN EN INTERIEUR DIENSTVERLENING EN PRODUCTEN ECONOMIE EN ONDERNEMEN GROEN HORECA, BAKKERIJ EN RECREATIE

vmbo NIEUW prog BOUWEN, WONEN EN INTERIEUR DIENSTVERLENING EN PRODUCTEN ECONOMIE EN ONDERNEMEN GROEN HORECA, BAKKERIJ EN RECREATIE NIEUW te sgerich beroep ramma s prog vmbo BOUWEN, WONEN EN INTERIEUR DIENSTVERLENING EN PRODUCTEN ECONOMIE EN ONDERNEMEN GROEN HORECA, BAKKERIJ EN RECREATIE MARITIEM EN TECHNIEK MEDIA, VORMGEVING EN ICT

Nadere informatie

Kiezen.. voor een sector en uitstroomprofiel voor de MAVO schooljaar 2014-2015

Kiezen.. voor een sector en uitstroomprofiel voor de MAVO schooljaar 2014-2015 Kiezen.. voor een sector en uitstroomprofiel voor de MAVO schooljaar 2014-2015 1 INHOUD Blz. 3 Inleiding Blz. 4 Wat wil je? Blz. 4 Blz. 6 Op onze school bieden we 3 sectoren aan Samengevat Blz. 7 Vakkenpakketten

Nadere informatie

Kiezen, ontdekken & doen!

Kiezen, ontdekken & doen! BUSINESS SCHOOL BUSINESS SCHOOL christelijke school voor vmbo-mbo-hgl Kiezen, ontdekken Kiezen, ontdekken & doen! Veel praktijk en (digitale) vaardigheden Onderbouw op MBS & doen MBS in het kort Je werkt

Nadere informatie

Wat is vmbo? Is vmbo iets voor jou?

Wat is vmbo? Is vmbo iets voor jou? 2019 VMBO Wat is vmbo? De afkorting vmbo staat voor voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs. Dat betekent dat het vmbo je voorbereidt voor allerlei soorten opleidingen en werk dat daarbij hoort. Binnen

Nadere informatie

Special voor bijna-brugklassers en ouders

Special voor bijna-brugklassers en ouders Special voor bijna-brugklassers en ouders JOUW toekomst begint hier! Leren = doen Vakcollege Maarsbergen Leren door doen voor alle leerlingen in het vmbo Beste bijna-brugklassers, ouders/verzorgers, Fijn

Nadere informatie

EEN WERELD SCHOOL. lyceum (h)tl vakcolleges (b/k) lwoo. vmbo theoretische leerweg HTL-route voor leerlingen die naar de havo willen.

EEN WERELD SCHOOL. lyceum (h)tl vakcolleges (b/k) lwoo. vmbo theoretische leerweg HTL-route voor leerlingen die naar de havo willen. lyceum (h)tl vakcolleges (b/k) lwoo EEN WERELD SCHOOL vmbo theoretische leerweg HTL-route voor leerlingen die naar de havo willen Gemini (H)TL Gemini (H)TL, iets voor jou! De HTL- route Je hebt advies

Nadere informatie

VMBO Informatieavond

VMBO Informatieavond VMBO Informatieavond Tijd Profiel voorlichtingsavond 2 VMBO 19.00 19.10 Start avond en programma Alle klassen Leerwegen (G09) LOB (trap DG) Kader E&O (G106) 19.15 19.35 2A en 2B 2E en 2F 2C en 2D 19.40

Nadere informatie

ONDERNEMER VAN JE EIGEN TALENT...want jij kunt meer!

ONDERNEMER VAN JE EIGEN TALENT...want jij kunt meer! ONDERNEMER VAN JE EIGEN TALENT...want jij kunt meer! Welkom Met ons onderwijs willen we voor elke VMBO leerling relevant zijn. Door ons onderwijs ontdekken leerlingen wat hen boeit, wat ze kunnen en waar

Nadere informatie