Opgave 2. ( 4 punten) Bereken de breedte van de tafel, afgerond op hele centimeters. Schrijf de berekening op.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Opgave 2. ( 4 punten) Bereken de breedte van de tafel, afgerond op hele centimeters. Schrijf de berekening op."

Transcriptie

1 D examen wiskunde tijdvak II Vergadertafels De vragen 1, 2, 3 en 4 gaan over symmetrische vergadertafels met één lange zijde van 150 cm en drie zijden van 75 cm. Op de foto hieronder zie je zo'n tafel. Op de bijlage bij de vragen 1 en 2 is het bovenaanzicht van de tafel getekend. De maten staan erbij. Opgave 1. ( 3 punten) Leg uit dat de tafel bij B een hoek van 60 heeft. Je mag hierbij de tekening op de bijlage gebruiken. Opgave 2. ( 4 punten) Bereken de breedte van de tafel, afgerond op hele centimeters. Schrijf de berekening op. Twee van deze tafels staan met de lange zijde tegen elkaar. Opgave 3. (4 punten) Teken op schaal 1 : 25 het bovenaanzicht van beide tegen elkaar geschoven tafels. Als je bij vraag 2 geen antwoord hebt gevonden, neem dan 62 cm voor de breedte. Voor een vergadering gebruikt men zes tafels. Hieronder is de opstelling geschetst. Deze opstelling staat in het midden van een rechthoekige vergaderzaal. De schets staat vergroot op de bijlage bij vraag 4. schets De vergaderzaal mag niet te klein zijn. Bij de pijlen moet 1 m vrije ruimte zijn. Volgens Funda moet de vergaderzaal dan 4,60 bij 5 m zijn. Opgave 4.( 5 punten) Leg uit waarom jij het wel of niet met Funda eens bent.

2 Bolvormen Voor de oppervlakte van een bol met figuur straal r geldt de volgende formule oppervlakte bol = 4 x x r 2. Opgave 5.( 2 punten) Bereken de oppervlakte (in hele cm 2 ) van de bol voor r = 10 cm. Schrijf de berekening op. Op de bijlage bij vraag 6 staat een assenstelsel. Opgave 6. (4 punten) Teken hierin de grafiek van het verband tussen de oppervlakte van de bol en de straal r, voor r = 10 tot r = 80 cm. Opgave 7.(3 punten) Voor welke r is de oppervlakte van de bol cm 2? Licht je antwoord toe. Een kunstenaar is bezig met het ontwerpen van een kunstwerk. Het kunstwerk bestaat uit één hele bol en vier halve bollen die aan elkaar vast komen te zitten. De halve bollen zijn aan alle kanten dicht. Hieronder zie je links het vooraanzicht van het kunstwerk. Rechts daarvan zie je een foto van een model van piepschuim. vooraanzicht foto Het kunstwerk wordt uiteindelijk 5 meter hoog. De kunstenaar wil het hele kunstwerk schilderen. Met één blik verf kan hij ongeveer 7 m 2 schilderen. Opgave 8. (6 punten) Bereken hoeveel blikken verf de kunstenaar nodig heeft. Schrijf de berekening op.

3 Wereldkampioenschap voetbal 1994 In 1994 was het wereldkampioenschap voetbal. De ploegen waren verdeeld over vier groepen: A, B, C en D. De vragen 9, 10, 11 en 12 gaan over de wedstrijden van de vier ploegen in groep B. Er werd een halve competitie gespeeld, dat wil zeggen dat elke ploeg één keer tegen elke andere ploeg speelde. Diagram 1 en tabel 1 geven de resultaten van groep B na de eerste twee wedstrijden. diagram 1 Opgave 9.( 1 punt) Hoeveel wedstrijden moesten er nog in groep B gespeeld worden? Opgave 10. ( 2 punten) Hoeveel punten werden er per gewonnen wedstrijd toegekend? Leg uit hoe je dat kunt zien. Hieronder is in tabel 2 de eindstand weergegeven. tabel 2 eindstand Opgave 11.( 4 punten) Bereken hoeveel procent van de doelpunten uit groep B tegen Rusland werd gemaakt. Schrijf de berekening op. Je leest de eindstand in tabel 2. Op de bijlage staan in diagram 2 de uitslagen van drie wedstrijden. Opgave 12. ( 3 punten)

4 Noteer daarin de ontbrekende uitslagen. Nederland onderweg Nederlanders verplaatsen zich op verschillende manieren. Hierover stond in een krant een artikel met het onderstaande cirkeldiagram. Bij mensen die met de auto gaan, is onderscheid gemaakt tussen iemand die bestuurder is en iemand die passagier is. uit de krant: uit de krant : "De auto bleef ook in 1995 ver uit het belangrijkste vervoermiddel van de Nederlanders. Zij legden driekwart van alle kilometers af per auto. Daarna kwam het openbaar vervoer met ruim 13%." Opgave 13.(3 punten) Laat met een berekening zien dat de Nederlanders inderdaad ruim 13% van de kilometers aflegden met het openbaar vervoer. uit de krant: In 1995 reden er in Nederland 5,63 miljoen auto's." Opgave 14.( 4 punten) Bereken hoeveel kilometer een auto gemiddeld per dag reed in Schrijf de berekening op.

5 Mevrouw Jansen woont in Arnhem. Haar kinderen Piet en Sandra gingen op 31 december 1995 logeren. Mevrouw Jansen stapte met haar beide kinderen in de auto en bracht Sandra naar Utrecht, 60 km ver. Vervolgens reed zij naar Amsterdam, 40 kilometer verder dan Utrecht, om Piet weg te brengen. Daarna ging zij alleen met de auto terug naar huis. Opgave 15. ( 4 punten) Schrijf deze afgelegde kilometers in de goede sectoren van het cirkeldiagram op de bijlage bij vraag 15. Wim beweert dat de bestuurders van auto's zonder passagiers 34,9 miljard kilometer reden. Opgave 16.( 3 punten) Leg uit of Wim wel of niet gelijk heeft. Prisma's uit een balk Een houten blokje heeft de vorm van een balk. De ribben zijn 6, 5 en 4 cm. Met twee keer zagen verdeelt Sofie dit blokje in drie prisma's. Zie de volgende figuur. De maten staan erbij. Het houten blokje woog in zijn geheel 111 gram. Opgave 17.( 4 punten) Bereken het gewicht van prisma 1. Schrijf de berekening op. Sofie wil een doosje maken waar prisma 3 precies in past. Opgave 18.( 4 punten) Teken de uitslag van dat doosje op ware grootte (zonder plakrandjes). Opgave 19. ( 6 punten) Bereken van prisma 2 de grootte van hoek RHS in hele graden. Schrijf de berekening op.

6 Medaillewinnaars uit de krant Medailles Door onze sportredactie Rotterdam, 5 augustus De Nederlandse medaillewinnaars hebben veel geld verdiend bij de Olympische Spelen in Atlanta... Het is voor het eerst dat Nederlandse sporters beloond worden voor succes op de Spelen. Er is een basisbedrag van gulden voor goud, voor zilver en voor brons. Bij teamsporten krijgt ieder lid het basisbedrag gedeeld door de wortel uit het aantal spelers per team. Nederland had op de Olympische Spelen van 1996 een aantal medaillewinnaars. In bovenstaand artikel lees je dat zij een geldbedrag kregen. Als één speler een gouden medaille won, dan kreeg hij gulden. Als een team een gouden medaille won, dan kreeg elke speler van dat team een bedrag van gulden gedeeld door de wortel uit het aantal spelers. In formule: s= a waarbij S het bedrag per speler in guldens is en a het aantal spelers per team. Een team van twee spelers behaalde een gouden medaille. Opgave 20.( 4 punten) Bereken hoeveel geld dat team in totaal kreeg. Schrijf de berekening op. Op de bijlage bij de vragen 21, 22 en 23 is de grafiek getekend van het verband tussen het aantal spelers per team en het bedrag voor een team met een gouden medaille. Er was een team dat in totaal gulden kreeg voor het behalen van een gouden medaille. Opgave 21.(3 punten) Hoeveel geld kreeg elke speler afzonderlijk? Laat zien hoe je aan je antwoord bent gekomen. Bas heeft een nieuw voorstel voor het belonen van gouden-medaillewinnaars. Het bedrag dat een team dan krijgt is T = x (a + 8) waarbij T het bedrag per team in guldens is en a het aantal spelers van dat team. Opgave 22.(3 punt) Teken in het assenstelsel op de bijlage de grafiek die bij het nieuwe voorstel hoort. Opgave 23.(2 punt) Voor welke aantallen spelers (per team) zou dit nieuwe voorstel nadelig uitvallen? Schrijf alle mogelijkheden op.

7 Plastic draagtassen uit de krant: Per jaar gooien we in Nederland ongeveer 2500 miljoen plastic draagtassen weg. Dat is genoeg plastic om daarvan voor alle huishoudens in ons land in korte tijd een kunststof container te maken. Zo'n container bestaat uit 11,5 kg kunststof. Van 100 plastic draagtassen kan gemiddeld 1930 gram kunststof gemaakt worden. Stel je voor dat we in Nederland een jaar lang alle plastic draagtassen zouden opsparen. Opgave 24. ( 4 punten) Bereken het gewicht van alle kunststof die daarvan gemaakt kan worden. Schrijf de berekening op. Als je bij vraag 24 geen antwoord gevonden hebt, neem dan 36,75 miljoen kg kunststof Een huishouden bestaat gemiddeld uit 2,4 personen. Men wil alle plastic draagtassen opsparen tot er genoeg zijn om daarvan voor ieder huishouden een kunststof container te maken. Opgave 25.(5 punten) Laat met een berekening zien hoeveel maanden men dan moet sparen.

8

Examen VBO-MAVO-D. Wiskunde

Examen VBO-MAVO-D. Wiskunde Wiskunde Examen VBO-MAVO-D Voorbereidend Beroeps Onderwijs Middelbaar Algemeen Voortgezet Onderwijs Tijdvak 1 Vrijdag 6 mei 13.30 15.30 uur 0 00 Dit examen bestaat uit 4 vragen. Voor elk vraagnummer is

Nadere informatie

Examen VMBO-KB. wiskunde CSE KB. tijdvak 2 woensdag 17 juni 13.30-15.30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage.

Examen VMBO-KB. wiskunde CSE KB. tijdvak 2 woensdag 17 juni 13.30-15.30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Examen VMBO-KB 2015 tijdvak 2 woensdag 17 juni 13.30-15.30 uur wiskunde CSE KB Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 24 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 72 punten te behalen.

Nadere informatie

Examen HAVO 2015. wiskunde A (pilot) tijdvak 2 woensdag 17 juni 13.30-16.30 uur

Examen HAVO 2015. wiskunde A (pilot) tijdvak 2 woensdag 17 juni 13.30-16.30 uur Examen HAVO 2015 tijdvak 2 woensdag 17 juni 13.30 16.30 uur wiskunde A (pilot) Dit examen bestaat uit 21 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 80 punten te behalen. Voor elk vraagnummer staat hoeveel punten

Nadere informatie

Examen HAVO. Wiskunde A1,2 (nieuwe stijl)

Examen HAVO. Wiskunde A1,2 (nieuwe stijl) Wiskunde A1,2 (nieuwe stijl) Examen HAVO Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs Tijdvak 1 Vrijdag 23 mei 13.30-16.30 uur 20 03 Voor dit examen zijn maximaal 84 punten te behalen; het examen bestaat uit 21

Nadere informatie

Achter het correctievoorschrift is een aanvulling op het correctievoorschrift opgenomen.

Achter het correctievoorschrift is een aanvulling op het correctievoorschrift opgenomen. Examen VMBO-GL en TL 2015 tijdvak 2 woensdag 17 juni 13.30-15.30 uur wiskunde CSE GL en TL Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Achter het correctievoorschrift is een aanvulling op het correctievoorschrift

Nadere informatie

Examen HAVO. wiskunde A. tijdvak 2 woensdag 17 juni 13.30-16.30 uur

Examen HAVO. wiskunde A. tijdvak 2 woensdag 17 juni 13.30-16.30 uur Examen HAVO 2015 tijdvak 2 woensdag 17 juni 13.30-16.30 uur wiskunde A Dit examen bestaat uit 22 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 80 punten te behalen. Voor elk vraagnummer staat hoeveel punten met

Nadere informatie

Formule kiezen. 2 Hieronder staan acht formules en vier grafieken. Zoek bij elke grafiek uit welke formule erbij hoort. Verklaar je antwoord. x 2.

Formule kiezen. 2 Hieronder staan acht formules en vier grafieken. Zoek bij elke grafiek uit welke formule erbij hoort. Verklaar je antwoord. x 2. Watertank 1 Een watertank heeft een inhoud van 3000 liter. Na het openen van de kraan stroomt het water uit de tank. Zolang de kraan open staat kun je de hoeveelheid water in de tank berekenen met de formule:

Nadere informatie

Examen HAVO. wiskunde A. tijdvak 1 dinsdag 19 mei 13.30-16.30 uur

Examen HAVO. wiskunde A. tijdvak 1 dinsdag 19 mei 13.30-16.30 uur Examen HAVO 2009 tijdvak 1 dinsdag 19 mei 13.30-16.30 uur wiskunde A Dit examen bestaat uit 22 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 85 punten te behalen. Voor elk vraagnummer staat hoeveel punten met

Nadere informatie

Examen HAVO. wiskunde A. tijdvak 2 woensdag 24 juni 13.30-16.30 uur

Examen HAVO. wiskunde A. tijdvak 2 woensdag 24 juni 13.30-16.30 uur Examen HAVO 2009 tijdvak 2 woensdag 24 juni 13.30-16.30 uur wiskunde A Dit examen bestaat uit 21 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 81 punten te behalen. Voor elk vraagnummer staat hoeveel punten met

Nadere informatie

Examen VWO. wiskunde A1,2. tijdvak 1 maandag 25 mei 13.30-16.30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage.

Examen VWO. wiskunde A1,2. tijdvak 1 maandag 25 mei 13.30-16.30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Examen VWO 2009 tijdvak 1 maandag 25 mei 13.30-16.30 uur wiskunde A1,2 Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 20 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 84 punten te behalen. Voor

Nadere informatie

Eindexamen wiskunde A1 vwo 2004-I

Eindexamen wiskunde A1 vwo 2004-I Bevolkingsgroei Begin jaren negentig verscheen in NRC Handelsblad een artikel over de bevolkingsgroei en de gevolgen van deze groei. Bij dit artikel werden onder andere de onderstaande figuren 1A, 1B,

Nadere informatie

Examen VWO. wiskunde A1,2. tijdvak 1 maandag 19 mei 13.30-16.30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage.

Examen VWO. wiskunde A1,2. tijdvak 1 maandag 19 mei 13.30-16.30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Examen VWO 2008 tijdvak 1 maandag 19 mei 13.30-16.30 uur wiskunde A1,2 Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 20 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 84 punten te behalen. Voor

Nadere informatie

Eindexamen wiskunde A havo 2009 - II

Eindexamen wiskunde A havo 2009 - II Verf Verf is een bijzondere stof. Wanneer je het aanbrengt, is het vloeibaar, na het drogen is het hard. Verf bestaat namelijk uit vaste stof die opgelost is in een vloeistof die tijdens het drogen verdampt.

Nadere informatie

Eindexamen wiskunde A havo 2009 - I

Eindexamen wiskunde A havo 2009 - I Autobanden Er bestaan veel verschillende merken autobanden en per merk zijn er banden in allerlei soorten en maten. De diameter van de band hangt af van de diameter van de velg en de hoogte van de band.

Nadere informatie

2 Verhoudingen, procenten, breuken en kommagetallen

2 Verhoudingen, procenten, breuken en kommagetallen Rekenen en wiskunde uitgelegd Kennisbasis voor leerkrachten basisonderwijs Uitwerkingen van de opgaven bij de basisvaardigheden 2 Verhoudingen, procenten, breuken en kommagetallen Peter Ale Martine van

Nadere informatie

Bijlage bij de syllabus wiskunde A vwo 2018

Bijlage bij de syllabus wiskunde A vwo 2018 BIJLAGE BIJ DE SYLLABUS WISKUNDE A VWO 208 Hoofdstuk 3 voorbeeld(examen)opgaven Bijlage bij de syllabus wiskunde A vwo 208 Hoofdstuk 3 voorbeeld(examen)opgaven Versie april 204 pagina van 42 BIJLAGE BIJ

Nadere informatie

Examen VWO-Compex. wiskunde A1,2

Examen VWO-Compex. wiskunde A1,2 wiskunde A1,2 Examen VWO-Compex Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak 1 Dinsdag 1 juni 13.30 16.30 uur 20 04 Voor dit examen zijn maximaal 90 punten te behalen; het examen bestaat uit 22 vragen.

Nadere informatie

Wiskunde Examentraining VMBO KGT Bijlesbureau J&L vof

Wiskunde Examentraining VMBO KGT Bijlesbureau J&L vof Wiskunde Examentraining VMBO KGT Bijlesbureau J&L vof Voorwoord De voorbereiding op het eindexamen is zonder meer lastig. Nog afgezien van de tijdsdruk is het best moeilijk te bepalen aan welke examenonderwerpen

Nadere informatie

In tabel 1 zie je de eenmaandsrendementen van het aandeel LUXA over 2005, steeds afgerond op twee decimalen.

In tabel 1 zie je de eenmaandsrendementen van het aandeel LUXA over 2005, steeds afgerond op twee decimalen. Beleggen in aandelen De waarde van aandelen kan sterk schommelen. Zo kan een aandeel op dit moment 23,30 euro waard zijn en over een maand gezakt zijn tot 21,10 euro, dat is een daling met ongeveer 9,44%.

Nadere informatie

Examen HAVO. wiskunde A (pilot) tijdvak 1 woensdag 14 mei 13.30-16.30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage.

Examen HAVO. wiskunde A (pilot) tijdvak 1 woensdag 14 mei 13.30-16.30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Examen HAVO 2014 tijdvak 1 woensdag 14 mei 13.30-16.30 uur wiskunde A (pilot) Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 22 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 84 punten te behalen.

Nadere informatie

Voorbeeld Examen Wiskunde C

Voorbeeld Examen Wiskunde C Voorbeeld Examen Wiskunde C Datum: Tijd: 13:30-16:30 Aantal opgaven: 7 Aantal subvragen: 23 Totaal aantal punten: 74 Zet uw naam op alle blaadjes die u inlevert. Laat bij iedere opgave door middel van

Nadere informatie

Examen VMBO-GL en TL - COMPEX

Examen VMBO-GL en TL - COMPEX Examen VMBO-GL en TL - COMPEX 2008 tijdvak 1 woensdag 28 mei totale examentijd 2 uur economie CSE GL en TL COMPEX Vragen 1 tot en met 22 In dit deel van het examen staan de vragen waarbij de computer niet

Nadere informatie

Examen HAVO. wiskunde A (pilot) tijdvak 1 woensdag 20 mei 13.30-16.30 uur

Examen HAVO. wiskunde A (pilot) tijdvak 1 woensdag 20 mei 13.30-16.30 uur Examen HAVO 2015 tijdvak 1 woensdag 20 mei 13.30-16.30 uur wiskunde A (pilot) Dit examen bestaat uit 21 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 85 punten te behalen. Voor elk vraagnummer staat hoeveel punten

Nadere informatie

Pijlenketting en functie

Pijlenketting en functie Een experimentele lessenserie over functies met het applet AlgebraPijlen voor klas 2 h/v NAAM: KLAS: SCHOOL: Freudenthal Instituut voor Didactiek van Wiskunde en Natuurwetenschappen Universiteit Utrecht

Nadere informatie

Examen VWO. wiskunde A. tijdvak 1 dinsdag 24 mei 13.30-16.30 uur

Examen VWO. wiskunde A. tijdvak 1 dinsdag 24 mei 13.30-16.30 uur Examen VWO 2011 tijdvak 1 dinsdag 24 mei 13.30-16.30 uur wiskunde A Dit examen bestaat uit 22 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 84 punten te behalen. Voor elk vraagnummer staat hoeveel punten met een

Nadere informatie

natuur- en scheikunde 1 CSE KB

natuur- en scheikunde 1 CSE KB Examen VMBO-KB 2010 tijdvak 2 dinsdag 22 juni 13.30-15.30 uur natuur- en scheikunde 1 CSE KB Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Gebruik het BINAS informatieboek. Dit examen bestaat uit 40 vragen.

Nadere informatie

VERSCHILLENDE TARIEVEN VOOR MEER WINST

VERSCHILLENDE TARIEVEN VOOR MEER WINST VERSCHILLENDE TARIEVEN VOOR MEER WINST - LEERLING SuccesformulesVoorkant_Opmaak 1 06-10-14 10:08 Pagina 1 VERSCHILLENDE TARIEVEN VOOR MEER WINST 1 anigap 80:01 41-01-60 1 kaampo_tnakroovselumrofseccus

Nadere informatie

SaLVO! 8 Formules en evenredigheden WISKUNDE KLAS 3 HAVO/VWO NAAM: KLAS: I (ma) I R=c. R ( ) boter (gra m) massa massa=2 volume.

SaLVO! 8 Formules en evenredigheden WISKUNDE KLAS 3 HAVO/VWO NAAM: KLAS: I (ma) I R=c. R ( ) boter (gra m) massa massa=2 volume. NAAM: KLAS: SaLVO! 8 Formules en evenredigheden I (ma) I R=c massa massa=2 volume massa=0,5 volume R ( ) boter (gra m) volume WISKUNDE KLAS 3 HAVO/VWO SaLVO! Dit lesmateriaal is een onderdeel van het samenwerkingsproject

Nadere informatie

Leergebied: Oost Nederland. Over-

Leergebied: Oost Nederland. Over- Techniekkit: Domein: Competentie: Leergebied: Oost Nederland Over- Ontwerpen Aardrijkskunde brengingen Toepassen Reflectie 1. In Nederland hebben veel mensen een fiets. Nederland is echt een fietsland.

Nadere informatie

t in uren 0 1 2 3 5 8 10 H in mg 100 68 46,2 31,4 Hoeveel procent breekt het lichaam ieder uur af? voelen. Geef je antwoord in minuten nauwkeurig.

t in uren 0 1 2 3 5 8 10 H in mg 100 68 46,2 31,4 Hoeveel procent breekt het lichaam ieder uur af? voelen. Geef je antwoord in minuten nauwkeurig. Opgave 1 Een peuter heeft in een onbewaakt moment 100 mg gedronken van een medicijn dat uitsluitend bestemd is voor volwassenen. De tabel hieronder geeft aan hoeveel werkzame stof H er na t uren nog in

Nadere informatie