Ontbrekende elektrische hulpenergie bij ruimteverwarming met ketels / generatoren bij EPW-volumes

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ontbrekende elektrische hulpenergie bij ruimteverwarming met ketels / generatoren bij EPW-volumes"

Transcriptie

1 1 Ontbrekende elektrische hulpenergie bij ruimteverwarming met ketels / generatoren bij EPW-volumes Installaties voor ruimteverwarming hebben elektrische hulpenergie nodig om te kunnen werken. In een aantal ingediende -aangiften ontbreekt de invoer van bepaalde hulpenergie. V 3G In de -software Vlaanderen moet bij de gegevens van het project onder het luik Installaties, de rubriek Hulpenergie elektrisch en waakvlammen ingevuld zijn. In de -software 3G vindt u dit terug onder het tabblad Verwarming bij Warmteopwekkingssystemen. In het leidingennet van een centrale verwarming zorgt een pomp ervoor dat het water tussen de opwekkingsinstallatie en de afgifte-elementen circuleert. Zowel ventilatoren als pompen worden door een elektromotor aangedreven. Ook alle regelsystemen vragen elektriciteit. Al die energiestromen worden ondergebracht bij elektrische hulpenergie. Een uitzondering daarop is het eventuele hulpenergieverbruik van plaatselijke verwarmingstoestellen. Dat is al in beschouwing genomen in het opwekkingsrendement. Daarvoor moeten dus geen hulptoestellen worden ingegeven. 1 Voor de ingebouwde ventilator van de ketel of generator In de meeste ketels of generatoren is een ventilator ingebouwd, die elektrische energie verbruikt. Een gesloten aardgastoestel heeft altijd een ingebouwde ventilator. Door middel van de ingebouwde ventilator trekt de ketel zijn verbrandingslucht van buitenaf. Een open aardgastoestel haalt zijn verbrandingslucht vanuit de omgevingsruimte. Daarvoor is niet altijd een ingebouwde ventilator nodig, maar in vele open toestellen is er toch een ingebouwde ventilator aanwezig om te zorgen voor de goede aanvoer van die omgevingslucht. Open aardgastoestellen worden in nieuwe gebouwen nog zelden geplaatst.

2 2 Een stookolieketel heeft nagenoeg altijd een ingebouwde ventilator om een correcte luchttoevoer en een goede verhouding brandstof-lucht voor de verbranding te realiseren. Als er per energiesector meerdere ketels of generatoren zijn geïnstalleerd, moet de hulpenergie voor de ingebouwde ventilator toch maar één keer worden ingevoerd. Het hulpenergieverbruik wordt immers forfaitair à rato van het beschermd volume van de energiesector berekend. Als u in één energiesector toch twee keer de ingebouwde ventilator zou aangeven, zou het hulpenergieverbruik onterecht dubbel worden geteld. 2 Voor de elektronica van de ketel of generator Een ketel of een generator is ook vaak voorzien van elektronica die op haar beurt het verbrandingsproces aanstuurt. Die aanwezige elektronica verbruikt ook elektriciteit. Nadat u de juiste toestellen en componenten hebt aangegeven, moet u in de -software Vlaanderen aanvinken in welke energiesector het toestel of component wordt gebruikt, zodat de -software de elektrische hulpenergie bij de juiste energiesector kan bijtellen. Wanneer men werkt met de -software van de 3 gewesten geeft men deze toestellen en componenten rechtstreeks bij de juiste energiesector in. Als er per energiesector meerdere ketels of generatoren zijn geïnstalleerd, moet de hulpenergie voor elektronica toch maar één keer worden ingevoerd. Het hulpenergieverbruik wordt immers forfaitair à rato van het beschermd volume van de energiesector berekend. Als u in één energiesector toch twee keer de elektronica zou aangeven, zou het hulpenergieverbruik onterecht dubbel worden geteld. 3 Voor circulatiepompen (met of zonder pompregeling) voor circulatiepompen voor circulatiepompen V 3G In de -software Vlaanderen geeft u de circulatiepomp die zorgt voor het circuleren van het water tussen de opwekkingsinstallatie en de afgifteelementen voor ruimteverwarming aan in het scherm van de elektrische hulpenergie. Enkel de pomp die instaat voor de betreffende wooneenheid, wordt daar ingevoerd. Er moet worden aangegeven of de pomp al dan niet een pompregeling bevat. In de -software 3G geeft u deze in onder de rubriek Verwarming op het tabblad Hulpenergie circulatiepompen. Als ze een pompregeling bevat, werkt de pomp alleen als er

3 3 warmte moet worden getransporteerd. Een pompregeling koppelt de pomp aan de thermostaat en laat de pomp alleen draaien als dat nodig is. Een pomp met 2 of 3 snelheden is een pomp zonder pompregeling als de pomp niet volledig kan afliggen bij afwezige warmtevraag. Het aan- en uitschakelen afhankelijk van warmtevraag, is dus een vereiste voor een pomp mèt pompregeling. Als er per energiesector meerdere circulatiepompen worden gebruikt, moet toch maar 1 circulatiepomp worden ingevoerd. Het hulpenergieverbruik wordt immers forfaitair à rato van het beschermd volume van de energiesector berekend. Als u in één energiesector toch 2 circulatiepompen zou aangeven, zou het hulpenergieverbruik onterecht dubbel worden geteld. 4 Voor andere pompen Als in het gebouw andere pompen (één van de volgende drie mogelijkheden) worden gebruikt, die geen circulatiepompen zijn, moet hun hulpenergieverbruik ook worden aangegeven. Het betreft de extra pompen : Bij gebruik van een buffervat voor ruimteverwarming ; tussen de ketel en verzamel- / verdeelleidingen ; bij een warmtewisselaar water-lucht in een luchtbehandelingskast, waarbij de toegevoerde ventilatielucht wordt behandeld of opgewarmd door warm water. In zo n warmtewisselaar passeert de toegevoerde ventilatielucht aan de ene kant en wordt er opgewarmd door het warmere water dat aan de andere kant passeert. Een extra pomp is bij zo n luchtbehandelingskast nodig om het water naar die warmtewisselaar te brengen. voor andere pompen voor andere pompen V 3G Andere pompen op het (de) circuit(s) van het sanitair warm water, moeten niet worden ingevoerd. In de -software Vlaanderen gebeurt dit door bij Hulpenergie elektrisch en waakvlammen te kiezen voor Andere pompen. In de -software 3G duidt u bij het Soort circulatiepomp aan dat het bij gaat om een Extra pomp bij gebruik buffervat voor verwarming.

4 4 5 Enkele en Aan de hand van enkele en van installatieschema s, wordt hieronder getoond hoe het hulpenergieverbruik van circulatiepompen en andere pompen moet ingevoerd worden. Voorbeeld 1 : installatieschema van 1 woning met 1 energiesector met zowel warmteafgifte via vloerverwarming als via radiatoren In dit gebouw is zowel een warmteafgiftekring met vloerverwarming als een warmteafgiftekring met radiatoren aanwezig. Er is gekozen om het geheel te rapporteren in 1 energiesector. Daarbij is het verplicht om met het minst gunstige afgifterendement te rekenen, namelijk het afgifterendement van de radiatoren. Pomp P1 is een extra pomp tussen de ketel en de verdeelleidingen naar de beide afgiftekringen. De pompen P2 en P3 zijn allebei circulatiepompen. P3 bedient het radiatorencircuit en P2 stuurt het water rond in het circuit van de vloerverwarming. Aangezien de beide circuits deel uitmaken van dezelfde energiesector, worden de twee circulatiepompen P2 en P3 voor die energiesector ingevoerd als 1 circulatiepomp. Het hulpenergieverbruik wordt immers berekend a rato van het beschermd volume van de beschouwde energiesector. Bij een afzonderlijke pomprapportering zou het hulpenergieverbruik (en ook het E-peil) onterecht verhogen omdat het bediende beschermd volume dan dubbel in rekening wordt gebracht.

5 5 Voorbeeld 2 : installatieschema van 1 woning met 2 energiesectoren (1 met warmteafgifte via vloerverwarming en 1 met warmteafgifte via radiatoren) In dit gebouw is zowel een warmteafgiftekring met vloerverwarming als een warmteafgiftekring met radiatoren aanwezig. Er is gekozen om het geheel te rapporteren in 2 energiesectoren, elk met het eigen afgifterendement. In dat geval moeten de twee circulatiepompen wel apart worden ingevoerd. Er is ook een pomp P1 aanwezig tussen de ketel en de verdeelleidingen. De circulatiepomp P3 is aanwezig in energiesector 1 en de circulatiepomp P2 maakt deel uit van energiesector 2. Bij het invoeren in de -software worden de twee circulatiepompen ingevoerd. Bij beiden wordt gevinkt welke energiesector ze bedienen.

6 6 Voorbeeld 3 : installatieschema van appartementsgebouw met 2 ketels in cascade, inclusief zonneboiler De pompen P1a en P1b kunnen worden samengenomen als een extra pomp tussen ketel en verdeelleidingen. Die pomp moet wel telkens per energiesector worden ingevoerd. Bij appartementen worden vaak circulatiepompen gebruikt die meerdere wooneenheden bedienen, zoals hier pomp P3. In die gevallen moet zo n circulatiepomp voor meerdere wooneenheden per energiesector worden gerapporteerd. Er moet worden aangegeven of de pomp enkel de ruimteverwarming bedient, of ook wordt gebruikt voor warm tapwatervoorziening. Per energiesector moet vervolgens ook de circulatiepomp P6 voor de individuele wooneenheid worden gerapporteerd. De pompen P2 en P5 worden niet ingevoerd. Het elektrisch hulpenergieverbruik voor warm tapwater zit al vervat in het opwekkingsrendement voor warm tapwater. De pomp P4 moet ook niet worden ingevoerd. Die is al opgenomen in de nuttige bijdrage van het zonneenergiesysteem. Hiernaast wordt het invulscherm voor de elektrische hulpenergie van de pompen in de -software getoond, voor 1 wooneenheid / 1 energiesector.

Hulpenergie in de EPW

Hulpenergie in de EPW VEA 1 Module 3.5 Hulpenergie in de EPW Versie 2.0 1 Hoofdstukkenoverzicht EPW 8 Controle oververhitting 10.5 Verbruik voor koeling 7.7 Transmissieverliezen 7.8 Ventilatie verliezen 7.9 Interne winsten

Nadere informatie

Hulpenergie in de EPW

Hulpenergie in de EPW Module 3.5 Hulpenergie in de EPW Versie 2.0 1 Hoofdstukkenoverzicht EPW 8 Controle oververhitting 10.5 Verbruik voor koeling 7.7 Transmissieverliezen 7.8 Ventilatie verliezen 7.9 Interne winsten 7.10 Zonnewinsten

Nadere informatie

EPB-aangifte. EPW-formulier. Appartement G-RO2013/0406/EP02967/A629/D01/SD008. Ontvangstdatum: 10/03/2016 EPBSoftware versie

EPB-aangifte. EPW-formulier. Appartement G-RO2013/0406/EP02967/A629/D01/SD008. Ontvangstdatum: 10/03/2016 EPBSoftware versie Vlaamse overheid Vlaams Energieagentschap E-mail: energie@vlaanderen.be Website: www.energiesparen.be EPB-aangifte EPW-formulier Appartement 3.2 71016-G-RO2013/0406/EP02967/A629/D01/SD008 Dossiernaam:

Nadere informatie

EPB-aangifte. EPW-formulier. Woning 13016-G-2009_4806/EP02565/A001/D01/SD001. Dossiernaam: V120 Babalola - Vervenne

EPB-aangifte. EPW-formulier. Woning 13016-G-2009_4806/EP02565/A001/D01/SD001. Dossiernaam: V120 Babalola - Vervenne Vlaamse overheid Vlaams Energieagentschap E-mail: energie@vlaanderen.be Website: www.energiesparen.be EPB-aangifte EPW-formulier Woning 13016-G-2009_4806/EP02565/A001/D01/SD001 Dossiernaam: V120 Babalola

Nadere informatie

EPB-aangifte. EPW-formulier. Appartement 5de en 6de verdieping G-2011_48151/EP14486/A001/D06/SD001

EPB-aangifte. EPW-formulier. Appartement 5de en 6de verdieping G-2011_48151/EP14486/A001/D06/SD001 Vlaamse overheid Vlaams Energieagentschap E-mail: energie@vlaanderen.be Website: www.energiesparen.be EPB-aangifte EPW-formulier Appartement 5de en 6de verdieping 11002-G-2011_48151/EP14486/A001/D06/SD001

Nadere informatie

Hoe moet het elektrisch hulpenergieverbruik van de ventilatoren in ventiloconvectoren ingegeven worden in een EPW-project?

Hoe moet het elektrisch hulpenergieverbruik van de ventilatoren in ventiloconvectoren ingegeven worden in een EPW-project? 1 Hoe moet het elektrisch hulpenergieverbruik van de ventilatoren in ventiloconvectoren ingegeven worden in een EPW-project? In het onderstaande antwoord wordt enkel de situatie beschouwd van ventiloconvectoren

Nadere informatie

EPB-aangifte. EPW-formulier. Woning 72003-G-2009/184/EP05153/M843/D01/SD001. Ontvangstdatum: 25/02/2010 EPB-sofware versie 1.3.2.

EPB-aangifte. EPW-formulier. Woning 72003-G-2009/184/EP05153/M843/D01/SD001. Ontvangstdatum: 25/02/2010 EPB-sofware versie 1.3.2. Vlaamse overheid Vlaams Energieagentschap E-mail: energie@vlaanderen.be Website: www.energiesparen.be EPB-aangifte EPW-formulier Woning 72003-G-2009/184/EP05153/M843/D01/SD001 Dossiernaam: Peeters Frank

Nadere informatie

EPW: Synthese E-peil berekening

EPW: Synthese E-peil berekening Module 3.7 EPW: Synthese E-peil berekening versie 2.0 1 Hoofdstukkenoverzicht EPW 8 Controle oververhitting 10.5 Verbruik voor koeling 7.7 Transmissieverliezen 7.8 Ventilatie verliezen 7.9 Interne winsten

Nadere informatie

Hoofdstukkenoverzicht EPW

Hoofdstukkenoverzicht EPW VEA 1 Module 3.7 EPW: Synthese E-peil berekening versie 2.0 1 Hoofdstukkenoverzicht EPW 8 Controle oververhitting 10.5 Verbruik voor koeling 7.7 Transmissieverliezen 7.8 Ventilatie verliezen 7.9 Interne

Nadere informatie

Hulpenergie en bevochtiging in de EPU

Hulpenergie en bevochtiging in de EPU VEA 1 Module 4.5 Hulpenergie en bevochtiging in de EPU versie 2.1 Overzicht Hulpenergie Hulpenergie circulatiepompen Waakvlammen Hulpenergie ventilatoren Bevochtiging 2 VEA 2 Hoofdstukkenoverzicht EPU

Nadere informatie

Hulpenergie en bevochtiging in de EPU

Hulpenergie en bevochtiging in de EPU Module 4.5 Hulpenergie en bevochtiging in de EPU versie 2.1 Overzicht Hulpenergie Hulpenergie voor circulatiepompen Waakvlammen Hulpenergie voor ventilatoren Bevochtiging 2 Hoofdstukkenoverzicht EPU 5.4

Nadere informatie

Module 4.7. EPU: Synthese. versie 2.0

Module 4.7. EPU: Synthese. versie 2.0 Module 4.7 EPU: Synthese versie 2.0 Hoofdstukkenoverzicht EPU 5.4 Transmissieverliezen 5.5 Ventilatie verliezen 5.6 Interne winsten 5.7 Zonnewinsten 5.2 Netto behoefte voor ruimteverwarming Systeemrendement

Nadere informatie

OPDELING VAN DE VERWARMINGSINSTALLATIES: VOORBEELDEN

OPDELING VAN DE VERWARMINGSINSTALLATIES: VOORBEELDEN OPDELING VAN DE VERWARMINGSINSTALLATIES: VOORBEELDEN In een wooneenheid kunnen verschillende verwarmingsinstallaties voorkomen. Aan de hand van een stappenplan wordt het beschermde volume van de wooneenheid

Nadere informatie

EPB-software 3G: nieuwe versie 6.0.1

EPB-software 3G: nieuwe versie 6.0.1 1 EPB-software 3G: nieuwe versie 6.0.1 Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 1 INLEIDING... 2 1. INSTALLATIE... 2 2. UITBREIDINGEN... 2 3. WIJZIGINGEN IN DE EPB-SOFTWARE 3G VERSIE 6.0.1... 2 3.1 Regelgeving 1 ventilatiesysteem...

Nadere informatie

EPB-software 3G nieuwe versie 6.5.0

EPB-software 3G nieuwe versie 6.5.0 1 1 EPB-software 3G nieuwe versie 6.5.0 Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 1 1. INLEIDING... 2 2. OPGELOSTE BUGS MET MOGELIJKE GEVOLGEN VOOR DE RESULTATEN OF BOETES... 2 2.1 Foute eis voor constructies tussen

Nadere informatie

Kwaliteitsverklaringen combiketel, warmtepomp en warmterugwinning

Kwaliteitsverklaringen combiketel, warmtepomp en warmterugwinning EPN en Nieuwbouw Kwaliteitsverklaringen combiketel, warmtepomp en warmterugwinning Combiketel: warm tapwater In een EPC-berekening kan het opwekkingsrendement van warm tapwater op basis van een kwaliteitsverklaring

Nadere informatie

MEMO Invoeren EPA-W in VABI software

MEMO Invoeren EPA-W in VABI software MEMO Invoeren EPA-W in VABI software Bijgaande memo heeft als doel om de Inventum Ecolution ventilatiewarmtepomp correct in te voeren in de EPA-W software. De memo dient als hulpmiddel. Inventum heeft

Nadere informatie

Inhoud Daikin en Epb... 1 Inhoud... 1

Inhoud Daikin en Epb... 1 Inhoud... 1 en Epb en en koelmachines in EPB-software Vlaanderen Inhoud en Epb... 1 Inhoud... 1 - Altherma Residentieel... 1 - Altherma Niet-Residentieel... 3 - Split / Multi Split Residentieel... 4 - Split / Multi

Nadere informatie

Elektrische warmtepompen in de energieprestatieregelgeving

Elektrische warmtepompen in de energieprestatieregelgeving 1 Elektrische warmtepompen in de energieprestatieregelgeving Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 1 VOORWOORD... 3 1. DE ELEKTRISCHE WARMTEPOMP ALS BIBLIOTHEEKELEMENT IN DE EPB-SOFTWARE... 3 1.1 Naam, merk, product-id,

Nadere informatie

Base Cube of Base Cube Duo in de EPG Software DGMR, ENORM V1.4

Base Cube of Base Cube Duo in de EPG Software DGMR, ENORM V1.4 Inhoud Inleiding... 2 Invoermogelijkheden bij de Base Cube... 3 Invoermogelijkheden bij de Base Cube Duo... 3 Uitbreiding Base Cube met een luchtwarmtepomp type HP CUBE of HP COOL CUBE... 3 EPC reductie

Nadere informatie

invoer NPR 5129 V2.1 bij toepassing van Uniec.eu

invoer NPR 5129 V2.1 bij toepassing van Uniec.eu Algemeen Met Uniec.eu kunnen alle installaties die zijn voorzien van gelijkwaardigheids- en kwaliteitsverklaringen opnieuw berekend worden. In de praktijk zijn dit altijd individuele installaties. Uniec.eu

Nadere informatie

Nieuwe versie 5.5.0 EPB-software 3G

Nieuwe versie 5.5.0 EPB-software 3G 1 Nieuwe versie 5.5.0 EPB-software 3G Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 1 INLEIDING... 2 1. INSTALLATIE... 2 2. UITBREIDINGEN... 2 3. WIJZIGINGEN IN DE EPB-SOFTWARE 3G VERSIE 5.5.0... 2 3.1 Aanpassing combilus

Nadere informatie

EPW-methode EPB. EPW-methode. Het karakteristiek jaarlijks primair energieverbruik. Overzicht van de EPW-methode VEA 1

EPW-methode EPB. EPW-methode. Het karakteristiek jaarlijks primair energieverbruik. Overzicht van de EPW-methode VEA 1 VEA 1 Het karakteristiek jaarlijks primair energieverbruik De term karakteristiek betekent dat er wordt uitgegaan van een aantal veronderstellingen, zoals een bepaald klimaat, een vaste binnentemperatuur

Nadere informatie

11. Maatregelenpakketten

11. Maatregelenpakketten 11. Maatregelenpakketten 11.1. Inleiding Een van de EPB-eisen, het maximale E-peil, is nog vrijwel onbekend. Het E-peil drukt de energieprestatie van een wooneenheid of andere eenheid van bestemming uit.

Nadere informatie

PERSDOSSIER I BATIBOUW 2013 HAL 12 I STAND 404

PERSDOSSIER I BATIBOUW 2013 HAL 12 I STAND 404 PERSDOSSIER I BATIBOUW 2013 HAL 12 I STAND 404 GENERAL GEEFT DEMONSTRATIE OP BATIBOUW Van -20 C naar 60 C Dat is de belofte van General, de Japanse warmtepompfabrikant. Invoerder Thercon wil dit kracht

Nadere informatie

Ruimteverwarming EPW: van netto energiebehoefte naar primair verbruik

Ruimteverwarming EPW: van netto energiebehoefte naar primair verbruik VEA 1 Module 3.3 Ruimteverwarming EPW: van netto energiebehoefte naar primair verbruik versie 2.0 1 Overzicht - Algemeen - Systeemrendement - Afgifterendement - Verdeelrendement - Opslagrendement - Opwekkingsrendement

Nadere informatie

ALTECH Aqua PLUS: De Aqua PLUS is een houtkachel voorzien van 2 geïntegreerde warmtewisselaars maar het principe is verder gelijk aan de overige speksteenkachels van Altech. Zo is ook deze haard voorzien

Nadere informatie

EPB-software 3G Bugs in de versie 9.0.0

EPB-software 3G Bugs in de versie 9.0.0 1 1 EPB-software 3G Bugs in de versie 9.0.0 Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 1 INLEIDING... 2 1. BUGS MET WORK AROUND IN DE VERSIE 9.0.0... 2 1.1 Nieuw en verbouwd beschermd volume... 2 1.2 Volume Gemeenschappelijke

Nadere informatie

invoer BINK EPC-W bij toepassing van Uniec.eu

invoer BINK EPC-W bij toepassing van Uniec.eu Algemeen Met Uniec.eu kunnen alle installaties die zijn voorzien van gelijkwaardigheids- en kwaliteitsverklaringen opnieuw berekend worden. In de praktijk zijn dit altijd individuele installaties. Uniec.eu

Nadere informatie

Nieuwe versie 5.0.5 EPB-software 3G

Nieuwe versie 5.0.5 EPB-software 3G 1 Nieuwe versie 5.0.5 EPB-software 3G Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 1 VOORWOORD/INLEIDING... 2 1. INSTALLATIE... 2 2. NIEUWE WIJZIGINGEN IN DE EPB-SOFTWARE 3G VERSIE 5.0.5... 2 2.1 Toestellen voor sanitair

Nadere informatie

Inhoud. Warmtepompen in EPB-software. Warmtepompplatform Symposium. EPB-software E-peil Warmtepomp E-peil. SPF in EPB EPB-voorbeeld Besluit

Inhoud. Warmtepompen in EPB-software. Warmtepompplatform Symposium. EPB-software E-peil Warmtepomp E-peil. SPF in EPB EPB-voorbeeld Besluit Warmtepompen in EPB-sotware Warmtepompplatorm Symposium 16-09-2009 Jan Hoogmartens 1 Inhoud EPB-sotware E-peil Warmtepomp E-peil Omrekenactor primaire energie SPF warmtepompsystemen SPF in EPB EPB-voorbeeld

Nadere informatie

EPB-software 3G Opgeloste bugs in versie 8.5.3

EPB-software 3G Opgeloste bugs in versie 8.5.3 1 EPB-software 3G Opgeloste bugs in versie 8.5.3 Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 1 INLEIDING... 2 1. BUGS ZONDER INVLOED OP DE RESULTATEN... 2 1.1 30% deellastrendement... 2 1.2 Gegevensverlies bouwknopen

Nadere informatie

MYSON. Kickspace 500, 600 & 800. Installatie-, bedienings- en onderhoudsvoorschriften. Deze instructies dienen bij het toestel bewaard te worden

MYSON. Kickspace 500, 600 & 800. Installatie-, bedienings- en onderhoudsvoorschriften. Deze instructies dienen bij het toestel bewaard te worden MYSON Kickspace 500, 600 & 800 Installatie-, bedienings- en onderhoudsvoorschriften Deze instructies dienen bij het toestel bewaard te worden 1 INHOUDSOPGAVE 1. ALGEMENE INFORMATIE 3 2. ONTWERP CV INSTALLATIE

Nadere informatie

Veelgemaakte fouten in ingediende EPB-aangiften

Veelgemaakte fouten in ingediende EPB-aangiften 1 inhoud Inleiding 3 3 1 Bij daken, plafonds en houtskeletconstructies ontbreken niet-homogene lagen 3 2 De correctie voor mechanische doorboringen van isolatie ontbreekt 6 3 De invloed van ventilatietoevoerroosters

Nadere informatie

DE RYCK Klima. 1 kw primaire energie 2,25 kw warmte. ŋ verlies op motor 10% netto vermogen op WP 34% geeft warmte afvoer verwarmingscircuit

DE RYCK Klima. 1 kw primaire energie 2,25 kw warmte. ŋ verlies op motor 10% netto vermogen op WP 34% geeft warmte afvoer verwarmingscircuit DE RYCK Klima LUWAGAM : pomp lucht-water aangedreven met gasmotor PAUL DE RYCK Werking op laag niveau (buitenlucht min. 0 C) omzetten naar warmte op hoog niveau (buiswater max. 50 C) Serreverwarming buis

Nadere informatie

Nieuwe release EPB-software 3G: versie

Nieuwe release EPB-software 3G: versie 1 Nieuwe release EPB-software 3G: versie 10.0.1 Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 1 INLEIDING... 2 1. INSTALLATIE... 2 2. NIEUW MENU SYSTEMEN... 2 2.1 Wijzigingen aan het nieuwe menu systemen... 3 2.1.1 Wijzigingen

Nadere informatie

Module 3.4. EPW: warm tapwater. Versie 2.0

Module 3.4. EPW: warm tapwater. Versie 2.0 Module 3.4 EPW: warm tapwater Versie 2.0 1 Overzicht Algemeen Netto energiebehoefte voor warm tapwater Systeemrendement Tapleidingen Circulatieleidingen Opwekkingsrendement Invoer in het rekenprogramma

Nadere informatie

Verwarming en sanitair warm water

Verwarming en sanitair warm water 1 Installatie-eisen bij renovatie Verwarming en sanitair warm water Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 1 INLEIDING... 2 1. TOEPASSING... 2 2. KETEL... 2 2.1 Energieverbruiksmeters... 3 3. WARMTEPOMP... 4 3.1

Nadere informatie

Elektrische warmtepompen in de energieprestatieregelgeving

Elektrische warmtepompen in de energieprestatieregelgeving 1 Elektrische warmtepompen in de energieprestatieregelgeving Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 1 VOORWOORD... 3 1. DE ELEKTRISCHE WARMTEPOMP ALS BIBLIOTHEEKELEMENT IN DE EPB-SOFTWARE... 3 1.1 Naam, merk, product-id,

Nadere informatie

BE-informatie 2/06/2017

BE-informatie 2/06/2017 BE-informatie 2/06/2017 Inhoud 1. Garantie 5 jaar 2. Buffervat 3. Premies Vlaanderen 4. WWK Terugverdientijd 5. Recirculatie LWZ 6. EPB 2 Garantie WP Voorwaarden 5 jaar! * Gedetailleerde voorwaarden op

Nadere informatie

DE EFFICIËNTE EN MILIEUVRIENDELIJKE OPLOSSING VOOR DE PRODUCTIE VAN SANITAIR WARM WATER

DE EFFICIËNTE EN MILIEUVRIENDELIJKE OPLOSSING VOOR DE PRODUCTIE VAN SANITAIR WARM WATER EOS PLUS HP DE EFFICIËNTE EN MILIEUVRIENDELIJKE OPLOSSING VOOR DE PRODUCTIE VAN SANITAIR WARM WATER Lucht-water warmtepomp voor de productie van Sanitair Warm Water zonder gebruik van gas. Deze pomp, speciaal

Nadere informatie

BESLUIT VAN 21 FEBRUARI 2013: GEWIJZIGDE BEREKENINGSMETHODE VANAF 1 JANUARI 2014

BESLUIT VAN 21 FEBRUARI 2013: GEWIJZIGDE BEREKENINGSMETHODE VANAF 1 JANUARI 2014 BESLUIT VAN 21 FEBRUARI 2013: GEWIJZIGDE BEREKENINGSMETHODE VANAF 1 JANUARI 2014 Wijziging van het besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering van 21 december 2007 tot vaststelling van de eisen op

Nadere informatie

Nieuwbouw 26 appartementen te Halfweg - App 26 toren. Eigenschappen rekenzones type rekenzone omschrijving interne warmtecapaciteit Ag [m²]

Nieuwbouw 26 appartementen te Halfweg - App 26 toren. Eigenschappen rekenzones type rekenzone omschrijving interne warmtecapaciteit Ag [m²] 736 woongeb. 26 app Halfweg - Nieuwbouw 26 appartementen te Halfweg - App 26 toren F2 0,79 Algemene gegevens projectomschrijving Nieuwbouw 26 appartementen te Halfweg - App 26 toren variant F2 straat /

Nadere informatie

ROL VAN INSTALLATIETECHNIEKEN EN IMPACT OP UW ONTWERP. Dirk Saelens. Afdeling Bouwfysica, Departement Burgerlijke Bouwkunde, K.U.

ROL VAN INSTALLATIETECHNIEKEN EN IMPACT OP UW ONTWERP. Dirk Saelens. Afdeling Bouwfysica, Departement Burgerlijke Bouwkunde, K.U. NAV STUDIENAMIDDAG MASSIEF PASSIEFBOUW IN DE PRAKTIJK: AANPAK VAN ONTWERP TOT REALISATIE NAAR EEN PASSIEVE WONING OP BASIS VAN TRADITIONELE BOUWMETHODES ROL VAN INSTALLATIETECHNIEKEN EN IMPACT OP UW ONTWERP

Nadere informatie

Totale gebruiksoppervlakte fysieke gebouw (woonfunctie, woongebouw en utiliteitsgebouw) Ag;tot 40561,00 m²

Totale gebruiksoppervlakte fysieke gebouw (woonfunctie, woongebouw en utiliteitsgebouw) Ag;tot 40561,00 m² ALGEMENE GEGEVENS Projectomschrijving : 11035; First te Rotterdam Bestandsnaam : J:\11035\5. Berekeningen\EPC bouwaanvraag\11035sd503 EPC berekening First bouwaanvraag.epu Omschrijving bouwwerk : First

Nadere informatie

Prijslijst houtkachels 8/2014 Introductie prijzen geldig tot 30/11/2014

Prijslijst houtkachels 8/2014 Introductie prijzen geldig tot 30/11/2014 TORUS - Bovenaansluiting ø150mm - Naturel grijs of UNI 2.490,- - Wildblauw 2.735,- - set pootjes (incl. montage) 85,- TORUS DEPOT - Bovenaansluiting ø150mm - Naturel grijs of UNI 2.995,- - Wildblauw 3.260,-

Nadere informatie

Techneco ELGA warmtepomp Gebruikershandleiding. Type 3.0

Techneco ELGA warmtepomp Gebruikershandleiding. Type 3.0 Techneco ELGA warmtepomp Gebruikershandleiding Type 3.0 April 2015 INHOUDSOPGAVE 1 Introductie 1 2 Bediening binnenunit 2 3 Thermostaat instellen 3 3.1 Instelling controleren 3 3.2 Koelen of verwarmen

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie bestemming type appartement bouwjaar 1969 softwareversie 9.8.0 berekende energiescore (kwh/m^jaar): 220 De energiescore laat toe om de heid van

Nadere informatie

1,04. Algemene gegevens. Indeling gebouw. Infiltratie. Bouwkundige transmissiegegevens. Open verbrandingstoestellen

1,04. Algemene gegevens. Indeling gebouw. Infiltratie. Bouwkundige transmissiegegevens. Open verbrandingstoestellen Egutek - Logiesappartement 1,04 Algemene gegevens projectomschrijving variant Logiesappartement straat / huisnummer / toevoeging Markt 4 postcode / plaats 4357 BG Domburg bouwar 2015 categorie woningbouw

Nadere informatie

Berekeningsmodel voorbeeldwoning volgens EPB-software

Berekeningsmodel voorbeeldwoning volgens EPB-software Berekeningsmodel voorbeeldwoning volgens EPB-software Inhoudsopgave 1 Algemeen Kader- Projectgegevens 2 2 Definiëren opbouwonderdelen- Bibliotheken 4 2.1 Constructiecomponenten 4 2.2 Opake constructies

Nadere informatie

KICKSPACE 500 DUO GECOMBINEERDE CONVECTOR VOOR WARM WATER C-V MET ELEKTRISCHE VENTILATOR

KICKSPACE 500 DUO GECOMBINEERDE CONVECTOR VOOR WARM WATER C-V MET ELEKTRISCHE VENTILATOR 1371034-01 TM KICKSPACE 500 DUO GECOMBINEERDE CONVECTOR VOOR WARM WATER C-V MET ELEKTRISCHE VENTILATOR INSTALLATIE-, ONDERHOUD EN GEBRUIKSINSTRUCTIES EN TECHNISCHE GEGEVENS LEES DEZE INSTRUCTIES A.U.B.

Nadere informatie

17. HOE-woning Bart Geurts, Nieman Raadgevende Ingenieurs. Eigenschappen rekenzones type rekenzone omschrijving interne warmtecapaciteit Ag [m²]

17. HOE-woning Bart Geurts, Nieman Raadgevende Ingenieurs. Eigenschappen rekenzones type rekenzone omschrijving interne warmtecapaciteit Ag [m²] - basis 0,11 Algemene gegevens projectomschrijving variant basis adres postcode / plaats bouwar categorie woningbouw aantal woningbouw-eenheden in berekening 1 gebruiksfunctie woonfunctie datum opmerkingen

Nadere informatie

EPB-software 3G nieuwe versie 7.0.1

EPB-software 3G nieuwe versie 7.0.1 1 EPB-software 3G nieuwe versie 7.0.1 Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 1 INLEIDING... 2 1. INSTALLATIE... 2 2. UITBREIDINGEN... 2 2.1 Wijzigingen aan de eisen vanaf 1 januari 2016... 2 2.2 STS-ventilatie...

Nadere informatie

Verwarming en ventilatie

Verwarming en ventilatie Verwarming en ventilatie Gebouwen met hoge energieprestaties Mei 2013 Christophe Delmotte, Ir Laboratorium Luchtkwaliteit en ventilatie WTCB Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf Bladzijde

Nadere informatie

INVULFORMULIER Energie Advies Procedure. Aspect: VERWARMINGSINSTALLATIE. Dossiernummer:

INVULFORMULIER Energie Advies Procedure. Aspect: VERWARMINGSINSTALLATIE. Dossiernummer: INVULFORMULIER Energie Advies Procedure Aspect: VERWARMINGSINSTALLATIE Dossiernummer: 1.0 Energiesector Locatie Beschermd volume van energiesector.. m³ Factuur beschikbaar afzonderlijke factuur geen afzonderlijke

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Marktplein nummer 27 bus 12 bestemming appartement type - softwareversie 9.19.0 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 188 De energiescore

Nadere informatie

Infosessies voor energiedeskundigen type A. januari/februari 2011

Infosessies voor energiedeskundigen type A. januari/februari 2011 Infosessies voor energiedeskundigen type A januari/februari 20 Verduidelijkingen en aanpassingen in de werkwijze voor het verzamelen van gegevens over installaties Ruimteverwarming Bewijsstukken IP legt

Nadere informatie

Nefit EcomLine HR. Gebruikersinstructie. Nefit houdt Nederland warm

Nefit EcomLine HR. Gebruikersinstructie. Nefit houdt Nederland warm Company name: 70542200 (07/2013) Nefit is een merk van Bosch Thermotechniek B.V. Bosch Thermotechniek B.V.., Postbus 3, 7400 AA Deventer. DealerLine: 0570-67 85 66. Consumenten Infolijn: 0570-67 85 00.

Nadere informatie

Startverklaring en EPB-aangifte

Startverklaring en EPB-aangifte versie mei 0 Startverklaring en -aangifte inhoud Inleiding.... Startverklaring Principe startverklaring S-bestand genereren.. -software Vlaanderen.. -software 3 gewesten -aangifte Principe -aangifte A-bestand

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Nieuwe Gentsesteenweg nummer 10 bus 304 bestemming appartement type - softwareversie 9.19.0 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 128 De

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Vandenpeereboomstraat nummer 48 bus 1.1 bestemming appartement type - softwareversie 9.16.9 berekende energiescore (kwh/m²ar): 122 De energiescore laat toe om de heid

Nadere informatie

Algemene gegevens. Indeling gebouw. Infiltratie. Bouwkundige transmissiegegevens. Open verbrandingstoestellen

Algemene gegevens. Indeling gebouw. Infiltratie. Bouwkundige transmissiegegevens. Open verbrandingstoestellen 12-07-331 appartementen Voorthuizen - appartementen basis 0,60 Algemene gegevens projectomschrijving appartementen variant basis adres postcode / plaats bouwar categorie woningbouw aantal woningbouw-eenheden

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Vinçottestraat nummer 5 bus 4F bestemming appartement type - softwareversie 9.19.0 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 114 De energiescore

Nadere informatie

0,60. Algemene gegevens. Indeling gebouw. Infiltratie. Bouwkundige transmissiegegevens. Open verbrandingstoestellen

0,60. Algemene gegevens. Indeling gebouw. Infiltratie. Bouwkundige transmissiegegevens. Open verbrandingstoestellen (Rooding) - Algemene gegevens projectomschrijving variant adres Molweg 28 postcode / plaats 3784 VC Terschuur bouwar 2014 categorie woningbouw aantal woningbouw-eenheden in berekening 1 gebruiksfunctie

Nadere informatie

Warmtapwater in de herziene EPCbepaling: er veranderen?

Warmtapwater in de herziene EPCbepaling: er veranderen? Warmtapwater in de herziene EPCbepaling: wat gaat er veranderen? Vanaf 1 juli wordt de EPC voor woningen en utiliteit bepaald volgens de nieuwe norm NEN 7120. Hieronder wordt de bepalingsmethode voor het

Nadere informatie

wat dient u te weten voor 26/09/2015?

wat dient u te weten voor 26/09/2015? ErP Verordening - Ecodesign en energielabels ErP Verordening, Ecodesign en energielabels: wat dient u te weten voor 26/09/2015? Bereid u perfect voor op de ErP verordening inzake Ecodesign en energielabels,

Nadere informatie

EPG-norm (NEN 7120): Wijzigingen voor utiliteitsbouw

EPG-norm (NEN 7120): Wijzigingen voor utiliteitsbouw EPG-norm (NEN 7120): Wijzigingen voor utiliteitsbouw >> Als het gaat om energie en klimaat Met de aanwijzing van NEN 7120 in het Bouwbesluit 2012, voor de bepaling van de energieprestatie van gebouwen,

Nadere informatie

aantal woningbouw-eenheden in berekening 1 logiesfunctie niet zijnde een logiesgebouw datum opmerkingen

aantal woningbouw-eenheden in berekening 1 logiesfunctie niet zijnde een logiesgebouw datum opmerkingen Contek - Nieuwbouw zomerwoning Logiesgebouw 0,60 Algemene gegevens projectomschrijving Nieuwbouw zomerwoning variant Logiesgebouw straat / huisnummer / toevoeging Lijsterhofstraat 19 postcode / plaats

Nadere informatie

Schakelkasten voor installaties met één ketel

Schakelkasten voor installaties met één ketel Schakelkasten voor installaties met één ketel GT 2100-RP10 stuurt een ketel en een circulatiepomp 1 beveiliging voor de regeling 2 x 2 A 1 beveiliging voor de ketel 2 x 6 A 1 beveiliging voor de circulatiepomp

Nadere informatie

EPC BEREKENING. Project: Nieuwbouw 17 appartementen en 20 woningen in Streefkerk. Werknr Datum 16 juni 2014 ONDERDEEL. Overzicht resultaten

EPC BEREKENING. Project: Nieuwbouw 17 appartementen en 20 woningen in Streefkerk. Werknr Datum 16 juni 2014 ONDERDEEL. Overzicht resultaten EPC BEREKENING Project: Nieuwbouw 17 appartementen en 20 woningen in Streefkerk EPC berekening appartementen Werknr. 13487 Datum 16 juni 2014 Gewijzigd 1: Gewijzigd 2: Gewijzigd 3: ONDERDEEL Overzicht

Nadere informatie

Verklaring voor de energieprestaties conform NEN 7120 (EPG) voor een individueel verwarmingstoestel, niet behorend tot warmtelevering door derden.

Verklaring voor de energieprestaties conform NEN 7120 (EPG) voor een individueel verwarmingstoestel, niet behorend tot warmtelevering door derden. Nummer: 00004410/1 Vervangt: --- Uitgegeven: 22-02-2019 Eerste uitgave: 22-02-2019 Geldig tot: ---- Rapportnummer: P112904-1001 Issue 2 Verklaring voor de energieprestaties conform NEN 7120 (EPG) voor

Nadere informatie

Verklaring voor de energieprestaties conform NEN 7120 (EPG) voor een individueel verwarmingstoestel, niet behorend tot warmtelevering door derden.

Verklaring voor de energieprestaties conform NEN 7120 (EPG) voor een individueel verwarmingstoestel, niet behorend tot warmtelevering door derden. Nummer: 00004410/1 Vervangt: --- Uitgegeven: 12-03-2019 Eerste uitgave: 12-03-2019 Geldig tot: ---- Rapportnummer: P112904-1001 Issue 2 Verklaring voor de energieprestaties conform NEN 7120 (EPG) voor

Nadere informatie

156 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van appartementen te vergelijken.

156 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van appartementen te vergelijken. nummer postnummer Celestijnenlaan 9 bus 31 3001 gemeente Leuven bestemming appartement type - bouwjaar - softwareversie 1.5.2 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 156 De energiescore laat toe om de heid

Nadere informatie

Verklaring Opwekkingsrendement verwarming en hulpenergie t.b.v. de NEN 7120

Verklaring Opwekkingsrendement verwarming en hulpenergie t.b.v. de NEN 7120 Vervangt -- Uitgegeven 12-02-19 Eerste uitgave 12-02-19 Geldig tot -- Rapportnummer 11215 Verklaring Opwekkingsrendement verwarming en hulpenergie t.b.v. de NEN 71 VERKLARING VAN KIWA Deze verklaring is

Nadere informatie

Handleiding Mitsubishi Electric EPB Bibliotheek gebruiken in software

Handleiding Mitsubishi Electric EPB Bibliotheek gebruiken in software Handleiding Mitsubishi Electric EPB Bibliotheek gebruiken in software 1 1. Bibliotheek importeren a. Voorbereiding b. Opstart i. Download de bibliotheek ii. Bewaar dit bestand op uw computer i. Start de

Nadere informatie

Nieuwe versie EPB-software 3G

Nieuwe versie EPB-software 3G 1 Nieuwe versie 5.0.2 EPB-software 3G Inhoud VOORWOORD... 2 1. INSTALLEREN... 2 2. NIEUWE INDELING VAN HET GEBOUW... 2 3. EXTRA FUNCTIONALITEITEN VAN DE VERSIE 5.0.2... 2 3.1 Het genereren van de startverklaring...

Nadere informatie

Invulinstructie Energie Prestatie Gebouwen (EPG) Scholen Concept Klimaatgroep Holland, type CP oktober 2016

Invulinstructie Energie Prestatie Gebouwen (EPG) Scholen Concept Klimaatgroep Holland, type CP oktober 2016 Invulinstructie Energie Prestatie Gebouwen (EPG) Klimaatgroep Holland, type CP15 32 Inhoud: - Inleiding pagina 1 - Invulinstructie pagina 2 en 3 Inleiding Klimaatgroep Holland brengt sinds kort de vernieuwde

Nadere informatie

BEN (t) U nog mee? Energie,- Prestatie & Binnenklimaat. Ing. Kristof Houben

BEN (t) U nog mee? Energie,- Prestatie & Binnenklimaat. Ing. Kristof Houben BEN (t) U nog mee? Energie,- Prestatie & Binnenklimaat Ing. Kristof Houben EPB Energie Prestatie en Binnenklimaat. Gebouwen gaan verschillende generaties mee. Wie vandaag bouwt of verbouwt, bepaalt grotendeels

Nadere informatie

HANDLEIDING SYSTEEM VAN EXTERNE WARMTELEVERING

HANDLEIDING SYSTEEM VAN EXTERNE WARMTELEVERING HANDLEIDING SYSTEEM VAN EXTERNE WARMTELEVERING Stappenplan voor ingave van een systeem van externe warmtelevering in de EPB-software 1. INTRODUCTIE Vanaf 1 januari 2019 zal men voor projecten waarin een

Nadere informatie

204 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van appartementen te vergelijken.

204 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van appartementen te vergelijken. nummer postnummer Pastorij 8 bus B005 1853 gemeente Grimbergen bestemming appartement type - bouwjaar 1968 softwareversie 1.5.2 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 204 De energiescore laat toe om de heid

Nadere informatie

Technisch Bulletin. Voor installateurs. Beste relatie,

Technisch Bulletin. Voor installateurs. Beste relatie, Technisch Bulletin Voor installateurs 2013 1 Beste relatie, In deze nieuwe uitgave van ons technisch bulletin komt de ecotec opnieuw uitgebreid aan bod. Dit keer besteden we aandacht aan de automatische

Nadere informatie

Ruimteverwarming. 1 Inleiding... 1. 2 Energieverbruik ruimteverwarming... 2. 3 Centrale verwarming... 3. 4 Decentralisatie... 4

Ruimteverwarming. 1 Inleiding... 1. 2 Energieverbruik ruimteverwarming... 2. 3 Centrale verwarming... 3. 4 Decentralisatie... 4 1 Inleiding... 1 2 Energieverbruik ruimteverwarming... 2 3 Centrale verwarming... 3 4 Decentralisatie... 4 5 Convectieverwarming... 5 6 Stralingsverwarming... 9 7 Keuzecriteria... 11 1 Inleiding Voor de

Nadere informatie

Mogelijkheden tot het verlagen van het E-peil

Mogelijkheden tot het verlagen van het E-peil VE 1 inhoud 1. Inleiding 2. Infiltratie, ventilatie en E-peil 3. In- en efiltratie van lucht : v 50 -waarde 4. Uitvoeringskwaliteit : m-factor 5. Energieverbruik van ventilatoren 6. Warmterecuperatie 7.

Nadere informatie

Installatie-eisen: Voorbeeld: verwarming en sanitair warm water

Installatie-eisen: Voorbeeld: verwarming en sanitair warm water 1 1 Installatie-eisen: Voorbeeld: verwarming en sanitair warm water Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 1 1. ACHTERGROND... 2 2. KETEL... 2 2.1 Installatie-eisen... 2 2.2 Gegevens... 2 2.3 Formule installatierendement...

Nadere informatie

326 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van appartementen te vergelijken.

326 De energiescore laat toe om de energiezuinigheid van appartementen te vergelijken. nummer postnummer Ertbruggelaan 49 bus 4 2100 gemeente Antwerpen bestemming appartement type - bouwjaar 1957 softwareversie 1.5.2 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 326 De energiescore laat toe om de

Nadere informatie

0,59. Algemene gegevens. Indeling gebouw. Infiltratie. Bouwkundige transmissiegegevens. Open verbrandingstoestellen

0,59. Algemene gegevens. Indeling gebouw. Infiltratie. Bouwkundige transmissiegegevens. Open verbrandingstoestellen Contek - Vrijstaand landhuis 0,59 Algemene gegevens projectomschrijving variant Vrijstaand landhuis adres Westhovenseweg 2b postcode / plaats Oostkapelle bouwar 2013 categorie woningbouw aantal woningbouw-eenheden

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Wemmelsestraat nummer 4 bus B006 bestemming appartement type - bouwjaar 1968 softwareversie 9.8.0 berekende energiescore (kwh/m²jaar):

Nadere informatie

EPB-SOFTWARE BRUSSEL

EPB-SOFTWARE BRUSSEL EPB-SOFTWARE BRUSSEL INLEIDING De software EPB-software Brussel werd ontwikkeld in het raam van de ordonnantie van 7 juni 2007 van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest houdende de energieprestatie en het

Nadere informatie

VEELGEMAAKTE FOUTEN BIJ DE OPMAAK VAN ENERGIEPRESTATIECERTIFICATEN (EPC) VOOR

VEELGEMAAKTE FOUTEN BIJ DE OPMAAK VAN ENERGIEPRESTATIECERTIFICATEN (EPC) VOOR VEELGEMAAKTE FOUTEN BIJ DE OPMAAK VAN ENERGIEPRESTATIECERTIFICATEN (EPC) VOOR BESTAANDE RESIDENTIËLE GEBOUWEN (19 JUNI 2013) GEBASEERD OP HET INSPECTIEPROTOCOL VAN KRACHT SINDS 12 JANUARI 2013 (VERSIE

Nadere informatie

PROTOCOL Installaties

PROTOCOL Installaties ENERGIEPRESTATIECERTIFICAAT VOOR WOONEENHEDEN PROTOCOL Installaties Deel V: Werkwijze voor het verzamelen van gegevens over installaties Inhoud V WERKWIJZE VOOR HET VERZAMELEN VAN GEGEVENS OVER INSTALLATIES

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat bestaand gebouw met woonfunctie straat Italiëlaan nummer 4 bus 11/2 bestemming appartement type - softwareversie 9.19.3 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 135 De energiescore

Nadere informatie

Bijlage 1: voorstel van methode voor het indelen van een gebouw

Bijlage 1: voorstel van methode voor het indelen van een gebouw Bijlage 1: voorstel van methode voor het indelen van een gebouw Inhoud 1 Principe... 2 2 Opdeling van het gebouw in EPB-eenheden... 2 2.1 Bijlage EPW... 2 2.2 Bijlage EPU... 3 2.3 Bijlage EPN... 3 2.4

Nadere informatie

"EPW 1 "-BEREKENINGSMETHODE GEWIJZIGD VANAF 1 JULI 2017

EPW 1 -BEREKENINGSMETHODE GEWIJZIGD VANAF 1 JULI 2017 "EPW 1 "-BEREKENINGSMETHODE GEWIJZIGD VANAF 1 JULI 2017 Wijziging van het besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering van 21 december 2007 tot vaststelling van de eisen op het vlak van de energieprestatie

Nadere informatie

Verklaring Opwekkingsrendement verwarming en hulpenergie

Verklaring Opwekkingsrendement verwarming en hulpenergie nummer 78713/04 Vervangt 78713/03 Uitgegeven 08-08-17 Eerste uitgave -07-13 Geldig tot -- Rapportnummer 11243/4 Verklaring Opwekkingsrendement verwarming en hulpenergie VERKLARING VAN KIWA Deze verklaring

Nadere informatie

PREMIE 13 ZONNEBOILER Nieuwbouw + Renovatie

PREMIE 13 ZONNEBOILER Nieuwbouw + Renovatie PREMIE 13 ZONNEBOILER Nieuwbouw + Renovatie Zonneboilersystemen, die gebruik maken van een hernieuwbare energiebron namelijk de zon, zijn investeringen in de toekomst: de energie die u verbruikt, is gratis,

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Parklaan nummer 21 bus 0001 bestemming appartement type - softwareversie 9.16.9 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 387 De energiescore laat toe om de heid van appartementen

Nadere informatie

Bijkomende specificaties voor de technische installaties en de hygiënische ventilatie bij ingrijpende energetische renovaties

Bijkomende specificaties voor de technische installaties en de hygiënische ventilatie bij ingrijpende energetische renovaties BIJLAGE X BIJ HET MB VAN 2 APRIL 2007 Bijkomende specificaties voor de technische installaties en de hygiënische ventilatie bij ingrijpende energetische renovaties mb 18/05/2014 b.s. 27/05/2014 mb 30/01/2017

Nadere informatie

Warmwaterboilers VARIANTEN AFMETINGEN

Warmwaterboilers VARIANTEN AFMETINGEN Een boiler is een goed geïsoleerd voorraadvat waarin een bepaalde hoeveelheid drinkwater wordt opgewarmd, opgeslagen en op temperatuur gehouden. De boiler is met leidingen aangesloten op de tapwaterpunten

Nadere informatie

M-Thermal Voordelen lucht/water warmtepompen

M-Thermal Voordelen lucht/water warmtepompen Warmtepompen M-Thermal Voordelen lucht/water warmtepompen Elektrische verwarming Minder CO2 uitstoot Stookolie CV Ketel M-Thermal Het verwarmen met een lucht/water zorgt veruit voor het minste CO2 uitstoot.

Nadere informatie

energieprestatiecertificaat

energieprestatiecertificaat energieprestatiecertificaat straat Nieuwe Gentsesteenweg nummer 10 bus 303 bestemming appartement type - softwareversie 9.19.8 berekende energiescore (kwh/m²jaar): 118 De energiescore laat toe om de heid

Nadere informatie