Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download ""

Transcriptie

1 School Wat vooral anders aan de school in Noorwegen was, is dat je je schoenen bij het binnenkomen moest uit trekken. Ook het rooster is anders: je hebt tien 10 minuten les, pauze, tien minuten les, pauze. Ook dat de school uit meerdere gebouwen bestaat. Een gebouw voor de groepen 3, 4, en 5 en een voor 7 en 8. Voor sommige lessen moet je naar een ander gebouw zoals voor muziek. Wat mij ook opviel was dat je in elke klas drie juffen hebt. Een normale juf en twee assistenten.

2 woensdag Met Gilian reed ik mee naar Schiphol. Daar aangekomen moesten we op de anderen van Margrietschool zuid wachten. Gezamenlijk liepen we naar de vertrek hal. Wij maakten nog een groepsfoto. In de vertrek hal aangekomen moesten wij wachten op de groep van de andere schoollocatie. Daarna gingen we de koffers afgeven bij de incheckbalie. Het inladen gaat met een nieuw soort machine. Je moet de koffer op de band leggen, je gegevens invoeren en dan gaat er een stalen gaas omheen. Na het afgeven van de koffers gingen we terug ar de ouders om afscheid te nemen. We gingen door de douane en legde ik de spullen op de band. Bij het door het poortje lopen piepte het en moest ik gefouilleerd worden. We wachtten een paar minuten bij de douane. Daarna gingen we naar een wacht plek. Ik vond een mooie plek om te liggen (zie foto). We mochten even 10 minuten naar de winkels. De meeste kinderen kochten wat drinken voor de reis. We gingen naar het vliegtuig en ik zat bij het raam. Bij het opstijgen waren heel veel mensen best zenuwachtig (vooral de mensen die voor het eerst vlogen). Tijdens de vlucht heb ik gewoon het tijdschrift Quest gelezen en naar buiten gekeken. Het vliegveld in Oslo werd verbouwd. De mensen die aan de andere kant van het vliegtuig zaten zagen ook sneeuw. Op het vliegveld roken we direct pizza. We liepen door naar het perron. Daar was Wifi en heb ik met mijn ouders gepraat. In de trein heb ik in mijn dagboek geschreven. Toen ik aankwam met de trein moesten we even wachten en met de bus naar de school. Op school moest je jouw gastgezin zoeken. Mijn gastgezin was vader Arnulf, moeder Monica, de jongens Marinius en Henrik en een zusje van 5 jaar. Als dat gelukt was moest je klaar gaan zitten voor de show. De juffen en meester zongen het volks lied en een jongen ging Thriller van Michael Jackson op zijn clarinet spelen. Zes meisjes gingen the lazy song doen. Na de optredens moesten al buitenlandse studenten opstaan en zich voorstellen. Daarna mochten we naar huis. Thuis hebben we nog avondeten gekregen en goed kennis gemaakt. Op het einde van de avond hebben wij een deel van de film Transformers 3 gekeken.

3 donderdag Ik werd wakker nadat de andere al wakker waren. Naar het hoofd huis gegaan en voor ontbijt brood gegeten. Het huis bestaat uit drie delen, het hoofdhuis, gasthuis en de gast kamer. Na het ontbijt met de bus naar school. Op school hadden we knutselen. De uitleg was 30 minuten in het Noors. Dat gingen ze het voor ons vertalen (dat duurde 1 min) want ze gingen in het Noors ook praten over contrasten tekeken. Na wat geknutseld te hebben, werden we weggeroepen om te gaan zeilen. Eerst een uitleg, maar omdat je niet kan leren zeilen in 1 uur gingen we roeien. Dat ging niet goed omdat veel niet wisten hoe ze moesten roeien. Ik mocht een keer als roeier en een keer als stuurman omdat er niet genoeg Noren bij waren. Ik wilde in de bus gaan zitten maar we hoefden er niet in. We gingen naar de winkel om dingen voor de avond te halen. Naar huis gelopen (niet echt ver). Thuis werd nog wat gepraat tot etenstijd. We aten spaghetti. Na het eten gingen we naar de club. In de club kan je van 19:00 tot 21:00 van alles doen. Zoals: air hockey, ping pongen, gamen en disco. Om 20:00 startte de film Happy feet 2. je kon bij de balie gratis burritos en gratis drinken halen. Je kon ook popcorn of cola of snoep kopen. Om 21:00 werden we weer opgehaald door de moeder

4 vrijdag Na het wakker worden, ontbeten en met bus naar school. Op school de schoenen uitgedaan. Op de trap gezeten voor les (in het Noors). De uitwisselingslanden moesten presentaties maken of een optreden geven. Noorwegen ging eerst en zij gaven een optreden. Er waren vier jongens die iets deden. Noorwegen was Nederland. Nederland deed twee presentaties (allebei gedaan door Margrietschool Noord). Eentje ging over Nick en Simon. De opdracht was om te vertellen over populaire muziek in jouw land. De andere presentatie ging over Gers Pardoel met het liedje Bagagedrager. Cyprus deed presentaties en een optreden. Hun optreden was een stom (geluidloos) toneelstuk over een jongen die op de foto wilde maar de foto mislukte steeds. Na de presentaties gingen we oefenen voor de Noorse Nationale feestdag op 19 mei. In het begin moesten we in meerdere rijen van je klas gaan staan. De rijen sloten op elkaar aan, elke rij moest een vaandel dragen die ze zelf hadden gemaakt. We liepen door de hele stad. Na de optocht gingen we middag eten en hadden we pauze. Toen de pauze afgelopen was hadden we rekenen. Je mocht reken bladen maken of Yahtzee spelen. Ik had de rekenbladen snel gemaakt en werd gevraagd om Yahtzee te spelen met een Noor. Tijdens Yahtzee had ik Yahtzee gegooid. Tussen de lessen was de pauze buiten. We moesten naar binnen voor muziek. Maar muziek was in het andere gebouw, dus moesten we op onze sokken naar binnen. In het begin van de les praten we over Abba en over andere grote muziek groepen. Daar hebben we Mama Mia gekeken. Na de muziekles was de schooldag voorbij en gingen we met de bus naar huis. Thuis hebben we in de tuin gespeeld op de trampoline en met de hond Bel. De grote broer van Marinius en Hendrik was thuis gekomen van de oost kust van Noorwegen. Leuk met hem in het Engels gepraat. We gingen aan de keukentafel eten. We aten gehaktballen, loempias, worst en garnalen. Tijdens het eten spraken we over de verschillen tussen Noorwegen en Nederland. Toen we klaar waren met het eten gaf het gastgezin ons wat cadeautjes. Daarna hebben we film gekeken. Ik had gevraagd of we een Noors boek mochten, dat mocht dus konden we er een uitzoeken. Het was laat dus we gingen slapen

5 zaterdag Op onze vrije dag zijn we naar de oudste stad van Noorwegen gegaan. In Tonsberg is een Viking schip geweest die ze in de oude stijl aan het nabouwen waren. Daar kregen een ketting voor onze moeders vanwege Moederdag. In dat gebied was vroeger een stad maar het werd door de Vikingen uitgehongerd omdat ze de stad niet konden veroveren. Er stonden nog restanten van oude gebouwen en zelfs een hele toren waar je in kon. Op de berg was een Viking museum waar we in zijn geweest. We hebben een ijsje gekregen. We liepen we door de stad voor middageten en hebben pizza gegeten. Bij het Vikingschip heb ik een oude Vikings mes gekocht. Thuisgekomen zouden we de boot van het gastgezin gaan varen, maar de accu was leeg dus we konden niet varen. Dus zijn we met de auto naar de end of the world geweest. Daar heb ik met Gilian 45 minuten over de rotsen gelopen om een mooie plek te vinden voor een foto. Weer naar huis gegaan. Thuis gekaart. We speelden 21en tot het eten. Daar een film gekeken en ook een film gekeken in het andere huis. Omdat we de volgende dag weggingen moesten we alvast onze tassen inpakken. Naar bed omdat we de volgende ochtend vroeg op moesten.

6 Gezin/thuis Wat ik het meest bijzondere vond aan het gezin dat ze heel er openhartig waren. De vader is een orthopedisch chirurg in een ziekenhuis, de moeder een verpleegster. De oudere half broer werkt bij een bedrijf dat windmolens voor op zee ontwerpt. Hij woont en werkt in Bergen aan de westkust van Noorwegen Het zijn twee gescheiden ouders en ze hebben allebei meerdere kinderen uit het eerste huwelijk, waarvan ook twee allebei 11 jaar zijn. Met deze jongens Marinius en Henrik zat ik in de klas. Hun jongere zusje van 5 jaar was het grootste gedeelte van de week bij haar moeder. Het was makkelijk communiceren met het gezin want ze spraken allemaal goed Engels. Wij, Gilian en ik, sliepen op één kamer van het gasthuis (een los huis speciaal voor de gasten, vooral voor de andere kinderen). Om bij dit gast huis te komen moest je door de voortuin lopen. In het gasthuis was een keuken, woonkamer, 3 slaapkamers en een badkamer. Inde tuin liep de hond. De hond kon aan een lange lijn door de tuin heen en weer lopen, en had een heel groot hondenhok.

7 opgevallen Wat we mij erg is opgevallen in Noorwegen was dat de natuur erg mooi is. De Noren zijn heel zelf bewust over de schoonheid van hun land. Ze genieten veel van het buiten leven. Toen wij daar waren deden wij dat ook door veel buiten te spelen op de trampoline en in de (grote) tuin rondlopen. De Noren zijn zeer milieu bewust. Alle huizen zijn anders van vorm, kleur en bouw omdat iedereen ze zelf mag ontwerpen. Daar kiezen de mensen veel vaker voor hout als bouw materiaal. Een ander ding dat mij opviel was de elektrische radiatoren (veel eletriciteit in Noorwegen wordt opgewekt door hydro-electro/waterkracht).

8 5 vragen waar je in Noorwegen een antwoord op wilt krijgen 1. Wat doen de Noren na schooltijd? Thuis spelen. Sporten. Niet bij elkaar thuis afspreken omdat ze ver uit elkaar wonen. 2. Wat eten de mensen in Noorwegen en wat is typisch Noors? Pizza, spaghetti, brood. Typisch Noors is leverpastei op brood, kaviaar uit een tibe op een gekookt ei, geitenkaas, veel vissoorten. 3. Hoe is een schoolles in Noorwegen? Het werken is zoals bij ons op school. Zelfstandig. Veel pauzes. 4. Hoe is het landschap in Noorwegen? Open ruimte, Veel water en heuvels 5. De taal (een beetje) leren. ja / nee ja / nei astublieft? vennligst dank u wel (tusen) takk! goedemorgen god morgen goedemiddag god dag goedenavond god kveld wat kost dit? hva koster det? ik spreek geen noors jeg snakker ikke norsk ik versta u niet jeg forstar Dem ikke het spijt me jeg beklager neem me niet kwalijk unnskyld ik wil graag... j eg vil gjerne... waar is / zijn? hvor er? hoe kom ik in / bij hvordan kommer jeg til / hos? rechtuit rett fram linksaf / rechtsaf til venstre / til hoyre zondag sondag maandag mandag dinsdag tirsdag woensdag onsdag donderdag torsdag vrijdag fredag zaterdag lordag tot ziens vi sees / pa gjensyn

Een Zinnig Woord. L. Beheydt

Een Zinnig Woord. L. Beheydt Een Zinnig Woord L. Beheydt In... zomer is het hier erg warm. Ik ga naar... stad. Jan speelt met... jongens van zijn klas. Joep is een vriend... mijn broer. An houdt... lekker eten. Dat boek is... mij.

Nadere informatie

BASISSCHOOL DE ZEVENSPRONG. Beste wensen voor 2015! Dat het maar een prachtig jaar in volle gezondheid mag worden. Team bs de Zevensprong

BASISSCHOOL DE ZEVENSPRONG. Beste wensen voor 2015! Dat het maar een prachtig jaar in volle gezondheid mag worden. Team bs de Zevensprong T KLEPPERTJE BASISSCHOOL DE ZEVENSPRONG Beste wensen voor 2015! Dat het maar een prachtig jaar in volle gezondheid mag worden. Team bs de Zevensprong Nummer 8 jaargang 16 verschijnt iedere twee schoolweken

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

HET LEVEN VAN CIRCUS KINDEREN. Lesbrief Circus 2

HET LEVEN VAN CIRCUS KINDEREN. Lesbrief Circus 2 HET LEVEN VAN CIRCUS KINDEREN 1 Het circus komt! Heb je dat wel eens meegemaakt? Dat er een lange stoet wagens in bonte kleuren jouw woonplaats binnenrijdt? Dat zijn de vrachtwagens en de woonwagens van

Nadere informatie

Beginnerslessen. Lesbrief 39. Vrije tijd en vakantie

Beginnerslessen. Lesbrief 39. Vrije tijd en vakantie Beginnerslessen Lesbrief 39. Vrije tijd en vakantie Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over vakantie. Een gesprek voeren over vrije tijd. Een vakantiehuisje huren Informatie vinden op het vliegveld.

Nadere informatie

Het plaatselijk weekblad vraagt kinderen wie ze in

Het plaatselijk weekblad vraagt kinderen wie ze in Het plaatselijk weekblad vraagt kinderen wie ze in het zonnetje willen zetten. De 12-jarige Joey hoeft hier niet lang over te denken. Haar oma is voor haar de beste. Dat wil ze graag vertellen. Samen met

Nadere informatie

Int: ja, ja. A: of mee naar of benauwd, moet ik twee keer naar ik moet echt veel leren

Int: ja, ja. A: of mee naar of benauwd, moet ik twee keer naar ik moet echt veel leren Interview 5-5-2009 met een gehuwde vrouw met 5 kinderen: Int: Hoe gaat het met je? A: Ja, een beetje druk, tijd voor de kinderen, ik heb vijf dochters. Ja, eh, ja eh, mijn oudste dochter is bijna 8, ik

Nadere informatie

Antwoorden Grammatica De sprong

Antwoorden Grammatica De sprong Antwoorden Grammatica De sprong Oefening 1 1. Studeer jij aan de universiteit van Maastricht? 2. Ik vind dat ik een mooi beroep heb. 3. Simone geeft zaterdagavond een feestje. 4. De prijs voor een liter

Nadere informatie

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen

Toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen 1. Print deze tekst 2. Download het geluidsbestand en luister Je gaat een toets Geletterdheid en Begrijpend Lezen maken. Dit is een leestoets. De toets heeft vijf delen. Deel A, B, C, D en E. Deze toets

Nadere informatie

Ashra, de asielzoeker

Ashra, de asielzoeker Ashra, de asielzoeker Door J.M. Moret-Provily; Uitgever: jongerenblad Daniël/ Jeugdbond Mam, mam, daar komen ze weer. Met een klap gooit Ashra de deur van het huis open. Mam, mam, daar komen ze weer! Verschrikt

Nadere informatie

Lloret de Mar 2013 Vrijdag 16 augustus t/m zondag 25 augustus 2013

Lloret de Mar 2013 Vrijdag 16 augustus t/m zondag 25 augustus 2013 Lloret de Mar 2013 Vrijdag 16 augustus t/m zondag 25 augustus 2013 1 De vakantiegasten: Jorn, Jonathan en Frank O. Rosella en Anne Frank K en Eva Patty, Arend en Anne 2 In het noorden van Spanje, in de

Nadere informatie

ná de kalender van de binnenvest

ná de kalender van de binnenvest 1 2 3 ná de kalender van de binnenvest 29 november 2007: burgemeester Lenferink ontvangt het eerste exemplaar van de kalender On the road off the road uit handen van Rosa. 1 2 3 fotografie 1 2 Ronald

Nadere informatie

Africa 2003. Ballotagecommissie: - Yvonne Pols - Tanneke van Lindert - Bert Lippens - Manon van Erp. Verslaggeving door Danny Pols

Africa 2003. Ballotagecommissie: - Yvonne Pols - Tanneke van Lindert - Bert Lippens - Manon van Erp. Verslaggeving door Danny Pols Africa 2003 Ballotagecommissie: - Yvonne Pols - Tanneke van Lindert - Bert Lippens - Manon van Erp Verslaggeving door Danny Pols Afrika 2003 Wat hebben we het slecht met z n allen. Eerst moet je 1,5 week

Nadere informatie

Ik verlangde ernaar opnieuw verliefd te worden op het vak, mijn vrouw en het leven

Ik verlangde ernaar opnieuw verliefd te worden op het vak, mijn vrouw en het leven 20-11-2014 Ik verlangde ernaar opnieuw verliefd te worden op het vak, mijn vrouw en het leven Vier jaar geleden aarzelde hij even of hij wel moest doorgaan in zijn vak. Na een korte periode van somberheid

Nadere informatie

Marinfo. Informatieblad. www.mariabasisschool-nop.nl. Vrijdag, 20 maart 2015. Beste ouders,

Marinfo. Informatieblad. www.mariabasisschool-nop.nl. Vrijdag, 20 maart 2015. Beste ouders, Marinfo Informatieblad www.mariabasisschool-nop.nl Vrijdag, 20 maart 2015 Beste ouders, Gefeliciteerd Marel Mulders uit groep 4 is 21 maart jarig! Marel wordt dan 7 jaar. Sam de Boer uit groep 7 is op

Nadere informatie

Wat een gesprek langs de lijn allemaal niet teweeg kan brengen

Wat een gesprek langs de lijn allemaal niet teweeg kan brengen Reis verslag Dakar Senegal Mei 2011 Wil Bakker, Philip Veenhoven en Johan Ripmeester bezoeken Dakar, Senegal Wat een gesprek langs de lijn allemaal niet teweeg kan brengen Wil Bakker en Johan Ripmeester

Nadere informatie

Jaarboekje Libanon Lego

Jaarboekje Libanon Lego 2012 Jaarboekje Libanon Lego Jaaroverzicht van het team Libanon Lego (Libanon Lyceum Rotterdam) Voorwoord Dit jaaroverzicht is vooral samengesteld om belangstellenden inzicht te geven in wat er zo al komt

Nadere informatie

De industriële revolutie. Bewerkt naar Vaklokaal Geschiedenis Histoforum van Digischool

De industriële revolutie. Bewerkt naar Vaklokaal Geschiedenis Histoforum van Digischool Bewerkt naar Vaklokaal Geschiedenis Histoforum van Digischool De industriële revolutie is eigenlijk in Engeland begonnen. De meeste mensen waren boer, en rond 1700 hadden veel van deze boeren verdienden

Nadere informatie

W i e b e n i k? S t e r k e v e r h a l e n o v e r m i g r a t i e

W i e b e n i k? S t e r k e v e r h a l e n o v e r m i g r a t i e W i e b e n i k? S t e r k e v e r h a l e n o v e r m i g r a t i e Inhoud Voorwoord 2 Verhalen niveau A2 5 Mijn levensverhaal 6 Van waar ik kom en over mijn leven 7 Ik ben R. Habibullah 8 Ik ben blij!

Nadere informatie

Marketing & Communicatie op het Koning Willem I College..

Marketing & Communicatie op het Koning Willem I College.. Marketing & Communicatie op het Koning Willem I College.. Geen boeken. Weinig huiswerk. Leuke docenten. Brede opleiding. Voor meer informatie of aanmelden ga naar: www.kw1c.nl gebouwen Voorwoord.. Strak

Nadere informatie

Slaapeloze nachten heb ik nog niet. Het is wel zo dat ik s'nachts wakker wordt en me vanalles te binnen schiet over wat ik nog moet hebben of doen.

Slaapeloze nachten heb ik nog niet. Het is wel zo dat ik s'nachts wakker wordt en me vanalles te binnen schiet over wat ik nog moet hebben of doen. 1 weekje Nog maar 1 week. Nu wordt het serieus. Gister hebben we de auto "proef-gepakt". Alle spullen die we nu niet meer nodig hebben hier zijn al in de auto gebleven. We hebben gemerkt dat we erg veel

Nadere informatie

E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7

E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7 E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7 1 Vera Kleuskens groep 7 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Inleiding... 4 1. Wat is E.H.B.O... 5 2. E.H.B.O. vereniging... 6 3. Cursus... 7+8+9 4. Reanimatie en A.E.D....

Nadere informatie

Vrijdag en zaterdag 6 en 7 augustus

Vrijdag en zaterdag 6 en 7 augustus Vrijdag en zaterdag 6 en 7 augustus Vanmorgen stappen we om 6 uur in de auto en gaan met Zamira richting Kosovo. Het is een rit van ongeveer 6 uur. Ik kan mij nog herinneren dat tijdens de oorlog in Kosovo

Nadere informatie

www.freinet.nl Zie hiervoor: M. Barré. Célestin Freinet, een pedagoog voor onze tijd. De vertaling van een goed gedocumenteerde biografie uit 1996.

www.freinet.nl Zie hiervoor: M. Barré. Célestin Freinet, een pedagoog voor onze tijd. De vertaling van een goed gedocumenteerde biografie uit 1996. Jeroen Tans Steeds meer scholen ontdekken de klassenkrant als een eenvoudig onderwijskundig hulpmiddel. Door de komst van de computer is een idee uit de jaren dertig (afkomstig van de freinetbeweging 1

Nadere informatie

Energie! Winnaar publieksprijs. In dit nummer NOSTRA FABULA

Energie! Winnaar publieksprijs. In dit nummer NOSTRA FABULA Energie! In dit nummer Winnaar publieksprijs Gymnasium! Oud-leerlingen vertellen Romereis Projectweek Ad Lesbiam Werkplaats Gymnasium Cambridge English ipads Agenda Vraag een willekeurig iemand in het

Nadere informatie

STUDIEBEURZENPROJECT JUNI 2015

STUDIEBEURZENPROJECT JUNI 2015 STUDIEBEURZENPROJECT JUNI 2015 Paul Heuts en Rebekka Lensink Vrijwilligers voor BenG Projecten Athoor, India 23-06-2015 INLEIDING Stichting BenG Projecten en verschillende onafhankelijke sponsoren verzorgen

Nadere informatie

Ik vind zelf dat ik best veel geleerd heb vooral over het touwwerk, had de week alleen iets anders willen beginnen.

Ik vind zelf dat ik best veel geleerd heb vooral over het touwwerk, had de week alleen iets anders willen beginnen. De week op de morgenster, Maurits cleijne. Ik begon de week met een heel goed gevoel over deze tocht naar engeland, had er zeer veel zin in, en ging er voor. Toen ik de eerste dag op de morgenster kwam

Nadere informatie

2013-2014 HAVERKLAP. Vrije School Haverlo januari - juni

2013-2014 HAVERKLAP. Vrije School Haverlo januari - juni 1 2013-2014 HAVERKLAP Vrije School Haverlo januari - juni 2 Inhoud Voorwoord... 3 Log 3 B en gkm 2 bezoeken de woensdagmarkt... 4 Op werkbezoek in de kinderboerderij en de OCMW keuken Rudderstove.. 5 De

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 10 februari 2011 Nr.10. Algemeen:

NIEUWSBRIEF 10 februari 2011 Nr.10. Algemeen: Algemeen: NIEUWSBRIEF 10 februari 2011 Nr.10 HERINNERING OPROEP: INSCHRIJVEN NIEUWE LEERLINGEN Omdat wij graag enig zicht willen krijgen op het aantal leerlingen op onze scholen in het schooljaar 2011-2012

Nadere informatie

TSJERNELSJE. Agenda. Eerste week in Elst. Het. Contactpersonen. Werkgroep Elst STICHTING TSJERNOBYL KINDEREN ELST NIEUWSBRIEF 2014-3

TSJERNELSJE. Agenda. Eerste week in Elst. Het. Contactpersonen. Werkgroep Elst STICHTING TSJERNOBYL KINDEREN ELST NIEUWSBRIEF 2014-3 Het TSJERNELSJE Werkgroep Elst Agenda 17-3 13:15-18:00 Schatkids 28-3 Cupcakes versieren en verkleden bij de Bombardon 29-3 Naar strand bij Zandvoort Eerste week in Elst Nummer drie ligt alweer klaar voor

Nadere informatie