Vrede en veiligheid in cyberspace een realistisch perspectief?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vrede en veiligheid in cyberspace een realistisch perspectief?"

Transcriptie

1 Dr. Albert Benschop Vrede en veiligheid in cyberspace een realistisch perspectief? Cyberspace is een onveilig leefdomein. In ons persoonlijk en professioneel leven zijn we steeds meer afhankelijk geworden van de betrouwbaarheid van computersystemen en van veilige netwerken. Maar de betrouwbaarheid en veiligheid van die systemen wordt steeds agressiever op de proef gesteld. Door hobbyistische hackers die met steeds verfijnder inbraakmethoden telkens weer nieuwe kwetsbaarheden van onze computersystemen en netwerken aan het licht weten te brengen. Maar vooral ook door sterk geprofessionaliseerde netwerken van internationale cybercriminelen die op slinkse wijze bankrekeningen van burgers leegroven en met geavanceerde malware inbreken op de transacties van banken en beurzen. Daar komt bij dat steeds meer nationale overheden het internet als slagveld gebruiken om internationale conflicten uit te vechten. Hun cyberoperaties beperken zich al lang niet meer tot louter het stelen van geheime informatie (cyberspionage), maar richt zich steeds meer op het ontregelen van vitale maatschappelijke infrastructuren (cybotage). De besturingssystemen van onze computers en de programma s die we daarop draaien zijn zo omvangrijk en complex geworden, dat we niet meer in staat zijn om software te maken die geen kwetsbaarheden en beveiligingslekken bevat. Voor beveiligingsexperts lijkt dat een goed bericht (geen zorgen over werkgelegenheid). De keerzijde is dat hun sisyfusarbeid ons ook op lange termijn geen veilig en vreedzaam internet lijkt te kunnen brengen. Wat zou er moeten gebeuren om een dergelijk perspectief van een vreedzaam en veilig internet naderbij te brengen? Kunnen we een beleid ontwikkelen waardoor de veiligheid op internet effectief gegarandeerd kan worden zonder onze digitale vrijheden (en onze privacy) op te offeren? Dr. Albert Benschop is internetsocioloog aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds het midden van de jaren negentig doet hij onderzoek naar en doceert hij over de sociaalwetenschappelijke aspecten van het internet. Hij is oprichter en hoofdredacteur van het sociologisch informatiesysteem SocioSite [ Veel van zijn publicaties zijn online beschikbaar in de bundel Eigenaardigheden van cyberspace [ Hij publiceerde onlangs het boek Cyberoorlog Slagveld internet.

2 Dr.Ir. Marc Stevens De supermalware Flame: wat is het en hoe kan cryptanalyse de volgende Flame-achtige aanval voorkomen?" Flame, een super geavanceerde malware gebruikt voor cyber-warfare ontdekt in mei 2012, kon zichzelf verspreiden via het Microsoft Windows Update platform als een correct, maar illegaal, digitaal- ondertekend Microsoft veiligheidsupdate. Dit was mogelijk gemaakt met een cryptanalytische aanval op Microsoft's PKI om een digitale handtekening te vervalsen. In deze presentatie zal ik een verrassende ontdekking over Flame's cryptanalytische aanval op de cryptografische hash functie MD5 uit de doeken doen en zal ik laten zien hoe een nieuwe techniek genaamd "counter-cryptanalysis" de volgende Flame-achtige aanval kan voorkomen. Dr. ir. Marc Stevens is een wetenschappelijke onderzoeker in de Cryptology Groep van het Centrum Wiskunde & Informatica. Zijn huidige onderzoek richt zich voornamelijk op cryptanalyse en in het bijzonder op praktische aanvallen op cryptografische hash functions en tegenmaatregelen daarvoor. Hij heeft zijn PhD gehaald aan het Mathematisch Instituut van Universiteit Leiden in juni 2012 en is de winnaar van de 2013 "Martinus van Marum" prijs van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen. Hij won de "Afstudeerprijs 2008" voor de beste MSc-thesis aan de Technische Universiteit van Eindhoven uit 2007 en is (mede-) ontvanger van de Best Paper Award van de 29e jaargang van de IACR CRYPTO conferentie (2009).

3 Drs. Ing. Bob van Graft ICT Beveiligingsaspecten van een Rijksgebouw Bob van Graft neemt u graag mee in de dagelijkse praktijk, waarbij het kader van de Baseline Informatiebeveiliging Rijksdienst een belangrijke rol heeft gespeeld in het uiteindelijke uitvoeringsconcept in de Nieuwbouw. Vanaf juli 2008 is Bob van Graft directeur bij het Gemeenschappelijke Dienstencentrum ICT (GDI) van het Ministerie van Veiligheid en Justitie. In de afgelopen jaren heeft het GDI onder leiding Bob gewerkt aan een helder klantbeeld en een uitgebalanceerd pakket aan producten en diensten. Focus hierbij was de security, ketensamenwerking en zorgdragen voor de continuïteit van de dienstverlening van een aantal primaire proces systemen. Loopbaan Vanaf 1980 is Bob werkzaam in de ICT. Begonnen bij de Koninklijke marine met de introductie van de Personal Computer, waarna kennis is opgebouwd van midrange en mainframe computers. Begin jaren 90 is Bob werkzaam geweest bij de Defensie Accountantsdienst. Vanaf 1994 bij het toenmalige Duyverman Computer Centrum, waarbij in de laatste periode als plaatsvervangend Directeur Beheer. Vanaf 2002 is Bob werkzaam bij het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Eerst bij de Immigratie en Naturalisatiedienst en vanaf 2008 bij het Bestuursdepartement. Qua studie en ontwikkeling is Bob afgestudeerd aan de Haagse Hogeschool in het domein Informatica en Informatiekunde. Daarna heeft hij zijn doctoraal Management in Informatie Technologie gehaald aan de Open Universiteit / TU-Delft. Na deze studie heeft hij zijn Master of Executive Changemanagement behaald aan het SIOO. Tot slot is Bob in het bezit van de ISACA certificering Certified in Governmental Executive IT en Chief Information Security Officer van het EC-Council.

4 Drs. Marietje Schaake Veiligheid en vrijheid in een digitale en verbonden wereld Marietje Schaake zal ingaan op de geopolitieke aspecten in de afweging van digitale vrijheden en veiligheid in een hyperverbonden en grenzeloze wereld. Ze zal stilstaan bij de veranderende rol van overheden en de private sector bij de bescherming en verbetering van de kritische ICT infrastructuur alsook de fundamentele rechten van gebruikers. De juridische en politieke uitdagingen die samenhangen met het traditionele begrip van jurisdictie en het internet dient uitgediept te worden naast praktische en technische oplossingen. Marietje Schaake is Europarlementariër voor D66, in de 'Alliance of Liberals and Democrats for Europe' (ALDE). Marietje is lid van de parlementaire commissie voor Buitenlandse Zaken, waar zij zich richt op het EU nabuurschapbeleid, met een focus op Turkije en Iran, en mensenrechten, in het bijzonder de vrijheid van meningsuiting en digitale- en media vrijheid. In de commissie voor Cultuur en Onderwijs werkt Marietje aan de Europese Digitale Agenda en de rol van cultuur en nieuwe media in de externe relaties van de EU. In de commissie voor Internationale Handel ligt de nadruk in haar werk op diensten en technologie, intellectueel eigendomsrecht, de vrije doorstroom van informatie, de trans-atlantische handelsrelaties en de relatie tussen handel en het EU buitenland beleid. Marietje is lid van de parlementaire delegatie voor betrekkingen met de Verenigde Staten en plaatsvervangend lid in de delegaties voor relaties met Iran en de Westelijke Balkan. Ook is zij één van de oprichters van een brede politieke werkgroep voor Nieuwe Media en Technologie. Sinds 2011 is Marietje lid van de denktank 'European Council of Foreign Relations' en vicevoorzitter van de Raad van Toezicht van 'Free Press Unlimited'. Voor haar verkiezing tot Europarlementariër werkte Marietje als onafhankelijk adviseur voor overheden, diplomaten, bedrijven en NGO's; onder andere over trans-atlantische betrekkingen, diversiteit en pluralisme en mensenrechten.

5 Prof. Dr. Ir. Rob Kooij Robert Kooij heeft een achtergrond als wiskundige: in 1993 is hij cum laude gepromoveerd aan de Technische Universiteit Delft op een onderwerp uit de niet-lineaire differentiaal vergelijkingen. Van 1997 tot 2003 was hij aangesteld bij KPN Research. Sinds 2003 is hij werkzaam bij TNO, eerst als senior scientist en sinds 2011 als principal scientist. Hij houdt zich bij TNO bezig met kwaliteitsaspecten van ICT netwerken. Als kennismanager is hij verantwoordelijk voor het programma Vitale ICT Infrastructuren. Sinds 2005 is Robert eveneens parttime verbonden aan de Technische Universiteit Delft, binnen de groep Network Architectures & Services van de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica. Met ingang van 2010 bekleedt hij daar als deeltijdhoogleraar de leerstoel Robuustheid van Complexe Netwerken.

Security manager van de toekomst. Bent u klaar voor de convergentie?

Security manager van de toekomst. Bent u klaar voor de convergentie? Security manager van de toekomst Bent u klaar voor de convergentie? Agenda Introductie Convergentie - De rol en positie van Security in beweging - Wat zien we in de praktijk? - Waar gaat het naar toe?

Nadere informatie

Workshop ICT Innovatie Platform Duurzame ICT. 18 januari 2008. Grand Hotel Karel V. Utrecht. 18 januari 2008 2008 Stichting GreenICT 1

Workshop ICT Innovatie Platform Duurzame ICT. 18 januari 2008. Grand Hotel Karel V. Utrecht. 18 januari 2008 2008 Stichting GreenICT 1 Workshop ICT Innovatie Platform Duurzame ICT 18 januari 2008 Grand Hotel Karel V Utrecht 18 januari 2008 2008 Stichting GreenICT 1 introductie Mr. Roel L. Croes Mede-oprichter / bestuurslid Stichting GreenICT

Nadere informatie

Opgave van de financiële belangen van de leden

Opgave van de financiële belangen van de leden Opgave van de financiële belangen van de leden OVEREENKOMSTIG BIJLAGE I VAN HET REGLEMENT VAN HET EUROPEES PARLEMENT BETREFFENDE de Gedragscode voor de leden van het Europees Parlement inzake financiële

Nadere informatie

Forum Standaardisatie. Expertadvies: Vervanging MD5 door SHA 2 op lijst met gangbare standaarden. Datum 5 augustus 2010

Forum Standaardisatie. Expertadvies: Vervanging MD5 door SHA 2 op lijst met gangbare standaarden. Datum 5 augustus 2010 Forum Standaardisatie Expertadvies: Vervanging MD5 door SHA 2 op lijst met gangbare standaarden Datum 5 augustus 2010 Colofon Projectnaam Versienummer Locatie Organisatie Expertadvies: Vervanging MD5 door

Nadere informatie

Tags: online; websites; automatisering; infrastructuur; cloud; infrastructure; Mirabeau; 626; automation; guidelines

Tags: online; websites; automatisering; infrastructuur; cloud; infrastructure; Mirabeau; 626; automation; guidelines Asset 1 van 4 Effectief in de cloud Gepubliceerd op 7 october 2013 Cloud technologie speelt een steeds grotere rol binnen de exploitatie van web omgevingen. De voordelen van cloud zijn inmiddels breeduit

Nadere informatie

IBM; dataopslag; storage; infrastructuur; analytics; architectuur; big data

IBM; dataopslag; storage; infrastructuur; analytics; architectuur; big data Asset 1 van 10 Big Data Analytics voor Dummies Gepubliceerd op 30 june 2014 Gelimiteerde editie van de populaire Dummies-reeks, speciaal voor managers. Het boek legt uit waarom Big Data Analytics van cruciaal

Nadere informatie

Welkom op dit symposium met de pakkende titel Cybercrime, de digitale vijand voor ons allen.

Welkom op dit symposium met de pakkende titel Cybercrime, de digitale vijand voor ons allen. Speech Erik Akerboom, Secretaris-generaal Ministerie van Defensie Symposium KVNRO Cybercrime, de digitale vijand voor ons allen Donderdag 20 november, KMA te Breda Dames en heren, Welkom op dit symposium

Nadere informatie

Concept. Inleiding. Advies. Agendapunt: 04 Bijlagen: - College Standaardisatie

Concept. Inleiding. Advies. Agendapunt: 04 Bijlagen: - College Standaardisatie Forum Standaardisatie Wilhelmina v Pruisenweg 104 2595 AN Den Haag Postbus 84011 2508 AA Den Haag www.forumstandaardisatie.nl COLLEGE STANDAARDISATIE Concept CS07-05-04I Agendapunt: 04 Bijlagen: - Aan:

Nadere informatie

BUILD TO INNOVATE. 2 Dare to Innovate. Informatietechnologie

BUILD TO INNOVATE. 2 Dare to Innovate. Informatietechnologie DARE TO INNOVATE BUILD TO INNOVATE 2 Dare to Innovate 3 Dare to Innovate KERNGETALLEN IT DIENSTEN Universiteit 9 faculteiten 8 diensten 23.000 studenten 4.000 medewerkers 1.500 onderzoekers 4.000 gasten

Nadere informatie

BIJ DIE WERELD WIL IK HOREN! HANS ROMKEMA 3 MAART 2010, DEN HAAG

BIJ DIE WERELD WIL IK HOREN! HANS ROMKEMA 3 MAART 2010, DEN HAAG BIJ DIE WERELD WIL IK HOREN! HANS ROMKEMA 3 MAART 2010, DEN HAAG STUDENTEN DOEN UITSPRAKEN OVER DE ACADEMISCHE WERELD, HET VAKGEBIED EN HET BEROEPENVELD.. onderzoek niet zo saai als ik dacht werken in

Nadere informatie

Certified Public Manager Program (CPM) voor Senior Public Controllers

Certified Public Manager Program (CPM) voor Senior Public Controllers Certified Public Manager Program (CPM) voor Senior Public Controllers The European professional practice qualification for public service leaders Inschrijving vóór 1 juli 2016 = 10% korting op inschrijvingskosten

Nadere informatie

INNOVEREN VOOR EEN VEILIGE EN VEERKRACHTIGE CYBERSPACE

INNOVEREN VOOR EEN VEILIGE EN VEERKRACHTIGE CYBERSPACE INNOVEREN VOOR EEN VEILIGE EN VEER- KRACHTIGE CYBERSPACE ICT is overal, soms zelfs zonder dat we er ons van bewust zijn. Dat brengt ons veel positiefs, maar tegelijkertijd zorgt de groeiende afhankelijkheid

Nadere informatie

Security in het MKB: Windows 10

Security in het MKB: Windows 10 Security in het MKB: De security uitdagingen en behoeften in het MKB Security in het MKB: De security uitdagingen en behoeften in het MKB Bedrijven zijn zich inmiddels bewust van de noodzaak om hun bedrijfsgegevens

Nadere informatie

Data-analyse voor Doelmatig Overheidsbeleid

Data-analyse voor Doelmatig Overheidsbeleid Conceptprogramma Driedaagse Leergang Data-analyse voor Doelmatig Overheidsbeleid Vrijdagen 2, 9 en 16 juni 2017 Hotel NH Utrecht Doelgroepen: Managers van kennis en informatie bij de overheid, waaronder:

Nadere informatie

De Nederlandsche Bank. drs. W (Wim) J. Kuijken Voorzitter raad van commissarissen De Nederlandsche Bank N.V.

De Nederlandsche Bank. drs. W (Wim) J. Kuijken Voorzitter raad van commissarissen De Nederlandsche Bank N.V. drs. W (Wim) J. Kuijken Voorzitter raad van commissarissen De Nederlandsche Bank N.V. - Deltacommissaris - Voorzitter raad van toezicht Stichting VU - Lid raad van commissarissen Woningbouwcorporatie Stadgenoot

Nadere informatie

Shared Services in ontwikkeling binnen de Rijksoverheid

Shared Services in ontwikkeling binnen de Rijksoverheid Overheid & Sourcing Drs. Ing. Bob van Graft MCM, CGEIT, C CISO Wnd. Directeur SSC ICT Haaglanden Shared Services in ontwikkeling binnen de Rijksoverheid Digitalization of the Enterprise Bron: Gartner ITxpo

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018. 2500 EA Den Haag. Datum 22 mei 2013 Beantwoording Kamervragen 2013Z08874

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018. 2500 EA Den Haag. Datum 22 mei 2013 Beantwoording Kamervragen 2013Z08874 > Retouradres Postbus20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Directie Burgerschap en Informatiebeleid Turfmarkt 147 Den Haag Postbus

Nadere informatie

ADVANCED TECHNOLOGY 50002 50002 UNIVERSITEIT TWENTE TECHNISCHE WETENSCHAPPEN 50 58-8 -14 % 100 % 100 % Voorbeeld

ADVANCED TECHNOLOGY 50002 50002 UNIVERSITEIT TWENTE TECHNISCHE WETENSCHAPPEN 50 58-8 -14 % 100 % 100 % Voorbeeld Bachelor vooraanmeldingen UT opleidingen (Bron IBG) 17-07-2006 ADVANCED TECHNOLOGY 50002 naam studie 50002 UNIVERSITEIT TWENTE TECHNISCHE WETENSCHAPPEN 50 58-8 -14 % 100 % 100 % ADVANCED TECHNOLOGY UNIVERSITEIT

Nadere informatie

Samenvatting aanvraag

Samenvatting aanvraag Samenvatting aanvraag Algemeen Soort aanvraag (kruis aan wat van toepassing is): Naam instelling Contactpersoon/contactpersonen Contactgegevens Nieuwe opleiding Nieuw Ad programma Nieuwe hbo master Nieuwe

Nadere informatie

Inhoud. Dus u denkt dat internetbankieren veilig is? Informatiebeveiliging Cryptografie Internetbankieren. 26 september 2009 Harald Vranken

Inhoud. Dus u denkt dat internetbankieren veilig is? Informatiebeveiliging Cryptografie Internetbankieren. 26 september 2009 Harald Vranken Dus u denkt dat internetbankieren veilig is? 26 september 2009 Harald Vranken Inhoud Informatiebeveiliging 2 Informatiebeveiliging Introductie Informatie betekenisvolle gegevens waardevol (privacy, bedrijfsinformatie)

Nadere informatie

Cryptografische beveiliging op het Internet

Cryptografische beveiliging op het Internet Cryptografische beveiliging op het Internet Benne de Weger b.m.m.d.weger@tue.nl augustus 2018 hybride cryptografie 1 klare symmetrische versleuteling geheimschrift versturen geheimschrift symmetrische

Nadere informatie

Curriculum Vitae 2011 1-6

Curriculum Vitae 2011 1-6 2011 1-6 Administratieve gegevens Gerard Persoon Naam Ir GLA Persoon RE Geslacht M Geboortedatum 31 augustus 1966 Woonplaats Rotterdam Mobiel 06-51169899 Telefoon 010-4473444 GPersoon BV Website www.gpersoon.nl

Nadere informatie

ICT Opleidingen, beroepen, bedrijven en verhalen. YoungWorks

ICT Opleidingen, beroepen, bedrijven en verhalen. YoungWorks ICT Opleidingen, beroepen, bedrijven en verhalen YoungWorks 1 2 1. Opleidingen Informatica Studie Websites en software ontwerpen en bouwen Omgaan met innovaties Beroep Interviewen gebruikers Software ontwikkelen

Nadere informatie

Het is voorlopig nog onduidelijk wie achter deze aanvallen zit en wat de initiële infectievector is.

Het is voorlopig nog onduidelijk wie achter deze aanvallen zit en wat de initiële infectievector is. WannaCry TLP: Green 1 CONTEXT Op vrijdag 12/05/2017 is een besmetting met een variant van het WannaCrypt (of Wanna/WaCry) vastgesteld bij verschillende grote bedrijven in Spanje. Kort daarna heeft dezelfde

Nadere informatie

De digitale wereld: vol opportuniteiten, maar ook vol risico's

De digitale wereld: vol opportuniteiten, maar ook vol risico's De digitale wereld: vol opportuniteiten, maar ook vol risico's Dinsdag 26 april Den Eyck, Houtum 39 te Kasterlee Agenda Evolutie en context met facts & figures De risico s begrijpen en in «waarde» & draagwijdte

Nadere informatie

Gebruikersdag Vialis Digitale Veiligheid

Gebruikersdag Vialis Digitale Veiligheid Gebruikersdag Vialis Digitale Veiligheid 18 mei 2017 Robin de Haas 1 KPN Managed Security Services : Openbaar Intro Who am I Commercieel Productmanager Security & Compliance Monitoring Threat Intelligence

Nadere informatie

Big data in de publieke sector. Leergang voor ervaren public controllers en professionals.

Big data in de publieke sector. Leergang voor ervaren public controllers en professionals. het Zijlstra Center for Public Control, Governance and Leadership www.hetzijlstracenter.nl Big data in de publieke sector Leergang voor ervaren public controllers en professionals Big data in de publieke

Nadere informatie

Wat is de cloud? Cloud computing Cloud

Wat is de cloud? Cloud computing Cloud The Cloud Agenda Wat is de cloud? Ontwikkelingen en trends in de markt Bedrijfsstrategie Voordelen en vraagtekens Werken in de cloud: Hoe? Veiligheid & privacy Toepasbaarheid in breder verband Demo Borrel

Nadere informatie

Variability in Multi-tenant SaaS Applications:

Variability in Multi-tenant SaaS Applications: Variability in Multi-tenant SaaS Applications: Gastcollege voor het vak Product Software Jaap Kabbedijk, MSc. Universiteit Utrecht, Nederland 1 Wat gaan we behandelen? Introductie Uitleg ontwikkeling SaaS

Nadere informatie

Unified Enterprise Security wordt geleverd door onze strategische partner Masergy, de wereldspeler in global communications en security.

Unified Enterprise Security wordt geleverd door onze strategische partner Masergy, de wereldspeler in global communications en security. Het verlengstuk van uw IT security operations: altijd (24x7) de beste expertise en meest actuele kennis, geïntegreerd zicht op wat er gebeurt in uw datacenter en eerder en Security as a Service Het verlengstuk

Nadere informatie

OPEN DAGEN WO FEBRUARI 2016. Kijk voor aanvullende informatie op de site van de universiteit. Lever tijdig een roze formulier in bij de decanenkamer.

OPEN DAGEN WO FEBRUARI 2016. Kijk voor aanvullende informatie op de site van de universiteit. Lever tijdig een roze formulier in bij de decanenkamer. OPEN DAGEN WO FEBRUARI 2016 Kijk voor aanvullende informatie op de site van de universiteit. Lever tijdig een roze formulier in bij de decanenkamer. 1 FEBRUARI 2016 (13:15-16:00) Meeloopdag International

Nadere informatie

BEVEILIGINGSARCHITECTUUR

BEVEILIGINGSARCHITECTUUR BEVEILIGINGSARCHITECTUUR Risico s onder controle Versie 1.0 Door: drs. Ir. Maikel J. Mardjan MBM - Architect 2011 cc Organisatieontwerp.nl AGENDA Is een beveiligingsarchitectuur wel nodig? Oorzaken beveiligingsincidenten

Nadere informatie

Uw bedrijf beschermd tegen cybercriminaliteit

Uw bedrijf beschermd tegen cybercriminaliteit Uw bedrijf beschermd tegen cybercriminaliteit MKB is gemakkelijke prooi voor cybercriminelen Welke ondernemer realiseert zich niet af en toe hoe vervelend het zou zijn als er bij zijn bedrijf wordt ingebroken?

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag Uw kenmerk Datum

Nadere informatie

INFORMATIEVEILIGHEID een uitdaging van ons allemaal

INFORMATIEVEILIGHEID een uitdaging van ons allemaal INFORMATIEVEILIGHEID een uitdaging van ons allemaal FAMO Mini Congres: Harro Spanninga, Peter Keur Agenda Inleiding op informatieveiligheid De opdracht van de taskforce Interactief verankeren van informatieveiligheid

Nadere informatie

Curriculum Vitae 2013 1-7

Curriculum Vitae 2013 1-7 2013 1-7 Administratieve gegevens Gerard Persoon Naam Ir GLA Persoon RE Geslacht M Geboortedatum 31 augustus 1966 Woonplaats Rotterdam Mobiel 06-51169899 Telefoon 010-4473444 GPersoon BV Website www.gpersoon.nl

Nadere informatie

Curriculum 2015-2016 Afkortingen Bachelor Informatica Propedeuse Postpropedeuse Start Vervolg Afsluiting 60,0 Gebonden keuze (8,6 EC) Afsluiting

Curriculum 2015-2016 Afkortingen Bachelor Informatica Propedeuse Postpropedeuse Start Vervolg Afsluiting 60,0 Gebonden keuze (8,6 EC) Afsluiting Curriculum 2015-2016 Opleidingen Open Universiteit, faculteit Management, Science & Technology, wetenschapsgebied Informatica en informatiekunde, geldig vanaf 1-9-2015 Afkortingen European Credits (studiepunten)

Nadere informatie

Kwetsbaarheden in BIOS/UEFI

Kwetsbaarheden in BIOS/UEFI Kwetsbaarheden in BIOS/UEFI ONDERZOEKSRAPPORT DOOR TERRY VAN DER JAGT, 0902878 8 maart 2015 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Wat is een aanval op een kwetsbaarheid in het BIOS?... 2 Hoe wordt een BIOS geïnfecteerd?...

Nadere informatie

Data en Applicatie Migratie naar de Cloud

Data en Applicatie Migratie naar de Cloud Data en Applicatie Migratie naar de Cloud Iris Pinkster Professional Testing 1 Agenda - Introductie - De Cloud een introductie - Keuze van geschikte applicaties - Migratie strategieën - Test strategieën

Nadere informatie

Tilburg University. De Wet Gelijke Behandeling E-handtekeningen Koops, Bert Jaap. Published in: Informatie : Maandblad voor de Informatievoorziening

Tilburg University. De Wet Gelijke Behandeling E-handtekeningen Koops, Bert Jaap. Published in: Informatie : Maandblad voor de Informatievoorziening Tilburg University De Wet Gelijke Behandeling E-handtekeningen Koops, Bert Jaap Published in: Informatie : Maandblad voor de Informatievoorziening Publication date: 2000 Link to publication Citation for

Nadere informatie

Laat Beveiliging niet over aan Beveiligers! Presentatie voor EAM 2014

Laat Beveiliging niet over aan Beveiligers! Presentatie voor EAM 2014 Laat Beveiliging niet over aan Beveiligers! Presentatie voor EAM 2014 22 mei 2014 Raymond Slot raymond.slot@hu.nl nl.linkedin.com/in/raymondslot VRAAG: Top bedreigingen Continuïteit? Continuïteitsbedreiging

Nadere informatie

Samen vormgeven aan de toekomst

Samen vormgeven aan de toekomst Policy Design Studio Samen vormgeven aan de toekomst Sinds het voorjaar van 2015 brengen wij de Policy Design Studio in praktijk. Een kansgerichte manier om de toekomst tegemoet te treden. Wij raken steeds

Nadere informatie

Seminar! BETEKENIS VAN INTERNE AUDIT voor specifieke verzekeraars! Informatiebeveiliging the next level!

Seminar! BETEKENIS VAN INTERNE AUDIT voor specifieke verzekeraars! Informatiebeveiliging the next level! Seminar! BETEKENIS VAN INTERNE AUDIT voor specifieke verzekeraars! Informatiebeveiliging the next level! 1! 1. Introductie Agenda! 2. Stand van zaken in de Cyber Security wereld 3. Verschillende soorten

Nadere informatie

Kennissessie Information Security

Kennissessie Information Security Kennissessie Information Security 3 oktober 2013 Bonnefantenmuseum De sleutel ligt onder de mat Wachtwoord: welkom1234 Focus op vertaling strategie in de organisatie Advies, programma, project en interim

Nadere informatie

Cyber Security Raad. Jos Nijhuis Voormalig covoorzitter CSR.

Cyber Security Raad. Jos Nijhuis Voormalig covoorzitter CSR. Cyber Security Raad Jos Nijhuis Voormalig covoorzitter CSR www.cybersecurityraad.nl Over de CSR Onafhankelijk en strategisch adviesorgaan van het kabinet en bedrijfsleven als het gaat om cybersecurity

Nadere informatie

Splash Health Campus

Splash Health Campus Hogeschool van Amsterdam Splash Health Campus Inhoud Samenwerken met een commerciële fitness organisatie vanuit het onderwijs bezien - HvA, Cees Vervoorn Organisatorische invulling van de samenwerking

Nadere informatie

drs. W (Wim) J. Kuijken Voorzitter raad van commissarissen De Nederlandsche Bank N.V.

drs. W (Wim) J. Kuijken Voorzitter raad van commissarissen De Nederlandsche Bank N.V. drs. W (Wim) J. Kuijken Voorzitter raad van commissarissen De Nederlandsche Bank N.V. - Deltacommissaris - Voorzitter raad van toezicht Stichting VU-VUmc - Lid raad van commissarissen Woningbouwcorporatie

Nadere informatie

De Nederlandsche Bank. drs. W (Wim) J. Kuijken Voorzitter raad van commissarissen De Nederlandsche Bank N.V.

De Nederlandsche Bank. drs. W (Wim) J. Kuijken Voorzitter raad van commissarissen De Nederlandsche Bank N.V. drs. W (Wim) J. Kuijken Voorzitter raad van commissarissen De Nederlandsche Bank N.V. - Deltacommissaris - Voorzitter raad van toezicht Stichting VU - Lid raad van commissarissen Woningbouwcorporatie Stadgenoot

Nadere informatie

CV CygnusZ Pagina ${page}

CV CygnusZ Pagina ${page} Andries 01-09-2018 Projectmanager Profiel Ervaren IT manager en Change manager met een technische achtergrond en een passie voor duurzame energie. Een analytisch teamspeler die resultaatgericht werkt en

Nadere informatie

Zoek geen beren, zoek de weg

Zoek geen beren, zoek de weg KIEN Knooppunt Innovatie Elektrotechniek Nederland Wanda Kruijt wandakruijt@stichtingkien.nl Zoek geen beren, zoek de weg Programma 9:00 9:30 Ontvangst met koffie of thee 9:30 9:40 Welkom (Adrie van Duijne)

Nadere informatie

Datum 8 november 2012 Onderwerp Beantwoording kamervragen over de toegang van de VS tot data in de cloud

Datum 8 november 2012 Onderwerp Beantwoording kamervragen over de toegang van de VS tot data in de cloud 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Schedeldoekshaven 100 2511 EX Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den

Nadere informatie

Brede samenwerking in de zorg, kan IT écht helpen?

Brede samenwerking in de zorg, kan IT écht helpen? Brede samenwerking in de zorg, kan IT écht helpen? Dr. M. Sprenger, Senior adviseur ICT en Innovatie, Nationaal ICT Instituut voor de zorg (Nictiz) Mentor van de opleiding Klinische Informatica Technische

Nadere informatie

Help, mijn datacenter is gehackt! KPN Security Services / Han Pieterse

Help, mijn datacenter is gehackt! KPN Security Services / Han Pieterse Help, mijn datacenter is gehackt! KPN Security Services / Han Pieterse Cyber Security betreft het reduceren van gevaar of schade veroorzaakt door introductie van nieuwe technologie, storing of uitval van

Nadere informatie

Building Automation Security The Cyber security landscape, current trends and developments

Building Automation Security The Cyber security landscape, current trends and developments Building Automation Security The Cyber security landscape, current trends and developments FHI 2018 1 KPN Managed Security Services : Openbaar Intro Wie ben ik Portfoliomanager Security @KPN 12Y ervaring

Nadere informatie

Sturing op ICT STRATEGISCHE BESLUITVORMING GOVERNANCE INNOVATIE. 24 sept 2015; Jurgen Bomas

Sturing op ICT STRATEGISCHE BESLUITVORMING GOVERNANCE INNOVATIE. 24 sept 2015; Jurgen Bomas Sturing op ICT STRATEGISCHE BESLUITVORMING GOVERNANCE INNOVATIE Sturen op ICT en samenhang met business Maes als onderzoek model Vanuit onderzoek in bedrijfsleven: IT beslissing Rol Directie Consequentie

Nadere informatie

Het Sebyde aanbod. Secure By Design

Het Sebyde aanbod. Secure By Design Het Sebyde aanbod Secure By Design Ons aanbod Security Scan Secure Development Security Awareness Security Assessment 1. Security Scan > Scan van uw web applicatie(s) op kwetsbaarheden. Hiervoor gebruiken

Nadere informatie

Naast mijn werkzaamheden bij het Noorderpoort ben ik actief in diverse besturen en toezichthoudende organen.

Naast mijn werkzaamheden bij het Noorderpoort ben ik actief in diverse besturen en toezichthoudende organen. Mohn Baldew Korreweg 213-52 9714 AL Groningen Telefoon 06 523 5555 4 Groningen, 12 maart 2016 Aan het bestuur van de PvdA Groningen, Geacht bestuur, Naar aanleiding van ons gesprek in februari dit jaar

Nadere informatie

TENCompetence: infrastructuur

TENCompetence: infrastructuur TENCompetence: infrastructuur voor de competentieontwikkeling van individu, team en organisatie in Europa. Presentatie Dr. Marlies Bitter-Rijpkema, Open Universiteit Nederland. Horeca Branche Instituut,

Nadere informatie

Mobile Device Security

Mobile Device Security Masterclass met 14 sprekers! Masterclass Mobile Device Security Krijg inzicht in risico s en kwetsbaarheden bij beveiliging van Next Generation Smartphones & Tablets Speerpunten Benut de mogelijkheden

Nadere informatie

Profielschets. : Sander Daems. Senior Medewerker Supportdesk. Versie : 1.0. Pagina 1 van 6

Profielschets. : Sander Daems. Senior Medewerker Supportdesk. Versie : 1.0. Pagina 1 van 6 Profielschets Sander Daems Senior Medewerker Supportdesk Auteur : Sander Daems Versie : 1.0 Pagina 1 van 6 Ervaringsoverzicht Naam : Sander Daems Geboortedatum : 08/03/1987 Geslacht Woonplaats Rijbewijs

Nadere informatie

Bindende voordrachten

Bindende voordrachten President/CEO en lid van de Raad van Bestuur Leden van de Raad van Bestuur Leden van de Raad van Commissarissen In verband met de Algemene Vergadering van Aandeelhouders van Koninklijke Philips Electronics

Nadere informatie

MASTERCLASS DIGITAAL LEIDERSCHAP IN HET BEDRIJFSLEVEN

MASTERCLASS DIGITAAL LEIDERSCHAP IN HET BEDRIJFSLEVEN MASTERCLASS DIGITAAL LEIDERSCHAP IN HET BEDRIJFSLEVEN LEER HOE JE EEN NIEUWE MANIER VAN LEIDERSCHAP VORMGEEFT IN SAMENWERKING MET NYENRODE. A REWARD FOR LIFE 1 2 INLEIDING Veranderingen die organisaties

Nadere informatie

THE CLOUD IN JURIDISCH PERSPECTIEF SPREKERSPROFIEL. Mr. Jan van Noord Directeur International Tender Services (ITS) BV

THE CLOUD IN JURIDISCH PERSPECTIEF SPREKERSPROFIEL. Mr. Jan van Noord Directeur International Tender Services (ITS) BV THE CLOUD IN JURIDISCH PERSPECTIEF SPREKERSPROFIEL Mr. Jan van Noord Directeur International Tender Services (ITS) BV Wat is Cloud Op het moment dat content uit het eigen beheer c.q. toezicht verdwijnt

Nadere informatie

COLLEGEREEKS BIG DATA EN BUSINESS AI

COLLEGEREEKS BIG DATA EN BUSINESS AI COLLEGEREEKS BIG DATA EN BUSINESS AI ONTDEK DE STRATEGISCHE MOGELIJKHEDEN VAN BIG DATA EN AI VOOR JOUW ORGANISATIE NYENRODE. A REWARD FOR LIFE 1 2 COLLEGEREEKS BIG DATA EN BUSINESS AI Big Data en Artificial

Nadere informatie

ICT en de digitale handtekening. Door Peter Stolk

ICT en de digitale handtekening. Door Peter Stolk ICT en de digitale handtekening Door Peter Stolk Onderwerpen Elektronisch aanleveren van akten Issues bij de start Aanbieders van akten Hoe krijgen we ze zover? Demonstratie Welke technieken hebben we

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2017 2018 26 643 Informatie- en communicatietechnologie (ICT) Nr. 487 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE Aan de Voorzitter van de Tweede

Nadere informatie

Curriculum 2014-2015 Afkortingen Bachelor Informatica Propedeuse Postpropedeuse Start Vervolg Afsluiting 60,0 Gebonden keuze (8,6 EC) Afsluiting

Curriculum 2014-2015 Afkortingen Bachelor Informatica Propedeuse Postpropedeuse Start Vervolg Afsluiting 60,0 Gebonden keuze (8,6 EC) Afsluiting Curriculum 2014-2015 Opleidingen Open Universiteit, faculteit Management, Science & Technology, wetenschapsgebied Informatica en informatiekunde, geldig vanaf 1-9-2014 Afkortingen European Credits (studiepunten)

Nadere informatie

Michiel Snoep Remote Access / SSL. 14 april 2005 GvIB, De Kuip Rotterdam

Michiel Snoep Remote Access / SSL. 14 april 2005 GvIB, De Kuip Rotterdam Michiel Snoep Remote Access / SSL 14 april 2005 GvIB, De Kuip Rotterdam Inhoud Wie is Michiel Snoep? Wat is Remote Access? SSL: Secure Sockets Layer SSL VPN Oplossingen Aandachtspunten SSL VPN 18-Apr-05

Nadere informatie

TOELICHTING OP DE AGENDA VOOR DE JAARVERGADERING VAN KONINKLIJKE DSM N.V. TE HOUDEN OP 31 MAART 2004

TOELICHTING OP DE AGENDA VOOR DE JAARVERGADERING VAN KONINKLIJKE DSM N.V. TE HOUDEN OP 31 MAART 2004 TOELICHTING OP DE AGENDA VOOR DE JAARVERGADERING VAN KONINKLIJKE DSM N.V. TE HOUDEN OP 31 MAART 2004 TOELICHTING OP AGENDAPUNT 2 De Raad van Bestuur zal een toelichting geven op het jaarverslag van de

Nadere informatie

OP WEG NAAR EEN VRE REFERENTIE-ARCHITECTUUR. Informatiebijeenkomst 3 juni 2019

OP WEG NAAR EEN VRE REFERENTIE-ARCHITECTUUR. Informatiebijeenkomst 3 juni 2019 OP WEG NAAR EEN VRE REFERENTIE-ARCHITECTUUR Informatiebijeenkomst 3 juni 2019 Inleiding Initiator van het VRE referentie-architectuur initiatief: SURF in samenwerking met NFU D4LS en WO. Doel van het VRE

Nadere informatie

Verslag bijeenkomst Democratie en Digitalisering

Verslag bijeenkomst Democratie en Digitalisering Verslag bijeenkomst Democratie en Digitalisering Op 19 juni 2018 vond een discussiebijeenkomst plaats over democratie en digitalisering. De bijeenkomst is onderdeel van het ROB-onderzoek naar kansen en

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag > Retouradres Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Directoraat Generaal Bestuur en Koninkrijksrelaties Burgerschap en Informatiebeleid www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

Overzicht huidige nevenactiviteiten Leden Tuchtcommissie Stichting Tuchtrecht Banken. Mr. M. Jurgens. Mr. J.L.S.M. Hillen.

Overzicht huidige nevenactiviteiten Leden Tuchtcommissie Stichting Tuchtrecht Banken. Mr. M. Jurgens. Mr. J.L.S.M. Hillen. Overzicht huidige nevenactiviteiten Leden Tuchtcommissie Stichting Tuchtrecht Banken Mr. M. Jurgens Raadsheer Gerechtshof Amsterdam Rechter-plaatsvervanger Rechtbank Gelderland Docent ERA (Europese Rechts

Nadere informatie

Hardening. Een operationeel product op basis van de Baseline Informatiebeveiliging Rijksdienst (BIR)

Hardening. Een operationeel product op basis van de Baseline Informatiebeveiliging Rijksdienst (BIR) Hardening Een operationeel product op basis van de Baseline Informatiebeveiliging Rijksdienst (BIR) Colofon Onderhavig operationeel product, behorende bij de Baseline Informatiebeveiliging Rijksdienst

Nadere informatie

Profielschets. : Sander Daems. Infrastructure Consultant. Versie : 1.0. Datum bezoek : 28-02-2011. Pagina 1 van 7

Profielschets. : Sander Daems. Infrastructure Consultant. Versie : 1.0. Datum bezoek : 28-02-2011. Pagina 1 van 7 Profielschets Sander Daems Infrastructure Consultant Auteur : Sander Daems Versie : 1.0 Datum bezoek : 28-02-2011 Pagina 1 van 7 Ervaringsoverzicht Naam : Sander Daems Geboortedatum : 08/03/1987 Geslacht

Nadere informatie

Erasmus Research & Business Support Voor de verdere ontwikkeling van uw organisatie

Erasmus Research & Business Support Voor de verdere ontwikkeling van uw organisatie Erasmus Research & Business Support Voor de verdere ontwikkeling van uw organisatie 01 Wat doet ERBS? ERBS Erasmus Research & Business Support - vormt de schakel tussen wetenschappelijke kennis van de

Nadere informatie

Inhoudsopgave INLEIDING 3 ONDERZOEK 4 COMMUNICATIE 5 ORGANISATIE 7 CONCLUSIES & AANBEVELINGEN 8 BIJLAGE 1: TOELICHTING KENNISINSTITUUT BIER 9

Inhoudsopgave INLEIDING 3 ONDERZOEK 4 COMMUNICATIE 5 ORGANISATIE 7 CONCLUSIES & AANBEVELINGEN 8 BIJLAGE 1: TOELICHTING KENNISINSTITUUT BIER 9 Jaarverslag 2013 Inhoudsopgave INLEIDING 3 ONDERZOEK 4 COMMUNICATIE 5 ORGANISATIE 7 CONCLUSIES & AANBEVELINGEN 8 BIJLAGE 1: TOELICHTING KENNISINSTITUUT BIER 9 2 Inleiding Voor u ligt het jaarverslag van

Nadere informatie

Verbinden van wetenschap en samenleving. NWO-strategie

Verbinden van wetenschap en samenleving. NWO-strategie Verbinden van wetenschap en samenleving NWO-strategie 2019-2022 Verbinden van wetenschap en samenleving Dit strategisch plan beschrijft de koers van NWO voor de jaren 2019 tot en met 2022. NWO legt hierin

Nadere informatie

Informatiebeveiliging En terugblik op informatiebeveiliging 2016

Informatiebeveiliging En terugblik op informatiebeveiliging 2016 Informatiebeveiliging 2017 En terugblik op informatiebeveiliging 2016 Missie Waken over betrouwbaarheid, integriteit en beschikbaarheid van de gegevens waarvoor de gemeente verantwoordelijk is. Voldoen

Nadere informatie

DIGITALE HANDTEKENINGEN De hele organisatie profiteert

DIGITALE HANDTEKENINGEN De hele organisatie profiteert DIGITALE HANDTEKENINGEN De hele organisatie profiteert INLEIDING Online transacties en digitale interactie In een snel veranderende markt met veel concurrentie willen uw klanten het papierwerk steeds meer

Nadere informatie

VERKLARING OMTRENT MENSENRECHTENBELEID VAN UNILEVER

VERKLARING OMTRENT MENSENRECHTENBELEID VAN UNILEVER VERKLARING OMTRENT MENSENRECHTENBELEID VAN UNILEVER Wij zijn ervan overtuigd dat bedrijven alleen succesvol kunnen zijn in maatschappijen waarin mensenrechten beschermd en gerespecteerd worden. Wij erkennen

Nadere informatie

PatchLink Corporation

PatchLink Corporation PatchLink Corporation Een succesverhaal in netwerkoplossingen PatchLink biedt al sinds 1991 geavanceerd netwerkbeheer en beveiligingssoftware aan zowel klanten als partners. Eén van deze oplossingen was

Nadere informatie

Contextschets Techniek

Contextschets Techniek Contextschets Techniek Nationaal Techniekpact 2020... 2 Welke activiteiten ondernemen de hbo-instellingen?... 2 Welke activiteiten ondernemen de universiteiten?... 3 Welke activiteiten onderneemt de 3TU?...

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag www.rijksoverheid.nl www.facebook.com/minbzk www.twitter.com/minbzk Uw kenmerk 2016Z05065 Datum Betreft Beantwoording

Nadere informatie

Beknopte dienstbeschrijving beveiligen van Webapplicaties m.b.v. digitale certificaten en PKI

Beknopte dienstbeschrijving beveiligen van Webapplicaties m.b.v. digitale certificaten en PKI Beknopte dienstbeschrijving beveiligen van Webapplicaties m.b.v. digitale certificaten en PKI Document: Beknopte dienstbeschrijving beveiligen van Webapplicaties Versie: maart 2002 mei 2002 Beknopte dienstbeschrijving

Nadere informatie

eid Stelsel NL & eid Wenkend perspectief

eid Stelsel NL & eid Wenkend perspectief eid Stelsel NL & eid Wenkend perspectief Authenticatiemiddelen volgens de Strategische Verkenning Groeiende behoefte aan veilige(re) elektronische dienstverlening in private en publieke sector Hoog betrouwbare

Nadere informatie

OPGAVE VAN DE FINANCIËLE BELANGEN VAN DE LEDEN

OPGAVE VAN DE FINANCIËLE BELANGEN VAN DE LEDEN OPGAVE VAN DE FINANCIËLE BELANGEN VAN DE LEDEN OVEREENKOMSTIG BIJLAGE I VAN HET REGLEMENT VAN HET EUROPEES PARLEMENT BETREFFENDE DE GEDRAGSCODE VOOR DE LEDEN VAN HET EUROPEES PARLEMENT INZAKE FINANCIËLE

Nadere informatie

Microsoft Office 365 voor bedrijven. Remcoh legt uit

Microsoft Office 365 voor bedrijven. Remcoh legt uit Microsoft Office 365 voor bedrijven Remcoh legt uit Beter samenwerken, ook onderweg Starten met Office 365 is starten met het nieuwe werken. Met Office 365 heeft u namelijk de mogelijkheid om altijd en

Nadere informatie

Big Data innovatie in de Zorg

Big Data innovatie in de Zorg Big Data innovatie in de Zorg Verhogen Big Data leervermogen Point Break 13:00 Opening Eric van Tol, aanjager ICT doorbraakproject Big Data en Jacqueline Baardman, Adjunct directeur Patiëntenfederatie

Nadere informatie

Digiveiligheid en kwalificaties. Fred van Noord (PvIB, VKA) Marcel Spruit (HHS, PBLQ/HEC)

Digiveiligheid en kwalificaties. Fred van Noord (PvIB, VKA) Marcel Spruit (HHS, PBLQ/HEC) Digiveiligheid en kwalificaties Fred van Noord (PvIB, VKA) Marcel Spruit (HHS, PBLQ/HEC) Digiveiligheid en functioneel beheer Functioneel beheer Informatiebeveiliging ICT-beveiliging Specificeren BIV Ongewenste

Nadere informatie

Contractmanagement in de Vreemdelingenketen. En de relatie met projectmanagement

Contractmanagement in de Vreemdelingenketen. En de relatie met projectmanagement Contractmanagement in de Vreemdelingenketen En de relatie met projectmanagement Agenda Even voorstellen. Wat is de vreemdelingenketen Ketenmanagement systemen (KMI) Pauze Even voorstellen. Contractmangement

Nadere informatie

HET CENTRALE SECURITY PLATFORM

HET CENTRALE SECURITY PLATFORM HET CENTRALE SECURITY PLATFORM Wat komt er vandaag de dag op bedrijven af? Meldplicht datalekken Malware Spam Ddos-aanvallen Phishing Zwakke wachtwoorden Auditdruk Meldplicht datalekken Ingegaan op 1 januari

Nadere informatie

Universiteit Leiden. John Kroes 12 mei 2017

Universiteit Leiden. John Kroes 12 mei 2017 Universiteit Leiden John Kroes 12 mei 2017 In Leiden en Den Haag Leiden Nederland Amsterdam Den Haag Eerste Universiteit van Nederland Opgericht door Willem van Oranje in 1575 Als beloning voor verzet

Nadere informatie

E-Discovery Information Governance, Digital Archiving en AVG

E-Discovery Information Governance, Digital Archiving en AVG E-Discovery 2018 Information Governance, Digital Archiving en AVG Dr G.J. Van Bussel Archivaris, Bedrijfskundige, Bestuurlijk Informatiekundige Directeur Van Bussel Document Services Adviseur Strategisch

Nadere informatie

Wat betekent CE-Markering voor leveranciers

Wat betekent CE-Markering voor leveranciers Wat betekent CE-Markering voor leveranciers Conferentie Software als medisch hulpmiddel Utrecht, 5 juni 2013 Evert Jan Hoijtink CEO Portavita BV - 1 - Agenda 1. Introductie Portavita heeft CE Markering

Nadere informatie

De heren van Zelst en Beckand Verwée vormen de auditcommissie. De remuneratiecommisie bestaat uit Mw. Kuipéri en de Hr. Leget.

De heren van Zelst en Beckand Verwée vormen de auditcommissie. De remuneratiecommisie bestaat uit Mw. Kuipéri en de Hr. Leget. Raad van Toezicht De Raad van Toezicht is werkgever en adviseur van de directeur-bestuurder en heeft statutair vastgelegde goedkeuringsbevoegdheden. De Raad van Toezicht ziet toe op het realiseren van

Nadere informatie

Bestuurlijke Netwerkkaarten Crisisbeheersing

Bestuurlijke Netwerkkaarten Crisisbeheersing Bestuurlijke Netwerkkaarten Crisisbeheersing Kaart 21 - Telecommunicatie 21 Telecommunicatie Voor media/omroepen, zie bestuurlijke netwerkkaart media Versie april 2012 crisistypen (dreigende) uitval van

Nadere informatie