REIS/FOTOVERSLAG GR 5 NEDERLAND EN BELGIË (374 km)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "REIS/FOTOVERSLAG GR 5 NEDERLAND EN BELGIË (374 km)"

Transcriptie

1 REIS/FOTOVERSLAG GR 5 NEDERLAND EN BELGIË (374 km)

2 Zaterdag 22 september 2007 Staf en ikzelf hebben besloten om de gehele GR 5 te stappen van Bergen op Zoom tot Nice. Het gedeelte van Bergen op Zoom tot de Luxemburgse grens gaan we afwerken met driedaagse wandelingen. Telkens een lang weekend dus. Het is de bedoeling dat we hiervoor maandelijks één weekend uittrekken om op die manier nog dit jaar tot aan de Luxemburgse grens te geraken. Wij stappen meteen de bosjes in. Ondanks het weekend is zien we maar weinig wandelaars. Staf bekijkt zijn armbandgps en ziet dat het goed zit De weergoden zijn ons gunstig gezind. Het beloofd een mooi, zonnig weekend te worden.

3 Tommy, de zoon van Staf, heeft ons tot aan het begin van de GR 5 gebracht te Bergen op Zoom aan de jeugdherberg Klavervelden. Heidekruid in volle bloei We overnachten op camping Wildertse Rust in Wildert. Staf kent deze camping goed want hij heeft er vroeger nog een stacaravan gehad. Vandaag hebben we zowat 20 kilometer afgelegd. Een van de vele mooie zanderige paden

4

5 Zondag 23 september 2007

6 Rond uur zijn we terug aan het wandelen. Al vlug komen we in het prachtige natuurreservaat Kalmthoutse Heide. Voor mij was het de eerste maal dat ik in dit gebied kwam. Staf kent het reservaat op zijn duimpje. De heide staat in herfstbloei. Hier en daar zien we ook nog schapen grazen. Wij vorderen traag door het mulle zand maar we genieten des te meer van de stilte rondom ons. We prijzen ons gelukkig dat België nog over dit mooie stukje natuur beschikt. Vandaag hebben we zowat 27 kilometer afgemaald. Op weg naar de Kalmthoutse heide

7

8 Vrijdag 12 oktober 2007 Tommy, de zoon van Staf, brengt ons tot Wuustwezel waar we onze GR verder zetten. De weergoden zijn ons terug gunstig gezind en we krijgen terug volop zon. Frans, de broer van Staf stapt vandaag met ons mee. Frans heeft ons tevens een slaapplaats aangeboden bij hem thuis want hij woont in de buurt van de GR5. Staf, Frans en Ludwig

9 Het is misschien niet goed te zien maar hier loopt het pad van de GR5

10 Een woonboot of zoiets op het kanaal Schoten-Turnhout, ook wel Schotenvaart genoemd

11 We zijn blijkbaar niet de enige toeristen Staf en Frans zijn druk in gesprek in het mooie Zoerselbos

12 Voor we naar de woning van Frans trekken trakteren we onszelf op een watertje in de herberg van de abdij van Westmalle en dit op uitdrukkelijk verzoek van Staf. Ik vraag aan de garçon : Voor elk één waterken. Komt die brave man toch met drie trappisten af zeker. Hij had immers verstaan voor elk een paterken. Nu ja veel verschil is er niet, enkel het glas is wat dikker.

13 We naderen ons gastenverblijf, een reuzenchalet midden in het bos We hebben vandaag zowat 30 kilometer afgelegd. Het is tof dat Frans ons heeft vergezeld. Het is een aangenaam man, net zoals zijn broer Staf. Hun goede karakter zit blijkbaar in de familie. Ook de schoonzus van Staf, Mieke heeft op mij een grote indruk gemaakt. Heel gastvrij en niets is haar teveel om het ons aangenaam te maken. De band tussen Staf, Frans en Mieke is erg hecht.

14 Staf heeft mij op voorhand verwittigd. Frans en Mieke zijn rasechte vegetariërs. Ik daarentegen helemaal niet. Evenwel heb ik in lange tijd niet zo lekker gegeten. De quiche smaakt overheerlijk.

15 Marc, de buur en huisvriend van Frans en Mieke gaat Staf bedienen. Staf glundert al en houdt zijn bord met beide handen vast. We hebben allemaal ons bord leeg gegeten zoals het een echte Vlaming past

16 Marc heeft net een van zijn vele grapjes verteld Zaterdag 13 oktober 2007 Rond uur zijn we terug op pad. Frans wijst ons de weg door de bossen zodat we terug op de GR5 komen. Van zodra we de abdij van Westmalle in zicht hebben nemen we afscheid van onze gastheer Frans. Aan de abdij staat Leo ons al op te wachten. Leo is ook lid van onze wandelclub GR50+ en stapt vandaag mee tot bij hem thuis. We mogen tevens bij hem overnachten.

17 Geloof het of niet maar hier loopt het GR5pad! Het Zoerselbos

18 De windmolen van Pulderbos. Het is een nog werkende stenen berg- of beltmolen uit 1853

19 De visvijver van Grobbendonk heeft veel aantrek

20 De Bouwelhoeve Leo en Ludwig nemen een kleine rustpauze

21 Wat zou dit betekenen?

22

23

24 Het hoeft niet altijd recht te zijn om mooi te zijn De Hogewegmolen van Noorderwijk

25 Het vroegere privéstationnetje van de baron Mmm, het was vandaag een superzware dag. Iets minder dan 40 kilometer hebben we op de teller staan. We zijn dan ook zeer blij dat we aan de woning van Leo komen. Het is gezellig genieten in de mooie veranda van Leo, met zicht op zijn tuin. Wederom worden wij er getrakteerd op een overheerlijke maaltijd. Konijn met pruimen en kroketten. Zowel Staf als ikzelf kunnen er niet genoeg van krijgen. Ik heb dan ook achteraf de gevolgen gezien op de weegschaal. En ik maar wandelen om te vermageren Dikke proficiat voor de kookkunsten van onze gastvrouw. Zondag 14 oktober 2007 We zijn al vroeg op pad want Leo en zijn echtgenote gaan naar de motorcross kijken ergens in de Vlaanders. Hun zoon rijdt immers mee en dat willen ze niet missen. En gelijk hebben ze. Het beloofd weer een prachtige dag te worden. Vandaag iets minder dan 30 kilometer te doen.

26 Abdij van Tongerlo

27

28 Mooi he

29

30 Het kasteel de Merode aan de oever van de Grote Nete te Westerlo

31

32 Abdij van Averbode

33 Een witte pater of zoiets Beet?

34 Ja hoor, een flinke brasem! Hier is het links natuurlijk!

35 Vrijdag 23 november 2007 Staf en ik zitten weer op de trein om onze GR5 verder te zetten. Als wij uit het station van Testelt komen worden wij er opgewacht door onze gastheer René, die ons een slaapplaats aangeboden heeft. René wou ons eens verrassen en heeft, speciaal voor ons, een halve dag verlof genomen om ons te verwelkomen. Van een verrassing gesproken!

36 In de buurt van Scherpenheuvel zijn we even de weg kwijt. Meteen worden we er aangesproken door een 76 jarige man die ons wil helpen. Wij denken, die brave man heeft waarschijnlijk nog nooit van de GR5 gehoord. Maar niets is minder waar. Hij kent de GR5 maar al te goed en leidt ons meteen naar de goede richting. Hij moet wel onze richting niet uit maar stapt toch een half uurtje met ons mee. Staf in gesprek met een inwoner van Scherpenheuvel

37 Basiliek van Scherpenheuvel

38 Als we in de basiliek komen komt meteen de priester (of iets dergelijks) naar ons toe. Ons eerste gedacht was dat die ons beiden de deur ging wijzen, dat hij het niet zo op rugzaktoeristen had begrepen. Evenwel hebben we het terug mis. Deze man begint immers meteen een gehele uiteenzetting te geven over de basiliek. Wij luisterden er naar maar durven geen foto te nemen.

39 Een van de vele, mooie holle wegen op onze weg

40

41 Staf vindt het een prachtige omwalling

42

43 Omstreeks uur worden wij hartelijk ontvangen bij ons gastgezin Berna en René. René heeft ook al heel wat afgewandeld en uiteraard hebben we onze verhalen uitgewisseld. Dit alles lekker gekruid met een heerlijke maaltijd en één (of waren het nu meerdere) glaasjes wijn. Ongeveer 25 kilometer afgelegd vandaag. Zaterdag 24 november 2007 René brengt ons terug naar onze GR5 via al even mooie paadjes en prachtige natuur. De omgeving van Diest is zeer mooi. Vooral de diepe, holle wegen zullen me steeds bij blijven.

44

45

46

47 De duizendjarige eik in Lummen heeft een omtrek van 6,20 meter We hebben er vandaag terug zowat 25 kilometer opzitten als we aanbellen bij Joeri en zijn lieve echtgenote Bregje, die ons een slaapplaats aangeboden hebben. Zowel Joeri als Bregje

48 zijn fervente wandelaars. Alleen aan tijd ontbreekt het hen. Joeri heeft alle boekjes van de GR5, al ongeveer tien jaar, in zijn bezit. Hij is al tot aan de Luxemburgse-Franse grens gestapt. Het is zijn droom om deze GR in een keer uit te lopen. Maar dat zal niet voor de eerste jaren zijn, zegt hij. Weer kunnen wij er ons buikje rond eten. En s avonds wisselen wij tips uit. Een tip, van Joeri, die we nog niet kennen : neem geen brood mee maar bak het elke dag zelf. Op voorhand weeg je de broodbloem af en doe je het in een plastiek zakje. Je voegt er de juiste hoeveelheid water bij en kneedt het deeg in het zakje, langs de buitenkant van de zak. Zo worden je handen niet vuil. Nadien duw je het plat in het zakje en bakt het als een pannenkoek. Weegt minder als brood en het is steeds vers. Staf gaat volgende week meteen experimenteren. Zondag 25 november 2007 Ongeveer 23 kilometer rest ons nog om naar het station van Hasselt te gaan.

49

50 Bolderberg - het hoogste punt van Limburg.

51

52 Prachtig panorama van op Bolderberg

53

54 We komen duidelijk in de buurt van Bokrijk Vrijdag 7 december 2007 Als ik in het station van Hasselt uitstap staan Leo en Staf mij al op te wachten. We gaan meteen dwars door het stadscentrum.

55 Ludwig, Leo en Staf

56 Na het centrum van Hasselt duiken we meteen de bossen in. Door de overvloedige regen van de afgelopen dagen zijn de paden drassig en onze schoenen aan de vuile kant.

57

58 Molen aan de ingang van het domein van Bokrijk

59

60

61 Af en toe is het GR-teken van ver te zien

62

63

64 Moeten we nu echt door dat molentje?

65

66

67

68

69 De nog steeds werkende Slagmolen in Genk

70

71 Wandelaars worden soms verwend

72 Ons gastenverblijf We worden hartelijk ontvangen bij Gert en Noora in Genk. Staf en ikzelf mochten er zelfs slapen in het waterbed. Vandaag hebben ongeveer 27 kilometer gestapt. Noora, Gert, Staf en Leo

73 De rijk gevulde tafel Zaterdag 8 december 2007 Omstreeks uur verlaten we ons gastgezin na een lekker ontbijt bestaande uit spek met eieren. Vandaag moeten we ongeveer 29 kilometer afleggen.

74

75 Leo en Staf zijn het weer wreed aan het uitleggen

76 Ons verblijf in een trekkershut te Lanaken

77 Het klaarmaken van de picnic Zondag 9 december 2007 Om uur zijn we al uit de veren. En om uur verlaten we al onze trekkershut. Het is rustig op de baan. Al vlug laten we het centrum van Lanaken achter ons en volgen we een gedeelte van het Albertkanaal. En daarna duiken we eventjes Nederland binnen.

78 Op weg naar de Sint-Pietersberg

79

80

81 Zaterdag 12 januari kilometers staan er vandaag op het programma, van Visé tot Wegimont. De bewegwijzering in Visé laat toch wel wat te wensen over. Van in het begin dienen we onze weg te zoeken tot als we Visé uit zijn. Er staat een frisse wind maar het is droog. Compostella is in de buurt. Het kasteel van Dalhem

82

83

84

85 Een horizontaal gegroeide holle boom

86

87

88 Ik heb de smalle doorgang gemeten. Deze is welgeteld 40 centimeter breed. De schouders van Staf zijn 42 centimeter breed. Staf heeft dan ook alle moeite om zich door de doorgang te wringen. En dan is er nog de rugzak. Deze is smaller dan 40 centimeter maar al dienen tralala dat daar aanhangt.. oef, hij is er doorgeraakt.

89 Dat is ten minste een deftige smalle doorgang. Zo zouden ze allemaal moeten zijn. Het kasteel van Wegimont waar we overnachten. Zondag 13 januari 2008

90 Als dit maar goed afloopt voor Staf. We zijn vandaag de 13 e en Staf heeft de nacht doorgebracht op kamer 13. Gelukkig is hij niet bijgelovig. Een helder blauwe hemel is het vandaag. Er is tevens nauwelijks wind. Het lijkt wel lente en dit in de maand januari. Terloops merken we op dat we, na vandaag, in totaal 374 kilometer GR5 zullen afgelegd hebben. Dit in 3 lange weekends (3 dagen) en twee gewone weekends (2 dagen). En wonder boven wonder, we hebben dit traject afgelegd zonder dat het ook maar één keer echt geregend heeft.

91

92

93

94 Het pad loop recht, de bomen staan scheef

95 Staf buigt nederig het hoofd voor deze mooie natuur

96 Een holle uitgebrande (door de bliksem?) boom waarin makkelijk meerdere mensen kunnen staan.

97

98

99

100 Driedaagse GR 5 Fraipont-Vielsalm Op vrijdag 4 mei 2007 is het weer zover. Ik neem de trein naar Brussel Noord en zoek er op het perron Staf Van Gorp ook wel eens Staf Kaart genoemd. Ik ken Staf

101 enkel van op foto die mij per mail werd toegestuurd. Ik hoop maar dat Staf zich voor deze gelegenheid niet geschoren heeft want dan is de kans groot dat ik hem niet zal herkennen. Van zodra ik op het perron kom kruist mijn blik de blik van een woest uitziende bebaarde man. Ik zag het meteen, dit is de Staf. Na een korte kennismaking stappen we beiden op de trein richting Luik Fraipont. Wij dienen nagenoeg alle wagons af te lopen eer we Ivan aantreffen. Zijn maat, de facteur, was er niet bij wegens een begrafenis. Twee uur later staan we aan de GR 5 welke langsheen het station van Fraipont loopt. Meteen gaat het bergop, wij hadden niet anders verwacht, en al even vlug ruilen we het asfalt voor een mooi en zacht bospad. Fraipont vanuit de lucht. Ivan in de weer met zijn rugzak

102 Niemand voor ons, meer moet dat niet zijn.

103 Na een helling is er gelukkig ook altijd een afdaling

104 Wondermooie wegeltjes in de bossen rond Fraipont. Het bladerdak is nog jonggroen

105 Op een gegeven ogenblik komen we langsheen een weide met grazende koeien. Een koe was er in geslaagd om uit te breken. Zij wachtte ons op en stapte vervolgens een eindje met ons mee. Misschien was het ook haar droom om ooit eens de GR 5 te lopen?

106 Ivan met beide handen aan het stuur

107 Lap, ook die bank hebben ze niet zien staan

108 Een van de vele mooie, holle wegen. Ivan heeft al een oude, klare nodig. Staf denkt er het zijne van..

109

110 Wat daslook voor bij het avondeten Ivan kreeg het even moeilijk toen hij het had over kameraadschap en liefde. Ivan heeft een koekenbroden hartje en heeft er geen moeite mee om zich bloot te geven. Het is een kerel waar ge steeds op kunt vertrouwen. Het is altijd goed om Ivan in het gezelschap te hebben. Staf had een flesje cola mee welke hij verdeelde in ons bekertje. Volgens hem moesten we die cola drinken voor het eten. Was lekkere cola, smaakte wat naar Porto. Ivan had ook een colaflesje mee waarvan de inhoud ook werd verdeeld. Dit

111 moesten we drinken bij het eten. Smaakte ook al niet naar cola. Ik had nog een flesje water mee en wou het ook verdelen maar mocht het alleen opdrinken! Ons potje koken op de camping rand van t bos (juist boven Spa) Er was weinig volk op de camping, dus hadden we ruimte zat

112 Kapstokken en zitbanken waren niet ver af Onze eerste dag hebben we zowat 23 km gestapt. Ondanks de wilde natuur, waarin we vertoefden, heeft iedereen een goede nachtrust gehad. Het ritselen van dieren in het gebladerte rond onze tent maakte ons niet bang. Zowel de voor- als de achterdeur van onze tent waren op slot. Ivan heeft nog een tijdje liggen luisteren naar twee uilen die vlot met elkaar hadden gecommuniceerd. Ikzelf heb mijn oordopjes gebruikt nadat ik gewekt werd door het geknor van een everzwijn. Of kwam dat geknor van iets anders?

113 Bij het ochtendgloren ruimen we alles netjes op en duiken meteen weer de bossen in van Spa en zijn mooie omgeving.

114

115 Door de lange droogteperiode troffen we niet veel water aan.

116 Wonder van de natuur Ivan, goedlachs zoals altijd

117 De gr-symbolen staan goed aangegeven en zijn netjes onderhouden.

118 Het is duidelijk te zien dat hier heel wat volk voorbij komt

119 Ivan is bezig met hetgeen hij graag doet. Eten koken. Staf komt een kijkje nemen.

120 Staat dat pad wel op mijn kaart?

121 De wilde brem staat in volle bloei Staf zit duidelijk in de put

122 en zoekt een oplossing om eruit te geraken De gr 5 doet zowaar een riool aan. Dit is voor mij een van de mooiste passages Ivan heeft het leeggoed mee van ons middageten. 5 km heeft hij dat vast gehouden. Hij dacht dat er meer vuilbakken op de GR zouden gestaan hebben. Is dit een hond of een wolf?

123 Ivan, steeds bij het fornuis. De colaflesjes waren leeg We hebben de was buiten gehangen omdat onze droogkast het niet deed

124 Staf heeft iets gezien, maar wat? Op onze laatste dag kwam Luc ons vergezellen Als dit geen mooie foto is

125 Zie je de wilde vogel?

126 Ikzelf ga ook eens roeren in de pot, kwestie dat Ivan niet denkt dat hij alles alleen moet doen. Ivan leest de gebruiksaanwijzing van het pakje nadat hij alles in het potje gekieperd heeft. Vandaar dat de saus nogal klonterig was Al bij al was het een mooie driedaagse. We hebben zeer lekker gegeten, dankzij de kookkunsten van Ivan. In april 2008 zetten we onze tocht verder. Nog een dikke km te gaan..

Staf bekijkt zijn armbandgps en ziet dat het goed zit

Staf bekijkt zijn armbandgps en ziet dat het goed zit REIS/FOTOVERSLAG GR 5 NEDERLAND EN BELGIË Zaterdag 22 september 2007 Staf en ikzelf hebben besloten om de gehele GR 5 te stappen van Bergen op Zoom tot Nice. Het gedeelte van Bergen op Zoom tot de Luxemburgse

Nadere informatie

Driedaagse GR 5 Fraipont-Vielsalm

Driedaagse GR 5 Fraipont-Vielsalm Driedaagse GR 5 Fraipont-Vielsalm Op vrijdag 4 mei 2007 is het weer zover. Ik neem de trein naar Brussel Noord en zoek er op het perron Staf Van Gorp ook wel eens Staf Kaart genoemd. Ik ken Staf enkel

Nadere informatie

REIS/FOTOVERSLAG GR 5 NEDERLAND EN BELGIË (374 km)

REIS/FOTOVERSLAG GR 5 NEDERLAND EN BELGIË (374 km) REIS/FOTOVERSLAG GR 5 NEDERLAND EN BELGIË (374 km) Zaterdag 22 september 2007 Staf en ikzelf hebben besloten om de gehele GR 5 te stappen van Bergen op Zoom tot Nice. Het gedeelte van Bergen op Zoom tot

Nadere informatie

GR 5 MANTERNACH - LIVERDUN. Vrijdag 9 mei 2008 Manternach Grevenmacher 6 km. Gemiddelde snelheid in beweging : 5,6 km.

GR 5 MANTERNACH - LIVERDUN. Vrijdag 9 mei 2008 Manternach Grevenmacher 6 km. Gemiddelde snelheid in beweging : 5,6 km. GR 5 MANTERNACH - LIVERDUN Vrijdag 9 mei 2008 Manternach Grevenmacher 6 km. Gemiddelde snelheid in beweging : 5,6 km. We rijden met de trein naar Manternach in Luxemburg. Normaal gezien hebben we 15 minuten

Nadere informatie

Het is herfst in de poppenkast. door Nellie de Kok

Het is herfst in de poppenkast. door Nellie de Kok Het is herfst in de poppenkast door Nellie de Kok 1 Het is herfst in de poppenkast door Nellie de Kok Samenvatting Jan en Katrijn gaan naar het bos om spullen te zoeken voor de herfsttafel. Als Jan in

Nadere informatie

GR 5 LIVERDUN - BARR

GR 5 LIVERDUN - BARR GR 5 LIVERDUN - BARR Zaterdag 30 augustus 2008 Vertrek om 12.00 uur aankomst omstreeks 17.30 uur. Liverdun Brin-Sur-Seille 26 km. Gemiddelde snelheid in beweging : 5,1 km. Voor we (Staf en ikzelf Ludwig)

Nadere informatie

DEELNEMERS Vrijdag 1 juli 2011

DEELNEMERS Vrijdag 1 juli 2011 BESCHRIJVING TOCHT Dit gedeelte van de GR 5 speelt zich voornamelijk af in het Nationaal Park La Vanoise maar doorkruist ook een gedeelte van het Nationaal Park Savoi. Het zijn de Alpen op zijn mooist.

Nadere informatie

Beaugency, 18 mei 2007

Beaugency, 18 mei 2007 Beaugency, 18 mei 2007 30 kilometer, totaal 303 kilometer Negenentwintig kilometer vanaf de kathedraal, zegt mijn routebeschrijving. Daar zie ik wel tegenop, vooral omdat de route helemaal de GR3 volgt.

Nadere informatie

1 In het begin. In het begin leefde alleen God. De Heere God is er altijd geweest. En Hij maakte de hemel en de aarde.

1 In het begin. In het begin leefde alleen God. De Heere God is er altijd geweest. En Hij maakte de hemel en de aarde. 1 In het begin GENESIS 1:1-25 In het begin leefde alleen God. De Heere God is er altijd geweest. En Hij maakte de hemel en de aarde. De aarde is nat en donker. God wil van de aarde iets heel moois maken.

Nadere informatie

Vanwege de warmte heb ik deze nacht nauwelijks geslapen. En ook vandaag wordt het 37 C en morgen zelfs 40 C. Deze avond bevind ik mij in een stad en

Vanwege de warmte heb ik deze nacht nauwelijks geslapen. En ook vandaag wordt het 37 C en morgen zelfs 40 C. Deze avond bevind ik mij in een stad en Vanwege de warmte heb ik deze nacht nauwelijks geslapen. En ook vandaag wordt het 37 C en morgen zelfs 40 C. Deze avond bevind ik mij in een stad en ben zinnens om daar een hotelkamer te nemen met airco

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

Micha kijkt Ruben aan. Hij trekt een gek gezicht. Micha houdt niet van puzzelen, want de puzzels die oma maakt, zijn altijd heel erg moeilijk.

Micha kijkt Ruben aan. Hij trekt een gek gezicht. Micha houdt niet van puzzelen, want de puzzels die oma maakt, zijn altijd heel erg moeilijk. 1. Puzzelen Wie er het eerst is! Micha staat bij het schoolhek. Hij krijgt een harde klap op zijn schouder van Ruben, zijn grote broer. Oké. Micha is wel in voor een wedstrijdje. Hij begint meteen te rennen,

Nadere informatie

We steken nu de Italiaanse grens over en krijgen de Mont Blanc voorlopig niet meer te zien. Hier komt wel plots de woeste kant in beeld.

We steken nu de Italiaanse grens over en krijgen de Mont Blanc voorlopig niet meer te zien. Hier komt wel plots de woeste kant in beeld. We steken nu de Italiaanse grens over en krijgen de Mont Blanc voorlopig niet meer te zien. Hier komt wel plots de woeste kant in beeld. We horen ook regelmatig marmotten en af en toe krijgen we er ook

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne>

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne> Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 Inleiding Timo is een ander mens geworden door zijn grote vriend Tommy. Toch was het niet altijd zo geweest, Timo had Tommy gekregen voor

Nadere informatie

Heer, U kent mij als geen ander U weet of ik zit of sta en U kent ook mijn gedachten voordat ik iets zeggen ga

Heer, U kent mij als geen ander U weet of ik zit of sta en U kent ook mijn gedachten voordat ik iets zeggen ga Hieronder staan de teksten van nieuwe liedjes, zodat jullie ze thuis ook kunnen oefenen: 'k Heb Jezus nodig heel mijn leven 'k Heb Jezus nodig, heel mijn leven. 'k Heb Jezus nodig, dag aan dag, in m'n

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

Verslag weekend 29/2 tot 2/3/2008

Verslag weekend 29/2 tot 2/3/2008 A;Sabbe Harelbeke 7/3/08 Vrijdag 29/2/2008 Verslag weekend 29/2 tot 2/3/2008 Van vrijdag 29 februari tot 2maart 2008 had het openingsweekend van de Zwervers Kortrijk plaats in Zottegem. Het RV was de parking

Nadere informatie

Liturgie voor de scholendienst 2015

Liturgie voor de scholendienst 2015 Liturgie voor de scholendienst 2015 Kerk van de Nazarener & Christelijke Basisschool De Vliet Klaaswaal Zondag 1 februari Thema: Bestaat God (eigenlijk wel)? Welkomstwoord Uitleg over de kerk Kinderopwekking

Nadere informatie

ze terug in de la. Dan haalt ze de pannen van het fornuis en zet ze op de onderzetters. Thomas vouwt zijn handen en doet zijn ogen dicht.

ze terug in de la. Dan haalt ze de pannen van het fornuis en zet ze op de onderzetters. Thomas vouwt zijn handen en doet zijn ogen dicht. 1. Te laat thuis Wanneer gaan we eten, mam? Thomas loopt de keuken in en tilt de deksel van een pan. Mmm! Macaroni! Daar heb ik wel zin in. Mama pakt de deksel uit Thomas hand en doet hem weer op de pan.

Nadere informatie

Ons vakantieverblijf in De Lutte.

Ons vakantieverblijf in De Lutte. Ons vakantieverblijf in De Lutte. Louwra Herman Arwin Els Barry Will Frans Marjolein Willie VRIJDAG 21-06-2013 Vandaag begint onze vakantie. Arwin en Herman stappen in de bus in Veenendaal en de andere

Nadere informatie

NAAM. Uil kijkt in een boek. Het is een boek over dieren. Er staan plaatjes in. Van elk dier één. Uil ziet een leeuw. En een pauw. En een bever.

NAAM. Uil kijkt in een boek. Het is een boek over dieren. Er staan plaatjes in. Van elk dier één. Uil ziet een leeuw. En een pauw. En een bever. Vos en Waar is Haas het ijs? NAAM Uil kijkt in een boek. Het is een boek over dieren. Er staan plaatjes in. Van elk dier één. Uil ziet een leeuw. En een pauw. En een bever. Wat een raar beest! lacht Uil.

Nadere informatie

IMPRESSIE VAN EEN LEUKE WEEK IN LERMOOS OOSTENRIJK

IMPRESSIE VAN EEN LEUKE WEEK IN LERMOOS OOSTENRIJK IMPRESSIE VAN EEN LEUKE WEEK IN LERMOOS OOSTENRIJK De laatste week van augustus zijn wij (Loes en Diana) samen met onze honden naar de Oostenrijkse bergen geweest om lekker te gaan wandelen. We hadden

Nadere informatie

Kom erbij Tekst: Ron Schröder & Marianne Busser Muziek: Marcel & Lydia Zimmer 2013 Celmar Music / Schröder & Busser

Kom erbij Tekst: Ron Schröder & Marianne Busser Muziek: Marcel & Lydia Zimmer 2013 Celmar Music / Schröder & Busser Kom erbij Kom erbij, want ik wil je iets vertellen, het is heel bijzonder, dus luister allemaal. Ik ken honderdduizend prachtige verhalen, maar dit is echt het mooiste van allemaal. Het gaat over twee

Nadere informatie

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn:

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn: A Klein Kontakt Het is alweer eind maart wanneer dit Kontakt uitkomt, het voorjaar lijkt begonnen, veel kinderen hebben kweekbakjes met groentes in de vensterbank staan, die straks de tuin in gaan. Over

Nadere informatie

Ria Massy. De taart van Tamid

Ria Massy. De taart van Tamid DE TAART VAN TAMID Ria Massy De taart van Tamid De taart van Tamid 1 Hallo broer! Hallo Aziz! roept Tamid. Zijn hart klopt blij. Aziz belt niet zo dikwijls. Hij woont nog in Syrië. Bellen is moeilijk in

Nadere informatie

VLAANDEREN VAKANTIELAND Getest en goedgekeurd door wandelaars

VLAANDEREN VAKANTIELAND Getest en goedgekeurd door wandelaars PERSBERICHT 16 januari 2013 WANDELING LANGS DE BRONNEN VAN DE VOERSTREEK IS DE MOOISTE WANDELROUTE VAN VLAANDEREN VAKANTIELAND Getest en goedgekeurd door wandelaars De wandeling Ontdek de bronnen van de

Nadere informatie

VOORSTELLING TOCHT. Perigueux. Les Trois Frères. St-Foy-La-Grande Bergerac. St-Ferme. La Réole. Bazas. Le Billon. Roquefort.

VOORSTELLING TOCHT. Perigueux. Les Trois Frères. St-Foy-La-Grande Bergerac. St-Ferme. La Réole. Bazas. Le Billon. Roquefort. VOORSTELLING TOCHT Het is de bedoeling dat ik een pelgrimstocht onderneem naar Santiago de Compostela, vertrekkend aan de Waddenzee (in het noorden van Nederland) tot de Atlantische oceaan in Spanje, via

Nadere informatie

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven.

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Water Egypte In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Ik ga naar een restaurant in Nederland. Daar bestel ik een glas water. De ober vraagt

Nadere informatie

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Aangepaste dienst Liturgie Voor de dienst speelt de band drie liederen Opwekking 11 Er is een Heer Opwekking 277 Machtig God, sterke Rots

Nadere informatie

En rijke mensen werken niet. Die kunnen de hele dag doen wat ze leuk vinden.

En rijke mensen werken niet. Die kunnen de hele dag doen wat ze leuk vinden. Warm in Verona Romeo loopt een beetje rond. Dat doet hij bijna elke dag. Hij vindt het leuk om door het stadje te lopen. Door de kleine straatjes. Langs de rivier waar de meisjes de was doen. En over de

Nadere informatie

Jezus geeft zijn leven voor de mensen

Jezus geeft zijn leven voor de mensen Eerste Communieproject 38 Jezus geeft zijn leven voor de mensen Niet iedereen gelooft in Jezus In les 5 hebben we gezien dat Jezus vertelt over de Vader. God houdt van de mensen. Hij vergeeft je zonden.

Nadere informatie

Van 8 tot 19 juni 2015. Hoihoi,

Van 8 tot 19 juni 2015. Hoihoi, Van 8 tot 19 juni 2015 Hoihoi, Geen gewoon klasnieuws deze keer maar een verkorte versie van 2 weken samen. Te starten met vorige week. Door de drukte van vaderdag, oudercontacten en mierekamp zijn het

Nadere informatie

WEEKEND SPA/ARDENNEN/EIFFEL 21, 22 EN 23 SEPTEMBER 2007

WEEKEND SPA/ARDENNEN/EIFFEL 21, 22 EN 23 SEPTEMBER 2007 1 van 15 18-11-2012 20:40 WEEKEND SPA/ARDENNEN/EIFFEL 21, 22 EN 23 SEPTEMBER 2007 Door René van Maanen en Nol van Asseldonk Maandag begon de week met wat slechtere weersvoorspellingen voor het weekeinde.

Nadere informatie

NOORWEGEN. Vertrek: s ochtends moesten we gewoon naar school tot 12 uur. we werden 09-05-2012 13-05-2012

NOORWEGEN. Vertrek: s ochtends moesten we gewoon naar school tot 12 uur. we werden 09-05-2012 13-05-2012 NOORWEGEN 09-05-2012 13-05-2012 Vertrek: s ochtends moesten we gewoon naar school tot 12 uur. we werden door onze ouders naar Schiphol gebracht. Ik zat bij Ilonka in de auto. Op Schiphol gaf meester Hendrie

Nadere informatie

De bovenkruier is een windmolen waarbij alleen de kap met het wiekenkruis in het horizontale vlak kan draaien. Op deze manier kunnen de wieken steeds

De bovenkruier is een windmolen waarbij alleen de kap met het wiekenkruis in het horizontale vlak kan draaien. Op deze manier kunnen de wieken steeds De bovenkruier is een windmolen waarbij alleen de kap met het wiekenkruis in het horizontale vlak kan draaien. Op deze manier kunnen de wieken steeds de juiste windrichting volgen. Hier en daar kun je

Nadere informatie

Niet in slaap vallen hoor!

Niet in slaap vallen hoor! Niet in slaap vallen hoor! Marcus 13: 33-37: Dierenversie Geïllustreerd door: 30 november 2014 Maria Koninginkerk Baarn 2 De oude leeuw heeft vakantieplannen. Dat vertelde hij vanmorgen aan alle dieren:

Nadere informatie

Beste mensen, Marc Heyrman

Beste mensen, Marc Heyrman Voor jongeren met een beperking GOED wonen Oisterwijk Van harte gefeliciteerd met de organisatie en de persoonlijke aandacht voor iedere deelnemer. Ik heb aan de start en in Arendonk kunnen zien (als toeschouwer)

Nadere informatie

Wie is deze pelgrim?

Wie is deze pelgrim? VOORSTELLING TOCHT Het is de bedoeling dat ik een pelgrimstocht onderneem naar Santiago de Compostela, vertrekkend aan de Waddenzee (in het noorden van Nederland) tot de Atlantische oceaan in Spanje, via

Nadere informatie

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht.

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht. 1. Joris Hé Roos, fiets eens niet zo hard. Roos schrikt op en kijkt naast zich. Recht in het vrolijke gezicht van Joris. Joris zit in haar klas. Ben je voor mij op de vlucht?, vraagt hij. Wat een onzin.

Nadere informatie

Ik ben maar een eenvoudige ezel, maar ik wil je graag een mooi verhaal vertellen

Ik ben maar een eenvoudige ezel, maar ik wil je graag een mooi verhaal vertellen De ezel van Bethlehem Naar een verhaal van Jacques Elan Bewerkt door Koos Stenger Ik ben maar een eenvoudige ezel, maar ik wil je graag een mooi verhaal vertellen over iets wat er met me gebeurd is. Het

Nadere informatie

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang.

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang. Vanavond ga ik mijn man vertellen dat ik bij hem wegga. Na het eten vertel ik het hem. Ik heb veel tijd besteed aan het maken van deze laatste maaltijd. Met vlaflip toe. Ik hoop dat de klap niet te hard

Nadere informatie

Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt?

Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt? Beste kinderen, Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt? In mijn vrije tijd ben ik natuurgids. Met mijn verrekijker en vergrootglas trek ik naar allerlei plekjes om de natuur

Nadere informatie

Le tour du Mont Ventoux 2014

Le tour du Mont Ventoux 2014 Le tour du Mont Ventoux 2014 Geen berg zo hoog of... deel 2 waar gaan we heen? 16 december 2013 Fietstocht Mont Ventoux, Pagina 1 Waar ben ik aan begonnen...? Nou, om eerlijk te zijn weet ik dat wel. Maar

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

H E T V E R L O R E N G E L D

H E T V E R L O R E N G E L D H E T V E R L O R E N G E L D Personen Evangelieschrijver Vrouw (ze heet Marie) Haar buurvrouwen en vriendinnen; o Willemien o Janny o Sjaan o Sophie (Als het stuk begint, zit de evangelieschrijver op

Nadere informatie

Eén ding is nodig. Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42.

Eén ding is nodig. Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42. Eén ding is nodig Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42. We hebben met elkaar nagedacht over de wonderen die de Heere Jezus heeft gedaan toen Hij op de aarde was. Grote wonderen! Weet je t

Nadere informatie

Iris marrink Klas 3A.

Iris marrink Klas 3A. Iris marrink Klas 3A. 1 Inhoud. 1- Voorpagina 2- Inhoud, inleiding & mijn mening 3- Dag 1 4- Dag 2 5- Dag 3 6- Dag 4 7- Dag 5 Inleiding. Ik kreeg als opdracht om een dagverslag te maken over Polen. 15

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

OCV trucks. Een lange natte en winderige winter is net voorbij en iedereen is dan ook weer blij.

OCV trucks. Een lange natte en winderige winter is net voorbij en iedereen is dan ook weer blij. OCV trucks Oldtimer Contactgroep Veluwe Stroe, april 2016 Verslag van de lenterit 2016. Een lange natte en winderige winter is net voorbij en iedereen is dan ook weer blij. Wat duurt dan zo n winterperiode

Nadere informatie

Genieten van het echte leven

Genieten van het echte leven Genesis 3: 19 Tot de dag van je dood zul je zwetend het land bewerken om te kunnen leven. 1 De Hamvraag Mag ik genieten en wat is dan eigenlijk genieten? Het leven is toch vooral lol maken! X Het moet

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

Het feest van Koning Beer

Het feest van Koning Beer Het feest van Koning Beer Louis Moe bron. G.B. van Goor Zonen Den Haag 1930 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/moe_001fees01_01/colofon.php 2010 dbnl 2 [Het feest van koning Beer] De winter

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Dino en het ei. Duur activiteit: 30 minuten Lesdoelen: De kleuters: kunnen een prent linken aan een tekst; kunnen het verhaal navertellen.

Dino en het ei. Duur activiteit: 30 minuten Lesdoelen: De kleuters: kunnen een prent linken aan een tekst; kunnen het verhaal navertellen. Dino en het ei Bibliografie: Demyttenaere, B. (2004). Dino en het ei. Antwerpen: Standaard. Thema: niet alles is steeds wat het lijkt, illusies Korte inhoud: Elke nacht staat er een groot wit ei tussen

Nadere informatie

6. wat is de boodschap van de plaatsers aan de eigenaars? Aan de voorbijgangers? Proficiat, reden tot feesten. (Er is geen plakkaat)

6. wat is de boodschap van de plaatsers aan de eigenaars? Aan de voorbijgangers? Proficiat, reden tot feesten. (Er is geen plakkaat) 18 dec Interview door Luk Indesteege met Armand Nijs (71), 50 jaar gehuwd met Marie-Julienne Thuys (72) Hengelhoefstraat 85, 3600 Genk gepensioneerd bakker in Hoevenzavel, Marie-Julienne hielp in bakkerij.

Nadere informatie

JAN STEVENS. Voorjaarsdroom. De Wielewaal" Dordrecht 1945

JAN STEVENS. Voorjaarsdroom. De Wielewaal Dordrecht 1945 JAN STEVENS Voorjaarsdroom De Wielewaal" Dordrecht 1945 r JAN STEVENS 4 Voorjaarsdroom De Wielewaal" Dordrecht 1945 voor Minke « Die lentemorgen, vroeg - ben ik door de boomgaard gegaan en het was of

Nadere informatie

Beste vrienden, ik mag jullie vandaag vertellen over de laatste week van het leven van Jezus.

Beste vrienden, ik mag jullie vandaag vertellen over de laatste week van het leven van Jezus. 1 Beste vrienden, ik mag jullie vandaag vertellen over de laatste week van het leven van Jezus. 2 Het verhaal De Goede Week Trouw, Hoop en Spijt Ik wil jullie vandaag vertellen over de Goede Week. Dat

Nadere informatie

15. eten moet je toch

15. eten moet je toch GRATIS voorproefje 15. eten moet je toch Uitnodigen Ik zal zorgen dat ik honger heb. Hou het eenvoudig, hoor! Ik eet alles. Ik ben niet zo n moeilijke eter. Maar verder eet ik alles! Je ziet me wel verschijnen.

Nadere informatie

Augustus 2013. Even voorstellen: Marianne Groenink, Reborn Feet, pedicure.

Augustus 2013. Even voorstellen: Marianne Groenink, Reborn Feet, pedicure. Augustus 2013 Even voorstellen: Marianne Groenink, Reborn Feet, pedicure. Ik ben Marianne Groenink, geboren in Steenwijk Na 10 jaar in de zorg te hebben gewerkt was ik aan iets nieuws toe... Ik kwam op

Nadere informatie

Vandaag een Bijzondere Dag: Feest van de Vlaamse Gemeenschap

Vandaag een Bijzondere Dag: Feest van de Vlaamse Gemeenschap 11 juli Vakantieoefeningen Vandaag een Bijzondere Dag: Feest van de Vlaamse Gemeenschap Bijbelhoekje: het verhaal van de verloren zoon. Deel 5. Lees het verhaal, dan kun je de vraagjes oplossen. Er wordt

Nadere informatie

Appeltje en Eitje Een postpakket uit Spanje

Appeltje en Eitje Een postpakket uit Spanje Appeltje en Eitje Een postpakket uit Spanje Voor kinderen van 3 tot 8 jaar Geschreven door Elisabeth Roodenburg Er zijn nog meer verhalen van Elisabeth Roodenburg Copyright: Elisabeth Roodenburg Vermaat

Nadere informatie

Gebedsboek. voor dagelijks gebruik. Dinsdag

Gebedsboek. voor dagelijks gebruik. Dinsdag Gebedsboek voor dagelijks gebruik Gemaakt door club 12-14 Marije Hoekstra Indra de Vries Delia Postma Ekyoci Amisi Shabani Jentje Hansma Johan Gjaltema Mendé Bosma Femke Veenhuizen Elzerd Elzinga Gert

Nadere informatie

3.5. Vertellenderwijze, niet moraliseren! 3.5.1. Verkenning van het verhaal " #

3.5. Vertellenderwijze, niet moraliseren! 3.5.1. Verkenning van het verhaal  # 3.5. Vertellenderwijze, niet moraliseren 1 3.5.1. Verkenning van het verhaal "# $$ %& " # 1 H. BERGHMANS & G. EVRARD, Bijbelverhalen in beeld, het leven van Jezus, Altoria Averbode, 1999. ' 3.5.2. Uitdieping

Nadere informatie

OP BEZOEK BIJ OMA TOBBEN

OP BEZOEK BIJ OMA TOBBEN OP BEZOEK BIJ OMA TOBBEN Groep 6a De spreekbeurt: De spreekbeurt op school vond ik al erg leuk. Toen wist ik al dat dit de leukste spreekbeurt van het jaar werd. Yanoux Ik vond de spreekbeurt van Ellis

Nadere informatie

D E P A U L U S C A K E of de suiker is niet méér waard dan het zout

D E P A U L U S C A K E of de suiker is niet méér waard dan het zout D E P A U L U S C A K E of de suiker is niet méér waard dan het zout Personen Verteller Huisvrouw Cake ingrediënten; o Bloem o Zout o Suiker o Eieren o Kersen o Sukade o Krenten o Boter (Bij dit toneelstuk

Nadere informatie

Lieve broer! Je liefste zus!!! Camille Vandenbussche. 12-19 oktober

Lieve broer! Je liefste zus!!! Camille Vandenbussche. 12-19 oktober Lieve broer! 12-19 oktober Je bent nog maar 1 week weg, en ik mis je al! Hopelijk zie ik je nog terug! Ik heb gehoord dat er al heel wat mannen zijn gestorven! Jij nog niet,gelukkig! En,papa, alles goed

Nadere informatie

Wardje Wasbeer: Daar zijn echte vrienden voor!

Wardje Wasbeer: Daar zijn echte vrienden voor! Wardje Wasbeer: Daar zijn echte vrienden voor! Julia Boehme Stefanie Dahle GEGEVENS BOEK: ISBN 978 90 5924 432 0 13,99 Uitgeverij Bakermat Suggesties: Emy Geyskens Vanaf 3 jaar Ook verschenen: Wardje Wasbeer

Nadere informatie

Er was eens een heel groot bos. Met bomen en bloemen. En heel veel verschillende dieren. Aan de rand van dat bos woonde, in een grot, een draakje. Dat draakje had de mooiste grot van iedereen. Lekker vochtig

Nadere informatie

Verteld door Schulp en Tuffer

Verteld door Schulp en Tuffer Verteld door Schulp en Tuffer Het allereerste kerstfeest Het allereerste kerstfeest Verteld door Schulp en Tuffer Vertaald en bewerkt door Maria en Koos Stenger Getekend door Etienne Morel en Doug Calder

Nadere informatie

6 In Beeld. Bieke Depoorter

6 In Beeld. Bieke Depoorter 6 In Beeld Bieke Depoorter De 25-jarige fotografe Bieke Depoorter uit Ingooigem besloot pas in het laatste jaar middelbaar, tot verrassing van velen, om fotografie te gaan studeren. Ze trok naar het Kask

Nadere informatie

Schaapje Schaap woont op de weide samen met Nina en Osto.

Schaapje Schaap woont op de weide samen met Nina en Osto. Schaapje Schaap en de Wolkjes Schaapje Schaap woont op de weide samen met Nina en Osto. De schaapjes hebben een mooie stal, met zacht stro om in te slapen. Kom, zegt Nina, we gaan slapen, ik ben moe. Maar

Nadere informatie

De tijd die ik nooit meer

De tijd die ik nooit meer De tijd die ik nooit meer vergeet Jan Smit uit eigen pen deel 3 De Stiep Educatief De tijd die ik nooit meer vergeet De schrijver die blij is dat hij iets kan lezen en schrijven, vertelt over zijn jeugd.

Nadere informatie

Roodborstje tikt tegen 't raam, tik, tik, tik laat mij erin, laat mij erin. 't Is hier te guur en te koud naar mijn zin Laat mij er in, ja er in.

Roodborstje tikt tegen 't raam, tik, tik, tik laat mij erin, laat mij erin. 't Is hier te guur en te koud naar mijn zin Laat mij er in, ja er in. Oosterkerk, Zondag 27 januari 2013, Kinderdienst Het verhaal van de verloren zoon (Lucas 15:11-32) door de ogen van het varken Meditatie in woord en beeld ds.wim Hortensius Roodborstje tikt tegen 't raam,

Nadere informatie

Hallo Waterkrant lezers, Welkom bij het tweede deel van De Waterkrant!

Hallo Waterkrant lezers, Welkom bij het tweede deel van De Waterkrant! Hallo Waterkrant lezers, Welkom bij het tweede deel van De Waterkrant! We zijn aangekomen in het jaar 2016 en willen graag terugkijken naar wat de kinderen de afgelopen periode gedaan hebben. Ook deze

Nadere informatie

Het pellen van de schors van de kurkeik moet zorgvuldig gebeuren, anders loopt men het risico dat de onderliggende weefsels beschadigd worden en de

Het pellen van de schors van de kurkeik moet zorgvuldig gebeuren, anders loopt men het risico dat de onderliggende weefsels beschadigd worden en de Het pellen van de schors van de kurkeik moet zorgvuldig gebeuren, anders loopt men het risico dat de onderliggende weefsels beschadigd worden en de boom sterft. Het brandhout van de kurkeik wordt ook steeds

Nadere informatie

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram,

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, mijn kleine broer Dat is niet van mij mama Dan zegt ze

Nadere informatie

Nieuwsbrief, 8 januari 2013. Pyr s naar de Zoo

Nieuwsbrief, 8 januari 2013. Pyr s naar de Zoo Nieuwsbrief, 8 januari 2013 Beste PyrPlezier vrienden en vriendinnetjes, Allemaal natuurlijk de beste wensen voor 2013! Dat het maar een Pyr-gezellig jaar mag worden! In ieder geval gaan wij hiervoor ons

Nadere informatie

De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal!

De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! Hé hoi, hallo! Ik zal me even voorstellen. Ik ben Bloem. Bloem van Plastic. Maar je mag gewoon Bloem zeggen. Wow! Wat goed dat jullie even

Nadere informatie

De week van Springmuis.

De week van Springmuis. De week van Springmuis. Vandaag is het verhaal verteld over Springmuis. Het verhaal is afkomstig van een legende van de Noord Amerikaanse vlakte-indianen. Het verhaal gaat over onzekerheid, het verlangen

Nadere informatie

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1 Zwanger Ik was voor het eerst zwanger. Ik voelde het meteen. Het kon gewoon niet anders. Het waren nog maar een paar cellen in mijn buik. Toch voelde ik het. Deel 1 0-3 maanden zwanger Veel te vroeg kocht

Nadere informatie

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp!

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Haring! Verse haring! Wie maakt me los! Ik heb verse haring! Ha... ja, nou heb ik jullie aandacht, hè? Sorry, ik ben uitverkocht. Vandaag geen haring

Nadere informatie

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg Pasen met peuters en kleuters Beertje Jojo is weg Thema Maria is verdrietig, haar beste Vriend is er niet meer. Wat is Maria blij als ze Jezus weer ziet. Hij is opgestaan uit de dood! Wat heb je nodig?

Nadere informatie

Kampverhaaltjes van de kinderen van Maltezer Jongerenkamp 2012 te Hummelo

Kampverhaaltjes van de kinderen van Maltezer Jongerenkamp 2012 te Hummelo Kampverhaaltjes van de kinderen van Maltezer Jongerenkamp 2012 te Hummelo Sophie, geschreven na Maltezerkamp op onze Facebook groep: Het was mijn eerste keer dat ik op MK ging, Ik heb spijt dat ik vorig

Nadere informatie

Weeknieuws week 12. Locatie de Toverdoos. 2 jarigen

Weeknieuws week 12. Locatie de Toverdoos. 2 jarigen Weeknieuws week 12 Locatie de Toverdoos 2 jarigen De week vloog weer voorbij! Wat hebben we het weer leuk gehad. We namen rustig afscheid van thema "Regen". De klas wordt nu steeds meer gevuld met spulletjes

Nadere informatie

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N René op vakantie 10-17 mei 2013 P U T T E N Begeleider Theo Vrijdag 10 mei Vertrek naar Landal Tegen 12 uur rijdt de Tendens bus de Ranonkelweg in en René straalt als hij mij ziet. Na de lunch nemen we

Nadere informatie

Oud wit Prins de Vos. Ik wil je.

Oud wit Prins de Vos. Ik wil je. Oud wit Prins de Vos Ik wil je. Het is het eerste berichtje dat ik vandaag van hem ontvang. De uren waarin het stil blijf zijn ondragelijk. Pas als ik de trilling in mijn broekzak voel begint mijn hart

Nadere informatie

Blij, boos, verdrietig of sip Het zijn allemaal gevoelens van geboorte tot rip Als je gepest word ben je verdrietig De pestkoppen zijn daarom ook

Blij, boos, verdrietig of sip Het zijn allemaal gevoelens van geboorte tot rip Als je gepest word ben je verdrietig De pestkoppen zijn daarom ook Aarde 9 miljoen mensen zijn jarig op de zelfde dag als jij. Dan zijn er veel mensen op de wereld, Mensen zoals jij. Al die mensen, Staan op de aarde, Een aarde van 6000.000.000.000.000.000.000.000 kg.

Nadere informatie

De zomers in Murcia zijn doorgaans warm en droog, vandaar ook dat we meestal door ruw en dor terrein trekken. Na de winter zal het landschap er heel

De zomers in Murcia zijn doorgaans warm en droog, vandaar ook dat we meestal door ruw en dor terrein trekken. Na de winter zal het landschap er heel De zomers in Murcia zijn doorgaans warm en droog, vandaar ook dat we meestal door ruw en dor terrein trekken. Na de winter zal het landschap er heel wat groener uitzien. We lopen voorbij enkele hopen

Nadere informatie

WAAR GAAN WE NAARTOE?

WAAR GAAN WE NAARTOE? WAAR GAAN WE NAARTOE? De familie Janssens wil op uitstap. Maar vader, moeder en de kinderen hebben hun eigen wensen! Kan je de familie helpen? Bekijk de brochures. Welke uitstap is goed voor iedereen?

Nadere informatie

DEELNEMERS. Henk Staf Ludwig

DEELNEMERS. Henk Staf Ludwig DEELNEMERS Woensdag 3 maart 2010 Henk Staf Ludwig Van Naar Afstand Stijgen Dalen Duur : Bad Godesberg : Mehlem : 13 km : 468 m : 442 m : 3 uur Staf en Ludwig stappen van aan het station van Bad Godesberg

Nadere informatie

Welkomslied: We hebben iets te vieren. Woord van Welkom door Hetty

Welkomslied: We hebben iets te vieren. Woord van Welkom door Hetty Welkomslied: We hebben iets te vieren Woord van Welkom door Hetty Nieuwe gezichten, gelukkig ook oude bekenden, een nieuw huis, voor ons ook. Geen kerk, maar een school. Hier kun je je misschien nog meer

Nadere informatie

Ervaringen Voorbeeld jouw ervaring delen? formulier

Ervaringen Voorbeeld jouw ervaring delen? formulier Ervaringen Voorbeeld jouw ervaring delen? formulier Vraag 1 Hoe heb je zielsliefde ontdekt, en ontdekte je zielsliefde het ook op dat moment? Ik ontmoette haar op mijn werk in de rookruimte. We konden

Nadere informatie

rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005

rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005 rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005 Provided by Fanart Central. http://www.fanart-central.net/stories/user/fightgirl91/21803/rijm Chapter 1 - rijm 2 1 - rijm Gepaard

Nadere informatie

VERSJES: Mourik lou VADERDAG. Lieve papa, kom eens even met uw hoofd heel dicht bij mij. k wil u graag een zoentje geven en u krijgt daar nog wat bij!

VERSJES: Mourik lou VADERDAG. Lieve papa, kom eens even met uw hoofd heel dicht bij mij. k wil u graag een zoentje geven en u krijgt daar nog wat bij! VERSJES: Mourik lou VADERDAG Lieve papa, kom eens even met uw hoofd heel dicht bij mij. k wil u graag een zoentje geven en u krijgt daar nog wat bij! t Is geen zakdoek of sigaren, t is een heel, heel ander

Nadere informatie

IN EEN HUIS IN GEMENGDE HOEVESTIJL

IN EEN HUIS IN GEMENGDE HOEVESTIJL I N T E R I E U R W Wonen op de Windrichtingen IN EEN HUIS IN GEMENGDE HOEVESTIJL Tekst: ANNEMIE WILLEMSE Foto s: JAN VERLINDE 22 TIJDLOOS TIJDLOOS 23 Na een zoektocht naar de ideale bouwgrond, gingen

Nadere informatie

Interview Rob van Brakel

Interview Rob van Brakel Interview Rob van Brakel Atributes Consequences Values Hallo Rob van Brakel, mag ik jou een aantal vragen mogen stellen? Prima. Hoe oud ben je? 21 jaar Wat is je woonsituatie op het moment? Op het moment

Nadere informatie

Beertje Anders. Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2

Beertje Anders. Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2 Beertje Anders Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2 H. Vos Beertje Anders Wat zonlicht is voor bloemen, is een glimlach voor een beer. Beertje Anders en Beertje Bruin gaan bij oma spelen. Het was maar even

Nadere informatie

Verslag Comenius uitwisseling mavo Turkije 31 mei t/m 6 juni 2014

Verslag Comenius uitwisseling mavo Turkije 31 mei t/m 6 juni 2014 Verslag Comenius uitwisseling mavo Turkije 31 mei t/m 6 juni 2014 Zaterdag, 31 mei Na een aangename vlucht kwamen wij in Istanbul St. Gokcan aan en werden na een lange wachttijd bij de pascontrole van

Nadere informatie