Zie je jezelf al zitten?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Zie je jezelf al zitten?"

Transcriptie

1 28 stad & esch & diever & meppel 29 Bij ons ben je in een omgeving waar leren en ontdekken als vanzelf gaat. Een omgeving die je de ruimte biedt die je nodig hebt. En wat je nodig hebt, is niet elk moment hetzelfde. Soms een plek waar je lekker samen kunt werken. Soms een plaats waar het stil is en iedereen leest, of luistert met oordopjes in. Dan weer een plek waar je kunt bouwen, overleggen of herrie kunt maken terwijl je niemand stoort. Zie je jezelf al zitten? Het medialab. Fijne flex-werkplek voor leerlingen en leraren. Of lopen, lunchen, werken, overleggen, sporten? Kijk vast even rond.

2 30 stad & esch & diever & meppel 31 School is een belangrijke plaats in je dagelijkse leven. Je schoolleven moet goed voelen. Veilig en vertrouwd. Je moet er net als thuis alles kunnen vinden: van rust tot gezellige drukte. Een gebouw dat alles heeft en alles geeft. Als je goed en gezond eet, voel je je beter. Daar is eigenlijk iedereen het wel over eens. Daarom doen we t ook gewoon. Elke dag. En het grappige is: er komen zelfs ouders om voor het weekend iets lekkers te halen.

3 32 stad & esch & diever & meppel 33

4 34 stad & esch & diever & meppel 35 Het leerplein Je kunt er alleen werken of in groepjes. Lekker ruime, lichte werkplekken.

5 36 stad & esch & diever & meppel 37 De nieuwe omgeving in Ezinge geeft ook inspiratie om in Diever verder te bouwen aan de toekomst. Ook de gemeente wil echt investeren. Als je nu naar Diever gaat, krijg je daar zeker iets van te zien. De zit-slinger De zitslinger is een stalen buis die over het schoolplein krult. Op deze lijn zijn zitelementen bevestigd die verschuifbaar zijn. Doordat je deze elementen verplaatsen kunt, kan je in groepjes bij elkaar gaan zitten. De slinger kan dus telkens een andere vorm krijgen.

6 38 stad & esch & diever & meppel 39 De mediatheek Lezen, leren, lenen kan in de mediatheek. Daar merk je trouwens dat Onderwijspark Ezinge ook echt een plek in de buurt heeft. Buurtbewoners komen er bijvoorbeeld voor hun bibliotheekboeken.

7 40 stad & esch & diever & meppel 41 Op veel plekken is de school een fijne werkplaats. Zie je jezelf al achter de pannen staan? Leuk & ook wel een beetje spannend! Nu hoor je bij de oudsten van je school en weet je (bijna) alles. Straks hoor je opeens bij de jongsten en is bijna alles nieuw voor je. Hoe zou dat voelen? Even wennen natuurlijk maar toch ook wel snel vertrouwd. Kijk maar wat onze brugklasleerlingen erover zeggen. Een nieuwe start. Ik was best wel zenuwachtig de eerste schooldag, want ik ging van een kleine basisschool naar Stad & Esch. Het was een hele leuke dag, ik heb veel andere kinderen ontmoet en voelde me snel thuis. Best zenuwachtig. Maar ik voelde me snel thuis Belmin Romavic Muziek is een leuk vak. Bij dans doe je leuke dingen. Je moet bijvoorbeeld allerlei woorden omzetten in dans. Nederlands vind ik het allerleukste. Thematisch werken doe ik ook graag.

8 42 stad & esch & een nieuwe start 43 Je voelt je al groter. Want hier ga je je voorbereiden op een beroep. Bouke Scholtens Hoe ik me voelde eerste schooldag? Heel vrolijk, ik voelde me direct thuis. Gelukkig zat ik bij veel vrienden in de klas. Best een verschil: op de basisschool was ik de grootste en nu moet ik weer onderaan beginnen. Toch voel je je hier wel al groter want je gaat je een beetje voorbereiden op een beroep. Wil jij ook zo n tof gymshirt? Ga naar onze website!

9 44 stad & esch & een nieuwe start 45 Ik weet zeker dat ik een goede keuze heb gemaakt Pien Bouwman Jammer dat de aula s niet wat groter zijn maar ik vind Stad & Esch echt een leuke school. En ik weet zeker dat ik een goede keuze heb gemaakt. Ik hoop dat we veel plezier gaan maken met elkaar en misschien wel grapjes gaan uithalen. Op de basisschool hadden we geen laptop en hadden we ook niet steeds een andere docent. Dat is nu echt anders. En het huiswerk natuurlijk.

10 46 stad & esch & een nieuwe start 47 Toen ik de eerste keer naar Stad & Esch fietste, vond ik het wel spannend. Maar toen ik er was, was het heel erg leuk. Het grootste verschil met de basisschool is dat het gebouw veel groter is. En natuurlijk zijn er allemaal nieuwe kinderen, andere lessen en heb je allemaal verschillende leraren. Best een verschil dat grote gebouw Boris Holterman Je leert veel meer Thomas Toersen De eerste dagen hier, dat was wel heel anders. Eerst had je een vast lokaal, nu heb je er heel veel. Die konden we niet meteen zo makkelijk vinden en je wist ook niet altijd wie de docenten waren. Even wennen dus. Wat ik een leuk verschil vind: je leert veel meer. De eerste schooldag was wel heel spannend. Je weet de weg niet zo goed in school, dus die heb ik aan de docenten gevraagd. Gelukkig kende ik al veel mensen uit mijn nieuwe klas. Ik had ook afgesproken met een vriendin om samen te gaan. Dat doen we nog steeds. De verschillen maken het leuker Isa Doof De verschillen zijn best groot. De lokalenwissel, voor elk vak een andere docent, en dat je je eigen boeken mee moet nemen. Je moet wel beter je best doen en goed huiswerk bijhouden en plannen. Al die verschillen maken het voortgezet onderwijs wel leuker. Ook heb je in het voortgezet onderwijs wat vaker pauze, al zijn ze wel wat korter. Ik voelde me best een beetje klein. Maaike Dolsma Eigenlijk voelde ik me gewoon een beetje klein toen ik voor het eerst naar Stad & Esch ging. Wat heel anders is dan op de basisschool, is dat je elk uur naar een ander lokaal gaat. Wat ik belangrijk vind? Dat het gewoon gezellig is en dat we chille leraren hebben. Mijn ideale school is klein, en gezellig en kleurrijk.

11 48 stad & esch & een nieuwe start 49 Ik had eigenlijk wel weer zin om naar school te gaan. Jammer dat de school niet helemaal van glas is, want dat zou ik echt heel mooi vinden. Het liefst actieve dingen als theater, beeldende vorming en gym Britta Martens Ik houd het meeste van actieve dingen zoals theater, beeldende vorming en gym.

12 50 stad & esch & een nieuwe start 51 Meneer en mevrouw zeggen Jolien van der Laan Ik vond het begin best spannend. Je zit op een middelbare school, en dan worden de lessen moeilijker. Ik vind het grootste verschil dat je elk uur naar een ander lokaal gaat, en dat je niet meer meester of juf zegt, maar meneer en mevrouw. De eerste schooldag vond ik spannend en ook wel leuk. Het was nieuw. Maar voor iedereen was het nieuw en na een tijdje was de spanning alweer weg. Het leukste is een schooldag waarbij we veel sporten. En ook wel een dag waarop we met een project bezig zijn. Het grootste verschil is voor mij het reizen naar school. Ik woon in Nijeveen en dat is 20 minuten fietsen. Op de basisschool was het maar één minuut lopen en ik was er al. De spanning was gauw weg Luc Hulzebosch Naar een andere school gaan is best spannend. En dan al die verschillende lokalen en leraren! Lotte Huitink Mijn allereerste schooldag was niet erg spannend, ik had er vooral heel erg veel zin in! Ik moest naar lokaal 301. Ik liep er heen en kwam meteen allerlei kinderen tegen uit mijn klas. We gingen groepjes maken en al gauw was het gezellig. Mooie school, met al die kleurtjes Shannen Huberts Als je zou vragen hoe ik zelf een nieuwe school zou bouwen, dan zou die wel een beetje lijken op de school die er nu staat. Ik vind het een hele mooie school met veel leuke kleurtjes.

13 52 stad & esch & een nieuwe start 53 Mijn eerste dag op school was best vermoeiend, al die trappen op. Maar die eerste dag was vooral ook heel leuk! In het begin moest ik nog vaak vragen waar ik moest zijn, maar al snel wist ik alles. Het grote verschil met de basisschool is dat ik niet meer altijd les heb in hetzelfde lokaal maar naar andere lokalen ga. Je kunt dan heel even ontspannen. Op mijn basisschool zat ook veel familie van mij. Die mis ik nu wel af en toe. Beetje vermoeiend, vooral heel leuk. Hein Bultman Zo, dat waren onze brugklassers! Ben je benieuwd wat onze oud-leerlingen ervan gebakken hebben? Kijk dan op p65. Thematisch werken levert je veel op: plezier, verdieping, en vaak applaus! Thematisch werken is een manier van werken die prachtige resultaten oplevert. En het is een aanpak waar iedereen energie van krijgt. Als duo of als groep verdiep je je in een thema of onderwerp. Je gebruikt de vakken en vaardigheden die je nodig hebt. Daarbij werk je echt vanuit eigen vragen en nieuwsgierigheid. Je krijgt coaching van bijvoorbeeld een leraar en met hulp van elkaar kun je in korte tijd heel veel te weten komen. Met iets weten begint het eigenlijk pas. Bij Stad & Esch vinden we t net zo belangrijk dat je kunt laten zien en horen wat je hebt ontdekt, aan leraren, klasgenoten kortom, aan een publiek. Er wordt een goede presentatie van je verwacht. Presenteren kan met alle mogelijke middelen: een magazine, een film, een goed verteld verhaal, een keynote-presentatie, een toneelstuk De creatieve vakken zijn belangrijk bij het maken van een pakkende presentatie. De faciliteiten voor thematisch werken zijn optimaal.

14 54 stad & esch & thematisch werken 55 Mark de Ruijter- Groenewold Leerling-coördinator docent Na&Sk Bij het thema spanning in klas 2-tl organsieren de leerlingen een heleboel zelf. Als groep moeten ze hun creativiteit inzetten om steeds vanuit een andere invalshoek te kijken naar spannende gebeurtenissen in de geschiedenis. Dit presenteren ze op steeds wisselende manieren. Als laatste vergelijken we spanning van vroeger met spanning in deze tijd door middel van een fotoserie. Tussen de bedrijven door ontwikkelen de leerlingen hun vermogen om zich in te leven doordat ze zich bij de opdrachten steeds in de gedachtenwereld van andere personen moeten verplaatsen. Voor koken en gastvrijheid bestaat er eigenlijk maar één examen: Wat zeggen je klanten? De wereld is de school. Oog in oog met je onderwerp. Dichterbij kan niet. Kijken en proeven hoe bedrijven het doen. Goede vakmensen vinden het heerlijk om te praten over hun werk. Niemand heeft geheimen.

15 56 stad & esch & thematisch werken 57 Arjan Mulder docent techniek Leren gaat veel sneller als leren een ervaring wordt. Ontdekken, meemaken, doen. Op Stad & Esch willen we dat leren betekenisvol wordt. Naast het verwerven van kennis is er ruimte voor vaardigheden, zoals het ontwikkelen van creativiteit en oplossingsgericht (samen-)werken. We vinden het belangrijk leren met beleven te verbinden. We willen leerlingen uitdagen op onderzoek uit te gaan en hun talenten te ontplooien. Zo proberen de leerlingen van klas 2 vwo+ in het thema Imagine your future zich voor te stellen hoe hun toekomst eruit zou kunnen zien. Ze hebben onderwerpen gekozen zoals: mode, voedsel, reizen, klonen en kruisen of de maakbare mens. Voor het beantwoorden van hun vragen hebben ze deskundigen buiten school opgezocht en geïnterviewd. Nu zijn de leerlingen met veel plezier hard aan het werk om de presentatie van hun onderzoek er zo goed mogelijk uit te laten zien.

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Informatieboekje over de Kindertelefoon Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Landelijk Bureau Kindertelefoon Juli 2014 1 Inhoud 1 Wat is de Kindertelefoon?... 3 2 Wat doet de Kindertelefoon voor je?...

Nadere informatie

Bespreek je vak man! Waarom een goed gesprek? Een goed gesprek tussen werk nemer en werkgever over thema s als bijblijven

Bespreek je vak man! Waarom een goed gesprek? Een goed gesprek tussen werk nemer en werkgever over thema s als bijblijven bespreek je vak man Bespreek je vak man! Of je nou tractorchauffeur, kraanmachinist of grondwerker bent, ondernemer of werknemer, feit is dat je in een prachtige sector werkt. Natuurlijk wil je dat zo

Nadere informatie

Een Bijzondere Broer of Zus

Een Bijzondere Broer of Zus Een Bijzondere Broer of Zus Informatiemap voor jongeren met een broer of zus met een handicap, chronische ziekte of psychische stoornis Uitgave: GGNet, regio Apeldoorn Team Preventie Postbus 2003 7230

Nadere informatie

Wanneer één van je ouders ALS heeft

Wanneer één van je ouders ALS heeft Wanneer één van je ouders ALS heeft Introductie ALS komt niet zo vaak voor en het is onwaarschijnlijk dat je nog iemand kent die een ouder of stiefouder heeft met deze ziekte. Het is gemakkelijk te begrijpen

Nadere informatie

Familie aan tafel. Een werkvorm voor individuele coaching of intervisie.

Familie aan tafel. Een werkvorm voor individuele coaching of intervisie. Familie aan tafel. Een werkvorm voor individuele coaching of intervisie. De cliënt krijgt een groot vel papier en kleurkrijt. De opdracht is: Teken je gezin van herkomst rond de etenstafel. Een werkvorm

Nadere informatie

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen?

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Samenwerkingsverband NIP-NVO zorg voor mensen met een verstandelijke beperking 2014 1 Inhoud Voorwoord 3 Wat doet de psycholoog of orthopedagoog? 5

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur 1 Les één Welkom bij deze e-cursus waarin we je zullen laten zien hoe jij groter kunt worden en je problemen kleiner! Zijn er

Nadere informatie

Cliënten in beeld - deel 2. Dilemma s van burgers met een hulpvraag

Cliënten in beeld - deel 2. Dilemma s van burgers met een hulpvraag Cliënten in beeld - deel 2 Dilemma s van burgers met een hulpvraag COLOFON Cliënten in beeld - deel 2 Dilemma s van burgers met een hulpvraag Voorwoord Toen vorig jaar het boekje Cliënten in beeld - Portretten

Nadere informatie

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen?

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Volmaakte ouders bestaan niet 4 Vertellen of niet? 6 Reacties van kinderen 11 Helpen verwerken 17 Thuis en in het ziekenhuis

Nadere informatie

Samenwerken met de omgeving. Hoofdstuk 18

Samenwerken met de omgeving. Hoofdstuk 18 234 Samenwerken met de omgeving De moeder van Astrid (6) is bloemist. In de kersttijd komt zij een woensdagmiddag naar de buitenschoolse opvang om samen met de kinderen kerststukjes te maken. Ze heeft

Nadere informatie

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen?

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Volmaakte ouders bestaan niet 4 Vertellen of niet? 6 Reacties van kinderen 13 Helpen verwerken 20 Als de dood ter sprake

Nadere informatie

HET LEVEN VAN CIRCUS KINDEREN. Lesbrief Circus 2

HET LEVEN VAN CIRCUS KINDEREN. Lesbrief Circus 2 HET LEVEN VAN CIRCUS KINDEREN 1 Het circus komt! Heb je dat wel eens meegemaakt? Dat er een lange stoet wagens in bonte kleuren jouw woonplaats binnenrijdt? Dat zijn de vrachtwagens en de woonwagens van

Nadere informatie

NOOIT GENOEG DE KWETSBAARHEID VAN

NOOIT GENOEG DE KWETSBAARHEID VAN TEKST: Annick Geets DE KWETSBAARHEID VAN NOOIT GENOEG Kwetsbaarheid is niet een kwestie van winnen of verliezen, maar een kwestie van inzien en accepteren dat beide bij het leven horen. Een kwestie van

Nadere informatie

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen?

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? KWF Kanker Infolijn 0800-022 66 22 (gratis) Informatie en advies voor kankerpatiënten en hun naasten www.kwfkankerbestrijding.nl Voor informatie over kanker

Nadere informatie

Wat heb je nou aan informatie zonder motivatie?

Wat heb je nou aan informatie zonder motivatie? Wat heb je nou aan informatie zonder motivatie? Een onderzoek onder leerlingen over de overgang en aansluiting van het vmbo-tl naar de havo en het mbo en de rol van loopbaanoriëntatiebegeleiding in dit

Nadere informatie

Hoe kun je als leerkracht pesten in je klas voorkomen en bestrijden?

Hoe kun je als leerkracht pesten in je klas voorkomen en bestrijden? Waarom ik werd gepest? Ik was anders dan de rest. Had niks met roze en speelde nooit met poppen. Op de middelbare school werd het pesten zo erg dat ik in de pauzes niet meer de kantine in durfde. Als de

Nadere informatie

Eerst. lukken. dacht ik dat gaat niet. Humanitas MentorMaatjes onder de loep

Eerst. lukken. dacht ik dat gaat niet. Humanitas MentorMaatjes onder de loep Eerst dacht ik dat gaat niet lukken Humanitas MentorMaatjes onder de loep Mentormaatjes zijn jonge en gemotiveerde vrijwilligers in de leeftijd van 18 en 35 jaar die leerlingen ondersteunen bij wie het

Nadere informatie

Een spreekbeurt houden

Een spreekbeurt houden Een spreekbeurt houden Groep 4 gaat voor het eerst een spreekbeurt voorbereiden en houden. Moeilijk? Eng? Voor veel kinderen is praten met de groep als publiek wel lastig. De een maakt zich er drukker

Nadere informatie

De wereld heeft mensen nodig met lef en creativiteit, mensen die hun nek durven uitsteken.

De wereld heeft mensen nodig met lef en creativiteit, mensen die hun nek durven uitsteken. Wolf Peppmeier is hoofdredacteur van het kappersvakblad Top Hair Benelux en geeft workshops en lezingen op het gebied van zelfvertrouwen, uitstraling en balans. Sommige mensen hebben uitstraling. Maar

Nadere informatie

Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!!

Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!! Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!! Door: Izzy Kalman, MS www.bullies2buddie.com [Izzy Kalman is in het Engels te bereiken via email: Izzy@bullies2buddies.com. Binnen Nederland: www.pesten.net

Nadere informatie

Je zult eerst moeten ontdekken hoe leerlingen denken

Je zult eerst moeten ontdekken hoe leerlingen denken 1 54 NAW 5/13 nr. 1 maart 2012 Je zult eerst moeten ontdekken hoe leerlingen denken Nellie Verhoef Nellie Verhoef Faculteit Gedragswetenschappen, instituut ELAN Universiteit Twente Postbus 217 7500 AE

Nadere informatie

Ik ga een grote uitdaging niet uit de weg. Taken die moeilijk zijn, vind ik veel leuker dan eenvoudige taken.

Ik ga een grote uitdaging niet uit de weg. Taken die moeilijk zijn, vind ik veel leuker dan eenvoudige taken. Ik ga een grote uitdaging niet uit de weg. Taken die moeilijk zijn, vind ik veel leuker dan eenvoudige taken. 2 5 Ik hoef niet aangespoord te worden om mijn taken te maken. Niemand hoeft mij te zeggen

Nadere informatie

Lekker in je vel in 7 stappen. Life Balance

Lekker in je vel in 7 stappen. Life Balance Lekker in je vel in 7 stappen Welkom bij deze E-cursus Dank je wel voor het aanschaffen van deze E-cursus. Ik ga jou helpen zodat jij weer lekker in je vel komt te zitten. Wat ik zelf heb ervaren en waar

Nadere informatie

Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon. - Eelco de Boer -

Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon. - Eelco de Boer - Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon - Eelco de Boer - Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon Beste lezer, Ik hoop dat jouw doorzettingsvermogen

Nadere informatie

LESSENSERIE MINDFULNESS GROEP 7/8

LESSENSERIE MINDFULNESS GROEP 7/8 LESSENSERIE MINDFULNESS GROEP 7/8 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 De lessenserie in het kort 3 Doelstellingen 3 Benodigdheden 3 Trefwoorden en kernbegrippen 3 Overzicht lesinhouden 4 Les 1 Confrontatie

Nadere informatie

KATERN bulletin Cultuur & School

KATERN bulletin Cultuur & School KATERN bulletin Cultuur & School #59 OKTOBER 2009 Montessorischool Dordrecht (PO) Kosmisch onderwijs in combinatie met kunst en cultuur is ons op het lijf geschreven. 2 Portret tekst: Anja Geldermans Portret

Nadere informatie

Het is mijn leven. Een werkboek dat helpt bij beslissingen

Het is mijn leven. Een werkboek dat helpt bij beslissingen Een werkboek dat helpt bij beslissingen Dit werkboek is gemaakt door het Landelijk KennisNetwerk Gehandicaptenzorg (LKNG) in samenwerking met Stichting De Toekomst. Het LKNG bundelt bestaande (wetenschappelijke)

Nadere informatie

Leven met dyscalculie Het verhaal van een 23-jarige

Leven met dyscalculie Het verhaal van een 23-jarige Wat betekent het om dyscalculie te hebben? Hoe uit zich dat in de praktijk? Waar loop je zoal tegenaan? Welke dingen zijn voor jou moeilijk waar andere mensen niet eens bij stil staan? Laura Schermer,

Nadere informatie

Informatie voor werkstukken en spreekbeurten. Waarom is er oorlog? Stel je voor hoe je leven zou zijn als je niet meer zou kunnen spelen...

Informatie voor werkstukken en spreekbeurten. Waarom is er oorlog? Stel je voor hoe je leven zou zijn als je niet meer zou kunnen spelen... Informatie voor werkstukken en spreekbeurten In meer dan dertig landen in de wereld is er oorlog. Wereldwijd zijn er dus miljoenen kinderen die een oorlog meemaken. Waarom is er oorlog? Oorlogen kunnen

Nadere informatie