Onze hobby avond, wat doen we deze maand 1

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Onze hobby avond, wat doen we deze maand 1"

Transcriptie

1 Seizoen

2

3 Onze hobby avond, wat doen we deze maand 1 Op elke 1 e maandag van de maand is er een hobbyavond in De Reensche Compagnie aan de Tak van Poortvlietstraat 361 te Hoogezand. Aanvang is om uur, zaal open om Op 1 februari 2010 houden we de ledenvergadering, die natuurlijk wordt gevolgd door de BINGO A G E N D A 1. Opening 2. Ingekomen stukken en mededelingen 3. Notulen ledenvergadering 2009 (zie in dit boekje) 4. Verslag van de secretaris 5. Financiën 6. Verslag kascommissie en verkiezing nieuwe kascommissie 7. Verkiezing bestuur Peter Wieringa is aftredend en herkiesbaar. Engel Zonneveld is aftredend en herkiesbaar. Tegenkandidaten kunnen zich melden tot 5 minuten voor de vergadering 8. Verslagen commissies Biologie Foto & Video Techniek 9. Het nieuwe seizoen; wat gaan we doen? 10. Rondvraag..

4 Mededelingen van de voorzitter. 2 Zo, het nieuwe jaar is weer begonnen en de winter is nog niet ten einde, maar we gaan vrolijk verder met onze hobbyavonden. De komende hobbyavond is die van de ledenvergadering en ter afsluiting natuurlijk onze beruchte Bingo! Helaas voor ons zijn een aantal leden op visvakantie in Colombia en daarom roep ik iedereen op om de zaal te vullen bij deze altijd zeer belangrijke maar altijd oh zo gezellige ledenvergadering. Gelukkig staat onze vereniging er nog gezond voor, maar we willen graag van jullie horen hoe het misschien nog beter kan en wat jullie in het komende seizoen aan onderwerpen willen zien op de hobbyavonden. Natuurlijk kunnen wij als bestuur jullie alles voorkauwen, maar eigen inbreng door de leden zien wij veel liever. De uitslag van de districtskeuring zal gehouden worden op zaterdag 20 maart 2010 in de kantine van Camping de Zeehoeve te Harlingen. Nadere informatie komt in het boekje van maart maar jullie kunnen nu alvast deze datum vrijhouden. Dus iedereen graag tot ziens op de hobbyavond in februari! Nico

5

6 Terugblik op de vorige hobbyavond 3 Op 22 januari 2010 vertrekt Hans Osendarp voor zijn zoveelste visreis naar Colombia. Deze keer vergezeld door Rian Bijsterbosch en Marleen Ammerlaan, beide ook lid van onze vereniging. Tijdens de voorgaande visreis in 2008 naar Inirida is Hans driftig aan het filmen geweest en heeft uit de uren en uren aan beschikbare filmbeelden een mooie selectie gemaakt waarin hij ons in 2 keer 1 uur de belevenissen tijdens deze visreis laat zien. Zo is er te zien dat er vele formaten aan slangen zijn die je tegen kunt komen evenals de vele formaten aan vissen op de vismarkt in de haven. Het is dan wel vroeg op staan want om 6 uur s ochtends worden de vissen aangevoerd en verhandeld. Ook de plaats Inirida zelf wordt getoond met de karakteristieke vormen van vervoer: de Tuc Tuc, gebruikt voor zowel personen als vrachtvervoer. Ook deze zijn er in verschillende formaten en kleuren. Uit de filmbeelden wordt ook duidelijk dat een dergelijke visreis geen luxe vakantiereis is en de beelden over de slaapplaatsen (hangmat tussen de bomen) en de wijze waarop gekookt ontlokte bij een van de aanwezigen een waardering van een nul sterren hotel. Maar dit alles wordt meer dan goed gemaakt door de enorme mooie natuur en de vele bijzondere en fraaie vissen die er zijn te filmen, fotograferen en vangen. Door Hans zijn er beelden getoond waarin, zoals hij het zelf verwoord, je het gevoel hebt in een oneindig groot aquarium te zwemmen. Waarbij de vissen niet schuw zijn en het moeilijk is om ze scherp te stellen omdat ze steeds dichter op de filmcamera zwemmen. De film wordt afgesloten met een onderwateropname over kardinalen die tussen de takken en boven een bodem bedekt met bladeren zwemmen. Aan deze schitterende beelden ontleend de lezing ook zijn titel: zwemmen tussen de kardinalen. Vanaf deze plek wens ik Hans, Rian en Marleen een hele mooie periode toe in Inirida en hoop voor hen dat het weer net zo gesmeerd verloopt als de reis in Want dan zullen we ook weer in 2011 getuige kunnen zijn van schitterende opnames en dito verhalen. Voor mij, als deelnemer van de reis in 2008 kon ik de reis hernieuwd beleven, was het een geslaagde hobbyavond en ik hoop dat de andere aanwezigen er ook zover denken. Bart

7 Notulen algemene ledenvergadering 2 febr Opening - Nico opent de vergadering 2. Notulen jaarvergadering 2008 en het verslag van de secretaris - Door vakantie van Marleen en Rolf maakt dit jaar Engelmund de notulen op. - De notulen van de vorige jaarvergadering werden goed gekeurd. - Het verslag van de secretaris is voorgelezen, er was geen commentaar. 3. Financiën - Er is dit jaar meer geld binnen gekomen dan er uit is gegaan, dus een positief saldo, dit mede door dat de adverteerders het geld voor 31 december 2008 hadden betaald en omdat we nog steeds instellingsbakken hebben. - We hebben het financiële jaarverslag en de begroting bekeken en na wat toelichtingen en vragen beantwoord te hebben, was het voor iedereen duidelijk en goed gekeurd. 4. Verslag kascommissie en verkiezing nieuwe kascommissie - Richard Kloosterman en Pieter Medema hebben de boekhouding gecontroleerd en de penningmeester decharge verleend. - Door het rotatie systeem wordt Pieter Medema reserve en vormen Richard Kloosterman en Alfred Haaima de nieuwe kascommissie. 5. Koffie Pauze - Even een koffie pauze met echt vers gebak, want Martin moest het nog vlak voor de vergadering ophalen. 6. Verkiezing bestuur - Nico Bulthuis en Bart Vries waren na 3 jaar aftredend en beide weer herkiesbaar. - Nico is herkozen (met 1 tegenstem ) - Bart is herkozen (met 1 onthouding )

8

9 Notulen algemene ledenvergadering 2 febr Verslag commissies - Biologisch (Bart): heeft een rustig jaar gehad, af en toe wat tips. - Foto/video (Pieter); Zeer druk in het begin van het jaar m.n.v. de distictkeuring door de niet goede contacten met diegene die de presentatie zou doen en opzetten, volgend jaar anders. Nico vraagt aan Pieter of het mogelijk is om de deelnemers aan de keuring weer een certificaat en een dvd van de keuring te geven. Pieter antwoord hierop dat het we mogelijk is, het kan alleen nog wel even duren omdat het nu een diapresentatie is en dat dit niet op iedere dvd speler kan. Ook maakt Pieter weer certificaten - Techniek (Martin / Rolf); niets 8. Voorstellen voor komend seizoen - voedseldieren - (houten-)bakjes plakken - verlichting - cichliden - excursie 9. Huiskeuring - Nico legt uit dat het voor Martin steeds moeilijker wordt om een goede keurmeester te vinden en te krijgen die bereid is om twee keer naar het hoge noorden af te reizen om te keuren(weekend) en te presenteren( s avonds), sommige kunnen wel in het weekend logeren, maar moeten op doordeweekse dagen werken. Nu is het voorstel om eventueel uit te wijken naar een andere dag voor de presentatie van de huiskeuring, bijv. naar een zaterdag. Niemand had hier op de ledenvergadering bezwaar tegen. 10. Rondvraag - Engelmund; doet meer een oproep naar iedereen om het verenigingboekje per te ontvangen, dit scheelt een hoop portokosten. - Henze; stelt voor om spullen die toch veel gebruikt worden groot in te kopen. Het bestuur ziet hier geen bezwaar tegen, maar dan moet het initiatief wel bij hem liggen.

10 Een slak-etende-slak 6 - Hans; vind dat het tijd wordt voor een vernieuwde website en banners. Na wat gepraat met de aanwezige leden, doen weinig leden iets met onze site en is er ook niet veel animo voor een forum of zo, wel zouden (nieuwe) mensen die de site bezoeken het idee moeten hebben dat het een actieve vereniging is, waardoor er meer nieuwsgierigheid naar de vereniging ontstaat. 11. Sluiting Engelmund Zonneveld. De grote vriendelijke reus Door Rommer Talens Groningen Waarschijnlijk heeft u wel eens van hem gehoord. Of zelfs voorgelezen aan uw kind: De grote vriendelijke reus uit de boeken van Roald Dahl. Tussen alle grote en gemene reuzen leefde één reus die geen kinderen wou eten. Voor onze kleine visjes speelt een zelfde angst. De grote (reuzen) garnalen. Garnalen die wel 15 centimeter groot worden en graag s nachts een visje uit hun slaapplek halen en oppeuzelen. Maar tussen deze grote garnalen zit er één waarvan zij niets te vrezen hebben, de Grote Vriendelijke Reus oftewel, de Afrikaanse Waaierhandgarnaal, Atya Gabonensis.

11

12 De grote vriendelijke reus 7 Atya gabonensis. Foto: Rommer Talens Deze zoetwatergarnaal die er volwassen gevaarlijk uit kan zien en wel 15 centimeter groot kan worden is bij nadere beschouwing uitermate vredelievend. Zelfs jonge vissen hebben niks te duchten van deze grote garnaal. Zijn scharen zijn door evolutie veranderd in een soort waaiertjes. Hij gebruikt deze waaierhandjes om voedsel te vangen. Dit doet hij door in de stroming te gaan hangen en dan de waaiertjes open te zetten. Doordat hij dus met deze waaiertjes voedsel vangt, vangt hij alleen zeer klein voedsel zoals detrus en ander afval. Ook stofvoer eet hij graag. Soms zie je deze garnalen ook stofzuigen, dat wil zeggen, de bodem schoonmaken met zijn waaiertjes. Dit is eigenlijk een teken dat hij te weinig eten uit het water kan vangen en erg hongerig is. Het beste is om ze te voeren met stofvoer.

13 De grote vriendelijke reus 8 Bijvoorbeeld voedsel voor jonge vissen en dit dan s avond voor de uitstromer van de filter te doen zodat het mooi de bak door waait. Als ze hongerig zijn dan eten ze ook graag een voedertabletje van de bodem. Atya gabonensis. Foto: Rommer Talens Atya gabonensis komt voor in de rivieren in West-Afrika maar schijnt ook in Zuid-Amerika voor te komen. In de natuur wordt hij aangetroffen in rivieren met een flinke stroming. Volgens de literatuur houden ze van warm water van graden. Ze zijn het beste te houden in een wat groter aquarium waar veel schuilmogelijkheden in zijn. Ze zijn namelijk erg schuw in het aquarium. Bij mij lieten ze zich de eerste maanden nadat ze in de bak kwamen helemaal niet zien. Na verloop van tijd bleek wel dat ze minder schuw werden en kwamen ook overdag wel tevoorschijn. Maar nog steeds was het zo dat ze s avonds vlak voor de lampen uitingen en s ochtends het meest te zien waren. Ook is een flinke stroming erg belangrijk en u zult zien dat ze graag bij de uitstromer van de pomp zitten om in de stroming voedsel te vangen. Bij uitgegroeide waaierhandgarnalen is het geslachtsonderscheid makkelijk te zien.

14

15 De grote vriendelijke reus 9 De mannetjes hebben hele dikken voorpoten, terwijl die van de vrouwtjes deze poten een stuk dunner zijn. Verder worden mannetjes ook groter dan de vrouwtjes. De kweek is nog niet gelukt. Naar mijn ervaring en idee, hebben net geïmporteerde vrouwtjes vaak al eieren maar de jonge larven die komen hebben brak of zout water nodig. Vermoedelijk spoelen deze larfjes in de natuur met de stroming mee de zee in. Alweer ze transformeren naar hun garnaalachtige uiterlijk om dan weer terug naar de zoete rivieren te keren. Een opvallende verschijning Door Wendy Kennedy Hij verstopt zich vaak tussen de stenen, maar valt daarom niet minder op. Knal paars is hij met een felgeel achterlijfje en een zwarte stip op de rugvin. De Royal Gramma (Gramma loreto) is een populair visje dat vaak wordt gehouden in een zeeaquarium. Hij is lekker makkelijk: eet van alles en is over het algemeen niet agressief tegen het andere leven in de bak. De oorsprong van het visje ligt in het Caribische gebied. Op de Antillen, de Bahama s en langs de kust van Venezuela kom je de Royal Gramma tegen, in zowel diep als ondiep water. Hij houdt zich schuil in holen, grotten en randen van rotspartijen. De vis zwemt niet door open water, maar beweegt zich zoveel mogelijk voort langs de rotsen. Daarom is de Royal Gramma erg geschikt voor een rifaquarium. Ook al komen ze in de natuur in groepjes voor, in een niet al te groot aquarium is het niet verstandig een groep gramma s te houden. Ze hebben een redelijk sterke territoriumdrang. Een aquarium is niet groot genoeg om voor iedere vis een territorium te bieden. Uiteindelijk geldt het recht van de sterkste. De Royal Gramma kan trouwens wel goed samenleven met andere vissoorten en ze zouden nog wel gehouden kunnen worden als koppeltje. Het mannetje houdt er een opvallend paringsritueel op na. Hij bouwt een nest van algen in een rotsspleet en nodigt dan een vrouwtje uit om daar haar eitjes af te zetten. Het mannetje kruipt vervolgens door het nest om de eitjes te

16 Een opvallende verschijning 10 bevruchten. Als zijn doel is bereikt, jaagt hij het vrouwtje weg en bewaakt het nest met zijn leven totdat de eitjes uitkomen. Als dat is gebeurd, zweven de larven in planktonalgen en ontwikkelen zich daar. Tot echte visjes komt het in aquaria vaak niet. Wel worden ze in sommige landen op commerciële basis gekweekt. Er is overigens niet een overduidelijk verschil in uiterlijk tussen een mannetje en vrouwtje. Het verschil zit hem in de dunne paarse streep aan de onderkant van de aarsvin van het mannetje. Een vrouwtje heeft dat niet. Er werd lange tijd gedacht dat ze behoren tot de protogyne geslachtswisselaars. Dat zijn vissoorten met alleen een vrouwelijk geslacht. Sommige van deze vissen veranderen na een tijdje in een mannetje, als het nodig is. Dat gaat niet op voor de Royal Gramma. Zowel het mannetje als vrouwtje wordt acht tot tien centimeter lang. Op zich is de Royal Gramma niet kieskeurig wát hij te eten krijgt, maar wel op de manier waaróp. Zo eet hij geen voedsel van de grond. Het voedsel moet bewegen, met de stroming meegaan. Ze kunnen het best worden gevoerd met levend- of diepvriesvoer zoals bijvoorbeeld cyclops en mysis, maar ook droogvoer word goed gegeten. Er zijn verschillende soorten gramma s, ook die qua uiterlijk op de Royal Gramma (Gramma loreto) lijken. Bijvoorbeeld de Braziliaanse feeënbaars (Gramma brasiliensis). Het enige verschil met de loreto is dat het Braziliaanse soort geen zwarte streep bij de ogen heeft. Ook de dwergzeebaars (Pictichromis paccagnellae) is paars met een geel achterlijfje. Dit type kan, in tegenstelling tot de loreto, agressief zijn tegen ander leven in de bak. Dan is er nog de dwergzeebaars. Deze komt voor in de het westelijke deel van de Stille Oceaan en in het Great Barrier Reef bij Australië. De Zwartkopgramma (Gramma melacara) is helemaal paars en komt net als de Gramma loreto uit het Caribische gebied. De vis lijkt qua gedrag erg op de Gramma loreto. De Gramma loreto is een mooi kleurrijk visje, dat ook geschikt is voor beginners. Wel is het oppassen geblazen dat ze niet uit de bak springen, want die neiging hebben ze weleens. Mooi om te zien is hoe deze kleurrijke verschijning vaak op verticaal wijze zwemt.

17

18 Aquaria H-S. Aquariumvereniging Aquaria H-S. Opgericht Aangesloten bij de NBAT. Voorzitter Nico Bulthuis Achterdiep ZZ 16, Sappemeer Penningmeester Peter Wieringa Singellaan 51, Heiligerlee Bestuurslid Bart Vries Ijzerwerker 45, Sappemeer Beeldmateriaal voor de vereniging wordt verzorgd door Pieter Medema Secretaris Marleen Ammerlaan J. Leysterstraat 22, Hoogezand Giro t.n.v. AV Aquaria HS, Heiligerlee Bestuurslid Engel Zonneveld Julianastraat 48 Hoogezand Heeft U vragen over de keuring? Of technische problemen? Bel dan Martin Koetze Heeft u last van algen of wilt u advies over vissen of planten? Neem dan contact op met: Bart Vries Ijzerwerker 45, Sappemeer biologisch@aquariahs.nl Heeft u iets voor ons boekje? Bel dan de voorzitter of stuur een mailtje naar: Voorzitter@aquariahs.nl

19

Verenigingsblad Aquariumvereniging Aquaria Hoogezand-Sappemeer

Verenigingsblad Aquariumvereniging Aquaria Hoogezand-Sappemeer Verenigingsblad Aquariumvereniging Aquaria Hoogezand-Sappemeer 44 ste jaargang Seizoen 2015-2016 Onze hobby avond, wat doen we deze maand 1 Op elke 1 e maandag van de maand is er een hobbyavond in Wijkcentrum

Nadere informatie

Heeft u iets voor ons boekje? Bel dan de voorzitter of stuur een mailtje naar:

Heeft u iets voor ons boekje? Bel dan de voorzitter of stuur een mailtje naar: Aquaria H-S. Aquariumvereniging Aquaria H-S. Opgericht 1950. Aangesloten bij de NBAT. Voorzitter Nico Bulthuis Achterdiep ZZ 16, Sappemeer 0598-390894 Voorzitter@aquariahs.nl Penningmeester Peter Wieringa

Nadere informatie

Verenigingsblad Aquariumvereniging Aquaria Hoogezand-Sappemeer

Verenigingsblad Aquariumvereniging Aquaria Hoogezand-Sappemeer Verenigingsblad Aquariumvereniging Aquaria Hoogezand-Sappemeer 44 ste jaargang Seizoen 2015-2016 Onze hobby avond, wat doen we deze maand 1 De Hobbyavond Op elke 1 e maandag van de maand is er een hobbyavond

Nadere informatie

Verenigingsblad Aquariumvereniging Aquaria Hoogezand-Sappemeer

Verenigingsblad Aquariumvereniging Aquaria Hoogezand-Sappemeer Verenigingsblad Aquariumvereniging Aquaria Hoogezand-Sappemeer 42 ste jaargang Seizoen 2013-2014 Op elke 1 e maandag van de maand is er een hobbyavond in de Reensche Compagnie aan de Tak van Poortvlietstraat

Nadere informatie

Verenigingsblad Aquariumvereniging Aquaria Hoogezand-Sappemeer

Verenigingsblad Aquariumvereniging Aquaria Hoogezand-Sappemeer Verenigingsblad Aquariumvereniging Aquaria Hoogezand-Sappemeer 44 ste jaargang Seizoen 2015-2016 Op elke 1 e maandag van de maand is er een hobbyavond in Wijkcentrum "De Kern" aan de Rembrandtlaan 72A

Nadere informatie

Onze hobby avond, wat doen we deze maand 1

Onze hobby avond, wat doen we deze maand 1 Seizoen 2008-2009 Onze hobby avond, wat doen we deze maand 1 De Hobbyavond Op elke 1 e maandag van de maand is er een hobbyavond in de Reensche Compagnie aan de Tak van Poortvlietstraat 361 te Hoogezand.

Nadere informatie

Verenigingsblad Aquariumvereniging Aquaria Hoogezand-Sappemeer

Verenigingsblad Aquariumvereniging Aquaria Hoogezand-Sappemeer Verenigingsblad Aquariumvereniging Aquaria Hoogezand-Sappemeer 42 e jaargang Seizoen 2013/2014 Excursie en barbecue Op 25 mei, ja, dat is al erg snel, gaan we dit jaar naar Delfzijl en wel naar het Muzeeaquarium.

Nadere informatie

Aqua Spiegel. De Natuur In Huis. Maandblad van vivariumvereniging. Alphen aan den Rijn Opgericht 24 november 1936

Aqua Spiegel. De Natuur In Huis. Maandblad van vivariumvereniging. Alphen aan den Rijn Opgericht 24 november 1936 Aqua Spiegel Maandblad van vivariumvereniging De Natuur In Huis Alphen aan den Rijn Opgericht 24 november 1936 April 2011 1 April 2011 Ons leveringsprogramma: Breek- en zeefinstallaties Bouw- en sloopafvalsorteerinstallaties

Nadere informatie

Verenigingsblad Aquariumvereniging Aquaria Hoogezand-Sappemeer

Verenigingsblad Aquariumvereniging Aquaria Hoogezand-Sappemeer Verenigingsblad Aquariumvereniging Aquaria Hoogezand-Sappemeer 45 ste jaargang Seizoen 2015-2016 De Hobbyavond Op elke 1e maandag van de maand is er een hobbyavond in Wijkcentrum "De Kern" aan de Rembrandtlaan

Nadere informatie

Mededelingen van de voorzitter. 2

Mededelingen van de voorzitter. 2 Seizoen 2011-2012 Onze hobby avond, wat doen we deze maand 1 Op elke 1 e maandag van de maand is er een hobbyavond in de Reensche Compagnie aan de Tak van Poortvlietstraat 361 te Hoogezand. De Aanvang

Nadere informatie

Heeft u iets voor ons boekje? Bel dan de voorzitter of stuur een mailtje naar: Voorzitter@aquariahs.nl

Heeft u iets voor ons boekje? Bel dan de voorzitter of stuur een mailtje naar: Voorzitter@aquariahs.nl Aquaria H-S. Aquariumvereniging Aquaria H-S. Opgericht 1950. Aangesloten bij de NBAT. Voorzitter Nico Bulthuis Achterdiep ZZ 16, Sappemeer 0598-390894 Voorzitter@aquariahs.nl Penningmeester Peter Wieringa

Nadere informatie

De komende hobbyavond is op maandag 3 januari 2011 en we hebben als spreker: Henze Munneke

De komende hobbyavond is op maandag 3 januari 2011 en we hebben als spreker: Henze Munneke Seizoen 2010-2011 Onze hobby avond, wat doen we deze maand 1 Op elke 1 e maandag van de maand is er een hobbyavond in de Reensche Compagnie aan de Tak van Poortvlietstraat 361 te Hoogezand. Aanvang is

Nadere informatie

Verenigingsblad Aquariumvereniging Aquaria Hoogezand-Sappemeer

Verenigingsblad Aquariumvereniging Aquaria Hoogezand-Sappemeer Verenigingsblad Aquariumvereniging Aquaria Hoogezand-Sappemeer 44 ste jaargang Seizoen 2015-2016 Onze hobby avond, wat doen we deze maand 1 Op elke 1 e maandag van de maand is er een hobbyavond in Wijkcentrum

Nadere informatie

Paul Schurink. Onze hobby avond, wat doen we deze maand 1

Paul Schurink. Onze hobby avond, wat doen we deze maand 1 Seizoen 2009-2010 Onze hobby avond, wat doen we deze maand 1 Op elke 1 e maandag van de maand is er een hobbyavond in De Reensche Compagnie aan de Tak van Poortvlietstraat 361 te Hoogezand. Aanvang is

Nadere informatie

Onze hobby avond, wat doen we deze maand 1

Onze hobby avond, wat doen we deze maand 1 Seizoen 2012-2013 Onze hobby avond, wat doen we deze maand 1 Op elke 1 e maandag van de maand is er een hobbyavond in de Reensche Compagnie aan de Tak van Poortvlietstraat 361 te Hoogezand. De Aanvang

Nadere informatie

Heeft u iets voor ons boekje? Bel dan de voorzitter of stuur een mailtje naar:

Heeft u iets voor ons boekje? Bel dan de voorzitter of stuur een mailtje naar: Seizoen 2008-2009 Aquaria H-S. Aquariumvereniging Aquaria H-S. Opgericht 1950. Aangesloten bij de NBAT. Voorzitter Nico Bulthuis Achterdiep ZZ 16, Sappemeer 0598-390894 Voorzitter@aquariahs.nl Penningmeester

Nadere informatie

Dick Poelemeijer. Onze hobby avond, wat doen we deze maand 1

Dick Poelemeijer. Onze hobby avond, wat doen we deze maand 1 Seizoen 2011-2012 Onze hobby avond, wat doen we deze maand 1 Op elke 1 e maandag van de maand is er een hobbyavond in de Reensche Compagnie aan de Tak van Poortvlietstraat 361 te Hoogezand. De Aanvang

Nadere informatie

Heeft u iets voor ons boekje? Bel dan de voorzitter of stuur een mailtje naar:

Heeft u iets voor ons boekje? Bel dan de voorzitter of stuur een mailtje naar: Aquaria H-S. Aquariumvereniging Aquaria H-S. Opgericht 1950. Aangesloten bij de NBAT. Voorzitter Nico Bulthuis Achterdiep ZZ 16, Sappemeer 0598-390894 Voorzitter@aquariahs.nl Penningmeester Peter Wieringa

Nadere informatie

Onze hobby avond, wat doen we deze maand 1

Onze hobby avond, wat doen we deze maand 1 Seizoen 2009-2010 Onze hobby avond, wat doen we deze maand 1 Op elke 1 e maandag van de maand is er een hobbyavond in de Reensche Compagnie aan de Tak van Poortvlietstraat 361 te Hoogezand. Aanvang is

Nadere informatie

Onze hobby avond, wat doen we deze maand 1

Onze hobby avond, wat doen we deze maand 1 Seizoen 2011-2012 Op elke 1 e maandag van de maand is er een hobbyavond in de Reensche Compagnie aan de Tak van Poortvlietstraat 361 te Hoogezand. De Aanvang is 20.00, zaal open om 19.30. 1. Opening Op

Nadere informatie

Altolamprologus calvus. Geschreven door: Lubbito

Altolamprologus calvus. Geschreven door: Lubbito Altolamprologus calvus Geschreven door: Lubbito 1. Inleiding 1.1 Aanleiding tot het schrijven van het artikel Aangezien ik veel informatie van dit forum afhaal, heb ik besloten een artikel toe te voegen,

Nadere informatie

SPREEKBEURT MAANVIS VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT MAANVIS VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT MAANVIS l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE MAANVIS BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Heeft u iets voor ons boekje? Bel dan de voorzitter of stuur een mailtje naar:

Heeft u iets voor ons boekje? Bel dan de voorzitter of stuur een mailtje naar: Aquaria H-S. Aquariumvereniging Aquaria H-S. Opgericht 1950. Aangesloten bij de NBAT. Voorzitter Nico Bulthuis Achterdiep ZZ 16, Sappemeer 0598-390894 Voorzitter@aquariahs.nl Penningmeester Peter Wieringa

Nadere informatie

Apistogramma cacatuoides

Apistogramma cacatuoides Apistogramma cacatuoides Geschreven door: Dirkje (man) (vrouw) 1.1 Aanleiding tot het schrijven van het artikel het is een leuke vis die steeds bekender aan het worden is. Maar er is nog geen artikel over,

Nadere informatie

Heeft u iets voor ons boekje? Bel dan de voorzitter of stuur een mailtje naar:

Heeft u iets voor ons boekje? Bel dan de voorzitter of stuur een mailtje naar: De laatste plaatsen Aquaria H-S. Aquariumvereniging Aquaria H-S. Opgericht 1950. Aangesloten bij de NBAT. Voorzitter Nico Bulthuis Achterdiep ZZ 16, Sappemeer 0598-390894 Voorzitter@aquariahs.nl Penningmeester

Nadere informatie

SPREEKBEURT NEONTETRA

SPREEKBEURT NEONTETRA SPREEKBEURT NEONTETRA l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE NEONTETRA BIJ

Nadere informatie

Onze hobby avond, wat doen we deze maand 1

Onze hobby avond, wat doen we deze maand 1 Seizoen 2011-2012 Onze hobby avond, wat doen we deze maand 1 Op elke 1 e maandag van de maand is er een hobbyavond in de Reensche Compagnie aan de Tak van Poortvlietstraat 361 te Hoogezand. De Aanvang

Nadere informatie

Verenigingsblad Aquariumvereniging Aquaria Hoogezand-Sappemeer. Let Op! Nieuwe Locatie! Wijkcentrum De Kern Rembrandtlaan 72a, 9601 XD Hoogezand

Verenigingsblad Aquariumvereniging Aquaria Hoogezand-Sappemeer. Let Op! Nieuwe Locatie! Wijkcentrum De Kern Rembrandtlaan 72a, 9601 XD Hoogezand Verenigingsblad Aquariumvereniging Aquaria Hoogezand-Sappemeer Let Op! Nieuwe Locatie! Wijkcentrum De Kern Rembrandtlaan 72a, 9601 XD Hoogezand 43 ste jaargang Seizoen 2014-2015 Onze hobby avond, wat

Nadere informatie

SPREEKBEURT GUPPY VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT GUPPY VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT GUPPY VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE GUPPY BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Onze hobby avond, wat doen we deze maand 1

Onze hobby avond, wat doen we deze maand 1 Seizoen 2010-2011 Onze hobby avond, wat doen we deze maand 1 Op elke 1 e maandag van de maand is er een hobbyavond in de Reensche Compagnie aan de Tak van Poortvlietstraat 361 te Hoogezand. De Aanvang

Nadere informatie

2.3 Familie De familie van de Corydoras panda is de Callichthyidae of terwijl, pantsermeervallen

2.3 Familie De familie van de Corydoras panda is de Callichthyidae of terwijl, pantsermeervallen Corydoras panda Geschreven door: Jeto 1. Inleiding 1.1 Aanleiding tot het schrijven van het artikel: Ik heb dit artikel geschreven, omdat ik zelf de Corydoras panda een leuk beestje vind om te houden maar

Nadere informatie

Aqua Vré November

Aqua Vré November Aqua Vré November 2009 1 november 2009 43 e jaargang nummer 7 Uitnodiging ledenbijeenkomst. Datum: 10 november 2009 Plaats: De Geurt Veenendaal Zaal Bettekamp 29 te Ede Tel: 0318-615586 Zaal open 19.30

Nadere informatie

Corydoras trilineatus. Geschreven door: colisa lalia

Corydoras trilineatus. Geschreven door: colisa lalia Corydoras trilineatus Geschreven door: colisa lalia 1. Inleiding 1.1 Aanleiding tot het schrijven van het artikel Ik heb deze vis nu al 4 jaar en zag dat er hier nog geen artikel was over deze vis, dus

Nadere informatie

Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde ``

Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde `` Heerlerheide Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde `` Opgericht: 7 oktober 1961 te Heerlerheide gemeente Heerlen. Koninklijk goedgekeurd bij besluit van 4 september 1975 Aangesloten bij de N.B.A.T. en

Nadere informatie

Boottocht Zuidlaardermeer met polderwandeling en BBQ

Boottocht Zuidlaardermeer met polderwandeling en BBQ Seizoen 2011-2012 Boottocht Zuidlaardermeer met polderwandeling en BBQ Onze jaarlijkse excursie houden we dit keer dicht bij huis. Bij Het Groninger Landschap hebben we een bootexcursie geregeld met ergens

Nadere informatie

SPREEKBEURT Vissengroep Cichliden

SPREEKBEURT Vissengroep Cichliden SPREEKBEURT Vissengroep Cichliden l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE VISSENGROEP

Nadere informatie

Michiel van der Waaij

Michiel van der Waaij Seizoen 2013-2014 Onze hobby avond, wat doen we deze maand 1 Op elke 1 e maandag van de maand is er een hobbyavond in de Reensche Compagnie aan de Tak van Poortvlietstraat 361 te Hoogezand. De Aanvang

Nadere informatie

Voeding: Cichliden vlokken. Er zijn vele soorten voer, van levend voer tot droogvoer en diepvries. Ik zal er een aantal noemen.

Voeding: Cichliden vlokken. Er zijn vele soorten voer, van levend voer tot droogvoer en diepvries. Ik zal er een aantal noemen. Voeding: Er zijn vele soorten voer, van levend voer tot droogvoer en diepvries. Ik zal er een aantal noemen Droogvoer: Hikari droogkorrels rood en groen Cichliden vlokken Spirulina vlokken granulaat Diepvries:

Nadere informatie

Heeft u iets voor ons boekje? Bel dan de voorzitter of stuur een mailtje naar:

Heeft u iets voor ons boekje? Bel dan de voorzitter of stuur een mailtje naar: Aquaria H-S. Aquariumvereniging Aquaria H-S. Opgericht 1950. Aangesloten bij de NBAT. Voorzitter Nico Bulthuis Achterdiep ZZ 16, Sappemeer 0598-390894 Voorzitter@aquariahs.nl Penningmeester Peter Wieringa

Nadere informatie

Martin Koetze & Bart Vries

Martin Koetze & Bart Vries Seizoen 2009-2010 Onze hobby avond, wat doen we deze maand 1 Op elke 1 e maandag van de maand is er een hobbyavond in de Reensche Compagnie aan de Tak van Poortvlietstraat 361 te Hoogezand. De Aanvang

Nadere informatie

3. Verslag secretaris over 2015. Dit werd door de secretaris, Joop Bootz, voorgelezen. Werd zonder op of aanmerkingen aangenomen.

3. Verslag secretaris over 2015. Dit werd door de secretaris, Joop Bootz, voorgelezen. Werd zonder op of aanmerkingen aangenomen. TC De Viskoerier Jaargang 36 Nummer 2 jan. 2016 www.terracollinaria.nl Verslag jaarvergadering Terra Collinaria 15-januari 2016. Afgemeld: Nic Luijten, Hans Mommer, Remy Meertens en Hub Hartmans. Aanwezig:

Nadere informatie

SPREEKBEURT MARMERBIJLZALM

SPREEKBEURT MARMERBIJLZALM SPREEKBEURT MARMERBIJLZALM l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE MARMERBIJLZALM

Nadere informatie

Verenigingsblad Aquariumvereniging Aquaria Hoogezand-Sappemeer

Verenigingsblad Aquariumvereniging Aquaria Hoogezand-Sappemeer Verenigingsblad Aquariumvereniging Aquaria Hoogezand-Sappemeer 42 ste jaargang Seizoen 2013-2014 Onze hobby avond, wat doen we deze maand 1 Op elke 1 e maandag van de maand is er een hobbyavond in de

Nadere informatie

SPREEKBEURT SUMATRAAN

SPREEKBEURT SUMATRAAN SPREEKBEURT SUMATRAAN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE SUMATRAAN BIJ

Nadere informatie

COLOFON. Vivariumvereniging voor Huizen en Omstreken

COLOFON. Vivariumvereniging voor Huizen en Omstreken COLOFON Voorzitter Theo Hesp Kruin 25 1275 AZ Huizen 035-5262401 hesptgm@xs4all.nl Secretaris Marjan de Bruijn Melkweg 32 1271 TE Huizen 035-5252659 marjan.de.bruijn@online.nl Penningmeester & ledenadministratie

Nadere informatie

De komende hobbyavond is op maandag 3 december 2012 en we hebben als spreker: Henk Alblas

De komende hobbyavond is op maandag 3 december 2012 en we hebben als spreker: Henk Alblas Seizoen 2012-2013 Onze hobby avond, wat doen we deze maand 1 Op elke 1 e maandag van de maand is er een hobbyavond in de Reensche Compagnie aan de Tak van Poortvlietstraat 361 te Hoogezand. De Aanvang

Nadere informatie

Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde ``

Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde `` Heerlerheide Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde `` Opgericht: 7 oktober 1961 te Heerlerheide gemeente Heerlen. Koninklijk goedgekeurd bij besluit van 4 september 1975 Aangesloten bij de N.B.A.T. en

Nadere informatie

Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde ``

Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde `` Heerlerheide Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde `` Opgericht: 7 oktober 1961 te Heerlerheide gemeente Heerlen. Koninklijk goedgekeurd bij besluit van 4 september 1975 Aangesloten bij de N.B.A.T. en

Nadere informatie

SPREEKBEURT BETTA VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT BETTA VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT BETTA l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE BETTA BIJ ELKAAR

Nadere informatie

SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD

SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE

Nadere informatie

SPREEKBEURT VUURSTAARTLABEO

SPREEKBEURT VUURSTAARTLABEO SPREEKBEURT VUURSTAARTLABEO l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE VUURSTAARTLABEO

Nadere informatie

SPREEKBEURT MARMERBIJLZALM

SPREEKBEURT MARMERBIJLZALM SPREEKBEURT MARMERBIJLZALM l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE MARMERBIJLZALM

Nadere informatie

SPREEKBEURT KOI VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT KOI VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT KOI l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE KOI BIJ ELKAAR GEZOCHT.

Nadere informatie

Willem Heijns. Voorzitter van de Nederlandse Cichliden Vereniging

Willem Heijns. Voorzitter van de Nederlandse Cichliden Vereniging Seizoen 2010-2011 Onze hobby avond, wat doen we deze maand 1 Op elke 1 e maandag van de maand is er een hobbyavond in de Reensche Compagnie aan de Tak van Poortvlietstraat 361 te Hoogezand. De Aanvang

Nadere informatie

Chaetostoma cf. thomsoni - Bulldog pleco. Geschreven door: Sonja (Pasody)

Chaetostoma cf. thomsoni - Bulldog pleco. Geschreven door: Sonja (Pasody) Chaetostoma cf. thomsoni - Bulldog pleco Geschreven door: Sonja (Pasody) Wetenschappelijke naam: Chaetostoma CF. thomsoni. Afwisselende Namen: Rubber Lip Plecostomus, Bulldog Plecostomus, Rubber neus Plecostomus.

Nadere informatie

Onze hobby avond, wat doen we deze maand 1. De Hobbyavond

Onze hobby avond, wat doen we deze maand 1. De Hobbyavond Seizoen 2009-2010 Onze hobby avond, wat doen we deze maand 1 De Hobbyavond Op elke 1e maandag van de maand is er een hobbyavond in de Reensche Compagnie aan de Tak van Poortvlietstraat 361 te Hoogezand.

Nadere informatie

SPREEKBEURT VUURNEON VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT VUURNEON VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT VUURNEON l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE VUURNEON BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Pterophyllum altum Orinoco

Pterophyllum altum Orinoco Pterophyllum altum Orinoco Categorie: Bijvissen De discusvis is dan wel de keizer van het Amazonegebied, maar wat is een keizer zonder onderdanen? De Pterophyllum altum Orinoco wordt ook wel eens de koning

Nadere informatie

Heeft u iets voor ons boekje? Bel dan de voorzitter of stuur een mailtje naar:

Heeft u iets voor ons boekje? Bel dan de voorzitter of stuur een mailtje naar: Aquaria H-S. Aquariumvereniging Aquaria H-S. Opgericht 1950. Aangesloten bij de NBAT. Voorzitter Nico Bulthuis Achterdiep ZZ 16, Sappemeer 0598-390894 Voorzitter@aquariahs.nl Penningmeester Peter Wieringa

Nadere informatie

Verenigingsblad Aquariumvereniging Aquaria Hoogezand-Sappemeer

Verenigingsblad Aquariumvereniging Aquaria Hoogezand-Sappemeer Verenigingsblad Aquariumvereniging Aquaria Hoogezand-Sappemeer 43 ste jaargang Seizoen 2014-2015 Onze hobby avond, wat doen we deze maand 1 Op elke 1 e maandag van de maand is er een hobbyavond in Wijkcentrum

Nadere informatie

SPREEKBEURT ROODKOPZALM

SPREEKBEURT ROODKOPZALM SPREEKBEURT ROODKOPZALM l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE ROODKOPZALM

Nadere informatie

SPREEKBEURT Vissengroep Harnasmeervallen

SPREEKBEURT Vissengroep Harnasmeervallen SPREEKBEURT Vissengroep Harnasmeervallen l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER

Nadere informatie

SPREEKBEURT ZWAARDDRAGER

SPREEKBEURT ZWAARDDRAGER SPREEKBEURT ZWAARDDRAGER l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE ZWAARDDRAGER

Nadere informatie

Heeft u iets voor ons boekje? Bel dan de voorzitter of stuur een mailtje naar: Voorzitter@aquariahs.nl

Heeft u iets voor ons boekje? Bel dan de voorzitter of stuur een mailtje naar: Voorzitter@aquariahs.nl Aquaria H-S. Aquariumvereniging Aquaria H-S. Opgericht 1950. Aangesloten bij de NBAT. Voorzitter Nico Bulthuis Achterdiep ZZ 16, Sappemeer 0598-390894 Voorzitter@aquariahs.nl Penningmeester Peter Wieringa

Nadere informatie

Een. hoort erbij! Over dieren uit een ei. groepen 3-5

Een. hoort erbij! Over dieren uit een ei. groepen 3-5 Een hoort erbij! Over dieren uit een ei groepen 3-5 1. Een ei hoort erbij Veel dieren leggen eieren: vogels en vissen. Maar ook insecten leggen kleine eitjes. Uit dat eitje komt een klein diertje. Dat

Nadere informatie

2.2 Beschrijver van de vis Deze killivis werd in 1846 door Cuvier en Valenciennes wetenschappelijk beschreven onder de naam Panchax lineatum.

2.2 Beschrijver van de vis Deze killivis werd in 1846 door Cuvier en Valenciennes wetenschappelijk beschreven onder de naam Panchax lineatum. Aplocheilus lineatus Geschreven door: RomboNUB 1. Inleiding 1.1 Aanleiding tot het schrijven van het artikel De Aplocheilus lineatus heb ik ontmoet op de beurs in Veenendaal. Daar had ik er die dag 6 gekocht

Nadere informatie

Werkstuk Biologie Vissen uit de Noordzee

Werkstuk Biologie Vissen uit de Noordzee Werkstuk Biologie Vissen uit de Noordzee Werkstuk door een scholier 1335 woorden 5 juni 2005 6 116 keer beoordeeld Vak Biologie INHOUD HOOFDSTUK 1 INLEIDING HOOFDSTUK 2 PLATVISSEN HOOFDSTUK 3 RONDVISSEN

Nadere informatie

SPREEKBEURT DISCUSVIS

SPREEKBEURT DISCUSVIS l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT DISCUSVIS VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE DISCUSVIS BIJ

Nadere informatie

SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD

SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE

Nadere informatie

Verenigingsblad Aquariumvereniging Aquaria Hoogezand-Sappemeer

Verenigingsblad Aquariumvereniging Aquaria Hoogezand-Sappemeer Verenigingsblad Aquariumvereniging Aquaria Hoogezand-Sappemeer 42 ste jaargang Seizoen 2013-2014 Onze hobby avond, wat doen we deze maand 1 Op elke 1 e maandag van de maand is er een hobbyavond in de

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT AXOLOTL AMFIBIEËN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT AXOLOTL AMFIBIEËN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT AXOLOTL AMFIBIEËN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE AXOLOTL BIJ

Nadere informatie

SPREEKBEURT Chinese vuurbuiksalamander

SPREEKBEURT Chinese vuurbuiksalamander SPREEKBEURT Chinese vuurbuiksalamander l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER

Nadere informatie

2.7 Grootte Mannetjes tot 15 cm, vrouwtjes meestal iets kleiner. In het wild blijven ze meestal kleiner.

2.7 Grootte Mannetjes tot 15 cm, vrouwtjes meestal iets kleiner. In het wild blijven ze meestal kleiner. Pseudotropheus sp. "acei" Geschreven door: MalawiRocks 1. Inleiding 1.1 Aanleiding tot het schrijven van het artikel De Pseudotropheus sp "acei" is een Malawi cichlide die wat minder bekendheid geniet

Nadere informatie

Met hierin o.a. Uitnodiging jaarvergadering dinsdag 13 maart 2018 Uitnodiging lezing maandag 23 april 2018 (unieke kans!) Terugblik feestavond

Met hierin o.a. Uitnodiging jaarvergadering dinsdag 13 maart 2018 Uitnodiging lezing maandag 23 april 2018 (unieke kans!) Terugblik feestavond Met hierin o.a. Uitnodiging jaarvergadering dinsdag 13 maart 2018 Uitnodiging lezing maandag 23 april 2018 (unieke kans!) Terugblik feestavond Bestuur van vogelvereniging Zang & Kleur Woudenberg e.o. Voorzitter:

Nadere informatie

Kardinaaltetra. Paracheirodon axelrodi. www.licg.nl. Serie vissen

Kardinaaltetra. Paracheirodon axelrodi. www.licg.nl. Serie vissen Serie vissen Kardinaaltetra Paracheirodon axelrodi De kardinaaltetra is een veel gehouden aquariumvis die behoort tot de familie van de karperzalmen. Kardinaaltetra s zijn scholenvissen, afkomstig uit

Nadere informatie

www.deschuttervis.nl Aan: Beste Leden, Als eerste wens ik u namens het bestuur een goed en gezond 2012 toe.

www.deschuttervis.nl Aan: Beste Leden, Als eerste wens ik u namens het bestuur een goed en gezond 2012 toe. Beste Leden, Als eerste wens ik u namens het bestuur een goed en gezond 2012 toe. Even een terugblik naar onze jaarlijkse feestavond van december 2011. Met een goed gevulde zaal, blije mensen en vele mooie

Nadere informatie

Sumatraan. Capoeta tetrazona. www.licg.nl. Serie vissen

Sumatraan. Capoeta tetrazona. www.licg.nl. Serie vissen Serie vissen Sumatraan Capoeta tetrazona De Sumatraan is een populaire aquariumvis uit de familie van de karperachtigen (Cyprinidae). Hij wordt in de literatuur teruggevonden onder de namen Capoeta tetrazona,

Nadere informatie

Pleco algeneter. Hypostomus plecostomus. www.licg.nl. Serie vissen

Pleco algeneter. Hypostomus plecostomus. www.licg.nl. Serie vissen Serie vissen Pleco algeneter Hypostomus plecostomus De pleco algeneter, ook wel zuignapharnasmeerval genoemd, behoort tot de familie van de harnasmeervallen. De naam pleco algeneter wordt ook wel gebruikt

Nadere informatie

Maandblad nr. 6 28e Jaargang 2000/2001. Agenda voor de te houden hobbyavond op Maandag 5 Maart 2001

Maandblad nr. 6 28e Jaargang 2000/2001. Agenda voor de te houden hobbyavond op Maandag 5 Maart 2001 Maandblad nr. 6 28e Jaargang 2000/2001 Agenda voor de te houden hobbyavond op Maandag 5 Maart 2001 in de Reensche Compagnie, Tak van Poortvlietstraat, te Hoogezand Aanvang 19.45 uur A G E N D A 1. Opening

Nadere informatie

Dus heb je tijd op donderdag 10 augustus kom dan om u naar Moershei 13 in Landgraaf.

Dus heb je tijd op donderdag 10 augustus kom dan om u naar Moershei 13 in Landgraaf. Jaargang 37 Nummer 15 aug. 2017 www.terracollinaria.nl E-mail: info.terracollinaria@gmail.com TC Onze vakantie-hobby-avond bij Luc en Kristel. EXTRA, EXTRA, EXTRA, EXTRA, EXTRA, EXTRA, EXTRA, EXTRA,EXTRA

Nadere informatie

De komende hobbyavond is op maandag 2 april 2012 met als spreker: Wim Tomey

De komende hobbyavond is op maandag 2 april 2012 met als spreker: Wim Tomey Seizoen 2011-2012 Onze hobby avond, wat doen we deze maand 1 Op elke 1 e maandag van de maand is er een hobbyavond in de Reensche Compagnie aan de Tak van Poortvlietstraat 361 te Hoogezand. De Aanvang

Nadere informatie

De komende hobbyavond is op maandag 7 september 2009 en we hebben als spreker: Willem Heijns

De komende hobbyavond is op maandag 7 september 2009 en we hebben als spreker: Willem Heijns Seizoen 2009-2010 Onze hobby avond, wat doen we deze maand 1 Op elke 1 e maandag van de maand is er een hobbyavond in de Reensche Compagnie aan de Tak van Poortvlietstraat 361 te Hoogezand. De Aanvang

Nadere informatie

Verenigingsblad Aquariumvereniging Aquaria Hoogezand-Sappemeer

Verenigingsblad Aquariumvereniging Aquaria Hoogezand-Sappemeer Verenigingsblad Aquariumvereniging Aquaria Hoogezand-Sappemeer 43 ste jaargang Seizoen 2014-2015 Onze hobby avond, wat doen we deze maand 1 Op elke 1 e maandag van de maand is er een hobbyavond in Wijkcentrum

Nadere informatie

De komende hobbyavond is op maandag 5 oktober 2009 en we hebben als spreker: Ab Ras

De komende hobbyavond is op maandag 5 oktober 2009 en we hebben als spreker: Ab Ras Seizoen 2009-2010 Onze hobby avond, wat doen we deze maand 1 Op elke 1 e maandag van de maand is er een hobbyavond in de Reensche Compagnie aan de Tak van Poortvlietstraat 361 te Hoogezand. De Aanvang

Nadere informatie

De leeftijd varieert van 3 tot 5 jaar en hangt af van de leefomstandigheden.

De leeftijd varieert van 3 tot 5 jaar en hangt af van de leefomstandigheden. Grootte: Mannetjes worden ongeveer 10 cm (zonder scharen). Vrouwtjes worden iets groter dan de mannetjes, zo'n 12 cm (zonder scharen). Overigens kunnen ze in sommige gevallen tot max 15 cm uitgroeien.

Nadere informatie

Verenigingsblad Aquariumvereniging Aquaria Hoogezand-Sappemeer. Let Op! Nieuwe Locatie! Wijkcentrum De Kern Rembrandtlaan 72a, 9601 XD Hoogezand

Verenigingsblad Aquariumvereniging Aquaria Hoogezand-Sappemeer. Let Op! Nieuwe Locatie! Wijkcentrum De Kern Rembrandtlaan 72a, 9601 XD Hoogezand Verenigingsblad Aquariumvereniging Aquaria Hoogezand-Sappemeer Let Op! Nieuwe Locatie! Wijkcentrum De Kern Rembrandtlaan 72a, 9601 XD Hoogezand 43 ste jaargang Seizoen 2014-2015 Onze hobby avond, wat

Nadere informatie

met: De uitslag van de huiskeuring gedaan door: Bart Vries

met: De uitslag van de huiskeuring gedaan door: Bart Vries Seizoen 2011-2012 Onze hobby avond, wat doen we deze maand 1 Op elke 1 e maandag van de maand is er een hobbyavond in de Reensche Compagnie aan de Tak van Poortvlietstraat 361 te Hoogezand. De Aanvang

Nadere informatie

Neontetra. Paracheirodon innesi. www.licg.nl. Serie vissen

Neontetra. Paracheirodon innesi. www.licg.nl. Serie vissen Serie vissen Neontetra Paracheirodon innesi De neontetra is een veel gehouden aquariumvis. Hij behoort tot de familie van de karperzalmen. Het zijn scholenvissen, afkomstig uit de bovenloop van het Amazonegebied

Nadere informatie

Onze hobby avond, wat doen we deze maand 1

Onze hobby avond, wat doen we deze maand 1 Seizoen 2009-2010 Onze hobby avond, wat doen we deze maand 1 Op elke 1 e maandag van de maand is er een hobbyavond in de Reensche Compagnie aan de Tak van Poortvlietstraat 361 te Hoogezand. De Aanvang

Nadere informatie

Notulen ledenvergadering vrijdag in de Treemter Balk

Notulen ledenvergadering vrijdag in de Treemter Balk Notulen ledenvergadering vrijdag 16-03-2018 in de Treemter Balk Aanwezig deze avond: 5 bestuursleden en 9 leden. Afwezig met kennisgeving de heren J. Bruinsma, H. Keuning, M. Schram en O. Schram. 1. Opening

Nadere informatie

(alleen voor leden en hun huisgenoten)

(alleen voor leden en hun huisgenoten) Seizoen 2009-2010 Wandeling in Drenthe en de BBQ 1 (alleen voor leden en hun huisgenoten) Deze maand geen gewone hobbyavond op de eerste maandag van de maand, maar de traditionele barbecue gecombineerd

Nadere informatie

CHRISTELIJKE VOLLEYBALVERENIGING EXCELSIOR UITHUIZERMEEDEN. Het einde van het seizoen is al bijna weer in zicht.

CHRISTELIJKE VOLLEYBALVERENIGING EXCELSIOR UITHUIZERMEEDEN. Het einde van het seizoen is al bijna weer in zicht. CHRISTELIJKE VOLLEYBALVERENIGING EXCELSIOR UITHUIZERMEEDEN Lekker eten (1 juni) Het einde van het seizoen is al bijna weer in zicht. Voordat iedereen weg is, willen wij nog graag een gezellige avond organiseren

Nadere informatie

SPREEKBEURT Vissengroep barbelen, danio s en rasbora s

SPREEKBEURT Vissengroep barbelen, danio s en rasbora s SPREEKBEURT Vissengroep barbelen, danio s en rasbora s l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE

Nadere informatie

SPREEKBEURT SLUIERSTAARTGOUDVIS

SPREEKBEURT SLUIERSTAARTGOUDVIS l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT SLUIERSTAARTGOUDVIS VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE SLUIERSTAARTGOUDVIS

Nadere informatie

Bestuur van de vogelvereniging Zang & Kleur Woudenberg

Bestuur van de vogelvereniging Zang & Kleur Woudenberg Mei/Juni 2010 Bestuur van de vogelvereniging Zang & Kleur Woudenberg Voorzitter: Erik-Jan Huisman de Heuvel 5 3931 RH Woudenberg tel. 033-2866901 Secretariaat: Daan Huisman Henschoterlaan 28 3931 DB Woudenberg

Nadere informatie

Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde ``

Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde `` Heerlerheide Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde `` Opgericht: 7 oktober 1961 te Heerlerheide gemeente Heerlen. Koninklijk goedgekeurd bij besluit van 4 september 1975 Aangesloten bij de N.B.A.T. en

Nadere informatie

SPREEKBEURT PLATY VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT PLATY VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT PLATY l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE PLATY BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Nieuwsbrief april G&B - Liemers

Nieuwsbrief april G&B - Liemers Bekijk de webversie Nieuwsbrief april G&B - Liemers Beste lezers, Op maandag 9 april a.s. houden wij weer onze Algemene Leden Vergadering (ALV), waarbij onze leden van harte zijn uitgenodigd. Vanaf 20.15

Nadere informatie

De komende hobbyavond is op maandag 4 april 2011 en we hebben als spreker: Auke de Jong

De komende hobbyavond is op maandag 4 april 2011 en we hebben als spreker: Auke de Jong Seizoen 2010-2011 Onze hobby avond, wat doen we deze maand 1 Op elke 1 e maandag van de maand is er een hobbyavond in de Reensche Compagnie aan de Tak van Poortvlietstraat 361 te Hoogezand. De Aanvang

Nadere informatie

Verenigingsblad Aquariumvereniging Aquaria Hoogezand-Sappemeer

Verenigingsblad Aquariumvereniging Aquaria Hoogezand-Sappemeer Verenigingsblad Aquariumvereniging Aquaria Hoogezand-Sappemeer 43 ste jaargang Seizoen 2015-2016 Onze hobby avond, wat doen we deze maand 1 Op elke 1 e maandag van de maand is er een hobbyavond in Wijkcentrum

Nadere informatie