Activiteiten in de Zeeuwse musea-

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Activiteiten in de Zeeuwse musea-"

Transcriptie

1 Activiteiten in de Zeeuwse musea- SCHOUWEN-DUIVELAND BROUWERSHAVEN - BROUWS MUSEUM In het jaar 2000 is door een jongen in Brouwershaven een gouden muntenschat gevonden. Dat is letterlijk een pronkstuk van goud voor het museum. Het zijn munten vanaf eind 15 e eeuw en ze komen uit allerlei landen. Het toont aan hoe belangrijk Brouwershaven in die tijd als handelsstad was. Mensen die het achtergrondverhaal van de gouden munten willen horen zijn van harte welkom. Geopend op zaterdag 16 april van uur. Speciale actie op zaterdag 16 april: entree met 50% korting. BRUINISSE - BRUSEA In de Brusea kan men van alles te weten komen over de mossel, ook weleens het zwarte goud genoemd. Op zaterdag 16 april zullen er demonstraties bolussen bakken gegeven worden, waarbij men actief kan deelnemen. De koffie staat dan ook klaar, eventueel ook andere consumpties. Expositie: Weervisserij en houtsnijwerk. Geopend op zaterdag 16 april van uur. Speciale actie op zaterdag 16 april: entree met 50% korting.

2 BURGH-HAAMSTEDE - MUSEUM DE BURGHSE SCHOOLE Zaterdag 16 april om uur: lesje in de klas in de stijl van zo n 100 jaar geleden. Een leuke belevenis voor jong en oud. Wisseltentoonstelling: Geschiedenis van lesen onderwijsmethoden. Geopend op woensdag tot en met zaterdag van tot uur. Speciale actie op zaterdag 16 april: entree met 50% korting! DREISCHOR - MUSEUM GOEMANSZORG Wisselexpositie: Zeeuws dialect en de streekdracht. Pronkstuk van het museum is een zilver gedecoreerd monsterdoosje, gebruikt om de hoogste waarde te bewaren. Er waren wel zes gradaties waarvan mullen de laagste was. Het doosje is in de vorm van een kist, gegraveerd met een bloemvaas en stippelmotieven rond een meander. Het is te zien in de tentoonstelling over de meekrapteelt. Geopend op dinsdag tot en met zondag van tot uur. Speciale actie op zaterdag 16 april: entree met 50% korting. OUWERKERK - WATERSNOODMUSEUM Tentoonstelling van kunstenaar Gerard Jasperse getiteld Design on Disaster. Een bijzondere tentoonstelling van een jonge, van oorsprong Zeeuwse designer/kunstenaar die op creatieve wijze een link legt tussen rampen en bewustwording. Hij heeft in samenwerking met het museum een serie producten ontworpen, op basis van het verhaal van de watersnoodramp van 1953, die een visie geven op de toekomst. Dagelijks geopend van tot uur. Speciale actie op zaterdag 16 april: entree met 25% korting. RENESSE - BLIKMUSEUM Expositie Blik op Zeeland. Er is van alles te zien: Zeeuwse blikken (zowel oud als nieuw), Zeeuwse sieraden, mosselen op een bijzondere manier beschilderd, hele grote foto s van oud Renesse, boeken met Zeeuwse versjes en leuke recepten. Een bijzonder boek is 111 plekken in Zeeland die men gezien moet hebben. Leuk voor toeristen maar ook voor de eigen inwoners. Verder is er een pop in Schouwse klederdracht, die een baby pop draagt in een doopjurk gemaakt van parachute zijde. Tevens staan er doosjes van doopsuikers bij. Dat was een gebruik bij de Katholieke Kerk. Speciaal geopend op zondag 17 april van tot uur. ZIERIKZEE - CAMERAMUSEUM Hier wordt het verhaal van de historie en het ontstaan van de fotografie in al haar facetten tot nu toe verteld. Een ware ontdekkingstocht, voor jong en oud. Wisseltentoonstelling: Belichtingsmeters en afstandmeters van 1920 tot Geopend op dinsdag tot en met zondag van tot uur. Speciale actie op zaterdag 16 april: entree met 50% korting. ZIERIKZEE - MUSEUMHAVEN ZEELAND De Museumhaven Zeeland is een museum op twee locaties. Op de buitenlocatie aan de Oude Haven van Zierikzee ligt de collectie historische schepen. Op een steenworp afstand ligt de Stads- en Commerciewerf, de museumwerf. Geopend op dinsdag tot en met vrijdag van tot uur. Entree gratis.

3 ZIERIKZEE - STADHUISMUSEUM ZIERIKZEE Zaterdag 16 april: Viering 800 jaar Zierikzee en opening Tentoonstelling Eeuwfeest Dinsdag 19 april: uur: Lezing Dr. Victor Enthoven - Zierikzee en de Admiraliteit van Zeeland. Woensdag 20 april en zaterdag 23 april: tussen uur en uur: Inloop workshop - maak je eigen schelpenkabinet voor kinderen van 6 t/m 12. Van dinsdag 19 tot en met zaterdag 23 april is er om uur een Rondleiding in het Gravensteen. De datum van de activiteit demonstratie zoutzieden is nog niet bekend, maar valt ook in de Museumweek. Wisseltentoonstellingen: Winter op Zolder, Miems van Citters, Onderwaterarcheologie. Geopend op dinsdag tot en met zaterdag van tot uur, zondag van tot uur. Speciale actie op zaterdag 16 april: entree met 50% korting. ZUID-BEVELAND GOES - HISTORISCH MUSEUM DE BEVELANDEN Veel bezoekers zijn geïmponeerd door de grootte van de schuttersstukken, maar zien niet meer dan een groepsportret. Tot ze beter leren kijken. Na een ontvangst met koffie en een echte Zeeuwse bolus geeft kunsthistorica Kim Sluijter een lezing over de Goese Nachtwacht. Zij gaat in op het verhaal achter de schilderijen. Wie zijn de afgebeelde mannen? Wat deden schutters en wat was een schuttersgilde? Ook de schuttersstukken zelf bekijkt nu samen met Kim Sluijter wat gebeurt er precies op het schilderij en wat is de boodschap? Zaterdag 23 april: Goese Nachtwacht 13:30-14:00 Ontvangst met koffie en Zeeuwse bolus 14:00-15:00 Lezing Goese Nachtwacht door Kunsthistoricus Kim Sluijter 15:00-15:15 Korte filmvertoning 15:15-15:30 Kim Sluijter toelichting op zaal Reserveren, klik hier. Zaterdag 16 en zondag 17 april: en uur: gratis rondleidingen in het museum met speciale aandacht voor de stadsgeschiedenis en het vergulde beeld van Karel V. Geopend op maandag tot en met vrijdag van tot uur, zaterdag en zondag van tot uur. GOES - STOOMTREIN GOES-BORSELE De Stoomtrein rijdt op zondag 17 en 24 april. Vertrek vanuit Goes om uur en om uur. Op 17 april is er bovendien voor kinderen een rijtuig in de trein aanwezig waarin met Lego gebouwd kan worden.

4 KAPELLE - FRUITTEELTMUSEUM 16 april: uur: Verhalenverteller over het leven van een fruitteler naar aanleiding van de wisselexpositie langs het tuinpad van mijn vader. 18 april: uur: Lezing: Ontwikkelingen in de fruitteelt door Johan Bal. 23 april: uur: Bloesemfietstocht onder leiding van een gids. Het Fruitteeltmuseum biedt de bezoekers het goud van de bloesem aan d.m.v. bloesemfietstochten. Op zaterdag 23 april kunnen bezoekers meefietsen met een gids op zoek naar het goud van het fruit. Zie voor de actuele situatie. Wisselexpositie Langs het tuinpad van mijn vader, over het leven en de werkzaamheden van een fruitteler. Geopend dinsdag t/m zaterdag van tot uur. NIEUWDORP - BEVRIJDINGSMUSEUM ZEELAND Het gouden pronkstuk van de Museumweek is een vergulde zinken haan (windhaan) afkomstig van de kerktoren van de oorspronkelijke kerk van Ellewoutsdijk. In de Tweede Wereldoorlog gebruikten de Duitsers de toren als observatiepost. Tijdens de bevrijding van Zuid- Beveland is de kerktoren door de geallieerden vernietigd. Vanaf 23 april is te bezichtigen: Noodkerk van Ellewoutsdijk In 2015 kreeg het Bevrijdingsmuseum de kans om de voormalige (nood-)kerk van Ellewoutsdijk te verwerven en deze te herbouwen in het Bevrijdingspark Zeeland. De (nood-)kerk is in 1946 gebouwd als tijdelijke oplossing omdat de oorspronkelijke kerk van Ellewoutsdijk tijdens de Slag om de Schelde volledig was verwoest. De noodkerk bestond uit twee nissenhutten die achter elkaar werden gezet en vervolgens overlangs werden doorgezaagd om ze wat breder te maken. Over het gat kwam een halfrond dakje, waaronder aan weerszijden kozijnen bevestigd werden om lichtinval in de kerk te creëren. De voor- en achtergevel werden gemetseld en er kwam zelfs een torentje op te staan. De kerk heeft dienstgedaan van het moment van gereedkomen in 1946 tot 22 april Toen werd de nieuwe kerk in het dorp geopend. De noodkerk was dus overbodig en werd gekocht door de familie Allemekinders uit Baarland (agrariërs). Hier heeft de voormalige kerk tot juni 2015 nog dienstgedaan als landbouwschuur/wagenhuis. Toen de familie Allemekinders stopte met het bedrijf, werd de schuur overbodig en schonk de familie Allemekinders hem aan het Bevrijdingsmuseum.

5 Op vrijdag 22 april (exact 65 jaar nadat de laatste dienst in de kerk plaatsvond) wordt de (nood)kerk officieel in gebruik genomen. Vanaf zaterdag 23 april kan het publiek de kerk bezoeken. Tijdens de Museumweek geldt een gereduceerd tarief! Geopend op woensdag van tot uur en op zaterdag van tot uur. Entree met korting. THOLEN OUD-VOSSEMEER - ROOSEVELT INFORMATIECENTRUM Op woensdag 20 april wordt het Informatiecentrum officieel geopend. Bezoekers kunnen dus tijdens de Museumweek voor de eerste keer in het Ambachtsherenhuis terecht om alles te weten te komen over de Roosevelts en hun band met het Thoolse dorp Oud-Vossemeer. Bezoekers worden zowel in het Ambachtsherenhuis rondgeleid als in de Nederlandse Hervormde kerk, waar ook dingen te zien zijn die te maken hebben met de familie Roosevelt. SINT-ANNALAND - STREEKMUSEUM DE MEESTOOF Vanaf 16 april: Expositie over de 80-jarige oorlog rondom Tholen. Geopend op dinsdag tot en met zaterdag van tot uur. WALCHEREN DOMBURG - MARIE TAK VAN POORTVLIETMUSEUM Voorjaarsdubbeltentoonstelling: De zaak Piet Mondriaan - Mondriaan in Domburg. Loek Grootjans (Arnemuiden, 1955) verzamelt en archiveert alles wat hem als mens en kunstenaar raakt. In 2008 begon hij met zijn project Storage for Distorted Matter. In dit veelomvattende project probeert Grootjans het leven te registreren en op te slaan. Zo verzamelde hij jarenlang het stof in zijn atelier en de grond waarop Vincent van Gogh werd geboren. Voor De zaak Piet Mondriaan, deel uitmakend van Storage for Distorted Matter, heeft Grootjans het licht verzameld dat Mondriaan in 1908 moet hebben gezien toen hij voor het eerst in Domburg aankwam. Grootjans betoogt dat het Zeeuwse licht, dat Piet Mondriaan in 1908 voor het eerst in Domburg zag, zijn oeuvre grotendeels heeft veranderd en gevormd. In de Museumweek worden bezoekers getrakteerd op een gratis kop koffie. Geopend op dinsdag tot en met zondag van tot uur. MIDDELBURG - ZEEUWS MUSEUM Het Zeeuws Museum opent de Nationale Museumweek met een gratis publieksdag op 16 april, van tot uur, die in het teken zal staan van de tentoonstelling Sign of the Times. In deze tentoonstelling ziet u honderden insignes; loodtinnen volkssieraden waarvan er opvallend veel in de Zeeuwse klei worden

6 gevonden. De goedkope broches worden van de 12e tot in de 16e eeuw op grote schaal gemaakt en door alle lagen van de bevolking in West-Europa gedragen. Ze vertonen de meest uiteenlopende voorstellingen van religieus tot uiterst obsceen. Met name de penissen en vagina s met vleugels, baarden en benen spreken tot de verbeelding. Wat wilde de drager hiermee zeggen? Gedurende de tentoonstelling zoeken we, met behulp van social media, naar de waarde en betekenis van deze bijna verdwenen beeldcultuur. PROGRAMMA uur Museum/tentoonstelling open uur Uitverkoop van Zeeuws Museum publicaties, waaronder het boekje Wonders, het kleurboek en het topstukkenboekje uur Lezing Pudenda te paard en een penis op pootjes: De perverse Middeleeuwen in woord en beeld uur Tour d Amour (start ieder uur) uur Emoji Challenge uur Demonstratie 3D printen Toegang museum en kosten activiteiten: Het museum en de activiteiten op 16 april zijn voor alle museumbezoekers gratis. Aanmelden voor de lezing kan tot 14 april via rondleidingen@zeeuwsmuseum.nl of telefonisch: Geopend op dinsdag tot en met zondag van tot uur. OOSTKAPELLE - TERRA MARIS 17 april: uur: Braakballen pluizen. Uilen zijn niet alleen camouflagekunstenaars, maar z eten hun prooi ook op met huid en haar! Alles wat hun maag niet kan verteren, zoals haren en botjes, braken ze uit als braakbal. Ga aan de slag met een pincet, vergrootglas en skeletkaart en ontdek wat er op het menu staat van de uil. 20 april: uur: Wonderwaterwereld. Speuren naar schaatsenrijders, ruggenzwemmertjes, kikkerdril en andere onderwaterleven in de watertuin van het museum. Gebruik een schepnet, verwonder je en teken en schrijf in je eigen (W)onderwaterpaspoort. Voor kinderen vanaf 6 jaar. Maximaal 15 kinderen, deelname 5 euro per kind incl. entree museum. Vooraf reserveren via of april: aanvang uur: Het wereldrecord verstoppertje spelen! Opening expositie Camouflagekunstenaars. Gedeputeerde Carla Schönknecht opent de expositie door middel van een wereldrecord poging verstoppertje spelen. Carla is de teller/zoeker en we zoeken ruim 1437 kinderen die zich willen verstoppen. Carla wordt deze dag geholpen door 10 kinderen die zich speciaal voor deze gelegenheid moeten camoufleren als gedeputeerde. Voor de prijs hoef je dit verstopspektakel niet te laten schieten want de toegang tot Terra Maris is deze hele dag gratis. Het oude record staat op 1437 deelnemers en staat op naam van de stad Chengdu (4,5 mln inwoners!) in China. Hoog tijd dus om dit record naar Zeeland te halen! Dagelijks geopend van uur.

7 SEROOSKERKE - HET OUDE BRANDSPUITHUIS 50 jaar goud in Serooskerke! In Het oude Brandspuithuis vindt u een expositie over de geschiedenis van het dorp Serooskerke (W), waaronder de gouden munten vondst (thema Goud), de geschiedenis van de brandweer en ambulancehulpverlening in Zeeland (thema Rood) en de geschiedenis van de uitvaart (thema Rouw). Ook het polygoon journaal van de goudvondst in 1966 is te bekijken. Geopend op woensdag tot en met zaterdag van tot uur. VEERE - MUSEUM VEERE Museum Veere heeft goud in handen: Gouden sieraden van Walcherse streekdracht, de vergulde windroos op de toren van het stadhuis en de Beker van Maximiliaan. Samen met onze unieke zestiende-eeuwse Stadhuisbeelden en de recentelijk gemoderniseerde Schotse Huizen staan ze centraal in ons programma van de Nationale Museumweek Zaterdag 16 en zondag 17 april: uur: Schotse Huizen Het Walchers Costuum: Pront met ons eigen goud Gekleed in originele streekdracht geven dames van het Walchers Costuum een boeiende presentatie over de kostbaarheden van een rijke boerendochter zoals: gouden sieraden, huwelijksbeukjes en andere accessoires. Deelnemers worden ontvangen met koffie en een Zeeuwse bolus. Kosten 12,50 euro inclusief museumbezoek. In onze vernieuwde Alma-salon, omringd door Walcherse streekdracht, kunnen kinderen zelf aankleedpoppen in streekdracht steken of hun eigen patronen en kleuren voor de kleding bedenken met een kleurplaat. Zaterdag 16 april: uur: Maak je eigen vis: Schotse Huizen Speciale kinderworkshop vissenkunst maken met troep uit de zee. Deelname is gratis. Kinderen kunnen zich tot en met 6 april aanmelden via educatie@museumveere.nl. Donderdag 21 april: uur: Schotse Huizen Ard Hesselink verzorgt in onze beeldenzaal een lezing over zijn grootvader: de veelzijdige Frits Lensvelt. Lensvelt was kunstschilder uit de Veerse kunstenaarskolonie, architect en theaterontwerper. Een tentoonstelling van zijn werk is volgend jaar in het museum te zien. Toegang 10 euro. Dagelijks geopend van tot uur. VLISSINGEN - ZEEUWS MARITIEM MUZEEUM In het Zeeuws maritiem muzeeum ligt een uniek Japans bordje. Het komt uit de grootste en rijkste beerput van de stad Vlissingen; de beerbak achter het huis van Cornelis Lampsins, de oprichter van het Lampsinshuis, het stadspaleis dat onderdeel is van het muzeeum. Voor zover bekend is dit bordje van rond het oudste voorbeeld in Europa

8 van geïmporteerd Japans porselein. Het is een uniek relatiegeschenk, dat als exotisch product de reis naar Nederland maakt. En uiteindelijk niet veel later terechtkomt in de afvalbak van de steenrijke reder Lampsins. De beerput van Lampsins is opgegraven en geldt als de grootste, meest elitaire en vondstrijke beerput van Vlissingen. De voorwerpen duiden op het leven van een rijke handelsfamilie die met grote regelmaat enorme banketten laat aanrukken voor zijn gasten. Uit de botresten, graten, aardewerk en kookpotten hebben archeologen de gerechten die op tafel kwamen in Huize Lampsins voor een belangrijk deel kunnen achterhalen. Tijdens de Museumweek (16 t/m 24 april) serveert onze brasserie De Gecroonde Liefde lunchgerechten die zijn geïnspireerd op recepten uit de Gouden Eeuw. In de weekenden kunt u ook een arrangement boeken: entree voor het muzeeum, rondleiding door een gids en een lunch voor 17,50 (met Museumkaart) of 27,50 (zonder Museumkaart). Op donderdagavond 21 april hebben we een avondarrangement met rondleiding en diner. Voor meer informatie: Lees ook het verhaal van de Gouden dukaten uit het VOC-schip t Vliegend Hart op Zeeuwse Ankers. Geopend op maandag tot en met vrijdag van tot uur, zaterdag en zondag van tot uur. WESTKAPELLE - POLDERHUIS DIJK- EN OORLOGSMUSEUM Expositie van Nanda Runge. Runge toont schilderijen die een verstild autobiografisch portret vormen. Haar werk van vaak onbestemde architectonische plaatsen zijn schilderingen meestal in zwart/wit of bedekte kleuren, doorschijnend en soms een weinig ingevuld, afwezigheid versus aanwezigheid. Geopend op woensdag tot en met zondag van tot uur. ZEEUWS-VLAANDEREN AXEL - HET WARENHUIS Tijdens de Nationale Museumweek presenteren wij met trots de bijzondere wand-, plafond en vloerschilderingen uit de periode Ze zijn te zien in een voormalig woon-winkelpand Markt 2a dat deel uitmaakt van ons museum. De schilderingen op de begane grond zijn geconserveerd en gerestaureerd, aan andere wordt nog gewerkt. Samen vormen de schilderingen een picturaal concept dat ertoe leidde dat het pand in 2012 tot Rijksmonument werd verklaard. De schilderingen zijn om diverse (kunst)historische redenen van belang. Ze vormen een boeiend tijdsdocument, tonen een mix van stijlen ingekaderd in late art-nouveau-vormen, zijn een statement uit de periode van de vroege verzuiling en zijn actueel vanwege de huidige migratievraagstukken. Met recht een bezoek waard!

9 Open op woensdag tot en met vrijdag van tot uur en op zaterdag van tot uur. GROEDE - MUSEUM HET VLAEMSCHE ERFGOED Het Vlaemsche Erfgoed is een cultureel concept met kleine winkeltjes en werkplaatsjes, een Luthers kerkje, een herberg waar in historische sfeer overnacht kan worden, een huistheater waar kleinkunstprogramma s worden gespeeld en een Erfgoedwinkel met streekproducten van een historische kloosterboerderij uit de omgeving. Wie Het Vlaemsche Erfgoed museum wil bezoeken kan voor een kaart terecht in de Erfgoedwinkel en maakt dan kennis met de kleinschaligheid van het Groede in de eerste helft van de 20 e eeuw. Neem een kijkje in de tijd van toen : grutter, bakker, kapper, dorpscafé, nutsbibliotheek, band- en garenwinkeltje en nog meer. Ze ademen het Groede van onze (groot)ouders. Snuffelen wat rond en haal herinneringen op. Geopend op dinsdag tot en met zaterdag van tot uur. HULST - MUSEUM DE VIER AMBACHTEN Wisseltentoonstelling: Familie Metsers, kunstenaars uit Hulst. Dagelijks geopend van tot uur. SAS VAN GENT - INDUSTRIEEL MUSEUM ZEELAND Zondag 17 april van tot uur: Museumdag Ons echte goud Tijdens de museumdag is er van alles te beleven in het museum: - Ieder uur een rondleiding met gids (max. 45 min) - Verschillende oude industriële machines draaien - 3D- lab geopend - Interactieve Doe-dozen voor kinderen inclusief een lekkere beloning. Ons gouden pronkstuk is een rondbreimachine. Deze wordt speciaal voor deze museumdag in werking gezet. Dat mag je zeker niet missen! Geopend op woensdag tot en met zondag van tot uur. Speciale entreeprijs op 17 april: 5 euro (inclusief koffie/thee)! SLUIS - MUSEUM HET BELFORT 17 april om 11.00: Koffieconcert in de Raadzaal - Kapok. Jazz trio Kapok (winnaar Edison publieksprijs) is een jong, ongewoon trio. Met een bezetting van hoorn, gitaar en drums brengt de band de energie en compactheid van pop samen met elementen van jazz en improvisatie. Kapok speelt muziek die tegelijk nieuw en herkenbaar is, die strak en zelfverzekerd kan zijn om het volgende moment af te slaan richting abstract en vogelvrij spel. 20 april: Het venijnig gebroed. Lezing in de Raadszaal. Expositie Wijsheden : tekst en fotografie Nico Out. Veel mensen zullen Nico Out kennen van zijn stukken en lezingen over beeldende kunst. Minder mensen weten dat hij ook projecten doet op uiteenlopende terreinen, fotografeert en muziek maakt.

10 Vorig jaar was hij op Burning Man, een festival midden in de Nevadawoestijn. Uniek in de wereld, omdat alles wat gebeurt wordt gedaan door de mensen die er komen. Vrijwillig. Nico deed er zijn project: 'Sharing your wisdom with the world'. Hij vroeg zoveel mogelijk mensen een gedachte die ze met anderen willen delen op een white-board te schrijven en fotografeerde hen ermee. De foto's zijn te zien in de Raadskelder, met een film over een foto-impressie van het Burning Man festival. Geopend op woensdag tot en met zondag van tot uur. WESTDORPE - MUSEUM OUD WESTDORPE Op zaterdag 16 april is het museum open voor het publiek. Zoals altijd is daarbij de toegang gratis. In de week daarna zal de nabij gelegen school een rondleiding verzorgen voor onderwijzers en leerlingen over het verhaal van de verdronken dorpen in de regio en Westdorpe in het bijzonder. Het pronkstuk van het museum is een terracotta beeldje van Madonna met kind. Een uniek exemplaar. Het archeologische beeldje werd gevonden in 1968 tijdens opgravingen in de Axelse straat in de Autrichepolder, ten noordoosten van het huidige Westdorpe. Bij een verwoestende overstroming in 1480 is een herenhuis ingestort. In de voorgevel zat een nis waarin het beeldje zich bevond. Na de overstroming bleef het land 130 jaar onderwater staan. Dit beeldje is een tastbare herinnering aan het ooit verdronken dorp Westdorpe. Samen met vele andere waardevolle archeologische vondsten is het beeldje te bewonderen in het museum. Geopend op 16 april van tot uur. IJZENDIJKE - MUSEUM HET BOLWERK In Zeeuws-Vlaanderen zijn tijdens de Tachtigjarige Oorlog honderden forten, dijken en linies gebouwd. Een groot aantal daarvan is nog in het landschap te zien. Museum Het Bolwerk vertelt hun verhaal. Al eeuwenlang bouwen mensen vestigingen om zich tegen aanvallers te verdedigen. Maar de manier waarop ze dat doen, verandert voortdurend. Er worden nieuwe wapens uitgevonden en de militaire tactiek evolueert. Het Bolwerk, het informatiecentrum voor de Staats-Spaanse Linies, geeft hier meer inzicht in. Het verhaal van de vestingbouw in Zeeuws-Vlaanderen begint bij de Romeinen en eindigt bij de bunkers in de Tweede Wereldoorlog. Geopend op dinsdag tot en met zondag van tot uur. ZAAMSLAG - MINOX MUSEUM De Minox camera is een miniatuur camera zo groot als je duim en bestaat uit honderden onderdelen. Al vanaf 1938 is de camera ontdekt in de spionagewereld vanwege de extreem hoge kwaliteit. Met een negatief van slechts 8X11 mm werd een foto vergroot tot 2,20 meter. Een bezoek loont de moeite om al dit technisch wondermateriaal te aanschouwen. Tijdens de Museumweek worden de gouden Minox camera s extra belicht. De gouden camera s zijn echte pronkstukken. Het zijn in de praktijk meer hebbedingetjes dan om er echt foto s mee te maken. Zulke camera s

11 werden aangeboden aan Koninklijke families, staatshoofden en militaire grootheden. Geopend op afspraak: tel / Versie: 5 april 2016 Bron: SCEZ

De sluier voor de betere standen

De sluier voor de betere standen De sluier voor de betere standen Streek & Landbouwmuseum Goemanszorg De Schouwse sluiermuts was onderdeel van de zondagse dracht van de meer welgestelde vrouwen van het eiland in het midden van de 19e

Nadere informatie

Waar verleden en heden elkaar ontmoeten

Waar verleden en heden elkaar ontmoeten Waar verleden en heden elkaar ontmoeten Introductie Graafs Museum Het Graafs Museum is gevestigd in de Hampoort, de laatste overgebleven stadspoort van de vestingstad Grave. Een locatie die mede het verhaal

Nadere informatie

Dag van het Kasteel 2012

Dag van het Kasteel 2012 Dag van het Kasteel 2012 wandelen rond Zeeuwse kastelen en buitenplaatsen Schouwen-Duiveland Slot Moermond, Renesse Zuid-Beveland De Hellenburg, Baarland Walcheren Westhove, Oostkapelle Zeeuws-Vlaanderen

Nadere informatie

BUITENGOED DE PANOVEN Zevenaar Beleef het Nederlands baksteen en dakpanmuseum

BUITENGOED DE PANOVEN Zevenaar Beleef het Nederlands baksteen en dakpanmuseum DE BASTEI Natuurmuseum, Nijmegen Van klei tot baksteen STIENEO Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis Geschiedenis ontwikkeling baksteenindustrie in beeld BUITENGOED DE PANOVEN Zevenaar Beleef het Nederlands

Nadere informatie

Overzicht daguitstappen voor groepen. 2. Dagje Oudenaarde. Bezoek tentoonstelling 'De erfenis van Karel de Grote' Karel de Grote-Menu

Overzicht daguitstappen voor groepen. 2. Dagje Oudenaarde. Bezoek tentoonstelling 'De erfenis van Karel de Grote' Karel de Grote-Menu Overzicht daguitstappen voor groepen 1. Dagje Ename 2. Dagje Oudenaarde 3. Geschiedenis met een natje 4. Voor en achter de schermen Voormiddag Lunch Bezoek tentoonstelling 'De erfenis van Karel de Grote'

Nadere informatie

Jaarverslag 2012. 1. Inleiding. 2. Organisatie 2.1. Samenstelling bestuur per 31 december 2012 2.2. Algemene gegevens van de Vereniging 2.3.

Jaarverslag 2012. 1. Inleiding. 2. Organisatie 2.1. Samenstelling bestuur per 31 december 2012 2.2. Algemene gegevens van de Vereniging 2.3. Jaarverslag 2012 1. Inleiding 2. Organisatie 2.1. Samenstelling bestuur per 31 december 2012 2.2. Algemene gegevens van de Vereniging 2.3. Leden 3. Bijeenkomsten en interne communicatie 3.1. Bestuur 3.2.

Nadere informatie

voor jong en oud Zondag 20 december MAANDAG 21 december

voor jong en oud Zondag 20 december MAANDAG 21 december Programma voor jong en oud Zondag 20 december De door Bredanaars geschilderde verdwenen schilderijen Vang jouw verloren geraakte schilderij Vincent vertelt over herinneringen aan Brabant Verbeelding van

Nadere informatie

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum.

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum. 2 INTRODUCTIE is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het. In het wordt de geschiedenis verteld aan de hand van schilderijen en voorwerpen. Je gaat met de groep naar het museum. In dit werkboekje

Nadere informatie

Activiteiten in de Zeeuwse musea-

Activiteiten in de Zeeuwse musea- Activiteiten in de Zeeuwse musea- SCHOUWEN-DUIVELAND BROUWERSHAVEN - BROUWS MUSEUM In het jaar 2000 is door een jongen in Brouwershaven een gouden muntenschat gevonden. Dat is letterlijk een pronkstuk

Nadere informatie

Postcode Startjaar Startkwartaal Netbeheerder Provincie Gemeente / Plaats 4301 Enduris Zeeland ZIERIKZEE 4302 Enduris Zeeland ZIERIKZEE 4303 Enduris

Postcode Startjaar Startkwartaal Netbeheerder Provincie Gemeente / Plaats 4301 Enduris Zeeland ZIERIKZEE 4302 Enduris Zeeland ZIERIKZEE 4303 Enduris Postcode Startjaar Startkwartaal Netbeheerder Provincie Gemeente / Plaats 4301 Enduris Zeeland ZIERIKZEE 4302 Enduris Zeeland ZIERIKZEE 4303 Enduris Zeeland ZIERIKZEE 4305 Enduris Zeeland NIEUWERKERK 4305

Nadere informatie

Week 50 Ontvangen pin transacties

Week 50 Ontvangen pin transacties Week 50 Ontvangen pin transacties 1 Inhoudsopgave 2 Inhoud Herdenking 2014 25 oktober: Zeeuws-Vlaanderen - Zuid-Beveland Bergen op Zoom 01 november: Zeeuws Vlaanderen, Zuid-Beveland - Walcheren Programma

Nadere informatie

VOORBEREIDING DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE

VOORBEREIDING DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE VOORBEREIDING DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE 1 Utrecht, 2013 Beste docent, Wij hopen u en uw groep binnenkort te mogen verwelkomen in het Centraal Museum, waar u met de groep deelneemt aan het programma

Nadere informatie

Amsterdam DNA is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam

Amsterdam DNA is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam INTRODUCTIE is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam Museum. In het wordt de geschiedenis verteld aan de hand van schilderijen en voorwerpen. Je gaat met de groep naar het

Nadere informatie

Onyx Trio in Museum Gouda

Onyx Trio in Museum Gouda Onyx Trio in Museum Gouda Op de laatste dag van de tentoonstelling Uitgelezen, zondag 17 mei 2015, speelt het Onyx trio om 15.30 uur in de Gasthuiskapel van Museum Gouda. Zij spelen deze middag beroemde

Nadere informatie

Ontdek. ons zoute DNA. Zonder de scheepvaart geen Nederland. basisonderwijs 2015/2016

Ontdek. ons zoute DNA. Zonder de scheepvaart geen Nederland. basisonderwijs 2015/2016 Ontdek ons zoute DNA Zonder de scheepvaart geen Nederland basisonderwijs 2015/2016 Welkom in het scheepvaartmuseum amsterdam Ontdek Het leven aan boord van verschillende schepen, doe mee aan het havenspel

Nadere informatie

Waar het landschap een verhaal vertelt

Waar het landschap een verhaal vertelt Waar het landschap een verhaal vertelt Introductie Graafs KazemattenMuseum Het Graafs KazemattenMuseum is officieel geopend op 17 september 2011, exact 67 jaar nadat Amerikaanse parachutisten de nabij

Nadere informatie

FAMILIES EN KINDEREN 2012 2013 G R O E N E R U I T E R O P B L A U W P A A R D AMSTERDAM STEDELIJK MUSEUM WAT IS BEWEGING?

FAMILIES EN KINDEREN 2012 2013 G R O E N E R U I T E R O P B L A U W P A A R D AMSTERDAM STEDELIJK MUSEUM WAT IS BEWEGING? STEDELIJK MUSEUM FAMILIES EN KINDEREN 2012 2013 G R O E N E R U I T E R O P B L A U W P A A R D WAT IS BEWEGING? AMSTERDAM WELKOM! Het Stedelijk, Nederlands grootste museum voor moderne en hedendaagse

Nadere informatie

12 en 13 september 2015

12 en 13 september 2015 12 en 13 september 2015 fietsroute en bezienswaardigheden in Smallingerland 2 zaterdag 12 september Drachtster Compagnie, Rottevalle en Houtigehage hebben samen een leuk programma weten op te stellen.

Nadere informatie

Nieuwsbrief augustus/ september 2012

Nieuwsbrief augustus/ september 2012 Nieuwsbrief augustus/ september 2012 1 en 2 september: Feestweekeinde 100 Jaar Den Dolder met Poppodium, Jaarmarkt, Kunstmarkt en nog meer. Alle activiteiten zijn in het centrum van het dorp op en aan

Nadere informatie

Dienstregeling Connexxion in Zeeland per 1 maart 2015

Dienstregeling Connexxion in Zeeland per 1 maart 2015 Dienstregeling Connexxion in Zeeland per 1 maart 2015 De nieuwe dienstregeling van Connexxion voor heel Zeeland is bekend. Deze gaat in op 1 maart. Het nieuwe openbaar vervoersnetwerk is ontstaan uit een

Nadere informatie

Schouwen-Duiveland. Lijn 132 Zierikzee - Goes Lijn 132 rijdt in de middagspits nog 4x per uur.

Schouwen-Duiveland. Lijn 132 Zierikzee - Goes Lijn 132 rijdt in de middagspits nog 4x per uur. Schouwen-Duiveland Lijn 132 Zierikzee - Goes Lijn 132 rijdt in de middagspits nog 4x per uur. Lijn 133 Middelburg - Zierikzee - Oude-Tonge Lijn 133 rijdt in de zomerperiode niet meer via Westenschouwen,

Nadere informatie

Sint Annaland - Weekmarkt - kleine warenmarkt met 9 kramen - Adres: Havenplein, Sint Annaland

Sint Annaland - Weekmarkt - kleine warenmarkt met 9 kramen - Adres: Havenplein, Sint Annaland Page 1 of 30 Evenementenkalender donderdag 28 juni 2012 vrijdag 29 juni 2012 zaterdag 30 juni 2012 - Weekmarkt - De markt op dinsdag heeft allerlei kramen, op 10:00-14:00 - De enige biologische weekmarkt

Nadere informatie

Ontdek. ons zoute DNA. Zonder de scheepvaart geen Nederland. voortgezet onderwijs 2015/2016

Ontdek. ons zoute DNA. Zonder de scheepvaart geen Nederland. voortgezet onderwijs 2015/2016 Ontdek ons zoute DNA Zonder de scheepvaart geen Nederland voortgezet onderwijs 2015/2016 Welkom in het scheepvaartmuseum amsterdam Het Scheepvaartmuseum is een pakhuis vol verhalen waar leerlingen op een

Nadere informatie

VERHALEN RONDLEIDINGEN WORKSHOPS ARCHEOLOGIE ONDER WATER FORT DE SCHANS KAAP SKIL MUSEUM VAN JUTTERS & ZEELUI

VERHALEN RONDLEIDINGEN WORKSHOPS ARCHEOLOGIE ONDER WATER FORT DE SCHANS KAAP SKIL MUSEUM VAN JUTTERS & ZEELUI VERHALEN RONDLEIDINGEN FORT DE SCHANS WORKSHOPS 2015 ARCHEOLOGIE ONDER WATER KAAP SKIL MUSEUM VAN JUTTERS & ZEELUI Kaap Skil, de Vuurtoren, de Oudheidkamer en Ecomare zijn onderdeel van Stichting Texels

Nadere informatie

Nieuwsbrief 2 april 2017

Nieuwsbrief 2 april 2017 Nieuwsbrief 2 april 2017 Nieuwsbrief 2 april 2017 In deze nieuwsbrief zijn de volgende onderwerpen te lezen: 1. Historische canon van Castricum en Bakkum 2. Tentoonstelling Vervaagd agrarisch verleden

Nadere informatie

DAG VAN DE ARNHEMSE GESCHIEDENIS

DAG VAN DE ARNHEMSE GESCHIEDENIS DAG VAN DE ARNHEMSE GESCHIEDENIS 28 OKTOBER 2017 12.00 16.00 UUR PROGRAMMA BOEKJE www.dagvandearnhemsegeschiedenis.nl 2 De Maand van de Geschiedenis is het grootste historische evenement van Nederland

Nadere informatie

Maand van de archeologie 2015

Maand van de archeologie 2015 Met het project Maand van de archeologie plaatst de Archeologische Dienst Waasland (ADW) in de maand oktober archeologisch erfgoed via verschillende activiteiten en diverse locaties op een originele manier

Nadere informatie

Maandag 19 februari 2007

Maandag 19 februari 2007 Maandag 19 februari 2007 - Sjoerd - Matthijs - Robin - Dennis - Ramon Met z n allen naar de Plompe Toren Openingstijden voor bezichtiging. Dagelijks van 10.00 17.00 uur Burghsluis Burghsluis ligt aan de

Nadere informatie

Romeinse activiteiten rond de limes. Exposities, lezingen, workshops, RoMeincraft en andere leuke activiteiten!

Romeinse activiteiten rond de limes. Exposities, lezingen, workshops, RoMeincraft en andere leuke activiteiten! Romeinse activiteiten rond de limes Exposities, lezingen, workshops, RoMeincraft en andere leuke activiteiten! De Oudste Grens van Gelderland 28 april t/m 31 oktober 2018 De Oudste Grens van Gelderland

Nadere informatie

14-18 Brussel tijdens de Duitse bezetting. Presentatie van de tentoonstelling

14-18 Brussel tijdens de Duitse bezetting. Presentatie van de tentoonstelling 14-18 Brussel tijdens de Duitse bezetting Presentatie van de tentoonstelling 21.08.2014 03.05.2015 Museum van de Stad Brussel www.museumvandestadbrussel.be De reservisten op 29 juli BRUSSEL TIJDENS DE

Nadere informatie

70 jaar Slag om de Schelde Herdenken, herinneren en vieren Middelburg, 11 februari 2014

70 jaar Slag om de Schelde Herdenken, herinneren en vieren Middelburg, 11 februari 2014 70 jaar Slag om de Schelde 1944 2014 Herdenken, herinneren en vieren Middelburg, 11 februari 2014 Week 50 Ontvangen pin transacties Middelburg, 11-2-2014 Herdenking 70 jaar Slag om de Schelde 1 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Nieuwsbrief 2015 Emilie Lindenbergh Een nieuw begin Binnenkort de nieuwe website! Kunstschilder

Nieuwsbrief 2015 Emilie Lindenbergh Een nieuw begin Binnenkort de nieuwe website! Kunstschilder Nieuwsbrief 2015 Emilie Lindenbergh Een nieuw begin Binnenkort de nieuwe website! Kunstschilder Exposities: Kloosterkapel, Kerkstraat 8, Vorstenbosch tot 9 maart Expositie in de (h)artgalerij in het Brinkhuis,

Nadere informatie

Zomeraanbod - programma week 33 10 aug t/m 16 aug

Zomeraanbod - programma week 33 10 aug t/m 16 aug Zomeraanbod - programma week 33 10 aug t/m 16 aug Deze week: activiteit: Improvisatietheater door: Alludens, trainingen en entertainment leeftijd: 2 groepen: 12+ en 18+ activiteit: Speelse muzikale workshop

Nadere informatie

Activiteiten bij De Helderse Vallei - augustus 2015

Activiteiten bij De Helderse Vallei - augustus 2015 zaterdag 1 augustus: Watergeheimen zaterdag 1 augustus: Met de kippen op stok! 16.30 uur Elke middag brengen onze dierverzorgers de dieren naar hun stallen, stokken en hokken. Normaal gesproken gebeurt

Nadere informatie

Nieuw seizoen, nieuwe cursussen!

Nieuw seizoen, nieuwe cursussen! RiQQ CURSUSSEN 2013-2014 Nieuw seizoen, nieuwe cursussen! Genoeg uitgerust in de vakantie en weer zin om lekker bezig te zijn met zingen toneelspelen of tekenen? Schrijf je nu in voor een cursus van Cultuurbedrijf

Nadere informatie

Goudse Rembrandts bekend!

Goudse Rembrandts bekend! PERSBERICHT 17 juli 2014 Goudse Rembrandts bekend! De jury (directeur Museum Gouda, Gerard de Kleijn) heeft ruim honderd tekeningen en schilderwerken ontvangen voor de tekenwedstrijd: Wie is de beste Rembrandt

Nadere informatie

Huis van Piet Mondriaan

Huis van Piet Mondriaan Huis van Piet Mondriaan Trade 2016/2017 Gemeentemuseum Den Haag Huis van Piet Mondriaan Trade 2016/2017 Entreeprijzen FIT + groepen Î Toegangsprijs: Û10,50 p.p. Î Reguliere verkoop: Û13,50 p.p. Î Uw tourguide

Nadere informatie

Nijmegen Stadswandeling met bezoek aan Stevenskerk & Brouwerij De Hemel

Nijmegen Stadswandeling met bezoek aan Stevenskerk & Brouwerij De Hemel Stadswandeling met bezoek aan Stevenskerk & Brouwerij De Hemel Het arrangement start aan de Waalkade waar u wordt opgehaald door een ervaren stadsgids. Onder begeleiding van de stadsgids wordt u meegenomen

Nadere informatie

5 lessen voor maar 5!!!

5 lessen voor maar 5!!! Aanbod naschoolse activiteiten Brede school Heemse 5 lessen voor maar 5!!! Toneelspelen Ontdek t! Lijkt het je leuk om op een podium te staan? Je in te leven in een ander? Een persoon of een typetje te

Nadere informatie

Activiteiten bij De Helderse Vallei - juli 2015

Activiteiten bij De Helderse Vallei - juli 2015 woensdag 1 juli: Nationale Modderdag 14.00-16.00 uur Het is Nationale Modderdag, een dag waarop je buiten in de modder mag spelen en natuurlijk lekker vies mag worden! Trek laarzen en oude kleren aan en

Nadere informatie

Prijs. e 95,00 per VVV gids e 4,00 p.p. entree Stratemakerstoren e 4,00 p.p. entree Nationaal Fietsmuseum Velorama e 4,95 p.p. koffie met Marikenbrood

Prijs. e 95,00 per VVV gids e 4,00 p.p. entree Stratemakerstoren e 4,00 p.p. entree Nationaal Fietsmuseum Velorama e 4,95 p.p. koffie met Marikenbrood Museum De Stratemakerstoren & Nationaal Fietsmuseum Velorama Het arrangement start aan de Waalkade waar u wordt opgehaald door een ervaren stadsgids. Onder begeleiding van de gids wandelt u langs de Waal

Nadere informatie

Koninklijke Bibliotheek van België EDUCATIEVE DIENST

Koninklijke Bibliotheek van België EDUCATIEVE DIENST Koninklijke Bibliotheek van België EDUCATIEVE DIENST INTRO No furniture so charming as books, verkondigde de Engelse schrijver Sydney Smith twee eeuwen geleden. Boeken hebben we in de Koninklijke Bibliotheek

Nadere informatie

Hij moet avond aan avond bezig zijn geweest

Hij moet avond aan avond bezig zijn geweest Hij moet avond aan avond bezig zijn geweest 76 Herenhuis januari/februari 2013 Getalenteerde kunstenaar beschilderde eigen woning en winkel Decoratieschilderingen van top tot teen Eind 2013 worden twee

Nadere informatie

Zeeland bouwt een. www.industrieelmuseumzeeland.nl

Zeeland bouwt een. www.industrieelmuseumzeeland.nl Zeeland bouwt een www.industrieelmuseumzeeland.nl Wat is het Industrieel Museum Zeeland? locatie Dat het museum in de kanaalzone en meer specifiek in de historische suikerloodsen aan de Westkade 114 in

Nadere informatie

Di. 1 september Boodschappen doen in Borger en bezoek RABO bank

Di. 1 september Boodschappen doen in Borger en bezoek RABO bank Programma Boodschappen PlusBus Borger Odoorn September en oktober 2015 Di. 1 september Boodschappen doen in Borger en bezoek RABO bank Met de mogelijkheid om naast de RABO bank ook de dinsdagmarkt te bezoeken.

Nadere informatie

Heemkundekring Willem Snickerieme en Museum Zwaluws Erfgoed

Heemkundekring Willem Snickerieme en Museum Zwaluws Erfgoed Heemkundekring Willem Snickerieme en Museum Zwaluws Erfgoed Vastgesteld door het bestuur van de heemkundekring op 9 maart 2015. Wat is het Museum Zwaluws Erfgoed? Het museum Zwaluws Erfgoed is een etnografisch

Nadere informatie

PRIMAIR ONDERWIJS

PRIMAIR ONDERWIJS PRIMAIR ONDERWIJS STEDELIJK MUSEUM ALKMAAR Stedelijk Museum Alkmaar is hét geheugen van de stad Alkmaar en een vertrekpunt voor iedereen die de geschiedenis en kunst van Alkmaar en omgeving wil beleven

Nadere informatie

Kwekerij Veelzorg: vijf generaties bollenrijkdom Zaterdag 1 september 2018 Hillegom

Kwekerij Veelzorg: vijf generaties bollenrijkdom Zaterdag 1 september 2018 Hillegom Open Monumentendag SPECIAL Kwekerij Veelzorg: vijf generaties bollenrijkdom Zaterdag 1 september 2018 Hillegom Bloembollen zijn onlos makelijk verbonden met de Nederlandse cultuur. Het kan daarom gerust

Nadere informatie

Omschrijving. Bezienswaardigheden. Activiteiten in deze route. Beeldenroute in Hoorn / wandelroute (5 km)

Omschrijving. Bezienswaardigheden. Activiteiten in deze route. Beeldenroute in Hoorn / wandelroute (5 km) Omschrijving Langs de kust van Hoorn staan zo n dertig beelden van verschillende Nederlandse kunstenaars/beeldhouwers. De wandeling langs de beelden start bij schouwburg Het Park en eindigt bij de oostelijke

Nadere informatie

Dit is er te doen in... januari, februari en maart 2015

Dit is er te doen in... januari, februari en maart 2015 Dit is er te doen in... januari, februari en maart 2015 Voorlezen en knutselen Elke eerste maandag en woensdag van de maand wordt er geknutseld en/of voorgelezen. Kinderen van 4-7 jaar en hun (groot) ouders

Nadere informatie

Wat? Nr. 30 16 april schooljaar 2014-2015. Uitnodiging ouderavond. Koningsspelen

Wat? Nr. 30 16 april schooljaar 2014-2015. Uitnodiging ouderavond. Koningsspelen Nr. 30 16 april schooljaar 2014-2015 C.B.S. Willem Alexander Oranjestraat 2 7753 TK Dalerpeel info@waschooldp.nl 0524-571956 www.waschooldp.nl info@waschooldp.nl www.waschooldp.nl Hallo kinderen en ouder(s)/verzorger(s)

Nadere informatie

Open Monumentendag 'Op reis' in en buiten het provinciehuis

Open Monumentendag 'Op reis' in en buiten het provinciehuis Groningen, 4 september 2014 Open Monumentendag 'Op reis' in en buiten het provinciehuis Op zaterdag 13 september organiseert de provincie Groningen verschillende activiteiten in en buiten het provinciehuis

Nadere informatie

Samenvatting Kunst ABC

Samenvatting Kunst ABC Samenvatting Kunst ABC Week 1: Kunst algemeen + film, beeldhouwen en fotografie Info: Wat is kunst? Kunst kan verschillende soorten dans, muziek, schilderijen, toneel en beelden zijn. Beeldhouwkunst of

Nadere informatie

klas naar Museum Kom met je het Zaans Museum Zaans Museum Educatie Voortgezet Onderwijs

klas naar Museum Kom met je het Zaans Museum Zaans Museum Educatie Voortgezet Onderwijs Kom met je klas naar het Zaans Museum Kom met je klas naar het Zaans Museum Zaans Museum Schansend 7 1509 AW Zaandam sales@zaansmuseum.nl www.zaansmuseum.nl/onderwijs Kom met je klas naar het Zaans Museum

Nadere informatie

Activiteitenkalender JANUARI FEBRUARI 2016

Activiteitenkalender JANUARI FEBRUARI 2016 www.ocmwgeraardsbergen.be Gasthuisstraat 26 9500 GERAARDSBERGEN Tel 054 43 20 02 Gsm 0479 73 85 19 Een organisatie van het Activiteitenkalender JANUARI FEBRUARI 2016 ALLE ACTIVITEITEN en UITSTAPPEN dienen

Nadere informatie

Het Amsterdam Museum gaat over Amsterdam. In het museum hangen schilderijen.

Het Amsterdam Museum gaat over Amsterdam. In het museum hangen schilderijen. 2 INTRODUCTIE Het programma is gemaakt door het. Het gaat over Amsterdam. In het museum hangen schilderijen. Een schilderij is gemaakt door een schilder. In het museum zijn ook voorwerpen te zien. Het

Nadere informatie

Wat krijgen de leerlingen te zien? Het Spetterlab Oude kunst Prehistorie

Wat krijgen de leerlingen te zien? Het Spetterlab Oude kunst Prehistorie Museumles groep 1-2 Overgisteren De leerkracht heeft een koffer gevonden, zomaar op straat. Ze besluiten de koffer open te maken om te kijken wat er in zit. Samen komen ze er achter dat de koffer van een

Nadere informatie

Reizen in de tijd Leren van de plek waar je opgroeit. Leeswijzer bij www.reizenindetijd.nl KUNSTHUIS

Reizen in de tijd Leren van de plek waar je opgroeit. Leeswijzer bij www.reizenindetijd.nl KUNSTHUIS Leeswijzer bij www.reizenindetijd.nl Reizen in de tijd Leren van de plek waar je opgroeit Reizen in de Tijd is een doorlopende leerlijn cultuuronderwijs. De activiteiten gaan over de leerlingen en de plek

Nadere informatie

THOLEN. Streekmuseum De Meestoof. Type museum Cultuurhistorisch

THOLEN. Streekmuseum De Meestoof. Type museum Cultuurhistorisch THOLEN Streekmuseum De Meestoof Streekmuseum De Meestoof Bierensstraat 6 4697 GE Sint-Annaland Telefoon 06-2826192 demeestoof.nl Type museum Cultuurhistorisch Karakteristiek Streekmuseum De Meestoof toont

Nadere informatie

Kijkwijzer HAVO / VWO. Joep Nicolas. 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015. Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis.

Kijkwijzer HAVO / VWO. Joep Nicolas. 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015. Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis. Kijkwijzer HAVO / VWO Joep Nicolas 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015 Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis.nl Welkom in het Cuypershuis Het museumgebouw is een uniek complex

Nadere informatie

De Paèrdestal gaat weer open

De Paèrdestal gaat weer open De Paèrdestal gaat weer open In de Nieuwe Paèrdestal gaat weer van alles gebeuren. Welzijnsinstelling SMWO gaat in de wijk leuke, gezellige en leerzame activiteiten verzorgen voor de kinderen en jeugd

Nadere informatie

Cultuurplan basisschool De Regenboog

Cultuurplan basisschool De Regenboog Cultuurplan basisschool De Regenboog (2015-2016) Dukdalf 28 3961 LA Wijk bij Duurstede 1 Dit beleidsplan omvat de volgende punten: Wat is onze visie op cultuur? Wat willen we dit jaar veranderen? Hoe pakken

Nadere informatie

Omschrijving. Bezienswaardigheden. Activiteiten in deze route. Beeldenroute in Hoorn / wandelroute (5 km) Het Huis Verloren Het Huis Verloren

Omschrijving. Bezienswaardigheden. Activiteiten in deze route. Beeldenroute in Hoorn / wandelroute (5 km) Het Huis Verloren Het Huis Verloren Omschrijving Langs de kust van Hoorn staan zo n dertig beelden van verschillende Nederlandse kunstenaars/beeldhouwers. De wandeling langs de beelden start bij schouwburg Het Park en eindigt bij de oostelijke

Nadere informatie

OP PAD MET DE GIDSEN VAN STAATSBOSBEHEER

OP PAD MET DE GIDSEN VAN STAATSBOSBEHEER OP PAD MET DE GIDSEN VAN STAATSBOSBEHEER JULI 2015 Donderdag 2 juli 19.00 uur Meeuwenduinen Dinsdag 7 juli 19.00 uur Boswachterij Westerschouwen Woensdag 8 juli 13.30 uur KABOUTERPAD voor de kleuters Donderdag

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma

Docentenhandleiding Educatieprogramma Docentenhandleiding Educatieprogramma Hoe, wat & waar Primair Onderwijs groep 3 t/m 6 Inhoud Het Dordrechts Museum..p.3 Algemene doelstelling programma...p.3 Aansluiting bij kerndoelen. p.3,4 Programma:Hoe,

Nadere informatie

Klee. en Cobra. Opnieuw beginnen

Klee. en Cobra. Opnieuw beginnen Klee Lesmateriaal groep 5 en 6 deel 1: klassikale les op school bij de tentoonstelling Klee en Cobra Het begint als kind 28.01-22.04 2012 en Cobra Opnieuw beginnen Dit is Paul Klee En dit ook. En dit is

Nadere informatie

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8 MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8 Inleiding In groep 7 of 8 komen leerlingen vaak voor de tweede keer met hun klas naar het van Abbemuseum. Bij het eerste bezoek, in groep 5 of 6, hebben ze

Nadere informatie

Gorcums Museum Grote Markt 17 4201EB Gorinchem 0183-632821 www.gorcumsmuseum.nl

Gorcums Museum Grote Markt 17 4201EB Gorinchem 0183-632821 www.gorcumsmuseum.nl Gorcums Museum Grote Markt 17 4201EB Gorinchem 0183-632821 www.gorcumsmuseum.nl Loop naar de eerste verdieping van het museum. Wat zie je daar? Het Gorcums Museum verzamelt alles over de stad Gorinchem.

Nadere informatie

onze special * 2016 met erkend streekproduct!!

onze special * 2016 met erkend streekproduct!! onze special * 2016 met erkend streekproduct!! * aankomst met koffie/thee (2 kop) en Groese paptaart * bezoek aan Het Vlaemsche Erfgoed: museumwinkeltjes en -werkplaatsen aan de Slijkstraat (met beeldinformatie!)

Nadere informatie

OP BEZOEK! DE HESSENWEGEN IN MUSEUM LUNTEREN

OP BEZOEK! DE HESSENWEGEN IN MUSEUM LUNTEREN VROEGER EN NU Erfgoedleerlijn Ede OP BEZOEK! DE HESSENWEGEN IN MUSEUM LUNTEREN Bezoek met uw klas Museum Lunteren en sluit aan op de Erfgoedleerlijn Ede bij het thema ARCHEOLOGISCHE VONDSTEN groep 5 en

Nadere informatie

jaargang 18 nummer 5 oktober 2015 Uitnodiging

jaargang 18 nummer 5 oktober 2015 Uitnodiging Secr. Gerard Thijssen Rozenbloemstraat 34, 4921 KG Made Tel: 0162-683323 Mail: heemkundemadedrimmelen@gmail.com NIEUWSBRIEF jaargang 18 nummer 5 oktober 2015. Uitnodiging Op dinsdag 20 oktober organiseert

Nadere informatie

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Groep 5 Les 1 Ik en mijn selfie Les 1 Ik en mijn selfie Samenvatting van de les De kinderen kijken naar een selectie portretten waaronder selfies. Ze analyseren

Nadere informatie

Pop-up Design fietsroute

Pop-up Design fietsroute Pop-up Design fietsroute Maak al fietsend kennis met Brabants Design van nu. Fiets naar plekken waar het bruist van creativiteit. Stap af, neem de tijd en laat je inspireren. Iedere zaterdag en zondag

Nadere informatie

Koninklijk Zeeuwsch Genootschap Der Wetenschappen (1768- )

Koninklijk Zeeuwsch Genootschap Der Wetenschappen (1768- ) Koninklijk Zeeuwsch Genootschap Der Wetenschappen (1768- ) Oprichting In 1768 werd het Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen officieel opgericht. De aanleiding vormde een initiatief uit Vlissingen tot

Nadere informatie

ons Onder Vers koken als thuis Inhoud: Elk facet telt WoonZorgcentra Haaglanden 2 Berichten 3 Op de koffie bij Gerard Haasnoot

ons Onder Vers koken als thuis Inhoud: Elk facet telt WoonZorgcentra Haaglanden 2 Berichten 3 Op de koffie bij Gerard Haasnoot De digitale versie vindt u op www.wzh.nl/transvaal Onder nr 2 - maart/april 2014 ons magazine voor cliënten van WZH Transvaal 2 Inhoud: 2 Berichten 3 Op de koffie bij Gerard Haasnoot 4 Puzzel 5 Nieuwbouwrubriek

Nadere informatie

WAT GA JE DOEN? Binnenkort geef je samen met een klasgenoot een presentatie in het Joods Historisch Museum. Het onderwerp van je presentatie is:

WAT GA JE DOEN? Binnenkort geef je samen met een klasgenoot een presentatie in het Joods Historisch Museum. Het onderwerp van je presentatie is: b WAT GA JE DOEN? Binnenkort geef je samen met een klasgenoot een presentatie in het. Het onderwerp van je presentatie is: ONDERWERP: SCHOOL OPDRACHT g n i g l o v r e v Joden Baal stof met jodensterren

Nadere informatie

Voor de leerlingen van de bovenbouw is Terra Maris letterlijk een spannend ontdekkingsterrein op het gebied van geschiedenis en omgevingsonderwijs.

Voor de leerlingen van de bovenbouw is Terra Maris letterlijk een spannend ontdekkingsterrein op het gebied van geschiedenis en omgevingsonderwijs. 28 Voor de leerlingen van de bovenbouw is Terra Maris letterlijk een spannend ontdekkingsterrein op het gebied van geschiedenis en omgevingsonderwijs. Speerwerpen in de Middeleeuwen, met een microscoop

Nadere informatie

Vestingstad Hulst. De omwalling en de poorten

Vestingstad Hulst. De omwalling en de poorten WSV Zelden Rust ( Aktivia nr 261) organiseert: Zaterdag mei 20?? Omloop Vestingstad Hulst Start: Reynaertcollege Gildenstraat 1 Hulst ( Zeeuws-Vlaanderen) Afstanden: 7,15,21 en 28 km. Starturen: 07.30

Nadere informatie

1-Kennismaking met archeologie

1-Kennismaking met archeologie UITLEG VOOR DE LEERKRACHT Deze opdracht is de start van de lessenserie. Met deze opdracht introduceert u bij de leerlingen het onderwerp op een leuke manier. U kunt het onderwerp op verschillende manieren

Nadere informatie

Een kunsteducatieve draaischijf

Een kunsteducatieve draaischijf Een kunsteducatieve draaischijf Hoger Secundair Basis Kleuter Buitengewoon Onderwijs Leerkrachten Volwassenen - Pedagogische Studie dagen -... alle groepen die willen proeven van kunst. 2015-2016 mu-zee-um

Nadere informatie

Drents Museum. Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Thema-overzicht

Drents Museum. Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Thema-overzicht Drents Museum Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Thema-overzicht Thema-overzicht Drents Museum Groep 3 Essentie van het thema Beeldcultuur kan omschreven worden als een maatschappelijke

Nadere informatie

Rondrit naar Groede 94.99 km

Rondrit naar Groede 94.99 km Rondrit naar Groede 94.99 0 2.04 0 Lissewege Het zeer landelijke Lissewege hoort sinds de gemeentefusies bij Brugge. De naam van het dorp duikt op in de 11de eeuw en zou afkomstig kunnen zijn van 'liswega',

Nadere informatie

Kastelen in Nederland

Kastelen in Nederland Kastelen in Nederland J In ons land staan veel kastelen. Meer dan honderd. De meeste van die kastelen staan in het water. Bijvoorbeeld midden in een meer of een heel grote vijver. Als er geen water was,

Nadere informatie

12-14 juni 2015. festival. www.tegekkekerk.nl. Paaskerk, Amstelveen. (te) GEKKE KERK

12-14 juni 2015. festival. www.tegekkekerk.nl. Paaskerk, Amstelveen. (te) GEKKE KERK Mathilde Santing Band (te) GEKKE KERK festival Bertolf Optredens Karsu, Mathilde Santing Band, Bertolf & Royal Parks, Jeroen Zijlstra Karsu Royal Parks Workshops Kleur je Kalm, Schrijven met Tjitske Jansen,

Nadere informatie

connexxion.nl Vragen, klachten of suggesties? Regio Zeeland

connexxion.nl Vragen, klachten of suggesties? Regio Zeeland Vragen, klachten of suggesties? Ga naar connexxion.nl/klantenservice of bel 0900-266 63 99 (lokaal tarief) maandag t/m vrijdag tussen 08.00 en 19.00 uur. Regio Zeeland connexxion.nl Typefouten en wijzigingen

Nadere informatie

De laatste vakantieweek breekt bijna aan! Nog even en dan is het ook voor het zuiden: Back to School!!

De laatste vakantieweek breekt bijna aan! Nog even en dan is het ook voor het zuiden: Back to School!! De laatste vakantieweek breekt bijna aan! Nog even en dan is het ook voor het zuiden: Back to School!! Den Inkel InfoMagazine verschijnt wekelijks gedurende het hoogseizoen op iedere zondag en is af te

Nadere informatie

Van glasfusion tot streetdance in Deventer. Wiebren Buma over de Leeuwenkuil, Lowlands, sexy blokfluitles en Deventer als culturele stad.

Van glasfusion tot streetdance in Deventer. Wiebren Buma over de Leeuwenkuil, Lowlands, sexy blokfluitles en Deventer als culturele stad. Van glasfusion tot streetdance in Deventer Wiebren Buma over de Leeuwenkuil, Lowlands, sexy blokfluitles en Deventer als culturele stad. Wie in Deventer iets wil leren op het gebied van kunst, kan niet

Nadere informatie

Vereniging van Oud-Medewerkers van Avans Hogeschool. Nieuwsbrief juni 2018 ACTIVITEITENPROGRAMMA TWEEDE HALFJAAR 2018

Vereniging van Oud-Medewerkers van Avans Hogeschool. Nieuwsbrief juni 2018 ACTIVITEITENPROGRAMMA TWEEDE HALFJAAR 2018 Vereniging van Oud-Medewerkers van Avans Hogeschool Nieuwsbrief juni 2018 ACTIVITEITENPROGRAMMA TWEEDE HALFJAAR 2018 NB. Dit is een vooruitblik op de geplande activiteiten in de tweede helft van dit jaar.

Nadere informatie

Gorcums Museum Grote Markt 17 4201EB Gorinchem 0183-632821 www.gorcumsmuseum.nl

Gorcums Museum Grote Markt 17 4201EB Gorinchem 0183-632821 www.gorcumsmuseum.nl Gorcums Museum Grote Markt 17 4201EB Gorinchem 0183-632821 www.gorcumsmuseum.nl speurtocht basisonderwijs gr.7/8 2014 tekst: MaritaVerlaan tekeningen:roel Mulder Loop naar de eerste verdieping van het

Nadere informatie

Nationaal Glasmuseum Leerdam

Nationaal Glasmuseum Leerdam Nationaal Glasmuseum Leerdam Tentoonstellingen 2015 Collectie Highlights In de presentatie Collectie Highlights worden bijzondere Leerdamse glasobjecten uit de vaste collectie extra onder de aandacht gebracht.

Nadere informatie

VOORTGEZET ONDERWIJS

VOORTGEZET ONDERWIJS VOORTGEZET ONDERWIJS STEDELIJK MUSEUM ALKMAAR Stedelijk Museum Alkmaar is hét geheugen van de stad Alkmaar en een vertrekpunt voor iedereen die de geschiedenis en kunst van Alkmaar en omgeving wil beleven

Nadere informatie

Sprekende Portretten

Sprekende Portretten Docentenhandleiding Sprekende Portretten Sprekende Portretten Jacob Cuyp, Michiel Pompe van Slingelandt, 1649 Primair Onderwijs Groep 4 t/m 8 Inhoud Het Dordrechts Museum...p. 3 Algemene doelstelling programma..

Nadere informatie

Doel van het Meldpunt Opzet Meldpunt Aantal meldingen

Doel van het Meldpunt Opzet Meldpunt Aantal meldingen 1 Doel van het Meldpunt De doelstelling van het Meldpunt is het leveren van een wezenlijke bijdrage aan het behoud van karakteristieke, beeldbepalende gebouwen, objecten, landschappelijke elementen en

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Schilderspraktijken. Ary Lamme, Ary Scheffer aan het werk in het atelier, 1851. Primair Onderwijs groep 7 en 8

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Schilderspraktijken. Ary Lamme, Ary Scheffer aan het werk in het atelier, 1851. Primair Onderwijs groep 7 en 8 Docentenhandleiding Educatieprogramma Schilderspraktijken Ary Lamme, Ary Scheffer aan het werk in het atelier, 1851 Primair Onderwijs groep 7 en 8 Inhoud Het Dordrechts Museum...p. 3 Algemene doelstelling

Nadere informatie

6Plekjes met voelbare historie

6Plekjes met voelbare historie 6Plekjes met voelbare historie Waterwegen hebben in heel veel belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis een rol gespeeld. Voor aanval en verdediging tijdens oorlogen, voor het vervoer van goederen

Nadere informatie

BOUWEN MET JACQUES HURKS

BOUWEN MET JACQUES HURKS BOUWEN MET JACQUES HURKS Dit jaar is het veertig jaar geleden dat architect Jacques Hurks stierf. Hurks woonde het grootste deel van zijn leven in Roosendaal. Reden om hem te gedenken met een tentoonstelling

Nadere informatie

Erfgoed- en cultuureducatie 2015 2016 Stadsmuseum Zoetermeer

Erfgoed- en cultuureducatie 2015 2016 Stadsmuseum Zoetermeer Erfgoed- en cultuureducatie 2015 2016 Stadsmuseum Zoetermeer WIE ERGENS NAAR TOE WIL, MOET WETEN (ONTDEKKEN) WAAR HIJ VANDAAN KOMT Erfgoededucatie is omgevingsonderwijs: het leren in, van omgeving tot

Nadere informatie

Agenda: Schooljaar Nr. 11. Wat kunt u o.a. lezen in deze Schakel?

Agenda: Schooljaar Nr. 11. Wat kunt u o.a. lezen in deze Schakel? Schooljaar 2016-2017 Nr. 11 Week van de Media Wijsheid van 18 t/m 25 november In een wereld vol media klikken, liken, kijken, delen en zoeken we er op los. Het is steeds lastiger geworden om het onderscheid

Nadere informatie

De PIET MULDER Kunstroute

De PIET MULDER Kunstroute De PIET MULDER Kunstroute Piet Mulder - schilder van het Betuws Landschap Zaterdag 18 mei t/m zaterdag 5 oktober 2019 www.skcwb.nl www.facebook.com/cultureleweekgeldermalsen info@skcwb.nl Inleiding oord

Nadere informatie

BORSELE. GEMEENTE VAN contrasten

BORSELE. GEMEENTE VAN contrasten BORSELE GEMEENTE VAN contrasten Enerzijds het schitterende landschap, anderzijds het Sloegebied BORSELE GEMEENTE VAN contrasten Borsele is een gemeente van contrasten. Enerzijds ligt de gemeente grotendeels

Nadere informatie