DIGITALE HANDLEIDING DE DYSLEXIE FONT PRIVÉ GEBRUIK

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DIGITALE HANDLEIDING DE DYSLEXIE FONT PRIVÉ GEBRUIK"

Transcriptie

1 DIGITALE HANDLEIDING DE DYSLEXIE FONT PRIVÉ GEBRUIK 2016

2 INTRODUCTION LET OP: In het lettertype Dyslexie zijn de gegevens samen met de case nummer van de besteller / licentiehouder verwerkt. Hierdoor hebben wij een back up van uw op naam gezette lettertype. In geval van verlies kan deze worden opgevraagd aan de hand van case nummer in combinatie met naam. De licentiehouder is zelf verantwoordelijk om onjuist of illegaal gebruik tegen te gaan. Bij onjuist gebruik of illegale verspreiding is altijd de licentiehouder te herleiden vanuit het lettertype zelf. Mijn naam is Christian Boer en ik ben een grafisch ontwerper en heb dyslexie. Toen ik begon aan het Dyslexie font in 2008 op de Kunst Academie, had ik mijn al veel problemen op school gehad met lezen en talen. Toen kwam ik in het laatste jaar op het idee voor het Dyslexie font voor mezelf en mijn test groep. Ik wist toen niet dat er wereldwijd zoveel mensen zijn met dyslexie. Zo startte het avontuur met het Dyslexie font. Ik wil uw welkom heten in een steeds maar grotere groep met mensen die dagelijks het Dyslexie font gebruiken. Het Dyslexie Font en het lay out advies zijn ontwikkeld om mensen met dyslexie met minder moeite te laten lezen. De letters zijn zodanig ontworpen dat ze sneller individueel worden herkend. Door het eigen karakter van de letters te verduidelijken, wordt verwisseling, draaien en spiegelen tegen gegaan. Er zijn vele andere aanpassingen gemaakt in het lettertype, die mensen met dyslexie helpen met het lezen. We proberen zoveel mogelijk mensen helpen met het Dyslexie font. Hiernaast proberen we zoveel mogelijk kennis over dyslexie te spreiden.

3 INHOUDSOPGAVE 1 INSTALLATIE WINDOWS / APPLE OSX Windows 1.1 Installatie op Windows 1.2 Installatie op Mac OSX pagina 4 pagina Installatie op telefoons, tablet en e-readers pagina 6 Capitan El CapitanChrome Chrome 2 OPZET BROWSER 2.1 Voorkeuren in Chrome 2.2 Voorkeuren in Firefox pagina 7 pagina 8 3 RESET DOWNLOAD LINK / SUPPORT Windows Windows 3.1 Download link kwijt pagina Support pagina 10 ord owerpoint Excel Excel Publisher Publisher 4 LAY-OUT ADVIES EN PRINTEN 4.1 Lay-out advies pagina Printen & letter grootte pagina 13 5 PRAKTISCHE INFORMATIE 5.1 Boeken en apps in Dyslexie pagina Colofon pagina 15

4 1 INSTALLATIE WINDOWS / APPLE OSX 1.1 INSTALLEREN OP WINDOWS Volg deze stappen om het lettertype Dyslexie te installeren op uw computer: 1. Sluit eerst alle geopende programma s, zoals Microsoft Word, Excel, e.d. alvorens u begint met de download. Windows 2. In de is een download link van de Dyslexie font. Kopieer de download link en plak deze in de URL-balk in uw browser en druk op enter. Let op! De link werkt slechts één keer Onderaan uw scherm verschijnt een balk. Klik op Openen Er opent nu een nieuw scherm. Bovenin staat de optie Installeren. Klik hier op Het lettertype is nu succesvol geïnstalleerd. Opzet browsers Om te controleren of de installatie gelukt is, kunt u een tekstverwerker (zoals Microsoft Word) openen. In de lijst waar u alle lettertypes kunt selecteren zou nu de optie Dyslexie moeten staan. l Capitan Chrome Chrome Let wel op: Als u het programma nog open had staan tijdens de installatie, moet u het programma eerst opnieuw opstarten alvorens het lettertype zichtbaar zal worden.

5 1 INSTALLATIE WINDOWS / APPLE OSX 2.1 INSTALLEREN OP MAC OSX Om het lettertype Dyslexie te installeren op de computer, doet u de volgende stappen: 1. Sluit alle geopende programma s El Capitan Chrome 2. Klik op de download link die in de mail staat. Let op: Deze link werkt één keer. 3. Nu staat het lettertype dyslexie in uw download map. Dubbelklik op het lettertype Dyslexie Regular.ttf Er verschijnt nu een venster van de lettertype catalogus. Druk op Installeer lettertype. 5. Het lettertype is nu succesvol geïnstalleerd. Opzet browsers Om te controleren of de installatie gelukt is, kunt u een tekst editor openen. In de lijst waar u alle lettertypes kunt selecteren zou nu de optie Dyslexie moeten staan. Let wel op: Als u het programma nog open had staan tijdens de installatie, moet u het programma eerst opnieuw opstarten alvorens het lettertype zichtbaar zal worden. 5. Chrome

6 1 INSTALLATIE WINDOWS / APPLE OSX 1.3 INSTALLATIE OP TELEFOONS, TABLET EN E-READERS Dyslexie font is een.ttf (True Type Font) bestand, net zoals elk ander font dat door uw apparaat gebruikt wordt. Hierdoor kunt u het Dyslexie font op al uw apparaten, zoals uw telefoon of tablet, gebruiken. Echter hebben alle apparaten andere besturingssystemen, waardoor de locatie van de map met lettertypes verschilt per apparaat. Wij raden u aan om contact op te nemen met de klantenservice van uw apparaat en te vragen hoe een font kan worden toegevoegd. iphone & ipad Helaas is het niet mogelijk om een font toe te voegen op een iphone of ipad omdat Apple dit systeem heeft afgesloten. Gelukkig zijn er inmiddels wel meerdere apps die het font ondersteunen. Neem een kijkje op onze website voor een up to date overzicht:

7 2 OPZET BROWSER 2.1 VOORKEUREN IN CHROME Als u het volgende stappenplan volgt, kunt u websites in Google Chrome laten weergeven in het lettertype Dyslexie. 1. Ga naar de Google Chrome Webstore door Chrome op de volgende knop te drukken. Ga naar de Chrome Store Voeg de extensie Force font toe door op de blauwe + Toev aan Chrome knop te drukken naast de extensie. 3. In het pop-up bericht, klik op Extensie toevoegen Klik op de A knop in de rechter hoek van het scherm en vink Enabled? aan. 5. Type Dyslexie in het Add your own font box vakje 6. en klik op Add. 6. Kies Dyslexie in Select the font lijst. Nu is de internet browser ingesteld om websites in het lettertype Dyslexie weer te geven.

8 2 OPZET BROWSER 2.2 VOORKEUREN IN FIREFOX Wij hebben ondervonden dat u het gemakkelijkst een lettertype kunt instellen in de internet browser Mozilla Firefox. Als u het volgende stappenplan volgt, kunt u websites laten weergeven in het lettertype Dyslexie Klik op de menu knop rechtsboven in. (De drie balkjes boven elkaar) 2. Er opent een nieuw tabblad. Kies aan de linkerkant Inhoud Rechts is een knop met Geavanceerd 4. Er opent een nieuw scherm. Kies de volgende instellingen Lettertypen voor: Latijn Proportioneel: Schreefloos 5. Met schreef: Dyslexie Schreefloos: Dyslexie Monospace: Dyslexie 5. Vink UIT Pagina s toestaan om hun eigen lettertype te kiezen, in plaats van mijn selectie hierboven. En druk op OK. Nu is de internet browser ingesteld om website in het lettertype Dyslexie weer te geven.

9 3 RESET DOWNLOAD LINK / SUPPORT 3.1 RESET DOWNLOAD LINK Het kan zijn dat u het Dyslexie font kwijt raakt doordat u een nieuwe computer heeft gekregen of dat uw computer opnieuw heeft geherinstalleerd of een van de vele andere redenen. Dit kan bij iedereen gebeuren. Opnieuw bestand sturen Als u Dyslexie font opnieuw wilt installeren op uw computer, klik dan op de knop hieronder. U ontvangt dan zo spoedig mogelijk een met een download link. 3.2 SUPPORT Support Indien u andere vragen heeft of hulp nodig heeft, neem dan een kijkje op onze support pagina. Contact Mocht u het antwoord op uw vragen niet kunnen vinden, dan kunt u contact met ons opnemen via of per telefoon.

10 4 LAY-OUT ADVIES EN PRINTEN 4.1 LAY-OUT ADVIES Voor mensen met dyslexie kan het problemen met het lezen verergeren als de lay-out niet dyslexie vriendelijk is. We bespreken hierna de meest voorkomende problemen en de oplossingen. 1. Veel te grote tekstblokken op een pagina, waardoor iemand met dyslexie opziet tegen het lezen van de tekst. Oplossing: verdeel de tekst in meerdere alinea s en laat de tekstkolom niet breder zijn dan ongeveer negen woorden. 2. Hele lange regels met tekst. Hierdoor kan iemand met dyslexie verdwalen in de tekst. Gevoelsmatig duurt het langer om de tekst te lezen. Oplossing: verdeel de tekst in meerdere kolommen van ieder gemiddeld negen woorden breed. Let er op, dat er tussen de kolom genoeg ruimte zit, zodat er niet wordt doorgelezen van de ene kolom naar de andere. Er is meer op de volgende pagina >>

11 4 LAY-OUT ADVIES EN PRINTEN 4.1 LAY-OUT ADVIES 3. Heel veel teksten op één bladzijde, bijvoorbeeld krantenpagina s. Iemand met dyslexie raakt het overzicht kwijt en kan moeilijk iets terug vinden. Oplossing: Zorg voor genoeg ruimte tussen de regels en om de tekst heen. Zorg ervoor dat de afbeeldingen ruim van de tekst afstaan, zodat iemand met dyslexie niet wordt afgeleid. 4. Tekst uitvullen tot een blok. Hierdoor gaan alle regels op elkaar lijken. Iemand met dyslexie weet dan vaak niet meer waar hij met lezen is gebleven. Oplossing: Laat alle tekst links uitlijnen. Nooit naar rechts of centreren, want dan blijft het moeilijk om steeds de volgende regel te vinden met lezen.

12 4 LAY-OUT ADVIES EN PRINTEN 4.2 PRINTEN & LETTER GROOTTE Het Dyslexie font is net als elk ander lettertype die u al op uw computer heeft. Zo kunt u ook met het Dyslexie font printen. Het lettertype Dyslexie kan goed geprint worden, indien deze juist geïnstalleerd is. (Zie ook het hoofdstuk: Installeren) WAAROM PRINTEN? Uit onderzoek blijkt dat het lezen van een beeldscherm is altijd vermoeiender is voor de ogen dan lezen van papier. Dit is hetzelfde voor mensen met dyslexie als zonder dyslexie. Het heeft dus de voorkeur om lange teksten uit te printen. PAPIER KEUZE Print bij voorkeur op mat papier. Glossy of fotopapier kan als vervelend worden ervaren tijdens het lezen. Gebruikt u het lettertype Dyslexie Regular of om bestaande teksten om te zetten, kijk dan eerst naar de copyright van het document. Sommige documenten mogen niet vermenigvuldigd worden. LETTER GROOTTE De grootte van een lettertype wordt ook wel de corps genoemd. Het lettertype Dyslexie is zo ontworpen dat er niet speciaal een groter corps hoeft te worden geselecteerd. Zo kan hetzelfde papierformaat worden gehanteerd voor zowel kinderen met als zonder dyslexie. Voor kinderen van 4 t/m 12 jaar is het gebruikelijk om corps 16 tot 12 te gebruiken. Vanaf 13 jaar en ouder kan corps 10, 9 of 8 worden gebruikt. Maar de regel blijft wel dat elke persoon met dyslexie zijn eigen voorkeur heeft. abcdefghijklmnopqrstuvwxyz Dit is grootte 14. abcdefghijklmnopqrstuvwxyz Dit is grootte 13. abcdefghijklmnopqrstuvwxyz Dit is grootte 12. abcdefghijklmnopqrstuvwxyz Dit is de grootte 10. abcdefghijklmnopqrstuvwxyz Dit is de grootte 9.

13 5 PRAKTISCHE INFORMATIE 5.1 BOEKEN EN APPS IN DYSLEXIE Nadat het Dyslexie font de wereld rond ging kregen wij vragen voor boeken, apps en educatie materiaal in het Dyslexie font door mensen met dyslexie. Dus we hadden een nieuw doel om dit te realiseren. BOEKEN & E-BOEKEN We hebben inderdaad al wat voor elkaar gekregen. Deze producten hebben we verzameld op een pagina op onze site zodat u het gemakkelijk kan vinden wat u zoekt. Deze producten zijn van verschillende uitgevers uit de hele wereld. We kijken altijd of het lettertype op de juiste plek terecht komt. Niet dat ze alleen het lettertype toevoegen maar dat er meer is dan dat alleen. We geven vaak advies aan ze zodat het echt een product wordt waar mensen met dyslexie ook wat aan hebben. APPS PRODUCTEN We support ook dyslexie organisaties en goede doelen die dyslexie kennis verspreiden. Hier in Nederland is dyslexie wel redelijk bekend maar in het buitenland is dit vaak anders. Kijk ook eens op hun pagina s om te kijken wat ze allemaal doen. ONDERWIJS Als u iets wilt in het Dyslexie font wat er nog niet is laat het ons weten of de uitgevers van het product. GOEDE DOELEN Als u een dyslexie organisatie bent of een goed doel laat het ons weten zo we kunnen helpen.

14 5 PRAKTISCHE INFORMATIE 5.2 COLOFON Deze handleiding is uitgevoerd in Dyslexie Font. Deze handleiding is onderdeel van het pakket van het lettertype Dyslexie. Voor meer informatie druk op de knop om naar onze website te gaan. Dyslexie Font B.V. Louwesweg EA Amsterdam The Netherlands NL UK USA E: info@dyslexiefont.com The font Dyslexie Regular and Dyslexie Bold and Dyslexie Italic and Dyslexie Italic Bold are protected by worldwide copyright and intellectual property rights. The reproduction and /or distribute unauthorized copies is a violation of the international copyright and is strictly prohibited without written permission from the copyright and U.S. Patent No. D676,081 S owner Dyslexie Patent B.V. The netherlands No part of this publication may without prior written permission of Christian Theo Boer, owner of studiostudio concepts be reproduced and / or published by print, offset, photocopy or microfilm or in any digital, electronic, optical or other form (and this applies if necessary, in addition to the copyright) to reproduce for a company, organization or institution use which is not strictly private in nature or for reproduction in any daily or weekly newspaper or magazine (whether or not digital or online).

Dyslexie font digitale handleiding PARTICULIER

Dyslexie font digitale handleiding PARTICULIER Dyslexie font digitale handleiding PARTICULIER Inleiding Het Dyslexie Font en het tekstbehandelplan zijn ontwikkeld om mensen met dyslexie met minder moeite te laten lezen. De letters zijn zodanig ontworpen

Nadere informatie

Dyslexie font digitale handleiding EDUCATIE

Dyslexie font digitale handleiding EDUCATIE Dyslexie font digitale handleiding EDUCATIE Inleiding Het Dyslexie Font en het tekstbehandelplan zijn ontwikkeld om mensen met dyslexie met minder moeite te laten lezen. De letters zijn zodanig ontworpen

Nadere informatie

1. Installatie nieuwe plug-in

1. Installatie nieuwe plug-in stappenplan irekeningen iregistratie - iboekhouding: Spoon opstartproblemen oplossen g e b r u i k e r s aug. 2015 De modules irekeningen, iregistratie en iboekhouding maken gebruik van een plug-in om

Nadere informatie

Handleiding Programmeren en bewerken CAM (graveermachine) Aan de slag. in beroep en bedrijf. Handleiding Programmeren en bewerken CAM (graveermachine)

Handleiding Programmeren en bewerken CAM (graveermachine) Aan de slag. in beroep en bedrijf. Handleiding Programmeren en bewerken CAM (graveermachine) Aan de slag in beroep en bedrijf Handleiding Programmeren en bewerken CAM (graveermachine) Branche Uitgevers 1 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in

Nadere informatie

Total Produce. Handleiding: Inloggen op de cloud. Auteur: Thomas de Jong T: +31 (0) E: Datum: Versie: 1.

Total Produce. Handleiding: Inloggen op de cloud. Auteur: Thomas de Jong T: +31 (0) E: Datum: Versie: 1. Total Produce Handleiding: Inloggen op de cloud Auteur: Thomas de Jong T: +31 (0)10 484 4400 E: tdejong@2makeitwork.nl Datum: 4-4-2019 Versie: 1.2 Copyright 2019 2makeITwork BV. All rights reserved under

Nadere informatie

Handleiding GfK Digital Trends voor pc versie 16.1

Handleiding GfK Digital Trends voor pc versie 16.1 Inhoud Handleiding GfK Digital Trends voor pc versie 16.1... 2 Voor deelname aan GfK Digital Trends voor pc is het volgende nodig... 2 Deel 1 Installatie voor alle Windows versies... 3 Stap 1 Downloaden...

Nadere informatie

Handleiding e-mail. Aan de slag. in beroep en bedrijf. Handleiding e-mail

Handleiding e-mail. Aan de slag. in beroep en bedrijf. Handleiding e-mail Aan de slag in beroep en bedrijf Branche Uitgevers 1 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand dan wel openbaar gemaakt

Nadere informatie

Spoon voor Windows 10

Spoon voor Windows 10 Spoon voor Windows 10 Upgraden van Spoon naar Turbo Versie: 2017-04-06 Inhoudstafel 1 Inleiding...3 2 Google Chrome...4 2.1 De Spoon-extensie verwijderen uit Chrome... 4 2.2 De Turbo browserextensie toevoegen

Nadere informatie

Deel 1 Stap 1: Klik op de downloadlink om uw persoonlijke versie van de software te downloaden.

Deel 1 Stap 1: Klik op de downloadlink om uw persoonlijke versie van de software te downloaden. GfK Internet Monitor installatie en inschakelen op Windows XP, Vista, 7 & 8 Voor deelname aan de GfK Internet Monitor is het volgende nodig: - Computer: Desktop (PC) of laptop - Besturingssysteem: Windows

Nadere informatie

Handleiding GfK Digital Trends voor pc versie

Handleiding GfK Digital Trends voor pc versie Inhoud Handleiding GfK Digital Trends voor pc versie 16.2.5... 2 Voor deelname aan GfK Digital Trends voor pc is het volgende nodig... 2 Deel 1 Installatie voor alle Windows versies... 3 Stap 1 Downloaden...

Nadere informatie

Auteur boek: Vera Lukassen Titel boek: Word Gevorderd 2010. 2011, Serasta Uitgegeven in eigen beheer info@serasta.nl Eerste druk: augustus 2012

Auteur boek: Vera Lukassen Titel boek: Word Gevorderd 2010. 2011, Serasta Uitgegeven in eigen beheer info@serasta.nl Eerste druk: augustus 2012 Auteur boek: Vera Lukassen Titel boek: Word Gevorderd 2010 2011, Serasta Uitgegeven in eigen beheer info@serasta.nl Eerste druk: augustus 2012 ISBN: 978-90-817910-7-6 Dit boek is gedrukt op een papiersoort

Nadere informatie

Handleiding Sportlink Club

Handleiding Sportlink Club Handleiding Sportlink Club Dit document is automatisch gegenereerd. We raden u aan de handleiding online te raadplegen via www.sportlinkclub.nl/support. 1. Installatiehandleiding.........................................................................................

Nadere informatie

www.dubbelklik.nu Handleiding Access 2010

www.dubbelklik.nu Handleiding Access 2010 www.dubbelklik.nu Handleiding Access 2010 Deze handleiding is onderdeel van Dubbelklik, een lesmethode Technologie, ICT/ Loopbaanoriëntatie en Intersectoraal Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

www.dubbelklik.nu Handleiding Paint 2003

www.dubbelklik.nu Handleiding Paint 2003 Handleiding Paint 2003 www.dubbelklik.nu Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand dan wel openbaar gemaakt in enige

Nadere informatie

Externe toegang met ESET Secure Authentication. Daxis helpdesk@daxis.nl Versie 2.0

Externe toegang met ESET Secure Authentication. Daxis helpdesk@daxis.nl Versie 2.0 Externe toegang met ESET Secure Authentication Daxis helpdesk@daxis.nl Versie 2.0 Inhoudsopgave: Inhoudsopgave:... 1 Inleiding:... 2 Stap 1: Download eenmalig Eset Secure Authentication op uw smartphone...

Nadere informatie

Instructie Instellen Citrix (thuis)werkplek Detron-Online

Instructie Instellen Citrix (thuis)werkplek Detron-Online Instructie Instellen Citrix (thuis)werkplek Detron-Online Pagina: 1/ 26 Inhoudsopgave Algemeen...3 Microsoft Windows...4 Instellen Internet Explorer...4 Certificaten installeren:...4 Weergave aanpassen:...6

Nadere informatie

Handleiding WebEx. Een webconsult, wat nu?

Handleiding WebEx. Een webconsult, wat nu? Handleiding WebEx Een webconsult, wat nu? U bent aangemeld voor erfelijkheidsvoorlichting en -onderzoek bij de afdeling Klinische Genetica van het UMCG. Het webconsult zal met het internetsysteem WebEx

Nadere informatie

Office Installatie instructies. Voor de leerlingen van het Heerbeeck College en het Kempenhorst College

Office Installatie instructies. Voor de leerlingen van het Heerbeeck College en het Kempenhorst College ICT t eam VOB O Office 365 - Installatie instructies Voor de leerlingen van het Heerbeeck College en het Kempenhorst College Handleiding Office 365 Activeren En Installeren.pdf ICT-team - Martijn de Vries

Nadere informatie

Inloggen in AccountView online voor Mac OS 23 juni 2017 versie 9.1 en hoger

Inloggen in AccountView online voor Mac OS 23 juni 2017 versie 9.1 en hoger Inloggen in AccountView online Welkom bij eserviceware! Deze handleiding begeleidt u bij de stappen die nodig zijn voor het inloggen in AccountView online. Wanneer u gebruik maakt van een Apple computer,

Nadere informatie

Handleiding. Certificaat installeren

Handleiding. Certificaat installeren Handleiding Certificaat installeren Inhoudsopgave 1. Installatie op PC s met Windows 2 2. Voor niet-windows PC s en andere apparatuur 3 1.1. Microsoft Internet Explorer / Google Chrome 3 1.2. Mozilla Firefox

Nadere informatie

Contents. GfK Internet Monitor v3 1

Contents. GfK Internet Monitor v3 1 Contents Handleiding GfK Internet Monitor versie 15.4... 2 Deel 1 (Installatie voor alle Windows versies)... 3 Deel 2 (Inschakelen op alle browsers)... 6 Deel 3 (Pauzeknop)... 8 Deel 4 (Inschakelen extensie

Nadere informatie

Spoon voor Windows 7. Upgraden van Spoon naar Turbo. Versie:

Spoon voor Windows 7. Upgraden van Spoon naar Turbo. Versie: Spoon voor Windows 7 Upgraden van Spoon naar Turbo Versie: 2017-04-05 Inhoudstafel 1 Inleiding... 3 2 Google Chrome... 4 2.1 De Turbo browserextensie toevoegen in Chrome... 4 2.2 Turbo plugin downloaden

Nadere informatie

Spoon voor Windows 8. Upgraden van Spoon naar Turbo. Versie:

Spoon voor Windows 8. Upgraden van Spoon naar Turbo. Versie: Spoon voor Windows 8 Upgraden van Spoon naar Turbo Versie: 2017-04-05 Inhoudstafel 1 Inleiding... 3 2 Google Chrome... 4 2.1 De Turbo browserextensie toevoegen in Chrome... 4 2.2 Turbo plugin downloaden

Nadere informatie

Handleiding Certificaat installeren

Handleiding Certificaat installeren Handleiding Certificaat installeren Inhoudsopgave 1. Installatie op PC s met Windows 2 2. Voor niet-windows PC s en andere apparatuur 4 1.1. Microsoft Internet Explorer / Google Chrome 5 1.2. Mozilla Firefox

Nadere informatie

Aan de slag. Handleiding Voorraadbeheer

Aan de slag. Handleiding Voorraadbeheer Aan de slag in beroep en bedrijf Handleiding Voorraadbeheer februari 2007 Branche Uitgevers 1 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd

Nadere informatie

Opgeslagen HZ wachtwoord(en) verwijderen Versie 1.0 DIENST INFORMATIEVOORZIENING & AUTOMATISERING 11-5-2016

Opgeslagen HZ wachtwoord(en) verwijderen Versie 1.0 DIENST INFORMATIEVOORZIENING & AUTOMATISERING 11-5-2016 Opgeslagen HZ wachtwoord(en) verwijderen Versie 1.0 DIENST INFORMATIEVOORZIENING & AUTOMATISERING 11-5-2016 INHOUDSOPGAVE 1.0 GOOGLE CHROME 2 1.1 Computer 2 1.2 Android device 2 1.3 iphone of ipad 2 2.0

Nadere informatie

Auteurs boek: Vera Lukassen en René Valster Titel boek: Basis Computergebruik Versies: Windows 7 & Windows 8

Auteurs boek: Vera Lukassen en René Valster Titel boek: Basis Computergebruik Versies: Windows 7 & Windows 8 Auteurs boek: Vera Lukassen en René Valster Titel boek: Basis Computergebruik Versies: Windows 7 & Windows 8 2014, Serasta Uitgegeven in eigen beheer info@serasta.nl Eerste druk: Augustus 2014 ISBN: 978-94-91998-03-4

Nadere informatie

Handleiding. multimediafilter ISA. Windows Windows Phone Mac / Linux iphone / ipad Android

Handleiding. multimediafilter ISA. Windows Windows Phone Mac / Linux iphone / ipad Android Handleiding hét multimediafilter ISA Windows Windows Phone Mac / Linux iphone / ipad Android Installatie van HTTPS bij Multimediafilter ISA In deze handleiding staat stapsgewijs beschreven hoe hét multimediafilter

Nadere informatie

Deel 1 Stap 1: Klik op de downloadlink om uw persoonlijke versie van de software te downloaden.

Deel 1 Stap 1: Klik op de downloadlink om uw persoonlijke versie van de software te downloaden. GfK Internet Monitor installatie en inschakelen op Windows XP, Vista, 7 & 8 Voor deelname aan de GfK Internet Monitor is het volgende nodig: - Computer: Desktop (PC) of laptop - Besturingssysteem: Windows

Nadere informatie

Internetfilter HTTPS instellen

Internetfilter HTTPS instellen Internetfilter HTTPS instellen Windows Windows Phone Mac / Linux iphone / ipad Android Handleiding Installatie van HTTPS bij het Internetfilter In deze handleiding staat stapsgewijs beschreven hoe het

Nadere informatie

Inhoud Wat is mobiel werken?... 2 Installeren VPN Client... 3 Laptop... 3 Windows 8... 4 Windows 7... 10 Mac OS X... 16 Linux... 16 Tablet...

Inhoud Wat is mobiel werken?... 2 Installeren VPN Client... 3 Laptop... 3 Windows 8... 4 Windows 7... 10 Mac OS X... 16 Linux... 16 Tablet... 333 Inhoud Wat is mobiel werken?... 2 Installeren VPN Client... 3 Laptop... 3 Windows 8... 4 Windows 7... 10 Mac OS X... 16 Linux... 16 Tablet... 18 ios (ipad)... 18 Android... 21 Windows... 21 Smartphone...

Nadere informatie

Manual e-mail. Aan de slag. in beroep en bedrijf. Manual e-mail

Manual e-mail. Aan de slag. in beroep en bedrijf. Manual e-mail Aan de slag in beroep en bedrijf Branche Uitgevers 1 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand dan wel openbaar gemaakt

Nadere informatie

Handleiding Office 2013 en Office 365. voor thuisgebruik

Handleiding Office 2013 en Office 365. voor thuisgebruik Handleiding Office 2013 en Office 365 voor thuisgebruik Versie: augustus 2015 1 Inhoudsopgave 1. Wat is Office 365 en wat kun je ermee?... 3 2. Wat je moet weten voordat je gaat installeren?.... 13 3.

Nadere informatie

Inloggen in AccountView online voor Mac OS 30 augustus 2018 versie 9.1 en hoger

Inloggen in AccountView online voor Mac OS 30 augustus 2018 versie 9.1 en hoger Inloggen in AccountView online Welkom bij eserviceware! Deze handleiding begeleidt u bij de stappen die nodig zijn voor het inloggen in AccountView online. Wanneer u gebruik maakt van een Apple computer,

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over de website kerkomroep

Veel gestelde vragen over de website kerkomroep Veel gestelde vragen over de website kerkomroep 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 Installatie sikn speler...3 Problemen bij installatie sikn speler?...4 Installatie Audiospeler overige browsers...6 Vind

Nadere informatie

Incura Handleiding Tekstverwerker installeren nieuwe platform

Incura Handleiding Tekstverwerker installeren nieuwe platform Incura Handleiding Tekstverwerker installeren nieuwe platform Incura Nieuwe Gracht 35 2011 NC Haarlem 088-946 22 73 info@incura.nl www.incura.nl KvK 34183168 Incura is een product van WinBase Software

Nadere informatie

Table of Contents. FireFox...1. Firefox installeren op OS X...2 Firefox downloaden...2. Firefox installeren op Windows...6 Firefox Downloaden...

Table of Contents. FireFox...1. Firefox installeren op OS X...2 Firefox downloaden...2. Firefox installeren op Windows...6 Firefox Downloaden... Table of Contents FireFox...1 Firefox installeren op OS X...2 Firefox downloaden...2 Firefox installeren op Windows...6 Firefox Downloaden...6 Firefox installeren op Ubuntu...12 Een website openen...13

Nadere informatie

GfK Internet Monitor installatie en inschakelen op Windows Vista, Windows 7 & Windows 8

GfK Internet Monitor installatie en inschakelen op Windows Vista, Windows 7 & Windows 8 GfK Internet Monitor installatie en inschakelen op Windows Vista, Windows 7 & Windows 8 Voor deelname aan de GfK Internet Monitor is het volgende nodig: - Computer: Desktop (PC) of laptop - Besturingssysteem:

Nadere informatie

www.dubbelklik.nu Handleiding Homeplanner

www.dubbelklik.nu Handleiding Homeplanner www.dubbelklik.nu Handleiding Homeplanner Deze extra opdrachten zijn onderdeel van Dubbelklik, een lesmethode Technologie, ICT/ Loopbaanoriëntatie en Intersectoraal Alle rechten voorbehouden. Niets uit

Nadere informatie

Installatiehandleiding KIK-Lokaal

Installatiehandleiding KIK-Lokaal Installatiehandleiding KIK-Lokaal Vragen over KIK? KIK@KADASTER.NL (088) 183 55 00 WWW.KADASTER.NL/KIK In deze handleiding wordt beschreven aan welke systeemeisen uw PC dient te voldoen en welke handelingen

Nadere informatie

Inloggen in AccountView online voor Mac OS 30 april 2015 versie 9.1 en hoger

Inloggen in AccountView online voor Mac OS 30 april 2015 versie 9.1 en hoger Inloggen in AccountView online Welkom bij eserviceware! Deze handleiding begeleidt u bij de stappen die nodig zijn voor het inloggen in AccountView online. Wanneer u gebruik maakt van een Apple computer,

Nadere informatie

Auteur boek: Vera Lukassen Titel boek: Excel Beginners 2013. 2011, Serasta Uitgegeven in eigen beheer info@serasta.nl Eerste druk: mei 2013

Auteur boek: Vera Lukassen Titel boek: Excel Beginners 2013. 2011, Serasta Uitgegeven in eigen beheer info@serasta.nl Eerste druk: mei 2013 Auteur boek: Vera Lukassen Titel boek: Excel Beginners 2013 2011, Serasta Uitgegeven in eigen beheer info@serasta.nl Eerste druk: mei 2013 ISBN: 978-90-817910-8-3 Dit boek is gedrukt op een papiersoort

Nadere informatie

Introductie. Handleiding: Owncloud instellen

Introductie. Handleiding: Owncloud instellen Introductie QSIT Owncloud is de hollandse en 100% privacy-veilige variant van Dropbox of Google Drive. Het stelt u in staat om vanaf elk apparaat aan dezelfde bestanden te werken. Omdat wij onze servers

Nadere informatie

Beheren van middelen in Web- Planboard

Beheren van middelen in Web- Planboard Handleiding Beheren van middelen in Web- Planboard versie juni 2010 Ambachtsweg 16 2641 KS Pijnacker Tel: +31.(0)15.3613497 Fax: +31.(0)15.3610029 E-mail: info@bitbybit-is.nl Web: www.bitbybit-is.nl Wijzigingsbladen

Nadere informatie

HANDLEIDING EXTERNE TOEGANG CURAMARE

HANDLEIDING EXTERNE TOEGANG CURAMARE HANDLEIDING EXTERNE TOEGANG CURAMARE Via onze SonicWALL Secure Remote Access Appliance is het mogelijk om vanaf thuis in te loggen op de RDS omgeving van CuraMare. Deze handleiding beschrijft de inlogmethode

Nadere informatie

Auteur: Chris Twiest Versie: 2.0 HANDLEIDING

Auteur: Chris Twiest Versie: 2.0 HANDLEIDING Auteur: Chris Twiest Versie: 2.0 HANDLEIDING INHOUDSOPGAVE Inleiding... 3 Citrix Installeren Windows... 4 Citrix Installeren Mac OSX... 9 Certificaten Installeren Mac OSX... 15 Inloggen via Windows of

Nadere informatie

Handleiding. Certificaat installeren

Handleiding. Certificaat installeren Handleiding Certificaat installeren Inhoudsopgave 1. Installatie op PC s met Windows 2 2. Voor niet-windows PC s en andere apparatuur 4 1.1. Microsoft Internet Explorer / Google Chrome 5 1.2. Mozilla Firefox

Nadere informatie

MijnPost - Pop-up blokkering uitzetten

MijnPost - Pop-up blokkering uitzetten MijnPost - Pop-up blokkering uitzetten 1. Pop-up blokkering Hoe kan ik voorkomen dat ik steeds toegang moet verlenen voor de pop-up om bijvoorbeeld labels te printen of verzendbewijs op te vragen? Als

Nadere informatie

Handleiding Office thuisgebruik

Handleiding Office thuisgebruik Handleiding Office thuisgebruik Inleiding Door de schoollicentie met Microsoft kan elke werknemer en leerling gratis Microsoft Office thuis gebruiken. In deze handleiding staat hoe dat werkt. De installatie

Nadere informatie

www.dubbelklik.nu Handleiding BCAD

www.dubbelklik.nu Handleiding BCAD Handleiding BCAD www.dubbelklik.nu Deze handleiding is onderdeel van Dubbelklik, een lesmethode Technologie, ICT/ Loopbaanoriëntatie en Intersectoraal Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

Gebruikershandleiding. Multrix Cloud Portal

Gebruikershandleiding. Multrix Cloud Portal Gebruikershandleiding versie: 18 maart 2013 Multrix Cloud Portal Toegang tot uw applicaties en gegevens via het internet Handleiding Multrix Cloud Portal - NED Pagina 1 van 11 Inleiding Dit document biedt

Nadere informatie

www.dubbelklik.nu Handleiding Publisher 2010

www.dubbelklik.nu Handleiding Publisher 2010 www.dubbelklik.nu Handleiding Publisher 2010 Deze handleiding is onderdeel van Dubbelklik, een lesmethode Technologie, ICT/ Loopbaanoriëntatie en Intersectoraal Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze

Nadere informatie

Gebruikershandleiding. Bedrijfsarts. DOCUMENT Gebruikershandleiding Bedrijfsarts, versie 1.02

Gebruikershandleiding. Bedrijfsarts. DOCUMENT Gebruikershandleiding Bedrijfsarts, versie 1.02 Gebruikershandleiding Bedrijfsarts DOCUMENT, versie 1.02 DATUM 6-8-2014 AUTEUR I-Signaal Copyright 2014 i-signaal B.V. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen

Nadere informatie

Handleiding. vworkspace VGGM. Handleiding voor gebruikers.

Handleiding. vworkspace VGGM. Handleiding voor gebruikers. Handleiding Handleiding voor gebruikers vworkspace VGGM www.vggm.nl Versienummer 1.4 Versiedatum 16 juni 2016 Versiebeheer Het beheer van dit document berust bij het team ICT Documenthistorie Versie Datum

Nadere informatie

Installatiehandleiding. Installatiehandleiding voor de ODBC-driver

Installatiehandleiding. Installatiehandleiding voor de ODBC-driver Installatiehandleiding Installatiehandleiding voor de ODBC-driver van UNIT4 Multivers (Accounting) Online 8.1 Copyright 2013 UNIT4 Software B.V., Sliedrecht, The Netherlands Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Auteur boek: Vera Lukassen Titel boek: Excel Gevorderden 2013. 2011, Serasta Uitgegeven in eigen beheer info@serasta.nl Eerste druk: December 2013

Auteur boek: Vera Lukassen Titel boek: Excel Gevorderden 2013. 2011, Serasta Uitgegeven in eigen beheer info@serasta.nl Eerste druk: December 2013 Auteur boek: Vera Lukassen Titel boek: Excel Gevorderden 2013 2011, Serasta Uitgegeven in eigen beheer info@serasta.nl Eerste druk: December 2013 ISBN: 978-90-820856-9-3 Dit boek is gedrukt op een papiersoort

Nadere informatie

Starten met bettermarks. Registreren en activeren

Starten met bettermarks. Registreren en activeren Starten met bettermarks Voordat u uw docentenaccount in bettermarks wiskunde en/of rekenen kunt gebruiken, moet u eenmalig een aantal stappen doorlopen. Indien u enkel gaat werken met bettermarks rekenen

Nadere informatie

Handleiding Certificaat RDW

Handleiding Certificaat RDW Handleiding Certificaat RDW Versie: 11.0 Versiedatum: 27 juli 2015 Beheerder: RDW Veendam - R&I-OP-E&T 3 B 0921p Wijzigingen ten opzichte van de vorige versie: - Gehele document herzien; - Afbeeldingen

Nadere informatie

Handleiding Menukeuze

Handleiding Menukeuze Aan de slag in beroep en bedrijf Handleiding Menukeuze Branche Uitgevers 1 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand

Nadere informatie

Handleiding Office 365 en Office 2016

Handleiding Office 365 en Office 2016 Handleiding Office 365 en Office 2016 Versie: juli 2017 1 Inhoudsopgave Wat is Office 365 en wat kun je ermee?... 3 Eerst een korte kennismaking met Office 365... 4 Wat je moet weten voordat je gaat installeren?...

Nadere informatie

4.1 4.2 5.1 5.2 6.1 6.2 6.3 6.4

4.1 4.2 5.1 5.2 6.1 6.2 6.3 6.4 Handleiding CMS Inhoud 1 Inloggen 2 Algemeen 3 Hoofdmenu 4 Pagina s 4.1 Pagina s algemeen 4.2 Pagina aanpassen 5 Items 5.1 Items algemeen 5.2 Item aanpassen 6 Editor 6.1 Editor algemeen 6.2 Afbeeldingen

Nadere informatie

Krant controleren vanuit de database

Krant controleren vanuit de database Krant controleren vanuit de database Deze instructie beschrijft het controleren van de kabelkrant vanuit de database, in dit geval met schermafdrukken van Apple Mac, maar deze zijn hetzelfde als in Firefox

Nadere informatie

ZIVVER Gebruikershandleiding

ZIVVER Gebruikershandleiding Versie: 2.0 Datum: 11 april 2017 support@zivver.com www.zivver.com Inhoud Welkom bij ZIVVER!... 3 1. Inloggen in je online veilige postvak... 4 2. Stuur een veilig bericht vanuit je online veilige postvak...

Nadere informatie

Ricoh printers - Printen bij het Summa College

Ricoh printers - Printen bij het Summa College Handleiding Ricoh printers - Printen bij het Summa College In de Ricoh printomgeving, die myprint wordt genoemd, kun je op verschillende manieren printen via het Follow-You principe. Dit Follow-You betekent

Nadere informatie

Intramed OnLine instellen en gebruiken. Voor Android tablet of telefoon

Intramed OnLine instellen en gebruiken. Voor Android tablet of telefoon Intramed OnLine instellen en gebruiken Voor Android tablet of telefoon Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Algemeen...1 1.1 Toegang tot inlogportalen...1 Hoofdstuk 2 Basic account...3 2.1 Microsoft Remote Desktop

Nadere informatie

fotofabriek.nl Handleiding software downloaden & installeren

fotofabriek.nl Handleiding software downloaden & installeren fotofabriek.nl Handleiding software downloaden & installeren DOWNLOADEN Kies je besturingsysteem (windows of mac) en klik op downloaden. Het downloaden start automatisch en het installatiebestand kun je

Nadere informatie

Handleiding Visio 2013. www.dubbelklik.nu

Handleiding Visio 2013. www.dubbelklik.nu Handleiding Visio 2013 www.dubbelklik.nu Deze handleiding is onderdeel van Dubbelklik, een lesmethode Technologie, ICT/ Loopbaanoriëntatie en Intersectoraal Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

Thuiswerken. Auteur: Peter de Silva Datum laatste wijziging:

Thuiswerken. Auteur: Peter de Silva Datum laatste wijziging: Auteur: Peter de Silva Datum laatste wijziging: 17-10-2016 Ondersteuning De Thuiswerk oplossing wordt vooralsnog alleen ondersteund op de volgende Windows versies: Windows 7 Windows 8 Windows 10 N.B. Andere

Nadere informatie

Handleiding Portaal Altrecht. https://portaal.altrecht.nl

Handleiding Portaal Altrecht. https://portaal.altrecht.nl Handleiding Portaal Altrecht https://portaal.altrecht.nl 1 Wat is het Altrecht het nieuwe portaal? 3 Eerst een Citrix client installeren 3 Aan welke eisen moet mijn computer voldoen om te kunnen telewerken:

Nadere informatie

Handleiding Visio 2010. www.dubbelklik.nu

Handleiding Visio 2010. www.dubbelklik.nu Handleiding Visio 2010 www.dubbelklik.nu Deze handleiding is onderdeel van Dubbelklik, een lesmethode Technologie, ICT/ Loopbaanoriëntatie en Intersectoraal Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

Ga naar http://www.domeinnaam.nl/wp-admin en log in met de gebruikersnaam en wachtwoord verkregen via mail.

Ga naar http://www.domeinnaam.nl/wp-admin en log in met de gebruikersnaam en wachtwoord verkregen via mail. INLOGGEN Ga naar http://www.domeinnaam.nl/wp-admin en log in met de gebruikersnaam en wachtwoord verkregen via mail. Vul hier je gebruikersnaam en wachtwoord in en klik op Inloggen. Bij succesvolle login

Nadere informatie

Downloaden beveiligingscertificaat BRON Voor Windows versies vanaf Windows Vista

Downloaden beveiligingscertificaat BRON Voor Windows versies vanaf Windows Vista BRON Voor Windows versies vanaf Windows Vista DUO 137a/Versie 0.6 26 juni 2014 Inhoud 1. INLEIDING 3 2. VOORBEREIDING 4 3. DOWNLOADEN VAN HET BEVEILIGINGSCERTIFICAAT 5 3.1 TOEVOEGEN WEBSITE IB-GROEP.NL

Nadere informatie

Partners in Accountancy (PIA) Inloggen op het klantenloginsysteem

Partners in Accountancy (PIA) Inloggen op het klantenloginsysteem Partners in Accountancy (PIA) Inloggen op het klantenloginsysteem 1. Systeemvereisten Het vernieuwde klantenloginsysteem (hierna genoemd login portal) maakt gebruik van een kleine applicatie en werkt samen

Nadere informatie

Auteur boek: Vera Lukassen Titel boek: Word Beginners 2007. 2011, Serasta Uitgegeven in eigen beheer info@serasta.nl Eerste druk: augustus 2012

Auteur boek: Vera Lukassen Titel boek: Word Beginners 2007. 2011, Serasta Uitgegeven in eigen beheer info@serasta.nl Eerste druk: augustus 2012 Auteur boek: Vera Lukassen Titel boek: Word Beginners 2007 2011, Serasta Uitgegeven in eigen beheer info@serasta.nl Eerste druk: augustus 2012 ISBN: 978-90-817910-3-8 Dit boek is gedrukt op een papiersoort

Nadere informatie

Handleiding. Thuisgebruik. N@Tschool! elo.nordwincollege.nl

Handleiding. Thuisgebruik. N@Tschool! elo.nordwincollege.nl Handleiding N@Tschool! Thuisgebruik elo.nordwincollege.nl Inhoudsopgave 1.0 Inleiding... 3 2.0 Hoe kan ik thuis inloggen op N@Tschool!... 4 3.0 Stel je browser in voor het gebruik van N@Tschool!... 5 3.1

Nadere informatie

Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - versie voor OS X (Mac)

Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - versie voor OS X (Mac) Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen op je e-reader - versie voor OS X (Mac) Stichting Bibliotheek.nl, versie 3.1 september 2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 1. Het aanmaken van een webaccount 4

Nadere informatie

Handleiding Weken met een Chromebook

Handleiding Weken met een Chromebook Handleiding Weken met een Chromebook Inhoud 1. Inloggen op een Chromebook... 3 2. Muis of Touchpad... 4 3. Opdrachten vanuit de ELO... 5 4. Office 365... 6 4.1 OneDrive... 6 4.2 Email... 8 4.3 Word...

Nadere informatie

Auteur boek: Vera Lukassen Titel boek: Visio 2010. 2011, Serasta Uitgegeven in eigen beheer info@serasta.nl Eerste druk: maart 2012

Auteur boek: Vera Lukassen Titel boek: Visio 2010. 2011, Serasta Uitgegeven in eigen beheer info@serasta.nl Eerste druk: maart 2012 Auteur boek: Vera Lukassen Titel boek: Visio 2010 2011, Serasta Uitgegeven in eigen beheer info@serasta.nl Eerste druk: maart 2012 ISBN: 978-90-817910-1-4 Dit boek is gedrukt op een papiersoort die niet

Nadere informatie

Microsoft Office 365 voor leerlingen

Microsoft Office 365 voor leerlingen Microsoft Office 365 voor leerlingen Titel: Microsoft Office 365 voor leerlingen Auteur: IT-support Datum: 22 juni 2017 Versie: 1.0 Inhoudsopgave Wat is Office 365 en wat kun je ermee?... 3 Office 365

Nadere informatie

Handleiding CrisisConnect app beheersysteem

Handleiding CrisisConnect app beheersysteem Handleiding CrisisConnect app beheersysteem Inhoudsopgave 1. Start 1.1. Vereisten gebruik 1.2. Inloggen 1.3. Wachtwoord wijzigen 2. Vullen 2.1. Dossiers 2.2. Processen 2.2.1. Tekst toevoegen 2.2.2. Bijlagen

Nadere informatie

HANDLEIDING INFOGRAPHIC SOFTWARE Versie 2.3 / jan 2014

HANDLEIDING INFOGRAPHIC SOFTWARE Versie 2.3 / jan 2014 HANDLEIDING INFOGRAPHIC SOFTWARE Versie 2.3 / jan 2014 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Systeemvereisten... 3 3. Installeren van de software... 4 4. Programma instellingen... 5 5. Importeren van een

Nadere informatie

Handleiding. Handleiding

Handleiding. Handleiding Handleiding Certificaat installeren Handleiding Certificaat installeren Inhoudsopgave Inleiding 2 1 Installatie op pc s met Windows 2 2 Handmatig installeren 4 2.1 Microsoft Internet Explorer/Google Chrome

Nadere informatie

Handleiding cliënt Online Samenwerken 2.0

Handleiding cliënt Online Samenwerken 2.0 Handleiding cliënt Online Samenwerken 2.0 Unit4 N.V. Telefoon +31 88 247 17 77 Papendorpseweg 100 Supportlijn +31 88 247 24 72 Postbus 500 Self Service https://my.unit4.com 3502 JA Utrecht Internet www.unit4.nl

Nadere informatie

Versie : 1.2 Datum : 5 augustus 2014 Auteur : Jorin van der Velden Classificatie : OPENBAAR

Versie : 1.2 Datum : 5 augustus 2014 Auteur : Jorin van der Velden Classificatie : OPENBAAR Versie : 1.2 Datum : 5 augustus 2014 Auteur : Jorin van der Velden Classificatie : OPENBAAR Inleiding Deze handleiding legt stap voor stap uit hoe u de BeeldBelApp klaarmaakt voor beveiligd beeldcontact

Nadere informatie

Installatiehandleiding Silverlight

Installatiehandleiding Silverlight Installatiehandleiding Silverlight Algemeen Vanaf Magister versie 5 werkt men niet meer via de zgn. webportal (MWP) maar maakt Magister gebruik van de Microsft-toepassing Silverlight. Silverlight is een

Nadere informatie

Handleiding harde schijf wissen:

Handleiding harde schijf wissen: Tim de Hoog www.timdehoog.nl v1 Handleiding harde schijf wissen: Tijdens het gebruik van een pc worden er veel gegevens opgeslagen op de harde schijf. Te denken valt aan foto s, documenten, e-mails, films

Nadere informatie

Installatie Groeps Login app

Installatie Groeps Login app Installatie Groeps Login app Inleiding Deze handleiding bestaat uit twee delen: 1. Voor de systeembeheerder: technische installatie van de Groeps Login app 2. Voor de systeembeheerder of gebruiker: installatie

Nadere informatie

Handleiding: CitrixReceiver installeren voor thuisgebruik.

Handleiding: CitrixReceiver installeren voor thuisgebruik. Handleiding: CitrixReceiver installeren voor thuisgebruik. Deze handleiding is gemaakt om een privé pc geschikt te maken om op het netwerk van MEE te kunnen werken. Zodra het met de onderstaande stappen

Nadere informatie

Linda Thuijs-Koopmans - LinnenArt, huisstijl en logo ontwerp - www.linnenart.nl

Linda Thuijs-Koopmans - LinnenArt, huisstijl en logo ontwerp - www.linnenart.nl Linda Thuijs-Koopmans - LinnenArt, huisstijl en logo ontwerp - www.linnenart.nl Handleiding Gmail in huisstijl met een automatische e-mail handtekening.. Als je je drukwerk, online profielen en alle visuele

Nadere informatie

Handleiding printen vanaf de Chromebook Inhoudsopgave

Handleiding printen vanaf de Chromebook Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1. Bestanden opgeslagen in Google drive printen vanaf een Windowscomputer waar een printer op is aangesloten.... 2 2. Printer op Windowscomputer beschikbaar maken om naar toe te printen vanaf

Nadere informatie

Tips en Trucs voor gebruik website

Tips en Trucs voor gebruik website Tips en Trucs voor gebruik website De werkgroep communicatie (die de bedenkers van de website zijn) willen heel graag dat iedere doelgroep de website gaat begrijpen en er mee kan omgaan. Daarom zetten

Nadere informatie

Google Chrome Windows Vista Windows 7 Windows 8 8.1 Apple imac ibook Adobe Acrobat Reader

Google Chrome Windows Vista Windows 7 Windows 8 8.1 Apple imac ibook Adobe Acrobat Reader Probleem: bij het openen van de apdf ziet u een wit scherm i.p.v. de gegevens m.b.t. uw beheerrekening. Afhankelijk van de webbrowser, Windows versie of merk computer dat u gebruikt, kan dit probleem worden

Nadere informatie

Handleiding FileSecure

Handleiding FileSecure Handleiding FileSecure FileSecure is een programma wat wordt gebruikt om documenten te beveiligen. En om beveiligde documenten te kunnen lezen/bewerken. FileSecure kent drie varianten: 1. Web versie, waarmee

Nadere informatie

Handleiding. Handleiding

Handleiding. Handleiding Handleiding Certificaat installeren Handleiding Certificaat installeren Inhoudsopgave Inleiding 2 1 Installatie op pc s met Windows 2 2 Handmatig installeren 4 2.1 Microsoft Internet Explorer/Google Chrome

Nadere informatie

INSTALLATIE VAN DE BelD KAARTLEZER

INSTALLATIE VAN DE BelD KAARTLEZER INSTALLATIE VAN DE BelD KAARTLEZER 1. Inleiding Om toegang te krijgen tot het systeem van de Orde van Architecten Vlaamse Raad waarmee u uw digitaal visum kan verkrijgen, dient u te beschikken over een

Nadere informatie

Open Safari op de Mac, ga naar de webpagina www.ros-kabelkrant.nl/ros_download.html en klik op SSH scripts Mac OS X : Figure 1 SSH scripts downloaden

Open Safari op de Mac, ga naar de webpagina www.ros-kabelkrant.nl/ros_download.html en klik op SSH scripts Mac OS X : Figure 1 SSH scripts downloaden Mac OS X instructie Voor het op afstand werken in de studio wordt gebruik gemaakt van een beveiligde verbinding. Om verbinding te kunnen maken moeten moeten daarom eerst twee code bestanden ( public en

Nadere informatie

SNEL HANDLEIDING KIT-2BNVR2W

SNEL HANDLEIDING KIT-2BNVR2W KIT-2BNVR2W Opstarten van het camera bewakingssysteem. 1. Sluit een monitor aan op de NVR (monitor niet inbegrepen in de KIT). 2. Sluit de NVR aan op het netwerk. 3. Sluit de NVR aan op het lichtnet met

Nadere informatie

Een korte handleiding door Frederic Rayen

Een korte handleiding door Frederic Rayen Een korte handleiding door Frederic Rayen Van installeren tot het gebruik P a g i n a 2 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Hoe AbiWord version 2.8.6 installeren?... 4 Schermonderdelen... 5 Uitleg bij elke werkbalk...

Nadere informatie

Office Installatie instructies. Voor de leerlingen van het Heerbeeck College en het Kempenhorst College. Versie: 2.2

Office Installatie instructies. Voor de leerlingen van het Heerbeeck College en het Kempenhorst College. Versie: 2.2 ICT t eam VOB O Office 365 - Installatie instructies Voor de leerlingen van het Heerbeeck College en het Kempenhorst College Versie: 2.2 Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 Voorwoord...3 Registreren voor Office

Nadere informatie

Date: Version: 1.0. Copyright makeITwork BV.

Date: Version: 1.0. Copyright makeITwork BV. Handleiding GRAS Website (voor ouders en kinderen) Impuls Onderwijs Sport en Cultuur Zaanstad Author: Maikel Koevermans T: +31 (0)10 484 44 00 E: mkoevermans@2makeitwork.nl Date: 04-07-2016 Version: 1.0

Nadere informatie