Parochieblad voor Losser en Glane

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Parochieblad voor Losser en Glane"

Transcriptie

1 Parochieblad voor Losser en Glane Uitgave van de locaties: H. Maria Geboorte en St. Martinus van de parochie Maria Vlucht Van Hemelvaart naar Pinksteren April/mei e jaargang nummer 2

2 t Klöpke Parochieblad voor Losser en Glane April/mei e jaargang nummer 2 Pagina 3 Pagina 4 Pagina 5 Pagina 6 Pagina 7 Pagina 8 Pagina 9 Pagina 10 Pagina 11 Pagina 12 Pagina 15 Pagina 16 Pagina 17 Pagina 18 Pagina 19 Pagina 21 Pagina 22 Pagina 23 Pagina 24 Inhoudsopgave Woord van de pastor: De ontknoping Samengaan twee geloofsgemeenschappen Creatief meedenken gevraagd Hoorzitting St. Martinus Opbrengst Vastenactie Bedevaart Polen en bedevaart Lourdes St. Patrickreis Ierland Naar Rome met pastor Kuipers Paasmorgen op de Oase JP Geslaagde eierverkoop JP Opbrengst eierverkoop Liturgievieringen in Maria Vlucht Zieken-/ouderendag H. Maria Geboorte JP Pubquiz JP Naar kamp Westerbork Pastorale wenken Nachtwandeling Contactgroep Alleenstaanden Kroniek H. Maria Geboorte Kroniek St. Martinus Adressen Colofon Gedicht adres voor inzenden van kopij: klopkelosser@gmail.com Wilt u kopij voor het volgende nummer dat op 8 juni as. verschijnt, uiterlijk 23 mei inleveren/inzenden!!

3 Pastorpraat De Ontknoping et lijkt op de clou van een spannende detective. Je bent benieuwd wie de dader is, en hoe het recht toch nog zegeviert. De H ontknoping, waar we hier op doelen, gaat echter over de Goede Week en de Paastijd, die hier direct op volgt. Zelf vind ik deze week altijd een spannende week. Immers, na veertig dagen van voorbereiding werken we toe naar hèt hoogtepunt van deze week. Na de dramatiek van lijden en sterven volgt de opstanding van Christus als de apotheose van alle gebeurtenissen, die elkaar in snel tempo opvolgen. Het bijzondere van dit sluitstuk van deze week is, dat het geen einde is, maar een nieuw begin. Het graf is leeg, de dood is overwonnen en het nieuwe leven ligt voor ons. Eigenlijk gaat het verhaal dus verder. De volgende hoofdstukken spelen zich af in de Paastijd. De leerlingen en ook anderen hebben verrassende ontmoetingen met de Verrezen Heer. Ook Zijn Hemelvaart is nog geen afsluiting. Want met Pinksteren ontvangen de eerste gelovigen de gave van de Geest. Het is de geboorte van de Kerk. Tot op de dag van vandaag zet zij het heilswerk van de Heer voort. Op grond van ons doopsel en ons vormsel worden wij zelf in kracht gezet om te getuigen van Gods liefde. De ontknoping zal pas volgen als de bazuinen klinken, bij Christus wederkomst. Wordt vervolgd! Pastoor André Monninkhof Het was alsof er binnenshuis een hevige wind opstak. De wind bracht vlammen mee als vurige tongen, die zich verspreidden en vervolgens tot staan kwamen op de aanwezigen. Dezen konden, gekroond met vuur, ineens vloeiend verschillende vreemde talen spreken. De heilige Geest, de Trooster, was gekomen, zoals Jezus had beloofd, maar indrukwekkender dan ze zich ooit hadden kunnen voorstellen.

4 J a a r g a n g 1, n u m m e r 3 H e t s a m e n g a a n va n t w e e k at h o l i e k e g e l o o f s g e m e e n s c h a p p e n i n L o s s e r raag willen we u op de hoogte houden van de actuele stand van G zaken in het proces tot samengaan van twee katholieke geloofsgemeenschappen in Losser. Stap 4: in gesprek met elkaar De afgelopen tijd zijn er veel gesprekken geweest waarin vrijwilligers van de beide geloofsgemeenschappen elkaar ontmoet hebben. Op 22 februari zijn de contactpersonen van de verschillende werk- De toekomst tegemoet groepen weer bij elkaar geweest om de eerste ervaringen van die ontmoetingen met elkaar te delen. Ook een delegatie van het parochiebestuur is hierbij aanwezig geweest. Soms is het wennen, soms blijkt dat er veel overeenkomsten zijn. De komende tijd zal dat groeiproces voor de groepen steeds concreter gaan worden. De werkgroep toekomst Martinus ziet dat naast het samenbrengen van verschillende werkgroepen nog veel andere acties ondernomen worden. Dit ligt op verschillende fronten. Soms zijn het bestuurlijke stappen die nog gebeuren moeten, maar ook veel praktische zaken die met de kerksluiting te maken hebben. Vanuit het pastoresteam is er veel aandacht voor het proces. Elk lichtpuntje dat we elkaar bezorgen is een stap om SAMEN op weg te gaan naar één geloofsgemeenschap. Onderweg zijn: Wil ik dit wel, wat wordt mijn weg? Soms vallend, soms opstaand. Wind mee en wind tegen. Op weg naar mijn nieuwe thuis. Wil jij mijn metgezel zijn? Ook onze werkgroep is zoekende: welke wegen zijn er te bewandelen om er voor te zorgen dat de mensen van de Martinus zich thuis voelen in de nieuwe geloofsgemeenschap. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor de mensen van de Maria Geboorte. Belangrijk voor de Martinusgeloofsgemeenschap is ondermeer hoe zij de herberg van ontmoeting terug zien in de nieuwe geloofsgemeenschap van Losser. We zijn samen op weg, veel stappen in het samengaan moeten de komende tijd nog gezet worden. Wij houden u op de hoogte!.

5 Voor uw agenda: 30 september - 2 oktober:2016 Weekend van het 50 jarig jubileum Martinuskerk 13 november 2016 Martinusfeest voor alle vrijwilligers 20 november 2016 Dag van de kerksluiting Martinuskerk 27 november 2016 Eerste viering nieuwe geloofsgemeenschap Losser in de H.Mariageboortekerk. Werkgroep toekomst Martinusgeloofsgemeenschapmeenschap Creatief meedenken gevraagd!! oals iedereen weet zullen de geloofsgemeenschappen H. Maria Z Geboorte en St. Martinus na 20 november dit jaar verder gaan als één nieuwe katholieke geloofsgemeenschap voor Losser. Aan het samengaan op velerlei gebied wordt hard gewerkt door de verschillende werkgroepen; elkaar leren kennen, werkwijzen uitwisselen en afspraken maken hoe het verder moet gaan. En dat gaat heel goed! Echter: de nieuwe geloofsgemeenschap heeft nog geen naam. En bij een nieuwe start hoort een nieuwe naam!! Daarbij roepen we uw hulp in: graag ontvangen wij van u suggesties over hoe u vindt wat de nieuwe naam zou kunnen zijn. Voor alle duidelijkheid: de naam van het kerkgebouw blijft H. Maria Geboortekerk. Uw inzending zien we graag tegemoet voor 24 mei as. U kunt de antwoordstrook (zie pagina 6) inleveren bij het Centraal Secretariaat van Maria Vlucht, Gronausestraat 4. Een mailtje sturen mag uiteraard ook: secretariaat@mariavlucht.nl Wel graag uw naam en telefoonnummer vermelden. Alle inzendingen zullen worden beoordeeld door een deskundig panel, samengesteld uit vertegenwoordigers van de locatieraden, het parochiebestuur en het pastoresteam. Het is geen prijsvraag; er zijn geen prijzen aan verbonden. Misschien eeuwige roem in Losser voor de winnaar..! Wij wensen u veel plezier met brainstormen. (zie ook pagina 6)

6 Mijn suggestie voor de naam van de nieuwe geloofs- gemeenschap is:..... Mijn naam. Telefoonnummer Met dank alvast, Werkgroep Samengaan H. Maria Geboorte en St. Martinus Parochie Mariavlucht Gronausestraat CG Losser secretariaat@mariavlucht.nl Hoorzitting sluiting van en onttrekking aan de eredienst van de St. Martinuskerk te Losser. et bestuur van de parochie Maria Vlucht heeft het voornemen om H de St. Martinuskerk te Losser te sluiten voor katholieke erediensten en ander kerkelijk gebruik. Hieraan voorafgaand zal de bisschop toestemming moeten geven om de kerk aan de eredienst te onttrekken. Met betrekking tot de onttrekking aan de eredienst heeft het parochiebestuur een kerkrechtelijke procedure te doorlopen. Onderdeel daarvan is, dat de parochianen de gelegenheid krijgen om in een hoorzitting hun eventuele opmerkingen kenbaar te maken ten aanzien van de sluiting van hun kerk. Tijdens deze hoorzitting zal het parochiebestuur het voorgenomen besluit tot sluiting van de St. Martinuskerk te Losser nader toelichten en vervolgens de leden van geloofsgemeenschap St. Martinus de gelegenheid geven hun eventuele opmerkingen kenbaar te maken. Een hoorzitting is geen discussie- of inspraakavond, maar men kan zijn mening geven over de sluiting, terzake voorstellen doen etc. Deze zullen zorgvuldig vastgelegd worden en dan samen met het

7 verzoek van het parochiebestuur om de St. Martinuskerk te Losser aan de eredienst te onttrekken, naar de bisschop worden gestuurd. Op deze wijze kan de bisschop zich een goed beeld vormen en een gewogen besluit nemen. Hierbij nodigt het parochiebestuur de leden van geloofsgemeenschap St. Martinus, de leden van de locatieraad en pastoraatsgroep en alle kerkelijke vrijwilligers ter plaatse uit voor de hoorzitting op: donderdag 26 mei 2016 om uur; locatie: St. Martinuskerk te Losser. Bestuur parochie Maria Vlucht Opbrengst Vastenactie in Losser groot succes!!! D e opbrengst van de Vastenactie is dit jaar het geweldige bedrag van ruim ,-- euro. Hartelijk dank aan alle gulle gevers, collectanten en de kinderen en leerkrachten van de scholen. In de vastentijd is er in Losser door de MOV-groep veel aandacht besteed aan het project Oeganda voldoende voedsel voor families in Katakwi. Er werd door 100 collectanten gecollecteerd via de bekende vastenzakjes. Deze collectanten trotseerden ook dit jaar het soms gure weer om de vastenzakjes te brengen en op te halen. Dit resulteerde in het enorme bedrag van meer dan 8.000,-- euro. De leerkrachten van de katholieke basisscholen in Losser en Overdinkel leerden de kinderen hoe verschillend het leven in Oeganda is in vergelijking met Nederland. Via het materiaal van de Vastenactie konden de kinderen met filmpjes en digitale werkbladen met het project aan de slag en dat werd massaal gedaan. De vastenspaardoosjes werden dit keer prachtig geknutseld. De opbrengst van de scholen was meer dan 3.400,-- euro. In het weekend van 27 en 28 februari werden er in de kerken van Losser en Overdinkel voor 768,35 euro aan derde wereldartikelen verkocht. Dit zijn bedragen om trots op te zijn. De MOV groep zegt: Hartelijk dank. Ook dit jaar hebben we gezien: samen maken we er meer van!

8 Gaat u ook met het bisdom mee op bedevaart naar Polen? et Aartsbisdom Utrecht organiseert van 10 t/m 18 september as. H een bedevaart - per luxe touringcar - naar Polen, het land van de heilige paus Johannes Paulus II. Bedevaartprogramma Op de heenreis wordt een bezoek gebracht aan het graf van de H. Bonifatius in Fulda. In Polen bezoeken de pelgrims het heiligdom van de Goddelijke Barmhartigheid en in Krakau het nieuwe Johannes Paulus II-Heiligdom, de schitterende Maria-Hemelvaartkerk, alsmede het landschapspark Kalwaria. Daarnaast een bezoek aan het vernietigingskamp Auschwitz- Birkenau,aan Wadowice, de geboorteplaats van Johannes Paulus II, en aan het bedevaartsoord Czestochowa met de icoon van de Zwarte Madonna. De bedevaart wordt afgesloten met een bezoek aan Kevelaer. U verblijft tijdens deze bedevaart in een drie- of viersterrenhotel. Kosten De kosten van deze reis bedragen 849,-- per persoon, op basis van volpension en tweepersoonskamer. Nadere informatie dhr. Ben Lokate, , lokate@aartsbisdom.nl, of dhr. Arie Vreeswijk, , ahvreeswijk@caiway.nl Bedevaart naar Lourdes, september 2016 an 15 t/m 23 september 2016 gaan de drie parochies Maria V Vlucht, Jacobus de Meerdere (Enschede) en Franciscus van Asissië (Haaksbergen) in samenwerking met de Vereniging Nederlandse Bedevaarten (VNB), op bedevaart naar Lourdes per luxe touringcar met tussenstops in Lisieux en Nevers. Opstapplaatsen zijn Lonneker en Haaksbergen. Hebt u belangstelling, neem dan contact op met: Losser: Harrie klein Rot Glanerbrug: Dini Reinink Overdinkel: Miranda Benneker Lonneker: Annelies Severt Lourdeswerkgroep Maria Vlucht.

9 Sint Patrick-reis Ierland zomervakantie mdat het in deze tijd veel moeite kost om een O grote groep mensen bij elkaar te krijgen voor een eigen parochiereis, hebben Frank Beuger en ik ons aangemeld als vrijwilliger/reisleider voor Drietour. De reis naar Sicilië in de meivakantie zit inmiddels vol, maar u kunt nog wel mee naar Ierland! In de zomervakantie bezoeken we van 27 juli tot 6 augustus Ierland. Deze reis staat in het teken van Sint Patrick, de patroon van Ierland. Hoogtepunten zijn Downpatrick, Giant s Causeway en de Cliffs of Moher. We bezoeken zowel Dublin als Belfast. Er is nog plek. Meer informatie vindt u op: 11-daagse-reis.aspx of u neemt contact op met pastoraal werker Frank de Heus, Naar Rome met rector Patrick Kuipers D it jaar is door paus Franciscus uitgeroepen tot het Heilig Jaar van Barmhartigheid: een bijzonder jaar waarin de barmhartigheid van God voor mensen en voor mensen ten opzichte van elkaar centraal staat. Er worden vele initiatieven ontplooid in dit jaar, dichtbij en ver weg. Zo zal er in de laatste week van het Heilig Jaar (14-19 november) een bedevaart worden georganiseerd naar Rome, speciaal voor Nederlandse pelgrims. Op dit moment verwacht de reisorganisatie VNB dat er zo n 2000 Nederlanders in Rome bij elkaar zullen komen. Uniek is de zgn. Nederlandse Dag op dinsdag 15 november. We zullen dan samenkomen in de Sint Pieter en met elkaar de eucharistie vieren. We hopen dat paus Franciscus de uitnodiging aanneemt om hoofdcelebrant te zijn. Een ervaring die je niet mag missen! Natuurlijk zal ook het Aartsbisdom Utrecht zich daarbij aansluiten. En nu komt het kardinaal Eijk heeft mij (Patrick Kuipers dus, red.)gevraagd om de groep uit het Aartsbisdom te begeleiden. Dat zal ik met heel veel plezier doen. Daarom wil ik deze reis nu al vast onder de aandacht brengen. Het lijkt me geweldig om met een grote groep pelgrims uit het bisdom in Rome aanwezig te zijn.

10 Juist omdat ik de reis mag begeleiden, denk ik (enigszins onbescheiden) dat er bij parochianen in Glanerbrug (en de overige locaties van parochie Maria Vlucht) interesse zou kunnen bestaan om zich bij deze reis aan te sluiten. Ik heb in het verleden tenminste wel eens mensen horen zeggen: Als je weer eens naar Rome gaat, dan." Welnu, laat deze unieke gelegenheid niet aan u voorbijgaan en geef u op voor de bedevaart naar Rome in november. Meer info over deze unieke pelgrimsreis is te verkrijgen via: lokate@aartsbisdom.nl of via het het aartsbisdom of via info@vnb.nl en van de VNB. Patrick Kuipers pastor. Paasmorgen op de Oase aasmorgen, uur. Het is P nog donker, maar de eerste vogels laten zich horen. Over het met kaarsen verlichte pad komen mensen aangelopen. Mensen met verschillende achtergronden en nationaliteiten verzamelen zich op dit vroege uur op het terrein van de Oase om het feest van de opstanding te vieren. Pasen als feest van een nieuw begin, van licht dan is er toch geen mooier moment om dit te vieren dan bij de opkomende zon?! Vanuit de duisternis klinken teksten uit de bijbel. We lezen ook psalm 31: U heeft mijn voeten in de ruimte gesteld. Deze tekst gaat met ons mee als we met het licht van de nieuwe kaars naar voren lopen. Het is ook de tekst, die dit Oase-seizoen met ons mee zal gaan in het jaarthema Weite wirkt. De duisternis van de nacht wijkt langzaam komt de zon op. Nu mag voluit klinken U zij de glorie!. Voordat iedereen zich richting het ontbijt begeeft, wensen we elkaar nog goede en gezegende paasdagen. Dan vallen de eerste regendruppels. Maar wat maakt het nog uit: de Heer is waarlijk opgestaan! Hartelijke groet, Esther Scheer De oplettende lezer (m/v) zal het opgemerkt hebben. Parochieblad t Klöpke is bezig met de 25e jaargang!!!

11 Geslaagde eierverkoop-actie! De jongeren en de begeleiders van het jongerenpastoraat in de parochie Maria Vlucht zijn er in geslaagd om 600 doosjes eieren te verkopen voor het goede doel. Dit jaar stonden we met een eigen kraam op de boerenmarkt in Losser op zaterdag 26 maart. Het was prachtig weer, de sfeer was goed. Iedereen heeft hard gewerkt. In de voorverkoop waren al ruim 200 doosjes verkocht. Myrthe en Maureen zijn de top verkopers van de voorverkoop. Zij hebben hiermee een bioscoopbon verdiend. Ongeveer 400 doosjes zijn dus zaterdagmorgen- middag nog (vaak per stuk) verkocht. De verkopers, al dan niet verkleed als paashaas, hebben het heel goed gedaan! We zijn heel trots op deze groep jongeren en hun begeleiders. De opbrengst is ruim 500 euro. Hartelijk dank aan iedereen die bij ons heeft gekocht, of zo geld heeft gegeven. Dank ook aan André de Jong van JUMBO LOSSER, voor de inkoop en de goede prijs! Het doel: Stichting Leergeld Losser. Deze stichting is er voor kinderen in de gemeente Losser die buitengesloten dreigen te raken omdat hun ouders (onverwacht) in financiële problemen zijn gekomen. De stichting bouwt aan lokale netwerken. Het gaat om ondersteuning van sport (bv. schoenen, les), in onderwijs (bv. verjaarstraktatie, schoolreisje), of cultuur/welzijn. Stichting Leergeld laat alle kinderen meedoen, want nu meedoen is straks meetellen! Ans te Lintelo Opbrengst eierverkoop-actie overhandigd p woensdagmiddag 13 april is een afvaardiging van het jongerenpastoraat Maria Vlucht ontvangen door de initiatiefnemers O van Stichting Leergeld Losser. De eierverkoop-actie vond plaats op 26 maart. Toen hadden de jongeren en de begeleiders een kraam op de boerenmarkt in Losser. 600 doosjes eieren werden verkocht. Enkele jongeren hebben in de voorverkoop ook heel goed hun best gedaan. De top-verkopers Myrthe en Maureen verdienden hiermee een bioscoopbon. Zij waren het ook die de opbrengst mochten overhandigen aan de Stichting Leergeld. De totale opbrengst van de actie is geworden Mede dankzij het enthousiasme van de verkopers, giften van mensen en de Jumbo in Losser voor de inkoop van de eieren, konden we dit mooie bedrag overhandigen. Stichting Leergeld heeft als motto: Laat alle kinderen meedoen, want nu meedoen is straks meetellen! Leergeld is er voor kinderen tussen de 4 en 17 jaar die om financiële redenen niet mee kunnen doen aan bv. zwemles of een schoolreisje. De intermediair en de coördinator van de stichting helpen (lees verder op pagina 16)

12 Liturgie: Alle vieringen Maria Vlucht van 30 april t/m 12 juni Weekend 30 april en 1 mei Maria Geboorte Za 30 apr uur Doopviering pastor Berbée, Dameskoor Zo 1 mei uur Eucharistieviering pastoor Monninkhof Caeciliakoor Jacobus Zo 1 mei uur Eucharistieviering pater van Balen O.L. Vrouw Zo 1 mei uur Communieviering Werkgroep Dameskoor uur Doopviering pastor Berbée Vieringen door de week Dodenherdenking en Hemelvaart Maria Geboorte Wo 4 mei uur Oecumenische viering pastor Rekveld en dominee Dameskoor H. Maria Geboorte en St. Martinus Gerardus Majella Vrij 6 mei uur Eucharistieviering pastor Rekveld Aanbidding Jacobus Do 5 mei uur Eucharistieviering pastoor Monninkhof O.L. Vrouw Vrij 6 mei uur Eucharistieviering pastor Rekveld Dameskoor Brilmansdennen Do 5 mei uur Gebedsviering pastor Berbée Weekend 7 en 8 mei Maria Geboorte Zo 8 mei uur Eucharistieviering pastor Rekveld Herenkoor Martinus Za 7 mei uur Eucharistieviering pater Koning Gezinsviering, Taizé Samenzangkoor Gerardus Majella Zo 8 mei uur Eucharistieviering pater Koning Jacobus Za 7 mei uur Eucharistieviering pastoor Monninkhof O.L. Vrouw Zo 8 mei uur Eucharistieviering pater van Balen Herenkoor

13 Vieringen door de week Martinus Wo 11 mei uur Eucharistieviering pastor Rekveld Ouderenviering Gerardus Majella Do 12 mei uur Eucharistieviering pastor Rekveld Zaal Heijdemann Wo 11 mei uur Gebedsviering Harry klein Rot KVG Weekend 14, 15 en 16 mei Maria Geboorte Zo 15 mei uur Martinus Zo 15 mei uur Ma 16 mei uur Gerardus Majella Zo 15 mei uur Jacobus Zo 15 mei uur O.L. Vrouw Zo 15 mei uur Pinksteren Eucharistieviering pastor Rekveld Caeciliakoor Eucharistieviering pastor Rekveld Parochiekoor St. Martinus Eucharistieviering pastor Rekveld Samenzangkoor Eucharistieviering pater Koning Eucharistieviering pater Korterik Eucharistieviering pater van Balen Dameskoor Vieringen door de week Maria Geboorte Wo 18 mei uur Eucharistieviering pastor Rekveld Gerardus Majella Do 19 mei uur Eucharistieviering pastor Rekveld Weekend 21 en 22 mei Maria Geboorte Zo 22 mei uur Martinus Za 21 mei uur Gerardus Majella Zo 22 mei uur Jacobus Za 21 mei uur Eucharistieviering pater Korterik Herenkoor Eucharistieviering pastor Rekveld Parochiekoor St. Martinus Eucharistieviering pater van Balen uur Gebedsviering Lourdesgroep Mariaviering in park Eucharistieviering pater van Balen

14 O.L. Vrouw Zo 22 mei uur Communieviering Werkgroep, Herenkoor Vieringen door de week Martinus Wo 25 mei uur Eucharistieviering pastoor Monninkhof Gerardus Majella Do 26 mei uur Eucharistieviering pastor Rekveld Weekend 28 en 29 mei Maria Geboorte Zo 29 mei uur Eucharistieviering pastoor Monninkhof Dameskoor Gerardus Majella Za 28 mei uur Eucharistieviering pater Korterik Jacobus Zo 29 mei uur Eucharistieviering pater van Balen O.L. Vrouw Za 28 mei uur Eucharistieviering pastor Rekveld, Dameskoor Vieringen door de week Maria Geboorte Di 31 mei Ziekendag op Losserhof pastoor Monninkhof Wo 1 juni uur Eucharistieviering pastoor Monninkhof Gerardus Majella Do 2 juni uur Eucharistieviering pastor Rekveld Vrij 3 juni uur Eucharistieviering pastor Rekveld Jacobus Wo 1 juni uur Ziekendag pastor Rekveld O.L. Vrouw Vrij 3 juni uur Eucharistieviering pastor Rekveld, Dameskoor Weekend 4 en 5 juni Maria Geboorte Zo 5 juni uur Eucharistieviering pater Strijtveen Caeciliakoor Martinus Zo 5 juni uur Communieviering Werkgroep Samenzangkoor Gerardus Majella Zo 5 juni uur Eucharistieviering pastoor Monninkhof Eerste H. Communie Jacobus Zo 5 juni uur Eucharistieviering pastoor Monninkhof Eerste H. Communie O.L. Vrouw Zo 5 juni uur Communieviering Werkgroep, Dameskoor

15 Vieringen door de week Martinus Wo 8 juni uur Eucharistieviering pastor Rekveld Gerardus Majella Ma 6 juni Dankviering Eerste H. Communie Do 9 juni uur Eucharistieviering pastor Rekveld Weekend 11 en 12 juni Maria Geboorte Za 11 juni uur Doopviering pastor De Heus Zo 12 juni uur Eucharistieviering pastor Rekveld Herenkoor Martinus Za 11 juni uur Gerardus Majella Za 11 juni uur Zo 12 juni uur Jacobus Za 11 juni uur O.L. Vrouw Zo 12 juni uur Eucharistieviering pater van Balen Gezinsviering, Taizé, Vivace Doopviering pastor De Heus Eucharistieviering pater Koning Eucharistieviering pastoor Monninkhof Eucharistieviering pater van Balen Herenkoor 25 e Zieken-/Ouderendag H. Maria Geboorte op 31 mei 2016 e ziekendag voor de locatie H. Maria Geboorte wordt gehouden D op dinsdag 31 mei a.s. en vindt plaats in het ontmoetingscentrum van De Losserhof. Het thema van deze dag is: Wat een geluk. De ontvangst is tussen 9.30 en uur. We beginnen met een Eucharistieviering. In de namiddag is het ontspanningsgedeelte met afsluitend een plechtig Lof met Ziekenzalving/Ziekenzegening. Deze dag is bestemd voor zieken, thuiszittenden en parochianen van 80 jaar en ouder met hun partners. Zij worden allen vooraf door leden van de werkgroep bezocht en ze kunnen zich dan door middel van een invulstrook opgeven. Als u niet bezocht wordt, kunt u contact opnemen met het parochiecentrum, Wij nodigen u hierbij van harte uit.. Evenals voorgaande jaren belooft het een fijne en gezellige dag te worden. We hopen u in grote getalen te mogen begroeten en we wensen alle deelnemers een fijne en gezellige dag toe!

16 met een financiële bijdrage in situaties waar het echt nodig is. Dit goede doel sprak de jongeren bijzonder aan vooral ook omdat de opbrengst wordt besteed aan leeftijdsgenootjes in de eigen omgeving. Namens de organisatie van eierverkoop-actie 2016, Ans te Lintelo. De pubquiz 2016 JP naar Herinneringskamp Westerbork p zaterdag 16 april om u. O vertrokken we met 48 personen naar Herinneringskamp Westerbork in Drenthe. Het was een indrukwekkende excursie. Maar ook gewoon gezellig in de bus, dat wel natuurlijk. Omdat we prachtig op tijd aankwamen hebben we eerst als herinnering aan deze dag een groepsfoto gemaakt. Daarna werden we ontvangen door een medewerkster. We kregen een film te zien. Een opa vetelde ons wat hij jaren en pubquiz is een quiz in de E kroeg (pub). Maar een pubquiz kan ook een puberquiz zijn. Eigenlijk was het beide. Na het succes van 2015, waarin we samenwerkten met de mensen van de Hervormde kerk en de Gereformeerde kerk in Glanerbrug, hebben we in Café Dikke Toon de tweede versie van de Pubquiz gehouden. Niet alleen de jongeren van de verschillende kerken in Glanerbrug waren welkom, maar ook de jongeren van JP Losser en New Spirit Overdinkel gaven gehoor aan de uitnodiging. De wisselbeker bleef vorig jaar in Glanerbrug. Dit jaar waren de jongeren uit Glanerbrug wederom de slimsten. De groep, die zich GB MAS- TERS noemde, heeft de wisselbeker nu een jaar lang in bezit. Tom Verbraeken was quizmaster. Er werden 5 rondes gespeeld van 10 vragen. Allerlei onderwerpen passeerden de revue, waaronder religie. De rondes werden afgewisseld met korte doe opdrachten. Wie deze laatste won, kon de punten van de ronde verdubbelen. Een van de opdrachten was het maken van een groeps-selfie. De groep die hem het snelst doorstuurde naar de telefoon van Ans, won de verdubbeling. Uiteraard konden er na elke ronde kleine prijsjes gewonnen worden. En er was tijd voor een hapje en een drankje. Het café was lekker vol met zo n 40 mensen (jongeren en begeleiders) en de sfeer was gezellig. We zijn van plan om in 2017 weer een PUB Quiz te organiseren. Ans te Lintelo. lang gezwegen had, over wat hij had meegemaakt in de Tweede Wereldoorlog. Na de film hebben we nog even met z n allen nagepraat. Er werden verbanden gelegd naar de situatie, persoonlijk en politiek, anno En we hebben afgesproken dat het heel belangrijk is om respect te tonen en in gesprek te blijven met elkaar. Toen gingen we in tweetallen het herinneringscentrum door om de opdrachten uit het boekje te maken. Er was veel te zien, maar waar je de antwoorden kon vinden, dat was niet

17 Pastorale wenken altijd even duidelijk. Daarna gingen we lopend (2,7 km ) naar het voormalig kampterrein. Een gids nam ons mee. Zijn rondleiding sprak ons bijzonder aan want het waren allemaal persoonlijke verhalen. Hij noemde de mensen die in het kamp geleefd hadden bij hun naam en vertelde over hoe ze er leefden. Er was een winkel een school, een ziekenhuis, een fabriek en een theater. De kampcommandant woonde met zijn vrouw en dochter in het huis bij de ingang. Zo begon het verleden een beetje te leven. Anne Frank is er ook geweest. Iedereen kent haar dagboek Het achterhuis. Zij moest met haar familie in het gedeelte wonen dat ze het strafkamp noemden, want zij kwamen van een onderduikadres. Uiteindelijk is de familie Frank er maar 4 weken geweest, ze zijn met de allerlaatste trein op transport naar Auschwitz vertrokken. Drie en negentig keer is de trein vertrokken uit Westerbork naar een van de vernietigingskampen. Honderd en zevenduizend personen zijn zo vertrokken. Uiteindelijk hebben vijfduizend mensen het overleefd. We liepen naar het Nationaal Monument: de rails die de lucht in gaan. De rondleider heeft ons de symboliek uitgelegd. En we zagen de vele steentjes ter nagedachtenis met een Jodenster er op. De hoogte van de steentjes geeft de leeftijd aan van de mensen. Sommige sterren waren gewoon om de tegels vastgemaakt: dat zijn dus nog kinderen geweest! We liepen ook nog langs de wagon, van waaruit de namen van de slachtoffers worden voorgelezen. Op 12 april 1945 is het kamp door de Canadezen bevrijd. Na de rondleiding zijn we weer in de bus gestapt en richting Losser gereden. Het is zeer de moeite waard geweest, dat zal, denk ik, iedereen met me eens zijn. Ans te Lintelo. Ziekenbezoek. Ziekenbezoek, zowel door de bezoekgroep als door de pastor, thuis of elders, kan aangevraagd worden via de parochiesecretariaten (geopend op werk-dagen tussen uur). 2. Ziekencommunie. Ouderen en/of zieken die de H. Communie thuis wensen te ontvangen kunnen dit aangeven via de parochiesecretariaten of rechtstreeks bij de coördinatoren: H. Maria Geboorte - Mw. A. Damer, ; St. Martinus: - Mw. S. Brand, Ziekenzalving (Sacrament van de Zieken). Stel dit sacrament niet uit tot het allerlaatste moment. Zowel voor de zieke als voor de naasten is het een hele steun als dit sacrament bij het volle bewustzijn ontvangen wordt. Maak één en ander tijdig bespreekbaar en maak tijdig een afspraak met de pastor. Andere keuzes van parochianen kunnen leiden tot het niet acuut aanwezig zijn van de eigen pastor, zodat een dienstdoende regiopastor opgeroepen moet worden. 4. Uitvaarten Uitvaarten in onze parochies worden verzorgd door lekenuitvaart-leiders.

18 Nachtwandeling 2016 D rie jaar geleden kwam diaken Bert Huitink op het idee om voorafgaand aan de openluchtviering in Losser op Hemelvaart, van Tubbergen naar Losser te lopen. Zijn tocht heeft een vervolg gekregen. De wandeling gaat langs de diverse kerken van de geloofsgemeenschap Maria Vlucht. Bij elke kerk kunt u aansluiten bij de wandelaars. De wandeling is op donderdag 5 mei. De start is om uur bij de St. Jacobus de Meerderekerk te Lonneker. Vandaar gaat het naar Onze Lieve Vrouw van de H. Rozenkranskerk in Glanerbrug. Vervolgens via Glane naar de H. Gerardus Majellakerk in Overdinkel. Tenslotte via de St. Martinuskerk en de H. Maria Geboortekerk naar het openluchttheater in Losser. Tijdens de rust in de kerken wordt er een verhaal of gedicht voorgedragen. Onderweg zullen er ongetwijfeld mooie, inspirerende of ontroerende gesprekken gevoerd worden. Ook kan men stil zijn om na te denken. Contactgroep Alleenstaanden Losser Om uur is de viering in het openluchttheater. Als u geen vervoer hebt naar Lonneker: er gaat een bus om uur vanaf de Maria Geboortekerk naar de kerk in Lonneker. Opgave hiervoor is noodzakelijk. Deelname aan deze wandeling is voor iedereen mogelijk. Er wordt een bijdrage van 2, - p.p. gevraagd. Dit bedrag kan men vóór het begin van de wandeling betalen. Iedereen wordt verzocht een veiligheidshesje aan te trekken. Indien men geen hesje heeft kunt u er een van de organisatie krijgen. Paul Elferink Opgave per mail: secretariaat@mariavlucht.nl of elferink.p@planet.nl et doel van de contactgroep is om mensen, die alleen zijn, elke laatste zondag van de maand een activiteit aan te bieden. H Deze activiteiten zijn bedoeld voor iedereen, ongeacht zijn of haar geloofsovertuiging. De plaats van samenkomst is het parochiecentrum van de St. Martinuskerk aan de Kloppenstraat 77. De eerstkomende activiteiten zijn: 29 mei uur: K.W.W 26 juni uur: 25 jarig Jubileum De activiteiten zijn onder voorbehoud. Contact personen: Mini Gevers en Truus Röring

19 Kroniek H. Maria Geboorte Dopen Op zaterdag 19 maart zijn Tijmen Reuver, Mees Naafs en Vincent Geurts gedoopt. Onze gelukwensen voor de dopelingen en de ouders. Overleden Truus Eulderink- Kempers Truus werd geboren in een gezin van 17 kinderen. Al vroeg stierven beide ouders en namen Truus en haar man de zorg op zich voor de toen nog 8 thuiswonende kinderen. Ook toen Truus alleen kwam te staan, bleef ze voor alles en iedereen zorgen. Neefjes, nichtjes en hun kinderen noemden haar dan ook liefdevol chocolade Truus. Zorgen voor alles en iedereen was voor haar dan ook heel gewoon en ze wilde daar ook niet voor geëerd worden. De laatste 6 weken ging het met haar gezondheid snel bergafwaarts, maar dankzij de zorg van haar naasten kon ze tot het laatst thuisblijven. Je hield er niet van Truus... maar toch bedankt voor alle lieve en goede zorgen voor ons allemaal. Margret Kortemeier Margret werd geboren als jongste in het gezin met nog 2 zussen. Ze was een echt familiemens. Ze genoot van de bezoekjes aan haar zussen en de verjaardagen van iedereen. Margret heeft zich jarenlang als actief lid van de Stichting Avondvierdaagse ingezet. Ze ontmoette Hans en door hem kreeg het leven nog meer glans. Ze hield veel van reizen, en heeft vele landen bezocht. Als reisleidster was ze jaren werkzaam in Wenen. Jaarlijks met haar zussen naar Turkije, daar keek ze altijd erg naar uit. Na haar verjaardag ging haar gezondheid snel achteruit, maar je hoorde haar nooit klagen. Ze bleef optimistisch en hoopte op verbetering. Maar het heeft niet zo mogen zijn. Ze overleed op 11 maart. Ben Dousi Ben Dousi werd geboren in Den Bosch. Hij trouwde met Ans Bronkhorst. Ze woonden in Badhoevedorp, waar de twee kinderen Mieke en Paul geboren werden. Door zijn werk kwamen ze in Losser wonen. Ben was actief in het verenigingsleven in Losser. Hij genoot van de vakanties in binnen- en buitenland. Na 27 jaar huwelijk overleed Ans en opnieuw sloeg het verdriet toe toen in 2013 zijn zoon Paul overleed. Tijdens een vakantie in Bentheim brak hij door een val zijn been. Vanwege complicaties werd hij na enige weken overgebracht naar MST en vervolgens op 3 februari naar Gereia in Oldenzaal. Maar helaas, revalideren ging niet meer en op 12 maart jl. is hij overleden. Op 19 maart was de uitvaartviering, waarna de crematieplechtigheid plaatsvond.

20 Miep Vollenbroek- Molendijk Miep werd geboren in Eibergen. Hier groeide ze op en ging werken in de gezinsverzorging. Miep leerde Herman Vollenbroek kennen en trouwde met hem. Helaas is hun huwelijk kinderloos gebleven. Tante Miep was een bijzondere tante voor haar neefjes en nichtjes. Ze konden bij haar terecht met alles. Het overlijden van haar Herman heeft haar zeer aangegrepen, maar ondanks haar diepe verdriet pakte ze de draad van het leven op. Ze had graag mensen om zich heen. Een spelletje doen of een kaartje leggen deed ze graag. Op bezoek gaan of gezellig een kopje koffie met een gebakje erbij. Vele uren bracht ze door met vriendinnen. Op woensdag 23 maart namen we afscheid van haar. Annie Kuipers- Bloemen Op haar gedachtenisprentje staat de volgende tekst: Jij hebt van ons gehouden, jij was ons leven In vreugde en verdriet, met elkaar. Jij hebt altijd voor ons gezorgd, hebt alles gegeven. Jouw vlijtige handen waren altijd bereid. Nou, rust maar in vrede, ook al huilt ons hart. In Gods rijk zijn wij straks weer samen. Ans Janssen- Wilms Ans werd geboren in Maasbracht. Ze leerde Jull Janssen kennen waarmee ze in 1955 trouwde. Vlak voordat hun dochter Betty 1 jaar werd, besloten zij om naar Curaçao te emigreren. Na een jaar in Curaçao werd Frank geboren. In 1974 keerden ze terug naar Nederland en zijn ze in Losser gaan wonen. Ans was een actieve vrouw; ze zat in het naaiclubje van de Martini Kerlkes, ging naar de gymnastiek, hielp met het van vouwen t Klöpke en daarna het bezorgen. Ook hielp ze graag bij Maartens Stede. Ans was de trotse oma van 4 kleinkinderen. Haar oudste kleinzoon Nico overleed op jonge leeftijd. Ans is op 21 maart overleden en op Witte Donderdag hadden we haar voor het laatst in ons midden. Jan Snippers Op Eerste Paasdag overleed Jan Snippers op de leeftijd van 67 jaar. Op donderdagavond 31 maart was voor hem de afscheidsviering en de volgende dag de crematieplechtigheid. Jan genoot van de mensen om hem heen zijn familie maar ook van de natuur en zijn sportvrienden van klootschietvereniging Java. Voor deze vereniging zette hij zich onder meer in als jeugdleider. Verder was ook het trimen zwemgroepje een vaste waarde in zijn leven. Al op 18-jarige leeftijd moest hij na het sterven van zijn vader als enige zoon samen met zijn moeder en zussen de boerderij voortzetten. Het is dezelfde saamhorigheid als waarmee hij in de laatste periode van zijn leven door zijn familie en vrienden is omgeven.

21 Sini Damhuis-Evering Op 26 maart j.l. overleed Sini in de leeftijd van 76 jaar. Geheel plotseling moesten we haar uit handen geven. Op zaterdag 2 april was voor haar de uitvaartdienst in de H. Maria Geboortekerk, waarna de crematie volgde. Ze was een zelfstandige vrouw, die midden in het leven stond, als vrijwilliger in deze kerk, als ziekenbezoekster; maar vooral als moeder. Een speciaal contact had ze met het koor Vivace waar haar zoon Roy lid van is. Voor de uitvaart kozen we als eerste lezing de lofrede op de sterke vrouw. Siny was zo n sterke vrouw. In het evangelie zegt Jezus: Wat je voor een ander hebt gedaan, dat heb je voor Mij gedaan, passend bij Sini. Het verdriet om haar plotselinge heengaan is groot. De leegte en het gemis zijn immens. Henk Snippers Henk werd geboren aan de Snippertweg te Losser. Na de lagere school ging hij naar de landbouwschool waarna hij in 1966 aan het werk ging bij de melkfabriek in Losser. Hij combineerde zijn werk met de werkzaamheden op de boerderij. In 1970 leerde hij Lies Spijker kennen. Ze trouwden in 1978 en samen kregen ze een zoon. Af en toe op vakantie, het jaarlijkse familieweekend, samen met Lies er op uit met de fiets of een rommelmarkt bezoeken, dat was wat Henk graag deed. Eind 2015 werd hij getroffen door een hartstilstand. Hij leek te herstellen, maar eind januari werd hij getroffen door een zware longinfectie. Ondanks dat bleef hij vechten en er in geloven. Het heeft niet zo mogen zijn. Henk overleed op 1 april. Kroniek St. Martinus Overleden Hannele Engbers- Franke Hannele werd geboren in Enschede. Ze trouwde met Karel Engbers. Naast haar werk in de zaak was ze een actieve en lieve moeder voor hun drie kinderen Erwin, Carola en Norbert. Ze zette zich in voor buurtwerk, voor de kerk,voor het hospice in Hengelo,voor de Stichting Leendert Vriel en voor de bezoekersgroep verliezen verwerken. Ze genoot van de vakanties vooral met Carola. Borstkanker kwam op haar weg, waarvan ze na drie jaar gelukkig genezen werd verklaard. Eind december 2009 overleed Karel zeer plotseling. Met Wim Heer, die op haar weg kwam, deelde ze haar passie voor klassieke muziek. Ook hij kwam haar te ontvallen. Eind februari werd bij Hannele een agressieve vorm van lymfklierkanker geconstateerd, waaraan ze thuis op 23 maart is overleden. Velen namen massaal afscheid van Hannele tijdens de viering op 29 maart.

22 t Klöpke Parochieblad voor Losser en Glane Bestuur Maria Vlucht pastoor A. Monninkhof, voorzitter, Jan Olde Heuvel, vice-voorzitter, Ton Melcherts, secretaris, Jeroen Renard, penningmeester, Herman Pegge, gebouwen, Henk Engbers, begraafplaatsen, Hans Hulsmeijer, lid. Locatie St. Martinus locatieraad: voorzitter: Frank van Hees, secretaris: Sander Severt, penningmeester: Jan Nijhof, lid: Resi Olde Boerrigter lid: Frans Koel, Contactpersoon begraafplaats en concerten: Gerard Kienhuis, Contactpersoon vrijwilligers: Gerard Munsterman, Kerkbijdrage: bankrek. NL51RABO t.n.v. RK parochie Maria Vlucht inz Kerkbijdrage St Martinus Locatiecentrum: Kloppenstraat 77, 7581EB Losser Locatie H. Maria Geboorte locatieraad: voorzitter: Jos Morsink, secretaris: Karel de Wals, penningmeester: Jan Bulter Gebouwen: Frans Raanhuis Contact RK Begraafplaats Losser: Alfons Punte: ; adres: Kerkbijdrage: bankrek. NL24RABO t.n.v. RK parochie Maria Vlucht inz Kerkbijdrage H. Maria Geboorte. Locatiecentrum: Gronausestraat 4, 7581CG Losser Kerkradio: H.Wigbels, H.Mekkelholt, Openingstijden voor beide locaties: De locatiecentra zijn op werkdagen geopend van 10 tot 12 uur. Hier is dan een gastdame aanwezig. H.Maria Geboorte St. Martinus Centraal secretariaat parochie Maria Vlucht Gronausestraat / secretariaat@mariavlucht.nl Openingstijden: maandag t/m vrijdag van uur tot uur. Pastoraatsgroep H. Maria Geboorte - St. Martinus Jos Morsink, secretaris, , Irishoeve@kpnmail.nl Alies ter Riet, catechese, , hansenalies@hetnet.nl Johan Suthof, vrijwilligers, , minigevers2@hotmail.com Rudy ter Laak, liturgie, , rcmterlaak@ziggo.nl Hennie Gortemaker, liturgie, , hljgortemaker@home.nl Harry klein Rot, diaconie, , harrykleinrot@ziggo.nl Riet Spekreijse, lid, , rietjespekreijse@gmail.com Gert Veger, lid, , veger.gert@gmail.com Contactpersonen van de administratie De ledenadministratie van de H. Maria Geboorte wordt bijgehouden door Henk Fischer, vrijdagmorgen tussen en uur te bereiken op (secretariaat) of Henk.Fischer@mariavlucht.nl De administratie betr. de kerkbijdrage van de H.Maria Geboorte wordt bijgehouden door Hennie de Jong, maandagmorgen tussen en uur te bereiken op (secretariaat) of Hennie.deJong@mariavlucht.nl

23 't Klöpke, Parochieblad voor Losser en Glane Colofon: Uitgave van de locaties: H. Maria Geboorte en St. Martinus van de parochie Maria Vlucht Wilt u indien mogelijk de kopij en naar klopkelosser@gmail.com,dit vergemakkelijkt de verdere verwerking. U mag ook getypte of geschreven artikelen/bijdrages inzenden. Redactieadres: Voor reacties, vragen enz. over de inhoud van het blad belt u: W. Tenfelde, Gronausestraat 222, Voor vragen t.a.v de bezorging belt u: H. Maria Geboorte: Mw. T. Röring of Mw. D. Kienhuis St. Martinus: J. Suthof Inleverdata kopij in 2016: 23 mei, 27 jun, 29 aug, 17 okt, 28 nov. Bezorging t Klöpke in 2016: 8 jun, 13 jul, 14 sep, 2 nov, 14 dec. Wij verzoeken de bezorgers vriendelijk om in geval van verhindering zelf voor een vervang(st)er te zorgen. Willen medewerkers aan het parochieblad die, om wat voor reden dan ook, stoppen met hun vrijwilligerswerk dit doorgeven aan hun contactpersoon! U hoeft niet voor een opvolg(st)er te zorgen, maar wij zijn wel blij als u een mogelijke kandida(a)t(e) weet. adres voor inzenden van kopij: klopkelosser@gmail.com Wilt u kopij voor het volgende nummer dat op 8 juni as. verschijnt, uiterlijk 23 mei inleveren/inzenden!! Pastoor Andre Monninkhof Pastor Willy Rekveld Pastoraal werker Frank de Heus Pastoraal werkster Carla Berbée Pastorale weekdienst: Pastoor Andre Monninkhof Voor uitvaarten kunt u bellen naar:

24 Mensen met koffers Mensen met koffers gaan over de wereld, Van oorlog naar vrede, van honger naar brood. Vaak zijn ze niet welkom, dan moeten ze terug: Van voedsel naar honger, van leven naar dood. Mensen met koffers, ze reizen per vliegtuig, Ze reizen per ezel, per trein of per vlot. Ze vluchten voor machthebbers en hun soldaten, Voor beul of tiran, of een andere god. De geur van het gras, dat je grootvader maaide, Het wuivende graan dat je vader eens zaaide. Het kleine verdriet, dat je moeder eens suste, Haar haar dat zo kriebelde als ze je kuste. Dat alles was thuis, dat alles en meer. Dat alles, dat alles, dat alles nooit weer. Mensen met koffers gaan over de wereld. Altijd op de vlucht naar de volgende grens. Ze vluchten voor tovenaars, reuzen en heksen, Voor duivel en draak, die vermomd gaan als mens. Sjoerd Kuyper (uit KRO-magazine)

~ 1 ~ Nieuwsbrief Aflevering Maart 2019

~ 1 ~ Nieuwsbrief Aflevering Maart 2019 Nieuwsbrief Aflevering 2019-3 Maart 2019 In deze aflevering: - Langzaam maar zeker. - Cakeverkoop: sponsoractie Taizé-reis. - Paasfakkeltocht. - Wat kan de parochie betekenen? - Ter herinnering. - Informatie

Nadere informatie

VRAAGBAAK Vragen die veel gesteld worden en die in eerste instantie hieronder een antwoord of directe verwijzing vinden.

VRAAGBAAK Vragen die veel gesteld worden en die in eerste instantie hieronder een antwoord of directe verwijzing vinden. VRAAGBAAK Vragen die veel gesteld worden en die in eerste instantie hieronder een antwoord of directe verwijzing vinden. Adventactie. In de voorbereidingsweken op het feest van kerstmis willen de geloofsgemeenschappen

Nadere informatie

Parochieblad voor Losser en Glane Uitgave van de locaties: H. Maria Geboorte en St. Martinus van de parochie Maria Vlucht

Parochieblad voor Losser en Glane Uitgave van de locaties: H. Maria Geboorte en St. Martinus van de parochie Maria Vlucht Parochieblad voor Losser en Glane Uitgave van de locaties: H. Maria Geboorte en St. Martinus van de parochie Maria Vlucht Aug/sept 2015 24 e jaargang nummer 4 Colofon: 't Klöpke, Parochieblad voor Losser

Nadere informatie

Parochie nodig. Pagina 1

Parochie nodig. Pagina 1 Parochie nodig Katholiek worden Wanneer u als volwassene er over nadenkt om katholiek te worden willen wij u daar graag bij begeleiden. Voor meer informatie of als u zich wilt aanmelden dan kunt u contact

Nadere informatie

DE KERKELIJKE UITVAART

DE KERKELIJKE UITVAART DE KERKELIJKE UITVAART Parochie H. Johannes de Doper Deze brochure over de kerkelijke uitvaart is een uitgave van de parochie H. Johannes de Doper. Jaar van uitgave: 2016 2 Gestorven voor deze wereld Sterven

Nadere informatie

Agenda. editie Engelandlaan. JAARGANG NUMMER 19 4 juli (laatste dit schooljaar) Beste ouders/verzorgers,

Agenda. editie Engelandlaan. JAARGANG NUMMER 19 4 juli (laatste dit schooljaar) Beste ouders/verzorgers, JAARGANG 2018-2019 NUMMER 19 4 juli (laatste dit schooljaar) editie Engelandlaan Agenda Woensdag 10 juli Zomeruitje kleuterklas 1 Donderdag 11 juli Laatste schooldag tot 12:00uur Vrijdag 12 juli start

Nadere informatie

9.30 uur CD Kerk Gebedsviering door Lekenvoorgangers PK

9.30 uur CD Kerk Gebedsviering door Lekenvoorgangers PK Parochie HH Petrus en Paulus SINT JAN S ONTHOOFDING ZOETERWOUDE-DORP NIEUWSBRIEF juli en augustus 2015 Pastorie: R.K. Pastorie Zuidbuurtseweg 14 2381 LB Zoeterwoude Bankrekening Parochiekern Sint Jan:

Nadere informatie

Activiteiten kalender RK kerk Singel 64

Activiteiten kalender RK kerk Singel 64 Jullie pastoor vd Weide Activiteiten kalender RK kerk Singel 64 Datum Activiteit Aanvang Bijzonderheden 3 November Allerzielen 11:00 uur De liturgische kleur is paars. De paaskaars brandt. Er is een Eucharistieviering.

Nadere informatie

Enquête 2016 Thomas a Kempisparochie

Enquête 2016 Thomas a Kempisparochie 1 van 8 26-1-2016 11:59 Enquête 2016 Thomas a Kempisparochie In deze enquête stellen wij u een aantal vragen over uw ervaringen met de Thomas a Kempisparochie. Ons doel is beter in beeld te krijgen waar

Nadere informatie

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Boekje over de kerk voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Over dit boekje Wij hebben op catechisatie wat geleerd over de kerk. Daar willen we je wat over vertellen.

Nadere informatie

Uitvaart voorbede Voorbeeld 1.

Uitvaart voorbede Voorbeeld 1. Uitvaart voorbede Voorganger: Genadige en barmhartige God. U ziet ons hier bijeen in ons verdriet rond het sterven van N. Hij / zij was één van ons, wij zullen hem / haar missen. Geef ons de kracht samen

Nadere informatie

Parochieblad voor Losser en Glane Uitgave van de locaties: H. Maria Geboorte en St. Martinus van de parochie Maria Vlucht

Parochieblad voor Losser en Glane Uitgave van de locaties: H. Maria Geboorte en St. Martinus van de parochie Maria Vlucht Parochieblad voor Losser en Glane Uitgave van de locaties: H. Maria Geboorte en St. Martinus van de parochie Maria Vlucht Mei/juni 2015 24 e jaargang nummer 2 Colofon: 't Klöpke, Parochieblad voor Losser

Nadere informatie

Kerk- School- en Gezinsdienst op zondag 29 maart 2015 in de Martinikerk

Kerk- School- en Gezinsdienst op zondag 29 maart 2015 in de Martinikerk Kerk- School- en Gezinsdienst op zondag 29 maart 2015 in de Martinikerk Voorganger: Ds. M.N. Ariesen-Holwerda Organist: Kees Nottrot Pianist: Peter Wagenaar Afkondigingen Zingen van een psalm 122: 1 en

Nadere informatie

Sassenheim, september 2014. Beste jongere,

Sassenheim, september 2014. Beste jongere, Sassenheim, september 2014 Beste jongere, Als je gedoopt bent en in groep 8 of de brugklas zit, wordt je nu uitgenodigd om deel te nemen aan de volgende stap in je leven, de voorbereiding op het sacrament

Nadere informatie

Ouderavond Eerste Communie 2014 Parochie O.L.Vrouw Onbevlekt Ontvangen Pey Koningskinderen

Ouderavond Eerste Communie 2014 Parochie O.L.Vrouw Onbevlekt Ontvangen Pey Koningskinderen Ouderavond Eerste Communie 2014 Parochie O.L.Vrouw Onbevlekt Ontvangen Pey Koningskinderen Opzet van de ouderavond Welkom Moment van bezinning De voorbereiding van de kinderen (school/parochie/thuis) 1.

Nadere informatie

Zondag 19 januari 2014. Viering in de Week van Gebed. voor de eenheid van de christenen. Paulusgemeenschap en. Protestantse Gemeente de Eshof

Zondag 19 januari 2014. Viering in de Week van Gebed. voor de eenheid van de christenen. Paulusgemeenschap en. Protestantse Gemeente de Eshof Zondag 19 januari 2014 Viering in de Week van Gebed voor de eenheid van de christenen Paulusgemeenschap en Protestantse Gemeente de Eshof Hoevelaken Thema: Is Christus dan verdeeld? (1 Kor. 1,13) 1 / 7

Nadere informatie

Pasen met de Samenleesbijbel. Materiaal voor kinderen van 8-12 jaar Johannes 20:1-18 uit de Samenleesbijbel

Pasen met de Samenleesbijbel. Materiaal voor kinderen van 8-12 jaar Johannes 20:1-18 uit de Samenleesbijbel Pasen met de Samenleesbijbel Materiaal voor kinderen van 8-12 jaar Johannes 20:1-18 uit de Samenleesbijbel Samenleesbijbel De Samenleesbijbel is de Bijbel in Gewone Taal, aangevuld met ruim 500 pagina

Nadere informatie

Geloven in een leefbare gemeenschap Mariënheem

Geloven in een leefbare gemeenschap Mariënheem Geloven in een leefbare gemeenschap Mariënheem Beste inwoner van Mariënheem, Wij nodigen u uit om mee te doen aan dit plaatselijke onderzoek naar Geloven in een leefbare gemeenschap Mariënheem. Dit onderzoek

Nadere informatie

Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl. (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente,

Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl. (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente, Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente, We zijn er doorheen gegaan, Veertig dagen en nachten, Tijd van voorbereiding...

Nadere informatie

Agenda 15 t/m 17 juni Kamp groep 8 24 juni Onderbouwdag (groep 1 t/m 4 is vrij) We luisteren naar elkaar.

Agenda 15 t/m 17 juni Kamp groep 8 24 juni Onderbouwdag (groep 1 t/m 4 is vrij) We luisteren naar elkaar. Vrijdag 10 juni 2016 Agenda 15 t/m 17 juni Kamp groep 8 24 juni Onderbouwdag (groep 1 t/m 4 is vrij) Regel van de week: We luisteren naar elkaar. Storing bij het versturen van e-mails Afgelopen week hebben

Nadere informatie

Jaarplan 2015. Parochie Sint Maarten Kern: Sint Bartholomeus Voorhout

Jaarplan 2015. Parochie Sint Maarten Kern: Sint Bartholomeus Voorhout Jaarplan 2015 Parochie Sint Maarten Kern: Sint Bartholomeus Voorhout Ter inleiding: Voor u ligt het jaarplan 2015 van de parochiekern Sint Bartholomeus. Dit jaarplan is opgesteld door de Commissie Pastoraal

Nadere informatie

Geloofsgemeenschap St. Martinus Hoogland MARTINUSBERICHT

Geloofsgemeenschap St. Martinus Hoogland MARTINUSBERICHT Geloofsgemeenschap St. Martinus Hoogland MARTINUSBERICHT 5 en 6 September 2015 nr. 37 OPROEP In het weekend van 2, 3 en 4 oktober a.s. wordt er weer het Oogstdankfeest gehouden. Dit jaar met een speciaal

Nadere informatie

Gebedsboek. voor dagelijks gebruik. Dinsdag

Gebedsboek. voor dagelijks gebruik. Dinsdag Gebedsboek voor dagelijks gebruik Gemaakt door club 12-14 Marije Hoekstra Indra de Vries Delia Postma Ekyoci Amisi Shabani Jentje Hansma Johan Gjaltema Mendé Bosma Femke Veenhuizen Elzerd Elzinga Gert

Nadere informatie

Veel mooie herinneringen verzachten onze smart. Voorgoed uit ons midden, voor altijd in ons hart. Iedere moeder is uniek: Zij was dat heel speciaal

Veel mooie herinneringen verzachten onze smart. Voorgoed uit ons midden, voor altijd in ons hart. Iedere moeder is uniek: Zij was dat heel speciaal Veel mooie herinneringen verzachten onze smart. Voorgoed uit ons midden, voor altijd in ons hart. Iedere moeder is uniek: Zij was dat heel speciaal De mensen van voorbij Zij worden niet vergeten De mensen

Nadere informatie

at maakt mij gelukkig? Wie wil ik worden?

at maakt mij gelukkig? Wie wil ik worden? Naam: Datum: at maakt mij gelukkig? Wie wil ik worden? W Evaluatie 1. Jezus heeft een droom van een wereld In de Bergrede noemt Jezus een aantal mensen op die bouwen aan het Rijk van God. Geef drie voorbeelden

Nadere informatie

Uitnodiging. Nieuwsbrief De Lichtbron Lichtbron-inspiratie

Uitnodiging. Nieuwsbrief De Lichtbron Lichtbron-inspiratie Nieuwsbrief De Lichtbron 2017 14-21 april Lichtbron-inspiratie Ik was op witte donderdag bij de Paasviering van de Pieter van der Plasschool in de Lichtbron. Een aantal kinderen lag voor in onze kerk op

Nadere informatie

Kerst 2015. Parochieblad voor Losser en Glane. december 2015/januari 2016 24 e jaargang nummer 7

Kerst 2015. Parochieblad voor Losser en Glane. december 2015/januari 2016 24 e jaargang nummer 7 Parochieblad voor Losser en Glane Uitgave van de locaties: H. Maria Geboorte en St. Martinus van de parochie Maria Vlucht Kerst 2015 december 2015/januari 2016 24 e jaargang nummer 7 Colofon: 't Klöpke,

Nadere informatie

Weekbrief Maartenskoerier 24 april 1 mei 2016

Weekbrief Maartenskoerier 24 april 1 mei 2016 NIEUWS UIT EIGEN GEMEENSCHAP Parochie-avond op 25 april om 20.00 uur in De Mantel De afgelopen maanden hebben we veel ondernomen. We hebben voor het eerst draaiboeken gemaakt voor de weken rond Pasen en

Nadere informatie

Uitvaartviering in de Emmaüsparochie in Uithoorn

Uitvaartviering in de Emmaüsparochie in Uithoorn Uitvaartviering in de Emmaüsparochie in Uithoorn informatie voorafgaand aan het gesprek over de uitvaart Hij is niet hier, hij is immers opgestaan, zoals hij gezegd heeft. Mt 28,6 Inleiding Het is belangrijk

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

Parochieblad voor Losser en Glane Uitgave van de locaties: H. Maria Geboorte en St. Martinus van de parochie Maria Vlucht

Parochieblad voor Losser en Glane Uitgave van de locaties: H. Maria Geboorte en St. Martinus van de parochie Maria Vlucht Parochieblad voor Losser en Glane Uitgave van de locaties: H. Maria Geboorte en St. Martinus van de parochie Maria Vlucht Nov/dec 2015 24 e jaargang nummer 6 Colofon: 't Klöpke, Parochieblad voor Losser

Nadere informatie

Wat onze parochie biedt voor de jeugd

Wat onze parochie biedt voor de jeugd Wat onze parochie biedt voor de jeugd Parochiegemeenschap Sint Jan - Goede Herder Brink 31, 1251 KT Laren www.belkerken.nl/sintjan Laren, december 2012 Parochiegemeenschap Sint Jan - Goede Herder Beste

Nadere informatie

Geloofsbelijdenis * (zie de drie voorbeelden) (Als de ouders een doopkaars hebben kan die nu worden aangestoken.)

Geloofsbelijdenis * (zie de drie voorbeelden) (Als de ouders een doopkaars hebben kan die nu worden aangestoken.) Overzicht van een doopviering, waarin de doop wordt gedaan door Nel Hogervorst van Kampen, pastoraal werker. Zij vindt het prettig als er niet zoveel tekst in het boekje staat, omdat zij dan kan improviseren.

Nadere informatie

R.K. Parochie Onze Lieve Vrouw van Amersfoort

R.K. Parochie Onze Lieve Vrouw van Amersfoort R.K. Parochie Onze Lieve Vrouw van Amersfoort Geloofsgemeenschap St. Joseph Hooglanderveen-Vathorst Pastorie: van Tuyllstraat 29, 3829 AB Hooglanderveen Secretariaat geopend op vrijdagmorgen 9.00 12.00

Nadere informatie

NIEUWS VAN DE LOCATIERAAD

NIEUWS VAN DE LOCATIERAAD Van de H. Mattheus - 54e jaargang, nr. 3, 23 mei t/m 26 juni 2019 NIEUWS VAN DE LOCATIERAAD Bij het verschijnen van deze Echo is Pasen alweer voorbij en hebben we de uitvoering van Passie gehad in ons

Nadere informatie

MARTINUSBERICHT Nr: 13 1 tot en met 14 juli 2018

MARTINUSBERICHT Nr: 13 1 tot en met 14 juli 2018 Geloofsgemeenschap St Martinus Hoogland MARTINUSBERICHT Nr: 13 1 tot en met 14 juli 2018 MEDEDELINGEN Zomervakantieregeling 2018 gastvrouwen en gastheren in De Pastorie. Van maandag 16 juli tot en met

Nadere informatie

Maart 2015. In deze nieuwsbrief: Rots en water in groep 8. Paastoernooien. Nieuws van de oudervereniging. Groene voetstappen. Kapstokken gevraagd

Maart 2015. In deze nieuwsbrief: Rots en water in groep 8. Paastoernooien. Nieuws van de oudervereniging. Groene voetstappen. Kapstokken gevraagd In deze nieuwsbrief: Rots en water in groep 8 Reggio in groep 4 Paastoernooien Nieuws van de oudervereniging Groene voetstappen Kapstokken gevraagd Schoolfoto s manier zijn ze weer meer water. Verder hebben

Nadere informatie

NAAMOPGAVE 21 FEBRUARI 2016

NAAMOPGAVE 21 FEBRUARI 2016 NAAMOPGAVE 21 FEBRUARI 2016 Welkom Kinderen: Dag lieve mensen allemaal, wij heten jullie heel hartelijk welkom in deze viering van onze Naamopgave. Wij komen vandaag aan Jezus zeggen dat ons hartje klaar

Nadere informatie

Veldhoflanden 92 7542 LX Enschede telefoon: 053 4771751 email: bomans-dir@skoe.nl Nr. 35 05-06-2014

Veldhoflanden 92 7542 LX Enschede telefoon: 053 4771751 email: bomans-dir@skoe.nl Nr. 35 05-06-2014 Veldhoflanden 92 7542 LX Enschede telefoon: 053 4771751 email: bomans-dir@skoe.nl Nr. 35 05-06-2014 Hemelvaart en Pinksteren Na de Hemelvaart volgt 10 dagen later altijd Pinksteren. Pinksteren is meer

Nadere informatie

HC zd. 22 nr. 32. dia 1

HC zd. 22 nr. 32. dia 1 HC zd. 22 nr. 32 een spannend onderwerp als dit niet waar is, valt alles duigen of zoals Paulus het zegt in 1 Kor. 15 : 19 als wij alleen voor dit leven op Christus hopen zijn wij de beklagenswaardigste

Nadere informatie

EVALUATIE LITURGISCH BELEID. Pastoraal team. HH. Franciscus en Clara Parochie

EVALUATIE LITURGISCH BELEID. Pastoraal team. HH. Franciscus en Clara Parochie EVALUATIE LITURGISCH BELEID Pastoraal team HH. Franciscus en Clara Parochie Notitie voor evaluatie met allen die betrokken zijn bij de liturgie 1 EVALUATIE LITURGISCH BELEID FRANCISCUS EN CLARA PAROCHIIE

Nadere informatie

Liturgie voor de scholendienst 2015

Liturgie voor de scholendienst 2015 Liturgie voor de scholendienst 2015 Kerk van de Nazarener & Christelijke Basisschool De Vliet Klaaswaal Zondag 1 februari Thema: Bestaat God (eigenlijk wel)? Welkomstwoord Uitleg over de kerk Kinderopwekking

Nadere informatie

WIJKNIEUWS NOORD-OOST WIJKKERK ALLER ERF

WIJKNIEUWS NOORD-OOST WIJKKERK ALLER ERF WIJKNIEUWS NOORD-OOST WIJKKERK ALLER ERF Wijkpredikanten: ds. John Boogaard ds. Leendert Terlouw Inleiding Uitgave Wijkkerk Aller Erf Verschijning Streven 1 x per maand Web publicatie Dik Kleyne Vormgeving

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr. 8 4 december 2015. Contactavond. Inleveren bestellijsten + geld oliebollenactie. Om 14.00 uur zijn alle kinderen vrij

Nieuwsbrief nr. 8 4 december 2015. Contactavond. Inleveren bestellijsten + geld oliebollenactie. Om 14.00 uur zijn alle kinderen vrij Nieuwsbrief nr. 8 4 december 2015 Agenda Maandag 7 december Groep 3 t/m 8 schaatsen in Nijverdal Contactavond Dinsdag 8 december Zwemles Vrijdag 11 december Inleveren bestellijsten + geld oliebollenactie

Nadere informatie

Het sacrament van de ziekenzalving.

Het sacrament van de ziekenzalving. Het sacrament van de ziekenzalving. Vooraf rustige muziek. 1. Kruisteken en vredeswens door pater Gerard. In de naam van de Vader en de Zoon en de Heilige Geest. Amen Vrede zij u allen en allen die u lief

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

Betreft: visie en voorstel op parochie als gemeenschap van gemeenschappen van de locatieraad en pastoraatgroep HH Cosmas en Damianus, Abcoude

Betreft: visie en voorstel op parochie als gemeenschap van gemeenschappen van de locatieraad en pastoraatgroep HH Cosmas en Damianus, Abcoude R.K. Parochie St. Jan de Doper, Vecht en Venen Geloofsgemeenschap HH. Cosmas en Damianus Kerkstraat 23 1391 HB Abcoude 0294 281335 secretariaat@cosmasendamianus.nl www.stjandedoper-vechtenvenen.nl Aan

Nadere informatie

PROTOCOLLEN januari 2013

PROTOCOLLEN januari 2013 PROTOCOLLEN januari 2013 1 2 Pastoraal Team Vinkeveen, januari 2013 Beste mensen, In de afgelopen jaren hebben wij een aantal afspraken gemaakt over sacramentenbediening en uitvaarten. We hebben ze nog

Nadere informatie

Liturgie voor de viering op 24 april 2016 om 10.00 uur in de Lichtkring met de Catechesegroep Gehandicapten Hoofddorp

Liturgie voor de viering op 24 april 2016 om 10.00 uur in de Lichtkring met de Catechesegroep Gehandicapten Hoofddorp Liturgie voor de viering op 24 april 2016 om 10.00 uur in de Lichtkring met de Catechesegroep Gehandicapten Hoofddorp Ouderling van dienst is Burg Anker Diaken is Alma van Hengel De piano wordt bespeeld

Nadere informatie

INFORMATIE EERSTE HEILIGE COMMUNIE

INFORMATIE EERSTE HEILIGE COMMUNIE INFORMATIE EERSTE HEILIGE COMMUNIE 2018-2019 BESTE OUDERS/VERZORGERS, Wat fijn dat uw zoon/dochter dit jaar de Eerste Communie doet in de Heilige Martinusparochie. Dit boekje bevat informatie over de

Nadere informatie

~ 1 ~ Nieuwsbrief Aflevering 2016-4 juni 2016

~ 1 ~ Nieuwsbrief Aflevering 2016-4 juni 2016 Nieuwsbrief Aflevering 2016-4 juni 2016 In deze aflevering: - H. Hartmaand. - Eftelingactie. - Verwijsspreekuur. - Sop- en zeepplank. - Algemene gegevens. H. Hartmaand. De grote feestdagen als Pasen en

Nadere informatie

Lieve mensen van de Hofkerk, gasten, gemeente van Jezus Christus

Lieve mensen van de Hofkerk, gasten, gemeente van Jezus Christus Zondag 27 september Markus 9, 30-37 Overdenking Lieve mensen van de Hofkerk, gasten, gemeente van Jezus Christus 1) Ongemakkelijk gevoel Ik kreeg een beetje een ongemakkelijk gevoel toen ik dat gedeelte

Nadere informatie

15 februari: Ik ben het brood dat leven geeft (Johannes 6:32-40)

15 februari: Ik ben het brood dat leven geeft (Johannes 6:32-40) Liturgisch bloemstuk bij de 40 dagen tijd en Pasen 2015 Elke week wordt één kaars gedoofd, van de kandelaar met 8 kaarsen. Er is elke week een boog bekleed met klimop, als beeld van het verbond van God

Nadere informatie

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen GODS GEZIN Studielessen voor 4-7 jarigen 2003 Geschreven door Beryl Voorhoeve en Judith Maarsen Oorspronkelijk bedoeld voor studie in kleine groepen in de Levend Evangelie Gemeente Gebruikte Bijbelvertaling

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Kerst Agenda. Jaargang december 2018 nummer 6

Nieuwsbrief. Kerst Agenda. Jaargang december 2018 nummer 6 Jaargang 2018-2019 21 december 2018 nummer 6 Nieuwsbrief Kerst 2018 Het kerstverhaal is ook in 2018 actueel en bij de tijd! We zijn met elkaar op zoek, op reis, op weg Op zoek naar geborgenheid, op reis

Nadere informatie

Het sacrament van. De ziekenzalving. Sacramenten

Het sacrament van. De ziekenzalving. Sacramenten Het sacrament van De ziekenzalving Sacramenten Sacramenten In de Bijbel Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap

Nadere informatie

Kerstfeest 2014. Ds. W.E. den Hertogschool

Kerstfeest 2014. Ds. W.E. den Hertogschool Kerstfeest 2014 Ds. W.E. den Hertogschool Kling klokjes klingelingeling, kling klokjes kling. Laat de boodschap horen: Jezus is geboren, Voor die blijde klanken, willen wij God danken. Kling klokjes klingelingeling,

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF MET EEN LACH EN EEN TRAAN

NIEUWSBRIEF MET EEN LACH EN EEN TRAAN NIEUWSBRIEF MET EEN LACH EN EEN TRAAN Na een lange zomer met zon en regen is het weer tijd voor een nieuwe nieuwsbrief. Het is misschien een beetje gek maar onze nieuwsbrief lijkt een beetje op de zomer,

Nadere informatie

POLEN. Bisdombedevaart naar Polen van 10 t/m 18 september 2016

POLEN. Bisdombedevaart naar Polen van 10 t/m 18 september 2016 POLEN Bisdombedevaart naar Polen van 10 t/m 18 september 2016 bedevaartreizen inspiratiereizen belevingsreizen De reis 9-daagse bedevaart naar Polen Zaterdag 10 t/m zondag 18 september 2016 Per touringcar

Nadere informatie

VIERENDE GEMEENSCHAP...

VIERENDE GEMEENSCHAP... ... IN EEN BIDDENDE EN VIERENDE GEMEENSCHAP... KEN JIJ DE EN? 7 is al eeuwenlang een heilig getal. De zevende dag bijvoorbeeld is een rustdag. Zo zijn er ook zeven sacramenten, zeven belangrijke momenten

Nadere informatie

t Preaksteulke 27 juli tot 16 augustus e jaargang nr. 10 Geloofsgemeenschap H.H. Simon en Judas Ootmarsum

t Preaksteulke 27 juli tot 16 augustus e jaargang nr. 10 Geloofsgemeenschap H.H. Simon en Judas Ootmarsum t Preaksteulke 27 juli tot 16 augustus 2019-50 e jaargang nr. 10 Geloofsgemeenschap H.H. Simon en Judas Ootmarsum Openingstijden secretariaat H.H. Simon en Judas Ootmarsum Kerkplein 3 29 29 91 maandag-

Nadere informatie

week 16-2014 Aan al onze abonnees van harte EEN ZALIG PAASFEEST! DE STEEN IS WEGGEROLD

week 16-2014 Aan al onze abonnees van harte EEN ZALIG PAASFEEST! DE STEEN IS WEGGEROLD week 16-2014 Aan al onze abonnees van harte EEN ZALIG PAASFEEST! DE STEEN IS WEGGEROLD De ochtend is nog pril, de zon gaat op in pastelkleuren als Maria van Magdala doet wat haar hart haar ingeeft: de

Nadere informatie

Nieuwsbrief Op Weg. April 2015

Nieuwsbrief Op Weg. April 2015 Nieuwsbrief Op Weg April 2015 Logo: Met trots hebben wij vandaag aan onze leerlingen ons nieuwe logo gepresenteerd. Nee, het is echt geen 1 april grap. Ons nieuwe logo is de moderne uitvoering van het

Nadere informatie

ProJOP. jeugdwerk VPKB. 40 Days. stilstaan in de 40 dagentijd

ProJOP. jeugdwerk VPKB. 40 Days. stilstaan in de 40 dagentijd ProJOP jeugdwerk VPKB 40 Days stilstaan in de 40 dagentijd Hey! Voor je ligt 40 Days. De veertigdagentijd is de periode waarin we uitkijken naar Pasen, het feest van Jezus opstanding. Onderweg lezen we

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF Jaargang 25, extra aflevering 22 juni 2015 www.basisschooldeboemerang.nl e-mail: info@basisschooldeboemerang.nl

NIEUWSBRIEF Jaargang 25, extra aflevering 22 juni 2015 www.basisschooldeboemerang.nl e-mail: info@basisschooldeboemerang.nl NIEUWSBRIEF Jaargang 25, extra aflevering 22 juni 2015 www.basisschooldeboemerang.nl e-mail: info@basisschooldeboemerang.nl DOORSCHUIVEN GROEPEN Op maandag 29 juni en donderdag 2 juli worden de groepen

Nadere informatie

RK Federatie Vlietstreek

RK Federatie Vlietstreek RK Federatie Vlietstreek UITVAARTFOLDER Als een dierbare komt te overlijden, komen er vele vragen op de nabestaanden af. Diepere vragen over het mysterie van het leven en de dood, maar ook veel praktische

Nadere informatie

Vrijwilligersenquête 2014

Vrijwilligersenquête 2014 Vrijwilligersenquête 2014 Geloofsgemeenschap O.L.V. ten Hemelopneming Houten Beste mede-parochiaan, Voor u ligt een vrijwilligersenquête van de Parochie Paus Johannes XXIII - locatie Houten. Door middel

Nadere informatie

ZO MOOI WAS ONS KERST-STERREN-FEEST

ZO MOOI WAS ONS KERST-STERREN-FEEST ZO MOOI WAS ONS KERST-STERREN-FEEST Ondanks het barre winterweer hebben we op 20 december jl. een bijzonder en heel fijn kerstfeest gevierd. De H.J. Smitband speelde de sterren van de hemel en het Geuzenborgkoor

Nadere informatie

Geloven in Jezus Christus

Geloven in Jezus Christus Geloven in Jezus Christus Zoon van God Jezus krijgt God een menselijk gezicht. Immanuel wordt Hij genoemd: God met ons. Het is de naam die Hij bij zijn geboorte krijgt. ZIn Daar begint zijn bijzondere

Nadere informatie

2. Onze lieve zoon, broer, zwager, oom en vriend is niet meer bij ons

2. Onze lieve zoon, broer, zwager, oom en vriend is niet meer bij ons 1. Verdrietig, maar vol dankbaarheid voor alle goede zorgen en liefde die wij van hem mochten ontvangen, geven wij kennis van het overlijden van mijn maatje en onze lieve vader.. 2. Onze lieve zoon, broer,

Nadere informatie

Welke ster imponeert ons?

Welke ster imponeert ons? Welke ster imponeert ons? Kerstspecial 2016 Parochie St. Barnabas & Parochie H. Bartholomeus Haastrecht Schoonhoven Algemene informatie Pastoor J.E.M. van der Mee 0182-382455 vandermee@kerkmail.nl St.

Nadere informatie

Leidraad voor catechisten

Leidraad voor catechisten Voorbeeld van 3 catechetische samenkomsten na een eucharistieviering met ouders die voor hun kind een initiatiesacrament vragen (doopsel, vormsel, eucharistie/communie) Dit voorbeeld uit het aartsbisdom

Nadere informatie

Vandaag is rood. Pinksteren 2014. Rood is al lang het rood niet meer Het rood van rode rozen De kleur van liefde van weleer Lijkt door de haat gekozen

Vandaag is rood. Pinksteren 2014. Rood is al lang het rood niet meer Het rood van rode rozen De kleur van liefde van weleer Lijkt door de haat gekozen Vandaag is rood. Pinksteren 2014 Rood is al lang het rood niet meer Het rood van rode rozen De kleur van liefde van weleer Lijkt door de haat gekozen Dat mooie rood was ooit voor mij Een kleur van passie

Nadere informatie

Heilige Mis ter gelegenheid van de Eerste Heilige Communie in de St.Lambertuskerk te Swalmen

Heilige Mis ter gelegenheid van de Eerste Heilige Communie in de St.Lambertuskerk te Swalmen 2 Heilige Mis ter gelegenheid van de Eerste Heilige Communie in de St.Lambertuskerk te Swalmen Basisschool.. Basisschool.. Thema... 200. 3 Binnenkomst communicantjes Muziek door. Welkomstwoord Door pastoor

Nadere informatie

Geloofsgemeenschap St. Martinus Hoogland MARTINUSBERICHT

Geloofsgemeenschap St. Martinus Hoogland MARTINUSBERICHT Geloofsgemeenschap St. Martinus Hoogland ONTMOETINGSAANDELEN-ACTIE MARTINUSBERICHT 31 oktober + 1 november 2015 nr. 45 Dit weekend van 31 Oktober en 1 november vraagt het inloophuis De Ontmoeting aandacht

Nadere informatie

Christelijke basisschool De Melkfabriek 5, 1221 CE Hilversum 035-6859913 www.avonturijnhilversum.nl E-mail: avonturijn@proceon.nl

Christelijke basisschool De Melkfabriek 5, 1221 CE Hilversum 035-6859913 www.avonturijnhilversum.nl E-mail: avonturijn@proceon.nl Christelijke basisschool De Melkfabriek 5, 1221 CE Hilversum 035-6859913 www.avonturijnhilversum.nl E-mail: avonturijn@proceon.nl Beste ouders, 30 oktober 2015. Een eerste week na de herfstvakantie, waarbij

Nadere informatie

CNS basisschool Prins Floris, Catharinadaal 70, 6715 KD Ede 0318-621450

CNS basisschool Prins Floris, Catharinadaal 70, 6715 KD Ede 0318-621450 CNS basisschool Prins Floris, Catharinadaal 70, 6715 KD Ede 0318-621450 30 ste jaargang, nummer 13, 21 april 2016 Publicatie eveneens op onze website www.prinsfloris.cnsede.nl PRIKBORD Vooruitblik 22 april

Nadere informatie

9.00 uur: H. Mis, aldaar uur: Aanbidding in de St. Martinuskerk te Breust uur: H. Mis, aldaar

9.00 uur: H. Mis, aldaar uur: Aanbidding in de St. Martinuskerk te Breust uur: H. Mis, aldaar 2018 Ook zijn er door-de-weekse missen in onze kerken: Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag 10.30 uur H. Mis in de St. Martinuskerk te Breust i.v.m. Bron en Mottenburgh 18.30 uur: aanbidding in de

Nadere informatie

Eucharistieviering van 13 oktober 2013 Achtentwintigste zondag door het jaar (C) Nationale ziekendag

Eucharistieviering van 13 oktober 2013 Achtentwintigste zondag door het jaar (C) Nationale ziekendag Eucharistieviering van 13 oktober 2013 Achtentwintigste zondag door het jaar (C) Nationale ziekendag Intredelied: ZJ 585: Dankt, dankt nu allen God. Begroeting P. In de naam van de Vader, de Zoon en de

Nadere informatie

VOORBEREIDEN op ontmoeting

VOORBEREIDEN op ontmoeting VOORBEREIDEN op ontmoeting De klok luidt Muziek NADEREN tot de Eeuwige Intocht met lied Wees welkom allemaal Ontsteken van de kaarsen Stilte en welkom Aanvangsgebed met Bemoediging (C2G en gemeente) Votum

Nadere informatie

De eerste liefde van God

De eerste liefde van God De eerste liefde van God Trouwpreek over 1 Johannes 3:16 (ds. Jos Douma) gehouden in de trouwdienst van Jeroen en Marjoke Wij hebben Gods liefde, die in ons is, leren kennen en vertrouwen daarop. God is

Nadere informatie

Stichting Geloofsgemeenschap Oase

Stichting Geloofsgemeenschap Oase Mededelingenblad nummer 034 Mei 2019 Beste mensen, Pasen is alweer 4 weken voorbij. We hopen dat u mooie vieringen bezocht hebt of Pasen op een andere aansprekende manier hebt beleefd. Langzaam wordt het

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF H. MARIA PAROCHIE WALCHEREN JAARGANG 10 AFLEVERING juli 2016

NIEUWSBRIEF H. MARIA PAROCHIE WALCHEREN JAARGANG 10 AFLEVERING juli 2016 NIEUWSBRIEF H. MARIA PAROCHIE WALCHEREN JAARGANG 10 AFLEVERING 252 29 juli 2016 Petrus en Pauluskerk Onze Lieve Vrouwekerk Dishoek Domburg Vrouwenpolder Zoutelande Reactie Nederlandse Bisschoppenconferentie

Nadere informatie

POLEN. Westlandse bedevaart naar Polen 17 tot en met 25 juni 2017

POLEN. Westlandse bedevaart naar Polen 17 tot en met 25 juni 2017 POLEN Westlandse bedevaart naar Polen 17 tot en met 25 juni 2017 De reis 9-daagse bedevaart naar Polen Zaterdag 17 t/m zondag 25 juni 2017 Per luxe touringcar Bezoek aan o.a. Fulda, Krakau, Wadowice, Auschwitz,

Nadere informatie

Uitleg voor kinderen die gevormd willen worden. Voordat je informatie krijgt over het vormsel zelf is het wel handig om te weten wat een symbool is:

Uitleg voor kinderen die gevormd willen worden. Voordat je informatie krijgt over het vormsel zelf is het wel handig om te weten wat een symbool is: Uitleg voor kinderen die gevormd willen worden. Voordat je informatie krijgt over het vormsel zelf is het wel handig om te weten wat een symbool is: Een symbool is iets wat je helpt herinneren of je in

Nadere informatie

Troubadourtje. Eerste Heilige Communie. Voorleeswedstrijd. Agenda:

Troubadourtje. Eerste Heilige Communie. Voorleeswedstrijd. Agenda: Troubadourtje Informatiekrant Katholieke basisschool De Troubadour Jaargang: 2016-2017 Datum: 27-10-2016 Inhoud: Voorleeswedstrijd Eerste heilige Communie Schoolfruit Ouderbijdrage Niet vergeten Luizencontrole

Nadere informatie

1. Liedje Welkom welkom http://www.youtube.com/watch?v=t5ajdsxwmhu 2. Liedje: Jij mag er zijn.

1. Liedje Welkom welkom http://www.youtube.com/watch?v=t5ajdsxwmhu 2. Liedje: Jij mag er zijn. NIEUWSBRIEF 2 Oktober 2013-20142014 Geachte Ouders/verzorgers, De eerste 9 weken zitten erop. De leerlingen en leerkrachten hebben hard gewerkt. Met z n allen hebben we goed ons best gedaan op de leervakken,

Nadere informatie

Geloofsgemeenschap St. Martinus Hoogland MARTINUSBERICHT

Geloofsgemeenschap St. Martinus Hoogland MARTINUSBERICHT Geloofsgemeenschap St. Martinus Hoogland MARTINUSBERICHT Nr. 13 2 juli t/m 15 juli 2017 MEDEDELINGEN Zomervakantieregeling 2017 gastvrouwen en gastheren in De Pastorie. Van maandag 10 juli tot en met vrijdag

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF Kerstvieringen

NIEUWSBRIEF Kerstvieringen NIEUWSBRIEF Kerstvieringen Op woensdag hebben de groepen 3, 4 en 4/5 hun kerstviering gehad. De kerk was prachtig versierd en er stond een hele grote kerstboom. De kinderen zongen geweldig en luisterden

Nadere informatie

Heilig Jaar van Barmhartigheid

Heilig Jaar van Barmhartigheid Heilig Jaar van Barmhartigheid van 8 december 2015 tot 20 november 2016 Paus Franciscus heeft alle mensen van de hele wereld uitgenodigd voor een heilig Jaar van Barmhartigheid. Dit hele jaar is er extra

Nadere informatie

Avondwake. Mientje van Dijk - van Halteren. Dinsdag 27 juli 2010 om 19:00 uur Sint Jozefkerk Achterveld

Avondwake. Mientje van Dijk - van Halteren. Dinsdag 27 juli 2010 om 19:00 uur Sint Jozefkerk Achterveld Avondwake Mientje van Dijk - van Halteren Dinsdag 27 juli 2010 om 19:00 uur Sint Jozefkerk Achterveld 1 2 Begroeting Tijdens begroeting steken zusjes van Mientje kaarsen aan: Nel, Joke, Corry, Marjan en

Nadere informatie

Analyse van de tien waarden voor een cultuuromslag in de parochie

Analyse van de tien waarden voor een cultuuromslag in de parochie Analyse van de tien waarden voor een cultuuromslag in de parochie Bron: Fr. James Mallon, Divine Renovation Guidebook, 2016, p. 74-79. Bewerkt door Alpha Nederland en Centrum voor Parochiespiritualiteit,

Nadere informatie

Een greep uit een presentatieviering met als thema: Licht zijn voor anderen

Een greep uit een presentatieviering met als thema: Licht zijn voor anderen Een greep uit een presentatieviering met als thema: Licht zijn voor anderen Openingstekst: (Door een ouder en kind) A. Zeg zou jij het licht aandoen? Je moet opschieten, want het is bijna tijd. Dadelijk

Nadere informatie

20 en 21 April maken de jongens en meisjes uit groep 8 de eindtoets van Route 8. We wensen ze heel veel succes!

20 en 21 April maken de jongens en meisjes uit groep 8 de eindtoets van Route 8. We wensen ze heel veel succes! INFO Jaargang 21, Nummer 32, 19-4-2016 20 en 21-04-2016 Route 8 Eindtoets groep 8 22-04-2016 Koningsspelen 8.00 uur op school. Vanaf 12.00 uur groep 1 t/m 5 vrij. Vanaf 13.00 uur groep 6 t/m 8 vrij. 27-04-2016

Nadere informatie

Het Manteltje. Overige Agenda, wo. 28 okt t/m wo. 25 nov.

Het Manteltje. Overige Agenda, wo. 28 okt t/m wo. 25 nov. Het Manteltje No 10, 2015, 41 e jaargang. E-mail: st-henricus@katholiekamersfoort.nl Bankrekening nummer Geloofsgemeenschap St. Henricus: NL84INGB0003002792. Agenda ontmoetingsruimte, wo. 28 okt t/m wo.

Nadere informatie

21 februari 2012 mochten we samen vieren in de Basiliek van Sint Pieter

21 februari 2012 mochten we samen vieren in de Basiliek van Sint Pieter 3de aanzet Toen Jezus op zekere dag aan zijn leerlingen vroeg maar gij, wie zegt gij dat Ik ben?, was het Petrus die namens allen antwoordde: Gij zijt de Christus, de Zoon van de Levende God. Petrus sprak

Nadere informatie

Goede buren. Startzondag 13 september 2015 m.m.v. Jeugdkoor Joy uit Streefkerk o.l.v. Vincent van Dam

Goede buren. Startzondag 13 september 2015 m.m.v. Jeugdkoor Joy uit Streefkerk o.l.v. Vincent van Dam Goede buren Startzondag 13 september 2015 m.m.v. Jeugdkoor Joy uit Streefkerk o.l.v. Vincent van Dam Voorganger: ds. Joke van der Neut Organist: Alex Hommel Orgelspel Welkom door ouderling van dienst Jan

Nadere informatie

Nieuwsbrief van juli 2015. Peuterspeelzaal De Ringkantertjes. Hazeweg 1 2441 AD Nieuwveen 0172-530531 www.deringkantertjes.nl

Nieuwsbrief van juli 2015. Peuterspeelzaal De Ringkantertjes. Hazeweg 1 2441 AD Nieuwveen 0172-530531 www.deringkantertjes.nl Nieuwsbrief van juli 2015 Peuterspeelzaal De Ringkantertjes Hazeweg 1 2441 AD Nieuwveen 0172-530531 www.deringkantertjes.nl Vakanties 2015/2016 Herfstvakantie 19-10 t/m 23-10-15 Kerstvakantie 21-12-15

Nadere informatie

Lesoverzicht. 1. Bidden p De Kerk p De priester p Vergeving p De Bijbel p Delen p Het offer p.

Lesoverzicht. 1. Bidden p De Kerk p De priester p Vergeving p De Bijbel p Delen p Het offer p. Lesoverzicht 1. Bidden p. 4 2. De Kerk p. 10 3. De priester p. 17 4. Vergeving p. 23 5. De Bijbel p. 28 6. Delen p. 35 7. Het offer p. 41 8. De H. Communie p. 48 9. Zingen voor God p. 55 10. Heilig worden

Nadere informatie