De Overstap Copyright Mac Groep

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De Overstap. 2002-2003 Copyright Mac Groep"

Transcriptie

1 Aangepast voor Mac OS X Panther De Overstap Copyright Mac Groep Niets uit deze uitgave mag zonder nadrukkelijke, schriftelijke toestemming van de Mac Groep worden overgenomen op websites of in andere publicaties. Het is derhalve toegestaan deze uitgave in elektronische of papieren vorm te verspreiden, mits deze copyrightmelding in zijn geheel overgenomen wordt. Windows, het Windows logo, Office, Internet Explorer en Windows Media Player zijn geregistreerde handelsmerken van Microsoft Inc. Macintosh, Mac OS, imac, ibook, PowerMac, xserve, xserve RAID, Keynote, ipod, QuickTime, PowerTalk, FireWire, itunes, imovie, Final Cut Pro, idvd, DVD Studio Pro, iphoto, ical, isync en alle bijbehorende logo s zijn handelsmerken van Apple Computer Inc. PowerPC is een handelsmerk van IBM Corporation. Alle overige handelsnamen zijn eigendom van hun respectievelijke eigenaars.

2 Over de Mac Groep De Mac Groep is een Macintosh-gebruikersgroep en houdt zich onder andere bezig met de volgende activiteiten: 11 maal per jaar een bijeenkomst op de tweede zaterdag van de maand. Iedere bijeenkomst staat in het teken van een specifiek onderwerp. Deze bijeenkomsten vinden plaats aan de Barentzstraat 3 in Valkenswaard (NB). beheer van de Mac Groep website op Deze website bevat columns en achtergrondinformatie over het gebruik van de Mac, het Mac OS en applicaties. ondersteuning bij het oplossen van problemen bij het gebruik van de Mac. Actieve deelname aan de AOL-chatroom macgroep. Meer informatie over de Mac Groep is te vinden op de website. Versieoverzicht meest recente versies 1.9 (1 november 2003) Aanvullingen met Mac OS X Panther, ibook G4 en itunes voor Windows Uitgebreide spellingscontrole uitgevoerd 1.8 (16 september 2003) Kleine aanpassingen na nieuwe introducties tijdens zomer 2003 (o.a. ipod en imac) en Apple Expo Parijs Aanvulling van de lijst met handige website 1.7 (25 juni 2003) Aangepast na de WWDC-introductie van de PowerMac G5, ichat AV, isight en Safari Enkele kleine correcties 1.6 (14 juni 2003) Toevoeging introductie itunes Music Store en nieuwe ipods Verschillende kleine aanpassingen als gevolg van de introducties van de afgelopen maanden. Verschillende andere kleine aanpassingen (verbeteren van spel- en stijlfouten) en correcties 1.5 (17 april 2003) Toevoeging van Mail en Shake. Verschillende kleine aanpassingen om de informatie up-todate te houden. 1.4 (15 maart 2003) Toevoeging over belastingaangifte en telebankieren Nieuwe lay-out 1.3 (2 maart 2003) Aanvullingen met de introducties van januari 2003 De overstap 1.9 (1 november 2003)

3 Inleiding Vanaf begin 2002 hoor je steeds vaker mensen spreken over een mogelijke overstap van Windows 2000 of Windows XP naar Mac OS X. Als je mensen om hun motivatie vraagt, dan hoor je vaak dezelfde argumenten. Ze zijn op Windows XP uitgekeken. Het heeft ze niet gebracht wat Microsoft ze beloofde. Met name in de VS zie je steeds vaker dat auteurs van computerbladen de Apple producten als uiterst vooruitstrevend ervaren. Daarnaast hoor je regelmatig dat mensen de indruk krijgen dat ze te afhankelijk worden van Microsoft. Als je ze vraagt waarom ze willen overstappen naar Mac OS X dan blijkt dit vaak te liggen aan het ontwerp van de Macs. Er is redelijk weinig kennis over het gebruikte besturingssysteem en men weet niet wat men er van mag of kan verwachten. In deze uitgave willen we een zo'n objectief mogelijk beeld geven van het gebruik van het Mac OS X. Het is niet bedoeld als introductiehandleiding en is in dat opzicht verre van volledig. Wel zullen we in deze uitgave de meest gestelde vragen beantwoorden. Het is onze bedoeling om de in dit document gegeven informatie accuraat te houden. Om die reden zal er regelmatig een aanpaste versie van deze uitgave via onze website gepubliceerd worden. Kijk daarom op of u de meest recente versie heeft. Heeft u op- of aanmerkingen op dit document dan kunt u deze via kwijt op De overstap 1.9 (1 november 2003)

4 Hoofdstuk 1: Achtergrond Mac OS en Windows Wat is de geschiedenis van Windows? De eerste versies van Microsofts Windows besturingssysteem stammen uit eind jaren 80 en waren bedoeld om een grafische omgeving bovenop Microsoft DOS (oftewel MSDOS) te bouwen. Het doel was om het gebruik van de PC intuïtiever te maken. Het echter tot 1992 geduurd voordat versie 3.1 het gebruik van DOS begon te beperken. De echte doorbraak vond plaats in 1995 met de introductie van Windows 95. De problemen met Windows 95 en de opvolgers Windows 98 en Windows ME zaten voornamelijk in het feit dat ze nog sterk afhankelijk waren van de onderliggende DOS laag. Het meeslepen van de ondersteuning van oudere besturingssysteemmodules en oudere processors hadden een belangrijke invloed op de stabiliteit. Microsoft had dit begin jaren 90 al in de gaten en ontwikkelde parallel aan Windows 95, het besturingssysteem Windows NT. Voor professionele toepassingen waren Windows NT en de opvolger Windows 2000 veel meer geschikt. Het besturingssysteem was een stuk stabieler dan de Windows 95 variant, maar kende ook nog steeds zijn beperkingen. De stabiliteit ging ten koste van flexibiliteit. De ondersteuning van bijvoorbeeld randapparatuur was beperkt en Windows NT was kieskeurig wat betreft de te gebruiken applicaties. Het was dan ook niet meer dan een logische stap om de beste functionaliteit van beide varianten in één nieuw besturingssysteem te stoppen. Dit is uiteindelijk gebeurd in 2001 met de introductie van Windows XP. Om de stabiliteit te waarborgen heeft Microsoft echter bepaalde modules zoals de Internet Explorer en Windows Media Player redelijk star in het besturingssysteem opgenomen. Bedrijven met concurrerende oplossingen zijn dan ook prompt in reactie gekomen en betichten Microsoft van concurrentievervalsing en monopolistische trekjes. Wat is de geschiedenis van het Mac OS? De eerste versie van het Mac OS (destijds nog Systeem geheten) stamt uit Het besturingssysteem was toegespitst op één specifieke computer: de Macintosh 128. Wie koos voor dit besturingssysteem, koos ook voor een computer(familie). En in principe is het nog steeds zo. In de loop der jaren is er veel veranderd. Er is kleur toegevoegd, de beeldschermresolutie nam toe en er werd meer randapparatuur ondersteund. Op veel gebieden was het Mac OS één van de eerste besturingssystemen die nieuwe technologieën omarmde. Het principe van een exacte weergave van het resultaat (What-You-See-Is-What-You-Get of WYSIWYG) op het beeldscherm stamt al van Het ondersteunen van PostScript-printers stamt uit Daarnaast is Apple de uitvinder van de schaalbare TrueType lettertypen, een technologie die ook door Microsoft in Windows is overgenomen. De Mac was daarmee de grote promotor van desktop publishing. De overstap 1.9 (1 november 2003)

5 De eerste grote wijziging trad op in 1991 met de introductie van Systeem 7. Met componenten zoals PowerTalk en QuickTime liep Apple voorop in het ontsluiten van de Macintosh op een variëteit van netwerken en het toevoegen van multimedia. De term multimedia is overigens door Apple als eerste gebruikt. Macs werden standaard uitgerust met netwerkaansluitingen en audio inen uitvoermogelijkheden. En deze ondersteuning was ook direct voor alle applicaties beschikbaar. Vanaf midden jaren 90 is ook Apple op zoek gegaan naar de mogelijkheden om de stabiliteit te verbeteren. Dit heeft in 2001 geleid tot de introductie van Mac OS X. De overstap van Mac OS 9 naar Mac OS X is aanzienlijk groter dan de overstap van Windows ME naar Windows XP. De basis is helemaal vervangen en het is in wezen een UNIX-variant. UNIX is een besturingssysteem dat in verschillende varianten beschikbaar is voor een hele reeks van platformen. Bekende andere UNIX varianten zijn AIX (IBM), HP-UX (HP) en Solaris (Sun). Ook de verschillende gratis Linux-varianten zijn in grote lijnen gebaseerd op UNIX principes. Bovenop de UNIX-basis heeft Apple een nieuw besturingssysteem gebouwd dat veel stabieler en flexibeler is als z'n voorgangers. De UNIX-achtergrond maakt daarnaast dat Mac OS X dezelfde beveiliging en ondersteuning voor open standaarden biedt als andere UNIX-varianten. Daarnaast richt Apple zich vanaf eind jaren 90 meer op de desktop video markt voor zowel consumenten als professionals. Of Apple ook hier uiteindelijk grote katalysator zal zijn, dat zal de toekomst moeten uitwijzen. Ieder jaar verschijnt er een nieuwe versie van Mac OS X. De versie worden vanaf 2002 aangeduid met namen van katachtigen. Zo staat versie 10.2 officieel bekend onder de naam Mac OS X Jaguar en versie 10.3 onder de naam Mac OS X Panther. Waarom is Apple opener dan Microsoft? Er wordt veel kritiek geleverd op Apple vanwege het feit dat het Mac OS zo nauw verbonden is met de Macintosh. Het draaien van het Mac OS op een PC met Intel of AMD processor is niet mogelijk. Voor critici is dit het ultieme argument om het Mac OS te classificeren als een gesloten systeem. Vergeet niet dat PCleveranciers zoals Dell ook een duidelijk beleid hebben rondom het omarmen van FireWire, USB 2.0 en de draadloze varianten van Ethernet. Wat men daarnaast vergeet, is dat de fundamenten van het Mac OS grotendeels open zijn. Zoals hierboven al aangegeven is Mac OS X gebouwd op een zogenaamde UNIX kernel. Deze is door Apple zelfs onder de naam Darwin in Open Source gegeven. Dat houdt in dat alle ontwikkelaars de broncode vrijelijk mogen downloaden en gebruiken. Datzelfde geldt voor de FireWire ontwikkelgereedschappen en voor Apple s ZeroConfig implementatie Rendez-vous. Daarnaast ondersteunt Mac OS X het UNIX bestandssysteem, de MPEG-4 standaard voor audio en video weergave, ondersteuning voor de 3GPP-formaten voor mobiele multimedia, de IETF standaard ZeroConfig voor communicatie De overstap 1.9 (1 november 2003)

6 tussen apparaten, X11 voor de weergave van grafische UNIX applicaties en Java om applicaties voor verschillende computersystemen te ontwikkelen. Deze open technologieën worden niet standaard door Windows ondersteund. Waarom zou ik voor Windows kiezen? Zoals in de inleiding al aangeven, is de opzet van dit artikel om een zo'n objectief mogelijk beeld te geven. Het is dan ook niet meer dan redelijk om aan te geven voor welke groep gebruikers het Windows-platform de beste keuze is. Aangezien het huidige marktaandeel van Windows -afhankelijk van het marktsegment en de regio- boven de 80% ligt, kiezen een aantal ontwikkelaars voor de ondersteuning van louter Windows. Bepaalde marktsegment specifieke applicaties zijn dan ook alleen voor Windows beschikbaar en kunnen alleen in een emulatieomgeving draaien op een Mac. Mocht u afhankelijk zijn van het veelvuldig gebruik van zo'n applicatie dan is een PC met Windows de enige optie. Daarnaast is het natuurlijk mogelijk dat u net een nieuwe PC heeft aangeschaft en deze nog niet wilt afschrijven. Aangezien het draaien van het Mac OS X op een PC geen optie is, blijft u dan -tot de aankoop van een nieuwe systeem- steken bij een PC. Waarom zou ik voor Mac OS X kiezen? Apple is het enige bedrijf dat voor de consumenten en professionele markt een totaal oplossing biedt. Ze leveren de computers, het besturingssysteem en een belangrijke reeks applicaties. Deze oplossingen sluiten naadloos op elkaar aan. Om die reden is de Mac de ultieme oplossing voor bijvoorbeeld professionele videobewerking. Omdat alle componenten van dezelfde leverancier komen, loop je dan ook zelden tegen problemen aan met het opwaarderen van applicaties of componenten van het besturingssysteem. Zo is Mac OS X het enige besturingssysteem waarbij je met één uniforme installatie zowel bureaubladsystemen en schootcomputers kunt installeren. Een bijkomend voordeel is dat je alle opwaarderingen op één plaats op het Internet kunt vinden. Je hoeft dus niet zelf de aansturingsprogrammatuur te zoeken op verschillende websites. Daarnaast maak je gebruik van de stabiele UNIX basis in een uiterst gebruiksvriendelijke omgeving. Een aantal veelgebruikte UNIXapplicaties zijn dan ook wel beschikbaar voor Mac OS X, maar niet voor Windows. Tevens zijn van de meeste toepassingen voor Windows ook varianten voor Mac OS X beschikbaar. Microsoft levert bijvoorbeeld Internet Explorer, Microsoft Office (Word, Excel en PowerPoint) en de Windows Media Player ook voor Mac OS X. Deze applicaties zijn functioneel identiek aan hun Windows tegenhangers en de bestanden zijn onderling volledig uitwisselbaar. Met meestgehoorde argument is echter het design van de Mac. Er zijn maar weinig PC leveranciers die een ontwerp hebben dat evenveel uitstraling heeft als een Mac. Er is er daarnaast geen één De overstap 1.9 (1 november 2003)

7 die alle functionaliteit ook in een even compacte behuizing weet te stoppen! Kan ik Windows emuleren op een Mac met Mac OS X? Ja, er zijn applicaties beschikbaar waarmee je Windows XP (of voorgangers) kunt gebruiken op een Macintosh met Mac OS X. Houd er wel rekening mee dat je in dat geval aanzienlijk meer geheugen en harde schijf-ruimte nodig hebt. In principe draai je namelijk twee besturingssystemen parallel op he systeem en heb je ze beide op je harde schijf staan. Ook moet je er rekening mee houden dat de Windows-applicaties tot een factor vier trager draaien. Alle instructies voor de processor en andere PC-modules moeten namelijk eerst vertaald worden naar instructies voor de Mac componenten. Dit is dus alleen zinvol als u -zeg- minder dan 20% van uw tijd gebruik maakt van de Windows applicaties en het snelheidsverlies geen probleem is. Voor een boekhoudprogramma is het dus een kleiner probleem, dan voor een grafische rendering applicatie. Kan ik Mac OS X emuleren op een PC met Windows XP of Linux? Voor Windows gebruikers luidt het antwoord: Nee. Er bestaan voor Windows wel emulatoren die oudere versies van het Mac OS emuleren, maar er is geen emulator voor Mac OS X. Er is wel een emulator voor Linux genaamd Mac-on-UNIX. Hierbij draai je een reguliere versie van Mac OS X bovenop Linux en kun je alle applicaties gebruiken als je de PowerPC variant van Linux op een Mac draait. Daarnaast is het eenvoudiger om applicaties te schrijven die onder zowel Mac OS X als Linux werken. Dit is een aanzienlijk betere oplossing, omdat de applicaties hierbij de functionaliteit van het besturingssysteem optimaal kunnen benutten. Bestaat er in de toekomst de mogelijkheid om Mac OS X op een PC te draaien? In dit opzicht geldt, zeg nooit nooit. Apple heeft immers een versie van itunes voor Windows uitgebracht. Er zijn in het verleden verschillende projecten binnen Apple geweest waarbij men het Mac OS liet draaien op standaard PCs. Het is best mogelijk dat dit soort acties ook momenteel nog plaatsvinden. Er zit voor Apple en gebruikers in principe weinig toegevoegde waarde in. Op de processor na zijn de componenten van een Mac ook redelijk gangbaar in het gebruik op een PC. Op dat moment moet je als leverancier echter wel rekening gaan houden met een hele reeks aan nieuwe mogelijke randapparatuur. De eenvoud van applicaties zoals itunes en idvd zit hem voor een gedeelte ook in het feit dat deze applicaties controle hebben over de beschikbare randapparatuur. De overstap 1.9 (1 november 2003)

8 Hoofdstuk 2: De Macs Welke soorten Macs zijn er? In principe kan de Macintosh product familie uitgedrukt worden in de categorieën educatieve producten, consumentenproducten en professionele producten. Binnen alle categorieën maakt Apple weer een onderscheid tussen draagbare Macs en een Mac voor het bureaublad. Verschillen zijn te vinden in de snelheid, de aansluitmogelijkheden voor externe apparatuur en de uitbreidbaarheid. Binnen de categorie voor consumenten vinden we de ibook en imac. Ondanks het feit dat deze producten eigenlijk voor thuisgebruik en voor studenten bedoeld zijn, zie je dat met name de PowerPC G4 imac ook in de semi-professionele markt geliefd is. Voor de professionele markt heeft Apple de PowerBook G4, de PowerMac G4 en vanaf de zomer 2003 de PowerMac G5. De PowerBook G4 is de ideale vervanger van een bureaucomputer met de vele aansluitmogelijkheden voor digitale en analoge randapparatuur. Deze laptop is beschikbaar in een 12, 15 en 17 uitvoering en alle versies zijn leverbaar met een DVD-brander. De PowerMac G4 is uitermate uitbreidbaar en wordt tegenwoordig standaard met twee G4 processors geleverd. Van de PowerMac G5 is zowel een enkelvoudige als een tweevoudige processoruitvoering beschikbaar. Speciaal voor de educatieve markt heeft Apple de emac geïntroduceerd. Dit is in principe een klassieke imac met G4 processor. Alle bureaublad en schootcomputers ondersteunen daarnaast een draadloos toetsenbord en draadloze muis. Daarnaast levert Apple ook speciale servers. Zo is er de platte server genaamd xserve. De xserve draait Mac OS X Server, kan met 40 stuks in een rek geplaatst worden en neemt daardoor weinig ruimte in beslag. Sinds januari 2003 is daar de xserver RAID aan toegevoegd met tot 2.5TB (2580GB) aan harde schijfruimte. In het najaar van 2003 heeft Apple ook voor de ibook afscheid genomen van de PowerPC G3 processor en gebruikt alleen nog maar de PowerPC G4 en G5 processors. Hoe zit het met die Apple Cinema Displays? Met uitzondering van de emac gebruikt Apple geen CRT schermen meer. Ze zijn volledig overgeschakeld op TFT-schermen. Het belangrijkste verschil is dat ze minder ruimte in beslag nemen, minder geluid maken en energiezuiniger zijn. De draagbare systemen hebben uiteraard een ingebouwd scherm, maar ook de PowerPC G4 imac is voorzien van een 15 of 17 (breedbeeld) scherm. Daarnaast levert Apple ook losse 17, 20 en 23 schermen voor de PowerMac G4, PowerMac G5 of xserve. Deze schermen worden allemaal digitaal aangestuurd via de DVI-standaard. De weergave op het scherm is daarmee storingsvrij. Mocht je nog een CRT-scherm hebben, dan is deze eveneens aan te sluiten op de PowerMac G4 of xserve. De overstap 1.9 (1 november 2003)

9 Als ik naar de specificaties van PCs en Macs kijk, dan lijken PC s sneller. Waarom zou ik dan een Mac kopen? Als je er PC tijdschriften en PC advertenties op naslaat dan zie je dat PC s inmiddels geleverd worden met processors van boven de 3 GHz. De snelste PowerMac G5 is uitgerust met twee processors van 2GHz. Veel analytici zijn dan ook van mening dat Apple een serieus snelheidsprobleem heeft door vast te houden aan de PowerPC processor. Weliswaar worden de PowerMac G4 en G5 systemen ook geleverd met twee processors, maar het gevoel blijft hangen. Dat kloksnelheid niet alles zegt, blijkt uit het feit dat Intel zelf vanaf april 2003 de Centrino processor levert. Deze processor heeft een lagere kloksnelheid dan vergelijkbare Pentium4- processoren, maar biedt -ook volgens Intel- dezelfde prestaties. Daarnaast is de PowerMac G5 een 64-bit RISC processor en zijn de Pentium en Athlon-processoren allemaal 32-bit CISC processors. Dit betekent dat deze processor twee keer zoveel data per tijdseenheid kan verwerken en dat de instructies ongeveer even lang duren. Dat laatste maakt het voor de processor mogelijk om de instructies efficiënter uit te voeren. Daarnaast is de toevoersnelheid naar de processor aanzienlijk hoger dan op de Pentium4 en heeft iedere harde schijf een eigen aanvoerbus. De snelheid van een systeem wordt dus niet alleen bepaald door de processor. De grafische kaart, busarchitectuur en efficiëntie van het besturingssysteem en applicaties spelen bijvoorbeeld ook een rol. De Pentium4- en PowerPC-G4/G5-processoren ondersteunen beide zogenaamde vectorinstructies om berekeningen op vergelijkbare data te bundelen tot één berekening. Apple gaat echter verder in de ondersteuning van deze techniek in Mac OS X, dan Microsoft in Windows XP. Er zijn dus meer componenten die optimaal gebruik maken van de capaciteiten van de aanwezige processor. Daarnaast geldt dat netwerkvoorzieningen zoals Gigibit Ethernet en FireWire op een PC nog regelmatig aangeboden worden via de relatief druk belaste PCI bus. Apple sluist de externe data echter rechtstreeks door naar de processor en ontlast deze bus op die manier voor data die afkomstig is van de harde schijf. Daarnaast maakt Apple optimaal gebruik van de voorzieningen die geboden worden door grafische kaarten. Om die reden zie je dat snelheidtesten aangeven dat een PowerMac G5 met 1.6GHz processor een 3GHz Pentium4 PC verslaat op het gebied van rekenintensieve taken in Photoshop en bij het synchroon afspelen en bewerken van meer dan 100 audiokanalen. Als je de PowerMac G5 met een PC met AMD Opteron processor vergelijkt, zie je dat ook hier een PowerMac G5 het wint van de PC op het gebied van rekenintensieve taken in Matlab. Maar dat zegt weer niet alles. Het opstarten van een UNIX systeem duurt namelijk langer dan het De overstap 1.9 (1 november 2003)

10 opstarten van Windows XP. Microsoft heeft een aantal specifieke optimalisaties tijdens het opstarten ingevoerd, waardoor je daar een snelheidswinst ziet. Maar dat zijn typisch zaken die niets met de snelheid van een processor te maken hebben. Uiteraard zullen er altijd mensen zijn die dit soort testen wel belangrijk vinden. Waarom zou ik een Mac kopen als een PC goedkoper is? Een overgebleven misvatting uit het verleden is dat Macs duurder zijn dan PCs. Er is inderdaad een tijd geweest waarin de winstmarge van Apple tientallen procenten bedroeg, maar die tijd ligt al meer dan tien jaar achter ons. Het probleem is dat het maken van een goed vergelijk tussen PCs en Macs moeilijk is, omdat de configuraties nauwelijks één-op-één af te beelden zijn. Veel PCleveranciers leveren hun systemen nog steeds met CRT schermen in plaats van platte TFT-schermen. Verder zijn aansluitingen zoals FireWire, Ethernet en draadloos Ethernet veelal niet voorhanden. Het loont bovendien de moeite om even te kijken naar de bijgeleverde programmatuur. Een applicatie met alle mogelijkheden van itunes kost al snel 50 en de geadviseerde opwaardering naar Windows XP Professional nogmaals 150. Het verschil in prijs tussen een A-merk PC en de Mac is dan ook niet zo groot. Je kunt inderdaad wel voordeligere PCs kopen bij bijvoorbeeld duitse kruideniersketens, maar dan zal je moeten accepteren dat je in veel gevallen geen herinstallatie van Windows kunt doen, omdat bijvoorbeeld de Windows XP installatie-cd ontbreekt. Daarnaast zal je zelf na iedere nieuwe versie van Windows op zoek mogen naar de aansturingsprogrammatuur voor je videokaart, DVD/CDspeler etc. In het geval van een opwaardering van het Mac OS X worden nieuwe versies van deze aansturingsprogrammatuur en applicatieprogrammatuur automatisch meegenomen. Je verliest dus geen functionaliteit na het opwaarderen. Misschien is dat beetje extra vrije tijd in de toekomst je bij de aanschaf van een nieuw systeem ook wat waard! Waarom zou ik een Mac kopen als het marktaandeel zo klein is? Een van de veelgehoorde argumenten om geen Mac te kopen is het feit dat het marktaandeel redelijk klein is. Wat deze critici daar eigenlijk mee willen zeggen, is dat Apple daarmee kwetsbaarder zou zijn dan bedrijven zoals Microsoft. Het marktaandeel van het Mac OS ligt inderdaad aanzienlijk lager dan het Windowsaandeel. Wel staat het feit dat Apple de recente economische crisis beter dan menige concurrent heeft doorstaan aan dat ze absoluut nog meetelt. Misschien is dat ook de reden waarom veel producenten bij de Mac-gebruikers toch een aardig afzetmarkt vinden. Ik hoor in de media weinig over Apple. Sta ik er alleen voor ik een Mac koop? De overstap 1.9 (1 november 2003)

11 Er wordt misschien niet veel over Macs gesproken in de media, maar ze zijn wel volop te zien. In veel televisieprogramma s bij zowel publieke als commerciële omroepen duiken Macs op, van soap-series tot spelprogramma s. Daarnaast zijn Macs ook zeer frequent in films te zien. Dit zal deels liggen aan de vormgeving, maar ook aan het feit dat Macs in deze wereld veelvuldig gebruikt worden. Zo is het bijvoorbeeld herhaaldelijk voorgekomen dat er op de Internet site van Intel plotseling een plaatje van een Mac opduikt. Er wordt echter in tijdschriften en televisies weinig over Macs gesproken. Waarschijnlijk heeft dit voornamelijk te maken met de omvang van de doelgroep. Naast tijdschriften die zich volledig op Windows richten zijn er echter ook speciale tijdschriften voor Mac-gebruikers. Een veelgelezen Nederlandstalig tijdschrift is de MacFan (www.macfan.nl). Daarnaast kennen landen als Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk ook minimaal drie Mac-tijdschriften. Uiteraard is er op het Internet ook genoeg informatie te vinden. En anders loont het zeker de moeite om op zoek te gaan naar een Mac gebruikersgroep in de buurt. Hoe zit het met de verkrijgbaarheid van Macs? Apple heeft in Nederland evenals andere computerleveranciers een dealernet. Een lijst van erkende Apple dealers is te vinden op Daarnaast heeft Apple een deal gesloten met de grotere Dixons filialen. Deze zaak zal Apple apparatuur en programmatuur verkopen. Een soortgelijke afspraak is er in het verleden met de Primafoon geweest. Nadeel van deze constructie is dat de verkopers over het algemeen minder thuis zijn in de Mac wereld en specifieke vragen meestal niet kunnen beantwoorden. Daarnaast zit je vast aan de standaardconfiguraties die via de winkel worden aangeboden. Een alternatief is om de Mac via de AppleStore op Internet aan te schaffen. Betaling vindt plaats via een creditcard of via een bankoverschrijving. Een voordeel is dat je iets meer opties hebt en bijvoorbeeld direct een grotere harde schijf kunt laten installeren. Iets dat met name in de draagbare systemen moeilijk zelf uit te voeren is. En belangrijker is dat nieuwste systemen direct beschikbaar zijn via de Internet winkel. In Nederland moet je er wel rekening mee houden dat je op het moment van afleveren thuis bent, gezien het feit dat de TPG niet s avonds en niet op zaterdag bezorgt. Wat zijn de belangrijkste voordelen van een Mac? Als je een Mac gebruiker vraagt om de belangrijkste voordelen van een Mac, dan noemt hij met name de stabiliteit. Omdat Apple zowel zorgdraagt voor de ontwikkeling van de apparatuur en programmatuur, sluit deze naadloos op elkaar aan. De combinatie wordt uitgebreid getest en is helemaal geoptimaliseerd. Als je een Mac met DVD-ROM speler hebt, krijg je er ook een applicatie bij om DVD-video s af te spelen. Dit is iets wat helaas niet voor alle PCs geldt. De overstap 1.9 (1 november 2003)

12 Het gemak waarmee je met imovie een videoreportage maakt is onovertroffen en wordt dan ook vaak geprezen. Mensen die beginnen aan digitale videobewerking zijn niet geïnteresseerd in complexe applicaties. De iapps bieden nieuwe gebruikers een ideale kennismaking met nieuwe technieken en een overstap naar de luxere, uitgebreidere applicaties. Ondanks het feit dat het marktaandeel beperkt is, weet Apple vanwege de ondersteunde open standaarden de brug te slaan naar andere platformen. Het is daardoor veel eenvoudiger om een Mac op te nemen in een netwerk met bijvoorbeeld op UNIXgebaseerde systemen. De ondersteuning van MPEG-4 en AMR in QuickTime 6 maakt het uitwisselen met MPEG-4 oplossingen op andere platformen (bureaublad systemen en multimediale mobieltjes) erg eenvoudig. Eigenlijk kies je bij de keuze voor de Mac voor het beste van alle werelden. De meest succesvolle PC-applicaties zoals Microsoft Office zijn beschikbaar voor Mac OS X. Daarnaast zijn de meest succesvolle applicaties (van wetenschappelijke applicaties tot Internet server-applicaties) van het UNIX platform ook beschikbaar voor Mac OS X. Wil je dus van beide walletjes mee-eten, dan is een systeem met het Mac OS X de best keus. Een ander belangrijk voordeel is dat Apple zorgdraagt voor de updates van aansturingsprogrammatuur voor bijvoorbeeld de videokaart en DVD-brander. Deze zijn opgenomen in de updates van het besturingssysteem. Op deze manier hoef je zelf niet actief via Internet op zoek te gaan naar nieuwe versies. Er is één centrale plaats vanwaar je alle updates kunt uitvoeren: de Apple site. Apple is één van de eerste leveranciers die nieuwe standaarden omarmt. Het is daarmee een trendsetter en niet een trendvolger. Voorbeelden op het gebied van randapparatuur zijn Gigabit Ethernet, USB, Bluetooth, FireWire en draadloos Ethernet. Op het gebied van programmatuur geldt dat voor MPEG-4, Zero-config en 3GPP. En twee van de belangrijkste redenen voor computerafdelingen van universiteiten en bedrijven om voor de Mac te kiezen zijn: levensduur en onderhoudskosten. Dankzij het feit dat Apple een voortrekkersrol speelt bij het omarmen van nieuwe technologieën, gaat een Mac gemiddeld gezien anderhalf jaar langer mee voordat hij vervangen dient te worden. Daarnaast heeft de Gartner group aangetoond dat een Mac 39% goedkoper is in onderhoud. Hierin zijn factoren meegenomen als het vervangen van defecte onderdelen en de servicekosten voor het installeren van nieuwe programmatuur. De overstap 1.9 (1 november 2003)

13 Wat zijn de belangrijkste nadelen van een Mac? Het belangrijkste nadeel is dat je op het gebied van apparatuur flexibiliteit inlevert voor stabiliteit. Het kiezen uit een legio varianten van grafische kaarten is een stuk moeilijker. Indien je deze flexibiliteit wilt, dan kun je beter zelf een PC samenstellen. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat de grafische voorzieningen in de Macs veelal dezelfde zijn die door bedrijven als IBM, HP en Dell in hun systemen worden gebruikt. Een nadeel dat je echter vaker hoort is dat je minder keus hebt uit de programmatuur. Voor verreweg de meeste applicaties bestaat er ook een tegenhanger voor het Mac OS. Soms is zelfs van dezelfde leverancier. Het belangrijkste deel van de applicaties van bedrijven zoals Microsoft, Corel en Adobe zijn bijvoorbeeld voor zowel Windows als Mac OS beschikbaar. Applicaties die echter specifiek voor een bepaald marktsegment geschreven zijn, kunnen echter ontbreken voor de Mac. Hoe zit het met het aansluiten van printers en scanners op een Mac? Iedere Mac die vanaf de zomer 1998 verkocht is, is uitgerust met een USB poort. Vanaf 1999 is daar ook stapsgewijs FireWire bijgekomen. Alle systemen die vanaf de zomer 2001 geleverd zijn, zijn uitgerust met beide uitbreidingspoorten. USB kende initieel een overdrachtssnelheid van 12Mbit/s en was voornamelijk bedoeld voor muizen, toetsenborden, printers en scanners. FireWire is een standaard die ook voor consumentenelectronica gebruikt wordt en heeft een overdrachtssnelheid van 400MBit/s. FireWire wordt met name gebruikt voor het inlezen van video van een digitale videocamera. Daarnaast is het ook mogelijk om via FireWire externe harde schijven of DVD-recordable apparatuur aan te sluiten. Met de komst van USB versie 2.0 is het belangrijkste knelpunt met een snelheid van 480Mbit/s verdwenen. Deze variant wordt inmiddels ook ondersteund op de PowerPC G4 imac en de PowerMac G5. Daarentegen heeft de FireWire standaard inmiddels de stap naar 800, 1600 en 3200Mbit/s gemaakt. Iedere respectabel printer- en scanner leverancier zoals HP, Epson en Lexmark ondersteunt Mac OS X, mits het apparaat een USB of FireWire aansluiting heeft. Hoe zit het met de ondersteuning van digitale foto en videocamera's op de Mac? Eén van de kernpunten van Apple is de digitale levensstijl. Steeds meer zaken die we dagelijks ondernemen worden gedigitaliseerd. Dit geldt ook voor fotografie en videofilmen. De digitale video (DV) standaard maakt gebruik van de FireWire standaard en iedere digitale videocamera is dan ook aan te sluiten op de Mac. De programmatuur die nodig is voor het importeren en te monteren De overstap 1.9 (1 november 2003)

Prijs 11,90 (Inclusief 2 jaar update-service) P.P. van Leusden Copyright 2008-2010 Versie 3.5 september 2010 - ISBN 978-90-79545-07-0 P.

Prijs 11,90 (Inclusief 2 jaar update-service) P.P. van Leusden Copyright 2008-2010 Versie 3.5 september 2010 - ISBN 978-90-79545-07-0 P. Prijs 11,90 (Inclusief 2 jaar update-service) P.P. van Leusden Copyright 2008-2010 Versie 3.5 september 2010 - ISBN 978-90-79545-07-0 P.P, 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave Voorwoord 6 Colofon 7 Hoe werkt

Nadere informatie

Overstappen naar Linux (deel 1)

Overstappen naar Linux (deel 1) Marcel Beelen Overstappen naar Linux (deel 1) De UNIX voorgeschiedenis De hele wereld werkt al zo n twintig jaar met Windows, Windows op desktops, Windows op laptops en Windows op servers. De hele wereld?

Nadere informatie

SBC 100% SERVER BASED COMPUTING SPECIAL NL. 6,80 / BE. 7,40. juli/augustus 2002. www.winnetmag.nl

SBC 100% SERVER BASED COMPUTING SPECIAL NL. 6,80 / BE. 7,40. juli/augustus 2002. www.winnetmag.nl SERVER BASED COMPUTING SPECIAL NL. 6,80 / BE. 7,40 www.winnetmag.nl juli/augustus 2002 100% SBC 18 24 30 46 58 72 74 FEATURES Protocollen ICA en RDP Installatie en implementatie Windows Based Terminals

Nadere informatie

Ontwerpverslag. Geentronics Enschede, 7 mei 2003. Opdrachtgever: Jan Mulder Scholengemeenschap. Versie 1.15

Ontwerpverslag. Geentronics Enschede, 7 mei 2003. Opdrachtgever: Jan Mulder Scholengemeenschap. Versie 1.15 Ontwerpverslag Ontwerpverslag Geentronics Enschede, 7 mei 2003 Opdrachtgever: Jan Mulder Scholengemeenschap Versie 1.15 Toelichting Bij het ontwerpdocument dat voor u ligt, valt één zeer belangrijke opmerking

Nadere informatie

PB NR. BC 30593. Tijdschrift van PCG Nr. 75/06 Jaargang 18 Juni 2010. V.U.: Wim Verbruggen Raketstraat 9000 GENT Afgiftekantoor Oudenaarde

PB NR. BC 30593. Tijdschrift van PCG Nr. 75/06 Jaargang 18 Juni 2010. V.U.: Wim Verbruggen Raketstraat 9000 GENT Afgiftekantoor Oudenaarde Tijdschrift van PCG Nr. 75/06 Jaargang 18 Juni 2010 V.U.: Wim Verbruggen Raketstraat 9000 GENT Afgiftekantoor Oudenaarde Verschijnt driemaandelijks PB NR. BC 30593 Dag beste vrienden en vriendinnetjes

Nadere informatie

Je oude computer veilig wegdoen

Je oude computer veilig wegdoen Inhoudsopgave - Voorwoord - Je oude computer veilig wegdoen - VBA voor Doe het Zelvers deel 4 - Je hebt wachtwoorden en wachtwoorden... - Kanaal van de Maand - Werken met Xubuntu - Helpmij.nl prijsvraag

Nadere informatie

LAPTOP, TABLET OF HYBRIDE? SSD BLOGGEN MET WORDPRESS ARDUINO ALS SPELLEIDER. TESTPANEL Samsung 850 EVO 500 GB SSD 68. Koopwijzer: 3 x 3 beste keus 50

LAPTOP, TABLET OF HYBRIDE? SSD BLOGGEN MET WORDPRESS ARDUINO ALS SPELLEIDER. TESTPANEL Samsung 850 EVO 500 GB SSD 68. Koopwijzer: 3 x 3 beste keus 50 SSD TESTERS GEZOCHT CYBEROORLOG: hoe wij ons wapenen 60 EDITIE 280 FEBRUARI/MAART 2015 4,95 LAPTOP, TABLET RAID: SNEL EN VEILIG Maar back-up blijft nodig 16 MALWARE MYTHES Ook jij gelooft er in 28 VEILIG

Nadere informatie

KOOPwijzer Leren vernieuwen met ict

KOOPwijzer Leren vernieuwen met ict KOOPwijzer Leren vernieuwen met ict Juni 2007 Nummer 2 Ict op school KOOPwijzer Vergelijkend onderzoek ict-producten en diensten voor het onderwijs Ict op school is onderdeel van Kennisnet Ict op school

Nadere informatie

Fabels & Feiten. over Gesloten en Open Source Software

Fabels & Feiten. over Gesloten en Open Source Software Fabels & Feiten over Gesloten en Open Source Software Fabels en Feiten, Versie 2.1 Uitgave Versie 1.0, juli 2003 Uitgave Versie 2.1, juni 2007 Inhoud OVER OPEN SOURCE SOFTWARE... 4 OVER OPEN STANDAARDEN...4

Nadere informatie

MEDIASPELERS Sneller, goedkoper, maar ook beter? DUALBAND ROUTERS MET 5 GHZ Sneller dankzij extra frequentie

MEDIASPELERS Sneller, goedkoper, maar ook beter? DUALBAND ROUTERS MET 5 GHZ Sneller dankzij extra frequentie OP CD-ROM: WINDOWS XXXX P 7 TWEAKEN ZIE PAG. EN 66 VERSNELLEN MET TWEAK-7 P ZIE PAG. 66 TOUCH NETBOOK VS. NOTEBOOK 24 Samsung N510 vs. X120 TRAVIAN 58 Browsergame is een rage FLASHGET 56 Veelzijdige downloadmanager

Nadere informatie

Basiskennis emulatie in 5 lessen. Brinkman Uitgeverij

Basiskennis emulatie in 5 lessen. Brinkman Uitgeverij 0 Basiskennis emulatie in 5 lessen Brinkman Uitgeverij Emulatie versus virtualisatie Virtualisatie Deel 0: Emulatie versus virtualisatie Basiskennis emulatie in 5 lessen Marcel Beelen Brinkman Uitgeverij

Nadere informatie

Copyright door het Ubuntu-handleidingteam. Enkele rechten voorbehouden. c b a

Copyright door het Ubuntu-handleidingteam. Enkele rechten voorbehouden. c b a Copyright door het Ubuntu-handleidingteam. Enkele rechten voorbehouden. c b a Dit werk is uitgebracht onder de Creative Commons A ribution Share Alike. License. Om een exemplaar hiervan te bekijken, zie

Nadere informatie

WORDPRESS WEBSITES VERSNELLEN

WORDPRESS WEBSITES VERSNELLEN 1 WORDPRESS WEBSITES VERSNELLEN V1.02 Mark Jansen 2 WORDPRESS WEBSITES VERSNELLEN 1 LEES DIT EERST! 4 Disclaimer 4 Copyright 4 INLEIDING 5 WAAROM IS SNELHEID ZO BELANGRIJK? 6 Gebruikerservaring van bezoekers

Nadere informatie

Een special van Reflex Uitgeverij Cloud Computing

Een special van Reflex Uitgeverij Cloud Computing Een special van Reflex Uitgeverij Cloud Computing De stappen naar de cloud Pagina 5 Security & Privacy in de cloud Pagina 8 Investeren in meer dan financiële winst Pagina 9 De techniek is er, nu de mens

Nadere informatie

Inleiding! 6. Webbrowser! 7. Webserver! 9. Web Standaarden! 10. Het document object model! 13. Een goede website opbouwen! 14

Inleiding! 6. Webbrowser! 7. Webserver! 9. Web Standaarden! 10. Het document object model! 13. Een goede website opbouwen! 14 ClientSide Wepages Inleiding! 6 Webbrowser! 7 Browser geschiedenis! 7 Webserver! 9 Web Standaarden! 10 Voordelen van Web Standards voor uw bedrijf!! 10 Dynamische HTML! 11 Web 2.0! 12 Het document object

Nadere informatie

Smartphones en tablets in de bedrijfsomgeving

Smartphones en tablets in de bedrijfsomgeving WAAR LIGGEN DE RISICO S EN WAAR IS DE CONTROLE? Smartphones en tablets in de bedrijfsomgeving Smartphones en tablets, zowel zakelijk als privéeigendom, overspoelen de werkomgeving. Op deze apparaten wordt

Nadere informatie

Widget TV. Widgets + TV =?

Widget TV. Widgets + TV =? Widget TV Widgets + TV =? Welke toegevoegde waarde hebben widgets bij het kijken naar televisie-uitzendingen en op welke manier kan het concept het beste opgestart worden? Wat is er voor nodig, en wie

Nadere informatie

Deel 2. De Vijfde dimensie op weg naar volwassenheid. Inleiding

Deel 2. De Vijfde dimensie op weg naar volwassenheid. Inleiding Deel 2. De Vijfde dimensie op weg naar volwassenheid Inleiding Vrijwel alle veranderingen in de samenleving hangen dus direct of indirect samen met technologische ontwikkelingen. Dat kan heel evident zijn,

Nadere informatie

Officiële Gebruikershandleiding

Officiële Gebruikershandleiding Officiële Gebruikershandleiding Linux Mint 17.1 CINNAMON Editie Pagina 1 van 48 Inhoudsopgave INTRODUCTIE LINUX MINT... 4 HISTORIE...4 DOEL...4 VERSIENUMMERS EN CODENAMEN...5 EDITIES...6 WAAR IS HULP TE

Nadere informatie

HDMI IS ACHTERHAALD. HDBaseT nieuwe standaard 37 TB OP EEN SCHIJF STEEDS MEER DATA OP HDD VERVALSTE E-MAILS. Maak ze zelf én herken ze!

HDMI IS ACHTERHAALD. HDBaseT nieuwe standaard 37 TB OP EEN SCHIJF STEEDS MEER DATA OP HDD VERVALSTE E-MAILS. Maak ze zelf én herken ze! OP CD: GRATIS VIRTUALBOX & VIRTUELE PC ZIE PAGINA 66 VERNIEUWD HDMI IS ACHTERHAALD HDBaseT nieuwe standaard ATOM-BAREBONE Compact, krachtig, goedkoop 20 POGOPLUG 30 Net niet de juiste NAS METEN IS WETEN

Nadere informatie

Inzet van Social Media

Inzet van Social Media Inzet van Social Media Wat zijn sociale media? Sinds enkele jaren is de term sociale media gemeengoed geworden. In deze gratis cursus leert u wat u allemaal kunt doen met behulp van sociale media. U zult

Nadere informatie

Tijdschrift van PCG Nr. 73/12 Jaargang 18 December 2009

Tijdschrift van PCG Nr. 73/12 Jaargang 18 December 2009 Tijdschrift van PCG Nr. 73/12 Jaargang 18 December 2009 V.U.: Wim Verbruggen Raketstraat 9000 GENT Afgiftekantoor Oudenaarde Verschijnt driemaandelijks Dag beste vrienden en vriendinnetjes van de PCG club.

Nadere informatie

Linux 4. Sander van Vugt

Linux 4. Sander van Vugt Linux 4 Linux 4 Sander van Vugt Meer informatie over deze en andere uitgaven kunt u verkrijgen bij: Sdu Klantenservice Postbus 20014 2500 EA Den Haag tel.: 070 378 98 80 fax: 070 378 97 83 2007 Sdu Uitgevers

Nadere informatie

Open Tijden. Duurzame innovatie met open standaarden en open source software

Open Tijden. Duurzame innovatie met open standaarden en open source software Open Tijden Duurzame innovatie met open standaarden en open source software Open Tijden Levente Bokor Leo Cardinaals Jeroen van Disseldorp Roy Froma Ernest Neijenhuis Patrick Reijnen Tom Sondermeijer Joost

Nadere informatie

APPLICATION SERVICES ASP mr drs Lesley Broos en ir Joost Boerstoel. Geactualiseerde versie d.d. 30 augustus 2005

APPLICATION SERVICES ASP mr drs Lesley Broos en ir Joost Boerstoel. Geactualiseerde versie d.d. 30 augustus 2005 APPLICATION SERVICES ASP mr drs Lesley Broos en ir Joost Boerstoel Geactualiseerde versie d.d. 30 augustus 2005 Inhoud: WAT IS ASP?... 4 APPLICATION SERVICES... 6 ONTSTAAN VAN ASP... 7 TOEKOMSTVERWACHTINGEN...

Nadere informatie

Hoe? Zo! Bring Your Own Device (BYOD)

Hoe? Zo! Bring Your Own Device (BYOD) Hoe? Zo! Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Wat is BYOD? 4 3 Hoe kun je BYOD zinvol inzetten? 7 4 Wat zijn de consequenties van de invoering van BYOD? 10 5 Hoe werkt BYOD voor medewerkers? 14 6 Hoe kan ik BYOD

Nadere informatie

KPN ÉÉN Eén zakelijke oplossing voor vast, mobiel en internet

KPN ÉÉN Eén zakelijke oplossing voor vast, mobiel en internet KPN ÉÉN Eén zakelijke oplossing voor vast, mobiel en internet kpn doet t gewoon Als eerste één oplossing op elk vlak: KPN ÉÉN. Of uw organisatie nu groot of klein is, met KPN ÉÉN valt alles op z n plek.

Nadere informatie

Privacy op het internet

Privacy op het internet Privacy op het internet Optimale strategie voor de internetgebruiker Eindwerk voorgedragen door Joke Lamin tot het behalen van het diploma Bachelor in de Grafische en Digitale Media, afstudeerrichting

Nadere informatie

Software > 2. Hans van Rheenen

Software > 2. Hans van Rheenen Software > 2 Hans van Rheenen Software 2 Hans van Rheenen Meer informatie over deze en andere uitgaven kunt u verkrijgen bij: Sdu Klantenservice Postbus 20014 2500 EA Den Haag tel.: (070) 378 98 80 www.sdu.nl/service

Nadere informatie