Ze zijn geweldig! Maar waarom eigenlijk?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ze zijn geweldig! Maar waarom eigenlijk?"

Transcriptie

1 Ze zijn geweldig! Maar waarom eigenlijk?

2

3 Inhoudsopgave Wat beweegt jongeren? 2 1. Pleziergerichte motieven 5 2. Carrièregerichte motieven 9 3. Normatieve motieven Sociale motieven Leermotieven Kwaliteitsmotieven Beschermingsmotieven 29 Literatuurlijst 32

4 Wat beweegt jongeren? Het motiveren van jongeren is meer dan weten wat zij leuk vinden. Motieven van jongeren zijn net zo divers als de jongeren zelf. In al hun activiteiten streven ze naar doelen die: 1. egocentrische impulsbehoeften vervullen; 2. nuttig zijn op langere termijn; 3. menselijke of maatschappelijke meerwaarde leveren. Het gedrag van jongeren wordt over het algemeen bepaald door een combinatie van motieven. Deze motieven kunnen elkaar versterken, maar werken elkaar soms ook tegen. De wijze waarop een organisatie een activiteit aanbiedt, kan bepalend zijn voor het type jongere dat daarmee wordt binnen gehaald. Als een organisatie bijvoorbeeld vooral werk- of leerervaringen aanbiedt, zullen daar jongeren op af komen die met hun carrière bezig zijn. Als die jongeren gaandeweg de maatschappelijke of menselijke waarde van het werk ontdekken, kunnen ze er voor kiezen om na afloop van het project langer betrokken te blijven. Andersom, wanneer een organisatie veel nadruk legt op leuke en flitsende activiteiten haken de serieuze jongeren mogelijk al snel af en lopen de overige jongeren waarschijnlijk weg zodra de activiteiten niet meer boeien. Er zijn vele indelingen en categorieën om de motivatie van vrijwilligers in kaart te brengen. In dit boekje gebruiken we één van de meest bekende indelingen, namelijk de functionele benadering van Clary en Snyder (Clary e.a. 1998). Deze indeling omschrijft zes categorieën van functies die vrijwilligerswerk kan vervullen voor het individu. Wij hebben er nog één aan toegevoegd: pleziergerichte motieven. Ze zijn geweldig!

5 1. pleziergerichte motieven: Door vrijwilligerswerk kan men plezier en genot ervaren. De plezier- gerichte motieven zijn van groot belang, vooral onder jongeren. 2 carrièregerichte motieven: Vrijwilligerswerk biedt een kans om ervaringen, vaardigheden en contacten op te doen die de (toekomstige) carrière op de arbeidsmarkt kunnen bevorderen. 3. normatieve motieven: Vrijwilligerswerk is een manier waarop mensen voor hen belangrijke normen en waarden uit kunnen dragen. 4. sociale motieven: Vrijwilligerswerk kan bestaande sociale contacten verdiepen of versterken en geeft een kans om in activiteiten mee te doen die belangrijk zijn voor significante anderen. 5. leermotieven: Vrijwilligerswerk biedt een kans nieuwe (leer)ervaringen op te doen en bestaande kennis en vaardigheden te oefenen en te vergroten. 6. kwaliteitsmotieven: Vrijwilligerswerk biedt kansen voor persoonlijke groei en een verhoogde levenskwaliteit. 7. beschermingsmotieven: Vrijwilligerswerk kan een manier zijn om negatieve omstandigheden, ervaringen of gevoelens te ontlopen of deze te verminderen. Op de volgende pagina s worden de motieven geïllustreerd met verhalen uit de praktijk. In deze brochure vindt u delen van de verhalen. De volledige verhalen kunt u lezen op Hier vindt u meer verhalen over jonge vrijwilligers en hun motivaties. Ze zijn geweldig!

6 Ze zijn geweldig!

7 1 Pleziergerichte motieven Door vrijwilligerswerk kan men plezier en genot ervaren. De pleziergerichte motieven zijn van groot belang, vooral onder jongeren. Zo zegt Geert, de 24-jarige penningmeester van een plattelandse jeugdorganisatie dat hij al lang was gestopt als hij het werk niet leuk gevonden had. Hij vindt het geweldig om samen met de andere bestuursleden van alles te organiseren waar mensen plezier aan beleven, maar hij vindt het bovenal gezellig. De zomerweken waarin Astrid (22) met een groep kinderen lekker in het bos speelt, vormen voor haar het hoogtepunt van het jaar. De rest van het jaar geeft ze bij jeugd- en jongerenorganisatie Jong Nederland leiding aan een groep kinderen. Eigenlijk steekt ze al 8 jaar lang al haar vrije tijd in de organisatie. Niet omdat het moet of omdat ze op deze manier carrière probeert te maken, maar gewoon omdat ze het leuk vindt. Ze zijn geweldig!

8 Geert combineert boeren met besturen Vrijwilligerswerk moet echt leuk zijn, anders stop je ermee Een excursie naar de brandweer, een discoavond of een fietsvierdaagse organiseren. Daar houdt vrijwilliger Geert zich als bestuurslid van de jongerenorganisatie Jong Gelre Vorden / Warnsveld mee bezig. Daarnaast zorgt hij er ook voor dat de organisatie blijft groeien. In het dagelijks leven is Geert fulltime boer op het melkveebedrijf van zijn ouders. Het werk als vrijwilliger en boer kan hij goed combineren omdat zijn bestuurswerk geen vaste werktijden heeft en hij alles vanuit huis organiseert. Jong betrokken Hoewel hij pas op zijn zestiende officieel lid van Jong Gelre mocht worden, was Geert al voor die tijd aspirantlid van de jongerenorganisatie. De aspirantenafdeling is voor jongeren die nog geen lid kunnen worden, maar wel graag mee willen doen met de activiteiten. Vier jaar geleden werd Geert benaderd om bij het bestuur te komen en zelf ook activiteiten te organiseren. Dat was voor hem geen grote stap: hij kende de organisatie door en door. Ik vind het belangrijk dat er wat voor jongeren wordt georganiseerd. Zo is hij ertoe gekomen om dit vrijwilligerswerk te gaan doen. Dingen organiseren waar andere mensen veel plezier van hebben, daar kan ik van genieten! Gezellige sfeer Geert helpt graag andere mensen en wordt er zelf blij van als hij ze ziet genieten, maar het werk moet wel bij hem passen. Achter een rolstoel langs de koeien en de paarden lopen met mensen uit een bejaardentehuis ziet hij bijvoorbeeld niet zo zitten. Die doelgroep trekt mij gewoon niet aan, zegt hij verontschuldigend. Hij vindt het vooral leuk om met jongeren te werken, omdat hij zelf ook nog jong is. De gezellige sfeer is volgens hem de belangrijkste factor voor vrijwilligerswerk. Vrijwilligerswerk moet echt leuk zijn, zegt hij serieus. Ik bedoel, het is vrijwillig dus je hóeft het niet te doen. Als je er een hekel aan hebt, stop je ermee! Bij een baan is dat niet zo. Dan heb je nog zoiets van: Ik verdien er geld mee, dus ga er maar mee door. Voor Geert biedt het vrijwilligerswerk ontspanning. Met zijn baan als bestuurslid is hij even uit de dagelijkse sleur van het koeien melken. Geert heeft het ontzettend naar zijn zin als bestuurslid van Jong Gelre en is zeker van plan om zijn vrijwilligersbaan nog vier jaar voort te zetten, want de maximumtermijn voor een bestuurslid binnen de organisatie is acht jaar. En daarna? Als er iets op mijn pad komt, wil ik best ander vrijwilligerswerk doen. Bestuurswerk vind ik in ieder geval nooit erg om te doen en de voldoening die je er voor krijgt, dat is zo leuk! Ze zijn geweldig!

9 Astrid ziet Jong Nederland als haar hobby Joh dankjewel! Dat is voor mij de beloning Astrid is al negen jaar met plezier actief bij Jong Nederland. Samen met vier collega-vrijwilligers verzorgt zij jaarlijks de zomervakantie voor een kleine honderd jongeren. De kinderen kennen haar al langer: iedere vrijdagmiddag doet Astrid met een groepje leuke dingen. Maar het zomerkamp is voor mij echt het hoogtepunt van het jaar, zegt Astrid. Ik zie dit gewoon als mijn hobby, ik vind het leuk en krijg er zoveel voor terug. Bubbels en belhamels Astrid is niet gevraagd om bij Jong Nederland te komen, maar ging als jong lid al mee met de uitstapjes. Ik heb als negenjarige bij de bubbels gezeten en toen een jaar bij de wakkere wekkers. Daarna ben ik twee jaar belhamel geweest om daarna leiding te worden. Iedereen kan hier uiteindelijk leiding worden zolang diegene een positieve inzet heeft. Voor Astrid is de vriendenkring die ze door haar vrijwilligerswerk opbouwt het belangrijkste. Ik zie dit meer als met mijn vrienden een weekje weggaan op vakantie. Mijn ouders hebben aan scouting gedaan en vonden het natuurlijk geweldig dat ik dit werk ben gaan doen. Het zit misschien wel een beetje in het bloed, maar het is totaal niet gedwongen door mijn ouders. Ik zou nooit bij de brandweer kunnen werken, ik geniet juist ontzettend met het directe contact met de kinderen en dat heb je maar bij weinig andere vrijwilligersberoepen. Ik hou dit vol omdat het juist zo leuk is. Plezier als werk met waardering als loon Astrid vertelt: Ik vind het zelf ontzettend leuk om te doen. Ik doe dit met mijn vriend samen, dus de stimulans is er ook om het te blijven doen. Als je dit werk niet leuk vindt, doe je het volgens mij ook niet meer voor je plezier en houd je ermee op. Ik doe het werk nu al vier jaar en geniet er nog steeds van. Of ik hier buiten nog op vakantie wil? Dit is voor mij vakantie! Het is eventjes weg van thuis. Daar haal ik ook mijn voldoening uit en hier denk ik niet na over mijn echte werk. Werk is werk, hier is hier. Het werk als leidinggevende op een kamp kan veel verantwoordelijkheid en werkdruk met zich mee brengen. Je neemt toch een beetje de taken van de ouders over. Dat is dus helpen wanneer een kind last heeft van heimwee of als het medicijnen moet innemen. Is het niet meer dan logisch dat tegenover al dat werk en verantwoordelijkheden een vergoeding staat? Mijn loon is eigenlijk dat ik zo ontzettend veel waardering krijg van de kinderen en hun ouders, glimlacht Astrid. Je hoort zo vaak: Joh dank je wel! Dát is voor mij de beloning. Ze zijn geweldig!

10 Ze zijn geweldig!

11 2 Carrièregerichte motieven Vrijwilligerswerk biedt jongeren een kans om ervaringen, vaardigheden en contacten op te doen die de (toekomstige) carrière op de arbeidsmarkt kunnen bevorderen. Kijk naar het voorbeeld van de 19-jarige Benjamin. Hij wilde graag in het leger, maar had de daarvoor benodigde havo niet afgemaakt. Hoewel het hem daar niet om was begonnen, heeft zijn vrijwilligersbaan als producent van een radio-omroep in een ziekenhuis er mede voor gezorgd dat hij toch is aangenomen als militair in opleiding. Een ander voorbeeld: Als 22-jarige studente geneeskunde ging Geerte twaalf weken in een Ghanees ziekenhuis werken. Door haar vrijwilligerswerk bracht ze de vaardigheden die ze tijdens haar opleiding geleerd had in de praktijk. Tegelijkertijd leerde ze wat het betekent om te leven en werken in een andere cultuur. Dit versterkte in belangrijke mate haar ambitie om tropenarts te worden. Bijkomend voordeel is dat het Afrikaanse levensritme haar nu helpt om beter met de soms hectische realiteit in Nederland om te gaan. Ze zijn geweldig!

12 Benjamin gaat het leger in Dankzij mijn vrijwilligersbaan als radiopresentator ben ik aangenomen Benjamin had nooit gedacht nog eens als vrijwilliger te werken, tot hij twee jaar geleden in aanraking kwam met de Bossche ziekenhuisomroep ORVA (Omroep Reinier van Arkel). Vrijwilligerswerk vond ik eerst meer voor die geitenwollensokken-types, die de wereld willen verbeteren, vertelt Benjamin. Maar toen een goede vriend van mij lange tijd in het ziekenhuis moest liggen en zijn vrienden enorm miste, bedacht ik dat het leuk was om een radioprogramma voor en door jongeren te maken. ORVA was erg blij met de komst van jong bloed. Benjamin: Het bestuur was gelijk enthousiast over mijn voorstel voor een jongerenprogramma. Samen met een paar vrienden kreeg ik een radio- en techniekcursus die we hebben afgerond met een certificaat. Het nieuwe radioprogramma werd Radio Active! gedoopt en is elke week op donderdagavond van acht tot tien uur te horen op de zender van ORVA. Andere kijk Inmiddels doet Benjamin dit werk al twee jaar met veel liefde en plezier. Het is geweldig om iets te doen wat je leuk vindt en om tegelijkertijd andere mensen te helpen. Soms voelt het maken van Radio Active! als een verplichting, dan baalt Benjamin wel eens. Ik vind het erg leuk om te doen, maar soms heb je gewoon geen zin of komt het niet uit. Maar je gaat toch, omdat anderen op je rekenen. Tot nu toe heb ik pas één uitzending gemist. Toekomst Benjamin ziet zijn toekomst bij het leger. Mede dankzij dit vrijwilligerswerk ben ik daar aangenomen. Ik heb mijn havo namelijk niet afgemaakt. De selectiecommissie heeft mij verteld dat het vrijwilligerswerk een goede reden voor hen was om mij toch aan te nemen. Misschien kan ik in het leger iets doen met radio. Het lijkt me ontzettend gaaf om in het leger radiouitzendingen te gaan maken voor bijvoorbeeld soldaten die uitgezonden zijn. 10 Ze zijn geweldig!

13 Geerte overweegt een carrière als tropenarts Als het regent ligt alles stil in Ghana Vrijwilligerswerk kun je niet alleen doen bij een jongerencentrum of bij het bejaardentehuis om de hoek. Je kunt ook naar het buitenland vertrekken, zoals studente geneeskunde Geerte. Zij werkte twaalf weken als vrijwilliger in een ziekenhuis in Ghana. Afrika heeft mij altijd geboeid. Als ik in een krant of tijdschrift iets zag staan over dit continent trok dat altijd mijn aandacht. Toen ik besloot dat ik vrijwilligerswerk wilde gaan doen in het buitenland, dacht ik dus gelijk aan Afrika, vertelt Geerte. Bovendien overweeg ik om tropenarts te worden, dus dan is dit een ideale ervaring. Net als op tv Het ziekenhuis waar Geerte vrijwilligerswerk deed omschrijft ze eerder als een kliniek: er is één arts, één apotheker en één laborant. Elke dag stonden er lange rijen mensen die medische zorg nodig hadden voor de ingang. Net als op televisie. Medische zorg kost daar omgerekend ongeveer vier euro. Sommige mensen hebben dat gewoon niet. Dat raakt je echt wel. Zeker als die mensen dan terug moeten lopen naar hun dorp, tien kilometer verderop, om geld te halen. Vaak had ik de neiging mijn portemonnee te trekken en het bedrag te betalen. Maar als je dat één keer doet, kan je wel door blijven gaan. Levensritme Door haar vrijwilligerswerk maakte Geerte ook kennis met het Ghanese levensritme. Een dokter komt bijvoorbeeld pas om tien uur aanlopen, terwijl wij er om half negen moesten zijn, vertelt ze, maar dan werkt hij wel in één keer tot vier uur door. Ook buiten het ziekenhuis gaat alles op z n gemakje. Je merkt dat wij in het Westen veel gestresster en gehaaster zijn. Alles ligt in Ghana bijvoorbeeld stil als het regent. Dat is in Nederland ondenkbaar. Toen het daar een keer met bakken uit de hemel kwam, besloot ik toch op mijn fiets te stappen en naar het ziekenhuis te gaan. Daar helemaal doorweekt aangekomen bleek het ziekenhuis, op de verplichte verpleegster na, uitgestorven. Geen dokter, geen verpleegsters en zelfs geen patiënten. Zo doen zij dat gewoon. Als het regent gaat niemand de straat op. Weer in Nederland probeert ze de levensstijl van de Ghanezen vast te houden. Ik ging best gestrest door het leven. Maar dat is nu een stuk minder. Je moet alles gewoon op zijn beloop laten. Geerte kijkt terug op drie geweldige maanden. Ik heb nog steeds contact met mijn gastfamilie. Het lijkt me heel leuk ze weer te zien. Geerte raadt andere jongeren aan om er goed over na te denken als ze ook zoiets willen doen: Ik heb echte armoede, honger en schaarste met eigen ogen gezien. Daar moet je wel tegen kunnen. Ze zijn geweldig! 11

14 12 Ze zijn geweldig!

15 3 Normatieve motieven Vrijwilligerswerk is een manier waarop mensen voor hen belangrijke normen en waarden uit kunnen dragen. De 21-jarige Matti zet zijn normen en waarden om in actie, in dit geval voor Amnesty International. Als voorzitter van een studentengroep kan hij zelf een bijdrage leveren en ook andere jonge mensen activeren. Hoewel zijn taken vrij veel tijd vragen, vindt hij het niet erg als hij soms niet lang kan uitrusten. Daartegenover kan hij namelijk zijn kennis van de infrastructuur van de maatschappij vergroten. Als klein kind ging Roy vaak naar de speeltuin met zijn moeder. Nu is hij 15 jaar en zet zich vrijwillig in als activiteitenbegeleider voor de kinderen die daar nu komen spelen. Hij wil zijn eigen ervaringen en inzichten gebruiken om kinderen gelukkiger te maken en hen te helpen bij het ontwikkelen van sociale vaardigheden. Door zijn werk in de speeltuin leert hij ook veel over kinderen, hun gedrag en hun ontwikkeling. Ze zijn geweldig! 13

16 Matti breekt wereldrecords voor Amnesty In Nederland hebben we geluk: we kunnen zeggen wat we willen Matti zet zich in als mensenrechtenactivist voor Amnesty International. Sinds kort is hij, na drie jaar actief lidmaatschap, voorzitter van de studentengroep Utrecht. Ik kom uit de sociaaldemocratische hoek en heb geleerd hoe belangrijk het is om iets voor anderen te betekenen, verteld Matti. Mijn ouders zijn altijd actief geweest in vrijwilligerswerk en ontwikkelingshulp. Ik besef dat ik die basis van hen heb meegekregen. Toch heb ik er zelf voor gekozen om vrijwilliger te worden. Geïnspireerd door verhalen uit tijdschriften van Amnesty, werd Matti op 18-jarige leeftijd actief lid. Aanmelden bij de studentengroep via de website was zo gebeurd. Veel mensen melden zich via de site aan als vrijwilliger. De spectaculaire acties van Amnesty maken het makkelijk om mensen te werven. En aan acties geen gebrek. Zo zijn er kaarsen op Vredenburg in Utrecht aangestoken om het Amnesty logo te vormen. Een opzienbarend spektakel dat het Guinness Book of Records haalde. Wapenmisbruik Als voorzitter van de studentengroep regelt Matti vooral praktische zaken en onderhoudt hij contact met het hoofdkantoor in Amsterdam. Uiteindelijk gaat het niet om de vergaderingen maar om de acties die de studentengroep voert. Laatst is er nog een actie geweest tegen ongecontroleerde wapenhandel. Elke minuut sterft er namelijk iemand door wapenmisbruik. Amnesty wil dit aanpakken en pleit voor een internationaal wapenhandelsverdrag. We hebben foto s gemaakt van mensen op straat die hierachter staan. Amnesty hoopt een miljoen foto s te kunnen maken. Kosten en baten Het vrijwilligerswerk kost Matti wel tijd maar het levert hem ook iets op. Je leert de infrastructuur van de maatschappij kennen. Je leert hoe je vergunningen moet aanvragen bij de gemeente, en je ontwikkelt communicatieve en organisatorische vaardigheden. Bij Amnesty kun je iets doen voor anderen op een leuke, vrolijke manier en nog met jonge mensen ook. Dat iets doen heeft volgens Matti te maken met de eeuwige strijd tussen goed en kwaad, en dat loopt van collecteren tot organisatie van fakkeltochten. Matti legt uit waarom hij als vrijwilliger werkt bij Amnesty: In Nederland zijn we heel gelukkig: we kunnen zeggen wat we willen en we kunnen studeren. Dat is ook meestal hoe Matti zijn vrienden uitlegt waarom hij als vrijwilliger werkt bij Amnesty. Ik leg ze uit dat wij bevoorrecht zijn. Je kunt achterover gaan zitten en niets doen, of je kunt wel iets doen. Ik kies er voor om iets te doen. Matti probeert echter geen zieltjes te winnen bij vrienden. Mijn vriendschap is er niet voor om mensen over te halen om voor Amnesty te werken. Maar er over vertellen kan mensen motiveren of inspireren, en dat doe ik dan ook wel. 14 Ze zijn geweldig!

17 Roy begeleidt kinderen in speeltuin De Watertoren De kinderen iets bij brengen, vind ik het allerleukst Roy is bijna dagelijks te vinden in speeltuin De Watertoren in de Utrechtse wijk Overvecht. Als vrijwilliger begeleidt Roy de kinderen die de speeltuin bezoeken. Samen met hen trapt hij een balletje of speelt hij een spelletje. Ondertussen past hij op de kinderen om te zien of alles goed gaat. Als kind speelde ik hier al vanaf mijn derde jaar. Later kwam ik hier vaak omdat mijn moeder hier werkt, vertelt Roy. Vorig jaar vroeg zijn moeder om af en toe bij te springen. Het leek mij erg gaaf omdat ik het hier vroeger zelf naar mijn zin heb gehad. En met kinderen omgaan vind ik het allerleukste wat er is. Respect De Watertoren is een grote speeltuin met veel toestellen, een voetbalveld, speellokalen en een kinderboerderij. Zeker als het mooi weer is, kan het met ruim 150 bezoekers erg druk zijn. Extra handen zijn dan zeker welkom. Roy is soms maar een paar jaar ouder dan de kinderen die komen spelen, dat geeft wel eens problemen: Ik merk een verschil tussen hoe de kinderen tegen andere werknemers en tegen mij aankijken. Het is soms moeilijk voor ze om naar mij te luisteren en respect voor me op te brengen. Dan vraag ik de oudere vaste krachten of vrijwilligers hoe ik de situatie het beste kan aanpakken. Hierdoor leer ik respect af te dwingen bij de kinderen zonder snel boos te worden. Het belangrijkste doel voor Roy is om het de kinderen naar hun zin te maken. Zij horen veel lol te hebben met elkaar. Ik was als kind zelf best verlegen, dat vind ik nu erg jammer. Ik probeer dan ook juist kinderen die zich een beetje terug trekken over te halen om mee te spelen. Dat lukt me aardig. Je mist een heleboel leuke dingen, als je verlegen bent. Flexibel en afwisselend Roy is minstens drie keer per de week in De Watertoren te vinden, ook in het weekend. Ik werk hier ongeveer twaalf uur per week. Hij heeft echter geen verplichtingen naar de speeltuin toe. Als ik iets anders te doen heb, dan is dat helemaal niet erg. Ik hoef er dus niets voor te laten. Naast het spelen, begeleiden en organiseren van evenementen werkt Roy mee aan de onderhoudswerkzaamheden. Vooral technische dingen interesseren mij, omdat ik helemaal weg ben van alles wat met vliegtuigen en technische apparaten te maken heeft. Dit vind ik tof om te doen, maar het belangrijkste blijft voor mij toch het contact met de kids. Zelf leer ik graag dingen, maar om de kinderen iets bij te brengen, zoals respect voor elkaar, vind ik het allerleukst. Ze zijn geweldig! 15

18 16 Ze zijn geweldig!

19 4 Sociale motieven Vrijwilligerswerk kan bestaande sociale contacten verdiepen of versterken en biedt een kans om in activiteiten mee te doen die belangrijk zijn voor significante anderen. Zo wilden de ouders van Marjolein dat zij tot haar 18de iets voor de kerk zou doen. Omdat ze kinderen leuk vindt, ging ze één keer in de maand helpen bij de crèche tijdens de zondagdienst. Nu, op haar 24ste doet ze dat nog steeds. Door haar activiteiten ontwikkelde ze een sterk verantwoordelijkheidsgevoel. Hoewel ze haar taken zeer serieus neemt ze past haar uitgaansleven er op aan ziet ze het werk niet als een last. Bovendien is de ervaring ook relevant voor haar opleiding. Ook de 22-jarige Laura heeft een sterk gevoel van verantwoordelijkheid bij haar werk als groepsleidster en bestuurslid bij een plaatselijke jeugdorganisatie. Dat ze bij deze organisatie vrijwilligerswerk zou doen was al op haar 14de vanzelfsprekend, omdat de groep een belangrijke rol speelde in haar sociale leven. Laura heeft ook een betaalde baan, maar de jeugdorganisatie heeft een hoge prioriteit. Ze heeft zoveel plezier in haar vrijwilligerswerk dat ze het niet ziet als werk, maar als een hobby. Ze zijn geweldig! 17

20 Marjolein vangt jonge kinderen op tijdens de zondagdienst Ik laat liever een biertje op zaterdagavond staan, dan dat ik dit laat vallen Marjolein is vrijwilligster in de katholieke kerk waar zij ongeveer één keer in de maand tijdens de zondagdienst kinderen opvangt in de crèche. Sommige kinderen zijn te jong om een hele dienst te volgen, vertelt Marjolein, en zo kunnen beide ouders toch nog komen. Marjolein is katholiek opgevoed en ze is een tijd misdienaar en acoliet geweest. Eigenlijk wilde ik dit toen niet, maar mijn ouders wilden graag dat ik tot mijn achttiende iets voor de kerk zou doen. De moeder van Marjolein kwam met het idee om te helpen bij de kinderopvang wat Marjolein zes jaar later nog steeds doet. Geen last Een programma hoeft Marjolein niet voor te bereiden. Ze laat de kinderen zelf kiezen wat voor spelletjes ze willen spelen. In de zomer is het extra leuk, want er is een hele mooie tuin waar we dan lekker buiten kunnen spelen. Marjolein ziet haar taak bij de kerk niet als een last. Als dat wel zo zou zijn, zou ik ermee stoppen. Maar het kost weinig tijd en ik krijg er veel voor terug. Volgens Marjolein is alles goed geregeld en het voelt heel vrijblijvend. De periodes na Kerst en de zomer zijn het drukst in de kerk en dus ook in de opvang. Daar omheen komt het wel eens voor dat er helemaal geen kinderen zijn. Dat vind ik wel jammer. Meestal ga ik dan de kast maar opruimen. En als er na drie kwartier nog niemand is, ga ik naar huis. Groeien in de taak Ik vind het leuk met kinderen bezig te zijn. Voor mijn vorige opleiding heb ik stage gelopen in de kinderopvang, vertelt Marjolein. Samen werkt ze met acht anderen, en dat vindt ze gezellig. Ik word soms ingedeeld met iemand die zestien is. Omdat ik ouder ben en meer ervaring heb. Als er met één van de kinderen iets gebeurt, moet je toch weten wat te doen, legt Marjolein uit. Marjolein ziet haar vrijwilligerswerk vooral als een leuke bezigheid, hoewel het tijdstip zondagochtend, kwart over tien haar soms niet optimaal uitkomt. Toen ik jonger was en meer uit ging zat ik hier soms nogal brak. Maar nu probeer ik er wel op te letten dat ik niet te heftig uit ga als ik de volgende ochtend in de kerk moet zijn. En uiteindelijk laat ik toch liever een biertje op de zaterdagavond staan, dan dat ik dit laat vallen. 18 Ze zijn geweldig!

21 Laura begeleidt puberende jongens bij Don Bosco Soms zijn ze echt strontvervelend Laura is vrijwilliger bij de Spaarndamse jeugdvereniging Don Bosco. Ze begeleidt jongens van rond de zestien jaar, is bestuurslid en geeft spel- en creatieve cursussen. Sinds drie maanden begeleidt ze nieuwe vrijwilligers in de leiding. Laura: Don Bosco is een belangrijke ontmoetingsplek in het dorp. Zelf zat ik vroeger ook op de club. Op een gegeven moment mocht een ouder vriendinnetje deel van de leiding worden. Dat leek mij ook wel wat, maar ik was pas 14 jaar, erg jong om leiding te geven, maar ik vroeg toch of ik er ook bij mocht. Er is voor mij een uitzondering gemaakt en ik mocht helpen een groep te begeleiden. Het jaar daarna kwam ik echt bij de leiding. Het zit er gewoon in: ik ben een juffie! Chillen Laura weet goed met de puberende jongens om te gaan. Meestal chillen we een beetje of gaan we voetballen, zegt ze. Je moet niet te veel voor ze organiseren, want dat vinden ze toch stom. Leuke, debiele spelletjes kunnen nog wel, bijvoorbeeld dat je geen ja of nee mag zeggen. Af en toe gaan we bijvoorbeeld karten, maar dat kan niet te vaak vanwege de kosten. Gek? Soms krijgt Laura te horen dat ze gek is om zoveel werk te doen waar ze niet voor betaald krijgt. Maar ik zeg zelden iets af, dat zit niet in mij. Soms gaat het wel ten koste van mijn werk of studie, maar dat heb ik zelf in de hand. Ik denk natuurlijk weleens: als ik ervoor betaald zou krijgen, zou ik nu rijk zijn. Maar, vervolgt Laura: Het sociale leven eromheen en de onderlinge gezelligheid krijg je er voor terug. Dat vind ik belangrijk. Daarnaast vind ik het leuk om met kinderen te werken en leer ik enorm veel. Op mijn zestiende was ik bijvoorbeeld al notulist bij vergaderingen en hielp ik bij het organiseren van activiteiten. Daarbij komt dat het afwisselend werk is, dat is belangrijk. Toen ze mij vroegen om in het bestuur te komen, zag ik dat ook als een nieuwe uitdaging. Stoer doen, maar wel waardering Laura vertelt graag over haar vereniging, waar ze veel waardering krijgt: Het bestuur biedt zo nu en dan een etentje aan voor alle begeleiders. Maar het mooiste is toch dat de kinderen genieten. Al moet Laura wel toegeven dat ze haar groepje jongens soms zat is. Soms zijn ze echt strontvervelend. Dan moet ik even boos op ze worden. Maar ze sturen me bijvoorbeeld wel een mailtje als ze over zijn op school en ze vertrouwen me wel. Ze doen allemaal stoer, maar ze geven ook om je. Dat zie ik ook als waardering. Ze zijn geweldig! 19

22 20 Ze zijn geweldig!

23 5 Leermotieven Vrijwilligerswerk biedt een kans nieuwe (leer)ervaringen op te doen en bestaande kennis en vaardigheden te oefenen en te vergroten. Zo is de 18-jarige Ufuk actief bij een organisatie die de integratie van Turkse jongeren bevordert. Hoewel hij oorspronkelijk begon om gewoon iets te doen te hebben, zag hij al snel meer mogelijkheden. Door dit werk doet hij ervaring op die nuttig is voor zijn toekomstige studie. Ook bouwt hij een netwerk op dat hem wellicht zal helpen als hij straks op de arbeidsmarkt komt. Of neem Khalid (17): Hij meldde zich aan bij de plaatselijke welzijnsorganisatie om zijn eigen wijk te verbeteren. Zijn interesse in de wijk had hij al eerder geuit door het organiseren van voetbalwedstrijden in de buurt. Door het werk bij de welzijnsorganisatie ontwikkelde hij een positiever beeld van de verschillende groepen in de wijk, met name van de ouderen. Ze zijn geweldig! 21

24 Ufuk wil de politiek in Ik wil niet alleen klagen, maar zelf het initiatief nemen Ufuk is sinds drie jaar actief lid van de Turkse Jongeren Vereniging Diaylog. Hij is secretaris, geeft Citotoets-trainingen aan leerlingen en organiseert activiteiten die bijdragen aan de positieverbetering van jongeren. Met zijn werkzaamheden voor Diaylog werd Ufuk tweede bij de uitreiking van de Jongerenprijs 2005 van de gemeente s-hertogenbosch. Ufuk is vanaf zijn dertiende in het jeugdhonk van de Turkse Jongeren Vereniging te vinden. In het begin kwam ik voornamelijk om spelletjes te doen of om vrienden te ontmoeten, vertelt hij. Al snel besloot Ufuk bij het bestuur van Diaylog te gaan. Het werk dat de vrijwilligers doen, spreekt mij erg aan. Ik wil zelf het initiatief nemen en activiteiten organiseren. Ik wil niet alleen klagen, ik wil iets aan de situatie doen. Zo kan ik de maatschappij tot nut zijn. Daar maak ik zelf immers ook deel van uit. Ontmoetingsplek Diaylog biedt jongeren een ontmoetingsplek. Uit verveling hangen veel jongeren op straat. Door een goed alternatief te bieden gebeurt dit minder. Wij houden toezicht, maar laten de jongeren verder met rust. Tenzij het onrustig is, maar dat gebeurt zelden, vertelt Ufuk. We zijn in gesprek met de gemeente voor een nieuwe, vaste locatie. Onze activiteiten worden druk bezocht en de huidige ruimte begint te klein te worden. Ufuk is naast secretaris (mede)organisator van onder andere voetbaltoernooien en excursies. Het geeft voldoening om evenementen te organiseren en de jongeren enthousiast met elkaar bezig te zien. Vorig jaar bezochten we de Efteling en het voormalige concentratiekamp Kamp Vught. Dat laatste maakte diepe indruk. Het is belangrijk om lol met elkaar te hebben, maar ook om samen iets te leren. Waardevol netwerk Ufuk heeft veel aan zijn vrijwilligerswerk gehad. Ik weet nu hoe de non-profit sector eruit ziet. Bovendien heb ik een waardevol netwerk opgebouwd en nieuwe mensen ontmoet. Daarnaast heb ik geleerd subsidies aan te vragen en heb ik meegemaakt wat er allemaal komt kijken bij het organiseren van evenementen. Het liefst ben ik alleen met de leuke kant van het werk bezig, de activiteiten. Maar de papieren rompslomp hoort er ook bij. Onlangs reisde Ufuk samen met de vicevoorzitter naar Polen voor een uitwisseling. We vertelden over verschillende culturen en tradities in Nederland en discussieerden over onder andere de Islam. Andersom leerden ze veel over de Poolse cultuur. Het was een leerzame ervaring en een unieke kans om Polen te bezoeken. Politiek Ufuk wil later de politiek in. Als ik politicologie ga studeren komt mijn vrijwilligerswerk op een lager pitje te staan. Maar ik heb er voor mijn toekomst veel aan gehad. Ik heb veel geleerd en mogen ervaren. Ik hoop anderen met mijn werkzaamheden te stimuleren. Hopelijk zullen meer Turkse jongeren mijn voorbeeld volgen. 22 Ze zijn geweldig!

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Karin de Galan. Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach.

Karin de Galan. Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach. Karin de Galan Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach. Ze heeft zich gespecialiseerd in het trainen van trainers en richtte in 2007 de galan school voor training op. Eerder werkte ze als

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN Blijf kalm; Verzeker je ervan dat je de juiste persoon aan de lijn hebt; Zeg duidelijk wie je bent en wat je functie is; Leg uit waarom je belt; Geef duidelijke en nauwkeurige informatie en vertel hoe

Nadere informatie

Bij. research. Gemaakt door: Flore Wassenberg A3c Stage gelopen bij Ron en Janne.

Bij. research. Gemaakt door: Flore Wassenberg A3c Stage gelopen bij Ron en Janne. Bij research Gemaakt door: Flore Wassenberg A3c Stage gelopen bij Ron en Janne. Opdracht 1 Stagelogboek De eerste dag heb ik bij Ron Steijvers stage gelopen en die is project leider ontwikkelaar, vooral

Nadere informatie

Tineke Boudewijns VERSTAG

Tineke Boudewijns VERSTAG Tineke Boudewijns VERSTAG Colofon Eindredactie Joost Pool Redactie Boris Goddijn Vormgeving Pien Vermazeren Fotografie Boris Goddijn Beeldbewerking Pien Vermazeren Copyright en disclaimer Het overnemen

Nadere informatie

U in het middelpunt Die migraine hè Levenservaring verzilveren

U in het middelpunt Die migraine hè Levenservaring verzilveren Welzijn op recept Welkom bij SWOA. Uw huisarts heeft u met ons in contact gebracht. De dokter kan u op dit moment geen passende behandeling (meer) bieden. Toch voelt u zich niet lekker, of heeft u pijn.

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen +

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen + > vooruitkomen + Hulp na seksueel misbruik JEUGDIGEN Heb jij seksueel misbruik meegemaakt of iemand in jouw gezin, dan kan daarover praten helpen. Het kan voor jou erg verwarrend zijn hierover te praten,

Nadere informatie

Tekst en Beeld Fotoverhaal En heel veel foto s! Even voorstellen... De redactie van HVT Nieuws Vakantieplannen

Tekst en Beeld Fotoverhaal En heel veel foto s! Even voorstellen... De redactie van HVT Nieuws Vakantieplannen Hoedje van Papier in de Wijk - Kindermagazine HVT Nieuws - Editie 1 - Juni 2009 Even voorstellen... De redactie van HVT Nieuws Vakantieplannen Tekst en Beeld Fotoverhaal En heel veel foto s! Van de redactie

Nadere informatie

Lisa Van Damme. Ik hou ervan om het juiste moment af te wachten!

Lisa Van Damme. Ik hou ervan om het juiste moment af te wachten! 2 portfolio Lisa Van Damme Lisa Van Damme begon, geïnspireerd door sociaal geëngageerde fotografen, op 17-jarige leeftijd aan een studie fotografie. Voor haar is fotografie meer dan een doel; het is eerst

Nadere informatie

Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt?

Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt? Beste kinderen, Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt? In mijn vrije tijd ben ik natuurgids. Met mijn verrekijker en vergrootglas trek ik naar allerlei plekjes om de natuur

Nadere informatie

Christmas Edition. Voor wielrennen was het... Mijn familie is mijn ware vriend! ALIES GESPOT IN BELGIË. Alies: Ik heb een schoenen verslaving

Christmas Edition. Voor wielrennen was het... Mijn familie is mijn ware vriend! ALIES GESPOT IN BELGIË. Alies: Ik heb een schoenen verslaving Glass Christmas Edition Voor wielrennen was het... Alies: Ik heb een schoenen verslaving Mijn familie is mijn ware vriend! ALIES GESPOT IN BELGIË Inhoudsopgave Pagina: Even voorstellen 4-5 Ik heb een schoenen

Nadere informatie

Voorwoord. Veel leesplezier! Liefs, Rhijja

Voorwoord. Veel leesplezier! Liefs, Rhijja Voorwoord Verliefd zijn is super, maar ook doodeng. Want het kan je heel onzeker maken. En als het uiteindelijk uitgaat, voel je je intens verdrietig. In dit boek lees je over mijn liefdesleven, de mooie,

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

Je motivatie vormt de basis om dingen te veranderen.

Je motivatie vormt de basis om dingen te veranderen. Je motivatie vormt de basis om dingen te veranderen. Om iets te bereiken moet je actie ondernemen. Je moet vanuit jezelf iets doen. Om iets te doen moet je gemotiveerd zijn. Je zou dus kunnen stellen dat

Nadere informatie

KIEZEN VOOR WERK: HANDLEIDING

KIEZEN VOOR WERK: HANDLEIDING CASUS: AMINA Alle vrijheid die ik in Turkije had verdwijnt. Ik voelde me opgesloten en depressief. Toen ik mijn man leerde kennen ben ik misschien te veel van dingen uitgegaan en heb ik te weinig gevraagd.

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

ik? Houd je spreekbeurt over GGNet

ik? Houd je spreekbeurt over GGNet ik? Houd je spreekbeurt over GGNet 1 Houd je spreekbeurt over GGNet Krijg je zelf hulp van GGNet Jeugd? Of je vader/moeder/broer(tje)/zus(je) of iemand anders die je kent? Werkt één van je ouders bij GGNet?

Nadere informatie

Een land waar. mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps

Een land waar. mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps Een land waar mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps Lilian (48) vraagt haar zoontje om even een handje te komen geven. Dat doet hij en dan gaat hij weer lekker verder spelen. Wij nemen plaats aan

Nadere informatie

1 Ben of word jij weleens gepest?

1 Ben of word jij weleens gepest? Onderzoeksresultaten TipHorstaandeMaas.nl Pesten Pesten is van alle generaties. Het kan bijna overal plaatsvinden en is daarom dichterbij dan mensen soms denken 8 1 Ben of word jij weleens gepest? 7 6

Nadere informatie

Kids United Inhoudsopgave. Kids United Voorwoord Henk Sijtsma. Inhoudsopgave 02 Voorwoord 03 Terugblik 04 Samenwerking 08 Hoofdsponsor 10

Kids United Inhoudsopgave. Kids United Voorwoord Henk Sijtsma. Inhoudsopgave 02 Voorwoord 03 Terugblik 04 Samenwerking 08 Hoofdsponsor 10 Kids United Inhoudsopgave Kids United Voorwoord Henk Sijtsma Inhoudsopgave 02 Voorwoord 03 Terugblik 04 Samenwerking 08 Hoofdsponsor 10 Enthousiast, gedreven, betrokken, respect: dat waren de woorden die

Nadere informatie

Eerste nummer. Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie. Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik.

Eerste nummer. Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie. Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik. juni 2014 Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie Eerste nummer Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik. INHOUD juni 2014 Eten als een kind Op kamers

Nadere informatie

Werken in een andere sector of branche: iets voor u?

Werken in een andere sector of branche: iets voor u? Werken in een andere sector of branche: iets voor u? Uw hele loopbaan blijven werken in dezelfde sector of branche? Voor veel werknemers is het bijna vanzelfsprekend om te blijven werken in de sector of

Nadere informatie

Programma Tienerclub. Tienerclub Blok 1 & 5: Adventure 4 Kids Op avontuur met jezelf

Programma Tienerclub. Tienerclub Blok 1 & 5: Adventure 4 Kids Op avontuur met jezelf Programma Tienerclub. Tienerclub Blok 1 & 5: Adventure 4 Kids Op avontuur met jezelf Vijf woensdagmiddagen kunnen jongens en meiden tussen de 10 en 14 jaar op avontuur naar zichzelf. Het kind leert zichzelf

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

SAMEN DE GRENZEN VERLEGGEN

SAMEN DE GRENZEN VERLEGGEN SAMEN DE GRENZEN VERLEGGEN CLIËNTEN GAAN SURVIVALLEN IN DE ARDENNEN in dit artikel: > rinkelend belletje > weekend Ardennen > stuk sterker geworden > iedereen geweldig bijgedragen Al een aantal jaren worden

Nadere informatie

Presentatie kwalitatief onderzoek beleving respondenten moestuinproject Asten - Someren

Presentatie kwalitatief onderzoek beleving respondenten moestuinproject Asten - Someren Presentatie kwalitatief onderzoek beleving respondenten moestuinproject Asten - Someren Dia 1: Hallo allemaal en welkom bij mijn presentatie. Ik heb onderzoek gedaan bij Moestuin d n Erpel in Someren.

Nadere informatie

Op zoek naar een leuke baan? WSD-Groep helpt je op weg!

Op zoek naar een leuke baan? WSD-Groep helpt je op weg! Op zoek naar een leuke baan? WSD-Groep helpt je op weg! leuk en zinvol werk passend bij wat jij kunt gezelligheid met collega s je eigen salaris verdienen Jo Arts, assistent-kok: Van thuis zitten word

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection

Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection 1 Beste docent, Binnenkort gaat u samen met uw klas naar de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection. Deze lesbrief

Nadere informatie

Juridische medewerker

Juridische medewerker 28-11-2013 Sectorwerkstuk Juridische medewerker Temel, Elif HET ASSINK LYCEUM Inhoudsopgave Inhoud Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 2 Hoeveel procent van de opleiding bestaat uit stage?... 6 o Begeleiding...

Nadere informatie

Hoe gaat het met je studie?

Hoe gaat het met je studie? 195 195 HOOFDSTUK 12 Hoe gaat het met je studie? WOORDEN 1 Kies uit: onvoldoende controleren gymnastiek mening huiswerk 1 Heb je je al gemaakt? 2 Ik was op school niet zo goed in. Ik vond sport niet leuk.

Nadere informatie

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN?

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt met het spelen van games. Je beseft dat je hierdoor in de problemen kunt raken: je huiswerk lijdt

Nadere informatie

September de maand van weerbaarheid

September de maand van weerbaarheid September de maand van weerbaarheid Het thema van deze maand is weerbaarheid. Het komt steeds vaker voor in het nieuws, kinderen die gepest worden. Vaak sta je als ouder machteloos. Hieronder volgt een

Nadere informatie

6 In Beeld. Bieke Depoorter

6 In Beeld. Bieke Depoorter 6 In Beeld Bieke Depoorter De 25-jarige fotografe Bieke Depoorter uit Ingooigem besloot pas in het laatste jaar middelbaar, tot verrassing van velen, om fotografie te gaan studeren. Ze trok naar het Kask

Nadere informatie

Irma Steenbeek VERSTAG

Irma Steenbeek VERSTAG Irma Steenbeek VERSTAG Colofon Eindredactie Joost Pool Redactie Boris Goddijn Vormgeving Pien Vermazeren Fotografie Boris Goddijn Beeldbewerking Pien Vermazeren Copyright en disclaimer Het overnemen van

Nadere informatie

BEHEERDER ZIJN BIJ DE DORPSBOERDERIJ IN WASPIK Het is inmiddels al een jaar geleden (maart 2012) dat onze Dorpsboerderij haar deuren officieel opende. Dankzij de inzet van een team van ongeveer 30 beheerders

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Ik mail je door Yvonne Kroonenberg

Boekverslag Nederlands Ik mail je door Yvonne Kroonenberg Boekverslag Nederlands Ik mail je door Yvonne Kroonenberg Boekverslag door een scholier 1665 woorden 24 april 2006 6,4 82 keer beoordeeld Auteur Genre Yvonne Kroonenberg Jeugdboek Eerste uitgave 2004 Vak

Nadere informatie

Interview met DJ Kit T

Interview met DJ Kit T Interview met DJ Kit T Ik denk dat heel veel mensen nieuwsgierig zijn naar wie Kit-T nu precies is. Kun je ons wat over jezelf vertellen? Mijn naam is Kitty Nendels, geboren in Kerkdriel en opgegroeid

Nadere informatie

Aan de slag met de Werk Ster!

Aan de slag met de Werk Ster! Aan de slag met de Werk Ster! Werk Ster Copyright EgberinkDeWinter 2013-2014 Werk Ster Stappen naar werk De Werk Ster helpt je duidelijk te krijgen waar jij op dit moment staat op weg naar werk. Je krijgt

Nadere informatie

Dit document hoort bij de training voor mentoren blok 4 coachingsinstrumenten, leerstijlen.

Dit document hoort bij de training voor mentoren blok 4 coachingsinstrumenten, leerstijlen. Dit document hoort bij de training voor mentoren blok 4 coachingsinstrumenten, leerstijlen. Leerstijlentest van David Kolb Mensen, scholieren dus ook, verschillen nogal in de wijze waarop ze leren. Voor

Nadere informatie

Afgesproken verdeling van de boeken over de groepen

Afgesproken verdeling van de boeken over de groepen DE KANJERTRAINING. Op de Jozefschool wordt er in alle groepen kanjertraining gegeven. Alle leerkrachten zijn gecertificeerd. Doel van de Kanjertraining? Deze werkwijze biedt lln. kapstokken aan om beter

Nadere informatie

Jaarverslag 2013-2014

Jaarverslag 2013-2014 NOVA Voorzitter Anthony Matthijsen 24-9-2014 Inhoud Voorwoord... 2 Inleiding... 3 Mijn taken... 3 Externe contacten... 4 Vergaderingen... 4 Administratie... 4 Commissies... 5 Eerstejaarsfeest... 5 De club...

Nadere informatie

Spel: Wat heb ik geleerd dit jaar?

Spel: Wat heb ik geleerd dit jaar? Spel: Wat heb ik geleerd dit jaar? Inleiding Traditioneel staat de decembermaand in het teken van jaaroverzichten en top 100 of top 2000 lijstjes. Allemaal bedoeld om terug te kijken op het afgelopen jaar.

Nadere informatie

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang.

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang. Vanavond ga ik mijn man vertellen dat ik bij hem wegga. Na het eten vertel ik het hem. Ik heb veel tijd besteed aan het maken van deze laatste maaltijd. Met vlaflip toe. Ik hoop dat de klap niet te hard

Nadere informatie

narratieve zorg Elder empowering the elderly

narratieve zorg Elder empowering the elderly narratieve zorg Elder empowering the elderly huisbezoek 1: KENNISMAKING - 2 - KENNISMAKING - huisbezoek 1- a kennismaking huisbezoek 1: KENNISMAKING a vertrouwelijkheid individueel in teamverband naar

Nadere informatie

Zorgboerderij Sterrenland 30-01-14

Zorgboerderij Sterrenland 30-01-14 Zorgboerderij Sterrenland 30-01-14 Inhoudsopgaven Inleiding...3 Bedrijfsgegevens...4 Afzetmarkt...5 De ligging...6 Het uiterlijk...7 De afdelingen...8 Regels... 9 Personeel...10 Vragen...11 Slot...12 Inleiding

Nadere informatie

Beste vrienden van stichting Straatkinderen Medellín,

Beste vrienden van stichting Straatkinderen Medellín, Beste vrienden van stichting Straatkinderen Medellín, De stichting heeft de afgelopen maanden de luxe dat er drie Nederlanders hun buitenland stage in Medellín hebben georganiseerd. Sabine kennen jullie

Nadere informatie

Eerwraak. Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman. Blz 1.

Eerwraak. Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman. Blz 1. Eerwraak Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman Blz 1. Vra!n. 1) Wat voor soort verhaal is je boek? Mijn boek is een eigentijdsverhaal/roman 2) Waar

Nadere informatie

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd 53 9 Vader Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd heeft. P Ik begin steeds beter te begrijpen dat het heel bijzonder is dat ik een kind van God, mijn

Nadere informatie

U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt.

U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt. UW MENING GEVEN spreken inleiding en doel Een mening is wat iemand denkt of vindt. U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt. U leert ook uw mening geven. Uw mening geven

Nadere informatie

www.leraarwordeninsittard.nl Leraar, je wist dat je het was.

www.leraarwordeninsittard.nl Leraar, je wist dat je het was. www.leraarwordeninsittard.nl Leraar, je wist dat je het was. Benjamin Plant student Aardrijkskunde Ik weet wat ik wil Het leukste moment van mijn stage is wanneer leerlingen mij uit zichzelf aanspreken

Nadere informatie

hoe we onszelf zien, hoe we dingen doen, hoe we tegen de toekomst aankijken. Mijn vader en moeder luisteren nooit naar wat ik te zeggen heb

hoe we onszelf zien, hoe we dingen doen, hoe we tegen de toekomst aankijken. Mijn vader en moeder luisteren nooit naar wat ik te zeggen heb hoofdstuk 8 Kernovertuigingen Kernovertuigingen zijn vaste gedachten en ideeën die we over onszelf hebben. Ze helpen ons te voorspellen wat er gaat gebeuren en te begrijpen hoe de wereld in elkaar zit.

Nadere informatie

Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren.

Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren. 1/5 Fase 1: Wat wilde ik bereiken? Handelen/ ervaring opdoen Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren. De opdracht wilde ik zo ontwikkelen,

Nadere informatie

Nieuwsbrief 6 September 2015

Nieuwsbrief 6 September 2015 Stichting In de Wingerd Gezinshuis In de Wingerd Hullenweg 6 Hullenweg 6 8191 LB Wapenveld 8191 LB Wapenveld secretarisindewingerd@gmail.com 038-3376189 www.indewingerd.nl indewingerd@gmail.com www.indewingerd.nl

Nadere informatie

Nu ook op mobiel of tablet! quez.movisie.nl. QueZ. Vragen naar zelfregie

Nu ook op mobiel of tablet! quez.movisie.nl. QueZ. Vragen naar zelfregie Nu ook op mobiel of tablet! quez.movisie.nl QueZ Vragen naar zelfregie Colofon Auteurs: Cora Brink, Anouk Poll en Petra van Leeuwen Met dank aan: Oda Berkhout (Beweging 3.0), Ieke Bron en Tineke van Dijk

Nadere informatie

10 tips voor het werven van de ideale stagiair

10 tips voor het werven van de ideale stagiair 1. Zorg dat ze je kennen Als jongeren je bedrijf niet kennen, dan solliciteren ze niet. Logisch. Om de beste leerlingen te krijgen, is contact met de onderwijsinstelling heel belangrijk. En dit contact

Nadere informatie

Onderzoek POD en Sport

Onderzoek POD en Sport 2015 Onderzoek POD en Sport Inhoud Inleiding... 2 Conclusie... 3 Aanbevelingen... 6 Het bestuur... 7 Jeugdtrainers... 8 Jeugdleden... 9 Vrijwilligers... 10 Ouders... 11 Resultaten... 12 1 Inleiding Het

Nadere informatie

Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A

Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A INLEIDING Ik heb vandaag een cadeautje meegenomen. Niet voor jullie, maar voor mijzelf. Het cadeautje staat voor de verrassingen

Nadere informatie

Wat je voelt is wat je denkt! De theorie van het rationeel denken

Wat je voelt is wat je denkt! De theorie van het rationeel denken Wat je voelt is wat je denkt! De theorie van het rationeel denken Mensen zoeken hulp omdat ze overhoop liggen met zichzelf of met anderen. Dit kan zich op verschillende manieren uiten. Sommige mensen worden

Nadere informatie

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht.

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht. 1. Joris Hé Roos, fiets eens niet zo hard. Roos schrikt op en kijkt naast zich. Recht in het vrolijke gezicht van Joris. Joris zit in haar klas. Ben je voor mij op de vlucht?, vraagt hij. Wat een onzin.

Nadere informatie

Hans van der Beek. over schrijven en alles

Hans van der Beek. over schrijven en alles Hans van der Beek over schrijven en alles Hijschrijftcolumns,boekenennogveelmeer, behoorttotde KunstenMedia redactievanhet Parool,isvadervantweejongensenisbezigte halveren.juist,afvallen.hansvanderbeekschrijft.

Nadere informatie

Cultuur is een eerste levensbehoefte

Cultuur is een eerste levensbehoefte 10 Cultuur is een eerste levensbehoefte Interview Tekst Kelly Bakker Foto s Tessa Wiegerinck Journalist, cultuurkenner en ondernemer in één Je stapt in die achtbaan en kan dan eigenlijk niet meer anders

Nadere informatie

Een land waar. standaard rekening wordt gehouden met 80% van de mensen met een lichamelijke handicap

Een land waar. standaard rekening wordt gehouden met 80% van de mensen met een lichamelijke handicap Een land waar standaard rekening wordt gehouden met 80% van de mensen met een lichamelijke handicap 38 Mijn handicap heeft mij naar Nederland gebracht, vertelt Saloum (36) met een brede glimlach. Daardoor

Nadere informatie

Dino en het ei. Duur activiteit: 30 minuten Lesdoelen: De kleuters: kunnen een prent linken aan een tekst; kunnen het verhaal navertellen.

Dino en het ei. Duur activiteit: 30 minuten Lesdoelen: De kleuters: kunnen een prent linken aan een tekst; kunnen het verhaal navertellen. Dino en het ei Bibliografie: Demyttenaere, B. (2004). Dino en het ei. Antwerpen: Standaard. Thema: niet alles is steeds wat het lijkt, illusies Korte inhoud: Elke nacht staat er een groot wit ei tussen

Nadere informatie

Y-choice. Luister naar De keuzes die je maakt van Van Dik Hout. Het nummer staat op de CD Het beste van 1994-2001. De songtekst vind je in bijlage 1.

Y-choice. Luister naar De keuzes die je maakt van Van Dik Hout. Het nummer staat op de CD Het beste van 1994-2001. De songtekst vind je in bijlage 1. Kiezen Opwarmertje Een eigen keuze (Naar: Kiezels 10 e jaargang, nr. 5) Laat één jongere beginnen met het noemen van een drietal belangrijke zaken uit zijn leven, bijvoorbeeld iemand kiest scooter, voetbal

Nadere informatie

6.2.1 Dealen met afleiding onderweg

6.2.1 Dealen met afleiding onderweg Stap 6: Deel 2 6.2.1 Dealen met afleiding onderweg In het tweede deel van jullie experiment ga je verder met het ondernemen van ACTies die je met de anderen hebt afgesproken te doen. Daarnaast krijg je

Nadere informatie

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG ALS EEN HOND DREIGT OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE DREIGEN. JE KUNT

Nadere informatie

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen Informatieblad speciaal voor kinderen Datum; Aalsmeer, jaar 2011 Gemaakt door; Bianca Wegbrands daar, Wat leuk dat je dit informatieblad speciaal voor kinderen wilt lezen. Ik zal me eerst even aan jou

Nadere informatie

Dit boekje is van:..

Dit boekje is van:.. Ik en mijn plan Dit boekje is van:.. Hallo, Jij bent cliënt bij SOVAK. Je hebt bij SOVAK een persoonlijk begeleider. Samen maak je afspraken over wat jij zelf doet en wat SOVAK doet. Die afspraken staan

Nadere informatie

Familie aan tafel. Een werkvorm voor individuele coaching of intervisie.

Familie aan tafel. Een werkvorm voor individuele coaching of intervisie. Familie aan tafel. Een werkvorm voor individuele coaching of intervisie. De cliënt krijgt een groot vel papier en kleurkrijt. De opdracht is: Teken je gezin van herkomst rond de etenstafel. Een werkvorm

Nadere informatie

Inspirerend Presenteren

Inspirerend Presenteren Inspirerend Presenteren Door Kai Vermaas & Charis Heising Bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla Inleiding Wil je leren hoe jij een presentatie kunt geven waar je zeker bent van je verhaal? En

Nadere informatie

Presentatie Tranzo Zorgsalon 29 november 2012 Christine Kliphuis

Presentatie Tranzo Zorgsalon 29 november 2012 Christine Kliphuis Presentatie Tranzo Zorgsalon 29 november 2012 Christine Kliphuis Geachte dames en heren, Zelfredzaamheid is een mooi en positief begrip. Immers, elk kind wil dingen zelf leren doen, jezelf kunnen redden

Nadere informatie

Een vertrouwd thuis, een huiskamer zaterdag, 13 oktober 2012 00:00. Willem Braak

Een vertrouwd thuis, een huiskamer zaterdag, 13 oktober 2012 00:00. Willem Braak Willem Braak Maandag 15 oktober start Opleidingscentrum Granbeeuw met een fundraiser voor een nieuw initiatief: Vrienden van Opleidingscentrum Granbeeuw. Het bedrijfsleven zal benaderd en aangemoedigd

Nadere informatie

Liefdesgedichten schrijven

Liefdesgedichten schrijven Deze les hoort bij het boek Wil jij... met mij? geschreven door Rian Visser met tekeningen van Annet Schaap en gepubliceerd door uitgeverij Moon. Doel: leerlingen zelf gedichten laten schrijven Leeftijd:

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF JEUGD & JONGEREN December 2015. Column van Puck. Hallo Allemaal,

NIEUWSBRIEF JEUGD & JONGEREN December 2015. Column van Puck. Hallo Allemaal, NIEUWSBRIEF JEUGD & JONGEREN December 2015 Agenda Column van Puck 4 December Auti Soos 11 december Soep- en spellenavond 12 december Auti Actie Dag 29 december AutiJongerenCafé Vanaf Januari 2016 Auti

Nadere informatie

eflectietool Reflectietool Reflectietool Reflectietool Test jezelf op professioneel ondersteunen

eflectietool Reflectietool Reflectietool Reflectietool Test jezelf op professioneel ondersteunen eflectietool Reflectietool eflectietool Reflectietool eflectietool Reflectietool Test jezelf op professioneel ondersteunen Redactie: Marieke Haitsma en Corrie van Dam Eindredactie: afdeling communicatie

Nadere informatie

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS)

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Stel dat dat (te grote wonder) gebeurt, ik betwijfel of dat zal gebeuren, maar stel je voor dat, wat zou je dan doen dat je nu niet doet? (p36)

Nadere informatie

Noot 12 Voorbeeldselectie van thema s en vragen voor zeven groepsgesprekken

Noot 12 Voorbeeldselectie van thema s en vragen voor zeven groepsgesprekken Noot 12 Voorbeeldselectie van thema s en vragen voor zeven groepsgesprekken Bijeenkomst 1: Kennismaking 1 Bijeenkomst 2: Familie en vrienden Gesprek over subthema 1: Ouders en Grootouders : Wie was uw

Nadere informatie

KIES VOOR JEZELF. Meer tijd voor jezelf in 3 praktische en snelle stappen! Dafne van Benschop Coaching

KIES VOOR JEZELF. Meer tijd voor jezelf in 3 praktische en snelle stappen! Dafne van Benschop Coaching KIES VOOR JEZELF Meer tijd voor jezelf in 3 praktische en snelle stappen! Dafne van Benschop Coaching 1 WIE IS DAFNE? Een paar jaar geleden had ik een goede baan bij een vijfsterrenhotel in Amsterdam,

Nadere informatie

FLIPPEN. Naam: Ruben van Dijk Datum van inlevering: 28/11/06 Klas: M1C Tutorgroep: 2

FLIPPEN. Naam: Ruben van Dijk Datum van inlevering: 28/11/06 Klas: M1C Tutorgroep: 2 FLIPPEN Naam: Ruben van Dijk Datum van inlevering: 28/11/06 Klas: M1C Tutorgroep: 2 Verantwoording: Opleiding: Media Vormgeven School: Media college Amsterdam Jaar: 1 Projectomschrijving: Het maken van

Nadere informatie

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft!

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! Scott de Jong http://www.positiefleren.nl - 1 - Je leest op dit moment versie 2.0 van het Ebook: 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft.

Nadere informatie

Zingeving op MAAT. Wat zijn de effecten van aandacht voor levensvragen en hoe meet je dat?

Zingeving op MAAT. Wat zijn de effecten van aandacht voor levensvragen en hoe meet je dat? Zingeving op MAAT Wat zijn de effecten van aandacht voor levensvragen en hoe meet je dat? Hoe maken we het hard? Aandacht voor levensvragen en ouderen in zorg en welzijn Expertisenetwerk Levensvragen en

Nadere informatie

LOOPBAAN-ANKERTEST. Wat zijn loopbaan-ankers? Welke baan past bij je?

LOOPBAAN-ANKERTEST. Wat zijn loopbaan-ankers? Welke baan past bij je? LOOPBAAN-ANKERTEST Welke baan past bij je? Waarom werk je? Welke aspecten motiveren je in jouw werk? Welke inhoudelijke zaken moet je werk bevatten zodat je het naar je zin hebt en met plezier en resultaat

Nadere informatie

Je bent jong en je wilt wat!

Je bent jong en je wilt wat! Je bent jong en je wilt wat! Logisch, je voelt je geen sukkel. Je bent jong, je zit vol energie en je wilt eruit halen wat er uit dit leven te halen valt. Plezier maken, feesten en doen waar je zin in

Nadere informatie

Impressie verslag Korczak activiteiten in Ghana

Impressie verslag Korczak activiteiten in Ghana Impressie verslag Korczak activiteiten in Ghana In januari 2012 zijn we met 3 bestuursleden in Ghana geweest op werkbezoek. We hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om met behulp van een aantal activiteiten

Nadere informatie

Les 3 Integratie Leestekst: Een contact-advertentie. Introductiefase

Les 3 Integratie Leestekst: Een contact-advertentie. Introductiefase Les 3 Integratie Leestekst: Een contact-advertentie "Welkom:... " Introductiefase 1. "In de vorige twee lessen hebben we met de kaart gewerkt, waarop alle vragen stonden die we gebruikt hebben om de tekst

Nadere informatie

Beslis zelf over je toekomst!

Beslis zelf over je toekomst! Beslis zelf over je toekomst! Is deze folder voor jou? Elk jaar komen vele jongeren van school met een havo, vwo of mbo niveau 2 diploma. Behoor jij bij deze groep? Dan is deze folder niet voor jou bestemd.

Nadere informatie

Uit de burn-out Therapiegroep werkstresshantering

Uit de burn-out Therapiegroep werkstresshantering Uit de burn-out Therapiegroep werkstresshantering Albert Schweitzer ziekenhuis mei 2009 pavo 0202 Inleiding Als u last heeft van een burn-out door stress op het werk kunt u de therapiegroep werkstresshantering

Nadere informatie

Kan ik hier stage lopen??

Kan ik hier stage lopen?? Kan ik hier stage lopen?? Mogelijkheden voor maatschappelijke stage in de parochie. Uitgave van: Pastorale Dienstverlening bisdom Rotterdam Informatieve websites www.samenlevenkunjeleren.nl/scholen/praktijkvoorbeelden

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

PREVIEW. Probeer nu 1 dag DAVID DE JONGE JAREN VAN VIJF DAGEN: GOD, SPORT & JEZELF MET PRAKTISCHE, SPORT- EN PERSOONLIJKE VOORBEELDEN

PREVIEW. Probeer nu 1 dag DAVID DE JONGE JAREN VAN VIJF DAGEN: GOD, SPORT & JEZELF MET PRAKTISCHE, SPORT- EN PERSOONLIJKE VOORBEELDEN PREVIEW Probeer nu 1 dag DE JONGE JAREN VAN DAVID VIJF DAGEN: GOD, SPORT & JEZELF MET PRAKTISCHE, SPORT- EN PERSOONLIJKE VOORBEELDEN DAG 1 GOD ZIET JOU ZITTEN! Het is niet leuk om buitengesloten te worden,

Nadere informatie

Lesbrief 14. Naar personeelszaken.

Lesbrief 14. Naar personeelszaken. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 14. Naar personeelszaken. Wat leert u in deze les? Wanneer u zeggen en wanneer jij zeggen. Je mening geven en naar een mening vragen. De voltooide tijd gebruiken.

Nadere informatie

Taalles werkt! Een fotoserie in het kader van de Week van de Alfabetisering 2013

Taalles werkt! Een fotoserie in het kader van de Week van de Alfabetisering 2013 Taalles werkt! Een fotoserie in het kader van de Week van de Alfabetisering 2013 Deze fotoserie is ontwikkeld in het kader van de Week van de Alfabetisering 2013. In Utrecht wonen zo n 30.000 mensen die

Nadere informatie

Waar een wil is, is een Weg!

Waar een wil is, is een Weg! 5 tips om moeiteloos voor jezelf te kiezen en een stap te zetten. Waar een wil is, is een Weg! - Lifecoach http://www.facebook.com/arlettevanslifecoach 0 Je bent een ondernemende 40+ vrouw die vooral gericht

Nadere informatie

Eindverslag SLB module 12

Eindverslag SLB module 12 Eindverslag SLB module 12 Marthe Verwater HDT 3C 0901129 Inhoudsopgave: Eindreflectie.. Blz.3 Reflectieverslag les 1.. Blz.4 Reflectieverslag les 2.. Blz.6 Reflectieverslag les 3.. Blz.8 2 Eindreflectie

Nadere informatie