Het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika: een nieuwe toekomst tegemoet

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika: een nieuwe toekomst tegemoet"

Transcriptie

1 Het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika: een nieuwe toekomst tegemoet

2 De renovatie van het KMMA Open de deuren van het nieuwe Koninklijk Museum voor Midden-Afrika Op 1 december 2013 begon een nieuwe bladzijde in de geschiedenis van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika: de sluiting van het museum en de start van de renovatie van een van de meest indrukwekkende beschermde monumenten in België en zijn transformatie naar een hedendaags museum, aangepast aan de noden van een (inter)nationaal publiek. Het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika (KMMA) in Tervuren staat wereldwijd bekend als één van de mooiste en meest indrukwekkende Afrikamusea ter wereld. Het is een venster op het verleden, het heden en de toekomst van Afrika. Hoe stel je op eigentijdse wijze zijn collecties van onschatbare waarde tentoon? Hoe deel je met de toekomstige generaties, hier en in Afrika, dit belangrijke erfgoed? In de volgende bladzijden lichten we u in detail de uitbreiding en restauratie van het museum toe en de impact die dit zal hebben op de tentoongestelde collecties, het historische gebouw en zijn directe omgeving, waar de nieuwbouw op een respectvolle manier zal geïntegreerd worden in het landschap. Guido Gryseels, Algemeen directeur

3 Het renovatieproject Het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika is een grote en internationale instelling met wereldvermaarde collecties en wetenschappelijk expertise. Gelegen in een groene parkomgeving op een boogscheut van Brussel, is het een van de toegangspoorten tot de Groene Gordel en tot de hoofdstad. Zowel fysiek als door zijn rijke geschiedenis is het museum direct verbonden met Brussel. Het museumgebouw dateert van Het ademt een unieke charme uit, maar de permanente tentoonstelling was sterk verouderd en de infrastructuur niet meer aangepast aan de noden van een modern museum. De laatste ingrijpende aanpassingen gaan immers terug tot Expo 58 in Brussel, intussen meer dan 60 jaar geleden. Om het museum toe te laten een groter deel van zijn unieke en internationaal befaamde collecties tentoon te stellen, zal na de renovatie de totale tentoonstellingsruimte bijna verdubbelen en zullen de tentoonstellingscondities drastisch verbeteren. De eerste discussies over de renovatie begonnen ruim tien jaar geleden. Een kernvraag hierbij is altijd geweest hoe een voormalig koloniaal museum om te vormen tot een dynamisch, maatschappijgericht en hedendaags museum dat positief bijdraagt aan meer culturele diversiteit in een multipolaire wereld. Dat doen we onder meer door nauw samen te werken met de Afrikaanse diaspora en de Afrikaanse verenigingen.

4 Het KMMA is de belangrijkste referentie-instelling ter wereld voor wat betreft Midden-Afrika. We hechten er dan ook grote waarde aan om een internationaal publiek aan te trekken en bieden alle informatie aan in minimum vier talen. Opdat iedereen zich bij ons welkom zou voelen, houden we in elk aspect van de renovatie rekening met andersvaliden. Het museum is uitgesproken kindvriendelijk: zowel families met kinderen als specialisten vinden informatie op hun niveau. Het is onze ambitie om jaarlijks bezoekers aan te trekken. Uiteraard blijft ook na de renovatie sensibilisering één van onze hoofddoelstellingen. De ontwikkeling van educatieve activiteiten speelt hierin een belangrijke rol. Speciaal voor dit doel worden verschillende educatieve ruimtes ingericht voor scholen en groepen Bij zijn heropening in 2017 wordt het vernieuwde en in alle aspecten hedendaags museum een ontmoetingsplaats voor al wie interesse heeft in Midden-Afrika. Momenteel wordt gewerkt aan een heel nieuw en vernieuwend concept voor een website die het virtuele equivalent van het museum zal zijn. Hier zullen in de toekomst studenten en wetenschappers van overal ter wereld onze collecties en onderzoeksresultaten kunnen consulteren en aanvullen.

5 Een nieuw gebouw van de hand van een Belgische top-architect De huidige renovatie gebeurt op basis van een masterplan voor de hele site. Het nieuwe glazen onthaalpaviljoen naast het museum, getekend door de bekende Belgische top-architect Stéphane Beel, springt meteen in het oog. Het transparante gebouw wordt discreet geïntegreerd in de bestaande Franse tuinen. Hier worden in de toekomst alle niet-museale functies zoals onthaal, museumshop, brasserie en toeristische informatie gecentraliseerd. Dit nieuwe onthaalpaviljoen, zal volledig gratis toegankelijk zijn en wordt verbonden met het museumgebouw via een ondergrondse galerij. Daarin zijn twee expozalen en een polyvalente ruimte ondergebracht, waar onder meer concerten, conferenties en theatervoorstellingen zullen plaatsvinden. Het auditorium biedt plaats aan 224 toeschouwers en kan ook worden gebruikt buiten de openingsuren van het museum. De tentoonstellingsruimten voor tijdelijke tentoonstellingen kunnen afzonderlijk worden gebruikt voor kleinere tentoonstellingen of samen voor een grote tentoonstelling van 1246 m².

6 Restauratie van een beschermd monument Het museumgebouw zelf wordt grondig gerestaureerd, met respect voor de oorspronkelijke architectuur van de beroemde Franse architect Charles Girault. De oorspronkelijke perspectieven en doorzichten in het gebouw worden opengewerkt en de wandschilderingen worden gerestaureerd. Tegelijk wordt gebruik gemaakt van moderne technieken. Zo zal bijvoorbeeld de isolatiekwaliteit van het museum sterk worden verbeterd, wat een positieve invloed zal hebben op de klimaatregeling. Waar vroeger heel wat ruimtes ingenomen werden door andere functies als cafetaria of vergaderruimte, zullen nu alle zalen van het museumgebouw gebruikt kunnen worden als tentoonstellingsruimte. De nieuwe permanente tentoonstelling beslaat ca 6600m2, verspreid over 24 zalen en circulatieruimtes.

7 Een nieuw verhaal De nieuwe permanente tentoonstelling begint al in de kelder van het museumgebouw, waar de geschiedenis van de instelling en haar toekomstperspectieven getoond worden. Het hart van de nieuwe permanente tentoonstelling bevindt zich op het gelijkvloers, waar de tentoonstelling opgedeeld is in verschillende thematische zones. Het koloniale verleden komt ruim aan bod. Het KMMA is een unieke 'plaats van herinnering, waar in de zalen History op een open en genuanceerde manier informatie gegeven wordt over alle aspecten van deze complexe periode. Naast het wetenschappelijke feitenmateriaal tonen we uiteenlopende en soms contrasterende getuigenissen, met ruim plaats voor het perspectief van Afrikanen op dit gedeeld verleden. Deze portretten maken van deze geschiedenis een geschiedenis van mensen. In de zones Language, Music and Performance en Journey of life nemen de beroemde en uiterst waardevolle etnografische collecties een prominente plaats in. De schoonheid van de stukken komt tot

8 zijn recht, maar anders dan in het oude museum worden ze in hun context geplaatst. Aspecten van de levenswijzen, culturen, kunsten en culturele gebruiken komen aan bod. De zone Landscapes and Biodiversity is de zone bij uitstek voor families met kinderen. Hier maakt de bezoeker een reis langs vijf toonaangevende Afrikaanse biomen en ecosystemen, waarbij telkens de dynamiek tussen mens, dier, plant en klimaat centraal staat. Ten slotte is er een zone gewijd aan de economische rijkdommen en landbouw in Midden-Afrika. Hier komt het belang van Midden-Afrikaanse grondstoffen doorheen de tijd en met de context waarin ze ontgonnen en geëxploiteerd worden aan bod, evenals de impact van landbouw, bos en water op de lokale economie. Centraal staat de mens. Met de jongste bevolking ter wereld is de human resource en de stedelijke ontwikkeling één van Afrika s meest onderschatte bronnen van de toekomst. In de vier hoekzalen staat de interactieve beleving centraal: hier kan groot en klein experimenteren, muziek beluisteren en beeldmateriaal raadplegen. De scenografie Het is een hele uitdaging om in een gebouw dat dateert uit de koloniale periode een actueel Afrikamuseum te realiseren, dat oog heeft voor de ontwikkeling van Afrika en een duurzame wereld. De dynamische en flexibele scenografie draagt er toe bij dat de bezoeker meer begrip krijgt van hedendaags Afrika, in het bijzonder van Centraal-Afrika. De nieuwe scenografie van Niek Kortenkaas, die deel uitmaakt van de tijdelijke vereniging Stéphane Beel Architecten, zorgt er voor dat het originele interieur zichtbaar blijft. Waar vroeger heel wat muurschilderingen verborgen waren, worden deze nu gerestaureerd en gevaloriseerd. Ze worden mee opgenomen in de scenografie. Ook de oorspronkelijke tentoonstellingsvitrines worden gerestaureerd en herbruikt, aangevuld met nieuwe vitrines, waarvoor een hedendaags flexibel modulair systeem ontworpen werd. Zo krijgt het museum een eenentwintigste -eeuwse invulling binnen de grandeur van het negentiende -eeuwse monument. De mix van waardevolle oude elementen en hedendaagse interventies zorgt er voor dat de bezoeker het museum op een nieuwe manier zal ervaren.

9 WIST JE DAT Het museum van Tervuren ongeëvenaard en uniek in de wereld is. Nergens ter wereld is er een vergelijkbaar instituut dat beschikt over even diverse collecties en dat wetenschappelijk onderzoek verricht zowel op het vlak van mens- als natuurwetenschappen over Afrika. beschikt over 268 personeelsleden 35 vrijwilligers 80 wetenschappers 150 doctorandi en stagiaires etnografische objecten 8000 muziekinstrumenten zoölogische specimenen Archieven van H.M. Stanley luchtfoto s monsters van tropisch hout mineralen foto s en films Jaarlijks nemen kinderen deel aan één van onze educatieve workshops Het KMMA mee werkt aan 30 tentoonstellingen per jaar. Het vernieuwde museum op bezoekers per jaar mikt. Het KMMA heeft jaarlijks bijna 400 wetenschappelijke publicaties op

10 KONINKLIJK MUSEUM VOOR MIDDEN-AFRIKA Leuvensesteenweg Tervuren

De renovatie van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika

De renovatie van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika De renovatie van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika Op 2 december sloot het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren zijn deuren voor een periode van drie jaar omwille van een grondige renovatie.

Nadere informatie

BELVUE MUSEUM. Jongeren eerst!

BELVUE MUSEUM. Jongeren eerst! BELVUE MUSEUM Jongeren eerst! HET BELvue Beheerd door de Koning Boudewijnstichting Geopend in 2005 als centrum voor democratie en geschiedenis Belangrijkste doelgroep: jongeren 2 Democratische waarden

Nadere informatie

Interieur nieuwe depots Portugese Synagoge Amsterdam

Interieur nieuwe depots Portugese Synagoge Amsterdam Interieur nieuwe depots Portugese Synagoge Amsterdam KOSSMANN.DEJONG De Ruyterkade 107 1011 AB Amsterdam info@kossmanndejong.nl Bezoeker bekijkt het textieldepot met toramantels, torakronen en siertorens.

Nadere informatie

ERFGOED VOOR IEDEREEN. Koninklijk Museum voor Midden-Afrika Tervuren. 2014.03.28 I OE I ERFGOED VOOR IEDEREEN I ORIGIN Architecture & Engineering

ERFGOED VOOR IEDEREEN. Koninklijk Museum voor Midden-Afrika Tervuren. 2014.03.28 I OE I ERFGOED VOOR IEDEREEN I ORIGIN Architecture & Engineering ERFGOED VOOR IEDEREEN Koninklijk Museum voor Midden-Afrika Tervuren Koninklijk Museum voor Midden Afrika, Tervuren Moderniseren, restaureren en aanpassen aan de 21ste eeuw van de infrastructuur en zijn

Nadere informatie

Vernieuwd huis en nieuw orkest voor Muziekcentrum De Bijloke

Vernieuwd huis en nieuw orkest voor Muziekcentrum De Bijloke Vernieuwd huis en nieuw orkest voor Muziekcentrum De Bijloke In de zomer van 2019 zal de grote concertzaal van Muziekcentrum De Bijloke aangepast worden aan de nieuwe noden op het vlak van comfort en beleving

Nadere informatie

Train World. Een uitstalraam voor de spoorwegen van gisteren, vandaag en morgen

Train World. Een uitstalraam voor de spoorwegen van gisteren, vandaag en morgen Train World Een uitstalraam voor de spoorwegen van gisteren, vandaag en morgen Een uniek uitstalraam Train World, het toekomstige museum, wordt een uitstalraam van het verleden, het heden en de toekomst

Nadere informatie

Sogent zoekt ontwerpteam voor nieuwe vleugel voor Design Museum Gent

Sogent zoekt ontwerpteam voor nieuwe vleugel voor Design Museum Gent Sogent zoekt ontwerpteam voor nieuwe vleugel voor Design Museum Gent Design Museum Gent wordt uitgebreid met een nieuwe vleugel. Het nieuwe gebouw aan de Drabstraat zal de reeds bestaande gebouwen van

Nadere informatie

HET VERHAAL VAN DE TOTEMPAAL

HET VERHAAL VAN DE TOTEMPAAL HET VERHAAL VAN DE TOTEMPAAL ARC 13 - INTERIEUR De Ruyterkade 107 1011 AB Amsterdam info@kossmanndejong.nl Speciaal voor de tentoonstelling is een acht meter lange totempaal gemaakt door een groep Indiaanse

Nadere informatie

Niet op de openbare weg gooien a.u.b. / Verantwoordelijke uitgever: Guido Gryseels, directeur KMMA. SCHOLEN Programma januari juni 2014

Niet op de openbare weg gooien a.u.b. / Verantwoordelijke uitgever: Guido Gryseels, directeur KMMA. SCHOLEN Programma januari juni 2014 Niet op de openbare weg gooien a.u.b. / Verantwoordelijke uitgever: Guido Gryseels, directeur KMMA SCHOLEN Programma januari juni 2014 3 POP-UP MUSEUM Kom tijdens de sluiting van het museum naar onze verrassende

Nadere informatie

Bye Bye Museum Sponsoringdossier tentoonstelling Bye bye Museum, van 30 september 2011 tot 31 maart 2012

Bye Bye Museum Sponsoringdossier tentoonstelling Bye bye Museum, van 30 september 2011 tot 31 maart 2012 Bye Bye Museum Sponsoringdossier tentoonstelling Bye bye Museum, van 30 september 2011 tot 31 maart 2012 Algemeen overzicht Het tentoonstellingsparcours Het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika (KMMA)

Nadere informatie

Gebruik maken van lokale troeven. 9 juni 2011

Gebruik maken van lokale troeven. 9 juni 2011 Gebruik maken van lokale troeven 9 juni 2011 1 Fase 1: Opmaak van detailhandelsbeleidsplan Enkele strategische krijtlijnen Centrumontwikkeling en -management Uitbouw van starters- Straat Creatie van link

Nadere informatie

DIVERSiteit IN DE RIJ RIJWONINGEN IN HEULE

DIVERSiteit IN DE RIJ RIJWONINGEN IN HEULE DIVERSiteit IN DE RIJ RIJWONINGEN IN HEULE WONINGWANDELING IN HEULE ZONDAG 02 OKTOBER 2016 OVERZICHT OPENGESTELDE WONINGEN WONING 1 Wat: rijwoning/eengezinswoning uitbreiding en volledige renovatie Architect:

Nadere informatie

17 december 2018, 08:45 (CET) Opstelling De collectie als tijdmachine in Van der Steur gebouw

17 december 2018, 08:45 (CET) Opstelling De collectie als tijdmachine in Van der Steur gebouw 17 december 2018, 08:45 (CET) Laatste kans Opstelling De collectie als tijdmachine in Van der Steur gebouw (collectiezalen open t/m 13 januari) (tentoonstellingsvleugel open t/m 26 mei) Bezoekers die nog

Nadere informatie

In de tentoonstelling Kinderstad ontdek je de Brusselse architectuur.

In de tentoonstelling Kinderstad ontdek je de Brusselse architectuur. In de tentoonstelling Kinderstad ontdek je de Brusselse architectuur. De cursisten verkennen de expo door te praten over thema s zoals huizen, het straatbeeld en de stad Brussel vroeger & nu. Je sluit

Nadere informatie

Naturalis Society Samen richting geven aan een duurzame toekomst

Naturalis Society Samen richting geven aan een duurzame toekomst Samen richting geven aan een duurzame toekomst Aan één van deze onderzoeksdomeinen kunt u zich verbinden. Evolutie Darwinvinken Paleoecologie Schedelkapje Homo erectus Etnobotanie Cadé apothekers herbarium

Nadere informatie

Brussel - Opening op 11 december 2015

Brussel - Opening op 11 december 2015 Brussel - Opening op 11 december 2015 2 ADAM is een museum en een kunstcentrum [5.000 m²] is gewijd aan de kunst en het design van de XX e eeuw en nu bevindt zich vlakbij het Atomium [Trade Mart / Heizelvlakte]

Nadere informatie

Culture 02 / Museum Princessehof. i29 interior architects

Culture 02 / Museum Princessehof. i29 interior architects Culture 02 / Museum Princessehof i29 transformeert Nationaal Keramiek Museum Het Princessehof in Leeuwarden Leeuwarden is Culturele Hoofdstad van Europa 2018 en het Princessehof viert haar 100 jarig bestaan.

Nadere informatie

SB A STÉPHANE BEEL ARCHITECTS

SB A STÉPHANE BEEL ARCHITECTS SB A STÉPHANE BEEL ARCHITECTS Poel 15, B-9000 Gent Pensmarkt 2, B-9000 Gent T +32 (0)9 269 51 50 mail@stephanebeel.com www.stephanebeel.com KONINKLIJK MUSEUM VOOR MIDDEN-AFRIKA, TERVUREN ONTWIKKELING VAN

Nadere informatie

Masterplan voor verbouwing Huis van Alijn is klaar

Masterplan voor verbouwing Huis van Alijn is klaar Masterplan voor verbouwing Huis van Alijn is klaar Het huis van Alijn wil ook in de toekomst verder inzetten op interactie met het publiek. Die focus heeft niet alleen inhoudelijke, maar ook ruimtelijke

Nadere informatie

Kanaal. Hotspot Wonen: Kanaal. Kanaal, Wijnegem 28/06/2016. projectbeschrijving

Kanaal. Hotspot Wonen: Kanaal. Kanaal, Wijnegem 28/06/2016. projectbeschrijving Kanaal projectbeschrijving Hotspot Wonen: Kanaal De robuuste industriële gebouwen van de Kanaalsite vormen een scherp contrast met de omliggende natuur. Over het rustgevende water van het Albertkanaal

Nadere informatie

PERSBERICHT. 83 gerenoveerde sociale woningen voor Sint-Jans-Molenbeek. Renovatie van het Sint-Lazarushof

PERSBERICHT. 83 gerenoveerde sociale woningen voor Sint-Jans-Molenbeek. Renovatie van het Sint-Lazarushof Inhuldiging Sint-Lazarushof 17 juni 2015 PERSBERICHT 83 gerenoveerde sociale woningen voor Sint-Jans-Molenbeek Sint-Lazarushof, het sociale wooncomplex in Sint-Jans-Molenbeek, werd volledig vernieuwd door

Nadere informatie

Reisprogramma. Vrienden Rijksmuseum Twenthe. Brussel oktober 2019

Reisprogramma. Vrienden Rijksmuseum Twenthe. Brussel oktober 2019 Reisprogramma Brussel 11-13 oktober 2019 Brussel is de hoofdstad van België en wordt tevens vaak als de hoofdstad van Europa gezien. Deze rol heeft Brussel te danken aan het feit dat het het bestuurlijk

Nadere informatie

9 loten voor eengezinswoningen. in het centrum van Duisburg (Tervuren) Hoek Zuurbergstraat / Oude Vrijheidsstraat. 3080 Tervuren

9 loten voor eengezinswoningen. in het centrum van Duisburg (Tervuren) Hoek Zuurbergstraat / Oude Vrijheidsstraat. 3080 Tervuren Verkoopsdossier Zuurberg 07 05 2015 9 loten voor eengezinswoningen in het centrum van Duisburg (Tervuren) Hoek Zuurbergstraat / Oude Vrijheidsstraat 3080 Tervuren 6/05/2015 VERKOOPSDOSSIER VERKAVELING

Nadere informatie

Kantoor hoofddirectie Koninklijke De Vries Scheepsbouw

Kantoor hoofddirectie Koninklijke De Vries Scheepsbouw Kantoor hoofddirectie Koninklijke De Vries Scheepsbouw Twee vrijstaande huizen zijn aaneengesmeed en uitgebreid tot een futuristische ontvangst- en werkruimte voor de hoofddirectie van een internationaal

Nadere informatie

NTGent na grondige renovatie speelklaar voor het nieuwe seizoen

NTGent na grondige renovatie speelklaar voor het nieuwe seizoen NTGent na grondige renovatie speelklaar voor het nieuwe seizoen In februari 2017 sloot stadstheater NTGent tijdelijk de deuren voor een grondige renovatie. Dat was nodig om het verder gebruik van het gebouw

Nadere informatie

Persdossier ikgeeflevenaanmijnplaneet.indeklas.be 28 september 2010

Persdossier ikgeeflevenaanmijnplaneet.indeklas.be 28 september 2010 Persdossier ikgeeflevenaanmijnplaneet.indeklas.be 28 september 2010 Persbericht Wat vind je in de virtuele edukit? Een dynamische website Activiteiten in detail De algemene campagne ikgeeflevenaanmijnplaneet.be

Nadere informatie

Omgevingswet Historische interieurs Erfgoed digitaal Stedelijke opgaven en regionale samenwerking Archeologisch en bouwhistorisch depot Erfgoed

Omgevingswet Historische interieurs Erfgoed digitaal Stedelijke opgaven en regionale samenwerking Archeologisch en bouwhistorisch depot Erfgoed Erfgoed Haarlem Wij Haarlemmers maken zelf, op dit moment, nieuwe verhalen voor de toekomst. En terwijl we daar mee bezig zijn ontdekken we de verhalen uit het verleden. Zo ontstaat een relatie tussen

Nadere informatie

Wie Tienen zegt zegt suiker wie suiker zegt zegt:

Wie Tienen zegt zegt suiker wie suiker zegt zegt: Wie Tienen zegt zegt suiker wie suiker zegt zegt: Huidige situatie: erfgoedsite Tienen Het suikermuseum opende in september 2002 en is ondertussen aan vervanging toe. In september 2015 startte de stad

Nadere informatie

Werken in de culturele sector. 11 maart 2013 Info-avond KU Leuven

Werken in de culturele sector. 11 maart 2013 Info-avond KU Leuven Werken in de culturele sector 11 maart 2013 Info-avond KU Leuven Luc Delrue Opleiding: Communicatiewetenschappen (E)MBA Strategisch Management: Specialiteit: structureren en positioneren van een organisatie

Nadere informatie

KANDIDAAT INVESTEERDER UITBATER VOOR KASTEEL EN KOETSHUIZEN IN PARK HOF TER LINDEN TE EDEGEM

KANDIDAAT INVESTEERDER UITBATER VOOR KASTEEL EN KOETSHUIZEN IN PARK HOF TER LINDEN TE EDEGEM Horeca Partners bvba Desguinlei 184, 2018 Antwerpen Tel 03 260 60 90 fax 03 260 60 99 info@horecapartners.be www.horecapartners.be BTW : BE 0870.617.164 RPR Antwerpen BANK : BE45 6451 0286 4289 KANDIDAAT

Nadere informatie

HERBESTEMMING VAN DE BEURS VAN BRUSSEL

HERBESTEMMING VAN DE BEURS VAN BRUSSEL HERBESTEMMING VAN DE BEURS VAN BRUSSEL Bouwaanvraag Een project van de stad Brussel tbm BORSA sm Robbrecht en Daem - Baneton - Garrino - Popoff Links : Detail van de artistieke interventie door Valérie

Nadere informatie

Projectoproep / Commemoraties 1914-18

Projectoproep / Commemoraties 1914-18 1. Algemene Informatie 1.1 Context Herdenkingsplechtigheden Eerste Wereldoorlog (1914-18) in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest maakt zich op voor de herdenking van honderd

Nadere informatie

Zeeland bouwt een. www.industrieelmuseumzeeland.nl

Zeeland bouwt een. www.industrieelmuseumzeeland.nl Zeeland bouwt een www.industrieelmuseumzeeland.nl Wat is het Industrieel Museum Zeeland? locatie Dat het museum in de kanaalzone en meer specifiek in de historische suikerloodsen aan de Westkade 114 in

Nadere informatie

Volumestudie eerste stap voor een nieuw S.M.A.K.

Volumestudie eerste stap voor een nieuw S.M.A.K. Volumestudie eerste stap voor een nieuw S.M.A.K. Het S.M.A.K. organiseert heel wat tijdelijke tentoonstellingen, maar door onvoldoende expositieruimte blijven veel topstukken meestal verborgen voor het

Nadere informatie

Koninklijke Bibliotheek van België EDUCATIEVE DIENST

Koninklijke Bibliotheek van België EDUCATIEVE DIENST Koninklijke Bibliotheek van België EDUCATIEVE DIENST INTRO No furniture so charming as books, verkondigde de Engelse schrijver Sydney Smith twee eeuwen geleden. Boeken hebben we in de Koninklijke Bibliotheek

Nadere informatie

Museum M in Leuven In het labyrint van de kunst

Museum M in Leuven In het labyrint van de kunst Persbericht Dornbirn, April 2010 Museum M in Leuven In het labyrint van de kunst B1 Uitzicht op de stad: de nieuwbouw maakt door zijn groot panoramavenster uitzicht en inkijk mogelijk. Oude en nieuwe kunst,

Nadere informatie

Masterplan Grote Markt en omgeving

Masterplan Grote Markt en omgeving Masterplan Grote Markt en omgeving Tweede participatiemoment 2 april 2015 Grontmij HOSPER Uforce Verloop van deze avond 1. Welkom 2. Stand van zaken: wat is er gebeurd sinds het eerste participatiemoment

Nadere informatie

UITBREIDING DIERENTUIN ANTWERPEN, Antwerpen

UITBREIDING DIERENTUIN ANTWERPEN, Antwerpen UITBREIDING DIERENTUIN ANTWERPEN, Antwerpen De Zoo van Antwerpen ligt in het centrum van de stad, vlak naast het imposante Centraal Station. Het is het oudste dierenpark in ons land, opgericht op 21 juli

Nadere informatie

MUSEUMKWARTIER S HERTOGENBOSCH. BiermanHenketarchitecten

MUSEUMKWARTIER S HERTOGENBOSCH. BiermanHenketarchitecten 2013 MUSEUMKWARTIER S HERTOGENBOSCH BiermanHenketarchitecten Ontwerp 2005-2008 Oplevering 2012 Opening 24 mei 2013 Architect Bierman Henket architecten Opdrachtgever Provincie Noord-Brabant (Het Noordbrabants

Nadere informatie

EUROPEAN FEDERATION OF MUSEUM & TOURIST RAILWAYS FÉDÉRATION EUROPÉENNE DES CHEMINS DE FER TOURISTIQUES ET HISTORIQUES

EUROPEAN FEDERATION OF MUSEUM & TOURIST RAILWAYS FÉDÉRATION EUROPÉENNE DES CHEMINS DE FER TOURISTIQUES ET HISTORIQUES EUROPEAN FEDERATION OF MUSEUM & TOURIST RAILWAYS FÉDÉRATION EUROPÉENNE DES CHEMINS DE FER TOURISTIQUES ET HISTORIQUES EUROPÄISCHE FÖDERATION DER MUSEUMS- UND TOURISTIKBAHNEN EUROPESE FEDERATIE VAN MUSEUM-

Nadere informatie

Vakoverschrijdende eindtermen/ontwikkelingsdoelen globaal voor het secundair onderwijs

Vakoverschrijdende eindtermen/ontwikkelingsdoelen globaal voor het secundair onderwijs t Gasthuys Stedelijk Museum Aalst op schoolmaat (16+) Eindtermen 3 de graad secundair onderwijs 1. inleiding In de tijdelijke tentoonstelling Aalst 1815-1830. Geschiedenis van een provinciestad tijdens

Nadere informatie

Babydieren, een succesverhaal

Babydieren, een succesverhaal Babydieren, een succesverhaal Een ontmoeting met museologe Cécile Gerin Kinderen van 3 tot 8 jaar: het is een groep waarvoor de federale musea zelden tentoonstellingen organiseren. Ze komen dan ook massaal

Nadere informatie

Algemene voorwaarden voor de levering van reproducties van collectie-items van het KMMA Tervuren

Algemene voorwaarden voor de levering van reproducties van collectie-items van het KMMA Tervuren Algemene voorwaarden voor de levering van reproducties van collectie-items van het KMMA Tervuren Koninklijk Museum voor Midden-Afrika Departement Culturele Antropologie en Geschiedenis Afdeling Collectie-

Nadere informatie

Uitleendossier Expo Human Migration

Uitleendossier Expo Human Migration Uitleendossier Expo Human Migration GoodPlanet Belgium Sinds 1997 inspireert GoodPlanet Belgium jong en oud om een duurzame samenleving te realiseren, door positieve acties te ondernemen en expertise te

Nadere informatie

PERSDOSSIER 31 mei 2018

PERSDOSSIER 31 mei 2018 PERSDOSSIER 31 mei 2018 ONTHAALPAVILJOEN RESTAURATIE, RENOVATIE EN HERINRICHTING VAN HET MUSEUMGEBOUW EINDE VAN DE WERKEN 0 1. Korte historiek Het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika dankt zijn ontstaan

Nadere informatie

DIVERSiteit IN DE RIJ RIJWONINGEN IN KORTRIJK

DIVERSiteit IN DE RIJ RIJWONINGEN IN KORTRIJK DIVERSiteit IN DE RIJ RIJWONINGEN IN KORTRIJK WONINGWANDELING IN KORTRIJK ZONDAG 24 SEPTEMBER 2017 OVERZICHT OPENGESTELDE WONINGEN WONING 1 Wat: rijwoning/eengezinswoning slopen en herbouwen van de woning

Nadere informatie

KOSSMANN.DEJONG ARC 13 - INTERIEUR

KOSSMANN.DEJONG ARC 13 - INTERIEUR DE DODE ZEEROLLEN ARC 13 - INTERIEUR De Ruyterkade 107 1011 AB Amsterdam info@kossmanndejong.nl Tentoonstelling zaal 1. Verbeelding van belangrijke aspecten van het dagelijks leven in de tijd waarin de

Nadere informatie

Gent Restauratie Emiel Braunschool

Gent Restauratie Emiel Braunschool Gent Restauratie Emiel Braunschool - Emiel Braunschool, Voldersstraat 3, 9000 Gent - Opdrachtgever: Universiteit Gent - Restauratie: ruwbouw en afwerking - Bedrag der werken: 6.281.911,34 excl. BTW - Termijn:

Nadere informatie

Overzicht daguitstappen voor groepen. 2. Dagje Oudenaarde. Bezoek tentoonstelling 'De erfenis van Karel de Grote' Karel de Grote-Menu

Overzicht daguitstappen voor groepen. 2. Dagje Oudenaarde. Bezoek tentoonstelling 'De erfenis van Karel de Grote' Karel de Grote-Menu Overzicht daguitstappen voor groepen 1. Dagje Ename 2. Dagje Oudenaarde 3. Geschiedenis met een natje 4. Voor en achter de schermen Voormiddag Lunch Bezoek tentoonstelling 'De erfenis van Karel de Grote'

Nadere informatie

Op weg naar de Waddenwereld. PIETERBUREN Zeehondencentrum

Op weg naar de Waddenwereld. PIETERBUREN Zeehondencentrum Op weg naar de PIETERBUREN Zeehondencentrum 1. Kans voor de Waddenzee De Waddenzee is sinds 2009 UNESCO werelderfgoed en in 2016 uitgeroepen tot mooiste natuurgebied van Nederland. De schoonheid en belang

Nadere informatie

Het Brussels Museum van de Molen en de Voeding Windmolenstraat 21 Lindestraat Evere

Het Brussels Museum van de Molen en de Voeding Windmolenstraat 21 Lindestraat Evere Het Brussels Museum van de Molen en de Voeding Windmolenstraat 21 Lindestraat 189 1140 Evere 17/09/2010-31/08/2011-1- A. HET MBMA Het Brussels Museum van de Molen en de Voeding met haar geklasseerde tuinen

Nadere informatie

De ateliers voor kinderen en jongeren in het KMMA - Kiezen voor een humane en gevoelsmatige benadering

De ateliers voor kinderen en jongeren in het KMMA - Kiezen voor een humane en gevoelsmatige benadering De ateliers voor kinderen en jongeren in het KMMA - Kiezen voor een humane en gevoelsmatige benadering Le corps est un instrument capable d enregistrer toutes les variations, mobilisant émotions et affects,

Nadere informatie

466 LEEGKERK Groningen

466 LEEGKERK Groningen LEEGKERK Groningen 466 2 466.Leegkerk.Groningen OPDRACHTGEVER Stichting Oude Groninger Kerken & Bijzonder Locaties Groningen PROJECTARCHITECT ARCHITECTUUR Jan Verrelst, Maarten Verdonschot PROJECTTEAM

Nadere informatie

Heemkundekring Willem Snickerieme en Museum Zwaluws Erfgoed

Heemkundekring Willem Snickerieme en Museum Zwaluws Erfgoed Heemkundekring Willem Snickerieme en Museum Zwaluws Erfgoed Vastgesteld door het bestuur van de heemkundekring op 9 maart 2015. Wat is het Museum Zwaluws Erfgoed? Het museum Zwaluws Erfgoed is een etnografisch

Nadere informatie

BELASTING & DOUANE MUSEUM ROTTERDAM

BELASTING & DOUANE MUSEUM ROTTERDAM BELASTING & DOUANE MUSEUM ROTTERDAM ROTTERDAM ARCHITECTUURPRIJS 203 / BELASTING & DOUANE MUSEUM ROTTERDAM Oud en nieuw in nieuwe harmonie Van alle ruimtes, deuren, trappenhuizen en kamers iets logisch,

Nadere informatie

Actieplan maakt uitbouw Bijloke tot volwaardige kunstensite concreet

Actieplan maakt uitbouw Bijloke tot volwaardige kunstensite concreet Actieplan maakt uitbouw Bijloke tot volwaardige kunstensite concreet Phile Deprez De Bijlokesite is een cultuurplek in volle ontwikkeling. Zowel de Stad Gent als de vele culturele spelers op de site hebben

Nadere informatie

Team V Architectuur RCO HOUSE

Team V Architectuur RCO HOUSE Team V Architectuur RCO HOUSE RCO House, Amsterdam Eigen huis voor Koninklijk Concertgebouworkest Op een steenworp afstand van het Concertgebouw in Amsterdam, in een oud schoolgebouw van Berlage, ontwierp

Nadere informatie

Rondleidingen om 10u, 11u, 13.30u, 14.30u, 15.30u, 16.30 en 17.30u Ravensteen, Koninklijke Plaats 7, Koksijde

Rondleidingen om 10u, 11u, 13.30u, 14.30u, 15.30u, 16.30 en 17.30u Ravensteen, Koninklijke Plaats 7, Koksijde Dit prachtige gebouw in neo-vlaamse renaissancestijl was niet van in den beginne het restaurant en internaat van de hotelschool Ten Duinen. Het werd in 1938 opgericht door de Vrije Mijnwerkers van Limburg

Nadere informatie

INSPIRATIESESSIE ERFGOEDDAG 2019

INSPIRATIESESSIE ERFGOEDDAG 2019 INSPIRATIESESSIE ERFGOEDDAG 2019 3 3 oktober 2018 Hoe maakt u het? Programma Presentaties: - Introductie Openluchtmuseum, CRAFTS. en VAKlab (Hilde Schoefs) - BKRK bokrijk brandmerkt (Stéphanie Mergeay)

Nadere informatie

Horst ebaan /08/2019

Horst ebaan /08/2019 TE KOOP aantal slaapkamers : 5 aantal badkamers : 5 terras : ja tuin : ja parkeerplaatsen (binnen): ja aantal parkeerplaatsen (binnen): 2 oppervlakte perceel : 4702 m² bewoonbare oppervlakte : 600 m² EPC

Nadere informatie

Van openluchtzwembad naar blauwgroene trefplaats

Van openluchtzwembad naar blauwgroene trefplaats Van openluchtzwembad naar blauwgroene trefplaats Visie en conceptvorming voor de omvorming van het gewezen olympisch zwembad van de stad Ieper Lieven Stubbe, Ria Cardoen, Sandra Debuf i.s.m. diverse stadsdiensten

Nadere informatie

Het evenementenpaviljoen van het James A. Michener Museum Lates

Het evenementenpaviljoen van het James A. Michener Museum Lates Het evenementenpaviljoen van het James A. Michener Museum Lates Doylestown, Pennsylvania, VS Het evenementenpaviljoen van het James A. Michener Museum Lates Museum Meer daglicht en minder bouwelementen

Nadere informatie

Restauratie voor monument de Kleine Sikkel in de Nederpolder

Restauratie voor monument de Kleine Sikkel in de Nederpolder Restauratie voor monument de Kleine Sikkel in de Nederpolder Het monument de Kleine Sikkel in de Nederpolder is volledig uitgeleefd en toe aan een dringende totaalrenovatie. Met respect voor de historische

Nadere informatie

Sogent start de renovatie van NTGent

Sogent start de renovatie van NTGent Sogent start de renovatie van NTGent Op maandag 13 februari 2017 start de verbouwing van het stadstheater NTGent. Het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf sogent coördineert de werken. Die werken zijn ingrijpend,

Nadere informatie

- Gerecycled blik uit Madagaskar - Madagaskar wordt ook wel het rode eiland genoemd, een verwijzing naar de roodbruine aarde.

- Gerecycled blik uit Madagaskar - Madagaskar wordt ook wel het rode eiland genoemd, een verwijzing naar de roodbruine aarde. Madagaskar wordt ook wel het rode eiland genoemd, een verwijzing naar de roodbruine aarde. De eerste inwoners kwamen zo n 2000 jaar geleden vanuit Indonesië en Maleisië. De meerderheid van de bevolking

Nadere informatie

Gent kiest stadsbouwmeester en installeert kwaliteitskamer

Gent kiest stadsbouwmeester en installeert kwaliteitskamer Gent kiest stadsbouwmeester en installeert kwaliteitskamer Het Gentse college van burgemeester en schepenen keurde op 6 juli 2017 het resultaat van de selectieprocedure voor de stadsbouwmeester goed. Peter

Nadere informatie

www.degrootefabrieke.be

www.degrootefabrieke.be www.degrootefabrieke.be Deze oude spinnerij die sinds 1907 het dorpsgezicht van Avelgem meebepaalt en een halve eeuw geleden nog de belangrijkste werkgever was in de gemeente, is in een zeldzaam goede

Nadere informatie

De oude mars Zorgcentrum, Zwolle

De oude mars Zorgcentrum, Zwolle De oude mars Zorgcentrum, Zwolle Al vanaf 10 juni ik op de Oude Mars. Ik heb tijdelijk op de boerderij ged en op 1 augustus heb ik het mooiste verjaardagscadeau gekregen, namelijk een groot en mooi appartement

Nadere informatie

VRAGEN THEMA WELKE PLEKKEN MAG IK NIET MISSEN?

VRAGEN THEMA WELKE PLEKKEN MAG IK NIET MISSEN? VRAGEN THEMA WELKE PLEKKEN MAG IK NIET MISSEN? 1. Waar in s-hertogenbosch kan ik historie vinden? A. In musea. B. Bij speciale tentoonstellingen. C. De hele Bossche binnenstad staat bol van de historie.

Nadere informatie

ANIMATIES VOOR UW KLAS

ANIMATIES VOOR UW KLAS ANIMATIES VOOR UW KLAS VERENIGINGEN 1. APIS BRUOC SELLA Deze vereniging wil de stadsbewoners warm maken voor het milieu en mikt meer bepaald op stadsnatuureducatie. Als lesmateriaal maakt ze daarbij op

Nadere informatie

Het informatieplan: instrument voor een succesvolle omgang met je digitale. collecties en archieven. #informatieplan

Het informatieplan: instrument voor een succesvolle omgang met je digitale. collecties en archieven. #informatieplan Het informatieplan: instrument voor een succesvolle omgang met je digitale collecties en archieven #informatieplan Het informatieplan: instrument voor een succesvolle omgang met je digitale collecties

Nadere informatie

NAGELE. programmaboekje

NAGELE. programmaboekje NAGELE programmaboekje Januari 2013 GROEN Uit het ontwerp van Nagele en de beplantingsplannen valt af te leiden dat de groenstructuur van Nagele is opgebouwd uit verschillende typen beplantingen die elk

Nadere informatie

Koninklijke Bibliotheek van België EDUCATIEVE DIENST

Koninklijke Bibliotheek van België EDUCATIEVE DIENST Koninklijke Bibliotheek van België EDUCATIEVE DIENST INTRO Bijna zeven miljoen boeken, miljarden pagina s, honderden miljarden woorden, beelden en ideeën. Eeuwen van onderzoek en werk om ze te begrijpen,

Nadere informatie

Projectnota Extra Investeringsimpuls Sociaal culturele Infrastructuur CC 2 Verbetering van museumaanbod

Projectnota Extra Investeringsimpuls Sociaal culturele Infrastructuur CC 2 Verbetering van museumaanbod Projectnota Extra Investeringsimpuls Sociaal culturele Infrastructuur CC 2 Verbetering van museumaanbod Projectnota 2 Project: Uitbreiding en renovatie Stedelijk Museum Amsterdam Totale projectkosten:

Nadere informatie

Schouwburg de Kampanje Den Helder

Schouwburg de Kampanje Den Helder Schouwburg de Kampanje Den Helder van Dongen Koschuch Architects and Planners Inzending Arie Keppler Prijs 016 SCHOUWBURG DE KAMPANJE DEN HELDER INTRODUCTIE EEN MARITIEM ENSEMBLE Schouwburg De Kampanje

Nadere informatie

DE IDEALE LOCATIE VOOR UW PRIVÉ & BUSINESS EVENTS

DE IDEALE LOCATIE VOOR UW PRIVÉ & BUSINESS EVENTS DE IDEALE LOCATIE VOOR UW PRIVÉ & BUSINESS EVENTS EEN SFEERVOLLE LOCATIE - EEN DYNAMISCH TEAM Het team van Kasteel Tivoli heet u van harte welkom! Een jong en dynamisch team staat te uwer beschikking

Nadere informatie

KAZ launch. woensdag 29 januari 2014. Aanbod in het eerste jaar: Deze tekst in MS Word formaat

KAZ launch. woensdag 29 januari 2014. Aanbod in het eerste jaar: Deze tekst in MS Word formaat Deze tekst in MS Word formaat woensdag 29 januari 2014 KAZ launch Binnenkort ziet het KAZ er helemaal anders uit. En dan hebben we het niet alleen over de gebouwen of het aanzicht van op straat. Ook de

Nadere informatie

LOCATIES TE HUUR AMSTERDAM

LOCATIES TE HUUR AMSTERDAM Stedelijk Museum LOCATIES TE HUUR Dan Flavin, untitled (to Piet Mondrian through his preferred colors, red, yellow and blue) en untitled (to Piet Mondrian who lacked green) 2, 1986. 2013 Stephen Flavin/Artists

Nadere informatie

Giel Beelen gastcurator Let s YouTube tentoonstelling in Beeld en Geluid

Giel Beelen gastcurator Let s YouTube tentoonstelling in Beeld en Geluid Giel Beelen gastcurator Let s YouTube tentoonstelling in Beeld en Geluid Giels Talentenjacht-concert en Kinderen voor Kinderendansworkshops in december Vanaf 3 december is het thema van de tentoonstelling

Nadere informatie

Het is een grote eer om u hier in het Errera Huis, de officiële. residentie van de Vlaamse Regering, te mogen verwelkomen. Dit

Het is een grote eer om u hier in het Errera Huis, de officiële. residentie van de Vlaamse Regering, te mogen verwelkomen. Dit Donderdag 2 februari 2012 Welkomstwoord JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Ontmoeting Chinese minister van Cultuur Cai Wu - Errera, Brussel Zeer geachte collega, minister

Nadere informatie

TEAM. BURCHTRUÏNE PIETERSHEIM_LANAKEN Project voor de restauratie en ontsluiting VLAAMSE MONUMENTENPRIJS 2010

TEAM. BURCHTRUÏNE PIETERSHEIM_LANAKEN Project voor de restauratie en ontsluiting VLAAMSE MONUMENTENPRIJS 2010 BURCHTRUÏNE PIETERSHEIM_LANAKEN Project voor de restauratie en ontsluiting VLAAMSE MONUMENTENPRIJS 2010 TEAM Een MONUMENT? Materiëel overblijfsel Belangrijk voor geschiedenis van een groep mensen Verwijst

Nadere informatie

Werkstuk CKV Imperial War Museum in Londen

Werkstuk CKV Imperial War Museum in Londen Werkstuk CKV Imperial War Museum in Londen Werkstuk door een scholier 1777 woorden 28 september 2006 5,8 16 keer beoordeeld Vak CKV Inhoudsopgave Algemene informatie Kijkwijzer - Vorm Kijkwijzer - Inhoud

Nadere informatie

REDENEN OM EEN WERELDERFGOED STAD TE BEZOEKEN

REDENEN OM EEN WERELDERFGOED STAD TE BEZOEKEN REDENEN OM EEN WERELDERFGOED STAD TE BEZOEKEN FEITEN EN CIJFERS Hoofdstad van het district Porto, stad die door UNESCO sinds 1996 als werelderfgoed erkend is Ligging:: zuidwesten van Europa, aan de Atlantische

Nadere informatie

One More Take Photographs by John G. Zimmerman. Abtenhuis Abdijstraat Geraardsbergen

One More Take Photographs by John G. Zimmerman. Abtenhuis Abdijstraat Geraardsbergen Photographs by John G. Zimmerman One More Take 20.10.2016 08.01.2017 Abdijstraat 10 John G. Zimmerman (1927 2002) is een icoon van de Amerikaanse fotografie. Decennialang prijkten zijn foto s op covers

Nadere informatie

Op zoek naar een nieuwe bestemming voor de Sint-Annakerk

Op zoek naar een nieuwe bestemming voor de Sint-Annakerk Op zoek naar een nieuwe bestemming voor de Sint-Annakerk De Stad Gent en PMV zoeken een nieuwe bestemming voor de Sint-Annakerk. Op deze toplocatie (vlak bij het centrum van Gent) zijn heel wat mogelijkheden

Nadere informatie

GROEPSBROCHURE SCHOLEN

GROEPSBROCHURE SCHOLEN GROEPSBROCHURE 2017-2018 SCHOLEN PRESENTATIE VAN HET MUSEUM Een nieuw herinneringscentrum gewijd aan de Tweede Wereldoorlog en de Slag om de Ardennen opende haar deuren op 22 maart 2014 op een boogscheut

Nadere informatie

HET GOUDEN PAND 2010

HET GOUDEN PAND 2010 HET GOUDEN PAND 2010 Oostende, 1 juni 2010 Beste Oostendenaar, Geachte eigenaar van een waardevol pand, Op 12 september organiseert vzw Dement Oostende voor de vierde keer de uitreiking van Het Gouden

Nadere informatie

BB-GEPENSIONEERDEN 2-daagse autocarreis naar LILLE 4-5 SEPTEMBER 2012

BB-GEPENSIONEERDEN 2-daagse autocarreis naar LILLE 4-5 SEPTEMBER 2012 PROGRAMMA BB-GEPENSIONEERDEN 2-daagse autocarreis naar LILLE 4-5 SEPTEMBER 2012 Beschrijving van de groep Aantal deelnemers +/-30 deelnemers Periode 4-5 september 2012 Bestemming Lille Duur 2dagen / 1

Nadere informatie

BELEIDSPLAN voor de Vereniging PAULUS VAN DAESDONCK en de Stichting Paulus museum 29 maart 2010

BELEIDSPLAN voor de Vereniging PAULUS VAN DAESDONCK en de Stichting Paulus museum 29 maart 2010 heemkundekring P A U L U S V A N D A E S D O N C K BELEIDSPLAN 2010-2020 voor de Vereniging PAULUS VAN DAESDONCK en de Stichting Paulus museum 29 maart 2010 INHOUD: 1. MISSIE 2. VISIE 3. DOELSTELLINGEN

Nadere informatie

Zit je straks gezellig te lezen in de daktuin van de bib?

Zit je straks gezellig te lezen in de daktuin van de bib? Page 1 of 6 Bib Couwelaar in Deurne heeft volop plannen om hun grote dak om te toveren in een daktuin voor de bib bezoekers. Hiervoor gaan ze samen met Stadslab2050 de uitdaging aan om hun dak-dromen een

Nadere informatie

Verslag infomoment verbouwing KMSKA 19-04-2011 om 19 u Auditorium Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen

Verslag infomoment verbouwing KMSKA 19-04-2011 om 19 u Auditorium Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen Verslag infomoment verbouwing KMSKA 19-04-2011 om 19 u Auditorium Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen Uitgenodigd: buren (5.261) & leden districtsraad Antwerpen (34) Informatie over het infomoment

Nadere informatie

. naturalis. nederlands centrum voor biodiversiteit. leiden. plantpathogenen, onderdeel van biodiversiteit? kennis en innovatie in breed perspectief

. naturalis. nederlands centrum voor biodiversiteit. leiden. plantpathogenen, onderdeel van biodiversiteit? kennis en innovatie in breed perspectief . naturalis nederlands centrum voor biodiversiteit. leiden plantpathogenen, onderdeel van biodiversiteit? kennis en innovatie in breed perspectief . naturalis nederlands centrum voor biodiversiteit. leiden

Nadere informatie

Betrekken jonge en nieuwe Nederlanders vergt mentaliteitsverandering

Betrekken jonge en nieuwe Nederlanders vergt mentaliteitsverandering 32 Betrekken jonge en nieuwe Nederlanders vergt mentaliteitsverandering De terugkeer van het landschap Van ecologennatuur naar het midden van de samenleving. Zo omschrijft Hans Renes de koers die Natuurmonumenten

Nadere informatie

ALGEMEEN BEZOEKERSREGLEMENT VOOR HET BAKKERIJMUSEUM

ALGEMEEN BEZOEKERSREGLEMENT VOOR HET BAKKERIJMUSEUM ALGEMEEN BEZOEKERSREGLEMENT VOOR HET BAKKERIJMUSEUM HOOFDSTUK 1: TOEPASSINGSGEBIED ARTIKEL 1: Het bezoekersreglement is van toepassing op alle bestaande ruimtes waaruit het Bakkerijmuseum bestaat. ARTIKEL

Nadere informatie

Kijkwijzer HAVO / VWO. Joep Nicolas. 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015. Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis.

Kijkwijzer HAVO / VWO. Joep Nicolas. 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015. Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis. Kijkwijzer HAVO / VWO Joep Nicolas 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015 Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis.nl Welkom in het Cuypershuis Het museumgebouw is een uniek complex

Nadere informatie

Jaarverslag 2012. Universiteitsmuseum Groningen. Universiteitsmuseum Groningen. www.rug.nl/museum. Museum voor mens, natuur en wetenschap

Jaarverslag 2012. Universiteitsmuseum Groningen. Universiteitsmuseum Groningen. www.rug.nl/museum. Museum voor mens, natuur en wetenschap Jaarverslag 2012 Universiteitsmuseum Groningen Universiteitsmuseum Groningen Museum voor mens, natuur en wetenschap Oude Kijk in t Jatstraat 7a 9712 EA Groningen T 050 36 35 083 E universiteitsmuseum@rug.nl

Nadere informatie

Woonproject Heeldstraat

Woonproject Heeldstraat Woonproject Heeldstraat Welkom bij woonproject Heeldstraat Op een boogscheut van het centrum van Genk, op een nieuwe verkaveling gelegen op de kruising van de Heeldstraat en de Weg naar As, realiseert

Nadere informatie

BRUSSELS MUSEUM VAN DE MOLEN EN DE VOEDING (BMMV)

BRUSSELS MUSEUM VAN DE MOLEN EN DE VOEDING (BMMV) BRUSSELS MUSEUM VAN DE MOLEN EN DE VOEDING (BMMV) Windmolenstraat, 21 / Lindestraat 189 P. Muylle M. Brilot Schepen van Toerisme Hoedemaekerssquare 10 Hoedemaekerssquare 10 Tel: 02/247.63.44 Tel: 02/247.62.16

Nadere informatie

Verhuizing naar de erfgoeddepots: een blik achter de schermen

Verhuizing naar de erfgoeddepots: een blik achter de schermen Verhuizing naar de erfgoeddepots: een blik achter de schermen Zoals zo veel musea exposeren de Gentse musea slechts een deel van hun rijke collectie. Tal van objecten zitten opgeborgen in verschillende

Nadere informatie