2003 tijdvak 2 woensdag 18 juni uur

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "2003 tijdvak 2 woensdag 18 juni uur"

Transcriptie

1 Examenopgaven VMBO-GL en TL 2003 tijdvak 2 woensdag 18 juni uur Bij dit examen hoort een uitwerkboekje. Dit examen bestaat uit 25 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 88 punten te behalen. Voor elk vraagnummer staat hoeveel punten maximaal behaald kunnen worden.

2 Klokken Op de tekening hieronder zie je een gewone 12-uurs klok. Daaronder staat welk tijdstip de klok aangeeft. 3p O 1 Laat met een berekening zien dat de kleinste hoek tussen de wijzers bij de 12-uurs klok om twee uur 60 is. Er bestaan naast de gewone 12-uurs klok ook andere soorten klokken. Bijvoorbeeld een 24-uurs klok. Hieronder zie je twee tekeningen van zo'n klok. Eronder staat welk tijdstip iedere klok aangeeft. De grote wijzer van de 24-uurs klok gaat in één uur één keer rond. De kleine wijzer van de klok gaat in 24 uur één keer rond. 4p O 2 Bereken de grootte van de kleinste hoek tussen de wijzers bij de 24-uurs klok om14.00 uur. Schrijf je berekening op. 2p O 3 In het uitwerkboekje bij vraag 3 is de wijzerplaat van een 24-uurs klok getekend. Teken in het uitwerkboekje bij vraag 3 nauwkeurig de wijzers van de klok als het half vijf 's morgens is.

3 5p O 4 Naast ronde klokken zijn er klokken en horloges met wijzerplaten van een andere vorm. Zie bijvoorbeeld bovenstaande foto. In het uitwerkboekje bij vraag 4 zie je een 12-uurs klok met weer een andere driehoekige wijzerplaat getekend. De plaats van de 12 en de wijzers-as is al aangegeven. De plaatsen van de getallen 1 tot en met 11 ontbreken nog. Teken in het uitwerkboekje bij vraag 4 op de rand van deze wijzerplaat nauwkeurig de streepjes voor de getallen 1 tot en met 11 op de goede plaats. Zet de getallen erbij.

4 Patat In Nederland wordt veel patat gegeten. Voedingsdeskundigen zijn daar niet zo gelukkig mee. Door onder andere de grote hoeveelheid vet in patat wordt de gemiddelde Nederlander te zwaar. Daardoor neemt de kans op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten toe. 3p O 5 Per jaar wordt in Nederland ongeveer 5 miljard kilogram aardappelen geoogst. De helft hiervan wordt gebruikt voor het maken van patat. Om 1 kilogram patat te maken, heb je 2 kilogram aardappelen nodig. Bereken hoeveel kilogram patat er van deze 5 miljard kilogram aardappelen gemaakt wordt. Schrijf je berekening op. In de onderstaande tabel staan de voedingswaarden van twee producten. Voedingswaarden Product Vet in gram(g) Eiwit in gram(g) Koolhydraten in gram(g) 1 zakje patat(100 g) zakje patat(100 g) met mayonaise Een product levert energie die uitgedrukt wordt in kilojoule (kj). Deze energie bereken je door er vanuit te gaan dat vet 38 kj per gram levert en eiwit en koolhydraten ieder 17 kj per gram leveren. 3p O 6 4p O 7 4p O 8 Laat met een berekening zien dat van een zakje patat van 100 g de geleverde energie1305 kj is. Schrijf je berekening op. Een deel van de energie van een zakje patat van 100 g wordt geleverd door koolhydraten. Bereken hoeveel procent van de energie dit is. Laat zien hoe je aan je antwoord komt. Hoeveel energie in kj levert de mayonaise die bij een zakje patat van 100 g zit?

5 Schrijf je berekening op. 5p O 9 In de onderstaande tabel staan de voedingswaarden van drie andere producten. Voedingswaarden Product Vet in gram(g) Eiwit in gram(g) Koolhydraten in gram(g) Eén bruine boterham Boter voor één boterham Hagelslag voor één boterham Patat wordt ook in grote zakken van 250 gram verkocht. Dick eet een grote zak patat met 250 gram patat zonder mayonaise. Truus eet bruine boterhammen met boter en hagelslag. Bereken hoeveel hele boterhammen met boter en hagelslag evenveel energie geven als de grote zak patat van Dick. Schrijf je berekening op.

6 Fietsenstalling Henk heeft van een fietsenstalling bij een bedrijf de onderstaande foto gemaakt. Hij wil deze fietsenstalling zelf gaan bouwen. De overkapping van de fietsenstalling bestaat onder andere uit vier rechthoekige doorzichtige kunststof platen die gebogen zijn. Zie bovenstaande foto. De lengte van een rechthoekige plaat is gelijk aan de lengte van de cirkelboog van de zijkant (A of B). De zijkant (A of B) heeft de vorm van een halve cirkel. De diameter van deze cirkel is 2,5 meter. De stalling is 4 meter breed. Zie onderstaande modeltekening. 3p O 10 Laat met een berekening zien dat de lengte van een dergelijke rechthoekige plaat 3,93 meter is.

7 3p O 11 Bij een leverancier kan Henk doorzichtige kunststof platen bestellen met een breedte van één meter. Hij kreeg het volgende prijsoverzicht: Kosten platen met een breedte van één meter: lengte: 3 m per plaat: 37,- 6 m 70,- 9 m 95,- 12 m 115,- De kunststof platen zijn makkelijk te zagen en te buigen. Henk wil voor de overkapping twee platen van 9 m voor totaal 190,- aanschaffen. Zijn zoon Dirk merkt op dat hij de overkapping ook van platen met een andere afmeting kan maken en dat hij dan goedkoper uit is. Laat met een berekening zien dat Dirk gelijk heeft. Henk heeft een schets van de zijkant van de stalling gemaakt met de maten erbij. De dikte van de buizen verwaarloost hij hierin. Door de stalling met deze afmetingen te maken, past eik soort fiets erin. Zie onderstaande schets. 4p O 12 Henk moet afstand c, de afstand tot de grond, nog weten. Bereken afstand c in centimeters. Schrijf je berekening op. 4p O 13 De hoek waaronder Henk de overkapping wil plaatsen is in de schets aangegeven. Bereken in graden nauwkeurig de grootte van de aangegeven hoek. Schrijf je berekening op.

8 Pakketpost Petra stuurt regelmatig pakketten met de snelkoeriersdienst 'Manders' naar België. 'Manders' bezorgt de pakketten binnen één dag op elk adres in België. In de onderstaande tabel vind je de bezorgkosten van een aantal pakketten met verschillend gewicht. gewicht van de pakketten in kg bezorgkosten in euro s 29,58 31,66 33,74 4p O 14 3p O 15 Voor pakketten met een gewicht tot en met 5 kg bestaat er een lineair verband tussen het gewicht in kg en de bezorgkosten in euro's. Schrijf de woordformule op die bij dit verband hoort. Bij 'Manders' gebruiken ze voor de bezorgkosten van pakketten zwaarder dan 5 kg de volgende formule: bezorgkosten = 37,90 + (gewicht - 5) x 1,52 Hierin zijn de bezorgkosten in euro's en het gewicht in kg. Bereken de bezorgkosten in euro's van een pakket met een gewicht van 8 kg bij 'Manders'? Schrijf je berekening op.

9 In de folder van 'Manders' staat voor de bezorgkosten van pakketten zwaarder dan 5 kg de volgende informatie. Zie onderstaande figuur. 5p O 16 5p O 17 Op de folder is een vlek gekomen. De formule voor pakketten zwaarder dan 10 kg is daardoor niet meer helemaal te lezen. Naast de formules staat de grafiek van de bezorgkosten afgebeeld. In het uitwerkboekje bij vraag 16 is deze grafiek getekend. Bereken met behulp van de gegevens van de folder en de grafiek in het uitwerkboekje het getal dat onder de vlek hoort te staan. Laat zien hoe je aan je antwoord komt. Petra kan de pakketten ook door de snelkoeriersdienst "Expresso" laten bezorgen. Deze koeriersdienst berekent voor de bezorgkosten van pakketten tot 20 kg alleen 0,48 per gereden kilometer. Petra laat een pakketje met een gewicht minder dan 20 kg, vanuit Roosendaal in Antwerpen bezorgen. Hiervoor rijdt de koerier in totaal 80 kilometer. Hoe zwaar, in grammen nauwkeurig, moet het pakket minimaal zijn om met de snelkoeriersdienst van "Expresso" voordeliger uit te zijn dan met 'Manders'? Laat met een berekening zien hoe je aan je antwoord komt.

10 Ruimtelijke figuren en aanzichten Om de plaats van een punt in de ruimte aan te geven, gebruiken we een assenstelsel met drie assen. In onderstaande figuur zie je een L-vormige ruimtelijke figuur. De assen zijn gestippeld. De maten zijn in cm aangegeven. Om vanuit de oorsprong 0 (0, 0, 0) in punt A te komen, gaan we 2 cm naar voren, 0 cm naar rechts en 5 cm naar boven. We geven dit in coördinaten aan met A(2, 0, 5). Deze tekening staat ook in het uitwerkboekje bij vraag 19. 3p O 18 Geef de coördinaten van punt B. 2p O 19 Teken in de figuur in het uitwerkboekje bij vraag 19 punt P met coördinaten (2, 1, 5). 3p O 20 De coördinaten van punt C zijn (0, 1, 2). Punt M is het midden van lijnstuk AC. Geef de coördinaten van punt M.

11 4p O 21 In de onderstaande figuur is in een assenstelsel een ruimtelijk figuur getekend die bestaat uit twee op elkaar gestapelde balken. De coördinaten van het punt S zijn (3, 5, l). De maten zijn aangegeven in cm. Teken het vooraanzicht van dit ruimtelijke figuur op ware grootte.

12 Bevolkingsgroei in China en India De onderstaande tekst is een deel van de inleiding van een artikel in een krant uit het jaar 2000 over de bevolkingsgroei in China en India. Op 1 januari 2000 telde China officieel 1,265 miljard inwoners. Tussen 1 januari 1990 en 1 januari 2000 groeide de Chinese bevolking met 132,15 miljoen inwoners. 3p O 22 Bereken in miljoenen nauwkeurig het aantal inwoners dat China op 1 januari 1990 had. Schrijf je berekening op. In het artikel stond ook te lezen dat het aantal inwoners van India de grens van één miljard is gepasseerd. Zie onderstaande figuur. India was op dat moment, na China, het tweede land in de wereld dat meer dan één miljard inwoners had. Zie bovenstaande figuur. Op 1 januari 2000 woonde 16,9% van de totale wereldbevolking in India. 4p O 23 Bereken in miljoenen nauwkeurig de grootte van de totale wereldbevolking op 1 januari Laat zien hoe je aan je antwoord komt.

13 Vanaf 1 januari 2000 gaan we uit van het volgende verband tussen het aantal inwoners van China en de tijd in jaren: aantal inwoners = 1,265 x 10 9 x (1,011) tijd Hierin is tijd het aantal jaren na 1 januari p O 24 Bereken in miljoenen nauwkeurig het aantal inwoners van China op 1 januari 2005 volgens bovenstaande formule. Laat zien hoe je aan je antwoord komt. 3p O 25 Bereken, volgens bovenstaande formule, in welk jaar China voor het eerst meer dan 1500 miljoen inwoners heeft. Schrijf je berekening op. einde

14 Uitwerkboekje VMBO-GL en TL tijdvak Naam kandidaat:. Kandidaatnummer:.. VERGEET NIET HET UITWERKBOEKJE IN TE LEVEREN

15 Klokken 3 Deze is om te proberen Deze is definitief

16 4

17 Pakketpost 16

18 Ruimtelijke figuren en aanzichten 19

19 Correctievoorschrift examen VMBO-GL en TL 2003 tijdvak 2

20 Beoordelingsmodel Klokken 1 maximumscore 3 De gehele hoek van de cirkel is 360( ) 1 De hoek tussen de wijzers bij één uur is ( 1 12 x 360 =) 30( ) 1 De hoek die de wijzers bij twee uur maken is (2 x 30 =) 60( ) 1 opmerking Als de hoek uit de tekening is opgemeten, hiervoor geen scorepunten toekennen. 2 maximumscore 4 De hoek tussen de wijzers bij één uur is ( =) 15( ) 1 Tussen het getal 14 en het getal 24 zitten op de klok 10 'stukjes' 1 De hoek die de wijzers bij uur maken is 10 x 15( ) 1 De hoek is of Tussen het getal 14 en het getal 24 zitten op de klok 10 stukjes 1 De hoek die de wijzers bij uur maken is x De hoek is opmerkingen Als de eenheid vergeten is, hiervoor 1 scorepunt aftrekken. Als de grootste hoek (= 210 ) berekend is, hiervoor 1 scorepunt aftrekken. 3 maximumscore 2 De grote wijzer op de juiste plaats tekenen 1 De kleine wijzer heel nauwkeurig halverwege de 4 en de 5 tekenen 1 opmerking Als er geen duidelijk verschil tussen de wijzers aangegeven is (bijvoorbeeld door de wijzer die de uren aangeeft, kort te tekenen en de wijzer die de minuten aangeeft, langer te tekenen), hiervoor 1 scorepunt aftrekken. 4 maximumscore 5

21 driehoekige 12-uurs klok De plaatsen van 1 en 7 1 De plaatsen van 2 en 8 1 De plaatsen van 3, 6 en 9 1 De plaatsen van 4 en 10 1 De plaatsen van 5 en 11 1 opmerking Als de getallen ontbreken, hiervoor in totaal 1 scorepunt aftrekken. Patat 5 maximumscore = (kg aardappelen) 2 (of 2 5 = 2,5 (miljard kg aardappelen) 1 (of = (kg patat) 2 2 =1,25= miljard (kg patat)) 2,5 2 opmerking Als het antwoord in miljard gegeven is en de eenheid (= miljard) vergeten is, hiervoor 1 scorepunt aftrekken 6 maximumscore 3 De energie die het vet in het zakje patat levert, is (16 x 8 =) 608 (kj) 1 De energie die het eiwit en de koolhydraten samen in het zakje patat leveren, is ((4 + 37) x17 =) 697 (kj) 1 Dit is samen ( =) 1305 (kj) 1 7maximumscore 4 De energie die koolhydraten leveren, is (37 x 17 =) 629 (kj) Het percentage energie van de koolhydraten is x Het antwoord is 48% (of 48,2%) 1

22 8 maximumscore 4 De energie die het vet in een zakje patat met mayonaise levert, is (31 x 38 =) 1178 (kj) 1 De energie die het eiwit en de koolhydraten samen in een zakje patat met mayonaise leveren, is ((5 + 39) x17 =) 748 (kj) 1 De totale energie die een zakje patat met mayonaise levert, is ( =) 1926 (kj) 1 De mayonaise alleen levert (1926 Ÿ 1305 =) 621 (kj) 1 of In de mayonaise zit (31-16 =) 15 gram vet, (5-4 =) 1 gram koolhydraten en (39-37 =) 2 gram eiwitten 1 De energie die het vet in de mayonaise levert, is (15 x 38 =) 570 (kj) 1 De energie die het eiwit en de koolhydraten samen in de mayonaise leveren, is ((1 + 2) x17 =) 51 (kj) 1 Het totaal is ( =) 621 (kj) 1 9 maximumscore 5 De energie die één bruine boterham met boter en hagelslag levert, is ( ) x 38 + (3 + 1) x 17 + (15 + 6) x 17 1 Het totaal is 691 (kj) 1 Een grote zak patat levert (2,5 x 305 =) 3262,5 (kj) energie 1 Truus moet 3262,5 691 Dit zijn 5 hele boterhammen =) 4,72 boterhammen eten 1 Fietsenstalling 10 maximumscore 3 De lengte van de cirkelboog is 1 1 π x 2,5 1 2 De lengte is 3,93 (m) 1 11 maximumscore 3 Hij is het goedkoopste uit als hij één plaat van 12 m en één plaat van 6 m koopt 2 De kosten zijn dan (115,- + 70,- =) ( ) 185,- ; dus goedkoper 1 12 maximumscore ? 2 = ? = 150 (cm) 1 c = ( ) = 50 (cm) 1 13 maximumscore 4 De juiste driehoek gebruiken 1 Bijvoorbeeld:

23 200 sin hoek = hoek = 53( ) 1 Pakketpost 14 maximumscore 4 Een juiste formule is: bezorgkosten = 27,50 + 2,08 x gewicht. Het berekenen van de vaste kosten 1 Het berekenen van de prijs per kg 1 De gehele formule 2 15 maximumscore 3 De bezorgkosten zijn 37,90 + (8 5) x 1,52 1 De bezorgkosten zijn 37, x 1,52 1 De bezorgkosten zijn ( ) 42, maximumscore 5 De bezorgkosten voor het bezorgen van een pakket van 20 kg zijn ( ) 55 1 De bezorgkosten voor het bezorgen van een pakket van 10 kg zijn ( ) 45,50 1 De bezorgkosten voor 10 kg extra zijn dus (55 45,50 =) ( ) 9,50 1 Het getal onder de vlek is ( 9,50 10 =) 0, maximumscore 5 De kosten bij 80 km zijn (0,48 80 =) ( ) 38,40 1 Inzien dat de formule: bezorgkosten = 37,90 + (gewicht 5) x 1,52 gebruikt moet worden 1 37,90 + (gewicht 5) x 1,52 = 38,40 1 gewicht - 5 = ( 0,5 1,52 =) 0, Het gewicht is 5329 (gram) (of 5,329 kg) 1 opmerkingen Als de grafiek van vraag 16 gebruikt is om een antwoord af te lezen, hiervoor maximaal 3 scorepunten toekennen. Als de grafiek van vraag 16 gebruikt is om een schatting te maken en het antwoord daarna berekend is met inklemmen, hiervoor geen scorepunten aftrekken. Als het antwoord in kg gegeven is en de eenheid ontbreekt, hiervoor 1 scorepunt aftrekken. Ruimtelijke figuren en aanzichten 18 maximumscore 3 (2, 4, 0) opmerkingen Voor elke juiste coördinaat op de juiste plaats 1 scorepunt toekennen. Als de haakjes en/of komma s vergeten zijn, hiervoor in totaal 1 scorepunt aftrekken.

24 19 maximumscore 2 opmerking Als alleen het punt aangegeven is maar niet de letter P erbij geschreven is, hiervoor 1 scorepunt toekennen. 20 maximumscore 3 M (1, 2 1, ) (of M (1; 0,5; 3,5)) opmerkingen Voor elke juiste coördinaat op de juiste plaats 1 scorepunt toekennen. Als de haakjes en/of komma's en/of puntkomma's vergeten zijn, hiervoor in totaal 1 scorepunt aftrekken. Als er zowel bij vraag 18 als bij vraag 20 de haakjes en/of komma s vergeten zijn, hiervoor in totaal 1 scorepunt aftrekken. 21 maximumscore 4 Rechthoek met afmetingen 1 cm bij 9 cm in de juiste stand 1 Rechthoek met afmetingen 4 cm bij 3 cm in de juiste stand 1 De juiste stand van de rechthoeken ten opzichte van elkaar 2 opmerking De maten hoeven niet bij de tekening aangegeven te worden. Bevolkingsgroei in China en India 22 maximumscore 3 1,265 miljard komt overeen met 1265 miljoen (of 132,15 miljoen komt overeen met 0,13215 miljard) 1 Op 1 januari 1990 had China ( ,15 =) 1132,85 (miljoen inwoners) (of (1,265 0,13215 =) 1,13285 (miljard inwoners)) 1 Het antwoord is 1133 (miljoen inwoners) (of 1,133 miljard (inwoners)) 1 opmerking Als het antwoord in miljarden gegeven is en de eenheid (= miljard) vergeten is, hiervoor 1 scorepunt aftrekken.

25 23 maximumscore 4 percentage 16,9 100 aantal inwoners 1027 x 10 6? (of ) percentage 16,9 100 aantal inwoners 1,027 x 10 9? 100x1027x10 16, x1,027x10 16,9 aantal inwoners is ( ((of = ) 6, x 10 9 ) 6 =) 6076,923 x Het aantal inwoners is 6077 (miljoen inwoners) (of 6,077 miljard (inwoners)) 1 opmerkingen Als het antwoord in miljarden gegeven is en de eenheid (= miljard) vergeten is, hiervoor 1 scorepunt aftrekken. Als zowel bij vraag 22 als bij vraag 23 de eenheid (= miljard) vergeten is, hiervoor in totaal 1 scorepunt aftrekken. 24 maximumscore 2 Op 1 januari 2005 zullen er 1,265 x 10 9 (1,011) 5 inwoners zijn 1 Het antwoord is 1336 (miljoen inwoners) 1 opmerkingen Als het antwoord in miljarden gegeven is en de eenheid (= miljard) vergeten is, hiervoor 1 scorepunt aftrekken. 25 maximumscore 3 tijd = 15 geeft aantal inwoners = tijd = 16 geeft aantal inwoners = (of ) 1 In 2015 is het aantal inwoners voor het eerst meer dan 1500 miljoen 1 2

Op de tekening hieronder zie je een gewone 12-uurs klok. Daaronder staat welk tijdstip de klok aangeeft.

Op de tekening hieronder zie je een gewone 12-uurs klok. Daaronder staat welk tijdstip de klok aangeeft. KLOKKEN Op de tekening hieronder zie je een gewone 1-uurs klok Daaronder staat welk tijdstip de klok aangeeft 1-uurs klok 11 1 1 10 9 8 4 7 6 5 000 uur of 1400 uur p 1 Laat met een berekening zien dat

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO-GL en TL 2003

Examenopgaven VMBO-GL en TL 2003 Examenopgaven VMBO-GL en TL 003 tijdvak woensdag 18 juni 13.30-15.30 uur WISKUNDE CSE GL EN TL WISKUNDE VBO-MAVO D Bij dit examen hoort een uitwerkboekje. Dit examen bestaat uit 5 vragen. Voor dit examen

Nadere informatie

Correctievoorschrift examen VMBO-GL en TL 2003

Correctievoorschrift examen VMBO-GL en TL 2003 Correctievoorschrift examen VMBO-GL en TL 003 tijdvak WISKUNDE CSE GL EN TL WISKUNDE VBO-MAVO D BEOORDELINGSMODEL KLOKKEN maximumscore 3 De gehele hoek van de cirkel is 360( ) De hoek tussen de wijzers

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO-KB 2003

Examenopgaven VMBO-KB 2003 Examenopgaven VMBO-KB 2003 tijdvak 21 donderdag woensdag 22 18 mei juni 13.30-15.30 uur WISKUNDE CSE KB WISKUNDE VBO-MAVO C Bij dit examen hoort een uitwerkboekje. Dit examen bestaat uit 24 vragen. Voor

Nadere informatie

Hieronder zie je een figuur die bestaat uit vier rijen. De figuur is gemaakt van witte en grijze vierkanten.

Hieronder zie je een figuur die bestaat uit vier rijen. De figuur is gemaakt van witte en grijze vierkanten. VIERKANTEN LEGGEN Hieronder zie je een figuur die bestaat uit vier rijen. De figuur is gemaakt van witte en grijze vierkanten. rijnummer 1 rijnummer 2 rijnummer 3 rijnummer 4 Onder rij 3 wordt nog een

Nadere informatie

Correctievoorschrift examen VMBO-GL en TL 2003

Correctievoorschrift examen VMBO-GL en TL 2003 Correctievoorschrift examen VMBO-GL en TL 003 tijdvak WISKUNDE CSE GL EN TL WISKUNDE VBO-MAVO D inzenden scores Vul de scores van de alfabetisch eerste vijf kandidaten in op de optisch leesbare formulieren

Nadere informatie

Vraag Antwoord Scores. 2 maximumscore 3 Laatste rij in tabel verder invullen tot totaal aantal vierkanten 19 is 2. Het rijnummer is 9 1 ).

Vraag Antwoord Scores. 2 maximumscore 3 Laatste rij in tabel verder invullen tot totaal aantal vierkanten 19 is 2. Het rijnummer is 9 1 ). BEOORDELINGSMODEL VMBO KB 003-II Vraag Antwoord Scores VIERKANTEN LEGGEN maximumscore 4 rijnummer 3 4 5 aantal witte vierkanten in de rij 3 5 7 9 aantal grijze vierkanten in de rij totaal aantal vierkanten

Nadere informatie

Correctievoorschrift examen VMBO-KB 2003

Correctievoorschrift examen VMBO-KB 2003 Correctievoorschrift examen VMBO-KB 003 tijdvak WISKUNDE CSE KB WISKUNDE VBO-MAVO C Inzenden scores Vul de scores van de alfabetisch eerste tien kandidaten in op de optisch leesbare formulieren of verwerk

Nadere informatie

Vraag Antwoord Scores. Het antwoord: 2 (euro) 1. a =

Vraag Antwoord Scores. Het antwoord: 2 (euro) 1. a = Vraag Antwoord Scores Oranje vlaggen 1 maximumscore 2 De prijs per vlag p = 8 150000 25000 1 Het antwoord: 2 (euro) 1 2 maximumscore 3 8 75000 25000 = 5 2 Het aantal vlaggen is 75 000 1 a 5 = 8 25000 1

Nadere informatie

wiskunde CSE GL en TL

wiskunde CSE GL en TL Examen VMBO-GL en TL 2018 tijdvak 2 maandag 18 juni 13.30-15.30 uur wiskunde CSE GL en TL Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 25 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 75 punten

Nadere informatie

Examen VMBO-GL en TL. wiskunde CSE GL en TL. tijdvak 2 maandag 17 juni uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage.

Examen VMBO-GL en TL. wiskunde CSE GL en TL. tijdvak 2 maandag 17 juni uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Examen VMBO-GL en TL 2019 tijdvak 2 maandag 17 juni 13.30-15.30 uur wiskunde CSE GL en TL Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 25 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 70 punten

Nadere informatie

Examen VMBO-BB. wiskunde CSE BB. donderdag 26 mei. Beantwoord alle vragen in dit opgavenboekje.

Examen VMBO-BB. wiskunde CSE BB. donderdag 26 mei. Beantwoord alle vragen in dit opgavenboekje. Examen VMBO-BB 2011 Tijdvak tijdvak 1 donderdag 26 mei 9.00-10.30 versie uur 1 wiskunde CSE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Beantwoord alle vragen in dit opgavenboekje. Dit examen bestaat uit 25 vragen.

Nadere informatie

Examen VMBO-BB. wiskunde CSE BB. tijdvak 2 woensdag 18 juni 13.30-15.00 uur. Beantwoord alle vragen in dit opgavenboekje.

Examen VMBO-BB. wiskunde CSE BB. tijdvak 2 woensdag 18 juni 13.30-15.00 uur. Beantwoord alle vragen in dit opgavenboekje. Examen VMBO-BB 2008 tijdvak 2 woensdag 18 juni 13.30-15.00 uur wiskunde CSE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Beantwoord alle vragen in dit opgavenboekje. Dit examen bestaat uit 25 vragen. Voor dit examen

Nadere informatie

wiskunde CSE GL en TL

wiskunde CSE GL en TL Examen VMBO-GL en TL 2009 tijdvak 2 dinsdag 23 juni 13.30-15.30 uur wiskunde CSE GL en TL Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 24 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 80 punten

Nadere informatie

Examen VMBO-KB. wiskunde CSE KB. tijdvak 1 woensdag 22 mei 13.30-15.30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage.

Examen VMBO-KB. wiskunde CSE KB. tijdvak 1 woensdag 22 mei 13.30-15.30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Examen VMBO-KB 2013 tijdvak 1 woensdag 22 mei 13.30-15.30 uur wiskunde CSE KB Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 25 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 75 punten te behalen.

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO-GL en TL 2004

Examenopgaven VMBO-GL en TL 2004 Examenopgaven VMBO-GL en TL 2004 tijdvak 2 woensdag 23 juni 13.30 15.30 uur WISKUNDE CSE GL EN TL WISKUNDE VBO-MAVO-D Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 25 vragen. Voor dit

Nadere informatie

Eindexamen wiskunde vmbo gl/tl I

Eindexamen wiskunde vmbo gl/tl I BEOORDELINGSMODEL Vraag Antwoord Scores BOSLOO maximumscore Rienk heeft ( 300 =) 605,6 (seconden) gelopen 3,8 Dit zijn 605 (seconden) maximumscore 4 Sibren loopt 3500 m 4 minuten en 5 seconden zijn 855

Nadere informatie

wiskunde CSE GL en TL

wiskunde CSE GL en TL Examen VMBO-GL en TL 2017 tijdvak 2 maandag 19 juni 13.30-15.30 uur wiskunde CSE GL en TL Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 25 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 79 punten

Nadere informatie

wiskunde CSE GL en TL

wiskunde CSE GL en TL Examen VMBO-GL en TL 2010 tijdvak 2 dinsdag 22 juni 13.30-15.30 uur wiskunde CSE GL en TL Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 25 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 77 punten

Nadere informatie

Examen HAVO. wiskunde B1,2. tijdvak 1 dinsdag 20 mei uur

Examen HAVO. wiskunde B1,2. tijdvak 1 dinsdag 20 mei uur Examen HAVO 2008 tijdvak 1 dinsdag 20 mei 13.30-16.30 uur wiskunde B1,2 Dit examen bestaat uit 18 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 83 punten te behalen. Voor elk vraagnummer staat hoeveel punten met

Nadere informatie

Examen VMBO-BB. wiskunde CSE BB. tijdvak 1 vrijdag 23 mei 11.30-13.00 uur. Beantwoord alle vragen in dit opgavenboekje.

Examen VMBO-BB. wiskunde CSE BB. tijdvak 1 vrijdag 23 mei 11.30-13.00 uur. Beantwoord alle vragen in dit opgavenboekje. Examen VMBO-BB 2008 tijdvak 1 vrijdag 23 mei 11.30-13.00 uur wiskunde CSE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Beantwoord alle vragen in dit opgavenboekje. Dit examen bestaat uit 24 vragen. Voor dit examen

Nadere informatie

wiskunde CSE GL en TL

wiskunde CSE GL en TL Examen VMBO-GL en TL 2013 tijdvak 1 woensdag 22 mei 13.30-15.30 uur wiskunde CSE GL en TL Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 23 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 77 punten

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2008 tijdvak 1

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2008 tijdvak 1 Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2008 tijdvak 1 Golfbaan 1 maximumscore 4 Een kijklijn tekenen van het putje langs de punt van de bosrand (1) 90 m in werkelijkheid komt overeen met 6 cm in de tekening

Nadere informatie

Vraag Antwoord Scores. Een schaap dat zwanger is van drie lammetjes heeft na 100 dagen een gewichtstoename van 8 kg 1 Dit hoort bij formule C 1

Vraag Antwoord Scores. Een schaap dat zwanger is van drie lammetjes heeft na 100 dagen een gewichtstoename van 8 kg 1 Dit hoort bij formule C 1 Beoordelingsmodel Vraag Antwoord Scores Zwanger schaap 1 maximumscore 2 Dit schaap is zwanger van twee lammetjes. Het antwoord is goed fout. 2 maximumscore 2 Een schaap dat zwanger is van drie lammetjes

Nadere informatie

Examen VMBO-KB. wiskunde CSE KB. tijdvak 2 woensdag 17 juni 13.30-15.30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage.

Examen VMBO-KB. wiskunde CSE KB. tijdvak 2 woensdag 17 juni 13.30-15.30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Examen VMBO-KB 2015 tijdvak 2 woensdag 17 juni 13.30-15.30 uur wiskunde CSE KB Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 24 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 72 punten te behalen.

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2004

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2004 Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2004 tijdvak 2 WISKUNDE CSE GL EN TL WISKUNDE VBO-MAVO-D 4 BEOORDELINGSMODEL Vraag Antwoord Scores EURO maximumscore 3 per land ( ) 3,88 2 3,88 het antwoord is ( ) 46,56

Nadere informatie

wiskunde CSE GL en TL

wiskunde CSE GL en TL Examen VMO-GL en TL 2007 tijdvak 1 woensdag 30 mei 13.30-15.30 uur wiskunde SE GL en TL ij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 25 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 83 punten

Nadere informatie

2 maximumscore 4 10 km komt overeen met cm cm heeft ( =) 6666,66 seconden nodig

2 maximumscore 4 10 km komt overeen met cm cm heeft ( =) 6666,66 seconden nodig Beoordelingsmodel VMBO GL/TL 007-II Domino Day maximumscore snelheid = 9 snelheid = 3 = (cm/s) maximumscore 4 0 km komt overeen met 000 000 cm 000 000 000 000 cm heeft ( =) 6666,66 seconden nodig Dit zijn,

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2005

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2005 Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2005 tijdvak WISKUNDE CSE GL EN TL Het correctievoorschrift bestaat uit: Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel REGELS

Nadere informatie

oppervlakte grondvlak hoogte oppervlakte grondvlak hoogte

oppervlakte grondvlak hoogte oppervlakte grondvlak hoogte Examen Wiskunde VMBO-GL en TL 2007 wiskunde CSE GL GL en TL Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 25 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 83 punten te behalen. Voor elk vraagnummer

Nadere informatie

Examen VMBO-GL en TL 2008 wiskunde CSE GL en TL tijdvak 1 donderdag 22 mei 13.30-15.30 uur

Examen VMBO-GL en TL 2008 wiskunde CSE GL en TL tijdvak 1 donderdag 22 mei 13.30-15.30 uur Examen VMBO-GL en TL 2008 wiskunde CSE GL en TL tijdvak 1 donderdag 22 mei 13.30-15.30 uur Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 23 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 80 punten

Nadere informatie

Examen VMBO-GL en TL 2005

Examen VMBO-GL en TL 2005 Examen VMBO-GL en TL 2005 1 tijdvak 1 donderdag 26 mei 13.30 15.30 uur WISKUNDE CSE GL EN TL Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 25 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 91

Nadere informatie

Examen VBO-MAVO-C. Wiskunde

Examen VBO-MAVO-C. Wiskunde Wiskunde Examen VBO-MAVO-C Voorbereidend Beroeps Onderwijs Middelbaar Algemeen Voortgezet Onderwijs Tijdvak 1 Vrijdag 6 mei 13.30 15.30 uur 0 00 Dit examen bestaat uit 3 vragen. Voor elk vraagnummer is

Nadere informatie

Examen VMBO-BB. wiskunde CSE BB. tijdvak 1 donderdag 22 mei 9.00-10.30 uur

Examen VMBO-BB. wiskunde CSE BB. tijdvak 1 donderdag 22 mei 9.00-10.30 uur Examen VMBO-BB 2014 tijdvak 1 donderdag 22 mei 9.00-10.30 uur wiskunde CSE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Dit examen bestaat uit 26 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 62 punten te behalen. Voor elk

Nadere informatie

Vraag Antwoord Scores

Vraag Antwoord Scores VMBO GL/TL 2013-I Vraag Antwoord Scores Paraboolvlucht 1 maximumscore 3 In de formule voor t de waarden 0 en 22 invullen 1 Bij t = 0 is hoogte = 4,91 (0 11) 2 + 8500 = 7905,89 (meter) 1 Bij t = 22 is hoogte

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO-GL en TL 2003

Examenopgaven VMBO-GL en TL 2003 Examenopgaven VMBO-GL en TL 2003 tijdvak 1 donderdag 22 mei 13.30-1.30 uur WISKUNDE CSE GL EN TL WISKUNDE VBO-MAVO-D Bij dit examen hoort een uitwerkboekje. Dit examen bestaat uit 26 vragen. Voor dit examen

Nadere informatie

Examen VMBO-KB. wiskunde CSE KB. tijdvak 1 woensdag 17 mei uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage.

Examen VMBO-KB. wiskunde CSE KB. tijdvak 1 woensdag 17 mei uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Examen VMBO-KB 2017 tijdvak 1 woensdag 17 mei 13.30-15.30 uur wiskunde CSE KB Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 27 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 74 punten te behalen.

Nadere informatie

wiskunde CSE GL en TL

wiskunde CSE GL en TL Examen VMBO-GL en TL 2008 tijdvak 1 donderdag 22 mei 13.30-15.30 uur wiskunde CSE GL en TL Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 23 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 80 punten

Nadere informatie

Opgave 2. ( 4 punten) Bereken de breedte van de tafel, afgerond op hele centimeters. Schrijf de berekening op.

Opgave 2. ( 4 punten) Bereken de breedte van de tafel, afgerond op hele centimeters. Schrijf de berekening op. D examen wiskunde tijdvak II 1998. Vergadertafels De vragen 1, 2, 3 en 4 gaan over symmetrische vergadertafels met één lange zijde van 150 cm en drie zijden van 75 cm. Op de foto hieronder zie je zo'n

Nadere informatie

wiskunde CSE GL en TL

wiskunde CSE GL en TL Examen VMBO-L en TL 2009 tijdvak 1 woensdag 20 mei 13.30-15.30 uur wiskunde CSE L en TL Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 24 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 75 punten

Nadere informatie

wiskunde CSE GL en TL

wiskunde CSE GL en TL Examen VMBO-GL en TL 2019 tijdvak 1 donderdag 16 mei 13.30-15.30 uur wiskunde CSE GL en TL Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 24 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 70 punten

Nadere informatie

Examen VMBO-KB. wiskunde CSE KB. tijdvak 2 dinsdag 22 juni uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage.

Examen VMBO-KB. wiskunde CSE KB. tijdvak 2 dinsdag 22 juni uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Examen VMBO-KB 2010 tijdvak 2 dinsdag 22 juni 13.30-15.30 uur wiskunde CSE KB Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 26 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 77 punten te behalen.

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2017

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2017 Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2017 tijdvak 2 wiskunde CSE GL en TL Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5

Nadere informatie

Examen VWO. wiskunde B1 (nieuwe stijl)

Examen VWO. wiskunde B1 (nieuwe stijl) wiskunde B1 (nieuwe stijl) Examen VWO Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak 2 Woensdag 2 juni 1.0 16.0 uur 20 04 Voor dit examen zijn maximaal 87 punten te behalen; het examen bestaat uit 18

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2007 tijdvak 2 wiskunde CSE GL en TL Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5

Nadere informatie

wiskunde CSE GL en TL

wiskunde CSE GL en TL Examen VMBO-GL en TL 2014 tijdvak 2 dinsdag 17 juni 13.30-15.30 uur wiskunde CSE GL en TL Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 23 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 76 punten

Nadere informatie

2 maximumscore 4 10 km komt overeen met cm cm heeft ( =) 6666,66 seconden nodig

2 maximumscore 4 10 km komt overeen met cm cm heeft ( =) 6666,66 seconden nodig Beoordelingsmodel Domino Day maximumscore snelheid = 9 snelheid = 3 = (cm/s) maximumscore 4 0 km komt overeen met 000 000 cm 000 000 000 000 cm heeft ( =) 6666,66 seconden nodig Dit zijn, minuten Het tijdstip

Nadere informatie

Examen VMBO-GL en TL. wiskunde CSE GL en TL. tijdvak 2 dinsdag 21 juni 13:30-15:30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage.

Examen VMBO-GL en TL. wiskunde CSE GL en TL. tijdvak 2 dinsdag 21 juni 13:30-15:30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Examen VMBO-GL en TL 2016 tijdvak 2 dinsdag 21 juni 13:30-15:30 uur wiskunde CSE GL en TL Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 25 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 76 punten

Nadere informatie

Examen HAVO. Wiskunde B1,2 (nieuwe stijl)

Examen HAVO. Wiskunde B1,2 (nieuwe stijl) Wiskunde B1,2 (nieuwe stijl) Examen HAVO Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs Tijdvak 2 Woensdag 19 juni 13.30 16.30 uur 20 02 Voor dit examen zijn maximaal 85 punten te behalen; het examen bestaat uit

Nadere informatie

Examen VMBO-BB. wiskunde CSE BB. tijdvak 1 vrijdag 24 mei 9.00-10.30 uur

Examen VMBO-BB. wiskunde CSE BB. tijdvak 1 vrijdag 24 mei 9.00-10.30 uur Examen VMBO-BB 2013 tijdvak 1 vrijdag 24 mei 9.00-10.30 uur wiskunde CSE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Dit examen bestaat uit 24 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 65 punten te behalen. Voor elk

Nadere informatie

wiskunde CSE GL en TL

wiskunde CSE GL en TL Examen VMBO-GL en TL 2017 tijdvak 1 woensdag 17 mei 13.30-15.30 uur wiskunde CSE GL en TL Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 26 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 76 punten

Nadere informatie

Examen HAVO. Wiskunde B (oude stijl)

Examen HAVO. Wiskunde B (oude stijl) Wiskunde (oude stijl) Examen HVO Hoger lgemeen Voortgezet Onderwijs Tijdvak Woensdag 30 mei 3.30 6.30 uur 20 0 Voor dit examen zijn maximaal 90 punten te behalen; het examen bestaat uit 8 vragen. Voor

Nadere informatie

Examen HAVO. Wiskunde B1,2 (nieuwe stijl)

Examen HAVO. Wiskunde B1,2 (nieuwe stijl) Wiskunde B1, (nieuwe stijl) Examen HV Hoger lgemeen Voortgezet nderwijs Tijdvak 1 Dinsdag 0 mei 13.30 1.30 uur 0 03 Voor dit examen zijn maximaal 8 punten te behalen; het examen bestaat uit 19 vragen.

Nadere informatie

Examen VMBO-GL en TL. wiskunde CSE GL en TL. tijdvak 1 dinsdag 19 mei 13.30-15.30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage.

Examen VMBO-GL en TL. wiskunde CSE GL en TL. tijdvak 1 dinsdag 19 mei 13.30-15.30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Examen VMBO-GL en TL 205 tijdvak dinsdag 9 mei 3.30-5.30 uur wiskunde CSE GL en TL Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 23 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 76 punten te

Nadere informatie

Examen VMBO-KB. wiskunde CSE KB. tijdvak 1 dinsdag 15 mei uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage.

Examen VMBO-KB. wiskunde CSE KB. tijdvak 1 dinsdag 15 mei uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Examen VMBO-KB 2018 tijdvak 1 dinsdag 15 mei 13.30-15.30 uur wiskunde CSE KB Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 26 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 74 punten te behalen.

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-KB

Correctievoorschrift VMBO-KB Correctievoorschrift VMBO-KB 00 tijdvak wiskunde CSE KB Het correctievoorschrift bestaat uit: Regels voor de beoordeling Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden scores Regels

Nadere informatie

Examen VMBO-KB. wiskunde CSE KB. tijdvak 1 dinsdag 19 mei 13.30-15.30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage.

Examen VMBO-KB. wiskunde CSE KB. tijdvak 1 dinsdag 19 mei 13.30-15.30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Examen VMBO-KB 2015 tijdvak 1 dinsdag 19 mei 13.30-15.30 uur wiskunde CSE KB Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 25 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 75 punten te behalen.

Nadere informatie

Examen VMBO-KB. wiskunde CSE KB. tijdvak 2 dinsdag 23 juni 13.30-15.30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage.

Examen VMBO-KB. wiskunde CSE KB. tijdvak 2 dinsdag 23 juni 13.30-15.30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Examen VMBO-KB 2009 tijdvak 2 dinsdag 23 juni 13.30-15.30 uur wiskunde CSE KB Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 25 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 75 punten te behalen.

Nadere informatie

Examen VMBO-KB. wiskunde CSE KB. tijdvak 2 dinsdag 19 juni 13.30-15.30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage.

Examen VMBO-KB. wiskunde CSE KB. tijdvak 2 dinsdag 19 juni 13.30-15.30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Examen VMBO-KB 2007 tijdvak 2 dinsdag 19 juni 13.30-15.30 uur wiskunde CSE KB Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 24 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 78 punten te behalen.

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO-BB 2003

Examenopgaven VMBO-BB 2003 Examenopgaven VMBO-BB 2003 tijdvak 1 woensdag 21 mei 11.30-13.00 uur WISKUNDE CSE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Beantwoord alle vragen in dit opgavenboekje. Dit examen bestaat uit 26 vragen. Voor dit

Nadere informatie

Vraag Antwoord Scores

Vraag Antwoord Scores Beoordelingsmodel VMBO GL/TL 2008-I Vraag Antwoord Scores Golfbaan maximumscore 4 Een kijklijn tekenen van het putje langs de punt van de bosrand 90 m in werkelijkheid komt overeen met 6 cm in de tekening

Nadere informatie

Examen VMBO-GL en TL 2008 tijdvak 2 dinsdag 17 juni uur

Examen VMBO-GL en TL 2008 tijdvak 2 dinsdag 17 juni uur Examen VMBO-GL en TL 2008 tijdvak 2 dinsdag 17 juni 13.30-15.30 uur wiskunde CSE GL en TL Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 24 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 7 punten

Nadere informatie

Examen HAVO. wiskunde B (pilot) tijdvak 2 woensdag 20 juni 13.30-16.30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage.

Examen HAVO. wiskunde B (pilot) tijdvak 2 woensdag 20 juni 13.30-16.30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Eamen HAV 0 tijdvak woensdag 0 juni 3.30-6.30 uur wiskunde B (pilot) Bij dit eamen hoort een uitwerkbijlage.. Dit eamen bestaat uit 0 vragen. Voor dit eamen zijn maimaal 8 punten te behalen. Voor elk vraagnummer

Nadere informatie

Achter het correctievoorschrift is een aanvulling op het correctievoorschrift opgenomen.

Achter het correctievoorschrift is een aanvulling op het correctievoorschrift opgenomen. Examen VMBO-GL en TL 2011 tijdvak 1 maandag 23 mei 13.30-15.30 uur wiskunde CSE GL en TL Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Achter het correctievoorschrift is een aanvulling op het correctievoorschrift

Nadere informatie

Examen HAVO. wiskunde B (pilot) tijdvak 1 maandag 23 mei 13:30-16:30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage.

Examen HAVO. wiskunde B (pilot) tijdvak 1 maandag 23 mei 13:30-16:30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Eamen HAV 2016 tijdvak 1 maandag 23 mei 13:30-16:30 uur wiskunde B (pilot) Bij dit eamen hoort een uitwerkbijlage. Dit eamen bestaat uit 18 vragen. Voor dit eamen zijn maimaal 77 punten te behalen. Voor

Nadere informatie

Examen VMBO-GL en TL. wiskunde CSE GL en TL. tijdvak 2 dinsdag 21 juni uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage.

Examen VMBO-GL en TL. wiskunde CSE GL en TL. tijdvak 2 dinsdag 21 juni uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Examen VMBO-GL en TL 2011 tijdvak 2 dinsdag 21 juni 13.30-15.30 uur wiskunde CSE GL en TL Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 25 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 75 punten

Nadere informatie

wiskunde CSE GL en TL

wiskunde CSE GL en TL Examen VMBO-GL en TL 2012 tijdvak 1 maandag 21 mei 13.30-15.30 uur wiskunde CSE GL en TL Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 23 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 75 punten

Nadere informatie

Examen VMBO-BB. wiskunde CSE BB. tijdvak 21 donderdag 24 mei 9.00-10.30 uur. Beantwoord alle vragen in dit opgavenboekje.

Examen VMBO-BB. wiskunde CSE BB. tijdvak 21 donderdag 24 mei 9.00-10.30 uur. Beantwoord alle vragen in dit opgavenboekje. Examen VMBO-BB 2007 tijdvak 21 donderdag 24 mei 9.00-10.30 uur wiskunde CSE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Beantwoord alle vragen in dit opgavenboekje. Dit examen bestaat uit 23 vragen. Voor dit examen

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2008 tijdvak 2

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2008 tijdvak 2 Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2008 tijdvak 2 Wandelen in het Reuzengebergte 1 maximumscore 2 Tussen de hoogtelijnen van 600 m en 700 m liggen vier hoogtelijnen, dus die van 620, 640, 660 en 680 meter

Nadere informatie

Examen VBO-MAVO-D Wiskunde

Examen VBO-MAVO-D Wiskunde Examen VBO-MAVO-D Wiskunde Voorbereidend Beroeps Onderwijs Middelbaar Algemeen Voortgezet Onderwijs Tijdvak 2 Woensdag 20 juni 13.30 15.30 uur 20 01 Voor dit examen zijn maximaal 87 punten te behalen;

Nadere informatie

Examen VMBO-KB. wiskunde CSE KB. tijdvak 2 maandag 19 juni uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage.

Examen VMBO-KB. wiskunde CSE KB. tijdvak 2 maandag 19 juni uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Examen VMBO-KB 2017 tijdvak 2 maandag 19 juni 13.30-15.30 uur wiskunde CSE KB Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 23 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 76 punten te behalen.

Nadere informatie

Examen VMBO-GL en TL. wiskunde CSE GL en TL. tijdvak 2 dinsdag 18 juni 13.30-15.30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage.

Examen VMBO-GL en TL. wiskunde CSE GL en TL. tijdvak 2 dinsdag 18 juni 13.30-15.30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. xamen VMO-GL en TL 2013 tijdvak 2 dinsdag 18 juni 13.30-15.30 uur wiskunde CS GL en TL ij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 23 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 76 punten

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2015

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2015 Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 205 tijdvak wiskunde CSE GL en TL Het correctievoorschrift bestaat uit: Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden

Nadere informatie

Examen VMBO-KB. wiskunde CSE KB. tijdvak 1 donderdag 19 mei 13.30-15.30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage.

Examen VMBO-KB. wiskunde CSE KB. tijdvak 1 donderdag 19 mei 13.30-15.30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Examen VMBO-KB 2016 tijdvak 1 donderdag 19 mei 13.30-15.30 uur wiskunde CSE KB Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 27 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 75 punten te behalen.

Nadere informatie

Achter het correctievoorschrift is een aanvulling op het correctievoorschrift opgenomen.

Achter het correctievoorschrift is een aanvulling op het correctievoorschrift opgenomen. Examen VMBO-GL en TL 2012 tijdvak 2 dinsdag 19 juni 13.30-15.30 uur wiskunde CSE GL en TL Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Achter het correctievoorschrift is een aanvulling op het correctievoorschrift

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO-KB 2003

Examenopgaven VMBO-KB 2003 Examenopgaven VMBO-KB 2003 tijdvak1 donderdag 22 mei 13.30-15.30 uur WISKUNDE CSE KB WISKUNDE VBO-MAVO-C Bij dit examen hoort een uitwerkboekje. Dit examen bestaat uit 25 opdrachten. Voor dit examen zijn

Nadere informatie

tafel, inclusief de speelruimte, te plaatsen, volgens het advies van de leverancier afgerond 31 m 2 is.

tafel, inclusief de speelruimte, te plaatsen, volgens het advies van de leverancier afgerond 31 m 2 is. Tafeltennistafel Op de foto hiernaast staat een betonnen tafeltennistafel voor buiten. De tafel bestaat uit 2 onderdelen: een cilindervormige poot en een blad dat hierop bevestigd is. Het massieve blad

Nadere informatie

Bereken hoeveel er voor de patat betaald moest worden. Schrijf je berekening op. ... ...

Bereken hoeveel er voor de patat betaald moest worden. Schrijf je berekening op. ... ... Voor het goede doel Op school De Cirkel verzorgen de leerlingen dit jaar een braderie voor een kinderziekenhuis in Sierra Leone. 2p 1 Anouk, Fatima en Vincent zorgen voor de verkoop van patat. Ze hebben

Nadere informatie

Achter het correctievoorschrift is een aanvulling op het correctievoorschrift opgenomen.

Achter het correctievoorschrift is een aanvulling op het correctievoorschrift opgenomen. Examen VMBO-GL en TL 2015 tijdvak 2 woensdag 17 juni 13.30-15.30 uur wiskunde CSE GL en TL Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Achter het correctievoorschrift is een aanvulling op het correctievoorschrift

Nadere informatie

Examen HAVO. wiskunde B. tijdvak 1 woensdag 14 mei uur

Examen HAVO. wiskunde B. tijdvak 1 woensdag 14 mei uur Examen HAVO 014 tijdvak 1 woensdag 14 mei 1.0-1.0 uur wiskunde B Dit examen bestaat uit 19 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 78 punten te behalen. Voor elk vraagnummer staat hoeveel punten met een

Nadere informatie

Examen VMBO-KB. wiskunde CSE KB. tijdvak 2 dinsdag 18 juni 13.30-15.30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage.

Examen VMBO-KB. wiskunde CSE KB. tijdvak 2 dinsdag 18 juni 13.30-15.30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Examen VMBO-KB 2013 tijdvak 2 dinsdag 18 juni 13.30-15.30 uur wiskunde CSE KB Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 25 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 75 punten te behalen.

Nadere informatie

EURO. waarde dikte in mm 0,01 1,67 0,02 1,67 0,05 1,67 0,10 1,93 0,20 2,14 0,50 2,36 1,00 2,33 2,00 2,10

EURO. waarde dikte in mm 0,01 1,67 0,02 1,67 0,05 1,67 0,10 1,93 0,20 2,14 0,50 2,36 1,00 2,33 2,00 2,10 EURO Vanaf 1 januari 2002 werden de munten en bankbiljetten van twaalf Europese landen vervangen door munten en bankbiljetten in euro. In de tabel hieronder staan muntstukken met de bijbehorende diktes

Nadere informatie

blikken b dat nodig is voor de toren. Op de uitwerkbijlage staat een tabel, die hoort bij dit verband. Vul de tabel op de uitwerkbijlage verder in.

blikken b dat nodig is voor de toren. Op de uitwerkbijlage staat een tabel, die hoort bij dit verband. Vul de tabel op de uitwerkbijlage verder in. Blikken stapelen Sander gaat blikken stapelen op dezelfde manier als op de foto hieronder. Hierdoor krijgt hij een toren die bestaat uit een aantal lagen. Op de foto zie je een toren die bestaat uit 5

Nadere informatie

Examen HAVO. wiskunde B1,2. tijdvak 2 woensdag 18 juni 13.30-16.30. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage.

Examen HAVO. wiskunde B1,2. tijdvak 2 woensdag 18 juni 13.30-16.30. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Examen HAVO 008 tijdvak woensdag 18 juni 13.30-16.30 wiskunde B1, Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. it examen bestaat uit 18 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 81 punten te behalen. Voor elk

Nadere informatie

Vraag Antwoord Scores. Opmerking Voor elk fout of ontbrekend getal één scorepunt aftrekken tot een maximum van drie scorepunten.

Vraag Antwoord Scores. Opmerking Voor elk fout of ontbrekend getal één scorepunt aftrekken tot een maximum van drie scorepunten. Beoordelingsmodel VMBO KB 00-II Vraag Antwoord Scores Blikken stapelen maximumscore 3 aantal lagen a 3 4 5 6 7 8 9 totaal aantal blikken b 3 6 0 5 8 36 45 Voor elk fout ontbrekend getal één scorepunt aftrekken

Nadere informatie

Examen VMBO-KB 2005 WISKUNDE CSE KB. tijdvak 1 donderdag 26 mei uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage.

Examen VMBO-KB 2005 WISKUNDE CSE KB. tijdvak 1 donderdag 26 mei uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Examen VMBO-KB 2005 tijdvak 1 donderdag 26 mei 13.30 15.30 uur WISKUNDE CSE KB Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 24 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 84 punten te behalen.

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-KB 2014

Correctievoorschrift VMBO-KB 2014 Correctievoorschrift VMBO-KB 2014 tijdvak 2 wiskunde CSE KB Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden scores

Nadere informatie

1 oppervlakte grondvlak hoogte

1 oppervlakte grondvlak hoogte Examen VMBO-GL en TL 2007 tijdvak 2 dinsdag 19 juni 13.30-15.30 uur wiskunde CSE GL en TL Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 23 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 81 punten

Nadere informatie

Examen VMBO-BB. wiskunde CSE BB. tijdvak 1 donderdag 24 mei 9.00-10.30 uur. Beantwoord alle vragen in dit opgavenboekje.

Examen VMBO-BB. wiskunde CSE BB. tijdvak 1 donderdag 24 mei 9.00-10.30 uur. Beantwoord alle vragen in dit opgavenboekje. Examen VMBO-BB 2012 tijdvak 1 donderdag 24 mei 9.00-10.30 uur wiskunde CSE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Beantwoord alle vragen in dit opgavenboekje. Dit examen bestaat uit 26 vragen. Voor dit examen

Nadere informatie

Examen VMBO-KB 2006 WISKUNDE CSE KB. tijdvak 2 dinsdag 20 juni 13.30 15.30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage.

Examen VMBO-KB 2006 WISKUNDE CSE KB. tijdvak 2 dinsdag 20 juni 13.30 15.30 uur. Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Examen VMBO-KB 2006 tijdvak 2 dinsdag 20 juni 13.30 15.30 uur WISKUNDE CSE KB Bij dit examen hoort een uitwerkbijlage. Dit examen bestaat uit 26 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 82 punten te behalen.

Nadere informatie