Geschiedenis met licht gemodelleerd: de Romeinse keizerfora

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Geschiedenis met licht gemodelleerd: de Romeinse keizerfora"

Transcriptie

1 Reportage Geschiedenis met licht gemodelleerd: de Romeinse keizerfora Project: Relighting keizerfora/fori imperiali, Rome/Italië Lichtplanners: Vittorio Storaro, Rome/Italië; Francesca Storaro, Castel Gandolfo/Italië Fotografie: Vittorio Storaro, Rome/Italië (Foto's 1, 3-4, 6-7, 10-11, 13) Frieder Blickle, Hamburg/Duitsland (Foto's 2, 5, 8, 9, 12) Het leek wel een filmpremière. Op de avond van 21 april, die in Rome traditioneel als geboortedag van de stad feestelijk wordt gevierd, verzamelden zich aan de Fori Imperiali veel prominenten daaronder naast de burgemeester, de minister voor culturele zaken en andere genodigden, talloze vertegenwoordigers van de pers, alsmede circa in het evenement geïnteresseerde Romeinen en toeristen. Ze waren gekomen om de nieuw geïnstalleerde verlichting van dit monument uit de klassieke Oudheid voor het eerst mee te maken. Het project dat het uitgestrekte gebied van de keizerfora omvat, inclusief Capitool, Palatin en Quirinal, was op initiatief van de Romeinse burgemeester Ignazio Marino en dankzij de Sovrintendenza Capitoline (de verantwoordelijke autoriteit voor

2 erfgoed) tot stand gekomen. Het verlichtingsconcept en zijn implementatie was toevertrouwd aan professor Vittorio Storaro en architecte Francesca Storaro. De uitvoering was in handen van de onderneming Acea Illuminazione Publicca Spa, die gevestigd is in de stad. Toen in de avondschemering, na inleidende toelichtingen van Vittorio en Francesca Storaro, de verlichting van dit monument uit de klassieke Oudheid stapsgewijs werd onthuld, brandde er een spontaan applaus los. Het publiek was betoverd door zo'n staaltje van planningskunst dat een nieuwe blik op het erfgoed mogelijk maakt. Een meester van het licht voor Romeinse architectuurgeschiedenis De keizerfora uit de klassieke Oudheid behoren tot de meest belangrijke archeologische plaatsen van de Italiaanse hoofdstad en tot de meest waardevolle culturele getuigen van de aan kunstschatten rijke Eeuwige stad. Het gaat daarbij om representatieve, eens door prachtige bouwwerken omzoomde pleinen die in de tijd van de vroege keizers als uitbreiding van het Forum Romanum waren ontstaan. Zelfs in hun huidige, ruïneachtige verschijning laten de naar hun bouwers genoemde fora nog de pracht en de architectonische glans van de wereldmetropool uit de klassieke Oudheid zien. Met hun verlichtingsconcept voor de keizerfora streefden Vittorio en Francesca Storaro ambitieuze doelen na. Met de visuele taal van het licht willen ze geschiedenis vertellen van belangrijke historische personen en hun bouwwerken. Licht en architectuur moeten in balans zijn om enerzijds de individuele persoonlijkheid van de drie keizers Augustus, Nerva en Trajanus en anderzijds het symbolische gehalte van de door hen opgerichte fora weer te geven. Het fundamentele lichtconcept voor de individuele fora is, zoals de ontwerpers het uitdrukken, het volgende: monodirectioneel (d.w.z. slechts in één richting lopend) voor het Forum van Augustus, axiaal voor het Forum van Nerva en centrifugaal voor het Forum van Trajanus. Daarbij wordt de symboliek van het licht gebruikt om de centrale elementen van elk individueel forum te accentueren. Warmwit licht (3000K) verlicht telkens de karakteristieke architectonische details. Voor de overige zones van de fora wordt neutraalwit licht (4000K) gebruikt. Door warmwit licht worden in het Forum van Augustus de Tempel van Mars Ultor, in het Forum van Nerva de Colonnacce alsmede het fundament van de Tempel van Minerva en in het Forum van Trajanus de Zuil van Trajanus en de Ulpia-basiliek naar voren gehaald. In het lichtconcept van de Storaro's beweegt het warme licht gelijkmatig direct vanaf de personen die ze vertegenwoordigen. De keizers zelf hadden het symbool van de zon gedragen en had hen in het verloop van hun geschiedenis op weg naar het zonlicht geleid. De inhoudelijke onderbouwing van het lichtconcept verwoorden Vittorio en

3 Francesca Storaro verder als volgt: Door de noodzaak van een evenwicht tussen de drie grote veroveraars en het behouden van de vrede in de veroverde gebieden werden alle zones rondom het middelpunt van elk forum in een maanlicht geplaatst; een tussen menselijkheid en goddelijkheid, tussen maan- en zonlicht noodzakelijke harmonie. De uitdaging: precisie en flexibiliteit, efficiency en onderhoudsvrijheid De doelen van het verlichtingsproject van de drie fora waren uiterst veeleisend. De meest moderne, uiterst efficiënte LED-armaturen waren nodig om maximale verlichtingsresultaten bij een minimale energiebehoefte te bereiken. Daarnaast hechtten de opdrachtgevers grote waarde aan de duurzaamheid van de armaturen. Het ging hier niet alleen om de duurzaamheid van de investering, maar vooral om de onderhoudswerkzaamheden in dit archeologisch zo gevoelige areaal tot een absoluut minimum te beperken. Voor de Storaro's daarentegen, bij wie een optimale implementatie van hun verlichtingsconcept op de voorgrond stond, speelde de precisie en flexibiliteit van de lichtwerktuigen een rol van wezenlijk belang. De beslissing om dit prestigieuze project met ERCO werktuigen te realiseren is tegen deze achtergrond vanzelfsprekend. Het onderbouwt eens te meer de uitstekende kwaliteit van de producten van ERCO met betrekking tot alle criteria die relevant zijn voor de beslissing. Een hoogwaardig proces voor de perfecte verlichting Het werk aan dit project begon in augustus Na afronding van de lichtplanningsfase werd overgeschakeld naar het definitieve, lichttechnische ontwerpproces. Daarvoor werden van januari 2015 in de fora zelf zorgvuldige technische tests uitgevoerd. De installatie van de armaturen op locatie en de daarmee gepaard gaande technische voorzorgsmaatregelen namen in maart en april van dit jaar vijf intensieve werkweken in beslag. De Storaro's gebruikten deze tijd voor de verfijning van hun ontwerp. Ondersteund door de Sovrintendenza Capitolina, zeg maar de verantwoordelijke voor monumentenzorg, een adviseur van ERCO, alsmede het personeel van Acea Illuminazione Pubblica schaafden de lichtplanners aan de nauwkeurige positionering van de armaturen, de telkens ideale lichtverdeling en lichtsterkte. Op verzoek van Vittorio en Francesca Storaro, die tot dusver om een zeer zacht verloop van de lichtsterkte vroegen, werden de bestaande lenzen van de Spherolit-lenzen van speciale filters voorzien. Getuigen van deze intensieve werkfase doen verbouwereerd verslag van de zorgvuldigheid, de professionaliteit en de niet-afdingbare eis aan kwaliteit die de lichtplanners daarbij aan de dag legden totdat het werk twee dagen na de première was voltooid. Maar het resultaat rechtvaardigt deze inspanningen.

4 Storytelling met licht Voor de relighting van de keizerfora, die een oppervlakte van circa m2 in beslag nemen, kozen Vittorio en Francesca Storaro zowel schijnwerpers, breedstralers en wallwashers Lightscan, Parscoop, Grasshopper en Beamer alsmede Lightscan en Focalflood façadearmaturen uit het uitgebreide ERCO programma voor buitenruimtearmaturen. In totaal werden voor het project circa 520 armaturen met een totaalvermogen van 26 kilowatt gebruikt. Met uitzondering van Focalflood worden de modellen telkens in verschillende vermogensklassen ingezet. Het samenspel met de verwisselbare ERCO Spherolit-lenzen, die een breed spectrum van lichtverdelingen mogelijk maken, garandeert nu juist in grote mate de gedifferentieerde lichtoplossingen die een dergelijk verfijnd verlichtingsproject vereist. Het gebruik van twee lichtkleuren neutraalwit en warmwit verduidelijkt de architectonische structuur van de keizerfora. Armaturen met warmwit licht laten de belangrijkste, voor de betreffende fora typische elementen oplichten. In het Forum van Nerva zijn dat de Colonnacce met het Minerva-reliëf een fragment van de zuilengalerij die dit forum eens ruimtelijk omvatte. In het Forum van Augustus staat de Tempel van Mars Ultor in het middelpunt van de aandacht. In het Forum van Trajanus ten slotte wordt naast de Zuil van Trajanus de dubbele zuilenrij van de Basilica Ulpia op de voorgrond geplaatst. Voor de verlichting van de overige objecten en vlakken, die als het ware als folie voor de hoofdbezienswaardigheden dient, wordt daarentegen neutraalwit licht ingezet. Ook op dit centrale punt van hun verlichtingsconcept kunnen de lichtvormgevers vertrouwen op de bijzondere kwaliteit van de ERCO LED-technologie: dankzij een strenge selectie van de gebruikte diodes vallen de ERCO lichtwerktuigen op door hun optimaal uniforme lichtkleur. Magisch strijklicht voor het reliëf van de Zuil van Trajanus De relighting van de keizerfora is zowel in esthetisch als didactisch opzicht indrukwekkend. De buitengewone kwaliteit van dit verlichtingsproject wordt zeer duidelijk aan de beroemde Zuil van Trajanus: deze circa 30m hoge beeldzuil, die op bijna filmisch werkende wijze over de glorieuze veldtochten van de keizer verhaalt, is in het daglicht altijd slechts gedeeltelijk leesbaar. Want alleen in het strijklicht is het vlakke reliëf van dit beeldend verhaal voldoende te herkennen. Dankzij de nachtelijke verlichting ontvouwt het verhaal zich echter continu en vanuit elk perspectief duidelijk herkenbaar een esthetische en historische winst die de wereld dankt aan Maestro Vittorio Storaro en architecte Francesca Storaro.

5 Over de auteur: Mathias Remmele werkt in Berlijn als freelancerpublicist en tentoonstellingscurator aan onderwerpen uit de architectuur- en designgeschiedenis. Als criticus houdt hij zich ook bezig met de hedendaagse ontwikkelingen op deze terreinen. Daarnaast is hij als docent aan de Hogeschool voor vormgeving en kunst in Bazel verbonden.

6

7

Geschiedenis met licht gemodelleerd: de Romeinse keizerfora

Geschiedenis met licht gemodelleerd: de Romeinse keizerfora Reportage Geschiedenis met licht gemodelleerd: de Romeinse keizerfora Project: Relighting keizerfora/fori imperiali, Rome/Italië Lichtplanners: Vittorio Storaro, Rome/Italië; Francesca Storaro, Castel

Nadere informatie

Niushoushan Culture Park, Nanjing

Niushoushan Culture Park, Nanjing Niushoushan Culture Park, Nanjing Architectuur: ECADI East China Architectural Design & Research Institute, Sjanghai/China Interieurarchitectuur: Hyee Design HKG, Sjanghai/China Lichtplanning: ATL Lighting

Nadere informatie

Kunstgeschiedenis levendig gemodelleerd: ERCO in het Dommuseum van Florence

Kunstgeschiedenis levendig gemodelleerd: ERCO in het Dommuseum van Florence Kunstgeschiedenis levendig gemodelleerd: ERCO in het Dommuseum van Florence Opdrachtgever: Opera di Santa Maria del Fiore, Florence/Italië Lichtplanning: Massimo Iarussi, Florence/Italië Fotografie: Dirk

Nadere informatie

Business Center Florentinum, Praag

Business Center Florentinum, Praag Reportage Business Center Florentinum, Praag Penta Investments, Florentinum, Praag / Tsjechië Architect: Cigler Marani Architects, Praag / Tsjechië Fotograaf: Dirk Vogel, Dortmund / Duitsland Het Florentinum

Nadere informatie

Firma London, Berlijn

Firma London, Berlijn Reportage Firma London, Berlijn FIRMA LONDON, Flosan GmbH, Berlijn / Duitsland Fotograaf: Sebastian Mayer, Berlijn / Duitsland Een kleine maar verfijnde winkel voor edel vintagedesign is op zoek naar een

Nadere informatie

Musée Bourdelle, Parijs

Musée Bourdelle, Parijs Reportage Musée Bourdelle, Parijs Project: Musée Bourdelle, Parijs / Frankrijk Architect: DBLH Architectes, Parijs / Frankrijk Lichtplanners: Julia Kravtsova, Vyara Stefanova, Parijs / Frankrijk Fotograaf:

Nadere informatie

Nu ontdekken we dingen die ons eerder helemaal niet opvielen! Relighting van het Duits Techniekmuseum in Berlijn

Nu ontdekken we dingen die ons eerder helemaal niet opvielen! Relighting van het Duits Techniekmuseum in Berlijn Nu ontdekken we dingen die ons eerder helemaal niet opvielen! Relighting van het Duits Techniekmuseum in Berlijn Opdrachtgever: Duits Techniekmuseum, Berlijn/Duitsland Lichtplanning: Karsten Krause, Berlijn/Duitsland

Nadere informatie

Shoppen onder de sterren

Shoppen onder de sterren Reportage Shoppen onder de sterren Winkelcentrum Bory Mall, Bratislava / Slowakije Architect: Massimiliano Fuksas, Rome / Italië Fotograaf: Dirk Vogel, Dortmund / Duitsland De zegetocht van shopping malls

Nadere informatie

Ölmühle an der Havel, Berlijn

Ölmühle an der Havel, Berlijn Reportage Ölmühle an der Havel, Berlijn Project: Ölmühle an der Havel, Berlijn / Duitsland Interieurarchitectuur: Fabian Lefelmann, Berlijn / Duitsland Fotograaf: Sebastian Mayer, Berlijn / Duitsland Project:

Nadere informatie

REWE Hagen-Hoog-Limburg REWE Hagen-Hoog-Limburg

REWE Hagen-Hoog-Limburg REWE Hagen-Hoog-Limburg Reportage REWE Hagen-Hoog-Limburg REWE Hagen-Hoog-Limburg Architect: REWE, Dortmund/Duitsland Lichtplanning: REWE, Dortmund/Duitsland Foto's: Dirk Vogel, Dortmund/Duitsland www.rewe.de De supermarktketen

Nadere informatie

Shop. Sprankelend, indrukwekkend en efficiënt: de relighting van Dussmann, het culturele warenhuis in Berlijn

Shop. Sprankelend, indrukwekkend en efficiënt: de relighting van Dussmann, het culturele warenhuis in Berlijn Shop Sprankelend, indrukwekkend en efficiënt: de relighting van Dussmann, het culturele warenhuis in Berlijn Dussmann das KulturKaufhaus GmbH, Berlijn/Duitsland Interieurarchitectuur: ROBERTNEUN Architecten,

Nadere informatie

Kunsthal K21 (Statengebouw)

Kunsthal K21 (Statengebouw) Kunsthal K21 (Statengebouw) Architect: Kiessler & Partner, München Lichtplanner: Licht-Kunst-Licht, Bonn/Berlijn Fotograaf: Thomas Mayer, Neuss Plaats: Düsseldorf Het Ständehaus in Düsseldorf dat jarenlang

Nadere informatie

Stralend kleinood in het hart van Milaan: het UniCreditpaviljoen

Stralend kleinood in het hart van Milaan: het UniCreditpaviljoen Stralend kleinood in het hart van Milaan: het UniCreditpaviljoen Opdrachtgever: UniCredit Pavillon, Mailand / Italien Architectuur: amdl Architetto Michele De Lucchi S.r.l., Mailand / Italien / www.amdl.it

Nadere informatie

Creatief werken in een oude brouwerij: Archimedes Exhibitions, Berlijn

Creatief werken in een oude brouwerij: Archimedes Exhibitions, Berlijn Reportage Creatief werken in een oude brouwerij: Archimedes Exhibitions, Berlijn Project: Archimedes Exhibitions GmbH, Berlijn/Duitsland Interieurarchitect en lichtplanner: Archimedes Exhibitions GmbH,

Nadere informatie

Wij van w40 willen niet voor die mooie foto in het vakblad bouwen, maar voor de mensen

Wij van w40 willen niet voor die mooie foto in het vakblad bouwen, maar voor de mensen Interview Wij van w40 willen niet voor die mooie foto in het vakblad bouwen, maar voor de mensen Opdrachtgever: w40 Architekten, Wiesbaden/Duitsland Interieurdesign: w40 Architekten, Wiesbaden/Duitsland

Nadere informatie

Museum M in Leuven In het labyrint van de kunst

Museum M in Leuven In het labyrint van de kunst Persbericht Dornbirn, April 2010 Museum M in Leuven In het labyrint van de kunst B1 Uitzicht op de stad: de nieuwbouw maakt door zijn groot panoramavenster uitzicht en inkijk mogelijk. Oude en nieuwe kunst,

Nadere informatie

Diepte scheppen met licht van ERCO: PUMA Concept Store, Berlijn

Diepte scheppen met licht van ERCO: PUMA Concept Store, Berlijn Diepte scheppen met licht van ERCO: PUMA Concept Store, Berlijn Retail Design en Lichtplanning: Pablo Rodriguez, Puma SE, Herzogenaurach/Duitsland Camerateam: Timm Lange, Keulen/Duitsland; Zwockel, Düsseldorf/Duitsland;

Nadere informatie

Culture. Lichteffecten zoals bij Caravaggio: reizende tentoonstelling Matthew Penn Illuminating Characters

Culture. Lichteffecten zoals bij Caravaggio: reizende tentoonstelling Matthew Penn Illuminating Characters Culture Lichteffecten zoals bij Caravaggio: reizende tentoonstelling Matthew Penn Illuminating Characters Matthew Penn Illuminating Characters Tentoonstelling in Palau Robert, Barcelona 23 september tot

Nadere informatie

Ambiente Brasileiro, Praag

Ambiente Brasileiro, Praag Reportage Ambiente Brasileiro, Praag Fotograaf: Dirk Vogel, Dortmund / Duitsland Restaurante Brasileiro behoort tot de gastronomische keten Ambiente in Praag, die zich heeft gespecialiseerd in de exploitatie

Nadere informatie

Parscoop Wall-/plafondwasher

Parscoop Wall-/plafondwasher Parscoop Wall-/plafondwasher en breedstraler voor alle situaties Parscoop biedt een krachtige wall- en plafondwashing voor de buiten- en binnenruimte Bij parken, monumenten, gebouwen als het gaat om krachtig

Nadere informatie

PARA.MI WERKPLEKARMATUREN

PARA.MI WERKPLEKARMATUREN WERKPLEKARMATUREN 3 ÉÉN ARMATUUR, VEEL OPTIES: MET VRIJ TE COMBINEREN BASISVORMEN EN KLEUREN ZORGT VOOR OPTIMAAL LICHT EN DE GROOTST MOGELIJKE INDIVIDUALITEIT OP KANTOOR. Het leven op kantoor wordt tegenwoordig

Nadere informatie

Pinacotheek Brera, Milaan

Pinacotheek Brera, Milaan Pinacotheek Brera, Milaan Architectuur: Alessandra Quarto, Milaan/Italië Fotografie: Frieder Blickle, Hamburg/Duitsland en Dirk Vogel, Dortmund/Duitsland Plaats: Milaan Land: Italië Website: http://pinacotecabrera.org/en/

Nadere informatie

ALFEX DESIGN COLLECTIE: ONZE INSPIRATIE KOMT VAN DE NEO KLASSIEKE ARCHITECTUUR.

ALFEX DESIGN COLLECTIE: ONZE INSPIRATIE KOMT VAN DE NEO KLASSIEKE ARCHITECTUUR. ALFEX DESIGN COLLECTIE: ONZE INSPIRATIE KOMT VAN DE NEO KLASSIEKE ARCHITECTUUR. Victoriaans, Chester, Pompeji, Joséphine, Paladijn en Arcadia; Misschien is dit voor sommigen een vage herinnering van kunst

Nadere informatie

Museu de Cultures del Món, Barcelona

Museu de Cultures del Món, Barcelona Museu de Cultures del Món, Barcelona Lichtplanning: Haz Luz 17, Barcelona/Spanje Fotografie: Sebastian Mayer, Berlijn/Duitsland Plaats: Barcelona Land: Spanje Website: museuculturesmon.bcn.cat/en 11.10.2016

Nadere informatie

Duurzaamheid. JSA / www.jsa-rotterdam.nl

Duurzaamheid. JSA / www.jsa-rotterdam.nl Introductie JSA mooi gezond bron meerwaarde kloek Het begrip Duurzaamheid gaat in relatie tot architectuur natuurlijk over de energiebalans van het gebouw, of de toepassing van duurzaam geproduceerde materialen.

Nadere informatie

Camper, Barcelona. Reportage

Camper, Barcelona. Reportage Reportage Camper, Barcelona Project: Camper, Barcelona / Spanje Architect: Michele de Lucchi, Milaan / Italië Fotograaf: Sebastian Mayer, Berlijn / Duitsland Internet: www.camper.com 07.01.2016 Hoe ziet

Nadere informatie

Gebouw van de Reichstag

Gebouw van de Reichstag Gebouw van de Reichstag Architect: Foster and Partners, Londen Lichtplanner: Claude Engle, Chevy Chase (CL) Fotograaf: Rudi Meisel, Berlijn; Anett Stuth, Berlijn Projectlocatie: Berlijn De verlichte koepel

Nadere informatie

Max-Ernst-Museum Comesstraße 42

Max-Ernst-Museum Comesstraße 42 Max-Ernst-Museum Architect: Architectencollectief Van den Valentyn Architectuur, smo Architectuur, Keulen Lichtplanner: Licht Kunst Licht, Bonn/Berlijn Fotograaf: Alexandra Lechner, Darmstadt Plaats: Brühl

Nadere informatie

Het natuurlijke licht van de LED: Kempinski hotel Berchtesgaden

Het natuurlijke licht van de LED: Kempinski hotel Berchtesgaden Reportage Het natuurlijke licht van de LED: Kempinski hotel Berchtesgaden Project: Restaurant Johann Grill/Kempinski hotel Berchtesgaden, Beierse Alpen, Duitsland Architectuur: sporer plus Gesellschaft

Nadere informatie

Fondazione Prada. Reportage

Fondazione Prada. Reportage Reportage Fondazione Prada Project: Fondazione Prada, Milaan Oplevering: 2015 Architectuur: OMA/Rotterdam (Rem Koolhaas, Chris van Duijn) Projectleiding: Federico Pompignoli (OMA) Lichtplanning: Ducks

Nadere informatie

ETAP Lichtpaviljoen E EN INDRUKWEKKENDE BELEVING VAN LICHT

ETAP Lichtpaviljoen E EN INDRUKWEKKENDE BELEVING VAN LICHT ETAP Lichtpaviljoen E EN INDRUKWEKKENDE BELEVING VAN LICHT Een unieke visie in verlichting 50 jaar ervaring ETAP heeft sinds haar oprichting in 1949 een solide plaats veroverd op de Europese verlichtingsmarkt.

Nadere informatie

Verbouwing van een herenhuis in Amsterdam-Zuid

Verbouwing van een herenhuis in Amsterdam-Zuid Verbouwing van een herenhuis in Amsterdam-Zuid Foeliestraat 16 1011 TM Amsterdam Tel +31 (0)20 4230303 Fax +31 (0)20 4230404 E-mail info@morikokira.nl Internet www.morikokira.nl Verbouwing herenhuis in

Nadere informatie

Juridische aspecten outsourcing onder architectuur 25 september 2012. Polo van der Putt Partner Vondst Advocaten

Juridische aspecten outsourcing onder architectuur 25 september 2012. Polo van der Putt Partner Vondst Advocaten Juridische aspecten outsourcing onder architectuur 25 september 2012 Polo van der Putt Partner Vondst Advocaten Wat zegt de wet? Architectuurdiensten = dienstverlening als bedoeld in art. 400 e.v. van

Nadere informatie

Taak Architectuurtypologie

Taak Architectuurtypologie Hogeschool Gent Voskenslaan 38 9000 Gent Taak Architectuurtypologie Bjärne Collyns 2015-2016 1LAMA 30/11/2015 1. Het gebouw Locatie: Gent Graaf van Vlaanderenplein 30 Bouwjaar: 1852 Type: herenhuis Perceelgrote:

Nadere informatie

LIGHT FIELDS evolution: LED-armatuurserie voor hoogwaardige verlichtingsprojecten

LIGHT FIELDS evolution: LED-armatuurserie voor hoogwaardige verlichtingsprojecten Persbericht LIGHT FIELDS evolution: LED-armatuurserie voor hoogwaardige verlichtingsprojecten LED-armatuurserie met perfecte lichtkwaliteit voor kantoren Voor moderne kantooromgevingen met zeer uiteenlopende

Nadere informatie

Visuele kwaliteit Objecten verlichten

Visuele kwaliteit Objecten verlichten Dresdner Zwinger Visuele kwaliteit Objecten verlichten De SUPERSYSTEM LED spots overtuigen met kleine afmetingen en een gering energieverbruik maar vooral met hun uitstekende lichtkwaliteit. De uitstekende

Nadere informatie

Zicht vanuit het park. Situatie Harnaschpolder. BNA Beste Gebouw van

Zicht vanuit het park. Situatie Harnaschpolder. BNA Beste Gebouw van Inzending STADSARCHIEF DELFT PROGRAMMA: Archiefbewaarplaatsen, publieke studiezaal, kantoren en werkruimten ADRES: Harnaschpolder Delft, NL OPDRACHTGEVER: Gemeente Delft AANNEMER: Aannemingsmaatschappij

Nadere informatie

S C.F.

S C.F. Ref. 3413 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Assisi Fantastisch mooi pand te koop in Assisi BESCHRIJVING

Nadere informatie

SO EASY ramen. Eenvoudig. Prachtig. Perfect

SO EASY ramen. Eenvoudig. Prachtig. Perfect SO EASY ramen Eenvoudig Prachtig Perfect UNIEKE ESTHETISCHE BELEVING We zijn er trots op dat ons aanbod nu 5 helemaal nieuwe en revolutionaire SO EASY systemen omvat. 2 SETH AMON CHEPRI MUT HAPI Uiterlijk

Nadere informatie

Dr. Oetker Wereld. Architect: Ackermann & Raff, Tübingen Fotograaf: Frieder Blickle, Hamburg Projectlocatie: Bielefeld

Dr. Oetker Wereld. Architect: Ackermann & Raff, Tübingen Fotograaf: Frieder Blickle, Hamburg Projectlocatie: Bielefeld Dr. Oetker Wereld Architect: Ackermann & Raff, Tübingen Fotograaf: Frieder Blickle, Hamburg Projectlocatie: Bielefeld Dr. Oetker - een groot merk uit Duitsland met een krachtige, internationale uitstraling.

Nadere informatie

Een Egyptische collectie in Leiden

Een Egyptische collectie in Leiden Een Egyptische collectie in Leiden Naam: Klas:.. Het Rijksmuseum van Oudheden, de naam zegt het al, toont voorwerpen uit oude tijden. De collectie bestaat uit objecten van beschavingen die vandaag de dag

Nadere informatie

JURYRAPPORT PRIJSVRAAG WATERLINIECENTRUM NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE FORT VECHTEN

JURYRAPPORT PRIJSVRAAG WATERLINIECENTRUM NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE FORT VECHTEN JURYRAPPORT PRIJSVRAAG WATERLINIECENTRUM NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE FORT VECHTEN Opdrachtgever: Provincie Utrecht Oktober 2011 2 Aanle id ing: Voor het ontwerp van het nieuw te bouwen Waterliniecentrum

Nadere informatie

De ARC14 Architectuurprijs

De ARC14 Architectuurprijs De ARC14 Architectuurprijs inzending bunkerq v.o.f. Utrecht, augustus 2014 bunkerq v.o.f. bureau voor erfgoedontwikkeling, restauratie en architectuur project: opdrachtgever: werkzaamheden bunkerq: hoofdaannemer:

Nadere informatie

Definities. Welke landschappen men kan onderscheiden. Hoe architectuur is gedefinieerd. Het verschil tussen een registrerende en creatieve benadering.

Definities. Welke landschappen men kan onderscheiden. Hoe architectuur is gedefinieerd. Het verschil tussen een registrerende en creatieve benadering. Definities Essentiële vaardigheden Welke landschappen men kan onderscheiden. Hoe architectuur is gedefinieerd. Het verschil tussen een registrerende en creatieve benadering. Focus op Fotografie: Landschap

Nadere informatie

S C.F.

S C.F. Ref. 3135 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Milaan Prachtig appartement te koop in het hart van

Nadere informatie

Architectuur. Film op YouTube bekijken. Lichtconcept

Architectuur. Film op YouTube bekijken. Lichtconcept Louvre Lens Architect: SANAA, Tokio. Tentoonstellingsontwerp: Studio Adrien Gardère. Coconcept, landschapsarchitectuur: mosbach paysagistes. Lichtplanner: Arup, Londen Fotograaf: Iwan Baan Plaats: Lens

Nadere informatie

Pareda LED Pareda LED. De perfecte mate van terughoudendheid. Universeel: Klassiek: Probleemloos: Praktisch:

Pareda LED Pareda LED. De perfecte mate van terughoudendheid. Universeel: Klassiek: Probleemloos: Praktisch: Pareda LED Pareda LED Pareda LED. De perfecte mate van terughoudendheid. Een klassieke, tijdloze vormentaal en de mogelijkheid tot vlakke inbouw zijn de troeven die de wandinbouwarmatuur Pareda LED te

Nadere informatie

Richt uw huis in met licht

Richt uw huis in met licht PHILIPS InStyle Hanglamp Matrix chroom Led Richt uw huis in met licht Beleef de onbewuste elegantie van deze smaakvolle hanglamp. Het zwarte glas en de afwerking in chroom brengen een vleugje luxe in elke

Nadere informatie

P4Product Informatie Bureau LED armatuur PARA.MI

P4Product Informatie Bureau LED armatuur PARA.MI Vele opties en maar één armatuur 1 Het kantoor wordt tegenwoordig gekenmerkt door flexibiliteit, mobiliteit en nieuwe technologieën van vandaag. Adequate lichtconcepten moeten daarbij oplossingen voor

Nadere informatie

MAK DESIGN LABORATO- RIUM

MAK DESIGN LABORATO- RIUM MAK DESIGN LABORATO- RIUM Vooraf In de voormalige "studiecollectie" van het Museum voor Toegepaste Kunst (MAK) deden noch het expositieconcept, noch de ruimtes recht aan de grote verscheidenheid aan expositiestukken.

Nadere informatie

EXCHANGE C By LummusLED Industrial lighting Licht Erlebnis LummusLED Fixum X14 Ontwikkeld door specialisten, gemaakt om van te houden Licht Erlebnis

EXCHANGE C By LummusLED Industrial lighting Licht Erlebnis LummusLED Fixum X14 Ontwikkeld door specialisten, gemaakt om van te houden Licht Erlebnis EXCHANGE By LummusLED C LummusLED Fixum X14 Industrial lighting Ontwikkeld door specialisten, gemaakt om van te houden LummusLED Fixum Series LummusLED Fixum X14 is een LED geïntegreerd armatuur. De IP66

Nadere informatie

Beleidsregel selectiecriteria gemeentelijke monumenten Gemeente Etten-Leur

Beleidsregel selectiecriteria gemeentelijke monumenten Gemeente Etten-Leur Beleidsregel selectiecriteria gemeentelijke monumenten Gemeente Etten-Leur Het college van burgemeester en wethouders van de Gemeente Etten-Leur; gelet op de Erfgoedverordening Etten-Leur; gelet op de

Nadere informatie

NBN-EN : Werkplekverlichting binnen

NBN-EN : Werkplekverlichting binnen NBN-EN 12464-1: Werkplekverlichting binnen In 2011 is er een aanpassing gebeurd aan de Europese norm, NBN-EN 12464-1 Licht en verlichting - Werkplekverlichting - Deel 1: Werkplekken binnen. Het is een

Nadere informatie

P4Product Informatie LED-loepverlichting

P4Product Informatie LED-loepverlichting (ook in ESD uitvoering) Een baanbrekende combinatie van efficiëntie, beweeglijkheid en zichtkwaliteit. De nieuwe valt op het eerste gezicht op door haar beperkte en moderne design. Echter, in het bijzonder

Nadere informatie

De Eerste Ingenieur. Image not found or type unknown. Image not found or type unknown

De Eerste Ingenieur. Image not found or type unknown. Image not found or type unknown De Eerste Ingenieur. Vanaf de 9e eeuw verschenen er in Europa plotseling grote kathedralen. Deze grote godshuizen of basilieken werden in eerste instantie in de romaanse bouwstijl opgetrokken en pas naderhand

Nadere informatie

zumtobel.com/industriallighting

zumtobel.com/industriallighting APAG Parkeergarage Vriendelijk licht, betrouwbaar en efficiënt: LED-technologie en aanwezigheidssensoren vervullen de wensen van autobestuurders én uitbaters. Meer licht voor de klant, minder stroom voor

Nadere informatie

Lightgap Plafondinbouwarmaturen

Lightgap Plafondinbouwarmaturen Lightgap Plafondinbouwarmaturen Wandstructuren plastisch ensceneren Strijklichtwallwashers voor het benadrukken van texturen van wanden Lightgap accentueert de haptische indruk van architectuurmaterialen:

Nadere informatie

WIJ WENSEN U FIJNE FEESTDAGEN EN EEN JAAR VOL SCHOONHEID! Marina Laméris Roel van Norel

WIJ WENSEN U FIJNE FEESTDAGEN EN EEN JAAR VOL SCHOONHEID! Marina Laméris Roel van Norel WIJ WENSEN U FIJNE FEESTDAGEN EN EEN JAAR VOL SCHOONHEID! Marina Laméris Roel van Norel Beste relatie, Traditiegetrouw ontvangt u van ons een eindejaarsgroet waarin we het een en ander vertellen over het

Nadere informatie

BONDSMENTOREN ACTIVEREN!

BONDSMENTOREN ACTIVEREN! BONDSMENTOREN ACTIVEREN! WAT KAN EEN MENTOR TOEVOEGEN AAN EEN CLUB DOOR PETER VAN TUIJL Aan de orde komt Waarom een mentor Wie is de mentor Welke organisatie hanteert de mentor Mogelijke werkwijze Voorbeelden

Nadere informatie

BETER ZIEN. LED-VERLICHTING IN DE INDUSTRIEHAL.

BETER ZIEN. LED-VERLICHTING IN DE INDUSTRIEHAL. BETER ZIEN. LED-VERLICHTING IN DE INDUSTRIEHAL. TAUREO EEN OVERSTAP DIE DE MOEITE WAARD IS. Als u het verlichtingssysteem in uw productiehallen, logistieke centra of magazijnen wilt vervangen, is het LEDlichtlijnsysteem

Nadere informatie

Samen werken aan restauratiekwaliteit

Samen werken aan restauratiekwaliteit Samen werken aan restauratiekwaliteit In de Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg (ERM) stellen opdrachtgevers, opdrachtnemers en overheden kwaliteitsrichtlijnen op voor het restaureren

Nadere informatie

Materiaal met traditie. Opnieuw geïnterpreteerd.

Materiaal met traditie. Opnieuw geïnterpreteerd. ALBRECHT JUNG GMBH & CO. KG Volmestraße 1 58579 Schalksmühle Germany Voorzien van het kwaliteitskeurmerk Made in Germany van TÜV NORD. Tel. +49 2355 806-553 Fax +49 2355 806-254 mail.vka@jung.de www.jung.de

Nadere informatie

M3H Werkwijzer Het bouwen

M3H Werkwijzer Het bouwen M3H Werkwijzer Het bouwen 1/7 Het bouwen M3H ontwerpt en bouwt al zeventien jaar in opdracht van woningcorporaties, ontwikkelende partijen en particulieren. M3H ontwerpt en begeleidt het gehele ontwerp-

Nadere informatie

Kleurstelling voor veeleisende architectuur. Innovatief Kleurstabiel Krasvast Onderhoudsarm Duurzaam

Kleurstelling voor veeleisende architectuur. Innovatief Kleurstabiel Krasvast Onderhoudsarm Duurzaam Kleurstelling voor veeleisende architectuur Innovatief Kleurstabiel Krasvast Onderhoudsarm Duurzaam acrylcolor Flexibiliteit en gekleurde kunststof kozijnen Gekleurde kozijnprofielen benadrukken het gevelaanzicht.

Nadere informatie

Romeinen. Bouwkunst. Beeldhouwkunst. Schilderkunst

Romeinen. Bouwkunst. Beeldhouwkunst. Schilderkunst Romeinen Romeinen Bouwkunst Beeldhouwkunst Schilderkunst Tijdlijn 750 0 500 Het Romeinse rijk De Romeinen hadden hun opkomst, bloei en ondergang tussen de jaren 750 v. Chr. en 500 n. Chr. Het Romeinse

Nadere informatie

Jan des Bouvrie Academie, interior design & styling - hbo bachelor

Jan des Bouvrie Academie, interior design & styling - hbo bachelor Jan des Bouvrie Academie, interior design & styling - hbo bachelor De opleiding interior design & Styling - hbo bachelor Mensen zien hun omgeving steeds meer als een verlengstuk van hun persoonlijkheid.

Nadere informatie

relatiegeschenk gemeente deventer

relatiegeschenk gemeente deventer 1 relatiegeschenk gemeente deventer Het ontvangen van het relatiegeschenk van de Gemeente Deventer is meer dan het krijgen van een kleine attentie; het relatiegeschenk beoogt een werkelijk cadeau te zijn,

Nadere informatie

Materiaal met traditie. Opnieuw geïnterpreteerd.

Materiaal met traditie. Opnieuw geïnterpreteerd. ALBRECHT JUNG GMBH & CO. KG Volmestraße 1 58579 Schalksmühle Germany Voorzien van het kwaliteitskeurmerk Made in Germany van TÜV NORD. Tel. +49 2355 806-553 Fax +49 2355 806-254 mail.vka@jung.de www.jung.de

Nadere informatie

Grouwweg 13 te Niebert

Grouwweg 13 te Niebert Grouwweg 13 te Niebert Grouwweg 13 te Niebert Houdt u van exclusieve architectuur en wilt u tot rust komen en volop genieten van het landleven (nabij de bruisende stad Groningen)? Genieten van het landleven

Nadere informatie

PLANTENBAKKEN DIE DESIGN EN PLANTEN MET ELKAAR VERBINDEN.

PLANTENBAKKEN DIE DESIGN EN PLANTEN MET ELKAAR VERBINDEN. PLANTENBAKKEN DIE DESIGN EN PLANTEN MET ELKAAR VERBINDEN. In vierkant, rond of als vuurschaal: de Metallico plantenbakken creëren unieke mogelijkheden voor de beplanting van uw tuin of buitenplaats. Metallico

Nadere informatie

Gymnasium. Op het Hondsrug College. Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst!

Gymnasium. Op het Hondsrug College. Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst! Gymnasium Op het Hondsrug College Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst! Gymnasium Hondsrug Het Gymnasium Hondsrug is een afdeling van het Hondsrug College. Het is onderdeel van het vwo,

Nadere informatie

Energieefficiënte gebouwgevel van Schüco Schüco aluminium-systemen

Energieefficiënte gebouwgevel van Schüco Schüco aluminium-systemen Energieefficiënte gebouwgevel van Schüco Schüco aluminium-systemen Seite 1 LightSkin Seite 2 Vliesgevelverlichting Motivatie Architectonisch Emotioneel Communicatief De architectuur word belicht, zonder

Nadere informatie

S C.F.

S C.F. Ref. 1689 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Verona Buitengewone Venetiaanse villa te koop in Verona

Nadere informatie

De kunst om beschermend te verlichten

De kunst om beschermend te verlichten Persbericht Dornbirn, augustus 2011 De kunst om beschermend te verlichten Spotserie Arcos van Zumtobel geeft weer glans aan het Albertinum B1 I I De als monument beschermde Klingerzaal van het Albertinum

Nadere informatie

De weelderigheid van het Oosten, in sfeervol geënsceneerde scènes: Schuhbecks verfijnde specerijenwereld, München

De weelderigheid van het Oosten, in sfeervol geënsceneerde scènes: Schuhbecks verfijnde specerijenwereld, München De weelderigheid van het Oosten, in sfeervol geënsceneerde scènes: Schuhbecks verfijnde specerijenwereld, München Lichtplanning: a.g Licht, Bonn/Duitsland Fotografie: Dirk Vogel, Dortmund/Duitsland Plaats:

Nadere informatie

: AKU-fontein : Arnhem : Arnhem. : Gele Rijdersplein to 41 :

: AKU-fontein : Arnhem : Arnhem. : Gele Rijdersplein to 41 : BESLUITMOTIVERING - maakt deel uit van het besluit betreffende naam gemeente plaats straat en huisnummer nummer : Fontein inclusief bassin, kunstwerk en de bijbehorende pleininrichting : AKU-fontein :

Nadere informatie

Florale art nouveau in de funeraire kunst

Florale art nouveau in de funeraire kunst Florale art nouveau in de funeraire kunst de Begraafplaats van Brussel België is wereldvermaard voor de art nouveau, maar de band met begraafplaatsen ligt niet voor de hand wellicht vanuit de verkeerde

Nadere informatie

Blik op beton EEN WONING IN BOUSVAL, BETON OP MAAT

Blik op beton EEN WONING IN BOUSVAL, BETON OP MAAT Blik op beton EEN WONING IN BOUSVAL, BETON OP MAAT Deze creatie van Mario Garzaniti is een ode aan beton en getuigt van geduld en liefde voor vakmanschap. De architect was ook goed omringd: de aannemer

Nadere informatie

De betekenis van het Gymnasium voor de leerlingen op onze school. Wat houdt het Gymnasium voor leerlingen in?

De betekenis van het Gymnasium voor de leerlingen op onze school. Wat houdt het Gymnasium voor leerlingen in? De betekenis van het Gymnasium voor de leerlingen op onze school Wat houdt het Gymnasium voor leerlingen in? In de brugklas volgen de leerlingen van de vwo- en tvwo brugklassen lessen klassieke cultuur

Nadere informatie

Richt uw huis in met licht

Richt uw huis in met licht PHILIPS InStyle Wandlamp Matrix aluminium Led Richt uw huis in met licht Beleef de onbewuste elegantie van deze smaakvolle wandlamp. Het zwarte glas en de afwerking in mat chroom brengen een vleugje luxe

Nadere informatie

Zumtobel op de Biënnale Architettura 2014

Zumtobel op de Biënnale Architettura 2014 Persbericht Zumtobel op de Biënnale Architettura 2014 Innovatieve projectspecifieke lichtoplossingen voor twee centrale bijdragen Dornbirn, 6 juni 2014 Op 07 juni 2014 opent onder leiding van Rem Koolhaas

Nadere informatie

CKV IN Istanbul IIstanbul

CKV IN Istanbul IIstanbul CKV IN Istanbul IIstanbul 0 1 CKV Benodigdheden deze week: Pen Potlood Gum Puntenslijper Fotocamera/telefoon DIT WERKBOEK Werkboek Dit werkboek vul je met de hand in wanneer je in Istanbul bent, hierdoor

Nadere informatie

1: Definities 1 Introductie 2 Landschap 3 Architectuur 7 Samenvatting 9

1: Definities 1 Introductie 2 Landschap 3 Architectuur 7 Samenvatting 9 Inhoud 1: Definities 1 Introductie 2 Landschap 3 Architectuur 7 Samenvatting 9 2: Techniek 11 Introductie 12 Camera 12 Lenzen 13 Accessoires 27 Instellingen 38 RAW/JPEG 45 srgb/adobergb 45 Beeldschermkalibratie

Nadere informatie

Adembenemende schittering

Adembenemende schittering LEDlamps DiamondSpark Adembenemende schittering MASTER LEDcandles en MASTER LEDlusters Inclusief de nieuwe DimTone reeks Wereldwijd leider in LED verlichting Met geavanceerde LED technologie en meer dan

Nadere informatie

De verticale verlichting van displays aan wanden genereert de open indruk van de ruimte.

De verticale verlichting van displays aan wanden genereert de open indruk van de ruimte. Diesel Architect: Afdeling Interior design Diesel Lichtplanner: ERCO Italië Fotograaf: David Levenson, Thomas Mayer Plaats: Londen, Groot-Brittannië; Treviso, Italië; Düsseldorf, Duitsland Het creatieve,

Nadere informatie

Restauratie voor monument de Kleine Sikkel in de Nederpolder

Restauratie voor monument de Kleine Sikkel in de Nederpolder Restauratie voor monument de Kleine Sikkel in de Nederpolder Het monument de Kleine Sikkel in de Nederpolder is volledig uitgeleefd en toe aan een dringende totaalrenovatie. Met respect voor de historische

Nadere informatie

Flare. Comfort en rendement met leds

Flare. Comfort en rendement met leds Flare Comfort en rendement met leds Flare Downlights en spots met ledtechnologie Flare, een uniek designconcept Mun* product design Flare is een compleet gamma van ronde downlights en spots. Zij verzekeren

Nadere informatie

Voorlichtingsavond 9 maart 2015. TTO Gymnasium Gymnasium +

Voorlichtingsavond 9 maart 2015. TTO Gymnasium Gymnasium + Voorlichtingsavond 9 maart 2015 TTO Gymnasium Gymnasium + Welcome Voor wie is tto? Hou je van reizen? Vind je samenwerken leuk? Je wilt goed Engels leren. Hou je van uitdagingen? Brugklas naar Engeland

Nadere informatie

Jubileum 2012: Dorpse uitstraling met duurzaam licht. Inzending namens buurtvereniging de Molenbuurt, Borkel & Schaft. Molenbuurt

Jubileum 2012: Dorpse uitstraling met duurzaam licht. Inzending namens buurtvereniging de Molenbuurt, Borkel & Schaft. Molenbuurt Jubileum 2012: Dorpse uitstraling met duurzaam licht Inzending namens buurtvereniging de Molenbuurt, Borkel & Schaft Molenbuurt Inleiding Borkel en Schaft is een dorp met een echt 'dorps' karakter. Een

Nadere informatie

kiosken www.mmcite.com

kiosken www.mmcite.com kiosken mmcité Stad Stedelijke openbare ruimtes zijn fascinerend. Hier ontmoeten mensen hun geschiedenis. Wij zijn verheugd dat ons design op zoiets interessants en belangrijks als stedelijke gebieden

Nadere informatie

Onroerende kleursignalen geeft een overzicht van panden welke op een unieke en kunstzinnig wijze zijn uitgelicht.

Onroerende kleursignalen geeft een overzicht van panden welke op een unieke en kunstzinnig wijze zijn uitgelicht. VOORWOORD Geachte Fotoliefhebber, Onroerende kleursignalen geeft een overzicht van panden welke op een unieke en kunstzinnig wijze zijn uitgelicht. Gebouwen kunnen bij daglicht heel mooi zijn, maar in

Nadere informatie

Visuele kwaliteit en conserveringsaspecten Veilig ensceneren:

Visuele kwaliteit en conserveringsaspecten Veilig ensceneren: Museo del Duomo Visuele kwaliteit en conserveringsaspecten Veilig ensceneren: Zacht geaccentueerd licht onderstreept de plasticiteit van de diverse sculpturen. Een verlichting die harde schaduwen oplost,

Nadere informatie

Community Licht voor openbare gebouwen. Planningsprincipes en vormgeving

Community Licht voor openbare gebouwen. Planningsprincipes en vormgeving E Community Licht voor openbare gebouwen Planningsprincipes en vormgeving Editorial Identiteit geven waarden vertegenwoordigen gemeenschappelijke plaatsen creëren Wat bindt onze samenleving, laat deze

Nadere informatie

Water Entertainment. Creëer met water water helemaal opnieuw beleven. OASE Passie voor water.

Water Entertainment. Creëer met water water helemaal opnieuw beleven. OASE Passie voor water. Water Entertainment Creëer met water water helemaal opnieuw beleven. OASE Passie voor water. Water Entertainment Fascinerende ogenblikken voor tuin en terras. Dansend water in perfecte symbiose met licht

Nadere informatie

Romeinen. Bouwkunst. Beeldhouwkunst. Schilderkunst

Romeinen. Bouwkunst. Beeldhouwkunst. Schilderkunst Romeinen Romeinen Bouwkunst Beeldhouwkunst Schilderkunst Tijdlijn 750 0 500 Het Romeinse rijk De Romeinen hadden hun opkomst, bloei en ondergang tussen de jaren 750 v. Chr. en 500 n. Chr. Het Romeinse

Nadere informatie

COLLECTIEVE INTELLIGENTIE LICHT DAT ALTIJD EEN STAPJE VOOR LOOPT

COLLECTIEVE INTELLIGENTIE LICHT DAT ALTIJD EEN STAPJE VOOR LOOPT LICHT DAT ALTIJD EEN STAPJE VOOR LOOPT 2 LICHT DAT ALTIJD EEN STAPJE VOOR LOOPT Meer energie-efficiëntie en lichtcomfort door collectieve intelligentie Goed licht, zoals wij het zien, doet veel meer dan

Nadere informatie

De gereserveerde 15 miljoen euro voor Maastricht Culturele Hoofdstad wordt over de hele provincie ingezet voor culturele doeleinden.

De gereserveerde 15 miljoen euro voor Maastricht Culturele Hoofdstad wordt over de hele provincie ingezet voor culturele doeleinden. Limburg heeft een uniek en veelzijdig cultuuraanbod. Dit komt tot uitdrukking in een enorme verscheidenheid met talloze monumenten, cultureel erfgoed, musea, culturele organisaties, evenementen en een

Nadere informatie

INTERIEUR. Grandeur van toen, comfort van nu TEKST: ANNEMIE WILLEMSE - FOTOGRAFIE: CLAUDE SMEKENS 69

INTERIEUR. Grandeur van toen, comfort van nu TEKST: ANNEMIE WILLEMSE - FOTOGRAFIE: CLAUDE SMEKENS 69 INTERIEUR Grandeur van toen, comfort van nu TEKST: ANNEMIE WILLEMSE - FOTOGRAFIE: CLAUDE SMEKENS 69 Je kunt het huis van je dromen vinden en meer dan genoeg ideeën hebben om dat huis te herstellen in de

Nadere informatie

S C.F.

S C.F. Ref. 0635 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Milaan INDRUKWEKKEND KASTEEL BIJ MILAAN TE KOOP BESCHRIJVING

Nadere informatie

PULSE VTL BIODYNAMISCH LICHT VOOR HET MODERNE KANTOOR

PULSE VTL BIODYNAMISCH LICHT VOOR HET MODERNE KANTOOR PULSE VTL BIODYNAMISCH LICHT VOOR HET MODERNE KANTOOR 2 PULSE VTL 3 V I S U E E L E M O T I O N E E L LICHT B I O I S C H L O G De dimensies van licht: licht stelt ons in staat om onze omgeving waar te

Nadere informatie